2024. április 11., csütörtök

RÁJÁTSZÁS - FISHING ON ORFŰ 2018

RÁJÁTSZÁS - FISHING ON ORFŰ 2018
Fishing on Orfű
2018.00:00
Dezső (Grecsó K.) 04:35 Nátriumbenzonát (Háy J. - Beck Z.) 07:43 Így akarod ezt végigcsinálni (Grecsó K. - Kollár-Klemencz L.) 11:00 (versfelolvasás: Grecsó K.) 12:28 Ahol megszakad (Závada P. - Egyedi P.) 15:40 Legjobban nélküled (Grecsó K. - Egyedi P.) 19:16 Méhész (Kemény I. - Kollár-Klemencz L.) 21:45 (versfelolvasás: Kemény I.) 24:00 Van egy ország (Erdős V. - Kollár-Klemencz L.) 29:42 Alacsony égbolt (Grecsó K.) 33:20 (versfelolvasás: Háy J.) 35:31 Szívemhez szorítom (Háy J. - Beck Z.) 38:27 A trabantfejű nő dala (Erdős V. - Beck Z.) 40:54 Pont oda (Grecsó K. - Beck Z. Egyedi P.) 45:10 Ezt is elviszem (Erdős V. - Kollár-Klemencz L.)

RÁJÁTSZÁS - A38 HAJÓ 2018

RÁJÁTSZÁS KONCERT
A38 Hajó
2018.Koncert az A38-on, 2018-ban.

ERDŐS VIRÁG: MOST ŐSZINTÉN

ERDŐS VIRÁG VERSEI
Szerző: ERDŐS VIRÁG
2022Most őszinténMost őszintén

Szerinted ezt lehet így?

Nem baj, hogy hülyének néznek?

Hogy kiröhögnek?

Hogy összesúgnak a hátad mögött?

Az aktuális trendekkel?

Tisztában vagy?

Most őszintén.

Szoktál kapni lesajnáló megjegyzéseket?

Édesapád?

Mit szólna hozzá?

Édesanyád?

Látta már?

Te amúgy ebből élsz?

Még nem vetődött fel, hogy inkább elmenj dolgozni?

Most őszintén.

A barátaid tudják rólad, hogy ilyesmikkel foglalkozol?

Nem szoktad letagadni?

Füled?

Van?

Kritikára?

Szoktál reagálni?

Tudod, miket mondanak rólad?

Hallottad, kikkel emlegetnek együtt?

Szerinted ez igazságos így?

Nem gondolod, hogy mások elől veszed el a lehetőséget?

Nincs, aki jobban megérdemelné?

Aki rátermettebb nálad?

És invenciózusabb?

Most őszintén.

Felmerült már benned, hogy elnézést kérj?

És átadd a helyed?

Szerinted meddig szabad ezt még erőltetni?

Nem tervezed, hogy visszavonulsz?

És mégis mikor?

Nem lesz az késő?

Ha abbahagyod, mihez fogsz kezdeni?

Öngyilkosságon?

Gondolkodtál már?

Poszthumán líráról?

Van fogalmad?

Most őszintén.

Szerinted ez egy vers?


SZÍVEMHEZ SZORÍTOM - 14 MEGZENÉSÍTETT VERS, A SZERŐK ÁLTAL ELŐADVA

RÁJÁTSZÁS
RÁJÁTSZÁS PRODUKCIÓ
201514 VERS, MEGZENÉSÍTVE

RÁJÁTSZÁS - 20 MEGZENÉSÍTETT ÉS A SZERZŐK ÁLTAL ELŐADOTT VERS

RÁJÁTSZÁS
Szerző: RÁJÁTSZÁS - TOPIC
2016Rájátszás...20 vers, megzenésítve... 


VISZEM MAGAMMAL - A RÁJÁTSZÁS-FILM

RÁJÁTSZÁS PRODUKCIÓ
Szerző: RÁJÁTSZÁS PRODUKCIÓ
2014.Miért hasonlítja Beck Zoli érzelmi anarchiához a Rájátszást? Hogy lett Grecsó Krisztián 49 sorából végül 6? Miért vett fel gitárt Háy János? A Rájátszásban a magyar pop-rock szcéna legismertebb alakjai valamint kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Az alkotói folyamatban a költők új szövegeket írnak a zenészek ismert dalaihoz, a zenészek pedig megzenésítik a költők egy-egy versét. A 30Y, a Kistehén, a HS7, az Óriás frontemberei értelmeznek újra régi- és mutatnak be friss slágereket a legismertebb hazai kortárs költők szövegeit felhasználva. A Rájátszás játék a szavakkal, a nyelvvel és a zenével. Kollár-Klemencz Zoltán, Beck Zoltán, Szűcs Krisztián, Erdős Virág, Szálinger Balázs, Grecsó Krisztián, Egyedi Péter, Kardos-Horváth János, Takáts Eszter, Kemény István, Sárközy Zoltán és Jancsovics Máté.

A magyar irodalmi és zenei élet elismert és népszerű szereplőinek együttműködéséből egy folyamatosan változó, fejlődő produkció nőtte ki magát. Koncerteztek az A38-on, a Sziget Fesztiválon, az Ördögkatlanon, a Művészetek Völgyében, miközben egyre szorosabb alkotói kapcsolatok alakultak ki közöttük. 50 perces riportfilm arról, hogyan működik a Rájátszás, hogyan fejlődött és mi is ez az egész. Megpróbáljuk bemutatni, hogyan gondolkodnak a párok, hogy lett az egyszeri együttműködésekből állandó produkció. Dokumentumfilm rengeteg zenével.

Stáblista: Dombrovszky Linda - 
Rendező / Szerkesztő Pap Levente - Vágó Szőke Dániel - Operatőr Kóródi Dániel - Operatőr Szandtner Dániel - Operatőr Valuska Gábor - Operatőr Németh Lilla - Riporter

NAGYON FÁJ, TISZTA SZÍVVEL, ÓDA – JÓZSEF ATTILA-VERSEK A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJÁRA

24.HU
Szerző: ANNA CSÁKÓ
2024.04.11.


A magyar költészet napját József Attila születésnapján tartjuk, így előtte tisztelegve elhoztuk tizenegy jelző nélküli versét – ahol a jelző nélküliség pusztán annyit jelent, hogy hiába választanánk ki a költő legnépszerűbb / leggyönyörűbb / szerelmes / istenes vagy bármilyen egyéb szempont alapján válogatott verseit, tizenegy hely egyikhez sem lenne elég.

Neked melyik a kedvenced ezek közül?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra...

BOD PÉTER ÁKOS: REKORD MÉRETŰRE DUZZADT A KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY

EGYENES BESZÉD / ATV MAGYARORSZÁG
Szerző: ATV MAGYARORSZÁG
2024.04.10.Az Egyenes Beszéd vendége Bod Péter Ákos közgazdász professzor, az MNB korábbi elnöke.

FINANCIAL TIMES: ORBÁN OTTHONÁHOZ KÖZEL ROBBANT A PEDOFIL-BOTRÁNY

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2024.04.11.


Bicskén az emberek többsége Orbán pártját fogja és szerintük semmilyen bűncselekmény nem történt a faluban. Orbán testvére által alapított birkózó klub gyakran tartotta edzéseit a gyerekotthonban, s az árvák a futball akadémián is rendszeresen sportoltak. Általában Vásárhelyi és Kónya kísérték az edzésre a gyerekeket – derült ki a Financial Times riportjából."Azért gyűltünk össze, hogy a demokráciát végérvényesen megbuktassuk!"

A Trump támogatását megerősítendő budapesti toborzó nagygyűlés, a CPAC a NL Times szerint szélsőjobbos és fölöttébb ellentmondásos rendezvény. S ugyan csak a jövő héten tartják (április 25-26.), már tudni lehet, hogy a legutóbbi holland választásokon győztes Geert Wilders, aki másodszori nekifutásra sem tudott összehozni egy koalíciós kormányt, így bedobta a törülközőt – meghívott előadóként Budapesten lesz.

Sőt a NL Times úgy tudja, a sajtót – például a belga és a holland média meghatározó szereplőit – sem engedik be beszéde idejére, olyannyira titkos és zártkörű lesz. Pontosítsunk: a szervezők szigorúan tartják magukat a szabályhoz: a CPAC Woke-mentes terület lesz Budapesten. Ha nagyon egyszerűen szeretnénk meghatározni a woke idelógiát, akkor megfordítanám a CPAC eszmeiségének megfelelően: tehát azok nyerhetnek bebocsáttatást a rendezvényre, akik tagadják a faji egyenlőséget, a nemek közti egyenlőséget és a nem fogadják el a másság létezését. (Megjegyeznénk, elméletileg a tudósító újságíró a szakmai elvárásoknak megfelelően nem lehet elkötelezettje sem a woke, sem a woke-tagadó ideológiának. Kis bukfenc van a szervezők logikájában, de kitalálták, hogyan lehet a sajtót korlátozni a munkájában. Ahogy teszi ezt a kormány a parlamentben és úgy általában a médiapolitikájával.)

A NL Times felidézi a CPAC 1974-es kezdeteit és megállapítja, hogy az utóbbi időben a fehérek felsőbbrendűségét hirdető eszmék legmeghatározóbb letéteményese lett. Nem kis megrökönyödést váltott ki a legutóbbi, amerikai konferenciájukon, hogy az ott felszólaló Jack Posobiec így üdvözölte a résztvevőket: Isten hozta önöket a demokrácia végét hirdető eseményen. Azért gyűltünk össze, hogy a demokráciát végérvényesen megbuktassuk! Ezen a CPAC rendezvényen nevezetesen jelen volt Donald Trump, az argentin elnök, Javier Milei és Liz Truss is, akinek sikerült 8 héten át betöltenie a brit miniszterelnöki posztot. Wilders Orbán Viktor után, másodikként fog beszélni. Ők kiváló kapcsolatot ápolnak, egy állásponton vannak a migrációs ügyekben, az uniós kérdések zömében is, és időnként Wilders is pártolja az oroszok nézőpontját.

Bicskén az emberek többsége Orbán pártját fogja és szerintük semmilyen bűncselekmény nem történt a faluban

Orbán otthonához közel robbant ki a szexbotrány – így a Financial Times címe. Ott, ahol két kézzel szórta a pénzt a kormányfő. S ahol szét is nézett a tudósító, Dunai Márton. Alaposan körbejárja a pedofil-botrányt, kezdve Vásárhelyi János igazgatóval, a vele még 2011-ben történtekkel. Akkor ugyebár akkor bizonyítékok híján az ügyészség felmentette a vád alól. Most egyébként még börtönbüntetését tölti. Márpedig Vásárhelyi Orbán egyik leghűségesebb támogatója volt mindig. Kónya kegyelmi botrányával pedig alaposan megroppant Orbán reputációja, aminek tetejébe egyik belső embere, Magyar Péter a legfőbb riválisa lett.

Előrejelzések szerint Magyar Péter pártja pillanatok alatt a harmadik legnagyobb lehet, s így két év múlva Orbán komoly kihívójaként jöhet majd számításba. A feleségével való viszonyát taglaló rendőrségi jelentés kiszivárogtatására reagálva Magyar elismerte, hogy voltak veszekedések, de fizikai erőszakig nem fajultak – summázza a FT.

De vissza Bicskéhez: a gyerekotthonhoz közeli kocsma tulajdonosa, Józsa Zsolt azt mondta, hogy talán soha nem tudjuk meg, kinek az utasítására írta alá a kegyelmi kérvényt az államfő, de mi szinte biztosak vagyunk abban, hogy az nem Novák Katalin ötlete volt. Ez sokat elárul Orbánról, aki szereti a gyermekek legfőbb védelmezőjeként beállítani magát. Azóta se kaptunk magyarázatot a kegyelmi döntésre se a kormányfőtől, se a kormányzó párttól. A Fidesz a botrány óta veszített is 10 százalékot a szavazótáborából – a Medián szerint.

Bicskén az emberek többsége Orbán pártját fogja és szerintük semmilyen bűncselekmény nem történt a faluban. Ezt vallotta az árvaotthonnal szemben lakó Marika is. Orbán testvére által alapított birkózó klub gyakran tartotta edzéseit a gyerekotthonban, s az árvák a futball akadémián is rendszeresen sportoltak. Általában Vásárhelyi és Kónya kísérték az edzésre a gyerekeket. Legalábbis a Puskás Akadémia honlapjának a tanúsága szerint. A cikk egészen visszamegy 2002-ig, amikor Orbán egy színpadon állva Vásárhelyivel, neki kampányolt – mint ismeretes. S Orbán 2016-ban úgy adott neki magasrangú állami kitüntetést, hogy már 2007-ben pedofil hajlamai miatt nyomozni kezdtek utána – tudta meg az FT a nyomozati anyagokból.

KOVÁCS ZOLTÁN | A LEGÚJABB TÜNTETÉS MUTATJA: EZ A MONOLITIKUS POLITIKAI STRUKTÚRA OSZLADOZNI LÁTSZIK

REGGELI SZEMÉLY / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2024.04.08.A Reggeli Személy 2024. április 8-i adásában Szénási Sándor Kovács Zoltánnal, az Élet és Irodalom főszerkesztőjével a szombaton a Kossuth térre szervezett tüntetésről beszélgetett. Kik voltak kint? Hogy szerepelt Magyar Péter. És vajon hogyan folytatódik a mozgalmának az útja innen?

KÓCZIÁN PÉTER: „2026-BAN MAGYAR PÉTER ÉS ORBÁN VIKTOR FOG EGYMÁSSAL SZEMBEN ÁLLNI”

MAGYAR KÖZÖNY / FRISSHÍREK PODCAST
Szerző: Frisshírek
2024.04.10.Magyar Péter a teljes politikai elitet támadja. A baloldali törpe pártok retteghetnek leginkább a Magyar Péter-jelenségtől? Vajon a Fidesz demokratikus úton leváltható? Lehetnek még renitensek a kormánypártok berkeiben? Kié itt a grund? A kérdéseinkre Kóczián Péter coah, újságíró válaszol.

BÁNÓ ÉS BOLGÁR - OSZKÓ PÉTER (2024 04 10)

BÁNÓ ÉS BOLGÁR
Műsorvezetők: BÁNÓ ANDRÁS ÉS BOLGÁR GYÖRGY
2024.04.10.Vendég: Oszkó Péter

FREEDOM HOUSE: ERŐSEBB NEMZETKÖZI NYOMÁSSAL LEHETNE JAVÍTANI A MAGYAR DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYEKEN

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZALAI BÁLINT
2024.04.11.


A demokratikus átmenetben lévő országok átlagosan továbbra is inkább antidemokratikus irányba tartanak egy-két üdítő példától eltekintve – áll a Freedom House éves jelentésében. Magyarország pozíciója nem változott, már nem demokrácia, de még nem is stabilizálódó autokrácia, bár inkább utóbbi felé tart. A szerzők szerint Orbánék még érzékenyek a nemzetközi nyomásra, sokkal erősebben kellene ezért használni.


Huszadik éve romlik a demokrácia átlagos szintje a vizsgált eurázsiai régióban – áll a Freedom House legújabb Nations in Transit jelentésében. A legismertebb demokráciaindex külön vizsgált 29 régiós országot, amelyek közül Észtország, Lettország és Szlovénia bizonyult a legstabilabban működő demokráciának, és Ukrajnában sikerült a legtöbbet előrelépnie a demokráciához szükséges intézmények terén. A módszertanról lejjebb olvashat bővebben.

Magyarországon a helyzet érdemben nem változott, de az értékelés szerint az ország jó úton van ahhoz, hogy kicsússzon a hibrid rezsim kategóriájából is, és a második legrosszabb, félig megszilárdult autoriter rezsim kategóriájába csússzon át.

Magyarország ebben az éves értékelésben a 2006 óta tartó monoton leszálló ág során 2019-ben került át a demokráciák közül a hibrid rezsimek kategóriájába.

Az összes vizsgált ország közül egyébként Magyarország demokratikus visszafejlődése volt a leggyorsabb az elmúlt húsz évben...

„A VÁLASZTÓ NEM BÜNTETI A PÁLFORDULÁSOKAT” – ABLONCZY ÉS MAGYARI A KÖZÉP-EURÓPAI MAGYAR PÉTEREKRŐL

HETI VÁLASZ PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2024.04.11.


Babiš, Matovič, Golob, Zelenszkij. Kelet-Közép-Európa bővelkedik a semmiből jött és hamar a csúcsra ért politikusokban. Kevesen értek el ugyanakkor tartós sikereket. Régiós mintázat vagy hazai tünet Magyar Péter feltűnése? Miért nézik el neki NER-es múltját? Hasonlít-e Macronra, ahogy azt magáról állítja? Kell-e konkrétumokat mondani, ha meg akarja győzni a választókat? A HetiVálasz szerkesztőségi adásában Ablonczy Bálint, Magyari Péter és Vörös Szabolcs
.

Részletek a műsorból:

A cseh politikai életet felforgató Andrej Babišnak ügynökmúltját nézték el tömegek, Magyar Péternek a NER-felvilági pozícióit. Miért?

Magyari Péter: „Magyarországot egy olyan miniszterelnök vezette be a NATO-ba, aki karhatalmista volt. A történelmi bűnök – vagy a másik oldalon állás – nem különösebben érdekli a választókat, és ez nem is biztos, hogy csak kelet-közép-európai ügy: Joschka Fischerből is úgy lett német külügyminiszter, hogy előtte harminc évvel rendőröket dobált macskakővel Frankfurt utcáin. Nagyon tág tűrésű a választó, nagyon sok mindent elnéz; valahogy mindig az aktuális hangulatban, az aktuális retorikai fordulatoknak a bűvöletében él. Nem nagyon emlékszem arra, hogy a pálfordulásokat, köpönyegforgatásokat különösebben megbüntetné.”

Ablonczy Bálint: „Sokkal fontosabb eleme a Magyar Péter-jelenségnek a pentito: ha valaki kilép és elkezd vallani, annak van érdekességfaktora. Az pedig, amit mond a politikai rendszerről, nagyon sokak érzékelésével találkozik. Amikor arról beszél, hogy van egy bemeszesedett pártrendszer, és egy lapra hozza Orbán Viktort meg Gyurcsány Ferencet, akkor kifejezi azt a közérzületet, hogy Dobrev Klárának már a nagypapája is politizált ebben az országban, Orbán Viktor meg itt van 1989-90 óta, és már akkor miniszterelnök volt, amikor a Magyar Péter tüntetésén jelen lévők jelentős része meg sem született. De valljuk be: Magyar Péter válságjelenség: amit és ahogy mond, konszolidált körülmények között kéthetes sztori lenne.”

Mit mond el az, hogy a Kossuth téri tömeg különösebb gond nélkül énekelte Demjén Ferenc Fidesznek írt kampánydalát?


Ablonczy Bálint: „A válságérzület mindig arányos a válságjelenséggel. Magyarországon van egy nagyon erős, bebetonozottnak tűnő hatalom, amely minden társadalmi alrendszert leural, és ezzel szemben nincs potens kihívó. Érzékelhető, hogy az ellenzékkel szimpatizáló választópolgárok elsöprő többsége egyébként nem szereti az ellenzéki pártokat. Még Gyurcsány Ferenc sincs teljes biztonságban a Magyar Péter-jelenségtől: van egy olyan érzésem, hogy az ő támogatói körének egy része azért van nála, mert eddig ő volt a legerősebb ellenzéki párt. Persze ott a dobtáras keménymag – a munkásőrözvegyek, akik szeretik a Ferit – , de ugyanúgy, mint a Fidesznél, leválasztható egy külső hagymahéj – csak egy 10-12 százalékos pártnál, ha lejön egy hagymahéj, az már teljesen más, mint a Fidesznél, amely 20 év EP-választásain még nem ment 50 százalék alá. Ehhez kell majd mérni a jelenség politikai relevanciáját. Most egyelőre nem ott tart a dolog, hogy leváltja Orbán Viktort holnapután, hanem éppen az ellenzéket gyalulja le.”

Az ígértek után mikor kell Magyar Péternek konkrétumokat mondania a közönségének?

Magyari Péter: „Szombaton már egy kicsit vissza is vett a március 15-i ígéretekből, ott már nem volt szó a kétharmaddal bebetonozott tisztségviselők visszahívásáról. A legkonkrétabb ígéret a KLIK felszámolása volt, amihez nem kell kétharmad. Ilyen értelemben elindult egy realista úton. Mégis azt gondolom, hogy a politika annyira érzelmi identitáskérdés lett az egész világon, hogy szakpolitikai ígéretekkel, tervekkel nem annyira lehet kormányozni. Nem ez érdekli mostanában a választókat. Az érdekli, hogy érzelmileg átélhető ügyeik legyenek. Ilyet egyébként valószínűleg ki kell találnia, túl azon, hogy »Rogán takarodj, és megdöntünk Orbán Viktor!« Meg lehet úszni a szakpolitikát.”

GWENDOLINE DELBOS-CORFIELD: A DEMOKRÁCIA OLYAN ÁLLAPOTBAN VAN MAGYARORSZÁGON, HOGY KÉTSÉGES A VÁLASZTÁSOK TISZTESSÉGES LEBONYOLÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGE

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)
2024.04.10.


Uniós pénz, oligarchák, soros elnökség, hetes cikkelyes eljárás, politikai zsarolás – minden előjött a szerdai plenáris ülésen.


A jelenlegi Európai Parlament (EP) mandátumának utolsó vitáját tartotta szerdán a magyarországi jogállamiság helyzetéről és ezzel összefüggésben a hetes cikkelyes eljárásról. Mint korábban beszámoltunk róla, a képviselő-testület két hét múlva esedékes plenáris ülésén állásfoglalást is elfogad minderről.

A szerda esti tanácskozáson Didier Reynders igazságügyi biztos ismertette a Magyarországgal szemben kezdeményezett eljárásokat, amelyek a jogállamiság tiszteletben tartását és az Európai Unió költségvetési érdekeinek a védelmét szolgálják. A politikus megerősítette, hogy az Európai Bizottság rajta tartja a szemét a budapesti kormányon, erről árulkodik például, hogy két hónappal ezelőtt kötelezettségszegési eljárást indított a szuverenitásvédelmi törvénynek az uniós normákat sértő rendelkezései miatt.

Reynders ugyan védelmébe vette a több mint 10 milliárd euró felzárkóztatási támogatás felszabadításáról hozott tavaly decemberi brüsszeli döntést, de leszögezte, hogy további 20 milliárd van ideiglenes zár alatt, és ott is marad, amíg Magyarország nem teljesíti a feltételeket...

JAKSITY GYÖRGY: ARRA NEM SZÁMÍTOTTAM, HOGY MINDEZ A NYAKUNKBA IS BORUL

DELLA PODCAST / 24.HU
Szerző: BAKA F. ZOLTÁN
2024.04.10.


A klasszikus repülős viccel írta le a közállapotokat Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. alapítója a Dellában. Az igazgatóság elnöke állítja, nem érte meglepetésként, hogy a pénzügyi szorítás mellett az utóbbi időben belpolitikai nyomás alá is került az Orbán-kormány, ez tulajdonképpen következik a 2020-as években megtapasztalt gazdasági problémákból, amit az emberek a saját bőrükön éreznek. Különösen fájó lehetett, hogy annak a kevés megtakarításnak egy részét, amivel a legtöbb magyar ember rendelkezik például nem kamatozó eszközökben, készpénzben, reálértelemben felfalta az infláció.

A 2010-es évekről az a véleménye, hogy egy elvesztett évtized volt, mert a világ egyik legkellemesebb időszakában, az uniós pénzbőség idején lett volna lehetőség akár az oktatásban, akár az egészségügyben egy jobb minőséget eredményező megújulást megfinanszírozni, ehhez képest itt nem történt tulajdonképpen semmi.

Ráadásul annak a jelét sem látja, hogy „valami történne az előttünk álló időszakban”. Ez az „aranykorszak” elmúlt, a mi életünkben nem jön már el egy hasonló lehetőség szerinte. Ami azt jelenti, hogy az elszalasztott humántőke-befektetések is csak jóval lassabban fognak termőre fordulni, mint fordultak volna, ha a kormány megragadja a múlt évtized esélyeit.

A műsorban beszéltünk a közegészségügy áldatlan állapotáról, amelyet Jaksity György tragikusnak tart. Komoly morális dilemmát lát abban, ha valóban megvalósul a szektorsemleges finanszírozás. A kormányzati terv az, hogy a magánellátóknál a mostaninál szélesebb körben lehessen igénybe venni az államilag finanszírozott ellátásokat, ami a vendégünk szerint még jobban szétzilálhatja a társadalom hozzáférését a szolgáltatásokhoz. Ugyanis aki megteheti – mert ki tudja fizetni a kiegészítő részt – hamarabb hozzáférhet a magánszektor egyébként is jobb minőségű egészségügyi ellátásához.

Kifejtette azt is, miért gondolja, hogy a globalizáció folyamata 2008-ban megállt, és ez miért üti meg kiemelten Magyarországot. Az egyre bővülő, külföldre vitt betétállományról azt mondta, hogy piaci tapasztalatai szerint általában a forintárfolyam alakulása ösztökéli a megtakarítókat befektetési portfóliójuk diverzifikálására, pedig ezt a kurzus változásától függetlenül is érdemes lenne megtenni. A mostani átcsoportosítási döntéseket a csökkenő kamatszint is motiválja.

A kérdésünkre, hogy a NER nyertesei körében is látni-e jelét az idegeskedésnek, hogy biztonságban tudják a vagyonukat, ez volt a válasz: „Az összes pénzemet feltenném arra, hogy még a rendszer legelkötelezettebb hívei is tartanak eszközöket külföldön”.

AMERIKAI NÉPSZAVA: KÍNA NEM TOLHATJA KI A HATÁRAIT AZ UNIÓ TERÜLETÉRE

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2024.04.10.


...A kínai diktatúra kiterjeszti a határait Magyarország területére, ahol az embereivel és a technikájával megfigyelés alá helyezi az országot, a magyar embereket. Ez gyarmatosítás, Magyarország szuverenitásának felszámolása. Ha felszerelik a kínai kamerákat, Pekingből látnak mindent, hol, mi van, ki hova megy, mit csinál. Az információkkal bármit tehetnek.

Az Európai Bizottság kezd ébredezni, elfogadhatatlannak tartja, hogy „kínai rendőrőrsök működésén keresztül Peking kiterjeszti tevékenységét a tagállamok területére”, mondta Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos. Az európai szabadság végét jelenti, ha a kínai diktatúra rendfenntartó szervei járőröznek az EU-ban.

Azt még nem is tudjuk, hogy Orbán titokban milyen jogokat ad a rendőrruhában érkező kínai kémeknek, ügynököknek és katonáknak. Még diplomáciai mesntességet is kaphatnak. Ha civil ruhába öltöznek, a határok nélküli Európában odamennek, ahova akarnak. Azt sem lehet tudni, hogy a rendőrörsök leple alatt hány kínai titkosügynök megy tovább az EU-ba.

Az amerikaiak az orosz titkosszolgálat budapesti bázisát kifüstölték. A csődbe jutott Orbán kínai gyorssegélyekért, hitelekért cserébe nemcsak Magyarország, hanem uniós országok, a NATO és vele együtt Amerika biztonságát is veszélyeztetik. Ami Orbánt egy pillanatig sem zavarja. A kínaiaktól tulajdonképpen segítséget kap a Nyugat elleni háborújához.

SZEPESHÁZI PÉTER: POLT PÉTER FELADATA LENNE, HOGY SENKI SE VESZÉLYEZTESSE A NER-RENDSZERT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2024.04.11.


Az, hogy Polt Péter nem ura a helyzetnek, egyértelműen arra utalt, a legfőbb ügyész nem fogja olyan erősen a munkatársait, hogy még véletlenül se, senki se végezhessen olyan becsületes, tisztességes munkát, ami a NER-rendszer ellen hat – reagált Szepesházi Péter ügyvéd Polt Péter hétfő esti parlamenti válaszaira. A legfőbb ügyészt Harangozó Tamás, az MSZP és Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek országgyűlési képviselője kérdezte azzal a hangfelvétellel kapcsolatban, amelyet Magyar Péter tett közzé, és amin az ex igazságügyi miniszter arról is beszélt volt férjével, hogy Rogán Antal neve kikerült a Schadl–Völner-ügy irataiból. Szepesházi Péterrel – aki korábban bíróként is dolgozott – arról beszélgettünk, mennyire lehetnek helytállóak Polt Péter válaszai, illetve ura-e a helyzetnek a „hamis vád” ügyében?

Nyilvánvalóan úgy értette Varga Judit a közzétett hangfelvételen, hogy Orbán Viktor érdekében nem tudja kézben tartani Polt Péter az ügyészséget. Nem tudja mindig, azonnal, időben, minden egyes ügyészre, nyomozásra kiterjedően leállítani a rendszer érdekében nem álló nyomozásokat az adott vádlottaknál – mondta Szepesházi Péter.

Jogilag azt kell tudni a helyzetről, hogy – szemben a bírósággal – az ügyészeknek nincs ügyészi függetlenségük. Az ügyész – egy félkatonai szervezet remélhetőleg tartással és jogi tudással rendelkező, a jogot önállóan értelmező személyisége – munkájába a felettes ügyész beleszólhat, sőt, magához vonhatja akkor, ha nem tetszik neki, amit az adott ügyész leír akár egy tervezet szintjén. Például azt írja, hogy nem emel vádat, vagy vádat emel, de nem mindenki ellen – magyarázta a korábban bíróként is dolgozó ügyvéd...

„LUPKOVICS NAGYON FÉL” – SCHADL GYÖRGY A KÉSŐBBI UTÓDJÁNAK IS EGYETEMI VIZSGÁT INTÉZETT VOLNA

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2024.04.11.


2021. június 6-án, nem sokkal dél előtt Schadl Györgyöt telefonon hívták. A vonal másik végén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik oktatója volt. Előbb közel négy percig magánjellegű dolgokról folyt a beszélgetés, majd a végrehajtói kar akkori elnöke témát váltott.

Arról kezdett beszélni, hogy másnap vizsgája lesz egy „kedves ismerősének”, a Borsod Megyei Önkormányzat jegyzőjének, Lupkovics Beátának, aki viszont „nagyon fél” ettől a vizsgától. Schadl elmesélte azt is, hogy jelezte Lupkovicsnak: az oktató nagyon jó barátja.

Az oktató ebből rögtön megértette, mit akar a végrehajtói kar elnöke. Nyugtázta, hogy a vizsgán jó bizottság lesz, figyelnek, nem lesz gond, nyugtassa is meg ezt a jó ismerőst...PAUL LENDVAI: 14 ÉV UTÁN VALAMI FELÉBREDT MAGYARORSZÁGON

MEGBESZÉLJÜK / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2024.04.09.


Hogy ebből mi lesz, nem tudja – de szerinte Magyar és Orbán sem. Nem tudni azt sem, mi lesz Orbán válasza, ha nagyobb veszélyt érez Magyar szereplésében. Magyarország mindenesetre érdekes lett.


"Végighallgattam Magyar Péter interjúját a Partizánban, aztán egy másik interjúját az ATV-ben azzal a nagyon rosszindulatú hölggyel (Szöllősi Györgyi – a szerk.), megnéztem a volt feleségének egy és háromnegyed órás nyöszörgését azzal a pasassal (Hajdú Péter – a szerk.), aki kiugrott szerzetesre emlékeztetett. És ezek után azt tudom mondani: 2015 tavasza, azaz a Simicska-ügy óta nem volt ekkora villámcsapás a magyar belpolitikában, ilyen ellenzéki erő még nem jelentkezett – mondta a Megbeszéljükben Lendvai Pál, akit a Der Standardban megjelent cikke örvén kérdezett Bolgár György.

"Nem tudom, hogy ebből mi lesz. De a válaszokon és a kommentárokon azt látom, hogy nem tudják, mit kezdjenek vele. Ha Magyaréknak sikerül összehozni egy listát, egy pártnevet, és megjelenni az európai választáson, akkor meglepetést is okozhat" – fűzte hozzá.

Sok a ha – nyugtázta Lendvai –, de nem egyszerű vállalkozás, amikor valaki a belső körből rántja le a leplet erről a végtelenül korrupt társadalomról.

Tizennégy év után valami felébredt Magyarországon...

ÚJ ESZKÖZT ÉLESÍTENEK, AMIVEL ÚJRA LEHET OSZTANI A PIACOT: BIGE LÁSZLÓ MŰTRÁGYAKIRÁLY BIRODALMÁRA IS VESZÉLYES LEHET A JOGSZABÁLY

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2024.04.11.


Az Orbán-kormány eddig távol tartotta a „nagy ügyektől” a versenyhivatalt, nemzetstartégiai jelentőségűnek minősítette a necces fúziókat, felvásárlásokat, így akadálytalanul jöhetett létre például a KESMA kormányoldali sajtóbirodalma, nőhetett fel a legnagyobb távközlési cég mellé a nemzeti bajnok 4iG, jöhetett létre az OTP-vel vetélkedő szuperbank, az MBH. Most éppen az ellenkezője a terv, törvénymódosítással kennék fel a GVH-t az óriások elleni bevetésre, a tervezet szerint rá hárulna a feladat, hogy kijelölje az „alapvető jelentőségű” cégeket, és ha vizsgálódása során piaci torzulást talál, akkor szétdarabolást, sőt akár kényszereladást is előírhat. Az új fegyverrel akár újra is lehet osztani a piacokat, legyen szó nem kívánatos külföldi mamutról, esetleg kegyvesztett oligarcháról.


Befektetők, cégtulajdonosok számára félelmetesnek tűnhet a fegyver, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kaphat, ha az Országgyűlés elfogadja a versenytörvény módosítására beadott javaslatot. E szerint a hivatal

„a verseny és a fogyasztók szempontjából piacokon átívelő alapvető jelentőségű” vállalkozásokat jelölhet ki, és a piaci verseny torzulása esetén ezek tulajdonosait akár cégük kényszerértékesítésére is kötelezheti.

Ez jelentős változás, hiszen a GVH eddig fúziók, cégfelvásárlások esetében állhatta útját a versenytorzító növekedésnek, a jövőbeni felállást, a fúzió után kialakuló helyzetet modellezte. A törvénymódosítás arra adna lehetőséget, hogy a jelenleg fennálló helyzeten igazítsanak. Akkor is, ha jogszabálysértést nem lehet kimutatni – emelte ki a lapunk által megkérdezett versenyjogász, aki szerint a törvénymódosításban felsorolt paraméterek alapján igen tág tér nyílik a hivatal számára.

Vadonatúj kategóriát vezet be az új szabályozás: a piacokon átívelő alapvető jelentőségű vállalkozásokét. Hogy ebbe a körbe tartozik-e az adott társaság, azt a tervezet szerint a GVH állapítja meg külön versenyfelügyeleti eljárásban...

ÉLET AZ ÁLLANDÓSULT VESZÉLYHELYZET KÖZEPÉN - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2024.04.11.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele. Mozgalmas napunk lesz, visszatér például közel kéthónapnyi szünet után Gulyás Gergely és a kormányinfó. Természetesen ott leszünk, és közvetítjük is majd az eseményt, érdemes lesz követni minket délelőtt. 

Addig is, szokás szerint ajánlunk négy cikket külön is:


Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni...