2021. február 21., vasárnap

RÁADÁS: "AZ ALPOK LEGMAGASABB ÚTJA" | ÖTZ-VÖLGYI ALPOK 1. | KERÉKPÁRTÚRA

BRINGÁBOR TÚRÁK VLOG
Szerző: BRINGÁBOR
2020.12.24.A minisorozat első része az érkezésről és a mászásról szól, látványos akciókamerás- és drónfelvételekkel. Meglepetésként "cinematic" jellegű kisfilmeket is elrejtettem a filmben, remélem tetszeni fog Nektek! :) Ez volt az második alkalom, hogy kerékpáros túrára kamerát vittem magammal, és a végeredmény ha távol is áll a tökéletestől, igyekeztem a monumentális helyszínt hozzá illően a lehető leglátványosabb módon megörökíteni és bemutatni. A háttértörténet: Teljesen átlagos kerékpáros vagyok, aki a tekerés élményéért és a szép tájakért ül elsősorban nyeregbe. Alföldi srácként mindig is csodáltam és elképedve néztem a hegyeket. Aztán tinédzser koromban alig hittem el, amikor a nagy kerékpáros körversenyeket néztem, hogy micsoda magasságokba bírnak a profik feltekerni az Alpokban. 2016-ig kellett várnom, még saját magam is megtapasztalhattam mekkora kihívás is egy 2000 méter fölötti útra feltekerni. Az élmény meghatározó volt számomra, és abban az évben elhatároztam, hogy fel fogok kerékpározni az Alpok legmagasabbra vezető aszfaltozott útján, az Ötztaler Glettserstrasse-n. Az eredetileg 2017-re tervezett túra minden évben elmaradt, idén viszont végre valahára sikerült eljutnom a régóta vágyott helyre, hogy megvalósítsam a nagy tervemet és életem egyik legnagyobb bringás kihívását teljesítsem.

A túra folytatásai már elérhetőek a csatornán, talán még látványosabb helyszínnekkel a főszerepben! ;) Kattints ide a megtekintéshez: 👉2. rész: https://youtu.be/6V9cnsQhT_4 👉3. rész: https://youtu.be/6utuoOl0FWk 👉4. rész: https://youtu.be/G3p-C5mtZXM

Ha beletekernél: 0:00 - Intro 0:53 - Becsekkolás az Ötztal-Banhof-nál 3:10 - Rövid összefoglaló az vonatútról 5:55 - Az első km-ek az Inn mentén 14:00 - Az Ötz-völgyében (Ötztal) 30:16 - Sölden, és a szállással kapcsolatos nehézségek 36:34 - Felvezetés a nagy mászás előtt 39:20 - Hegymászás az fenyvesek közt 49:49 - Hegymászás a felső gleccservölgyben 1:06:55 - Kisfilm: James Bond Cinematic Experience on Ötztaler Gletscherstrasse 1:08:27 - Útban a Tiefenbach gleccserhez 1:18:05 - Az út tetején /2829m/ 1:23:04 - Át a Rettenbach gleccserhez 1:26:00 - A Rettenbach gleccsernél 1:28:10 - Kisfilm: Bleeding Mountains 1:31:33 - Gurulás vissza Söldenbe 1:34:43 - Összefoglaló 1:38:00 - Elköszönés & Útvonalanimáció

RÁADÁS: 2020 LEGJOBB KERÉKPÁRÚTJA? | ÁLTAL-ÉR VÖLGYI KERÉKPÁRÚT ÉS KÖRNYÉKE | KERÉKPÁROS TÚRAFILM

BRINGÁBOR TÚRÁK VLOG
Szerző: BRINGÁBOR
2021.02.19.


Ha beletekernél:
0:00 - Intro 0:45 - Indulás a Déli-pályaudvarból 4:28 - Tatabánya 7:39 - Az Által-ér menti kerékpárúton (Az Év kerékpárútja 2020) 19:06 - Érkezés Tatára 35:55 - Által-ér menti kerékpárút - Tata-Dunaalmás közti szakasz 41:32 - Forrásvadászat Dunaalmáson 56:00 - Irány a Gerecse! 1:10:13 - Ismét Tata, ezúttal a Cseke-tó környéke 1:15:41 - Összegzés és útvonalanimáció

RÁADÁS: A KAMIONOS 1 NAPJA - EGY SZEMÉT MUNKA

ST22LACIKA VLOGJA
Szerző: ST22LACIKA
2021.02.20.00:00
Intro 00:52 A mai munka 01:20 B31 Freiburg felé 02:12 Ez volt az első kamionos utam 02:30 Megérte belekezdeni a YouTube-ba? 04:00 Elvesztettem önmagam… 05:10 Idáig edzettem magam 2020 év végén 06:04 Stressz 09:32 3 kamera + Navi. Első lerakó 13:51 2. Viszem az ajándékot. 16:53 Rizsfőző. Étel készítés 19:13 3 kamera. 3.lerakó. Mi van még mára? 24:22 Tolatás a raktárba. Figyeld az idiótát… 27:20 3 kamera. Irány a 4.lerakó. 29:22 2 kamera + navi. Vas lerakodás. 35:00 Így van időm enni. Az életem mentette meg. 36:51 Akrobatázok kifelé… 39:58 Lélekben itt biztos te is felmondtál… Szemét 42:40 Mondanék valamit.. de leiratkoznál… 44:16 Ez a szakma legalja ! Undorító 44:55 Kivághattam volna… Én erre nem vagyok vevő 46:43 Ennyit mentem decemberben… 46:54 5. lerakó igen a rakodás után 48:08 Feketeerdő útfelvétel 50:08 Svájc. Ekkora parasztot… 50:48 Érkezés a lerakóra Svájcban 53:54 A lerakás. Egy aljas tróger munka

RÁADÁS: AMIKOR "MEGTALÁLNAK" A KOLLÉGÁK...SZILI FURGONNAL VLOG 227

SZILI FURGONNAL VLOG
Szerző: SZILI
2021.02.20.Ma itt, Holnap ott...az anyósülés mindig szabad!!!!

TÖBB BIZONYTALANSÁGOT A KÖZBESZÉDBE!

QUBIT
Szerző: BORSOS ANDRÁS
2021.02.20.


Manapság rengeteg szó esik róla, hogy a magyarországi közbeszédben egyre polarizáltabbá válik a vitastílus, mégis nagyon kevés javaslat létezik arra, hogy milyen stratégiával lehetne megállítani ezt a folyamatot. Pedig sokszor nem is olyan kibékíthetetlen az ellentét a feloldhatatlannak tűnő ideológiai álláspontok között, mint ahogy elsőre hinnénk. Ennek felismerésében sokat segít, ha feltárjuk a konkrét, gyakorlati szituációkban képviselt vélemények morálfilozófiai hátterét, amin keresztül sokkal könnyebb meglátni az értéket a miénktől eltérő nézetekben is.

A médiában és a politikában sajnos elvétve lehet csak ezt a mentalitást képviselő megszólalást hallani, általában inkább az agresszív, ösztönökre ható kommunikáció dominál. Lassan megszokottá vált, hogy a közbeszédben a feleknek mindig rendkívül erős meggyőződései vannak, amik mentén tényleges gyűlölet alakul ki az ellenoldali álláspont megértésének igénye nélkül. Ennél talán kevésbé nyilvánvaló probléma, hogy sokszor a saját álláspont megértése is majdnem ugyanolyan mértékben hiányzik.

Ez még akkor is így van, ha olyan kérdésekben kell véleményt formálni, amik mögött régóta megoldatlan morálfilozófiai dilemmák húzódnak meg, amikről a többségnek egyáltalán nincs erős véleménye. Ha visszavezetnénk erre a szintre a feloldhatatlannak tűnő ellentéteteket, kevesen éreznék úgy, hogy hasonlóan magabiztosan tudnak állást foglalni. Az ilyenkor felbukkanó kétely lehet az egyik leghatásosabb eszköz arra, hogy visszaépítsük a vitakultúránkat egy olyan szintre, amin már van lehetőség konstruktív párbeszédre. Ezalatt nem feltétlenül a viták akár konszenzusos, akár kompromisszumos feloldását értem, inkább csak annak belátását, hogy többnyire mindenki által értékként elismert szempontok eltérő súlyozása áll a háttérben, nem pedig kibékíthetetlen ideológiai harc.

Ennek érzékeltetése érdekében három filozófiai kérdéskört szeretnék megvilágítani, amik lépten-nyomon ott vannak az árnyékban a mai magyar társadalom legélesebb törésvonalai mögött is. Habár a valós szituációk mindig nagyon összetett jelenségek, és sok más szempont is jogosan lenne említhető a mellettük-ellenük való érvelésben, a mögöttes morális dilemmák léte tagadhatatlan, mégis szinte teljesen elhanyagolt a közbeszédben...

HOGY VÁLT KÓSA ÁLDOZATTÁ?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.02.21.


Ennek a bűncselekménynek ő a sértettje, tehát áldozatként kell rá gondolni, nem pedig elkövetőként – így fogalmazott Gulyás Gergely a hvg.hu ama kérdésére, hogy mit is gondol Kósa Lajosról? Gulyás azt is hozzátette, hogy ennek az ügynek már minden részlete ismert, téma volt az előző választási kampányban, ráadásul a debreceniek a történtek ismeretében választották meg egyéni országgyűlési képviselőnek. Vagyis, ez utóbbi azt jelenti, hogy mindazok, akik erkölcsileg megkérdőjelezhető, netán büntetőjogilag is kérdőre vonható cselekményekbe bonyolódnak, de az emberek mindezek ellenére megválasztják képviselőnek, nem vonhatók felelősségre, azonnali felmentést kapnak. Nyilván a jogász végzettségű kancelláriaminiszter sem gondolhatja ezt komolyan, még tán politikusi mivoltában sem. Ez utóbbit csak azért fűztem hozzá, mert sokan feltehetően így vélik; egy politikus sokkal többet megengedhet magának, mint egy átlagember. És ezek szerint így is van. Nálunk.


Mindazonáltal a történetnek, azaz a csengeri örökösnő és Kósa Lajos közös történetének egyáltalán nem ismert minden részlete, az pedig, hogy a 2018-as választási kampányban is téma volt, elsősorban abból következik, hogy Kósa Lajost a márciusban kirobbant botrány ellenére, elindította képviselő-jelöltként a Fidesz – bár akkor még messze nem volt minden részlet ismert, nem tudhattuk, hogy mennyi pénzt, hányszor és kiknek ígért a Kósa-családból Szabó Gáborné. Már csak azért sem, mert 2018 márciusát írtunk, éppen csak előkerültek bizonyos papírok, amelyek egyértelműen bizonyították, hogy Kósa szövetkezett Szabónéval, és hogy elfogadta – közjegyző, ráadásul a közjegyzői kamara elnöke előtt –, hogy ő kezelje az asszony állítólagos 1300 milliárd forintos örökségét. Egyéb „finomságok”, részletek már csak a választások után kerültek elő, többek között az is, hogy az örökösnő 800 milliót ígért – szintén közjegyző előtt – a Fidesz politikus feleségének, majd ezt a vagyont átruházta Kósa édesanyjára.

De fontosabb most Gulyás Gergelynek azt a mondatát vizsgálni, amely szerint Kósa Lajos áldozat volna. Amely mondat visszatér a párt 2018-as kommunikációjához. Akkor a párt szóvivője, Hidvéghy Balázs, a következőket mondta: „ez egy komolytalan ügy, amit eddig lehet tudni az az, hogy nyilvánvalóan egy szélhámossal állunk szemben, itt Kósa Lajost maximum annyi kritika érheti, hogy jóhiszemű volt, vagy naiv”...

ZSIDÓSORS VS. CSENDŐRSORS: A CSENDŐRÖK FELELŐSSÉGRE VONÁSA 1945 UTÁN

MÉRCE
Szerző: MOLNÁR JUDIT
2021.02.21.


A csendőrségnek meghatározó szerepe volt a zsidónak minősített magyar állampolgárok kirablásában és deportálásában. Noha a csendőrséget feloszlatták, a holokausztban vállalt szerepükért alig valakit valakit vontak felelősségre.

A magyar királyi csendőrség története, különösen a holokausztban játszott szerepe, majd a második világháború utáni felelősségre vonásának megítélése a magyarországi és külföldi történészek, túlélők, egykori csendőrök és politikusok körében egyaránt meglehetősen vitatott.

A második világháború után a csendőrséget testületként elítélték, feloszlatták, vezetőinek, tagjainak nagy részét igazoló bizottság[1] és/vagy háborús és/vagy népellenes bűnösként népbíróság elé állították és elítélték. A hazai irodalom évtizedeken keresztül a csendőrök baloldallal szembeni brutalitását, illetve a zsidók deportálásában játszott 1944-es tevékenységét emelte ki.

Az emigráns csendőrök ennek viszont ellenkezőjét állították: rend volt, szerették őket, de „árnyékként” vetül a testületre a zsidó deportálás. Itthon a rendszerváltás után, 1998-ban dokumentumfilm készült róluk „Híven, becsülettel, vitézül” címmel, 1999-ben emléktáblát avattak a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, 2011-ben időszaki kiállítást rendeztek ugyanitt.

Ugyanakkor fontos szakmonográfiák is megjelentek a csendőrség működéséről, felépítéséről, tevékenységéről Csapó Csaba, Szakály Sándor, Kaiser Ferenc tollából. A holokauszttal foglalkozó hazai szakirodalomnak, Karsai László, Molnár Judit, Kádár Gábor és Vági Zoltán munkásságának is több dokumentumközlés és részfeldolgozás köszönhető a csendőrségről. Néhányan a testület nyilas korszakbeli tevékenységével foglalkoznak (Kovács Tamás, Kovács Zoltán András), az intézmény 1945 utáni helyzetéről szintén Kovács Zoltán András írt nagyobb lélegzetű tanulmányt...

...A történészek mellett meg kell említeni a rendvédelem-történészek tevékenységét is a csendőrség értékelésével kapcsolatban. Az 1990-ben alakult Szemere Bertalan Magyar Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság (SZBMRTT) folyóiratában, a Rendvédelem-történeti Füzetekben több tanulmány olvasható a csendőrségről. Nem feledkezhetünk meg az emigrációban 1947-ben alakult Magyar Királyi Csendőrség Bajtársi Asztaltársaságáról sem, amely 1949-től Magyar Királyi Csendőrség Bajtársi Közösségként (MKCSBK) működik.

Elöljáróban érdemes áttekinteni a csendőr emigráns irodalomból néhányat. Rektor Béla egykori csendőr százados könyvében (A magyar királyi csendőrség oknyomozó története) elismeri, hogy 1944-ben előfordulhattak „meg nem engedett eszközök”, de „egyetlen fegyverhasználat se fordult elő” a zsidók gettózásakor. Állítása könnyen cáfolható például Ferenczy László csendőr alezredes jelentései alapján, aki mint a csendőrség összekötő tisztje a német biztonsági rendőrségnél rendszeresen összesítette az egyes csendőrkerületekben történteket a zsidók 1944-es összegyűjtése, vagonírozása, deportálása során. Ferenczy május 21-én Munkácsról azt jelentette, hogy „a szállítmányok berakása menetrendszerű indulásuk és a határállomásig való futásuk mindeddig is kifogástalan rendben, teljesen zavartalanul bonyolódott le. Nyíregyházán és Munkácson szökés miatt 1–1 eredményes fegyverhasználat is volt”. Rektor Béla a felelősségre vonás mértékét nem elemzi, inkább példákat említ igazolási ügyekre, magyarországi népbírósági perekre, szovjet táborokra vonatkozóan.

Kőrössy Zoltán tiszteletbeli csendőr, az MKCSBK központi vezetője és Kőrössyné Soltész Katalin több tanulmánya is foglalkozik a csendőrség történetével, a holokausztban játszott szerepével és második világháború utáni felelősségre vonásával. A m. kir. csendőrség és a zsidóság című írásukban azt állítják, hogy a megszállás előtt munkatöbbletet, bosszúságot jelentett az antiszemitizmus a csendőrségnek, egyébként pedig „Nem volt tudomásuk a deportáltakra váró sorsról”. Továbbá, „tiltakozott a csendőrség a deportálásba való bevonásuk” ellen, mégis „belekényszerült”. Szerintük (A m. kir. csendőrség történetében) a csendőrséget mint „»népellenes« testületet kollektív bűnösség vádjával irgalmatlanul felszámolták”, később pedig „ezt a politikai okokból hozott döntést a csendőrségnek a zsidódeportálásokban való részvételével indokolták”. Harmadik írásukban a MKCSBK történetében fentiekhez hozzáteszik, hogy „Az ÁVO kezétől elszenvedett kínzások, gyilkolások össze nem hasonlíthatók azokkal az állítólagos vádakkal, amilyen »brutalitásokkal« a csendőröket vádolták”...


AZ ÚT SZÉLE ÉS AZ ÁROK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2021.02.20.


...Nem szeretném elrontani az öntömjénező önvállveregetést, de.

Egyrészt ez az egyetlen bajbajutott családot sem hagyhatunk az út szélén pont akkora hazugság, mint hogy mindenkit meggyógyítunk, aki elkapta a koronavírust. Mindkettő már akkor ordas hazugság volt, amikor kimondták.

Másrészt egyáltalán nem csodálkozom, hogy nem az Európában legrövidebb ideig, mindössze három hónapig járó álláskeresési járadékot, és nem is a legszegényebb családok nyomorának enyhítését (a 2008 óta változatlan összegű családi pótlék mellett nehéz is lenne) ünneplik az elvtársak ezen a szép szombati napon. Erről nem készülnek az MTI-hez eljuttatható videonyilatkozatok, erre az a válasz, hogy nincs ingyenebéd, nincs segély, nincs potyautazás az állami csöcsökön, amelyekre a komplett NER-oligarchia egyébként is felkapaszkodott a teljes súlyával.

Harmadrészt, bár ezerszer leírtuk de a kormánypárti hasbeszélők és a gyengébbek kedvéért ismételjük meg: ezzel a rekord időtartamú moratóriummal a kormány úgy segített az adósokon, hogy a kétoldali segítségnyújtás terheit áthárította a bankokra, vagyis nem a Mészáros-klán vissza nem térítendő milliárdjainak kárára nagyvonalúskodtak, és nem is az Orbán-dinasztia éhes szájaitól vették el az utolsó falatokat. (Nem mintha bármi probléma lenne a bankok közös tehercipeléshez való hozzájárulásával.)

Negyedrészt: a 15 hónapos hitelmoratórium egy büdös vasat nem hagy a magyar családoknál és vállalkozásoknál, ezeket a hiteleket vissza kell majd fizetni az utolsó fillérig, ezért akik esetleg önhibájukból vagy önhibájukon kívül rosszul gazdálkodnak, igen nehéz helyzetbe sodorhatják magukat.

Ötödrészt: a kormány sok más intézkedéséhez hasonlóan ez sem célzott segítségről szól, egyformán vonatkozik azokra, akiknek jelentősen nőttek/megmaradtak a bevételeik, miközben semmilyen, talpraállást szolgáló plusz segítséget nem jelent a legnehezebb helyzetben lévőknek.

Hatodrészt: a munka nélkül maradt magyarok tömegeinek vonatkozásában a fejlett világ legszűkmarkúbb kormányzati támogatása, valamint az önkormányzatok kizsigerelése és a fideszes holdudvar szégyentelen kitömése mellett nem olyan nagy csoda, hogy ezzel az igen sovány hitelmoratóriummal házalnak, hátha az út szélén hagyott és a biztonság kedvéért az árokba is rugdosott magyaremberek nem a saját szemüknek és bőrüknek hisznek...

ÉS AKKOR A BUKÁST IS ELADTA SIKERKÉNT A KORMÁNY - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2021.02.21.


Kiderült, mennyivel vetette vissza a magyar gazdaságot a koronavírus-járvány, az is, mire kell készülniük a vállalkozóknak és ügyfeleiknek a következő időszakban. Még mindig dúl a vakcinaháború, amelyben az oroszok sem annyira állnak nyerésre, mint amennyire mutatni igyekeznek. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


„Közelebb lesz öthöz, mint hathoz” - jósolta Orbán Viktor két hete, mekkora visszaesésre számít a magyar gazdaságban, a héten pedig kiderült: jóslatát valószínűsíthetően nem egy kristálygömbből olvasta ki, hanem a statisztikai adatokból. A KSH kedden közölte azt, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 5,1 százalékkal csökkent 2020-ban. A statisztikai hivatal azért óvatosságra intett az adatok pontosságával kapcsolatban, amit a szokásosnál nagyobb bizonytalanságokkal magyaráztak. A Pénzügyminisztérium mindenesetre már a magyar válságkezelés sikereként könyvelte el, hogy a hazai visszaesés kisebb volt, mint az uniós átlag.

Nagy sikerről persze aligha beszélhetünk még akkor sem, ha „békeidőben” a kormány az EU27-ekhez képest 2 százalékponttal magasabb növekedést tart ildomosnak – ezúttal az Eurostat az EU egészére 6,8 százalékos visszaesést prognosztizált. Annak fényében persze lehet örülni, hogy a kormány még tavaly év végén is 6 százalékot meghaladó csökkenésről beszélt – de az még mindig nem világos, hogy mikor indulhat be újra az élet, ezzel együtt pedig az igazi növekedés...

AZ ÁTLÁTSZÓ DRÓNFELVÉTELEIT IS MEGMUTATTÁK A FRANCE24 HÍRCSATORNA MAGYARORSZÁGRÓL SZÓLÓ RIPORTJÁBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.02.20.A magyar miniszterelnök Putyin orosz elnökkel ápolt “különleges kapcsolata” a fő témája a világszerte több százmillió néző részére 4 nyelven sugárzó televíziós csatorna, a France 24 riportjának. A műsor beszámol arról, hogy mennyire kedvelt pihenőhelye Hévíz az orosz turistáknak, s hogy a magyar kormány hogyan importál az EU által jóvá nem hagyott orosz (és kínai) vakcinákból.

A tévériport kiemeli, hogy míg Orbán Viktor gyakran kritizálja “Brüsszelt”, ugyanakkor előszeretettel hangoztatja a baráti viszonyt Oroszországgal, amely olyan erősnek tűnik, hogy a France24 szerint az elmúlt években egyetlen más uniós ország vezetőjének nem volt annyi kétoldalú találkozója Putyinnal, mint a magyar miniszterelnöknek.

A francia újságírók két, az Átlátszó által is feldolgozott témával is foglalkoznak: a Roszatom paksi bővítési megbízásával és a többségi orosz tulajdonban lévő, 2019 óta budapesti székhellyel működő Nemzetközi Beruházási Bankkal (International Investment Bank)...

KOMOLY FESZÜLTSÉGET OKOZHAT, HA A CSALÁDTAGOK ELTÉRŐEN GONDOLKODNAK AZ OLTÁSRÓL

24.HU
Szerző: BORDÁS GÁBOR
2021.02.21.


Anya és lánya már nem is beszél egymással, a vírustagadó fiút kizárják a családi összejövetelekről, a nagypapa kizárólag az orosz vakcinát hajlandó beadatni magának, a lakásban összezárt hobbiinfektológusok pedig egymáson vezetik le a feszültségüket. Amióta elérhető közelségbe került a vakcina, oltásellenes és oltásra váró rokonok feszülnek egymásnak, míg más családokban a keleti oltóanyagok engedélyezése gerjesztett konfliktust
.

Napjaink leggyakoribb közéleti kifejezése alighanem az oltás, ami érthető is annak fényében, hogy nagyon úgy néz ki, csak azzal sikerülhet végre túljutni a járványon, és úgy-ahogy visszadöccenni életünk régi, lassan már el is feledett kerékvágásába. Nem véletlen, hogy mind a politika, mind az egészségügy meghatározó képviselői egyöntetűen arra buzdítanak mindenkit, ha végre lehetőségük nyílik rá, oltassák be magukat (még ha a különféle vakcinák alkalmazásáról meg is oszlanak a vélemények mindkét csoportban). Bár Magyarországon az oltási hajlandóság folyamatosan növekszik, a KSH legfrissebb mérése szerint még mindig csak a megkérdezettek 38 százaléka biztos benne, hogy beoltatná magát, ami korántsem elégséges arány a nyájimmunitás eléréséhez.

Mivel húsba vágó, a társdalom egészét érintő és – mint a napi statisztikákból láthatjuk – sok esetben élet-halál kérdésről van szó, nem csoda, hogy az oltással kapcsolatos véleménykülönbségek heves indulatokat is kiváltanak. Ismerősök beszámolói vagy akár saját élmények alapján szerkesztőségünkben többen is tapasztalták, hogy az oltás eltérő megítélése olykor családokon belül is éles konfliktusokat generál, ezért körbe kérdeztünk olvasóink egy szűkebb csoportjában, az ő családjukban okozott-e hasonló feszültséget a vakcinakérdés.

Minket is meglepett, hogy néhány órán belül milyen sok történetet kaptunk az oltás miatt megosztott családokról (a megszólalók keresztnevét többek kérésére megváltoztattuk)...

NEM VÉLETLENÜL TELEPEDETT ÁT BUDAPESTRE A MOSZKVAI BANK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.02.20.


Diadalittas jelentésben számolt be pénteken a Pénzügyminisztérium arról, hogy Budapesten felavatták a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székházát. A sokak által az orosz titkosszolgálat egyik rezidentúrájának tartott, az egykori KGST-s időkig visszanyúló történelemmel rendelkező bank beengedése Magyarországra nettó hazaárulás. A 2015-ös újbóli csatlakozásunk, majd a bank befogadása Budapestre, illeszkedik az Orbán-rezsim érdekeit szolgáló Oroszország-politikába. A pénzintézet, amely már közel 150 milliárd forinttal segített magyarországi beruházásokat, mintegy 10 milliárd forintos hitelt adott például a NER-oligarchák szívének oly kedves idegenforgalom egyik projektjéhez, a szántódi Balaland Hotel fejlesztéshez, amit egyébként vastagon támogat a Magyar Turisztikai Ügynökség is. Már mi vagyunk a bank második legnagyobb részvényesei.

Ahogy az Orbán kormány 2010-es színre lépése óta a keleti nyitás ernyője alatt elindult/megvalósult több más projekt – például a Budapest-Belgrád vasútvonal vagy Paks2 –, úgy a Nemzetközi Beruházási Bankba történt magyar belépés (visszalépés) is leképezi Orbán „több legyet ütök egy csapásra” politikáját. Miközben az ország nem, de egyes körök, emberek hasznot hajtanak belőle, a lépés egy újabb fricska (vagy még inkább, annál is több) volt az Európai Unió felé, s persze még szorosabbra fűzte az Orbán-Putyin (érdek)viszonyt, továbbá sűrűbbre fonta azt az érdekhálót, amire a korábbi orosz külügyminiszter, Mihail Kaszjanov a Válasz Online-nak adott interjújában hívta fel a figyelmet. Ő konkrétan azt mondta: „Putyin célja, hogy megossza az EU-t, és képtelenné tegye arra, hogy egységes kül- és biztonságpolitikája legyen. Az önök miniszterelnöke azok egyike, akik konszenzust akadályozó problémákat generálnak az unióban...Putyint nem érdekli, hogy az illetők szélsőjobbosok vagy -balosok, amíg azok gondot jelentenek az EU számára. Ez kell ahhoz, hogy valaki Putyin barátja legyen”. És a Nemzetközi Beruházási Bankba való magyar visszalépés és a nemzetközi pénzintézet székhelyének áthelyezése Budapestre (egy nem is akármilyen, a hírek szerint közel kilenc milliárd forintért – egy, „véletlenül” éppen Nobilis Kristóf érdekeltségébe tartozó Döb-68 Zrt.-től – megvett Lánchíd Palotába), piros pont lehetett Putyin szemében...

SZABAD SZEMMEL: MERKELT MEGLÁGYÍTOTTA A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.02.21.


A német és az osztrák kancellár egyre többször kényszerül magyarázkodni a járványellenes politikája ügyében.

Der Standard

A német és az osztrák kancellár egyre többször kényszerül magyarázkodni a járványellenes politikája ügyében, de mekkora különbség van kettejük megnyilvánulásai között! Merkel beismerte, hogy hibákat követett el. Kurz viszont arra hivatkozott, hogy amikor ennyi döntést kell meghozni, óhatatlanul becsúsznak tévedések.

Ám ő decemberben még tagadta a valóságot, mert miközben az ország lassan ismét zárlat alá került – a halottak számát a lakosság összlétszámához viszonyítva rosszabb volt a helyzet, mint a válsággócnak számító briteknél és amerikaiaknál – a kormányfő az adatokkal bűvészkedett.

A német vezető sosem titkolja, hogy megszakad a szíve az újabb és újabb áldozatok hallatán, mert ő nem csupán a statisztikát nézi, hanem azt is: itt emberek halnak meg. Annyi érzelmet árul el, hogy arra nem volt példa hatalmának 15 éve alatt. Olyasmit viszont sosem mond, mint osztrák kollégája, hogy az ország mintadiákként viselkedik a vírus elleni küzdelemben. Ehhez képest Kurz sokszor úgy állítja be, mintha itt verseny folyna más államokkal. Ugyanakkor már többször visszaütött, hogy felsőfokban fogalmaz. Ebből azután kénytelen volt visszavenni, amikor augusztusban kezdtek rosszabbra fordulni a dolgok.

Merkel mellett szól emellett, hogy végzettségére nézve fizikus, tehát ért a természettudományokhoz. Ezért képes minden más poliltikusnál jobban megvilágítani a részleteket. Egyszerűen hitele van annak, amit mond. Kurz viszont, ha szorul a hurok, nem egyszer úgy igyekszik kivágni magát a csávából, hogy azzal még a koalíciós partner zöldeket is megdöbbenti. Viszont Bécs szociáldemokrata vezetését újabban leginkább cask azért vonja be a munkába, hogy megossza vele a felelősséget az egyre rosszabb állapotok miatt.

Spiegel

A litván ellenzék vezére szerint a jelek szerint egyelőre elvesztették a küzdelmet Lukasenko rezsimjével szemben. Tyihanovszkaja, aki változatlanul litvániai száműzetésben van, míg férje a diktátor egyik korábbi kihívójaként továbbra is börtönben ül, azt mondta, hogy a mozgalom nem tudja felvenni a küzdelmet a karhatalom által bevetett erőszakkal szemben, mert a fegyverek a másik oldalon vannak.

Ezért a vártnál tovább tart a demokráciához vezető út, de most a küzdelem folytatására készülnek és állandó nyomás alatt kívánják tartani a kormányt. Remélhetőleg az emberek pedig tavasszal ismét készek az utcára vonulni.

Mint emlékezetes az augusztusi választások után hónapokon át tízezrek tiltakoztak az eredmény elcsalása miatt. Közülük ezreket vette őrizetbe és sokakat megkínoztak

Politico

A prágai törvényhozás egyelőre elhalasztotta a döntést, hogy kiírják-e a versenytárgyalást a Dukovány-ban létesítendő új reaktorról, mert a cseh és az amerikai titkosszolgálat is arra figyelmeztet, hogy jelentős politikai kockázattal járna, ha netán Oroszország vagy Kína lenne a befutó. A beruházás értéke 6,2 milliárd euró, ám a gond az, hogy a kívánalmaknak igazából csak az orosz ajánlat felel meg.

Ám ez az egyik ellenzéki képviselő szerint súlyos veszélyeket rejt magában. Fokozná az energiafüggőséget, így Moszkva megzsarolhatná az országot, sőt még rosszabbra is vetemedhetne. A Kalóz Párt törvényhozója, aki egyben a Biztonsági és Külügyi Bizottság alelnöke kijelentette: alaposan meg kell fontolni, hogy kit választanak, mert a döntés 80 évre szól. Márpedig – tette hozzá – Oroszország ellenségnek tekinti a NATO-tagokat, a Roszatom pedig az orosz titkosszolgálathoz tartozik, ezért a Kreml nem kaphatja meg a megbízást.

Babis kormányfő szintén nagy dilemmában van, és széles támogatást igyekszik kapni a tervhez, hiszen a születendő határozattal jó pár következő kabinet számára szabják meg az utat. Ugyanakkor az ipari miniszter azzal érvel, hogy Moszkva és Peking nem egy tészta. Egy névtelenséget kérő cseh diplomata pedig arról beszélt, hogy ha Kínát kizárják az indulók közül, akkor az engedmény az ellenzéknek, egyben pedig gesztus Bidennek. Ha ugyanis a kínaiakra esne a választás, az vörös posztó lenne Washington szemében.

Zeman elnök és a koalíciót kívülről támogató Kommunista Párt viszont Putyin pártját fogja. Ezért most az egész program ellenzői a járványra hivatkozva időt akarnak nyerni. Ily módon lehet, hogy csak jövő tavasz után dől a kérdés, akkor már Zeman államfő nem lesz hivatalban.

Project Syndicate

A kommentár úgy látja, hogy a megváltozott piaci feltételek miatt immár semmi értelme az Északi Áramlat 2-nek, ám az mégis megépül, mert már csupán nem egészen 200 kilométer hiányzik a 10 milliárd eurós beruházás befejezéséhez, de ennél sokkal fontosabbak a német geopolitikai megfontolások. A szerző, Josef Joffe, a Harvard és a Johns Hopkins Egyetem tanára, egyben a Die Zeit szerkesztőségi bizottsági tagja szerint hiába ágál a terv ellen az Egyesült Államok, több kelet-európai ország és immár Párizs is. Merkel számára többet számít, ami Bismarck óta vezérfonal a német külpolitikában: tartsd fenn a békét Moszkvával.

Ezért nem érdekes, hogy az utóbbi jó 10 évben csaknem négyötöddel esett vissza a földgáz ára, továbbá bőven van más energiaforrás, meg hogy idáig 13 csőrendszeren érkezik Európába az orosz szénhidrogén. És hiába növeli az összeköttetés az energiafüggőséget, miközben elkerüli Lengyelországot és Ukrajnát. Márpedig Putyin ily módon mindkét országot meggyengítheti, hiszen elesnek a jelentős tranzitdíjaktól. Emellett megszűnik Kijev kulcsszerepe, mialatt kétségbeesetten próbálja kivédeni a gazdaságára nehezedő orosz nyomást.

De a kancellár csakis az Oroszországhoz fűződő különleges viszonyt tartja szem előtt, pedig Navalnij miatt már saját pártja is szembefordult az orosz elnökkel. A demokráciákban az erkölcsi felháborodás felülírja a reálpolitikát. Ezért Németország elszigetelődött az Északi Áramlat 2 miatt, ám továbbra sem szeretne ütközni a Kremllel. Úgy hogy már hozzá is látott az új amerikai vezetés megdolgozásához. Létre is fog jönni az alku, de ettől még az energiapiac halálra ítélheti a vezetéket, mivel arra semmi gazdasági szükség nincs. Márpedig ez esetben ott fog megrohadni a Balti-tenger alatt, a mohóság és az ostobaság emlékműveként.

KÜLÖNBÖZET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.02.21.


Ismerjük mindannyian a kamarás Parragh elvtársat, aki Orbán hangjaként elképesztő ötletekkel vágja tönkre az életünket. Az oktatásról például, hogy legyen egy szakma a gyerek kezében, jódógos, jómunkás magyari bérrabszolga legyen, más szellemi képességekre az életben szüksége nincsen. Mint kitetszik, Parragh elvtársnak sem volt, úgy maradt, és még mindig úgy is van. Ő tolmácsolta Orbán azon aljas óhaját is, hogy fosszák ki a városokat elvéve az iparűzési adójukat, és még ezen kívül is ötletel ezerrel. Parragh, kamarás elvtárs egy kommunista brigád összes kognitív nívóján van, viszont egy dzsentri, sőt, a Márai-féle keresztény úri középosztály habitusával és erkölcseivel rendelkezik, hogy az anyagi javak, autók, paloták, utak és minden egyéb neki jár, mert csak.

Ennyiben tökéletes fideszes. Amikor Parragh kamarás előállt a városok tönkretételének ideájával, akkor megkérdezték tőle, ha már ennyire a szívén viseli a jódógos magyari munkásember sorsát, akkor tán a kamarai tagdíjat is elengedhetné, hogy teljes legyen a járványügyi Kánaán. De ezt elvetette kijelentve azt, hogy „ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni”. Érezzük a szavakban a gőgöt ugye, és azt is látjuk, mindenki más megdögölhet, de neki azért jusson vajas kalácsra (keresztény, magyar, úri középosztály). Mindezek után kezdtek sorosista újságírók utána nézni annak, mire költi kamarás Parragh a jómunkás magyari emberek pénzét, az ötezer forintját, mert amúgy túl sok mindent nem ad érte, csak zsebre rakja a kiszabott adót.

A sorosista újságírókkal meg csak a baj van, általában az igazat akarják. Szemetek ezek. Nos, különös tételekre bukkantak a libsi firkászok, például röpcsijegyekre Sao Paolóba, több tízmillió a bizonytalan identitású s célzatú „mentális felkészítésekre”, milliók infografikára, autókra. (Akinek nincs ötezre, ne vállalkozzon, ha van, mi majd elcsesszük). Megjelentek a médiában ezek a huncutságok, amit Parragh kamarás méltatlannak és rosszindulatúnak nevezett, még jó, hogy nem sajtótámadásnak a családja ellen, mint Varga igazságügyis, amikor kibuktak az erkölcsös és jogszerű ingatlanvásárlásai. Mindig ez van, amikor kiderül valami stikli, mindig csak a bántás. Nem tudható, miért várnak simogatást, de értjük, miért van a KESMA...