2018. április 14., szombat

ÚJ VÁLASZTÁST KÖVETELNEK A TÜNTETÉS SZERVEZŐI

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.04.14.Teljesen megtelt a Kossuth tér, tudósítóink szerint este hét után már az Alkotmány utca felől nem lehetett a Parlament közelébe jutni. Fél nyolc körül kezdődtek a beszédek: a netadós tüntetések szervezőjeként ismertté vált Gulyás Balázs kezdte a Ligetvédő-megmozdulások állandó szereplőjével, G-Rasszal.

A szervezők szerint százezres tömeg gyűlt össze.

Lányi Örs, a „Mi vagyunk a többség” tüntetés főszervezője arról beszélt, hogy szerinte a miniszterelnök elfelejtette, hogy honnan jött, hogy honnan kezdte, de „mi ezt nem engedhetjük meg magunknak”, mert „nem akarunk elmenni”.

Lányi pusztán azzal hangulatba hozta az embereket, hogy kimondta Orbán Viktor nevét, aztán elhallgatott. Az ő apja (mármint Lányié) is gázszerelő, de nem milliárdos, mert nincs jóban Orbánnal, és ő (mármint Lányi) sem milliárdos, mert nem vette el Orbán lányát.

Én is húszas éveim elején járok, mégsem kapok milliárdos beruházásokat, mert nem vagyok Orbán Viktor veje

- mondta, és azzal zárta, hogy nem akar elnyomást.

Lukácsi Katalin, a KDNP-ből a CEU-t ért támadások miatt távozott politikus lépett utána színpadra. Ő azzal kezdte, hogy „minket is szolgálnia kell Orbánnak, mi mindannyian a haza vagyunk, a mi szolgálatunkra is fel kell esküdnie miniszterelnökként”, majd fontosnak tartotta leszögezni, hogy voltak visszaélések a választáson, de ez érdemben nem befolyásolta az eredményt, ellenben az nagyon is, hogy

a közszolgálatot propagandává silányították, a sajtó bekebelezták, uszítottak,egymásnak ugrasztották a hívőket és a nem hívőket.Ezért most arra van szükség, hogy liberálisok és a konzervatívok megfogják egymás kezét. Lukácsi szerint fontos, hogy figyeljünk oda egymásra és a legkiszolgáltatottabbakra.

Egy az ország, de sok a zászló, ezt a sokaságot védjük meg

- zárta Lukácsi beszédét.

Ismét Gulyás Balázs lépett a színpadra, és azzal folytatta, hogy a Fidesz a hazugság, a félelem, a gyűlölet és a lopott vagyonok pártja lett, és hogy a választási rendszerben kódolva volt a tisztességtelen verseny

 • a választókerületek átírása miatt,
 • mert pénzbüntetéssel bünteti a rendszer a visszalépéseket,
 • mert kamupártokat jutalmaz, 
 • mert magyarul sem beszélő tömegek szavaznak szervezetten buszoztava, következmények nélkül,
 • és mert a fideszes többségű választási bizottság is elismeri, hogy a kormánypárt nem tisztességesen kampányolt.
Ha a Fidesznek van becsülete, feloszlatja a parlamentet és új választást írnak ki

– tette hozzá, majd „új választást” kért, ezzel skandáltatta meg a tömeget, egyben új tüntetést hirdetett meg következő szombat este 18 órára...


VAJON ÖSSZEJÖN-E A TÖBBSÉG? MEGVAN A MA ESTI TÜNTETÉS ÚTVONALA, A RENDŐRÉG A LÁNCHÍD LEZÁRÁSÁT SEJTHETI, HATALMAS A KÉSZÜLTSÉG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA - KÖKÉNYESI GÁBOR
2018.04.14.


Nemcsak a szervezők cáfolják a kormánypropagandát és készülnek egy minden korábbinál hatalmasabb, békés tömeget összehozni, de a rendőrség is nagy erőkkel vonult ki: hídlezárásra számíthatnak. Hamarosan kezdődik a Mi vagyunk a többség demonstrációja.

A Mi vagyunk a többség Facebook-oldalán közzétették a szombatra meghirdetett ellenzéki tüntetés pontos útvonalát, erről térképet is mellékeltek.

A gyülekezést 17.30-ra hirdették meg az Operához, innen vonul majd a tömeg az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át a Kossuth Lajos térre, az Országházhoz.

A tüntetést a 168 Óra folyamatosan közvetíti majd.

Fontos tudnivaló, hogy szombat délután és kora este a kormányellenes tüntetés miatt lezárják az utat az Andrássy úton az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között, a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Alkotmány utcában és a Kossuth Lajos tér környékén.

Már írtunk arról, hogy hatalmas a készültség, nemcsak komoly rendőri erőt rendeltek a fővárosba, de lezárták a tüntetés teljes útvonala feletti légteret, így a sajtó és a szervezők drónvideót sem készíthetnek. A rendőrség „megelőző jelleggel” a Belvárosban, döntően a Kossuth téren és környékén a legmodernebb térfigyelő kamerákat helyezett ki, amelyek arc-, testalkat- és hangfelismerő rendszerekkel rendelkeznek.

A már most a helyszínen lévő tudósítónk szerint nemcsak a rakpart környékét, hanem a Magyar Tudományos Akadémia előtti parkolót is kiürítettek a rendőrök, így vélelmezhető, hogy

a hatóságok arra számítanak, hogy a Kossuth téri tüntetés után a tiltakozók esetleg a Lánchíd lezárására készülnek....

TÜNTETÉSKISOKOS SZOMBATRA, ÍGY KERÜLJE EL AZ 50EZRES CSEKKET

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.04.13.A különböző jogvédő szervezetek a korábbi tüntetések alkalmával pontokba szedték a tudnivalókat, ebből mutatjuk a legfontosabbakat. A rendőrség türelme fogytán, a legutóbbi diáktüntetés végeztével a spontán vonulók közül többen 50 ezres csekket kaptak, mert lementek az úttestre.


Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a tüntető nem követhet el bűncselekményt, nem hívhat fel arra, és nem sértheti mások jogait és szabadságát. A Társaság a Szabadságjogokért kisokosa szerint rendbontást követ el az, aki a tüntetés szervezőjének a rend fenntartása érdekében tett jogszerű intézkedésével szemben erőszakkal vagy fenyegetéssel ellenállást tanúsít. Ezért két évig terjedő börtön is járhat.

300 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki abban az esetben, ha valaki verekszik, rendzavarás vagy garázdaság esetén engedetlen a rendőrrel, aki fegyvert vagy nagy kést visz magával a tüntetésre, aki a szervező vagy a rendőrség biztonságra vonatkozó felhívásának nem tesz eleget, illetve aki annyira eltakarja arcát, hogy a hatóság nem tudja azonosítani.

A rendezvény befejezése után mindenki köteles a rendezvény helyszínét elhagyni – mondja ki a szabály, de ez a legritkább esetben következik be egy – várhatóan – több tízezres rendezvény végén. Erre is vannak külön szabályok, a TASZ három lehetséges kimenetelt vázolt:

 • A rendezvénynek vége, de páran még maradnak a helyszínen, beszélgetnek, ácsorognak. Ekkor a rendezvény már nem politikai véleménynyilvánítás, és a gyülekezési jog szabályai már nem vonatkoznak a maradókra. Ők már csak a KRESZ szabályait betartva a járdán – adott esetben a Kossuth téren – álldogálhatnak. A szervező mentesül a további felelősség alól, ha mindent megtett annak érdekében, hogy a rendezvényen részt vevők elhagyják a helyszínt.
 • Azért maradnak, mert petíciót adnának át, de nem veszi át senki, vagy történik valami, ami miatt folytatják, spontán módon. A békés, spontán gyülekezést a rendőrségnek nincs jog feloszlatni. Viszont, ha valaki szervezni kezdi a spontán tüntetés további helyszínét, útvonalát, azt gyorsan be kell jelentenie a rendőrségnek, különben szabálysértést követ el. Az ilyen esetekre a gyülekezési jog szabályai irányadók. Amennyiben a rendőrség a bejelentett tüntetést biztosította, a spontánt is fogja.
 • Maradnak, de rombolnak: amikor agresszívvá, békétlenné válik a tüntetés vége után maradó tömeg, akkor nem a gyülekezési jog hatálya alá tartozik a csoport, többletvédelem sem illeti meg őket, mert már nem békés gyülekezésről van szó. Ebben az esetben a tömeget a rendőrség feloszlatja.

Arra a fontos kérdésre is van válasz, mikor jogszerű egy rendőri igazoltatás:...


ALFÖLDI: MAGYAR VAGYOK ÉS LESZEK, AKKOR IS, HA NEM A FIDESZRE SZAVAZTAM

444.HU
Szerző: BOTOS TAMÁS
2018.04.14.


Facebook-oldalára posztolt szabadverssel értékelte a Nemzeti Színház egykori igazgatója a választási eredményeket

Alföldi Róbert azt írta, hogy

"Mottó:
"Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét,
mint a butaság.”
Ödön von HorváthSzabad vagyok és leszek, akkor is, ha másként gondolkozom,
mint a hatalom.
Szabad vagyok és leszek, akkor is, ha nem a Fideszre szavaztam.
Magyar vagyok és leszek, akkor is, ha nem a Fideszre szavaztam.

És továbbra is szabadon és nyitottan fogok a világról gondolkodni,
még akkor is, ha a Fidesz ezt egyre inkább szeretné korlátok közé szorítani és megszüntetni.
És akkor is boldog leszek a hazámban, mint büszke magyar állampolgár, ha a Fidesz csakis és kizárólag azokat tekinti magyarnak, akik rá szavaztak.
És utolsó percemig megértéssel, toleranciával és együttérzéssel fordulok bajban lévő embertársaim felé, bármilyen vallásúak, bőrszínűek legyenek is, még akkor is,
ha a Fidesz és személyesen a miniszterelnök a legszörnyűbb és legsötétebb történelmi időket idézve próbálja félelemre és gyűlöletre tanítani és kényszeríteni a honfitársaimat.

És a végsőkig hinni fogok abban, hogy egyszer még egy szabad, toleráns, modern, figyelő, gondoskodó, kulturált Magyarországon élhetek, mint hazájára büszke magyar.

Éljen a jövő és a szabadság!

Éljen a szabadság!"

A MAGYAR POLITIKA RÉGÓTA LEGTERMÉKENYEBB FORDULATA JÖHET

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.04.14.


...Ma a 150-160 évvel ezelőttihez hasonlóan széles és mély átalakulásnak vagyunk a vélhetően egyik legtermékenyebb pontján. Az 1988-ban kezdődött rendszerváltás óta először nyílik alkalom arra, hogy a politikai társadalom (leegyszerűsítve, a szavazati jogukkal élő állampolgárok összessége), amely az akkori -- a nemességre és a polgárok egy részére korlátozódó -- néhány százalék helyett ma a népesség 70%-ára rúg, elkezdjen a jövőt is meghatározó módon megszerveződni.

A politikai társadalmunk zömét jelenleg a Fidesz szervezi az etnicista nacionalizmus és az állami újraelosztás/apanázs révén (nemzeti szocializmus), de a másik része éppen most szabadul ki a posztkommunista reformista politika gyámkodása alól (kerülném a "demokratikus baloldal" mindkét jelzőjének használatát, hiszen a posztkommunista elit e részének a bukása éppen azért következik be, mert se baloldali, se demokratikus nem volt). A posztkommunista reformizmusnak nem sikerült harminc éve alatt megszerveznie a saját politikai bázisát, ezért az utóbbi most kicsúszik alóla és várhatóan új politikai paradigmát hoz létre új szereplőkkel. A posztkommunista reformizmus elfoglalja helyét a nemzeti szocialista oldallal kollaboráns aktorok senkiföldjén, és csak idő kérdése a kimosódása a politikai rendszerből. Ez lehet az előttünk álló ciklus legfontosabb hozadéka.

A másik oldal nemzeti szocializmusának a sorsa egyelőre bizonytalan. Mivel az etnicizmus még sokáig a legerősebb politikai kulturális érték lesz a jobboldalinak nevezett szavazók között, ennek feltöredezése csak egy másfajta -- modernizációs -- nacionalizmustól várható, de hogy ez mikor kezdi el elhódítani a szavazók többségét, azt még nem lehet megmondani. De ez is meg fog történni már csak azért is, mert a Fidesz politikája tarthatatlan és improduktív hazugságokon alapul -- ám könnyen lehet, hogy a reformizmus bukásához hasonlóan ennek leáldozásához is kell vagy huszonöt év.

Ennek ellenére, ami biztató: a folyamat mélysége és szélessége adott, és ennek megfelelően előbb-utóbb létrehozza a maga egyensúlyi állapotát, amely akár egy újabb -- a dualizmus sikeréhez mérhető -- modernizáció nyitánya lehet. A posztkommunista reformizmus bedőlésével a politikai társadalom egyik szelete visszavette a kezdeményezést a pártokráciától, és kialakulhat vele egy valóban autentikus baloldal. Ha ez így lesz, akkor a jobboldalnak -- a modernizációs kényszert is ideszámítva -- reagálnia kell majd, ami elindíthatja a saját átalakulását is. Minden jel szerint az újabb kiegyezés a 2020-as évek második felében jöhet létre. Ennek a merőben spekulatív modellnek az érvényességét persze semmi nem garantálja, de nem is teljesen légből kapott. Mivel a jövőt minden szakma megpróbálja modellezni, én egyelőre ezt teszem az asztalra. Mindent összevetve tehát a magyar politikai rendszer egy teljesen érthető -- látens modernizációs -- logika mentén változik, amit se túlságosan siettetni, se megakadályozni nem lehet.

PS.. Az előbbiek miatt ezért félreértés ne essék: a mai tüntetés -- főleg, ha valóban sorozattá terebélyesedik -- a hivatalos ellenzékre van a legnagyobb, reméljük, halálos veszéllyel, és amikor a Fidesz hangadói uszítanak a tüntetés ellen, a hivatalos ellenzéket is védik. Ahogy a hivatalos ellenzék is védi magát, amikor ráakaszkodik a tüntetésre és részt vesz benne.

A FIDESZ BESÖPÖRTE A HATÁRON TÚLIAK SZAVAZATAINAK 96 SZÁZELÉKÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.04.14.


Százezerrel több levélszavazatot kaptak a kormánypártok, mint 4 éve.

A Nemzeti Választási Irodának egy hét kellett, és máris összeszámolta a levélben érkezett szavazatokat. Ezen a módon a környező országokban élő magyar állampolgárok szavazhattak, akik 4 éve 95 százalékban a Fideszt támogatták.

Orbán pártelnök ezúttal nemhiába hálálkodott kiemelten a határon túli magyaroknak a választás éjszakáján: ezúttal csaknem 100 ezerrel több szavazatot kaptak a környező országokból a kormánypártok, miközben az arányukat még növelte is.
- 2014-ben a 195 ezren regisztráltak, 128 ezren szavaztak, 122 ezren a Fideszre. Ez 95 százalék.
- 2018-ban 378 ezren regisztráltak, 225 ezren szavaztak, 216 ezren a Fideszre, ami 96 százalék.

A többi párt nem érte el az egy százalék sem ebben a körben:

FIDESZ - MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG-KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT 216 120

LEHET MÁS A POLITIKA 2 079

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM 2 053

MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT-PÁRBESZÉD MAGYARORSZÁGÉRT PÁRT 1 244

MOMENTUM MOZGALOM 1 000

DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ 667

MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT 653

EGYÜTT - A KORSZAKVÁLTÓK PÁRTJA 310

A határon túliak szavazataival Fidesz-KDNP összesen 2 722 729 listás szavazatot kapott, amivel elérte az 50 százalékot, miközben a Magyarországon élők között a kormánypárti szavazók száma 52-48-ra alulmaradtak az ellenzékiekkel szemben...

CSALÓK VAGY PANCSEROK?

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.04.13.


Soha ennyi „furcsaságot” nem tapasztaltunk még országgyűlési választáson, mint a mostanin. Soha ennyi választással kapcsolatos felháborodott Facebook bejegyzés nem látott napvilágot, mint ezen a héten. Csoda-e hát, ha egyre többen kiáltanak választási csalást és szinte minden ellenzéki párt a szavazatok újraszámlálását követeli?

Dús csokrot lehet összeállítani ezekből a „furcsaságokból”. Megpróbálom valamiféle rendszerbe szedni őket, hátha úgy áttekinthetőbb lesz a kép.

Kezdjük a legfontosabbal, ami leginkább felborzolta a kedélyeket – jogosan. A választás napjának délelőttje óta e jegyzet írásáig a választási honlapnak csak egy lebutított, szinte alig valamire jó verziója működik. Arról számos olyan információ hiányzik, amelyek nélkül aligha lehet ellenőrizni a választás lebonyolításának mikéntjét. Az is nehezen elképzelhető, hogy ha az informatikai rendszer „összeomlik” – miként azt az Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke közölte, összeomolva is pontosan rögzíti a bevitt adatokat.

Bár a honlap lassacskán kezd „okosodni”, ez csekély vigasz. Különös tekintettel a NVI elnökének nyilatkozatára, aki szerint csak a hét végére lesz elérhető a teljes honlap. Informatikai szakértők szerint, ha ilyen hosszú idő kell a rendszer helyreállításához, valószínűsíthető, hogy gond lehet a bevitt adatokkal is. Azt már feltételezni sem merem, hogy a rendszer működtetését és kijavítását pancserok végeznék.


A választási irodák feladatainak részletes szabályozását egy, az idén január 5-én hatályba lépett Igazságügy-miniszteri rendelet tartalmazza. E szerint „az informatikai rendszert kell használni a jegyzőkönyvek rögzítéséhez és ellenőrzéséhez, a levél-szavazatok ellenőrzéséhez és a választási eredmény előzetes tájékoztató adatainak előállításához”. Ugyanez a rendelet mondja ki, hogy „az NVI működteti a választási információs rendszert”. Ez persze nem akadályozta meg Pálffy Ilonát, az NVI elnökét, hogy minden felelősséget elhárítson magától. Persze, nem csak ezzel kapcsolatban...

HAZUDOZNAK A MAGYAR KÖZMÉDIÁBAN, TELEKAMERÁZTÁK A KOSSUTH TÉR KÖRNYÉKÉT - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.04.14. 


Guardian: hazudnak a magyar közmédiában

A brit Guardian az MTVA számos dolgozójával beszélt arról, hogyan működik a közpénzből működő közmédia gépezete, szemlézte az újságot a 24. A brit lapnak több újságíró is beszélt arról, hogy a közmédia-hálózat csak a menekültekről szóló negatív történetekre fókuszál, ezeket bűncselekményekhez és terrorizmushoz köti. Megemlítették azt is, hogy a választások előtti estén az M1 úgy számolt be a münsteri gázolásról, mintha az egy iszlamista terrorcselekmény lett volna, miközben rég tudni lehetett, hogy az elkövető egy 48 éves német férfi volt. Egy névtelenségét kérő újságíró elmondta, a menekültellenes üzenetek gyakran egyenesen a kormánytól érkeztek. Azok az emberek pedig, akik olyan anyagokon dolgoztak, amikben Orbán Viktor személyesen is érintett volt, egy listát kaptak a használandó kulcsszavakkal. Sokszor valaki telefonon diktált le egy történetet szóról szóra. Azt sem tudtuk, ki van a vonal másik végén – közölte az MTVA egyik alkalmazottja. A közvetlen kormányzati befolyást a Guardian által látott dokumentumok is megerősítették. Ezek szerint a miniszterelnök stábjában dolgozók azt is kiadták az újságíróknak, melyik kormánykritikus magyar állampolgár ellen kell karaktergyilkosságot elkövetniük.

24: szexoldalon kartelleztek a tenderarisztokrácia csúcsragadozói

Az EU csalás elleni hivatala is vizsgálta az Orbán Viktor gazdasági hátországához sorolt két üzletember, Garancsi István vállalkozó és Hernádi Zsolt Mol-vezér egy-egy alapkezelő cégét. Durván túlárazott szexoldalak, sőt kartellezés gyanúja is előkerült a jelentésben. Hernádi cége, a Gran Private Equity Zrt. és Garancsi érdekeltsége, a Garangold Investment Befektető Zrt. még 2013-ban szállt be az az Európai Unió JEREMIE programjába, miután 3-3 milliárd forintra kiírt pályázaton nyertek az akkori uniós pénzosztó Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. A feladatuk az volt, hogy válasszanak ki ígéretes kezdő vállalkozásokat, és azokba fektessenek tőkét a 70 százalékban az uniótól származó forrásból. Az Európai Bizottság revizorai a magyarországi JEREMIE programot vizsgálva számos szabálytalanságra bukkantak. Az OLAF-jelentés főbb megállapításai a következők: nem volt szabályos közbeszerzési eljárás, kartellgyanú merült fel a Gran Private Equity Zrt. és Garangold Investment Befektető Zrt. között, többszörös áron cseréltek gazdát a támogatáshoz kapcsolódó honlapok, ráadásul jelentős részük felnőtt társkereső oldal.

444: telikamerázták a zsaruk a Kossuth tér környékét a szombati tüntetés előtt

Nagyszerű videók készülnek majd a szombati kormányellenes tüntetőkről, már telepítik a kamerákat – szúrta ki csütörtökön a 444. A heves rendőri tevékenységre olvasójuk hívta fel a figyelmet. Több rendőrségi megfigyelő autót is látott elhaladni egymás után a környéken. Ezután vette észre, hogy több helyen is kamerákat szereltek fel több kereszteződésben is. Az Alkotmány utcát a Honvéd utcai kereszteződésig bekamerázták.

24: milliárdos jutalomeső a Miniszterelnökségen

Összesen csaknem 1,3 milliárd forint jutalmat osztottak szét eddig a Lázár János vezette Miniszterelnökségen az uniós támogatáslehívások felpörgetésére előírt tervek teljesítéséért. A pontosan 1 255 990 958 forint bónuszból 642-en részesültek, ami azt jelenti, hogy átlagosan csaknem kétmillió forint pluszt kaptak a kancellária szerencsés dolgozói. Ez azonban nem a teljes összeg, csak a tavaly június 30-ig mért teljesítmények alapján kifizetett pénz. Mindez a Miniszterelnökség lapunk közérdekű adatigénylésére küldött válaszból derül ki.

Mfor: Mészárosra szabott közbeszerzés

Mészáros egyik cége egyedüli indulóként 163 milliós ajánlatot nyújtott be a rá szabott közbeszerzésen, amelyen a NER-ben már nehezen lett volna rajta kívül másnak igazi esélye. Kulturális kiadványt szeretne megjelentetni a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft., ennek elkészítésére és terjesztésére tett közzé ajánlati felhívást a társaság még február 14-én. A nyertes személye azonban már az ajánlattételi felhívás olvasásakor jó eséllyel megtippelhető volt, hiszen a kritériumoknak leginkább a Mészáros-birodalomhoz tartozó médiacég, a Mediaworks Hungary Zrt. felelt meg.

A FIDESZ-GÉPEZETTEL SZEMBEN MINDADDIG TEHETETLEN LESZ AZ ORSZÁG...

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Egy másik informatikus
2018.04.14.


Az elmúlt hétvégi választás (pillanatnyi) végeredménye engem is ledöbbentett, majd elkeserített. Személyesen körülbelül egy éve vallom, hogy Bokros Lajosnak van igaza az 500 napos programjával – sajnos valóban igaza lett.

Nagyon sokat olvastam utána a történteknek, rengeteg egyedi eset, rengeteg visszásság, a tömegeknek jól hangzó – szakemberek előtt nevetséges – védekezéssel, „megmagyarázással”, ezek számát nem kívánom szaporítani.

Kedden (10-én) este a netről, nyilvános helyről hozzájutottam az NVI honlapján pillanatnyilag fennlévő eredményhalmaz adataihoz olyan formátumban, amiből a választási adatbázis (szavazóköri eredmények és azok összesítése jelöltekre, választókörzetekre) felépíthető. „Szakmai ártalom”, én – munkám mellett – ezt megtettem.

Első gondolatom az volt, hogy kiértékelem, és eljuttatom a pártoknak, de minél inkább beleástam magam az adatokba, az azokból levonható következtetésekbe, annál inkább láttam, hogy felesleges.

A mottója az egész választás befolyásolási (csalási?) rendszernek a Fidesz oldaláról az, hogy sok kicsi sokra megy; a teljes ellenzék oldaláról pedig a balfácánság, és a túlzott egó. Ez utóbbi sajnos mindegyikre igaz, a Jobbiktól az Együttig.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, készítettem egy összefoglaló kimutatás-sorozatot EXCEL táblázatban a „pillanatnyilag igaz” TÉNYadatokról, ezt a mellékletben találjátok, magyarázat lentebb...

A FIDESZKÁDER REKTOR ELKÉPZELÉSE A VERSENYRŐL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.04.14.


"Ezért is mondtam el már sokszor és mondom el most is, hogy a közgáz a CEU-val versenyez Magyarországon. Ez egy ilyen helyzet és most hagyjuk a politikát! Mi velük versenyzünk itthon. (lánczi) "

A Corvinus jelenleg is aktív oktatói közül, tudomásom szerint közgazdaságtudományi elitfolyóiratban egyetlen oktatónak van cikke, "A General Existence Theorem for von Neumann model of Economic Growth Models (1984) " Econometrica, Medvegyev Péter, aki tulajdonképpen egy matematikus. Nem tudok róla, hogy az utóbbi években lett volna Top 200 (kétszáz) cikke Corvinusos professzornak.

A CEU-ban 23 darab Top 20 (húsz) cikket számoltam meg.

A Corvinus tudományos teljesítménye észrevehetetlen. Az egyetlen módja a versenynek a CEU elüldözése lenne.

És tényleg.

WITTNER MÁRIA AKASZTÁST VÍZIONÁL

VÁROSI KURÍR 
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2018.04.14.


Wittner Mária, a maga szerint ’56-os hősnő a szombati kormányellenes tüntetés kapcsán azt álmodta, hogy a felbőszült, csúzlival felfegyverzett liberális tömeg akasztásra készül.

“Akinek hite van, abban nem tudnak félelmet kelteni

Önmérsékletre, és lelki elmélyülésre kérte a PestiSrácok.hu-val megosztott gondolataiban Wittner Mária, a Fidesz “nőtagozatának doyenje azokat az embereket, akik akár nyílt erőszakkal, akár gyilkosságok árán vennék el a hatalmat a vasárnap választási győzelmet aratott kormánypártoktól – kezdi a hősnővel készített interjúját a kormányszócső...

Wittner Mária az “akasztgatni szándékozóknak” azt üzente: nem érti, hogy mitől van mérhetetlen gyűlölet egyesekben, de abban biztos, hogy akinek hite van, abban nem tudnak félelmet kelteni a leghangosabbak, leginkább erőszakosak sem.

KÉSZEN ÁLLNAK A FIDESZ PROVOKÁTORAI

SZTÁRKLIKK
Szerző: JÁSZ ZOLTÁN
2018.04.14.


Valami nagyon aljas dolog van készülőben. Érezhetően a Fideszben igény lenne egy jókora balhéra, ugyanis a választási kampány egyik fő üzenetét - a soros szervezetek és az ellenzék felforgató tevékenységét -, a kormánypártoknak eddig még nem sikerült demonstrálni, most itt az alkalom.

A Fidesz 2015-ben is megjáratta Budapesten a menekülteket, társadalmi tapasztalatot generált, egy ország láthatta és élhette át az élményt, amire 3 év múlva is tudott hivatkozni. A párton belül most úgy gondolhatják, nincs jobb eszköz a félelem fenntartására, mint egy lángokban álló Budapest képeinek folyamatos sulykolása a közmédia segítségével.

Tegnap az Origo már meg is írta, hogy "a szélsőbaloldali, anarchista csoportosulások és a Soros-hálózat válogatott katonái szombat este lángokba akarják borítani Budapestet.

A kormánypárti médiumok kommunikációjából jól látszik, hogy a soros-ellenzék-civil felforgató tevékenységéről is kellene társadalmi tapasztalat - ezt készítik elő a választási csalásos konteók véleményvezérek felé történő megerősítésével, a rendőri készültséggel, a listás provokációval és az ilyen hangulatkeltő cikkekkel.

A közösségi oldalakon is megjelentek azok a vélemények, kommentek, amelyek hergelik és erőszakos cselekedetre buzdítják a népet. Fideszes provokátorok kamu Facebook-profillal, ellenzéki, tematikus csoportokban osztanak meg olyan tartalmakat, amelyek alkalmasak az indulatok fokozására.

Emellett érezhetően nagy a rendőri készülődés. A belvárosban annyi kamerát szereltek fel, mintha hollywoodi mozifilmet szeretnének forgatni. Csak egy jó rendező kell, és persze néhány statiszta. A többi már megy magától...

MEGHALT MILOS FORMAN

INDEX - CINEMATRIX BLOG
Szerző: SAJÓ DÁVID
2018.04.14.86 éves korában elhunyt Milos Forman cseh rendező, akinek a nevéhez olyan kultikus filmek fűződnek, mint a Hair, a Száll a kakukk fészkére vagy Tűz van, babám! Forman egy ideje beteg volt a felesége szerint, és az Egyesült Államokban érte a halál.

Forman a '60-as években lett nemzetközileg ismert, az Egy szöszi szerelme című film miatt pedig Oscarra is jelölték 1966-ban a legjobb külföldi filmek kategóriájában. A rendező közismerten elnyomásellenes volt, szüleit meggyilkolták Auschwitzban, árvaként nőtt fel, majd a kommunisták elől menekült az Egyesült Államokba egy idő után.

Az Egyesült Államokban már befutott rendező lett, Ken Kesey regényének, a Száll a kakukk fészkérének az adaptációjáért összesen öt Oscart adtak, köztük a legjobb rendezőnek járó díjat. 1985-ben a nyolc Oscart kapó Amadeust rendezte, majd 1997 a Larry Flynt, a provokátorért még egyszer jelölték is. A rendező 1975-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, majd négy évvel később megrendezte a Hairt, minden idők egyik legismertebb musicaljét.

Filmezés mellett akadémiai munkát is végzett, a Columbia Egyetemen oktatott és társelnöke volt az intézmény filmszakának. Harmadik feleségét 1999-ben vette el, akitől fiú ikrei születtek. A két fiú az Andrew és James nevet kapta Andy Kaufman és Jim Carrey után. A választás nem véletlen, hiszen az Ember a holdon című 1999-es filmjében Jim Carrey játszott a főszereplőt a Kaufman életéről szóló filmben.


MAJD ESTE KIDERÜL!

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.04.14.


Este tüntetés lesz. Fiatalok szervezik, és ez talán ad némi reményt arra, hogy szakítanak a hazai hagyományokkal. Azzal, hogy csak a két véglet létezhet. Az ultrák köztérre hugyozós kultúrája, és a csendes hazakullogás behódolása. Ki fog derülni. Orbánék már előre meghekkelték a kommunikációt. A saját szempontjukból igazuk van.

A realitások szempontjából nincs. De eddig bejött. Emlékezhetünk arra, hogy a tanártüntetések előtt kihirdették: a tanárok balhét akarnak. Aztán akadt egy celeb, aki csendet vezényelt, majd mindenkit hazaküldött azzal, hogy: mutassuk meg, nem akarunk balhét. Amit akkor sem igazán értettem. Nem azért, mert égő városra vágyom. De az látszott, hogy a hazakullogás a fásultságot, a beletörődést növeli csak. A tanártüntetések kiüresedése, senkit meg nem szólító volta, a belső támogatás erodálódása alérte azt, mait az Orbán-csapat akart. Demonstrálta az ál-demokrácia tényét és nem vezetett sehova.

Szokták volt emlegetni a net-tüntetést. Azt, ahol a szervezőnek szerintem előbb volt meg a támogatást tarháló számlaszáma, mint a spontán felolvasott beszéde. De arra is emlékeztetnék mindenkit, hogy ott egy olyan tervezet ellen tüntettek, ami valójában nem lépett soha életbe. A „volna”, meg nem mond semmit a történelemben. Amellett ott Orbánnak és kormányának nem volt valós veszteni valója a net-adó témájának elengedésével sem. Egyszerűen azért, mert az uniós pénzek többet hoztak, illetve hoznak a baráti zsebekbe.

A jelen tüntetés esetében azonban egy regnáló hatalom megdöntése a cél. Itt komoly veszteni valója lehet a hatalomnak. Maga a hatalom. Ami nem egy virtuális kupon egy videó-játékban, hanem a kassza kulcsa is egyben. Lehet a választási rendszert manipuláltnak tekinteni. Ha felénél kevesebb támogatottság kétharmadot hoz, akkor az. Manipulált. Lehet, hogy technikailag lehetőség volt a csalásokra. Lehet, hogy a határon kívüliek szavazatát levél-nepperek vásárolták meg a falvakban. Az utóbbit valószínűleg a büdös életbe nem fogjuk megtudni, illetve bizonyítani. De a lehetősége adott volt. A kompenzációs rendszer lehetővé teszi, hogy az a bizonyos néhány százezer levél eldöntsön körzeteket, és ezzel az országgyűlés sorsát. Mindez lehet...

MAGYARORSZÁG: AZ ILLIBERALIZMUS LABORATÓRIUMA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: JUHÁSZ ATTILA - KREKÓ PÉTER
2018.04.13.


A 2018-as országgyűlési választás után kijelenthető: Orbán Viktor számára Magyarország az illiberális kormányzás sikeres laboratóriumává vált, amely mintaadó lehet nemcsak a régióban, hanem Európa azon szélsőjobboldali, populista politikusai számára is, akik elsőként siettek gratulálni a magyar miniszterelnöknek. Ebben a politikai berendezkedésben az intézményrendszer és azon belül a választási rendszer a kormányzó Fidesz céljaira szabott, a rendszerszintű korrupció kiapadhatatlan forrást biztosít a hatalmon lévőknek, az ellenzék jórészt eljátssza azt a szerepet, melyet a kormánypárt kioszt rá, a társadalmat feudális jellegű viszonyrendszer szövi át, a választók jelentős részének gondolkodását pedig a hatékony identitáspolitika, az összeesküvés-elméletek és az ellenségképek közvetítésére létrehozott és a kormány által finanszírozott álhírgyártó propagandagépezet formálja. Mindez együttesen alapozta meg a Fidesz újabb választási győzelmét.

Habár esetleges választási csalásokról számos hír látott napvilágot, ezek bizonyítottá válása legfeljebb a Fidesz kétharmados a parlamenti többségét kérdőjelezhetné meg, a párt magabiztos győzelmét aligha. Az eredményt tekintve e cikk írásának idején ismert adatok szerint a Fidesz 364 203 új szavazót szerzett 2014‑hez képest. Mivel az előző négy választás során rendre felülmérték a Fideszt a közvélemény-kutatók, most is arra lehetett számítani, hogy az ismeretlen pártpreferenciájú szavazók végül inkább az ellenzéknek jelentenek tartalékot, de ez végül csak a fővárosra volt igaz, vidéken, főként a falvakban a kormánypárt erősödött, mégpedig nagymértékben, és jellemzően a Jobbik kárára. Ennek legfőbb oka vélhetően a nemzetközi migrációval riogató kampány hatásossága, illetve a Fidesztől való feudális függés rendszerének működése és ennek elfogadása a kisebb településeken. Elsősorban ennek következménye, hogy míg a Jobbik 1 028 257 szavazattal nagyjából a 2014-es támogatottsági szintjén maradt, a balközép pártok pedig szintén a maguk tortájat osztották újra (a 2014-es MSZP–DK–Együtt–PM–MLP-lista és az LMP összesen 1 558 151 szavazatot kapott, 2018-ban az MSZP–Párbeszéd, a DK, az Együtt, az LMP, a Momentum és az MKKP 1 583 440-et, a jelenlegi feldolgozottsági adatok szerint), addig a Fidesz erősödni volt képes nyolc év kormányzás után is. A 2014-es összefogás pártjai gyakorlatilag nyolc százalékkal kevesebb szavazatot voltak képesek szerezni, mint 2014-ben. A baloldali ellenzék 1,6 millió szavazatából ráadásul 272 ezer nem hasznosult a parlamenti mandátumok szempontjából (Momentum, Együtt, MKKP), ez magyarázza, hogy bár a Fidesz 5-tel több egyéni kerületi versenyt vesztett el, mint 2014-ben, pontosan annyi parlamenti mandátumra számíthat.

A választási eredményekből látható az, ami már korábbi kutatásokból is kiderült: a kormánypárt szavazótábora részben lecserélődött. A Fidesz valódi populista párttá vált, immár szavazói összetételét tekintve is. Csökkent a magasabb státuszú, iskolázott, fővárosi fideszesek aránya, ugyanakkor a párt támogatottsága jelentősen nőtt a falvakban, illetve kisvárosokban élő, iskolázatlan, idős szavazók körében. Elsősorban utóbbiakra hatott a kormány migrációs veszélyre leegyszerűsített kampánya, amely magas részvételt és szavazati arányt eredményezett. Ennek következménye az is, hogy a Fidesz egyetlen vidéki választókerületet (Dunaújváros) leszámítva mindenhol maga mögé tudta utasítani a Jobbikot...

MEGCSINÁLTÁK

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2018.04.14.


Ha röviden akarom értékelni a balliberális ellenzék választási szereplését, akkor ezt mondhatom: nagy volt a mellény és óriási ruhát kaptak. A szégyenteljes vereséget csak tetézte az, hogy a választóikkal elhitették azt, hogy képesek legyőzni a jobboldalt, ezen belül a 2007 óta a pártpreferencia listákat meggyőzően vezető és a korábbi képviselő választásokat kétharmaddal nyerő Fideszt. A balliberális pártok pöcegödör morálját pedig jól mutatja az, hogy nem hajlandók sportszerűen elviselni a vereségüket, nem képesek gratulálni a győztesnek, amit minden demokratikus országban, amire oly sokszor hivatkoznak, még a választás éjszakáján megteszi a vesztes párt vezetője. E helyett választási csalásról szónokolnak és tüntetéseket szerveznek egy legitim választáson győztes pártcsoport ellen. Ha a balliberális pártok vezetőinek és nyilván azok támogatóinak lehet szégyenkezni valója, akkor éppen ez a nem demokratikus viselkedés lehet az alapja és oka.

Világosan ki kell mondani azt, hogy a jobboldal egy tiszta és törvényes választáson megsemmisítő vereséget mért a balliberális ellenzékre. Aki erre nem hajlandó, az kétségbe vonja a liberális demokráciánk létét, és horribile dictu egy anarchikus rendszer felé viszi az országot. Egy választás után nem a másokra kell hárítani a vereség felelősségét, hanem minden abban részt vevő pártnak az a feladata, hogy elemezze a választást és a tanulságokat levonva határozza meg a következő időszak teendőit. De annak semmiképpen sincs helye, hogy kétségbe vonják a választást lebonyolító emberek tisztességét, merthogy éppen ezek munkája tehet egy választást törvénytelenné. Annak sincs helye, hogy magának a a választási törvénynek a legalitását vonják kétségbe, mert azzal nem csupán a hazai törvényhozást minősítik, hanem az Európai Parlament és az Európai Bizottság ellenőrző és szabályozó tevékenységét is. Tudomásul kell venni azt, hogy a választási törvényünk egy legitim hatalom legitim törvénye, és annak minden eddigi gyakorlati végrehajtása legális volt, ami az új kormány legitimitását is biztosította...

KALANDOZÁS MONTE CRISTO GRÓFJA NYOMÁBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Zoli
2018.04.14.


Edmond Dantès nyomába indulunk ma, nem is lesz rossz kicsit szusszanni és kikapcsolódni az elmúlt napok után. Akinek az Edmond Dantès név csak gyerekkori olvasmányai távolából sejlik fel, annak szíves figyelmébe ajánlom a címet. A Monte Cristo grófja (Le Comte de Monte-Cristo) Alexandre Dumas 1844-46-ban több részben megjelent regénye, főhőse Edmond Dantès tengerész, akit minden ok nélkül ítéltek 15 év várfogságra. Tovább nem mesélem, mert lesz róla szó bőven Zoli posztjában, aki szokás szerint nem csak remek útikalauz, de szuper képeket is küldött.

„Az utóbbi két posztban Marseille-ben jártunk. Most egy kicsit elhagyjuk a biztonságot jelentő szárazföldet és kihajózunk a város öreg kikötőjéből, hogy eljuthassunk a Frioul-szigetekig. Érdemes - főleg nyáron - akár napokkal előtte megvenni a jegyet, mert igen közkedvelt turisztikai célpont.

Jellemzően két opciónk van: az egyik esetben csak az If várához VAGY csak a Frioul-szigetekig mehetünk, míg a másik esetben az If vára ÉS a Frioul-szigetek meglátogatása a cél. Az első esetben kb. 11 euró az út egy személynek (oda-vissza). A második esetben pedig olyan 17 eurónyi pénzt kell leszurkolnunk (egy személyre és oda-vissza)...

A SZAVAZÓKÖRÖKBEN NEM VOLT SZERVEZETT CSALÁS, DE

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.04.14.A vasárnapi Fidesz-győzelem után számos szavazóköri eredmény kezdett el keringeni a neten. Az emberek nyugtalanságát erősítette a valasztas.hu furcsa leállása, és az is, hogy az eredmények csak későn váltak ismertté. Azt már 2 napja megírtam, szerintem nem volt szervezett választási csalás a szavazás napján, és most is ezt gondolom.

De azt se tudnám állítani, hogy ez egy tiszta választás volt. Persze nem akarom semmibe venni 2,5 millió állampolgár szavazatát, és azt se mondom, hogy a Fidesz nem nyerte volna meg a választásokat, ha a lenti történések nem történnek meg (ugye nincs mi lenne, ha), de a kétharmad minden bizonnyal kétséges lenne.

Úgyhogy inkább összeszedtem 17 dolgot, amiért én azt gondolom, nehéz fairnek és tisztességesnek nevezni az idei választásokat.

A Fidesz által az ellenzéki pártok ellenében 2012-ben átalakított választási rendszer maga is befolyásolta a mandátumkiosztást:

 • A Fidesz által kialakított győztes töredékszavazatok elve, azaz hogy nem csak a vesztesek kapnak kárpótlást az egyéni körzetekben, hanem a győztesek is, 7 mandátumot hozott a Fidesznek listán. Enélkül se 2014-ben, se most nem lett volna kétharmaduk.
 • A Fidesz egyértelműen úgy rajzolta meg az egyéni körzetek határát, hogy mind a baloldalnak, mind a szélsőjobboldalnak sokkal nehezebb legyen nyernie.
 • A második forduló eltörlése egyértelműen megneheziti az ellenzéki pártok helyzetét, idén ha lett volna második forduló, akár 50 egyéni mandátumot is nyerhettek volna az ellenzéki pártok visszalépésekkel, és utána átszavazásokkal.
 • A kamupártok helyzetét egyáltalán nem rendezte a Fidesz, és ez nem csupán anyagi veszteség a magyar államnak, listás és egyéni szavazatokat is buktak a nem kamu pártok a kamu pártok megjelenése miatt. Azt is tudjuk, a Lendülettel párt ügyeibőlvagy a Slejm oknyomozó anyagaiból, hogy ezek a kamupártok feltehetően összefonódtak a Fidesszel.
De a választási eljárási szabályokat is egyoldalúan átírta a Fidesz:...

VÁLASZTÁSI BŰNBAKOT VEGYENEK!

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.04.13.


...A baj tehát valójában nem az, hogy a szemét firkálók nem vitték el a hírét akár biciklis futárként is a köznéphez a nagyszerű, évek alatti kompromisszummal érlelt programot felvállaló árnyékkormánynak, hanem az, hogy az utóbbi nem is létezett. Holott talán már 2014-ben is meg sikerült volna buktatni Orbán rendszerét. Ha lett volna. Tudva persze azt is, hogy a „volna” nem történelmi kategória. Egyébként pont az oktatás az, ami még a nagykoalíciós egyeztetést is „kibírná”, de ne legyünk maximalisták. Maradjunk az ellenzéknél. Annál az ellenzéknél, amelyet 2012 körül már éppen belülről próbáltak sokkal hatékonyabban megosztani, mint amennyire azt Orbán bármilyen okos-Tónija képes lett volna. Nem az elmúlt években nem jutottak a T. Felek zöld ágra egymással, de szinte napokkal a választások előtt is inkább egymás torkában keresték a gigát, mint a szellemben az együttműködést.

Mely kompromisszum-, és árnyékkormányhiánnyal kapcsolatban az egyik legviccesebb érv a hiányára a várható orbanista karaktergyilkolás réme, illetve félelme. Amely érv feltételezi, hogy az ellenzéki politikusok mindegyike olyan tökkelütött mamlasz, aki nem bír érvelni, és érvekkel meggyőzni senkit. Ami egyébként a legjobb megoldás lehet a politikusi karaktergyilkolás ellen. Egy jó, nem csak elitista gőggel képviselhető program, és nem ember, mögé talán felsorakoztatható olyan támogatottság, hogy a program képviselője egy kis macerát is kibír. Ellenkező esetben, ha ettől megijedtek, akkor hogy akartak kormányozni Piréziában? Csak csendben, csak halkan, csak kérdések és kritikák nélkül?

Azért persze marad a kérdés, hogy ebből a szempontból mi legyen az Orbánt nem szeretőtől elvárható „szerénység és önvizsgálat”? Esetleg az, hogy azonnal nyalja, kritika nélkül, szélesre a talp alá valót akármilyen jöttmentnek, ha ellenzékinek definiálja magát? Netán azt, hogy mindenki, aki nem ért egyet Orbánnal, az azonnal váljon kritikátlan pártpropagandistájává bármilyen gittegyletnek?

Közben persze sűrűn hajlongjon, és szórjon hamut a fejére. Tartson önvizsgálatot. Lehetőleg nyilvánosat.

Nos! Nem! Mámori Lászlónak is joga van természetesen a civilekben, a médiában, az értelmiségben megtalálni a negyedik Orbán-kormányért felelős gonoszokat. Szerintem meg Orbán rendszerét nem egy vezérelvű ellenzékiségre kellene becserélni. Ellenben a választások furcsaságainak kivizsgálása, ha kell felülvizsgálata, netán egy új választás kiharcolása, után akár dolgozni is neki lehetne állni. Hátha, puszta kalandvágyból, marad annyi ember az országban, hogy hírét vigyék. Különösen mert erősen tartok tőle, hogy a beharangozott gigatüntetés megint a „bocsánat, hogy itt voltunk, de csendben hazamegyünk kérem” szellemében, a semmi ágán ringatódzva fog lezajlani. Ahogy annak idején, az alaptörvény elleni tüntetésen is mindenkit csendben hazakullogtatott az elszánt, bátor, felelős szervezőség.

ELHUNYT BABOS GYULA


INDEX - STENK BLOG
Szerző: -VARGA-
2018.04.13.


Az MZTSz Kőbányai Zenei Stúdió egy Facebook-posztban tudatta nem sokkal ezelőtt, hogy elhunyt Babos Gyula, az iskola egyik tanára, legendás dzsesszgitáros. 68 éves volt.

Babos Gyula gyerekként a hegedűn és a zongorán keresztül ismerkedett az a zenével, de 15 évesen már a Futurama zenekarban gitározott. 1970-ben a Kex gitárosaként lett ismert, utána a Rákfogó jött, és 1979-ben a Saturnus. Zsenialitására jellemző, hogy 1977-től úgy taníthatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakán, hogy sem érettségije, sem tanári diplomája nem volt. 1985-ben alapította meg a Babos Trio Plusz-t, amit később a Babos Trio néven vitt tovább Balázs Elemér dobossal és Egri János nagybőgőssel.

1989-ben megjelent első lemeze Kinn és benn címmel, majd a Petőfi Csarnokban lépett fel Victor Bailey, Terry Lynn Carrington, Jinda György és Szakcsi Lakatos Béla társaságában, de pályafutása alatt zenélt Frank Zappával, James Moodyval és Tony Scott-tal is. A kilencvenes években a Babos Trióból Babos Quartet lett (itt Szappanos György, Szakcsi Lakatos Béla és Borlai Gergő voltak a zenésztársai), de 1997-ben ismét nevet váltott, Babos Project Romanira, amivel Marseille, Eilat, Bukarest, London és Kassa világzenei fesztiváljain szerepelt. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjét, de volt EMeRTon-, Szabó Gábor- és Liszt-díja is.

Alapító tanárként 1996-tól működött közre Kőbányai Zenei Stúdió könnyűzenei szakközépiskola életében.Alapító tagja és tisztségviselője volt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnek.

Babos Gyulát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszéke, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és annak Kőbányai Zenei Stúdiója saját halottjának tekinti.

ÉVTIZEDEK ÓTA HATALOMBAN: ORBÁN VIKTOR ÉS ANGELA MERKEL DIKTÁTOROK TÁRSASÁGÁBAN

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.04.12.


- Magyarország mellett 51 ország van a világon, ahol a regnáló politikai vezető legalább tíz évet töltött a hatalom csúcsán

- Az abszolút rekorder a kameruni diktátor Paul Biya, aki több mint 42 éve vezeti az országát
- A demokratikusnak nevezhető országok közül csak Németországban és Izraelben töltött több időt hatalomban a politikai vezető, mint Orbán Viktor

Komoly befolyással rendelkeznek, de a névsor aligha hízelgő: összesen valamivel több mint 50 ország van a világon, amelynek legfontosabb politikai vezetői több mint tíz éve őrzik hatalmukat. Nem meglepő módon ezek többsége diktatúra vagy autokrácia, az egyetlen minden fenntartás nélkül demokratikusnak nevezhető állam Németország a sorban, ahol Angela Merkel kancellár valamivel több mint 12 éve irányítja az államot. Magyarország mellett még Izrael minősül szabad országnak még az amerikai Freedom House felmérése szerint – ugyanakkor, ahogyan Orbán Viktor, úgy szövetségese, az izraeli Benjamin Netanjahu kormányzását is rendkívül sok kritika éri azzal kapcsolatban, hogyan fordul a demokrácia felől az autokrácia irányába.

A listavezető a kameruni Paul Biya, aki egyben az egyetlen olyan politikus, aki több mint négy évtizede vezeti az országát. Persze ez a hosszú győzelmi széria nem a véletlennek, és nem is a jó kormányzásnak köszönhető: a kameruni diktátort vádolják népirtással, a politikai ellenfelei eltüntetésével, álpuccs szervezésével és természetesen a választások elcsalásával is. A második helyezett Teodoro Obiang, Egyenlítői-Guinea elnöke, aki 38 éve uralkodik országában, amely távolabb aligha állhatna a demokráciától. Obiang a világ egyik leggazdagabb államfője, nagyrészt korrupcióból származó vagyonát a Forbes magazin 600 millió dollárra becsüli. Hatalmát erőszakkal tartja fent, az országban rendszeresek a politikai gyilkosságok és jogszerűtlen ítéletek, az állami rádió pedig olyan embernek hirdeti az elnököt, aki személyes kapcsolatban áll istennel, és bárkit megölethet, aki megkérdőjelezi a döntéseit.

A harmadik a listán az országát különböző tisztségekben 1981 óta vezető iráni Ali Hamenei ajatollah, aki demokratikus vezetőnek szintén aligha nevezhető – Irán egy teokrácia, ahol a hatalom elleni tüntetéseket rendszeresen erőszakkal törik le. Őt a kazah diktátor Nazarbajev követi 34 évvel, majd Kongó, Kambodzsa, Szudán, Csád és Eritrea vezetői jönnek sorban. Az első európai ország a sorban Montenegró, ahol Milo Djukanović két évtizede a hatalom központi figurája. Montenegró is nehezen nevezhető demokráciának, a harmadik ciklusát éppen kitöltő elnököt pedig két éve a világ legkorruptabb politikusának választották, holott, ahogy a fenti névsor is mutatja, a verseny elég erős e tekintetben.

Az orosz elnök Vlagyimir Putyin 18 évével az előkelő 21. helyen szerepel a listán, és mivel idén a parlamenti választásokon ismét diadalmaskodott – valódi ellenzék híján persze nem volt nehéz dolga –, újabb négy évig vezetheti az országát. Putyin uralkodása természetesen erősen vitatott: az egykori KGB-tisztet nemcsak azzal vádolják, hogy a regnálása alatt elszabaduló politikai korrupcióból akár 200 milliárd (!) dolláros vagyont szerezve a világ leggazdagabb embere lehetett, hanem például politikai ellenfelei meggyilkolásával is...

BALAVÁNY: EZÉRT MEGYEK EL A SZOMBATI TÜNTETÉSRE

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: BALAVÁNY GYÖRGY
2018.04.13.


Kérditek, minek csinálni itt még bármit is. Min változtat például, ha kimegy egy csomó ember az utcára? Berezel a kormány? Elolvad a kétharmad? El lehet érni bármekkora, akár csak icurka-picurka változást a közállapotokban egy ilyen tüntetéssel?

És sokan azt mondjátok, hogy nem, és ezt egy kicsit azért veletek mondom. A nagy meccsnek vége, lefújta a bíró – ha bunda volt, ha nem, megvan a hivatalos eredmény, ezek innentől úgyis azt csinálnak, amit akarnak, franc fog tehát tolongani egy napos szombat délutánon, amikor sétálgatni is lehet, vagy kapirgálni a kertben, vagy látogatóba menni a mamához.

Meg különben is – mondjátok, és egy kicsit még ezt is veletek mondom –, bejelentkeztek ún. ellenzéki pártok, akik bejelentkeznek mindenhová, és hát a csodába velük. Mert, persze, „nem pártrendezvény”, de azért mégis képviseltetik magukat hivatalosan azok, akiknek a nulla alatti politikai teljesítménye nagyban hozzájárult a mostani eredményhez.

Szóval vannak zavaró körülmények jócskán, de ha ezeket összeadom, a legzavaróbb körülmény még mindig az marad, hogy a Fidesz újabb francos kétharmada végképp tönkretehet mindent, de mindent, amiért még érdemes Magyarországon élni.

Nem, nyilván senki nem akkora hülye, hogy azt gondolná, ezen egy tüntetés önmagában változtat bármit is. Viszont az a helyzet, hogy innentől – ha érdekel a közélet, és nem vagy fideszes – két lehetőséged van: menekülsz vagy harcolsz.

És én nem fogok menekülni.

Mostantól a demokrácia nevű játékot az utcán játsszuk. Meg a tereken. Meg a falvakban, meg az orvosi rendelőkben, meg a maradék szerkesztőségekben, meg mindenütt, ami nem a Parlament. És nem négyévente, hanem folyamatosan. Mi vagyunk ugyanis többen, akik a hazugság, a korrupció és a gyűlölet ellen szavaztunk. Majdnem hárommillió ember. Mutassuk meg, hogy nem vagyunk birkák, nem félünk, és nem adtuk fel. Mutassuk, hogy akik szeretik a szabadságot és az igazságot, azok nem gyengék, és nem vesztesek.

És ez még nem a cél, hanem egy új kezdet.

És amikor azt mondjátok, hogy jaj, Gyuri, ne húzz ujjat ezekkel, gondolj a családodra – arra csak azt tudom mondani: gondolok. És cselekedni is fogok értük, amíg van bennem szufla, a Jóisten engem úgy segéljen.

RESET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.04.14.


Vasárnap éjszaka rám zuhant a mázsás, szörnyű mennybolt. Miután leküzdöttem az aktuális infarktust, levegőt kellett venni, hogy akkor most mi van, amikor egy fejszesuhanás után a Föld sötét oldalán találja magát Isten árva porontya. Voltaképp egy szempillantás alatt végződött el bennem a gyászmunka, sőt, nem is végződött, hanem kavargott egy masszaként a tagadás, harag, alkudozás meg a depresszió, csak a feloldó elfogadás nem jött el sem a hajnallal, sem pedig azóta.

Permanens gyászmunkába kerültem tehát, amelyből vagy ki akar kecmeregni az ember, vagy nem. Ül bambán a klaviatúra és a monitor előtt, mindenféle zenéket csal elő a gépből, szíja a cigarettáját, szopja a keserű kávét, hallgatja, ahogy a ház szuszog. Olyféle dolog ez, mint a híd vagy az ötvenedik emelet peremén állni, és azon tűnődni, hulljon-e az organizmus a megszépítő messzeségbe. Tíz cigi és húsz kávé után rendre arra jut a lélek, hogy kiterítenek úgyis, megvonja tehát a vállát, és azt mondja magában, legyen tehát móka és kacagás.

Hogyan? Merül fel aztán elsőként a kérdés, aztán rájön a halandó, mivelhogy az ember is gép, és a gép is ember bizonyos értelemben, reseteljünk tehát, hogy visszanyerjük a kívánatos harcikutya állapotot. Nézegettem a hardvert, a nagy hasát, a kajla füleit, és a közepén láttam egy süllyesztett gombot. Ezt mások köldöknek nevezik, de én tudom, hogy azzal indíthatom újra a programot. Megnyomtam, de semmi nem történt, rá kellett jönnöm tehát, hogy a szingularitás csak édes álom.

Nem is úgy fagytam le tehát, mint az NVI gépe, hanem éppen attól. És közel egy hetes szöszmögés, sóhajtozás után arra is rá kellett jönni, értelme sem lenne visszatérni a csatakos kályhához, mert a helyzet alapvetően más. Megjelent a lista, amely, ha eddig csak mondogatta az ember, hogy ez egy fasiszta csőcselék, most kézzelfogható bizonyságot is kapott reá. Amint mód nyílt, föliratkoztam. Ha arra jut a helyzet, a csillagomat is elkérem, vagy a szakadt hegedűmet, és a lebarnult bőrömet. Fölösleges a reset, más ez az ország, mint akár egy hete is.

Olyan szarral terhes rónaság. Például G. Fodor, aki alig látszik ki a Führer seggéből, odáig jutott, hogy olyan orgánumok, mint az Index, a HVG meg a 444 veszítettek az ominózus vasárnapon, ezek után tehát ne legyenek. Nincs itt szükség semmire tehát rajtuk kívül, s valljuk meg, ez azért más szint, új lépcsőfok. S ha valami, hát ez az egy indokolja, hogy ne az egy héttel ezelőtti állapothoz térjek meg az átmeneti bambaság után, mert nem kell itt már lacafacázni, jobb az egyenes beszéd.

Ettől a késztetéstől vezérelve szívesen veszem át egy elégedetlen polgártárs definícióját, aki nagyon találóan „félanalfabéta takonygecik”-ként írta le az újra regnáló hatalmat meg a csókosait, és bemegy neki a piros pont. Tömör, találó, elmegy eposzi jelzőként is, benne rejtezik korunk eszenciája, magam sem mondhattam volna szebben, és nem is fogom. Nem vagyunk mi luxusfeleségek, akik közül az egyik fintorgó orral jelentette ki, hogy ő olyan helyről jön, ahol halkan beszélnek, és nem használnak csúnya szavakat. Föltehenők akkor neki a kérdést, hogy hát aranyom, szarni szoktál-e? Mint ahogyan Orbánról sem tudjuk, hogy egészen Isten lett-e már.

És most abba is belemegyek, hogy széthúzzam a mellemen az inget. Mert egyfolytában csesztetnek mindenféle kommentelők, hogy bujdokolva basztatom a rendszert, mert azt sem képesek fölfogni, hogy ez is a játék része. Bujkál a rosseb. Meg ordítanak is, hogy adjam az arcomat, ha már bírálok, mintha ettől hittelesebb lenne fikarcnyit is. Pedig tudom, hogy csak a nyilvántartáshoz kell, de kit érdekel már, nekem nincs mit veszítenem. Két képet mellékelek máma, a fölső kies hazánkat szimbolikázza, az alsó meg, amelyik rosszul van, nos, az vagyok én.

ORBÁN, AZ AUTORITER KERESZTES VITÉZ BELÜLRŐL MÉRGEZI AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIÁT, KÍNAI ÉS EGYIPTOMI KOLLÉGÁI KÍVÜLRŐL ROMBOLJÁK AZT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.14.


- Európa joggal nyugtalankodhat, mert Orbán egy tapodtat sem hajlandó engedni politikájából, és pont az ellenkezőjét akarja, mint amit a francia elnök szeretne az EU megújítására

- A magyarok legfeljebb akkor látják be, hogy nem lehetnek meg külső munkaerő utánpótlás nélkül, ha új erő kerül hatalomra az országban, de a következő négy évben várhatóan csak még megosztottabb lesz az ország

- A Semjén Zsolt által lelőtt házi rénszarvas gazdája nem gondolja, hogy kártérítést kaphat, mert a magyar hatóságok elkenik a korrupciós ügyeket
Time

Európának ajánlatos aggódnia, mert Orbán Viktor ragaszkodik eddigi politikájához. Így értékeli a helyzetet az Eurázsia Csoport nevű kockázatelemző intézet vezetője. Ian Bremmer kiemeli, hogy a kormányfő az egész kampányt csaknem a migránsokkal szembeni félelemre, illetve a kvóták elutasítására építette, a kétharmad birtokában pedig még inkább szembeszáll Brüsszellel. Hogy nyert, az illiberális demokrácia győzelmét jelenti. A modell ellentétes az EU szabályaival és értékeivel. E felfogás szerint a jognak az a legfőbb rendeltetése, hogy megvédje a vezetőket és felhatalmazásukat. A bíráktól és az újságíróktól azt várja el, hogy szavatolják a győztes jogait. A belpolitikában a politikus előreláthatólag még agresszívabban fogja támadni a sajtót. Újabb nyomás vár azokra az üzleti vezetőkre, akik nem támogatják a hivatalos programot. A miniszterelnök fokozza erőfeszítéseit a CEU bezáratására.

Orbán politikusi személyiségét a migráció határozza meg. Kitart amellett, hogy soha nem enged be más kulturális jellemzőket és hátteret képviselő bevándorlókat – egy olyan országba, amelyben a lakosság kevesebb, mint 6 %-a idegen eredetű. Az is elképzelhető, hogy a kvóták elutasítását beíratja az alkotmányba. Válaszul az unió anyagi támogatásokat vonhat meg. Magyarországot, Lengyelországot és feltehetőleg rövidesen Olaszországot is euroszkeptikus kormány irányítja és ez meglőheti Merkel és Macron európai reformterveit, továbbá hogy tartós megoldást találjanak a menekültválságban. Egyre nehezebben lehet figyelmen kívül hagyni a kelet-nyugati megosztottságot a szervezeten belül.

Reuters

A világ autokratái közül hárman az EU-n kívül gyakorolja a hatalmat: Kínában, Egyiptomban és Oroszországban, de a negyedik: Orbán Viktor a sáncokon belül van. Hogy simán beleillik a másik három társaságába, az aláhúzza tekintélyelvű vonalának erejét. Igaz, a többiekkel ellentétben legalább némi joggal mondhatja, hogy demokratikusan választották meg. Ám két dolog miatt igenis tekintélyelvűnek lehet minősíteni. Az egyik az, hogy már előkészítette a talajt, és így kevesebb akadály korlátozza a hatalom gyakorlásában. A másik, hogy sikere három forrásból táplálkozik: a demokratikus rendszer módszeres meggyengítéséből, a migrációellenes álláspont eredményességéből és az ellenzék széttöredezettségéből. A bevándorlás kőkemény elutasításával mozgósítja az embereket, ehhez feléleszti bennük az áldozatiság mélyen meghúzódó félelmét.

Sorost választotta elsőszámú közellenségnek. Az üzletember elleni hadjárat kiváltotta az antiszemitizmus vádját, habár a propaganda nem teszi nyilvánvalóvá ezt az előítéletet. Jelenleg mind az EU, mind a Vatikán ellentétbe került Orbánnal, hiszen Ferenc pápa a migránsok védelmezőjeként lépett fel. Mindazonáltal a magyar politikus igazolta népszerűségét, mivel a magyarok többsége pajzsként tekint rá a fenyegető világgal szemben. Minél jobban kirohan ellene Brüsszel, idehaza annál inkább tisztelik, illetve annál inkább támogatja a külföldi szélsőjobb. Az autokratáknak jó tavaszuk van az idén, de közülük a legkomolyabb következményekkel Orbán jár a demokratikus Nyugat számára. Ő ugyanis radikális tekintélyelvű politikusként a berkeken belül ügyködik...

ÉRZÉSEK A VÁLASZTÁSOK UTÁN

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.04.14.Dühös vagyok persze én is. Nem ezt az eredményt vártam, és nagyon elkeseredtem. Változást akartam, esélykiegyenlítő oktatást, normálisan működő egészségügyet, a stadionok helyett pl. szociális bérlakásokat, a szegénység csökkentésére tett rendszerszintű megoldásokat, a civil szervezetek szabad működését, a korrupció és a gyűlöletbeszéd csökkenését, és még sok mást, ami élhetőbbé tette volna számomra az országot.

A sokkoló eredmény után fokozta a döbbenetemet a vidék, a szegények és a cigányok hibáztatása. E miatt én is kaptam több üzenetet. „Támogassa magukat ezután Mészáros Lőrinc…”, vagy „az Igazgyöngyöt a stop soros törvény fogja törölni és ezt nem is fogják megérteni….és ezentúl az odafordulást is nehéz lesz elvárniuk az értelmiségtől. A kollégáid majd elmondhatják talán nekik, hogy az ő szavazataik miatt szűnt meg a támogatás.” Mi történhetett, „hiszen Toldon működik a talán legkomplexebb közösségfejlesztési program”? stb…

Ami igazán elkeserített, hogy ennyi éven át sem sikerült megértetni a problémát a most őket, és persze minket is hibáztató emberekkel. Akik szerint a legfontosabb dolgunk az lett volna, és a munkánk sikerét is az bizonyította volna, ha a kapcsolatrendszerünkbe tartozó szegények a Fidesz ellen szavaznak. Mivel nem tették, ez igazolja a munkánk értelmetlenségét is. Sokak szerint el kellett volna magyaráznunk nekik, hogy mi a helyzet. És megtanítani nekik, hogy a médiából érkező híreket hogyan kell értelmezni.

Évek óta kiabálok, mert egyszerűen felfoghatatlan, hogyan hagyhatta az oktatás szinte érintetlenül a szegregátumokban élők felnőtt generációját, akik sem a családjukból, sem a társadalmi közegből nem tudtak elég muníciót felszedni az életük megváltoztatásához, de úgy látszik, ez eddig nem igazán izgatta a most őket hibáztatókat. Igaz, mindaz az ő életüket szűkítette be, nem másét. Most, viszont, mivel a döntéseik másokra is hatottak, hirtelen leesett a tantusz. De nem úgy, hogy a kérdésen elgondolkodjanak, vajon miért alakulhatott így, hanem úgy, hogy hibáztassák őket. Amit persze az előítéleteket és a kirekesztést tovább növelő cikkekkel, videókkal tovább fokoz a média.

Nos, lehet, most sokakat elriasztok tőlünk, de az Igazgyöngy Alapítvány nem a politikai viszonylatok értelmezését tűzte ki céljául a szegregátumokban. Persze a céljaink között ott szerepel a részvételi demokrácia kiépítése és megerősítése, de ez előtt sok olyan lépésre van szükség, amivel elérhetünk arra a szintre, ahol ez értelmezhető. Mert ezt meg kell előznie pl. a közösségi értékek elfogadásának, a közösségi szabályok szerinti működésnek, amiben a jogkövető magatartás, a tanulás és a munka értéke is megjelenik. Hogy egyszerűbbre fordítsam, a „fogadd el a másikat”, „ beszéljünk egymással megfelelően”, „ a konfliktusainkat intézzük el agresszió nélkül”,„járjon a gyerek iskolába, és tanuljon is”, „ha normálisan dolgozunk, azért normális fizetés jár”, „ne vegyünk fel uzsorakölcsönt”, “ne vegyük el másét”, „próbáljuk beosztani a havi jövedelmet”, „műveljük a kertünket”, „tegyünk a sorsunkért, ne azt várjuk, hogy más oldja meg a problémáinkat”, „tervezzük tudatosan a családalapítást” „felnőttként is tanulhatunk olyat, amit gyerekként nem tanultunk meg” stb. tételmondatok mentén dolgozva jutunk el majd oda, ahol a „ne döntsenek rólam, nélkülem” és a “nekem is van részem a jövő megváltoztatásában” is tudatossá válhat.

Hogy nincs eredménye a nyolc éves munkának?! De van…rengeteg. A közösség, ami egyre több dologban képes maga is szervezni, dönteni, hatni. A tanodában tanuló gyerekeink javuló eredménye. A bűnesetek számának minimalizálódása. Az, hogy nyáron elindul a harmadik munkahelyteremtő társadalmi vállalkozáselemünk. Az elindult adósságrendezések. A javuló lakhatás, stb. Hol vannak már azok a problémák, amelyek nyolc éve voltak? Mikor rászakadt a ház egy családra… vagy a ruhátlan, éhes gyerekek…vagy, mikor nekünk is a rendőrséget kellett hívni, mert veszélyben voltunk…

Ez talán nem eredmény? Alapkészséghiányos, generációs tanulatlanságban és generációs függőségben élő emberekkel dolgozunk. És igenis, eredményesen.

Persze megvezethettük volna őket mi is. Ha minden közösségi foglalkozáson azt szajkózzuk, hogy a kormánypárt az ellenség. Ha azt mondtuk volna, hogy nem segítünk, csak annak, aki a Fidesz ellen szavaz. De mi nem erre szerződtünk, mikor ezt a munkát elkezdtük. És szégyenletesnek tartom, ha egy kormány ezt teszi velük. Megvezeti és megveszi. Kihasználja a tudatlanságukat, a befolyásolhatóságukat, patikamérlegen kimérve szuggerálja napról napra, óráról órára őket, azokkal az érzelmi szálakkal, amit a legjobban lehet használni náluk. Pontosan ismerve őket. Pontosan tudva a csatornákat, amelyeken keresztül elérhetők és befolyásolhatók.

„Hát minden órában elmondták a tvben, hogyha nem a fideszre szavazunk, akkor idejönnek a migránsok, és megerőszakolják a lányainkat…meg elveszik a munkánkat…” „Hát persze, hogy a fideszre szavaztunk. Mert mi nem akarjuk azokat a migránsokat.”

Az a média, ami a szegregátumokba eljut, ezt sulykolta beléjük, hónapokon át. Persze megkérdeztük néha, ha a beszéd kiforogta, hogy látott-e valaki migránsokat… de egy olyan társadalmi csoportban, amiben a tv információra való támaszkodás az egyetlen számukra hiteles tájékozódási pont, hiszen más nem jut el hozzájuk, ebben szocializálódva nem sokat ér, hogy helyileg ki, mit mond.

Aztán a végére még, mintegy utolsó megerősítésként bejött a Roma Kisebbségi Önkormányzatok üzenete is. Itt is pontosan tudva a befolyásolás legmegfelelőbb módját, „bulira” híva a roma települési vezetőket, akik aztán teljesítve a feljebb való utasítását, még ráerősítettek közöttük a döntés megkérdőjelezhetetlenségére. Mert egy függőségben szocializálódott társadalmi csoportot így is jól lehet manipulálni. Ígéretekkel. Vélt hatalmi pozíciókban belengetésével, a „feladat” teljesítéseként.

Ja, és ki ne hagyjam a vidék kisnyugdíjasait. Akiknek saját élményű megtapasztalása igazán sosem volt a demokráciáról. Akik abban szocializlódtak, hogy az életben nekik mindig mindent megmondtak, és ők meg is csinálták. Akik a Dankó Rádiót hallgatják, és nem is értik már, ami a hírekben van. Még velünk vannak ők is, sokan. Akiket soha senki nem ajándékoz meg, „csak úgy”, 10 ezer forinttal. És ez akkora üzenet nekik, ami elég a voksukhoz. Ők nem adják tovább az utalványt civil szervezeteknek, mint sokan a nyugdíjasok közül nekünk is, amit itt is megköszönök. Őket ezzel győzi meg a kormány arról, hogy rá kell szavazni, és akkor remélhetnek még újabb támogatást.

Mielőtt valaki általánosítással vádol, természetesen nem minden romáról, és nem minden nyugdíjasról beszélek. De tömegekről.

És végük itt a vidék kérdése. A leszakadó térségeké, ahol csak a közszférában és a közmunkában van igazán munkalehetőség. Ami mindkét esetben erősen kormányfüggő, és az egzisztenciát meghatározó.

Szóval, ami történt, az egy pontosan kimért, pontosan ható kampány volt, amiben minden eszköz a választások mostani eredményét szolgálta. És igen, tisztességtelen eszközökkel, mert akikre irányult, ők védtelenek voltak ezekkel szemben.

Az Igazgyöngynek pedig az a dolga, hogy ezt a védtelenséget megpróbálja felszámolni, hogy a belső közösségi és egyéni védelmüket kialakítsa. És ez nem megy gyorsan. A stratégiánk 20 évre tervezett. A következő generációért dolgozunk. A mostanit csak próbáljuk annyira formálni, hogy a következőnek biztosabb alapot adjon a változáshoz. A tudatos világlátás, a tájékozottság a mai helyzetben mindenkinek nehéz. Nem a vidék, nem a szegények, és köztük a cigányok hibáztatása a megoldás. Hanem egy olyan rendszer megteremtése, ahol mindenki megkaphatja azt az oktatást, és azt a tudást a családból és az őt körülvevő társadalmi közegből (beleértve a médiát is), amiből hiteles képet alkothat magában a lehetőségekről.

A tudatlanságban és függőségben tartás nem egy előremutató folyamat. Mi ez ellen dolgozunk. És folytatni szeretnénk a munkát. Ami most, minden valószínűség szerint nehezebb lesz.