2023. március 3., péntek

"HA TÖRÖLJÜK A MÚLTAT, NEM TUDHATJUK, MIHEZ KÉPEST KELL VÁLTOZNUNK" - NYÁRY KRISZTIÁN A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER, SELMECI JÁNOS
2023.03.01.A Reggeli személy 2023. március 1-i adásában Herskovits Eszter és Selmeci János vendége Nyáry Krisztián, író, irodalomtörténész volt.

ADÓSOK BÖRTÖNE – A BORSODI FALU, AHOL A GYEREKEK ELLÓGOTT ÓRÁIÉRT A SZABADSÁGUKKAL FIZETNEK A SZÜLEIK

SZABADON / SZABAD EURÓPA VIDEÓ
Szerző: BÁTHORY RÓBERT
2023.03.03.Egy borsodi faluban már évek óta azért járnak a szülők a börtönbe, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. Tavaly szeptemberig Magyarországon több mint 3600 esetben összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekeik ellógott órái miatt. De ennek az összegnek csupán a 40 százalékát fizették be, ami azt jelenti: hogy a fennmaradó 74 milliót le kellett ülniük. Egy nap a rácsok mögött 5 ezer forintot ér, miközben a magyar adófizetőknek 15.048 forintba kerül egy fogvatartott őrzése és ellátása naponta a börtönökben.


Báthory Róbert annak járt utána a Szabadon újabb epizódjában, hogy miért és hogyan kerülnek a legszegényebbek a legkönnyebben a magyar börtönökbe...

"MINTHA AUSZTRIÁBAN 2022. FEBRUÁR 24-ÉN MEGÁLLTAK VOLNA AZ ÓRÁK" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.03.03.


Immár sem morálisan, sem politikailag nem tartható az az állítás, hogy Ausztria semleges maradhat, egyensúlyozhat Oroszország és a Nyugat érdekviszonyai között – véli Liam Hoare vendékkommentátorként a Politico amerikai portál brüsszeli kiadásában. Szerinte ideje, hogy Ausztria is belépjen a NATO-ba. Nemzetközi lapszemle.

Bemelegítésként egy kis munkajog. Az Európai Unióban a munkavállalókat a szabadnapjukat megelőző vagy az azt követő napon is megilleti a legkevesebb 11 óra megszakítatlan pihenőidő – mondta ki az Európai Unió Bírósága egy magyarországi jogvita kapcsán. A luxembourgi székhelyű ítélkező fórum azzal érvelt, hogy a napi pihenőidőre és a heti pihenőnapra vonatkozó szabályozás két különböző, egymástól függetlenül fennálló jogosultságot rögzít, az egyik nem csorbíthatja a másikat. A bécsi Der Standard a német dpa és a francia AFP hírügynökség jelentése alapján számol be a legfőbb uniós igazságszolgáltatási testület állásfoglalásáról.

A kérdés úgy merült fel Luxembourgban, hogy egy magyar mozdonyvezető azzal a panasszal élt: nem kapta meg a neki járó 11 óra szabadidőt a szabadnapjai előtti, illetve utáni 24 órában, továbbá nem kapta meg az őt ezen felül hetente megillető, legalább 24 órás, megszakítatlan szabadidőt, vagyis szabadnapot. A vasúttársaság azzal érvelt, hogy a maga részéről az előírásoknál kedvezőbb helyzetet teremt alkalmazottainak, amikor hetente legalább 42 óra megszakítatlan szabadidőt biztosít számukra. Az eljáró magyar bíróság az Európai Bírósághoz fordult, amely kimondta, hogy a napi pihenőidőt nem lehet a heti pihenőnap részének betudni, a két jogosultságnak eltérőek a céljai, és mindkettő egymás mellett fennáll.

Nem lenne célszerű egyetlen újság több cikkére alapozni a lapszemlét, de most mégis megemlítem a Der Standard egy másik írását – részben a szakmában igen nagy tekintélynek örvendő szerző személye okán. Az osztrák Barbara Coudenhove-Kalergi – a páneurópai eszme atyjának tekintett Richard von Coudenhove-Kalergi tudós diplomata unokahúga –, aki 91 évesen is aktív újságíró, ismertetést közöl Tomáš Halík neves cseh teológus új könyvéről. (Zárójeles megjegyzés: a nagybácsi, Richard apja, Heinrich Coudenhove-Kalergi osztrák-magyar gróf, a Monarchia diplomatája, anyja, Aojama Micu pedig japán szamurájcsalád leszármazottja volt. De vissza a cseh teológus könyvéhez.)

Tomáš Halík a római katolikus egyház megújulását szorgalmazza. "A kereszténységnek nyitnia kell, ha esélyhez akar jutni" – ez a címe az írásnak, amely szerint az ürességtől kongó templomok, a papi hivatást tömegesen elhagyók, illetve a visszaélési ügyek az egyház válságát mutatják. Az eddigi demokratizálási kísérletek nem sok eredményt hoztak, és Halík szerint fordulatra van szükség: a kereszténységnek az önmagába forduló transzcendencia helyett új ökuménére kell törekednie, be kell vonnia a vallástalanokat, az "anonim kereszténynek" tekintett nem hívőket is. A szekuláris humanistákkal folyó párbeszédben az egyház a saját örökségéből is újra felfedezhet a történelem során ki nem használt – vagy éppen hűtlenül mellőzött – elemeket, véli a cseh egyházi gondolkodó. Barbara Coudenhove-Kalergi ehhez hozzáteszi: az elmúlt években különösen a volt kelet-európai kommunista országokban elmélyült a szakadék a konzervatív és a liberális egyházi személyiségek között. Lengyelországban az egyházi hierarchia egy része eltávolodott nagyon messze jobbra, de a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában és Magyarországon is megfigyelhető, hogy populista jobboldali politikusok – például a terhességmegszakítás elleni harc jegyében – szövetségest keresnek és találnak az egyházban. Az ezzel ellentétes hatást kifejtő erők kevéssé hallhatóak és láthatóak, de azért léteznek, és erre Tomáš Halík könyve hatásos bizonyíték – írja Barbara Coudenhove-Kalergi.

Nem tágítunk Bécstől, de ennél a cikknél már nem a forrás osztrák, hanem a téma. Ideje, hogy Ausztria is belépjen a NATO-ba – írja a Politico amerikai portál brüsszeli kiadásában vendégkommentátorként Liam Hoare, aki az amerikai zsidóság életére összpontosító Moment Magazin európai szerkesztője, egyben pedig az osztrák politikáról szóló Vienna Briefing angol nyelvű hírlevél szerzője. Szerinte immár sem morálisan, sem politikailag nem tartható az az állítás, hogy Ausztria semleges maradhat, egyensúlyozhat Oroszország és a Nyugat érdekviszonyai között, miközben a Nyugat részét képezi.

A szerző szóvá teszi, hogy Bécs nem exportál fegyvert Ukrajnának, holott rendelkezik 56 darab olyan, kiérdemesült korú Leopard 2-es harckocsival, amely egyébként bőven megérett az adományozásra. Az osztrákok az ukrán katonák kiképzésében sem vesznek részt, viszont a háború előtti szinten továbbra is vásárolnak orosz földgázt – így tavaly decemberben orosz importból fedezték gázszükségletük 71 százalékát. Olyan osztrák vállalkozások, mint a Raiffeisen Bank vagy a Kronospan és EGGER fafeldolgozó a szankciók ellenére tovább ténykednek Oroszországban.

A Politico vendégkommentátora megállapítja: az osztrák parlamentben a liberális NEOS kivételével egyetlen párt sem kérdőjelezi meg a semlegességet, és a tavaly májusi közvélemény-kutatás szerint a lakosságnak csak 14 százaléka támogatná a NATO-csatlakozást. "Úgy fest, mintha Ausztriában 2022. február 24-én megálltak volna az órák" – írja Liam Hoare, felidézve az Ukrajna elleni orosz agresszió napját. Miközben a NATO ellátja Ukrajnát katonai értelemben, Ausztria semlegessége csupán ürügy, hogy semmit se csináljon – írja az amerikai portál vendégkommentátora.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

KÖTÖTTFOGÁS 231. – MAGYARORSZÁG A FIDESZ JÁTSZÓHÁZA

KÖTÖTTFOGÁS / MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2023.03.02.Fidesz menni Skandinávia. Novák Katalin férje, alias alezredes. Mit ártottak az orvosok? Ezek voltak a március 2-i Kötöttfogás témái, melyben Csintalan Sándor, Pörzse Sándor, Dévényi István és Reichert János vitázott.

BELVÁROSI SZABADEGYETEM: ELŐADÁS A MAGYAR A MAGYAR ALAP-ÉS KÖZÉPFOKÚ OKTATÁSI RENDSZERRŐL

BELVÁROSI SZABADEGYETEM (VIDEÓ)
Moderátor: KARDOS PÉTER
Előadók: RADÓ PÉTER, L. RITÓK NÓRA
2023.02.27.


A Belvárosi Szabadegyetem Február 27-i rendezvényének előadói, L. Ritók Nóra Prima Primissima-díjas pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője és Radó Péter bölcsész, oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző volt, akik arról beszéltek, hogy a magyar alap-és középfokú oktatási rendszer mennyire felel meg a XXI. század követelményeinek, mennyire segíti a diákok hosszabb távra való felkészítését és az esélykülönbségek mérséklését.


MEGSZÜNTETNÉ A PEDAGÓGUSOK KÖZALKALMAZOTTI JOGVISZONYÁT A BELÜGYMINISZTÉRIUM, A NEVELŐTESTÜLETEK SZAKMAI ÖNÁLLÓSÁGÁT IS JELENTŐSEN KORLÁTOZNÁK - AZ ISKOLAI PEDAGÓGIAI PROGRAMRÓL SEM DÖNTHETNÉNEK A TANÁROK

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.03.03.


A pedagógusokat és a teljes köznevelési rendszert érintő jogszabálytervezeteket tett közzé társadalmi és szakmai egyeztetés céljából a Belügyminisztérium (BM): a tervezett béremelések ügyében módosítanák a 2023. évi költségvetési törvényt, továbbá a mostani közalkalmazotti jogviszony helyett egy teljesen új jogállást vezetnének be a pedagógusok számára, a “köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt”. A harmadik módosító csomaggal pedig jelentősen átírnák a köznevelési törvényt.

A törvénytervezetek rengeteg változtatást tartalmaznak, a köznevelési törvényben például megszüntetnék a nevelőtestületek döntési jogát az iskolai pedagógiai programok, a szervezeti és működési szabályzat, az éves munkatervek, a továbbképzési programok, az intézmény munkáját átfogó elemzések, értékelések, beszámolók elfogadásáról, valamint a tanulók fegyelmi ügyeiben.

Ezekben a kérdésekben már csak a véleményüket kellene kikérni, a döntéseket az igazgató és a fenntartó hozhatja meg. A nevelőtestületek így például már csak a házirendről, a tanulók magasabb évfolyamba lépéséről, osztályozóvizsgákról dönthetnének saját hatáskörben.

Egyes esetekben a tanévet is meghosszabbítanák: ha a köznevelésért felelős miniszter másként nem rendelkezik, az iskolában minden év szeptemberének első napjától legalább 180 napig tart a szorgalmi időszak, de a fenntartó egyetértésével - akár az elmaradt heti pihenőnapok biztosítása nélkül is – az igazgató elrendelhet hosszabbítást. Emellett a köznevelési miniszter is meghosszabbíthatja a tanévet július 15-éig, ha valamilyen előre nem látható és el nem hárítható okból a tananyag átadása másként nem biztosítható. Ebben az esetben a nyári szünet legkisebb mértékét meghatározó rendelkezést is figyelmen kívül lehet hagyni.

A tervezet azon is változtatna, hogy az általános iskolákban az eddigi 17 óra helyett este 18 óráig kelljen felügyeletet biztosítani.

Néhány módosítás az egyre fokozódó pedagógushiánnyal függhet össze: például az intézmények saját alkalmazotti létszámát már akkor is állandónak tekintenék, ha az alkalmazottak legalább 50 százalékát határozatlan idejű jogviszonnyal foglalkoztatják. A mostani szabályozás még 70 százalékot említ. Emellett a javaslat lehetőséget teremtene arra, hogy a nevelőtestületek nem állandó tagjaiként dolgozó óraadók létszáma az 50 százalékot is meghaladhassa.

Ezzel együtt bevezetnék a “vándortanár” fogalmát, aki egy iskolában legalább heti 20 órás köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban áll, de emellett más köznevelési intézményben is óraadó...


A KORMÁNY ÚGY KURTÍTJA MEG A KULTÚRAFINANSZÍROZÁST, HOGY A SPORTRA SZÁZMILLIÁRDOKAT KÖLT

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2023.03.03.


A kulturális szféra súlyos megszorításokkal kell szembenézzen az idei évben, a kormányzati kulturális célú költségvetést jelentősen megnyirbálták, miközben más ágazatokra – például a sportra – továbbra is jelentős forrásokat biztosít a költségvetés.

„A háború keltette gazdasági és erkölcsi válság idején soha nem látott megszorításokkal kell szembenézniük a magyar kulturális élet szereplőinek: a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, valamennyi humán ágazat közül a legmagasabb összeget, 34,2 milliárd forintot, a Nemzeti Kulturális Alapnak 913,8 millió forintot kell befizetnie az Államkincstárba, miközben a sporttevékenységekre szánt támogatások 116 milliárd forinttal növekednek a 2023. évi módosított költségvetésben”

– írja közleményében a Független Előadó-művészeti Szövetség.

A szervezet felhívja a figyelmet, hogy a megszorítások elsősorban a fiatal, kortárs művészeket és irányzatokat hozzák nehéz helyzetbe.

Azt is megjegyzik, hogy az idén elmaradó, a kortárs kultúra finanszírozása szempontjából létfontosságú pályázatok elmaradása mellett a már megítélt támogatások kifizetése is csúszik. Ez súlyos romlással járhat a magyarországi kulturális életben:

„Intézmények zárhatnak be, társulatok szűnhetnek meg (két független társulat már be is jelentette a megszűnését!), könyvtárak, kultúrházak, kiállítóterek maradhatnak üresen, fesztiválokat törölhetnek el országosan” – hívják fel a figyelmet.

A FESZ összefogásra szólít fel a kulturális szférában, egyszersmind szorgalmazza a támogatási és finanszírozási rendszer újrahuzalozását. A szervezet hangsúlyozza, hogy az államnak nem szabadna magára hagynia a kortárs kultúrát, továbbá hogy „a kultúrához való hozzáférés nem pusztán állampolgári jog, hanem a túlélés nélkülözhetetlen záloga is.”...

BAHMUTOT SZORONGATJÁK AZ OROSZ ERŐK, DE BELERAGADHATNAK A TAVASZI SÁRTENGERBE

TELEX
Szerző: KÖRÖMI CSONGOR
2023.03.03.


Úgy tűnik, az ukránok is készülnek arra, hogy közel lehet Bahmut eleste, amit Vlagyimir Putyin eladhat majd sikerként az orosz közvélemény felé, de nyolc hónapnyi ostrom után sem nevezhető ez stratégiailag jelentős eredménynek – mondta a Telexnek Rácz András. Az Oroszország-szakértő szerint az orosz hadsereget belső ellentétek is feszítik, fogytán vannak a precíziós eszközeik, már Belaruszban sem érezhetik teljesen biztonságban magukat, és az eddigi lassú előrenyomulásukat is megállíthatja a tavaszi olvadás. A nyugati támogatás töretlen Ukrajna felé, és bár technikailag Kína könnyen szállíthatna fegyvereket Oroszországnak, erre egyelőre nincs Pekingben politikai szándék.


Bár az oroszok január végétől növelték a nyomást az ukrán védőkön, akik előtt nehéz hetek állnak, de alig értek el valamit – ráadásul belső ellentétek is feszítik a megszálló erőket. A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin ugyanis még a reguláris erők legmagasabb szintű parancsnokait is hangosan kritizálta, miközben arra játszott, hogy a börtönök foglyaiból is toborzott csapatai látványosan fogják bevenni Bahmut városát. „A toborzott közel negyvenezer orosz fegyencből körülbelül 30-32 ezer meghalt vagy megsebesült. Ez iszonyatosan sok” – mondja Rácz András, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) munkatársa, hozzátéve, hogy egyelőre „ennyi emberélet árán” sem tudták elérni, hogy bevegyék a kelet-ukrajnai várost.

A szakértő szerint azonban az ukránok is azzal számolhatnak, hogy nem fogják tudni tartani pozícióikat Bahmutnál, amit egyre inkább körbefognak az orosz erők. Ez lehet az oka annak is, hogy a napokban leváltották a Donyec-medencében szolgáló összevont ukrán erők parancsnokát, Eduard Moszkalovot. Azonban lehet, hogy Bahmut lesz az orosz előrenyomulás maximuma, ugyanis az enyhe tél után hamarabb érkezhet a földeket sártengerré formáló tavaszi olvadás, a raszputyica – így az orosz seregek könnyen a sárban ragadhatnak. A nyugati támogatás is az ukránok oldalán áll, és az elmúlt időszakban belarusz partizánok is segítették őket. Rácz szerint komoly sikert érhettek el az orosz katonai repülőgép megrongálásával Belaruszban az ellenállók...


AZ ÉLET ÉS IRODALOM LXVII. ÉVFOLYAMA 9. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.03.03.


P U B L I C I S Z T I K A


Váncsa István
Az uralkodó elit


„I. György: Megjelenik egy cikk. Hát bazdmeg!

II. György: Ki nem szarja le? (...)

I. György: Mi a faszomnak? Megjelenik egy cikk, leírják, hát bazdmeg, leírják.

II. György: Amúgy magunk közt: ki nem szarja le? (...)

I. György: Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni? (...) És mi a faszom az, hogy követelem? (...) Illetőleg, ha lépten-nyomon minden basztatásra meg baszomtatásra csinálunk egy közleményt, és visszautasítjuk, akkor az utána semmit nem fog érni.

II. György: Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon.

I. György: (...) Egy újabb támadást bazdmeg.”

A fenti pár sor uralkodó elitünk két érdemdús tagjának, Senyei (azaz I.) és Schadl (azaz II.) Györgynek eredetileg nem a nyilvánosság okulására szánt eszmecseréjéből készült sűrítmény.Tovább

A szerző további cikkei

Szűcs R. Gábor
Nekünk legyen mondva

avagy segíts magadon, Isten is megsegít

Szép dolog, ha egyszerre minden hívő együtt imádkozik. Erre való a Skandinávia-szerte, sőt Németországban is ismert nagy imanap (Den Store Bededag). Mai jelentőségét az adja, hogy a pünkösd utáni negyedik péntekre eső ünnep fizetett munkaszüneti nap. De csak Dániában az. Norvégiában 1686-tól 1915-ig volt így, majd a mindenszentek előtti péntekre, aztán 1950-től vasárnapra tették (Bots- og Bededag). Németországban 1994-ig ünnepnap volt a november végi Buß- und Bettag, de megszüntették, miután közel esett október 3-ához, az újraegyesítés ünnepéhez.Tovább

A szerző további cikkei

Csillag István
Az eltelt és a megélt idő


A bennünket körülvevő végtelen sötétet mindig csak egy villanásra szakítják meg a kedvező események. Mégis, ez a felvillanás is elég, hogy lássuk, mennyire szép, szerethető, embernek való lenne a hely, ahová születtünk, ahol élünk. A hazánk.Tovább

A szerző további cikkeiCsepi Lajos
MegvilágosodásF E U I L L E T O N

Pataky Adrienn
A tárgyak vigasztaló erőterében

A Nemes Nagy Ágnes-centenárium után

I R O D A L O M

Szív Ernő
A novella világtörténete

2003. július 15.

Fölpillantottam, biztosan meg fog halni?

Mérget vehetsz rá, mondta a fiú. Gondolom, nem akarod, hogy becsomagoljam.

Nem hinném, hogy szeretné, mondtam. Az oroszlán rám pillantott, bólintott. Az úton hazafelé gondolkodtam, hol lesz helye. Egy haldokló oroszlán talán nem támaszt különleges igényeket. Kertem nincsen. Két szoba. Konyha. Fürdőszoba. Igen, az íróasztalom alá teszem. Itt fog haldokolni a közelemben.

Egy öregember sétált el a kisunokájával mellettünk, a gyerek fölkiáltott, papa, ez nem egy oroszlán volt? Mire az öregember, de az volt, és nem tudom, láttad-e, haldoklott.

Honnan van ennek az embernek haldokló oroszlánja?

Lophatta is. Emlékszel, kisunokám, egyszer téged is elloptak.

Emlékszem, papa.Tovább

A szerző további cikkei

Fecske Csaba
Fotók


Itt repül a kismadár, kiáltotta Pista bácsi, amikor megcélzott minket a fényképezőgépével, pedig nem is repült, de azért odakaptuk a tekintetünket, csodálkozásunk beleragadt az időbe. Pista bácsi volt a falu fényképésze, nem a szakmája volt ez, csak a hobbija, egyedül neki volt fényképezőgépe a faluban.

Szívesen lefényképezett mindenkit, aki kérte, ingyen, csak a film árát kellett megfizetni. Ebben a ruhában térdepelve imádkoztunk a Szűz Mária-kép alatt a bátyámmal, egy baljóslatú októberi estén, amikor Bori néni, a szomszédasszony a boltból hazatérőben hírül adta, hogy kitört a forradalom. Mi az a forradalom, kérdeztem. Hát az nagy balhé, akasztanak és lőnek. Apánk a városban ragadt, semmit sem tudtunk róla. Nem közlekedtek a vonatok, mindenféle rémhírek érkeztek onnét, elszabadult a pokol, nagyon aggódtunk, anya a Szűz Mária-kép elé térdepeltetett minket, az ő közbenjárását kértük, hogy segítse haza apánkat. Sose imádkoztam még ilyen lelkesen, teljes odaadással.Tovább

A szerző további cikkei

Bartalos Tóth Iveta
Jede jede vlácsik


Nem sokkal Vízkereszt után egy este hozzánk is bekopognak a feketekabátosok. Nagyanyám kendője hatalmas virágos rét. Rám teríti, hogy nektárillatú legyen az álmom. Búzavirággal ágyaz meg nekem. Pacsirta énekét leheli fülembe, ne lássak mást, ne halljak mást. Én szófogadó gyerek vagyok, elbújok a virágok alá, kistestvérkéim, Misi és Rózsika kezét szorítom, hárman bámuljuk a mama hímezte eget, de a feketekabátosok hangosabbak a madárdalnál, közénk tolakodnak, feltűrik a kendő sarkát, a latyakos csizmáikat látom, meg egy fehér papirost az asztalon, ijedten reppennek el a zárt ablakon keresztül a barna pacsirták is, mikor a tintástollat apám elé teszik. Tudod, mi a helyes döntés, kérdezik apámtól, apám nem válaszol, mereven néz végig a szobán, át a kályhacső melletti repedéseken, ki a kertaljáig, édesanya válaszol helyette, tudjuk, mondja, és kiteszi a két idegen férfit a házból. A zár koppanása félrevert templomi harang. Apám szemében a Duna felől érkező vihar. Lehelete pálinkaszagú északi szél. Édesanya hajában sosemvolt fehér szalagok. Nagymama lehajtja a fejét, és örökre kiengedi a Miatyánkot a tenyerei közül.Tovább

A szerző további cikkei

Ecsédi Orsolya
Üdvözlet


Az angyal egy darabig még nézte, ahogy alszom, ami önmagában is elég para volt, aztán egyszerűen elrepült. Eszében sem volt kivárni, míg az alvási paralízisem szólni enged, sőt, egyre gyanúsabbá vált, hogy ő bocsátotta rám a mozdulatlanságot, nehogy végig kelljen hallgatnia a nyomorult kis emberi aggályaimat, például hogy nem terveztem több gyereket, nem fér bele az életembe, meg ha valaki, akkor Eddi aztán kurvára nem olyan, mint József, és nem valószínű, hogy szó nélkül járna velem ultrahangra, örömhír ide vagy oda.Tovább

A szerző további cikkei

Abafáy-Deák Csillag
Nincs szünet


Csak lenne több ideje. Már arra gondolt, hogy elutazik egy fél évre, a Rostot kihagyja, nem közli vele, hova megy. Ha féltékeny, igya meg a levét, Kinga nem adott okot rá. Össze sem költöztek. Ezzel is kerüli a bajokat. Egy férfival együtt lenni éjjel-nappal, sok. Vinné az idejét. Nem tudna írni. Nem tarthat szünetet, még megbánná, és összevesznének, miközben szétszálazná Rost Ferit az őszinteségével. Horkolsz, ne járj mezítláb, mert megfázol, miért nem eszed meg az utolsó falatodat, nem vettem semmit a boltban, te készíted a vacsorát, és mindig legyen sör vagy bor. Elfelejtetted? Nincs ideje felejteni, minden a fejében van, egymást taszítják a gondolatai.Tovább

A szerző további cikkei


Nagy Kinga
sötét szoba


V I S S Z H A N G

Ladányi János
Bűnös felelőtlenség


A szerző további cikkei

Demény-Nagy József
PontosításK R I T I K A 

Csuhai István
Csíny


► Milan Kundera: Hecc. Fordította Varga György. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2022, 174 oldal, 3700 Ft

Csak a Hecc iskolaigazgatója nem egy menyasszonyának címzett nyitott képeslapra felfirkált kétsoros üzenettel él („Az optimizmus az emberiség ópiuma! Az egészséges lélek ostobaságtól bűzlik. Éljen Trockij! Ludvik.”), mint a Tréfa főszereplője, hanem a fent említett rajzzal, szándéka viszont ugyanúgy a megdöbbentés, a szokásos vagy bevett szabályok és formák megszegése. Különbség egyedül abban van, hogy Ludvik üzenetével a menyasszonyát próbálja megdöbbenteni, eszébe sem jut, hogy viccesnek szánt privát sorai a nagyvilág tudomására jutnak, olyan emberek kezébe, akik rögvest dönteni fognak a jövőjéről és büntetésként ellehetetlenítik őt, az iskolaigazgató viszont, éppen ellenkezőleg, azt szeretné, ha az ő üzenete, a táblára felrajzolt ábrája minél nagyobb nyilvánosság előtt tárulna fel, és minél nagyobb botrányt kavarna.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Tunyogi László
Ex libris


Irene Solá: Énekelek, s táncot jár a hegy
Mohamed Mbougar Sarr: Az emberek legtitkosabb emlékezete
Ali Smith: Tavasz
Patricia Lockwood: Erről nem beszélünk

„Trauma, amelyet a következő generáció átél”
Szántó T. Gábor 1945 és más történetek című művének olasz fogadtatásából


► Gábor T. Szántó: 1945 e altre storie. Fordította: Richárd Janczer és Mónika Szilágyi. Anfora Kiadó, Milánó, 2022, 232 oldal, 18.5 euró

Szántó T. Gábor minden érvelésének kitüntetett anyagává teszi a provokációt, mert csak az élet provokálásával tud elárulni valamit magunkról és másokról.

Erre tökéletes példa az 1945, a kötet címadó novellája. A vasútállomásra érkező ortodox zsidók, egy idős és egy fiatalabb, annak a lakosságnak a szeme láttára várják a kozmetikai szállítmánynak tűnő rakományt, amely retteg, hogy a zsidók visszatérnek, és visszaveszik azt, amit a nácik és a kollaboránsok elvettek tőlük. Valójában olyan utazás a két zsidó férfié, amelynek jól meghatározott célja van: síremléket állítani a sok deportáltnak, akik már nem fognak hazatérni. (...)

Az ebből az elbeszélésből készült filmet 2017-ben a Berlini Filmfesztiválon mutatták be: a mű számos nemzetközi díjat nyert. Logikus következmény egy olyan szerző számára, mint Szántó T. Gábor, aki a legjelentősebb kortárs zsidó írók között van, és akinek az elbeszélő ereje azonos az olyan elismert tehetségű szerzőkével, mint Philip Roth és Amosz Oz.

(Simone Innocenti: A szappan is megérdemli a kegyelet gesztusát. Corriere della Sera, 2022. február 3.)Tovább

A szerző további cikkei

Lapis József
A párbeszéd körei


► Ketten egy új könyvről – Többes számban. Párbeszédben Hervay Gizellával. Szerkesztette Balázs Imre József és Korpa Tamás, Kusztos Júlia illusztrációival, Lector Kiadó, Marosvásárhely, 2022, 250 oldal, 3300 Ft

A közölt versek önmagukban vett színvonaláról is lehetne beszélni, de ezúttal megközelítésünk más szempontot kíván. Ha a párbeszéd-létesítés jellege, mikéntje, sikeressége felől tekintünk a gyűjteményre, akkor azt mondhatjuk, hogy vannak egyfelől az hommage- és gesztusszövegek, illetve olyanok, amelyeknél a kapcsolódás miértje, avagy a beválogatás kikényszerítettsége kérdőjeles marad – legalábbis egy olyan olvasó számára, mint recenzens, aki nem feltétlen látja át az összes kapcsolódás megértéséhez szükséges mélységben sem Hervay, sem az antológiaszerzők életművét. De talán nem is szükséges. Mindenesetre számomra azok a versek voltak elsősorban érdekesek, ahol azt éreztem, hogy nem (csak) gesztus- és utalásszintű kötések alakulnak ki, hanem mintha a vers folytatni, továbbgondolni, továbbírni, átsajátítani igyekezne azt a komplex szerkezetet, amelyet nevezzünk Hervay-poézisnek, s ez magában foglal poétikát, retorikát, tematikát, éthoszt és lexikont is (persze, nem ugyanolyan mértékben).Tovább

A szerző további cikkei

Konkoly Dániel
A hatástörténet mint párbeszéd


► Ketten egy új könyvről – Többes számban. Párbeszédben Hervay Gizellával. Szerkesztette Balázs Imre József és Korpa Tamás, Kusztos Júlia illusztrációival, Lector Kiadó, Marosvásárhely, 2022, 250 oldal, 3300 Ft

Hervay Gizella költészete sajnos a magyarországi kánonban igen marginális helyre szorul. Erős a kontraszt azzal, hogy az erdélyi kollégák munkáiban Hervay munkássága egyértelműen központi szerepet tölt be. Nemcsak a művek hatástörténete bizonyítja ezt, nemcsak az egyik szerkesztő, Balázs Imre József monográfiája, hanem a fiatal szerzők által működtetett intézmények elnevezései is: Kolozsváron Hervay Klub működik, ahol fiatal írók és költők mutatkozhatnak be, sőt, Hervayról elnevezett könyvsorozat is indult az Erdélyi Híradónál (Hervay Könyvek, sorozatszerkesztők: André Ferenc és Horváth Benji) a Fiatal Írók Szövetségével, legutóbb pedig a Kalligram Kiadóval közös gondozásban. Sőt, itt említhetjük, hogy Korpa Tamás szintén 2022-ben megjelent verseskötete, a Házsongárd live Hervay végső nyughelyét idézi, meg is szólítva őt egy költeménnyel.Tovább

A szerző további cikkei

Torma Tamás
Torony­horizontok


(Budapesti toronyhorizontok)

Észak felől haladva az Árpád híd pesti hídfőjénél kiemelkedik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 73 méteres paneltornya (az újabbakkal már kisebb szigetet is alkotva), délebbre a SOTE 88 méteres Elméleti tömbje a Nagyvárad térnél, de a város nem sikolt fel fájdalmában: ezek is a toronypanoráma részei lettek. Hogy megbontanának valami harmóniát? Mi lenne a harmónia, talán egyforma házak, egyforma magassággal? A Bazilika vagy a Parlament is messze túllőtt korának magasságérzületén, aztán az idő belenemesítette őket a városszövetbe. Sőt.Tovább

A szerző további cikkei

Wagner István
Indulás az ismeretlenbe


(Max Beckmann – Departure, Pinako­thek der Moderne, München, március 12-ig, a berlini Hatje Cantz Verlag angol vagy német katalógusával, 350 oldalon 393 képpel.)

A tárlat címét – Departure (indulás) – első triptichonjától kölcsönözték, amelyet 1932–35 között vitt fel olajjal vászonra, az erőszak sötétjétől a reményteljes hajózáson át a szép, új világig, mitológiai és bibliai hősökkel. Az első rész, a Tranzit a távozások és megérkezések közötti állapotot idézi, repterek, vasútállomások, kikötők vagy szállodák ábrázolásával, passzázsok és portálok vagy közlekedési eszközök (autók, vonatok, hajók) képeivel, amelyeket naplók, fotóalbumok, levelezések, szerződések és útlevelek tesznek teljesebbé. Tovább

A szerző további cikkei

Fekete Szilvia
„The Boys Are Back in Town”


(A Hot Goods című kiállítás a Resident Art Kortárs Galériában megtekinthető márc. 11-ig.)

Fontos még kitérni a művek installálásra, mely a kiállítás összképéért is felelős, és a két alkotó mellett a kurátori munkát méltatja. A művek elrendezése pont olyan felszabadult, könnyeden lélegző és kellemesen szabálytalan, mint maguk a műalkotások; parádés évkezdés, lazaságban, merészségben és az izgalmas anyagot tekintve ezt a tárlatot nehéz lesz überelni – üzenhetnék a többi galériának.Tovább

A szerző további cikkei

Báron György
Iskola a fronton


(Nyugaton a helyzet változatlan. Német–amerikai–angol film. Rendező: Edward Berger. A Netflix bemutatója.)

Politikai és katonai vezetők lakmároznak jóízűen, akik evés-ivás közben az állóháború folytatásáról vagy befejezéséről alkudoznak, újabb ezreket küldve az értelmetlen halálba. Az üzenet világos: míg a közkatonák meghalnak, a döntéshozók dőzsölnek. A gyengébbek kedvéért a forgatókönyvírók új véget is biggyesztettek az elbeszéléshez, amely ugyanezt sulykolja, még direktebben, ha ez egyáltalán elképzelhető. Mintha nem értették volna meg, hogy a regény egésze erről szól – didaktikus magyarázatok nélkül. Ereje abban rejlik, hogy következetesen alulnézetben marad, kizárólag az ágyútölteléknek szánt fiatalok szemszögéből ábrázolva az eseményeket.Tovább

A szerző további cikkei

Molnár Zsófia
Részegek


(Grecsó Krisztián: Tíz eszkimó, Katona József Színház, január 22.)

Szóba kerül a múlt feldolgozatlansága, van kis nácizás, zsidózás, libsizés és buzilobbizás a lehető legsemlegesebb társalgási hangnemben, a jól irányzott sértések mellett záporoznak az üresen negédes, azaz lekezelő megszólítások. Az online műsorfüzet azonban kissé félrevisz, ez a család és baráti kör nem bomlik meg a nézetek különbsége miatt, biztosak lehetünk abban, hogy ezek az emberek továbbra is össze fognak járni pörköltözni, szusizni és szivarozgatni, elvégre itt a pénz az úr, a veszteségek már jóvátehetetlenül megtörténtek. És mint kiderül, rendre fel is hánytorgatják őket, azzal is telik az idő. Itt nem egy kutya, hanem egy egész falka van elásva, csak hát mindenki tudja, hová és milyen mélyen, együtt hordták rá a földet, és eddig valamiért befogták a szájukat. Talán ez a leginkább kézzelfogható: az önérdekvezérelt sunnyogás.Tovább

A szerző további cikkei

Ruff Borbála
Lódoktor kisasszonykezekkel


(James Herriot: Az állatorvos is ember. Előadja Hevér Gábor. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2022)

Hevér Gábort látva és hallva – és ne csak Leonardo Di Caprio szinkronhangjaként jusson eszünkbe, noha abban a szerepben a legismertebb – a féktelensége, lendülete felett nem tudok napirendre térni. Hihetetlen, ahogy pörög, vibrál, a szó legjobb értelmében, nincs olyan színpadi jelenet, amelyben hangtalan szerepe dacára pillanatra is háttérbe szorulna. Elég csak az Átrium előadásaira, mondjuk az Az öldöklés istenére vagy Az őrült nők ketrecére gondolunk, vagy a BÚÉK című magyar filmre (rendezte Goda Krisztina, 2018). Valahogy mindig odatéved hozzá a néző szeme, színpadi jelenléte az üres teret is kitölti. Hangzó anyagon, gondolnánk, más a helyzet, mert kevesebb az eszköz, de az említett féktelenség – remélem, a szó érzékletes – képes ellensúlyozni a szűkebb készletet.Tovább

A szerző további cikkei

Csengery Kristóf
Kastélyzene


(Zenélő Kastély. Music from the Esterházy Palace in Tata. Erdődy Ensemble. EECD)

Az Erdődy Kamaraegyüttes előadásmódjának legfőbb jellegzetessége egyrészt telt a hangzás dús zamata, a pregnáns ritmika, másrészt a karaktergazdagság, amely felmutatja a művek tematikus invenciójának választékosságát, a hangulatok, megszólalásmódok széles skáláját. A hallgató a zenélésből áradó energiára is felfigyel: lendület, temperamentum uralja a tételek megszólaltatását.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Karácsonytól karácsonyig


(Massenet: Werther – Müpa, február 22.)

Tassis Christoyannis elsőrangú lélek- és szívfájdító, lehet mondani, hogy nincs sok változatosság az alakításában, néz előre, kicsit fölfelé, és énekel. De nagyon énekel, úgy értem, nagyon szép a hangja, nagyon szép a lelke, amit ezzel a hanggal fejez ki. Attól, hogy nem tenor, mintha fölszabadulna ő is, a szerep is bizonyos kényszerektől, az Osszián-dal magasságait nem kell belesüvíteni a Müpa légterébe, az egész szerep bámulatosan homogénné vélik, amit, fura módon megtámogat az énekes külsejének meg nem felelése. A mostani Werther nem délceg és sápadt ifjú, hanem ősz manusz, nagy szakállal. Na és, öregen nem fájhat a szív? Nem fájhat a világ? Tovább

A szerző további cikkei

Siba Antal
Következmények helyett


(Baleset, tragédiák és a következmények – Híradós beszámolók)

A mostani konkrét esetben kiderült, hogy egy ittas külföldi vezető okozta a körúti balesetet. Ha lennének kamerák, vajon elgondolkodott volna, és visszavesz a sebességből? Aligha. Egy külföldi valószínűleg nem is tudna a kamerákról, de az ittassága miatti kontrollvesztett állapotban nem érdekelné. Kérdés persze, mi a megoldás, az őrültek, piások és a város közismert éjszakai simliseiről sokat hallani, de hogy a sebességkorlátozás megoldás lenne, nem valószínű. Nem is ez az érdekes, hanem az, hogy visszatérő tragédiákkal kapcsolatban minden alakító helyzetben lévő vezető megszólal. Hogy „most véget kell vetni”, „nem engedhetjük meg magunknak” és így tovább.

I N T E R J Ú

Fóti Tamás
Brüsszel nem pénzautomata

Beszélgetés Robert Menasse osztrák íróval

P Á R A T L A N

Lázár György
GENDER A VATIKÁNBAN


A szerző további cikkei(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ


„SOKAKNAK NINCS HOVA HÁTRÁLNI, JÖN A NÉLKÜLÖZÉS” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2023.03.02.


A TARTALOMBÓL: 

– „A történelemnek nincs magyar oldala” – Karácsony Gergely Budapestről, az ellenzékről és a kormánnyal való viszonyáról. Interjú

– Pogátsa Zoltán: Sokaknak nincs hová hátrálni, jön a nélkülözés – A társadalom kettészakadása és a középosztály lecsúszása Magyarországon – interjú

– „Nem taníthattunk tovább úgy, mintha mi sem történt volna” – A tanári pályát most kell otthagyni, ha azt akarjuk, hogy szeptemberben valódi bérrendezés után térhessünk vissza – mondja Chikán Katalin, annak a négy tanárnak az egyike, akik csaknem két hónap munkabeszüntetés után nem láttak más kiutat, mint a lemondást. Interjú

 Mikor csökkenhet a lakossági gáz ára? – A gazdaság számára csapás a rezsicsökkentés, de a kormány nem engedi el

– Nyugdíjpénztári mérleghinta – Idén visszanyerhetik a vágtató infláció miatt elvesztett befektetést a számlabirtokosok

– Ötvenes éveket idéző leszámolás – Hatásosnak bizonyult a Magyar Orvosi Kamara tiltakozó akciója, ezért a kormány statáriális jelleggel lenullázta a köztestület jogosultságait

– Nem akar összejönni a bányanyitás – Ismét fennakadt a környezetvédelmi hatósági eljáráson az az osztrák vállalat, amelyik bazaltbányát nyitna a Sümegprága feletti hegynyeregben

– Százmilliós ingatlancsalásban lehet érintett egy beteg gyerekeknek gyűjtő alapítvány – Súlyosan beteg gyermekekre, ukrán menekültekre hivatkozik a Sanitatem, ám az üres ingatlanok valamiért jobban érdeklik a szervezetet

– Nem merik művelni a kertet, nem ülnek ki a teraszra – Az egyik komáromi család nem vállalta az akkugyárral járó kockázatokat, inkább elköltözött

– Hat év, hét perc – Emlékeznek még a mátészalkai vonatot 2018-ban lefutó „csigára”? Megnéztük, mennyit változott a helyzet azóta

– Az elszigetelt Magyarország – Hogyan érinti mindez az ország népét? Milyen korábbi elszigetelt korszakaink voltak a XX. században? És vajon mit akart mondani Németh Zsolt?

– Repülőn érkezik Szepes végzete – Megpecsételődni látszik a Debrecenhez tartozó Szepes sorsa: elkezdődött ugyanis annak az ingatlanállománynak a felmérése, amely a helyi nemzetközi repülőtér bővítésének útjában állhat

– Helsinki, a felnőtt város – Finn napló, a háború árnyékában 3.

– Orosz kézre kerülhet Bahmut – Mit jelentene az oroszok számára a város megszerzése a háború folytatása szempontjából?

– Afganisztán: vissza a kilencvenes évekbe – Virágzik a bűnözés és a terrorizmus az országban a tálibok uralma alatt, a pénzhiány súlyosbítja a helyzetet

– Trump keménykedett, mégis Irán jött ki belőle jól – Az iszlám ország helyet követel magának a világpolitikában

– Varsó bivalyerős haderőt épít – A lengyel hadsereg néhány éven belül Európa egyik legerősebb hadereje lehet

– Segítő kezet nyújtott Ankarának Jereván – A török természeti katasztrófa közelebb hozta az évszázados ellenségeket is

– A pelikánok szigetén bendzsózó Al Capone – Hatvan éve zárták be az Alcatrazt

– Zendülő immunsejtek – Megjelent egy antitest-terápia, amivel talán nem csak az I-es típusú diabéteszt hátráltathatjuk, az általa mutatott út egy sor más autoimmun betegség legyőzéséhez is elvezethet

– Robot Top Gun – Az amerikai hadsereg csúcstechnikai fejlesztéseiért felelős ügynökség, a DARPA most először hajtott végre tesztrepüléseket egy teljesen autonóm vadászgéppel

– Meteorbor – Számok nyelvén

– Minden csak provokáció – Negyven éve halt meg Arthur Koestler, akinek munkássága ma is aktuális lehet

– A gravitáció és a muszáj – Könyvespolc rovatunkban ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak. Ezen a héten: Szeifert Natália írót

– „Jó lenne, ha kicsit lazulna” – Tizenöt év után otthagyja a Bartók rádiót Bősze Ádám, a csatorna egyik legismertebb műsorvezetője, aki sajátos riporteri stílusával műfajt teremtett, bizonyítva, hogy a komolyzenéről is lehet humorosan és könnyedén beszélni. Interjú

– Cenzorok figyelik majd a Formula–1 pilótáit – Mit érdemes tudni a száguldó cirkusz 74. kiírásáról?

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: A kölykök semmit nem tanultak, és semmit nem felejtettek
– Tompos Ádám: Jövőnk emlékműve
– Reichert János: Még egy bicentenárium és még egy költő
– Szerető Szabolcs: Leszámolás – Álláspont
 Verebes István: Számoljunk már tízig!
– Hamburger Béla: Érzéketlen egyenlősdi
– Nagy Attila Tibor: Infláció az Országgyűlésben – A NER uralma alatt
– Fábri Ferenc: Budapest nem Asztana
– Csikós Attila: Ments ki innen!
– Gazda Albert: A harmadik életünk – Beszökött az ősz
– Szenczi Tóth Károly: Mozi – Pár perc próza
– N. Fejérváry Gergő: Úrréti – Ásó, kapa, uzsonnabor
– Szerető Szabolcs: Nem hátra – Szotyola
– Dévényi István: Feszt körkép
– Marabu: Leszámolás

Kritika:
– Öszvérgeneráció – Csikós Attila: Öszvér – Egy becstelen férfi története
– Hozzáférhetetlen szavak – Fekete Vince: Halálgyakorlatok
– Eladott lányok – Cserepes Károly: The Sold Girl. Turkish remix

Időgép-melléklet
– Államilag irányított kizsákmányolás – 1948. március 25-én államosították puccsszerűen a 100 munkásnál többet foglalkoztató vállalatokat – Az államosítások ország- és társadalomátalakító hatásairól Valuch Tibor történésszel beszélgettünk. Interjú
– Trianonról szlovák szemmel – Roman Holec: Diadal és katasztrófa – Trianon egy szlovák történész szemével
– Luxusbörtönükben fecsegtek a briteknek a náci tábornokok – A Viasat History új sorozata a második világháború fedett műveleteinek és megtévesztéseinek világába kalauzol
– Gyászoló Sztálinváros – Egy kép anatómiája
– Télapu, Balto és pár családi felvétel – Talált tárgy

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs.hu
2023.03.01.


A SZERK.


A SZERK.
Medvetalp


„Főnök, neked van igazad. Igazad van, ezt határozottan kijelentem. S nem azért jelentem ki, amit a többiek mondanak rólam, hogy én egy szervilis kis szemétláda lennék, nem, ez nekem rosszul is esik. Hanem azért van igazad, mert racionálisan igazad van, átgondoltam én. Soha nem fogok beleegyezni, hogy bántsanak téged, főnök, de nem vagyok talpnyaló. Most ugyan nem sikerült elérni, amit kértél, de nem adom fel. Legközelebb biztosan sikerülni fog, mert én szeretlek, főnök. Így szeretlek, ahogy vagy” – nyilatkozta Magyarország külügyminisztere hevenyészett fordításban egy orosz hírügynökségnek (RIA, RIA Novosztyi) – nem, nem az ötvenes években, de még csak nem is Kádár is alatt, hanem pár nappal ezelőtt, alig harmincpár évvel az országunk demokratizálása, a rendszerváltás után.

A SZERK.
Velem vagy ellenem


Néhány napja kiszivárogtatták a lehetőségét, hétfőn bejelentették, kedden az Országgyűlésben a mamelukokkal (s némi szélsőjobbos rásegítéssel) elfogadtatták, és mire lapunk megjelenik, valószínűleg már hatályba is léptetik a kötelező orvosi kamarai tagság eltörlését.

A SZERK.
A világ közepe


„Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig” – Orbán Viktor 2015-ös mondása azóta szállóigévé lett. Akkoriban a legkézenfekvőbb magyarázatnak a miniszterelnök aránytévesztése látszott; mintha a kertvégi stadionnal, a kisvasúttal, a szülőfalujára öntött milliárdokkal Orbán a gyermekkori nehézségeit próbálná feledtetni.

EGOTRIP

EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem

Kínálat, kereslet

Dr. Temesváry Rezső szakmunkája rendkívüli alapossággal járja körül a női mellet. Foglalkozik az emberi emlő fejlődéstanával, anatómiájával, szövettanával és fejlődési rendellenességeivel. Rendkívüli figyelmet szentel a tej mennyiségének, színének, szagának, ízének, vegyhatásának, fajsúlyának, zsírtartalmának, fehérjetartalmának és „czukortartalmának”.

PUBLICISZTIKA


VIG DÁVID
Mintha meg sem hallották volna

Hogyan áll az igazságügyi „szupermérföldkövek” teljesítésével a kormány?

Varga Judit igazságügyi miniszter 2019 novemberében egy nyilvános vitán arra tett ígéretet Hollandiában, hogy magyar civilekkel, köztük az Amnesty International Magyarországgal is személyesen fog egyeztetni a bíróságokkal kapcsolatos jogállamisági kérdésekről, „csak vegyék fel a kapcsolatot a titkársággal”. Azóta több tucat elemzést írtunk, kutatásokat végeztünk, dokumentáltuk a bíróságok függetlensége elleni támadásokat.

BELPOL

INTERJÚ
„Naiv nem vagyok, idealista igen”

Jámbor András, a Szikra Mozgalom elnöke, a Párbeszéd országgyűlési képviselője

Kiengedték az előzetesből a Szikra aktivistáját, akit erőszakos bűncselekménnyel gyanúsít a rendőrség. A mozgalom reméli, hamarosan megdől a gyanúsítás is, kérdés, mit lehet kezdeni az ügyet kezelő propagandasajtóval. És mit lehet tenni ellenzéki mozgalmárként az utcán? És a parlamentben?

EMBERCSEMPÉSZET A VÁD A BUNDÁS TAXI ELLEN
Hasra kellett feküdni


Három év alatt mintegy ötszáz mentett kutyát, macskát, sündisznót, madarat utaztatott szabadidejében, üzemanyagáron egy budapesti taxis. Aztán a rendőrök megállították öt szírrel a kocsijában. Embercsempészettel vádolják, ő ártatlannak vallja magát. Ha bűnösnek találják, hét év börtön is várhat rá.

MEGDÖNTHETETLEN REKORDOT ÁLLÍTOTT FEL A VERESEGYHÁZI POLGÁRMESTER
Béla bácsi elköszön


Ötvennyolc év után távozik Veresegyház éléről Pásztor Béla polgármester. A város az ellenzéknek és a kormánypártoknak is fontos, hiszen a dinamikusan fejlődő település komoly bevételekkel rendelkezik. Az időközi választást májusban tartják.

TALÁNYOK A GESZTI TISZA-KASTÉLY FELÚJÍTÁSA KÖRÜL
Ahol a papok táncolnak


Miért csúszik újra meg újra a geszti Tisza-kastély felújítása, és az eredeti tervhez képest miért szánnak rá milliárdokkal többet? Miért adja át az állam a református egyháznak? És miért nem tud erről a területileg illetékes egyházkerület?

VONATGÁZOLÁSOS BALESETEK MAGYARORSZÁGON
Körültekintés nélkül


A vasúti balesetek továbbra is sok áldozatot követelnek: újra meg újra előfordulnak a KRESZ be nem tartása miatti végzetes kimenetelű ütközések, és változatlanul gyakori formája az öngyilkosságnak a vonat elé ugrás. Az egyik vasutas-szakszervezet elnöke szerint az elmúlt nyolc-tíz évben nem történt kormányzati intézkedés mindezek megelőzéséért.

KÜLPOL

OROSZORSZÁG ROSSZ SZELLEME: A WAGNER-CSOPORT
A jeltelen sereg


Kivégzések, váltságdíjszedés, kínzás: az orosz Wagner-csoport kulcsszerepet játszik az ukrajnai háborúban, bár hivatalosan nem is létezhetne. A kormánypropaganda nemzeti hősként beszél róluk, vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin az orosz katonai vezetéssel verseng a forrásokért és Putyin kegyeiért.

ZENE

INTERJÚ
„A hibát kell arannyá változtatni”

Palojtay János zongoraművész

A harmincas éveiben járó zongoraművész fél lábával az underground színtéren, a másikkal a koncerttermek színpadán áll, és szívesen venné, ha bátrabban megszólítanák a koncert után. Akkor is, ha aznap este nem elégedett.

MI A KOTTA?
Iskoladarabok


Klasszikus zenei programajánló a 2023/9. hétre

KRITIKA

KÖNYV
Örömdoboz

Jhumpa Lahiri: Amerre járok

A regényben egy negyvenes éveiben járó nő életének nagyjából egy esztendejét követhetjük végig. A nő gyermekkora óta ugyanabban az olasz nagyvárosban él, és először készül huzamosabb időre elhagyni otthonát. Az apró gondolatfoszlányokra, rögzített benyomásokra emlékeztető rövid szövegeket, ha úgy tetszik, fejezeteket, az elbeszélő személyén kívül valójában ez az egyetlen, elsőre akár elhanyagolhatónak is vélhető szál fűzi össze.

KIÁLLÍTÁS
Betűszövetek

Kristóf Gábor: Untitleist

A tárlat címe egyszerre utal a leginkább az absztrakt művekre jellemző címnélküliségre (untitled), és a „címíró” golfmárka nevére, amelyet Philip E. Young fejlesztett ki a harmincas években, miután elrontott egy biztosnak látszó ütést. A hiba okait keresve Young egy orvos barátjával megröntgeneztette a labdát, és így kiderült, hogy jól érezte: a belső mag nem pont a középpontban volt. Válaszul megalkotta a tökéletes holtpontú labdát, amelyet Titleist néven 1935-ben piacra is dobott.

FILM
Mint a mágnes

Todd Field: Tár

Külön lehet-e választani a művet a művésztől? – az ezeréves kérdés az elmúlt évek társadalmi mozgalmai, twitteres hashtaghadjáratai, az eltörléskultúra széles körű ismertté válása óta olyannyira előtérbe került, hogy már-már elcsépeltnek számít. Todd Field nem igyekszik univerzális választ kínálni rá, hiszen azt nem is lehet.

LEMEZ
Négy húron pendül

Kézdy Luca: Home; Santa Diver: Coasts

Az utóbbi évtizedek magyar improviza­tív/jazz univerzumának egyik legtudatosabban építkező, élőben és lemezeken is maradandó produkciókat megvalósító művésze Kézdy Luca hegedűs.

SZÍNHÁZ

ZSINÓRPADLÁS - INTERJÚ
„Mindent szétromboltak”

Polgár Csaba színész, rendező

Az Örkény Színház meghatározó színészével aktuális szerepeiről, a rendezésről, a független színházi munkájáról beszélgettünk, de szó esett társadalmi elnyomásról, közéleti eseményekről és színházvezetői ambícióiról is.

ZSINÓRPADLÁS
Félúton élet és halál között

Szaturnusz Gyűrűje

Az Örkény Stúdiója már a kezdetek óta színházi laborként is működik, ahol az alkotók teljes szabadságban hozhatnak létre az Örkény nagyszínpadi repertoárjától egészen eltérő produkciókat. Ilyen Kárpáti Péter új rendezése is, és felteszem, ilyen lesz majd áprilisban a Hat medúza egy tepsiben, Fekete Ádám rendezésében. Kockázatos vállalás e két rendezőt meghívni: színházi nyelvüket tanulni kell, egyiküké sem könnyen adja meg magát.

ZSINÓRPADLÁS - SZÍNHÁZ A SZÍNHÁZBAN
Trükkös tükrözés


Sűrűn alkalmazott formai megoldás, de minduntalan felveti a kérdést, hogy mégis mire jó, ha színház van a színházban. A választ közelmúltbéli előadások felidézésével keressük.

ZSINÓRPADLÁS
Őrült szenvedéllyel

Jean Cocteau: Rettenetes szülők

A szerelmi háromszög intézményére a szerző rátesz két lapáttal: kedélyünket szerelmi ötszöggel borzolja. A fiú beleszeret a bájos könyvkötőbe, akivel korábban már az apja is összeszűrte a levet. Az apukába hosszú évek óta szerelmes a felesége testvére, míg a feleség megszállottan odavan a saját fiáért. A sztereotípiát, miszerint a franciák a petite liaisonok rajongói, a darab remekül igazolja.

ZSINÓRPADLÁS – KÖNYV
A császár és a sátán képe

Karaffa – drámák

Néha egy könyv előtörténete legalább annyira regényes, mint a benne szereplő művek születése: kétségtelenül ez a helyzet a Karaffa című kortárs drámagyűjteménnyel, amelynek valamennyi darabja ugyanattól a kályhától indul. Az ősforrás az idén 200 éve született Petőfi Sándor rövidre szabott életének utolsó heteiben készült Caraffa című drámatöredéke.

ZSINÓRPADLÁS - INTERJÚ
„Mint a Beatles”

Schnábel Zita díszlettervező

A fiatal színházi generáció egyik legkeresettebb díszlettervezője. Munkái jelenleg az Örkényben (Kertész utcai Shakespeare mosó, A nemzet özvegye, 33 változat Haydn-koponyára, Miért lett R. Úr ámokfutó?), és a Vígszínházban (A Kastély) láthatjuk. Dolgozik függetlenekkel is, a Narratíva Társulat Kurázsi és gyerekei című előadásának díszlete szintén az ő keze munkáját dicséri. A pályájáról beszélgettünk.

ZSINÓRPADLÁS
Ragaszkodni a háborúhoz

Kurázsi és gyerekei

Zsótér Sándor negyedik alkalommal állítja színpadra a darabot – legutóbb 2012-ben tette ezt a Radnótiban. Az az előadás egyfajta kortalan érzéki utazássá formálta Bertolt Brecht drámáját. Most a decemberi olvasópróbák kezdetekor bevallotta, hogy komoly teherként nehezedik rá a szomszédunkban zajló háború, hiszen a színházaktól elvárják, hogy állást foglaljanak aktuálpolitikai kérdésekben, de szerinte ez a szöveg jóval absztraktabb üzenetet kínál a háború természetéről és a benne élőkről. Az előadás végül reagál az orosz agresszióra, bár csupán vizuális gesztusok formájában.

ZSINÓRPADLÁS - RÉS A PRÉSEN
„Pionír és kísérletező”


Sárközi Szabina, eSzínház

RÉS A PRÉSEN
Kávézó a tengerparton


Bíró Bence dramaturg

ZSINÓRPADLÁS
Snoblesse Oblige extra 2023/9.


Színházi programajánló tavaszra

FILM

INTERJÚ
„Én voltam az egér”

Will Merrick filmrendező, vágó

A Keresés című, 2018-as thriller kizárólag egy számítógép képernyőjén játszódik. A rendhagyó koncepciójú film Eltűnt címmel kapott folytatást, amelyben egy kamasz lány igyekszik felkutatni a dél-amerikai nyaraláson eltűnt édesanyját – mindezt ugyancsak képernyőképeken keresztül követhetjük. Az Eltűntet a Keresés vágói, Will Merrick és Nick Johnson rendezték – az előbbivel beszélgettünk.

TÉVÉSMACI
Kacsalánc


Amikor Sztupa és Troché látták, hogy leesik az első hó, nem reagáltak teljesen egyformán.

VISSZHANG

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Együttműködés


Vannak kém­thrillerek, amelyek furfangos meseszövésükkel mindig egy lépéssel a lassú észjárású néző előtt járnak (Utolsó befutók), mások viszont túlbonyolított, zavaros cselekményükkel csak imitálni tudják ezt.

VISSZHANG: E-SZÍNHÁZ
1984


Horgas Ádám látványos, összművészeti erőket megmozgató előadását 2020-ban mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház.

VISSZHANG: LEMEZ
Yo La Tengo: This Stupid World


Jövőre ünnepli negyven­éves jubileumát a szerethetően esetlen, zajos gitárzenét játszó Yo La Tengo.

VISSZHANG: FILM
Sam és Kate

„De jó, hogy visszahívtál, Dustin. Olyan régen hallottam a hangodat.”

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Magyarosaurus Dacus


A Monarchia utolsó évtizedei egészen különös, kalandos életű alakokat termeltek ki.

VISSZHANG: FILM
Nálad vagy nálam?


A menő nagyvárosi nőfaló, aki a szíve mélyén érzelmes férfi, illetve a túlaggódó kertvárosi anyuka, aki nem tudja magáról, hogy valójában szex­ideál, régóta barátok.

VISSZHANG: KÖNYV
Camilla de la Bédoyère és Anne Rooney

Tudomány – Kérdések és válaszok kíváncsi gyerekeknek

A tavalyi adatok alapján a hazai felsőfokú tanintézményekben minimális létszámmal indult el a fizika- és kémiatanár-képzés.

VISSZHANG: FILM
A Hangya és a Darázs: Kvantumánia


Miután a Vasembertől Amerika kapitányig minden népszerű hősét vászonra vitte, a Marvel a kevésbé ismert szereplői felé fordult: így érkeztek a mozikba a galaxis őrzői és így született a Hangya is.

INTERAKTÍV

Egy hét tudomány 2023/9.

Rövid hírek: Vénusz, mágnes, kráter...

Egy hét kultúra 2023/9.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Snoblesse Oblige 2023/9.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/9.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

GASZTRO


CHILI&VANÍLIA
Cheesecake – klasszikus New York-i sajttorta


Klasszikus New York-i sajttorta

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Esplanade


Az 1910-es évek elején új szálloda nyílt Budán, a Lukács fürdővel szemben.