2022. március 17., csütörtök

HÁTTAL EURÓPÁNAK 2. - A KULTÚRA, AZ OKTATÁS, A TUDOMÁNY ÉS A MÉDIA LEÉPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON 2020–2021 (PDF)

OKTATÓI HÁLÓZAT
Kiadó: Humán Platform
2022.


Előszó


Ez a kötet folytatása a 2019 őszén lezárt, majd 2020 januárjában megjelent Háttal Európának című jelentésnek, amelyet „független magyar értelmiségiek állítottak össze, hogy tájékoztassák a hazai és a nemzetközi közvéleményt, valamint az európai intézményeket arról, milyen súlyos károkat okozo Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán‐rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén.”¹ 

Munkánk folytatását az indokolja, hogy a magyarországi helyzet időközben tovább súlyosbodo: az Orbán‐rezsim tekintélyelvű vonásai tovább erősödtek, a jogállam leépítése folytatódo, a kultúra területén magasabb fokozatra váltó és egyre nagyobb rombolást visz végbe a kormányzat „kulturális hadviselése”. Közös tapasztalatunk, hogy Magyarországon az Európai Unió forrásainak felhasználásával kiépült egy nyíltan Európa‐ellenes, 21. századi autokrácia, ami foglyul ejtee az államot, leépítése a jogállam működéséhez nélkülözhetetlen fékeket és egyensúlyokat, kiüresítése a demokratikus intézmények működését, megszállta a médiát, és rendszerszintűvé téve a korrupciót. 

Az Orbán‐rendszer ugyanakkor az utóbbi időben az erózió jeleit mutatja. A Fidesz elszigetelődő az Európai Unión belül, és az időközben magához tért hazai ellenzék is szorongatja. A közeledő 2022‐es parlamenti választások az előrejelzések szerint szoros küzdelmet ígérnek, ami a kormányt egyre gátlástalanabb és egyre felelőtlenebb lépésekre sarkallja. Az utóbbi két év talán legfontosabb történése, hogy a Fidesz kiépített egy „párhuzamos államot”, ami választási vereség esetén is lehetővé teszi számára egyes területek irányítását. A hatalom átmentésének legfontosabb eszközei azok az új pusú – közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő – alapítványok, amelyekbe elképesztő mennyiségű közpénzt és közvagyont helyez ki a kormány. Ugyancsak a hatalom elvesztésétől való félelem motiválhatja a kormánypropaganda egyre militánsabb retorikáját, az ellenzék titkosszolgála eszközökkel való megfigyelését és besározását koholt korrupciós vádakkal. 

Jelentésünk második kötetében egyfelől az elmúlt két évben történtek összefoglalására teszünk kísérletet, másfelől korábbi munkánkat kiegészítettük olyan területek bemutatásával, amelyekre eddig nem terjedt ki elemzésünk. Így egy külön gender‐fejezetben foglalkozunk az Orbán‐rendszer nőpolitikájával és az LMBTQI emberek helyzetének drámai romlásával, az állam és az egyház újra‐összefonódására utaló jelenségekkel, illetve önálló fejezetben mutatjuk be a Covid‐járvány kormányzati kezelésének ellentmondásait is. Az oktatásról szóló részben a közoktatás és a felsőoktatás utolsó két évének változásai melle ezúal áekintjük a szakképzésben és a felnőttoktatásban 2010 óta végbement folyamatokat is, a tudományról szóló fejezetünk pedig kitér az innováció kérdésére is. Természetesen most sem törekszünk teljességre, megpróbáljuk a folyamatokat összefoglalóan ábrázolni, a lényegi mozzanatokra összpontosítani. 

Ezt a jelentést, ahogy az előzőt is, az érintett területeken dolgozó kutatók, oktatók, szakemberek készítették, akik közül sokan civil szervezetek munkájában is közreműködnek. A vállalkozásban fontos részt vállalt az Akadémiai Dolgozók Fóruma, a Civil Közoktatási Plaorm, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Freeszfe Egyesület, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Régi Épületek Kutatóinak Egyesülete, a Stádium 28 Kör és a Szépírók Társasága. A munkát az Oktatói Hálózat² kezdeményezte és fogta össze. 

Ezúton is köszönetet mondunk azoknak a magánszemélyeknek, akik adományaikkal segíteék a kötet megjelenését. Külön köszönjük a Marion Dönnhof Alapítványnak, hogy két szerzőnk munkáját ösztöndíjjal támogatta.


Az első kötet letölthető innen (pdf-ben): 

„NEM AZ A CÉL, HOGY ÖNÁLLÓ GONDOLKODÁSRA SERKENTSÉK A FIATALOKAT” – MEGJELENT AZ OKTATÓI HÁLÓZAT LEGÚJABB JELENTÉSE

ÁTLÁTSZÓ / OKTATÁS
Szerző: GÖDRI RITA
2022.03.17.


Március 16-án tartott online beszélgetést az Oktatói Hálózat a Háttal Európának 2. című civil jelentésről. Az esemény moderátora Gács Anna volt, aki egyben a kötet egyik szerzője is. A beszélgetésben szó esett az autokrácia kiteljesedéséről, a kulturális hadviselésről, a tudományos szféra ellenőrzéséről, az Orbán-kormány genderpolitikájáról, valamint az oktatásról is.A most bemutatott kötet a 2020 januárjában megjelent Háttal Európának című anyag második része. A jelentést a kultúra, az oktatás, a tudomány és a média területén dolgozó kutatók, oktatók, szakemberek készítették azzal a céllal, hogy tájékoztassák a közvéleményt arról, hogy „milyen károkat okozott a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén”...

A JÓ TANÁRT NEM LEHET MEGOLDANI OKOSBAN

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.03.17.


Magyarországon a tanárok a diplomás bérek mindössze 60 százalékát keresik, miközben túlterheltek és elavult rendszerben dolgoznak – hangzott el az országos pedagógussztrájk napján, szerdán szervezett online fogadóórán.


„Ezt egy közszolgálati tévének vagy rádiónak kéne közvetíteni, nem nekünk” – kezdte Nádori Gergely a Tanárblog egyik alapítója, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára szerdán az adást, amiben arra vállalkoztak alapítótársával, Prievara Tibor gimnáziumi angoltanárral, hogy a március 16-i tanársztrájk napján hétórás online élő műsor keretében szakértőkkel közösen tartsanak fogadóórát.

„95-ben a nagy tanársztrájk idején a pedagógusok 40 százaléka sztrájkolt, de akkor nem kellett polgári engedetlenkedni, mert miniszterként fel sem merült, hogy a sztrájkot megakadályozzuk, sőt a régi iskolámban együtt sztrájkoltam a tanárokkal” – mondta Magyar Bálint, aki 1996-tól 1998-ig, majd 2002-től 2006-ig volt az SZDSZ oktatási minisztere. A rendszerváltáskor még a jobb- és a baloldal is nagyjából egyetértett abban, hogy mit kellene tenni ahhoz, hogy ne csak a diákok 30-35 százaléka szerezzen érettségit. A volt oktatási miniszter szerint a jelenlegi szerkezetben, ami ráadásul megengedi a 6 és 8 osztályos gimnáziumok jelenlétét, amivel már egész korán ki lehet szállni az általános iskolai oktatásból, nem lehet az oktatás legfőbb gondjait megoldani. Magyar szerint a korábbi 4 év alsó-, 4 év felsőtagozat és 4 év középfok helyett a 18 éves korhatár kitolásával egy olyan szerkezetváltást kellett volna végrehajtani, ami az alapkészségek fejlesztésére hangsúlyt tevő alsó tagozatot kitolja 6 évre, a felső tagozat utolsó két évében és a középiskola első két évében egységesen oktatja a közismereti tárgyakat, és a diákok csak az utolsó két évben tanulnának eltérő tárgyakat, a különböző középfokú iskolák típusai szerint.

„Ezt egyébként a lengyelek és az észtek tényleg megcsinálták, ők 6+3+3-as rendszerben, és a PISA-eredményeiken látszik, hogy bejött nekik” – mondta Magyar az élő műsorban. Az alsó tagozat a 9 műveltségi terület megalapozását jelentette volna; az epochális rendszer bevezetésével a 45 perces órákat kellett volna felváltani, így valóban érdemben lehetett volna csökkenteni a tananyagot és a tanórák számát. Ez az elképzelés végül sosem valósult meg, hiába volt meg akkor a kétharmados többség, a nagyobbik koalíciós partner, az MSZP nem támogatta az SZDSZ-es elképzeléseket. A lexikális anyag mennyisége a sokféle tantárgy fenntartásával csak tovább növekedett, és 1998-ban a Fidesz hatalomra kerülésével minden korábbi elképzelésüket lesöpörték az asztalról...

EZ TÖRTÉNT AZ OROSZ–UKRÁN HÁBORÚBAN CSÜTÖRTÖK DÉLIG

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2022.03.17.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


- Csütörtökön is folytatódnak a tárgyalások az ukránok és az oroszok között.

- Már ötvenhárom halottja van a csernyihivi támadásnak. Szerda délelőtt bomba csapódott egy épületbe, ahol emberek épp kenyérért álltak sorban az észak-ukrajnai Csernyihivben.

- Legalább egy ember meghalt, három pedig megsebesült, miután egy lelőtt rakéta maradványai egy lakóépületet találtak el Kijevben.

- Élve kerülnek elő az emberek abból az óvóhelyként használt színházból, amit szerdán ért találat Mariupolban.

- Az ENSZ rendkívüli sürgősségi ülést tart csütörtökön az ukrajnai humanitárius helyzet romlása miatt.

- Putyin csütörtöki beszédében Oroszország „öntisztulásáról” beszélt, megcélozva ezzel a háborúellenes oroszokat.

- Rubizsne városát egész nap és éjjel lőtték, a helyi kormányszó szerint egy ember meghalt és öt megsebesült.

- A Harkiv melletti Merefában találat ért egy iskolát.

- Kilenc ukrán városból, köztük az ostromlott Mariupolból kivezető evakuációs útvonalról állapodtak meg a felek csütörtökre.

- Kína azt mondta, „soha nem fogja megtámadni Ukrajnát”.

- Volodimir Zelenszkij a német Bundestag előtt beszélt. Itt azt mondta, a szavak semmit sem érnek, miközben „Európában egy népet pusztítanak el”. A nyugati országokat pedig azzal vádolta meg, azokat csak a gazdasági előnyök érdeklik.

- Putyint nem érdekli a hágai bíróság döntése, nem fogja leállítani az ukrajnai inváziót. A Kreml szerint Oroszország „kolosszális” energiát fektet a tárgyalásokba, ám ugyanez nem mondható el a másik félről.

- A volt orosz elnök, Dmitrij Medvegyev szerint az USA ruszofóbiát szított, de Oroszországnak megvan az ereje ahhoz, hogy az általuk vezetett ellenségeket a helyükre tegye.

- Száz kamikazedrónt és nagy hatótávolságú légelhárító rakétákat is küld az USA Ukrajnának.

- Már az Air Serbia sem fog járatokat indítani Oroszországba.

- Már több mint 1,9 millió menekült érkezett Lengyelországba Ukrajnából, állítják a lengyel határőrök...


ÚTMUTATÓ ARRÓL, HOGYAN SEGÍTSÜNK JÓL AZ UKRAJNÁBÓL MENEKÜLTEKNEK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.03.17.


Folyamatosam érkeznek a menekültek Ukrajnából Magyarországra. Szükség szerint gyógyszert, kórházi ellátást kapnak, a tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátásokat biztosít a kormány. Több száz magánszemély segítség gyanánt fölajánlja a lakását, vagy magához vesz menekülteket. Nekik az ukrajnai pokolból érkezők érzéseire is nagyon vigyázni kell. Arra, hogy ezt hogyan tehetik, a Hintalovon Alapítvány ad tanácsot, ahogy arra is, miképpen kezeljék a tanárok ezt a kérdést az iskolában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményt adott ki, ami szerint a Magyarországra érkező ukrajnai menekülőknek szükség szerint gyógyszert, kórházi ellátást, a tartósan itt maradóknak a magyar embereket is megillető ellátásokat biztosítják. Ennek értelmében jogosultak egészségügyi alapellátásra, járóbeteg-szakellátásra, kórházi ellátásra, betegségük kezeléséhez szükséges gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, sürgősségi fogászati kezelésre, terhesgondozásra, szülészeti ellátásra, védőoltásokra. Az Ukrajnából érkezők ingyenes telefonszámot (1812) is hívhatnak, ha egészségügyi ellátásukkal kapcsolatban tolmácsot szeretnének igénybe venni.

Ez szép, de nem elégséges. Arra, hogy a befogadott menekülteknek hogyan lehet jól segíteni, a Hintalovon Alapítvány ad tanácsot. Útmutatójukban leírják, hogy mire érdemes krízishelyzetben figyelni...

„MAGYAR ÁLLAM? AZ HOL VAN?” – A SEGÍTSÉG EGYELŐRE KIMERÜL ABBAN, HOGY NEM AKADÁLYOZZÁK A SEGÍTŐKET

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2022.03.17.


A magyar állam „segítsége” most nagyjából annyi, hogy nem akadályozza a segítők munkáját – vonták le többen is a tanulságot a Nyugati pályaudvaron, amikor az Ukrajnából menekülőket fogadták. Helyszíni riport.


– Állam? Az hol van? – fordul felénk mosolyogva az egyik önkéntes tolmács a Nyugati pályaudvaron.–Civilek csináltak itt mindent – mutat körül a mára teljesen kiépült menekültközpontra – méghozzá a semmiből.

A kint dolgozó önkéntes menekültsegítők zöme szinte az első pillanattól fogadja az oroszok pusztítása elől Ukrajnából menekülők ezreit. Azóta is tízezreknek biztosítottak, élelmet, menedéket, tisztálkodást. Ugyanígy épült ki maga a menekültközpont: a sátrakat és a standokat a környező szórakozóhelyek tulajdonosai adták, a ruhát, élelmiszert, gyermekjátékokat pedig a szeretetszolgálatok hozták, de folyamatosan érkeznek a lakossági adományok. Ottjártunkkor egy középkorú hölgy egy nagy tepsi süteményt hozott, majd megkérdezte, hogy mire lenne még szükség. – Fogkefe, tisztálkodási szerek, főleg baba és gyerekápolási kellékek – válaszolták neki. A nő ezeket felírta egy cetlire majd távozott. – Így megy ez – mondta a pultnál álldogáló nő –

rengetegen idejönnek a pulthoz, megkérdezik, hogy mire van szüksége a menekülteknek, majd bemennek az üzletközpontba és megvásárolják ezeket. A közeli éttermesek is mind hordják a meleg élelmet. Egy kínai kiskereskedő pedig naponta felvásárol vagy két tucat menüt a McDonald'sban.

Van, aki „csak” hoz, más pedig ott ragad segíteni. Például Duleba Dóra, aki férjével kiskereskedő. Amikor először hallottak a menekülthullámról, akkor pár ismerősükkel összeszedtek ezt-azt és kihozták a pályaudvarra. – Láttam, hogy kellene vízforraló, kávéfőző és még vagy ezer más dolog. Ezeket kiírtam a Facebook-ra és sorra jöttek a felajánlások – mesélte. Dóráéknak a helyszínen lévő vöröskeresztesek adtak helyet, áramforrást. Azóta is teljesen önállóan dolgoznak, folyamatosan érkeznek hozzájuk az adományok és a segítők is.


A mellettük lévő standon Kornél és Ágoston osztogatta az élelmiszert. Kornél jelenleg gimnazista, míg Ágoston felvételizik, hittanoktató akar lenni. Korábban már önkénteskedtek, Ágoston például nemrég az Eucharisztikus Konferencián. Ahogy szinte mindenki, ők is a híreket látva jöttek ki a pályaudvarra. És ahogy mások, úgy a két férfi sem látott a rendőrökön kívül egyetlen állami segítőt sem. – A magyar állam „segítsége” most nagyjából annyi, hogy nem akadályozza a menekültsegítők munkáját – vonták le többen is a tanulságot...

MÁRKI-ZAY PÉTER: NEM LESZ TISZTESSÉGES VÁLASZTÁS, ORBÁN 12 ÉVE ELCSALJA AZ EGÉSZET - ÉLŐ A TELEXEN

TELEX / VIDEÓ
Szerző: Telex
2022.03.17.2022 tavasza még annál is sűrűbb, mint arra előzetesen számítani lehetett. Három hete háború van Ukrajnában, Putyin offenzívájának pedig egyelőre nem látszik a vége. Közben már letelt a hivatalos kampányidőszak több mint fele, hamarosan kiderül, hogy Orbán Viktor és a Fidesz zsinórban negyedszer is tud-e győzni, vagy ezúttal a 2010 óta először egységesen induló ellenzék lesz-e a befutó.
A háború és a kampány mellett az ország legjelentősebb történése, hogy egy hónapja tiltakoznak polgári engedetlenséggel a tanárok, mert úgy látják, a kormány egy rendelettel ellehetetlenítette a sztrájkjogukat, március 16-ra pedig országos sztájkot hirdettek.
👥 Vendégek: Rácz András – Oroszország-szakértő Márki-Zay Péter – ellenzéki miniszterelnök-jelölt Török Gábor – politológus Varga Sára – gimnáziumi tanár 🎤 Műsorvezető: Fábián Tamás - újságíró, Telex 📺 Az adást a Telexen, Facebookon és Youtube-on is közvetíteni fogjuk, tartsatok velünk! 0:00-2:25 Visszaszámlálás 2:25-23:50 Török Gábor politológus 23:50-50:48 Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt 50:48-1:06:56 Varga Sára gimnáziumi tanár 1:06:56-1:34:45 Rácz András Oroszország-szakértő

A DRÁGA ÜZEMANYAG MIATT VILLANYAUTÓRA VÁLTANAK AZ EMBEREK?

YOUTUBE
Szerző: HORVÁTH ANDRÁS
2022.03.16.Vajon az emelkedő üzemanyagárak miatt, hirtelen tömegesen váltanak majd az emberek elektromos autóra?

A MÁTRAI ERŐMŰ PROBLÉMÁS MÚLTJA ÉS KÉRDÉSES JÖVŐJE | OLIGARCHIA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.17.A visontai Mátrai Erőmű Magyarország egyik legfontosabb áramtermelő üzeme, térségének fontos gazdasági központja és több ezer ember munkahelye. Az erőmű XXI. századi történetében a tulajdonos-cserék és a megújuló energiaforrásokra való átállás játssza a főszerepet. A komplexum 5,9 milliárd forintért került 2018-ban Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, aki bő egy évvel később már sokkal nagyobb összegért, 17,4 milliárd forintért adta el tulajdonrészeit az állami Magyar Villamos Műveknek. A kormány tavaly döntött az erőmű korszerűsítéséről, amely a tervek szerint 2025-ben érhet véget.

NAHALKA ISTVÁN - KELL-E TANTERV?

L1 - ELEGY
Szerző: NAHALKA ISTVÁN
2022.03.13.TANTERVDIKTATÚRA, TÚLTERHELÉS, MEGTANÍTHATATLAN MENNYISÉGŰ TANANYAG, A PEDAGÓGUS AUTONÓMIÁJA 

L1 esték - a Szakértői Elegy a Társadalomért Alapítvány szervezésében 2022. március 7. 

Szakértők, a pártok képviselői és a Civil Közoktatási Platform (CKP) nyolc hónapos rendszeres egyeztetését követően összeállt egy 100 pontból álló javaslatcsomag (https://elegy2021.hu/oktatas/), amely keretbe foglalja egy jövőorientált, korszerű oktatási rendszer koncepcióját. 

Az egyesült ellenzék arra tett ígéretet, hogy programjának kialakításakor ezt a szakmailag megalapozott keretet tekintik irányadónak. A Civil Közoktatási Platform szakértői ennek kapcsán a korszerű oktatásról való gondolkodás négy meghatározó területéről beszéltek, majd beszélgettek a közönséggel. A vitát moderálta: Ónody-Molnár Dóra 

Csatornánkon megtekinthetők a bevezető előadások külön-külön és az azt követő vita: 

- Bevezető és Ercse Kriszta: Miért nem tudjuk pontosan, hogy néz ki a Jóisten? https://www.youtube.com/watch?v=lqpQ8... 

- Nahalka István: Kell-e tanterv? https://www.youtube.com/watch?v=Q1b29... 

- Braun József: Tudnának-e a mai pedagógusok máshogy tanítani? https://www.youtube.com/watch?v=YOif1... 

- Juhász Ágnes: Mire való az iskolai oktatás és mire nem – avagy felkészíthet-e az iskola az életre? https://www.youtube.com/watch?v=n-D1R... 

- A vita: _________________ A vágatlan élő közvetítés itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/events/90678...

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN: PUTYIN SÚLYOS TRAGÉDIÁBA VITTE OROSZORSZÁGOT

PORTFOLIO
Szerző: KISS CSABA
2022.03.17.


Február 24-én indult meg Oroszország Ukrajna elleni inváziója, és bár a háború napról napra egyre durvább és egyre több áldozatot szed, egyelőre nem látszik a vége. Oroszországot nyugati részről súlyos szankciók sújtják, de Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma egyelőre töretlennek tűnik. Mégis, a hivatalos orosz narratívával szemben, amely szerint minden a terv szerint halad, egyöntetű a nyugati elemzői vélemény, hogy Moszkva súlyosan elmérte az ukrajnai helyzetet és a háború kilátásait. Mi lehetett vajon Putyin szándéka az invázióval, és miért tévedhetett Ukrajnát illetően? Mit érhet el, és mivel elégedhet meg a mostani helyzetben? Milyen válaszreakciókat szülhetnek a háború, illetve a nyugati gazdasági szankciók az orosz társadalomban? Van-e a Nyugatnak felelőssége? Ezekről is kérdeztük Sz. Bíró Zoltán történészt, Oroszország-szakértőt, a Budapesti Corvinus Egyetem tanárát.


Úgy tűnik, az ukrajnai invázió lassabban halad, mint ahogy azt várták volna orosz részről, és elhúzódó harcokra van kilátás. Az ukrán ellenállás is jóval nagyobb, mint arra Vlagyimir Putyin orosz elnök számított, és mint azt bárki várta akár Nyugaton is. Mi lehetett vajon Putyin szándéka, és hogyan mérhette el ennyire a helyzetet?

Talán azért mérhette el, mert az autokráciák egy idő után elveszítik azt a képességüket, hogy az első számú vezetőhöz olyan információ jusson el, ami hiteles, és nem az ő ízléséhez igazodik. Egy olyan ember, aki 22 éve irányítja mindenféle jelentős korlát és ellensúly nélkül Oroszországot, maga is egyre korlátozottabbá válik a tájékozódás képességében. Ráadásul az elmúlt két évben a Covid-járvány miatt – átvitt értelemben – bunkerbe vonult: nagyon kevesen férnek hozzá, kerülnek kapcsolatba vele. Azt gondolom, hogy egy ideje különböző geopolitikai rögeszméknek is a rabjává vált. Ez a három körülmény adódhatott össze. Úgy gondolhatta, bármilyen nehéz is lesz, bármilyen következményekkel jár is, vagy most megtartjuk Ukrajnát, vagy végérvényesen elveszítjük...

„AZ LNG GÁZ MOCSKOS, DE PUTYIN HÁBORÚJA MÉG MOCSKOSABB” – MOLNÁR TAMÁS LEVENTE SZANKCIÓKRÓL ÉS AZ ÚJ EURÓPAI RENDRŐL [HETIVÁLASZ 115]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.3.17.


Németország sokkterápián megy keresztül, a nyugati politikusok a saját szent teheneiket vágják le az orosz szankciók érdekében – mondja podcastunk, a HetiVálasz friss adásában Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. A „környezetvédelem vs. biztonság” meccset megnyerte az utóbbi, az energiafüggetlenségről nincs értelme beszélni, csak ha meg is csináljuk, a kulturális szankcionálás pedig visszafelé sülhet el. Műsorvezetők: Ablonczy Bálint, Borbás Barna.

Részletek a műsorból:

Az európai politikai fordulat egyik szimbóluma, hogy a környezetvédelmi szempontok miatt az energetikában az atomot, a szenet és az LNG-t (cseppfolyósított földgáz) is ellenző német zöldek most hirtelen ezeket is támogatják, csak legyen vége az orosz gázfüggőségnek. Hogy lehet egyszerre környezetvédőnek és háborús héjának lenni?

„Ez elképesztő dilemma a zöldeknek, de igazából másoknak is a német politikában. A megoldás az lett, hogy a jelenlegi krízisben levágták az egyik szent tehenüket. A környezetvédelem vs. biztonság képletben az előbbi húzza a rövidebbet. A szénerőművek kivezetését meghosszabbítják, vannak tervek arra is, hogy a megmaradt atomerőművek engedélye is marad, csak legyen mivel kiváltani az Oroszországból beszerzett energiahordozókat. […] Ahogy egy CDU-s (német Kereszténydemokrata Unió) európai parlamenti képviselő fogalmazott: az LNG gáz mocskos, de Putyin háborúja még mocskosabb. Nagyjából így hangzik ez az egyenlet, amikor inkább lenyelik ezt a keserű pirulát a németek.”

Mire lesznek jók az oroszokat célzó nyugati szankciók?


„Hadd idézzem egy múlt heti kerekasztal-beszélgetésből Deák András Oroszország-szakértő kollégámat, aki azt mondta az orosz energiahordozók európai importjával kapcsolatban, hogy amit most a Nyugat csinál, annak ebben a formában nincs értelme. Mármint annak, hogy nagyon hangosan elkezdünk diskurálni arról, hogy hogyan fogunk leválni Oroszországról, de egyébként tervünk még nincsen, hogy ezt mégis hogyan kellene kivitelezni. […] A nyilvános, demonstratív fogadkozásoknak nincs sok értelme, miközben töretlenül jön tovább az orosz gáz. Vagy levágjuk az egészet most, és alternatív útvonalak után nézünk következő fűtési szezonig, vagy nem kellene erről ennyit beszélni.”

Hogyan néz ki a rossz szankció?

„Valójában a Kremlnek kedvez, amikor egy Csajkovszkij-mű kifütyülésére biztatnak, amikor le akarják venni Doszkojevszkijt a könyvespolcokról, csak azért, mert orosz. Ez szerintem borzasztó káros, mert Putyin otthon el tudja adni, hogy itt valójában a nyugati ruszofóbia a probléma. […] A Nyugatnak okosan kell szankcionálni. Ha lelőjük Európában a Szputnyik és az RT/Russia Today médiaszervezetek csatornáit, az a belső logikánk alapján lehet érthető, hiszen Kreml-propagandáról van szó, de ha erre az az orosz válasz, hogy ők akkor lelövik otthon a BBC-t, a Deutsche Welle-t és a többit, akkor az már nekünk káros.”...

MAGYARORSZÁGNAK JÓ A TŐKEVONZÓ KÉPESSÉGE, DE A TŐKETASZÍTÓ KÉPESSÉGE IS ERŐSÖDÖTT

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.03.17.


Magyarország hatalmas összeggel kínálja meg a munkahelyeket teremtő külföldi befektetőket, például az akkumulátorgyárakat. Ugyanakkor hazánknak újabban sajnos nagyon jó a tőketaszító képessége is, amit elsősorban a tranzakciókat az utolsó pillanatban megvétózni képes állami kontrollok okoznak. Mi lehet az egyenleg? Hogyan befolyásolja mindezt a háború a szomszédban?


Orbán Viktor kormányfő gyakran emlegeti, például az idei évértékelőjén ismét szóba hozta egy régi vágyát, miszerint örömteli lenne, ha a magyar vállalatok ugyanannyi osztalékot hoznának haza külföldről, mint amennyit a külföldi cégek elvisznek Magyarországról.

Nem könnyű cél, hiszen ha belegondolunk, milyen erős hazai autógyárak, gépipari beszállítók, gyógyszercégek, élelmiszer-kereskedelmi láncok vagy akár bankok vannak külföldi kézben, azt azért nehezen egyenlíti ki az OTP külföldi bankhálózata, a Mol befektetései vagy a gyarapodó lengyel, szerb, szlovén ingatlanbefektetések, esetleg a 4iG távközlési vásárlásai. Ráadásul miközben nálunk döntően a nyugati cégek fektetnek be, addig mi elsősorban keleten, vagy legalábbis a régióban invesztáltunk, és ez most sokkal kockázatosabbá vált.

Ha pedig a flow-t nézzük, vagyis a friss tranzakciók irányait, akkor sem egyértelmű az egyenleg. Magyarországnak ugyanis nagyon jó a tőkevonzó képessége – például mert hatalmas összeggel kínáljuk meg az akkumulátorgyárakat kapacitásbővítés fejében –, ugyanakkor Magyarországnak sajnos nagyon megnőtt a tőketaszító képessége is, amit elsősorban a tranzakciókat az utolsó pillanatban megvétózó állam okoz (a legismertebb eset az, amikor a Belügyminisztérium keresztbe feküdt az Aegon eladásának)...


MEGSZABADULNI A SORSSZERŰSÉGTŐL

VISZONT.HU
Szerző: L. RITÓK NÓRa
2022.03.17.


Vannak gyereksorsok, amelyeket nem lehet értelmezni. Mert értelmezhetetlen, hogy lehet mindezt ép ésszel túlélni. Az meg végképp, hogy lehet ezen az úton szakmaszerzésig jutni, családot alapítani. Neki mégis sikerült. Biztos van egy őrangyala, ha a sors mindezt megadta neki. Nem sok gyereket látok ennyi trauma után stabilizálódni. Pláne nem ott, ahol a bűnözés is elérhető közelségben van, mintát adva a „könnyű pénzről”.

Amikor kapcsolatba kerültünk, már félárva volt. Az édesanyját betegség miatt vesztette el, maradt az apjával és két nagyobb testvérével. Az anyát elveszteni minden gyereknek trauma, a szegénységben sok helyen a család csak attól marad meg, hogy az anyák ott vannak, és próbálják a nélkülözésben is szervezni az életet.

Ő magába forduló, csendes fiú volt, akinek a rajz láthatóan terápiaként működött, feloldódott közben. Szívesen rajzolt a falubeli életről, állatokról, mezőgazdasági munkáról, és szerette a meséket is. De sosem láttam mosolyogni.

Néha mesélt, de csak akkor, ha kérdeztük. Ő is olyan volt, aki pontosan tudta, mikor jön a családi pótlék, tudta az összegét is, a közmunka menetét, mikor lehet előleget kikérni. Használta ezeket a fogalmakat, ami nagyon furcsán hangzik egy tízéves gyerek szájából. Azt hiszem, ez is egy fokmérő a társadalmi kiszolgáltatottságban. Annál a gyereknél, aki pontosan tudja, mikor jön a „családi” és mennyi, nagy a leszakadás kockázata. A jobb társadalmi státuszú gyerekek nem bírnak ilyen ismeretekkel.

Jól emlékszem, mikor egyszer egy olyan mesét olvastunk, amiben egy sokat nélkülöző szegény ember egy reggel, mikor kiment a kúthoz, hogy egy vödör vizet húzzon fel, egy vödör aranyat talált benne. Hosszasan elmélkedett ezen a szerencsén, és nagy átéléssel rajzolta meg a jelenetet.

Az apja nem tudott megfelelően gondoskodni róluk, a nagyobb gyerekekkel nem bírt sem ő, sem más. A család szétesett. A lánytestvér lecsúszott: kapaszkodott egy olyan kapcsolatba, amibe nem kellett volna, ő is külföldre került, mint akkoriban többen is ezen a vonalon, tudtuk, mit csinál, de erről nem beszéltünk. A fiú is csak annyit mondott szűkszavúan: nem tudja, mit dolgozik a nővére. Később újságolta, hogy hazajött, és van barátja. Aztán, hogy született gyereke is, de a „családügyisek” (így mondta) elvették tőle.

Ő sem maradhatott az apjával, a még tanuló bátyjával együtt máshol helyezték el őket. „Egy néninél lakunk most, ő a gyámunk.” – mondta. Nem láttuk át, kik az új család, akkoriban még csak az oktatásban dolgoztunk, a szociális részben nem, de azt, hogy a körülmények nem túl fényesek, tudtuk mi is. Erről mesélt néha… hogy nem szeret ott lenni. Szűkösen vannak, de nem csak ez volt a baj. Volt a családnak is gyermeke, a fiú meg olyan helyzetbe került, mint a mesebeli mostohagyerek. Ő kapott mindenért, azért is, amit a saját fiuk tett, aki szívesen rá is játszott erre a helyzetre. Nem szívesen volt hát bent velük a házban, így próbálta kerülni a konfliktusokat, ha tehette inkább kiment a szabadba, amikor jó idő volt. Focizott, rajzolgatott.

Nyilván, míg az apjánál volt, maradt rá a háztartási munkából is, büszkén mondta, hogy tud már főzni tört krumplit, meg slambucot is, elleste és megtanulta. Mert rákényszerült. Ötödikesen. Büszke volt erre, akkoriban az volt a vágya, hogy szakács lesz majd, ha felnő.

Nagy kockázatot jelentett a bűnözői vonal is a környezetében, nem gondoltam, hogy lesz ereje ellenállni. Nyolcadikig volt velünk, aztán megszakadt a kapcsolatunk. De tudjuk, hogy itt él, ebben a megyében. Cukrászként végzett és dolgozik. Van párja és egy kislánya. Olyan élete van, ami stabilnak mondható. Ami más, mint a családjáé, a környezeté, amiben felnőtt. Hihetetlen, hogy képes volt változtatni.

Szerencse? Talán. De biztosan nem csak az. Volt benne valami furcsa, belső tartás, valami összeszorított foggal tűrt szenvedés, amivel a sorszerűségtől meg tudott szabadulni. Remélem, kitart ez a teljes életére, és úgy tudja felnevelni a gyerekét, hogy neki ne kelljen elszenvednie mindazt, amit az apjának.

Őszintén kívánom neki.

NEM SOK JÓT JELEZ, HOGY LEGUTÓBB AZ ARAB TAVASZ ELŐTT VOLT ILYEN DRÁGA AZ ÉLELMISZER

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2022.03.17.


Az alapvető mezőgazdasági termékek és élelmiszerek világpiaci árai már az ukrajnai orosz inváziót megelőzően is évtizedes csúcsokat ostromoltak, és a háború megindulása után történelmi csúcsra emelkedtek: az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) 95 agrár- és élelmiszeripari termék árából álló élelmiszerár-indexe reálértéken, tehát inflációval korrigálva az 1960 óta tartó adatgyűjtés kezdete óta sosem volt még olyan magas, mint idén februárban.

Ezt a háború tovább súlyosbíthatja. Ukrajna fekete-tengeri kikötői az orosz ostrom miatt leálltak, ezért az ukrán készletekből betárazni vágyó közel-keleti és észak-afrikai országok nem jutnak ellátmányhoz. Az idei termés is veszélyben van: lassan a tél végével el kell kezdeni vetni, de a háború miatt nem világos, hogy ez sikerül-e majd. További gond a háborúhoz köthető munkaerőhiány: az idénymunkások egy része elmenekült, másik részük beállt harcolni – nyilatkozták a Financial Timesnak és az Economistnak elemzők és termelők.

A harcok közvetlen pusztítása mellett a közvetett kereskedelmi és logisztikai problémák, például a műtrágyához, rovarirtó szerekhez és vetőmagokhoz való hozzáférés is veszélybe került, amit súlyosbít, hogy Oroszország és Kína, két fontos műtrágyatermelő egy ideje korlátozza az exportot. A potenciális globális hatásokat jelzi, hogy Brazília, a világ egyik legfontosabb élelmiszer-exportőre például a mezőgazdasági kálium majdnem felét Oroszországból és Belaruszból szerzi be...

ROGÁN ANTAL KABINETFŐNÖKE, A KABINETFŐNÖK APJA, ÉS A BUDAI VILLÁK | OLIGARCHIA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.16.Történetünk főszereplői: Nagy Ádám, Rogán Antal 33 éves kabinetfőnöke, Nagy Ádám apja, aki korábban karbantartóként dolgozott Rogánéknál, két budai villa, egy balatonlellei nyaraló, és egy irodaház Pesten - ez mind-mind az övék. Hogy miből? Az Oligarchia eheti adásában erre is kerestük a választ.

JÓVÁTENNÉK A FIDESZES ROMBOLÁST, ITT AZ ELLENZÉK 10 PONTJA AZ ÖNKORMÁNYZATISÁG HELYREÁLLÍTÁSÁRÓL

NÉPSZAVA
Szerző: SZ.ZS.
2022.03.17.


Karácsony Gergely szerint a lényeg, hogy a jogkörök és a források visszakerüljenek a fővároshoz és a településekhez.


Az önkormányzatok számára nincs más esély, csak a kormányváltás, ezért Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) 10 pontban fogalmazta meg azokat a legfontosabb intézkedéseket, amelyekkel a kormányváltás után helyreállítják a magyar önkormányzatiságot, és jóvátesszük azt a rombolást, amelyet a Fidesz-kormány véghez vitt – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester.

Budapest vezetője szerint a közösen elfogadott tíz pont lényege, hogy az elvett jogkörök és források visszakerüljenek az önkormányzatokhoz, amelyek végre partnerei lesznek az új kormánynak, nem politikai bosszúhadjárat célpontjai.

„Az új kormány több beleszólást ad mind a fővárosnak, mind a településeknek, és közreműködik abban, hogy a helyi problémákra helyben találjunk megoldást”
– húzta alá.

Budapest vezetője szerint az önkormányzati választások óta eltelt három évük a kormánnyal folytatott harcról szólt. Sorolta: a szolidaritási adó növelése, az iparűzési és gépjármű adó elvétele a városok kivéreztetését jelentette. Sőt, fogalmazott, Budapestnek még azokért a támogatásokért is küzdenie kellett, amelyek törvénybe vannak foglalva...

PÁRTAKTIVISTÁK KÉZBESÍTIK A LEVÉLSZAVAZÁSHOZ SZÜKSÉGES BORÍTÉKOKAT A VAJDASÁGBAN

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2022.03.17.


A Nemzeti Választási Iroda határozottan kimondja, szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át.

A Fidesszel közismerten jó kapcsolatokat ápoló Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) aktivistái kézbesítik ki a külhoni magyaroknak járó szavazólapokat tartalmazó borítékokat, melyekkel az országgyűlési választásokon, illetve a népszavazáson vehetnek majd részt – számolt be róla a Szabad Magyar Szó.

A hírportál értesülései szerint az aktivisták hordják ki a címekre a borítékokat, majd arra kérik a szavazókat, hogy a helyi Concordia Minoritas Hungarie (CMH), esetleg a VMSZ-hez közeli cégek irodáiban adják le a borítékot, vagy ha kell, akkor ők maguk másnap visszajönnek érte.

Van, akit Messengeren kerestek meg arról, hogy megérkezett a borítékja a megadott településre, majd felszólították, hogy tegyen eleget állampolgári kötelezettségének és jelenlen meg a megadott címen.

Egyelőre nem tudni, hogyan kerültek a borítékok az aktivistákhoz, hiszen négy évvel ezelőtt a levélcsomagok kézbesítése a szerbiai posta feladata volt, ők juttatták el a borítékokat a vajdasági magyarok részére. A Szabad Magyar Szó postai alkalmazottakkal is felvette a kapcsolatot, ám ők azt állítják, a levélcsomagok soha nem is jártak náluk. A Nemzeti Választási Iroda határozottan kimondja, szavazási levélcsomag kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgárnak személyesen adható át, meghatalmazottnak nem.

A Vajdaságban viszont szinte az összes levélcsomag a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáinak birtokában van vagy volt, amíg nem kézbesítették azokat. A hírportál következtetései alapján tehát az összes aktivisták által kézbesített levélcsomagot meg kell semmisíteni...

ISMÉT HÁTTAL EURÓPÁNAK: ÚJ JELENTÉS KÉSZÜLT AZ ORBÁN-RENDSZER JELENÉRŐL

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2022.03.17.Az első jelentést független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a közvéleményt arról, milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén. A munka folytatását az indokolja, hogy „a magyarországi helyzet időközben tovább súlyosbodott”.


„Az utcai harcosnak valódi harccal kellett szembesülnie” – csapott bele a lecsóba a Háttal Európának II. című jelentés bemutatójának első panelbeszélgetésén Bozóki András, a CEU Politikatudományi Intézetének oktatója, szociológus és exkultuszminiszter. A számos felszólaló közül kevesen fogalmaztak szelídebben, ha a tudomány, a média vagy a közélet újabb (2021 végéig, a kötet szerkesztésének lezárásáig, illetve mostanáig) eseményeiről volt szó. Bozóki itt arra utalt, hogy a harcos politikai retorikával nem sokra megy az ember, ha valódi ellenségekről van szó, márpedig a járvány nagyon is valós ellenség volt, ahogyan most a szomszédban dúló orosz-ukrán háború is valódi probléma.

Mérsékelt öröm

Az első jelentést az Oktatói Hálózat összefoglalója szerint „független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a hazai és nemzetközi közvéleményt, valamint az európai intézményeket arról, milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén”, a munka folytatását pedig az indokolja, hogy „a magyarországi helyzet időközben tovább súlyosbodott”. A jelentésben megszólaló, különböző területekről érkező szakértők ezúttal is azt elemzik, hogy az adott területre milyen hatással van az azt érintő kormányzati politika, és a bemutatón felszólalókat hallgatva nagyon úgy tűnik, hogy nincsenek túlzottan elragadtatva...

HA NEM ÉRDEKLI, KI A FELELŐS A HÁBORÚÉRT, MÁR GYŐZÖTT IS AZ OROSZ PROPAGANDA

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2022.03.16.


Cenzúra helyett az újfajta manipuláció a túl sok információra épít. Ha összeesküvés-elméletek, képtelen magyarázatok és egymásnak ellentmondó hírek sokaságában találjuk magunkat, elfáradhatunk, és úgy érezhetjük, senkinek nincs igaza, mindenki hazudik. Az orosz propaganda pontosan ezt akarja elérni.


2014. július 17-én délután a Malaysia Airlines 17-es, Amszterdam és Kuala Lumpur közötti menetrend szerinti járata az orosz–ukrán határ közelében, a Donecki területen lezuhant. A repülőgép 283 utasa és 15 főnyi személyzete életét vesztette. Ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó légi katasztrófa a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások óta.

A tragédia legvalószínűbb magyarázata, hogy oroszbarát szeparatisták lőtték le a gépet, mert ukrán katonai járműnek vélték, az oroszok azonban azt kommunikálták, hogy ukránok voltak a tettesek. Ez utóbbi nem annyira meglepő, az viszont igen, hogy a tragédiát követően több hivatalos orosz forrásból számos teória látott napvilágot, a legegyértelműbb propagandától kezdve a legelképesztőbb összeesküvés-elméletekig. A hivatalos narratíva például a különböző elképzelések közül kiemelte azt, mely szerint a gép már eleve holttesteket szállított, és a tragédiát megrendezték, hogy az oroszokat és az oroszbarát szeparatistákat rossz színben tüntessék fel.

Az oroszok célja nem az volt, hogy az orosz információkat elhiggyék az emberek, hanem az, hogy az ukrán információkat hiteltelenítsék.

Krekó Péter szociálpszichológus, dezinformáció-szakértő, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának docense szerint 12 különböző, egymásnak ellentmondó narratíva jelent meg a közbeszédben, amelyeknek forrása legalább részben hivatalos orosz nyilatkozatokhoz vezethető vissza. Mivel az már akkor sem igazán volt, most meg aztán pláne nincs olyan független média, amely ellenőrizhetné az állításokat, Oroszországban a propaganda ezen a szinten is működik, ráadásul külföldön is hatásos, méghozzá azért, mert olyan információs zajt generál, amiben még azok is elfáradnak, akiknek egyébként szándékuk és lehetőségük is lenne megérteni a történéseket. Kira Jarmis, a legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij sajtótitkára szerint ugyanez történt Navalnij megmérgezésének esetében is: még az is belekerült a közbeszédbe, hogy a politikus saját magát mérgezte meg. Krekó Péter szerint ez az információs túltöltés Putyin egyik legfontosabb eszköze a posztmodern diktátori rendszerében...

„A GONDOLATÁRA IS FELTÁMADNA A KISANTANT” – ERDÉLYI MAGYAR VÁLASZ A „NEMZETEGYESÍTŐ TERVRE”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: A szerk.
2022.03.16.


Kötelességüknek érezzük kifejezésre juttatni, hogy a Homoki Pál által vázolt egyik út roppant problematikus, ha nem egyenesen vérlázító. A második pedig nem járható, nem járandó és a gondolatára is feltámadna a kisantant – írja Majoros Péter és Szabó Zsolt. A két erdélyi magyar (egyikük a kolozsvári egyetemen, másikuk az ELTE-n) doktorandusz a Válasz Online-on megjelent vendégcikk olvastán ragadtak tollat. Homoki cikkét már Georg Paul Hefty is bírálta hasábjainkon. Az alábbi írás közlése után a szerzőnek is lehetőséget biztosítunk majd, hogy reflektáljon a kritikákra.


Olvassuk Homoki Pál Válasz Online-on megjelent írását – és elfog minket a döbbenet. Kiállhatatlannak tartjuk azt a gyakorlatot, amikor valaki egy évszámra hivatkozva fejezi ki nemtetszését. Mégis erre vetemedünk most. 2022-ben ilyen írásra nem számítottunk. Amire az olvasó viszont számíthat, hogy miután reagáltunk Homoki írására, alternatív utakat javaslunk a magyar külpolitika számára, bizonyítva, hogy a trianoni problémaköteg bár fájó, inkább adottság a külpolitika számára, mintsem kényszerpálya.

Miközben valóban rég nem látott sebeket kapott a magyar külpolitika az elmúlt két hétben – erre valószínűleg nem csak mi, hanem szomszédjaink is felfigyeltek – jól járunk, ha ezt „kisebb”, oroszellenesnek maszkírozott magyarellenes akciókkal és jogkorlátozásokkal megússzák a határon túli magyar közösségek. Ne legyen kétség afelől, hogy a Válasz Online-t – s így Homoki úr írását is – a magyar nemzetpolitika rosszakarói is olvashatják és Homoki úr írása kapcsán igazolva érezhetik delíriumos gyűlöletük szülte akcióikat. Amiért viszont ezen írás elkészítése mellett döntöttünk: a leghatározottabban visszautasítjuk a Homoki által leírt eszméket és nem szeretnénk, hogy ezeknek akár virágnyelvre átültetett formája elfogadható legyen...

TEGYÜK EGYMÁS MELLÉ A KÉT KÉPSORT!

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.03.17.


Tegyük egymás mellé a két képsort!
Emitt a Putyint éltető tömeg, éljen ő, aki majd visszaadja nekünk Kárpátalját, a Békemenet, amint boldog mosollyal halad a nemzet tolvaja után, egyenlőségpárti tolvaj, egyformán lop mindenkitől, az őt éljenzők zsebeit is kiforgatta már, nagy ováció kíséri félelmetesen harcos retorikáját, miközben nyakig beszarva retteg, nem ment el Kijevbe, az ő békemissziója csak Putyinig terjed, meg addig, amíg engedi a putyini póráz és szájkosár, végül is nyugodt lehet, az ő gyermekei már révbe értek a kontinens nyugati felén, a romlott, erkölcstelen, agonizálódó Nyugaton, a kis butusok, hogy miért nem Moszkvába mentek, Bakuba vagy Nur-Szultánba, miért pont Marbellába, a tömeg engedelmesen halad a Békemenet gigászait követve, akiknek kizárólag személyes érdekeik, nyalással és gerinctelenséggel elért jólétük megőrzése a cél, semmi egyéb, mert ha buknának, oda lenne a Balaton, a jacht, a kastély, a helikopter, szóval engedelmesen megy a tömeg, ha már hozták őket a buszok, remélve, hogy jön a fosztogatás újabb négy éve, talán van még otthon valami a párnacihában, vegye el azt is, elvégre kell a pénz neki, naná, nagy a család, sok a barát, és nyugi, el fogja venni azt is, gátlást és lelkiismeretet ne keress benne, aztán majd cserébe ad szart sem érő, de számára vastag pénztárcát biztosító lélegeztetőgépeket, hadd legyen még nagyobb a kúriája, kápolnával, mert ő nagyon-nagyon keresztény ám, legalább annyira, mint az összes itt vonuló megannyi Teréz anya és Szent Ferenc, meg a kápolna mellé kell kazettás mennyezetű könyvtár is, mert ő könyvmoly, mi más, szóval megy a tömeg, magasra tartott feszülettel, alatta a tolvajok, a várbeli lakásaikat szarért-húgyért nagyokosban lepapírozók, tehetségtelenségüket a közösből díjazottak, a nép meg utánuk, jó ember a Viktor, Putyin is az, lesz majd megint Kárpátaljánk, a Viktor egy hős, önzetlen hazafi, márciusi ifjú, szelíd békegalamb, szárnyal a kedv, mint a kacsamadár, tönkrevágta a forintot, ihaj-csuhaj, sose halunk meg, ő nem, rá se ránt, hisz időben átváltotta a Marbellán élő rokonok közvetítésével, és különben is, holnap jön a Putyin, és hoz nekünk egy Kárpátalját, meg még egyet, tízet, százat, ezeret, csak menjünk utánuk, ott van elől a Győzike is, meg a Zsolti is, meg a Lomnicikből az ifjabb, mind ott vannak, ott tolják az éltes rockereket is, yeeee, szóval megy a tömeg, megy és megy, már övé Kárpátalja, övé Kárpátaljától Marbelláig minden, az egész cuccos, mert jól van vezetve, mert meg lett mondva, mert ki lett adva, mert azért, és most mindenkinek jó, nagyon jó, és dögöljön meg az USA, meg mindenki, akiben nincs filing, yeeee, meg akinek nincs feszület a kezében, mert az nem is kereszténymagyarember, az csak úgy van és kész, de nem lesz sokáig, az garantálva lesz. Hát így.
És egy másik képsor a valódi hősökről, a megfélemlíteni és ellehetetleníteni próbált pedagógusokról és a saját jövőjüktől megfosztani szándékozott, vidám, jókedvű tanítványokról a Kossuth téren, akik a Mi vagyunk a Grundból a „vagy egyszer belehalunk” sort is mosolyogva éneklik. Közülük egyik sem a Marbellán lévő házukért, a kápolnával ékesített kúriáért aggódik, vagy azért, mert előfordulhat, hogy április 3. után nem jön többé értük helikopter vagy honvédséginek becézett magánrepülő, nem az adriai luxuskurvájáért tördeli a kezét, a nap 24 órájában az ő dicsőségét zengő és nagyságáról himnikus strófákban megemlékező közszolgálatinak tréfálkozott magántelevíziójáért, rádiójáért, az engedelmes bértollnokokért, semmi sem lesz, s még talán az oktatás sem lesz olyan, amilyenné a nagy, országos Békemenet vezérlő hatalmasai, szellemóriásai tették, hogy végül a félhülyén tartott, indoktrinált emberek is elfogyjanak körülöttük, aztán már Békemenet sem lesz, semmi sem lesz, se Kárpátaljánk, se Marbellánk, oszt jónapot, boldog karácsonyt, és tévés vita sem lesz, mert nem lesz, mert nem lesz, mert nem lesz, mert csak.
És szégyenszemre, még a végén vigyázniuk kell, nehogy ők kapják a legtöbbet.
Az évek számát tekintve a börtönökben.

„A MAGYAR EMBEREKNEK RÉSEN KELL LENNIÜK” – LEVELEK A HÁBORÚ HÁTORSZÁGÁBÓL

MÉRCE
Szerző: Vendégszerző
2022.03.17.


Erkölcsileg összetörtünk. A rémálom hetedik napjára virradt. Egész nap próbálunk kapcsolatba lépni a Kijevben élő szeretteinkkel. Nem tudták elhagyni a várost, most bombázzák őket. Minden nap sírok, a férjem pedig a szemem előtt őszül és öregszik. A városunkban tüntetnek a háború ellen, de a résztvevőket letartóztatják. Mostanra már minden Ukrajnának vagy az ukrán népnek nyújtott segítséget hazaárulásnak minősítenek (ez 20 év börtön jelent).

Nehéz elhinni, de egyik napról a másikra egy fasiszta országban ébredtünk. A férjemmel titokban háborúellenes röplapokat ragasztunk ki a városban, de másnapra állandóan eltűnnek. Letépik őket.

Egyre kevésbé reménykedünk abban, hogy valaki megállítja Putyint. Már régóta nem törődik a népével, és most a testvéreinket gyilkolja. Mindannyiunkat tönkretesz. Szenvedünk.

Az orosz-ukrán határvidéken élünk, P… városában. Gyermekeink vannak, éppen hadköteles korban. Egyre biztosabb, hogy besorozhatják őket. El akarunk menni, de az ország elhagyását földön, autóval, csak meghatározott okokból engedélyezik. Így csak a férjem és én távozhatnánk, senki más. Megszakad a szívünk. A repülőtereket lezárták nálunk, ahogy minden közeli régióban is.

Kevesen beszélnek arról, hogy mi történik magában Oroszországban. A Euronews csak néhány tüntetést közvetít az ukrajnai események mellett. A legtöbb ilyen tüntetés helyszíne Moszkva és Szentpétervár. De a letartóztatások, a nők és gyerekek verése miatt az emberek jobban félnek a régiókban, mint a fővárosban. Rettenetes, ami történik...

EZ TÖRTÉNT AZ ÉJJEL UKRAJNÁBAN

444.HU
Szerző: MÉSZÁROS JULI
2022.03.17.


- Több belarusz városból is robbanásokról számoltak be, a hivatalos tájékoztatás szerint „tüzérségi lőgyakorlatot” tartanak az Ukrajnával szomszédos országban.

13 halottja van már a kenyérért sorba állók közé zuhant gránát robbanásának Csernihivben.
Doneck kormányzója színtiszta terrorizmusnak nevezte a mariupoli színház lebombázását, ahol a helyi tanács jelentése szerint akár 1200 polgár is meghúzhatta magát azután, hogy a város harmadik hete tartó ostroma során kibombázták őket otthonukból.

- Zelenszkij éjszakai videóüzenetében úgy fogalmazott, „a világ kénytelen hivatalosan is elismerni, hogy Oroszország terrorista állammá vált”.

- A brit hírszerzés szerint az oroszok ellőtték a jobb bombáikat, és most kénytelenek egyre elavultabb, kevésbé pontos fegyvereket bevetni, amik egyrészt kevésbé hatékonyak, másrészt sokkal nagyobb pusztítást okoznak a polgári lakosság körében.

- Az ukrán vezérkar szerint teljesen elakadt az oroszok harkivi offenzívája, éjféli tájékoztatójuk alapján szerdán egyetlen stratégiai céljukat se tudták megvalósítani.

- Négy orosz hadihajót észleltek Japán közelében, valószínűleg Ukrajnába viszik az utánpótlást.

- Ahogy szerdán, úgy csütörtök hajnalban is lakóházat rakétáztak Kijevben, legalább egy ember meghalt...

ORBÁN KÉPES ÖNMAGÁT IS MEGHAZUDTOLNI, HOGY MEGNYERJE A VÁLASZTÁST - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.03.17.


A Békement élén vitt "No War" táblák nem az ukránok melletti kiállást, hanem az autoriter Orbán Viktor melletti kiállást jelentették. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje. 

Az MSNBC amerikai tv csatorna egyik legnépszerűbb politikai műsora ezúttal Budapestről jelentkezett be. És ez csak megkoronázása volt az eddigieknek, mert Beregsuránytól kezdve Tiszabecsen át Záhonyig, hosszú ideje a népes tv-stáb az oroszok ukrán inváziója óta ideiglenes székhelyéül Magyarországot választotta. A legutolsó bejelentkezésük színhelye pedig nemzeti ünnepünk alkalmából Budapest lett, ahonnan instant politikai elemzést adtak. Először is arról, hogy a Békement élén vitt No War, Ne legyen háború! táblák - félreértések elkerülése érdekében – jegyzi meg epésen a műsorvezető, nem az ukránok melletti kiállást, hanem az autoriter Orbán Viktor melletti kiállást jelentették. Orbán portréjának másik határozott kontúrját az elmúlt 12 év húzta meg, amellyel a jelen pillanatban Európa legrégebb ideje regnáló uniós vezetője lett. Aki drasztikusan visszanyeste a demokráciát Magyarországon, többek között azzal, hogy eltávolított bírákat, hogy megtépázta a sajtószabadságot és gyakorlatilag rendeleti kormányzást vezetett be. Pártja pedig rasszista, iszlámgyűlölő, menekültellenes és különösen ellenséges a viszonya az LMBTQ közösségekkel. Orbánnak igencsak feszült viszonyt sikerült kialakítania Európa demokrata vezetőivel, de Trump volt elnök, sőt az amerikai republikánus párt számára is hős és követendő példa lett a magyar kormányfő. Majd kritikus szavakkal írja le Orbán legutóbbi látogatását Putyinnál, merthogy nemcsak Trump, de Putyin is jó barátja. Akiről a Kremlben zajlott találkozó alkalmával pedig az is elhangzott Orbán szájából – elemzi az amerikai tv-műsor, hogy megérthető Putyin érvelése is, amikor Ukrajnáról és a NATO-ról van szó. Ám elég kínos most neki az is, hogy akkor maga ismételgette Putyin szavait, miszerint utóbbinak nincs szándékában megtámadni Ukrajnát. A műsorvezető szerint a magyar kormány tett a legkevesebbet a menekültek ellátása érdekében a szomszédos országokkal való összehasonlításban, a kormány munkáját a civilek vették át. Summa summárom, a két hét múlva esedékes választás tétje – hangzott el az MSNBC műsorában, – hogy a demokratikus Európában marad-e az ország, vagy az autokrata Oroszországba tart-e. És persze hiányolta Orbánt arról a vonatról is, amelyen három európai vezető – jelesül a lengyel, a szlovén és a cseh – utazott Kijevbe, hogy további támogatásáról biztosítsa Volodymyr Zelenszkij ukrán elnököt.

Magától értetődően persze a legtöbb nemzetközi hír Orbán újraválasztásának javuló esélyeit latolgatta, abban a különös prizmában, hogy senki nem gondolta volna, hogy épp az orosz háború lesz a kampány egyik, ha nem a legfontosabb témája – erről ír többek között a Bloomberg amerikai hírügynökségOrbán képes beállítani magát egy olyan szerepbe, amelyben ő jelenti a békét és biztonságot, mert nem sodorja háborúba Magyarországot. Az ellenzék pedig próbálkozik ezt megcáfolni – többek között azzal, miként garantálhatná a biztonságot, ha még egy olyan drónt sem képes befogni, amelyik 40 percen át repült a magyar légtérbenMárki-Zay Pétertől pedig a Bloomberg idézi azt a mondatot, hogy közvéleménykutatásokat nem nagyon tudott eddig sem megnyerni, de választást már nemegyszer.

Ezzel a témával foglalkozik az AFP, francia, az Al Jazeera arab hírügynökség, a Balkan Insight, a Visegrad Insight – utóbbi például arra hívja fel a figyelmet, hogy Európának nagy szüksége lenne a magyar kereszténydemokratákra, akik szembeszállnak a Putyin bábja által megteremtett urambátyám kapitalizmussal.

Foreign Policy magazin Orbánt, a szélkakast illetve a Janus arcú politikust mutatja be, aki mindig kedvező politikai széljárást lovagolta meg, s most, az orosz háború idején megint képes szembemenni saját magával, hogy megnyerje a választást.

Mivel a nyugati liberális demokráciák példátlan mértékű szabadságot, igazságot, tisztességet, virágzást, fejlődést és egymás iránti toleranciát teremtettek, ami maga után vonta – szinte természetszerűleg az illiberális társadalmi berendezkedést, amelynek egyik feltűnő figurája Orbán Viktor lett – vezeti fel a hosszabb Orbán-elemzést a Quillette portál podcastjában illetve lerövidített írásos változatában az a Joe Forgas, aki a 60-as években került ki Ausztráliába. S most azzal került a figyelem homlokterébe, az orosz invázió idején a magyar állami média teljesen átvette, visszahangozza az orosz háborús propagandát, és az oroszok által elkövetett erőszakért a NATO-t illetve az arrogáns Egyesült Államokat teszi felelőssé. A roppant sokrétű elemzésben például szerepel, hogy egyesek kvázi-fasiszta rendszernek hívják, míg Magyar Bálint csak posztkommunista maffiaállamnak. Megállapítja, hogy a választási törvény alig hagy bármi esélyt a versenyre, azonban ha mégis megnyerné az ellenzék, akkor is az Orbánék által bebetonozott illiberális intézményekkel kell majd harcot vívnia a túlélésért.