2017. július 14., péntek

RAJTOL A VIZES VB - ITT A RÉSZLETES PROGRAM!

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2017.07.14.

Ma kezdődik a több mint két hétig tartó budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság. Összeállításunkban megtalálja a magyar indulók névsorát, és az összes verseny időpontját.

Műugrás: július 14-22. (Duna Aréna – Budapest)
Szinkronúszás: július 14-22. (Városligeti-tó – Budapest)
Nyíltvízi úszás: július 15-21. (Balatonfüred)
Vízilabda: július 16-29. (Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda – Budapest, Margitsziget)
Úszás: július 23-30. (Duna Aréna – Budapest)
Óriás toronyugrás: július 28-30. (Batthyány tér/Duna-part – Budapest)
A RÉSZLETES PROGRAM ITT OLVASHATÓ

12 NAGYON HÉTKÖZNAPI KÉRDÉS ÉS VÁLASZ A VIZES VB-RŐL

INDEX.HU
Szerző: Joób Sándor
2017.07.14.


Már eddig is nagyon sokat olvashatott a ma megkezdődött budapesti vizes világbajnokság előkészületeiről, most jöjjön néhány alapkérdés. Milyen hideg lesz a víz a medencében és milyen mély? Miért lesznek búvárok az óriás-toronyugrás medencéjében? Mi lesz, ha zuhog az eső és fúj a szél a szabadtéri helyszíneken? Hányan látják majd a tévében a világon a Vajdahunyad várát? Melyik hotelben fognak lakni a sportolók, és milyen sztárok érkeznek? Ja, és lehet még jegyet kapni, és tényleg van ingyen is belépő?

Hány sportoló jön Magyarországra a vizes vb miatt?

Közel 2500 sportoló érkezik, és 350 ezer látogatóra számítanak.

Budapestre jönnek az olyan nagy sztárok is, mint Michael Phelps vagy Ryan Lochte?

Ők ketten történetesen nem jönnek. Phelps már kiöregedett, ma már inkább csak cápákkal versenyzik, Lochte pedig egy riói részeg randalírozás miatt el volt tiltva a versenyzéstől, ami csak most járt le. Nem fog versenyezni az ausztrál Kyle Chalmers, a százméteres gyorsúszás riói olimpiai bajnoka sem, mert ő épp egy szívműtét után lábadozik. A 18 éves sportoló azonban nézőként eljön Budapestre. Egy világsztár viszont biztosan ott lesz a Duna Arénában: őt Hosszú Katinkának hívják.

Van még jegy? Ha igen, hol lehet venni és mennyibe kerül?

Még van, a vizes vb-re ugyanis a jegyeket nem egyszerre adják el. Az egyes versenyszakaszokhoz a jegyeladásokat folyamatosan nyitják meg. Ezen a felületen lehet online jegyet venni. A versenyek öt helyszínen, Budapesten és Balatonfüreden zajlanak. A Batthyány-téri óriás-toronyugrásra viszonylag olcsón be lehet jutni: a belépők 500 és 1500 forintba kerülnek. A Dagály Úszóarénában rendezett versenyekre és a városligeti szinkronúszásra is van még 500 forintos jegy (a többi elfogyott), de számolni kell azzal, hogy ezek az olcsó jegyek azért elég messze vannak a medencéktől. A döntőkre 3000 forintért is be lehet majd jutni a legjobb helyekre, ígérik a szervezők. De mondunk mást. Hogy a kamerák előtt jobban mutasson a rendezvény, és a lelátók ne tátongjanak üresen, a délelőtti sporteseményekre a 6-18 éveseknek 40 ezer jegyet szórnának ki ingyen, amire itt lehet regisztrálni. Ha ön felnőtt és maga mellé szervez egy gyerekcsoportot, kísérőként akár ön is kaphat egy ingyenbelépőt.

Mikor lesz a megnyitó és honnan lehet nézni?

A KORMÁNY SZEGI MEG ELSŐKÉNT A LEX-CEU-T, BEISMERVE A TOTÁLIS VERESÉGET

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.14.


A hadoválás és a handabanda teljes arzenálját felvonultatta a magyar kormány a CEU elleni hadjáratában - de végül kénytelen volt meghátrálni. Fideszeshez méltóan, Szijjártó Péter igyekszik győzelemként kommunikálni a vereséget - de az attól még vereség.

Az MTI, mint ahogy az jó szócsőhöz illik, büszkén adta hírül péntek délután: "Szijjártó Péter megállapodást írt alá a McDaniel College további budapesti működéséről." Néhány sorral arrébb, kevésbé feltűnő módon, de azt is elárulták: Maryland állammal kötött paktumot Szijjártó. Aki persze gyorsan elmondta a kötelezőt: meg lehet itt állapodni, ha valaki akar. Ez a valaki jelen esetben a magyar állam volt - amely a CEU kapcsán már messze nem ilyen konstruktív.

De lépjünk eggyel hátrébb. A lex-CEU elfogadásakor még olyan indoklásokat hallhattunk a törvény kapcsán, hogy: mindenkinek be kell tartania a törvényeket, a magyar egyetemeket versenyhátrány éri a CEU működése miatt, stb… Legutóbb Lázár János gyengült bele egy őszinte pillanatába, amikor elismerte: "Itt mi békében megvoltunk egymás mellett CEU – Fidesz-kormány az elmúlt években, a változás ebben akkor állt be, amikor Soros György egy programot hirdetett arra nézve, hogy Európa határait meg kell nyitni, és évente egymillió bevándorlót kell Európába behívni." Vagyis minden eddigi indok csak kamu volt, itt is egészen konkrétan a Fidesz Soros-ellenes agybaja húzódik meg.

Oké, ezt eddig is tudtuk, de legalább Lázárnak könnyebb, hogy végre kimondta...

A MENTŐSÖKNEK REJTŐZKÖDNIÜK KELL A VIZES VÉBÉN


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.14.


A Bors ad hírt arról egy birtokukba jutott, belső használatra szánt levél alapján, hogy milyen megalázó körülmények között kell az egészségügyiseknek dolgozniuk a FINA világbajnokságon.

A szervezéssel megbízott mentőstiszt szigorú magatartási szabályokat ír elő – ezek az OMSZ szerint nem csak a vébén érvényesek, és teljesen indokoltak.

Több, az egészségügyi biztosításban résztvevő mentődolgozó ezzel nem ért teljesen egyet: megalázónak találják, hogy a rendezvény helyszínein nem járkálhatnak, “kíváncsiskodó sétálgatásuk, bolyongásuk kitiltást eredményezhet”, írásban rögzítik, hogy “nem zajonghatnak, hangoskodhatnak, szurkolhatnak”, és még a dohányzásra kijelölt helyeken sem dohányozhatnak.

12 órás szolgálatuk alatt az általuk bevitt ételt-italt “félrehúzódva” kell elfogyasztaniuk.

Azon már nem csodálkozunk, hogy az oligarchákon és a sleppjükhöz tartozókon kívül mindenkit folyamatosan ott aláznak meg, ahol tudnak, nyilván ez is része a stratégiának, mellyel az emberek akaraterejét és gondolkodási készségét szándékoznak leépíteni – így minél kisebb ellenállás mellett zsigerelhetik ki az országot...

VIZES VB: A CSALÁDI BIZNISZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.07.14.


Úgy látszik, nem csak autópálya építések és stadion felújítások kerülnek kormányközeli családok és rokonaik kezébe, de már a mai napon rajtoló vizes világbajnokság is bőven teremtett lehetőséget családi vállalkozások bővítésére. A jó egy hónapja Matolcsy György rokonainak kezébe került Pécsi sörfőzde nyerte meg a világbajnokságra kiírt sörbeszállítói pályázatot. Így a nagyüzemi sörök közül, csak – az itthon legkevesebb termékkel rendelkező – Pécsi sörfőzde sörei lesznek kaphatóak.

Mi ez, ha nem világsiker? Természetesen az ügyben érintettek tagadják, hogy bármiféle összefüggés lenne a családi nagybevásárlás és az exkluzivitás között, mivel ők már sokkal korábban megkezdték a tárgyalásokat a pécsi céggel. Véletlen, merő véletlen, hogy a haszon ismét kormányközeli zsebekben landol.

Mint ahogy biztosan az is véletlen, hogy Andy Vajna feleségének, Vajna Tímeának a cége az, amely a hostesseket biztosítja a világbajnokság helyszínein. Arról nem beszélve, hogy a több tízmilliós veszteséget felhalmozó fánkozó is nagy erőkkel van jelen a helyszínen. Ezen a világbajnokságon már a kezdete előtt is annyi visszaélésre derült fény, mint egy jó 4 éves kormányzás ideje alatt. Legyünk nagyon biztosak benne: amit csak el lehetett mutyizni, azt el is mutyizták. A vizes vb már a kezdete előtt adófizetői forintok milliárdjaiba került, mely összeg soha a büdös életben nem fog megtérülni. Ez a tény azonban a kormányt cseppet sem izgatja, ameddig ezek az adófizetői pénzek – lassan elvesztve közpénz jellegüket – a kormány, a rokonak és barátok zsebében landoltak, addig maradéktalanul boldogak lesznek teljesítményükkel...

LEZÁRHATJUK A CSODAVÁRÁST

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.07.14.


Jó eséllyel már ismerünk minden olyan ellenzéki szereplőt, akinek bármilyen szerepe lehet jövőre a választásokon.

Ezen a héten előbb foglalkoztam a nagyobb ellenzéki pártok aktuális helyzetével, azt javasolva, hogy az MSZP és a DK mondja ki végre, hogy nem lesz közös listájuk, és kezdjenek tárgyalásokat az egyéni jelöltek egyeztetéséről. Sorra vettem aztán a mini- és mikropártokat is, arra jutva, hogy akár az együttműködés mellett döntenek, így szükségszerűen feloldódva egy új, de jó eséllyel parlamentbe jutó formációban (ezt nevezik Új Pólusnak), akár a külön-külön indított listák mellett maradnak, ami pedig azt jelenti, hogy az LMP, Momentum, Együtt és Párbeszéd négyeséből minimum a csapat fele parlamenten kívül reked, döntsék ezt el véglegesen, és kezdjenek hozzá a megvalósításhoz, különben mind rajtavesztenek.

Zárásként pedig az a lelombozó hírem van, hogy ez a leltár. Igen, a politika változékony, soha nem zárjuk ki forradalmak meg váratlan változások lehetőségét - de a ma ismert számok és szereplők alapján ennyi és csak ennyi a Fideszen és Jobbikon túli világ...

HA AZ ÁLHÍREK URALKODNAK, SEMMI SEM TARTJA VISSZA A KORRUPT POLITIKUSOKAT - JANIS POLIS LETT ÁLHÍRVADÁSZ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Kőműves Anita
2017.07.14.


Janis Polis egy éve figyelt fel arra, hogy a Facebookon ömlenek a furcsa, szerzővel és forrással nem ellátott újságcikkek, amelyek hazugságokat terjesztenek és mind arról szólnak: Lettországban borzalmas hely. A 33 éves lett informatikai szakember kedvtelésből kezdett utánanézni, kik állnak az egyre népszerűbb internetes álhír-oldalak mögött, és orosz állampolgárokat, moszkvai pénzügyi szálakat, illetve a lettországi orosz kisebbséget képviselő pártokat talált. Azóta már három részletes tanulmányt publikált a lettországi álhír-oldalak mögött álló erőkről, egyszemélyes hadseregként térképezve fel a helyi összeesküvés-elméletek gyártóit.

Vannak-e sajátosságai a lettországi álhíreknek, különböznek-e a más országokban terjedőktől?

Minden országban kicsit másképp működnek az álhírek, de ugyanaz az alapjuk, ebből a sorból Lettország sem lóg ki. Ugyanaz a céljuk, azaz zűrzavart kelteni és erőteljes érzelmeket kiváltani, például félelmet vagy dühöt. Épp ezért a témák eltérhetnek, hiszen egy lett más miatt mérgeli fel magát, mint egy magyar vagy egy amerikai.

Kapott-e negatív visszajelzéseket, miután publikálta a kutatásait? Egy finn újságírónőre például rászálltak az orosz trollok, miután fel akarta térképezni a hálózatukat.

Orosz oldalról nem ért semmi, pedig számítottam rá. Ez szerintem azt bizonyítja, hogy az általam vizsgált weboldalak mögött valóban helyiek állnak. Lehet, hogy némelyik mögött közvetetten orosz pénz van, de talán ők sem akarták ezt azzal bizonyítani, hogy betámadnak.

Miért most robbantak be az álhírek, miért most okoznak ennyi gondot? Hiszen az internet már évtizedek óta létezik.

Az az elméletem, hogy valahol valamikor a politikusok, feltehetően a szélsőjobb oldalon, rájöttek, hogy a valóság és a tények már nem számítanak. Hogy az embereket az igazság sokkal kevésbé érdekli, mint gondoltuk. Hogy hazudozhatnak, és meg fogják úszni.

Korábban, ha egy politikust hazugságon kaptak, le kellett mondania, de ma ott az amerikai elnök, aki nap mint nap hazudik és mindez nem zavarja. A választóit sem. Ez pedig mintha átbillentett volna egy kapcsolót, elhozva az “igazság utáni” kort. Mindenki hazudhat, politikus és újságíró egyaránt, és az emberek ezt elfogadják.

Eközben látni kell, hogy nagyon sok álhírnek nem a manipuláció a célja, hanem a pénz, hiszen ezekre a sztorikra nagyon sokan kattintanak. Nem tudom, melyik volt előbb. Lehet, hogy a politikusok egyszerűen észrevették ezt a jelenséget és rájöttek, hogy akkor ők is hazudozhatnak és még a média kérdéseire sem kell válaszolniuk, úgy is választást nyerhetnek.

Az oroszbarát lett párt, amely most az önkormányzati választásokon nagyon jól szerepelt, a voksolás napja előtt két hónapig szóba sem állt a vele szemben kritikus médiával. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy politikus a sajtó orrára csapja az ajtót...

VIZESNYOLCAS: MA KEZDŐDIK, DE MÁR RÉGÓTA SZÍVUNK A VIZES VÉBÉVEL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.07.14.


Igen, ma van a napja annak, hogy Magyarország, ezen belül is Budapest vizes világbajnoksága megkezdődik. Hosszú utat tettünk meg idáig, és őszintén szólva nehéz megmondani, hogy mi volt a legfájdalmasabb része. De mindenek előtt egy fontos kérdés: tegye a szívére a kezét mindenki: tudja, hogy hol volt az előző vizes világbajnokság?

Lázár János tegnap nagyvonalúságot kért az újságíróktól a vizes vébével kapcsolatban. Nagyvonalúságból biztosan nem volt eddig sem hiány – legalábbis a kormányzati oldalon. Több mint 130 milliárd forintot (az előzetes tervek ötszörösét) költöttünk erre az eseményre eddig hivatalosan, és ki tudja, hol van még a vége.
De mit profitálunk mindebből mi, magyarok?

Országimázs: az lesz. Főleg most, hogy a Soros-plakátokat szép lassan leszedik, hogy a vébé győztesei már ne egy antiszemita felhangú kampánnyal szembesüljenek.

Gazdasági fellendülés: eddig is tudtuk, hogy egy-egy sporteseménynek van némi anyagi kockázata (jussanak csak eszünkbe a görögök, akik az olimpia után csődbe mentek), de a túlköltéseket elnézve sok jóra nem számíthatunk itt sem.

Turisztikailag vonzó célponttá válunk: hát hogyne, főleg mivel egy sor dolog el se készült időre, másokat pedig elbontanak a vébé után, de legalább elszórtunk rájuk egy csomó pénzt...

A WYOMINGI ÖRDÖGTORONY REJTÉLYE


SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.07.14.


Egy nagy szikla a semmiben. Olyan szürreális, hogy ideális lenne egy harmadik típusú találkozás helyszínének. Nem véletlen, hogy rabul ejtette Steven Spielberget is.

Ez a rejtélyes eredetű Ördögtorony (Devils’ Tower), amely bazaltoszlopok százaiból áll, amely köté alapították Wyoming állam azonos nevű nemzeti parkját.

Lakota, cheyenne és kiowa indiánok szent helye. Az eredeti nevének semmi köze az ördöghöz. Lakota nyelven Mato Tipila, a Medve Tornya. A jelenlegi nevét Richard I. Dodge ezredesnek köszönheti, aki egy 1875-ös expedíció során félreértette az indián nevet.

A legenda szerint a ritka szépségű hegyet a Nagy Szellem lakja, aki megmentette azt a virágot szedő hét gyermeket, akiket egy medve fenyegetett. A barázdák a hegy oldalában a medvei karmainak nyomai.

A hegy eredete ismeretlen, de a legelfogadottabb elmélet szerint vulkán magmája alakítota ki, nem tudni pontosan, milyen folyamatban. Több mint százmillió éves rejtély.

ÖT LEHETSÉGES OKA ANNAK, HOGY A KORMÁNY HIRTELEN LEÁLLT A SOROSOZÁSSAL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.07.14.


Valami nagyon nem stimmelt a Soros György gonoszságára kifuttatott kormányzati kampány utolsó felvonásával. Az ördögi mosollyal riogató amerikai multimilliomos plakátjait le is szedeti a kormány egy meghatározatlan időre, hiszen Orbán Viktor is érzi, valami zavar támadt az erőben. A Fidesz most nem egyszerűen túltolta a biciklit, de úgy neki is csapta a kerékpárt a tároló ajtajának, hogy akár nyolcas is lehet már a kerékben. Lássuk, hol nézték el a nemzeti konzultáció finisének szánt Soros-kampány legutolsó fejezetét a fiúk!

1. Egyik legnyilvánvalóbb ok, hogy teljesen egyértelműen gyűlöletkeltő és antiszemita üzenete van a körülbelül két hete kihelyezett plakátoknak. Ezt több szervezet, vallási felekezet, és természetesen az ellenzék is jelezte, de a kormány (Lázár Jánossal az élen) azt a halandzsát tolta végig, hogy nem az amerikai milliárdos származásával van bajuk, hanem azzal, amit képvisel. Aztán a nép döntött. Azok, akik Soros neve mellé antiszemita jelzőket firkáltak, értelmezték a kormány helyett a plakátok üzenetét, akik pedig szervezetten kezdték letépkedni ezeket, szintén üzentek Lázár miniszternek, hogy nem moshatja a kezeit, ha felkorbácsolják a gyűlöletet a magyar polgárokban. Talán maga Lázár is végiggondolta magában, hogy mit mondana akkor, ha Farkas Flórián képével ragasztanák tele az országot, és azt írnák mellé, hogy ez az ember maga az ördög. Talán nem szítaná fel a cigányellenességet a magyar társadalomban?

2. Kemény kritikát kapott a magyar kormány a legutóbbi nemzeti konzultációnak nevezet kormányzati propagandasorozat miatt korábban is (például: Állítsuk meg Brüsszelt!), ám nem igazán vette a szívére Orbán Viktor, hogy uniós szövetségei kétszínűnek és számítónak nevezték. Annak ellenére erősítették fel a kampány hangnemét, hogy voltak egyértelmű jelei annak, hogy ezt a hangnemet az amúgy végtelenségig toleráns Európai Unió sem fogja szó nélkül tűrni. Valószínűleg a színfalak mögött kemény üzeneteket kapott Orbán Viktor, ám nyilván nem akarta nyilvánosan beismerni, hogy nyomást gyakorolnak rá Brüsszelből, melynek végül engednie kell.

3. A most életbe lépő úgynevezett plakáttörvény is komoly okot szolgáltatott arra, hogy leálljanak Soros ostorozásával. Nem mintha, a plakáttilalmat saját magára nézve kötelezőnek érezné a kormány, hiszen ők ezt nem politikai kampányként, hanem tájékoztatásként értelmezik, ám ha most ők is önmérsékletet tanúsítanak, akkor talán az ellenzék is kevésbé fog háborogni azon, hogy nem viheti utcára a véleményét. Egyébként is politikai uborkaszezon van, kevésbé hatásos most minden kampányköltés (bár ahogy elnézzük, pénz nem számít ezen a területen sem), ugyanakkor, sokkal keményebben térhet vissza a gyűlöletkeltés ősszel, ha az ellenzék már nem teheti ki a saját plakátjait a kormány hirdetményei mellé...

VILÁGSZÍNVONALÚ VIZES VB, VILÁGSZÍNVONALÚ PÉNZSZÓRÁS

INDEX.HU
Szerzők: Szabó Péter, Jávor Bence és Szilli Tamás
2017.07.14. 


Ötszörösére dráguló úszóközpont, gyanús wifi, és percenként 28 millió forint: most bemutatjuk a világbajnokság legkínosabb színhelyeit: 

ITT NÉZHETŐK MEG


MEGHATÁROZTÁK A FACEBOOKOZÓK 4 FŐ CSOPORTJÁT. TE MELYIKBE TARTOZOL?

444.HU
Szerző: anarki
2017.07.14.


Csaknem kétmilliárd ember facebookozik a világon, ehhez képest kifejezetten meglepő, hogy mindez a kétmilliárd felhasználó besorolható mindössze négy kategóriába - legalábbis erre jutottak a Brigham Young Egyetem kommunikációs tanszékének kutatói, akik az International Journal of Virtual Communities and Social Networking folyóiratban publikálták eredményeiket

A válaszadóknak 48 állítást kellett osztályozniuk aszerint, hogy mennyire tartják igaznak magukra nézve, köztük olyanokra, mint hogy „A Facebook stresszforrás, és lehangol", vagy hogy "A Facebookon azonnal segítséget tudok kérni, ha szükségem van valamire". És bár a felmérésben mindössze 47 válaszadó vett részt, a kutatók azt állítják, hogy mivel a szubjektív vélemények feltérképezésére kifejlesztett módszert, a Q-metodológiát használták, ekkora minta is elégséges volt ahhoz, hogy konkluzív eredményre jussanak.

A kategóriák:

SEMJÉN ZSOLT, AKI NEM KÓBOR KUTYA, HANEM EGY TÚLFIZETETT KOCAVADÁSZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.14.


Nincs is annál gyönyörűbb reggel, mint az, amikor Semjén Zsolt arról moralizál, hogy mi lenne, ha ő kóbor kutya lenne. Az lenne (azoknak mondom, akik lusták elolvasni a cikket), hogy ő bizony örülne, ha lelőnék a vadászok. Hámitmondjak, én is. Ezt mindenki értse, ahogy akarja.

Mert kóbor kutyának lenni – Semjén szerint – nem jó, mert az állatok falkába verődve vemhes őzeket tépnek szét, tetvesek, nyűvesek és elüti őket az autó (hol, te szerencsétlen? Az erdőben?). Ezért jobb, ha jön a könyörületes Semjén Zsolt a puskával és megszabadítja a kínjaitól a kóbor ebet. Aki egyébként – külön Semjén Zsolt szerint is – nem tehet arról, hogy lelkiismeretlen emberek kidobták. Amúgy egy vadásznál senki sem szereti jobban a kutyáját, egy vadász életközösségben él a kutyával – istenbizony ő mondta, nem én – idézem, mert klasszikust csak pontosan.

Azt tudom mondani a harcos állatvédőknek, hogy nagyon sok hivatásos vadászt ismerek személyesen, de olyat egyet sem, akinek ne lenne legalább egy olyan kutyája, akivel munka és életközösségben él.

Feléledt bennem a gyanú, hogy a teológia diplomás miniszterelnök helyettes, akiről nekem például fogalmam sincs, hogy mi a feladatköre, mit dolgozik, miért vállal felelősséget a havi 1,1 milliós fizetéséért – előbb fogja megszavazni az ember-kutya házasságot, mint a meleg párok ilyen jogát. Aztán pedig vidáman lövöget ártatlan madarakra, a szeretet jegyében.

Félre ne értse senki. A vadgazdálkodás komoly munka. Miután belepancsoltunk a természet rendjébe, az állatállomány nem képes természetes úton megtartani az egyensúlyt, azt mesterséges úton, emberi beavatkozással kell megtenni. A túlszaporodott, beteg, fertőzést hordozó, veszélyes példányokat ki kell lőni. Csak hát Semjén Zsolt túlfizetett kenetteljes nem vadgazdálkodik, hanem hobbiból gyilkol. Mert nagyobb, erősebb, mint egy őz, vagy egy énekesmadár, van neki pénze, autója, puskája, az őznek meg nincs.

Ez az állatszeretettől túlcsorduló figura az interjúban hosszasan mesél a kóbor kutyákról, az őket kilövögető emberekről (közben elhatárolódik azoktól, akik a gazdi mellől lövik ki a kutyát) és arról, hogy ez nem vadgazdálkodási probléma, hanem társadalmi...

CSODA TÖRTÉNT: AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK MEGINT RENDBEN TALÁLTA A FIDESZ GAZDÁLKODÁSÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.14.


Makulátlan a Fidesz gazdálkodása - állapította meg az Állami Számvevőszék. Annyira azért nem vagyunk meglepve: a fideszes képviselő vezette ellenőrző szerv nem szokott hibát találni fideszes körökben. Még akkor sem, amikor a szemét szúrja ki a stikli.

Remek időzítéssel, most adta ki az Állami Számvevőszék a jelentéséről szóló tájékoztatást, amelynek lényege: a Fidesz gazdálkodása annyira rendben van, hogy azonban a legapróbb fogást sem lehet találni. Az ÁSZ a pártok ellenőrzésekor általában szokott javaslatokat tenni, például az amortizáció pontosabb naplózására, vagy a leltározás rendszerére. A Fidesz esetében azonban még ilyen apróságokat sem kifogásoltak. A jelentés záró mondta: "Az ÁSZ a jelentésében javaslatot nem fogalmazott meg."

Ennél talán csak az első mondat mókásabb: "A politikai élet tisztasága érdekében különösen indokolt a pártok gazdálkodásának ellenőrzése." Persze, ha nem az illiberális Abszurdisztánban élnénk, még egyet is értenénk a kijelentés igazságával. Azonban abban az országban, ahol az állami szervezeteket és a pártokat ellenőrző szervezet élén egy virtigli pártpolitikus áll, az a Domokos László, aki a Fidesz színeiben egyéni képviselőként jutott be a parlamentbe 2010-ben - nos, némiképp cinikusnak érezzük a "politikai élet tisztasága" feletti aggodalmat.

És ugye arról az ÁSZ-ról beszélünk, amelyik mindenféle ellenőrzés és kontroll nélkül beszopta, hogy a Fidesz - amely, mint látjuk, tisztességgel és átláthatóan gazdálkodik - alig költött pár tízmilliócskát plakátkampányra. A 24.hu által végzett számítás szerint miközben a Fidesz 35 millió forintos plakátköltés vallott be az ÁSZ-nak, addig az összes többi párt együttvéve 253 milliót. A bibi csak az, hogy a Fidesz egyedül annyi plakáthelyet vásárolt ez
ért a pénzért, mint a többiek összesen. Ilyen alapos egy ÁSZ vizsgálat - ezt nem sikerült kiszúrni...

MEGSZÜNTETTE A NYOMOZÁST A RENDŐRSÉGA BELVÁROSI ÉTTERMET VISSZAFOGLALÓ KOPASZOK ÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.07.14.


Nem követtek el önbíráskodást a Tóth Csaba vezette „Kubatov-kopaszok” április elején a belvárosi Godunov étterem visszafoglalásakor – erre jutott az V. kerületi kapitányság, és megszüntette a nyomozást. Az ügy érdekessége, hogy az ingatlan kiürítéséről meghozott választott bírósági döntés után nem sokkal egy másik perben, amely birtokvédelem miatt zajlott, a bíróság elutasította a kiürítést. A „kopaszok” által megsegített tulajdonos azonban akkor már a birtokában volt, vagyis visszaszerezte az éttermét, amely most egyébként nem is működik.

Semmi gond nem volt a rendőrség szerint azzal, hogy a „kopaszoknak” nevezett biztonsági emberek egy csoportja visszafoglalt egy belvárosi éttermet még április elején. Erre lehet következtetni abból, hogy megszüntették az üggyel kapcsolatban csoportosan elkövetett önbíráskodás és más bűncselekmények gyanúja miatt hivatalból elrendelt nyomozást, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya az Átlátszó megkeresésére.

Az akciót – mint megírtuk – a Fidesz-közeli „kopaszok” vezetőjének tartott Tóth Csaba a Patrol Group Kft. stratégiai tanácsadóként irányította. Minderről a cég másik fontos embere, Mikó István egy interjúban számolt be az Átlátszónak. Elmondta azt is, hogy az étterem visszafoglalására annak tulajdonosa, Eduárd Usikov részéről kérték fel.

Az ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó Giant Hungary Kft. ugyanis elszámolási vitába keveredett az ingatlant bérbe vevő céggel, aki ráadásul az éttermet továbbadta üzemeltetésre egy másik társaságnak. Mivel ebben a helyzetben a felek nem tudtak megegyezni azon, hogy ki, kinek és mennyivel tartozik, illetve jogos-e a követelés, a Giant Hungary a választottbírósághoz fordult, amely végül igazat is adott a kft.-nek, és elrendelte az ingatlan kiürítését...

A MAGYAR KORMÁNYNAK ISMÉT SIKERÜLT KIVÍVNIA A VILÁG MEGVETÉSÉT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.14. - A kommentárok eltérően ítélik meg, hogy a Bizottság észhez tudja-e téríteni az Orbán-kabinetet
- A hivatalos magyar antiszemitizmus a történelem sötét korszakaihoz nyúl vissza
- Izrael és Magyarország a filantróp Soros ellen szövetkezik

Yahoo/AFP

A Bizottság alelnöke azzal indokolta a kötelezettségszegési eljárás megindítását a civil törvény ügyében, hogy a szakértők alaposan átvizsgálták a jogszabályt és úgy találták, hogy az nem felel meg a közösségi normáknak. Timmermans jelezte, hogy a magyar kormány most egy hónapot kap a válaszra, ám ha az nem megfelelő, akkor az Európai Bíróságnál köthet ki az ügy. A bejelentés alig néhány órával azután hangzott el, hogy Budapesten közölték: befejezik a plakátkampányt, amelynek célpontja Soros György, és amelynek kapcsán felmerült az antiszemitizmus vádja. Bírálók szerint a civilek esetén is a befektető általa támogatott szervezetekről van szó. A hivatalos magyar reakció az volt az újabb eljárásra, hogy a kabinet nem fog meghajolni az EU nyomására. Az Amnesty International viszont úgy értékelte, hogy Brüsszel erős jelzést küldött, mármint hogy Európában nem elfogadhatóak az efféle támadások a civil társadalom ellen. A tudósítás megjegyzi, hogy a vita tanúsága szerint egyre nagyobb a megosztottság a nyugati és a keleti tagállamok között. Utóbbiak közül többen aggódnak a szuverenitásuk és a bevándorlás miatt.

New York Times/Washington Post/Yahoo/AP


Az Európai Bizottságnak az a baja a civil szervezetek tevékenységét újra szabályzó jogszabállyal, hogy amiatt az NGO-k esetleg nem kapnak támogatást külföldről, illetve hogy a törvény akadályozza a munkájukat. A testület ugyanakkor a magyar válasz birtokában is a közösségi joggal ellentétesnek tartja a felsőoktatási reformot, amelynek következményeként bezárásra, illetve távozásra kényszerülhet a CEU. A jelentés hozzáteszi, hogy mindkét ügy része a Soros elleni sokrétű kormánykampánynak, amelynek háttere az, hogy az üzletember által szorgalmazott nyílt társadalom ütközik Orbán Viktor törekvésével, tehát hogy Magyarország illiberális állam legyen. A Közép-Európai Egyetem kapcsán pedig a cikk emlékeztet arra, hogy Lázár János a múlt héten elárulta: az intézettel is az a baj, hogy Soros pártolja a menekülteket. Timmermans alelnök különben azt mondta az NGO-król, hogy azok nagyon is részét képezik a társadalom szövetének, ezért nem szabad indokolatlanul korlátozni a tevékenységüket...


AMILYEN VASTAG A BŐR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.14.Nahogy akkor nincs plüssállat, giccses állat, igazi állat van. Továbbra is sivatagi rókával terrorizállak, mert nekem ő a kedvencem. Ez meg igazi róka. Lesz majd vidra is, ha rajtam múlik. Csupa közérdekű információ, tudom. Rá is térek a lényegre: nagy napra virradt a nemzet, bizony. Teljesen baráti az időjárás egyelőre, bár egyáltalán nem biztos, hogy ez így is marad, aminek azoknak különösen nem jó hír, akik a budapest vizes vébé megnyitóján szeretnének csápolni. Egyébiránt a közlekedés sem lesz ma egy leányálom a fővárosban: 5 kilométernyi utat zárnak le a felhajtás miatt.

Első felindulásomban ide akartam tenni az esemény hivatalos dalát, de szerintem viccesebb egymás mellé rakni a Magyar Idők és a Magyar Nemzet mai számának címlapját, miként a hvg.huegymás mellé is tette. Azt mondja a propaganda: Tízmilliárdokat is hozhat a vizes vébé. Azt mondja az ellenzékivé átvedlett Simicska lapja: Elúszó állami milliárdok nyomában. Azt azért még seggnyalóék se vállalták be, hogy százmilliárdozzanak. Csak azt lenne jó tudni, hogy ha 170 milliárdot alaphangon elkúrtak, akkor mit csináljunk a tízmilliárdokkal? Ja, hogy akkor én Soros pártján állok? Értem.

Ha már Simicska. Kálmán Olga Simicska Lajos HírTv-jében vezetett műsora hivatalos Facebook-oldalán reagált azokra a kormányközeli nemsajtóban megjelent hírekre, miszerint a rossz nézettségi adatok miatt elhagyja a Hír Tv-t és Csintalan Sándor veszi át tőle a bulit. Habonyárpád munkanélkülinek is üzent, egyenesen Ibizáról, ahol a családjával nyaral. Nem tudom eldönteni, hogy erre a reagálásra szükség volt, vagy nem volt szükség, de a megszólítás mindenképpen tetszik nekem: „Hahó magatokat újságírónak nevező enter billentyűk! És így folytatódik:


A LEGKEMÉNYEBB LAKÓGYŰLÉS MAGYARORSZÁGON

444.HU
Szerző: Bede Márton
2017.07.14. 


Aki már volt lakógyűlésen tudja, hogy ezek a hungarikum-rendezvények a pokol legmélyebb bugyraihoz hasonlóak. És most képzeljen el a kedves olvasó egy olyan lakógyűlést, ahol több száz, esetenként a remegésig ideges, többnyire idős ember arról panaszkodik, hogy évek óta nem tud aludni a zajtól, és nem bírja tovább, hogy a lépcsőházba hozzák be a kuncsaftjaikat a kurvák, az eldobált kotonoktól pedig lépni sem lehet. És ez egy olyan lakógyűlés ám, ahova a gyáva közös képviselő, az egyetlen, aki megoldhatná a problémákat, pofátlan módon még el sem megy. Na, egy ilyen lakógyűlésre került sor csütörtökön este a Király utcában, ahol a Belső-Erzsébetváros bajairól lehetett panaszkodni.

A 444 is megírta egy hónapja, hogy van egy kis civil mozgolódás a VII. kerület mindenki által csak bulinegyedként ismert belsejében. Élhető Erzsébetváros (ÉE) néven elindult egy szervezet, amely egy Facebook-csoportra építve igyekszik valamit tenni azért, hogy
aki aludni akar a Kazinczy utca környékén, az legalább éjjel aludhasson.

Az ÉE-nek nincs könnyű dolga, Vattamány Zsolt polgármester és a képviselőtestület fideszes része annyira nem kiváncsi a véleményükre, hogy még egy rendkívüli közmeghallgatást sem voltak hajlandóak összehívni, amin a helyiek elpanaszolhatták volna a problémáikat. Pedig azt, hogy az utóbbi években beindult, ma már több száz szórakozóhelynek és kocsmának, valamint megszámolhatatlanul sok hivatalos szálláshelynek, hostelnek és a szürke zónában múködő airbnb-lakásnak otthont adó városrészben vannak problémák, azt senki sem tagadhatja.

A kerület irányítói ugyan bármiféle kommunikációtól elzárkóztak, de az ÉE-nek sikerült elérnie, hogy Kiss Szabolcs VII. kerületi rendőrfőkapitány elfogadja a meghívásukat, és eljöjjön a csütörtök délutáni lakossági fórumukra. Legalábbis így volt egészen csütörtök délelőttig, amikor Kiss közölte a szervezőkkel, hogy a BRFK megtiltotta neki a rendezvényen részvételt, és még azt is, hogy ezt írásba adja...

A MAGYAR KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁSRÓL CIKKEZNEK A LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.07.14.


A nemzetközi média bőséges terjedelemben számol be arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteket megbélyegző törvény miatt, valamint – véleményének immár részletes indoklással alátámasztott kifejtése mellett – újabb szakaszába emelte a másik kötelezettségszegési eljárást a felsőoktatási törvény módosítása miatt, amely bezárással fenyegeti a Soros György által alapított Közép-európai Egyetemet, a CEU-t.

A Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása megállapítja: sokan vélekednek úgy, hogy mindkét törvény a független intézmények gyengítését célozza.
A külföldi támogatás tényének hivatalos bejelentését előíró törvénnyel kapcsolatban Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke azt mondta a Politicónak: üdvözlik a brüsszeli bizottság lépését, de a kötelezettségszegési eljárás megindítását nem tartják elegendőnek. Pardavi felszólította az Európai Parlamentet, hogy mielőbb lépjen annak a jelentésnek az ügyében, amely megalapozhatja az uniós alapszerződés hetes cikkelyének alkalmazását Magyarországgal szemben. Ez Magyarország unión belüli szavazati jogának a megvonásához is vezethet. A Helsinki Bizottság – számos más civil szervezettel együtt – úgy döntött, hogy nem hajlandó regisztrálni magát külföldről támogatott szervezetként, és a bíróságon fogja keresni igazát.

A New York Times az AP, illetve a Reuters hírügynökség beszámolói alapján ír a Magyarországgal kapcsolatos brüsszeli lépésekről. Az AP megállapítja, hogy mind a CEU-törvény, mind a civiltörvény a Soros György elleni magyar kormányzati kampány része, és két szemlélet – a nyílt társadalom, illetve az illiberális állam – ütközéséről van szó. A Reuters megjegyzi: bár Brüsszelnek jogában áll megnyitni ügyeket olyan uniós tagországokkal szemben, amelyek megsértik a közös jogszabályokat, ezek az eljárások hosszadalmasak, és csekély a hatásuk. A New York Times azt a Reuters-beszámolót is átvette, amely a Soros elleni, magyar hivatalos közlések szerint holnap lezáruló plakátkampányról szól. A Reuters megszólaltatja Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a kampány idegenellenes érzelmeket szít, és egyúttal reményének ad hangot, hogy Magyarország meg fogja találni a kiutat jelenlegi elszigeteltségéből, vissza fog térni az ENSZ menekültügyi egyezményében és emberi jogi chartájában megfogalmazott értékekhez.

Az EurActiv című uniós hírportál a bizottsági eljárásokról szóló beszámolójában emlékeztet arra, hogy a jövőre választások elé néző Orbán Viktor korábban is többször összetűzésbe került nyugati partnereivel az oktatás, a média, illetve az igazságszolgáltatás szabadságát, függetlenségét érintő kérdésekben.

A másik vezető uniós hírportál, az EUObserver úgy véli, hogy a brüsszeli bizottság által megtámadott magyar jogi előírások Orbán Viktor miniszterelnök bírálóinak a megfélemlítését célozzák. A cikk megjegyzi, hogy magát a Soros György elleni médiakampányt – amelyet most a vizes vébé megkezdése miatt leállítanak - nem volt hajlandó kommentálni az unió központi végrehajtó testülete...

VÍZBE SZÓRT MILLIÁRDOK - VIZES VB ORBÁN MÓDRA

BÉRES ANDRÁS BLOGJA
Szerző: Béres András
2017.07.13.


A vizes VB szervezése iskolapéldája annak, hogy működik a Fidesz kormány. Nem tudhatjuk, hogy a lassan üzemképtelen 3-as metróval eljuthatunk-e a rendezvény helyszíneire,  
épp a héten halt meg tragikusan egy kislány, akit nyitott mellkassal kellett átszállítani egy másik kórházba, mert nincs pénz arra, hogy a Gyerekszív Klinikának saját CT-je legyen.
Eközben presztízsberuházásra semmi sem drága. A haveri cégeknél, átláthatatlanul elköltött közpénz sokszorosa a tervezettnek. Cserébe silány minőségű, később nehezen hasznosítható projektek épültek.
Mennyibe kerül nekünk a Vizes VB?
A VB költségei folyamatosan emelkednek, már az eredetileg tervezettnek több mint négyszeresére nőttek, a tervezett 38 milliárd forinttal szemben, meghaladják majd a 170 milliárdot.
Így minden magyar adófizetőnek - Önnek is- legalább 42 000 forintjába kerül ez a presztízsrendezvény. Én is szívesen megnézem a versenyeket, de ennyiért nem vettem volna rá jegyet, ahogy sok más magyar állampolgár sem.
A költségek akkor kezdtek igazán elszállni, amikor kiderült, hogy kiszállunk az olimpiarendezésből a lakossági tiltakozás miatt. Sajnos a népakarat ellenére a kormány mindenképpen sportrendezvényre akarja elverni a már leosztott összeget.
Egy 2015-ös törvény szerint „a világbajnokság megrendezésével és szervezésével összefüggésben lebonyolítandó közbeszerzési eljárások tekintetében az ajánlatkérő minden esetben jogosult a közbeszerzésekről szóló törvény szerinti, rendkívüli sürgősségre alapított hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására."
Így a pénz elköltésekor még a szokásos irányított közbeszerzést is kerülték, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljáráson osztották le a munkákat Fidesz közeli cégeknek. Arcpirító, hogy az elszállt költségek fedezésére például a szociális és gyerekvédelem területéről vont el 90 millió forintot a kormány.
A kétórás budapesti nyitóünnepség megvalósításának összköltsége megközelítőleg 3,4 milliárd forint, ennek részleteit az illetékesek nem hajlandóak megosztani a nyilvánossággal. Az esetleg fellépő világsztárok sorozatos lemondása után nem tudjuk mit is kapunk ennyi pénzért. Összehasonlításképpen, a Sziget nagyszínpada hangosítással az összes világhírű előadóval egy hétre körülbelül feleennyibe kerül, mint egy 120 perces megnyitó ünnepség.
Durva példa a pénzszórásra a 2,1 milliárdért épült Batthyány téri ideiglenes szupertoronyugró-torony ahonnét 15 millió forintba kerül majd minden egyes pontozott ugrás. Ez esetben Orbán tanulhatott volna orosz példaképétől,mert a magyar torony épp nyolcszor került többe, mint a Putyinék által a kazanyi úszó VB-re épített létesítmény...

BALOG ZOLTÁN EMBERTELEN MINISZTER

REFLEKTOR BLOG
Szerző: szénhidra
2017.07.13.


Bocsánat, de az. Meg aljas. Ha valaki miniszteri pozíciót tölt be majd idiótaságokat mond a kamerákba majd aztán papírzacskót húz a fejére és arról kezd beszélni mint az Erik a vikingben a süllyedő atlantisziak, hogy nem süllyedünk illetve rémhírek keringenek akkor bizony aljas. És miután az okoskodó kijelentések mögött (sajnos) tartalommal nem rendelkező magyar egészségügy olyat produkál, hogy meghal egy kisgyerek még csak el sem gondolkodik a lemondáson.

Balog Zoltánnak távoznia kell a miniszteri székből, most! Balog Zoltán embertelensége nem abban mutatkozik meg, hogy cinikusan utal arra, hogy ugyan nyitott mellkassal szállítanak embereket ide-oda, na de hát máshol van CT! Álhírekkel bombázzák a magyarokat és megingatják a magyar egészségügybe vetett bizalmat. A cinizmuson túli embertelenség Balog megnyilvánulása mögött hidegrázós. Nagyon is lehet tudni, hogy mennyi pénz hiányzik a magyar egészségügyből és azt is nagyon jól lehet tudni, hogy az elmúlthétévben ez a kormány sem tudott úrrá lenni a problémákon. Kommunikációban persze igen, de amikor a Halál személyesen nyújtja be a számlát akkor már nagy a csend. Tudjuk, ki lehet számolni egy CT berendezés (és persze a wc papír, tisztálkodószerek, kórházi menza, gyógyszerek stb.) költségeit. És ezzel oda lehet állni a kormány és a kormányt adó pártok elé, hogy kérem tisztelettel itt emberekről, emberi életekről, az egészségről van szó (jövőbeli beruházásról, humánerőforrások elpocsékolásáról meg hasonlók). És követelni kell asztalraverősen több juttatást az ápolóknak, orvosoknak és a betegeknek. Talán nem ebben a sorrendben oké.

Nyilván nem kapja meg a pénzt a minisztérium legfeljebb egy hátba veregetést, mert kell a betonlobbinak az a pénz. Jusson eszünkbe Andorra egy pillanatra... Érthető, csak akkor egy emberséges miniszter feláll és bejelenti lemondását, hiszen emberéletekkel nem játszunk...

CINKOS VILÁG

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.07.13.


Vajon ki az igazi bűnös? Az, akit magától értetődően vezet a kapzsiság, a gonoszság, a lábszagú butaság, a Júdás-fillérekért eladott lélek, a bosszúállás gyönyörében fürdőző torz személyiség? Ó, bűnösök ők, valóban mind bűnösök! Mindannyian megérdemlik, hogy a pokol mélyére kerüljenek! De az igazi bűnösök azok, akik tudják, hogy az, ami körülöttük történik ma Magyarországgal, azok műve, akik megérdemlik, hogy a pokol mélyére kerüljenek, de semmit nem tesznek azért, hogy megváltozzon!

Az igazi bűnösök azok, akik hallgatásukkal asszisztálnak ahhoz, hogy ami ma történik Magyarországgal, az megtörténhessen! Az igazi bűnösök azok, akik hagyják, hogy gyermekeinket hülye bólogatójánossá képezzék, az igazi bűnösök azok, akik hagyják, hogy gyermekeink lelkébe elültessék a gyűlölet magvát.

Az igazi bűnösök azok, akik zsíros vagy kevésbé zsíros állás, a „nagyokhoz való dörgölőzés”, az együttmutatkozás reményében hagyják, hogy a pokol mélyét érdemlők azt tehessék Magyarországgal, amit tesznek!

Az igazi bűnösök azok, akik tudják, hogy 2010 óta rossz, egyre rosszabb irányba tart a magyar oktatás, de hallgatnak. Mit hallgatnak! Egyenesen beállnak kiszolgálni azt a rendszert, amely korosztályokat repít a semmibe, a nekik szánt újra és újra termelődő szegénységbe, megalázottságba, kilátástalanságba.

Ha nem így lenne, nem morzsolódna le az állami oktatási rendszerből évente több tízezer gyerek, nem az egyre kevesebb, hanem az egyre több tudás átadása lenne a céljuk. Nem a János vitéz kívülről tudásáé, hanem a korszerű tudásé, amivel önmagukat, hazájukat, a Földet röpíthetnék magasabb szférába.

De az igazi bűnösök nem ezt akarják! Cinkosan hallgatnak, mert abban bíznak, ha kiszolgálják az aktuális hatalmat, legalább őket békén hagyják. A cinkosok hallgatnak, mert mocskos kis egyéni érdekek mozgatják őket. Olyan kis piszkos elvárások, amik biztosítják, hogy abban a kanális szagú posványban, amit számukra a mai Magyarország nyújt, még sokáig tapicskolhatnak...

A VILÁG 8. CSODÁJÁBAN JÁRTAM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Ági
2017.07.14.


A világ 8. csodája Chilében található, és a blog rutinos olvasói ebből már tudhatják, hogy Ági legújabb kalandjai jönnek, tényleg lélegzetelállító képekkel. Azt hiszem, sokkal több felvezetés ehhez a poszthoz nem is kell…

„Ennek az utazásnak a történetét, mely Chile legextrémebb déli részére vezetett (Magellán - Antarktisz régió - Punta Arenas városa), egy korábbi bejegyzésben meséltem el, úgyhogy aki az előzőt nem olvasta, jobb ha itt kezdi. 
Itt állomásoztam egy hétig... sokkal délebbre már nemigen lehet menni a Föld nevű bolygón. 
A Magellán szoros partján, Punta Arenasban töltött harmadik napomon jutottam el arra a túrára, melyről épp 9 esztendeje álmodoztam: a Föld 8. csodájához, a „Nagy Dél-Amerikai Hármas” (vagyis: Machu Picchu, Iguazu vízesés és a chilei Torres del Paine Nemzeti Park), általam még nem látott, utolsó tagjához, a Torres del Paine parkhoz. 
Valóságos tudományos vesszőfutást végeztünk az utazási irodában, végignéztük a létező összes időjárást előrejelző oldalt, hogy az itt eltöltött 6 napomból vajon melyik lehet az, amikor nagyobb az esély arra, hogy napsütéses idő lesz. 
Tudtam, hogy életem legszebb fotóit lőhetem majd ezen a túrán és mindannyian tudjuk, hogy esőben is gyönyörű, ami gyönyörű, na de esőben vagy borult égnél fotózni a világ 8. csodáját?! Erre nem vágytam. :) 
A Földnek ezzel a részével az a baj, hogy ritkán van jó idő. Ehhez egyszerűen túl délen van. Sokkal gyakoribb, hogy 150 km/h-s szél tépi le a fejed, aztán hóesés, majd jégeső tarkítja a napodat, mint holmi barátságos napsütés. 
Kilenc éve vágytam ide és az egész napos túra volt az egyetlen esélyem, hogy megnézzem a parkot, így szinte a sírba vittem az utazási iroda alkalmazottait, akik arról próbáltak meggyőzni, hogy tökmindegy, mit mutat az előrejelzés Punta Arenasra: itt lehet, hogy zuhog a hó, de a Parkban meg verőfényes napsütés van, mert annak saját mikroklímája van. 
4:30 és 5:15 között ígérte az utazási iroda a kocsit, de ez nagyon körülbelüli időpont, hisz egy minibusznyi utast kell begyűjteniük, mert mindenkiért a szállására mennek. 
Viszont Punta Arenasban tapasztaltam először az utazási irodának azt a kellemes szokását, hogy tíz perccel azelőtt felhívtak, hogy a szállásomra értek volna, így pontosan tudtam, mikor számítsak az autóra. 
Bereggeliztem, ittam még egy utolsó forró kávét és percre pontosan megérkezett értem a kisbusz. Vaksötét volt és azt tudtuk, hogy az első célpontunk Puerto Natales városa lesz, ami vagy 250 km távolságra fekszik Punta Arenastól, így 3 órás szunyókálásra számíthattunk (de én még a vaksötétben is a felhőket stíröltem. 
Annak, aki ide látogat, bázisként mindenképpen Punta Arenast javaslom. Egyrészt sokkal nagyobb Puerto Natalesnél, másrészt az itteni látnivalók nagyobbik része innen közelíthető meg kényelmesebben, mint a 3 órányira fekvő kisvárosból. 
Ez alól az egyetlen kivétel a Torres del Paine park, de egyszer az ember elvisel 3 óra autózást pluszban, viszont minden nap sok lenne a jóból. Puerto Natales összlakossága alig éri el a 17 ezres létszámot, a 123 ezres Punta Arenasban és környékén sokkal több a látnivaló. 
Pirkadt, mikor megérkeztünk és a városka bejáratánál varázslatos napkelte és a település külön bejáratú házi szörnye, a milodon életnagyságú szobra fogadott...

BLOGGEREKRŐL ÉS POLITIKUSOKRÓL EGY KOMMENT APROPÓJÁN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.07.14.


Nem a tükröt kell összetörni, hanem a bele sem tekintő majmok pofáját, akik el vannak foglalva azzal, hogy a banánraktár küszöbén ülhessenek, még ha a kulcsát nem is tudják megszerezni.
A blogger hatása meg ritkán direkt, ha az lenne, Bartus Laci már kirobbantotta volna a világforradalmat.
De ha az olvasók egy részének gondolkodásában el lehet érni egy olyan apró változást, hogy meg tudják különböztetni a lényeges kérdéseket a lényegtelenektől, ha el tudják hinni, hogy ma az első dolog az állam megszabadítása a bűnözőktől, és csak utána érdemes hozzáfogni a társadalmi problémák orvoslásához, akkor majd ők kényszerítik a politikusaikat, hogy hasonló értékrendet kövessenek.
Túlbecsülöd, kedves KCsJ a blogger szerepét, a választó nem a bloggerek miatt fogja elmellőzni a szavazást, hanem azért, mert amit a mi oldalunkon lát, az nem felelős politikusok céltudatos gyülekezete, hanem egy verekedő-veszekedő majomcsorda, amelyik még a felelős politikust is lehúzza a maga színvonalára.
Nem vagyok vátesz, egérszürke blogger vagyok, akinek azért van határozott véleménye a dolgok folyásáról, és látja a rengeteg ostobaságot, melléfogást és töketlenkedést, amivel a munkátokat végzitek, nem mellesleg pénzért - ha mint gyanítom, egy párt propagandistájaként keresed nehéz kenyered.
Köszönöm iránymutatásod teendőim tekintetében, de – sajnos - nem értünk egyet, mert te a nyakamba akarod varrni azt a felelősséget, melyet a pártoknak és vezető politikusaiknak kellene viselni, meg hát a rájuk vonatkozó mértékben az őket segítő apparátusoknak is.
Abban reménykedem, hogy az olvasóm tőlem kap egy lehetőséget arra, hogy ne csak a ti olvasatotokban és főként ne Orbán olvasatában értelmezze a világot, én ehhez kívánok hozzájárulni.

Nem egyszerű ma a politikai élet, nem egyszerű értelmezni a folyamatokat, de nem is lehetetlen, csak le kell hámozni a politikáról a matyómintákat meg a ciramirát.
Csak az érdekeket kell nézni, de azokat nagyon.
És a tetteket kell nézni, mint ezt maga a Vezér is ajánlotta külföldi kritikusainak, nem azt, amit a politikus mond.
Ez az én feladatom is, és a többi bloggeré is ez lenne.
A politika nem a hit gyülekezete, még ha a Hit Gyülekezete bele is ártotta magát, de hát ez az egyházak régi hobbija, nem igaz?

A LEGJOBB EMBER, AKIT ISMERHETTEM

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.07.10. 


Nem voltam jobb, se rosszabb senkinél, 
Mégis a legtöbb: ember, aki él.”
(Karinthy Frigyes: Előszó)

Mit gondolsz, apa, milyen hangnemben kéne írnom arról, hogy elmentél? Szerinted súlyos legyen, mint a hiányod lesz innentől fogva vagy inkább kedélyes, mint amilyen te voltál, amikor a horgászatról, a macskádról vagy a kertedről beszéltél? Igazad van… busongani nincs értelme. Nem történt semmi tragédia.

Te voltál az az ember, aki mindenkit megszelidített. A kedvenc képemen rólad egy sündisznót simogatsz éppen. Ő érezte, hogy jó a lelked, téged pedig nem zavartak a felszíni tüskék. Te voltál az, akinek Durci macska mindent megengedett (pedig a durcás szóból származik a neve) és aki most minduntalan, az ajtót nézve vár. Igen, ott ül a szoba közepén és nem találja a helyét. Mert a helye a hasadon van, amikor alszol. Sose tudtam eldönteni ő melegít téged vagy te melegíted őt…

Harmincnégy évet éltél anyámmal. Hangos szóra otthon nem emlékszem, ahogyan engem is tisztelettel neveltél. Igen, a fiút megtanította tisztelni, ahogyan az apa tisztelte a fiát. A tizennyolcadik születésnapomon kezet adtál nekem, egy különös kézfogás ajándékát. Mert idáig nevelőm voltál - mondtad -, de felnőtt férfiként a barátom akartál lenni. Mindig hittél bennem és jobban féltettél bárkinél, amikor a határaimat feszegettem. De sohasem fékeztél, gátoltál volna. Tanító voltál, nem parancsnok.

Mit beszélek itt múlt időben! Látod, közhelyesen gondolkodom még most is, apa! Mert nem tűntél el csak meghaltál. Olyan ez a múlt idő, mintha mindennek vége lenne, mintha soha többé nem látnánk egymást, mintha azzal a hetven kilónyi kihűlt, merev szövettel bármi is elveszett volna belőled! Marhaság! Az én apám, aki edzőterem és szolárium helyett mindig a szellem napvilágában sütkérezett nem írható le egy több áttétes, máj-, szív-, vese-, tüdő- és mittudoménménmilyen- elégtelen testtel. Ne haragudj, hogy egyáltalán felvetődött bennem.

A tested levetkezve, az utolsó gombok kipattintása előtt, az ágyon fekve rám bíztad, hogy gondozzam azt a temérdek gondolatot, amit ötven év alatt papírra vetettél. Tudod, hogy kritikus vagyok ezekkel, apa! Sokat fogunk még bírkózni mi ketten azokon az elváló igekötőkön és jelzős szerkezeteken. Én máshogy fogom gondolni, te pedig majd meggyőzöl, hogy maradjon csak úgy, ahogyan te akartad. Mindketten tudnánk engedni. Egyikőnk sem teszi...