2018. július 20., péntek

BELÜLRŐL BOMLASZTÓK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.07.20.


Az előző részekben történt: az áprilisi választáson magas részvétel mellett a kormánypárt a szavazatok csaknem felét szerezte meg országos listán, és elvitte az egyéni kerületek túlnyomó többségét, sokat jelentős fölénnyel. A választási rendszer következtében ezek az eredmények a harmadik kétharmadot hozták Orbánnak.

A kormánypárt 2018-ra kiterjesztette szavazóbázisát a felső középosztály felől a legrosszabbul élő rétegek irányába, a kivételező-jutalmazó-büntető-osztogató-fosztogató gazdaság- és társadalompolitikát a kormány identitás- és értékháborúval kapcsolta össze. A közpénzen folytatott állami álhírpropaganda és a választási eljárás még így sem minden ponton törvényesített befolyásolása csupán a technológia, amivel a kormánypárt hegemóniáját bebiztosították.

Az ellenzék önmeghatározási, tartalmi, szervezeti és személyi problémákkal küzd, aminek drámai végjátéka volt, hogy tavasszal a taktikai szavazás, részleges sikerek mellett, kútba esett.

Ami azóta történik, mindezek következménye. Orbán ismét akadálytalanul kihasználja az állandósított kivételes állapotot, fegyverként használja a kétharmadot a demokratikus intézmények közül azok ellen, amelyek még érnek valamit.

Az ellenzéki pártok mindig elmondják, mennyire kiszolgáltatott helyzetben vannak, ami kétségkívül igaz, ahogyan például az ellenzéki média és általában az állampolgárok szintúgy. Ettől még az ellenzéki politizálás értelmének és mikéntjének kérdését áprilisban ki kellett volna nyitni. Ám a parlamenti ellenzék a mandátum felvételének hasznáról szóló vitakísérletet lerázta magáról, mint kutya a vizet. Cserébe, meg persze a választási eredményért cserébe, a választók a szóban forgó pártokat rázták le magukról hasonlóképpen...

AZ LMP ÉS A KÉTHARMAD

SZTÁRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2018.07.20.


Az LMP legelszántabb híveik is sokszor csak találgatják, merre mozog a párt, ám ezzel együtt továbbra is az a formáció, amely sem az utóbbi nyolc, sem az „elmúltnyolc” évben nem égette szénné magát, ugyanakkor minden egyes választáson számottevő szavazót tudott felmutatni. Hogy ők aztán szakmai alapon, vagy inkább a régi pártok elleni tiltakozásul „zöldültek be”, azt nem ez az írás fogja eldönteni.

Azt a káoszt azonban, amit az LMP az idei kampányban taktikailag produkált, még a törzstámogatóik is megrökönyödéssel figyelhették, és akkor az április 8-a óta tartó párton belüli leszámoló-akciósorozatról nem is beszéltünk, ami az utóbbi napokban már a korai Jackie Chan paródiafilmek színvonalán szórakoztatta a magyar közvéleményt.

Mégsem olyan vicces azonban ez, mivel mégiscsak egy parlamenti ellenzéki pártról beszélünk, amely azok ellen lép fel most, akik az Orbán-kormány leváltása érdekében összefogáspárti politikát képviseltek. Ők a renitensek, és sorra kapják a fegyelmiket azoktól, akik a mai napig nem ismerték be, hogy ha az ellenzék csak Budapesten képes lett volna egy-egy jelöltet állítani a Fidesszel szemben, már nem lett volna meg az újabb kétharmad. A számok azt mutatják: teljes koordináció esetén a 18 fővárosi körzetből 17-et elhozhatott volna az ellenzék (a józsefvárosi így is bukó lett volna)...

TÖRVÉNYDÖMPING, ELFOGADTÁK A KÖLTSÉGVETÉST, MEGSZÜNTETTÉK A KAFETÉRIÁT, MEGVÉDTÉK A POLITIKUSOK MAGÁNÉLETÉT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.07.20.


Péntek délutáni ülésén az Országgyűlés több fajsúlyos törvényt és törvénymódosítást is elfogadott. A 2019-es költségvetés mellett a kormánypárti többség megszüntette a béren felüli juttatások rendszerét, törvényben védte meg a politikusok magánéletét, bevezette a bevándorlási különadót, és elfogadta az új gyülekezési törvényt is.

Szinte mindegyik jogszabályhoz és módosításhoz kapcsolódik valamilyen botrány vagy tiltakozás.

A jövő évi költségvetésben – melynek amúgy is az oktatás lesz az egyik nagy vesztese – a kormány magához rendeli a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeti költségvetésének egy jelentős részét, mindezt úgy, hogy előbb kész tények elé állította az MTA-t, majd úgy egyeztetett vele, hogy semmiben nem engedett az Akadémia szempontjainak. Tiltakozásképp Lovász László, az MTA elnöke nem is írta alá a költségvetés MTA-ra vonatkozó rendelkezéseit. A tiltakozások azonban a kormányzati akaratot nem hatották meg.

Ugyancsak tiltakozást váltott ki, ezúttal a szakszervezetek részéről, hogy a kormány megszünteti a béren kívüli juttatások adómentességét, és ezzel gyakorlatban teljesen szétveri a több mint kétmillió embert érintő kafetériarendszert. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke elmondta: bár a Nemzeti Bank sem tartja jó ötletnek a kafetéria ellehetetlenítését, a kormány mégis megteszi, a döntés mögött ugyanis személyesen Orbán Viktor áll...

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ: KI KIT ZSAROL JÁTÉK?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.07.20.


Reggel a rádióban hallottam, hogy Mészáros Lőrinc, vagy egy hozzá köthető cég már megint nyert valamit. A finanszírozó jórészt az Európai Unió. Talán jobban kellett volna figyelni, hogy ma éppen mit kapott a felcsúti gázdémon ajándékba. Esetleg letétbe. De valószínűleg máson lenne érdemes az ilyen hírek kapcsán elgondolkodni.

Leginkább talán Orbán feltétlen híveinek. De a vakhit egyik jellemzője, hogy a gondolkodástól, netán az adatoktól nem igen hagyja magát zavartatni. Annyira sem, hogy megpróbáljon meggyőződni róla. Talán éppen azért, mert akkor esélyt adna a vakhit eróziójának. Így az, aki szerint Orbán és csapata egyenesen Isten küldött-légiója, és az országgal jobb nem is történhetett volna, az ne is olvassa tovább. Kár lenne az idejüket pocsékolni, amikor olyan fontos dolgokkal is foglalkozhatnak, mint esetleg egy újabb imalánc szervezése a vezér üdvére, vagy a szomszéd feljelentése a nemzeti besúgás rendszerében, illetve felvenni azt a segélyt, amire talán rá sem szorulnának, ha valóban az állampolgárok és nem egy szűk oligarchia érdekeit szolgálná a kormányzás.

Amelyre, Mészáros Lőrinc, és birodalma esetén, az is jellemző a korábbi adatok alapján, hogy az anyagi források gyakorlatilag az uniós alapokból származnak. Ennek köszönhetően úgy képes egy szűk kör a politikai hatalmat gazdasági erővé konvertálni, hogy ehhez szerény saját tudás, és még szerényebb saját tőke kellett a kezdetekben. Ahogy a folytatáshoz sem sok kell. Az Átlátszó is rámutat a finanszírozás elemzésekor arra, hogy eközben Orbán Viktor folyamatosan azt emlegeti, hogy a magyar gazdaságot nem az uniós pénzek pörgetik. Amiből két irányba is elgondolkodhatunk. Az egyik az egyszerűbb, mert a válasz röviden összefoglalható lenne azzal, hogy a miniszterelnök nem mond igazat...

ZSIDÓVÉDÉS MAGYARORSZÁGON

VÁROSI KURÍR - BLOG ZÓNA
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2018.07.20.


„A zsidó közösség a kormány védelme alatt áll.” Ezt mondta Orbán Viktor Netanjahu izraeli elnöknek Tel-Avivban. A zsidó közösség fellélegezhet: ha idáig voltak is aggályaik a megvédésüket illetően, azok most mind egy szálig el lettek oszlatva.

Most már csak azt kellene tudni, hogy honnan tudja Orbán Viktor kormánya, hogy ki az, akit adott esetben meg kell védeni. Mert megeshet, hogy Orbán Viktor kormánya véletlenül olyasvalakiket véd meg, akikről utóbb kiderül, hogy nem zsidók, ily módon nem is szorulnak Orbán Viktor kormányának védelmére.

Fölösleges pocsékolás az ilyen.

Egyébként meg, volt már ehhez hasonló, talán húsz évvel ezelőtt, amikor a labdarúgó szövetség futballistákat hívott be a cigányválogatottba. Néhányan közülük közölték, hogy nagyon szépen köszönik, részükről a megtiszteltetés, játszanának is szívesen, de, legnagyobb sajnálatukra, ők nem cigányok, így nem tehetnek eleget a felkérésnek.
Lehet, a nyilvántartással volt baj.

Persze, a miniszterelnöknek nyilván erre is van válasza. Nem ma kezdte a szakmát, közel harminv éve politikus, egész életében mást sem csinált, mint politizált, ebből épült a háza, erre épült az egész egzisztenciája, nehogy már holmi zsidóvédés kifogjon rajta. Ennél nehezebb és összetettebb kérdést is bármikor képes kezelni a miniszterelnök, lám, Brüsszelt is milyen szépen szívatja.

De azért, mégis jó lenne tudni, hogyan tudja Orbán Viktor kormánya megvédeni a zsidókat. Már csak azért sem mindegy, mert mindegyik zsidó mellé mégsem állíthatnak megvédés céljából rendőrt, vagy, teszem azt, kakastollas csendőrt...

A VÁRÓTERMI KÖZVÉLEKEDÉS SZERINT EZ A KIPLAKÁTOLT ZSIDÓZÁS, MIGRÁNSOZÁS CSAK BLÖFF

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- VENDÉG BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2018.07.20.


Tárgy: Lyme

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Juj! Most van gond! Senki nem tud biztos búvóhelyet kendnek. Mert az már tuti, hogy ott se jó. Sőt. A nemzet kullancsa a minap arra járt. Nem kizárt, hogy mi is onnan fertőződtünk meg, úgyhogy pucoljon kend, amíg teheti! Már csak az a kérdés hová? Mert kendről is kideríthetik gyorsan, hogy gondolathordozó, márpedig az veszélyes. Itthon például kiszuperált izraeli titkos ügynökökkel szívatja az udvari tollnok az önálló gondolkodásra képes belföldi magyarokat, és közben még kultúrkampf is van. (Kend tudja, hogy ez mi a bánat?)

Ha tud egy jó helyet, nekünk is szóljon. Megyünk. Az újságíró csaj megírta: „Kihúzom magam: magyar vagyok”, és tényleg kihúzott Kanadába. De neki volt útiköltségre valója. A pártszolgálatosokat jól fizetik. Főleg a pártpropagandistákat. Addig elvárakozgatunk itt a sürgősségi rendelő várótermében, amíg kend véletlenül nem kap valami kárpótlást. Kend végül is politikai üldözött. Itt már minden kutyaütő kapott valamilyen jogcímen. Volt, aki azért, mert jött, volt, aki azért, mert ment, szóval mindenféle jöttment. Vélhetően az egy állapotban maradóak is sorra kerülnek egyszer. Így aztán mi itt várunk, várakozunk. A tata nem mer leülni, mert attól tart leltárba veszik, mert az esetlegesen felbukkanó importmagyar szakszemélyzet bútortartozéknak nézi. Politikus nincs a közelben, így nyugodtan várakozhatunk, hiába közterület. Most még. Ezt még egyelőre nem tiltja a törvény. Állítólag itt, és ilyenkor még beszélgetni is szabad, de ez már egyáltalán nem biztos. A tatát nem hozza ki a sodrából ezeknek az örökös hatalomféltéstől görcsbe rándult bugrisoknak a vergődése. „Kisunokám – mondja – csak természetesen, tegyünk úgy, mintha körülöttünk emberek élnének és mivel magunkról már tudjuk, hogy emberek vagyunk, hátha mások is felismerik magukban a társadalmi lényt.”

Ez a „lény” nekem gyanús. Mert a Lyme-kór okozója is lény. Az is évekig lappanghat, mint az emberi öntudat. A diktatúra meg pláne! Ezt a Zsiga bácsi mondta, amikor az SZTK-ban táboroztunk a tatával. Mert a tata, az semmi, hogy sokat beszél. Beszéltetni még jobban tud! És ez attól van neki, hogy odafigyel a másikra. Már úgy értem a beszélőre, meg arra, amit mond. Ez ritkaság. Olyanokat is elmondanak neki még az idegenek is, amit a doktornak se és ez azért van, mert ő tényleg odafigyel, ingyen, érdeklődve, és ilyen manapság nincs.

Na és azt akarom mondani, hogy a Zsiga bácsi szerint kendéknél már nem lappang, ami nálunk még sunyít, de azért néha kimutatja a foga fehérjét. (Ez, mondjuk, nekem elég sejtelmesnek hangzó képletes beszéd, de kend biztosan érti, mire gondoltak, mert olyan jelentőségteljesen összekacsintottak, amit –kend tudjon róla- vett az állambiztonsági kamera. Azt nem tudni hangfelvételt készített-e a gondolatrendőrség.)

Erről jut eszembe, hogy panaszkodott/dicsekedett egy bácsi a médiában, hogy évek óta nem került elő a vízágyú. Amire a Zsiga bácsi úgy reagált, hogy persze, mert már azt is ellopták ezek a mocskok és azzal locsolják a közös arab-izraeli-magyar kenderültetvényt meg a mákföldeket. Bizony. Mondta is a Zsiga bácsi, hogy „Ma már tudjuk, hogy az elpuhult elvtársaknál százszor rosszabbak lettek ezek a nyakunkon ülő elvtelen tettestársak, de hát a tapasztalat teszi a mestert, előbb utóbb kénytelen lesz a nép demokráciát csinálni!”

A várótermi közvélekedés szerint ez a kiplakátolt zsidózás, migránsozás csak blöff! Az imádságos ember is elismerte. Ezek együtt sanyargatják a magyart. Cimbik. Minimum. Mert az izraeli nagykövet sokat sejtetően úgy fogalmazott, hogy a kegyurunk és a Netanjahu közeli barátok, megvan köztük a kémia. Biztos még nem merik felvállalni a másságukat, azért nem voltak a Pride felvonuláson, de lehet valami alapja a jó viszonyuknak, mert a Netanjahu ellen három vizsgálat folyik korrupció miatt. Itthon vizsgálat elő se fordulhat, mert vizsgálat nélkül is köztudott milyen spórolós gazdánk van. (Mikor ez otthon szóba került, a nagyi kommentje rövid népnemzeti volt: „Madarat tolláról, embert barátjáról”.)...

A KÖZMÉDIA NEM AKAR ÖSSZEZAVARNI BENNÜNKET, EZÉRT BÖLCSEN HALLGAT BIZONYOS ESEMÉNYEKRŐL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.07.20.


Magyarország kormánya kezd a legpitiánerebb diktatúrák szintjére süllyedni. A külvilág felé csupa széppel, jóval villog, itthon viszont mindenkit igyekszik megnyomorítani, aki nem hiszi el a hazugságait. A kormány feje nem tűri a kritikát, nem viseli el, ha valaki ellentmond neki, akármelyik oldalon álljon az illető, ugyanakkor mindenkitől elvárja, hogy aládolgozzon a terveinek, akármilyen célokat szolgálnak is azok. Közben fő ellensége éppen az ország elhagyására készül, aki a biztonság kedvéért letétbe helyzete a miniszterelnök számára legkínosabb ügyekről szóló monológját.

Vajon miért nem lepődünk meg azon, hogy a közszolgálatinak hazudott hírcsatorna nem számolt be Orbán Viktor izraeli látogatásának legérdekesebb momentumáról, ami persze legkínosabb is volt a kétnapos látogatás eseményei közül? Eljutottunk odáig, hogy a közpénzből kitömött MTVA lényegében az állami cenzúra legfontosabb intézményévé vált. A magyar miniszterelnök ellen tüntető izraeli aktivisták ugyanis egyértelművé tették, hogy Orbán hiába mond hosszas litániákat az antiszemitizmus elítéléséről, hiába ítéli el a szavak szintjén a rasszizmust, a világ fejlettebb demokráciáiban nem hisznek neki.

Az M1 tudósítása annak ellenére „feledkezett el” az Orbán konvoját feltartóztató mintegy 20 fős csoport említéséről, hogy alapvetően nem befolyásolta a diplomáciai út sikerességét a kis incidens. Azt azonban a kormányhoz dörgölőző média is felfogta, hogy komoly üzenete volt az akciónak. A magyar kormányfő ugyanis egyre többször kényszerül cáfolni azt a vádat, hogy antiszemita, ugyanakkor általánosságban is többször megsérti az emberi jogokat, a humanitás szót pedig egyszerűen kihúzta a szótárából. Orbán legendás pávatáncát ugyanis már elég jól kiismerték külföldön is, így hiába emlékezik meg a holokauszt áldozatairól, a Soros György elleni állami hecckampány antiszemita vetületeit nem fogják neki elfelejteni neki sem Izraelben, sem az Egyesült Államokban, sem Németországban...

MAJDNEM 1,5 MILLIÓ CSALÁD KÜZD ANYAGI GONDOKKAL A LAKHATÁS MIATT - MINTHA AZ ÁLLAM MÉG DIREKT VÍZ ALÁ IS SZERETNÉ NYOMNI A BAJBAN LEVŐKET

AZ ÉN  PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem 
2018.07.20.Miközben az inflációs adatok már nem tükrözik a lakhatással kapcsolatos költségeket, a KSH honlapján megjelent tanulmányban megállapítják: a háztartások mintegy harmada küzd a magas lakhatási költségek miatt anyagi problémával. A kutatókat is meglepte, de a legnagyobb gondok nem a lakótelepeken élőket sújtják.

Több mint félmillió családnak egészen biztosan nem marad elegendő pénze a lakhatási költségek kifizetése után a normális megélhetésre – derül ki a 2015. végi lakásfelmérés adatain alapuló, most közzétett részletesebb elemzésből (a teljes tanulmánykötetet itt töltheti le). Az előbbi megállapítást azokra teszik, akiknek jövedelme több mint 40 százalékát elviszik a lakásköltségek. Fényes helyzetben persze azok sincsenek, akiknek ez majdnem minden harmadik forintjukra igaz.

A tanulmány szerint a megfizethetőséggel kapcsolatos lakhatási probléma összesen a háztartások közel 32 százalékát érinti. Pontosabban érintette a 2015-ös adatok szerint. Úgy véljük, a lakásbérleti díjak és lakásárak azóta bekövetkezett szárnyalása, valamint a volt devizahitelesek kínlódása alapján nem lehet túlzás azt állítani, hogy az akkor 1,3 millió háztartás ma inkább 1,5 millió lehet. Kérdés persze, hogy ezt a számot mennyiben javíthatják a jobb elhelyezkedési lehetőségek, és a – papíron legalábbis – növekvő bérek.

Kik lehetnek a legnagyobb veszélyben?

Nem meglepő módon arra jutottak a tanulmányban, hogy a családok jövedelmi viszonyai alapján nagyok az eltérések. A két alsó jövedelemtizedbe tartozó családok több mint kétharmadát érinti a megfizethetőségi probléma, a 3–7. jövedelemtizedbe tartozó családok egynegyede, míg a három legmagasabb jövedelemcsoport 10 százaléka érintett.

A Habitat for Humanity Magyarország már számtalanszor (erről részletesebben legutóbb itt írtunk) felhívta a figyelmet arra, mennyire elhibázott a magyar kormány lakhatással kapcsolatos politikája. Egy év alatt 64 milliárd forint ment el az adókból néhány ezer embernek, akik nem szorultak rá, miközben az Eurostat szerint 2016-ban 9,2 százalék (mintegy 900 ezer fő) volt azok aránya, akik anyagi okból nem tudták megfelelően melegen tartani otthonukat...


MI KERESNIVALÓJA VAN A TUDOMÁNY VILÁGÁBAN A POLITIKÁNAK?

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: Városi Kurír

2018.07.20.


Sok politikus keresett meg – mondta a kutatási pénzelosztó hivatal volt vezetője. Arra kérték, hogy nyerjen az ő pályázatuk, de Pálinkás József állítása szerint sosem tette meg, amire kérték. Végül júniusban leváltották, de úgy véli, nem ezért.

Interjút adott a Hír TV-nek Pálinkás József, aki 2014-ig az MTA elnöke volt, majd a kutatási pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt vezette, de nem töltötte ki 2019-ig tartó ciklusát, mert júniusban leváltották.

Kedden fogadták el a törvényt, amely elvette az MTA-tól a kutatási pénzek jó része fölötti diszponálást, és az Innovációs- és Technológiai Minisztérium hatáskörébe helyezte. De mi keresnivalója van a tudomány világában a politikának – tette fel a kérdést Kálmán Olga a műsorban, mire Pálinkás azt válaszolta, nála több politikus is járt, amikor a kutatási pénzek elosztásáért felelt. Három év alatt a miniszterelnökségtől nem kaptam egyetlen hivatalos megrendelést sem – mondta –, viszont

politikusok sokasága keresett meg különböző projektekkel, mondván, hogy szeretné, ha pályázata nyerne...

MENEKÜLÉS ÉS KAKAÓTÚRA NICARAGUÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2018.07.20.


Nehéz lenne azt állítani Gábor életéről, hogy unalmas lenne. A Moszkvában élő cégvezető nemrég a legélhetetlenebb orosz városokban járt (ha nem olvastad a posztját, akkor itt pótolhatod), most pedig Nicaraguába kalauzol el bennünket, ahol nem elég, hogy sok mindent megtudhatunk a kakaóról (éljen a csoki!), de még a kimenekülés is kalandos lett. A képeket pedig ezúttal is köszönöm neki.

„Előszó

Nyugodtan bevallhatjuk magunknak, hogy nagyjából lövésünk sincs Nicaraguáról. A rossz szóvicc egyébként sajnos nemcsak sima, hanem átvitt értelemben is él(t): tíznapos ott tartózkodásunkkor épp polgárháború kezdett el kibontakozni a második legszegényebb közép-amerikai országban, ami halálos áldozatokkal, utcai barikádokkal járt.

Írásomban ez kapja majd a legkisebb felületet, mivel amúgy egy nagyon szeretnivaló kis helyről van szó, a háborút meg egyenesen rühellem. Ugyanakkor be kell valljam, hogy félúton válságosan megrekedtem ezzel az írással, mert egyszerűen paralizált az a nyers erőszak, amivel „valakik” gazdasági és megszorítási érdekekből a tömegbe lőnek.

A szívem elszorul, amikor a neten keresztül most is csak azt látom, hogy emberek százai halnak meg értelmetlenül nap, mint nap. Ez lett belőle - egy „nem egészen kerek” írás, amiben a saját „írásstílusomhoz” azért megpróbáltam hű maradni.

Nos. Nicaraguában van szinte minden, ami egy életre az emlékeinknek táptalajt szolgáltató, epikus utazáshoz kell: tenger, óceán, paradicsomi strandok, óriási kókuszdió- és pálmafák.

Emellett ezermillió trópusi gyümölcsfa, de hegyek, vulkánok ezrei, dzsungelek hazája is ez, és persze a világ legjobb kakaóbab-fajtái is megtalálhatóak itt. Én is a kakaónak köszönhettem az ittlétemet, vállalatunknak, a chocoMe-nek a dán Ingemann vállalat szervezett a világon egyedülálló profi kakaó-kurzust, ültetvénylátogatásokkal és jelentős ismeretterjesztő oktatással.

Mészáros Gábor csokoládékészítő, a cég alapítója azt az elvet vallja, hogy a legjobb csokoládét csakis a legjobb alapanyagokból lehet elkészíteni, az pedig itt terem, Nicaraguában.

(Tavaly a karibi-térségbe, Santa Lucia-ra és Grenadára látogatott el Mészáros Gábor hasonló célból, és az ott nyert tapasztalatokból készítette el a legújabb, és legkomolyabb csokoládé-sorozatát. Az erről készült elképesztően izgalmas videót ide kattintva nézhetitek meg.)

Nekem csak az derengett korábban Nicaraguáról, hogy „volt ott valamikor valamiféle forradalom, meg nagy összeborulás a Szovjetunióval, egy szemüveges fazon, meg tán khakiszínű ruhás, bajszos-napszemüveges arcok drogfilmekből, és ennyi”.

No meg az, hogy a Google Maps azon részén található, amire még szerintem az életben soha rá nem nagyítottam. Azt is csak később tudtam meg, hogy a világ legjobb csokoládéi innen származó kakaóbabból készülnek, ergo már amikor elkezdtem behatóbban tanulmányozni a csokoládéipart...

TRUMP ÉS ORBÁN SARLATÁNJAI UGYANAZOK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.07.19.


Naponta jelennek meg botrányok az úgynevezett karizmatikus-pünkösdi mozgalom vezetői viselt dolgairól, de az emberek fejében nem áll össze a kép arról a rombolásról, amit ezek az emberek végeznek mind az istenkereső emberek lelkében, mind a politikai életben.

Legújabban Trump “spirituális tanácsadója”, harmadik férjét taposó Paula White elképesztő kijelentése borzolja a kedélyeket, miszerint Jézus nem illegálisan vándorolt be Egyiptomba, mert ha így tett volna, akkor megszegte volna a törvényt, és bűnösként nem lehetett volna Megváltó. A nőt Amerikában minden komolyan vehető keresztény teológus sarlatánnak és eretneknek nevezi évtizedek óta, de ő az első számú “keresztény” tanácsadó Trump mellett a Fehér Házban. Azt állítja a “szellemi tanácsadó”, hogy Jézus családja nem volt menekült.

Mielőtt Paula White fenti kijelentéséről mondanánk bármit, idézzük fel, hogy Trump 2002-ben vette fel a kapcsolatot a tévéevangelista nővel, mert megtetszett neki a tévében. Majd Trump gyakran hívta a nőt Atlantic Citybe, a romlottság, a bűn és a szenny városába, ahol Paula White négyszemközti privát “bibliaórákat” adott Trumpnak. Trump mindig csodálattal beszélt a nőről, aki szerinte “kívül és belül gyönyörű”.

Paula White-nak nem kellett hallgatási pénzt fizetni, mint Stormy Danielnek, mert White a Trump-adminisztráció hivatalos tagja, aki imádkozott is a “legkeresztényibb” amerikai elnök beiktatásán. Az amerikai konzervatív keresztények ezt önmagában blaszfémiának tartották, de a pünkösdi-karizmatikus (evangéliumi) vezetők többsége támogatta. Paula White volt az a személy, aki “hitelesítette” számukra, hogy Trump egy megtért, újjászületett keresztény.

Paula White az amerikai sajtó szerint Benny Hinn válófélben levő gyógyító tévéevangelista szeretője is volt. A National Enquirer fotót is közölt arról, ahogy kézen fogva sétáltak éppen Rómában. Hírek szerint egy ötcsillagos szállodában töltöttek azonos szobában három napot, ahova álnéven jelentkeztek be. Benny Hinn szerint nem volt köztük semmi, a Vatikán hívta őt állítólag Rómába, és azért vitte el magával a nőt, hogy támogassa a Vatikán művészeti gyűjteményét. Nem volt köztük semmi, de a lebukás után a semmit is megszakították.

Valójában Paula White volt az összekötő a tévéevangélisták és Trump között, aminek az lett az eredménye, hogy a hívőknek bemesélt hazugságokkal az evangéliumi keresztények 81 százaléka Trumpra szavazott. Nélkülük soha nem lett volna elnök. White hírére jellemző az, hogy Amerikában még azt is pedzegették, hogy még ebben a ciklusban First Lady lesz, ha Trumptól elválik Melania. Paula White terjesztette el azt az őrültséget, hogy “Trumpot Isten küldte”. Trumpot valójában ez a nő manipulálja, a tévéevangélista kollégái pedig “élvezik” ennek hasznát.

Ami nem lehet kevés, mert Trump azért kereste meg a nőt, mert tetszett neki a bővölködés evangéliuma, hogyan lehet valaki Isten segítségével még gazdagabb. Ennek módja pedig a prédikátoroknak és pásztoroknak való bőséges adakozás. Ezt fizeti vissza Isten gazdagon. Ha Trump ezt megette, akkor az amerikai sarlatánok jól levághatták anyagilag...

MA MINDENT ÁTNYOM A PARLAMENTEN A FIDESZ-KDNP KÉTHARMAD, AMIT CSAK ORBÁN KITALÁLT MAGÁNAK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.07.20.„A budapesti választópolgárok, a fővárosi lakosok kezét jól láthatóan végleg elengedte a Fidesz, nekik már nem akar semmiféle gesztust tenni, vagy akaratuknak, igényeiknek megfelelni, azt képviselni” – mondja az „álomgyilkos” Momentum szóvivője a fővárosi beruházásokat, s így akár egy olimpiarendezés jogát is államosító törvényjavaslatról. A hétfőn benyújtott, ma elfogadni tervezet mellett még egy tucatnyi jogszabályt ver ma át a Házon a kormánypárti kétharmad.

Ma délután kettőkor veszi kezdetét az Országgyűlés nyári, a kormány által igényelt rendkívüli ülése. Az utolsó ülésnapon azonnal határozatképesség szükséges, hiszen a parlament honlapján megtalálható napirend szerint mára nem maradt más hátra, minthogy sor kerüljön a Fidesz-KDNP parlamenti törvénygyártósorának zárószavazás-cunamijára.

Ma nem csupán a jövő évi költségvetést, az ahhoz tartozó, igencsak trükkös adótörvényeket, a Stop Soros törvénycsomag és az alaptörvény hetedik módosítása nyomán szükségessé ugyan nem vált, de az Orbán-kormány által kívánatosnak tartott, például a politikusok „zaklatását”, avagy elszámoltatását szankcionáló jogszabály-változásokat fogadják el, de bizony összességében 13 fajsúlyos törvényt alkotnak meg.

Hogy miről és milyen sorrendben szavaznak a honatyák?

- Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről
- A Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogait érintő egyes törvények módosításáról
- A Bethlen Gábor Alapról szóló törvény módosításáról
- A sportról szóló, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény módosításáról
- Az atomenergiáról szóló törvény módosításáról
- A Magyarország Kormánya és az Ománi Szultánság Kormánya között a diplomata, szolgálati és különleges útlevelekkel rendelkező állampolgáraik vízummentességéről szóló Megállapodás kihirdetéséről
- A szociális hozzájárulási adóról
- Az üzleti titok védelméről
- A Magyarország és a Szlovák Köztársaság között az államhatárról szóló Szerződés kihirdetéséről

- A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény módosításáról

- Egyes törvényeknek a vízkivételekkel összefüggő módosításáról
- A Büntető Törvénykönyvről szóló törvény módosításáról
- A Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról, valamint egyes fejlesztések megvalósításáról, továbbá egyes törvényeknek a Magyarország filmszakmai támogatási programjáról szóló Európai Bizottsági határozattal összefüggő módosításáról

A legtöbb javaslattal részletesen foglalkoztunk már, hiszen a többi között a mai döntések hatására válik biztossá a képviselői fizetésemelkedés, de a büdzsé sarokszámai is igencsak sokatmondóak, ahogyan az is, hogy – mint arról írtunk – Gulyás Gergely kancelláriaminiszterként bekebelezi a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet. Ennél azonban még súlyosabb kérdéseket vethet fel a Miniszterelnökséget vezető miniszter által előterjesztőként és előadóként is jegyzett törvénycsomag, amely, mint megírtuk, akár azt is magával vonhatja, hogy Tarlós István visszautasítsa Orbán Viktort. A 168 Óra is beszámolt arról, május végén egy, az Indexnek adott interjúban mondta el Tarlós, hogy a miniszterelnök néhány héttel előtte felkérte, induljon el újra a 2019-es főpolgármesteri választáson...

BEDÖGLÖTT A BÖRTÖNPROJEKT, MARADNAK AZ EMBERTELEN KÖRÜLMÉNYEK

ZOOM
Szerző: FEKETE GY ATTILA

2018.07.20.


Még a kormányközeli cégek ára is elfogadhatatlanul magas volt a kormány számára, ezért most egy még drágább megoldást keresnek a börtönkörülmények javítására.

Nem került le a napirendről a tavalyi választások előtt beígért börtönépítési program. Érvényben van a kormány határozata, ezért előbb vagy utóbb megépül az eltervezett nyolc börtön – derült ki a Belügyminisztérium kérdésünkre adott írásos válaszából. Valószínűbb, hogy utóbb, már ha egyáltalán megépülnek.

Névtelenséget kérő forrásaink szerint

a büntetés-végrehajtás már alternatív lehetőségeket is vizsgál a hazai börtönök zsúfoltságának csökkentésére, továbbá az Emberi Jogok Európai Bírósága által többször embertelennek minősített fogvatartási körülmények javítására.


A Zoom.hu információi szerint felvetődött, hogy használaton kívüli, olcsón börtönné alakítható állami ingatlanokat „neveznének ki” ideiglenesen fegyintézetekké, méghozzá azon rabok számára, akiknek a fogvatartása nem igényel túl szigorú őrzést. Forrásaink emlékeztettek rá, hogy Budapesten a nagyrészt előzetes letartóztatottak elhelyezésére szolgáló Venyige utcai fegyintézet is munkásszálló volt egykor.

Úgy tudjuk, már meg is kezdték a szóba jöhető ingatlanok összeírását. Arra a kérdésre azonban forrásaink nem tudtak válaszolni, hogy

miből fizetnék a lepukkant épületek börtönné alapítását, erre a célra ugyanis jelenleg nincs forrás a költségvetésben.

A kormány tavaly nyolc új börtön felépítéséről döntött. Már kiválasztották a jelentkezők közül azokat a településeket, amelyek határában a fegyintézeteket felépítik, s már megkezdték a majdan ott dolgozó smasszerek toborzását is...

AZ OKTATÁSI ÁLLAMTITKÁR SZERINT HAMIS KÉPZET, HOGY TÚLTERHELTEK LENNÉNEK MAGYAR ISKOLÁSOK

444
Szerző: BOTOS TAMÁS
2018.07.20.


"A túlterheltséget valóban gyakran hangoztatják, de ez meglehetősen szubjektív, és a valós adatokkal nehezen vagy egyáltalán nem alátámasztható sztereotípia," jelentette ki a frissen kinevezett oktatási államtitkár a Magyar Időknek. Bódis József szerint emiatt nem szükséges a tananyag csökkentése. 

"A tananyag radikális csökkentése éppen az összefüggések felismerhetőségét, a szintetizálás lehetőségét venné el. A tananyagot tehát elsősorban nem csökkenteni, hanem súlyozni, rugalmasan alkalmazhatóvá kell tenni az adott korcsoport, adott iskola, osztály, tanulócsoport igényeihez, adottságaihoz,"

mondta. Az államtitkár arra a kérdésre, hogy miért van szükség a hazafias és honvédelmi nevelés bevezetésére, úgy válaszolt, hogy
"ennek az a célja, hogy a diákokban tudatosítsa a haza szeretetének és védelmének fontosságát, felelős állampolgárrá nevelje a fiatalokat. A nemzeti öntudat fejlesztése és a hazafias nevelés során a tanulók olyan ismereteket sajátítanak el, amelyek a magyarság iránti érzelmeiket alapozzák meg: az irodalom, a művészetek, a történelem, a szülőföld ismerete, ezáltal nemcsak elsajátítandó, lexikális ­információt, hanem személyiségfejlesztő tudást is jelentenek."


ÍGY KEZDŐDNEK A NÉPIRTÁSOK: TÖBB MILLIÓ MUSZLIMOT FOSZT MEG ÁLLAMPOLGÁRSÁGÁTÓL A HINDU NACIONALISTA KORMÁNYZAT INDIÁBAN

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.07.20.


A levegőben lóg több millió muszlim és menekült sorsa az északkelet-indiai Asszám államban, miután a hatóságok a nemrég tartott népszámlálás során lehagyták őket az indiai állampolgárok neveit tartalmazó listáról.

Az asszámi kormányzat hivatalos álláspontja szerint az összeírás – amelyet az indiai Legfelsőbb Bíróság felügyel – a szomszédos Bangladesből a közelmúltban érkezett, nem regisztrált bevándorlók számba vételét és visszairányítását célozza.

Jogvédők és kritikusok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a népszámlálás célja valójában – a mianmari rohingya kisebbséghez hasonlóan – az asszámi muszlimok és a régóta az indiai államban élő, de bangladesi származású kisebbség jogfosztásáról és törvény kívül helyezéséről szól.
Azokat ugyanis, akik nem tudják igazolni, hogy a családjuk legalább 1971 óta Indiában él, a hatóságok kitoloncolhatják Asszámból. (Ekkor, vagyis a Pakisztánnal vívott függetlenségi háború idején özönlöttek át menekültek tízezrei a bangladesi-indiai határon.)...

VÉRTANÚK TÉRFOGLALÁSA

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2018.07.20.


Néha elgondolkodom: miért írom megszállottan tulajdonképpen mindig ugyanazt és ugyanarról? Van-e valami értelme egy olyan közegben, amely ma nem igazán befogadó a hozzám hasonló gondolkodású öreg szivarok megszólalásaira? Akkor aztán, amikor a kétség már majdnem elhatalmasodna rajtam, eszembe jut, hogy de hisz nem is vagyok még öreg szivar. Az emlékezetem jó, látok még többé kevésbé, hallok, érzek hibátlanul, meglehetős logikusan gondolkodom. Belátom, persze, hogy alkalmasint ez utóbbi sokkal inkább problémás lehet ebben a mai világban.

Tegnap óta például az motoszkál a fejemben, hogy akitől elveszik a múltját, azt megfosztják a jövőjétől. Felvetődik a kérdés, hogy ez kinek és mire jó? Elvenni, meghamisítani egy ország, egy nemzet múltját. Meg lehet-e ezt tenni veled, velem, velünk? Könnyen belátható, hogy a tolvaj, akié ez a mostani jelen, az nyíltan vagy suttyomban éppen a múltját építi így, magának épít piramist vagy katedrálist. Van egy apró különbség a mai rombolók, meg a piramis- és katedrálisépítők felfogásában és világlátásában: azok a régiek nem rombolták le elődeik templomait és temetkezési helyeit. A saját alkotásaikkal építettek nemzetet. Akik azonban ma szobrokat döntögetnek, azok valójában a nemzeti öntudatot és önismeretet rendítik meg, a nemzeti önbizalmat és egységet pusztítják módszeresen – saját hatalmi pozícióik megszilárdítása érdekében.

Ennyit az elméletről, lássuk, hogy jön ez a gyakorlathoz. Aki ismer, tudja, hogy 1956 számomra nem az az émelyítő varázs, amit sokan belelátnak. Részben személyes érintettségem okán is meg tudtam őrizni azt a távolságot történelmünk eme időszakától, amely egészséges, de legalábbis viszonylagos tisztánlátást biztosított a számomra, történelmünk e cseppet sem szimpla és egyértelmű alig két hetét illetően. Nem fogok én most belemenni a kérdés taglalásába, nem ez a célom. Megtettem párszor, mindig ledorongolás lett az osztályrészem, a forradalmi szájhősök meg úgy eltűntek az életemből, mintha soha nem jártak volna benne. Jól van ez így. (Hol vannak most? – tenném fel a kaján kérdést, ha lenne kedvem nevetni rajtuk.)

De haladjunk fontolva tovább, hogy kiderüljön, mire is akarok kilyukadni. Az egész 1989-90-ben kezdődött. Mindegy miért, de néhány vulgáris rendszerváltó hős olyannyira vágyott bevésődni a nemzettudatba, hogy elkezdte nagy bátran letépkedni az utcanév táblákat. Áthuzigálták szigszalaggal, pirossal, feketével Münnich Ferenc nevét, mert az Nádor utca. Jó. Ha így, hát így. Ha ez a magyar rendszerváltás, akkor jó nekünk a József nádor is, a „legmagyarabb Habsburg”, a Ludovika és az alcsútdobozi kastély építője (hoppá!). Megjegyzem, a téren ahol a nádor szobra áll, éppen születésének 240. évfordulóján, az összes ott lévő fát kivágták mélygarázs építése miatt. A beruházó pedig nem más, mint egy a kormányunk számára kedves rokon.

De még mindig nem jutottunk oda, ahová menni akarunk, hiszen Habsburg József nádor a relatíve régi múlt. 1956 meg nem volt olyan régen, hogy el kellene felednünk. Nem is kell, hiszen mindenki másképp emlékszik rá. Érdekeinek legjobban megfelelően, saját hősiességét bizonyítandó. Találkoztam Svájcban olyan forradalmárral, aki a börtönből szökött meg a zivataros napokban és két napot gyalogolt, meg sem állt Zürichig, majd Genfig. Egész jól megélt a politikai üldöztetéséből, pedig csak egy piti kis tolvaj volt. Ezek a hősök ma azt próbálják igazolni, hogy a kommunistáknak – hangsúlyozom, nem a sztálinistáknak, akikkel szemben a felkelés kirobbant – semmi közük nem volt ahhoz a 13 naphoz. Át akarják politizálni a múltat, de már leginkább az lenne a legjobb, ha az a 13 nap ki is törlődne az emlékezetből, mert elhomályosítja a … Mit is? Szóval elhomályosítja.

Most akkor, végre, eljutottunk oda, ahová meg akartunk érkezni...

AZ UTOLSÓ SIMICSKA-BOMBA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2018.07.20.


Egy titokzatos „videóvallomás" lehet az üzletember végső ütőkártyája Orbán Viktorral szemben.

„Életem legszebb három éve volt. Teljesen szabadon azt csinálhattam, amihez kedvem van”; „Nyomasztó volt ez a három év. Főleg abból a szempontból, hogy végig kellett néznünk: minden erőfeszítésünk dacára Orbán Viktor hogyan építi ki még jobban a hatalmát az élet minden területére” - csak egy-egy jellemző mondat, arról, hogy a Simicska-birodalomból nézve is mennyire ellentmondásosak voltak a G-nap utáni évek. 

Az mindenesetre tény, Simicska gondosan ügyelt rá, hogy az a 2015 elején ellenszélbe került érdekeltségei ne hulljanak szét, így egyben tartotta a Közgép szakember gárdáját és eszközállományát is, és finanszírozta a Hír Tévé, a Lánchíd Rádió és a Magyar Nemzet működését. Ebben az időben forrásink szerint azt mondogatta, „a legrosszabb, ami az országgal történhet, hogy Orbán Viktor ismét kétharmadot szerez 2018-ban”. Ennek jegyében vette fel a kapcsolatot a Jobbikkal, amelyikben a legnagyobb potenciált látta az ellenzéki pártok közül, hogy megakadályozza a Fidesz kormányalakítását (erről lásd keretes írásunkat), és kvázi ez volt a vezetői utasítás a médiaportfólió vezetői számára is. Egy forrásunk szerint egyébként a legendás budapesti Radóc utcai házban jöttek össze minden hétfőn reggelizni az oligarcha, Tóth Marianna, a Nemzet Lap-, és Könyvkiadó Kft. ügyvezetője, Faragó Csaba, aki 2017 novemberében váltotta Simicska Ádámot a lapkiadó kft. élén és egyben a Hír TV Zrt. igazgatósági tagja is lett, Fonyó Károly, a Hír Tv. Zrt. elnöke, Schlecht Csaba a Lánchíd Rádió, D. Horváth Gábor a Magyar Nemzet főszerkesztője, valamint Tarr Péter, a Hír Tv. vezérigazgató-helyettese, hogy megvitassák a „Simicska-média” aktuális ügyeit. Egy ilyen alkalommal Simicska epésen jegyezte meg a miniszterelnökről: „És én még azt hittem sokáig, hogy ez egy államférfi." 

Arról megoszlanak a vélemények, hogy Simicska Lajos mikor döntött úgy, hogy vége. Egy volt munkatársa szerint egészen a választások éjszakájáig meggyőződése volt a stábnak, hogy a kormány-ellenzéki mandátumarányokat tekintve legalább egy döntetlen-közeli eredmény elérhető, még ha szűk többséggel kormányon is marad a Fidesz, így mindenkit „sokkszerűen” ért az újabb kétharmad. Más viszont arról beszélt: onnantól kezdve, hogy kiderült, a Jobbik sem képes több ezer szavazókörbe megfigyelőket delegálni, már érezték, hogy nagy a baj...

AZ IZRAELI ÁLLAMFŐ FINOMAN SZÓLT ORBÁNNAK A MAGYAR POLITIKA SZÉLSŐJOBBOS VONULATA MIATT, A YAD VASHEM PEDIG ELHATÁROLÓDOTT ATTÓL, HOGY FOGADNIA KELLETT A MAGYAR KORMÁNYFŐT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.07.20.


- Izrael cáfolja, hogy közbenjárt Washingtonban a magyar-amerikai kapcsolatok javításáért, Netanjahu az EU megosztására igyekszik felhasználni a V4-ek tekintélyelvű vezetőit

- A magyar kormány erősködik, hogy nem enged az EU-nak a "Stop, Soros" miatt kezdődött újabb kötelezettségszegési eljárás, illetve annak ellenére, hogy a Bizottság az Európai Bíróság elé viszi a menedékkérőkkel szembeni bánásmódot

- Falra hányja a borsót az olasz miniszterelnök: a migránsügy kapcsán a szolidaritás fontosságáról akarja meggyőzni a Visegrádi Csoportot

Times of Israel

A Yad Vashem Intézet azt közölte Orbán Viktor látogatása után, hogy a magyar vendég az izraeli Külügyminisztérium döntése alapján kereste fel az emlékhelyet, mert az elvárja, hogy a külföldi méltóságok elmenjenek a központba. A házigazdák azt hangsúlyozták a vendégnek, hogy mennyire fontos feltárni az igazságot a vészkorszak ügyében, továbbá, hogy ne hagyják azt feledésbe merülni a hivatalos megemlékezések, az emlékezetpolitika, az oktatás során. A magyar politikusnak a program alkalmával külön megmutatták azt a részt, amely azt örökíti meg, hogy Horthy és Szálasi alatt a magyar hatóságok miként kollaboráltak a náci Németországgal. A nyilatkozat egyúttal kiemeli, hogy Magyarországon olyanokat kellene kinevezni a holokauszttal foglalkozó intézmények és múzeumok élére, akik a lelkiismeretes és elkötelezett történelemkutatás hívei. Orbán Viktor egyébként az érkezéskor koszorút helyezett el és gyertyát gyújtott. Az emlékkönyvbe beírta a maga és felesége nevét, de egyébként egy szót sem.

Előzőleg Rivlin államfő arról beszélt Orbánnak, hogy emlékezni kell, amikor azt mondjuk, hogy soha többet – az újfasizmus és a neonáci csoportok súlyos veszélyt jelentenek a szabad világ egészére nézve. A kijelentést sajtókörökben úgy értékelték, hogy az figyelmeztetés akart lenni a magyar politikus részére.

FAZ

Az izraeli kormányfő irodája visszautasította, hogy az ország a magyar-amerikai kapcsolatok javításáért lobbizott Washingtonban. Ám a kabinet egyik tagjáról azt jelentették, hogy közölte: Izrael szorosabb viszonyt szeretne az USA és Magyarország között. Az izraeli tévé az Orbán-látogatás szellőztette meg, hogy Netanjahu utasította az ország washingtoni nagykövetségét: járjon közben, hogy javuljon az Egyesült Államok és a magyar kormány között az együttműködés, amely Obama alatt romlott meg, miután Magyarország erősen közeledett Putyinhoz és hadjáratot kezdett Soros ellen.

Netanjahut sokadiziglen azzal gyanúsítják, hogy ideológiailag egy követ fúj a Fidesz első emberével. Mások azzal magyarázzák a feltűnően szoros kapcsolatokat, hogy Magyarország segít meggátolni az egységes EU-fellépést az izraeli Palesztina-politika ellen, illetve támogatja az izraeli érdekeket Moszkvában is. Jeruzsálem Szíria miatt rá van utalva Oroszország jóindulatára.

New York Times/AP

Az izraeli miniszterelnök az ország igaz barátjának nevezte Orbán Viktort, noha előzőleg nagy felzúdulást váltott ki a magyar politikus több, antiszemitának minősített kijelentése. Így méltatta Horthyt és zsidóellenes szóképeket vetett be a Soros elleni kampányban. Látogatása ellen az Amnesty International felhívására kisebb tüntetés volt a Yad Vashem Intézetnél. Az egyik részvevő, egy magyar túlélő asszony úgy nyilatkozott, hogy a miniszterelnöknek semmi keresnivalója az emlékközpontban. A felvonulók elállták a kocsioszlop útját, de a rendőrség szétoszlatta őket. A házigazdát ugyanakkor odahaza bírálatok érték, amiért az szorosra fonja a viszonyt a magyar vezetővel, miközben az egyre tekintélyelvűbb. Kapott Netanjahu azért is, mert megállapodott Lengyelországgal a vitatott holokauszt-törvényről.

FAZ

Orbán Viktornak gyakran hánynak szemére antiszemitizmust, az izraeli miniszterelnök azonban most is arról beszélt, hogy a magyar kormány küzd a zsidóellenességgel szemben. Meg hogy Magyarországon biztonságban vannak a zsidók. Orbán számára fontos ez a kiállás, hiszen sűrűn vádolják meg azzal, hogy antiszemita felhangokkal teletűzdelt kampányokat folytat. Ám ezúttal is élesen visszautasította az állításokat. A politikus valóban hivatkozhat arra, hogy kormánya elsőként ismerte el az ország felelősségét a zsidók 44-es deportálása ügyében. Csakhogy ezt olyan történelemértelmezés és jelképpolitika kíséri, ami bagatellizálni igyekszik a magyar felelősséget a német nácik által elkövetett bűnökben.

A legtöbb antiszemita kritika a Soros elleni hadjárat miatt éri Orbánt. Már a magyar zsidó közösség felszólalt emiatt, ám Netanjanu tavaly ilyenkor Budapesten védelmébe vette a magyar vezetőt, ami szokatlan, hiszen a másik oldalon a Mazsihisz állt. A Fidesz ezek után azonban csak beleerősített a kampányba, lásd a „Stop, Sorost”. Aggasztó, hogy a kormányfő úgy jellemzi a befektetőt, hogy az a klasszikus antiszemita megfogalmazásokat idézi. Az „idegenszívű” jelző pl. a magyar gyakorlatban zsidóellenes tartalmat hordoz. Egyébként pedig a fogalom maga Hitlernél bukkant fel először. Ugyanakkor az antiszemitizmusról írott alapmű német szerzője óvatosságra int. Christoph Nonn szerint az orbáni retorika idegengyűlöletet, nacionalizmus és paranoiát szít, de nem egyértelműen antiszemita. Ezért nem szabad lépten- nyomon farkast kiáltani...

CSAK EGÉSZSÉG LEGYEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.20.


Bár a TASZ kiperelte, az Emmi nem hajlandó kiadni az adatokat a kies hazánkban szapora halált okozó kórházi fertőzésekről. Első indokként azért, mert a kért információk személyes adatnak minősíthetők – mondják. Az én anyám szintén az ő szíves közreműködésükkel halt meg, és ezt a boncolási jegyzőkönyv is bizonyítja a bájos “szepszis” szóval, amit, ha kifordítok, és ha be, akkor is azt jelenti, hogy elcseszték. És nem hiszem, hogy angyalom erősen tiltakozna holta után, ha a TASZ megtudná, hogy őt is megölték.

Sokkal közelebb áll a valósághoz – bár lányos zavarukban bizonyára nem tudták, mit beszélnek – az az indok, miszerint az adatok kiadása “nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető és pánikkeltő lenne”. Ez egy csudálatos félmondat, és benne van, hogy az új, okkultista emberminiszter miért javasolja az imát és a tízparancsolatot abban az esetben, ha a magyar szavazópolgár a lerohadt, ámde világszínvonalú egészségügy karmai közé kerül. Ez a négy jelző: helytelen, megtévesztő, félrevezető és pánikkeltő, mutatja azt is, hogy az új koncepció legerősebb bástyája miért az utcai plakátokkal való ráolvasás.

Ennyit tudnak. Brüsszelt és Sorost is megállították a papírokkal, bizonyára így lesz a baktériumokkal is, más okot és indokot nem lelek a sámánisztikus elemek használatára. S bár abban a korban, amikor a főpap tánca esőt hozott és eltántorította a gonoszt, az volt az elfogadott halotti jelentés, hogy Isten adta, Isten elvette. Most meg, amikor már megtudhatjuk azt is, hogy a főorvos úr szaros keze volt a bűnös, azt tartaná célravezetőnek az egészségügyi kormányzat, ha mindenki befogná a pofáját, mert, ha kiderülne az igazság, még elborulna a népek agya. Az iránymutatás tehát ennyi: kuss!

Így is lehet, sőt, ez már divat is. Két nappal azelőtt, hogy az Emmi csak semmi pánik felkiáltással tagadta meg az adatok kiadását arról, hogy hány ember hal meg szíves közreműködésükkel, a mi Parlamentünkben a Bangóné névre hallgató komcsi nőstényördög az iránt érdeklődött, hogy a kormányzat miért titkolta a rákkeltő gyógyszerek ügyét. Soltész államtitkár pedig nem magyarázta el tanáros hűvösséggel, hanem odasétált Bangónéhoz, és Csernobilt emlegetve leordította a fejét. Ebből több érdekesség is fakad. Ha ők sunnyognak, akkor már nem csak az eemút nyóc, hanem a hajdani negyven a hibás, valamint, hogy Soltész államtitkár egy kőbunkó organizmus is, de ez nem újság...

"VERONA ANGYALAI"

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.07.16.


Több mint másfél éve – 2017. január 20-án éjjel – a Szinnyei Merse Pál Gimnázium tanulóit, volt diákjait, tanárokat és családtagokat szállító autóbusz Verona közelében az útról letérve fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, az autópályahíd pillérének ütközött és kigyulladt. Az 56 utas közül tizenheten meghaltak és 26-an megsérültek.

Az eltelt másfél év alatt egyfelől sok minden, másfelől szinte alig történt valami. Az előbbi az olaszországi, az utóbbi az itthoni eljárásra igaz.

Nyilván felmerül önökben a kérdés, hogyan és miért indulhat ugyanazon tragédia miatt két külön eljárás? Bennem még az is, hogy miként lehetséges az, hogy miközben Olaszországban tömegszerencsétlenség okozása miatt hat ember ellen vádat emeltek és már az október elejére kitűzött bírósági tárgyalásra készülnek, itthon még gyanúsítottja sincs a nyomozásnak.

De miért is van két külön eljárás? Az olasz hatóságok magát a közlekedési balesetet, annak körülményeit, bekövetkezésének módját és közvetlen okát vizsgálják. Vétkesnek tartják a buszvezetőt, amiért az letért az útról, vagyis „rosszul vezetett” – ahogyan a veronai ügyész fogalmazott. A baleset közvetlen okai között jelölték meg az autópálya és a szalagkorlát műszaki hibáit, ezekért pedig az útszakasz tesztelőit és üzemeltetőit tartják felelősnek...

KERTÉSZ ÁKOS: TANULJ MAGYAR!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KERTÉSZ ÁKOS
2018.07.19.


Nincs ottan hangos film, csak zongora
és szól a Liszt Rapszódia
és csókolózik minden emberfi
a


Mit lehet tudni a magyar szinkronról? Mindenekelőtt azt, hogy jó. Sőt: kiváló. Mondhatnám: szuper! Különösen, ha a film is jó, ha a fordító is, a szinkrondramaturg is, a színészek is, a rendező meg a technikusok is szeretik. Olyankor a magyar szinkron óriásit produkál. Emlékeznek a kedves olvasók még a Tűz van, babámra? Ha azt eredeti hanggal, pláne fölirat nélkül adták volna, ma már az egész ország perfekt beszélne – csehül. Nem is szólva a Szigorúan ellenőrzött vonatokról, vagy a Sörgyári capriccio-ról!

(Miért, csak az angol a nyelv? A szomszédaink nyelve kukorékolás?)

Csavarogván a világban, elég sok közismert film francia, német, angol, spanyol szinkronváltozatába volt módom belehallgatni, és állíthatom, hogy a magyar szinkron a színész-hang kiválasztásában, a színészi játékban, az új szöveg „szájra-dolgozásában”, minden tekintetben fölülmúlta a többit.

Tehát a magyar szinkron valami, ami Magyarországon jó.

Itt az ideje tönkretenni, lehetőleg meg is szüntetni...

MAGYAR NYUGDÍJCSODA?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SIMONOVITS ANDRÁS
2018.07.20.


Magyar nyugdíjcsoda lenne, ha megvalósulna a kormány terve: a munkáltatói tb-járulék (szochó) kulcsát a bruttó bér 2016-os 27 százalékáról 2021-re 13,5 százalékra csökkenti, és ott tudja tartani. A csoda első része már megvalósult: 2018-ban 18,5 százalék a munkáltatói járulékkulcs, miközben a nyugdíjak tartják reálértéküket. Hogyan lehetséges egy ilyen csoda, és jó-e, hogy a kormány ilyen csodákkal kápráztatja el a nagyérdemű közönséget?

A továbbiak megértéshez egy viszonylag száraz statisztikai utazáson kell részt vennünk. Tudnunk kell, hogy a munkáltatói járulék két részből áll: kisebbik része egészségügyi (és más) kiadásokat fedez, ezt a részt a továbbiakban változatlanul a bruttó bér 5 százalékának veszem, nagyobbik része nyugdíjkiadásokat fedez. Tehát terv szerint a munkáltatói nyugdíjjárulékkulcs 27–5 = 22-ről a 2018-as 13,5 százalékon át 2021-re 9 százalékra csökken. De nemcsak munkáltatói, hanem munkavállalói járulékok is léteznek, kőbe vésett értékük: a munkavállalói nyugdíjjárulékkulcs 10 százalék, az egyesített egészségügyi- és munkanélküliségijárulék-kulcs pedig 8,5 százalék. Tehát a bruttó keresetben kifejezett (együttes) nyugdíjjárulék-kulcs 27–5+10=32 százalékról 23,5 százalékon át 19 százalékra fog csökkenni. Szép!

Elég könnyű belátni, hogy egy felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben, ahol az éves nyugdíjkiadásokat az éves nyugdíjjárulék-bevételek fedezik, az egyensúlyi járulékkulcs az időskori függőségi hányados és az átlagos bruttó helyettesítési arány szorzata. A függőségi hányados a nyugdíjasok és a dolgozók létszámhányadosa, az átlagos bruttó helyettesítési arány pedig az átlagnyugdíj és az átlagos bruttó bér hányadosa. Például jó közelítéssel és kerekítve azt mondhatjuk, hogy 2016-ban 0,32 = 0,6×0,53 egyenlőség érvényesült, és 2021-ben 0,19 = 0,65×0,30 egyenlőség érvényesül majd. (A költségvetési maszatolás miatt számomra egyáltalán nem világos, hogy a 2017‑es bruttóbér kb. 6 százalékát kitevő költségvetési támogatás milyen forrásokból származik, és hogyan oszlik meg a nyugdíj és az egészségügyi kiadások között.)...

AQUAPARK ÉS KASZINÓ IS ÉPÜLT VOLNA A NEMZETI SZÍNHÁZ MELLÉ - A HÉV-ET SEM KELLENE MÁR LÁTNI. MILLENNIUMI VÁROSKÖZPONT-TERVEK EGYKOR ÉS MA

INDEX / URBANISTA BLOG
Szerző: ZUBRECZKIDÁVID
2018.07.19.


A körönd nem valami gyakori közterületnév. Én sokáig azt sem tudtam, hogy a Kodályon kívül van még ilyen Budapesten. Pedig van. Például a Gregersen körönd, amiről szerintem elég kevesen hallottak, pedig simán lehet, hogy már át is mentek rajta, csak épp nem vették észre. Olyan épületek vannak mellette, mint a Müpa, meg a Nemzeti Színház. Rajzolt térképen, sőt még légi fotón is gyönyörűen kerekedik, de a helyszínre érve nyomát sem találjuk. Csak egy csonka körforgalmat. Valahogy így áll az egész Millenniumi Városközpont is.

Most, hogy pár napja bejelentették, épül a Millennium Garden irodaház (mely amúgy szintén a csak papíron létező köröndre néz), itt az ideje kicsit végigszaladni a nagyjából harminc éve húzódó városközpont-fejlesztés történetén, melynek senki sem tudja, mikor lesz vége.

A kilencvenes években kezdődött, egy álomszerűen jó adottságú területtel. A Petőfi és a Rákóczi (akkoriban Lágymányosi) híd között volt az utolsó pesti Duna-part szakasz a Hungária-gyűrűn belül, ahol bontások, meg mindenféle kompromisszumok nélkül fejleszteni lehetett. Remek lehetőség lett volna arra, hogy végre valahol megteremtsük a kapcsolatot a víz és a város között, amiről mindenki áhítozik, vagy hogy az itteni fejlesztésekkel katalizáljuk az egykori külső-ferencvárosi ipari területek újrahasznosítását. Sajnos mindezekből nem lett semmi.

A Millenniumi Városközpont mai állapota több szempontból olyan, mint az Örs vezér téré:
- épp a középpontjában, évtizedek óta hiányoznak a térfalak, az ember nem igazán találja benne a helyét,
- a házak egy része semmiféle kapcsolatban nincs egymással, csak úgy ott vannak,
- mindenki arra vár, hogy mikor kötik össze a metrót a HÉV-vel, hogy végre gatyába
lehessen rázni a területet...