2020. augusztus 2., vasárnap

HORN GÁBOR: A SZÍNMŰVÉSZETI ELFOGLALÁSA RIASZTÓBB, MINT AZ INDEX BEDÖNTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.08.02....– Mit szól ahhoz a hétvégi hírhez, hogy a színművészeti egyetem alapítványának elnöke Vidnyánszky Attila lesz? Meglepi?

– Szerintem az nem ördögtől való, hogy a magyar felsőoktatás a korábbinál szabadabb alapítványi rendszerre állna át. Itt azonban inkább arról van szó, hogy a ma hatalmon lévő politikusok ráteszik mocskos mancsukat a felsőoktatásra, a sportra, a kultúrára, a gazdaságra – tehát mindenre.

Ami a színművészeti egyetemmel történik, az teljesen elképesztő. Szinte riasztóbb, mint az Index elfoglalása. Persze mindkettő drámai és felháborító. De abban reménykedem, hogy az internetes lap újságírói remélhetően alapíthatnak egy újabb portált. De a színművészek nem tudnak kiszállni.

– Ráadásul Vidnyánszky már ott van Kaposváron, s felsorolhatatlanul sok szerepet játszik a magyar művészeti életben.


– Őszintén mondom, hogy nem találom a szavakat annak kommentálására, ahogy a kormány elfoglalja a színművészeti egyetemet. Ilyennek nem lenne szabad előfordulni. Ez egy új helyzet. A magyar kultúra leszalámizásának vagyunk a tanúi.

Döbbenten állok. Rémülten azon gondolkodom, hogy miért nincs ebből nagyobb botrány? De sajnos eljutottunk oda, hogy már semmiből sincs balhé. Pedig gyalázat, ami történik. Egyszerűen nem találom a szavakat, hogy ezt is meg merték csinálni.

– Hozzá kell tenni, hogy az egyetemi kuratóriumokba nem csak Vidnyánszky Attila jutott be, de a győri egyetem kuratóriumába a külügyminiszter Szijjártó Péter, a miskolciba az igazságügyi miniszter, Varga Judit került.

- Ugyanez történik a sportban, az egyesületeket ellepték a fideszes pártpolitikusok. Újabban Lázár János vezeti a tenisz szövetséget, ugyanez történik a tudománnyal, vagy a művészetekkel. Látom, hogy az ellenzék nem hisz a szemének. A ma hatalmon lévők elfoglalják a mi életünket. Érthetetlen, hogy mi köze Szijjártónak, vagy az igazságügyi miniszternek az egyetemi oktatáshoz. Attól félek, hogy ezzel elindítanak egy olyan folyamatot, hogy a Fidesz bukása után, majd jön egy új garnitúra, s azt gondolja, hogy nekik ugyanez jár.

Maga a rémület, ami Magyarországon történik!


SZABAD SZEMMEL: AZ EU MÁR ÉVEKKEL EZELŐTT FAUSTI ALKUT KÖTÖTT A KEDVENC AUTOKRATÁIVAL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.08.02.


Foreign Policy

Az Európai Unió fausti alkut kötött a maga kedvenc autokratáival, de nem most, hanem már évekkel ezelőtt, amikor folyamatosan elnézte, hogy Orbán Viktor és az egyre autoriterebb PiS miként járatja le a közös játékszabályokat. Az EU már akkor eladta nekik a lelkét, jóllehet hiába állítja az ellenkezőjét, volna módja a demokratikus visszacsúszás megakadályozására. Ezt R. Daniel Kelemen, a tengerentúli Rutgers Egyetem politológia professzora fejti ki. A magyar származású szakember szerint meg lehetne regulázni a két kormányt, mert semmi sem akadályozza már most sem, például hogy a Bizottság leállítsa a pénzek folyósítását a szerkezeti alapokból.

Lehetne azután az Európai Bírósághoz fordulnia a közös normákat tartalmazó 2-es cikkely alapján, de erre Brüsszel csupán a lengyelek esetében volt hajlandó. (Magyarország ellen az EP kezdeményezte az eljárást – a szerk. megj.) Továbbá lenne lehetőség vizsgálatot indítani a versenyszabályok megszegése miatt is, lásd a magyar sajtópiacot, de évek óta itt sem történik semmi.

Ily módon a brüsszeli csúcson az egész paláver arra volt jó, hogy elvonja figyelmet a tehetetlenkedésről. A kifogás ezúttal is az volt, hogy hiányoznak a megfelelő eszközök. Nem véletlen, hogy amint hazatért Orbán a tanácskozásról, emberei azonnal nekirontottak az Indexnek. Az újjáépítési csomag ugyanis megnyugtatta a tekintélyelvű kormányokat, mármint hogy nem kell aggódniuk, a pénzek érkeznek hozzájuk a jövőben is, továbbra is maradhatnak az EU-ban az autoriter hibrid rendszerek. Bármilyen harciasan nyilatkozott is a csúcs előtt a francia elnök és a holland kormányfő.

Persze szorult helyzetben volt a Tanács, mert Magyarország és Lengyelország keresztbe feküdt volna, ha olyan indítvány kerül az asztalra, miszerint be kell fagyasztani a szubvenciókat. A válság súlyos gazdasági gondjaival küszködő déli államokat haladéktalanul meg kell segíteni, Brüsszelben meg kellett akadályozni az észak-déli ellentétek kiéleződését. Ily módon a végén lett ugyan egy felvizezett utalás a jogállami klauzula bevezetésére, de majd kiderül, hogy az mennyit ér a későbbiekben.

Foreign Policy

A magyar kormányfő a járvány ürügyén igyekszik megnyirbálni a nem fideszes irányítás alatt álló városok anyagi eszközeit, miután itt az ellenzék egyik legutolsó védvonaláról van szó. Forrásokat vont el, Gödön pedig különleges gazdasági övezetbe vitte be a Samsung helyi gyárát, hogy ily módon akadályozza az ottani polgármestert alapvető feladatai elvégzésében. Karácsony Gergely azt mondja, ezek a lépések egyértelműen politikai célokat szolgálnak az ellenzék lejáratására. Így Budapesten már beruházásokat kell lemondani, de a továbbiakban veszélybe kerülhet az alapvető teendők ellátása is. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól úgy véli, ezek után a főpolgármester nehezen tudja igazolni rátermettségét, hiszen kiveszik a pénzt a kezéből.

Orbán az eltelt évtizedben óriási hatalmat vont össze a saját kezébe, hogy valóra váltsa tervét, az illiberális demokráciát. Démonizálta a menekülteket, megkaparintotta a sajtó ellenőrzését, lásd az Indexet és a Fidesz javára módosította a választási törvényeket. Kovács Zoltán azonban teljesen alaptalannak nevezi a vádakat. Szerinte szó sincs arról, hogy büntetnék az ellenzéki önkormányzatokat.

Ezzel szemben Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely elöljárója úgy ítéli meg, hogy igenis igyekeznek lehetetlen helyzetbe hozni a másik oldalt, ideértve, hogy még a járvány tényleges helyzetéről sem kaptak érdemi tájékoztatást. Jóformán vakon kellett döntéseket hozniuk a többi közt a piacok újranyitásáról. Arról nem beszélve, hogy a város kénytelen volt a kormánynak átengedni az éves bevétel 7-8 százalékát. Úgyhogy elbocsátások voltak a közigazgatásban, beruházásokat vettek le a napirendről.

Ellenzék polgármesterek szerint a folyamatnak még egyáltalán nincs vége. Egyetért ezzel Csáky Zselyke, a Freedom House nevű nemzetközi jogvédő szervezet munkatársa, aki szerint az emberek hajlamosak átsiklani ezeken a fejleményeken, noha azok álnokabbak és veszedelmesebbek a többi, hasonló praktikánál.

Die Presse

Orbán azon van, hogy újra nagyhatalommá tegye Magyarországot a futballban és a sportban, de nemcsak ott. Épp ezért milliókat költ stadionokra, olyannyira, hogy tavaly a GDP 4,6 százaléka ment el oktatásra, viszont 5 százalék a labdarúgás fejlesztésére. Vissza akarja hozni az 50-es évek nagy sikereit, amikor a Puskás vezette válogatott legyőzhetetlennek számított. Azzal érvel, hogy amíg nem tekintjük stratégiai ágazatnak a sportot, addig a magyarok országa nem lehet sikeres. Épp ezért nem riad vissza semmilyen költségtől. 10 év alatt majdnem két milliárd eurót invesztált a fociba.

Számtalan stadiont építettek, illetve korszerűsítettek. Részben a központi büdzséből, részben TAO-ból, de az szintén közpénz. A sportot a hatalom puha eszközeként használja, vagy ahogy egy angol szakkönyv írta: az része a nacionalista produkciónak. A bírálók szerint ugyanakkor a stadionok modernizálása a konjunktúrát hivatott fellendíteni. Aratnak az építőipari cégek és a cementgyárak, amelyek bizonyosan a legjobb kapcsolatokat ápolják a Fidesszel. Hogy 12 millió euróból Felcsúton is épült egy ilyen létesítmény – Orbán dácsájától mindössze kőhajításnyira – az felveti az urambátyám-rendszer vádját. De nem csupán az ellenzék gyanítja, hogy az ilyesfajta beruházásokkal a párt támogatóinak kedveznek. Azaz a sport csupán eszköz a cél elérésére.

Tagesspiegel

Az Index bukásával Magyarország elsőszámú hírportálja áldozatul esett az orbáni rendszernek. A jobboldal magyar populisták cseppet sem törődnek a sajtószabadsággal és ez EU nem tesz ellene semmit. De hogy ilyen helyzet alakult ki, abban német cégek is ludasak. Az Index elfogulatlan információforrásnak számított, sok fideszes választó is onnan tájékozódott. Amúgy naponta egy millióan olvasták. Az utóbbi évtizedben ezért tudott fennmaradni, a hatalom politikai és gazdasági nyomása ellenére is.

Elvileg léteznek még független orgánumok, nem zárnak be újságírókat, nincs nyílt cenzúra. Csak éppen szinte lehetetlen szabadon tudósítani. Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző főnöke úgy igyekszik megértetni a helyzetet a német olvasókkal, hogy azt mondja: ez pont olyan, mintha Németországban a szélsőjobbos AfD sajtópolitikája valósulna meg. Vagy a Trump-féle populistáké. A hatalom igencsak hatékonyan szól bele a szakma ügyeibe. Újságokat, tévéket, rádiókat adnak-vesznek, új ügyvezetőket neveznek ki, akik azután bezárják a boltot, vagy csak a hivatalos propaganda terjesztését engedélyezik. A regionális sajtó 3 éve kormányközeli kezekben van.

Az állam a hirdetési piac legnagyobb szereplőjévé lépett elő. Polyák szerint a központi reklámok 80 százaléka „közeli” szerkesztőségeknek jut, a piac iszonyúan eltorzult. Független újságírók ugyanakkor nem kapnak tájékoztatást a Fidesztől, nem mozoghatnak szabadon a Parlamentben. A szakértő hozzáteszi, hogy bármennyire is kicsi, Magyarország időközben megfertőzte Lengyelországot, Szlovéniát, Csehországot, Szerbiát és Észak-Macedóniát is. Ott is alkalmazzák Orbán módszereit, és az EU tűri. Közben pedig a kormánypárt képviselői ott ülnek a Néppártban a német uniópártok politikusaival együtt. De mit tud tenni a pár, még megmaradt önálló szerkesztőség, amikor az európai intézmények a fülük botját sem mozgatják?

BÖFISZAG

REZDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.08.02.


Mindeddig megvolt az emberben az a kínzó érzés, ami a hiánnyal jellemezhető, hogy valami nincs meg, vagy valami fájón elveszett, amitől félsódéros az ember. Hogy hiába a teremtés koronája és mégsem egészen az. Mostantól ez megszűnt. Immár teljesen tudjuk, mivégre vagyunk a világon, hogy megalakul a Nemzeti Szoptatási Bizottság, aminek balázspéterileg szintén oly jó része lenni. A grémium összetétele még nem ismeretes, de én férfi elnököt ábrándolok az élire, sőt, a tagok is mind hímek volnának, mert mit tudhat a szoptatásról egy nő, akinek a konyhában a helye.

Novák Katikát mutatóba bevenném azért a kvóta kedvéért, aki a hidakon csattogó családok-évés zászlók tövében családi kisbuszban, családi mosollyal, családilag magyarázná a magyar anyatej magyar előnyeit, valamint magyar (meg pöttyös is). Illetve családi. Nemzetünk erős lesz nagyon. Olyan értékekkel, mint Svejk hülye tábornokának hadserege, amelyik este megeszi a gulyást, kikakálja magát, majd aludni tér. Reggelre kelve pedig nincs erő, ami neki ellenállna. A magyar anya is csak egyet szoptat, és már indul is az összeszerelő üzembe GDP-t gyarapítani.

És ennyi az első szusz vagy felindulás. Viszont többet én a szoptatás aktusán élcelődni nem akarok, mert ez, és, hogy bizottsága van meg pláne nemzeti, csak a tünete annak, hogy ránéz az ember a Novák Katikára, és Lebensborn érzete van, meg Ratkó beütése, s, e kettő elegye a NER családügye és szaporítási buzgalma. Számok vannak pátoszba csomagolva, fönnakadt szemekkel családoznak, most már szoptatnak, hogy a kedves vezetőnek kilegyen a létszám az autógyárban, illetve legyenek most már kis katonái is neki. Viszont családi autóért és CSOK-ért egészséges ember nem csinál gyereket.

„…Hallod-e egyetlen fiam. Én vagyok oka életednek. De nekem volt gyönyörűség gügyögésedet is hallanom. Te valóban nem kérted az életet tőlem, ez így igaz. Tehát nékem kell hálásabbnak lennem nálad, azért, hogy itt vagy, ezt követeli a meggondolás. És ez az első tétel. És mégis én vagyok kénytelen korholni téged, amiért elégedetlen vagy azzal, amit tőlem kaptál. Figyelj ide! Én nem vagyok felelős az egészért, én is áldozat vagyok: a szenvedélyeimé és érzelmeimé. És ez a második tétel…” – Remélem felismerjük e végtelen bölcsességben Füst Milánt.

És nem azért idéztem őt, mert ez a heppem, meg, hogy dicsekedjek, hanem, mert a szülőség és szülővé válás minden gyönyöre és gyötrelme benne van ebben Ezeknek a soroknak babahintőpor, popsikenőcs és gügyögés illatuk lengedez, míg viszont a CSOK-nak, a családi autónak meg állott, használt pelenka szaga van, amely súlyosan megüli az országot, beleivódik az orrba. Nemhogy a gyerekcsinálástól, az élettől is elmegy az ember kedve, de, hogy most már a szoptatásnak is van bizottsága, s pláne nemzeti, az arra bizonyság, hogy ezek degeneráltak...


ITT OLVASHATÓ