2024. április 20., szombat

MENETKÖZBEN PODCAST - BALESETEK, GÁZOLÁSOK A MOZDONYVEZETŐK SZEMSZÖGÉBŐL

MENETKÖZBEN PODCAST
Műsorvezető: SOMOGYI ZOLTÁN
2024.04.13.Minden gázolás traumatikus élmény a vonat vezetőjének, illetve azoknak az utasoknak is, akik a járműről vagy a peronról nézik végig az eseményeket.
Műsorvezető: Somogyi Zoltán

Vendégek: Bognár Judit motorvonatvezető, Molnár Péter mozdonyvezető, Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus

ISMÉTLÉS: DR. HERPY RENDEL - A TOTALCAR KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI MŰSORA

TOTALCAR
Szerkesztő: ZÁCH DÁNIEL
2020-A Totalcar ...közlekedésbiztonsági műsora nem szórakoztatni akar, hanem észhez téríteni, ha te is rendszeresen megsérted a közlekedési szabályokat. Ha te is azt hiszed, hogy csak a bírság lehet a következménye és nem a sérülés vagy a halál. Dr. Herpy Miklós közlekedési szakjogász közel húsz éve foglalkozik baleseti ügyekkel. Ismeri a következményeket, tudja, hogy mit vizsgál a rendőrség és mi alapján dönt a bíróság. Tények, következtetések és tanulságok a tiszta fejekért kéthetente a Totalcaron.

1. A gyorshajtónak elsőbbsége volt

2. Amikor a biztonsági öv sem ment meg

3. 50 helyett 75 - egy gyalogos halála

4. Leállósáv - az életed utolsó 20 perce

5. Rémálmod – tömegkarambol a sötét autópályán

6. Öngyilkosjelöltek egy budapesti átjáróban

7. Bringás a holttérben - nem látod, elgázolod

8. Törésteszt a gyakorlatban - a régi autó halálos

9. Amikor semmit nem ér a 30-as korlátozás

10. Ezt (ne) mondd a rendőrnek, baleset után!

11. Ez az ajtónyitás 400 ezer forint büntetést ért

12. Ki fizet kártérítést a baleset után?

13. Hogy (ne) pakold az utánfutót?

14. Fogadnál a gyermeked életére, hogy úgysem lesz baj?

15. Halálos gyalogosgázolás, zebrán. Ki a felelős?

16. A BMW és a Corsa kivédhetetlen ütközése

17. Gyorshajtó motor, láthatatlan gyalogos: gázolás az Üllői úton

18. 5,5 milliós kártérítés, de ki ment át a piroson?

19.Mire számíthat Berki és a többi büntetőfékező?

20. Mi lesz az Árpád hídi baleset következménye?

21. Az indexeléstől nem lesz elsőbbséged – az ütközés elmaradt, a kártérítés nem

22. Nem szedte rendesen a gyógyszert, halálos balesetet okozott

23. EZT NE TEDD egy koccanásos BALESETNÉL! Dr. Herpy KIBORULT 

24. "Itt LETÖLTENDŐ szabadságvesztés, BÖRTÖN a tét" - dr. Herpy jogi elemzés

25. Az M7 TÖMEGBALESET tanulságai - dr. Herpy jogi vélemény

26. A NAGY TESTVÉR velünk UTAZIK a buszokon. Azért EZ MEGNYUGTATÓ! - dr. Herpy jogi vélemény

27. Közelharc budapesti buszokkal, autós trollokkal és elvágódó utasokkal - Dr. Herpy: fogadóóra 3.

28. Ki játszik a magyar útkarbantartók életével? - Dr. Herpy: fogadóóra 4.

29. Autósok, miért hajtotok a vonat elé? - Dr. Herpy: fogadóóra 5.

30. Magyarország a gyorshajtók országa, ahol túl kevés a bírságolás -Dr. Herpy: fogadóóra 6.

31. "Belvárosi ROMKOCSMA-ÉRTELMISÉGI PROLI" - Konfliktuskezelés 2024 - dr. Herpy jogi elemzés

ITT NÉZHETŐ MEG 

Lásd még:

ZÁCH DÁNIEL ÍRÁSAI E TELEXEN

DR. HERPY MIKLÓS HONLAPJA 

KRESZ TESZT (GYAKORLÁS)

KRESZ TV


ÖNISMERET, KIÉGÉS, LÁTHATATLANNÁ VÁLÓ NŐK – INTERJÚ D. TÓTH KRISZTÁVAL

MOST JÖVÖK / TELEX
Műsorvezető: FÁBIÁN TAMÁS
2024.04.20.Ritkán nyilatkozik, mert nem akar állandóan szerepelni, a képernyőn pedig az működik jól szerinte, aki egyébként is jól van. Évekig járt terápiába, hogy karban tudja tartani az egóját, és ha felveszik, két évig mentálhigiéniás szakembernek fog tanulni a Semmelweis Egyetemen. A WMN alapítóját, a televíziózáshoz egy új műsorral visszatérő újságírót a közbeszéd állapotáról, női szerepekről, vezetővé válásról és a nehéz pillanatairól is kérdeztük. Most jövök évadzáró interjú D. Tóth Krisztával.


BEINDULT MAGYAR PÉTER KAMPÁNYA ❌ VÉTÓ RUFF BÁLINTTAL #25 | ÉLŐBEN PÉCSRŐL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2024.04.20.Pécsi Vétó adásunkban körbejárjuk a pécsi politika legizgalmasabb kérdéseit, Magyar Péter elstartoló vidékjáró kampányát és választ próbálunk adni arra, hogy miért ilyen nehezen talált jelölteket a Fidesz több városban is.

ALAPVETŐ KÉRDÉS, HOGY MAGYAR PÉTER ELLENZÉKI LESZ-E, VAGY FIDESZES PALOTA-FORRADALMÁR? |HETES STÚDIÓ

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2024.04.20.A Hetes Stúdió 2024. április 20-i adásában Szénási Sándor Bolgár Györggyel, Révész Sándorral, valamint Batka Zoltánnal beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit.

MEGJELENTEK A BOMLÁS VIRÁGAI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2024.04.20.


Nem sütném el én is azt az – ellenzéki oldalon és médiában – általános poént, hogy a békepárti miniszterelnök kampánynyitó beszédében megint harcra szólított fel. Azért nem, mert Orbán az ilyesfajta koherenciával sosem törődött, és jó okkal: hallgatósága, hívei nem így gondolkodnak. Nekik az az áhítat a fontos, amit Orbán iránt éreznek (vö: Semjén Zsolt tekintetét), ezért aztán a tartalomra csak felületesen fogékonyak, legfeljebb a vezényszavakra.

Azzal sem különösebben foglalkoznék, hogy a Fidesz és annak elnöke, visszatérve a Millenárisra, milyen biztonsági intézkedések mellett tartotta meg ezt a kampánynyitányt; már a környező utcákat is ellepték a biztonsági őrök; csoda, hogy az ott lakók hazamehettek, persze szigorúan személyi igazolvány felmutatása mellett. Azért nem szentelnék ennek sem nagyobb figyelmet, mert itt is egy folyamatot látunk; miközben Orbán Brüsszelben bátran kimegy a tüntető gazdák közé, itthon csak válogatott és megrostált közönségével találkozik, pontosan úgy, ahogy ezt a diktátorok szokták. A félelem fokozatosan költözik be az autoriter-szívekbe, egyre gyanúsabbá válik mindenki, egyre több személyt kell lecserélni, eltávolítani a Vezér közeléből.

Ezek tehát tipikus tünetek, a történelemből jól ismert cselekvések és jellemvonások, voltaképpen a jövő is lekottázható. Illetve lekottázható lenne, ha a magyar embereknek fontos lenne a saját szabadságuk, fontos lenne az őszinte szó, és a demokráciához illő nyilvánosság. A magyar embereknek azonban mindez nem olyan fontos; annyira semmiképp, hogy tegyenek is érte. Hogy kiköveteljék a miniszterelnöküktől a változást. Mondhatnám: a visszaváltozást. Azzá, akinek hajdanán megismertük. Bár ki tudja, hogy az ki volt, az volt-e, úgy a nyolcvanas években, akinek megismertük. Hiszen ő maga sem tudja, ki is volt ő valójában, illetve ma már egy teljesen más Orbán Viktor él a saját fejében, mint akit mi láttunk a politika színpadán. Mi egy gyorsbeszédű, borostás, ifjú embert láttunk, aki szembement az akkori monolit hatalommal, szembement a határozottan a lebomlás jeleit mutató, elgyengült adminisztrációval, és ügyesen, sikeresen használta ki a jogi keretek lazulását. Ő pedig immár egy olyan múltat mutat fel, amelyben ő maga már a nyolcvanas évek második felében fel mert szólalni a kommunista vezetőkkel szemben, és ami elvezette az országot a rendszerváltásig. Szemben a mai nyugat-európai vezetőkkel, akik elnyomják mindazok hangját, akik kritikát mernek megfogalmazni. Ma Magyarország a szabadság hazája – így a magyar miniszterelnök, éppen ezért Európát meg kell menteni a mostani vezetőitől...

ORBÁN NÉPMESÉK (ORBÁN PARÓDIA)

ORBÁN NÉPMESÉK
Szerző: Orbán Paródia
2024.04.20.Orbán népmesék: ...ÖTVEN NAP MÚLVA VÁLASZTÁS, ITT VAN MINDEN FONTOS TUDNIVALÓ A KAMPÁNYRÓL

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2024.04.20.


Szombat reggel hivatalosan is megkezdődött a kampányidőszak, ötven nap múlva, június 9-én lesz az európai parlamenti- és önkormányzati választás Magyarországon. Idén először tartják egy napon a két választást, azaz egyszerre szavazunk a 21 magyar EP-képviselőről és a polgármesterekről, önkormányzati-, illetve vármegyei képviselőkről.

A jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölőszervezetek szombat reggel 8 órától vehetik fel az ajánlásgyűjtő íveket a választási irodáktól, és ekkor indul az aláírásgyűjtés.

A választás napjáig szabadon lehet plakátolni az országban, csak a kiadó nevét, székhelyét és a kiadás felelősének nevét kötelező feltüntetni. Ebben az időszakban könnyebben lehet választási gyűléseket szervezni, és a jogszabályok szerint csak ilyenkor lehet politikai reklámokat közzétenni a médiában.

Az első akadály: megtalálni a választókat

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek május 3-áig 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtenek össze. Ezt az akadályt 2019-ben 9 párt tudta megugrani. Most 35 jelölőszervezetet vettek nyilvántartásba.

Az EP-listavezetőket az ismertebb pártok már előre bejelentették, mutatjuk a névsort:

- Fidesz-KDNP: Deutsch Tamás;
- DK-MSZP-Párbeszéd: Dobrev Klára;
- Tisza Párt: Magyar Péter;
- Mi Hazánk Mozgalom: Toroczkai László;
- Momentum: Donáth Anna;
- Magyar Kétfarkú Kutya Párt: Le Marietta;
- LMP: Ungár Péter;
- Jobbik-Konzervatívok: Róna Péter;
- Mindenki Magyarországa Néppárt: Márki-Zay Péter;
- Nép Pártján: Jakab Péter;
- Második Reformkor: Vona Gábor;
- Munkáspárt: Thürmer Gyula.

Az aláírásgyűjtés szabályai nem változtak a korábbiakhoz képest:

- Egy választópolgár több EP-listát is ajánlhat.

- Az ajánlóívre a név mellett a lakcímet és a személyi azonosítót (személyi szám) kell felírni.

- Az ajánlás csak akkor érvényes, ha a választó a saját kezével írja alá. A többi adatot az ajánló választópolgár jelenlétében más is felvezetheti az ívre.

- Az ajánlóíveken szereplő adatokból tilos választói adatbázist építeni vagy azokat egyéb célokra felhasználni, mint ahogy fizetni sem szabad az aláírásért.

- Az ajánlásokat csak a választási irodák által kiadott íveken lehet gyűjteni, a másolt íveket nem fogadják el. A lapokon egyedi azonosító szerepel, de rajta van a jelölőszervezet neve is.

A pártoknak az összes átvett ívet (még az üreseket is) vissza kell adniuk a helyi választási irodának, amely ellenőrzi az ajánlások érvényességét. Csak az első 20 ezer érvényes aláírást számolják össze, úgyhogy annak az égvilágon semmi jelentősége nincs, hogy ezen felül ki mennyit gyűjt össze.

Otthonról is ellenőrizheti, kinek írt alá...

MAGYAR PÉTER: LE FOG A KORMÁNY MONDANI, CSAK NOSZOGATNI KELL ŐKET

MOBIL NÉPSZAVA
Szerző: mobil NÉPSZAVA
2024.04.20.A budapesti Széll Kálmán téren kezdte aláírásgyűjtő kampányát a Tisza Párt legismertebb arca, aki maga is kivette a részét az aláírásgyűjtő pult összeeszkábálásából. Emelett pedig rendületlenül fotózkodott is a híveivel, akiktől azt kérdeztük, mikorra várják Magyar Péter kormányra kerülését.

HETI EGYENLEG RÁADÁS: ORBÁNÉK KIFEJEZETTEN HIBÁS DÖNTÉSEKET HOZTAK A HAZAI MEZŐGAZDASÁGBAN

HETI EGYENLEG RÁADÁS
Műsorvezető: BÁNÓ ANDRÁS
2024.04.20.Óriási baj van a magyar mezőgazdaságban, a legutóbbi Kormányinfón Nagy István agrárminiszter már arra próbált választ adni, hogy egyre nagyobb a gazdák felháborodása. Amikor elszabadult az infláció, a gazdák költségei (energiaárak, üzemanyag) nagyon megnőttek, a kormány olyan kedvezményeket adott, ami nem jelentett valódi segítséget, nem kaptak korrekciót sem, kivéve Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és Lázár János érdekeltségei, amelyek óriási kedvezményeket, támogatásokat kaptak - mondta Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke a KlikkTV Heti Egyenleg Ráadás című műsorában.

A Magyar Szocialista Párt korábban határozati javaslatot nyújtott be a gazdák megsegítésére, de a kormánypártok indoklás nélkül elkaszálták azt. A Fidesz a köztévéből és a megyei lapokból áradó megtévesztő üzenetekkel bombázza a vidéket, valódi segítséget nem nyújt. 
„Látszatintézkedések vannak, amitől az átlagember, a híreket csak felületesen olvasó választópolgár azt hiheti, hogy a kormány segítséget nyújtott a gazdáknak, de igazából ez nem így van”.

Már az agrárminiszter is elismerte, hogy a gabonával foglalkozó gazdák minimum 105 ezer forint hektáronkénti veszteséggel kell számoljanak. Hegyekben áll a magyar gabona, amit nem tudnak eladni a gazdák, vagy nagyon alacsony áron, így hatalmasak a veszteségek.

A műsorban szóba került még az ukrán gabona tilalma, majd ennek a tilalomnak a feloldása, Mészáros Lőrinc érdekeltségei a hazai mezőgazdaságban, valamint az a hitelkeret, amit Nagy István bejelentett, de ami nem fog segítséget jelenteni a hazai gazdáknak, és az aszálykárok, illetve, hogy az agrárminisztérium tulajdonképpen egy „béna kacsa”.

AZ ÚJ OTTHONFELÚJÍTÁSI PROGRAM ÁTRENDEZHETI A LAKÁSHITELEK PIACÁT

G7.HU
Szerző: GERGELY PÉTER
2024.04.20.


A szerző a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Jelentős átrendeződést hozhat a lakáshitelek piacán a várhatóan júniusban elinduló otthonfelújítási program: csak a támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd. Mindez jelentősen megemelheti a felújításra, korszerűsítésre fordított lakáshitelek súlyát a piacon, ami nem is baj, mert utóbbiak részesedése jelenleg mindössze 3-4 százalék körül mozog.

Ugyan az újraindítandó otthonfelújítási program pontos részletei még nem ismertek, az látszik, hogy az jelentős szerkezeti átrendeződést hozhat az új lakáshitel-kihelyezéseknél – amellett persze, hogy élénkíti is a keresletet.

Az eddig közzétett információk szerint az új támogatási forma az 1990 előtt épült, gázfűtéses családi házak – zömükben „Kádár-kockák” – korszerűsítését célozza majd. A program felhasználható keretösszege 108 milliárd forint – ami egyébként uniós forrás –, és a támogatás nyílászárók cseréjére, szigetelésre, fűtés- vagy akár használati melegvízrendszer korszerűsítésére fordítható.

Önrész, támogatás, hitel

A feltételeknek megfelelő ingatlanokon végrehajtott, a támogatással érintett beruházás értéke hétmillió forint lehet, amelyből az igénylőnek egymillió forintnyi önrészt kell előteremtenie. A maradék hatmillió forint egy vissza nem térítendő támogatás és egy kedvezményes – kamatmentes – hitel között oszlik meg: előbbi összege 2,5 millió és 3,5 millió forint között alakulhat, attól függően, hogy mekkora az igénylő jövedelme, és milyen fejlettségi szintű a járás, ahol az érintett ingatlan található. A hitel futamideje nyolc év, a törlesztőrészlete havi 25 és 36 ezer forint között alakulhat. A beruházás nyomán az igénylőnek legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérnie, amelyet két – a korszerűsítés előtt és után bemutatott – energiahatékonysági tanúsítvánnyal igazolhat. A kormány előzetes számításai szerint a program nagyjából 20 ezer otthon korszerűsítéséhez járulhat hozzá.

Mindezek alapján feltételezhető, hogy a program elindítása után rövid időn belül 50-60 milliárd forintnyi, felújításra és korszerűsítésre fordított lakáshitel jelenik meg a magyar piacon, amely a tavalyi, nem egészen 600 milliárd forintos lakáshitel-kihelyezéshez viszonyítva egyáltalán nem elhanyagolható mennyiség...

'94-BEN VÖRÖSBE BORULT, 15 ÉVVEL KÉSŐBB KITERMELTE A JOBBIKOT, MA A FIDESZ ÉLTANULÓJA

VÁLASZTÁSI FÖLDRAJZ
Szerző: BÓDI MÁTYÁS
2024.04.20.


Bukta Imre autodidakta festőművész a Heves megyei Mezőszemerén született 1952-ben. Dolgozott Egerben és Leninvárosban is, de 1975-ben visszaköltözött a szülőfalujába, azóta a Heves megyei település életképein keresztül mutatja be a magyar vidéket. Másik Magyarország címen dokumentumfilm is készült Nagy Dénes rendezésében a festő hétköznapjairól. A faluba később számos híres képzőművész telepedett le. Wahorn András, Szurcsik József, Kótai Tamás és még sokan mások, azért hagyták el Szentendrét, mert már nem tudtak új inspirációt meríteni a letisztult, mondhatni, túl szép Duna parti városból. Nekik Heves megye kellett, egy gyakran ködbe burkolózó észak-magyarországi kis falu, a sár, a vályog, a kék közkutak, Bukta Imre világa.

Természetesen Heves megye nem csak a fentiekből áll, sőt ez a vidék sok szempontból kivételes adottságú része Magyarországnak. A Mátra a Bükk-hegység és az Alföld találkozásánál gazdag kereskedővárosok és egyházi központ is létesült, és ezeket nagyrészt el is kerülte a szocialista iparosítás, míg a szomszédos Nógrád és Borsod megyék jócskán kaptak belőle.

Ha az átlagjövedelmek alapján rendezzük ma sorba a magyar megyéket, Heves 2010-ben és 2022-ben is a középmezőnyben tanyázott, jócskán megelőzve Pest megye kivételével az összes szomszédját, azonban lakosságának 7,5 százalékát, nagyjából 21 ezer embert így is elveszítette ebben az időszakban, ami nagyjából Hatvan városának teljes lakosságszámának felel meg. Ugyanakkor, ahogy a fent említett képzőművészek, úgy a politikai élet képviselői is elsősorban a helyi közösségek nehézségeit használták fel, csak amíg előbbiek inspirációt meríttettek, utóbbiak politikai tőkét kovácsoltak a hevesi hétköznapok problémáiból.

Hevest sokáig jóindulattal sem lehetett jobboldali megyének nevezni. 1990-ben a Gyöngyös központú választókerület kivételével (ahol a Fidesz és SZDSZ közös jelöltje győzött) ugyan még mindenhol nyert az MDF (Elek István például Füzesabonyból került be az első országgyűlésbe), később meghatározóvá vált a szocialista párt dominanciája. 1994-ben már olyan MSZP-s arcok bukkantak fel győztesként, mint Korózs Lajos, Érsek Zsolt, Godó Lajos, de Fodor Gábor is ekkor tudott nyerni a Gyöngyös központú körzetben – még a várost jelenleg is irányító szocialista Hiesz Györgyöt is legyűrte.

1998-ban három-három MSZP és Fidesz egyéni győzelem született a megyében az országgyűlési választáson. A MSZP megyei listás eredménye 35 százalék körüli volt, ami nagyjából a Fidesz és a Kisgazdák itteni listás támogatottságának összegével volt azonos. Gyöngyösön az MSZP és az SZDSZ sem rántotta el a kormányt a második forduló előtt, így Fodor Gábort és Hiesz Györgyöt nevető harmadikként verte a fideszes Mánya Kristóf. 2002-ben azonban a teljes megye vörösbe borult, mind a hat egyéni mandátumot elhozza a „Jogbiztonságot, létbiztonságot, közbiztonságot” ígérő MSZP. Aligha véletlen, hogy később a megyében kiemelkedően sikeres Jobbik is elővette ezt a szlogent. Ekkor a két nagy tömb megyebeli támogatottsága között jelentős szakadék húzódott, míg a szocialisták 47, a Fidesz mindössze 37 százalékot kapott. A helyzet a Fidesz számára 2006-ra lett igazán kritikus, mivel ebben az évben ismét hozták a 4 évvel korábbi 37 százalékos listás eredményt, de az MSZP további 2 százalékponttal növelte szavazótáborát. Gyakorlatilag minden második heves megyei szocialista szavazó volt 2006 tavaszán. Az egyéni kerületekben természetesen ismét taroltak az MSZP jelöltjei. Egerben még az első Orbán-kormány titokminisztere, Demeter Ervin sem tudta menteni a meccset.

2010 előtt a megye nem dúskált a jobboldali polgármesterekben sem. Egerben a szocialista Nagy Imre sokáig kirobbanthatatlan volt. Különösen a mából visszatekintve érdekesség, hogy a Magyar Péter által átvett Tisza Párt egyik alapítója, a Fideszből régen kiugró Deák Boldizsár feljelentése alapján ítélte el a bíróság a korábbi szocialista városvezetőt. Gyöngyöst 1994 óta egy ciklus megszakítással (2010-2014) irányítja az MSZP, Hiesz György már negyedik ciklusánál tart. Hatvanban 1998 és 2010 között szintén a szocialisták adták a polgármestert. A kisebb városok közül Hevesen volt MSZP-s polgármester 1994-2006 között, Füzesabonyban szintén baloldali városvezetés volt 1998-2006 között. Itt civil színekben úgy verte a Fideszt 2010-ben a korábbi szocialista polgármester, Gulyás László, hogy mindössze 6 szavazattal kapott többet, mint a jobboldal jelöltje.

2010-ben természetesen itt is mindent vitt a fülkeforradalom, az összes választókerületet megnyerte a Fidesz. Egerben és a pétervásárai választókerületben nem is volt szükség második fordulóra, a gyöngyösi körzetben még ekkor sem volt 50 százalék körül a Fidesz, de mivel Magda Sándor 35, Vona Gábor 20 százalékot kapott, Fidesz mandátum született. Más kérdés, hogy a 2010-es Jobbik tábor másodlagos preferenciája aligha lehetett a szocialista párt jelöltje ekkoriban...

MERKELY BÉLA: NEM SZABAD AZT HINNI, HOGY MINDENKI BÁRMIT MEGTEHET

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2024.04.20.


Újabb országos intézetekkel nőhet a Semmelweis Egyetem – erről is beszélt lapunknak Merkely Béla rektor, aki szerint jók az esélyeik az EU Tanácsa elleni Erasmus-perben. Évente legalább 1000 műtétet végez, és csak néha álmos, a váratlan műtéteket pedig sokkal jobban is szereti a rutinbeavatkozásoknál, mert a nehéz helyzetek felpezsdítik a vérkeringést. Interjú...

LÉLEKBEN - SZORONGÁS, TÚLAGYALÁS - DR. SZONDY MÁTÉ ÉS TAKÁCS DALMA (KLUBRÁDIÓ)

KLUBRÁDIÓ / LÉLEKBEN
Szerző: KADARKAI ENDRE
2024.04.20.Lélekben - SZORONGÁS, TÚLAGYALÁS 
- Dr. Szondy Máté és Takács Dalma (Klubrádió)

A HELYZET

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ÁDÁM ZOLTÁN
2024.04.19.


Kicsoda Magyar Péter, és mi magyarázza a sikerét? Mit kezdenek vele az ellenzéki választók, és ő mit kezd velük? És mi dolga egy nem populista ellenzéki alternatívának a Magyar megjelenése utáni korszakban?


Politikai megszólalás esetén az a legelsősorban vizsgálandó kérdés, hogy mennyi benne az igazság. Ezt sokszor nehéz eldönteni, mert a politikai igazság mint jelenség gyakran illékony, nehezen megfogható és relatív. Magyar Péter esetében tipikusan ez történt: a kezdeti fellépésekor el lehetett gondolni, hogy ez az ember a nehezen értelmezhető és kicsit zavaros személyes megfontolásaitól függetlenül igazat mond. Hihetőnek tűnt, hogy az állításai nem az önérdekét szolgálják, hanem a közjót: az igazság napvilágra kerülését és autentikus forrásból való megerősítését. Hogy úgy ránt le leplet hatalomgyakorlási praxisról, és úgy helyezi – bevallottan részleges, de mégis érdemi – kritika alá a hatalom gyakorlóit, hogy közben kulturálisan és személyesen is közösséget vállal velük, hogy nyíltan vallott módon odaátról jön, a kritikája pedig önérdekmentes, mivel senki szimpátiáját nem kéri érte cserébe. Ellenkezőleg, tulajdonképp magát feszíti keresztre, elhordozandó a saját közössége bűneit, a számára adandó első alkalommal, amikor ez már nem veszélyezteti a volt felesége politikai túlélését, impozáns gesztussal mondva le a saját személyes privilégiumairól. Ez adta az erejét akkor ott, a legelső Partizán-interjúban.

Aztán ahogy telt-múlt az idő, egyre több baljós jel mutatkozott. Hisztérikusan reagált az őt érő bírálatokra. Propagandistának nevezte a vele kapcsolatban szakmailag korrekten oknyomozni próbáló újságírót és a lapját. Jóformán minden, ellene felhozott kritikára azt válaszolta, hogy az a rezsim propagandaérdekeit szolgálja. Semmi jelét nem adta, hogy hajlandó volna adresszálni az elmúlt 14 éves karrierjével és közéleti magatartásával kapcsolatos morális kérdéseket. Sőt, ezeknek a létjogosultságát is tagadta, és politikailag motivált, ellenséges gesztusnak minősítette a megfogalmazásukat. Helyette az elmúlt 14 évben ellenzéki szerepet vállaló, szükségszerűen változatos morális és politikai színvonalú pártokat és politikusokat bírálta, mondván hogy azok a rezsim részesei (nyilván ezért is akarják rajta számonkérni, hogy ő miért ugrott ki belőle), és ugyanolyan érdekük fűződik annak fenntartásához, mint maguknak a rendszer urainak. Mindezt úgy, hogy közben visszafogottan Orbán-kritikus kormánypártiból harsány ellenzékivé pozicionálta át magát, immár bevallottan a létező ellenzék leváltásának és helyettesítésének ambíciójával.

És akkor még semmit nem mondtunk arról, hogy a saját bevallása szerint is extrém lelki és olykor sajátos fizikai nyomás alá helyezte az ezt mostanáig nyilvános ellenvetés nélkül tűrő – a maszkulin autoritást a jelek szerint csak más autoritások biztatására bírálni merő – miniszter feleségét. Meg arról sem, amit az EU-ról, az Ukrajna elleni orosz háborúról vagy éppen az európai médiaviszonyokról gondol és fejt ki időről időre, kissé, hogy úgy mondjam, önkényesnek tűnő logikai struktúrákba szervezett módon.

Ez az ember volna a magyar ellenzéki politika megújítója, akinek a magasra tartott zászlója alatt egyesülünk a The Final Countdown című nyolcvanas évekbeli rockgiccs strófáira lapogatva egymást a Kossuth téren és a Face­boo­kon? Ez már biztos?

Mitől vált ez a váratlanságában valóban meghökkentő politikai projekt olyannyira vonzóvá és lelkesítővé ellenzéki érzelmű honfitársaink százezrei számára? Attól, hogy a parlamentáris keretek közt működő ellenzék képtelennek bizonyult a rendszerrel szembeni érdemi politikai ellensúly felmutatására. Pedig nem is olyan nagyon régen, két és fél évvel ezelőtt, az ellenzéki előválasztás környékén, a közös választási listát állítani készülő ellenzék támogatottsága lényegében azonos volt a kormányéval. Reális politikai opció volt az ellenzéki győzelem. Ezt a lehetőséget a rezsim egy, a 14 éves fennállása alatt példátlan mértékű költségvetési osztogatással, egy szintén példátlan háborús pszichózis kialakításával és a rendszer fennállása alatt első ízben a választással egy időben megtartott, ugyancsak példátlanul demagóg, kormányzati kezdeményezésű népszavazás közpénzből fizetett kampányával iktatta ki. Az újratermelt fideszes kétharmad láttán azután az ellenzék darabjaira hullott, pártjai és vezető politikusai pedig egy megvert, megalázott sereg tagjaiként széledtek szanaszét...


AMERIKAI NÉPSZAVA: MAGYAR POPULIZMUSÁNAK ÜNNEPLÉSE MAGA A VÉG

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2024.04.19.


Nem szeretnénk a politikai bulvársajtó immorális tevékenységével túl sokat foglalkozni, csupán azért kell írnunk róla, mert a jelenség friss, már nyíltan és cinikusan vállalják, hogy a populizmus nem zavarja őket, mert „dőltek az olvasók és az előfizetők is. Mi a 444-nél is örültünk ennek, a Magyarról szóló anyagaink közül több is mérési rekordokat döntögetett”.

Nem lenne semmi baj, ha a sajtó nem csupán üzleti vállalkozás, kattintásvadász bulvár lenne, hanem a „negyedik hatalmi ág”, a demokrácia és a jogállamiság őre, még egy olyan országban is, ahol nincs demokrácia és felszámolták a jogállamiságot. Ha a sajtó feladata csupán szórakoztatás lenne, nem értékvédelem, nem objektív tájékoztatás, nem az emberi jogok, a társadalom védelme, ha tevékenysége értéknélküli lenne, nem lenne semmi baj.

Azonban nem az. Magyarországon a diktatúrába beolvadó sajtónak egy jelentős része (a kormánypropaganda felületeit eleve nem tekintjük sajtónak, éppen a fentiek miatt) eljutott oda, hogy már nyíltan feladja a sajtó funkcióit, a sajtóval szembeni erkölcsi, szakmai, jogi és politikai követelményeket. Szórakoztatóipari termékké silányult oly módon, hogy képes saját funkciójával ellentétes tevékenységet folytatni, mert a populizmus éltetése az.

Mivel a sajtó feladata a közgondolkodás alakítása, védelme és segítése, az objektív valóság bemutatása és a korrekt tájékoztatás, ennek segítségével a szabadság és a demokrácia, az ország védelme, a közhatalom és a politikai szereplők ellenőrzése, a sajtó prostitúciója és a szerepével ellentétes tevékenysége, nem csupán magánügy. Ha a sajtó elveszíti a lényegét, a tiszta gondolkodást, az objektivitást, s kiszolgálója lesz a populizmusnak, az maga a vég.

Az értelmiség feladata lenne rávilágítani arra, hogy ez mennyire elfogadhatatlan és káros.

Ehhez képest kell értékelni a 444.hu oldalán megjelent „A média és Magyar Péter” címmel megjelent írást, amely ennek a romlásnak, a sajtó prostituálódásának ad ideológiát, azzal a botrányos felhanggal, hogy dicséri azt a populistát, akinek a hatása alá kerültek. Akinek az első perctől felkarolt menedzselése megszüntette a sajtó „őrzőkutya” szerepét. Titkolni és szégyellni kellene azt, amit most erénynek mutatnak be, hogy ennek alárendelik magukat.

A 444.hu elképesztő hazugságokkal igyekszik alátámasztani saját prostitúcióját. Az általuk hozott példák hamisak, s az ellenkezőjéről tanúskodnak. Magyar populista kommunikációját pozitívan értékelik, egy sorba állítva olyan szörnyetegekkel, mint Trump, Milei és Duerte, ez utóbbi a legjobb példa a populizmus következményeire. Duterte egyszerű tömeggyilkos, aki ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) is eljárást indított. Még a többi is lehet az.

OTT TARTUNK, HOGY TRUMP EGY POZITÍV FIGURA A MAGYAR LIBERÁLIS SAJTÓBAN, MERT POPULISTA. HOL VAN A TOTÁLIS ELHÜLYÜLÉS HATÁRA?

A 444.hu írása pozitívan értékeli őket, hogy ezek a nárcisztikus pszichopata populisták a közvélemény figyelmét képesek magukra irányítani, a nyilvánosságot uralni, és a médiát a maguk érdekében felhasználni. De nem úgy, ahogy a 444.hu teszi és propagálja, hogy a sajtófelületüket a populisták szolgálatába állítják, mert az hoz olvasót, előfizetőt, kattintást és pénzt. A mainstream amerikai sajtó nem szolgálja ki Trumpot, mint ahogy ők Magyart...

TÖBBEN IS KÉRDEZHETTEK A JELENLÉVŐK KÖZÜL MAGYAR PÉTERTŐL OROSHÁZÁN

WEB RÁDIÓ
Szerző: WEB RÁDIÓ
2024.04.19.Országjáró körútját Békés megyében kezdte Magyar Péter, akit az orosházi beszédét követően többen is kérdeztek. A videó a kérdések csak egy részét tartalmazza.
ORBÁN VIKTOR: NE LEGYÜNK ÁLSZERÉNYEK, ILYEN MUNKÁVAL A HÁTUNK MÖGÖTT ENNEK A VÁLASZTÁSNAK IS MI VAGYUNK A TORONYMAGAS ESÉLYESEI

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2024.04.19.


Orbán Viktor
miniszterelnök a Millenárisban tart beszédet, ahol bemutatja a választási manifesztumát. A Fidesz kampánynyitóján felszólalt Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP listavezetője és Szijjártó Péter külügyminiszter is.

A kampány szlogenje pedig az lett, hogy

"Csak a béke! Csak a Fidesz!"

Nekünk mindig Magyarország az első – mondta Deutsch Tamás az MTI tudósítása szerint.

A kormánypárti politikus a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampánynyitó rendezvényén az EP-listán szereplő jelölteket elhivatott, felkészült hazafiként jellemezte, akik már megmutatták magukat és tehetségüket. Győztes csapat, akik egytől egyig szabadságharcosok – fogalmazott.

Deutsch Tamás kitért a héten Brüsszelben zajlott eseményekre és azt mondta: olyat, ami pár napja történt, csak a bolsevik diktatúrák, a kommunisták csináltak. Egy békés, tisztességes konferenciát akartak betiltani erőszakkal, jogtipró módon – mutatott rá, megjegyezve: még jó, hogy nem lövettek, vagy éppen nem bilincsben vitték el a konferencia résztvevőit.

"Most már a vak is láthatja, Brüsszel lett az új Moszkva"+

– fogalmazott.

A kormánypárti politikus szerint nyilvánvaló, hogy azért akarták betiltani a konferenciát, mert a békéről beszélnek, békét akarnak, azonnali fegyverszünetet és béketárgyalásokat. Ők meg kizárólag a háborúról akarnak beszélni, mert háborút akarnak, akár világháborút is – hangsúlyozta. Kiemelte: ez a legnagyobb különbség ma a józan európaiak és a brüsszeli hatalmaskodók között. Háborúpártiság vagy békepártiság, tette hozzá.

Menczer Tamás, a Fidesz új kommunikációs vezetője mutatta be Orbán Viktort. Menczer szerint a világon ma mindenhol Magyarországról beszélnek, illetve azon dolgoznak, hogy ne lehessen Magyarországról beszélni.

Orbán a beszédében azzal indított, hogy húsz éve minden európai parlamenti választást megnyertek, ők Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége, és azt javasolja, nyerjék meg ezt a választást is.

Szerinte közben meg kell őrizni a szerénységet, mert alázat nélkül nincs győzelem. Az ellenfeleik szerinte azért nem tudják megszerezni a választók bizalmát, mert eljátszották a becsületüket...


Lásd még:

L. RITÓK NÓRA: A DEMOKRÁCIA BUKTATÓI

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2024.04.19.


Nehéz témát veszek most elő, de miután a személyes megtapasztalások, találkozások, beszélgetések azt mutatták, sok településen állt eddig is, és áll elő talán most is hasonló helyzet, így lassan már jelenség szinten értelmezhető lesz ez a leszakadó térségekben, ezért muszáj írnom róla. Mert valahogy része lett ez is a lecsúszásnak, olyan, mint sok más dolog, amit a rendszerváltás után pozitívumként éltünk meg, aztán később olyan problémákat gerjesztett, amivel nem tudunk megbirkózni.

Persze lehetne, ha a negatív dolgokkal is szembe tudnánk nézni, és olyan rendszert működtetnénk, ami kiküszöböli ezeket a folyamatokat, melyek egyre mélyebbre sodornak mindent.

Ilyen volt pl. a szabad iskolaválasztás is, a rendszerváltáskor micsoda öröm volt levetkőzni a kötelezőség kötelékét, és szülői döntésre bízni az iskola kiválasztását. Aztán kezdtek jelentkezni az oktatási szegregáció tünetei, a liberális kormányok idején még próbáltak rendszerszinten is tenni ellene, de aztán jött a másik irány, az egyházi iskolarendszer kiépítésével, és a szegregáció soha nem látott mértékben szakította ketté a társadalmat, a tudást megalapozó iskola szintjén. És mindegy a törvény, ami még törekedne valami integrációra, nincs betartva, és nem is érdekel senkit. Fogalmam sincs, valaha lesz-e ebben változás, nem sok esélyt látok. Így lett egy olyan demokratikus vívmányunk, ami a társadalmi szakadékot növeli, és egy ehhez igazodó, azt fenntartó, erősítő állami rendszer.

Na, de most nem erről szeretnék írni, ezt elég sokszor kifejtettem már, sokféle megközelítésben is, hanem az önkormányzati választásokról. Furcsa ezt megélni, látni a változásokat, az átalakulásokat, átrendeződéseket, különbségeket mondjuk a főváros és a leszakadó kis falvak között. A fővárosban pártok vannak, kampányok, előválasztások, folyamatok, és kommunikációs színterek, ahol az egész zajlik.

A végeken nincsenek pártok, igazából nincsenek választási programok sem. A végeken másféle hierarchia diktálja a választásokat. Ideális esetben mondhatnám, hogy a személy a fontos, a tudás és a bizalom, ebben reménykedik mindig az ember, hogy olyan jelöltek lesznek, akik ténylegesen rátermettek egy települést vezetésére. Hogy tájékozottak, amennyire lehet iskolázottak, de legalább nyolc osztályt végeztek, szövegértéssel olvasnak, helyesen írnak, van némi jogszabályi tájékozottságuk, és legalább a közigazgatási alapfogalmakkal tisztában vannak.

No meg, az ilyen idealisták, mint én, gondolnánk, hogy egy települési vezető ne legyen börtönviselt, és olyan életet éljen, hogy morálisan is elfogadott lehessen…mondjuk az általános társadalmi normák szerint. De ez ma már nem lényeg, erre aztán kaptunk már példát bőven az utóbbi években a döntéshozóktól, hiszen nem számít a börtönbüntetés sem, az iskolázottság hiánya sem, az sem, ha kiderül, valaki nem tiszta úton szerzett érettségit, diplomát, nyelvvizsgát, nem lényeges, ha rendőrségi eljárás folyik ellene, sem az, ha botrányos viselkedésével átlép olyan határokat, melynek átlépését a társadalom többsége egy vezető pozícióval nem tartja összeegyeztethetőnek.

Szóval, ez jelen van a legmagasabb szinten is, és amit ott lehet, az felhatalmazást jelent mindenhol. Aki akar, ma jelöltetheti magát. Polgármesternek is. Ami kell hozzá, hogy képes legyen megvezetni, vagy függőségben tartani azokat, akik rá szavaznak. Az érpataki polgármester működésével kapcsolatban is legfeljebb az ment át, hogy “megosztó”. Az ámokfutást, amit az ő regnálása jelentett, tűrte mindenki, a településen is, és egyébként is. Mert ugye demokrácia van.

Akit megszavaznak, azt megszavazzák. Punktum.

Az alkalmatlan emberek megszavazásához két dolog kell: tudatlanság, és kényszer. A tudatlanságot, a megvezethetőséget, a manipulálhatóságot használja már régen a politika az országgyűlési választások idején, a lényeg, hogy ígérgetni kell, olyat is, aminek semmi realitása nincs, és bizonyítékként adni valamit, osztani krumplit, kenyeret, kólát, bármit, bizonyítandó, hogy akkor lesz Kánaán, ha rájuk szavaznak. Módszer még ehhez a “buli” is, ez átmegy, és elhiszi a tudatlan ember, hogy annyi buli lesz majd, amennyit akarnak. Mert fogalma sincs költségvetésről, hiszen a saját életében sem létezik ilyen, és a törvényekről sem, hiszen a túlélési stratégiák többnyire a fekete zónában épülnek. Hisz tehát annak, aki azt mondja: minden lesz. A “honnan” és “hogyan” nem érdekes.

A másik dolog, a kényszer, talán még durvább. Uzsora, függőség, megfélemlítés van mögötte. Kizárólag személyes érdekek mozgatják. Hatalmi pozícióba kerülni, ebbe tenni a rokonokat, mindegy, hogy ha nem értenek hozzá, az irodában mindenki tud üldögélni.

Érzékelek itt egy nagy problémát, amit már régen felfedeztem, de egyre biztosabban látom: a munka fogalma, értelmezése is elcsúszott a társadalmi leszakadásban. Mivel a tanulásnak nincs értéke, így értelme sincs. Az a munka, mikor valaki fizikai munkát végez. Ha nem, az nem munka. Az irodai munka meg végképp nem. A számítógép mellett ülni?! Ugyan már… hiszen a gépen játszani szoktak….meg facebookozni. Excel? Helyesírás? Pályázatírás? Kötelező adatszolgáltatás? Központi támogatás igénylése? stb. Nincs róla semmiféle ismeret. Nem értelmezett és számukra nem létező dolgok.

Így aztán a polgármesterség, a hivatalban történő munka nem töltődik meg tartalommal. Ha a település nagy, akkor a hivatali dolgozók, akiknek van rutinja ezeken a területeken, viszik a hátukon a működést. A kistelepüléseken már nem ilyen egyszerű a helyzet, kevés a merítés, akikből lehet választani.

De ahol a függés rendszere kiépített, ahol a fenyegetés része a mindennapoknak, ott pozícióba kerülhet a sötét oldal képviselője. Vannak ilyen települések ma Magyarországon. És mindegy, hogy milyen törvénytelenséget követ el, hogy csődbe viszi a települést, porig aláz másokat, mindenki végignézi a folyamatot. Ahhoz, hogy változzon a helyzet, ahhoz tudás kellene, bátorság, feljelentés, és egy olyan intézményrendszer, ami a törvénytelenséget nem tűri. Meddig jutottak Érpatakon is? Az ember csak nézte a hírekben, és nem értette, hogy nem történt ellene semmi.

Nem tanulunk ebből sem. Ma nincs semmi elvárás, minimális iskolai végzettség előírása, az alapkészségek biztos szintjének birtoklása, nincs semmi teszt, hogy legalább az alapvető közigazgatási fogalmakkal tisztában van-e, nincs semmi. Akit megválasztanak az megválasztatik. Ez a demokrácia. A körülményeket, a háttérben zajló folyamatokat nem vizsgálja senki.

Az meg, hogy ebben a nagy demokráciában mivé válnak a falvak, kit érdekel? Mire lebukik, a település is bebukik. Na és? Legfeljebb kap pár évet….és ha a börtönből kijön, kezdheti újra. Lehet, akár polgármester is. Sőt, ha elég ügyes, még feljebb is juthat.

"A KORRUPCIÓT NEM ÚGY MÉRJÜK, MINT AZ INFLÁCIÓT, BÁR MINDKETTŐT LEHET MANIPULÁLNI”

OXO HOLDINGS VIDEÓ
Műsorvezető: OSZKÓ PÉTER
2024.04.19.Hogy használható a big data módszertan a korrupció mérésére? Ha az egy ajánlatos zárt pályázatból három ajánlatos vagy nyílt pályázat lesz, az tényleg csökkenti a korrupciót? Az ilyen tartalmú vádak önmagukban rontják-e egy ország korrupciós indexét? Többek között ezekről a kérdésekről lesz szó az OXO Coffee Break következő epizódjában, amelyben Oszkó Péter Martin József Péterrel, a Transparency International ügyvezető igazgatójával beszélget. 2024 politikai naptára igen csak sűrű, a világ GPD-jének összesen mintegy 50%-át képviselő országokban, köztük Magyarországon is zajlik választás. A két téma összefüggéseit is boncolgatják a beszélgetés résztvevői. Hallgass bele, ha felkeltettük az érdeklődésed!

BOLDOG MAGYAROK – NEM LEHET EGYENLŐSÉGJELET TENNI A MÚLT SZÁZADI DIKTÁTOROK ÉS ORBÁN VIKTOR KÖZÉ, DE VANNAK ELGONDOLKODTATÓ HASONLÓSÁGOK

NÉPSZAVA
Szerző: BÁNDY SÁNDOR
2024.04.20.


A magyarok nagy része könnyen manipulálható és reflexszerűen behódol a félelem- és gyűlöletkeltésnek.

„Az egész reménytelen mindenségről. Az is, ami az (...) eszmékből világszerte gyakorlat lett, s nem is csak a kudarcok, hanem elsősorban a morális problémák – az eszmék, elméletek és a gyakorlat állandósult ellentéte, a cinikus gyakorlat (gyakorlatunk nékünk magunknak is), az életstílus következetes alakulása a társadalom kevert és egyre alacsonyabb rendű igényei, elvei szerint, a kis és nagy korrupciók összefonódott láncolatai.”

Ortutay Gyula írta naplójába 1973. november 10-én e sorokat, de mondandója napjainkra is érvényes. A kipontozott részen a „szocialista-kommunista” jelző volt, de lehetett volna „konzervatív-keresztény” is, hiszen nálunk a politikában e jelzők tartalommentesek.

Nem teszek egyenlőségjelet a múlt századi diktátorok és Orbán Viktor közé, de vannak elgondolkodtató hasonlóságok. A hatalmon lévők és a nép szintjén egyaránt. Véleményemben megerősített a holokauszt-túlélő Andrási Andor fizikus, aki 91 évesen arra figyelmeztetett, hogy „valami olyasmi kezd kialakulni, mint ami annak idején volt, persze nem a tettlegességig fajult Rákosi időszakban, hanem utána”. „Intellektussal bíró emberek hogyan képesek arra, hogy egy hatalmon lévő ember állandóan változó gondolatait, kijelentéseit szimultán, kritika nélkül kövessék? Nyilván érdek vezérli őket. A széles tömegekhez pedig el sem jut más, mint a hivatalos »igazság«” – mondta Andrási Andor a HVG-nek adott interjújában.

„Érdek” – széles ennek a fogalomnak a spektruma, és nem csak negatív értelemben. Persze vannak az önérdekvezéreltek, de az úgynevezett kis ember is ide sorolható, akinek a 13. havi nyugdíj nagyon is számít. Sokan azért szavaznak a Fideszre, mert kell a plusz havi nyugdíj. Amikor felmerült, hogy esetleg idén ez elmarad, figyelembe véve az óriási államadósságot, hallottam valakit azt mondani: „akkor leshetik mikor megyek szavazni”. Nálunk ugyanis szavazatvásárlás folyik.

Ezen túl a magyarok nagy része könnyen manipulálható és reflexszerűen behódol a félelem- és gyűlöletkeltésnek.

Amikor ezrek gyalogoltak át az országon Nyugat felé egy jobb élet reményében, a falvakban sok ház elé ételt és vizet tettek ki, sőt, voltak akik behívták a menekülőket, netán mennének a budira. Hála kormányunk propagandájának, most, ha meglátnak néhány ázsiait, akik az akkugyárban dolgoznak, már rendőrért kiáltanak. Ez is az örökségünk része, ez a hozzáállás a félelem szülöttje, amelynek széles a skálája.

És ez különösen lényeges, mert Orbán gyakran beszél az ellenzékről úgy, mint akik „eladták magukat”, idegen érdekek szolgálatába álltak, veszélybe sorolva az országot. Miniszterelnökként ő persze azt csinál, amit akar, és ha netán törvénybe ütközne, jön a jogszabály rendeleti átalakítása.

Lánczi Tamás évek óta azon munkálkodik, hogyan lehetne elhallgattatni a kormány ellenzékét. 2018-ban az ő főszerkesztősége alatt jelent meg a Figyelőben a hírhedt, kétoldalnyi Soros-lista. Már a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökeként azt mondta, hogy vannak akik Magyarországot megfosztanák a „jogosan járó” támogatástól – mintha nem tudná, hogy az EU pénzek jogállami kritériumokhoz kötődnek. Március 15-i beszédében Orbán figyelmeztette is az ellenzéket, hogy „nem fogják megtalálni a számításukat, nekik az árulók sorsa jut majd”, és – úgy tűnik – Lánczi Tamás feladata ezt alátámasztani. Nem lepne meg, ha lapozgatná Boldizsár Iván 1952-es „Összeesküvés a magyar nép ellen” című kötetét, de talán elég neki egyetlen idézet A tanú című filmből: „Aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló.”.

Vannak váratlan fordulatok, amikre Orbán és csapata nem számított, és akkor jön a kapkodás, mint a pedofil-ügy kezelésében. Kapjuk a híreket tanítók és tanárok, papok, árvaházi személyzet, tábori felügyelők, stb., eseteiről és arról, ami családokon belül történik. A pedofil pszichésen betegnek számít, de a gyerekek védelme prioritást követel. Annyi világos, hogy Orbán hazudott, amikor azt állította, hogy jogszabály-hiány a vétkes: a létező gyermekvédelmi törvényeket nem tartották be. Márpedig Orbán nem tegnap került hatalomra, évekkel ezelőtt is voltak feljelentések, csak nem lettek kivizsgálva.


E viták kapcsán két (hasonló) szó is felmerül: kitálalás és kitalálás.

Magyar Péter ígéretes politikusnak tűnik – ez a legtöbb, ami egyelőre elmondható róla. De eddigi beszédeiben és interjúiban túl egyszerűnek, gyorsan kivitelezhetőnek látja a jogállamiság helyreállítását. Viszont a támogatottsága már önmagában egy pozitív fejlemény.

Nem mellesleg, ez a kommentálókra is ró felelősséget. Meglepett, milyen lendülettel ekézte Magyar Pétert Lattmann Tamás az ATV egyik műsorában. Több volt mint kritika, de nem célzok semmi egyébre. Nekem is vannak kétségeim, hogy sikerülhet-e megszabadulni a jelenlegi korrupt rendszertől. Ugyanakkor, ha itt a remény szikrája, éljünk vele, segítsük lángra lobbanni. Az, hogy mennyi közpénzt költenek az orbánista médiumok Magyar Péter lejáratására, jelzi, hogy komoly ellenfélnek tekintik. Persze igen sok minden fog még történni a 2026-os parlamenti választásokig. Bár az összes korrupció, pénzügyi visszaélés, és közszolgáltatási hiányosság – egészségügy, oktatás – eddig nemigen számított Orbán bázisának, ám jöhetnek fordulatok, melyek áttörik a közömbösség falát...

A “POLITIKAMENTESSÉG” ÖNBECSAPÁS | GYŐZD MEG MARCIT! | PÉCS

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2024.04.20.A szakmai, “politikamentes” kulturális élet kívánalma gyakran megfogalmazódik, de vajon lehetséges? Marci azt mondja: nem. Nincs, és nem is kell politikamentes kultúra!

Minden műben tükröződik egy világkép, minden világnézethez tartoznak ízlésbeli preferenciák, minden politikai közösség megválasztja a maga kulturális idoljait.

Erről vitatkozik Marci az arra jelentkező pécsiekkel a Partizán Turné 5. állomásán.

REAL DOKI, FAKE ADA | A MEGAFON CSAPAT IS AI | MAGYAR PÉTERNEK VALÓ VIDÉK

L1
Szerző: Vidékhy Pesti | Nemzethy Lipsi
2024.04.19.Bíró Ada, doktor András: Nemzeti szívtiprók. Mondd, te kit választanál? Mesterséges intelligencia és propaganda. Közmédia: Fake news, fake nő, Bíró AI Ada. Pottyondy free hét újra. Állami gondozottjaink: a Megafon. Menczer újra alkot. A TISZA Párt Európai Parlamenti képviselőjelöltjei, pl.: Dr. Kulja András. Magyar Péter & the real vidék. Trumpycat is back.

• Mesterséges intelligencia segíti a De... 00:00 Nemzeti szívtiprók 
00:52 Pottyondy free weeks 
01:25 AI & propaganda 
05:38 A tehetséges Mr. Menczi 
06:56 Magyar Péter igazi emberek között 
08:22 Elnököd ki lesz?