2020. augusztus 13., csütörtök

VACSORACSATA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.08.13.


Mindeddig azt hihettük nagy balgán és jámboran, Németh Szilárd azért főz permanensen, mert szeret enni. Zabálni úgymond, ezt a feltételezést pedig stramm, öblösen bendős, tokás és zsírtól fénylő ajkú alakja erősítette meg. Tegnap azonban kiderült, a főzés-kondérozás-bográcsozás nála maga az élet annak sivár teljességében. A főzés a szellemi teljesítmény orma, rezgő költészet és elmélázó filozófia, festészet és muzsika, ahogyan serceg a szalonna a pattogó tűzön, miközben bőgnek a szarvasok.

Naiv tételezésünk azonban kiegészült új ismeretekkel, mert ezen túl a főzés harc is, amellyel az ellenséget megalázzuk, megsemmisítjük, porba döngöljük, letépjük a heréit neki. A főzés hitvallás, szervilis feredőzés az olvasztott zsírban, nyomorult létünk bizonyítéka, összes eredményeink demonstrálása, és végül felsőbbrendű voltunk kiteljesedése az alattvalók csűrdöngölésében és hozsannázása közepette. Tegnap a nemzet séfje az alábbi bejegyzést tette közzé közösségi oldalán:

„Mangalicaszalonnára került az őzhús, amit megpörkölök, majd jön a hagyma, fokhagyma, zöldségek, babér, boróka, só, később a gombák, áfonya, bors és a vörösbor.
Gyengébb idegrendszerűek, baloldali fake news gyártók, rosszindulatú hazudozók kedvéért: a főzéshez a kasztroj alatti körégő szolgáltatja PB-palackból a rezsicsökkentett energiát.” – Ilyenkor az ember csodálkozva pislog, hová a búbánatos francba keveredett, mit vétett, hogy veri őtet az Isten, míg el nem nyugszik: ez csak a NER.

Mitől is félnél kedvesem. (De ez egy másik univerzum.) Ugorgyunk. Nos, első ránézésre a dolgozat, illetve annak a felvezető része a hozzávalók felsorolásával szimpla szakácskönyv, ilyet minden kukta tud. De a varázsszavak, úgymint boróka, áfonya, gombák, elkápráztatják a bávatag népeket: „Jól hangzik, és a fűszerekből tudható, hogy igényesen/igényeseknek készül.” – Ilyen hozzászólás érkezett, amiből legalább tudjuk, mit tart igényesnek egy rajongó, így egyben azt is, miért nyer mindig a Fidesz.

De ez mellékszál, mert a gourmandi lélek után előbújik a mozgalmár, amit még egyszer megmutatok, hogy alaposabban csócsálhassuk, és talán meg tudjuk érteni, mit is akart mondani a költő: „Gyengébb idegrendszerűek, baloldali fake news gyártók, rosszindulatú hazudozók kedvéért: a főzéshez a kasztroj alatti körégő szolgáltatja PB-palackból a rezsicsökkentett energiát.” Adok kis időt, hogy leesett állukat a helyére igazgassák, mielőtt nekifutnánk, bár nehéz lesz veszettül...

ITT OLVASHATÓ

SZABAD SZEMMEL: A LOPAKODVA NYOMULÓ AUTOKRATÁK ÉRDEKE A MEGOSZTOTT EURÓPA

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.08.13.Washington Post

A vezércikk megállapítja, hogy már megint ellopták Fehéroroszország jövőjét. Alekszandr Lukasenko, a régi vágású orosz gondolkodásmód dinoszaurusza a szavazócédulákkal együtt ismét csak elodázta a lakosság reményét, hogy új hajnal virrad. Ám a helyzetben teljesen új, hogy a társadalom hatalmas rétegei hagyták faképnél az elnököt és voksoltak a karizmatikus ellenzéki jelöltre. Tyihanovszkaja már a kampánygyűléseket óriási tömegeket vonzott azzal az ígérettel, hogy szabad és tisztességes választásokat ír ki, elengedi a politikai foglyokat (köztük saját férjét) és véget vet a diktatúrának.

A polgárok leküzdötték félelmüket és változást akarnak. Szabadulni az államfő stagnáló, paternalista és sorvadó rezsimjétől. Az ellenzéki kihívó valószínűleg nyert az urnáknál, de Lukasenko meghamisította az eredményt. Úgy néz ki, hogy Tyihanovszkaját előbb több órára őrizetbe vették, majd arra kényszerítették, hogy hagyja el az országot. Amit felolvastattak vele, arról ordít, hogy a rendőrállam adta a szájába.

De az is az elnök vereségét tanúsítja, hogy lekapcsolták az internetet és a karhatalom elárasztotta az utcákat. Ilyesmit nem az csinál, aki nyert. A politikus alighanem abban bízik, hogy átvészeli a vihart, ha lelki társához, Vlagyimir Putyinhoz törleszkedik, legalábbis egy időre. Ám azzal nem tud mit kezdeni, hogy alapvetően megváltoztak a 9,5 milliós lakosság érzelmei. Merthogy az embereknek elegük van. Előbb vagy utóbb eljön a hajnal, amire most vasárnap szavaztak.


FT

A belorusz fejlemények megvilágítják, hogy az EU-nak egyre nagyobb gondot okoz, miként reagáljon az autokratákra. Bírálók szerint a szervezet sokszor vonakodik szembeszállni azokkal, akik megsértik az emberi jogokat, Minszktől, Kairón át Hong Kongig. Nem nagyon akaródzik neki határozottan fellépni. Nem fűlik a foga egyértelmű lépésekhez, mert fontosabbak a politikai megfontolások, illetve azok a kompromisszumok, amelyekre mind inkább rákényszerül a soraiban terjedő visszaélések és lopakodó tekintélyelvűség miatt.

Charles Grant, az Európai Reformközpont nevű agytröszt igazgatója ezt úgy ragadja meg, hogy az unió kettős mércét alkalmaz a külpolitikában, pedig több következetességre és egységre volna szükség. A belorusz viszály pedig éppen azt tanúsítja, amit egyes elemzők már jó ideje hangoztatnak, hogy ti. mélyebb ellentét van az integráció érdekei és értékei között. Így feloldotta a szankciók egy részét Fehéroroszország ellen, nehogy Putyin karjaiba terelje Lukasenkót, ám az ilyen egyezség nemigen egyeztethető össze azzal a kinyilatkoztatással, miszerint Brüsszel a külkapcsolatokban az „egységes és oszthatatlan emberi jogok megőrzésére helyezi a fő hangsúlyt.

Bajban van Hong Kong miatt is, aminek a háttere az, hogy az idén elvileg alá kellene írni a régen várt befektetési megállapodást Kínával. Emellett félő, hogy a belső gondjai aláássák nemzetközi hitelét. Fegyelmi eljárást indított Magyarország és Lengyelország ellen, mivel azok a tekintélyelvűség felé tartanak. A Carnegie Europe elemző intézet vezetője, Rosa Balfour arra figyelmeztet, hogy a lopakodva nyomuló autokraták érdeke a megosztott Európa, amelynek nincs ereje vagy akarata, hogy szembeszálljon más autoriter rendszerekkel. Ám ez igen veszélyes.

A bajok részben abból erednek, hogy a külpolitikai döntéseket egyhangúan kell meghozni, ám annak révén Magyarország, illetve kicsiny országcsoportok megakadályozhatják a közös akciókat. Vagy csak engedmények fejében adják áldásukat azokra. A holnapi online külügyminiszteri konferencia megmutatja, hogy a 27-ek megtalálták-e a módját, miként segítsenek lazítani a mind keményebb szorítást, amit az olyan vezetők fejtenek ki saját országukra, mint Lukasenko.
Tagesspiegel

A luxemburgi diplomácia vezetője azt mondta, nincs mese, szankciókat kell hozni a belorusz elnök ellen, ezúttal nem lehet elfordítani a fejet és semmit sem tenni. Ám mégsem valószínű, hogy már holnap eredményre jutnának a tagállamok, mert lényeges nézeteltérések vannak közöttük. Először is – hangsúlyozta Asselborn – egységes álláspontot kellene kialakítani, hogy nyomást tudjanak gyakorolni Lukasenkóra. Annál is inkább, mert a fehéroroszok közül igen sokan számítanak az EU-ra.

Csakhogy ehhez előbb meg kellene győzni az olyanokat, mint Orbán Viktor. Ám ő nemrégiben a még érvényben lévő megtorló intézkedések eltörlése mellett foglalt állást, beleértve a fegyverszállítási tilalmat. Válaszul az államfő arról szólt a minszki találkozón, hogy az EU-n belül Magyarországot tekinti legszorosabb partnerének. Ehhez képest a lengyel kormányfő most az uniós csúcsértekezlet összehívását sürgeti, miután a belorusz ellenzék azt követeli, hogy vessenek véget a korrupciónak és szavatolják a véleményszabadságot. 

Spiegel

Az Egyesült Államok és Magyarország nem esznek éppenséggel egymás tenyeréből, de azért Orbán és Trump jól megérti egymást, miután a magyar kormányfő az elnök nagy támogatójának számít. És a magyar kormány most az eddigi legnagyobb fegyverüzletet köti meg az USA-val: majdnem egymilliárd dollárért vesz közepes hatótávolságú légvédelmi rakétákat, amelyekkel a szovjet időkből származó rendszert cserélik le.

Amúgy Pompeo az orosz és kínai befolyásról, továbbá az amerikai csapatok állomásoztatásáról tárgyal jelenleg a térségben, de Budapestre nem megy el. Washingtonnak nem tetszik, hogy Orbán ilyen szoros együttműködést alakított ki Moszkvával és Pekinggel. A magyar vezető ezzel szemben pragmatikusnak minősíti külpolitikáját és Kínával szerződést kötött a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítéséről. Azon kívül az amerikai tiltakozás ellenére is a Huaweitől szerzi be a technológiát a 5G-mobilhálózat kiépítéséhez. Viszont a védelmi kiadásokat illetően eleget tesz Trump követelésének és tavaly már a GDP 1,21 százalékára emelte a katonai költségvetést, szemben a 2013-as 0,95 százalékkal.

Süddeutsche Zeitung
Európa sorsa hajtja Soros Györgyöt, aki fizikailag már törékeny, de harci szellem változatlan – írja a legnagyobb példányszámú német lap az üzletember 90. születésnapján. Szavaira odafigyelnek, nézik, mit csinál. Az újságírók özönlenek, amikor a Davosi Világgazdasági Fórumon felszólal – a legtöbbször az öreg kontinensről beszél. A pénzvilág legvitatottabb nagyságai között tartják számon. Alapkezelőként egész országok ellen fogadott, viszont emberbarátként hatalmas összegeket áldoz, főleg Kelet-Európában a nyílt társadalom előmozdítására.

Soros megoszt. Neve sorra bukkan fel összeesküvés elméletek kapcsán. Antiszemita felhanggal fináncspekulánsnak nevezik, aki Európát „menekültekkel akarja elárasztani” és diktálja a migránspolitikát az EU-nak. A magyar, lengyel, román és izraeli kormánykörökből származó szemrehányások egymásra hajaznak: azért támogat civil szervezeteket, hogy zűrzavarba döntse ezeket az államokat. A demokrácia örve alatt hatalmakat próbál megingatni, a nemzeti identitást kívánja szétzúzni.

Főleg szülőhazájában minősítik közellenségnek és keresztapának. Miközben Orbán a milliárdos ösztöndíjával tanulhatott Oxfordban. A Nyílt Társadalom Alapítványok sokfelé lettek támadások célpontjai. Amerikában meg akarja gátolni az elnök újraválasztását. Amikor egyszer megkérdezték, mi vezérli, azt válaszolta: sokan álmodnak arról, hogy megjavítják a világot. Nos, én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy meg is tehetem. És ezen dolgozom, amíg csak élek.

Die Welt

Európában minden 5. ember a bevándorlást tartja a legnagyobb nemzetbiztonsági veszélynek. Összesen 21 százalék tette a migrációt az első helyre, míg 17 százalék az éghajlatváltozásra voksolt abban a reprezentatív felmérésben, amelyet a YouGov a firenzei Európai Egyetemi Intézet felkérésére végzett 13 uniós tagállamban, köztük Magyarországon. Leginkább a görögök tartanak az idegenektől, a németeknél 24 százalék. A terrorizmus – 13. százalékkal – a 3 helyre került a közvélemény kutatásban.

SIMONKA GYÖRGY KIZÁRÁSÁT JAVASOLJÁK A FIDESZBŐL AZ ALAPSZABÁLYRA HIVATKOZVA

MAGYAR NARANCS
Szerző: BOD TAMÁS
2020.08.12.
A már a vádlottak padján ülő dél-békési kormánypárti parlamenti képviselő, Simonka kizárását kezdeményezi Ruck Márton medgyesegyházi fideszes csoportelnök, mert a politikus a Fidesz-MPSZ jó hírének súlyosan árt, és mert nem tájékoztatta a helyi szervezet elnökségét az ellene indított büntetőeljárásról – tudta meg a Narancs.hu.


„Simonka György tevékenysége az utóbbi években rendkívüli módon erodálta a dél-békési Fideszt, az általa generált és érdekköre által menedzselt pályázatok szabálytalanságai miatt, már ez idáig 700 millió forint jogerős visszafizetési kötelezettsége keletkezett az önkormányzatoknak (ami várhatóan tovább fog nőni), ez biztos csődöt jelenti a településeink számára. Azok a Fidesz-tagok, akiknek nem egyezett a véleményük, sorra kizárásra kerültek, így mára szervezetünk nagyon meggyengült. Nem látom esélyét, hogy a 2022-es választásokon eredményesen tudjunk szerepelni, amennyiben a Simonka György a továbbiakban is folytatni fogja romboló tevékenységét.”

Mindez abban a kizárási javaslatban áll, amelyet augusztus 10-i dátummal Ruck Márton, a Fidesz-MPSZ medgyesegyházi csoportelnöke, egyben Békés megye 4. számú országgyűlési választókerülete fideszes választókerületi tanácsának tagja jegyez...

A NER TIHANYBAN: A ROZSDAÖVEZETI ADÓKEDVEZMÉNYRE HAJTANAK A LUXUSLAKÓPARK ÉPÍTŐI

HVG360
Szerző: OROSZI BABETT
2020.08.13.


Hol milliárdos állami támogatással, hol alacsonyabb közterheket jelentő besorolással segíti a hatalom a Tihanyi-félsziget értékes területeinek beépítését. Az ország egyik legszebb tája elkerített luxuslakóparkká válhat megfizethetetlen szolgáltatásokkal.

Egy percre a rév, kilencperces sétára van a strand – így hirdeti magát az építkezés előtt álló Tihany Kapuja apartmanház és üzletközpont. A megjelölt fürdőhely a Plage18 nevet viseli, ami segít elhelyezni a létesítményt az újgazdag luxust jelző Tiborcz-skálán. A napi belépő ötezer forint, a kétszemélyes VIP-jegyhez húszezerért már egy üveg habzóbor is jár. Lehet, hogy valaki sokallja a felsorolt összegeket, pedig aprópénznek is nevetséges tételek azok számára, akik állandó fedelet akarnak és tudnak venni Tihanyban a fejük fölé.

Bár a projekt még csak számítógépes modellként létezik,

"egy alig 43 négyzetméteres, második emeleti lakást a hozzá tartozó 25 négyzetméteres terasszal és a balatoni panorámával 90 millió forintért árulnak, míg a 61 négyzetméteres ingatlanok 110 milliónál is többe kerülnek"...

FÉLMILLIÁRDDAL DRÁGUL A TRAM-TRAIN A SÍNCSERE MIATT: NEM SZÁMÍTOTTAK ARRA, HOGY A MÁV KÉSIK

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2020.08.12.


531 millió forinttal nőtt a tram-train már amúgy is 80 milliárd forint fölött járó költségvetése – derül ki a közbeszerzési értesítőből. A kivitelezési idő is 221 nappal nőtt, a magyarázat egy része pedig meglepetés.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. még 2017-ben írt ki pályázatot a Szeged-Hódmezővásárhely vonalszakasz nagyvasúti munkák tervezési és kivitelezési feladatainak ellátására. A tendert – a becsült 22,9 milliárd forint helyett nettó 25,6 milliárd forintért – a Swietelsky Vasúttechnika Kft. nyerte. A 25 hónap időtartamú, 85 %-ban uniós támogatásból megvalósuló projekt szerződését azonban július végén módosították.

Ennek oka, hogy “a MÁV Start Zrt. 2020. március 10-én arról tájékoztatta a Megrendelőt (a NIF Zrt.-t), hogy az első motorvonat próbáinak megkezdését 2020 novemberben, a másodikat 2021 februárban tudja beütemezni, viszont az ITM határozata alapján a használatbavételi engedély megszerzése előtt próbaüzemet kell tartani, amelynek elengedhetetlen feltétele két db tram-train motorvonat próbafutása.”

Megrendelő nem láthatta előre, hogy a MÁV nem tudja időben szállítani a járműveket” – áll a napokban megjelent uniós közbeszerzési értesítőben...

HÉTVÉGÉN MÉG A FELFORDÍTOTT FELMOSÓVÖDÖRRE IS TUDNÁNAK VENDÉGET ÜLTETNI A BALATONNÁL

NÉPSZAVA
Szerzők: VAS ANDRÁS, DOROS JUDIT
2020.08.13.


A járvány miatt tavasszal úgy tűnt, a turizmusnak tényleg kampó, ám az utóbbi hetekben a magyarok olyan lelkesedéssel nyaralnak, mintha nem lenne holnap.

– Jó és nagyon jó napok váltakoznak – mondja Balla György, a balatonmáriafürdői Port Étterem és Panzió tulajdonosa. – Egyelőre tökéletes a főszezon, csak az időjárás zavarhat be, ám a foglalások azt mutatják, szeptember végére ugyanolyan évet produkálhat a Balaton, mint egy évvel ezelőtt. A tópart július első hétvégéje óta szinte megtelt: bejött a helyi vállalkozók várakozása, akik a koronavírus-járvány idején abban reménykedtek, a veszélyhelyzet feloldása után a belföldi turizmus pótolja az előszezon elmaradása okozta veszteségeket.

– Láthatóan a többség tartja magát a Több Balaton, kevesebb Adria! szlogenhez – jegyzi meg a máriafürdői vállalkozó. – Sokkal több a magyar vendég ugyanis, mint az előző években, s így a külföldiek korábbiaknál jóval kisebb száma sem érződik a forgalmon. Szentpéteri Ildikó, a siófoki Tourinform vezetője szerint a nyolcvanas éveket idézi a magyar vendégek létszáma, aránya, a magánszállások, vagyis a szobakiadók, kisebb panziók, apartmanok üzemeltetői nem is érzékelnek különbséget a forgalomban az előző évekhez képest. Legfeljebb abban, hogy kevesebb az euróban fizető vendég.

– A kisebb szálláshelyeknél a június még gyengébbnek bizonyult a tavalyinál, viszont a foglalások alapján az is látható, hogy az elmaradt előszezont a szeptemberi utószezon kompenzálhatja – magyarázza Szentpéteri Ildikó. – A nagyobb szállodákban nehezebben indult be az idény, viszont ők akár az év végéig számolhatnak az elhúzódó utószezonnal. A vendégkör persze változott tavaly óta, nemcsak a külföldi foglalás kevesebb, illetve több a magyar, az is megfigyelhető, hogy az ország távolabbi részeiből is sokan jönnek, a korábbi évekhez képest sokkal több a kelet-magyarországi nyaraló.

– Teljesen kettészakadt a hét, hétfőtől szerdáig van idő egy kicsit szusszanni, csütörtöktől aztán jön az őrültek háza – jellemzi a forgalmat a balatonlellei vendéglős, Sándor. – Láthatóan az emberek nagy része nem tud egész hétre szabadságot kivenni, így a többség csak a hosszú hétvégékre érkezik. Az internetes közösségi oldalakon megannyi bejegyzés az elszabadult árakat teszi ezért felelőssé, de Sándor sokkal inkább a koronavírus miatt kényszerből kivett tavaszi, koranyári szabadságokat látja a háttérben...