2020. december 29., kedd

KRÓNIKUS BETEGEK IS BEADATHATJÁK A KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINÁT

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2020.12.29.


Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) szombaton ajánlást adott ki arról, mikor érdemes mellőzniük a koronavírus elleni védőoltást az alapbetegségekkel élőknek. Mivel a krónikus betegségekben és más, hosszabb ideje fennálló betegségekben szenvedők esetén nagyobb a kockázata a súlyos tünetek kialakulásának, a CDC ajánlása szerint ők akkor adassák be maguknak az mRNS-alapú koronavírus elleni vakcinát, ha az oltóanyag semelyik összetevője esetén sem lépett fel náluk korábban súlyos allergiás reakció.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) decemberben engedélyezte a Pfizer és a Moderna vakcináját, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) karácsony előtt engedett zöld utat a Pfizer oltóanyagának, majd január elején várhatóan a Modernáét is forgalomba helyezi.

A CDC becslései szerint az Egyesült Államokban már kétmillióan kapták meg a vakcinát. A hivatal védőoltási gyakorlatokkal foglalkozó tanácsadó bizottságának ajánlásai szerint az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói után a 75 év felettiek és a nem egészségügyben dolgozó, lényeges feladatokat ellátó személyek (essential workers) kaphatják meg az oltást, őket pedig a 65-74 év közöttiek, majd a nagy kockázatú egészségügyi problémákkal élő 16-64 év közöttiek és más, nélkülözhetetlen feladatokat ellátó személyek követik a listán.

Magyarországon múlt szombaton kezdték meg az oltások kiosztását, vasárnapig 132 egészségügyi dolgozó kapta meg a vakcinát. Az Our World in Data összesítése szerint Izraelben már a lakosság több mint 4 százalékát beoltották...

CSERNYENKO ÉS A SZPUTNYIK-V

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2020.12.29.


Bizonyára sokan emlékeznek Konsztantyin Usztyinovics Csernyenko szovjet pártfőtitkár munkásságára. Brezsnyev halála után először Juríj Andropov volt KGB-főnök töltötte be a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságának főtitkári pozícióját mindössze 15 hónapig, majd őt követte Csernyenko 13 hónapos uralma. Gyerekkori emlékeim csak arra szorítkoznak, hogy két élőhalott vezette akkor a világ egyik legnagyobb hatalmát. Csernyenko már hatalomra kerülésekor is szellemileg erősen leépült, többnyire bárgyún mosolygó báb volt, akinek a kezét az őt támogató testőrők emelték integetésre a Nagy Októberi Szocialista Forradalom november hetediki díszmenetén.

Pontosan ez a kép jutott az eszemben akkor, amikor a nemzet ópapája, Kásler Miklós bejelentette, hogy 3000 emberen fogják Magyarországon is tesztelni az orosz Szputnyik-V vakcinát.

Azt a vakcinát, amelynek előállítását és fejlesztési dokumentációját már magyar orvosok is megismerhették...

HETVENSZERES A KÜLÖNBSÉG A NYUGDÍJEMELÉSNÉL A LEGSZEGÉNYEBBEK KÁRÁRA

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2020.12.29.


Megvizsgáltuk, mennyit jelent a nyugdíjemelés a kisnyugdíjasoknak, azoknak, akik átlag körüli nyugdíjból élnek, valamint azoknak, akik biztosan nem panaszkodnak az időskori ellátásukra. A százalékos nyugdíjemelés megdöbbentő mértékben fokozza a különbséget az idős emberek között.

A nyugdíjemelés a jövő évre 3 százalék lesz, és jön a 13. havi nyugdíj első részlete is – egyelőre ennyi biztos. Ennek alapján kiszámoltuk, mit hoz 2021 az átlagnyugdíjas számára.

A Magyar Államkincstár közérdekű adatigénylésünkre tavasszal kiadott adatai szerint 2020 januárjában az öregségi nyugdíjasok ellátásának átlaga 142 114 forint volt. Ez úgy jött ki, hogy 2020-ra a költségvetésben 2,8 százalékos inflációt terveztek be, és mivel a pénzromlás ennél gyorsabb volt, a különbséget korrigálandó novemberben 1,2 százalékos, pótlólagos emeléssel toldották meg a nyugdíjakat. Így az átlagnyugdíj decemberre 143 819 forint lehetett. Januártól pedig következik megint az inflációkövető nyugdíjemelés, ezúttal 3 százalékos mértékű. Így

egy átlagnyugdíjas 2021 januárjában 148 134 forintot kaphat.

A havi járandóság mellett érkezni fog egy egyszeri összeg, a járvány kitörésekor beharangozott 13. havi nyugdíj első heti részlete, amit 2021 februárjában folyósítanak. Egy átlagnyugdíjas esetében ez hozzávetőleg 37 034 forint lesz, ami 12 hónapra elosztva havi 3086 forint plusznak felel meg, azaz feleannyinak, mint amennyivel egy év alatt nőtt az ellátás összege.

Nemcsak az összeg tér el azonban, különbség az is, hogy a 13. havi nyugdíj (így első részlete) nem épül be a nyugdíjba. Ez azért lényeges, mert ha később esetleg úgy dönt a kormány, hogy még sincs pénz a 13. havi apanázsra, eltörölhetik a juttatást, ahogy történt 2009-ben a pénzügyi válság miatt a szocialisták kormányzása alatt.

Az átlagnyugdíjnál egyébként árulkodóbb a mediánnyugdíj (aminél ugyanannyian kapnak kevesebbet, mint ahányan többet), és ha ezzel számolunk, akkor a kiindulópont az év elején 127 470 forint volt, erre jött a novemberi 1,2 százalékos emelés, amivel 129 ezer forintra emelkedhetett a mediánnyugdíj, 2021 januárjától pedig 132 870 forintra hízik. A mediánnyugdíjasoknak a 13. havi nyugdíj első részlete februárban plusz 33 217 forintot jelenthet...

MEGBUKOTT A KORMÁNY – ÉV VÉGI BIZONYÍTVÁNYOSZTÁS, 1. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.12.29.


Osztályoztuk az Orbán-kormányt. Nem érdemjegyekkel, hanem röviden bemutatva teljesítményüket. Annak idején, a Közgázon tanított egy Mátyás Antal nevű, Széchenyi díjas professzor, aki gazdaságtörténetre igyekezett oktatni az egyetemi ifjúságot, köztük e sorok íróját. Neki volt az a kellemetlen szokása, hogy ha egy teljesen tájékozatlan, felkészületen diákkal találkozott, a következőket mondta neki: „Amit maga tud, az nulla. Úgyhogy, most feleltetni fogom az elégtelenért.” Ebben a szellemben értékeltük Orbán Viktor kormányának ez évi tevékenységét. Az volt a szempont, hogy nevezett kormánytagok segítették-e a magyar embereket, s a hangzatos hazugságokon kívül tettek-e valamit azért, hogy Magyarország a mostaninál jobb hely legyen...

NOVÁK KATALIN, A KERESZTÉNY MINTAFELESÉG, BALOG ZOLTÁN A KERESZTÉNY MINTAFÉRFI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.12.28.


Az év végéhez közeledve szeretnénk segítséget nyújtani kedves olvasóinknak, hogy a január 1-i fogadalmaikat jó előre megfontolhassák. A helyes döntések meghozatalához azt a kérdést kell feltennünk, milyen emberek szeretnénk lenni január 1-től. Erről pedig nem kell sokat gondolkodni, mert pártunk és kormányunk gondoskodott arról, hogy kész minták álljanak rendelkezésünkre. Aki nő, az legyen olyan, mint Novák Katalin, aki férfi, az pedig legyen olyan, mint akit Novák Katalin állít mintaként a férfiak elé. Nem, nem Novák Katalin férjéről van szó, hanem Balog Zoltánról, Novák Katalin szupermentoráról.

Aki férfi, az legyen olyan, mint Balog Zoltán, aki immár nem miniszter, hanem református püspök, de olyan nagy az átjárás a kettő között, mintha a két pozíciót egyszerre töltené be. Balog Zoltán ugyanis elválaszthatatlan Novák Katalintól, mintha ketten töltenék be ugyanazt a posztot. Nemcsak Balog olyan, mintha családminiszter lenne, hanem Novák Katalin is olyan, mintha püspök is lenne.

Legyünk olyanok, mint egy fideszes miniszter és református püspök egyszemélyben, függetlenül attól, hogy férfiak vagyunk vagy nők, legyünk olyanok, mintha egyszerre lennénk Novák Katalin és Balog Zoltán. E két személyben egyesül a NER keresztény szubsztanciája.

Novák Katalin csak néhány hónapja családminiszter, de máris olyan, mintha mindig is az lett volna, s szerepét tekintve több annál, mint amit egy kormánytisztviselőről gondolnánk. Elég csak arra gondolni, hogy ugyanezt a pozíciót töltötte be egykor Göncz Kinga, aki Novák Katalin szerint egy családellenes kormány családminisztere volt. Egy biztos, Göncz Kinga nem adott mindenkinek követendő mintát, nem mondta meg, milyennek kell lennie egy nőnek, anyának, vagy feleségnek, nem testesítette meg magát “a” keresztény anyát és “a” keresztény feleséget. Nem mutatta be, milyen a tökéletes, mindenki számára követendő ideál. Igaz, a szabadságot sem azonosította azzal, amit Novák kötelezővé tenne.

Ha valaki egy pillantást vet Novák Katallin Facebook oldalára, megállapíthatja, hogy a miniszterasszony elemében van. Teljesen azonosult a keresztény mintacsalád, mintaanya, mintafeleség szerepével, mint a boldogság forrásával, mint aki megtestesíti mindazt, amit példának állít minden magyar nő elé. Mint Szűz Mária a középkori festményeken, ő minden családi kép fő alakja, mögötte a mellékszereplők, a gyerekek, és a háttérben a férj, mint Szent József, aki ácsolgat valamit a háttérben. Mindig mosolygósan, hibátlan sminkkel végezve a házimunkát, törlőkendővel mosva ablakot. Süt, főz, takarít, egyik kezében fakanál, másikban Brüsszel magyarellenes bürokratáinak nyaka. A magyar Wonder Woman...

POLYÁK GÁBOR: ORBÁN DÚLÁSÁT MEG LEHETETT VOLNA ÁLLÍTANI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.12.29.


„Vajon mi állítja meg a populistákat egy nagyobb országban, ha egy ilyen kis országgal szemben is tehetetlenek voltak? Az unió – a végeredményt tekintve – saját létét fenyegeti azzal, hogy hagyta, hogy Orbán Viktor ekkorára nőjön. Európai szintű szereplőt csinált belőle, ráadásul egy multi milliárdost is, amit azóta is hálásan köszönünk a német, holland és a francia adófizetőknek.” – Így nyilatkozott Polyák Gábor egyetemi docens, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Azt is elmondta, hogy ma brutális fölényben van mind felületek, mind pedig a pénzügyi támogatások tekintetében a kormánypárti média.


Ki hiszi el azt Orbán Viktornak, akár itthon, akár külföldön – főként az unióban –, hogy a baloldali, ellenzéki médiának ötven százaléknál magasabb a részesedése Magyarországon?

– A Fidesz-szavazók. Legyenek ők a határon innen, vagy túl, ők elhiszik. Bár, érdekes, hogy a mi idei hírfogyasztás-kutatásunk azt mutatta, hogy a Fidesz-szavazók többsége is azt tapasztalja, hogy a Fidesznek van nagyobb befolyása a médiára. Ez alapján, tehát az sem teljesen egyértelmű, hogy a Fidesz szavazói mindahányan elfogadják ezt az állítást, vagy készpénznek vennék. Az persze igaz, hogy a saját többségüket viszont kifejezetten pozitív fejleménynek látják. Egyébként most már Orbán Viktor sem azt mondja, hogy ballib túlsúly van, hanem azt állítja, hogy mostanra sikerült kialakítani egy fele-fele arányt. Szerinte most helyreállt a világ rendje, és végre nem a ballib – nem szeretem ezt a szót, mint ahogy a másik oldalt sem nevezem jobboldalinak, vagy konzervatívnak, mivel a Fidesznek semmilyen értékrendhez nincs semmi köze, mert amit csinál, az se nem jobboldali, se nem konzervatív – túlsúlyról beszél. A Nézőpont is ezt mutatta ki. Vagyis a megfogalmazás kicsit változott, ami azért mégiscsak annak elismerése, hogy a kormány igen intenzíven avatkozott bele a médiafolyamatokba...

JÓ LENNE EGY KICSIT BELEHÚZNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.12.29.


Miközben a fél világ döntött már arról, hogy épp milyen vakcinából és mennyit szeretnének, valamint ezek megérkezésével hol és milyen körülmények között oltanak majd, addig Magyarország kormánya épp 6000 ampullányi orosz vakcinát kapott, amelyet tudósaink tovább vizsgálnak majd, hogy eldöntsék, megfelelő-e. Nem állítom, hogy az orosz vakcina rosszabb lenne, mint az eddig több szervezet által is elfogadott nyugati vakcinák, de lássuk be, azok legalább átesetek fontos teszteken, amelyek valamiféle garanciát jelenthetnek az oltás hatékonyságára. Az is borzasztóan fontos, hogy minden lehetséges oltásból beszerezzen az országok, hiszen minél előbb érik el a nyájimmunitást, annál előbb térhetnek vissza a normális élethez, ami egyben a gazdaság fellendülését is jelenti majd. Egyszóval, a vakcinák körüli késlekedések akár forint milliárdokat is jelenthetnek majd Magyarországnak.

Hála az Uniónak, Magyarország is kapott pár ezer darabot az első vakcinákból, de ennek inkább volt jelzés értéke, mintsem valódi hatása. Jó lenne tehát, ha így, az év végeztével tájékoztatnák arról az embereket, hogy miből is választhatnak, és majd hol jelentkezhetnek az oltásért. Máskülönben ismételten káosz fog kialakulni, és az emberek kormányba vete
tt bizalma – ami egy járvány alkalmával borzasztóan fontos – tovább fog romlani...

MOSLÉKKORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.12.29.Nem szívesen írtuk le a címben szereplő kifejezést, nem is fogjuk a jövőben használni, mert ízlésünktől és stílusunktól távol áll az ilyesfajta megfogalmazás. De nem tehettünk mást, mert hiába a velünk született jó modor, valamilyen módon muszáj érzékeltetni, hogy kik azok, akik szemben állnak a normális Magyarországgal, és akik az ellenzéket hazaárulónak, idegen érdekek ügynökeinek, vagy legújabban, moslékkoalíciónak nevezik.

Talán a mindenre kapható Kövér László használta először az ellenzékre a moslékkoalíció kifejezést, most legutóbb pedig Gajdics Ottó a Magyar Nemzetben. Gajdics a Nyíregyházi Főiskola utolsó KISZ titkára volt, ami nem volna baj, a rendszerváltozás előtt is éltek emberek, KISZ-tagok és KISZ-titkárok, csak hát Gajdics most az úgynevezett jobboldal egyik megmondó embere, vagyis, ugyanolyan haszonelvű, álságos és hazug propagandistája, mint amilyen az előző átkosnak, KISZ-titkárként lehetett.

Gajdics egyébként a Kamu Karigeri írásában nem kevesebbet állít, minthogy az ellenzék a vírussal van, a járványnak drukkol, azt szeretné, hogy minél nagyobb legyen a baj. Egy ilyen állítást a világ jobb helyein érvekkel és bizonyítékokkal szokás alátámasztani, Gajdics azonban nem vesződik ilyesmivel, meg sem próbálja a lehetetlent, de erre nincs is szüksége, a Fidesz-híveknek ennyi elég, elvannak ők ezzel is...

KLUBRÁDIÓ: ZAVAR A HANGERŐBEN - ÚGY TŰNIK, A KLUBRÁDIÓ KÜZDHET TOVÁBB A FREKVENCIÁJÁÉRT. EGYELŐRE

NÉPSZAVA
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2020.12.29.


A Klubrádió által február 12-ig használt frekvenciára pályázók közül kettőt formai hibák miatt kizártak az eljárásból – közölte hétfőn a Médiatanács. A Klubrádiót tovább engedték, a jelenleg is sugárzó adótól csak hiánypótlást kértek. Pedig korábban több jel utalt arra, hogy a baloldali adó nem kapja meg a folytatás lehetőségét a fideszes delegáltakból álló testülettől. A hatóság szeptemberben kisebb hibákra hivatkozva úgy döntött, hogy nem hosszabbítják meg a Klubrádió frekvenciahasználati szerződését, pályázatot írtak ki a 92,9 MHz-re. Ráadásul a rádió viszonya a hatósággal nem felhőtlen: az adó beperelte az NMHH-t, sőt az ügyet értesüléseink szerint az Európai Bíróság is vizsgálja. 

Arató András, a Klubrádió elnöke még a hétfői bejelentés előtt a Népszavának azt mondta, nemcsak újrapályáztak, de megtámadták a frekvenciahasználati engedély meghosszabbítására vonatkozó kérelmük elutasítását, a keresetüket pedig már be is fogadta a bíróság. A hatóság őszi szőrszálhasogató döntése – amely szerint az adó több alkalommal sem szolgáltatott időben adatokat arról, pontosan milyen zenéket sugárzott – arra utalt, mindenáron meg akarják fosztani frekvenciájától a Klubot. Ugyan a hatóság szerint nem volt mérlegelési lehetősége – hiszen a médiatörvény kiköti: ismételt jogsértés esetén nem jár az automatikus hosszabbítás –, a Népszava novemberben kikutatta: akad két olyan kormányközeli adó is, amely hasonló hibákat vétett, mégis folytathatta. 

A most kizárt egyik pályázó szintén Fidesz közelinek tűnik. Az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. alapítója, Biró Balázs a néhai Andy Vajna rádiótulajdonos kormánybiztos ügyvédje volt. A másik kizárt induló a Közösségi Rádiózásért Egyesület, amely kötődik a Hit Gyülekezetéhez, amelynek vezető lelkésze, Németh Sándor rendszeresen dicséri a kormány munkáját. Az egyesület elnöke Németh S. Szilárd a Németh Sándor tulajdonolta ATV vezérigazgatója, egyébiránt a lelkész fia. A Spirit FM-mel pályázó ifjabb Németh a Media1 szakportálnak azt mondta, azért zárták ki őket, mert nem részletezték, hogy egyes műsorsávokban miféle “zenét” terveznek sugározni. Bíró Balázs, az LBK vezetője pedig azt közölte, egyelőre vizsgálják a Médiatanács döntését. Azaz még nem biztos, hogy a Klubrádió marad az egyetlen érdeklődő a 92,9 iránt...

ITT OLVASHATÓ

FÁCÁNOK ALKONYA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.12.29.


December 27-én kies hazánkban minden évben jótékonysági vadászatot tartanak, ami esemény már a nevében hordozza az anakronizmust, miszerint a gyilkolás volna a humánum eredője. Elmesélem azért, mert nem biztos, hogy mindannyian tudjuk, tehát le kell perkálni a vadásznak harmincezret, amiért a kijelölt napon reggel kilenctől délig öldökölhet. A pénzt orvosi műszerekre fordítják a jótét lelkek, és ez olyan nemes dolog, azt mondják. Idén fácánra lehetett menni, így egészen gyakorlatiasan azt is föltehetnénk, hány fácánélet ér egy lélegeztetőt – pláne túlárazva –, összefoglalva, mennyi vérnek kell folyni ahhoz, hogy kielégüljön egy vadász.

Erről lehet szó, mert és ugyanis azt a harmincezret, ha ilyen késztetései vannak az organizmusnak, mindenféle lövöldözés nélkül is oda lehetne adni, de nem. Buddha zokogna, és feltehetőleg a többi aprószentek is ezt tennék, minket azonban elönt a felhőtlen boldogság, hogy milyen szép is a vadászemberek lelke, de nem. Elég csak Semjénre nézni, a pörge kalapjára, hidegen csillogó szemüvegére, amely ájtatos, bamba szemeket takar, és máris látjuk, hogy elhagyott minket az Isten, így hát nem is lehetünk emberiek Kásler sámán képzetei szerint. De milyen jó is, hogy ő meg az, úgy telítődött Istennel, hogy levitál, mint Nicanor atya a forró csokoládétól Marquez papánál.

Mind az összes nagyjainknak van valami káros szenvedélye, Orbánnak a futball, Semjénnek a gyilkolás, Káslernek pedig a sámánvilág. Mint az életért és halálért felelős miniszter épp most osztott ki uszkve másfél milliárdot magyarságkutatásra, aminek újabb bimbaja lesz egy, a honfoglalásról szóló tizenkét részes animációs sorozat is. Ezt a műalkotást ugyanazok készítik majd, mint akik a Pozsonyi csatát álmodták meg nekünk. Arról pedig az a vélekedés, hogy „a kisebbségi komplexus és az önhittség egyaránt önértékelési zavar”. Ebbe a sorba csatlakozott Schmidt nagyasszony is, aki szerint „a nemzeti öntudat megélése olyan erős identitást ad, amit nem lehet felülírni”...