2023. január 31., kedd

„EGY ENERGIASZEGÉNY ORSZÁG MIÉRT AKAR ENERGIAFALÓ AKKUMULÁTOR-NAGYHATALOMMÁ VÁLNI, MIKÖZBEN A MAGYAR ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL ÁZSIAI VENDÉGMUNKÁSOKNAK TEREMT MUNKAHELYEKET?”

NÉPSZAVA
Szerző: DOROS JUDIT
2023.01.31.Győrffy Dóra közgazdász-professzorral, az MTA doktorával arról beszélgettünk: miért vakvágány, hogy a „Vas és acél országa” után most épp az „akkumulátorgyárak országa” leszünk.


Mi a gond az akkumulátorgyárakkal?

Az, hogy nemcsak környezetrombolóak, de a gazdasági felzárkózást sem segítik. Magyarország nem fejleszt akkumulátort, nem hazai kutatáson alapul a vállalkozás, nem itthoni cégeknek jelent bevételt, pusztán arról van szó, hogy ázsiai országok idetelepítik az akkumulátorgyártásukat. A globális értékláncokban mindig a gyártási folyamatoknak van a legkisebb hozzáadott értéke, a haszon általában a kutatás-fejlesztésben és az értékesítésben összpontosul. Ezek az üzemek értékes földeket vesznek el, amelyeket lehetne jobb célokra is használni. Az akkumulátorgyártás energiafaló ágazat - 40-60 kW óra energia kell 1 kW óra akkumulátorkapacitás előállításához - ugyanakkor Magyarország egy energiaszegény ország: vagyis a hiányzó energiát importálni kell. A Nemzeti Akkumulátor Stratégia szerint 30 százalékkal növekszik az épülő akkumulátorgyárak miatt Magyarország energiaszükséglete 2030-ra. Vagyis részben miattuk továbbra is kiszolgáltatottak maradunk az orosz energiának, vagy máshonnan kell behoznunk...

MAGYARORSZÁG AZ EU LEGKORRUPTABB ORSZÁGA

TELEX
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2023.01.31.


2021-ben még csak a második legkorruptabb állam volt Magyarország az EU-ban, 2022-ben viszont már az utolsó helyen végzett. A világranglistán a 77. helyen állunk, Burkina Faso és Kuwait szomszédságában – olvasható a Transparency International korrupciós jelentésében (Korrupció Érzékelési Index – Corruption Perceptions Index, CPI).

A nemzetközi szervezet 180 országot és területet rangsorol egy 0-tól 100-ig terjedő korrupciós skálán, a 100 jelöli a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb mértékű korrupciót. Az 1995 óta mért korrupcióérzékelési indexet 13 különböző felmérés segítségével számolják ki évről évre, a kutatásba szakértőket és üzletembereket is bevonnak, hogy minél pontosabb képet kaphassanak arról, hogy az adott országban milyen mértékben van jelen a korrupció az állami intézményi rendszerben, a közszférában, a gazdaságban és a társadalomban.

Magyarország 2021-ben is megdöntötte saját negatív rekordját, akkor 43 pontot ért el, 2022-ben ennél is kevesebbet, 42-t.


Ezzel a világranglista 77. helyén állunk. Hét országgal osztozunk ezen a helyezésen: Burkina Faso, Kuwait, a Salamon-szigetek, Kelet-Timor, Trinidad és Tobago valamint Vietnam szintén 42 pontot szedett össze a 100-ból.

Ha az Európai Unió tagországait nézzük a helyezésünk még rosszabb: míg tavaly 42 ponttal Bulgária (42 pont) és Románia (45 pont) mellett a legrosszabbul teljesítő EU-s országok közé tartozunk,

idén már a legrosszabb korrupciós helyzettel rendelkező EU-tagország lettünk.


Egy év alatt ugyanis Bulgária és Románia is 1-1 pontot javított a felmérésen (Bulgária 43, Románia 46 pontot ért el)...


KIJEV: KÉT ÉVEN BELÜL EU-TAGOK AKARUNK LENNI - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.01.31.


Az EU-intézmények és Ukrajna vezetőinek csúcstalálkozóját az Európai Unió történetében először egy háborús övezetben tartják. Bár Ukrajna rekordgyorsan szeretne EU-taggá válni, a folyamat még a legoptimistább jóslatok szerint is sok évet vesz igénybe. A lengyelekkel ugyanis egy új hatalmi gócpont születhetne Európában. De kinek a kárára? A cseh elnök sok mindenben nem ért egyet a lengyel kormánnyal, de az oroszellenes álláspont szövetséget jelent köztük. Ukrajna 2014-es megtámadása miatt perelhető lesz Oroszország? Nemzetközi lapszemle.

Politico európai kiadása Denisz Smihal ukrán miniszterelnökre hivatkozva azt írja, hogy Kijev két éven belül EU-taggá akar válni. Az Unióban azonban senki sem tartja reálisnak a célkitűzést – jegyzi meg a cikk szerzője, Suzanne Lynch, aki beszélgetést folytatott Smihallal. Pénteken a tervek szerint Kijevben tartják az EU-intézmények, illetve Ukrajna vezetőinek következő csúcstalálkozóját, ami egyébként az Európai Unió eddigi történetében az első ilyen jellegű esemény lesz aktív háborús övezetben.

Az ukrán kormányfő arról beszélt az amerikai újságírónak, hogy már idén meg akarják kezdeni az EU-csatlakozási tárgyalásokat. A Politico azonban emlékeztet arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök tavaly úgy vélekedett: évtizedekig is eltarthat, mire Ukrajna taggá válikMagánjellegű beszélgetéseken – teszi hozzá Suzanne Lynch – azok az EU-tagállami vezetők is többéves távlatban szemlélik a majdani ukrán csatlakozást, akik a tavaly júniusi EU-csúcson támogatták a tagjelölti státus megadását. A Politico cikke Lengyelországot és a balti államokat nevezi meg az ukrán EU-tagság legegyértelműbb támogatóiként, ám a szerző szerint az Unió „régi gárdájából” többen sokkal óvatosabbak.

Ukrajna és Lengyelország együttes lélekszáma 80 millió, és szövetségük rivális erővé válhatna az EU-n belül Németországgal szemben. Néhányan ráadásul azzal is érvelnek, hogy Kijev túlságosan sok uniós támogatást szívna el. Ukrajna EU-tagságával kapcsolatos központi kérdések egyike a korrupció elleni harc – írja a Politico. Smihal most azt hangoztatja, hogy „zéró toleranciát” tanúsítanak a jelenséggel szemben, valamint azt is ígéri, hogy felülvizsgálják az ukrán alkotmánybíróság tagjainak kinevezésével kapcsolatos jogszabályokat, amelyeket mind az Európai Bizottság, mind az Európa Tanács mellett működő Velencei Bizottság bírált.

Hogy a gazdasági érdekeket és megfontolásokat még az Oroszországgal szembeni szabadságharcát vívó Ukrajna esetében sem lehet figyelmen kívül hagyni Európában, arra jó példa a dpa német hírügynökségnek az ukrán gabonaexport okozta gondokról szóló jelentése. Eszerint az EU keleti tagállamaiban – Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, illetve Szlovákiában – problémákat okoz a helyi termelőknek az ukrán gabona nagy mennyiségű beáramlása. A háború miatt ugyanis az ukrán gabona kevésbé tud eljutni a világpiacra, mint korábban.

Az Unió, hogy segítse Ukrajnát, lazított a kereskedelmi korlátokon. Az említett hat EU-tagállam azonban most arra panaszkodik, hogy élelmiszer-szektorukra kedvezőtlen hatással lehet az Ukrajnából beáramló árumennyiség, ha azt nem terítik tovább, nem juttatják el voltaképpeni rendeltetési helyére, a legtágabb értelemben vett világpiacra.

Petr Pavel nyugalmazott tábornok magabiztosan nyerte a cseh elnökválasztást az EurActiv brüsszeli hírportál által populistának nevezett Andrej Babiš volt kormányfővel szemben. Az új köztársasági elnök, ígérete szerint, visszavezetheti Csehországot az elszigeteltségből a nemzetközi porondra – írja a portál, és idézi Pavel Havlíček prágai politikai elemzőt, aki szerint Miloš Zeman, az eddigi államfő „revizionista”, orosz- és Kína-barát magatartást tanúsított, most viszont szilárd euroatlanti orientáció fogja jellemezni a cseh hozzáállást.

Petr Pavel elnök első külföldi útja Szlovákiába vezet, ezt pedig lengyelországi, majd tavasszal ukrajnai látogatás követi – írja az EurActiv.

A brüsszeli portál külön cikkben számol be arról, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-bejegyzésben gratulált Pavelnek. Az új cseh elnök osztja az Európa-párti demokratikus értékeket, és kevés dolog köti őt össze a Jog és Igazságosság lengyel kormányzó párttal, hiszen támogatja az azonos neműek házasságát, a nem heteroszexuális párok örökbefogadási jogát, az eutanáziát, illetve az euró bevezetését – sorolja az EurActiv (ebben a sorrendben) a különböző vitatott kérdéseket, majd hozzáteszi: az új cseh elnök és a lengyel kormány között leginkább az Oroszországhoz való negatív hozzáállás jelenti a közös pontot. A portál szerint lehetséges, hogy Varsó és Prága között intenzívebbé válik majd az együttműködés, azzal a céllal, hogy katonai és logisztikai támogatást nyújtsanak Ukrajnának.

Egy másik brüsszeli hírportál, az EUObserver felhívja a figyelmet a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság egyik megállapítására, amelynek messzemenő jogi következményei lehetnek. A testület kimondta, hogy Oroszország 2014. május 11-étől fogva saját ellenőrzése alatt tartotta Kelet-Ukrajna szeparatista térségeit. Ez – írja William Goodhind, az EBESZ megfigyelő missziójának korábbi tagja – a konfliktus államközi jellegének a hivatalos elismerését jelenti, ami megalapozhatja a jogi felróhatóságot Oroszországgal szemben, emberi jogi jogsértések ügyében. Nem ukrajnai belső konfliktusról van tehát szó, és nem egyszerűen oroszpárti, hanem Oroszország által ellenőrzött tényezők cselekményeiről. Ugyanakkor ez még csak kis győzelem Ukrajna számára, hiszen az Európai Emberi Jogi Bíróság előtt évekig el szoktak húzódni az államok közötti jogviták.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

EGYMILLIÁRDRÓL SZÓLÓ SZERZŐDÉST KÖTÖTT AZ ATLÉTIKA NÉPSZERŰSÍTÉSÉRE NÉMETH BALÁZS – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.01.31.


Fogd a pénzt, és fuss…


Egyszer már nettó 2,1 milliárd forintos keretszerződést kötöttek Balásy Gyula cégeivel. A beszerzést, mint az összes, állami kommunikációs és rendezvényszervezési tendert a Rogán Antal minisztériuma alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal bonyolította.

Kábé így? 
https://www.youtube.com/watch?v=ZfnajyRGhlM&t=5s

Egy felmérés szerint Magyarország lett az EU legkorruptabb országa

“… az élmezőnyben végző országokban sem ismeretlen a korrupció, és kirívó visszaélések is előfordulnak. Alapvető a különbség azonban abban a tekintetben, hogy ezekben az államokban a leleplezett és a rendszer melléktermékeként jelentkező korrupciót az igazságszolgáltatás és az állami intézmények üldözik.”

“Könyörögni fogsz”

Ezt üzente Hadházy Ákosnak a fideszes polgármester. Ezen ügy kapcsán (is) gondoljunk abba bele, mit gondolhatnak magukról (és másokról, valamint a közért végzett munkáról) ezek a NER-be ágyazott párnafigurák.

https://www.youtube.com/watch?v=aBHEKD2KG9k

Több tiszteletet ribancpofának Orbánnak

Orbán közvetlen titkára szólt vissza a dnyiprói polgármesternek.

Hogyan lett egy baráti Orbán-beszélgetésből ribancarcúzásba torkolló nemzetközi vihar?

Szele Tamás leírta – elég egyértelműen.
Meg kell szüntetni a napelemstopot, hogy az ország hozzáférhessen az EU-pénzekhez


Tudnánk röhögni, ha nem lenne ez az egész sírnivaló…

https://www.youtube.com/watch?v=fhNrqc6yvTU

Katás vállalkozások ellehetetlenítése: semmi nem volt igaz a kormány magyarázatából

NEM CSALTÁK EL TÖMEGÉVEL a költségvetést megillető jogos adót. A vizsgált ügyek bő tíz százalékánál találtak valamit a revizorok – ez azt jelenti, hogy az összes katás vállalkozásnak 1 század százaléka volt problémás.

“A jelenlegi hatalmat már nem érdekli az ország sorsa”

„Orbánt csak az érdekli, hogy ő maga meddig tud majd hatalmon maradni. Nem normális, hogy valaki 60 éves korában még 20 évig akar kormányozni, és nem tudja elképzelni, hogy lehet más is vezető.”

Bod Péter Ákos: Nagy Mártont részben azért fizetik, hogy optimista legyen

“Az valóban jót tesz, ha erőt sugároz a kormány, és azzal is egyetért a közgazdász, hogy az inflációt meg kell szorítani, de amennyiben nem fogják vissza a költekezést, mert a gazdasági növekedést fenn akarják tartani, akkor a költségvetés kilyukad.”

Szijjártó Péterrel tárgyalt az amerikai nagykövet

https://www.youtube.com/watch?v=Xt82qn4SYRU

Putyin a szaudi koronaherceggel tárgyalt

A szűkszavú moszkvai tájékoztatás szerint a felek megvitatták a kétoldalú együttműködés további fejlesztésének lehetőségeit a politikai, kereskedelmi, gazdasági és energetikai ágazatokban, valamint a globális olajpiac stabilitásának biztosítása érdekébe az OPEC+ csoporton belüli együttműködést.

Katonai puccsot is elképzelhetőnek tart Putyin beszédírója

Teccetek vóna kirúgdosni a nem eléggé lojális tiszteket… Szerinte az sem lehetetlen, hogy az orosz elnök törli a jövő márciusban esedékes választást.

A nap vicce: Jair Bolsonaro az Egyesült Államokba költözik


A volt brazil elnök hat hónapos turistavízumot igényelt, hogy az Egyesült Államokban maradhasson.

LOPNAK ÉS LOPAKODNAK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.01.31.


Bizonyos Eged István, Pétervására polgármestere megfenyegette Hadházy Ákost, miszerint: „Biztos legyél benne, hogy találkozunk még. A család az mindenhol tabu, csak nálad nem. Könyörögni fogsz.” Ebben benne van a NER maga, mondhatni, az esszenciája ez neki kilátástalan bunkóságában, moráljában és mindenkit eltaposásában. De a mutyit se feledjük. Eged István nagyot akart fenyegetni, de nincsen neki saját bejáratú TEK-je, NAV-ja és más, ellenzékieket nyektető készsége, sőt, Eged István még csak nem is Kövér pedellus, akinek tevőleges hatalma van Hadházy fölött, úgyhogy polgármester elvtárs a maga szintjén és színvonalán működik, ha megzavarják a lopásban.

Voltaképp azt mondta Hadházy képviselőnek akárha sarki kocsma vagy falusi ivó fölgyűrve az ingujját és kezébe véve a letört nyakú sörösüveget, hogy gyere ki, mint ahogyan maga a nagyságos Orbán Viktor szólította fel annak idején majdnem ugyanígy Goodfriend, amerikai ügyvivőt, hogyha férfi volna, kiemenne vele a szabad levegőre. Pedig akkoriban még nem is volt utcai harcos, csak később vált azzá. Mindenesetre látjuk, Eged polgármester honnan veszi a bátorságot, csak az a baj, ő nem a maffia főnöke, még csak nem is egy galerié, hanem csak egy hőbörgő kretén, akit lopáson értek. Mert el ne feledjük, ő a falujában uniós pénzből épített magának jakuzzis dácsát, csak lebukott. Hadházy lebuktatta.

Emiatt ajánlgatja neki a kisstílű alak a menekülést, és jelenti ki, hogy könyörögni fog, csak nem tudjuk, miért és kinek. Rosszul sikerült ez e fenyegetőzés, olyan bumburnyák íze van, de ettől annyira lehangoló. Ez a legalja utcai bandák stílusa, a NER kicsiben, de mindenképp esszenciálisan, amikor előkerül a család toposza is, mint amely védernyő legalizálja a lopást, ahogyan Orbán gyermekei is a saját lábukon állnak. Nem tudjuk, Eged polgármesterre ki lesz-e adva a kilövési engedély, mert az ilyesmik a legfelsőbb szinteken dőlnek el. Például Völner és Schadl már szabad préda az igazságszolgáltatás számára, Varga Judit egyelőre még nem, mert fontosnak hitt dolgai vannak Brüsszelben. Védi Orbán valagát.

Viszont azt is Hadházy képviselő fejtette föl, hogy a dekázós-hegedálós nacsasszony pontosan tudta, mit művel a beosztottja, sőt, azt is bizonyítva látja, hogy találkozott Schadllal, megbeszélni az elkenendőket. Azaz, minimum bűnpártolást követett el, a maximumot nem tudjuk, mert titok. Ennek ellenére akkora a kuss ebben az ügyben is, mint amúgy Pétervásárán, csak a tét más és a játszma nagyobb. Viszont sem a minisztérium, sem Varga nem reagált a képviselő vádjaira, nem hívták ki őt egy kis utcai harcra, csak nehogy váratlanul valami baj érje. Minden attól függ, hogy ki milyen szerepet játszik Orbán színházában, ha valakire szükség már nincsen, mehet a levesbe, amely folyamatosan forr...