2016. március 23., szerda

A KEDD, AMIRE BRÜSSZEL MINDIG EMLÉKEZNI FOG - ÉS ÉN IS

HELLO MAGYAROK BLOG
Szerző: Hello Magyarok
2016.03.23.


Én csak vissza akartam jönni március 22-én Brüsszelbe. Ugyanolyan ártatlanul, ahogy korábban bármikor. Az alábbi írásban egyszerűen a napomat szeretném leírni, se többet, se kevesebbet. Újratervezésekkel. Várakozásokkal. Kitörő érzelmekkel. Onnantól kezdve, hogy hajnali hetes gép, Ferihegy. 

A reptérre általában tömegközlekedek, és hogy a repülőn át szoktam ülni az első sorokba, mert hamar le tudok szállni, amikor még a kezemben van a cappuccinóm. A kézipoggyászommal gyorsan el tudom érni a transzfert. El tudok szívni még egy cigit. És ami a legfontosabb: én vagyok a rosszfiú, aki elsőként kapcsolja be a telefonját landolás után.  
 
Tegnap azonban ekkor minden megváltozott.
 
A telefonomon nyolc darab Messenger-üzenet és hat nem fogadott hívás volt. Először elképzelni sem tudtam, hogy mi történhetett. Soha nem fordult még elő ilyen. Nagyjából egy  perccel később kiderült, hogy a másik reptéren robbantás történt. Talán ekkor kezdett el remegni  a lábam, mert bár egy emberként bíztunk benne (a barátaim és én, és mindenki, aki Brüsszelben él), hogy nem, nem fog - annak ellenére, hogy minden jel arra mutatott, hogy csak idő kérdése -, most mégis ezt fogom leírni, amit már mindenki tud: megtörtént...
 

ÚTBAN A MOZGALOMTÁRSADALOM FELÉ

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON
Szerző: Mikecz Dániel
2016.03.23.


Mi a pártok és a civil mozgalmak együttműködésének helyes mintája?
A tanárlázadás miatt újra felmerül a már bejáratott kérdés, hogy miként lehetséges a mozgalmi energiák becsatornázása, mi a pártok és a civil mozgalmak együttműködésének helyes mintája. A Republikon blogon Reiner Roland azt a lehetőséget vázolta fel, hogy a pedagógusok szakmai lobbiszervezetként jeleznék elvárásaikat a politikai pártok felé. Hasonló kezdeményezéssel állt elő A Város Mindenkié szervezet is, amikor a szabálysértési törvény módosítására vonatkozó javaslatuk benyújtására kérték meg Szél Bernadettet, az LMP frakcióvezető-helyettesét. A mozgalmak és a politikai szféra laza, de viszonylag állandósult kapcsolatára vonatkozóan nem csak hazai próbálkozások és publicisztikai észrevételek léteznek: mindennek tudományosan megalapozott koncepciója is van.


ITT OLVASHATÓ

MIRE SZOLGÁL A BOCSÁNAT?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.03.23.


Szükség van-e a bocsánatra? Tudunk-e megbocsátani? Nicole Fabre francia pszichoanalista A bocsánat paradoxonjai című könyv szerzője a Le Figaro Madame kérdéseire felel erre a bonyolult problémára.
-Mit jelent a megbocsátás?

-A vallásban a bocsánatnak szociális és szociológiai értéke van. Egy felső hatalomtól kérjük, hogy bocsássa meg mindazt a rosszat, amelyet tudatosan vagy tudattalanul követünk el. Ezáltal megtisztulunk. Van egy másik bocsánat is, amit valakitől kérünk, azért, hogy az illető, akit megbántottunk, mindent elfelejtsen és töröljön, vagy ne felejtse el, de elfogadja, hogy a kapcsolat megmaradjon azon túl, ami történt.

-Ez tehát szükségképpen egyenlő a bántás elfelejtésével?

-Lehet a felejtés illúziója, de nem ez a legfontosabb. Lényeg, hogy elintézzük magunkban az okozott bántást. Lehet megbocsátani, és ugyanakkor tovább haragudni a másikra, de a bocsánat csak akkor lesz az igazi, illetve csak olyan mértékben, amilyen mértékben a kapcsolat folytatódik. Az olyan súlyos sebeknél, mint a történelem nagy szerencsétlenségei, nem szabad felejteni, visszaszorítani, mert az igazság az, ami szabaddá tesz...

ITT OLVASHATÓ

JÓL SZERVEZETT BŰNÖZÉS

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwaart66
2016.03.23.


„Nem szórakozott sokat a parlament költségvetési bizottsága: húszpercnyi vitatkozgatást követően át is engedték változatlan formában Lázár János elképesztő ötletét, aminek értelmében Orbán Viktor mostantól bármilyen költésről rendelkezhet saját hatáskörben: meg sem kell szavaztatnia a parlamenttel a kiadásokat, elég egy rendeletet meghozni, a költségvetésbe meg majd utólag megteremtik rá a forrásokat.”
 
 
Özv. Bürök Jenőné
Budapest 1111
Pimpó vezér utca 10.


Tisztelt Bürök néni!
 
Értesítjük, hogy a 2016. április 21-én (csütörtökön), valamikor a délelőtt folyamán ki fogjuk rabolni az ön lakását.
 
Hogy a tervezett munkálatokat minél gyorsabban és gördülékenyebben el tudjuk végezni, kérjük a szíves együttműködését. Ez legfőképpen az ön érdeke, mivel így több, teljesen felesleges kellemetlenségtől kímélheti meg magát. Természetesen mi is mindent megteszünk annak érdekében, hogy ne okozzunk túlzottan nagy kényelmetlenséget önnek. Valószínűleg el tetszik tudni képzelni, hogy milyen felfordulást tud okozni egy lakás szakszerű kirablása. Szeretnénk ezt a legjobb tudásunk szerint elkerülni, és csak a legszükségesebb mértékben felforgatni Bürök néni meghitt otthonát.
 
Tisztában vagyunk az ön anyagi helyzetével, így bőségesen elegendő, ha 200.000 forintnyi készpénzt kikészít nekünk valami jól látható helyre, hogy ne kelljen sokáig keresgélnünk és szétdobálnunk a személyes holmijait. Úgy véljük, ez az összeg teljesen méltányos és az ön jövedelmével arányos. 200.000 forint alatt nem szoktunk kiszállni, ezt ön is megértheti...
 

A FIDESZ HATÁRTALAN ALJASSÁGA

JEHU BLOGJA
Szerző: jehu
2016.03.23.

A Fidesz maga a tökéletes amoralitás: semmi sem történhet a világban, amit  hatalmi-uralmi szempontjainak megfelelően ne használna föl politikai vetélytársai elleni uszításra.
A magyar közfelfogás szerint a politika általában véve aljas, ezért morális mércén nem mérhető tevékenység.
Kétségtelen, a magyar helyzet e szempontból rosszabb, mint az európai; mégis azt gondolom, hogy semmilyen politika sem létezhet tartósanmindenestül az amoralitás birodalmában; az immoralitáséban sem. Már ha politikán valami olyasmit értünk, amit Európában, a demokratikusnak mondott világban szoktak érteni.
Az etikai mércét elutasító párt, mint amilyen a Fidesz, valójában nem is párt (< pars: 'rész'): totalitásra tör; egész retorikája a politikai váltógazdaság tagadását jelenti. Nem csupán Boross betegsége a vágy, az akarat: „soha többé baloldali kormányt"...
Mégis: az a gátlástalanság, amely a Fidesz nevet viselő szervezet magatartását jellemzi, hosszú-hosszú évek óta hatalomban tartja a társaságot. Pedig mindenki láthatja, mit művelnek, hiszen igazából nem is titkolják!

ITT OLVASHATÓA HADVISELÉS TÖRVÉNYEI

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.03.23.


Ezzel az alant látható idézettel egy időre befejezem a terrorizmus témát, nem vagyok annyira naiv, hogy azt higgyem, innen eljut a megfelelő helyre, amit írok, ha netán eljut is, úgyszólván semmi esélye nincs annak, miszerint képes volna felfogni, akinek dolga.
 
Csak azért teszem ide ezt a néhány mondatot, hogy lássák, nem az én találmányom, amit leírtam, azaz bárki hozzájuthat a megfelelő szakirodalomhoz, igaz, ahhoz kell némi filológiai izgatottság a kínai kultúra iránt.
 
Szun Ce nagyjából 2500 évvel ezelőtt ajánlotta uralkodójának A hadviselés törvényei című könyvét.
 

A HABONY-TV BEVETÉSEN

ÖREG HARCOS BLOG
Szerző: Öreg Harcos
2016.03.23.


Mi öreg harcosok úgy értesültünk egy folyosón, hogy dermedt a hangulat a TV2-ben. Sorozatosak a felmondások, a szakszerű stáb maradéka is menekül. Jó bevezetett képernyős arcok kérik le magukat az adásokról, és közben Hajdu Péter korlátlan egoja immár a Napló műsorát is elárasztja.

Sőt, olyan pletykát is hallottunk, hogy az RTL híradójának Tényekbe való beemelése egy tudatos trollkodás eredménye volt, amely az új vezetés alkalmatlanságát kívánta megerősíteni.

Történjék bármi, az biztosnak látszik, hogy Szalai Vivien minden politikailag fontos híren rajta tartja a kezét, de nem ő dönt, hanem tartótisztje, Kaminski Fanni, Habony Árpád korábbi felesége, gyermekének anyja, Orbán Viktor közösségimédia menedzsere...

ITT OLVASHATÓ

A TÖRVÉNYHEZ VAGY A KENYÉRADÓ GAZDÁJÁHOZ LESZ HŰ A BÍRÓ, AMIKOR DÖNT KONCEPCIÓS PEREKBEN

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Spectra
2016.03.23.


Milyen ítéletre számíthat Szegen egy olyan nagy horderejű ügy, mint a BKV-per? Azok után, hogy a Szegedi Ítélőtábla elnöke “kenyéradó gazdának” nevezte Handó Tündét, az OBH elnökét.

A hvg.hu tovább kutatja, van-e független ítélkezés Magyarországon. Mi pedig ennek tükrében tesszük fel a kérdést: mi lesz így a most folyó koncepciós perekkel?

Korábban már beszámoltunk arról, hogy több bíró is bevallotta: nincs független bíróság Magyarországon. A név nélkül nyilatkozó bírák szerint az ügyek elosztásával is manipulálják az ítéletet, pláne politikailag kényes perekben. Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke később erre reagálva a bírák nyilatkozatát szó szerint ahhoz hasonlította, mintha saját „kenyéradó gazdájukat” támadnák, aki „munkájuknak a feltételeit biztosítja.

ITT OLVASHATÓ

MAD MAX ÉS A SOK KICSI DARTH VADER

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.23.


A kutya se ugatott utánunk, egyszerűen nem voltunk fenn a terrorizmus világtérképén.
Itt nem volt kire lőni, nem volt mit felrobbantgatni, de ha mégis, akkor az a szervezett bűnözéshez kötődött, mint amikor felrobbantották Szájer üres lakásának küszöbét vagy Torgyán kukáját, hogy a Parlament használaton kívüli kapujáról ne is essék szó.
Mikor szitává lőtték a Vico tulajdonosát, Fenyő Jánost, azt se tekinthetjük klasszikus terrorcselekménynek, az a korai kapitalizmus diszkrét bájának egyik első megnyilvánulása volt, üzleti leszámolás bérgyilkosokkal.

De ez a te életed közvetlenül és szándékosan nem veszélyeztette, legalábbis nem voltál célpont.
A terrorizmusnak viszont te is célpontja vagy, mert véres hullád riadalmat és félelmet kelt, és éppen ez a terroristák célja...


...Ha valaki azt hiszi, hogy a TEK jelmezbálba készülő, Darth Vadernek öltöztetett harcosai azzal, hogy riogatják a főváros népét, meg fognak tudni védeni minket az erőszaktól - téved.
Ezen a problémán nem segít a kardcsörtetés, az égig érő pengéskerítés, ezen a problémán csak az segít, ha sikerül véget vetni a háborúnak, és sikerül felszámolni a háború ideológiai hátországát, és a menekültek végre biztonságban hazamehetnek.
Ha ezt nem sikerül elérni, az unokáink unokái is szögesdrótok mögött ücsörögve fogják várni, míg ez a kettéfűrészelt Mad Max ostoba háborúját vívja.
Minél erőszakosabban lép fel, annál több indokot szolgáltat ellenünk irtányuló támadásokra.

Nem hinném, hogy ez kell nekünk.


ITT OLVASHATÓ

ÁTLÁTHATLAN A KASZIBNÓ-BIZNISZ, NEKIMENT ORBÁNNAK A MAGYAR SZERENCSEJÁTÉK SZÖVETSÉG

HUPPA.HU
Szerző: Magyar Szerencsejáték Szövetség
2016.03.23.


Három év alatt több mint 100 milliárdot bukott a költségvetés a nyerőgép piac betiltásával.

Valótlannak tartja a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) Orbán Viktor miniszterelnök parlamentben tett állítását, miszerint a kormány átláthatóvá tette a magyar szerencsejáték piacot. Schreiber István, az MSZSZ elnöke szerint a nyerőgép iparág a 2012. októberében történt uniós bíróság által jogellenesnek ítélt betiltásáig huszonegy éven át volt komoly pillére a magyar gazdaságnak, éves szinten 35 milliárd forint játékadót fizettek a költségvetésbe, míg 2015-ben mindössze 3 milliárd forint játékadó folyt be az államosított kaszinópiacról. A kaszinókat offshore cégek tulajdonolják, működésüket gyakorlatilag az állam támogatja, a több milliárdos nyereségek pedig Luxemburgba vándorolnak. A kaszinók nincsenek bekötve az adóhatóság ellenőrző rendszerébe, ráadásul működésükre a Szerencsejáték Felügyelet (SZEF) sem lát rá.

Orbán Viktor kormányfő a parlamentben az azonnali kérdések órájában március 21-én hétfőn beszélt a nyerőgép piac átláthatóságáról, amikor Novák Előd Jobbikos képviselő azt kérdezte: miért építheti állami pénzből a Fidesz médiabirodalmát a “kétkarú rablóként harácsoló Andrew G. Vajna”? A miniszterelnök úgy fogalmazott: „Nem tudom, miért kerülgetjük a forró kását. Tehát arról van szó, hogy a félkarúrabló-féle üzletben a Jobbik és a Jobbikot támogató emberek nyakig érintettek voltak. Ezt a rendszert mi fölszámoltuk. Létrehoztunk helyette egy átlátható, világos rendszert, amelyben valóban Andy Vajna szerepel. Ez önöknek nem tetszik, és ezért önök mérgesek Andy Vajnára, és minden héten bosszút állnak, erről van szó, ugye? Elég méltatlan” – mondta Orbán Viktor.ITT OLVASHATÓ

BEVEZETTEM A RENDELETI KÖLTSÉGVETÉST

HUPPA.HU - TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: Török Monika
2016.03.23.


Ma sorsfordító bejelentésre kényszerültem itthon. Közöltem a srácokkal, hogy rendeleti költségvetést vezetek be.
Hülyén néztek rám és megkérdezték, az mi az.
Elmagyaráztam.
Vannak ilyen-olyan bevételeim, többek között abból is, amit utánuk kapok, családi pótlék, gyerektartás, adókedvezmény (ezt inkább viccként dobtam be, de úgyse értették, tehát mindegy).
Vannak mindenkinek alkalmi bevételei, ezeket bedobáljuk a közösbe, aztán jöhet a redisztribúció.
Ezek a pénzek azért vannak, hogy én működtessem ezt a családot, mindent figyelembe véve, ideértve a rövidebb (cipővásárlás) és hosszabb távú (tandíj az egyetemen satöbbi) célokat is, plusz a váratlan kiadások, mint hogy elfogy az intimbetét, az aszpirin, vagy a kenyér.
Bár engem nem demokratikus szavazáson választottak a család fejévé, ettől még az vagyok, körülbelül arra vagyok tartva, hogy biztosítsam a zökkenőmentes működést, és az esetleges fejlődést is, ha úgy alakul (leszakad a karnis, akkor tegyünk már fel egy jobbat).
Eddig az úgy volt, hogy jól megbeszéltük, mi élvez prioritást. Nyilván az intimbetét vásárlása nem tűrhet halasztást, míg ellenben a villanyszámla kifizetését akár egy héttel is elhúzhatjuk. Tovább azért nem, mert nagyon elkanászodtak a szolgáltatók mostanában, nem hogy kurvaanyázó leveleket képesek küldeni, de kikapcsolóautót is, ezt tehát nem kockáztathatjuk nagyon.
Tehát megbeszéltük, kinek mire mennyi kell, ezt elosztottuk kettővel és akkor úgy, fogat erősen szívogatva.
Az én dolgom tehát az volt egészen mostanáig, hogy mindig mindent mérlegelve, a legkisebb sérülésssel hozzak meg döntéseket és éljük túl a következő hónapot is lehetőleg.
Az én dolgom az is, hogy a hónap végi vajaskenyér-vacsora mellett komoly, többoldalú egyeztető tárgyalásokat vezessek le azügyben, vajon megéri-e, ha most mégsem veszünk csaptelepet, míg viszont és deellenben befizetjük az akármit.

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉSZ... (JA BOCS) , A PÉNZ A FONTOS, NEM A HAJ

HÜLYÉK URALMA
Szerző: Willard cpt.
2016.03.23.


Ezúton szeretnék gratulálni azoknak a bátor, tisztességes, jó magyar embereknek, akik élő sorfallal akadályozták meg a  vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezés elsőkénti benyújtását. Gratulálok! Micsoda mélységes elhivatottságról, rendíthetetlen népnemzeti meggyőződésről és nem mellesleg, halált megvető bátorságról tettek ma bizonyságot annak a szegény asszonynak a védelmében, akit egy nemzetrontó MSZP-s egy szociálliberális népszavazási kezdeményezéssel próbált megelőzni a Választási Iroda épületében! Gratulálok! Mert ezek a férfiak valóban bátrak, sőt ez már több is, mint bátorság! Hősiesen vállalták arcukat és tettüket. Bár a józan észnek is ellentmond, rettenthetetlen megfontoltsággal követtek el bűncselekményt! 


ITT OLVASHATÓ

BALSORS, JOBBSORS

HVG-NYÜZSI
Szerző: Tokfalvi Elek
2016.03.23.


Magyarország is Európa, csak egy kicsit... na hagyjuk.
Az MTI jelentése szerint „Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a keddi robbantások célpontja nem Belgium volt, hanem Európa, ezért úgy kell tekinteni, hogy a támadás Magyarország ellen is irányult, de szerencsére nem Magyarország területén történt”.
Németország egy főre jutó GDP-je vásárlóerő-paritáson 48 000 dollár, Németország Európa, Magyarország is Európa, tehát nálunk is lehetne annyi, de pechünkre Magyarország területén nem annyi.
ITT OLVASHATÓ


PRAY FOR EUROPE! PÁRIZS, BRÜSSZEL. AZT MONDTÁK ILYEN NEM VOLT! HAZUDTAK

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.03.23.

Amikor az első újkori migráns fecskék megérkeztek a Keletihez, akkor már éreztem, hogy baj lesz. Baj lesz, mivel az európai túlvilágosult társadalom nem fogja tudni kezelni az idegeneket( = más szokások, más kultúra, más törvények). Az európaiak nagyon szélsőségesek tudnak lenni. Ebben az esetben sem történt másként. Vagy nagyon utáljuk a migránsokat vagy a saját otthonunkba beengednénk őket, mint valami kóborgó kutyát. Több politikussal Facebook csatába keveredtem, akik szent meggyőződéssel védték a migránsokat, mint menekülő embertársaink. Én mindig magunkat féltettem! Mindig azt mondtam, hogy elég ha a migráns tömeg 0,01%-a terrorista, aki a tömeggel kérdezés nélkül jut be. Párizs 147 halott. Brüsszel (jelenleg) 31 halott. Európai vezető politikusai pedig még mindig a szavazataikat számolgatják..
Még ma is olvasom Facebookon vezető politikusok érveit a migránsok mellett: a migránsok is ezek elől menekültek.

EGY HIVATALT ELFELEJTETTEK MEGKÉRDEZNI PAKS2-RŐL, SZERINTED MELYIK VOLT AZ?

MUTYIMONDÓ - ÁTLÁTSZÓ
Szerző: mutyimondó
2016.03.23.
Ezekről ne maradj le!
Emelkedő számú kórházi fertőzések, eltitkolt adatok (Átlátszó)
Gyanús, hogy nem az adófizetők jártak jól a postai privatizációval (444)
Sokoldalú lehet a régészeti munkát elnyert takarítócég (Átlátszó)
Ha van 3 perced:
Emelkedő számú kórházi fertőzések, eltitkolt adatok
A világon mindenhol vannak kórházi fertőzések, amik az ellátás következtében alakulnak ki. 2013-ban például 9 koraszülött baba halt meg egy ilyenben a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Kórház koraszülött centrumában. Magyarországon lehet tudni, hogy növekszik a kórházi fertőzések száma, ez ellen pedig csak úgy lehet hatékonyan küzdeni, ha nyilvánosan elérhetők az esetekről szóló információk. Az Átlátszó közzétette a 2013-as esetről készült jelentést.(Átlátszó)
Gyanús, hogy nem az adófizetők jártak jól ezzel a postai privatizációval
Korábban a posta tulajdonában volt az a cég, amely a posta által kezelt pénzt szállította, tavaly májusban azonban privatizálták a céget. Az ezzel kapcsolatos adatokért perel Tóth Bertalan szocialista képviselő – egyelőre sikerrel. Egyébként az eladás után is ugyanazzal a céggel szállíttatnak, viszont azóta nem tudni, mennyi pénzt fizetnek a cégnek. Nem tudni, ki járt jól ezzel az ügylettel. (444)

EGYMILLIÁRD FORINTBÓL ÉPÜLT A NAV ELNÖK KLUBJÁNAK STADIONJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csepregi Botond
2016.03.23.


Már másfél hete birtokba vették a futballisták és a nézők a mezőkövesdi stadion új, nettó 600 millió forintért épült főlelátóját, ezzel befejeződött az ötezres aréna építése. Tállai András klubjának már csak az NB I.-be kell feljutnia, és akkor jó szezont futna a szeptember óta NAV-elnök politikus. Ha jól számoltunk, a stadionépítés végösszege valahol nettó egymilliárd forint körül van.
Elég nagyot szólt 2013 nyarán, amikor kiderült, hogy az első osztályba feljutott mezőkövesdi futballklubot 400 millió forinttal dobta meg a rendkívüli tartalék terhére a kormány, hogy NB I.-re alkalmas stadiont építsen magának. A mezőkövesdi sportklubot akkor is Tállai András vezette, mint a Belügyminisztérium államtitkára. A fideszes politikus az Origónak azzal érvelt, hogy
„semmi szokatlan nincs abban, ha a kormány egy kiemelkedően sikeres csapatot támogat”

Néhány hónap alatt egészen pofás arénát dobtak össze a 16 ezer lakosú Mezőkövesden: az addig kisvárosi pályának is szerény létesítményben hirtelen három fedett, teljesen székezett oldallelátó nőtt ki a földből, a pályát is arrébb tolták, hogy közelebb legyen a nézőkhöz. Új klubházat is kapott a sporttelep, de egyértelművé tették, hogy a parlagon maradt egyik hosszú oldalon új főlelátó fog épülni és összesen ötezres lesz a Városi Stadion.

ITT OLVASHATÓ

ÖSSZEFÉRHETETLENEK

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Zsuzsa
2016.03.22.


Nyelvész barátom bizonyára pontosabban tudná elmagyarázni, hányféle értelemben használjuk ezt a kifejezést. Mert persze mást jelent a köznapi, és megint mást a jogi nyelvhasználatban.


A baj akkor van, amikor valakire mindkét értelemben ráillik. És még nagyobb a baj, ha az illető komoly vezetői posztot tölt be. Aki mostanában kicsit is figyelte az igazságszolgáltatásról szóló beszámolókat, annak nem kell sokat törnie a fejét, hogy rájöjjön, kire, kikre illik ez a leírás. Ki az a bírósági vezető, aki kukoricán térdepelteti azt a pályázót, aki említeni merészeli, hogy túl sok gyakorlatlan bíró ítélkezik, mert az idősebbek nyugdíjba „vonultak”. (Pedig milyen eufemisztikus kifejezést használt szegény a kényszernyugdíjazás helyett!) És ki az, aki nyilvánosan alázza meg ugyanezt a pályázót azért, mert szakmai pályamunkájában elfelejtette az egekig magasztalni az Országos Bírósági Hivatalt (OBH-t) és annak zseniális elnökét. Ki más lenne, mint maga az elnök asszony: Handó Tünde. Miközben jól tudja, hogy a pályázó meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet bárki elolvashatja a bíróság honlapján. Nem számít, hadd tudja meg mindenki, milyen stílus uralkodik az OBH-ban.

ITT OLVASHATÓ

A TANÁRSZTRÁJK ÉS A SZAKSZERVEZETEK CSŐDJE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TGM
2016.03.23.
Avval érvelni a polgári engedetlenség ellen, hogy nem törvényes: értelmetlen dolog, hiszen a polgári engedetlenség lényege a törvényszegés, az erkölcsi okokból elkövetett, erkölcsi célzatú, erőszakmentes és nyilvános (arccal, névvel elvállalt), közérdekű törvénysértés. Elkövetői e tettüket erkölcsi kötelességteljesítésnek tartják. Mások ennek az értékében, illetve a tett autentikusságában (őszinteségében, transzparenciájában, azaz átláthatóságában) kételkedhetnek. Ezt meg lehet, meg szabad és meg is kell vitatni.


Polgári engedetlenség nélkül a demokrácia (a senkit ki nem záró népuralom/néphatalom) semminő fajtája nem képzelhető el. (Igaz ugyan, hogy a modern, pláne a kései  kapitalizmusban legföljebb a demokráciának pár eleme észlelhető csupán, és a félperifériás, kelet- és dél-európai, harmadik világbeli kapitalizmusváltozatokban még ennél is kevesebb. A többpártrendszerű, ún. szabad választások önmagukban nem jelentenek demokráciát; az igazi demokrácia „közvetlen” demokrácia; a képviseleti kormányzat viszont közvetett és hierarchikus, tehát egyáltalán nem demokratikus, ha jóval kellemesebb is a tekintélyelvű, zsarnoki vagy diktatúrás rezsimeknél. A demokrácia: önkormányzás, autonómia. Az ókorban egylényegűnek tekintették az egyenlőséggel [iszonomia], minden honpolgár egyenlő, szimmetrikus politikai pozíciójával.)


A magyarországi szakszervezetek – szemben történeti funkciójukkal, szemben legszebb hagyományaikkal – magára hagyják, de beszéljünk magyarul: elárulják a tanármozgalmat, a magyarhoni társadalomtörténet egyik legszebb ellenállási alakzatát. Nem aljas szándékból (én a szakszervezetek aktív támogatója voltam, és nem tételezek föl ilyesmit), hanem láthatólag teljes értetlenségből.


A honi szakszervezetek a legreakciósabb típusú, legelnyomóbb, legnépellenesebb (azaz a kelet- és dél-európai, félperifériás) kapitalizmus körülményei között, ahol féken kell tartani azokat, akik kihúzták a globális gyufát, megtanulták, hogy az ellenállás gyakorta céltalan; a lobbizás és az alkudozás azonban néha szerény eredményekhez vezet. Ennek folytán elvesztették befolyásukat meg tagságuk zömét, s így egyre inkább az igazgatóságtól (amelyet valamiért „menedzsment”-nek illik nevezni, mintha ez változtatna a górék természetén) meg az állam különféle intézményeitől, pl. a kormánytól függenek. Oly mértékben működnek együtt a tőkés érdekképviseletekkel (amelyeket „munkaadói [?!] szervezetek”-nek illik becézni), ami még a korporatív, „katolikus” fasizmusokban (Mussolini, Franco, Salazar, Dollfuss, Imrédy) is kínos föltűnést okozott volna. Ez a vereség következménye, nem a gyávaságé.


S amikor elkövetkeznék az ő pillanatuk, nem ismerik föl, nem értik, szembefordulnak vele. (Időközben a PDSZ mintha észhez tért volna.)


ITT OLVASHATÓ

JUSTITIA BÓKLÁSZIK

A HUNVALD-ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldugy
2016.03.22.


Az ember csak áll, és néz ki a fejéből, hogy jééé, mennyi minden van itt. És mind a miénk, csak hogy örüljünk. Bóklászik le-fel a jog meg igazságszolgáltatás s néha néha belebotlik ebbe-abba. Most például ebbe: a Pesti Központ Kerületi Bíróság a mai napon garázdaság vétségében bűnösnek találta Gulyás Mártont. (HVG: Gulyás, a garázda)

Bűne az volt, hogy a Nemzeti Választási Irodánál történt kopaszfölvonulás és az azt követő NVI-eljárás miatt fölirattal takarta le a választási iroda tábláját. A bíró szerint a civil aktivista túllépett a politikai véleménynyilvánítás határain, megsértette a köznyugalmat, és kirívóan közösségellenesen lépett fel, ezért egy évre próbára bocsátotta Gulyást, és 41 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte őt. Az ügyész súlyosbításért föllebbezett.

Súlyos. No, nem az ítélet, mert az hál’ istennek enyhe, és nem is a cselekmény, hanem a magyar jogszolgáltatás állapota – írja még a HVG-n a szerző...

ITT OLVASHATÓ

NŐK MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN

OSZK MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR
Szerző: Czibere Ibolya
2016. 03.


Jelen dolgozat a szegény sorsú nők családon belüli helyzetét elemzi elméleti és társadalomtörténeti összefüggésekben, egyrészt a nőtudomány által eddig szinte teljes mértékben feltáratlanul hagyott téma részletes feldolgozásával, másrészt az egyes korszakok szegénynépessége körében tapasztalható férfi-női szerepkülönbségek és egyenlőtlenségek okainak és formáinak bemutatásával, harmadrészt az általunk végzett kvalitatív vizsgálat eredményeinek ismertetésével. Mindezt azzal a céllal is tesszük, hogy vizsgálni tudjuk és megértsük a jelenkori női szegénységi léthez kapcsolódó nemi jellegzetességeket és az e téren megjelenő egyenlőtlenségeket. Leginkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy a nők hogyan és milyen nemi alapú különbségek és hátrányok mentén élik meg a szegénységüket, illetve szubjektíve hogyan értékelik helyzetüket a férfiakéhoz képest. Másik nem titkolt célunk, hogy azt a szegénység szakirodalmában jelenleg elfogadott állítást, mely szerint egy adott szegénységi szinten a család minden tagja egyformán szegény, árnyaljuk, és bebizonyítsuk, hogy a vizsgált mélyszegénységben élő női csoport tagjai, az általuk megélt szegénységüket értékelve, magukat több szempontból is sokkal szegényebbnek tekintik, mint férfitársaikat.
 
Az első fejezetben egyfajta történelmi perspektívában ábrázoljuk a női szegénység magyarországi sajátosságait, megemlítve a legfontosabb változásokat is. Ezen belül bemutatjuk a paraszti és városi szegény női lét jellemzőit a szocializmus előtti időszakban és a szocializmus korszakában is, majd a fejezet utolsó harmadában a feminizálódó szegénység jelenkori tendenciáit, a téma kutatásának legújabb szociológiai és szociálpolitikai eredményeit összegezzük. A második fejezetben vizsgálatunk metodológiáját mutatjuk be. Elemzésünkhöz nyolcvankilenc interjút használtunk fel, melyek kizárólag mélyszegénységben élő nők körében készültek. Mélyszegénységben élőknek tekintettük azokat a nőket, akiknek a családjaiban az egy főre jutó jövedelem átlagos nagysága nem haladta meg a nyugdíjminimum összegét. A kutatás körülményeit e fejezetben részletesen kifejtjük. A módszertani bemutatást követően a harmadik fejezetben kívánjuk elvégezni a mélyszegénységben élő nők helyzetének elemzését. Négy témacsoport köré szerveződik az interjúk elemzése. Mivel elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy a nők hogyan élik meg a szegénységüket, illetve hogy egyáltalán mit jelent számukra szegénységben élni, elsőként párválasztási aspirációikat, szocializációs jellemzőiket, mobilitási lehetőségeiket, életkezdési nehézségeiket, érzelmi kötődéseiket mutatjuk be, mindezt kiegészítve az indulást megnehezítő lakhatási és pénzügyi gondok leírásával, valamint a szülői családtól kapott segítségek jelentőségével. A második részben a nemek közötti munka- és hatalommegosztásról lesz szó, amelynek keretében a nők és a férfiak családon belüli és kívüli terhelésének jellemzőit kívánjuk feltárni a kapcsolatok kezdetétől a jelenig. Azt is vizsgáljuk, hogy a szerepkiosztások kapcsán vannak-e olyan szituációk, amelyeket a nők hátrányként élnek meg. Annak elemzését is elvégezzük, hogy a napi idő hogyan strukturálódik a nők és a férfiak esetében, ezekből milyen előnyök és hátrányok származnak az egyik vagy másik nem számára. A harmadik nagyobb egységben kívánjuk bemutatni a jövedelmi, fogyasztási és pénzkezelési egyenlőtlenségeket. Ezen belül feltárjuk, hogy milyen jövedelemforrásaik vannak a mélyszegénységben élőknek, a családtagok közül ki és milyen módon gazdálkodik a pénzzel, illetve hogy ki kezeli azt. Foglalkozni fogunk a fogyasztási sajátosságokkal is, bemutatjuk a legalapvetőbb férfi-női különbségeket, illetve aránytalanságokat, a női fogyasztási lehetőségeket és a megfogalmazódó szubjektív hiányérzeteket is. Ebben a részben kívánjuk igazolni azt a feltételezésünket, hogy ezekben a családokban a nők - fogyasztási struktúrájukból következően - vélhetően szegényebbek, mint a férfiak. A negyedik kutatási blokkban bemutatjuk a leggyakrabban előforduló családon belüli konfliktusokat, amelyek típusa, minősége és mennyisége következtetni enged a nők életminőségére is. Ebben a szakaszban értékeljük és kategorizáljuk a nőkkel szemben elkövetett családon belüli erőszakformákat is, egyrészt az elszenvedett bántalmazások formái és azok következményei irányából, másrészt ezen agresszív megnyilvánulásoknak a női szexualitásra, illetve a szexuális harmóniára gyakorolt hatásain keresztül. Az utolsó, ötödik pontban azt vizsgáljuk, hogy mennyire érzik magukat a nők a férfiak által megbecsültnek, illetve azt is bemutatjuk, hogy megbecsültségük ezen szintje milyen további következményekkel jár párkapcsolatukra. Mindezek után a nők elégedettségi szintjének mérése következik, amely az általuk megélt legfontosabb hátrányok feltárását hivatott elvégezni. Ennek dimenziói között találjuk a jelenlegi szereposztással és megbecsültséggel történő elégedettséget, a kezdetekben megfogalmazott elvárásaik teljesülésével kapcsolatos elégedettséget, a saját családon belüli státuszukkal kapcsolatos elégedettséget, az érzelmi és szexuális életük szintjével történő elégedettséget, valamint a családjaikban megjelenő szenvedélybetegségek (alkoholizmus, játékszenvedély) formáit és azok következményeit szegénységi szintjükre és párkapcsolatukra...
 

KANADA BELGIUMMAL ÉS AZ EURÓPAI UNIÓVAL SZOLIDÁRIS A BRÜSSZELI TERROR UTÁN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: KMH
2016.03.22.


Erélyes szavakat használtak kanadai kormányzati tisztviselők, miután ma reggel a brusszeli  Zaventem repülőtéren, valamint a belga főváros egyik metróállomásánál terrortámadást hajtott végre az Iszlám Állam (ISIS). Legalább harmincan haltak meg a robbantásos merényletben.

“Ez egy fekete kedd Belgium számára”–nyilatkozta Stéphane Dion, Kanada külügyminisztere. “A gyerekek sikoltása a metróban és a fekete füst látványa megerősíti elkötelezettségünket a terror minden formájának elleni harcban. Továbbá mától még az eddigiekhez képest is erősebb szolidaritásunk Belgiummal népével és Európa egészével”–tette hozzá Dion.

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke elmondta, hogy ami történt Brüsszelben “roppant felháborító”

“Ma egy terrorcselekménynek lehettünk tanúi. Az ártatlan állampolgárok ellen irányított erőszakról beszélünk. Céljuk az volt, hogy ártatlan emberéleteket oltsanak ki és, hogy félelmet keltsenek. Ezt nem lehet és nem is fogjuk eltűrni”–mondta Trudeau kormányfő. “Erélyesen elítélem az undorító támadásokat. Gondolatban az áldozatokkal vagyok, szolidárisan együtt állok Belgiummal és az EU-val”–tette hozzá a miniszterelnök Ottawában.
Trudeau felajánlotta Belgiumnak Kanada segítségét és  támogatását, amennyiben erre igény tartanak a belga hatóságok...

ITT OLVASHATÓ

HÁROM MONDAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Pozsár László
2016.03.21.


Ha valaki szeretné megérteni, hogy a magyar nép hogyan kerülhetett olyan zökkenőmentesen a fasizmus karmaiba, miért nem tud kiszabadulni belőle, és hogy mi a szabadulás útja, akkor mindezt három rövid mondatból megértheti.

A három mondat a városligetben hangzott el, és egy videofelvétel rögzítette. Miközben a kamera Illés Zoltánt mutatta, aki éppen a takarófóliát bontotta, a háttérben egy beszélgetés foszlányát rögzítette a felvevő.  Ekkor hangzott el a három mondat. Nem tudjuk ki mondta, de így jobb is, mert bárki mondhatta volna. Nem tudjuk, milyen beosztásban dolgozik, de nem is kell tudnunk, mert bármilyen munkakörben elhangozhatott volna.

“Én nagyon szégyellem magam, hogy ebből élek, de ebből tartom el a családomat. Ezt kell csinálnom. Kész.”

Ebben a három mondatban minden benne van. Benne van a megalázottság, benne van a félelem, benne van a megalkuvás, benne van a megvásárolhatóság, benne van az önigazolás, és benne van a beletörődés...

(Miélőtt továbbhaladnánk, így zárójelben szeretnénk megköszönni ezt a három mondatot annak, aki kimondta. Sokan vannak így ebben az országban, de kevesen vannak, akik ezt hangosan ki is mondják. Szembenézni magunkkal és őszintének lenni nem könnyű. De nem állhatunk meg itt.)

ITT OLVASHATÓ

MUSICPRESS - HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

MUSICPRESS ZENEBLOG
Szerző: musicpress
2016.03.23.


A MusicPress sokkal több tartalmat kínál az itt a blogon olvasható cikkeknél, például a facebook.com/MusicPressBlog oldalra is rengeteg poszt kerül fel pluszba (hírek, képek, dalok, videók, koncertajánlók, frissítések), de az aktualitásokat legcélszerűbb a twitter.com/MusicPressBlog oldalon követni, mert ott tényleg minden tartalom megjelenik – azok a MusicPress-kompatibilis cikkek is, melyeket 2014 óta az OpenAirRadio honlapján Déri Zsolt rovata közöl.

Ez utóbbiakból a legfrissebbek:

ITT OLVASHATÓK

HAHÓ, TV2-SÖK! MOST KELLENE FELÁLLNI ÉS OTTHAGYNI EZT A GANÉDOMBOT

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2013.03.23.


Sosem látott erkölcsi mélységekbe zuhant a TV2, mióta a Fidesz játszóterévé vált.

A hírigazgató Rogán Cilike szelfipartnere, Szalai Vivien lett. (Természetesen bármilyen hírszerkesztői gyakorlat nélkül). Vivien élete fő műve, hogy írt pár prostiregényt, meg egy fideszes propagandakönyvet Zuschlag János hazugságaiból. Előnye viszont, hogy haveri viszonyt ápol a Rogán-Habony-Vajna-branccsal.

Szalai gyorsan kimutatta a foga fehérjét. A háromfejű zsiráfokhoz, jászárokszállási kocsmai verekedésekhez szoktatott Tények-nézőkre ráborította a legkeményebb Habony-propagandát. Az Orbán-imádó Kunfalvi Nóra segítségével izibe’ nekiláttak lekaraktergyilkolni a hatalommal szemben álló tisztességes embereket.

Először a tanártüntetések vezérét, Pukli Istvánt próbálták bemocskolni a gazdasági bűnöző Zuschlag János rágalmaival. A börtönviselt szélhámos szavait a leghalványabb kritika nélkül adták le az esti híradóban, szembeköpve minden médiaetikát.

Majd jött a merényletkísérlet Juhász Péter ellen, amin akkorát taknyolt a 25 éves Kunfalvi Nóra, hogy tisztességes média az életben nem fogja őt alkalmazni. Kunfalvi egy átlag Mandiner-kommentelő szellemi színvonalán próbálta revolverezni Juhászt, ám pechjére Juhászék rögzítették a teljes riportot, így ország-világ röhöghet a kis karaktergyilkos-tanonc erőlködésén...

ITT OLVASHATÓ

A TERRORISTÁK NYAKÁBA CSORGAT A MANNEKEN PIS

KÖTÖTTSÉGEK NÉLKÜL...
Szerző: Kötöttségek nélkül
2016.03.22.


A reggeli tragédia egy fokkal személyesebben érintett, mint a többi, mert élnek személyes ismerőseim Brüsszelben, alig pár hónapja jártam magam is ott, és szálltam fel metróra azon az állomáson, ahol ma a robbanás történt. 

A rettegés vámszedői persze rögtön lecsaptak a sztorira. A FIDESZ számára pl. ez a tragédia is csak egy jó alkalom arra, hogy az ellenzéket ekézze, és láttam már megosztva a Facebook-on olyan (nyilvánvalóan hazug) cikket egy szélsőjobbos oldalról, amelyben egy öt évvel ezelőtt, Tunéziában készült képpel illusztrálták azt, hogy a németországi menekülttáborokban állítólag ujjongtak a támadások hírére, hisz végül is miért ne örülnének annak, hogy itt is utolérte őket az a borzalom, ami elől elmenekültek? Logikus. 

Történjen viszont bármi, nem szabad engedni, hogy a félelem legyen úrrá rajtunk, és hagyjuk veszni az európai kultúra olyan értékeit, mint a szolidaritás, mert akkor a terroristák győznek. A világ grafikusai és karikaturistái is ezt elvet vallhatják, mert a merénylet után megjelent rajzok a megemlékezés mellett jórészt pont azt üzenik: nem vagyunk hajlandóak rettegni.

Ezekből készítettem egy kis összeállítást:

ITT LÁTHATÓ