2020. február 7., péntek

VÁMOS MIKLÓS: AZ ORDAS ESZMÉK MINDIG MEGBUKNAK

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: FICSOR BENEDEK
2020.02.07.


Harcoljunk az ápolónőkért, a bányászokért, de ne az írók megélhetéséért – mondta a Magyar Hangnak Vámos Miklós, aki szerint a hatalom hiába tölti meg a „saját” művészeivel a tankönyveket, a fiatalok egyszerűen átlapoznak rajtuk. Az író január 29-én lett 70 éves, születésnapját egy különleges kötettel ünnepelte, a Hetvenkedő húsz éven át halmozódott limerickek gyűjteménye, amelyekben a szerző a legmesszebbre ment „a testi és lelki pucérra vetkezésben”.

Vámos Miklós örökké nyitott bőrtáskája, és ellenállhatatlanul rezervált műsorvezetői stílusa tévénézők millióinak estéjét határozta meg hétről-hétre. Amilyen visszafogottan kérdezte akár legféltettebb titkaikról is a Lehetetlen vagy a Rögtön vendégeit, olyan kitárulkozónak bizonyult a könyveiben. Saját bevallása szerint eddig a Töredelmes vallomásban árult el magáról legtöbbet, a Hetvenkedő azonban túltett minden eddigi munkáján: „ebben a könyvben mentem a legmesszebbre a testi és lelki pucérra vetkezésben”.

A személyes kitárulkozás mellett a kulturális életről is kérdeztük Vámos Miklóst, aki egy szóba sűrítette véleményét: Rémületes. – Író írónak, művész művésznek farkasává vált. A mostani hatalom úgy érzi, lehet írókat, színészeket, zenészeket kinevezni. De nem lehet – fogalmazott Vámos Miklós, aki szerint a bizalomhiány a legnagyobb baj. – A nép nem bízik a politikusban, a politikus nem bízik a népben. A főnök nem bízik a beosztottban, a beosztott nem bízik a főnökben. A házastársak sem bíznak egymásban, lassan a szerelmesek sem. Sorolhatnánk tovább, szomszédok, kollégák, bank és ügyfél, orvos és beteg, osztálytársak, vetélytársak… Alapvetően ez minden baj ősforrása – mondta...

AMIKOR MÁR A RENDŐRÖK ÉS A BÍRÓK IS A HATALOM CSICSKÁSAIVÁ VÁLNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.02.07.


A ligetvédők esete tökéletesen megmutatja a mai jogállam helyzetét Magyarországon. Pontosabban annak hiányát, hiszen a döntés egyértelművé teszi, hogy a hatalom zsoldosai szinte bármit megtehetnek – a rendőrök csicskáztatását is beleértve – miközben egy egyszerű halandó akár azért is büntetést kaphat, ha egyébként őt érte sérelem. A tegnapi döntést követően senki ne jöjjön azzal, hogy nem fair a bíróságokat vagy a rendőrséget bírálni, amiért azok kiszolgálják a hatalmat, hiszen jól láthatóan pontosan ez történik. A parancsra tettem vagy nekem ez a munkám nem felmentő tényezők, hiszen váltani mindig lehet. Az, hogy idáig jutottunk, az emberek folyamatos asszisztálásának is köszönhető, hiszen nélkülük ez soha nem mehetett volna végbe. Volt azonban igény a gerinctelenségre, a megalkuvásra, a szolgaságra, elég volt egy megfelelő összeget ajánlani érte cserébe.

Magukat biztonsági őröknek hazudó bűnözők, ehhez asszisztáló rendőrök és bírók. Az igazságszolgáltatást a saját kezükbe vették, ezzel lényegében értelmetlenné téve az egész rendszert. Már a ligetvédők kidobásakor bejelenthették volna, hogy nem hogy bűncselekményt nem követtek el a kopaszok – Gulyás Márton ujjának eltörésekor – hanem még ők jártak el jogszerűen. Az ítélet már előre meg volt írva, amivel a Tanú című film sokadszorra is valósággá vált a 21. századi Magyarországon. Ezek után azonban ki csodálkozik azon, ha egy rendőri egyenruhába öltözött emberben nem bízik meg senki? Hogy őket nem hogy nem tisztelik, de még csak komolyan sem veszik. Annyi okot szolgáltattak már annak érdekében, hogy ez így is legyen, hogy ezzel nehéz lenne vitatkozni. Csak azokat sajnálom, akik még ezen körülmények között is képesek voltak normális rendőrök maradni és kénytelenek szemtanúivá válni annak, hogy munkatársaik és főnökeik lementek kutyába...

ZÁVADA PÁL: A MAGYAR IRODALOMTANÍTÁS JÖVŐJE RÉMES ÉS RETTENETES

SZEGED.HU
Szerző: BOD PÉTER
2020.02.07.


Bűzlik a Takaró Mihály-féle nézetrendszertől – röviden így válaszolt a Kossuth-díjas író arra a kérdésre: mi a véleménye a Nemzeti alaptanterv irodalomtanításra vonatkozó részéről.

Felháborító, hogy a kortárs magyar irodalom kimarad a jövőben a középiskolai irodalom oktatásából, de ez csak az egyik baja az új tervezetnek – mondta el a szeged.hu-nak az író. Avítt, korszerűtlen a középiskolai irodalomtanítás egész szemlélete és módszere. Nagyon beleillik a jelenlegi kormány eddigi oktatás- és kultúrpolitikájába. Ilyen értelemben nem meglepetés a Nemzeti alaptanterv nyilvánosságra hozott szövege, de nagyon szomorú – vont mérleget az író.

Závada Pál jelezte: teljes mértékben egyetért a Magyar Tanárok Egyesülete ebben a tárgykörben január 31-én nyilvánosságra hozott állásfoglalásával. Úgy véli: semmivel nem magyarázható, hogy lényegében mindaz, ami 1945 után a magyar irodalomban történt, kívül fog maradni a középiskolai magyar órákon. A diákok – fűzte tovább mondandóját az író – a Nyugat klasszikus nemzedéke utáni alkotókról lényegében alig kapnak valami kézzelfoghatót az iskolában.

Óriási hiány, hatalmas lyuk keletkezik így – fogalmazott Závada, aki szerint az irodalomoktatás így halott lesz, és múzeumi kultúrszörnyként fog megjelenni a diákok előtt. Az irodalomtanítás szerinte az egyik legfontosabb értelmét fogja elveszteni hamarosan, mert nem kínál fogódzót a diákoknak, akik számára a kortárs irodalom könnyebben befogadható, mint a régi korok irodalma. Ez azért is különösen nagy gond, mert a tanítás nem csinál kedvet az olvasásához, és ez által nem nevel olvasót a fiatalokból.

– A leghaladóbb, legmodernebb irodalomtanítás éppen a kortárs művekkel foglalkozik, mert ezen keresztül képes bemutatni a stílus, a szövegmegformálás sajátosságait és az irodalmi művek poétikáját, azaz annak alkotói módszereit. A kortárs irodalom kikapcsolása azért is káros, mert így képtelenség lesz összekapcsolni a múltat a jelennel – fogalmazott Závada Pál. Nem tudunk majd rámutatni arra, hogy milyen múltbeli irodalmi törekvések és elképzelések élnek tovább a kortárs irodalomban...

SZÁMUKRA MÁST JELENT A BECSÜLET: ŐRSI GERGELY, POKORNI ZOLTÁN ÉS V. NASZÁLYI MÁRTA EGYÜTT TILTAKOZIK

NÉPSZAVA
Szerző: Cz. G.
2020.02.07.


Kivételes alkalom: kormánypárti és ellenzéki polgármesterek közösen álltak nyilvánosság elé, hogy elhatárolódjanak a szélsőjobboldali, náci-nyilas propagandától.

Nem vetődött fel, hogy a kerületi vezetőtársaimon kívül bárkivel egyeztetnem kellene – mondta lapunknak Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester, akit arról kérdeztünk: konzultált-e valakivel pártjának vezetői közül, mielőtt úgy döntött, közös szereplést vállal ellenzéki polgármesterekkel. 

Pokorni mellett V. Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes, valamint Őrsi Gergely, a II. kerület szocialista polgármestere - és Ungváry Krisztián történész - ült egy asztalnál a Budavári Önkormányzatban tartott tájékoztatón. A szélsőjobboldalon „becsület napjának” nevezett évfordulóhoz közeledve úgy érezték, közösen kell fellépniük: elfogadhatatlannak tartják, hogy „önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét”. 

1945 februárjában a budai Várba szorított német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből. A három önkormányzat köztéri kiállításokkal és rendezvényekkel emlékezik. A konténerekbe kihelyezett tárlatok – amelynek anyagát a szovjet hadsereg korabeli felvételei alapján Ungváry Krisztián állította össze – egyebek mellett a Városmajorban és a Kapisztrán téren lesznek láthatók. 

A helyszínválasztás nem véletlen. Szélsőjobboldali szervezetek a Városmajorban tartanak demonstrációt, a Kitörés emléktúra startját pedig a szervezők a Kapisztrán térre hirdették meg. Mindkét szombati rendezvény ellen antifasiszta tüntetések szerveződnek...

JÖNNEK A KAMERÁK – DERMESZTŐNEK NEVEZTE SZÜDI JÁNOS SZAKJOGÁSZ A KORMÁNY ISKOLARENDÉSZETI TERVEIT

168 ÓRA
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2020.02.07.


Miközben sok szakértő a NAT-tal van elfoglalva, szinte észrevétlen marad, amit Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Horváth László, fideszes parlamenti képviselő jelentettek be Gyöngyöspatán. Az MTI tudósítása szerint az államtitkár azt mondta: a zavartalan munkavégzés körülményeinek biztosításával meg kell védeni a munkájukat ellátó pedagógusokat. Maruzsa Zoltán a gyöngyöspatai gyerekeknek jogerősen megítélt kártérítés ügye kapcsán kifejtette: az oktatási intézményekben előforduló, pedagógusokkal szembeni erőszakos esetek egyre gyakoribbak. „Ennek visszaszorítása érdekében a kormány az érintett és erre igényt tartó oktatási intézményekben iskolarendészet felállítását és biztonsági kamerarendszer kiépítését tervezi” – tette hozzá.
A kormány hetek óta szítja a rasszista gyűlöletet a helyi romák ellen. A múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök még erre is rátett egy lapáttal: szokásos rádióinterjújában arról beszélt, hogy „az elmúlt években áldatlan állapotok jöttek létre” Gyöngyöspatán. Kifejtette: „sok család nem küldte be a gyerekét az iskolába, valakinek 500 óra hiányzása van, akit beküldtek, az nem tartotta be a házirendet. Itt hol szülők, hol gyerekek fenyegették meg a tanárokat, időnként fizikai tettlegességre is sor került”. Nyilvánvaló volt ezek után, hogy valami készül...

BUDAI LUXUSVILLÁBA KÖLTÖZTEK A KORMÁNYPROPAGANDÁBÓL MEGGAZDAGODOTT BALÁSY GYULA REKLÁMCÉGEI – DRÓNVIDEÓ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.02.06.A kormányzati propagandakampányokat évi több tízmilliárd forintért lebonyolító New Land Media Kft. és Lounge Design Kft. székhelye 2019 októbere óta egy rózsadombi ingatlan, melyet a cégek tulajdonosa, Balásy Gyula vásárolt meg. A korábban panzióként működő hatalmas villa felújítása jelenleg is tart – drónvideón mutatjuk az épületet.

Tavaly nyáron a 24.hu számolt be arról, hogy Balásy Gyula 2018 októberében megvásárolt a II. kerületben egy 1800 négyzetméteres telken álló 800 négyzetméteres épületet, ami korábban panzióként működött. A cégadatbázis szerint az óriási ingatlan a vásárlás után egy évvel, 2019 októberében lett Balásy két reklámcége, a Lounge Design Kft. és a New Land Media Kft. székhelye.

De nem csak a kormányzati propaganda-kampányokat levezénylő vállalkozásoknak ad otthont ez a II. kerületi hatalmas épület: itt van a székhelye Balásy Gyula tavaly szeptemberben bejegyzett építőipari cégének, a Lounge Homes Kft.-nek is, amiről az mfor.hu írt először.

A rózsadombi luxusvillán még most, 2020. február elején is dolgoznak, de úgy tűnik, hamarosan véget érnek a felújítási/átalakítási munkálatok. Drónvideón mutatjuk az ingatlant.


HŐSÖK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.02.06.


Szombaton a korábbi hírekkel ellentétben mégis megtarthatják Budapesten a Becsület Napja elnevezésű rendezvényt. A német–magyar haderők 1945-ös budapesti kitörésére emlékező rendezvény azonban érthetően ismét feszültségeket fog szülni. Ennek oka pedig nem más, mint hogy arra évről-évre nem túl meglepő módon neonáci és szélsőjobbos csoportok érkeznek, szinte normálissá és elfogadottá téve ezt a megmozdulást. Úgy tesznek, mintha teljesen normális lenne az, hogy 2020-ban a fajvédők és a fehér fajért aggódók Budapesten gyűlnek össze egy rendezvény keretében. A nácik persze folyamatos azt harsogják, hogy ők nem nácik, mindössze hőseikre megemlékezni érkeztek és különben sem képviselnek szélsőséges nézeteket. Ezt azonban vélhetően még saját maguk sem hiszik el, hiszen ha így lenne, nem tartanának úgy a rendezvényen megjelenő újságíróktól, mint vámpír a napfénytől.

Pontosan tudják, hogy a megmozdulásuk nácikat fog a fővárosba vonzani, hiszen az pontosan nekik szól. Öltöztethetik azt olyan köntösbe, amilyenbe akarják, attól még nem lesz más. Erre ma Magyarországon – de egyébként a világ egyéb pontjain is – óriási szükség van, hiszen nem elég még a már meglévő faj- és idegengyűlölet, valamint rasszizmus, helyet kell adni egy olyan megmozdulásnak is, ahol ezek az emberek gond nélkül beszélhetik meg nézeteiket. Hogy ennek betiltása a szólásszabadság megsértése lenne? Ez akkor lenne így, ha nem élnének vissza a joggal akkor, amikor másokkal szembeni kirekesztést és gyűlöletet támogatnak...

A BELVÁROS KÖZEPÉN VIRÍTOTT A TÖBBSZINTES, 60 FŐS ZUGHOTEL

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2020.02.07.


Az Astoria közelében egy Szentkirályi utcai, 20 lakásos, több emeletes, összesen 60 fő befogadására alkalmas apatrmanszállót ellenőrzött nemrég a józsefvárosi önkormányzat, amikor kiderült, hogy több minden is hiányzik a vállalkozás legális működéshez – értesült a hivataltól a 24.hu. Megtudtuk azt is, hogy a Szentkirály utca 4/b alatt működő Cherry Apartments eddig nemcsak hogy bejelentés, tehát a szükséges működési engedély nélkül működött, de a több mint félszáz vendég befogadására alkalmas, fogadótérrel és recepcióval rendelkező épületnek még csak használatba vételi engedélye sem volt. Ez utóbbit szintén a VIII. kerületi önkormányzattól kellett volna igényelnie, ám eddig ezt is elmulasztották. Az önkormányzat ezért bezáratta a szállást és milliókra büntette az üzemeltetőket.

Előzmények

Még december közepén számoltunk be arról, hogy a Nagymező utcában több tucatnyi ággyal működtet engedély nélkül illegális szállót a Fidesz Nógrád megyei országgyűlési képviselője, Becsó Zsolt cége. Az engedély nélküli kitétel itt az önkormányzati bejelentés elmulasztásra vonatkozott: a fideszes politikus cége a jelek szerint évek óta működtetett szálláshelyet úgy, hogy a kötelező bejelentést sem tette meg a terézvárosi önkormányzat felé. Aki így tesz, logikusan azt a négyszázalékos idegenforgalmi adó (ifa) befizetését is elblicceli, amelyet a vendégeknek minden egyes éjszaka után fizetnie kell a szobaárból következően. Például egy húszezer forintos ár után ez 800 forintot tesz ki, de ha egy szálló, mint például Becsóé, több mint tíz szobát ad ki, ez az összeg éves viszonylatban akár milliós tételű adó be nem fizetése is lehet...

FRANK LIU, A LEGGAZDAGABB MAGYAR KÜLÖNÖS TÖRTÉNETE KÖVÉR LÁSZLÓVAL

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2020.02.06.


Egy felfoghatatlanul gazdag tajvani milliárdos szeretett bele Magyarországba. Frank Liu remek kapcsolatokat ápol Kövér László házelnökkel, korábban már megmentette a Pápai Húst, most pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné alapítványától vett egy méretes ingatlanprojektet. Fordulatokban gazdag történet egy immár magyar állampolgársággal bíró üzletember hazai szárnypróbálgatásairól.

Csányi Sándor vagy Mészáros Lőrinc? Ki lehet most a leggazdagabb magyar? Határozottan állíthatjuk, hogy egyikük sem. Van ugyanis egy magyar állampolgár, Frank Liu, akinek a vagyonáról ugyan nincsenek pontos adataink, de ismerői szerint az 1,5 milliárd euró felett diszponáló magyar éllovasokkal szemben többszörös dollármilliárdos. Róla szól ez a történet...

EGY PÉCSI GIMNÁZIUMBÓL JÖTT AZ ELSŐ TANTESTÜLETI TILTAKOZÁS AZ ÚJ NAT ELLEN

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2020.02.07. 


Országszerte tiltakozási hullámot indított el az új Nemzeti Alaptanterv múlt pénteki megjelenése.

Először a Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete fejezte ki tiltakozását a NAT, de különösen a magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem tantárgyak tantervének tartalma ellen. Majd a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezésében indult facebookos akció: egyénileg, tiltakozó szelfiket posztolva követelik tanárok az új alaptanterv visszavonását.

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanári munkaközössége azonban az első tantestületi közösség, amely testületileg adott ki tiltakozó nyílt levelet az új NAT ellen, mert úgy érzik, eljött az ideje annak, amikor már nem hallgathatnak tovább, amikor cselekedni már erkölcsi kötelességük.

Úgy gondoljuk, nem lehetünk kiszolgálói annak a NAT-nak, mely egyeztetés, érdemi vita nélkül, tartalmát és szerzőit a szakma előtt titokban tartva született. Ebben az országban a mi felelősségünk sem kisebb, mint a politikusoké. Nem kívánunk végrehajtói lenni a politika és az ideológia által vezérelt oktatáspolitikának, amely még tovább ront a közoktatás helyzetén”

– áll a munkaközösség szerdán, a Facebookon közzétett nyílt levelében. Majd leírják azt is, milyen konkrét problémáik vannak a NAT-tal. Többek között, hogy
- bár csökkenti az óraszámokat, mégis tovább növeli a tananyagot;
- lexikális ismeretek sokaságát írja elő kompetenciafejlesztés helyett;
- nem vesz tudomást a különböző iskolatípusok sajátosságairól, az ott tanulók igényeiről, lehetetlenné teszi a differenciálást, tehetséggondozást és felzárkóztatást;
- nem vesz tudomást a megváltozott olvasási szokásokról, a diákok érdeklődéséről, a megváltozott világról;
- a diákok saját koruk és problémáik megjelenítésére nem látnak példát, nem találkoznak kortárs szövegekkel, hiszen ezek teljesen hiányoznak a NAT-ból.
Tanárként is sérti őket az új alaptanterv, mert úgy látják, az „szolgává alacsonyítja az önállóság és a választás lehetőségétől megfosztott kollégákat”.

A magyartanárok kezdeményezéséhez az iskolán belül később csatlakoztak még a művészeti tárgyakat oktató tanárok, akik szerint az új NAT bevezetése után „ rendkívül kevés idő jut majd a képzőművészetek és a zene megismertetésére, megszerettetésére, kreatív személyiségek nevelésére”...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN MEGOSZTJA A A KERESZTÉNYDEMOKRATÁKAT ÉS ÜGYESEN MANŐVEREZ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.02.07.Az európai jobboldal nem merte szavazásra feltenni Orbán Viktor kizárásának kérdését, az ügy szembeállította egymással a kereszténydemokraták tagpártjait. A politikust gyakran szorongatják, de sosem állítják igazán választás elé. Mindezidáig sikerült neki ügyesen manővereznie. A Néppárt Politikai Gyűlése sem tudott dűlőre jutni a héten, noha Budapest sorra sérti meg a jogállam elveit. Egyes tagok attól félnek, hogy ha kirakják a magyar miniszterelnököt, akkor az a PiS-szel és Salvini Ligájával áll össze. Egy magas rangú EPP-illetékes komoly kockázatnak tartja ezt az eshetőséget, éspedig az egész unió szemszögéből. Bár ez a veszély jelenleg nem tűnik igazinak, tekintve, hogy az olasz politikus már nem tagja a kormánynak, az Osztrák Néppárt pedig a zöldekkel lépett koalícióra. A 26-ok kínban érzik magukat Orbán miatt. Az Európai Tanács a közelmúltban már kétszer is napirendjére tűzte a magyar kérdést, minden eredmény nélkül. De látnivaló, hogy itt színjáték folyik, hiszen a testület a lengyelek, a visegrádiak és bizonyos nyugati országok ellenállása folytán soha nem jut egységre a 7-es paragrafus kapcsán, amely pedig lehetővé tenné a magyarok tagsági jogainak felfüggesztését. De az új felállásban az EU-nak és a Bizottságnak sem érdeke, hogy olajat öntsön a tűzre és kiélezze a kapcsolatokat a magyar vezetővel. Jacques Rupnik, a párizsi Sience Po professzora azt mondja, von der Leyen és Michel legfeljebb addig megy el, hogy bizonyos normákra figyelmeztessék Orbánt, mert a Brexit után a közösség túl sok kérdésben megosztott. Ugyanakkor nagyon is szükségük van rá a következő költségvetés kapcsán, mi több, a függés kölcsönös – mutat rá egy brüsszeli forrás. Merthogy Magyarországnak kellenek a kohéziós alapok és semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy becsapja maga mögött a Néppárt ajtaját. Másfelől viszont ahhoz, hogy a büdzsé tervezetét elfogadják, fel kell mutatni mind a 27 állam aláírását.

Orbán Viktor új bűnbakot talált: a romákat. A Fidesz megsokszorozza támadásait a közösség ellen. Ehhez egy olyan bírósági ítéletet vet be, amely a gyöngyöspatai iskolai szegregáció áldozatainak kedvez. A riport a helyszínen megszólaltat két érintett roma fiatalt, akik közül az egyik nem hiszi, hogy megkapják a kártérítést, miután a miniszterelnök beleavatkozott. A másik viszont bízik az igazságszolgáltatásban, mert Magyarország nem királyság, hogy az uralkodó döntsön el mindent. A 60 károsultnak a bíróság 100 milliós jóvátételt ítélt meg, de az ügy híre nem lépte volna át a 2400 fős település határait, ha a kormányfő nem határoz úgy, hogy politikát csinál belőle. Az is közölte év eleji sajtóértekezletén, hogy leállítják a rossz börtönviszonyok miatt járó kifizetéseket a raboknak. Utána a Fidesz jól bejáratott propagandagépezete egészpályás letámadást indított a gyöngyöspatai gyerekek ellen. A migránsok helyett a romák kerültek a célkeresztbe, és ez be is jön, mivel a magyarok többsége az gondolja, hogy a romák genetikailag a bűnözésre vannak beprogramozva – mondja Farkas Lilla, jogvédő ügyvéd. Azt a civil szervezetet képviseli, amely történetesen kap támogatást Soros Györgytől, és amelynek a hatalom nekirontott, miután az sikerre vitte a kártérítés ügyét. Csemer Géza, a helyi roma közösség vezetője azon tűnődik: Orbán azt hozta fel, hogy az érintettek nem dolgoztak meg a pénzért, de miként is tehették volna, amikor az elszenvedett sérelem idén még gyerekek voltak? Egyben maffia módszernek nevezi, hogy egyesek nem ismerik el a jogerős ítéletet. Biztosnak látszik, hogy szerény költségvetése miatt a helyi önkormányzat helyett a kormánynak kell majd fizetnie. A vicc az, hogy a romák közül sokan a Fideszre szavaztak, igaz az alternatíva a Jobbik volt és még sokan emlékeznek, amikor a Magyar Gárda 2011-ben felvonult a faluban. Ugyanakkor a helyi nem romák közül többen is a hatalom oldalára állnak a kártérítés kapcsán. A másik oldal fogadkozik, hogy ellenáll a nyomásnak, még akkor is, ha többen bevallják: félnek, hogy Orbán kampánya nyomán újra kiéleződik a feszültség a településen. 

A brit kormánypárt megdorgálta egyik képviselőjét, amiért az a múlt szombaton olyan szélsőjobbos politikusok oldalán szólalt fel a nemzeti konzervatívok római konferenciáján, mint Orbán Viktor. Hivatalos közlés szerint a toryk figyelmeztették a lengyel származású Kawczynskit, hogy fellépése elfogadhatatlan, figyelembe véve, hogy kik voltak még jelen. A párt ezért a leghatározottabban elítéli a történteket és elvárja, hogy a honatya a jövőben fontolja meg jobban a lépéseit. A politikus elfogadta a bírálatot és bocsánatot kért (bár az elején nagyon nem akarta megérteni, miről van szó – a szerk. megj.). 

Németországban veszélybe került a tabu, hogy a demokratikus pártok nem működnek együtt a szélsőjobbal. Hogy Türingiában az AfD segítségével választották meg szabaddemokrata tartományi kormányfőt, az aggasztó jelzést küld a politika állapotáról – írja a vezércikk. Kiemeli, hogy ilyesmire a 2. világháború óta nem volt példa, vagyis veszedelmes Rubiconon kelt át a CDU és az FPÖ, hiszen együtt voksoltak a nacionalista, bevándorlás-ellenes Alternatívával. És ez még akkor is igaz, ha a pajzsra emelt Kemmerich a nagy nyomás hatására lemondott. A baj már megvan. Itt nem arról van szó, mint Ausztriában, ahol a szélsőjobbos FPÖ a konzervatívok oldalán belépett a koalícióba, vagy Észtországban, ahol a kormánypárt úgy került hatalomra, hogy összeállt a szélsőségesen naconalista EKRÉ-vel. Ez esetben a Szabaddemokrata Párt, amely tavaly októberben alig tudta venni a választási küszöböt, kifejezetten az AfD-re támaszkodott, hogy kiüsse a nyeregből az eddigi miniszterelnököt, az egykori NDK-s NSZEP utódpártjának számító Balpárt jelöltjét, de a közreműködésért nem ajánlott fel semmilyen posztot. Az utána következő felháborodás és tiltakozás mutatja, hogy a tabu változatlanul nagyon erős. Merkel megbocsáthatatlannak minősítette a történteket. Ám a fejlemény arról árulkodik, hogy az egymást követő nagykoalíciók másoknak nem hagynak helyet a politikai középen. Az ellenzék fő ereje az AfD. Egyes tagjai már nem ítélik el fenntartás nélkül a nácikat. Thüringiai vezéréről bíróság mondta ki, hogy nyugodtan lehet fasisztának nevezni. Ugyanakkor meggyengült mind a CDU, mind a Szociáldemokrata Párt. A német politika egyre töredezettebb, ehhez képest aránytalanul nagy befolyást élveznek a szélsőségesek. Türingia a jövőre esedékes általános választáson további lendületet adhat a radikálisoknak, hacsak a politikai paletta közepe nem képes növelni népszerűségét. Viszont ha ez így marad, akkor még nehezebb lesz fenntartani a cordon sanitaire-t, amely évtizedeken át távol tartotta a szélsőséges erőket a hatalomtól...
...

KINEK A BECSÜLETE? - NEONÁCIK NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓJA BUDAPESTEN (VIDEÓŰ9

PARTIZÁN BLOG
Szerző: Partizán
2020.02.06.


  Kinek a becsülete? - Neonácik nemzetközi 
  találkozója Budapesten.

OTTLIK ÉS A MIGRÁNCSOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.02.07.


Szerencsére már azt is tudjuk, akinek fáj, hogy Ottlik (Kertész, Füst…) nem szerepel a NAT-ban, bánatával azon buzgólkodik, hogy migráncsokkal telepítse be a magyar hazát Felcsúttól a Cinege utcáig. Aki Szerb Antalt olvas, hazaáruló sorosbérenc, Németh Lászlótól pedig lehervadnak a nemzeti színű csillagok. Más nem következik a Fidesz közleményéből, amit, ha nem szégyell már most az összes degenerált pártkatona, akkor ez az ország tényleg elveszett, és a szalonnabőrkés, bő gatyás, ustoros horda martaléka lett véglegesen.

“A balliberális ellenzék kritikájában nincsen semmi új, a balliberálisok gyűlölnek és elleneznek mindent, ami a nemzeti identitást erősíti, hiszen ők nem a nemzetek Európáját akarják megőrizni, hanem egy bevándorlókkal teli, identitását vesztett Európát akarnak létrehozni, gyenge nemzetállamokkal, gender-iskolákkal, amelyekben a diákok se nemzeti, se nemi identitást nem kapnak. Mi nem ilyet akarunk.” – Ezt sikerült összehoznia a Fidesznek a NAT védelmében, ami közlemény így első ránézésre egyenértékű egy fasiszta elbődüléssel, midőn az organizmus gyomráig lelátni az eltátott száján át.

„…Mondom, leszoktunk a káromkodásról még tizenhárom éves korunkban, talán azért, mert eleinte humorosnak tartottuk, hogy finoman beszéljünk, vagy talán dacból, ellenkezésből, vagy valamiféle művészi egyensúlyérzék késztetett rá vagy éppen kontár eredetieskedés – nem tudom; nem határoztuk el soha tudatosan, egyszerűen csak ehhez volt kedvünk, s akár a lázadás szelleméből fakadt, akár valamilyen ellenpontozásnak szántuk ösztönösen, erről soha nem esett szó köztünk. Igen, csakhogy én az utóbbi években egy kicsit visszaszoktam megint a trágárságokra a festők közt, meg egyáltalán, a fiatalok is így beszéltek mindenütt; egyszóval illedelemből káromkodtam újra, hogy alkalmazkodjam a többiekhez, s még csodálkoztak is rajtam néhányan, mint akiről váratlanul kiderül, hogy folyékonyan beszél egy idegen nyelvet, szinte hibátlan kiejtéssel, de persze azért mégsem úgy, mint az anyanyelvét: holott nekem volt ez az anyanyelvem, és most, negyvenöt éves koromban az ő kedvükért és az ő kissé hibás kiejtésükkel kezdtem újra beszélni, puszta udvariasságból. Szeredy Daninak azonban, aki mindezt tudta, és nevetett, csak mordultam egyet dühösen, halk torok- és ajakhanggal, “Mb!” vagy “Hmp”, de a hiteles, eltéveszthetetlen, valódi kiejtéssel, s ő értette, hogy mit akarok mondani…”

...

MEGVÁLTOZHAT A RÁKKEZELÉS, ELKÉSZÜLT A DAGANATOS BETEGSÉGEK TÉRKÉPE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MTI
2020.02.06.


38 ráktípus 2658 daganatának teljes genetikai kódját elemezték egy korszakalkotó tanulmányban.

Több mint ezer tudós építette fel a daganatos betegségek eddigi legteljesebb profilját. A korszakalkotó tanulmány teljesen megváltoztathatja a rák kezelését – adta hírül a BBC News. A Pan-Cancer Analysis of Whole Genomes Consortium (PCAWG) nevű projektben közreműködő tudósok

a rákbetegséget egy olyan százezer darabos kirakóshoz hasonlították, amelynek darabjai eddig 99 százalékban hiányoztak.

A Nature folyóiratban publikált tanulmányuk azonban szinte teljes képet nyújt az összes daganatos betegségről. A PCAWG tanulmánya 38 ráktípus 2658 daganatának teljes genetikai kódját elemezte. Ennek köszönhetően minden páciens rákbetegsége személyre szabhatóan kezelhető lesz, illetve lehetővé válik, hogy az eddigieknél korábban ki lehessen mutatni a daganatos betegség kialakulását.

"A rák kialakulása nagymértékben sejtjeink normális öregedésének szerencsétlen következménye. A betegség ezen molekuláris fejlődésének teljes megértése az első lépés afelé, hogy azonosítsuk célpontokat a korai észleléshez és esetleg a kezeléshez" - hangoztatta Moritz Gerstung, az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium Bioinformatikai Intézetének vezetője. Lincoln Stein, az Ontario Rákkutató Intézet tudósa elmondta, hogy az orvosok mindeddig a páciensek egyharmadánál sötétben tapogatóztak, és nem tudták megállapítani, hogy a beteg sejtjei miért váltak rákossá.
Harminchét ország tudósai több mint egy évtizeden át dolgoztak a rákos megbetegedések feltérképezésén. A munka, amelyet 22 tudományos kiadványban publikáltak, megmutatja, hogy a rákbetegség nagyon összetett, sok ezernyi különböző mutáció okozhatja...

MIT ÉR A REFORM OTT, AHOL AZ ÉGBŐL HULLIK A KÖZPÉNZ?

24.HU
Szerző: KELE JÁNOS
2020.02.06.


Az MLSZ keretlimittel és fizetési sapkával igyekszik ésszerűséget csempészni a magyar futballgazdaságba. De vajon van esély racionalitásra ott, ahol látszólag végtelen mennyiségű közpénz áll a csapatok rendelkezésére? Végiggondoltuk.

„Új korszak kezdődik a labdarúgásban” – hirdette májusban a szövetség honlapja az éppen soros MLSZ-kongresszus végső konklúziójaként. Az ott és akkor elhatározott irányváltási szándékból mostanra lett valóság, a bejelentett szabályváltoztatások pedig alaposan felkavarhatják az állami forrásokban fürdőző magyar klubcsapatok életét.

Ez a bizonyos májusi MLSZ-kongresszus volt az, amelyen Csányi Sándor OTP-vezér, a szövetség elnöke a klubok fejére olvasta, hogy az ablakon dobálják ki azt a pénzt, amit nem is ők kerestek meg.

Magyarországon mintha ostobák lennének a klub tulajdonosai. Képzeljék el, hogy van 504 igazolt játékos, csapatonként 42, és az 504-ből az elmúlt szezonban 223 egyetlen egy percet se játszott. Hát normális az az ember, aki megengedi, hogy ilyen kerettel dolgozzon a klub, akkor, amikor pénzügyi gondok vannak?

Mivel Csányi a kialakult helyzetet nyilvánosan is a „hűtlen gazdálkodás kategóriájába” sorolta, az nem meglepetés, hogy az MLSZ úgy határozott: rákényszeríti a csapatokat a felelősebb gazdálkodásra. Az már inkább, hogy ehhez milyen eszközöket választott végül a szövetség.

Az első, és talán legfontosabb változtatás, hogy a következő évadtól az NB I-es klubok maximum 25 fős keretekkel dolgozhatnak. Ez a limit az évad során kizárólag U19-es, vagy fiatalabb korú játékosokkal lesz növelhető.

Ettől az új szabálytól várja azt az MLSZ, hogy „csökkenjen a csapatoknál alkalmazásban lévő, de keveset szerepeltetett labdarúgók száma.” De vajon joggal?