2019. január 8., kedd

BARTUS LÁSZLÓ: FASIZMUS EZ, NEM POPULIZMUS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.01.08.


Döbbenetes az igyekezet látványa, ahogy liberális értelmiségiek próbálják csökkenteni a világ fasizálódásának veszélyeit, leplezni a demokráciának álcázott diktatúrák igazi arcát. Kikapcsolják az emberek veszélyérzetét. Előbb a “hibrid-rendszerekről” szóló hazugságokkal próbálták bagatellizálni a fasiszta veszélyt, most azzal igyekeznek elkerülni, hogy nevén nevezzék a világban zajló folyamatokat, hogy “populizmusnak” nevezik azt.

Márpedig szerintük a populizmus nem veszélyes. Bizonyos szempontból még hasznos is. Egyformán jellemzi a jobboldalt és a baloldalt. Ezzel máris kiegyenlítettek mindent, nincs különbség agresszor és áldozat, demokrata és fasiszta között. A populizmusról hazudozó értelmiségiek elfelejtik, hogy korunk fasisztái nemcsak demagógok, hanem felszámolják a jogállamot, megszüntetik a valódi parlamentarizmust, véget vetnek a szabad választásoknak. Felszámolják a fékek és ellensúlyok rendszerét, a hatalmi ágak szétválasztását, és önkényuralmat vezetnek be, amely az erőszakot leszámítva megszólalásig a fasiszta diktatúrák lényegét hordozza.

A fasizmus lényege a jogfosztás, az erőszak csak a külső formája. A 21. századi fasizmus abban különbözik az elődeitől, hogy nem fizikai erőszakkal, hanem államcsínnyel, demokratikus köntösben számolják fel a jogegyenlőséget. Aki a külső formára figyel, és nem törődik a belső lényeggel, az védtelenné válik ugyanazzal a fasizmussal szemben, amely csak azért és csak addig nem alkalmaz erőszakot, míg nem szorul rá. Amint felébrednek az emberek, hogy csendben jogfosztott alattvalók lettek, és egy diktátor dönt el mindent, és megpróbálják visszaszerezni a jogaikat, azonnal megismerhetik a fasizmust a külső formájáról is, mert erőszakkal fogja az akaratát és az elnyomó rendszerét rákényszeríteni a polgárokra. Csak akkor már késő lesz. Menetközben demokráciának, törvényes uralomnak legitimálták a fasiszta diktatúrát, amely akkor már a saját uralmát mint “törvényes hatalmat” védi meg. Ebben élen járnak azok az ostoba értelmiségiek, akik mindent kitalálnak, hogy ne kelljen szembenézni sem a tényekkel, sem a valósággal.

Belopták a köztudatba azt az ostoba hazugságot, hogy az Orbán-féle illiberalizmus “hibrid-rendszer”, amelyben egyformán jelen vannak demokratikus és antidemokratikus elemek. S mint ilyen, az illiberális rendszer nem veszélyes: “Istenem, hát vannak benne nem demokratikus elemek is, de attól még demokratikus.” Csakhogy ez hazugság, mert a demokratikusnak látszó elemek sem demokratikusak, hanem a diktátor kontrollja, hatalma alatt vannak. Mindössze azt szolgálják, hogy leplezzék a diktatúrát. Ezek az elemek akkor lennének demokratikusak, ha függetlenek lennének a diktátortól, valóságos hatalom lenne a kezükben, amellyel bármilyen kontrollt gyakorolhatnak a zsarnok fölött. Ha bármiben megakadályozhatják az ő akaratát a törvények alapján. Erről azonban szó nincs. Ezek kiüresített és Orbán által fenntartott díszletek, amelyeknek semmiféle valódi hatalmuk és kontrollszerepük nincs. Ezért ezek a rendszerek nem “hibridek”, hanem nagyon is “fajtiszták” és egyszínűek...

PÁR NAP KRISTÁLYOZÁS MEG EGY KIS BIOFŰ ÉS KÉSZ AZ ALFÖLDI WALKINNG DEAD - DROGHASZNÁLATI SZOKÁSOK A MAGYAR VIDÉKEN

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: Átlátszó
2019.01.08.


A módos nyugati Szombathelyen és a legszegényebb borsodi falvakban is jól fogynak a kábítószerek: akad, ahol üveg bor helyett WD-40-nel és marhatrágyával kezelt biofű került az ünnepi asztalra – derül ki országos drogkörképünkből. Tudósítóink arról is beszámoltak, hogy alig volt megye, ahol a rendőrség választ akart, vagy tudott volna adni a droghasználatra vonatkozó kérdéseinkre. A vidéki szerhasználók személyes történeteiből azonban egyértelműen kiderül, hogy a kábítószer már régóta nem csak fővárosi probléma.

Narkósok. A leginkább stigmatizált társadalmi réteg. A főváros elhíresült Hős utcai gettója is megmutatta, hogy a kábítószerhelyzettel, a pszichoaktív szerek terjedésével az állam nem igazán tud mit kezdeni. A megoldást például abban látja a kőbányai önkormányzat, hogy kerítést húznak fel az épületek köré. Amelyek egyébként a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ Zách utcai székhelye között találhatók.

Hogy az ötlet a droghelyzet felszámolására nem biztos, hogy beválik, mutatja az is, hogy a rendőrségi akciókat követően a Hős utca környékén még fokozódtak is a problémák. A lakossági panaszok miatt a budapesti rendőrfőkapitány által elrendelt akció ideje alatt 50 embert fogtak el visszaélés kábítószerrel, visszaélés új pszichoaktív anyaggal, illetve körözés miatt...

A KARÁCSONYFA VAGY A TÚLÓRA ÁRNYÉKÁBAN?

MÉRCE
Szerző: VOMS
2019.01.08.


...Proli családból származom. Panelproli családból (ahogy ott fent mondják). Panelban nőttem fel. Kevesebb mint 50 m2-en, a testvéremmel egy szobán osztozva. A panelhez hozzátartozik, hogy az akkori CSOK segítségével vették szüleim, ezért születtem meg én is. Bár utólag kiderült, hogy nem annyira érte meg, de ez most egy másik történet.

Apám több, mint három évtizedet melózott egy gyárban, olykor három műszakban. Szakszervezeti vezető is volt, így gyerekként végig követhettem, ahogy a rendszerváltás után szépen leépítették a mindenkori kormányok a szakszervezeteket.

Emlékszem milyen megterhelő időszakok voltak azok, amikor a kollektív szerződéseket tárgyalták. Gyerekként nem sokat értettem belőle, csak azt vettem észre, hogy apám feszült, és ez bizony a családra is rátelepült. Anyám sokminden volt az évek alatt. Irodai dolgozótól kezdve, a három műszakban gyárban dolgozó munkáson át vállalkozóig sokminden.

Szüleim egész életükben gürcöltek. Elhitték, hogy ha keményen, még többet dolgoznak, akkor minden jobb lesz számukra. Nem egy karácsonyra emlékszem, ahol apám munkából esett be, esetleg oda ment a karácsonyfa mellől.

Akkor még nem tudtam, hogy ennek nagy ára van, egyszerűen elfogadtam gyerekként, hogy ez így megy. Anyámmal kapcsolatban leginkább a vállalkozói évekre emlékszem. Minden nap reggel négykor kelt és este hat után esett haza hulla fáradtan. Még 24-én is dolgozott. Amikor meg nem, akkor aludt. Így kergették szüleim azt az álmot, amit elhitettek velük, miszerint ha többet dolgoznak, többet is keresnek, és az majd milyen jó lesz. De ennek nagy ára volt.

Tagadhatatlan, hogy szüleim éjt nappallá tevő gürcölésének köszönhetően kitaníttattak minket testvéremmel, hogy egy szép kertes házat vehettek maguknak, ahol élhetnék vígan nyugdíjas életüket. De sajnos nem teszik, nem tehetik. Az állandó munka, a három műszak és a túlórák árát most kell megfizetniük. Most kell megfizetniük nekik is, és a család többi tagjának is. Nekem például azzal, hogy egyedül töltöm a karácsonyt. Hogy miért? Mert a rettenetesen sok munka, a robot, a ki nem pihent túlórák szétszedték a családot, és tönkretették az egészségüket.

Állandó volt a fáradtság, a feszültség, így egymásra és a gyerekekre nem jutott idő a szülők részéről. Nem volt már energia arra, hogy megértsék és foglalkozzanak azzal, mi zajlik le a gyerekekben. Nem volt energia arra, hogy együtt legyen a család. Állandóak voltak a viták, a veszekedések, még karácsonykor is, sőt. Az ajándékok kiüresedtek, az egész ünnep csak feszültség volt. Ezért is utáltam meg ezt az egészet.

A családtagok eltávolodtak egymástól és ennek egyenes következménye, hogy a kapcsolattartás pár perces kötelező telefonokra szűkült. Testvérem egészen a tengerentúlig menekült ebből a családi légkörből, szökő évente egyszer, ha hazajön...

ORBÁNNAK A SAJÁTJAITÓL VAN FÉLNIVALÓJA

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2019.01.08.


Most aztán félhet Orbán és a Fidesz, mert összeállt az új ellenzéki egység – hangoztatják ellenzéki politikusok a decemberi tiltakozási hullám kirobbanása óta. Az általunk megkérdezett elemző szerint ugyanakkor Orbánnak ma elsősorban a saját szavazótáborától van félnivalója.

Mennyire rendezheti át a pártok közötti erőviszonyokat az a tiltakozáshullám, ami most összekovácsolni látszik Orbán Viktor ellenzékét? – kérdeztük a ZRI Závecz Research Intézet vezetőjét. Závecz Tibor szerint nem lesz hatástalan a december közepén indult folyamat, ugyanakkor nem gondolja, hogy gyors átrendeződére kerülne sor.

Az elemző a korábbi mérési adatokból úgy látja, hogy mintha a nagyobb ellenzéki pártok, tehát az MSZP és a Jobbik pozícióit tudná elsősorban erősíteni a tiltakozási hullám. Az utóbbi, vagyis a Jobbik esetében elsősorban a visszaesés megállásában lehet ezt észrevenni, az MSZP-nél pedig mintha lassú araszolás kezdődött volna meg fölfelé – teszi hozzá.

A két nagyobb pártnál első körben a saját szavazóbázisuk aktivizálódása várható, ami megmutatkozhat a biztos pártválasztók közötti különbségekben. Ami ennél nehezebb, az új szavazók behozása, vagyis azok megnyerése, akik a pártoktól eddig távolabb voltak, de elégedetlenek a fennálló helyzettel.

A kisebb pártoknak a láthatóság megteremtése és fenntartása lehet az első számú célja, vagyis hogy a politikát kevésbé közelről követők számára minél inkább úgy tűnjön, ők is részesei a történetnek – fejtette ki. Ez egyébként eddig elég jól is megy nekik, és mintha visszaigazolni látszanának a legutóbbi kutatási eredmények is, amelyekben egy-egy százalékpontos növekedést mutattak náluk. Persze itt hibahatáron belüli emelkedésekről beszélünk – hívja fel a figyelmet...

MIELŐTT NAGYOBB BAJ LESZ, MINT AMI MÁRIS VAN

ÁTLÁTSZÓ / NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.01.08.


...Kedvelem Vámos Miklóst. Van stílusa. Ha véletlenül olyan szerencsém van, hogy elcsípem valamelyik műsora ismétlését, bizony ma is képes vagyok megnézni az ezeréves felvételt. Utoljára Csákányi Eszterrel ült le beszélgetni (valamikor az idők hajnalán persze) és egy szobabicajt ajándékozott a színésznőnek, aki ennek roppantul és őszintén örült. Akkor még újdonságnak számított. Mármint a szobabicaj. De ez mindegy is most, az azonban nem mindegy, amit Vámos kiposztolt a közösségi oldalára.

Az igazi döbbenet ebben néhány hozzászóló egészen torz világképe. Nem gondolnám, hogy Vámos Miklós azt nehezményezi, hogy őt zsidónak nevezik. Vagy Koncz Zsuzsát. Ez talán még attól sem függ, hogy valóban zsidó, zsidó származású, vagy részben zsidó származású-e valaki. Ugyanis zsidónak, cigánynak, svábnak, palócnak, kunnak, akárminek születni és lenni nem olyasmi, amit szégyellni kellene bárkinek, bármikor, bárhol. Nem szégyen, nem dicsőség. Adottság. Minden más az emberen múlik, mindenki maga rakja össze az életét úgy, hogy legyen, vagy ne legyen ok a szégyenkezésre.

A tragédia annak a plakátra mázolt csillagnak az ótvaros, szörnyű, gyilkos jelentésében rejlik. A zsidók házaira felpingált sárga csillagban, a ruhára felvarrt sárga jelben, az árokba lőtt, halálmenetekben elpusztított, munkatáborokban legyilkolt emberi sorsokban kell keresni annak az okát, hogy miért született meg az a poszt. Aki ezt nem érti, aki nem látja, merre tart ez az ország, aki nem fogja fel, micsoda ordas eszmék erősödnek ismét, aki abban hisz, hogy az ő fajmagyarsága előjogokkal jár és mindenki más pusztuljon, aki máshogyan gondolja, az vagy végtelenül cinikus, vagy határtalanul ostoba.

Azért, hogy az ilyen csillagot valakinek az arcmására pingáló patkányok elő mertek bújni a nyirkos kövek alól, az Orbán-kormány rengeteget tett. Minden rohadt sugalmazásukkal, gyáva célozgatásukkal, a közpénzből zabáltatott, egyértelműen pártpropagandát folytató mocsármédiájukkal együtt. Tudom, hogy sokan szándékosan kerülik ezeket a portálokat és nem veszik jó néven, amikor mi itt beleverjük az orrukat. Márpedig tessék odafigyelni, látni, érteni. Mielőtt nagyobb baj lesz, mint ami máris van.

LASSAN ELKÉPESZTŐ MÉRETEKET ÖLT A MAKKABI JÁTÉKOK KÖLTSÉGVETÉSE

MAGYAR HANG
Szerző: B. MOLNÁR LÁSZLÓ
2019.01.08.


Míg az előző házigazda, Berlin 1,4 milliárd forintnyi euróból rendezte meg az európai zsidóság „olimpiáját”, addig a budapesti költségek már meghaladják a 30 milliárdot is. Részletek a Magyar Hang 2019/1. számában megjelent cikkből!

Lassan elképesztő méreteket ölt a Budapesten rendezendő 2019-es európai makkabi játékok (EMG) költségvetése. Legutóbb a december 23-ai Magyar Közlönyből az derült ki, hogy a magyar kormány újabb 2,8 milliárd forintot fordít az európai zsidó közösség nemzetközi sporteseménye, melyre július 29. és augusztus 7. között kerül sor. Hogy mindezt mivel indokolták? Nos, a hivatalos indoklás szerint a helyszínek megváltozása, az új helyszíneken való lebonyolítás, az összetettebb logisztikai feladatok megoldása szervezési többletköltségekkel jár. A kormány a rendezvényre korábban a költségvetésben több mint 30 milliárd forintot különített el, most ezt toldotta meg további, közel 3 milliárddal, pedig az eredeti tervekkel ellentétben mégsem építenek külön sportparkot a játékokra.

Jelenleg tehát ott tartunk, hogy új helyszín építése nélkül emelték tizenötszörösére az eredeti költségvetést, ráadásul a kormány lesöpörte asztalról azt a kezdeményezést is, amely helyzetbe hozta volna a vidék zsidóságát és a már álló vidéki sportlétesítményeket...

ÚJABB KÉRDÉSEK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2019.01.08.


Írtam az idei Újévi koncertről egy töprengést, az egyik hozzászólás annyira meglepett, gondoltam, folytatom, hátha okozok újabb gondolatokat - persze nem a gyűlölettől fröcsögő egyirányúaknak, hanem az értelmeseknek.
Azzal kezdi a hozzászóló, akinek különben hasonlítani szokott a véleménye az enyémhez, de most más (van ilyen, lehetséges ilyen), hogy "de gustibus non est disputandum". Ellentétben a hülye magyar közmondásokkal (a kivétel erősíti a szabályt típusúak) a latin proverbiumok valóban az élet alapvető igazságait rögzítik - kivéve egyet-kettőt. Amilyen például (nézetem szerint) a fent idézett. Majdnem mindegy, a "non est"-et "nincs"-nek vagy "nem lehet"-nek fordítjuk, a végeredmény nemhogy nem igaz, baj volna, ha ezt a tételt az élet igazolná. Azaz baj is, mert néhány évtizede, a bulvár és a kereskedelmi műsorszórás mindent elsöprő uralma óta bizony igazolja. Amire okos, deákos műveltségű emberek széttárják a karjukat, és belekezdenek a de gustibus örök érvényűnek tartott, kártékony, minden kényelmetlenség alól felmentő megállapításába.
Töröljük el a tankötelezettséget? Tiltsuk be az iskolákat, a bármilyen szintű oktatást? A de gustibus végülis azt jelenti, hogy a meglévő, a hozott, bármilyen módon meglévő, örökölt, rögzült, a felmenőkét másoló ízléssel nem szabad vitatkozni, a bármilyen korú egyént tilos kitenni a pedagógia bármilyen megnyilvánulásának. Vagy a latin mondat a gyerekekre nem vonatkozik? Hány éves korig? Mikortól tekintünk egy embert olyan begyepesedett agyúnak, hogy már nem szabad felvilágosítani az ő ízlésének a korlátozottságáról? Mikortól nem szabad megkísérelni sem a magyarázatot arról, miért színtelen és monoton, amit ő tart a világnak az elé kerülő, éppen szóban forgó részéről ahhoz képest, amilyen ez az élmény akkor volna, ha többet, sokkal többet tudna róla?
Ha egyáltalán van valami, amiről lehet, sőt kell vitatkozni, az éppen az ízlés. Korábban és alaposabban kell vitatkozni róla, mint a véleményről, merthogy azt is az ízlés alakítja olyanná, ami esetleg tettekben, gyakran romboló tettekben nyilvánul meg. Az oktatás bizonyos szempontól (a legfontosabb szempontból) vita az oktatási intézménybe hozott ízléssel, vita a tudatlansággal. Azzal sajnos most nem tudunk foglalkozni, milyen módon disputál a magyar iskolarendszer, mit kezdjünk a tanárhiánnyal, a működő tanárok alul képzettségével, szerencsétlen esetben (ebből van a legtöbb) rosszindulatú, parancsuralmi mintákat követő módszereivel. Legföljebb annyit állapíthatunk meg, hogy országunk lakosságának felfokozott igénye a bulvártelevízióra való bambulásra ennek az oktatási rendszernek az egyik következménye...

MI IS VOLT PONTOSAN ÉS MI A BAJ A NUMERUS CLAUSUS-SZAL?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2019.01.08.


Szakály: "Az 1920-as törvény abban az értelemben korlátozta a felsőoktatásba bekerülők számát, hogy az megfeleljen minden magyarországi nemzetiség és népfaj lakossági arányának. (...) Ezt lehet sérelmezni, ám attól ez még nem jogfosztás, hanem – meglátásom szerint – jogkorlátozás, és semmiképp nem helyes zsidótörvénynek nevezni."

Well, Szakály úr hazudik. Mivel a zsidók 1867 óta jogilag izraelita vallású magyaroknak számítottak, a törvény végrehajtási utasítása azonban nemzetiségnek minősítette a zsidóságot, ez komoly - mondhatni, paradigmatikus - törés volt a dualizmus jogkiterjesztő folyamatában. A törvényjavaslat vitája pedig konkrétan az első náci hangvételű parlamenti vita volt a magyar történelemben olyan hangadókkal, mint Gömbös, Prohászka Ottokár és Dánér Béla. És igen, világos volt belőle, hogy a törvény a magyar zsidóság ellen irányult, viszont a közhiedelemmel szemben ezt nem a felvehető zsidó hallgatók számának maximálásával, hanem a többi nemzetiségből - az országos számarányuknak megfelelően - felveendő hallgatók számának előírásával, kvázi a többség pozitív diszkriminációjával tette, egy "zárt számon" belül. Még ezt megelőzően visszaállították egyébként a női korlátot is.

Szokás felemlíteni egyfelől, hogy a zsidóság valóban magas reprezentációja a legtöbb értelmiségi pályán (1910-ben jóval 50% felett az ügyvédi, az orvosi vagy az újságírói szakmákban) feszültségeket okozott a nem-zsidó társadalomban és még nyilvánvalóbban a Horthy-rendszer világképében. Ez így is volt, okozott ilyen feszültséget. De nem lehet egyszerre asszimilációt hirdetni és utána utólag újraértékelni ezt a folyamatot azzal, hogy az asszimiláció túl jól sikerült. Miközben más befolyásos rétegek -- pl. a gyárosok vagy a földbirtokosok -- körében nem annyira. Miközben egyéb - tényleges - nemzetiségek asszimilációja pedig egyáltalán nem sikerült. Akkor tehát mit is akarunk? (Mint tudjuk, Szabó Dezsőtől, Féja Gézától és Németh Lászlótól a virtigli nácikig egységes volt az asszimiláció negatív megítélése, mint amelyben már a magyar etnikum sajátos fajisága forgott kockán az agresszív kisebbségekkel szemben. De hogy mennyire volt ebben ludas a magyar osztályszerkezet vagy a kisebbségek eredendő kirekesztése bizonyos jogokból és foglalkozási ágakból, aminek hatására ezek az ún. szabad - értelmiségi és pénzcsinálással kapcsolatos - pályákon koncentrálódtak, azt persze nem vizsgálták. Csak annyit éreztek vagy tudtak, hogy a tömegtársadalom és a demokrácia nyomásával, valamint a gazdasági és szellemi élet átalakulásával leginkább a zsidóság befolyása nő az országban, míg a hagyományos magyar pozíciók meggyengültek, ezt azonban etnikai és nem modernizációs problémaként azonosították.)

És hallani azt is, hogy seregnyi országban voltak - nem okvetlenül a zsidók ellen irányuló - hasonló törvények. Ez is igaz. A különbség az, hogy az 1920. évi XXV. törvény -- amelynek a zsidóságra sérelmes értelmező rendelkezéseit egyébként 1928-ban visszavonták -- a lehető legrosszabb kontextusba került a későbbi zsidótörvények társaságában és a Holocausttal a folyamat végén. Ez nem történt meg se Amerikában, se Kanadában...

A NÉP PURITÁN VEZÉRE A GUNDEL PURITÁN MENZÁJÁN HÁROMSZÁZ FORINTOS CSÜLKÖS PACALT ESZIK...

VÁROSI KURÍR BLOG
Szerző: VARGA ZOLTÁN
2019.01.08.Szögezzük le, a kép jó! Merthogy – ti kis kópék – csak a fotó kedvéért ragadtatok kést-villát, lássa a sok szájtáti, a miniszterelnökük milyen sukár gyerek. Menzán eszik!

Persze fordítva fogod a kést, meg szalvéta sincs az asztalon,

meg a kéthetes karácsonyi pihenés után is úgy nézel ki, mint valami extra adag pacal feldolgozás előtt. De most őszintén! 

Ki a picsát érdekli?

Mert ez az egész hazugság! A kibebaszott vigyoroddal (mondták már, hogy pont úgy nézel ki, mint valami Mr. Bean imitátor?) a riadtszemű minisztercskéddel ültök ott, bizonyítandó, hogy a nép egyszerű gyermeke vagy, aki a nemzet iránti alázatból lopja szakmányba a közöst, vereti szét, építi át, záratja le, majd pöffeszkedik bele a várba, és vásároltatja a luxusrepülőket, kizárólag azért, mert valamivel meccsre is kell járni.

A nép szerény, puritán vezére,

a puritán repülői, puritán négymilliárdos, várbeli irodája mellett, a Gundel puritán menzáján eszik. Háromszáz forintos csülkös pacalt. Ja! Ki mondta neked ezt a marhaságot? Ki mondta, hogy van ember, aki még benyalja ezt a süketelést? Mert Gulyás Gergely főovodás – állítólagos miniszter – ott melletted a képen biztosan nem. Az arcára van írva minden. Ő már tudja, hogy ebből baj lesz.

De veled mi van?

Érzékeled még magad körül a világot? Azt, hogy a Gundel szimbólum a magyarok számára? Az elérhetetlenség, a gazdagság szimbóluma? Azt, hogy a vár számunkra nem a te puccos játékszered, hanem annak a történelemnek a része, aminek te soha nem leszel, legfeljebb csak széljegyzete? Hogy el lehetett bábozni valameddig a szerény népvezér szerepét, de ez a darab megbukott?

Tényleg nem érzed, hogy túlfeszíted a húrt? Hogy persze, málé a magyar, sokat tűr, meg hallgat is, de ha egyszer megindul, akkor ott a vége mindennek?
Te persze semmit nem érzékelsz ebből.

Úgy gondolod, hogy néhány beállított fotóval, fordítva tartott eszcájggal, szánalmas Mr. Bean vigyorral ad acta a dolog, helyrebillen megint minden.

De nem! Figyelj haver! Nézz Gulyás szemébe! Azok a szemek azt rettegik, hogy előbb-utóbb rátok fogják gyújtani az egész kócerájt, gundelestől, menzástól, puritán irodástól!

EP-LISTA: KÖZÖS VAGY KÜLÖN?

ÁTLÁTSZÓ / PC BLOG
Szerző: PCBLOG
2019.01.07.


A mandátumkiosztási mechanizmus kétségkívül a nagyobb szavazatarányt szerző pártoknak kedvez, de önmagában ez még nem teszi egyértelművé, hogy a közös lista volna az ellenzék számára az üdvözítő megoldás. Ha az ellenzéki pártok politizálás helyett újra a tartalmatlan összefogósdival lesznek elfoglalva, akkor nem is lesz jelentősége a listaállítás módjának.

A januári 5-ei tüntetésen Tóth Bertalan belengette, hogy már az európai parlamenti választáson közös listát kellene állítania az ellenzéki pártoknak, amire Karácsony Gergely azzal erősített rá mai interjújában, hogy „külön ellenzéki listák biztosan kevesebb mandátumot hoznak, mint egy közös indulás”. (Az ügy iránti elkötelezettséget legalábbis megkérdőjelezi, hogy néhány kérdés-válasszal lejjebb az MSZP-Párbeszéd lista feltöltéséről van szó, de ez most mellékszál.)

Valóban erősíti-e a választási matek a közös listát?

Ha a mandátumkiosztásra szűkítjük a kérdést: igen.

A listás mandátumok kiosztására leggyakrabban, így a magyarországi EP-választáson is alkalmazott d’Hondt-mátrix viszonylag arányosan osztja el a 21 mandátumot a bejutási küszöb fölött végzett pártok között, de az erősebbeket – versenytársaik teljesítményének függvényében többé vagy kevésbé – megerősíti. Ha például a Fidesz 49%-ot szerez, egyetlen ellenfele pedig 51%-ot, 10 mandátum jut a kormánypártnak, 11 pedig az ellenzéknek. Ha viszont az 51 százaléknyi ellenzéki szavazatot szétdobjuk 6 párt között, máris csak 10 vagy 9 mandátum jut nekik (attól függően, hogy egyenlő arányban vagy vegyesen kapnak a szavazattömegből), a Fidesznek pedig 11 vagy 12.

Az itt elérhető 2014-es EP-mandátumkalkulátorunk ma is alkalmas a különböző szcenáriók tesztelésére (a pártok részleges cserélődésétől kell csak eltekinteni).

Fontos szereplő az ötszázalékos bejutási küszöb is. Közös lista esetén nem jelent kockázatot, külön indulás esetén azonban a kieső pártokra leadott szavazatok elvesznek. (A tavalyi országgyűlési választáson [nem számítva a kamupártokat] három ellenzéki erőre leadott, összesen 5,63%-nyi voks veszett el: határon innen a Momentum 3,16%-ot, a Kétfarkú Kutya Párt 1,79%-ot, az Együtt 0,68%-ot szerzett.) Ez a legkiszámíthatatlanabb eleme a választásnak: ugyanúgy elképzelhető, hogy minden komolyabb párt bejut, mint az, hogy sokan lemaradnak, és egyáltalán nem mindegy, hogy mennyivel.

Akkor valóban a közös lista a csodaszer?

Ez már kevésbé egyértelmű...

KÖZÖS ELLENZÉKI LISTA: A VÁLASZTÁSI MATEK IS SZÁMÍT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2019.01.08.


Két ellenzéki párt elutasítja, a többi óvatosan fogalmaz azzal az MSZP-s felvetéssel kapcsolatban, hogy az európai parlamenti választásra állítsanak közös listát.

Ellentmondásosan, de nem szokatlan módon korántsem ellenségesen reagáltak az ellenzéki pártok az MSZP elnökének a múlt szombati tüntetésen tett utalására, amely szerint közös EP-listát állíthatnának. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja azt mondta a Népszavának, hogy önállóan indulnak tavasszal. „Mivel ez egy teljesen arányos, tisztán listás választás lesz, minden politikai erő számára remek lehetőséget nyújt majd arra, hogy felmérje a valós politikai támogatottságát” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az őszi önkormányzati választás természetesen egészen más helyzeteket teremt majd. „Akkor valóban nagyon fontos lesz a taktikai szavazás, így a Momentum a Mi Hazánk kivételével mindenki mással hajlandó lesz együttműködni”. 

Ezzel szemben a párbeszédes Tordai Bence – hangsúlyozva, hogy ez a személyes véleménye – úgy fogalmazott: bűn lenne nem kihasználni azt a lendületet, ami a közös ellenzéki demonstrációk során létrejött, és tavasszal egymással versengő EP-listákat felállítani. Már csak azért is, mert az őszi önkormányzati választásokra úgyis minden ellenzéki párt deklaráltan együttműködésre készül. „Vagyis a történet eleje és vége is a közös fellépésről, az ellenzéki egységről szól, így a politikai dinamika és a választási logika is azt diktálja, hogy akkor májusban is egységesen lépjen fel az ellenzék, hiszen a centrális erőtér a szemünk láttára szűnt meg. Az lenne a legjobb, hogy ha Orbán Viktorékkal szemben minden EU-párti politikai erő közösen indulna” – mondta Tordai Bence. A párt hivatalos álláspontja egyébként röviden annyi, hogy a Párbeszéd minden megoldásra nyitott, ami a közös ellenzéki fellépést elősegíti. 

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció képviselője csak annyit mondott: miként eddig, ezután sem kommentálnak nyilvánosan semmilyen a pártok egymás közti viszonyát illető javaslatot, „a DK minden ilyen esetben a tárgyalások híve”. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője is csak úgy reagált, hogy „ezt a kérdést egyelőre nem nyitottuk ki, az LMP jelenleg önálló EP-lista állítására készül. A Jobbik világossá tett: kizárt a közös lista.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint a közös lista, de a külön indulás mellett is vannak érvek. Puszta választási matematika szempontjából, ha például egy közös ellenzéki lista 41-49 százalékos arányban győzi le a Fideszt, az 11 ellenzéki és 10 kormánypárti EP-mandátumot jelentene. Viszont, ha a Fidesz 49 százaléka mellé úgy számolunk, hogy az ellenzéki 51 százalék például 15-12-8-8-8 arányban oszlik meg, máris kiderül, hogy a kormánypárt 12 mandátuma mellé az ellenzék összesen csak 9-et tudna szerezni. „Persze az a legnagyobb kérdés jelenleg: mikor megy el több ellenzéki szimpatizáns szavazni majd májusban. Ha egy lista van, vagy ha külön indulnak a pártok? Néhány héttel ezelőttig még egyértelműen úgy tűnt, az utóbbi esetben mennének el többen, de az év végén kezdődött tüntetések miatt már nem vagyok ebben biztos” – mondta László Róbert. 

Érdekes egyébként, hogy 2004-ben Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök javasolt egy közös kormány-ellenzék választási listát a legelső európai parlamenti választásokon, akkor Orbán Viktor "nagyívű javaslatnak" nevezte az ötletet, amiről szerinte érdemes lenne tárgyalni. Végül az egészből nem lett semmi...

AKKOR EZUTÁN CSAK AZOK DOLGOZHATNAK, AKIK MÉRETES NYELVCSAPÁSOKKAL ÉLTETIK AZ ÉTTERMI ÁR TIZEDÉÉRT ZABÁLÓ PURITÁN MINISZTERELNÖKÖT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG 
Szerző: H. Andrea 
2019.01.08.


Sem az évszakhoz, sem az alább következő tartalomhoz egyáltalán nem illő, fűben üldögélő kisoroszlános jó reggelt kívánok! Aki nem a Facebookról kattint, annak csak egyszerűen jó reggelt! Közös szerkesztőségi időszámításunkra való tekintettel ma is hétfő van, igaz, a keddebbik fajtából, a miniszterelnök úr plebejus és puritán rongyrázásától, valamint hasonló jelzőkkel illethető étkezési szokásaitól bűzlő nemzeti együttbármitkövetkezményeknélkülcsinálási rendszerben viszont teljesen közömbös, hogy éppen hányadika van, milyen nap és hány fok.

Nem vagyok benne biztos, hogy a 300 forintos miniszterelnöki Gundel-bableves (fideszül: kolostori táplálék) ne lehetne akár zavarbaejtő még a legelszántabb Orbán-drukkereknek is – akik a Kétfarkú Kutya Párttal ellentétben – nem 5, hanem 5000 forinttal járulnak hozzá istenük Európa elleni harcához. Jó, tudom, tudom, ha 2300 forint lenne az a fránya leves és 800 helyett 4900 forint a mustármártásba fullasztott sertéssült, akkor jönne az obligát NER-vicsorgás, miszerint a büdöslibsiknek semmi nem jó. Ahelyett, hogy örülnének, hogy ilyen olcsóba kerül nekik a magasságos félisten jóllakatása, megint báncsák a miniszterek elnökét, pedig ő az egy egyszerű nép egyszerű gyermeke, aki ugyan olykor fordítva tartja a kést a kezében, de egyébként éjt nappallá téve küzd értünk, áldja meg a jóisten minden lépését. De hol van ez az arcpirító, szemfényvesztő puritánkodás a Várkapitányság léthozásától? Szerintem sehol nincs. A kolléga szerint az kell már csak valahogy féllábon kibírni, amikor a gyanútlan kínai turistákat forró szurokkal zuhantja nyakon Orbán testőrsége, mert a főnöknek romlik az állapota. A NER általános állapotát elnézve nem kell erre már olyan sokat várni...

BORZASZTÓ NEHÉZ A KELETI NYITÁS

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2019.01.08.


A politikusaink, az üzletembereink, a bankáraink szeretik Kínát. Állandóan oda járnak, mindig be is jelentenek valami nagy és átfogó együttműködést. Csak aztán a legtöbbször évekig egyetlen árucikk sem indul el, egyetlen kapavágás sem történik. Tapasztalatunk szerint szinte mindenki elképesztő nehéznek tartja a kínaiakkal folytatott tárgyalásokat, de mégis közben mintha mindenki imádná is ezt a különös kihívást.

Nemrégiben Sanghajban, az ottani expón járt a magyar kormány több tagja, Magyarország, vagyis maga Orbán Viktor miniszterelnök kiemelt díszvendég volt, ami valóban komoly megtiszteltetést jelentett. Ahogy az már lenni szokott, ezúttal is volt mindenféle fontos találkozó, szándéknyilatkozat, jövőbeli együttműködési tervek.

Megszokhattuk már, aki rákeres a sajtóban, az amúgy is szinte hetente olvashat ilyenekről, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, az Exim, vagy éppen a Budapesti Értéktőzsde is szokott ilyeneket bejelenteni. Ám a legtöbb régóta csócsált fogalmat nehéz tartalommal is megtölteni, legyen az általában a keleti nyitás, a Budapest-Belgrád vasút, a szolnoki citromsavgyár, a pandakötvény, a kínai állam, vagy intézmények magyar államkötvény-vásárlásai.

Ezekben az ügyekben mindig van egy nekibuzdulás, esetleg egy pilot-projekt, de aztán általában évekig már nem sok kézzelfogható dolog történik...

MIT ADNAK NEKÜNK A NYELVEK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő 
2019.01.08.


Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz – mondta IV. Károly anno. Az utolsó magyar király a német mellett kifejezetten jól tudott angolul, franciául, magyarul és csehül, de az akkori idők elvárásainak megfelelően ismerte a latint és a görögöt is. A szállóige azért is fontos a mai poszt esetében, mert jelzi: egy nyelv megtanulása egyúttal (jó esetben) az adott kultúra megismerését is jelenti. A kérdés tehát az, ti milyen nyelveket beszéltek és mit adott nektek ezeknek a nyelveknek az ismerete?

Azért hogy ne csak a levegőben lógjon a témafelvetés, szokás szerint hoznék pár példát is (a Quoráról), akad közöttük olyan, aki 23 nyelvet beszél vagy ismer és olyan is, aki csak két világnyelvet (és két egészen kicsit). Ami közös bennük, hogy mindannyian úgy érzik, egy nyelv megtanulása túlmutat magán a kommunikáció lehetőségén, egy kultúra, gondolkodásmód elsajátítását jelenti.

Ennek leglátványosabb példája egyébként a fordítás, és ugyan nem szeretném elvinni a témát, de nem bírom megállni, hogy be ne dobjam, mennyire zavaró, amikor olyanok fordítanak például könyveket, filmeket, sorozatokat, akik ugyan a nyelvet talán beszélik, de a kultúrát nem értik. (Klasszikus példa erre amikor az „amerikai” soda szódává magyarul üdítő helyett...)

Egyszóval a nyelv kultúra is, de nem húzom tovább az időt, lássuk a példákat!

Az angol a lingua franca

A Görögországban élő Dan 7 nyelven beszél elsősorban kulturális hátterének és az élettapasztalatának köszönhetően – legalábbis ő ezt írta. Lássuk a nyelveket!

Angol

Londonban születtem és nevelkedtem. Évekig dolgoztam angoltanárként, ez a nyelv segített kommunikálni rengeteg különböző országból származó és különböző hátterű emberrel. Az angol ma a lingua franca, ám sokak számára így sem elérhető.

Olasz

Az anyanyelvem. Mióta megszólaltam, beszélem, bár nagyszüleimmel és más családtagjaimmal sokszor ennek nápolyi dialektusát használjuk. Az angol viszonylag kevéssé elterjedt Olaszországban, így ennek a nyelvnek az ismerete segített a helyiekkel való kapcsolattartásban a magánéletben és a szakmában is.

Portugál

Édesapám nyelve, ugyanaz a helyzet vele, mint az olasszal. Amikor a brazíliai Sao Paulóban éltünk, akkor az európairól a helyi változatra váltottam. Most is gyakran dolgozom brazilokkal, éltem Brazília mellett Portugáliában is.

Francia

A tinédzseréveimet Dél-Franciaországban töltöttem és mivel az angol nem túl népszerű arrafelé, ezért sokat segített a helyiekkel való kapcsolattartásban.

Spanyol

Ezt egy nyelvtanfolyamnak, valamint barátságoknak köszönhetem. Mind a magán- mind a szakmai életemben hasznos volt, hiszen rengetegen beszélik világszerte, például Latin-Amerika nagy részén.

Német

Középiskolában és tanfolyamokon tanultam meg és elsősorban akkor volt hasznos, amikor Kelet-Németországba utaztam, ahol kevéssé beszélnek angolul.

Görög

Jelenleg is Görögországban élek, barátságok és a nyelv szeretete miatt tanultam meg. Nem csak a mindennapokban hasznos, hanem akkor is, ha meg szeretnéd érteni, honnan származik nem kevés európai szó.”

Minden nyelvvel feladod az egód egy részét ...

ÍGY SARCOLJÁK MEG A NYUGDÍJPÉNZT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.08.


Az önkéntes nyugdíjpénztárak az idén tovább emelték a tagdíjbefizetésként elvárt összeget. Ez azoknak a kevésbé szerencséseknek, akik nem tudnak lépést tartani, jobban apasztja korábbi megtakarítását. Összességében azonban a jegybank szerint a pénztártagok díjterhelése igen alacsony.

Az előző év első háromnegyedévében az önkéntes nyugdíjpénztárak a meg nem fizetett tagdíjak miatt 25,5 milliárd forint tartalékot képeztek. Ez a két évvel korábbit 28 százalékkal haladja meg. Az egy főre jutó vagyon közben – számolta ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapján az Azénpénzem.hu – 15 százalékkal nőtt. Jól látszik tehát, hogy a tagság egyre széthúzottabb. Akadnak, akik dinamikusan tudják növelni megtakarításaikat, de nagyon sokan vannak, akik kényszerűségből (pénzükhöz legkorábban tíz év után juthatnak hozzá – a részletes szabályokról itt olvashat) tagok maradnak, de fizetni nem tudnak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjainak mintegy fele nem fizet, a vagyon 22 százaléka az övék. Az előírások szerint az ő hozamukból az előírt havi befizetés működési és likviditási alapra jutó havi hányada vonható le. Nem véletlen, hogy a minimális tagdíjat egyre magasabban szabják meg a kasszák. Ez a folyamat pedig 2019-ben is folytatódik...

SZÉP CSENDBEN ÓRIÁST KASZÁL A KORMÁNY AZ ÚJ CSODAFEGYVERREL

PORTFOLIO
Szerző: CSÍKI GERGELY
2019.01.09.


Évente több száz milliárd forint. Ennyi többletbevételt generálhat az államkasszának a kormány új fegyvere a feketegazdaság elleni harcban, az online számlázás. A legutóbbi áfabevételi adatok alapján a Portfolio elsőként becsülte meg a 2018 júliusa óta élesben működő gazdaságfehérítő eszköz költségvetési hatását. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára alátámasztotta lapunk következtetését: az általános forgalmi adóbevételek növekedése jelentősen meghaladja azt a mértéket, amit pusztán a makrogazdasági mutatók indokolnak. Ez tehát azt jelenti, hogy folytatódott a gazdaság fehéredése, részben az online számlázásnak köszönhetően. 

Fél éve működik élesben és üzemszerűen, mindenféle negatív visszhang nélkül az online számla rendszere, ami a kormány legújabb csodafegyvere a feketegazdaság elleni harcban. A bevezetése óta nem hallottunk sokat az új rendszerről, pedig nagyon úgy tűnik, hogy teszi a dolgát, nem is akárhogyan:...

EXKLUZÍV: MÉSZÁROS-KÖRÉNÉL LANDOLT A SIMICSKA HAGYATÉKA

VÁLASZ
Szerző: VALASZ.HU /BÓDIS ANDRÁS
2019.01.08.


Az elmúlt két hónapban 52 egykori Simicska-cég indult el Mészáros Lőrinc irányába; ebből 15 már meg is érkezett a leggazdagabb magyarhoz. A többi Mészáros ügyvédjénél várja, mi lesz a sorsa.

Az elmúlt két hónapban 52 egykori Simicska-cég indult el Mészáros Lőrinc irányába; ebből 15 már meg is érkezett hozzá, a többi egyelőre a csúcsmilliárdos ügyvédjénél várja sorsa beteljesedését. A Válasz friss kutatásából kiderül: olyan relikviák is a felcsúti lobbihoz kerültek, mint a híres-hírhedt Radóc utcai irányítóközpont, a Mahir nevű hirdetőoszlop-konszern, valamint a Közgép óriásvállalat 70 százaléka. Megtudtuk továbbá, hogy a NER visszafogadta Simicska Lajos egyik legfőbb bizalmasát, a kitiltási botrány sztárszereplőjét, a volt NAV-elnök Vida Ildikót.

A piacgazdaság normál működéséhez tartozik, ha cégek bizonyos időközönként gazdát cserélnek. Elméletben olyan csoda is előfordulhat klasszikus versenykeretek között, hogy valaki négy év alatt a vagyontalan kategóriából eljut a nemzeti Forbes-lajstrom élére. Ilyesmi akkor történhet, hogy az illető például örököl egy nagyobb vállalati pakkot, esetleg előáll valamilyen világrengető találmánnyal.

A valóság persze tőlünk nyugatra sem ennyire idilli; ott is megesik, hogy a parlamenti választások után hirtelen az „új fiúk” tulajdonába kerül egy-egy társaság, amely aztán alkalmasnak bizonyul közbeszerzési sikerekre. Ha sok efféle sztorira derül fény, az elemzők általában úgy fogalmaznak: a gazdaság egyre kitettebb a politikának. Az viszont már-már a beteljesült államkapitalizmus, amikor a top 50-es vagy 100-as kiadványok új csillagai szinte kizárólag olyan pénzgyárosok, akiket szikével sem lehetne leválasztani az épp uralkodó hatalmi gépezetről (értsd: közpénztúladagolás nélkül egyszerűen senkik lennének).

A Forbes legfrissebb rangsora például azzal indít, hogy „soha magyarországi gazdaglistán nem szerepelt ember még akkora vagyonnal” (381,3 milliárd forint), mint Mészáros Lőrinc. Az állami megbízások, hitelek, támogatások és barátok révén tollasodó felcsúti befektető ráadásul úgy előzte meg mára az OTP-s Csányi Sándort, hogy 2015-ben volt először értelme számba venni a javait, a korábbi években be sem fért az első ötvenbe.

Abban az országban, ahol a mostani Mészáros-diadal csúcsteljesítménynek számít, nyilván az is teljesen helyénvaló, hogy egy 2015 előtt Orbán-barátnak, majd 2018-ig ellenzékinek mutatkozó „nagyvállalkozó” hirtelen úgy érzi: 20-25 esztendő alatt felépített vállalatcsoportokat kell átadnia – ráadásul egy csomagban – a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Simicska Lajossal a legutóbbi nyáron ez történt. Először (egykori) társa, a mindvégig a miniszterelnök holdudvarában maradt Nyerges Zsolt lett a cégkonglomerátum ura, de csak afféle strómanként. A médiaérdekeltségek átpozicionálását (vagy bezárását) nem az új bejegyzett tulajdonos, hanem a kormánypárti sajtóholding főalakja, Liszkay Gábor vezényelte le. A vagyonkezelői, mezőgazdasági, reklámpiaci és építőipari társaságok sorsáról pedig Nyergesnek már júliusban egy Vörös József nevű ügyvéddel kellett egyezkednie. Utóbbi nem akárki: Mészáros Lőrinc szinte minden személyes bizniszénél (földvásárlás, vállalatindítások), illetve a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiánál is ő az alapító-tulajdonosok bejáratott jogi képviselője.

A Válasz most – okulásul, illetve a jegyzőkönyv kedvéért – kibogozta az elmúlt ciklusokban lehetetlenül bonyolultra csomózott Simicska-exbirodalom céges szálait. Arra jutottunk, hogy a fideszesből Jobbik-szimpatizánssá vált, majd önmagát a politikai semmibe kormányzó üzletember mintegy hatvan gazdasági egységtől vált meg egycsapásra (miként a G7 gazdasági portál kiszúrta, csak a kecsketenyészéssel foglalkozó Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. maradt a családja kezében). A korábbi híradásokban jobbára az anyavállalati státuszú társaságokat szerepeltették, ezért nem derülhetett ki, hogy

a valóságban 52 cég, a teljes Simicska-hagyaték közel 90 százaléka landolt Vörös Józsefnél.

(És további néhány felszámolás vagy végelszámolás alatt álló „jószág”, például a nyáron ellehetetlenített Heti Válasz kiadója, pontosabban a kft. kisebbségi tulajdonrésze.)...

EGY SZIMBÓLUM, AMI MEGBÉNÍTOTTA AZ AMERIKAI KORMÁNYZATOT

444
Szerző: akiraly
2019.01.08.Háromszázezer amerikai harmadik hete ha akarna, se tudna dolgozni menni. Ők mind olyan amerikai minisztériumoknak és kormányhivataloknak dolgoznak, melyek finanszírozásáról még tavaly decemberben kellett volna döntenie az akkor még republikánus többségű képviselőháznak, de a költségvetési vita patthelyzetbe fordult, mert Donald Trump nem hajlandó úgy elfogadni a költségvetést, ha abban nincs legalább 5 milliárd dollár a mexikói határra tervezett, ezer mérföldes betonfalra. Így most háromszázezer amerikai dolgozó 16 napja fizetés nélkül kénytelen élni, ezt pedig aligha enyhíti a tudat, hogy ha egyszer végre elfogadják a költségvetést, legalább visszamenőleg megkapják a fizetésüket.

Arra a falra, amiért Trump ígérete szerint Mexikó fog fizetni. Vagy ha valamiért pont ebben hinni akarnánk a naponta többször is bizonyítottan hazudó Trumpnak, már fizet is:

Mexikó fizeti a falat az új USMCA kereskedelmi megállapodás részekén. A fal javát már teljesen felújítottuk vagy fel is építettük. Rengeteg munkát végeztünk. Az 5,6 milliárd dollár, amit a törvényhozás jóváhagyott a Nemzet Biztonságának hasznával összevetve elenyésző. Gyors megtérülés!” - írta január 2-án.

Trumppal persze gyakran előfordul az ilyesmi, de a tweet első négy mondatában nincs olyan tényállítás, ami igaz lenne. Hogy mást ne mondjak, milyen 5,6 milliárdos elfogadott finanszírozásról beszél, ha pont arról szól a vita, hogy a törvényhozás nem fogadta el az 5,6 milliárd dolláros finanszírozást...


TÓTH BERTALAN: "FELVETEM, DE NEM ERŐLTETEM A KÖZÖS LISTÁT"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NAGY B. GYÖRGY, HORVÁTH GÁBOR
2019.01.08.


Nem szeretné, ha az EP-kampányt az ellenzéki huzakodásnak láttatná a kormánymédia, így nem erőlteti az egységes indulást Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. Pedig az egy-egy elleni küzdelemben hisz.

Visszatérnek az Országgyűlésbe az új ülésszak kezdetekor? 
Semmi nem folytatódhat úgy, ahogy eddig. Vége annak az időnek, amikor úriemberek módjára kérdezgettük a minisztereket, és udvarias parlamenti formák segítségével próbáltuk érvényre juttatni igazunkat. Decemberben az MSZP egy másik útra lépett, és a rabszolgatörvény kapcsán szervezett országgyűlési akciók sikere igazolta a politikai stílusváltást. 

Kint maradnak vagy visszamennek? 
Hiba lenne, ha lemondanánk a parlament adta nyilvánosságról: az obstrukció sikere azt is bizonyította, hogy az embereket és a médiát egyaránt érdekli, mi történik a Tisztelt Házban. Az összes ellenzéki párt és független képviselő egyetért abban, hogy az Országgyűlés teljes bojkottja nem segíti céljaink elérését – viszont a jövőben nem vagyunk hajlandók a látszatdemokrácia parlamenti szabályai szerint dolgozni. Meddig hajlandóak elmenni? Maradjunk annyiban: az erőszakot nem akarjuk beengedni a parlamentbe. De az obstrukció minden eszközét bevetjük – persze ez csak akkor jelent elég erős nyomást, ha az ellenzék egységesen lép fel.

Az ellenzék egységét részben az utca kényszerítette ki. Akkor is kitart, ha nem lesznek demonstráló tömegek a közterületeken? 
A választói nyomás nyilván meghatározza ennek az egységnek a keretét. De az, hogy az ellenzéki szavazók együttműködő pártokat szeretnének látni, már december előtt is egyértelmű volt. Azok a formációk, amelyek nem, vagy csak ímmel-ámmal működtek együtt a többiekkel, elvesztették támogatóik jó részét. Most az együttműködési elvárás megerősödött, már nem elég szavak szintjén együtt mozdulni, az emberek tetteket akarnak. Az, hogy 2019-ben két választás lesz, lehetőséget teremt a tevőleges együttműködésre – ami lehetőséget ad arra, hogy a demokratikus ellenzék üzenetértékű eredményt érjen el az EP-választáson, az önkormányzati választáson pedig komoly fordulatot. De a kettő csak együtt működik: ha egy rossz EP-szereplés megöli a rendszer leválthatóságába vetett hitet, akkor oda az önkormányzati választás – és bizony az országgyűlési is. Az nem opció, hogy négy ellenzéki párt felszívja magát... 

...bocsánat, egy dolgot hadd tegyek világossá. Készséggel elhiszem, hogy mindegyik ellenzéki párt megugorja az EP-be kerülés 5 százalékos küszöbét. De ha nem, akkor a rájuk adott szavazatok nem egyszerűen elvesznek, hanem a Fideszt erősítik. A rendszer ugyanis úgy működik, hogy a ki nem osztott mandátumokat elosztják, és végül a nagy tömbnél – Magyarország esetében a Fidesznél – landolnak, így a kormánypártnak aránytalanul sok képviselője lehetne.

Amikor együtt mozdulásról beszél, akkor koordinált akciókra, közös listára vagy mire gondol?
Az együttműködés alfájának én azt tekintem, amiben az MSZP kezdeményezésére ma megegyeztek az ellenzéki pártok, azaz közösen mozgósítanak az EP-választásra, együtt rázzák fel azt a több mint 2,5 millió szavazót, aki az ellenzéki pártokra voksolt tavasszal. Az omegája pedig a közös lista lehetne. És noha ezt tartom a legjobb megoldásnak, nem fogom erőltetni.

Mi készteti arra, hogy visszafogottságot tanúsítson?
Kapva-kapna az alkalmon a kormánymédia, hogy azt híresztelje, az ellenzéki pártok már megint belesüllyedtek a pozícióharc mocsarába, és ehhez hasonló hazugságokkal próbálja kitakarni a szakszervezetek követeléseit, az ellenzék petícióját, a rabszolgatörvényt, a bíróságok bedarálását. 

Az MSZP veszítene vagy nyerne EP-képviselői helyeket a közös listával?
Pont ezt üzenték a választók, a tüntetők, hogy a jövőben ne az legyen a szempont, melyik párt mit nyer és veszít, ne egymástól próbáljuk elvenni a szavazatokat. Nem is vagyok hajlandó így számolni – mert ez a gondolkodásmód elve ellehetetleníti az egységes fellépést. A közös listát pedig mindenképp felvetem a többi ellenzéki pártnak, de mondom: nem fogom erőltetni...

4 ÉVSZAKOS GUMI? LEESETT AZ ÁLLUNK! 3 EGYFORMA AUTÓ, AHOL CSAK A GUMIK CSATÁZNAK

BP-I AUTÓSOK KÖZÖSSÉGE
Szerző: Bp-i Autósok Közössége
2018.12.11. 


Adott 3 egyforma Suzuki Vitara: 1 prémium téligumis 1 középkategóriás téligumis ÉS EGY 4 ÉVSZAKOSSAL SZERELT, valamint egy profi vezetéstechnikai pálya. Ami volt: Fékteszt, szlalom, fenékdobálás, döbbenet...

ITT NÉZHETŐ MEG

IGEN, PERSZE, HOGYNE, SZAR A RENDSZER, O1G, DE AMI HELYETTE JÖNNE, MÉG SZARABB LENNE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.01.07. 


...Sallai Facebookon előadott dörgedelme büszkeségére válna bármelyik bérből és fizetésből élő, középiskolás mentális képességekkel bíró állampárti szalagmunkásnak is, de szerintem súlyosabb kérdés ez annál, hogy elvicceljem a dolgot. Szerintem ahol egy néhai parlamenti képviselő, egyidejűleg magát a Fidesszel és Orbánnal ellenkező oldalon pozicionáló politikus (nem tudom, a verekedő Sallaira szabad-e olyat mondani, hogy bukott, tekintve, hogy a bukás definíció szerint azt jelenti, hogy valahonnan valahová zuhan az illető) szerint az MTVA székházában megrángatott, meglökdösött, innen oda taszigált hivatalos személyek elleni fellépés a túrkevei motorostalálkozó eseményeivel közös nevezőre hozható, következésképpen bagatellizálható, ott valami ordas nagy probléma van a fejekben. Nem elsősorban Makkoshotykán a falu kocsmájának asztala mellett, három feles után ökölbe szorult szemöldökkel hadonászva, hanem ott legfelül, ahol demokráciásdit játszanak az urak isten tudja hány éve, a NER perifériáján, tágra nyílt ánuszrózsával.

Szóval ott tartunk a Fidesz bolsevik típusú lánctalpas menetelésének kilencedik évében, hogy Sallai kolléga öles nyelvcsapásokkal áradozik a Pintér-féle fegyveres biztonsági őrök nyugalmán és udvarias fellépésén, és a NER-függetlenség és a mindenkitől egyenlő távolságtartás szellemében forgatja az ő szemeit az ellenzéki képviselők (korábban Hadházy) lesújtó, hihetetlenül kínos, roppant módon szégyenletes viselkedésén. És aztán jön mindennek a teteje: az obligát relativizálás, összemérhetetlen súlyú, összehasonlíthatatlan horderejű dolgok egy kalap alá vétele:

"Nyilván, nevetséges a hatalom hozzáállása is, kit érdekelt volna ha ez a balfék banda beolvas öt pontot a köztévében, és nyilván kínos az is, ahogy a hatalom természete megmutatkozik. De nekem, volt ellenzéki képviselőnek, így majd’ egy hónappal később mégis sokkal kínosabb az ellenzéki képviselők viselkedése. Nulla méltóság, nulla tisztesség, hulla helyzetkezelési-képesség, csak a balhé keresése, csak a szereplésvágy és a versenyfetrengés, amit Varjú és Hadházy művel. Kínos. Mert nekik mindent lehet. Ők országgyűlési képviselők, ezért ők bemehetnek oda, ahová nem lehet. Nekik mindent szabad. Hozzájuk nem lehet érni. Nekik mentelmi joguk van, ők csinálhatnak bármit. Mi a különbség ezen attitűd és Orbáné között? Semmi."

Vagyis Sallai R. B. szerint Széll „Mandátumtolvaj“ Bernadett, Hadházy „Mandátumtolvaj“ Ákos és tsi. valamint Orbán Viktor között semmi különbség nincs, hiszen

"Orbán és rablóbandája nyilván ártalmasabb a köznek, de miután kevésbé látványos exhibicionizmusa, ezért talán a közvélemény számára kevéssé irritáló. De hogy más lenne hatalmon Hadházy vagy Szél Detti, vagy a DK-s és MSZP-s bohócbrigád? Dehogy lenne, rosszabb lenne, csak másképp, mert a mániákus szereplési vágy és személykultusszal övezett „nekem mindent lehet“ életérzés mellett még a totális inkompetencia is jelentkezne."

Vagyis Sallai R. B. szerint – ezekkel ellentétben – Orbán és zenekara legalább kompetens, nem csak a személyét övező kultusz perverz szájnyalogatással kísért elsőszámú rajongója, úgyhogy a legszebb ideje van annak, hogy Sallai VerekedőRóbert Benedek szemlesütve szégyenkezzen azért, hogy ezekkel az emberekkel egy padban ült. Nem, Sallai R. B. nem azért szégyelli magát, mert legalább négy évig parlamenti képviselőként Orbánnal egy légtérben szívta teli tüdőre a nagyember és sameszai arrogáns, cinikus, minden felelősséget elhárító éppen aktuális boldogkarácsonyozásait, hanem azért sül le a bőr a pofájáról, mert az ellenzék nyolc év után egységesen rájött (leglábbis egy pár pillanat erejéig) arra, hogy ez itt nem jogállam, nem demokrácia, és felesleges úgy tenni, mintha az lenne...

MÉLYPONTON A SZOCIÁLIS ELLÁTÁS: 34 EZER RÁSZORULÓ A VÁRÓLISTÁN

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2019.01.08.


Rekord hosszúságúra nőtt a szociális várólista: csak az idősek otthonába való bejutásért több mint 25 ezren állnak sorba. Több mint kétezer betegnek nincs hely pszichiátriai otthonban.

Egyetlen év alatt több mint négyezer emberrel gyarapodott a szociális várólista: míg 2017 decemberében 30 193 főt registráltak, addig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) legfrissebb, 2018. december 5-ei adatai szerint már 34 288-an várakoznak a szociális ellátás valamilyen formájára: például az idősek otthonába való bejutásra vagy fejlesztő foglalkozásra. A várólistán szereplők több mint háromnegyede bentlakásos ellátást igényelt...

...Ráadásul a valóságban ezek a számok sokkal nagyobbak lehetnek: bevett gyakorlat, hogy ott, ahol irreálisan sok a jelentkező, már a várólistára sem regisztrálják rászorulókat. A kimutatásban csak a szociális intézmények körülbelül háromnegyedének adatai szerepelnek, ennyien vettek részt az adatgyűjtésben.

Az a rendelkezésre álló adatokból is világos, hogy az időseknél van a legnagyobb probléma:
- 25 709-en várnak arra, hogy bekerüljön idősek otthonába,
- 2479 embert regisztráltak az időskorúak gondozóházainak várólistájára (átmeneti ellátást nyújtó intézmény)...

VÁRJÁTÉKOK NERIÁBAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.01.08.


Tegnap kiderült, hogy kormányunk nem lát sem okot, sem indokot, sem lehetőséget az Európában kirívóan magas ÁFA csökkentésére, amely adónem a legrászorultabbakat sújtja leginkább a fogyasztást sarcolva, úgymint parizer és tyúkláb. Ugyanakkor a Gundel látja majd el kaviárral a miniszterelnökséget a várban, ahol várkapitányságot is alapítottak, hogy ez egy kisebb ország GDP-jét kitévő pénzelkúrásokat koordinálja. Tovább alakítgatják és építgetik a panoptikumot, amely nem egyéb, mint a parasztgyerek-neodzsentri hermetikusan lezárt vidámpark-birodalma, kilátással a Dunára, 
viszont megszentelve.

Ez így egyben nem komilfó, igaz, külön-külön sem igazán. Viszont megmagyarázható, ha a csillagokra nézünk. A mi várunk, amely immár az ő vára, pénzt, paripát, fegyvert nem kímélve épült fel, hogy a köpcös még életében beköltözhessen, egészen egyszerű szakrális okokból, mint ezer évekkel ezelőtt a piramisok. Ezeket a közhiedelemmel ellentétben nem önös érdekből, hanem azért ácsolták nagy lelkesedéssel, hogy fennmaradjon az ország. Piramis híján ugyanis a nagy fáraó – aki esetünkben Bödöcs után a felcsúti Ramszesz – nem tudta volna óvni az ő népét a túlvilágról, és vége lett volna mindennek.

Magyarország népe is menten elpusztulna mind, ha a fellegek közül nem vigyázná őt OVM háromszögletű szeme, amely beteljesíti a mesét, a suttyó parasztgyerek útját az avas szagú parasztudvartól a bíborig meg bársonyig. Azzal a megszorítással, hogy tüzet okádó sárkányt legyőznie nem kellett, elég volt csak ezt hazudnia. Az egész mostani cirkusz tehát bűnben, mocsokban fogant, így szükségszerű lesz, hogy főszereplője bekerüljön a történelemkönyvekbe és emlékét megőrizze az utókor. Ámde nem valami fényes lapokon, hanem hátul, a sufniban, hasmenéses varjak által összeszarva, szügyig guanóban.

Bármily hihetetlennek is tűnik, énnálam a biztosítékot végleg ez a Várkapitányság Nonprofit Zrt. verte ki, amely arra hivatott, hogy a tengernyi pénzelkúrásokat koordinálja. Mert még az ÁSZ szerint is eddig teljesen átláthatatlanul és ellenőrizhetetlen módon loptak a várra szánt lóvéból, aminek nem az a megoldása, hogy a bűnösök tökeire lépnek, hanem új nevet adnak a lónak, hogy olajozottabban működhessen a harácsoló gyárüzem. Viszont nem ez tette be a kaput, hanem a név, ez a várkapitányság, mert semmi sincs ok nélkül, és ez is azt bizonyítja, hogy a fiúk a fáraót – felcsúti Ramszesz – óvva kiemelik mintegy az időből ezt a teret, s benne őt, hogy ne rohadjon annyira, azért.

Beláthatjuk egyébként, nem pusztán arról van szó immár, hogy OVM király óhajtana lenni. Sokkal inkább – amely persze egylényegű ezzel – Isten fia vagy unokája, hatalmát tőle eredeztetve, mert az játszódik le a szemünk előtt, hogy OVM elemelkedett az anyaföldtől, és nekilátott levitálni, úgy, mint Nicanor atya Macondóban. Igaz, ő ezzel Isten létét akarta bizonyítani, míg mi e jelenség okán a sátán létezését látjuk bizonyítottnak, de ez sem baj, lesz kit legyőzni a várostrom során. Mert ha kapitányság van, annak is kell lennie, hogy hűek maradjunk a színházhoz, ami az egész világ, igazi megdögöléssel fűszerszámozva...

HÁROM WASHINGTONI LOBBICÉG 42 MILLIÓ FORINTBÓL VÉGEZ KÁRMENTÉST AZ ORBÁN-KORMÁNYNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2019.01.07.


Három washingtoni lobbicég összesen 42 millió forintból igyekszik az Orbán-kormány megítélését javítani az amerikai fővárosban november óta. A szerződések január végéig szólnak, a magyarázat pedig abban keresendő, hogy a demokraták átvették a hatalmat a képviselőházban a novemberi választásokon, így a magyar kormánynak január végétől sokkal nehezebb lesz fenntartani a Trump-kormánnyal fenntartott jó kétoldalú kapcsolatokat.

Az Átlátszó számolt be arról, hogy a magyar kormány novemberben felbérelt egy újabb lobbistát Washingtonban. Most kiderült, hogy nem is egy, hanem egyszerre három lobbicég is dolgozik hazánk washingtoni követségének: a Barnes&Thornburg, a Policy Impact Strategic Communications és a Munk Policy & Law.

Mindhárom céggel nagyjából egyidőben, november elején írta alá a szerződést a nagykövetség, ám a Barnes&Thornburg hamarabb beadta ezeket a dokumentumokat az amerikai igazságügy-minisztériumnak, így az ő szerződésükre hamarabb fény derült.

Az amerikai törvények szerint minden lobbistának, aki külföldi kormány vagy cég megbízásából dolgozik, regisztrálnia kell az igazságügy-minisztériumnál, a szerződés részleteit pedig nyilvánosságra hozzák.

A három cég szerződése nagyon hasonlít egymásra. Mindhárom szerződés november elejétől január végéig szól, nagyjából két és fél hónapra. Mindhárom szerződés értéke 50,000 dollár, azaz körülbelül 14 millió forint.

Az alig két hónapos lobbi-hullám így közel 42 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek.

A témákban azonban van különbség: a Barnes&Thornburg feladata a Fehér Ház felé javítani a magyar kormány imázsán, a Policy Impact a szenátus felé képviseli a nagykövetséget, a Munk Policy & Law pedig az amerikai külügyminisztériumban igyekszik majd fényezni az Orbán-kormányt...

A PÁPA MÁR MEGINT NEM AZT MONDJA A MIGRÁCIÓRÓL, MINT ORBÁN VIKTOR - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.08.


- Az idén kipukkanhat a jobboldali-populista lufi, de baloldali verziónak még vannak tartalékai 

- Az EU-nak a jólét emelésével kell segítenie a változást sürgető erőket Közép-Európában, ahol már egy új nemzedék üzeni Orbánnak és a többieknek: ebből most már tényleg elég volt!

- Annak idején, még ellenzékben, a mostani miniszterelnök mutatta meg, miként kell sikerre vinni a hatalom elleni agresszív akciókat

New York Times/Reuters

A pápa az erősödő nacionalizmus és populizmus veszélyeire figyelmeztetett és bírálta azokat az államokat, amelyek egyoldalú intézkedésekkel, illetve bezárkózással igyekeznek megoldani a migránsválságot. Diplomaták előtt elhangzott, szokásos újévi beszédében Ferenc kiemelte, hogy az említett két irányzat, valamint a zárt ajtók politikája éppen 100 évvel forgatja vissza az idő kerekét, azaz a két világháború közti veszélyes időszakot idézi fel. A hírügynökség hozzáteszi, hogy populista, bevándorlás ellenes pártok tavaly egy sor országban előretörtek, így az olaszoknál, franciáknál, hollandoknál, magyaroknál, braziloknál és lengyeleknél.

Az egyórás nemzetközi helyzetértékelésben a katolikus egyházfő többször is kitért a Népszövetségre, amelynek feladata a béke elősegítése lett volna az 1. világháború után, ám nem tudta megállítani a nacionalista és populista erőket, és ez azután nagyban el is vezetett a 2. világháborúhoz. Hangsúlyozta, hogy napjainkban hasonló fejlemények mennek végre és ez fokozottan gyengíti a világban az együttműködés rendszerét. Rámutatott, hogy meg kell védeni a menekülteket, a kérdés egyetemes, így aligha lehet rá egyéni megoldást találni. Ennél a pontnál dicsérte az ENSZ Migrációs csomagját, mert az előirányozta, miként lehet kezelni a nagy népmozgásokat. Mint emlékezetes, Magyarország távol maradt a megállapodástól, akárcsak az USA, Olaszország és Lengyelország.

FT

A kommentár úgy látja, hogy legsötétebb idejét éli át a populizmus, az idén akár ki is pukkanhat, ám míg jobboldali irányzata hanyatlik, addig a baloldali változata megerősödhet. Mindenesetre kezd egyre inkább kirajzolódni, hogy a rossz gondolatok rossz következményeket vonnak maguk után. A Brexittel kapcsolatos derűlátó jóslatok mára összeomlottak. Már Amerikában sem tűnik vonzónak a populizmus. És hamarosan jöhet a vádemelés az elnök ellen, akinek a népszerűségi mutatói megint zuhannak, akárcsak a tőzsdei indexek. Ha megindul ellene az eljárás, az mindenütt visszaveti a hasonszőrűeket. Ezzel együtt még korai azt állítani, hogy a demagógok túljutottak a tetőponton. A jelenség hajtóerői még továbbra is jelen vannak. Mind a bal-, mind a jobboldalon felbukkan, sőt világjelenséggé vált. Ilyen kormány van hatalmon Brazíliától Budapestig, Rómától Maniláig.

Jó éve lehet az idén Bolsonaronak és Salvininak is, ám ha a Liga nem szerepel jól az EP-választáson, akkor a politikus urnához hívhatja a szavazókat odahaza és ily módon megerősítheti saját pozícióit. De a migrációtól, a gazdasági bizonytalanságtól való félelem, valamint a kulturális konzervativizmus változatlanul erős keveréket alkot. Ezért továbbra is sokan fordulnak az egyszerűbbnek tűnő múlt felé. Ám a baloldali populizmus feljöhet, Corbynból könnyen lehet brit kormányfő. Az pedig másutt is feldobná a hozzá hasonlókat. A politikai középnek ebben a helyzetben ki kell találnia valami újat. Mert a populizmus bajban van, de mint mozgalom még nem tűnt le a színről.

Die Welt

A budapesti tudósító úgy látja, hogy Kelet-Európában egy új nemzedék emeli fel a szavát a hatalmasságok ellen, mert a magyar, lengyel, vagy éppen román fiataloknak elegük van a korrupcióból, a hatalom összpontosításából. Azt szeretnék, ha ismét olyan szabad lenne a szellem, mint a rendszerváltás után, és erre az EU-nak oda kellene figyelnie. Hiszen egy nemzedék tiltakozik a fennálló állapotok ellen. Romániában százezrek tüntetnek a kormány ellen, amely olyan pofátlan, hogy a vesztegetések egy részét kivonná a BTK hatálya alól. Szerbiában tízezrek vonulnak utcára az államfő tekintélyelvű vezetési módszerei miatt. A lengyel vezetés szintén tömeges tiltakozásokkal szembesül. Magyarországon a megmozdulások kiváltó oka több szociálpolitikai intézkedés, de igazából már Orbánról és a központosított hatalmi rendszeréről van szó.

Ezek a kormányok nagyon is különböznek egymástól, de az közös bennük, hogy megpróbálják elfoglalni a társadalom kulcspozícióit és rátenni kezüket a gazdaságra. A korrupció eközben a dolgok lényegéhez tartozik. Senkit sem fenyegetnek, hacsak nem derít fel olyasmit, ami a nagyurak érdekeit veszélyezteti, lásd a meggyilkolt szlovák újságírót. A változások lehetősége szintén kézzelfogható, ám az ifjúságból nagyon sokan inkább kivándorolnának Nyugatra, mert az jobban megfelel az ideáljaiknak és ott jobban keresnek. Ez pedig szerkezeti konzervativizmust eredményez Keleten, amire csak ráerősít az EU terve, hogy kevesebb pénzt kíván adni ezeknek az országoknak. Csak a nagyobb jólét szilárdíthatja meg a reformerők helyzetét. Ezt szem előtt kellene tartani Brüsszelben.

ITT OLVASHATÓ