2022. szeptember 10., szombat

TIZENNYOLC FOK, OSZT JÓNAPOT!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.09.09.


Néhány hete még szinte hahotáztak a Fidesz politikusai és a hozzájuk igazodó kormánymédia arcai azon, hogy Európa nyugati felén takarékoskodásra szólították fel a lakosságot. Élezték a nyelvüket a magyar ellenzéken is, amely az energiaválság hatásaira figyelmeztetve szintén megszorításokat sürgetett. Ahogy azonban változtak a központi irányelvek, már a kormánypárti szavazók is komolyan veszik a gyülekező felhőket. Számukra talán a 18 fokosra melegített osztálytermek és közhivatalok is elfogadható következményei annak, amiről a kormány egy hónapja még tudomást se vett.


Néha az az ember érzése, hogy maga a kormány se tudja, pontosan mire kell készülnünk ősszel és télen. Egyrészt biztosítanak mindenkit arról, hogy Magyarországon nem lesz érzékelhető hatása a globális energiaválságnak, másrészt viszont felkészülnek a tűzifa bevetésére, illetve 18 fokban korlátozzák a közintézményekben a fűtés mértékét. Ezek az intézkedések túlzásnak tűnnek azok után, hogy a földgázt biztosító orosz féllel a háború ellenére is szívélyes a kapcsolat, és Szijjártó Péter szinte minden nap azt üzeni, hogy Szergej Lavrovtól lényegében bármennyi energiahordozót ki tud könyörögni.

Orbán Viktor kormányának kommunikációja tehát egyszerre képmutató és reális. Vagyis, ha tényleg nagy a baj, akkor muszáj lesz az iskolákban fával fűteni, illetve lecsavarni a fűtést a polgármesteri hivatalokban valamint a kormányhivatalokban. Ha pedig nincs nagy baj, akkor ez csak rémhírterjesztés, amit általában az ellenzék szokott csinálni, de ezúttal magára vállalja ezt a kellemetlen feladatot a kormány. A viccet félretéve: itt most sokkal többről van szó, mint egy adónem rapid megváltoztatása év közben, vagy a kínai vakcinák propagálása annak ellenére, hogy sokkal rosszabb a hatásfoka, mint bármely koronavírus elleni gyógyszernek.

Most egy olyan életminőség változás előszobájában bolyongunk, amelyet a fiatalabb generáció még nem élt át. Ez nem csak azt jelenti, hogy az ülő munkát végzők számára a 18 fokos hőmérséklet egészségügyi kockázatot jelent, hanem azt is, hogy sokan mindenhol fázni fognak, ahová mennek. A kevésbé tehetős családok ugyanis otthon is kénytelenek lesznek spórolni, az iskolából hazatérő gyerek így az otthonaikban se tudnak teljesen felmelegedni. Mivel a kormány korábban azt kommunikálta, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően nálunk nincs szükség a nadrágszíj meghúzására, ez a fordulat elég váratlan lesz sokak számára...

VÁRÓLISTÁRA TETTÉK A NŐVÉREK BÉREMELÉSÉT, PÉNZ NINCS, DE MAJD NÖVELI AZ ORBÁN-KORMÁNY MOZGÁSTERÉT, HA JÖN AZ EU-TÓL

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.09.10.


Csökkentené az orvosok és a szakdolgozók jövedelme közötti különbséget a kabinet – ígérte a szakállamtitkár, de azt nem tudja, hogy mikor és miként.


Az eredetileg nyár végére ígért új egészségügyi stratégia legkorábban október közepén kerülhet a kormány elé – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Siófokon rendezett kongresszusán pénteken. A politikus beszélt bérkérdésekről is, igaz, semmi konkrétumot nem tudott mondani.

Mint kifejtette, a kormány elé terjesztett javaslatában azt indítványozta, hogy a januári orvosi béremeléssel egyidejűleg mérséklődjön a különbség az orvosok és a szakdolgozók jövedelme között. (Míg korábban az orvosok átlagosan nagyjából kétszer annyit kerestek papíron, mint az ápolók, ez az arány mostanra három-négyszeresére nőtt.) Takács Péter hozzátette, „mindenki azon dolgozik”, hogy a szakdolgozók többet tudjanak hazavinni, ám szerinte ennek egyik feltétele, hogy sikerüljön az megállapodásra jutni Európai Unióval. „Most azt tudom mondani, hogy a kormányzati szándék adott ahhoz, hogy az orvosi béremelést kövesse a szakdolgozói béremelés is.”...

BEVÁLHAT GYURCSÁNY JÓSLATA, MISZERINT „AMI MOST JÖN, AZT EZ AZ KORMÁNY NEM ÉLI TÚL”?

24.HU / HÁROMHARMAD
Szerző: 24.HU
2022.09.09.A dermesztő élelmiszerár-emelkedés kapcsán a kormány csütörtökön bejelentett intézkedéseivel kezdte a Háromharmadot Pető Péter, Nagy Gergely Miklós, valamint Nagy József. Vajon mekkora a magyar kormány mozgástere? És vajon rákényszerülhet az EU, hogy az Oroszországot sújtó szankciós csomagból kivegye az energiapakkot? S ha így lesz, azon nyomban a felére esik a gázár és az infláció kontinensünkön?


A HÍD, AMELY A MÚLTHOZ KÖTÖTTE A VILÁGUNKAT, LESZAKADT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ATTILA
2022.09.09.


Hosszú évtizedek óta ő volt a biztos pont egy gyorsan változó világban a britek és egy kicsit mindenki más számára is. II. Erzsébet halálával a második világháború idején fiatal nemzedék utolsó prominens képviselője távozott, és ezzel valóban lezárult egy korszak: a 20. század meghatározó alakjai közül szinte senki nincs már életben. A megrendültség, amit világszerte sokan éreznek, az idő kérlelhetetlen múlásának szól. De az intézmény, amit rendkívüli kötelességtudatával hetven éven át fenntartott, és csendesen modernizált, személyétől függetlenül is őrzi a misztikus kapcsolatot Európa régmúltjával, amíg csak létezik.


2017-ben a Guardian terjedelmes cikkben számolt be arról, hogy a királynő halála esetén az államigazgatás és a királyi udvar milyen lépéseket tervez, hogyan értesítik a kormányfőt és a médiát, hogy szervezik meg a megemlékezéseket, a temetést és az új uralkodó hivatalba lépését. A London Bridge hadműveletnek nevezett terv első változata még az 1960-as években készült, és az ezredfordulótól kezdve évente felülvizsgálták. A cikk szerint közvetlenül a királynő halála után a miniszterelnök a hírt ebben a formában kapta volna meg: „A London Bridge leszakadt”.

Nem tudjuk, hogy végül elhangzott-e ez a mondat a tegnapi nap folyamán, de semmi nem fejezi ki jobban, hogy Nagy-Britannia számára milyen súlyú esemény a királynő halála. „A London Bridge leszakadt” – van ebben valami apokaliptikus, mintha csak azt közölnék, hogy valami felfoghatatlan, fundamentális, mélyen rendellenes változás történt. A Hold nincs az égen. A Temze felfelé folyik.

Nem csoda, ha a britek számára ez nem is egyszerűen a nemzeti gyász ideje, hanem valami még súlyosabb dolog, amitől egy egész nemzet identitása megremeg. Le kell cserélni a bélyegeket és a bankjegyeket, megváltozik számtalan dolog neve, eltűnnek a mindenhol jelenlévő hivatalos portrék a falakról. Megváltozik a himnusz szövege: este a Buckingham-palota előtt a gyászoló tömeg spontán módon énekelni kezdte a nemzeti himnuszt; „Isten óvja a királyt” énekelték az emberek kissé még botladozó nyelvvel a szokatlan szavakat. Miféle királyt? VI. György király idején szólt így utoljára a himnusz szövege, de ki emlékszik már VI. Györgyre, erre a távoli, fekete-fehér, történelmi alakra, akit a mai britek leginkább A király beszéde című Oscar-díjas filmből ismernek...

EGYÉRTELMŰEN KIDERÜLT, HOGY Z BETŰS TEHERAUTÓK ÁLLNAK A ZAPORIZZSJAI ERŐMŰ TURBINACSARNOKÁBAN, HOL A KÉRDÉS?

TELEX
Szerző: FLACHNER BALÁZS
2022.09.09.


Ugyan előzetesen okkal lehetett félni attól, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) zaporizzsjai atomerőművet megcélzó küldetésének nem lesz valódi eredménye, az ENSZ-hez tartozó szervezet kedden kiadott jelentése alapján a körülményekhez képest igencsak hasznosnak bizonyult a látogatás. A NAÜ ellenőreinek több napjukba telt odaérni az erőműhöz, ám végül múlt csütörtökön megérkeztek oda, és a delegációt vezető főigazgató még aznap bejelentette, hogy egy kisebb csapat ott is marad, ami óriási fegyverténynek tűnt. Eközben persze zajlott az élet az erőmű körül is:

- pár nappal később kiderült, hogy kiesett az atomerőmű utolsó fő távvezetéke;

- hétfőn pedig megszakadt az összeköttetés az erőmű és az ukrán hálózat között, az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom közlése szerint az orosz erők ágyúzásai nyomán keletkezett tűz miatt.

Így nem volt meglepő, hogy a NAÜ kedden továbbra is hangsúlyozta, hogy tarthatatlan a helyzet az erőműnél, és számos ajánlást fogalmazott meg a kockázatok csökkentésének érdekében. Moszkva viszont rögtön jelezte, hogy magyarázatot vár a jelentés miatt, az ugyanis számos kérdést vet fel szerintük, és erősen kifogásolta azt is, hogy a jelentés nem nevezte meg Ukrajnát az erőmű elleni támadások felelőseként. A helyzetet Aszódi Attila nukleáris szakértő, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanárának segítségével próbáltuk meg kibogozni, aki a Telexnek beszélt a küldetés jelentőségéről és eredményeiről, illetve arról is, hogy a jelentés nyomán egyértelműen az oroszoknak kellene kellemetlenül érezniük magukat...


OROSZ OLIGARCHÁK REJTÉLYES HALÁLA. HOL SZÜLETIK AZ OROSZ STRATÉGIA? SZ.BÍRÓ ZOLTÁN INFORÁDIÓ ARÉNA

INFORÁDIÓ / ARÉNA
Szerző: INFORÁDIÓ
2022.09.07.Miért növeli a háború Vlagyimir Putyin népszerűségét Oroszorszgában? Miért halnak egymás után meg az orosz oligarchák? Hogyan és hol születik az orosz katonai és energetikai stratégia? Miért számol akár 2024-ig is elhúzódó háborúval az orosz és az ukrán vezetés egyaránt? Arathat-e bármelyik fél stratégiai győzelmet? Meddig bírja Oroszország és meddig maradnak a helyükön az európai demokratikus országok kormányai, ha jön a kemény tél? Miért nem lehet automata váltós autót kapni Moszkvában? Miért erősödik a rubel, és miért nem tudják mégsem elkölteni? Miért égetik el a kitermelt drága gázt az orosz kutaknál? Miért fontos a Kína-Kazahsztán tengely az orosz gazdaság szempontjából? Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában 2022. szeptember 7-én. Podcast.

GÁZKÁOSZ, ÁRKÁOSZ: HOLODA ATTILA, ENERGIAPIACI SZAKÉRTŐ // FRIDERIKUSZ PODCAST 56. ADÁS

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2022.09.A világszerte tapasztalható energia-árrobbanás nyomán a magyar kormány a rezsicsökkentést a lakosság 65-70 százalékától gyakorlatilag megvonta, miközben a háztartások egy része ezekben a napokban kapja meg az első megemelt gáz- és villanyszámlákat, és ahogy rögtön kiderült, sokan már félhavi fogyasztásra is igen magas összeget kénytelenek fizetni. 

Nagy a káosz, már csak azért is, mert az alapkoordinátákkal sem vagyunk tisztában: nem tudjuk, mert nem fogalmaztak a kormány emberei egyértelműen, hogy mi az a "lakossági piaci ár" (egyáltalán, ha nem fából vaskarika ez!), de az sem tudható, hogyan állapítják meg az átlagfogyasztást, amihez igazodnia kellene a fizetendő díjnak. 

De amit igazán nem tudunk, hogy lesz-e mivel fűteni télen, jön-e elég gáz és olaj, van-e, lesz-e elég tartalék. És bár a kialakult árrobbanás elsősorban a koronavírus-járvány következménye, de természetesen az Európai Unió Oroszország elleni energetikai szankciói is közrejátszanak abban, hogy Európa kénytelen jelentősen takarékoskodni a gázzal és az olajjal. Mi mást is tehetne az EU, hiszen nincs nagyon más eszköze arra, hogy a kegyetlen agresszor Putyint meggyengítse, amiért hadseregével lerohant egy szuverén országot. 

A Friderikusz Podcast mostani adásában minden kérdést felteszünk a hazai és az európai energetikai helyzettel kapcsolatosan Holoda Attilának, aki az ország garantáltan legtájékozottabb energiapiaci szakértője.

BÉKESI LÁSZLÓ: NINCS FÁJDALOMMENTES MEGOLDÁS ERRE A GAZDASÁGI HELYZETRE

KLIKKTV
Riporter: NÉMETH PÉTER
2022.09.08.


A friss KSH adatok szerint 15,6% az infláció. A külker mérleg sosem látott hiányt mutat.

Mi lesz az országgal az EU-s pénzek nélkül? Meddig tud lavírozni a számok között a kormány? Képesek lesznek-e szembenézni az elmúlt 12 év hibás kormányzati tevékenységeivel? Elégségesek-e a meghozott intézkedések?

Ezekről a kérdésekről beszélgetett Békesi Lászlóval a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Németh Péter.


AZ ÉS 2022/36. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.09.09.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
És hamarosan a sötétség

Gyerekkoromban falun még mindenki tudta, hogy ha az éjszakában szentjánosbogarak világítanak, akkor jó idő várható. Mára ez feledésbe merült, legfőképpen azért, mert szentjánosbogarak ma már nincsenek, egyebek közt a fényszennyezés, érthetőbben fogalmazva a közvilágítás miatt. Párzási időszakban a hímek és a nőstények a fénykibocsátásuk alapján azonosítják egymást, a mesterséges fény ebbe belekavar, és akkor a násznak annyi. Egyébiránt a fényszennyezés számtalan további teremtmény életét keseríti, a neten e tárgyban rengeteg információt találhatunk, ám azok hamarosan végleg elavulnak.

A villany ára az egekben, a közvilágítás hamarosan kifizethetetlen számlákat fog generálni, az önkormányzat csupán egyet tehet, megkeresi a főkapcsolót, és azt rendeltetésének megfelelően használandja. Sötét lesz, mint egy fasírtban, a hivalkodó fényesség a továbbiakban nem zavarja a madarak és az éjszakai rovarok biológiai óráját, de a sötétség a mi mentális egészségünknek is jót fog tenni. Az önkormányzatok büdzséjének meg pláne. Egyetlen példát vegyünk csupán, Székesfehérvár közvilágítása 2021-ben 295 millióba került, jövőre, azaz 2023-ban viszont egymilliárd-hatszázmilliót emésztene föl, már amennyiben a koronázóváros ezt képes volna kipengetni. Fideszes önkormányzata van, úgyhogy bármi megtörténhet, egyébként pedig harminchat magyar királyt koronáztak meg a falai között, eggyel több vagy kevesebb már nem oszt, nem szoroz. Evvel együtt sanszosabbnak látszik, hogy a megoldás mégiscsak a főkapcsoló célirányos használata leend.Tovább

Bauer Tamás
A félreértés visszaüt

Bihari Péter
Egy évvel Merkel után

2021 szeptemberében választották meg az új Bundestagot, decemberben lépett hivatalba az Olaf Scholz (SPD) vezette koalíciós kormány; lassan egy éve már, hogy Angela Merkel – 16 évnyi kancellárság után, önként – távozott a német és az európai politikából. Nemigen tudjuk, mit csinál azóta (idén is megjelent Bayreuthban, a Wagner-bemutatón), de azt igen, hogy politikai örökségéről komoly viták folynak. Hívei szerint a kétezres évek legkiválóbb válságmenedzsere volt, az euró, sőt az Európai Unió és a liberális értékek védelmezője, megmentője. Bírálói azonban minden válságot a nyakába varrnának: a bevándorlókat, a Brexitet, a diktátorok babusgatását, a klímakrízist, a COVID-járvány korántsem hibátlan kezelését, de még az Ukrajna elleni orosz támadást is (annak összes következményével együtt).Tovább

Csepi Lajos
Mestermunka

Gadó Gábor
A nevelőről

Kovács Zoltán
A kétfrontos harc

Mellár Tamás
Az orosz gazdaság hadigazdaság

Arany Ádám
„Háborús játékok” Venezuelában

Sz. Bíró Zoltán
A Gorbacsov-éra

Kardos András
Határolt forradalom

Molnár Erzsébet
Struggle for life

Szűcs R. Gábor
A nagy gázrablás
„Az évszázad lopása” Horvátországban

„A jelenlegi 7711 kuna [1 HRK = kb. 55 HUF] horvát nettó átlagbérből kiindulva a szóban forgó összeg több mint százezer fő [havi] átlagbérének felel meg. (...) A mostani körülményeket figyelembe véve kétszázhúsz embernek kellene negyven évig dolgoznia átlagbérért, hogy megkeresse ezt az összeget. (...) Ezért a pénzért az éppen aktuális árakon kilencszáz darab, egyenként ötven négyzetméteres lakást lehetne venni” – mondta Toni Milun matematikus, annak a 813 millió kuna összegnek a nagyságát érzékeltetve, amelyet az INA horvát–magyar energetikai konszern fölgázágazatának vezetője és társai kerestek a horvát sajtó által máris az évszázad lopásának nevezett földgázügyleten. Amelynek még korántsem zárták le minden leágazását.1Tovább

Széchenyi Ágnes
A magyar zene nagyasszonya
Feuer Mária 90

Balázs Péter
Kettős stratégiák
Az Eu-támogatások sorsa Magyarországon

Herczog Noémi
Elkerülés helyett

Volt színházigazgató, aki felpofozta, és volt rendező, aki el akarta törni az ujját. Mondják, egy Nagy Rendező, aki sokat szapulta, utóbb (vagy előbb?) plagizálta az egyik tanulmányát. De akkortájt, amikor megismertem, még Vidnyánszky Attilával együtt véleményeztek előadásokat a gyulai Shakespeare Fesztivál készülő programjába a legnagyobb kölcsönös megbecsülésben. Koltai Tamás, azaz Tamás, mert utálta a tekintélytiszteletet, tehát szeretett tegeződni, most lenne 80 éves.Tovább

V I S S Z H A N G

Báron György
Vészkijárat

Aradi Emil
A kérdés maradt

Kertes Attila
Keveredés

Domány András
Idézzünk pontosan

P Á R A T L A N

-iTi-
FELHATALMAZVA

Iván Csaba
HOVA MEGYÜNK?

Lázár György
INKOGNITÓBAN

pá- ti-
ERIKÁNAK SIKERÜLT

Huszár Ágnes
KI NEM MAGYAR

Szilasi György
V1

-hg-
KOLLABORÁNSOK

/spányik/
EDZETTSÉG

Mák Szilvia
METSZET

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/36. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.09.09.


F E U I L L E T O N 

Gyenge Enikő
Időt Bartókkal („Zeit mit Bartók”)
Bartók, vagy inkább sok Bartók a Salzburgi Ünnepi Játékokon

I N T E R J Ú 

Hegedűs Claudia
„Sosincs kész forgatókönyv”
Beszélgetés Nagy Gerzsonnal


K R I T I K A

Csuhai István
Stephen, a főhős

James Joyce: Stephen Hero. Fordította, az utószót és a jegyzeteket írta Kappanyos András. Helikon Kiadó, Budapest, 2022, 375 oldal, 4699 Ft

És épp ez, az egyszer már kiírt szöveg és a végleges redukció között ott lévő különbség a Stephen Hero legfontosabb hozadéka. Hiszen azon túl, hogy teljes jogában színre lépteti a referenciális szerzői alteregót, a sok tekintetben a hús-vér James Joyce-szal azonos, bizonyos vonatkozásokban tőle eltérő Stephen Dedalust (a Stephen Hero írásmódjában még Daedalusként), az Ifjúkori önarckép, és aztán az Ulysses főszereplőjét, számtalan, máshonnan nem tudható aprósággal világítja meg nemcsak az alakmás főhős, hanem az élete második, nagyobb felét szülőhazájától távol töltő, emigráns írói életet folytató James Joyce eszméinek kifejlődését és az ír világból való távozásának belső indítékait. A Stephen Hero megformálása inkább még klasszikus, a korabeli angol nyelvű próza eszményeihez illeszkedő változat (bár időkezelése már ennek az első változatnak is modernista, továbbá ugyanaz a nagyfokú topográfiai referencialitás jellemzi, mint későbbi leágazásait), átütővé mindez az Ifjúkori önarcképben, felülmúlhatatlanná pedig az Ulyssesben válik. De Kappanyos Andrásnak alighanem igaza van végső mérlegében: a Stephen Hero Joyce-hívőknek kötelező olvasmány, viszont nekik is érdemes a legvégére, az Ifjúkori önarckép és az Ulysses utánra tartogatni az életműnek ezt a különlegességét – erényei ily módon tárulnak fel a legsokatmondóbban.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Csunderlik Péter
Ex libris

Szijártó M. István: A történelem diskurzusa
Kisantal Tamás: Az emlékezet és a felejtés helyei
Baráth Katalin: A történetírás terhe
Földes György: Nemzet és hegemónia

Bódi Katalin
Present perfect

Földényi F. László: Múzeumi sé­ták, 1992–2019. Typotex Kiadó, Bu­da­pest, 2022, 339 oldal, 5500 Ft

A séta eseménye nemcsak Baudelaire (és Benjamin) flâneurjét, hanem Rousseau magányos sétálóját is megidézheti, hiszen a művészet sokszor az emberi létezés legvégső kérdéseihez vezeti el a szemlélődőt. A naplóbejegyzéseket dátum és helyszín, illetve a kiállítás címe tagolja, adott esetben pedig tovább bontja az oldaltükröt a művész és alkotása megjelölése, bár a szövegegységek ennek ellenére is egybefolynak, ami megnehezíti az olvasást. A széles margókra saját (vitatkozó és lelkesedő) jegyzeteim kényelmesen elférnek, amellett, hogy a szerző ide ékeli be azokat a megjegyzéseit (szakirodalmi idézeteket, életrajzi megjegyzéseket, versrészleteket, személyes emlékeket), amelyek a gondolatmenetet megbontanák, illetve innen „lógnak bele” a szövegbe az alkotások fekete-fehér fotói.Tovább

Csanda Gábor
Az éjszaka démonsminkjei

Legéndy Jácint: FBI: Maffiaszólam. Prae Kiadó, Budapest, 2022, 72 oldal, 3300 Ft

Nagy különbség a maffiáról szóló eddigi irodalomhoz képest, hogy Legéndy nem önálló verseket írt, hanem összefüggő versfüzért, vagy ahogy ő nevezi, versoratóriumot. Négy tételben, öt hangra: Verőlegény (basszus), Ügyvéd (tenor), Költő (bariton), Maffiafeleség (alt), Maffialány (szoprán), helyszín: a Művész Mozi teázója Budapesten. Itt ülnek a szereplők, „s miközben a költő mobiltelefont vásárol a maffia régi verőlegényétől, sorban elmondják párbeszéddé szövődő versmonológjaikat”. Vagyis egyfajta oral history tárul fel előttünk: amit olvasunk, ahhoz a szerző hallás útján jutott.Tovább

Gajdó Ágnes
Mindent a macskákról

Macskák mesés könyve. Szerkesztette Lovász Andrea. Illusztrálta Szabó Imola Julianna. Cerkabella Kiadó, Szentendre, 2021, 224 oldal, 4490 Ft

Hiányérzetem lenne, ha a kötetbe nem került volna be Bálint Ágnes, aki a Frakk-történetekben a két cica, Lukrécia és Szerénke jellemét is igen plasztikusan ábrázolta, és jó, hogy nem feledkezett meg a szerkesztő Csukás Istvánról sem, aki Mirr-Murr kandúr figuráját életre hívta. Macskaügyi szempontból azt hiszem, előkelő helyen állnak e négylábúak, és ha bárki belegondol, miként állítana össze egy hasonló tematikájú kötetet, ezeket a szereplőket biztosan nem hagyná ki. A magyar meseirodalom legismertebb macskái vélhetően Szeréna és Lukrécia, Mirr-Murr és Oriza Triznyák, valamint Csizmás Kandúr és Vacskamati. Ja és persze a tudós macskája, Arany János teremtménye. De gondolhatunk Móricz Iciri-picirijére is, amiben egy iciri-piciri kis macska és ökrei „randalíroznak”.Tovább

Szolláth Dávid
Regiszterek között

Havasréti József: Ráolvasások. Irodalmi tanulmányok és kritikák. Kronosz Kiadó, Pécs, 2022, 310 oldal, 3200 Ft

Felteszem, szakmánként működhetnek rejtett Havasréti-kultuszcsoportok. Szerteágazó kutatási témái közül viszonylag kevés mondható kanonikusnak, konvencionálisan irodalomtörténetinek (lásd Ady- és Kerényi-tanulmányait, Szerb Antal-monográfiáját). Előszeretettel fedez fel elfelejtett szerzőket (mint például a dekadensnek nagy, írónak kicsi Szilágyi Gézát) és vizsgál határsértő vagy botrányos szövegeket (Hajas Tibor: Szövegkáprázat). Havasréti a Szerb-kutatáson kívül a magyar neoavantgárd szakirodalmában számít bizonyosan megkerülhetetlennek (Alternatív regiszterek, 2006; Széteső dichotómiák, 2009), de ír pop- és rock-történetről, tudománytörténetről, szubkultúrákról, internetes kommunikációról, sőt, szobrászatról, festészetről és urbanisztikáról is. Mindemellett régóta aktív kritikus, valamint nagyon szerethető prózaíró.Tovább

Weiss János
A sport filozófiája

Hans Ulrich Gumbrecht: Szépség a sportban – Tömeg a stadionban. Fordították: Csécsei Dorottya, Keresztes Balázs, Vásári Melinda. Kijárat Kiadó, Budapest, 2022, 258 oldal, 3900 Ft

A feladat így a sportban rejlő szépség megragadása. Ehhez Gumbrecht szerint a kanti szépség-fogalom megfelelő bázist kínál: szép az, ami érdek nélkül tetszik. Az érdekek kiiktatása mind a sportoló, mind a néző számára elementáris jelentőségű. A sportolók ugyan szerződés alatt állnak, és a „kereskedelmi értékük” a teljesítményüktől függ, de a játék közben „még ők is megfeledkeznek a [...] külső érdekekről”. (42.) És a nézőt ugyan hatalmába kerítheti egy eredmény vagy egy mozdulatsor, de arra neki is rá kell döbbennie, hogy ezzel az érzéssel nem tud kenyeret venni.Tovább

Csáki Márton
A felvilágosodás árnyai

Abdulrazak Gurnah: Utóéletek. Fordította Neset Adrienn. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2022, 384 oldal, 4399 Ft

Szűkebb közösségében, amelyet gudzsaráti muszlimok, a „faji hierarchiában” afféle köztes helyet elfoglaló betelepülők alkotnak, senki sem érintetlen a traumáktól, miképp az „őshonos” előítéletektől sem; világra jövetelük ténye egyáltalán nem garancia arra, hogy a minden érzelmet felülíró kapzsiság és rokoni kötelékek szorításában valóban kezdetét veheti életük. Gurnah érzékletesen ragadja meg az úr-szolga viszony komplexitását, illetve azt, hogy a szereplői sorsát meghatározó gyarmati hatalomgyakorlás miként araszolt a nyers erőszaktól a biopolitika felé. Nem idealizálja a gyarmati uralmat megelőző és azt követő időket, ugyanakkor sokkal nagyobb empátiával fordul e kudarcos történelem felé, mint rosszmájú pályatársa, Naipaul, akinek munkássága egyébként meghatározó volt számára.Tovább

Végső Zoltán
Egy jó hangot megütve

(Subtones: Lángolj, lemezbemutató koncert – Várkert Bazár, szeptember 3.)

A Subtones országos ismertsége az A Dal című tévéműsorra vezethető vissza, amit meglepő módon majdnem megnyertek. Nem azért meglepő, mert rossz volna az ott bemutatott Nem segít más című szám, amelynek soraiból a lemez címét is merítették, hanem azért, mert a hangnemből kitérő, lényegében jazz-szerzeményként nem csupán két-három hármashangzatra támaszkodó, fejlett vokális képességekről tanúskodó dalról van szó. És valahol ez a Subtones titka, vagy mondhatjuk azt is: a jótéteménye, hogy az igényes sokrétegűséget ötletesen, humorral, értékeket felmutatva csempészik vissza a szélesebb közönség elé.Tovább

Báron György
Elvis & Elvis

(Elvis. Amerikai–ausztrál film. Rendező: Baz Luhrmann)

A mozgókép korának celebjeiről mozgóképet készíteni jószerivel reménytelen vállalkozás. A hangsúly az emberi drámáról óhatatlanul a színészi megjelenítésre tevődik át, ezért is válhatott ez a szubzsáner a színészközpontú Hollywood kedves gyermekévé – sztár játszik sztárt –, s emlegetnek rendre, a film minőségétől függetlenül, „Oscar-várományos alakítást” az ilyesfajta kifejezésekkel élő kritikusok.Tovább

Molnár Zsófia
Az az öt perc hírnév

(Kander–Ebb–Fosse: Chicago, Szegedi Szabadtéri Színpad, augusztus 18.)

A Lakatos által képviselt jelenség látványelemnek viszont nem utolsó, ami egy ekkora színpadon csakis jól jöhet. Van itt azonban egy kis ellentmondás: nem feltétlenül abban, hogy ő a cselekményben „vádolt” show-biz megtestesítője, az nem több kis fricskánál, sokkal inkább abban, hogy ő az egyetlen, akinek az arca megjelenik a négyezer fős nézőtér előtt a színpadi kivetítőn. Olyan előnyt kap a prózai színészekkel szemben, amire gyakorlatilag egyedül neki nincs szüksége. Másoknak időnként jól jönne, helyesebben a nézőknek, hogy a kifejező mozdulatokon kívül a mimikát is lássák. Ehelyett a fellógatott képernyőkön a daloknál szívecskék és keveset mondó feliratok villognak, a külvilágban játszódó részeknél reklámok futnak, amikor pedig a rögvalóság van színen, a cukor és a csirke far-hát árával szembesülhetünk.Tovább

Fáy Miklós
Egyszer eltörtem a lábam

(Kurtág: Kafka-Fragmente – Harmonia Mundi, 2022)

Hallgatom így is, úgy is, egyben, elejétől a végéig, és darabokban, tetszőleges sorrendben, szorongva és csodálva, kételkedve és meggyőzve. Kurtág, aki saját maga szerint „nem a szavak embere”, valójában persze nagyon is a szavak embere, azért bánik velük fukarul, de közben úgy válogatja össze őket, a más szavait, hogy azok az ő művéhez is kulcsot adjanak. Hogy az ember azt érezze: érti ezt a zenét.Tovább

Grecsó Krisztián
Kivonulni

(„Az ember, aki kivonult a társadalomból”, Herr Martin filmje. Partizán közszolgálati csatorna, You-Tube, augusztus 29.)

Szívfacsaró, nehéz film az Ember, aki kivonult a társadalomból, nem állítja, hogy a borsodi dzsungel, a tiszta levegő, a kemence melege cselédek, milliárdok nélkül kényelmes élet lenne. És hogy nincsenek benne emberi áldozatok. Még csak azt sem sugallja, hogy ez lenne a mindent vivő megoldás, egyszerűen megmutat egy különc életet, a maga tisztaságában, meg hazugságaival, elhagyásaival, és ettől a decens, rigorózus őszinteségtől a nézőnek kedve támad számot vetni – hogy az ő „kivonulása” mit jelenthetne. Mit tehetne meg, és milyen áron.Tovább

Károlyi Csaba
Szabadrádió

(A 31 éves Tilos Rádió és a 90.3)

Vissza fog-e térni a rádió valaha az FM-re? Jó kérdés. Bojtár, aki szerint nem, azt bírta mondani múlt pénteken: ha ez egy másik ország lenne, ezen a történeten most szénné röhögnénk magunkat, de ha ez egy másik ország lenne, akkor ugye ez az abszurd helyzet nem is állhatott volna elő.

I R O D A L O M

Kiss Noémi
A befalazott feleség

Mikor későn hazajött a munkából, szédült. Olyan fáradt volt, hogy ledőlt a sáros konyhakőre, fáradt, így mondta anyám, nagyon fáradt szegény, gúnyosan, nevetve mondta. Szorított foggal, még a szája széle is befelé állt. Nem sajnálta, volt, hogy belerúgott a klumpájával, és akkor apám felnyögött. Lassan, darabosan átvonaglott négykézláb a tisztaszoba kanapéjára. Anyám úgy rácsapta az üvegezett faajtót, majdnem szétrepedt a fal. Aztán kisvártatva, mosogatás után bement hozzá és bekapcsolta a tévét. Egy filmet bámult az éjszaka közepéig, álmatlansággal élt, cigarettázott. Apám szájából folyt patakban a nyál. Csücsörítve horkolt. Egy pokrócot kellett rádobni, hogy abbahagyja. Vagy legalábbis ne a kárpitra menjen a szürke lé, ami a szájából kijön. Kifortyant, buborékokban.Tovább

Kácsor Zsolt
A profi

(...)

az aluljáróban egyszerre csak megszólalt halkan

egy hegedű,

uramisten, s milyen rettenetesen szólt, nyekergett és nyikorgott az a hegedű, hamis volt minden hangja, nem volt elég ez a súlyosan fogyatékos hétköznap, de még ez is, ez a tehetségtelen hülye, aki éppen itt állt neki kornyikálni, és úgy belehasított a fejembe a fájdalom, mintha a hegedű hangjai tűket döftek volna a fülembe,

ó, rohadj meg,

gondoltam, s előrecsörtettem a tömegben, hogy megkeressem ezt a gyilkost, aki elhangolt hegedűvel öl, az aluljáró egyik vaskos oszlopa mellett állt a gyilkos, előtte a földön egy hegedűtok, a fején meg egy hülye szalmakalap, amitől, gondoltam, művésznek képzelte magát ez a tehetségtelen barom, odaálltam egyenesen eléje, úgy fél méterre lehetett tőle az arcom, mire felnézett, azt hiszem, belegyalogoltam az intim zónájába, mert (...)Tovább

Juhász Tamás
TotalCarpediem

Muskátli és Hokedli birkóztak. Hokedli hirtelen felpattant és hosszú lábain elinalt. Muskátli utána. A fogócskába Derelye is beszállt. Hokedli színlelte még kicsit a menekülést. Aztán hagyta, hogy ismét a földre teperjék. Gazdáik beszélgetve, jókedvűen figyelték őket. A fogócska következő körébe Derelye gazdája is beállt. Derelyét próbálta pórázvégre kapni. Ideje hazamenni. Már egy órája kinn vannak. Neki meg hosszú napja volt. Sikerült elkapnia, hazamentek. Hokedli átpártolt egy pincsihez a kutyafuttató túloldalán. Muskátli a játéktól izgatottan visszament Sacihoz, a gazdájához. Nyikorogva nyílt a rácsos ajtó, egy srác és a skót juhásza jött. Saci két éve járt ide, szinte mindenkit ismert névről vagy kutyanévről. Őket nem. A skótjuhász-kölyök odarohant Muskátlihoz, ismerkedés: kíváncsi fenékszaglászás. Saciéknál is, fenékszaglászás nélkül. A srác egyidős lehetett Sacival, huszonkettő, huszonhárom, középmagas, cingár, széles vállú. A zakó úgy lógott rajta, mintha benne felejtette volna a vállfát. Mosolyogva, felcsillanó kíváncsisággal nézte hol Sacit, hol Muskátlit. Nyugodt léptekkel jött, ahogy Saciékhoz ért, lehajolt és megsimogatta Muskátlit.

– Milyen szép Yorki. Hogy hívják?Tovább

Bankó-Erdősi Viktória
A hálátlan

Az autóbusz-állomástól szerencsére nem kell sokat gyalogolnom. Sajognak a térdeim, az előttem lévő ülés háttámlájának támasztottam, hajlított lábbal gubbasztottam a másfél órás út alatt. Senki nem jött ki elém, s ettől kicsit megremeg a szám széle, de ezt senki se látja a benzinszagú állomás hangzavaros kavalkádjában. Annamari máskor itt szokott várni lelkesen és boldogan, mint azok a kutyák, akik a gazdájuk sírján ücsörögnek étlen-szomjan a hűség terhétől sújtva. Most azonban nem áll ott vékony, ezüst keretes szemüvegében, kék szemébe lógó szalmaszínű, rövid hajával, félszegen mosolyogva a járatindulásokat ismertető tábla előtt, és nem sorolja nekem hazáig, hogy az összekuporgatott zsebpénzéből csipszet és gumicukrot vett a kisboltban, s azokat eldugta a commodore-os szekrénybe, hogy horrorfilmnézős, nassolós, tesós, titkos szeánszot tartsunk éjjel, amikor már mindenki más alszik.Tovább

Farkas Arnold Levente
A csönd

LALA: Gondolataitok nem a ti gondolataitok. Erre a gondolatra gondoljatok, miközben a herceget szemmel tartjátok.

LULU: Rosencrantz szerint megbolondult.

LILI: Guildenstern szerint csak úgy tesz, mintha megbolondult volna.

LULU: Nilsson szerint sem nem bolond, sem nem csak úgy tesz, mintha megbolondult volna, egyszerűen arról van szó, hogy színész, eljátssza a szerepét. Úgy tesz, mintha úgy csinálna, hogy ő egy színdarabban a halott király halandó gyermeke.

LALA: Minden, ami létezik, kizárólag képzeletben létezik.

LULU: Tükör és tükörkép.

LILI: Álom és valóság.

LALA: Dolog és utánzat.Tovább

Marno János
Lássuk a medvét

Marno János
Lássuk a medvét

Marno János
Lássuk a medvét

Halmai Tamás
Stílusjátékok

MEGDŐL-E ORBÁN LEGENDÁJA? – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.09.08.


A TARTALOMBÓL:

– Megdől-e Orbán legendája? – Kéri László és Hann Endre rezsihazugságokról, a háború árnyékáról, „a kivonuló Magyarországról”. Páros interjú!

– A főnök pecsenyéje – Váncsa István készülő spanyol szakácskönyvéről, a miniszterelnök pörköltszaftos ingéről, tücsökként ciripelgető sajtóról. Interjú

 Arra, hogy ennyire szemérmetlenek lesznek, senki nem számított – Víg Mihály az 1990-ben elmaradt eufóriáról, a félelmetesnek tanjtott szabadságról. Interjú

 Polgári engedetlenség: apátia és széthúzás – Úgy tűnik, a kormány számításai ismét beigazolódnak, nincs elementáris erejű felháborodás

– Zaporizzsja messze van, de elég messze van-e? – A szakértőket arról kérdeztük, milyen hatása lenne a magyar lakosságra egy zaporizzsjai balesetnek

– Brüsszeli ársapka lenne a túlélés záloga? – Pletser Tamást és Holoda Attilát kérdeztük az uniós tervről

– Aktív szén – Mátrai erőmű: egy kifejezetten rossz állapotú létesítményt nem lehet egyik napról a másikra új technológiára átállítan

– „Vége lesz a világnak, ha átlátunk Zsidre” – Hiába a lakossági tiltakozás, nem adja fel az osztrák bányászcég. Új eljárásra kötelezték a kormányhivatalt

– Kényszermunka kamaszoknak kóláért és csipszért – A kizsákmányolás különböző formáitól ma is tízezrek szenvednek Magyarországon

 „Félnapi fixet elvisz a kaja” – Lila tenyér, „savanyú” bér, napi bejelentés, halál a csomagtartóban. Napszámossors az Alföldön. Riport

 A Nyugat ünnepelte, Kelet-Európa elfelejtette – Mihail Gorbacsovra, a Szovjetunió utolsó államfőjére Zolcer János dokumentumfi lmessel, Gorbacsov egykori közeli ismerősével és Jeszenszky Gézával, az Antall-kormány külügyminiszterével emlékeztünk

 Ki tesz rendet Svédországban? – A biztonság és a rend lett mostanra a legfontosabb kampánytéma Svédországban, ahol vasárnap tartanak parlamenti választásokat

– Kifulladhat az ukrán ellentámadás – A másfél hónapja beharangozott, majd augusztus 29-én ténylegesen megindított déli ukrán ellentámadás egyelőre csak részleges eredményeket hozott

– Kisváros nagy feladattal – Hogyan birkózott meg Hódmezővásárhely az ukrán menekültekkel?

– Mikszáth a házban – A Helyzet-Képben Végh László fotói és Zsivkov Anita szövege, az által vásárolt műteremházról, amelynek melléképületében két hatalmas szobrot találtak, Helikont és Mikszáthot

– A sunyi vadmagyarok és az egyszerű tótocskák – Milyen, a nemzeti irodalomban gyökerező sztereotípiák lépnek működésbe a szlovákoknál és a magyaroknál, ha egymásról kell beszélniük? Erről is beszélgettünk Fülöp Mártával, a pozsonyi Comenius Egyetem tanárával

– Tornazsákokkal a szegénység ellen – Riportunk Kelet-Magyarországról – a társadalmi felelősségvállalás szép példájáról

– Egyetlen atomsor – Sir Konsztantyin Novoszjolov orosz származású, de az Egyesült Királyságban élő tudós a grafénhez hasonló kétdimenziós anyagok jövője mellett azt is elmondta interjúnkban, mit gondol Oroszország Ukrajna elleni inváziójáról

– Az utolsó emberig – Az amazóniai esőerdőben legalább száz olyan őslakos csoportot ismernek, akik minden kontaktust kerülnek a külvilággal, és ki tudja, hogy hány közösség rejtőzhet sikeresen a műholdak, favágók, kormányhivatalnokok és bűnözők elől a dzsungelben. Hagyományos életformájuk azonban, úgy tűnik, alig menthető

– Winnetou és Pocahontas: rasszizmus gyerekeknek? – Csak jót tehet a Winnetou-történeteknek, ha 2022-ben a betiltásukról beszélnek

– Gyepek, szántók – Vízkincsünk megőrzésének talán kevésbé látványos, de annál hasznosabb terepei a gyepek és szántók. Ezeken a területeken is megérné gazdálkodni. Csak tudni kell, hogyan csináljuk

 A magyar közelmúlt, elfogultság nélkül – Ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak, ezen a héten: Máté Gábor színész-rendezőt

– „Jövőre már számolni fognak velünk” – Szinte titokban jutott a világ legjobbjai közé a magyar női jégkorong-válogatott, a sikerről a csapat hátvédjét, Kiss-Simon Franciskát kérdeztük

Publicisztika:

 Szerető Szabolcs: Lassú hátrálás – Álláspont
– Reichert János: Szabad-e becsapni egy demens vénembert?
– Dévényi István: Macskajaj
– Nagy Attila Tibor: Új feszültségek a NER-ben – A NER uralma alatt
– Albert Enikő: Mozgalom a boldog tanárokért
– Puzsér Róbert: A restaurált kádárizmus újra a Kreml tövében tanyázik
– Gaál Antal: Struccpolitika helyett
– Vági Márton: Emeljük meg a tanárok bérét, de csak a jó tanárokét!
– Szabó Antal: Megvédik, megvédik, megvédik…
– Balczó Zoltán: Csurka István és a szakértelem
– Szerető Szabolcs: Kiütés politikai hátszéllel – Szotyola
– Péntek Orsolya: Saudade – Pár Perc Próza
– Szécsi Noémi: Ma még nem – Pár Perc Próza
– N. Fejérváry Gergő: Horthy és Kukk a rózsakertben – Ásó, kapa, uzsonnabor
– Marabu: Korrupcióellenes
– Híd Jenő rajzol: Futó nyári kaland

Kritika:
– Közös nevező – Egressy Zoltán: A virágot jelentő deszkák
– Groggal, gramofonnal – Leczo Bence: A falu összes férfija
– Termékeny álmodozás – Hilde Østby: Kreativitás
– Lélekbulvár – Mikkel Borch-Jacobsen: Freud páciensei – Mítosz és valóság

Átlátszó-melléklet

– Topmilliárdost marasztalt el a bíróság – A Kecskeméti Törvényszék júniusban egy költségvetési csalási ügyben bűnsegédként elmarasztalta Jellinek Dánielt, és egyúttal mentesítette a büntetett előélet jogkövetkezményei alól az üzletembert

– CPAC: politikai hakni közpénzből? – Egy félállami alapítvány 390 millió forintot biztosított a budapesti esemény rendezőjének, a Fidesz-barát Alapjogokért Központ elemzőintézetnek rendezvényszervezésre

– 57 millióért repülhetett Orbán Viktor – A Magyar Honvédség 2018-ban vásárolt két Airbus A319 típusú csapatszállító és két Dassault Falcon 7X típusú luxuskategóriájú repülőgépet. Bár a vásárláskor Simicskó István akkori honvédelmi miniszter azt állította, hogy ezek nem kormánygépek, hanem a honvédség fogja használni őket, ez nem igaz

– Határérték feletti vízhőmérséklet a Dunán – A víz felületén büdös, sárgás hab, a parton pedig elpusztult kagylók százai fogadták az Átlátszó stábját Paksnál

– Az űrből is látszik: nő az ukrán tűzerő – A HIMARS rakétarendszerek megérkezése előtt még elsősorban az oroszok tudták bombázni a front ukrán oldalát, utána viszont fordult a kocka

– A Sinopharm kullog a sor végén – Az Átlátszó által kikért adatok alapján az oltott elhunytak többsége Pfizert és Sinopharmot kapott, utóbbi teljesített a legrosszabbul

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2022.09.07.


A SZERK.


A SZERK.
Végjáték

Túlzás nélkül sorsdöntő hetek következnek a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti tárgyalássorozatban, amelynek kimenetelén nem kevesebb múlik, mint hogy Magyarország hozzáfér-e a 2021–2027-es költségvetési ciklus uniós támogatásaihoz.

A SZERK.
Szarvasbasi

„Avantgárd vízióként lebeg a sétány felett. Igen erős hatású, azonban expresszionizmusát mintha némi szarkazmus hatná át” – írta a korabeli kritika Varga Imre Kun Béla emlékművéről. A szoborcsoportot 1986-ban avatták fel, Kun születésének 100. évfordulója alkalmából. E tény látszólag alátámasztja azt a kormánypárti narratívát, amely összemossa a Rákosi- és a Kádár-korszakot, az ávósokat és az úttörő-rendőröket, amikor Novák Katalin szerint „betiltották” a Himnuszt.

PUBLICISZTIKA


WAGNER PÉTER
Választás hiányában
Mi maradt Afganisztánból egy évvel Amerika kivonulása után?

Az Egyesült Államok gyorsan felejti az utóbbi harminc év legnagyobb külpolitikai kudarcát. Egy évvel az afganisztáni kivonulás után már csak egy-egy dróntámadás emlékeztet arra, hogy egykor ők uralták az országot. A Talibán eközben a nemzetközi elszigeteltséggel küszködve felkelő szervezetből kormányzó erővé próbál válni. Afgán viszonyok közt nem is eredménytelenül.

BELPOL

INTERJÚ
Ők csináltak belőlünk forradalmárt idős korunkra
Berényi Károly gyermekorvos, alpolgármester a Tiszta Lapról és a karaktergyilkosságról

Az autokrácia kísérleti laborjaként látta Hódmezővásárhelyet Lázár János polgármestersége idején, belülről. 2010-ben, a Fidesz nagy győzelme idején fordított hátat a közéletnek. Márki-Zayt támogatva tért vissza, emiatt húszezer példányban nyomott röplapokon, újságban támadták. A bíróság elégtételt adott neki. Kitart.

KRITIKUS PONTON A PEDAGÓGUSHIÁNY AZ ÓVODÁKBAN
Sarokba állítva

A pedagógushiány nem csak az iskolákat érinti: az óvodapedagógusok a munkát ellehetetlenítő szakmai állapotok, a megélhetést sem biztosító bérek mellett akkor sem tudnak a pályán maradni, ha szeretnének. Hogy mi lesz így a kisgyerekekkel? Nos, úgy tűnik, az abszolút nem érdekli a törvényhozást.

KONCESSZIÓBAN SZINTE A TELJES MAGYAR GYORSFORGALMIÚT-HÁLÓZAT
A kopóréteg alatt

A frissen életbe lépett, 35 évre szóló autópálya-koncesszióról azt lehet biztosan tudni, hogy szinte semmit nem tudni róla. Annyit azért igen, hogy ez 2023-ban már 229 milliárd forintba fog kerülni az országnak.

A NÖVEKVŐ ENERGIAÁRAK HATÁSA A TURISZTIKAI SZEKTORRA
Az utolsó lekapcsolhatja

A hazai fürdők és szállodák számára nem az a kérdés, hogy mekkora lesz a rezsiszámla, hanem az, hogy tudnak-e egyáltalán szerződést kötni a kereskedőkkel. Most úgy néz ki, hogy nemcsak fix, hanem változó áron sem jutnak majd energiához.

KÜLPOL

A RHEINMETALL NÉMET FEGYVERIPARI KONSZERN OROSZ BIZNISZE
Egyet ide, egyet oda

Magyarország kiemelt német hadiipari partnere, a Rheinmetall élénken szorgalmazza, hogy Németország harci járműveket szállítson Ukrajnának. A konszern ugyanakkor egy 2014-ben hivatalosan berekesztett orosz katonai beruházásból is kivette a részét, és közvetve segíthette az orosz agressziót.

INTERJÚ
„Liberális apparatcsik volt”
Adam Michnik Mihail Gorbacsovról

Augusztus 30-án, 91 éves korában elhunyt Mihail Szergejevics Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó hatalmon lévő főtitkára. A változások nagy tanúja, Adam Michnik másfél évvel ezelőtt adott nagyszabású értékelést a Gazeta Wyborczában a Szovjetunió sírásójának pályájáról – ezt az interjút tesszük most közzé.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Sehonnan jöttél”
Drozdik Orshi képzőművész, performer

Legújabb kiállítása alkalmából az indulásáról, a műfajok ötvözéséről, feminizmusról, kritikus gondolkodásról, valamint a patriarchális társadalom nőképéről beszélgettünk.

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Levél a palackhoz
Drozdik Orshi: A fénykép és a szerelmes vers 1975–1995

A grafikusként végzett festő, szobrász, performance-művész életművéből ezúttal analóg fotókat láthatunk. Drozdik már jó ideje tudatosan építi karrierjét, és jelöli ki azokat az elméleti referenciapontokat, amelyek mentén munkássága értelmezhetővé válik.

KISJÁTSZÓTÉR – KÖNYV
Az első lépcsőfokok
Már tudok olvasni sorozat

Egészen sok könyv készül azoknak a gyerekeknek, akik még nem feltétlenül mozognak teljes biztonsággal a betűk világában.

KISJÁTSZÓTÉR – KÖNYV
Hogyan tovább?
Kirsten Boie: Telihold volt aznap

A második világháború végnapjainak egyikén 1945. április 28-án, egyetlen nap alatt játszódik ez a regény egy bajor városkában, Penzbergben. A hírek már a fegyverletételről és az amerikai csapatok megérkeztéről szólnak, de senki nem tud konkrétumokat. A biztos csak annyi, hogy a háborús évek széttépték az emberi kapcsolatokat, gyászt és jegyrendszert hoztak.

KÖNYV
Mágikus futam az idővel
Amelia Mellor: A világ legnagyobb könyvesháza

A világ legnagyobb könyvesboltja tényleg létezett, alapítója, Edward William Cole korát megelőző géniusz volt. Háromemeletes melbourne-i üzletének fényes árkádsorai között bronzszobrok, látványos galériák, teafülkék voltak, a nyitott polcos rendszerben pamlagoknak is jutott hely, amelyekre leülve a látogatók anélkül olvashattak, hogy vásárlásra kötelezték volna őket.

KONCERT
Monolit
Pixies

Mi a közös Pataky Attilában, Robbie Williamsben, Tom DeLonge-ban és Black Francisben? Nos az, hogy töretlenül hisznek az ufókban. Black a Pixies frontembere, egy olyan zenekaré, amely tényleg egy kicsit az ufonauták gyülekezetének tűnik.

TÉVÉSOROZAT
Levakarhatatlan penész
Öt nap a kórházban

Tizenhét éve annak, hogy a Katrina hurrikán és az azt követő súlyos áradások térdre kényszerítették New Orleanst. A természeti katasztrófát ember okozta tragédiák sora követte: az árvíz tömegeket tett otthontalanná, a pusztítás nyomán feltörő erőszak, rablások és rendőri erőszak pedig csak mélyítették a szenvedést.

TÉVÉSOROZAT
A falka tagjai
A rezervátum kutyái

Hőseink gyanútlanul hesszelnek az utcán, amikor a semmiből feltűnik egy rivális banda: éjsötét kocsi, baljósan leereszkedő ablakok, ölni képes tekintetek. Az idegenek hirtelen puskát rántanak, majd tüzelni kezdenek rájuk – Compton vagy New York helyett azonban Oklahoma egyik isten háta mögötti részén járunk, ahol őslakos tinédzserek játszanak keményfiúsat.

SZÍNHÁZ
Fordított arányosság
A döntés

„Megoldom” – mondja Tenki Réka a körü­lötte csetlő-botló, mikrofonállvánnyal szerencsétlenkedő Csányi Sándornak. És tényleg megoldja: jó színész és van mikroportja is. Az előadás alatt végig ez a praktikus derű árad belőle, míg partnere továbbra is a kotnyeleskedő rendező szerepében marad.

KÖNYV

POETA.DOC
Hogyan ír egy alispán

Gyöngyösi István, Gömör vármegye egykori helyettes kormánymegbízottja – a maga idejében és legújabban talán megint: alispánja – a maga korában és azután még több mint száz évig rendkívül népszerű költő volt.

KISJÁTSZÓTÉR
„Szó nélkül szerelnek”
Nógrádi Gábor író

Több könyve kötelező olvasmány, pár éve indult életművének új kiadása. Sokoldalú alkotó, a gyerekirodalom mellett forgatókönyv- és versírással is foglalkozik. A pályájáról, írásról, olvasásról, az oktatási rendszerről és a giccskultúráról beszélgettünk.

ZENE

INTERJÚ
„Akár apa, akár ördög”
Fischer Iván karmester, rendező

A korábbi sikeres Mozart, Verdi és Monteverdi opera-előadásai után most különleges darabot választott. Britten A csavar fordul egyet című hatszereplős operáját rendezi és vezényli a hétvégén a Müpában. A hátborzongató rémdráma két árva gyermekről és nevelőnőjükről szól, meg a korábbi nevelőnő és inas szellemeiről. A tragikus kimenetelű operát a Budapesti Fesztiválzenekarhoz visszatérő világhírű szólisták éneklik. A műről és az előadásról kérdeztem a maestrót.

MI A KOTTA?
Visszajáró szellemek

Klasszikus zenei programajánló a 2022/36. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
György Kurtág: Kafka-Fragmente
(Anna Prohaska, Isabelle Faust)

A Kafka-töredékek ötlete 1985-ban született, amikor Kurtág, akit lenyűgöztek az író levelezésének, naplóinak, feljegyzéseinek tömör mondatai, észrevett a szavak között egy vezérmotívumot: a vándorlásét.

VISSZHANG: LEMEZ
Elvis

Ha megpróbáljuk elfelejteni a filmet és csak a zenére figyelünk, további meglepetésekben lehet részünk.

VISSZHANG: LEMEZ
Laufey: Everything I Know About Love

Izlandi és kínai szülei vannak, Reykjavík és Washington D.C. között ingázva nőtt fel, de mostanában leginkább Los Angelesben alkot.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Baráti beszélgetések

Ismét kommunikációra képtelen, kicsit kiváltságos, kicsit vonzó és irritáló emberek bonyolódnak szövevényes kapcsolati hálóba két évvel a száraz, antiromantikus Normális emberek sikere után.

VISSZHANG: FILM
Csoda

Egy novícia titokban távozik a zárdából, a városi kórházba megy – abortuszra. Rendőrtiszt szeretőjét keresi az őrsön, aztán otthon.

VISSZHANG: FILM
Énidő

Lehet, hogy a Netflix sokat szidott üzleti stratégiája végül mégis sikerre vezeti majd a részvényeseket, és az egyre silányabb kontentek gyártása valójában kinyilatkoztatás?

VISSZHANG: KÖNYV
Nádasdy Ádám: A csökkenő költőiség

Vers vagy dráma a Shakespeare-szöveg?

VISSZHANG: KÖNYV
Tóth Réka Ágnes: Ultra­ibolya

A kötet verseinek meseszerű világában mindenhonnan virágok nőnek.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/36.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/36.

Rövid hírek: jég, szaurusz, tea...

Snoblesse Oblige 2022/36.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/36.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

FILM

TÉVÉSMACI
Csuka és róka

Amikor Sztupa és Troché megnyitották Budapest (s ilyenformán Magyarország) első karaokebárját, a siker leírhatatlan volt.

GASZTRO

RÉS A PRÉSEN
„Fine dining élmény”

Tungli Péter programigazgató, Balaton Wine and Gourmet

CHILI&VANÍLIA
Egytálétel

Török lencsés padlizsánragu

KERTÉSZ LESEK
Trattoria Serafina

A kelenföldi Bikás park a 4-es metró megnyitása után vált közismertté.

MI FOLYIK KELET-UKRAJNÁBAN?

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.09.09.


Arra nem könnyű magyarázatot adni, illetve, természetesen leírhatók a tények, események, összecsapások és hadmozdulatok, csak nem mindenkinek fognak tetszeni, és mivel sokan szeretnék azt olvasni a hírekben, amit ők gondolnak, nekik majd nyitunk a jövő héten egy külön gondolatolvasó szolgáltatást, mert első a kuncsaft.

Aki azonban beéri azzal is, amit tudunk, annak azt kell mondanom: míg tegnapelőtt még úgy nézett ki, hogy az ukrán északkeleti offenzíva célja kisebb katlancsaták kialakítása, és azokban az orosz haderő felmorzsolása, ma valószínűbbnek tűnik, hogy sor kerül Izjum bekerítésére és esetleg elfoglalására is.

De lépjünk egyet hátra, hogy lássuk a nagy képet. Zelenszkij elnök nemrég bejelentette:

„Szeptember 1-je óta összesen több mint ezer négyzetkilométernyi területet szabadítottunk fel. Köszönöm mindenkinek, aki ezt biztosította!”

Az ukrán vezérkar jelentése ennél kissé pontosabb, bár nem bocsátkozik részletekbe (majd megteszem én):

„A védelmi erők sikeres ellentámadást folytatnak Harkiv irányában. Az ügyes és összehangolt akcióknak köszönhetően az Ukrán Fegyveres Erők a helyi lakosság támogatásával három nap alatt közel 50 kilométert haladtak előre. A hírszerzés szerint egyes ellenséges egységek jelentős veszteségeket szenvedtek. A megszállók Olhovatka és Borodojarszkoje települések közelében próbálják evakuálni a sebesülteket és a megrongálódott felszerelést.”

Ez már több, mint amit korábban egy hétig lehetett tudni, ugyanis az ukrán oldal fegyelmezetten betartotta a műveleti csendet, nem adtak ki információt a hadmozdulataikról, de még a győzelmekről sem, amit tudunk, azt nem tőlük tudjuk. De nem is az orosz védelmi minisztériumtól. Szívesen idézném, hogy ők mit mondanak Izjum térségéről, csak az a baj, hogy nem mondanak semmit. Az a terület számukra most nem létezik, elnyelte a föld, esetleg elmosta a Sziverszkij Donyec, köddé vált, szót sem ejtenek róla. Az ukrán offenzíva sebessége azonban meglepő, akkor is, ha tudjuk, hogy az ötven kilométer haladás nem mindenhol annyi, egyes helyeken csak húsz-harminc – de ha arra gondolunk, hogy az oroszok egész nyáron hetente körülbelül 350 méter – nem kilométer! – sebességgel nyomultak előre, eltekintve Liszicsancsk és Szeverodonyeck ostromától, ha az ember ránézett a hadműveleti térképre, első pillanatban nem tudta megállapítani a frontvonalakból, hogy a mait látja, a tegnapit, az egy hetest vagy a két hónapost, mert mindegyik egyforma volt, a mostani ukrán haladás villámgyors.

Rendben van, lobog a hajuk a szélben, úgy vágtatnak előre, de mi a pillanatnyi cél?

Mert a végső cél nyilván Ukrajna teljes területének felszabadítása, de most éppen hova igyekszenek?

ÁGH ATTILA: KESERVES VÁNDORLÁS KÖVETKEZIK A FIDESSZEL A HALÁL-VÖLGYBEN

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2022.09.09.


Ágh Attila politológus, filozófus, egyetemi tanár szerint a Fidesz rendszere ráomlik a magyar társadalomra, mert felemészti önmagát. Azonban nem látni, mi lehet az alternatívája, ugyanis az ellenzéki pártok a Fidesz színházának szenilis szereplői lettek – vélekedett. Szerinte nemcsak politikai, hanem működési válság is van, "ki kellene tenni a táblát Hegyeshalomnál, hogy Magyarország nem működik, jó napot kívánunk".


Ágh Attila politológus, filozófus, egyetemi tanár véleménycikket és vitairatot írt (előbbit a Népszavában) a „tökéletes pártállamról”, amelynek az Orbán-rendszert tekinti. Erről kérdeztük a Megbeszéljük adásában. Főbb megállapításai a következők voltak.

- Azt próbálta megragadni az Orbán-sivatag kifejezéssel, hogy egy „lepusztult társadalmi táj” van körülöttünk. Ennek az elméletét próbálják felépíteni, az összképet kialakítani. Van Amerikában egy Death Valley-nek, Halál völgyének nevezett terület, ezt hozta fel párhuzamként. Ez az elsivatagosodás együtt járt a pártok és a személyiségek szenilizációjával. Egyre kevesebb értelmi kapacitás kellett hozzá, hogy valaki politizáljon.

- Ami a pártokat illeti, az ember azt hihetné, hogy 2010 óta a Fidesz és az ellenzéki pártok csatája tart, de ez egyáltalán nem így néz ki. Az egész társadalmi és politikai rendszert megváltoztatta a Fidesz a pártok körül, tehát bármennyire furcsán hangzik is, „az ellenzéki pártok is a Fidesz csinálmányai, alkotásai, a Fidesz szerves rendszerére illeszkednek”.

- Említette, ahogy a Fidesz kétharmaddal átalakította például a választási rendszert és a parlamentet, amiből az következett, hogy a politika és különösen a parlament színház lett. Ha akarják, ha nem, az ellenzéki pártok tagjai színészek, színházban játszanak szerepet. Megváltozott a társadalmi környezet a pártok körül: a jelenlétük és az anyagi támogatásuk csökken, amikor valaki kicsit jobban áll, jön az Állami Számvevőszék és „botrányt csinál” náluk. A Fidesz szervezete viszont társadalmi, politikai és gazdasági értelemben lenyúlik a legkisebb településekig is.

- Bizonyos politikai szereplők megpróbáltak ezzel a trenddel szembeszállni, és a Fidesz nagyon direkt eszközöket vetett be arra, hogy ezeket az embereket eljelentéktelenítse, megrágalmazza, karaktergyilkos kampányokat indítson ellenük. Amikor valaki kicsit aktívabbá válik az ellenzéki mezőnyben, teljes erővel ráugrik a fideszes médiauralom és megpróbálja kitaszítani a politikai életből.

- „Világosan látjuk, hogy a Fidesz saját maga sírásója” (ahogy erről korábban nálunk is beszélt), egyre jobban gyengül, nem bír nemzetközi szinten az EU-val, de olyan sikeresen dolgozott idehaza az ellenzék legyengítésén, hogy Magyarországon az ellenzéki tömegmozgalom, tömegérzelem és az ellenzéki pártok teljesen szétváltak egymástól. A humor kategóriájába tartozik, amikor valaki dörömböl és azt mondja, hogy „Készülünk”. Mire készülnek?

- Hogy a Fidesz a saját sírásója, az nem optimista forgatókönyv. Itt keserves, hosszú vándorlás következik a sivatagban. Aki azt mondja, hogy tud politikai választ adni arra, hogy lehet ebből kikeveredni, az félrevezetően jár el. Magyarország előtt nagyon kínos, nehéz 2-3 év áll. Azt szerinte lehet látni, szakaszolni, hogy fog összeomlani a Fidesz-rendszer a saját tevékenysége eredményeként összeomlani. De abból semmit nem látni, hogy ezen pusztulás után valami életképes új kormányzat összeállni.

- Sajnos magát az ellenzéket kell leváltani abban az értelemben, hogy az ellenzék nem akcióképes, nem alkalmas arra jelen formájában arra, hogy elindítson egy másik utat Magyarországon. Nagy részük nem ismeri, hogy mi történik Európában. Sok várakozást fűztek a Momentum megjelenéséhez, de rajtuk is a hervadás jeleit látni az utóbbi években, mivel ők is a sivatagban próbáltak növényt ültetni.

- A Fidesz rá fog omlani a magyar társadalomra, ebből nincs kiút, fölemészti önmagát. Minden szférát tönkretesz, példaként említette az egészségügyet és a közoktatást. Nemcsak politikai, hanem működési válság is van. „Ki kellene tenni a táblát Hegyeshalomnál, hogy Magyarország nem működik, jó napot kívánunk”.