2023. május 3., szerda

RADÓ PÉTER: A KÖZOKTATÁS FUNKCIONÁLIS LEÉPÜLÉSE ÉS A PEDAGÓGUS JOGÁLLÁSI TÖRVÉNY

PORTFOLIO
Szerző: RADÓ PÉTER
2023.05.03.


A jogállási törvény tervezetében szereplő több mint ötven munkajogi változtatás és az ahhoz kapcsolódó „teljesítményértékelés” bevezetése a végsőkig feszítette a feszültséget a közoktatási rendszerben. A törvénytervezet által kiváltott teljesen jogos felháborodás a pedagógusok büntethetőségének és kontrollálhatóságának csak rendőrállamokra jellemző mértékén alapszik. Viszonylag kevés szó esik azonban a történet egy másik leágazásáról: hogyan akarja a kormányzat „kezelni” a közoktatás egyre gyorsabb funkcionális leépülését?

MÁSFÉL ÉVTIZED UTÁN TŰNT FEL A VOLÁNOK HETVENMILLIÁRDOS ALVÁLLALKOZÓI MUTYIJA

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2023.05.03.


Tizenöt évvel ezelőtt, 2008-ban kezdte meg a Kontakt-Busz Kft. a Zsámbék környéki autóbuszjáratok kiszolgálását – kétes minőségű – kínai buszokkal. Akkoriban még megyénként akár több volán társaság is működhetett Magyarországon, de közös kihívásuk volt az elöregedő buszpark.

A fővárosi központú Volánbusznál ekkoriban úgy látták, hogy az alvállalkozói szerződés lesz a jó irány. Az MSZP-SZDSZ koalícióban a közlekedés a szabaddemokratákhoz tartozott, a Magyar Nemzet akkoriban arról cikkezett, hogy a volánbuszos alvállalkozói szerződéseket Kóka János egykori gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Lepp Gyula mozgatja.

A szocialista-szabaddemokrata világ mutyija nagyon szúrta a Fidesz szemét, 2010-ben pedig Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos soron kívül kezdett foglalkozni a buszos szerződésekkel. 2010 áprilisában, a választások után néhány nappal a Gazdasági Versenyhivatal is arról tett bejelentést, hogy vizsgálja a volános alvállalkozó cégeket, azóta viszont nem jelent meg hír arról, hogy ennek bármilyen eredménye lett volna.

Már akkor is három cégre fókuszált a GVH: a Color Tours Kft., a Kontakt-Busz Kft., valamint a T & J Busz Projekt Kft. (a továbbiakban: három alvállalkozó). A szervezet szerint ezek egyeztették áraikat, hogy jobb feltételeket érjenek el a Volánbusz tenderein. A kiszervezések során nyolc évre és két év opcióval a Kontakt-busz Kft. a Zsámbék környéki vonalakat, a T&J a Vác környékit, a Color Tours a Jászberény könyéki vonalakat kapta meg.

Ezek a buszok mára már el is rozsdásodtak, egy Kápolnásnyék melletti telepen várták sorsuk beteljesedését. Miután a járművek java része már az enyészeté lett, a nyomozás is megindult az ügylettel kapcsolatban...

GRÁD OTTÓ: 600 FORINT ALATT MARADHAT A BENZINÁR

DELLA / 24.HU PODCAST
Riporter: BAKA F. ZOLTÁN
2023.05.03.


A következő hónapokban nem várható jelentős üzemanyagár-változás, 550 és 600 forint között mozoghat a benzin ára, ennél nagyobb kilengést – mint például a GKI előrejelzésében szereplő 50 forintos drágulást – sem a keresleti, sem a kínálati viszonyok nem indokolnak, az ellátást jelenleg semmi nem fenyegeti a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint. Grád Ottó a Dellában arról is beszél, hogy az üzemanyag-forgalom idei első negyedévi visszaesése mögött elsősorban a tavalyi magas bázis áll, de a gazdaság megtorpanását is jelzi a fogyasztás csökkenése. Figyelemre méltó, hogy a normál termékekhez képest jelentősebb volt a visszaesés a prémium termékek esetében. Az előző évben veszteséggel zártak az üzemanyag-kiskereskedők, de a várakozásokkal szemben végül nem dőltek be tömegesen a kis, független kutak, az elmúlt időszakban a töltőállomások másfél százaléka zárt be. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatáról – sajtóhírek szerint a GVH a benzinkutaknál is ellenőrzéseket fog végezni – az a véleménye, hogy ezt semmi nem indokolja, ezen a piacon szabad árak vannak, szemben az élelmiszer-kiskereskedelemmel, ahol még működnek az ársapkák. A főtitkár szerint a benzinkutasokra is nagy terhet raknak az elszálló energiaárak, a tavaly kötött fix szerződések. Az üzemeltetőket emellett az ágazatspecifikus állami elvonások is sújtják, amelyek – szemben a kormányzati ígéretekkel – félő, hogy tartósan megmaradnak, s ami miatt az árak nem tudnak közelebb kerülni az 500 forintos szinthez. Az adásban arra is választ keresünk, hogy miért a magyar benzinárak a legmagasabbak a közép-európai térségben.

ORBÁN BÁRMITŐL MEGVÉDI A GYEREKEKET, DE SZÁZEZER LÁJKÉRT SIMÁN KIÁRUSÍTJA AZ UNOKÁIT

TELEX
Szerző: HANULA ZSOLT
2023.05.03.


A közösségi média politikai fertálya különös hely – például azért, mert nem feltétlenül az aktuális politikai-közéleti események mozgatják, hanem sokszor banális, bulváros témák, amikre ráakaszkodva a politikusok azt tudják mutatni a híveiknek, hogy „hé, én is ugyanolyan hétköznapi ember vagyok, mint te”.

Ebből kiindulva az idei áprilisról előre borítékolni lehetett, hogy lájkfronton erősen a Fidesznek fog lejteni a pálya, elvégre a húsvétozás-locsolkodás nekik mindenképpen jobban áll, mint az ellenzéknek (még ha a keresztény-konzervatív imidzs amúgy sokszor eléggé billeg is). Ráadásnak volt egy pápalátogatás is, amiről szintén sejteni lehetett, hogy óriási fideszes pózolás lesz a szentatyával, elegánsan félretéve a menekültválság idejében még harciasan kiabált „demens vénember”, keresztényellenes és migránssimogató frázisait.

Mielőtt mélyebben belemennénk a részletekbe, lássuk a havi toplistát! Ennyi lájkot gyűjtöttek a politikusok áprilisban a legfontosabb közösségi média, a Facebook felületén:..


CSINTALAN SÁNDOR: FÉLFASISZTA KASZÁRNYARENDSZER INTÉZMÉNYES MEGVALÓSÍTÁSA FOLYIK A KÖZOKTATÁSBAN, AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, A HONVÉDSÉGNÉL

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2023.05.03.


Teljesen értelmetlen és felesleges ennek a rendszernek bármelyik eleméhez konstruktívan hozzászólni vagy kritizálni, fel kell ismerni, hogy a rendszerrel van probléma, nevezzük azt Orbán-rendszernek vagy NER-nek – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Csintalan Sándor, korábbi szocialista politikus. „Arra kell az ellenzéknek koncentrálni – tudomásul véve a közjogi helyzetet és a választói akaratot –, miképpen juthat el oda, hogy megbuktassa a rendszert a miniszterelnökkel az élén.

Ha a rendszert akarjuk megragadni, akkor kooperálni kell és nem egy új főpolgármester-jelölt személyén gondolkodni, ami témát ad a kormánypárti sajtónak, miközben Karácsonnyal nincsen semmi baj – tette hozzá Csintalan Sándor. Szerinte nem az összefogással volt baj 2022-ben sem, hanem az előválasztás őszinteségével. „Összefogás nélkül nem lesz semmi.”

„Az ellenzéknek tehát most azon kellene gondolkodni, hogyan jut el odáig – levonva az összes személyi, anyagi, szervezeti konzekvenciát –, hogy megállapodjon abban a néhány dologban, amely a rendszer lényegéről szól. Utána össze kellene rakni azt a stratégiai, szakpolitikai koncepciót – természetesen vitában, nagyon sok új szereplő bevonásával –, amely mentén lehet politizálni.” Hozzátette, az ellenzék egyik része azzal van elfoglalva, hogy bedarálja a többieket, a másik része pedig kritizál...

ORBÁN NUKLEÁRIS FEGYVEREKET AKAR A MAGYAR HADSEREGBE?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.05.03.


Ijesztő szavak hangzottak el a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén, melyen meghallgatták és megszavazták Böröndi Gábort, a Magyar Honvédség új vezérkari főnökét. Az új parancsnok azt mondta, hogy a magyar katonai oktatásba be akarja építeni a „nukleáris elrettentést”. Magyarázatra szorul, mit ért az új vezérkari főnök a „nukleáris elrettentés” oktatásán? Attól tartunk, hogy ahol „nukleáris elrettentést” oktatnak, s ezt kiemelt programnak tekintik, ott hamarosan nukleáris fegyvert is akarnak birtokolni.

Most jelent meg a NER történetében a nukleáris „puska” először a színpadon, amely ha megjelent, akkor el is kell sülnie. Így már érthető lenne, miért fontosak az orosz nukleáris kapcsolatok, miért nem szavazzák meg az oroszokkal szembeni nukleáris szankciókat, miért nem építheti más Paks II.-t, csak az oroszok. Nem csodálkoznánk, ha Orbán tervei között szerepelne a nukleáris fegyver, az atombomba, amivel fenyegethetné Európát és a szomszédos országokat, nukleáris hatalommá fejlesztve önmagát.

Ha belegondolunk ebbe a nagy fegyverkezésbe, annak véges határai vannak. A NATO nélküli magyar hadsereg csak orosz nukleáris fegyverrel a kezében képviselhet komoly elrettentő erőt. Ha a „nukleáris elrettentés” oktatása csak egy elméleti tantárgy, akkor miért tartotta fontosnak az új hadseregparancsnok megemlíteni a meghallgatásán? Egy elméleti tantárgy nem érdemel figyelmet, sok ilyet oktatnak a katonáknak. Belegondolni is rossz, de nem kizárható, hanem valószínűsíthető, hogy Orbán nukleáris fegyverrel akarja megerősíteni a magyar haderőt.

Orbán csak így tudja magát „közép-európai” nagyhatalommá tenni, világpolitikai szerepét, jelentőségét és befolyását növelni. Orbánnak világmissziós tervei vannak a „kereszténységnek” nevezett fasiszta illiberális modell terjesztésére. A „romlottnak” nevezett nyugati világgal szembeni harca az oroszok transzcendens, messianisztikus ideológiájával megerősítve, nukleáris nagyhatalomként válhat komoly tényezővé. Soha semmiben nem érdekelte mások véleménye, a magyaroknak közük sincs saját országukhoz, ezért ha Orbán akarja, az oroszoktól nukleáris fegyverei lehetnek.

Az nem kérdés, hogy Orbán miért fejleszti gőzerővel a hadsereget és mire készül: háborúzni akar. A magyar hadsereg fejlesztése nem a NATO-t akarja erősíteni, hanem a magyar katonai erőt, mely a NATO-tól függetlenül is képes megvédeni magát, esetleg területeket elfoglalni, megtartani, volt magyar területeket visszaszerezni. Követni Putyin stratégiáját a világ újrafelosztására, oroszokkal vagy anélkül. A világ keresztény missziós terület, amely legitimálja a fegyveres erőszakot és a háborút, a cél szentesíti az eszközt.

Az ukránok ellen indított orosz háború egy lehetőség Orbánnak, hogy felborul a status quo és újra lehet rajzolni a határokat. Ehhez kell egy erős hadsereg, mint minden fasisztának. Ez azonban semmit nem ér, ha csak hagyományos fegyvereket jelent. Az igazi erő a nukleáris bomba, a nukleáris fenyegetés. Nem is értjük, hogy eddig ez hogyan nem jutott eszünkbe. Ha az oroszok Orbánt segítik atomfegyverhez jutni, ugyanez a lehetőség nem lesz meg azoknak a környező országoknak, akik a Nyugattal tartanak. Orbán kész lehet kilépni ehhez bármilyen szerződésből.

A meghallgatáson részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf hadügyminiszter, aki azzal indokolta a magyar hadsereg lefejezését, hogy harcászati szintről hadműveleti szintre akarja emelni a hadsereg készültségi szintjét. E feladatra választották ki az új vezérkari főnököt. Böröndi Gábor Amerikában tanult, volt NATO-bevetésen, az USA „erőszakszervezetében”, szolgált a gonosz birodalmában, Brüsszelben , ahol NATO kapcsolattartó volt. Erről hihetnénk azt, hogy egy nyugatias, NATO-kompatibilis és NATO-párti tábornok került az Orbán-hadsereg élére, de ez kizárt, ha őt választották...

BÖDŐCS: 1%

BÖDŐCS TIBOR VIDEÓ
Szerző: BÖDŐCS TIBOR
2023.05.03.A NAV mindenkinek elkészíti az adóbevallását, amit az eszja.nav.gov.hu oldalon tudsz jóváhagyni és beküldeni 2023 május 22-ig. Ugyanitt tudod az adód 1%-át is felajánlani. Keresni sem kell, erre egy felugró ablak figyelmeztet.

Minden információ az 1%-ról itt: https://civilizacio.net/hu/egyszazalek 

Ha nincs ötleted kinek ajánld fel, keress egy civil szervezetet itt: https://adjukossze.hu/kereses/szervezet

MI LESZ A NER UTÁN? VAJON RÁÉPÍTHETŐ-E EGY IGAZSÁGOSABB RENDSZER A MAGYAR HAGYOMÁNYOKRA? - MÁSRÉSZRŐL

KLUBRÁDIÓ / MÁSRÉSZRŐL
Műsorvezető: ROZSA PÉTER
2023.05.01.Milyen rendszerben is élünk? Az elmúlt 6-8 évben sokan megpróbálták definiálni azt a rendszert, amit Orbán kiépített, illetve megjósolni azt, hogy ebből milyen rendszer nőhet ki. A legfrissebb vita a Valaszonline.hu-n alakult ki, ahol Lányi András író, filozófus és Deme Zoltán publicista váltott gondolatot erről és sok minden másról is. Lányi azt írta, hogy a rendszer, amit Orbán kiépített egy egyidejű függőség, egyrészt az európai multiktól és az Európai Uniós pénzforrásoktól, másrészt pedig a keleti despotikus rendszerektől és az orosz energiaforrásoktól - ezért is mondják sokan, hogy ez egy hibrid rendszer. De vajon mi lehet, lehetett volna ennél jobb? Egy más, igazságosabb, átláthatóbb, demokratikus rendszer vajon ráépíthető-e a magyar hagyományokra? Innen kezdi a beszélgetést Rózsa Péter a Másrészről 2023. április 27-i adásában.

ÚJABB HAT HÓNAPPAL MEGHOSSZABBÍTOTTÁK A HÁBORÚS VESZÉLYHELYZETET A BÉKEPÁRTI MAGYARORSZÁGON

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2023.05.03.


A kormány az Országgyűlés nélkül, rendeleti úton is átírhat törvényeket. Több mint három éve megállás nélkül veszélyhelyzetek váltják egymást itthon
.

Ismét meghosszabbíthatja hat hónappal a kormány az orosz-ukrán háború miatt 2022-ben bevezetett veszélyhelyzetet. Az Országgyűlés 132 igen és 52 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot szerdán.

A háborús veszélyhelyzetet még 2022 májusában vezette be a kormány, azóta többször is meghosszabbították, utoljára tavaly novemberben. Az áprilisban benyújtott törvényjavaslatban a korábban már hangoztatott érvekkel indokolták az újabb hosszabbítást: hatékony válaszok a szomszédban zajló háborúra, menekülők segítése és a „káros gazdasági hatások kivédése”.

Ez azt jelenti, hogy tovább folytatódik a rendeleti kormányzás Magyarországon. 2020 márciusa óta – néhány hónapos kihagyással – megállás nélkül veszélyhelyzetek váltják egymást: a koronavírus miatti veszélyhelyzetet, kis szünettel a háborús váltotta, mindeközben pedig „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” is érvényben van 2016 óta, és erre jött a tavaly nyáron bevezetett energia-veszélyhelyzet.

2022-ben 267 kormányrendelet született ilyen jogcímen, köztük volt a költségvetés vagy az adózási törvények módosítása is.

Az is előfordul, hogy a kormány visszaél a különleges jogrend nyújtotta jogaival: adatok titkosítására, de a tanárok kirúgásának átalakítására is használták már – erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.


RÁFIZETÜNK AZ OROSZ GÁZZAL, 113 MILLIÁRDOT TAKARÍTHATTUNK VOLNA MEG

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2023.05.03.


Szokás szerint februárban is tetemes felárral kaphattuk az orosz fűtőanyagot - számítottuk ki a KSH által frissített külkereskedelmi adatokból.


Forintban 7, euróban több mint 10 százalékot tehetett ki az orosz gáztarifánk februári felára – számítottuk ki a KSH által most frissített külkereskedelmi adatsor alapján. Bár januárhoz képest előbbi némi csökkenés, utóbbi pedig növekedés, a lényeg, hogy – a Fidesz-propaganda hangulatkeltései ellenére, a Moszkva és Budapest között az ukrajnai háború közepette is megmaradó, szívélyes viszony dacára a TTF-nek nevezett, holland tőzsde irányadó, két hónappal korábbi mutatójához képest

változatlanul jelentős sáppal kaphatjuk a fűtőanyagot.


Különböző – a kormánykommunikáció által eseti jelleggel alkalmazott – mértékegységekben, míg a decemberi TTF átlaga (novemberhez képest, kivételesen, csak néhány eurócenttel) megawattóránként (MWh) 118 euróra mérséklődött, addig ez alapján az oroszok, februárban, szintén hajszálnyi csökkentés után, földgázuk MWh-ját 130 euróért adhatták nekünk. Az oroszok által szívesebben alkalmazott mértékegységek szerint, míg a decemberi TTF ezer köbméterenként, 7 eurós csökkenés után, 1110 euróra jön ki, addig az oroszok februárban, csak 2 eurót engedve, 1235 eurót kértek ugyanennyiért. A két árat a hazai gázórákon megszokott mértékegységek szerint átszámolva, míg a TTF-en decemberben egy köbméter gáz átlag 452 forintért cserélt gazdát, addig az ukrajnai agresszorok februárban ugyanezért 484 forintot kértek utolsó uniós támogatójuktól. A forint erősödése miatt itt viszont az orosz tarifa mutat nagyobb, körülbelül 10 forintos csökkenést...

A PÁPALÁTOGATÁS UTÁN AZ „ISTENTELEN” LETT AZ ELLENSÉGEK ÁLLANDÓ JELZŐJE

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.05.02.


Szijjártó Péter tesztelte a pápalátogatás után kiadott új jelszavakat, és valamennyit felsorolta a felújított hegykői egykori katolikus Öreg iskola átadóján. Egy goebbelsi propagandán nevelkedett és annak köszönhetően „külügyminiszteri” pozícióba emelkedett hazudozónak nem okoz problémát, hogy miközben a nyugati „istentelen” ideológiákat (értsd: az emberi jogokat, a jogegyenlőséget és a szabadságot) szidalmazza, elfelejti méltányolni, hogy a felújítás 220 millió forintos kormányzati és európai uniós támogatásból készült. A pénz a „istentelen” Európai Unióból származik.

A magyar homofób törvényre célozva azt mondta, hogy „istentelen ideológiák nyomásgyakorlása zajlik, amikor az iskolákat különböző civil szervezetek akarják elfoglalni, amelyek megkérdőjelezik a szülők jogait és helyét, ezzel szemben a jövő a közösségépítésben van, és itt kulcsszerepe van a katolikus egyháznak is”. Először is, a világnézetileg semleges iskolák kényszerű egyházi kézbe adása az, ami megkérdőjelezi a szülők jogait és helyét, mert egyházi, vallási oktatást erőltetnek mindenkire, és elzárják a szülőket a világnézetileg semleges oktatás választásának lehetőségétől.

A pápalátogatás után beindult nagy keresztény hazudozás keretében az új ellenség az „istentelen”. Elég lesz valamire azt mondani, hogy „istentelen”, és annak vége, azt kivégezték. Az „istentelen” elfogadhatatlan, és ez a tolvaj, fasiszta és istentelen banda fogja megmondani, hogy mi istentelen és mi nem az. A II. világháború előtt ugyanez volt a szöveg, az „istentelen” zsidók Auschwitzban végezték. Azt mondta, a rendszerváltásig tartó „istentelen diktatúra” brutális pusztítást végzett, „az oktatás tönkretételével és az egyházak ellehetetlenítésével próbálták szétverni az ország jövőjét”.

Ennek minden szava hazugság, mert olyan pusztítást senki nem végzett az oktatásban, mint az ISTENTELEN, képmutató Orbán-rendszer, amelyben hónapok óta tüntetnek tanárok, diákok, szülők az oktatás lepusztítása és a tanárok ellehetetlenítése és vegzálása ellen. Ez a farizeus, képmutató, fasiszta és ISTENTELEN banda most rákapcsolt a „keresztény” frazeológiára, kijelentve, hogy ma a „kereszténység vált a világon a legüldözöttebb vallássá”. A legüldözöttebb igazi keresztényt egyébként Iványi Gábornak hívják, aki valódi üldözért él át az istentelen Orbán-rezsim részéről.

Ezzel szemben az igazság az, hogy ha valaki ragaszkodik a „keresztény” ideológiával szemben az egyéni emberi jogaihoz, azt ők keresztényüldözésnek nevezik. Ha valaki nem engedelmeskedik a fasiszta ideológiának, az üldözi őket. Miközben a „kereszténységnek” csúfolt fasiszta Orbán-rendszer üldöz mindenkit, aki ideológiailag nem azonosul velük, s ragaszkodik a saját szabad életéhez és alapvető emberi jogaihoz. Szijjártó ezután előadta a keresztény hőst és mártírt egyszerre: „Minket, magyarokat, kemény fából faragtak. Mi, magyarok, ellenálltunk minden létező sötét eszmének.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy jelenleg Magyarországon a legsötétebb középkori feudális ideológia és a fasizmus eszméjének keveréke uralkodik, melynek egyik legsötétebb képviselőjét Szijjártó Péternek hívják. Sajnálatos módon a magyarok nem állnak ellene ennek, pedig valóban voltak olyan magyarok, akik ez ellen harcoltak, mint az 1848-as forradalom és szabadságharc hősei, és olyan költők, mint Petőfi Sándor, Ady Endre és mások, a magyar nép legjobbjai. Orbánnal viszont a legrosszabb magyar hagyomány, az ország szemete került hatalomra.

Ezután kiderült, hogy amikor Deustch Tamás az amerikai nagykövetet fenyegette azzal, hogy a magyarok minden megszállót „hazaküldtek”, akkor nem(csak) saját butaságát és hazugságát kürtölte világgá (mivel a valóság az, hogy a magyarok soha senkit, egyetlen megszállót nem győztek le, nem küldtek haza, hanem a megszállók vagy maguk elmentek, vagy mindig valaki más szabadította fel őket, néha egy másik megszálló), hanem az a fasiszta-náci orbáni-goebbelsi propagandagyár terméke, amit ez a sok hazug gazember papagájként ismétel...

HIRTELEN FELINDULÁSBÓL ELKÖVETETT TÖRVÉNYHOZÁS: A PEDAGÓGUS-STÁTUSZTÖRVÉNY ADATVÉDELMI PROBLÉMÁI

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2023.05.03.


Meghosszabbítjuk Bicskéig: erre a legendássá vált miniszterelnöki mondásra emlékeztetnek a kormányzat reakciói a pedagógusok lázadására. Nemrég egy újabb törvényjavaslatot tett eléjük béremelés helyett. Ennek adatvédelmi részével foglalkozunk.

Bár a kormány a Népszava múlt szerdai információi szerint visszavonja az úgynevezett státusztörvény (a köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról és egyes kapcsolódó törvények módosításáról) adatvédelmi szempontból leginkább kritizált részét, a többiből egyelőre nem enged. E szerint a köznevelési munkavállaló saját gépe mégsem ellenőrizhető a munkáltató által, de a „céges gép” továbbra is.

Ilyen már volt

Fontos látni, hogy a munkavállalói gépek ellenőrizhetőségéről szóló részben semmi új nincs, a törvényjavaslat csak a 2012-től hatályos új A munka törvénykönyvét (Mt.) érvényesíti a közoktatásban dolgozókra is. A munkavállalók számítógépét azóta ugyanis ellenőrizheti a munkaadó, sőt már az Mt. is lehetővé teszi a privát számítástechnikai eszközök ellenőrzését is.

Vagyis azzal, hogy a jogalkotó visszavonja (már ha visszavonja, ahogy ezt az érdekképviseletekkel folytatott tárgyalásán ígérte a köznevelési államtitkár) a státusztörvény eredeti javaslatából a privát gépre vonatkozó részt, a köznevelési dolgozók pozitívan lennének diszkriminálva a többi munkavállalóhoz képest.

Mindkét esetben csak „a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyal összefüggő adatokba” tekinthet be a munkáltató (vélhetően a tankerületi központ munkatársa). Ez – bár erről sincs szó a javaslatban – vagy úgy lehetséges, hogy felszólításra a dolgozó bemutatja gépének idevágó tartalmait, vagy – és ez a valószínűbb – egy szoftver segítségével „lát rá” a gépre a munkáltató.

Utóbbi esetben viszont lehetetlen az önmérséklet: a szoftver nem csak a 7.b feliratú mappát szkenneli, hanem bármit a gépen, ahol a kormány által egyébként kiemelten védettként (lásd a homofób/gyerekvédelmi törvény) kommunikált csoport, a gyerekek mindenféle adata, információja, levele megtalálható, köztük olyanok, amelyek a fokozottan bizalmon alapuló tanár-diák viszony során keletkezhetnek.

Ehhez kapcsolódóan: Videóban mondják el a Madách gimnázium tanárai, miért nem támogatják az új jogállási törvényt

A kormány és médiája pár hónapja még kampányt indított egy olyan meleg pedagógiai férfi asszisztens kapcsán, aki maga hirdette, hogy – egyébként a beleegyezési korhatárnál idősebb – fiúkkal (nem a diákjaival) is volt viszonya. Az viszont ezek szerint bármely tankerületi igazgató/beosztott/informatikus által szabadon olvasható lesz, ha mondjuk egy melegségével küszködő fiatal problémájával tanárához fordul segítségért – balszerencséjére elektronikus nyomát is hagyva ennek.

A tanár-diák viszony jog által is elismerten bizalmi, illetve hatalmi egyenlőtlenségen is alapuló jellegére utal az is, hogy a saját diákkal még a beleegyezési korhatár fölött sem keveredhet tanár intim viszonyba, míg hasonló korú másik fiatallal igen.

A státusztörvény-javaslat semmilyen garanciát nem ad ezeknek az érzékeny információknak a védelméről. „Érdemes lett volna olyan szabályokat beletenni adatvédelmi szempontból, amik reflektálnak arra, hogy a tanár-diák viszony nagyon intenzíven bizalmi viszony. Vagy akár a tanár-szülő viszony is – mondja Zeller Judit, a TASZ szakértője. – Nagyon plasztikusan foglalta össze ezt valahol egy kommentelő: máshogy ír az osztályfőnöknek, ha tudja, hogy azt a tankerület is olvashatja.”...

ITT OLVASHATÓ


„A 11. OSZTÁLYOS DIÁKJAIM ABBA IS BELEFESZÜLTEK, HOGY VÉGIG KELLETT OLVASNIUK AZ EMBER TRAGÉDIÁJÁT”

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.05.02.


„A humán műveltség és az elit műveltség presztízse, értéke, megbecsültsége össztársadalmilag nagyon sokat romlott. Ha arra gondolunk, hogy a hetvenes években a szociológiai vizsgálatok szerint a negyedik-hatodik leggyakoribb szabadidős foglalkozás a könyvolvasás volt, ehhez képest most a huszonsokadik. Ez nagyon összefügg azzal, hogy ez a fajta kultúra, műveltség háttérbe szorult. Ezzel párhuzamosan a hetvenes években a legnagyobb presztízsű egyetemi szak a magyar-történelem szak volt a bölcsészkaron, magyar szakos tanárnak lenni kifejezetten magas presztízsű választás volt. Ma nem így van. Lecsúszott a középmezőnybe, vagy még hátrébb ahhoz képest, amit az élettudományok, a biológia, a pszichológia vagy a neurológia tudnak és jelentenek” – mondta a Qubitnek Fenyő D. György, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola irodalomtanára, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, amikor arról kérdeztük, mit érzékel súlyos problémaként tantárgya körül.

A Qubit tanárokról szóló sorozatában korábban középiskolai nyelvtanárokkal és matematikatanárokkal beszélgettünk arról, hogyan tanították őket annak idején, és hogyan tanítanak ők. Fenyő D. György mellett Kovács Kálmánt, a győri Baksa Kálmán Gimnázium és Páll Csillát, a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium irodalomtanárait kérdeztük arról, hogy milyen könnyebbségekkel, nehézségekkel szembesülnek ahhoz képest, ahogyan őket tanították, hogyan változott a tanár-diák viszony, a tanár és az iskola szerepe és a tantervi követelmények...

A KORMÁNYT FIZESSÜK VAGY A VILLAMOST? A BUDAPESTIEK MEGSZAVAZHATJÁK

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2023.05.03.


Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon jelentette be a budapesti „lakógyűlés”, vagyis a főváros működését érintő kérdésekben tartott online népszavazás elindítását.

Ennek keretében a budapestiek a fővárosi „túlélőcsomagról” és a Lánchíd felújítása utáni forgalmi rendről szavazhatnak, ami a főpolgármester szerint hosszabb távon is meghatározza a város fejlesztési irányát.

Karácsony arról beszélt, hogy – mint korábbi cikkünkben beszámoltunk róla – a fővárosi közgyűlés a múlthéten túlélőprogramot fogadott el, ami levegővételt jelent a főváros számára, de a hosszútávú túlélést még nem biztosítja.

„A kérdés, hogy a közösségi közlekedést, vagy a kormányt finanszírozza a főváros”

– vázolta a helyzetet a főpolgármester.

- Az első két kérdés tehát a főváros pénzügyi helyzetéről szól.Az első kérdésben arról formálhatnak véleményt a budapestiek, hogy igazságos-e, hogy a tizenkétszer annyi pénzt von el a kormány a fővárostól, mint az előző ciklusban. Azt nem tudni, hogy a válaszok milyen kötelezettséget rónak a fővárosra vagy a kormányra, mindazonáltal legitimációs erővel bírhatnak a főváros számára.

A második kérdés valamivel konkrétabb: ebben arról dönthetnek a fővárosi lakosok, hogy Budapest inkább a közösségi közlekedést finanszírozza, vagy befizesse a kormánynak a „sarcokat”. Kérdés, hogy a kormány hogyan reagál, amennyiben a főváros nem fizeti be az érintett összegeket, a kérdés bővebb leírása szerint ugyanakkor átütemezésről lenne szó.

A budapestiek szavazhatnak a felújított Lánchíd sorsáról is. A jelenlegi rendszerben – ideiglenesen – az útpálya megnyitása után a közösségi közlekedés járművei, a kerékpárosok, taxisok, motorosok, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművek használhatják a hidat. Vagyis gyakorlatilag úgy működik, mint egy buszsáv.

Karácsony elmondta, hogy a híd felújítása a terveknél gyorsabban halad. A költségekből a kormány csak kisebb részt, hatmilliárd forintot vállalt, de ebből még nem utaltak – emlékeztetett. A főpolgármester kifejtette, hogy a szerződés szerint a híd végleges forgalmi rendjéről az átadásig születik döntés, a kormány azonban önmaga kívánja ezt meghozni. A kormány ezzel szemben azt szokta hangoztatni, hogy értelmezése szerint a felújítást követően vissza kell állítani a forgalmi rendet, és ehhez köti az említett hatmilliárd forint kifizetését is.

Karácsony véleménye szerint a híd jövőbeli forgalmi rendjéről szóló döntést a budapestieknek kell meghozniuk.

Ehhez a BKK készített szakmai anyagot, amiből kiderül hogy hogyan függ össze a Lánchíd jövője az élhető Budapestével – e szerint csökkentek a felújítás ideje alatt a forgalmi dugók, gyorsabban jár a közösségi közlekedés, és a többi híd forgalma is csökkent. Karácsony ennek fényében azt javasolja, hogy a Lánchídon maradjon a jelenlegi forgalmi rend.

A harmadik kérdés tehát arról szól, hogy a kormány hozzájáruljon-e a Lánchíd felújításához, miképp a vállalásait Karácsony és a főváros értelmezik.

A negyedik kérdés pedig a híd jövőbeni forgalmi rendjére vonatkozik.

A két kérdés tehát különválasztaná a finanszírozás és a közlekedési rend kérdését, bár az itt sem világos, hogy milyen kötelezettséget ró a kormányra a fővárosi online szavazás. E tekintetben a „lakógyűlés” emlékeztet a kormány „nemzeti konzultáció” néven emlegetett rendszeres kampányaira, melyek eredménye ugyancsak nem kötelező érvényű, azonban számos kormánydöntés társadalmi legitimációjaként szoktak rá hivatkozni...

AZ EURÓPAI UNIÓS FORRÁSOKHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS FELTÉTELEINEK TELJESÜLÉSE MAGYARORSZÁGON Áttekintő táblázat

HELSINKI.HU
Szerzők: Amnesty International, Eötvös Károly Intézet, K-Monitor, Magyar Helnsinki Bizottság,  
               TASZ, Transparency International
2023.04.


AZ EURÓPAI UNIÓS FORRÁSOKHOZ VALÓ HOZZÁFÉRÉS FELTÉTELEINEK TELJESÜLÉSE MAGYARORSZÁGON 

Áttekintő táblázat

GÁBOR GYÖRGY: A PÁPA BESZÉDÉNEK EGYES RÉSZEIT NEM FÉLREFORDÍTOTTÁK, HANEM MANIPULÁLTÁK

HÍRKLIKK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.05.03.


Botrányos volt, ahogy Ferenc pápa beszédeit magyarra fordították – véli Gábor György. A vallásfilozófus úgy gondolja, ilyen nem történik véletlenül, hiszen éppen azokat a részeket „fordították félre”, vagy manipulálták, amelyek a jelenlegi magyar politikai hatalomnak, a kormánynak kellemetlenek voltak.


Ön követte Ferenc pápa budapesti beszédeit?

Természetesen. Ezek gondos, patikamérlegen kimért beszédek voltak. A kormánypártiak és az ellenzékiek, politikai életünk mindkét oldala idézett belőlük, mindegyik azt, ami az ő számára fontos volt. Egyfelől beszélt az egyre szörnyűbbé váló nacionalizmusokról, az egyre durvább beszédről, másfelől szólt a család meg a gender problematikáról, és ezeket lehetne folytatni egyfelől, másfelől tovább is. Tulajdonképpen mindenki örül. A Kossuth téren a „nyitott kapuk” volt a fő vezérmotívum, amiről tudjuk, hogy jelenti a menekülők, a rászorulók befogadását, ami a hallgatóság nagy részének valószínűleg „át se jött”. Sok mindent mondott, de igazából nem lettünk ezekkel okosabbak. Az ellenzék hiába reménykedett abban, hogy a pápa majd idejön, és jól beolvas Orbánéknak. Ilyen nincs, ezt a pápa nem teheti meg. Nekik kéne tizenhárom éve jól beolvasni Orbánéknak, amit nem tesznek meg. Ezt a pápától nem érdemes elvárni. Másfelől a pápa nem adta át Szent Péter trónját Orbán Viktornak. Pedig a kormánypártiak abban reménykedtek, hogy kiderül, Krisztus földi helytartója igazából nem is a pápa, hanem Orbán Viktor. Az nyilvánvaló, hogy az abortuszról nem is mondhatott mást, mint amit mondott. Katolikus emberként, a nyugati katolicizmus fejeként hogyan is mondhatna mást? Ez az ő hitének az egyik lényegi eleme, ugyanakkor ezt – nagyon helyesen – nem teszi kötelezővé. Minden katolikus embernek, egyáltalán mindenkinek joga van átgondolni azt, hogy elfogadja-e ezzel kapcsolatosan az egyház tanácsát. Az egyház elutasítja, joguk van elutasítani, ugyanakkor ez ne legyen normatíva, ne emelkedjék törvényerőre. Egy plurális társdalomban mindenki szabadon dönthesse el, hogy ő a katolikus tanítást fogadja el, vagy pedig a női önrendelkezési jogára hivatkozzon...

VISSZAHOZNÁ A SZITTYA GONDOLKODÁSMÓDOT A HONVÉDSÉGBE AZ ÚJ VEZÉRKARI FŐNÖK – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.05.03.


„A megfelelő embernek a megfelelő helyen kell lennie”

Böröndi Gábor szerint „mélyreható kultúraváltásra” van szükség a honvédségnél, és ennek csak a kezdete volt a fiatalítás. Furán hangzik mindez egy olyan ember szájából, aki a honvédség brüsszeli hivatalában szolgált két évig és Washingtonban is tanult. A meghallgatáson amúgy Kósa Lajos, a bizottság elnöke egy ponton azt kérte Börönditől, hogy ne válaszoljon az ellenzéki képviselők kérdéseire, mert szerinte pártpolitikai kérdésekkel provokálnak.

Kontextusból kiragadva:

“Valakinek csak helyt kell állania azzal a szittya szándékkal szemben, hogy ez az ország egy szép földbirtok legyen feudális urakkal, vad kasznárokkal, elbutított néppel, marhákkal és trágyadombokkal.” (Ady Endre)

A-listás sztárokkal érkezik Budapestre az Orbán-szövetséges jobboldali vándorcirkusz

A headlinerek azért utaznak Budapestre, hogy némi nemzetközi legitimációt kölcsönözzenek Orbán Viktor rendszerének.

Egy korábbi e-mail üzenete vezetett Tucker Carlson elbocsátásához

Van egy pont, ami után már azt gondolják, hogy bármit megtehetnek. A filmeken – meg más országokban – ezt látványos bukás követi.

Videón, ahogyan zsidóként Adolf Hitlert méltatja az Orbán-kormány médiájának egyik kedvenc biztonságpolitikai szakértője

“Kicsit furcsa iróniája a sorsnak, hogy az utolsó nagy, valóban európai vezető a világpolitikában, az Adolf Hitler volt. Ezt én mint zsidó mondom.”

Botrányos volt, ahogy Ferenc pápa beszédeit magyarra fordították

Gábor György vallásfilozófus úgy gondolja, ilyen nem történik véletlenül, hiszen éppen azokat a részeket „fordították félre”, vagy manipulálták, amelyek a jelenlegi magyar politikai hatalomnak, a kormánynak kellemetlenek voltak.

Hétmilliárd forint volt a pápalátogatás teljes költsége

“A pápa által hozzánk intézett üzeneteket meg kell fontolni és meg kell szívlelni, válogatás nélkül.” (Semjén ZS.)

A plébánia nem tudott elszámolni Százhalombattának a támogatási milliókkal: elsimították az ügyet

“Aki lopott, ne lopjon többé, hanem dolgozzék, és keressen kenyeret keze munkájával, hogy legyen miből adnia a szűkölködőknek is.” (Efezusiaknak írt levél 4,22-24)

Szijjártó szerint istentelen ideológiák fenyegetik az iskolákat

Ugyan a kérdés nem tartozik szorosan a tárcájához, Szijjártó Péter mégis megtalálta, hogy mi a magyar iskolák legnagyobb problémája. Ő mindenhez IS ért.

Iskolabezárásokhoz is vezethet a tanárokat érintő kormányzati terv

Radó Péter, oktatáskutató szerint a státusztörvény módosításában vannak olyan részek, amik csakis arról szólnak, hogyan lesznek büntethetők az óvónők és a tanárok, ha a kormány szerint az oktatási rendszer rossz hírét keltik.

Szellemi élet, kutatás – Orbán Viktor sort cserélt

A kedd esti Magyar Közlönyben megjelentek a miniszterelnök határozatai.

Titkolják a fideszes orvos-politikusok, hogy a kamarában maradtak-e vagy kiléptek

“a közösség, amely e részeg
ölbecsaló anyatermészet
férfitársaként él, komor

munkahelyeken káromkodva,
vagy itt töpreng az éj nagy odva
mélyén: a nemzeti nyomor.”

Akár fémtartályokat is gyárthat már Mészáros Lőrinc

Újabb céggel gyarapodott a felcsúti milliárdos eddig sem szűkös céghálója. (A kinek a mije…?)

Bencsik András húszra még húzott

„Ma a feketék uralkodnak Dél-Afrikában, aminek a következményei rettenetesek.”

Vigyázat: demagógok leszünk!

Évtizedek óta piackutatásból él, cége kilenc közbeszerzést is nyert – a többi között az Oktatási Hivatal, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vagy éppen az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium tenderein is kapott már jellemzően tízmilliós nagyságrendű megbízásokat – az a férfi, aki megtámadott egy anyukát Szentendrén.

A végére hagytuk a kancsalul festett eget:

Egy Erdogan és Putyin nélküli Európa

“Egy Erdogan nélküli Törökország és egy Putyin nélküli Oroszország annyira elképzelhetetlen, hogy már a felvetés is szédítő.”

SZITTYA HADMŰVELETI SZINT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.05.03.


A soknevű (Szalay-Bobrovniczky) honvédő miniszter tegnap megmagyarázta, miért rúgatta ki Novák álelnökkel a vezérkari főnököt, és bemutatta a friss húst is, aki jobb a réginél. Elöljáróban előhozzuk, már az is nehezen érthető, miért ez a soknevű lett a honvédő miniszter kies hazánkban, igaz, ahol korábban egy Hende is betölthette ezt a posztot a gukkerjával, ott már minden mindegy. A soknevűnek valami nagyot kellett mondani. Nemcsak azért, hogy a kirúgást megmagyarázza, hanem azért is, hogy az egyre militánsabbá váló Fidesznek (Orbánnak) is értelmet adjon, tehát előhúzott egy aduászt.

„Háború van, és a nulladik harcászati szintről hadműveleti szintre lépünk.” Adta elő a soknevű, a célt elérve azzal, ha mondjuk özv. Kiss Benedekné lennénk a sparhelt mellett otthonkában és kendővel a fejünkön, akkor ezt meghallva nekilátnánk vetni a keresztet, és sóhajtozva hívnánk édes Jézusunkat, hogy ’segíjjen nagy nyomorúságunkban. Nem vagyunk özv. Kiss Benedekné, és még sparheltünk sincsen, ezért elgondolkozunk ezen a hadművelet dolgon. Ez nem tréfadolog, a hadművelet az konkrét harcászati tevékenység, a csapatok ütközeteinek, harcainak, csapásainak összessége, amit meghatározott területen hajtanak végre.

Innen nézvést – mert máshonnan nem lehet – háborúban állás, konkrét harc az ellenség ellen, trombitaszó meg ágyúdörej. Föltehető volna az a kérdés, a soknevű miniszter mi az anyám valagának dobálózik olyan szavakkal, amelyeknek jelentését valószínűleg nem ismeri, amelyek azonban alkalmasak arra, hogy félelmet keltsenek a gyalogos népekben, mint amilyennek Kiss Benedeknét is tételezzük számtalan társával együtt. Ugyanitt persze az iránt is érdeklődhetnénk, a soknevű ember egyáltalán hogyan töltheti be ezt a posztot, mert az, hogy valakinek a felmenői huszárok meg alispánok voltak, még nem teszi alkalmassá őt magát.

Mint kitetszik, nem is az, a katonaságból ilyen szavakat ismer, illetve a dzsentri cirkuszt, amikor parádés kocsissal lehet menni katonalovakat látogatni. Hogy ne legyen túl nagy a félreértés, nem ő az egyetlen Orbán kormányában, aki nem ért ahhoz, amit csinálnia kellene, viszont a hangosabbak közé tartozik, és a kor is kedvez neki. Egy küldetése van, a fasiszta Fidesz militáns vonalát vigye nagy harsogva, és erre alkalmas is, sőt arra is, hogy aki a vezérkarban ennek a csinnbummcirkusznak nem felel meg, azt elküldi, és olyanokat tesz a helyükre, akik alkalmasabbak az értelmetlen rongyrázásra, és a hülyeséget nem kérdőjelezik meg.

Az új vezérkari főnök is előadta a belépőjét, és kiderült, hogy egészen különös ideákkal rendelkezik az ő fejében. Elég csak arra utalnunk, hogy székfoglalójában „szittya, rugalmas” haderőt, akar, és ím, ebből a két jelzőből is kitetszik, hol tartanak az ideák a XXI. században. A nyereg alatt puhított húsnál valahol. Különös gőzök ezek, amelyekből képtelenek kikeveredni, de, ha egy dzsentriivadék a honvédelmi miniszter, akkor úgy nagyon másra nem is lehet számítani. Hadműveleti szint meg szittya rugalmasság, menekül előlünk a világ minden hadserege, még szerencse, hogy nem nekik kell megvédeni a hazát alkalmasint.

Arra ott van a NATO, de az olyan már, mint az EU, csak nyűg a NER-nek mindenféle klubbéli szabályokkal, ami alól oly jó kibújni. Mindamellett nem árt, ha tudjuk, hogy a bátor százharmincvalamennyik épp most hosszabbítják meg a háborús vész-, vagy veszélyhelyzetet, amit józan ésszel nehéz felfogni, illetve ésszerű indokot találni hozzá a rendeleti kormányzás kényelmén és gyönyörein kívül, de az ilyen hadműveleti szintes gőzös kijelentések alkalmasnak tűnnek rá, viszont egyáltalán nem azok. Max özv. Kiss Benedekné számára, aki, mint megmutattuk, ilyeneket hallván földöntúli hatalmakhoz fordul segítségért.

A részünkről viszont rohadtul unjuk ezt az értelmetlen cirkuszt. Mert ahogyan az egész magyar társadalomban egyre inkább elhatalmasodik a fogak csattogtatása, akképp a magyar hadseregben is, mert az új főnök a szittyaságon kívül még olyan igényel is fellép a magyar honvédőkkel szemben, hogy legyenek ők „nemzeti elkötelezettséggel bíró harcosok”, és ím, újra itt áll előttünk ez a nemzeti maszlag, de most már militáns masnival átkötve. A következő feladat ez lesz a sorban, hogy megfelelő ellenséget is kell találni a világverő seregünknek, csak az nehéz feladat lesz.

Arra intenénk azonban az új főnököt, vigyázzon, hogy véletlenül se legyen pocakos, amit a legfőbb hadúr rühell, és mindezeket így egymás mellé pakolva meg kell állapítanunk, hogy bohócok ezek, de a rosszabbik fajtából. Sőt, végezetül az a kérdés is feltehető volna, hogy ez a megközelítés mit mutat, hogy Gyurcsány akarja-e a magyar fiúkat és apákat háborúba küldeni, vagy ezek, hogy ez a vadkakas mentalitás is a békeóbégatás része-e, vagy ez valami más. Maguk sem tudják valószínűsíthetően, így ránézésre egyetlen cél van, hogy ütni lehessen a harci dobokat, mégpedig kifulladásig, míg el nem fehérül a száj is. Addig.

ATOMBOMBA ALATT PUHÍTOTT HÚS - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.05.03.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, benne az elmúlt nap legfontosabb-érdekesebb híreivel. Szokás szerint négyet külön ki is emelünk: