2018. február 13., kedd

PAPA! LE TUDJUK EZT MI NYOMNI IZOMBÓL?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2018.02.13.


Nagyfokú tudatlanságomból adódóan a politológiát soha nem tekintettem igazi tudománynak. Valószínűleg nincs igazam, de rengeteg más mindennel így vagyok, ezért nem lepődtem meg túlságosan önmagamon. Kimondottan szubjektív alkat vagyok, akit saját érzelmei erőteljesen befolyásolnak. Nem állok magamon kívül és nincs is szándékomban ott kujtorogni. Természettudományokon nevelkedtem, azok pedig egy kicsit más szemléletet rögzítenek a páciensekben. Hiszek a Szent-Györgyi–Krebs-ciklusban, a jóslásban azonban nem.

Ha már valahova be kellene gyömöszölnöm ezt a politológia diszciplínát, mivel mégiscsak komoly egyetemeken oktatják, sokan szeretik, sőt meg is bukhatnak belőle, szóval valahová a nem is annyira szép-, illetve alkalmazott irodalom közé biggyeszteném be, egészen helytelenül. Túl sok benne bizonytalanság, a hazugság, az egyéni érdek. Az elkövetkezendő eseményeket rengeteg ember alakítja. Nem nagyon lehet kiigazodni azon, mi a fenét fognak kitalálni, ha elkapja őket a hév. A jámbor XVI. Lajos sem tudta pontosan felfogni azt, mi a jó fene történik körülötte, csak ide-oda forgatta a fejét, amíg csak le nem szedték róla.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy szimpatikus fiatalember, Kumin Ferenc expolitológus. Első ránézésnek értelmesnek, higgadtnak, amolyan normális, kiegyensúlyozott gondolkodásúnak tűnt. Képes volt másokat is meghallgatni, a szélsőséges, idióta kijelentéseket ügyesen, diplomatikusan hárítani. Egyszer aztán fogta magát és beállt királyi szolgálatba, valószínűleg pont azért, mivel mint már írtam, értelmes férfiú. A politológia ezek szerint tényleg nem tudomány, hanem remek alkalom az érvényesülésre. Az egy magyar nábob, Giró-Szász András, a szemtelenül arrogáns, kimondottan undok Kiszelly Zoltán, a végletekig szervilis G. (Lásd mint Orbán Viktor) Fodor Gábor, a rendkívül hasznosan bamba Mráz Ágoston, a pénz szentesít mindent elvét valló Lánczi András, valamint prostitúcióban rendkívül jártas papája mind-mind szép példa arra, micsoda Csicsikovokká váltak ezek a bolygónkon nyüzsgő teremtmények. Tessék kérem Gogolt olvasni, mivel rendkívül jól alkalmazható ostobaság ellen, valamint meghűlés esetén. Politológia? Az egyéni érdekek érvényesítésének tudománya, a most aztán jól megmagyarázzuk a világot álcája alatt. A politológia legizgalmasabb kérdése az, hogy mennyit számlázzak le és kinek.

Mindenkinek van valami véleménye, amivel azt kezd, amit csak akar. Kimondhatja, megváltoztathatja, sőt kenyérkeresetre is használhatja. Es macht mir nichts aus. Nekem teljesen mindegy.

Ha én restségből kormánypárti politológus lennék, jelenleg legfőképpen az érdekelne, vajon mi történik majd az én kedves kenyéradó gazdáimmal, illetve baj esetén, kik lesznek a következő kitartóim. Az elvtelen szolgák hadának nem kell nagyon izgulniuk az áprilisi választások miatt. Kicsi az esélye annak, hogy a mostani rezsimet elsöpörné a népharag. Harag az akad ugyan, de szépen szétoszlik, ami olyan mintha nem is lenne. Ez a választás kérem már meg van nyerve! – mondaná az egyszeri germán.

Itt van azonban a miniszterelnök pálinkás veje, azaz T. István, sikeres vállalkozó, még sikeresebb szélhámos, aki Polt Péter hiányában már rég vizsgálati fogságban senyvedve, apósa pedig saját lemondását fontolgatná, valamint a svájci ingatlanárak után érdeklődne és az iránt, lehet-e arrafelé pacalt rendelni, meg kolbászt tölteni hobbiból.

Ha ez így lenne, menne az egész dicső nemzetmentő garnitúra a levesbe, amit ebben az esetben a bíróságokon főznének meg. Munka lenne dögivel. 10-15 db, nagyjából életképes MSZP már rég felmorzsolódott volna ennyi gazságtól...

AZ ORSZÁG TÖBB PONTJÁN MÓDOSÍTOTTÁK A STOP SOROS! PLAKÁTOKAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2018.02.13.


Magyarország egyik legnagyobb szégyene a rengeteg Soros-ellenes plakát, melyek hemzsegő kártevőkként uralják a lakosság látómezejét és horizontját.

Többek fejében fordult meg, hogy az adófizetők milliárdjaiért terjesztett gyűlölet ellenszere a plakátok leszaggatása volna. Egyrészt sajnos nincs annyi kéz (nem mintha ne lehetne), amennyi az ocsmányságok eltüntetéséhez szükségeltetne, másrészt kellemetlen meglepetés érheti a szaggatót- amint az egy ismeretlen budapesti aktivistával történt -, mondjuk hogy tettével egy másik plakátot fed fel:...

PNTÉR SÁNDOR, AZ ÚTTÖRŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.02.13.


Azért azt be kell látnunk, hogy a kapcsolati tőke megfizethetetlen. Minden másra ott a bankkártya, vagy micsoda. Az a helyzet, hogy már nem csak Tállai András megtekintő- és átadófenomén, valamint a magyar nyelvtan szabályai szerint adót fizető honfiú csodatettének örvendezhetünk. Mint ismeretes, Tállai András a maga nagyszerűségében észrevette, hogy az ő körzetében az egyik benzinkúton drága az üzemanyag. Nem hiszem, hogy magától jött rá, mert neki aztán olyan mindegy, mennyibe kerül a benzin literje, hiszen a tőlünk kapott autót a tőlünk kapott üzemanyagkártyával tankolja. Ha ezerkétszáz lenne literje, az sem Tállai mester zsebének fájna, hanem a miénknek. De valahogy eljutott az ingerküszöbéig a dolog, fogta a telefont (azt is mi vettük, a számlát is mi fizetjük) és felhívta a MOL-t. Mert olyan a viszonyuk. Tehát felhívta őket és szólt, hogy srácok, csökkenteni kellene a benzin árát, mert az nekem jól jönne a választáson. Vagyis dehogy, hanem a kéményen kapáló kisembernek jó lesz, ha olcsóbbért tud tankolni. A MOL meg persze engedett a kérdésnek, mert első a nép boldogsága. Ha én hívtam volna fel őket, hogy a falu szélén eléggé drága a nafta, engedjenek már belőle, azt is megtették volna, ez biztos. Már persze, ha én vagyok a NAV vezetője. Amúgy nem hiszem.
De kanyarodjak vissza Hendére, aki szépségben és szellemi képességekben is méltó versenytársa Tállai Andrásnak. Sapkában akár még össze is lehet keverni őket. Miután nagy rajongója vagyok az egykori hadügyminiszternek, aki még védőkupakon keresztül is képes letávcsövezni az ellenséget, időnként meglátogatom a közösségi oldalát, hogy vele örvendhessek a jó híreknek. Most sem kellett csalódnom, mert azt láttam, hogy mit kell látnom?

AZ ELIOS ZRT. TULAJDONVISZONYAI: OFFSHORE CÉGEK IS FELTŰNTEK TIBORCZ ISTVÁN MELLETT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: OROSZI BABETT
2018.02.13.


Mióta kiderült, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Elios Zrt. közbeszerzéseinél, a kormánypárti propagandasajtó Simicska Lajos nevének sűrű emlegetésével próbálja enyhíteni a meglehetősen kínos helyzetet. Azt állítják, hogy a cég az OLAF által vizsgált időszakban a Simicska tulajdonában álló Közgépé volt, így tehát Simicska akarata érvényesült az Eliosban is. Eközben a független és az ellenzéki sajtótermékek főként a miniszterelnök veje, Tiborcz István szerepét hangsúlyozzák. Kinek van igaza? Az Átlátszó utánajárt: Tiborcz és Simcska mellett brit virgin-szigeteki, ciprusi és svájci cégek is feltűntek a csalással vádolt cég tulajdonosi szerkezetében az évek során.

Az Átlátszó most az Elios Zrt. által a cégbíróságnak beadott hivatalos dokumentumok alapján mutatja meg, hogy mikor, ki volt a tulajdonos, és mi volt Tiborcz szerepe a cégnél olyankor, mikor éppen nem volt közvetett tulajdonos.


Kutakodásunk során arra a következtetésre jutottunk, hogy Tiborcz István 2009-ben közvetett tulajonos volt, egyben aláíró ügyvezető és igazgatósági tag. 2010-től már nem volt tulajdonos, de maradt az igazgatóság tagja 2012 júniusáig, majd 2012 júniusától 2014 januárjáig igazgatótanácsi tag, 2014 áprilisától 2015 májusáig ismét közvetett tulajdonos a csalással vádolt vállalkozásban, amely többször nevet is változtatott: 2009-ben ES Holding Zrt. néven alakult, 2010-ben E-os Innovatív Zrt.-re, majd 2013-ban Elios Innovatív Zrt.-re változtatta a nevét.

Az is igaz, hogy a Közgépen keresztül egy időben Simicska Lajos is jelen volt a tulajdonosi struktúrában. Ám az oligarcha jóval előbb kiszállt az Eliosból, minthogy a cég elkezdett volna milliárdos osztalékot termelni – többek között azoknak a projekteknek köszönhetően, amelyeknél súlyos szabálytalanságokat tárt fel az OLAF.

Ami eddig nem merült fel, de az Átlátszó kutatásából ez is kiderült: Tiborczot az Eliosnál az sem zavarta, ha offshore-vállalkozások veszik körül, éppen ellenkezőleg. Volt idő, amikor a cég tulajdonán egy brit virgin-szigeteki céggel osztozott...

"JAJ, BOJKOTT KELLETT VOLNA"

SZTÁRKLIKK
Szerző: KONOK PÉTER
2018.02.13.


Csak hogy tisztázzuk az "aki nem szavaz, az a Fideszre szavaz" mantra jelentését:

Van egy szavazólap, azon különféle pártok. Ezen aki a Fidesz-KDNP-t ikszeli be, az a Fideszre szavaz (a KDNP-t most hagyjuk, a vízilónál sem említjük meg mindig, hogy "de cuki randa állat, és né' má', pióca is van a hasán").

A Fideszre szavazók is afféle emberek, és nyilván megvan rá az okuk, hogy a Fideszre szavaznak. Számtalanféle okuk lehet erre: érdek, tudatlanság, vagy éppen az, hogy egyetértenek a Fidesszel.

Vannak, akik más pártok mellé teszik az ikszet. Ők más pártok szavazói. Számtalanféle okuk lehet erre: érdek, tudatlanság, vagy éppen az, hogy egyetértenek az adott más pártokkal. Netán az, hogy nem értenek velük egyet, de nem akarnak a Fideszre szavazni.

Vannak, akik nem szavaznak. Ők sem a Fideszre, sem más pártokra nem adják a voksukat. Nekik is számos okuk lehet erre, úgymint érdek, tudatlanság, vagy éppen az, hogy nem értenek egyet egyetlen párttal sem, netán azt gondolják, hogy az egész, pártokra hangszerelt politika, ami négyévente a beleszólás illúzióját nyújtja, majd négy évig csak önmagát táplálja és pozicionálja, mit sem ér. Ők nem a Fidesz szavazói...

A FATIMAI TITKOK ÉS A BICSKEI KISJÉZUS

MÉRCE
Szerző: RAJSLI EMESE
2018.02.12.


Nem is számolom már, hányadik nemzeti konzultáció volt ez a legutóbbi Magyarországon, viszont mellbevágott a KDNP-s Aradszki András, egyébként energiaügyért felelős államtitkár, parlamenti, napirend előtti felszólalása. Idézem: „Ma már tudjuk, hogy a fatimai harmadik titok szerint (…) a sátán legnagyobb és legvégső támadása az egyház ellen a családok elleni támadás lesz.”

Aki kíváncsi rá, rákereshet, a fatimai titkok nem is szólnak a családokról, de ez legyen a legkisebb baj. Meg hogy Aradszki szövegírói összekeverik a szezont a fazonnal. Sokkal nagyobb gond, hogy súlyos szereptévesztést érzek már egy ideje a magyar közéletben.
Hogy jön ahhoz a 21. században egy magyar parlamenti képviselő, hogy a katolikus egyház egyik, nevezzük így, dogmájára hivatkozva szólaljon föl a magyar parlamentben? Vagy, ha más szemszögből nézem: hogyan van képe keresztény értékekre hivatkozni, amikor az ország általa kiszolgált kormánya éppen humanitárius katasztrófát generál?

2012-től két évig magyart tanítottam idegen nyelvként a Bicskei Menekülttáborban. Akkoriban még a magyar államnak volt egy integrációs programja a menekültek számára, ennek egyik eleme volt a napi három nyelvóra. Korábban soha nem jártam Bicskén, amikor az akkor kiskamasz lányomnak mondtam, hova fogok járni dolgozni, eszébe jutott egy karácsonyi dal:

Idvezlégy kis Jézuska,
idvezlégy ó kisbaba!
Mért fekszel a jászolba’,
a hideg istállóba’?

Hol a fényes palota,
hol a kényes nyoszolya,
hol a lépes mézecske,
vajjal mázolt köcsöge?

Ó ha Magyarországban,
Bicske mezővárosban,
jöttél volna világra,
akadnál jobb országra.

Mert adnánk jó mézecskét,
vajas édes tejecskét,
szükségedet megszánnánk,
párnácskánkba takarnánk.

Bicskén viszont egészen más várt, mint amit a dalocska sejtetett. A városka szélén, a helyi Tescón túl, biztonsági őrök által védve élt 600-3000 ember, a hivatal kénye-kedve szerint működő fluktuációtól függően. Amíg ott dolgoztam, többnyire afgán családok voltak a táborban, és fiatal afrikai férfiak, Maliból, Eritreából, Elefántcsontpartról.

A Belügyminisztérium alkalmazottai, a bevándorlási hivatal ügyintézői, a szociális munkások, a biztonsági őrök, az időnként erőfitogtató céllal odavezényelt fiatalka rendőrök, a napi ügyeletet tartó egészségügyi nővér, de még a konyhai alkalmazottak is mind egyként bántak ezzel a sok emberrel: megvetéssel. Ahol csak lehetett, keresztbe tettek nekik, hátráltatták a menekültügyi eljárás menetét, megalázó sorbanállásra-kilincselésre kényszerítették őket a legapróbb ügyben is. Orvosi ellátás gyakorlatilag nem volt, heti két alkalommal jött orvos, egyébként egy nővér ügyelt, aki többnyire aszpirint osztott, és ha indokoltnak tartotta, mentőt hívott...

MEGNÉZTÜK A LÁZÁR-FÖLDEK KÖZEPÉBE ÉPÜLT VADÁSZKASTÉLYT

INDEX
Szerző: NYILAS GERGELY - JOÓB SÁNDOR
2018.02.13.


Százmilliónál biztosan többe került az az impozáns épületegyüttes, amely Hódmezővásárhely mellett épült meg egy olyan területen, amelyet Lázár János anyjának földje ölel körül, a szomszédban pedig Lázár János és kiskorú fiainak birtokai állnak. A helyieket mégsem zavarja túlságosan az egész.

„Á, oda csak a Lázár szűk baráti köre mehet, mindenki tudja, hogy kié az a kastély. De én őszintén megmondom, lehet, hogy butaság, a Fideszre fogok szavazni, sokat fejlődött a város, sok pénzt hozott a térségnek, meg, hogy mondjam, ezek már megtömték a zsebüket” – mondta egy helyi ember, nem messze a Hódmezővásárhelyhez tartozó Batida közelében felépített, kastélynak látszó vendégháztól, amelynek nem Lázár János ugyan a tulajdonosa, de csak a Miniszterelnökséget vezető miniszter rokonainak tulajdonában lévő földeken keresztül közelíthető meg.

Mozgás nincs a batidai úton fekvő kastély körül, a közelben legfeljebb egy-két fácán bandukolt gyanútlanul. A főútra néző kaputól hosszú út vezet a távolban álló épületig, amely a kopasz fák mögött tél végén még jobban látszik, mint nyáron fog. A kerítés mentén végighaladva közelebb lehet ugyan jutni, de a dupla kerítés jótékonyan fedi el a vendégháznak nevezett, valójában szűk kör használatára szabott kastélyt.

A Lázárhoz köthető földek közepén, egy ügyvéd tulajdonában épülő kastélyról már korábban is hírt adott a sajtó, de most, hogy a közelmúltban elkészült, ismét téma lett. Alig két hét van a parlamenti választások főpróbájának tekintett hódmezővásárhelyi polgármester-választásig, amelyen a fideszes alpolgármester, Hegedűs Zoltán és a Jobbiktól az MSZP-n át az LMP-ig a teljes ellenzék támogatását élvező Márki-Zay Péter küzd meg egymás ellen. (Indul mellettük Hernádi Gyula is, akit emiatt az MSZP kizárt a soraiból, bár a jogi procedúra a kizárásról még nem zárult le.)

A kampány szokatlan koreográfiában zajlik: a fideszes jelöltnek egyetlen nagy utcai plakátját sem lehet látni, Márki-Zay sokkal láthatóbb az utakon. Igaz, Hegedűs viszont a helyi tévében, rádióban kap jóval több lehetőséget, és nagy számban kerülnek a postaládákba szórólapjai is...


PÁRBAJ A MULTIKKAL: FURFANGOS CÉGEK SZEMBEN A KORMÁNY TAKTIKAI ATOMFEGYVERÉVEL

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2018.02.13.


Az autógyártókat tárt karokkal fogadja a kormány, a szolgáltatóipari multicégek azonban már nem ilyen szerencsések. Az elmúlt nyolc évben a legváltozatosabb különadók és intézkedések nevét tanulhattuk meg, amelyek leginkább egy dolgot céloztak: ha már nem erősítik a magyar cégeket, legalább gyengítsék a multikat...

...Akár negyvenmilliárdot is bukhat a magyar állam amiatt, hogy 2012-ben egy huszárvágással drasztikusan átalakította az étkezési utalványok piacát. A döntést – a cafeteria kedvezményes adózását csak egy újonnan létrejövő magyarországi cég számára tette lehetővé az Országgyűlés – semmilyen gazdasági kényszer nem indokolta, és jogi végzettség nélkül sem volt nehéz megállapítani: úgy büdös, ahogy van.

A laikus "kiszaglást" aztán több jogi fórum is megerősítette: 2016 elején az Európai Bíróság semmisítette meg a diszkriminatív jogszabályt, a Világbank mellett működő nemzetközi választottbíróság, az ICSID pedig 2016 végén ítélt meg 7 milliárd forint kártérítést az állami monopólium miatt a korábbi piacvezető, a francia Edenred számára. A másik két korábbi főszereplő, a Sodexo és a Cheque Déjeuner forgalmazója, az UP keresete szintén a washingtoni testület előtt várja az ítéletet, amely aligha lesz eltérő az Edenred ügyében meghozott verdikttől...

LEHET, HOGY MÁR MEGLOPTAK FERIHEGYEN CSAK NEM VETTED ÉSZRE? - INTERJÚ EGY VOLT REPTÉRI DOLGOZÓVAL

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: ÁGOSTON LÁSZLÓ
2018.02.12.


„Szia Laci! Ha akarod tudni, hogy mennek ezek a poggyászfosztogatások a reptéren, írj rám! Név nélkül, de elmondom. Ott dolgoztam.” – kaptam a privát üzenetet. Nyilván érdekelt. És miután biztosítottam hírforrásomat, hogy nem adom ki a személyazonosságát készítettünk egy telefonos interjút. Már nem dolgozik Ferihegyen, külföldöt is megjárva hazatért és egy teljesen más szférában helyezkedett el. Ő évekig látta-élte azt a reptéren, amiről ma sokan beszélnek.

Köszönöm, hogy megkerestél. De miért is kerestél meg? Miért akarsz beszélni?

Mert felháborítónak tartom, hogy a reptér kivonja magát a felelősség alól! Hogy mutogathatnak az alvállalkozóikra, meg rángathatják a vállukat, hogy az ő alkalmazottaik nem nyúlnak a poggyászokhoz… De álljon már meg a menet! Nyilván az alvállalkozók dolga, de nem csak, hogy mindenki tud róla – a Budapest Airport adja ki a reptéri belépőket is.

Reptéri belépők?


Gondolj bele, milyen biztonsági kockázat valakit egy repülő közelébe engedni felszállás előtt! Ezért minden ott dolgozót nemzetbiztonsági szintű átvilágításnak vetnek alá. Nem lenne jó, ha veszélyes emberek kerülnének egy repülő közelébe, ugye? Ez egy nagyon komoly folyamat, az alvállalkozó igénylése után 4-8 hét is lehet, amire valaki megkapja. Hogy lehet az mégis, hogy ha valahol egy rakodó kolléga esetleg megbukna, pár héttel később egy másik alvállalkozónál újra alkalmazásba kerülhet? És hogy lehet, hogy „ehhez a reptének semmi köze”? Ez nagyon nem fair.

Mit jelent az, hogy mindenki tud a poggyászfosztogatásokról?

Ne viccelj, ez egy hallgatólagosan tudott dolog, csak bizonyítani nem lehet, vagyis nehezen. Ahogyan a légiposta- és cargofosztogatások is. A koreai dolog meg a Babos Timi ügye a felszínre került, de ez csak a jéghegy csúcsa. Azóta is száz ugyanilyen történt, biztos vagyok benne...

"NEM TUDOM, MIÉRT CÉL AZ, HOGY A GYEREKEKET ELVEGYÉK TŐLÜNK" - 4 PÁRT AZ AVM TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSA MÖGÖTT

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2018.02.11.

A Város Mindenkié (AVM) februárban kampányt indított azért, hogy törvény garantálja Magyarországon, hogy gyerekes családok soha többé ne kerülhessenek az utcára kilakoltatás következtében. A kőbányai önkormányzat által lebontásra ítélt Bihari utcai lakóház udvarán tartott sajtótájékoztatón a csoport bejelentette, hogy az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői 2018. február 12-én hétfőn a parlament elé terjesztik az AVM törvénymódosító javaslatát. A törvénymódosítás gyorsított eljárásban való tárgyalásáról a házbizottsága február 14-én szerdán dönt.

Az önkormányzati törvény szerint a helyi önkormányzatok kötelező feladata a hajléktalanság megelőzése, a gyermekvédelmi törvény pedig egyértelműen tiltja, hogy „gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt” válasszanak el a szüleiktől. Ennek ellenére, a jelenlegi jogszabályok nem garantálják a kilakoltatás által fenyegetett vagy már kilakoltatott családok elhelyezését. A gyermekes családok kilakoltatása vagy hajléktalansága így rendszeresen a családok hatósági szétszakítását eredményezi, ahogyan arra egy friss ombudsmani jelentés is rámutatott.

Tóth Fanni, az AVM aktivistája a sajtótájékoztatón elmondta, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd parlamenti képviselői – a Momentum támogatásával – azért fogják hétfő reggel az Országgyűlés elé terjeszteni az AVM törvénymódosító javaslatát, hogy „az egész országban véget vessünk a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásának, hajléktalanná válásának és ebből következő szétszakadásának.”

A törvénymódosítás előírja, hogy a települési önkormányzatoknak kötelezettsége elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak, önkormányzati bérlakások és lakáshiteles ügyek esetében pedig már a kilakoltatás bírósági elrendelését is megtiltja abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne...

AZ ÁLLAMI KORRUPCIÓ SZIMBÓLUMA LETT ORBÁN VEJE

NÉPSZAVA ONLINE - REFLEKTOR
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.02.13.


Immár a nyugati sajtó ingerküszöbét is elérte a magyar miniszterelnök környezetének látványos gazdagodása.

Két világlap, az amerikai New York Times és a brit Guardian is címlapon foglalkozott azzal, hogy míg Magyarországon Orbán Viktor évek óta Brüsszel ellen hangolja a választóit, közben családtagjai és oligarchái uniós finanszírozású pályázatokon gazdagodnak meg. Méghozzá bődületes mértékben: a New York Times által idézett becslések szerint Orbán oligarchái – Tiborcz, Mészáros, Garancsi, Simicska – 2010 és 2016 között az uniós támogatások 5 százalékát, azaz 2,5 milliárd eurót szereztek meg, míg a Guardian arra emlékeztet, hogy Mészáros Lőrinc cégei bevételeinek a négyötöde Brüsszelből érkezik. „Orbán szövetségesei pénztárgépnek használják az EU-t” - áll a Guardian címlapján.

A nyáron Felcsúton is járt Ingeborg Grässle, az EU költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke ugyan arra emlékeztet, hogy térségi jelenségről van szó, így Magyarország mellett Lengyelországban és Horvátországban is feltűnően sok a gyanús uniós tender, a világsajtó azonban ezt a tendenciát most az egyre komolyabb hullámokat vető magyarországi Tiborcz-Elios ügyön keresztül mutatja be.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) nemrég kiszivárgott jelentése szerint szervezett bűnözésként is leírható, összesen 13 milliárd forintnyi uniós forrást érintő pályázati csalás ügye 2009-ben indult. Az Orbán Viktor lányával akkor már párkapcsolatban lévő Tiborcz és üzlettársa ekkor alapították meg az Elios jogelődjét, az ES Holdingot. Az OLAF jelentéseiből mára kiderült, hogy két huszonéves fiatal pici vállalkozása hogyan lett pillanatok alatt milliárdos üzlet: már az első, hódmezővásárhelyi közvilágítási tenderen az akkor Lázár János vezette önkormányzat szabálytalanságok és összeférhetetlenségek egész sora felett hunyt szemet, hogy a piacon zöldfülű Orbán vejének a cége nyerhesse meg a városi közvilágítás LED-lámpás modernizálásának 940 millió forintos közmegrendelését.

Bár az Orbán-kormány el akarta titkolni az OLAF januárban megküldött megállapításait, ám a 24.hu időközben megszerezte a jelentést, amiből kiderült, hogy a hódmezővásárhelyi tendernél kialakult csalási szisztéma másutt is modellül szolgált. Így Tiborczék később sorban 35 önkormányzatnál nyertek el közvilágítási tendert. Az eddig részletesen ismertetett ügyekben – például Szekszárdon – is kiderült, hogy a pályázatok kiírói rendre összejátszottak Tiborcz cégével, akik már tenderek kiírása előtt bennfentes információkhoz jutottak, illetve a 24.hu legfrissebb információi szerint a kiírói és az ajánlattevői oldalon is bennfentesnek számító – azaz súlyosan összeférhetetlen – tanácsadó cégek egész hálózatán keresztül befolyásolni tudták a pályázat kiírását és lebonyolítását. A magyar bűnüldöző hatóságok pedig gyakorlatilag homokba dugták a fejüket: a kiszivárgott OLAF jelentésben ismertetett tények jó részét már évekkel korábban feltárta és ismertette a magyar oknyomozó sajtó, ám ez a magyar hatóságokat teljesen hidegen hagyta...

A TERRORIZMUS HELYETT AZ EGÉSZSÉGÜGY ÁLLAPOTA MIATT AGGÓDNAK INKÁBB A MAGYAROK

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2018.02.13.


Az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézet rendszeresen elkészíti felmérését arról, hogy mi aggasztja legjobban az embereket a világ országaiban. Általában úgy néz ki a mintavétel, hogy az adott országban felsorolnak egy rakás felmerülő veszedelmet a megkérdezetteknek, és nekik hármat kell kiválasztaniuk, ami szerintük hazájukban a legtöbb aggodalomra ad okot.

Nemrég jött ki a 2018 januári mintákból készült felmérésük. Ennek a kutatásnak a fő fókusza Nagy-Britannián volt, az EU-ból épp távozni készülő ország külön fejezetet is kapott, de azért mértek Magyarországon is, és számunkra persze ezek az adatok sokkal izgalmasabbak.

Idén januárban 27 országot vizsgáltak, és azt találták, hogy a legtöbb országban az emberek úgy érzik, rossz irányba mennek a dolgok. A magyarok különösen borúlátóak voltak: Brazília, Mexikó és Olaszország után mi jöttünk az összesített szorongásrangsorban...

...Világszerte a legnagyobb szorongástényező a munkanélküliség, ez a megkérdezettek 35 százalékánál jött elő az egyik említett problémaként. Ebben Magyarországon jobb a helyzet, nyilván a munkaerőhiány miatt is, de nálunk csak a megkérdezettek 19 százaléka említette ezt a problémát.

Összesített globális rangsorban második helyen a pénzügyi/politikai korrupció végzett, és ez nálunk is elől szerepelt: negyedik helyre fért be, miután a magyarok 56 százaléka említette.

Globálisan harmadik, nálunk Oroszország után rögtön végezve, második kiemelt probléma lett a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség: 56 százaléknyian mondták nálunk, hogy ez komoly aggodalomra ad okot...

MÉGIS MIT MŰVELÜNK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tamás
2018.02.13.


WTF are we doing? – teszi fel a kérdést Tamás, illetve az általa írt poszt elején belinkelt videóban az együttes. És tényleg, mit művelünk a világunkkal, és mindez hogyan néz ki egy Norvégiában élő magyar szemével? A mai talán szokatlan poszt lesz, de szerintem a téma fontos és sokat lehet beszélgetni róla.

Sokaknak máris visszataszító az írás, de elárulom, lesz köze közvetve a határátkeléshez is. Szokásos katyvasz, tőlem.

Nem oly régen jelentkeztem írással és a kommentek egyből megmozgatták a fantáziám főleg úgy, hogy már van egy hasonló piszkozatom, de átalakítottam egy kicsit.

Előre jelezném, nincs semmi bajom az élettel, az emberiséggel, de a társadalmakkal igen, a globális mindennel igen, erről lesz szó, talán érdekes formában.

Írtam, itt északon lett időm magamba szállni, gondolkodni, és ez jó. Ajánlom mindenkinek, akinek van rá ideje, próbálja ki. Talán utána másképpen látja a világot.

Gondolataimnak szerintem Norvégia jó táptalaja (bár egy negatívos írással is kellene jönnöm már), hiszen itt más az élet...

EBBEN A MOCSOKBAN VAGY MINDENKI MEGMÁRTÓZIK, VAGY MEHET A FENÉBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.02.13.


...Ha valaki nyugtalankodott volna azért, hogy Putyin elvtárs és Orbán elvtárs ilyenkor esedékes egymás kebelére borulása ügyében mi a helyzet, annak nem érdemes tovább rágnia a körmét. Az mfor.hu megérdeklődte a toporzékolásügynél, mi lesz a találkozóval, ahonnan azt a választ kapták, hogy az egyáltalán nem került le a napirendről, csak a felek év eleji elfoglaltsága miatt most egy későbbi időpontban tartják meg azt. Ezt pedig úgy kell érteni, hogy a szokásos csúcsra a választások után kerül sor. Ez pedig azért jó hír, mert fel sem merül, hogy nem Orbán lesz a miniszterelnök április 8-a után.

Jut is eszembe, szombaton kezdődik hivatalosan a választási kampány, ám az ellenzéki pártok nem találnak plakáthelyeket. A Magyar Nemzet azt írja, hogy több ellenzéki politikus szerint a plakáttulajdonosok azzal hajtják el őket, hogy már le vannak foglalva a felületek, vagy általánosságban közlik, hogy nem fognak politikai hirdetéseknek teret adni. Előfordult olyan is, hogy már lényegében megtörtént a szóbeli megállapodás, írásban mégis elutasító választ kaptak. Ez annak fényében különösen aggasztó, hogy az állampárt közben telekúrta az országot a kerítésbontó soros hazugságaival úgy, hogy vélhetően a saját maguk által hozott törvényt sem tartották be. Mert még mindig nem lejt eléggé ez a rohadt pálya, és elviselhetetlen, hogy az ellenfélnek is két lába van, miért nem csak egy. Úgyhogy miután a Fidesz törvényt hozott arra, hogy csak listaáron lehet plakáthelyeket bérelni (mer’ Simicska és a Jobbik, ugye), a január végén megkötött szerződésben még a tavalyi listaárat használták a legtöbb plakáthellyel rendelkező JCDecaux nevű francia céggel kötött megállapodás esetében. Persze cáfolat helyett most is megy a tagadás, ami tök irreleváns lenne, ha az Állami Számvevőszék (értsd: a pártok törvényes gazdálkodásának ellenőre) legalább a füle botját megmozgatná. De nem mozgatja: a fideszes ÁSZ-nak esze ágában sincs most vizsgálni a nyílt és dokumentált szabálytalanságot. Miért? Mert a Fideszt legközelebb csak az év második félévében fogják ellenőrizni, ugyanis akkora van időzítve az ellenőrzés. Miért? Mert a fideszes ÁSZ szerint soron kívüli ellenőrzést ők nem folytatnak, még akkor sem, ha esetleg nyílt szabálytalanság derül ki. Miért? Mert soron kívüli ellenőrzést csak a Fidesz politikai ellenfelei ellen folytatnak, akkor igenis el lehet térni az előzetes ütemezéstől, és százmilliós büntetéseket is ki lehet szabni. Mert csak. Mert ilyen jogállam ez. Igazi.

Akkor most ide pakolok Juhász Péter volt élettársának közleményéből egy részletet (a témával kapcsolatban ITT egy tisztességes cikk), bár minden ezzel kapcsolatos, fontosnak ítélt dolgot leírtam vasárnap:

Teljes értetlenséggel állok az előtt a tény előtt, hogy a gyermek elhelyezési, valamint a gyámhivatal előtt folyó ügy iratanyaga akaratomon kívül nyilvánosságra került. Ettől az eljárástól jómagam teljes mértékben elhatárolódom.

Változatlanul állítom, hogy amennyiben bárkiről kiderül, hogy bántalmazó, annak bűnhödnie kell. Ha politikusról van szó, teljes joggal vetődik fel a kérdés, van-e keresnivalója a közéletben? (Nincs.) Balogh József családbarát nőverőt például fatornyos falujának lakói boldogan választottak újra polgármesternek annak ellenére, hogy szilánkosra verte Terike orcáját, majd ráfogta a vak komondorra. Nekik belefér, nekem nem fér bele. A kérdés azonban itt most az, hogyan került az érintettek akaratán és tudtán kívül egy folyamatban lévő ügy iratanyaga egy okádék fideszes bulvárlaphoz? Ez megint az a helyzet, amikor tömegesen kellene kezeknek ökölbe szorulniuk, és azt mondani, hogy eddig és ne tovább.

Nem fognak kezek ökölbe szorulni, mert attól sem szorulnak ökölbe a kezek, hogy a miniszterelnök veje, a kurvára megalapozott gyanú szerint bűnszervezetben lopott és csalt (ITT egy újabb lenyűgöző részlet arról, hogy miközben Lázárék Simicskával próbálják elvitetni a balhét, Simicska nem, viszont Tiborcz és haverjai kaszáltak óriási pénzeket az Eliosban). Ehhez képest igen, ők vannak megsértődve:

Az ELIOS Innovatív Zrt. minden megbízása során a jogszabályi előírásoknak megfelelően, magas szakmai színvonalon teljesített. A társaságot érintő bármilyen hivatalos megkeresés, vizsgálat során a hatóságokkal maximálisan együttműködtünk, a vizsgálatok lefolytatását elősegítettük. Az esetleges további hivatalos eljárások során is maximálisan rendelkezésre állunk, azonban a politikai indíttatású megkereséseket, sajtóhíreket a fentieken túlmenően nem kívánjuk kommentálni.

Értjük? Lehet, hogy esetleg Polt Péter talán, elképzelhető módon megmozgatja a füle botját azon túl, hogy óbégatva kikéri magának, hogy az ügyészség politikai nyomásgyakorlás alatt senyved. Hát tulajdonképpen igaza van: a fülkeforradalom óta példátlan a politikai nyomásgyakorlás Polt és sóhivatala gyönge vállain. A pártállami utasításra történő politikai szarelkenés és elsikálás már csak ilyen...

SZÉP SZEX?

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: FÖLDÉNYI F. LÁSZLÓ
2018.02.09.


Szex. Nem tudom, pontosan mit jelent a szó. Bajban lennék, ha szabatos meghatározását kellene adnom. A testhez nyilvánvalóan köze van, ez nem kétséges. Ám hogy a test hol ér véget, abban már bizonytalan vagyok. Így azután abban is, hogy mi az, amit szexnek mondhatok, és mi az, amit már nem. Egy analógiához folyamodva: amikor elpirulok, akkor az arcom, vagyis a testem pirul el. De az oka egyáltalán nem testi. Jobb híján azt mondanám, hogy lelki – ha ugyan tudnám, mi a lélek. S akkor egyből az is kérdéses, hogy a lélek hol válik el a testtől, hol húzódnak a határai. Ha egyáltalán vannak határai, s nem eleve a végtelennel, a határtalannal érintkezik. És a test? Az meg a végtelen kozmosszal, a határtalan űrrel, ami itt kezdődik, a bőröm felszínén. Sőt már a bőröm alatt is ott van. Ám ha a párhuzamosok állítólag a végtelenben találkoznak, akkor a lélek és a test is valahol egybe kell hogy olvadjon. Valahol a távolban. Vagy esetleg a közelben. Vagy még annál is közelebb. Itt, bennem. A bőröm alatti sötétségben.

Így azután ha hallom a szót: „szex”, önmagában, úgy, ahogyan naponta milliószor elhangzik, akkor olyan érzésem támad, mintha egy bonyolult svájci óraszerkezetet szétszednének darabjaira, hogy azután soha többé ne tudják újra összerakni.

Hol keressem hát benne a szépséget?

Egyik legelső ezzel kapcsolatos élményem egyáltalán nem volt szép. A múlt század hatvanas éveinek közepén került rá sor. Tizenkét éves lehettem. Szexlapoknak akkoriban még nyoma sem volt. A Playboyt úgy emlegették, akár az ördög Bibliáját. Mindaz, amire a szexualitásnak csak az árnyéka is vetült, a Nyugat mételyének számított. A sztriptízt hírből mindenki ismerte; de még a Hold túlsó fele is elérhetőbbnek tűnt. A mezítelenség tabu volt. Nem csoda, hogy a szexre irányuló kíváncsiság a tilalomfák sűrűjében kínzó volt, s így az emberek a legrejtettebb helyzetekben is a szex nyomaira próbáltak bukkanni. Többnyire nem is eredménytelenül. Ha a filmvásznon a rendszerint prűd szerelmesek megfogták egymás kezét, abba a nem látható szeretkezésüket is bele lehetett látni; a kelleténél pár centiméterrel feljebb húzódó szoknya alól kivillanó comb véget nem érő fantáziálásokra adott lehetőséget; egy szép melltartó látványa pedig maga volt a színtiszta pornográfia. Folytonos szexuális izgalomban élt mindenki, amiből azonban a felszínen alig lehetett valamit tapasztalni. Ott a mesterségesen fenntartott higgadtság, a szexualitás iránti látszólagos közöny uralkodott. A szocializmus prüdériája igazi táptalaja volt a pornográf képzelődésnek. Nem csoda, hogy a vágy, ha el akarta érni a célját, gyakran tévutakat volt kénytelen bejárni. A szexuális perverzióknak valószínűleg sehol nem volt olyan nagy konjunktúrája, mint a kommunista országokban. Közép-Európában ráadásul ennek komoly hagyománya is volt: az egykori Osztrák–Magyar Monarchia az elfojtásoknak is nagyhatalma volt. Krafft-Ebing Psychopathia sexualis (1886) című könyve szerintem sehol nem volt olyan keresett olvasmány, mint Ausztriában, Csehországban vagy éppen nálunk, ahol a magyar fordítás 1894-től kezdve a múlt század első felében számos kiadást ért meg. A német orvos a leírt eseteinek jelentős részét ezekről a területekről gyűjtötte be. A perverziók térképe nem sokban tért el a geográfiai térképtől.

Ebbe a légkörbe beleszületve láttam életem első olyan fotóját, ami egy szeretkező párt ábrázolt. Két szeretkező sertést. Az iskolába hozott be egy fényképcsomagot az egyik diák, és két forintért árulta darabját. Nagy pénz volt ez akkor: négy gömb fagylaltot lehetett venni rajta. Pénzem ugyan lett volna annyi, hogy vegyek egyet, de nem mertem. A társam azonban megengedte, hogy az egyiket megnézzem. Két disznó volt látható rajta, egyik a másik hátán. Igen, így csinálják az emberek is, mondta. A szó szoros értelmében bénultan néztem a képet: amiről annyit fantáziáltam, ott volt előttem a maga brutális nyerseségében. Persze, én is így képzeltem el. A fotó azonban lehántotta mindazt, amivel a képzeletem a nyers mozdulatokat feldíszítette. Igyekeztem úgy tenni, mintha félvállról venném, együtt hangoskodtam a többiekkel, akik körénk csoportosultak, de a gyomrom közben görcsben volt. Valójában a képet is alig láttam...

ELIOS-ÜGY: TIBORCZ NAGYOT KASZÁLHATOTT, A VIDÉKI FIDESZESEK PEDIG SZÍVNAK

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.02.13.


A 24.hu-nak hála, az elmúlt napokban megtudhattuk, miket derített ki az EU csalás elleni hivatala (OLAF) Orbán Viktor vejének egykori cégéről. És a kép igen lesújtó: szervezett bűnözés és nagy értékben elkövetett csalás gyanúját alapozza meg a 35 közvilágítási projektet vizsgáló OLAF-jelentés.

Mivel fideszes VIP, Tiborcz István érintettsége is vaskosan felmerül, a kormánykommunikáció megpróbálja az egykori fideszes oligarchára, Simicska Lajosra hárítani a felelősséget. Csakhogy a 24.hu legfrissebb cikke újfent bizonyítja, hogy a 35 vizsgált és problémásnak talált projektből mindössze három esett arra az időre, amikor Simicska Közgépe ellenőrizte az eredetileg Tiborcz által alapított céget.

A Közgép 2013. július 3-ig valóban 56 százalékos részesedéssel rendelkezett az Elios-ban, ám Tiborcz még ebben az időben is az igazgatóság tagja maradt. És nyilvánosan elérhető források, például Lázár János egy tavalyi megszólalása is bizonyítja, a fiatalember ebben az időben is aktívan részt vett a cég ügyeiben. Mindenesetre 2013 közepén, nem sokkal Tiborcz és Orbán Ráhel esküvője előtt, az Elios tulajdonosi jogai visszakerültek a két alapítóhoz: Tiborcz Istvánhoz és Erdei Bálinthoz. Jobban mondva, két másik cégükhöz: Tiborcz a Green Investments & Solutions Kft.-vel, Erdei a Green Universe Kft.-vel képviseltette magát tulajdonosként.

Az átadáskor Simicska tömve hagyta az éléskamrát, nem vett ki osztalékot a cégből, mindent a régi-új tulajdonosoknak hagyott.

Egy évvel később az Elios 470 millió osztalékot fizetett ki Green Investments & Solutions Kft.-nek, tehát annak a cégnek, amelyen keresztül Tiborcz az Elios-ban lévő tulajdonosi jogait gyakorolta. A kifizetés padlássöprést jelentett az Eliosnál, még a korábbi eredménytartalékból is átraktak 24 milliót a nyereséghez, amiből az osztalékot kifizették. Újabb egy évvel később, 2015-ben már a 972 milliós nyereséget könyvelhetett el az Elios, és ezt az összeget is kifizették osztalékként.

Hogy ezekből az összegekből konkrétan mennyi landolt Tiborcz István zsebében, azt nem tudjuk pontosan, hiszen 2015-ben, a sorra érkező tényfeltárások miatt eladta a Green Investments-et a Várkert Bazár elhúzódott felújításából ismert Paár Attila egyik vállalatnak. A vételár nem ismert, de minden bizonnyal Tiborcz jó nagyot kaszált egy ilyen jövedelmező cég eladásán.

Az OLAF-jelentés kiszivárgása komoly fejfájást okozhat a Fidesznek, hiszen ilyenkor a hatalmi gépezet több ponton is elkezd recsegni...

ORBÁNÉK NÉPE

VÁROSI KURÍR - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2018.02.13.


Van a Keresztapa, körülötte a Móricz Rokonokjából már megismert, gátlástalan szervezett felvilági söpredék: a „fogadott család”, a bűnszervezet. Alattuk pedig a hecckampányokkal megétetett puszták népe: cselédmentalitású emberek tömege. Igen ez a Fidesz.


Kell valami állandó zaba a Fidesz népének

Ugyan mit zabálnak „a magyar emberek” még mindig a sorosozáson? Régebben legalább valamelyest változatosabb moslékot kaptak a nemzetikeresztény bűnszervezetté aljasult Fidesztől: volt libsizés, eszdeszezés, komcsizás, konrádozás, hellerezés, alföldizés, schifferezés, kertészezés stb.: a megnevezett célpontok időnként változtak, de a legtöbb esetben jókat lehetett rajtuk zsidózni. A Fidesz régen fölismerte, hogy kell valami állandó zabaaz ő népének… Ezért hozta létre – nagyrészt közpénzből, persze – az elbitorolt közmédiát kiegészítendő, a maga ocsmány terrormédiáját.

Olykor-olykor előállt a Keresztapa, hogy közölje: az ő kormánya azokat támogatja, akik a gyerekekért, s nem azokat, akik a gyerekekből élnek. A NÜK „családpolitikája” egyszerre bizonyult alkalmasnak a cigányozásra és a buzizásra is
...

ITT OLVASHATÓ

HIBA LEHET ELŐRE LEFUTOTTNAK TEKINTENI EGY VÁLASZTÁST

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.02.12.


- A választási előrejelzések használata a kampányban összezavarhatja a szavazókat, és csökkentheti a részvételi hajlandóságot

- Akik megkapták a valószínűségi előrejelzéseket is, jóval határozottabban foglaltak állást azzal kapcsolatban, hogy végül ki fog nyerni
- Amikor az emberek nem biztosak abban, hogy ki nyeri a választást, nagyobb arányban szavaznak az esélyesebb jelöltre

Az amerikaiak már régóta együtt élnek a lóversenyből ismerős „tétre, helyre, befutóra” jellegű szavazásokkal, amelyek az Egyesült Államokban zajló választások kísérőeseményei. 2008 óta egy új kérdezőeszköz vonta magára a figyelmet, amely nemcsak azt képes szemléltetni, hogy egy adott pillanatban melyik jelölt jár a többiek előtt, de annak a valószínűségét is megbecsüli, ki nyer majd végül majd a választáson.

Ezek a valószínűsítő előrejelzések azt a benyomást kelthetik a szavazni szándékozókban, hogy valamelyik jelölt minden kétséget kizáróan nyerni fog, és könnyen eltántoríthatja őket a szavazáson való részvételtől – állítja közös tanulmányában Sean Westwood, a Dartmouth, Yphtach Lelkes, a Pennsylvaniai Egyetem és Solomon Messing, a Pew Research Center kutatója.

Az ilyen valószínűségi előrejelzések használata gyakorlatilag állandó eleme volt a 2016-os amerikai elnökválasztásnak, a kábeles hírműsorokban naponta átlagosan 16-szor említették. Az előrejelzések egységesen Hillary Clintont lát(tat)ták befutónak, 70% és 99% közé tették az esélyét, hogy ő költözhet be a Fehér Házba.

Az új tanulmány megállapítja: az ilyen számok azt a benyomást kelthetik az emberekben, hogy ez messze nem olyan érdekes, mint amikor a hírműsorokban a szavazás reménykeltő százalékarányait mutatják.

A valószínűséggel nehéz azonosulni, főleg úgy, hogy ami hajszálnyi eltérést mutat a lóverseny előrejelzéseinél, az hatalmas különbségként jelentkezhet az elnöki posztra kandidálók győzelmét illetően. A valószínűséget különösen nehéz megragadni választás jellegű eseménynél, mert – amint a közelmúltban David Leonhardt, a New York Times újságírója rámutatott –„Az emberek megértik, hogy ha 100-szor dobnak a kockával, akkor biztosan lesz az eredmények között 1-es. De amikor egyetlen esemény eredményének valószínűségéről kell állást foglalniuk, azt gondolják: vagy ez fog történni, vagy az.”

Ezek a valószínűségi előrejelzések akkor kezdtek elszaporodni, amikor 2008-ban közülük legalább egynek sikerült – csaknem 100 százalékosan – megjósolnia, melyik államban melyik jelölt lesz a nyertes a szenátusi helyekért vívott versenyben – és persze ki lesz az elnök. A Google Newsban szereplő valószínűség-előrejelző cikkek száma 2008-ban még „csak” 907 volt, 2012-ben már több mint négyszer annyi – 3,860 – írás foglalkozott a témával, 2016-ban pedig 15 500-ra ugrott a mutató (2017. január 30-i adatok szerint, a pontos számokban van némi ingadozás).

Annak vizsgálatára, hogy az emberek miként értelmezik a valószínűségi előrejelzéseket, 4151 résztvevőt bevonva tartottak egy hipotetikus amerikai szenátusi versenyt, ahol „A jelölt támogatja az általuk vallott politikai elképzelések többségét, és megfelelően képzett a munka elvégzéséhez”, míg „B jelölt nem osztja a nézeteiket, és kevésbé képzett, mint A jelölt.”

A résztvevők ugyanazokon a háttérszámításokon alapuló hipotetikus választási előrejelzést látták, de a következő formában:
- a szavazatok megoszlása egy példában: „Az A jelölt várhatóan a szavazatok 55%-át kapja ± 2” (azaz plusz-mínusz 2 százalék a hibahatár);
- a valószínűsége ugyanakkor, hogy A jelölt fog nyerni: „A jelöltnek 87%-os a győzelmi esélye”;
- vagy mindkettő: „A jelölt várhatóan a szavazatok 55%-át szerzi meg (± 2%), esélye a győzelemre 87%.” Az előrejelzések általában mindkét fajta előrejelzést bemutatják, de ezen belül kimagasló a valószínűségi megközelítések aránya.

Ezután arra kérték a kutatásban részt vevőket, hogy ítéljék meg: a szavazatok hány százalékát szerzi meg A jelölt, mennyire tartják valószínűnek, hogy A jelölt nyerni fog, és szerintük mennyire biztos, hogy A jelölt nyer vagy veszít.

Azok, akik megkapták a valószínűségi előrejelzéseket is, jóval határozottabban foglaltak állást azzal kapcsolatban, hogy melyik jelölt az esélyes, és hogy végül ki fog nyerni, összehasonlítva azokkal, akiknek csak a jelölt szavazati részesedésének előrejelzését mutatták meg...

LEGYEN VILÁGOSSÁG!

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa
2018.02.13.


Körbenéztünk a világhálón, milyen cikkek jelentek meg a közvilágítással kapcsolatban. Párat megmutatunk.

Tök sötét lett Zalaegerszeg egyes részein

Az új technológiát mindenféle próba nélkül rendelte meg a város az akkor még a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségében lévő Elios Innovatív Zrt.-től. 1 milliárd forintot költöttek EU-s pénzből, de aztán újabb pénzek kellettek, hogy a lakossági panaszok miatt javítsanak a helyzeten.

Nálunk kajakra nem lehet látni

A polgármester elmagyarázza, miért nem gond, ami valójában gond. Sötétségbe borult a város egy része, amióta új a közvilágítás.

Reflektor kell kapcsolniuk az autósoknak sötétedés után Gyálon

Gyálon vannak olyan járdaszakaszok, ahol este szinte semmit nem látni, ezt állapította meg az a fénymérés, amit helyi civilek rendeltek meg. A Pest megyei településen két éve cserélték a közvilágítást, 260 millió forintból.

Pislákoló közvilágítás a vidéki Magyarországon

Számos helyen balul sült el a közvilágítás-fejlesztési program, több városban a korábban a miniszterelnök vejének érdekeltségébe is tartozó cég munkájára is panaszkodnak.

Sötétséget” hoztak Tiborczék egymilliárdért Kecskemétre

A helyiek szerint a 2014 nyarán átadott fejlesztést követően veszélyesebb lett gyalog és kerékpárral közlekedni Kecskemét egyik forgalmas átkelőhelyén. A korszerűsített közvilágítás fényét hiányolják.

A “nemzet veje” sötétségbe borította Hatvant?


A Nemzet vejének 2505 db Led lámpával sikerült sötétségbe borítania a várost hiszen az Elios Zrt. nyerte el a kivitelezési munkálatokra kiírt pályázatot, természetesen ebben közreműködött a már korábban kiválasztott audit cég Sistrade Kft. is.

Sej, Abonyban…

Abonyban is energiatakarékos lett a közvilágítás. Ezzel meglehetősen sötét helyzetet teremtettek.

Nézd meg a saját szemeddel, miért ütik el sorban a gyalogosokat Dunaújvárosban sötétedés után!

Azt már hónapok óta tudni, hogy a városban elszúrták az új közvilágítást, de annyira, hogy a sötétedés után a lakosok konkrét veszélyben vannak.

Tiborczék LED-lámpáit nem szeretik az óbudai lakótelepen

Nagyon nem tetszik a III. kerületi, Pók utcai lakótelepen élőknek az új közvilágítás. Pedig kimondva ez a kísérleti terepe a fővárosban a megszokott, sárgás fényű lámpák lecserélésének az energiatakarékosabb, fehér fényű LED-esekre.

FORDÍTVA ÜLÉS AZ ELIOS-BILIN

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.02.12.


Mostanában sokat emlegetik Orbán Viktor vejét, illetve az OLAF jelentését. Annak kapcsán, hogy az Eu csalásokkal foglalkozó hivatala mérsékelt dícsérettel, és a visszaélés gyanújával látszott lezárni a Elios Innovatív Zrt. –t is érintő vizsgálatot. A Legfőbb ügyészség pedig magyarázkodni kezdett. Láthatólag mindent bevetve.

Leginkább azt, hogy politikaitámadásnak minősítette, és csipőből visszautasította malmozásukra vonatkozó feltételezést. Ez teljesen konform azzal, hogy Orbán szerint is mindenki ellenség, és minden bozótban az ő személyes problémái üldögélnek. Olykor talán össze is súgnak, és ürgebőrbe öltöznek. Aztán el is mennek üzletet kötni. Amiről ő természetesen nem tud, de tudna se tehetne. Ahogy a jelek szerint az ügyészség sem tehet semmiről. Mert ők eddig is „alkotmányosan, az objektív igazság kiderítése céljával végezték” a munkájukat.

Amellyel kapcsolatban olcsó poén lenne lecsapni a labdát azzal, hogy az alkotmány helyett egy ideje mintha egy testreszabottan változó alaptörvény lenne hatályban. Az OLAF pedig csak az adminisztratív szabálytalanságokkal foglalkozik, és bűnügyi bizonyítást nem végez. Amely védekezés azért hajlik a vicces kategória irányában, mert a legtöbb sikkasztás, illetve számlacsalás is alapvetően adminisztratív szabálytalanságként jelentkezik. Először. Egy kis fedezetlen számla itt, egy kis kerekítési szabálytalanság ott, vagy valami ilyesmi. Aztán valahogy mégis büntetőüggyé alakulnak ezek a történések. Mármint akkor, ha nincs komoly politikai, esetleg gazdasági, nyomás az elsikálás irányába...

"A MUNKAADÓK MA MÁR NEM A KONKRÉT TUDÁST VÁRJÁK EL, HANEM A KOMPETENCIÁKAT"

ÁTLÁTSZÓ - OKTATÁS BLOG
Szerző: SZŐKE ÁDÁM
2018.02.12.


A Civitas Intézet A magyar oktatás jelene és lehetséges jövői címmel rendezett konferenciát, amely az országgyűlési választásokat előkészítő sorozatának egyik állomása volt. A konferencián részt vett több oktatással foglalkozó civil szervezet képviselője, valamint a pártok szakpolitikusai. Az előadók az közoktatásban, a szakképzésben és a felsőoktatásban jelenlévő problémákról beszéltek, a politikusok a szakpolitikai elképzeléseiket ismertették.

A konferencia megnyitásaként Dr. Vértesy László, a Civitas Intézet vezérigazgatója és a NKE docense az oktatásba fektetett tőke megtérüléséről beszélt. Kiemelte, hogy az oktatás minősége mérhető a gazdasági fejlődés mértékével, hiszen hosszú távon a gazdasági fejlődést segíti az oktatás fejlesztése.

Az első előadást a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter tartotta, aki a közoktatás kihívásait taglalta, részben kitérve a januári tüntetésre, melyet a Független Diákparlament szervezett. Véleménye szerint valóban túl magas a diákok óraszáma, viszont rávilágított arra, hogy a szülők szívesebben íratják olyan iskolába a gyerekeket, amelyik első osztálytól biztosítja az informatika- és nyelvoktatást. A túlterheltséghez kapcsolódó mindennapos testnevelésről valamint a hit- és erkölcstan oktatásról nem esett szó. Horváth előadásából kiderült, hogy azzal az irreális elvárással néznek szembe a diákok, hogy a túlzott terhelés alatt végig koncentráljanak, ezért nem is tud hatékony lenni a mai rendszer. Azzal is érvelt, hogy fontos lenne hangsúlyt fektetni a tanulás minőségére a tananyag mennyisége helyett, hiszen így válhat a fiatalok sajátjává a tudás. Rávilágított arra is, hogy

a munkaadók ma már nem a konkrét tudást várják, hanem a kompetenciákat, mint például a kommunikáció, a kreativitás, a kritikus gondolkodás és a hatékony problémamegoldás.

Véleménye szerint a közoktatás korszerűsítéséhez az is hozzátartozik, hogy a Nemzeti Alaptanterv kialakításának minden fázisában széleskörű, elsőként szakmai, majd társadalmi egyeztetés szükséges. Horváth azt is hozzátette, hogy a kerettanterveknek sokkal kevésbé kellene szabályoznia a helyi tanterveket, hiszen csak az adott gyermekeket és osztályokat ismerve lehet olyan oktatást biztosítani, ami helyi szinten is megfelelő...

NYERTESEK ÉS VESZTESEK: KIKET HOZ HELYZETBE A MAGYAR KORMÁNY 65 MILLIÁRDOS TŐKEINJEKCIÓJA A VAJDASÁGBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: GYURKOVICS VIRÁG

2018.02.12.Soha nem látott tőkeinjekcióval, 65 milliárd forinttal támogatja a magyar kormány a vajdasági magyar terület- és gazdaságfejlesztési stratégia megvalósítását. A támogatások lebonyolítására létrehozott Prosperitati Alapítvány működése 2016 óta jelentősen megbolygatta a vajdasági agrártársadalmat, hiszen a változások nemcsak a pályázói kört érintik, hanem – nemzetiségtől függetlenül – kihatnak a gazdasági élet minden szereplőjére...

...Szavazatmaximálás

Egy VMSZ-hez közel álló forrásunk szerint a 2014-ben elkészült Gazdaság- és Térségfejlesztő Program célja még valóban a vajdasági gazdaság önzetlen megsegítése volt. Ám ami a Prosperitati közreműködésével most megvalósul, az már sokkal inkább a Fideszhez abszolút lojális VMSZ-es vezetők politikai túléléséről szól.

A magyar kormány a VMSZ-t eszközként és közvetítőként használja a szerb kormánnyal való kapcsolatában, hiszen Pásztor pártja mindkét irányba lojális partnernek számít. A VMSZ jelentősége a Fidesz számára a parlamenti választás szempontjából nem több mint a párt valamelyik nagyobb-közepes városi szervezetének – jelen állás szerint legfeljebb 50 ezer listás szavazat várható Szerbiából -, viszont jelentősen felértékeli a szerb kormánnyal való kapcsolatban nélkülözhetetlen híd-szerepe.

Forrásunk szerint a támogatási politikát nagyban meghatározta a szándék, hogy minél többen nyerjenek kisebb összegeket egy-egy ekére, tárcsára – a cél a szavazatmaximálás volt. Meg persze a klientúra kiszolgálása, amelyen keresztül szintén szavazatokat lehet szerezni. Az egyes pályázati körökhöz – időben legalábbis – mindig valamilyen fontos politikai esemény kapcsolódott: szerbiai választások, a kvóta-referendum, vagy most az áprilisi választás Magyarországon.

A VMSZ-fórumokon többször is elhangzott, hogy a magyar kormány azért adta a pénzt, hogy rá szavazzanak. Jellemző eset volt, amikor a vajdasági kettős állampolgárokat a 2016-os kvóta-referendumon való részvételre buzdító kampánysorozat keretében az egyik VMSZ-es képviselő Törökbecsén úgy fogalmazott:

Néha vannak pillanatok – és ez az október 2-a egy ilyen pillanat –, amikor az embernek egy kicsit vissza is illenék adni.”

Nem volt ez másként tavaly áprilisában sem, amikor a harmadik, legtömegesebb pályázati kör nyerteseinek szerződésaláírási ceremóniáját úgy időzítették, hogy az a szerb köztársasági elnökválasztás második fordulóját megelőző kampánycsend előtti napra essen. Második fordulóra ugyan nem került sor, mert a magyar kormány által is erősen támogatott Aleksandar Vučić már az első fordulóban nyert, de Szijjártó Péter azért megjelent, és fel is szólalt a rendezvényen.

Bár a kampányesemény okafogyottá vált, az időzítés egyértelművé teszi, hogy a cél ebben az esetben is a lélektani nyomásgyakorlás volt: érezzék a nyertes pályázók, tartoznak annyival, hogy a „megfelelő helyre voksolnak”...

NYAFOGOK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.02.13.


Tegnap, mint akármelyik más munkás éjszakán már végtelen évek óta, kimazsoláztam egy friss szeletet a magyar narancsból, bemutattam, kiforgattam, megráztam és eldobtam, miután elmeséltem, hogy milyen illetlen dolgokat gondolok róla. Mert ez a dolgom.

Hogy tükröt tartsak a valóság elé, és átszűrve háborgó mellemen a visszavert fényt, odacsöpögtessem a képződött szurkot, hogy ilyen éteri képzavarral érzékeltessem azt, nem a világot váltom meg én, mert nem is tudnám, csupáncsak ábrázolom a prizmámon keresztül, és mindenki azt gondol magában utána, amit csak akar.

Van, akiben felbuzog valami, hogy télleg elmennek a francba a leföstött alakok, más habitusú polgártársak pedig elküldenek engemet az anyukámba, és ez így van jól. Nem vagyunk egyformák ugyanis. Viszont a foglalkozás mindkét esetben eléri a célját, reflexiókat generál, és gondolkodásra késztet, ami nem megvetendő foglalatosság a mai leharcolt világban.

És akkor tegnap a képembe kapom a fotelforradalmárság vádját, meg, hogy nyafogok és szörnyülködök, szó szerint így: „Kérdésem lenne. Legalább ötven olyan oldalt ismerek ahol ehhez hasonlóan nap mint nap megy a fotelforradalmári nyafogás, hangulatkeltés, szörnyülködés. De kérdezem, ki, mit tett mostanában azért, hogy ennek vége legyen a való életben?”

Ez engemet szíven ütött. És nem az egyéni hiúság és kudarc okán, azt leszarom, mondhatni, és nem is jajidesanyám én most elpusztulok módon, meg mi lesz velünk nagymama érzéssel, hanem, olyan mellbe klopfolósan, hogy léteznek polgártársak, akiknek fingja sincs arról, miként működik a világ...

ELIOS-ÜGY:NAGY PÉNZT VETT KI TIBORCZ, DE MOST SIMICSKÁVAL FIZETTETNÉNEK

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2018.02.13.


Nem talált tökéletes megoldást Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a 13 milliárd forintos problémára, ami az egy időben a miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségében álló Elios Innovatív Zrt. miatt kerekedett. Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF ennyi uniós támogatás visszafizettetését javasolja, mert – mint cikksorozatunkban bemutattuk – szervezett csalás nyomaira bukkant az Elios által elnyert közvilágítási projekteknél. Lázár hétfőn Hódmezővásárhelyen rögtönzött sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a Közgép volt a cég tulajdonosa, a felelősséget is neki kell vállalnia. Azaz a Simicska Lajos érdekeltségében álló útépítő vállalattal fizettetné vissza az ebül szerzett uniós támogatást.

A módszer, ha egyáltalán kivitelezhető, közel sem tehermentesíti az államkasszát, mivel az OLAF által vizsgált 35, egytől egyig szabálytalannak talált projekt közül mindössze háromnál esett a Közgép-érára a felhívás kiírása, vagy az Elios-szal való szerződéskötés. Ez a 13 milliárd töredéke. Egyebekben bárki tulajdona volt is, Lázár felsőfokon beszélt az Elios hódmezővásárhelyi munkájáról. Ez volt Európában az első, teljes városra kiterjedő LED-es korszerűsítés. Az OLAF a hódmezővásárhelyi projektnél a közbeszerzési törvény durva megsértését állapította meg több rendben, Lázár szerint viszont a közvilágítás korszerűsítésére „büszke lehet az önkormányzat” és „a város jól járt”.

Ami a tulajdonviszonyokat illeti, a Tiborcz és barátja, Erdei Bálint által alapított Eliosban valóban tulajdonos volt 2010-től egy Simicska-érdekeltség, az E-OS Energiakereskedő Zrt. Erről az OLAF se feledkezett el – Lázár állításával szemben –, az Elios tényleges tulajdonosai között, 56 százalékos részesedéssel fel is tüntette, megemlítve, hogy az E-OS a Közgép tulajdonában áll. Az Opten céginformációs adatbázisa szerint a Simicska-érdekeltség 2013. június 3-ig volt tulajdonos az Eliosban, majd visszatért a két alapító, Erdei Bálint és Tiborcz István. Igaz, nem a saját nevükön, hanem két vagyonkezelő vállalkozáson keresztül: Tiborcz a Green Investments & Solutions Kft.-vel, Erdei a Green Universe Kft.-vel képviseltette magát.

Ugyanakkor Tiborcz István valójában egy pillanatra sem engedte el az Elios kormányrúdját: mindvégig ott ült az igazgatóságban, akkor is, amikor a tulajdonosi jogköröket a Közgép gyakorolta...

A VILÁGBAN IS EGYRE INKÁBB SZEMET SZÚR AZ ÁLLAMOSÍTOTT KORRUPCIÓ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.02.13.


- Magyarországi tapasztalatai alapján az uniós pénzek felhasználásának szigorúbb ellenőrzését sürgeti az EP illetékes bizottságáank vezetője

- Orbánnak kár ujjat húznia József Attilával, mert csak veszthet a történelmi összevetésben

- Bár kormány papíron jól teljesít, igazából lelassult az uniós pénzek felhasználása, ez persze nem vonatkozik a haveroknak szétosztotta pénzekre

Guardian


1. Az Európai Parlament egyik ellenőrző testülete arra hív fel, hogy az unió alaposabban nézzen utána Magyarországon az EU-s támogatások felhasználásának, miután a strasbourgi honatyák és jogvédők egyre nagyobb aggodalommal figyelik, hogy Orbán Viktorhoz kötődő oligarchák készpénzfizető automataként használhatják a szervezetet. A magyar kormány 2021-ig 25 milliárd euróhoz jut Brüsszelen keresztül, ami azt jelenti, hogy egy főre vetítve az ország a legnagyobb kedvezményezettek között van. Csak éppen Strasbourgban fokozódó nyugtalanságot vált ki, hogy az alapok a miniszterelnök családjánál, barátainál és híveinél landolnak, akik szinte minden verseny nélkül nyerik a közbeszerzéseket.

Inbeborg Grässle, aki a költségvetési ellenőrző bizottságot vezeti és nemrégiben delegáció élén tényfeltáró úton járt Magyarországon, úgy nyilatkozott, hogy a magyar esetben néhány sajátos problémáról van szó, amit kezelni kell. Ők egyébként azt állapították meg a látogatás során, hogy a kiírások 36 %-ban csupán egyetlen cég jelentkezik ajánlattal. A konzervatív német EP-képviselő azt is hozzáfűzte ugyanakkor, hogy nem kizárólag magyar jelenségről van szó, ezért szerinte fokozottan fel kell lépni az érdekütközések elkerülésére. Merthogy oligarchák másutt is bekerülnek a politikába, ám közben cégeik változatlanul részesülnek az uniós és a hazai szubvenciókban.

A tudósítás felidézi az Elios-ügyet, megjegyezve, hogy Tiborcz Istvánnak még válaszolnia kell az OLAF kérdéseire. Ligeti Miklós a Transparency Internationaltől úgy értékelte, hogy a szerkezeti alapok fontos szerepet töltenek be egyes kormányzati vazallusok, illetve üzleti oligarchák kétes meggazdagodásában. Ezért jó volna, ha az unió jobban szemmel tartaná a demokratikus biztosítékok lebontásátl. Frank Engel, jobboldali luxemburgi képviselő pedig úgy látja, Magyarországot kötelezni kellene arra, hogy csatlakozzon az új európai ügyészséghez, már persze ha továbbra is igényt tart a brüsszeli anyagi segítségre. Úgy értékelte, hogy nálunk jelenleg a baráti kapcsolatok és nem az érdemek alapján osztják el a közmegbízásokat. Szerinte csak a magyaroknál fordul elő, hogy a közbeszerzések jelentős részét a kormányfő családtagjai kaparintják meg. A lap ugyanakkor idézi Orbán Viktort, aki decemberben közölte, hogy az ország elvan az EU-alapok nélkül is.

2. Az újság egy másik cikke azt írja, hogy Orbán Viktor nem győzi ostorozni az EU-t, kedvenc mumusát, de ettől még bizonyos barátai és rokonai sorra nyerik el az uniós támogatással meghirdetett infrastrukturális fejlesztéseket. Így épült vonat a semmibe, méregdrágán újították fel a közvilágítást egy sor településen, és pillanatok alatt üzleti mogul lett egy gázszerelőből, aki történetesen a miniszterelnök cimborája. Valamennyi esetben az a közös, hogy a szálak a kormányfőhöz, illetve az unióhoz vezetnek. Magyarországon a közcélú beruházások 80 %-át a kohéziós alapból fedezik, amely a szegényebb övezetek és államok felzárkóztatására szolgál. De az egyik legnagyobb haszonélvező Tiborcz István. Viszont pl. Orbán apjának cége esetében már nehezebb kibogozni a szálakat, mert az alvállalkozók neve nem jelenik meg a nyilvános adatbázisokban. De azért úgy tudni, hogy beszállítóként szerepelt több nagyberuházásnál. Brüsszelben ugyanakkor azt közölték, hogy a négyes metrónál tapasztalt visszaélések ügyében még várják a magyar főügyész válaszát, de az EU azt akarja, hogy a magyar fél fizesse vissza az építkezéshez kapott teljes uniós támogatást.

Ligeti Miklós úgy jellemzi a helyzetet, hogy az vádhatóság immár nem független, egy párt, a Fidesz foglyul ejtette az egész államot. Egy politikusokból, befolyásos személyiségekből, illetve oligarchákból álló klikk uralkodik. Hogy bizonyos emberek megtollasodnak az unió nagyvonalúságán, az megrendítheti a bizalmat az EU pénzügyei iránt, éppen most, amikor indulnak a tárgyalások a következő hétéves költségvetésről. Heather Grabbe, a Nyílt Társadalom Politikai Intézetének vezetője szerint nagyon lényeges, hogy meg lehessen magyarázni a közvéleménynek: az adófizetők pénze a közjót szolgálja, nem pedig magánérdekeket. Bennfentesek aggódnak, hogy Brüsszel nem hajlandó kérdőre vonni Orbánt, akinek pártja az európai konzervatívok sorait erősíti. Egy beavatott úgy véli, hogy ha a Néppárt közölné, hogy megválik a Fidesztől, akkor módosulna a magyar álláspont. Sáling Gergő a Direkt36-tól viszont furának tartja, hogy ennyi pénzt kidobnak az ablakon, Brüsszel mégsem látszik különösebben nyugtalannak...