2019. július 22., hétfő

MI LEHETETT VOLNA, HA NEM MINDEN ÚGY VAN, AHOGY VAN…

KOLOZSVÁRI SZALONNA /  VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.07.22.


Eljátszottam a gondolattal, milyen is lehetne ma az országunk, ha sok minden másképp alakul az elmúlt majdnem egy évtizedben. Az életünkben, persze, amely sziámi ikrek a politikával, akár akarjuk, akár nem. Igaz, azt mondja a Magyarországon élő, a harmincas évei elején járó barátnőm, hogy ő nem foglalkozik semmi ilyesmivel, és nincs is egyedül ezzel. De majd egyszer megérti talán, hogy mindennek köze van mindenhez. Majd amikor az aktuális barátjával nem csak szórakozni járnak, nem csak lenyomják valahogy a napi robotot – amelyiket egyikőjük sem szeret, de hát ez van – és mondjuk jön a családtervezés és a szembesülés a valósággal és a lehetőségekkel, talán akkor majd odafigyelnek arra a létezésüket megcsonkító rendszerre, amelyben most „jól elvannak”.

De visszatérek arra, hogy mi lehetett volna, ha…

Ha 2010-ben Magyarországon egy másmilyen kormány alakul. Nem az összetételre gondolok, hanem a szellemiségre, a prioritásokra, a társadalmi érzékenységre. Ha nem szinte azonnal azzal kellett volna szembesülnie – nem találtam adatot – több tíz? száz? ezer embernek, hogy szó szerint eltűnt az új kormány kezei között a sok kicsi magány nyugdíj – megtakarítása, összesen több, mint három milliárd forint. Voltak, akik elhitték, hogy majd valami magánszámlára lesz átutalva – sokan már akkor is tudtuk, hogy szó szerint belenyúltak a zsebünkbe, és kilopták onnan azt a kis öregkori zsebpénzünket .A milliárdok azóta is tünedeznek el, már sokkal nagyobb tételekben, és bukkannak fel nagymamák és egyéb családtagok számláin.

Ha a 2010-et követő években a kormány, mondjuk, saját „biznicei” mellett az istenadta népre is gondol, és az „élni, és élni hagyni” elvhez tartja magát – mint mondjuk, Putyin pajtás. Aki pont akkora 1G, mint vezér pajtás – de a cár vigyázott arra, hogy kialakulhasson országában egy olyan középréteg, amelyik támogatja őt a mai napig. Neki köszönhetnek sok mindent. Ugyan sokuk azóta külföldre menekítette legalább a családját, mert nem sok minden kell ahhoz, hogy valaki kiessen a pikszisből, de élnek, virulnak, köszönik szépen.

Nagyon nagy kétharmados keresztény kormánya országunknak nem tudott felnőni erre a szintre. Az élni, nekünk és csak nekünk elv váltotta fel az ősi hagyományt. Figyelték, próbálgatták, napról napra, mennyire lehet pofátlankodni, és rájöttek nagyon gyorsan, hogy akármeddig, szinte. A többit tudjuk: lapító ellenzék, kifacsart Alkotmány, tehetségtelen bérencek vezető pozíciókban, az országra szégyent hozó miniszterek. Két nap alatt beterjesztett és megszavazott eszement törvények, nyílt lerablása az országnak. Majdnem a teljes média bedarálása. Néhány szerencsétlen, Bill Gates-nél is tehetségesebb senki üzleti zsenivé emelése – közpénzből, természetesen, hivatalosan állami támogatásnak nevezve, valamint minden, kicsit is fontos tisztségbe feltétlen hívek ültetése.

De ha mindez nem így történt volna…

NEM SZAVAZNAK A FIDESZES JELÖLTEKRŐL AZ EP SZAKBIZOTTSÁGAIBAN

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.07.22.


Trócsányi László után Hidvéghi Balázs alelnökségéről is csak szeptemberben döntenek.

A tervekkel ellentétben nemcsak Trócsányi László, hanem Hidvéghi Balázs alelnökségéről sem szavaznak a héten az Európai Parlament illetékes szakbizottságaiban – írta posztjában Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője.

Mindkét fideszes jelöltet az Európai Néppárt nevezte, és mindkettőjük esetében félő, hogy a bizottságok tagjai elutasítják jelölésüket, ami komoly presztízsveszteség lenne a Néppárt számára...

ÚJABB 6 MILLIÁRD FORINT MEGY ORSZÁGIMÁZSRA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.07.22.


A Nemzeti Kommunikációs Hivatal és a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt. múlt héten Balásy Gyula reklámcégeivel szerződött 10 milliárd forint elköltésére, most pedig újabb 6 milliárdot pályáztattak meg kommunikációs feladatokra. A tender nyertese egy évi másfél milliárd forint árbevételű cég, melynek többségi tulajdonosa egy tavaly novemberben alapított vállalkozás.

Az EU-s közbeszerzési értesítő pénteki kiadásában jelent meg, hogy a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) és a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt. (TMÜ) július 2-án újabb szerződést kötött Magyarország népszerűsítésével összefüggő feladatokra.

A keretszerződés értelmében évente 9 db külföldi és belföldi kampányhoz (tervezetten 6 külföldi, és 3 belföldi) kapcsolódóan többek között kampánystratégiák, kreatív koncepciók, reklámajándékok, tévé- és rádiószpotok, kommunikációs tréningek fognak megvalósulni.

Továbbá lesznek rendezvények is:...

NA, KI NYERTE MEG A MÁV BIZTONSÁGI RENDSZEREIRE KIÍRT PÁLYÁZATOT?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.07.22.


Kis segítség: az, aki nemrég megvette a T-Systemset, és 19 milliárdért fejleszt a BKV-nak is.

A 4iG Nyrt. nyerte a Magyar Államvasutak Zrt. által kiírt „Keretmegállapodás a MÁV Zrt. vagyonvédelmi rendszereinek telepítésére, üzemeltetésére, karbantartására és javítására” megnevezésű, uniós, nyílt eljárás keretében lefolytatott közbeszerzést - jelentette be hétfőn a 4iG Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A bejelentést a távirati iroda is idézte.
A 4iG ezzel egy nettó 900 milliós tendert húzott be: közleményük szerint a három éves és adott esetben egy évvel meghosszabbítható projekt célja, hogy „támogassa” az egységes kártyás beléptető rendszer kiépítését a MÁV Zrt-nél, és „szükség esetén” önálló hálózati infrastruktúrát fejlesztenének a MÁV meglévő intranet hálózatához is. 

A nyertes vállalat a Mészáros-cégflotta új zászlóshajója: a vállalat tavaly került a NER legnagyobb oligarchájának érdekeltségébe – kisebb részben Mészáros Lőrinc, nagyobb részben a Mészárossal remek kapcsolatot ápoló Jászai Gellért tulajdona – azóta pedig elképesztő ütemben terjeszkedik és hasít az állami pályázatokon. Többek között:
- megvásárolták a Telekomtól a T-Systemset
- A T-Systems megszerzésével megkerülhetetlenné váltak a magyar közigazgatásban, az állami és önkormányzati cégeknél, de a Mészáros kör felügyelheti a Nemzeti Választási Iroda elektronikus választási rendszerét és a NAV hálózatbiztonsági fejlesztéseit
- 19 milliárd forint értékű informatikai tenderen futottak be a BKV -nál
- Több mint kétezer iskolába szállíthatnak interaktív táblákat 4 milliárd forint értékben a Klebelsberg Központ megbízásából
- de 800 millióért újítják fel a BKV telefonhálózatát is
A BÉT prémium kategóriájában jegyzett 4iG Nyrt. részvényeinek árfolyama hétfőn 4,05 százalékkal 996 forintra gyengült az újabb nyertes tender hírére. Az elmúlt egy évben a részvények legmagasabb árfolyama 1184 forint, a legalacsonyabb 67,2 forint volt. A Mészáros-féle informatikai cégről írt cikkeinket itt találják meg.

EGYENLŐK ÉS EGYENLŐBBEK - A FÜGGETLENEKNEK ÉS A MAGÁNSZÍNHÁZAKNAK BETETT A TAO MEGSZÜNTETÉSE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NÉPSZAVA
2019.07.22.


Az előadó-művészeti tao megszűnése, ahogy sokan megjósolták, elsősorban a független és magánszínházakat, valamint a befogadóhelyeket hozta nagyon súlyos helyzetbe.

Amíg a nemzeti és kiemelt státuszba sorolt színházak a stabil állami és önkormányzati támogatásnak köszönhetően nem küzdenek napi likviditási gonddal, hiába késik, vagy akadozik a tao-kompenzáció, addig a függetlenek, az alapítványi, vagy más, non-profit formában működő teátrumok − mivel vagyonuk nem lehet, felhalmozott tartalékaik pedig nincsenek −, ha nem kapják meg a korábban bekalkulált tao helyetti összeget, akkor az alapműködésük kerül veszélybe. 

Ezt megerősítette lapunknak Imely Zoltán, a Független Előadó-művészeti Szövetség társelnöke is, aki az alapítványi fenntartású Stúdió K ügyvezetőjeként március óta nem tud fizetést adni a munkatársainak. Elmondta, örül, hogy a Ráday utcai épület fenntartását biztosító közüzemi számlákat rendezni tudja, ami nevezhető bárminek, csak tervezhető működésnek nem. Márpedig egy színháznak legalább egy évre előre kell gondolkodnia, különben nem tud műsortervet összeállítani. Nemrég kaptak értesítést arról, hogy a megpályázott taokompenzációt, vagyis 11 millió 540 ezer forintot hamarosan megkapják. Ebből az ügyvezető rendezni tudja majd a színház munkatársainak elmaradt bérét és várhatóan tartozások nélkül tudják elkezdeni a következő évadot. A Stúdió K megsegítésére egyébként még a múlt év végén közösségi gyűjtés indult, amelyből háromszáznál több adakozó jóvoltából közel ötmillió forint gyűlt össze, így nem kellett egyetlen tervezett bemutatót sem lemondaniuk...

ORBÁN ÉS AZ ÚJ SZOVJET BIRODALOM - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.08.22.


A Kreml pénzügyi támogatást ad a szovjet birodalom visszaépítéséért, amiben Magyarországnak is jut szerep – erről is ír egy függetlennek tartott orosz portál. A keszthelyi pince véletlenül felfedezett aranykincse, magyar katonai gépek Oroszország feletti repülése és Heller Ágnes halála is bekerült külföldön a hírekbe. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban...

ÁLLAMI FÖLDPRIVATIZÁCIÓ – INTÉZMÉNYESÍTETT FÖLDRABLÁS (2015-2016.)

GREENFO.HU
Szerző: ÁNGYÁN JÓZSEF
2019.07.20.Tartalom 

BEVEZETÉS

A KERETEK
CSONGRÁD MEGYE FÖLDÁRVERÉSI TÉNYEI

1. Birtoktestek, méretek, árak – átfogó sarokszámok

1.1. A meghirdetett birtoktestek.

1.2. A sikeresen elárverezett, elkelt birtoktestek

1.3. Az állam kimutatott és tényleges bevételei 

2. Települések I. - helybeli és külső földvásárlók 

3. Települések II. - vesztesek és nyertesek 

4. Lakhely – birtoktest távolságok, avagy a „helybeli földművesség” példái

5. Bérleti viszonyok I – földbérleti kategóriák, területi arányok

6. Bérleti viszonyok II. – földbérlők, földtulajdonosok és háttérkapcsolatok

7. Nyertes árverezők – vásárlás versenytársak nélkül, kikiáltási áron 

8. Nyertes érdekeltségek – családi és/vagy üzleti érdekkörök 

9. A 15 legsikeresebb – 200 hektárnál nagyobb területhez jutott – nyertes érdekkör bemutatása

10. Összegzett eredmények, megállapítások, következtetések és javaslatok 

11. Mellékletek 

11/1. melléklet: Nyertes árverezők, megszerzett területeik és nyertes árajánlataik

11/2. melléklet: A nyertes árverezők és megszerzett területeik bérleti viszonyai 

11/3. melléklet: A Csongrád megyei árveréseken 10 hektár fölötti földterülethez jutott nyertes érdekeltségek, pályázóik és az általuk megszerzett birtoktestek főbb adatai 

ÓRIÁSI ÉPÍTKEZÉS INDULT AZ ALCSÚTDOBOZI ORBÁN-BIRTOKON

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2019.07.22.


Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő készített drón-felvételeket az Orbán Viktor családja tulajdonában lévő alcsútdobozi birtokról, amelyből kiderül, óriási építkezések kezdődtek. A birtokról korábban kiderült már, hogy az Orbán-család tulajdonában van, sőt Orbán Viktor fia kutyájának chipezésekor ezt a címet adta meg lakcímként.

Hadházy Ákos az alábbi szöveggel kommentálta a képeket:

"A legfeltűnőbb, hogy új épület készül, jól látszik a mélyen a földbe ásott alap a már korábban felújított egykori cselédszállás és az istálló között. Nem tudhatjuk, mi lesz ez – Önök is tippelhetnek, hogy bunker, esetleg mélygarázs vagy föld alatti wellness központ épül-e ott. Ami még látható, hogy a második egykori cselédszállást is teljesen átépítik, a tetőt leszedték, újraépítik, de addig belátunk az épületbe. Elegáns megoldással az emeleti szobák egy óriási központi hallt fognak körülvenni.

Nem tudni, hogy Orbán lovakat fog-e tartani, vagy focipálya lesz benne, de az egyik istálló új tetőt kapott, egy részén már fent vannak a cserepek. A másik sorsa még kérdéses-a régi tetőt ott is elbontották de egyelőre nem látunk újat rajta
"...

ITT AZ IDŐ, MOST VAGY SOHA?

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. SZÜDI JÁNOS
2019.07.20. Minden ellenkező állítás ellenére Magyarországra ismét ráköszöntött az elnyomás korszaka! Diktatúrában élünk, akkor is, ha összeül egy testület, amely a Parlament névre hallgat. Ez a testület azonban nem több egy lepelnél, annak eltakarására, hogy az országot egyetlen személy irányítja, aki ukázait törvénynek álcázva közli az alattvalókkal. Akinek kételyei lennének, elolvashatja e testület és bizottságai ülésein készült jegyzőkönyveket, amelyből megállapítható, hogy minden kormányzati beterjesztés vita nélkül, s ha a beterjesztő kéri, kevesebb, mint egy nap alatt elfogadásra kerül. Elolvasható az is, hogy minden ellenzéki előterjesztés vita és megtárgyalás nélkül a kukában landolt. Akinek kételyei lennének, gondolja végig, a miniszterelnök-pártelnök által a Sándor-palotába ültetett, köztársasági elnöki címmel felruházottak, hány alkalommal tagadták meg az eléjük terjesztett iromány kézjegyükkel történő szentesítését? Akinek kételyei lennének, gondolja végig, hogy a miniszterelnök-pártelnök által kineveztetett alkotmánybíróságnak elkeresztelt testület, hány alkalommal mondta ki, a kihirdetett ukáz alkalmazhatatlan?

A hatalom immár tizedik éve lábbal tiporja az itt élők emberi méltóságát, alapvető jogait. Rátelepedik életükre. Beleszól ügyes-bajos dolgaikba. A hatalom jól tudja, a jövő záloga az ifjúság, s miután övé a jelen és a jövő, jogában áll eldönteni az itt született gyermekek sorsát. Jogában áll kimondani, szegény család gyermekének nem jár a szülői szeretet. Nem segítséget nyújt ezért a gyermek neveltetéshez szükséges körülmények kialakításához, hanem a rossz lakáshelyzetre hivatkozással kiemeli a gyermeket az anyai ölelésből és „államosítja”. A hatalom úgy gondolja jogában áll kimondani, szegény család gyermekének nincs joga a tisztességes megélhetéshez, Tíz éve nem emeli a családi pótlékot, mivel ez ellentétes a munkaalapú társadalom elvével. A hatalom úgy gondolja jogában áll kimondani, szegény család gyermekének nincs joga tanulni. Leszállítja a tankötelezettség idejét tizenhat éves korra. Iskola helyett várja a közmunka a fiatalokat. Ezeknél a családoknál eddig tart a családvédelmi akcióterv. Ezek a családok védtelenek. Ki vannak szolgáltatva a hatalomnak. A társadalom peremén tengődnek. Esélyük sincs a felemelkedéshez.

Ez a hatalom magabiztos. Eddig az elesettekbe, a védekezésre képtelenekbe, a szegényekbe, a rokkantakba, a sérültekbe, a fogyatékosokba, a más országból érkező segítségre szorulókba rúgott bele, ahol csak tudott. Most lépett egyet. A hatalomgyakorlás új vonásaként kiosztott néhány kokit a középosztályhoz tartozók részére is. Érezniük kell nincs kibúvó. Ennek az államnak valóban első a gyermek. Olyanná, azzá kell válnia, amilyennek a hatalom akarja. Megszületett az új direktíva. A jövőben minden gyermeknek – az eddigi ötéves kor helyett – négyévesen óvodába kell lépnie. A jövőben minden gyermeknek, aki adott év augusztus 31-éig betölti a hatodik életévét, iskolába kell iratkoznia. Nincs többé iskolaérettség. Nincs többé rugalmas iskolakezdés. A jövőben minden gyermeknek be is kell ülnie az iskolapadba. Nincs többé magántanulói jogviszony. A jövőben minden iskolában az állami tananyagot kell oktatni. Nincs többé alternatív iskola. A hatalom kegyes, a tantervtől harminc százalékban el lehet térni.

A szülők válaszúthoz érkeztek. A lehetőségek adottak, belenyugvás a jogtiprásba, vagy harcolni a szülői jogokért:...


A BUDAÖRSI ISKOLAIGAZGATÓK CSICSKÁZTATÁSA ÉS A KÖZNEVELÉSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA MUTATJA MEG A NER LÉNYEGÉT

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2019.07.22.


Jó nagy spéttel, a köznevelési törvény módosításainak megszavazásakor kezdtem el kapisgálni, hogy nekem személyesen igazából mi a fő bajom az Orbán-rendszerrel, úgy két héttel ezelőtt. És öt perccel ennek a cikknek az elkezdése előtt, vagyis július 21-én, vasárnap este negyed tíz tájban jöttem rá végképp, miközben elolvastam ezt a hírt. Arról szól, hogy az erőforrásminisztérium a rendszerváltás óta liberális vezetésű Budaörs két jól működő iskolájában is visszadobta a sulikat régóta általános megelégedésre vezető, a tantestületek, a szülők és a helyi önkormányzat által is támogatott jelenlegi igazgatók pályázatát. Hogy aztán visszadobás ide vagy oda, azonnal ideiglenes, egyéves szerződést kössön velük, azokkal az igazgatókkal, akiket az el nem fogadott pályázat szerint ugye alkalmatlannak talált az intézmények vezetésére, de annyira azért nem, hogy saját káderek hiányában ne őket nevezze ki újra, de most már csak ideiglenesen. 

Így persze olyan helyzet áll elő, amiben a minisztérium kénye-kedve szerint szívathatja, tarthatja bizonytalanságban és csuklóztathatja az igazgatókat. Pont úgy, ahogyan a július eleji törvénymódosítás is egyetlen célt szolgált: úgy hozni bizonytalan, egzisztenciális félelmekkel teli, függő, csicskaközeli helyzetbe az egyébként remekül elműködő alternatív iskolákat, hogy azok sosem tudhassák, legközelebb megkapják-e a jóváhagyó pecsétet a kerettanterveikre.

Ezek miatt döbbentem rá, hogy nekem mi a fő bajom azzal az Orbán-rendszerrel, amivel amúgy ezer más okból lehet baja az embernek.

Az a fő bajom velük, hogy a lelkükben csendőrök. Vagy mondjuk a kommunista Néphadsereg kiképző őrmesterei. De legalábbis baromira imponál nekik a jogfosztott szerencsétlenekkel csendőrpertuban, lóhátról beszélgető, helyi szinten mindenható csendőrök szerepmodellje.

A mostani, budaörsi esetben és az alternatív iskolákra vonatkozó törvénymódosításban közös vonás, hogy nincs bennük semmiféle racionális elem azon felül, hogy a minisztériumtól eleve függő helyzetben lévő pedagógusokat és intézményeket még függőbb helyzetbe hoz és még az arcukba is dörgöli, hogy “azt csinálok veled, amit csak akarok”.

Az alternatívokat csuklóztató törvénymódosítások esetében, ha lehetséges, még jobban kilóg a lóláb.

Az alaphelyzet ugyanis az, hogy a módosításokra racionális alapon eleve nincs semmi szükség: az alternatív iskolák kerettantarveit most is az erőforrásminiszter hagyja jóvá, aki most is simán dönthet úgy, hogy nem üti rájuk a pecsétet. Vagyis a törvényi szívatásnak mégcsak olyan értelme sincsen, hogy “na most jól kicsináljuk őket”, mivel a miniszternek erre eddig is megvolt minden joga és lehetősége.

De nemcsak ilyen szempontból nincs értelme ennek a két módosítónak: nyilvánvalóan szándékosan úgy fogalmazták meg őket, hogy a szó legegyszerűbb, köznapi értelmében se legyen semmi értelmük. Az egyik módosítás azt írja elő, hogy az alternatívok saját tanterveinek féléves ciklusokban kell megfelelnie a Nemzeti Alaptanterv, vagyis a NAT előírásainak. Csakhogy a NAT maga kétéves ciklusokra írja elő a követelményeket. Vagyis elvi képtelenség féléves pontossággal igazodni valamihez, ami saját maga is csak kétéves időtávokra ír elő dolgokat.

A másik módosításnál még jobban kilóg a lóláb. Ez ugyanis arról szól, hogy, idézem:

"az alternatív kerettanterv tantárgyi struktúrája legfeljebb harminc százalékban térhet el az oktatásért felelős miniszter által kiadott kerettantervben foglalt tantárgyi struktúrától.”

De mit jelent az, hogy egy tanterv struktúrája 30 százalékban térhet el egy másik tantervtől? A módosítás nem mondja meg, hogy mi is az, amitől 30 százalékkal térhetnek el az alternatívok. A tantárgyak 30 százalékát hívhatják másként? A tananyag gépelt oldalban mért mennyisége térhet el 30 százalékkal? Az időkeret 30 százalékában lehet mást vagy másképp tanítani?

A törvény ezt nem mondja meg, persze nem véletlenül.

Az egyetlen célja ugyanis az, hogy a minisztérium csendőrként az érintettek arcába röhögjön és demonstrálja, hogy ő bármit megtehet velük. Ha akar. És ha ők nem hunyászkodnak meg előtte eléggé...

SZABAD SZEMMEL – NINCS ESÉLY ARRA, HOGY URSULA VON DER LEYEN BE TUDJA TARTANI AZ ÍGÉRETÉT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.07.22.Die Welt 

A lap sorra veszi Ursula von der Leyen nagyszabású programadó beszédének legfőbb ígéreteit és úgy ítéli meg, hogy a Bizottság leendő elnöke hiába akarja az uniós támogatásokat a jogállamiság betartásához kötni, arra semmi esélye, mert ahhoz egyhangú döntés szükséges. Az elemzés emlékeztet arra, hogy a német politikus neve részben azért került elő a kalapból, mert a kelet-európai államok meghiúsították Timmermans jelölését, miután az az EU végrehajtó testületének 2. embereként keményen számon kérte a demokratikus normákat Magyarországon és Lengyelországon. Von der Leyen folytatni kívánja az eddigi szigorú irányvonalat, ideértve egy új, éves ellenőrző mechanizmust. Annak bevezetése valószínű. A cikk hozzáteszi, hogy kezdeményezésben Juncker alatt sem volt hiány, ám a tagállamok sokszor kategorikusan nemet mondtak és ezen azután elúsztak az elképzelések, ám von der Leyen most ez utóbbiak közül is felmelegített néhányat. Ezek közé tartozik a menedékjog újraszabályozása, a terhek igazságos elosztása. A részletek ügyében a kereszténydemokrata vezető ködös maradt, de ez egyáltalán nem véletlen, mert a szakértők foga évek óta beletörik a bonyolult kérdésbe. Viszont sikerülhetnek elképzelései a klímavédelem ügyében, noha legutóbb Kelet-Európa keresztbe feküdt a nettó nulla kibocsátást előirányzó vállalásnak. Pénzzel azonban át lehet hidalni az ellentéteket, ezt már ideje hangoztatják a hozzáértők. A külpolitika területén von der Leyen nagyobb súlyt kíván adni Európának. A nagyobb cselekvőképesség érdekében többségi döntéssel váltaná fel az egyhangú határozathozatal rendjét. Csakhogy ehhez az összes tagállam beleegyezése kell, azok pedig aligha adják fel kiváltságukat, hogy megtorpedózhatják a nekik nem tetsző javaslatokat.

A volt osztrák kancellár üdvözölte, hogy szokásos nyári sajtóértekezletén Angela Merkel immár elutasította, hogy megbüntessék azokat az államokat, amelyek elutasítják a menedékkérők befogadását. Sebastian Kurz azt közölte, hogy ő már három éve ezt az álláspontot képviselte, merthogy véget kell vetni a megosztottságnak. És sehová sem vezet, ha bárki szankciókkal fenyeget, annál is inkább, mert kudarcot vallottak a kvóták. Ehelyett minden tagállamnak ott kell kivennie a részét a közös erőfeszítésekből, ahol arra képes, például a külső határvédelemben. Mint emlékezetes, a német kormányfő a múlt pénteken azt fejtegette, hogy a kilátásban helyezett megtorló intézkedések semmi eredményt sem hoztak. Nem vált be, hogy az egyik oldal bunkóval a kezében ült le tárgyalni. Sokkal inkább közösen kell megtalálni a megfelelő utat. Azt is elismerte, hogy keleti tagok ellenállása folytán a menekültek elosztása ügyében hiába született többségi döntést, semmivel nem jutottak előbbre...

SZABADESÉSBE KEZDTEK A NÉMETEK - INNEN MÁR NINCS VISSZAÚT?

NAPI.HU
Szerző: SZABÓ M. ISTVÁN
2019.07.22.


Még annál is drasztikusabban csökken a szén részaránya a német energiamixben, mint ahogyan az eddig feltételezték: csak az első félévben 20 megatonnányi szén-dioxiddal pöfögtek kevesebbet a levegőbe. És a jelek szerint nincs ok a megállásra.

Mivel a megújuló energiaforrások továbbra is gyors növekedésben maradnak, és a szén-dioxid-árak élénkülése tovább tart, a német szénkorszak vége a vártnál is hamarabb megérkezhet - ezzel a tweettel ajánlotta követői figyelmébe a német Clean Energy Wire (CLEW) a dán Karsten Capion hosszú elemző cikkét.

A CLEW-től nem volna éppenséggel meglepő, elvégre a berlini újságírók és médiaszakemberek nyilvános projektjének lényege éppen az, hogy a német energiafordulat (Energiewende) és a globális energia- és éghajlatpolitikai kérdésekről szakszerű tájékoztatást, analíziseket, és tudományos értelemben is magas minőségű írásokat adjanak közre. Csakhogy a Carbon Brief vendégszerzőjének cikke nem egyszerűen "idegen toll", de az az alig korábban kiadott saját anyagukat írta felül.

Capion, aki a Dansk Energy vezető tanácsadója - és nem mellesleg a dán klímatanács, a Klimarådet tagja is - nem kevesebbet állít a friss adatok ismeretében, minthogy a német kormány által 2038 végén lezárandó szénkorszak sokkal-sokkal hamarabb véget ér. Az adatokból kiolvasott prognózis megértéséhez azonban ezen a ponton muszáj pár kisebb kitérőt tennünk.

Szén vagy erdő?

Még 2019. január 27-én jelentette be a német kormány, hogy - 21 órás tárgyalást követően - megállapodott a széniparral, és mintegy 40 milliárd eurós kompenzációs összeg biztosítása mellett 2038-ig leállítják az összes német erőművet. Mindennek a hambachi erdő megőrzése vagy lignitbányává tétele körül kialakult társadalmi-energiaipari feszültség adta meg az alaphangot.

Ahogyan ez a Martin Kaiserrel, a németországi Greenpeace vezetőjével készült Napi.hu-s interjúból kiderült, a középosztálybeliek alkották annak a 10-50 ezer embert a helyszínre vivő tiltakozó megmozdulássorozatnak a magját, amely az észak-rajna-vesztfáliai lignitbányászat felpörgetését akaró RWE AG ellen tüntetett, és előfordult, hogy a rendőrséggel is összecsapott...

MŰANYAGMENTES JÚLIUS: HOGY ÁLLUNK AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁSSAL?

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: DÖBRENTE ANNA
2019.07.22.


Mondj nemet az egyszer használatos műanyagokra júliusban – tulajdonképpen ez lehetne a műanyagmentes július kihívás szlogenje. De vajon honnan indult ez az egész, és mi történik az eldobott műanyagszeméttel itthon és az EU-ban?

Az ötlet 2011-ben látott napvilágot a nyugat-ausztrál partvidéki Perth városában. Ekkor a helyiek még nem is sejtették, hogy a kezdeményezés később nemzetközivé válik: az Ipsos felmérése szerint 2018 júliusában 177 országból 120 millió felnőtt csinálta meg a kihívást – amelyhez több, mint 500 magyar is csatlakozott.

Az Eurostat felmérése szerint a magyar háztartásokban 2016-ban 308 ezer tonna műanyag keletkezett, de ebből mindössze csak 97 ezer tonnát, a teljes mennyiség 31 százalékát hasznosítottak újra, ami 11 százalékkal alacsonyabb az uniós átlagnál. Nagy meglepetésre viszont az olyan országok, mint Írország (31 százalék), Franciaország (26), valamint Finnország és Észtország (25) is hozzánk hasonlóan rossz helyezést értek el ebben a mutatóban...

TÉRKÉPEN A MEZŐNY, AMELY ÖSSZECSAP AZ ŐSZI VÁLASZTÁSOKON

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT, TÓTH RICHÁRD
2019.07. 22.


Áder János köztársasági elnök hamarosan kiírja az őszi önkormányzati választások időpontját, indul a visszaszámlálás. Az ország több pontján – megyeszékhelyeken és fővárosi kerületekben egyaránt – éles versenyre lehet számítani. Van, ahol már azt is tudjuk, kik csapnak össze. Térképre tettük a Fidesz és az ellenzék jelöltjeit.

Október közepén, a nemzeti ünnep előtt lehet a 2019-es önkormányzati választás. Budapesten felállt a mezőny, és a nagyvárosok többségében is lehet már tudni, kit indít a kormányoldal és ellenzéke.

A fővárosban már szinte mindenhol tudni lehet, Karácsony Gergely kikkel akarja legyőzni a Fideszt, vagyis kik a kerületi polgármesterjelöltek. A kerületek közül egyedül Ferencvárosban lesz előválasztás; Pesterzsébet pedig az egyetlen, ahol egy exszocialista polgármester mögé állt be a Fidesz (Soroksáron p
edig egy független mögé)...

TERJED A KÜLFÖLDI HITELKÁRTYÁZÁS - EGYRE DRÁGÁBBAK A PLASZTIKOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.07.22.


Egyre többet használják külföldön bankkártyájukat a magyarok, aminek részben az az oka, hogy a szolgáltatók a betéti helyett több országban ragaszkodnak a hitelplasztikhoz. A kártyás költségek közben egyre nőnek.

A nyaralók közül mind többen szembesülnek azzal, hogy szállásfoglaláskor vagy autóbérlés esetében elvárás a hitelkártya. Valójában az elfogadó nem tehet különbséget aközött, hogy debit vagy credit kártyáról van szó, sőt nem is képes erre (a hétköznapi szóhasználatban nem egy országban minden bankkártyát credit cardnak neveznek).

Van azonban egy ok, amiért a hitelkártyák a preferáltak. Korábban több olyan történetről is írtunk, amikor például szobafoglaláskor hatalmas summát fogtak le (ez nem terhelés, hanem „csak” zárolás, vagyis a pénz megvan, csak éppen nem férhet hozzá a számlabirtokos) a kártya mögötti számláról. A zárolás célja a szolgáltató védelme a fizetés elmulasztása ellen, illetve az esetleg okozott károk megtérítése érdekében. Nem egyszer fordul azonban elő, hogy ezt a „letétet” a fizetés után sem oldják fel. Az ilyen gondok (egyetlen szolgáltató sem szeret hosszasan a reklamációkkal foglalkozni) könnyen kivédhetők, ha a zárolás egy hitelkeretből történik.

A hitelkeretből zárolást nagy eséllyel észre sem veszi a kártyabirtokos. Külön költsége sincs, hiszen nem tényleges hitelfelvételről van szó. Előfordulhat persze így is gond. Hiszen – mint arról szintén értesültünk – a nyaralás költségét a magyar családok nem egyszer a hitelkeretet is beszámítva tervezik...

HA MUSZLIM A MUNKATÁRSAD

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tamás
2019.07.22.


Tamás Oxfordban él és munkájából adódóan napi szinten dolgozik együtt muszlim kollégákkal. Megírta saját, személyes tapasztalatait arról, milyen velük együtt dolgozni. Ezek persze egyetlen ember benyomásai, ezzel együtt is érdekesek lehetnek 2019 Magyarországán.

„A történet a magyar politikai propaganda és a határzár előtt kezdődött. Megérkeztem Angliába és két hónapnyi alkalmi munka után végre rábukkantam egy ígérkezőnek tűnő, részmunkaidős álláshirdetésre.

Bár az angolom szinte nulla volt, jelentkeztem. Volt valamiféle állásinterjú, és mivel nagyon kellett az ember, nem sokat válogattak - másnap kezdtem.

Reggel megérkeztem, és egy multikulturális csapatban találtam magam. Két bangladesi, egy elefántcsontparti és egy indonéz kolléga várt. Együtt kezdtük el első hivatalos munkanapomat Angliában.

Az évek alatt a két bangladesi és az indonéz munkatárs megmaradt, s pár hónapra beugrott dolgozni egy nigériai, egy nepáli és egy brazil is, aztán két éve érkezett egy algériai katolikus és még egy bangladesi, akik ma is velem dolgoznak.

Magyarországon ma érzékeny téma a bevándorlás kérdése, ezért gondoltam, beszámolok, milyenek is a muszlimok a mindennapokban.

A muszlim vezetés elől menekültek

Időközben, ahogy fejlődött a nyelvtudásom, kiderült, hogy az indonéz és az algériai munkatárs tulajdonképpen az országuk muszlim vezetése elől menekültek ide – igen, ők egy nagy csoportot alkotnak a Brit-szigeteken, mint üldözött keresztények.

Most a bangladesi muszlim munkatársaimról írom le tapasztalataimat: hogyan fogadtak, hogyan viszonyulnak hozzám, mint keresztényhez, de ejteni fogok pár szót a hitükről, vallásosságukról és a mindennapjaikról is.

Vallásuk a szunnita irányzathoz tartozik. Ezek a sorok a ramadán idején íródnak, amit ők kőkeményen tartanak. Egy hónapon át, reggel fél négytől este fél kilencig nem esznek és nem isznak; az alkoholt, dohányzást és kábítószerezést kizárják az életükből. A Saría törvényei szerint élnek, de betartják a helyi törvényeket is.

Hitükről nem szívesen beszélnek nekem. Próbáltam faggatni őket, főleg miután az egyik kollégám egy súlyos műtét után elment Mekkába - kíváncsi voltam nagyon mi volt ott, de nem mondott semmit. Ha kérdeztem, csak mosolygott. A másik kolléganőm súgta meg, hogy egy hétig imádkozott Mekkában...

TEOLÓGIA A POLITIKA HÁLÓJÁBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: DEÁK DÁNIEL
2019.07.19.


Hívő ember nem térhet ki az elől, hogy felmérje és minősítse a közállapotokat. Különösen időszerű szólni akkor, ha a politikai hatalom a kereszténységgel takarózik. Ilyen körülmények között felmerül a politikai teológia mibenlétének a kérdése: vajon a teológia arra való, hogy igazolja a fennálló hatalom jogosságát, vagy nem inkább arra, hogy tükröt tartson a hatalmasok elé?

Politika és keresztény hit az élet fontos, de egymástól távol álló cselekvési színterei, amelyek között nem nyilvánvaló az átjárás. Ez igaz nemcsak az elnyomó, hanem a jogvédő politikára is. A következőkben a fenti problémák alapján kínálunk eligazodást.

Magyar táj, keresztény ecsettel

Amikor ma Magyarországon a politikai önkénnyel és az önkény kereszténységgel való igazolási igényével szembesülünk nap nap után, nem árt újraolvasni XI. Piusz 1937‑ből származó intését a világi hatalomhoz. Híres enciklikájának már a címe is sokat mondó: Égető aggodalommal. Az egyházfő szerint a nemzetállami intézmények felmagasztalása hamisság, az ún. nemzeti hit pedig balgaság, hiszen a mindenség királyához képest minden nép kicsiny, és minden nemzeti érték mulandó. Aki pedig ténylegesen nem óhajt keresztény lenni, az XI. Piusz szerint „le kellene mondjon arról, hogy hitetlenségének szókincsét a keresztény fogalomtárból merítse”.

Az enciklika szerint „a természetfeletti kegyelem és a természeti adomány közé tett egyenlőség a vallás által alkotott és megszentelt szókincsbe való erőszakos beavatkozás. Isten népének pásztorai és őrzői mindent meg fognak tenni, hogy a szentségek ezen rablásának és a lelkek megzavarására törekvésnek kellő éberséggel ellene hassanak.” Esetünkben felteendő a kérdés: vajon ma a magyar katolikus egyház felkent vezetői
mindent megtesznek‑e azért, hogy a szentségek lerontása és a lelkek megzavarása ellen erőteljesen és következetesen fellépjenek?

Az Alaptörvényben hivatkozott keresztény értékek leszállítása a napi politika szintjére azzal a végzetes következménnyel jár, hogy az állam megalázza a magyarországi keresztény egyházak vezetőit, és az itt élő keresztény és nem keresztény közösségek erkölcsi romlását idézi elő. A hit szempontjából (az enciklika szerint) bizonyosan nem követhető olyan gondolat, miszerint „»a Jog az, ami a népnek használ«, amennyiben az ember elfogadja, hogy erkölcsileg megengedhetetlen sohasem szolgálhatja a nép javát.”

Politikai teológia: igazolás vagy számonkérés?
...

FELEL, NEM FELEL, SZÍVBŐL, IGAZÁN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.07.22.


Donald Trump megorbánult. Vagy nem is kellett neki annyira, mert Orbán trumpult meg már százezer éve, hogy aztán ne kerülgessük a rögvalót, kimondva az egy igazat, hogy bunkó ez mind a kettő. Egy, romlott akolból valók, vagy valami ilyen. Trump, mint ismeretes, nem is olyan régen rasszista kirohanást intézett saját országa néhány képviselőnője ellen, akiknek más vidékről származtak a felmenői, és eltanácsolta őket a szülőföldjükről, a nagy, és romlott USA országból, vissza a gyökereikhez, az őserdőbe, 
szavannákra vagy akárhová.

Őtet ezért minden szívfájdalom nélkül pofán lehetne, lehetett volna verni, ha nem lenne annyi gorillája, mint az Orbánnak is, napszemüvegben, öltönyben, fülessel és általában fölnyírt hajjal. Az ilyenek akadályozzák meg a népharag megmutatkozását, a spontán lincseléseket, hogy Orbán például a magyarok istenével ismerkedhetne meg, Trump pedig Manituval, vagy akármi más képzelt alakkal, arrafelé sok isten él, míg minálunk csak egy, de leginkább egy sem. Itt hagyott magunkra, úgy ment el az Isten, vagy inkább meghalt, kilehelte a sosemvolt lelkét a szerencsétlen.

Viszont most nem a sokféle – oder egy – teremtőt siratjuk, hanem saját magunkat. Trumphoz visszatérve tehát jegyezzük meg azért, hogy virtuálisan lett képen vágva a manus, de annyira, hogy a szava is elakadt. A CBS újságírója, egy bizonyos Weija Jiang ugyanis megkérdezte tőle, hogyan érezne akkor, ha valaki azt mondaná a feleségének, a Melániának, hogy takarodjon vissza a szülőföldjére, ami Szlovénia volna. Erre nem tudott mit mondani az usákos dúvad, tehát hallgatott. Ebből is kitetszik, mindenkinek el lehet kapni a tökeit, csak jó helyen kell szorongatni.

Orbánnak viszont rengeteg töke van, azonban valami kiismerhetetlen okból egy sem fáj neki. Ő ebbe az erkölcsi magasságba, hogy kérdezheted, nem felel, hiába, se itt, se Fokföldön se Ázsiába’, csak egyszer jutott el, amikor a HVG nem kevesebbszer, mint négyszer tette fel a kérdést neki, igaz-e, hogy Trumpnál a magyar civilek ellen lobbizott, és Orbán négyszer nem adott választ. Viszont enélkül is tudjuk, hogy igen, sőt, azt is, hogy midőn miniszterügynök elvtárs a másik hülyénél esengett, hogy a magyar civilek ne kapjanak norvég pénzt, Trump erre azt felelte csöndesen, ő nagyon szereti a norvégokat...

AZON MILLIÓKHOZ SZÓLVA

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: Mogorva
2019.07.21.


...Ma ilyen pogány rituáléizé keretében én cetliket égettem. Az volt felírva a cetlikre, hogy CEU, MTA, egészségügy, NAT, gazdaság, jövő, megmiegyéb, NER. És közben azt felejtettem el elmesélni, hogy azon milliók, akik az utolsóban hisznek, azok a saját jövőjüket ölik meg az előbbiek pusztulásán örvendezve. A saját jövőjüket IS, na, így pontos. Azon milliókhoz szólnék ma, akik úgysem figyelnek ide, de akik szerint minden kibaszottul fasza: nem, drága gyerekeim. Nem fasza, és egyre inkább nem az. És ez nem ellenetek mondanám, hanem mindannyiunkért. Kiröhögtök? Simán. Én meg akkor vállat vonok, megy az nekem annyira, mint nektek.

Ez az ország régóta és permanensen elárul engem, aki szeretek itt élni, és becsülettel adózom is érte. Elárul téged, aki akár adózol, akár tanulsz, akár nyögdíjas vagy, de még ha államtitkár vagy jó pénzért, úgy is. Bárki is vagy, ez az ország nem érted létezik. Hogy volt egy NER feliratú cetlim is?!? Nanáhogy… Ennyi fájdalom mellett itt soha nem lesz NER. Soha nem lesz. Lehetett volna, és lehetett volna egészen jó, építő és erős összetartozásunk, de így már soha nem lesz. Kösz, főnök, és oszd ezt szét a seggnyalóidnak, az ugrásra kész szervilistáidnak, meg a legnyomorultabb szavazóidnak, és néhány letépett sarkot passzolj szépen oda az ellenzék fedőnevű halmaznak is. Dezső úr meg ne sóhajtozzon, csak tépje azt a kurva tapétát apróra, holnap (ma) kukanap lesz (van), és dolog az Idő.

Vallomásom annyi, hogy én már semmit nem értek, cserébe senkiben nem bízom, senkinek nem hiszek. Ez nem gyakorlat: vegyétek szó szerint. Ez itt egy békés faluszéle, de nincs itt remény, bizalom, vágy, és óhaj-sóhaj. Na jó, sóhaj néha még előfordul. Majd elmúlik az is, maffiabuzik, nem?!?

De.

Veletek együtt elmúlik majd az is.

Megélem én azt, basszátokmeg, most már csakazértis.

És szarjon le benneteket a tehén, amiért ostobán, öntelten, gőgösen, igazából mégis szolgamód’ asszisztáltok ehhez az egész romboláshoz.

HA RÉGEN NYELVVIZSGÁZOTT, ÉS ELVESZETT A PAPÍRJA, AKKOR ÍGY JÁRT!

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.07.22.


Gabriella elveszítette az 1987-ben letett orosz felsőfokú nyelvvizsgájáról kapott bizonyítványát, amire egy új munkahely megpályázásához lett volna szüksége. Nagy meglepetésére azt a hivatalos választ kapta, hogy a 2000 előtt kiállított nyelvvizsga-bizonyítványokról nem tudnak kiadni igazolást, mert erről nincs közhiteles adatbázis. Ha tehát önnek nincs meg a régi papírja, az olyan, mintha nem is tett volna nyelvvizsgát. Így van ez az 1967 és 2000 között letett több százezer nyelvvizsga esetén is.

Gabriella a kilencvenes évek elején angol szakon végzett, munkájához azóta is rendszeresen használja a nyelvet. 1987-ben, másodikos gimnazistaként letett egy orosz felsőfokú nyelvvizsgát is a Rigó utcai Állami Nyelvvizsga Bizottság előtt. Sokakkal ellentétben az oroszt sem felejtette el teljesen, a 2008-as pekingi olimpián angolul és oroszul is tolmácsolt és vendégeket kalauzolt.

Idén egy új állást pályázott meg Budapesten, ahol előnyt jelentett, hogy az angol mellett egy másik nyelvből is van felsőfokúja. Ehhez azonban nem volt elég annak bizonyítása, hogy tényleg beszéli is a két nyelvet, a jogszabályok szerint be is kellett mutatnia munkáltatójának a két hiteles nyelvvizsga-bizonyítványt.

Bár korábban tett középfokút is angolból, az angol szakos egyetemi diplomája egyértelműen megfelelt egy felsőfokú nyelvvizsgának, az orosz nyelvvizsgája bizonyításával azonban komoly problémák adódtak...

MÉSZÁROS LŐRINC ÚJ VEZÉRIGAZGATÓJA IS RÉSZESE A TV2 KÖRÜLI KAVARÁSNAK

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2019.07.22.


Eddig nem hallottunk Gál Miklósról, pedig be tud szállni egy negyvenmilliárdos forgalmú kereskedelmi tévébe és képes vezetni Mészáros Lőrinc legnagyobb vállalatát. Munkába állt az Opus Global új vezérigazgatója, Gál Miklós.

A semmiből ugrott elő Gál Miklós, és mindjárt a felcsúti dollármilliárdos Mészáros Lőrinc cégbirodalmának legnagyobb darabja, a 300 milliárd forintos vagyonú Opus Global Nyrt. élére. A Konzum beolvadása után létrejött, 53 társaságból álló konglomerátum vezérigazgatója lett július 1-jével, és a stratégiai ágazatok – turizmus, energetika, ipar/építőipar, élelmiszeripar – négy divizóvezetőjének munkáját irányítja. Olyanokét, mint a 2010-2015 között MVM-vezér Baji Csaba és a szállodabiznisz elismert szaktekintélye, a Hunguest láncot bő két évtizede vezető Hülvely István. És a szervezet még növekedhet, ahogy beharangozták, a Hunguest külföldön terjeszkedne, a Mátrai Erőművet bővítik, miközben vizsgálnak minden olyan akvizíciós lehetőséget, amely „beleillik a csoport stratégiájába”. Ekkora feladat vezénylésére találták alkalmasnak Gál Miklóst.

Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc nagyobbik lánya, az Opus igazgatósági elnöke olyan potentátként konferálta fel, mint akinek komoly tapasztalatai vannak pénzügyi területen, a vagyonkezelésben, és számottevő pénz- és tőkepiaci múlttal rendelkezik. Azt nem említette, hogy nagy formátumú befektető is egyben, pedig a néhai Andy Vajna TV2-jének megszerzésében is szerepet kapott Gál Miklós. Jó nagy falatról van szó, legalábbis amikor Vajna megvette, akkor 20 milliárd forint körülire tették az árát. Tavaly először nyereséget, mindjárt 1,7 milliárd forintot hozott a kereskedelmi tévé, miközben az állami hirdetéseknek is köszönhetően 39 milliárd forintra pörgött fel a forgalma...

ÚJ ÁNGYÁN-JELENTÉS BÁCSKÁBÓL: VAN, AKI A SEMMIBŐL LETT FÖLDBIRTOKOS

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.07.22.


Több esetben is átlépték a fölvásárlás törvényben megszabott határait, egy polgármester családja egy csapásra földbirtokos lett. Most Bács-Kiskun megye földárveréseit elemezte Ángyán József.

Az egykori földművelésügyi államtitkár minden egyes elemzése azt támasztja alá, hogy a 2012-13-as állami földpályázatok utáni földárverések alapvetően nem változtatták meg a birtokszerkezetet, a tulajdonosi kör átrendezésével viszont a kormánybarát érdekeltségek létrejöttét, erősödését szolgálták. Ángyán József már több megye eredményeit elemezte, most Bács-Kiskun megye árverési eredményeit dolgozta fel.

Ebből is az derül ki, hogy elsődlegesen tőkeerős gazdaságok vásárolhattak földet, valamint olyanok is hozzájuthattak, akiknek ugyan nem volt korábban egy darabka földjük sem, de a Fidesz támogatói körét erősítik. Az országban 180 ezer hektárt árvereztek el a meghirdetett 350 ezerből, a legtöbbet, 28 ezer hektárt Fejér megyében értékesítettek, de Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 18 ezer hektárt adott el az állam. Bács-Kiskun megyében közel tízezer hektárt vásároltak meg a 2015-16-ban kiírt árveréseken. Ángyán József kiemeli, hogy a meghirdetett birtokoknak csupán a 15 százaléka maradt 5 millió forint alatt, ami még elérhető lett volna egy családi gazdálkodó számára is, de nagyobb részt jóval magasabbak voltak a kikiáltási árak.

Ráadásul Bács-Kiskun megyében négy olyan példát is talált az egykori államtitkár - aki éppen a családi gazdálkodók jövője miatti aggodalma miatt távozott a tárcától -, hogy az árveréseken a törvényben a földtulajdonnak határt szabó passzusait is megszegték, ugyanis egy személy 300 hektárnál nagyobb területre licitált. Mivel a földforgalmi törvény egy hosszadalmas procedúrát ír elő a tulajdoni bejegyzést megelőzően, így elképzelhető, hogy az elővásárlási joggal rendelkezők rájelentkezése után csökkenhetett a terület, de a végleges tulajdont feltáró adatokhoz nem jutott hozzá az elemzéseket készítő professzor.

Az egyik ilyen „túlvásárló” a kiskunhalasi polgármester hozzátartozója, aki az árverések előtt nem túl sok földet birtokolhatott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal adatai szerint, hiszen a lehívott területalapú támogatás legfeljebb néhány hektár tulajdonára utal, az árveréseken viszont egy csapásra 459 hektárt vásárolt. Fülöp Róbert édesapja addig más területen dolgozott, ingatlanos, hulladékkezelő és más profilú vállalkozásokat működtetett. 2017 áprilisában, miután megszerezték a több száz hektáros területet, alapítottak is egy mezőgazdasági céget, a területalapú támogatás egy részét, 116 hektár után, az új agrárvállalkozás hívta le, míg 214 hektár után a polgármester családtagja kapta...

POPULISTA IRÁNYBA TOLÓDIK AZ EURÓPAI POLITIKA URSULA VON DER LEYEN MEGVÁLASZTÁSÁVAL

ÁTLÁTSZÓ / VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2019.07.19.


Hatalmas kompromisszum eredménye az a rendkívül szoros választási arány, amellyel végül Ursula von der Leyen (VDL) az Európai Bizottság (EB) elnöki posztját 2019 novemberétől átveszi a következő öt évre. Az új elnök megválasztásával az európai politika populista irányba tolódik el, és megtorpanhat az európai integrációs folyamat. A jó hír viszont az, hogy az európai uniós intézményhálózat működőképes maradt...

A SEGGNYALÁS ISKOLÁJA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.07.22.Ahogy ezt már jeleztük: Magyarország elnyerte a 2027-es vizes világbajnokság rendezési jogát. Két éve már volt vb Budapesten, senki nem vitathatja, hogy jól sikerült verseny volt. Kiválóan vizsgázott az új uszoda; ugyan nem olyan lett, mint amilyennek előzetesen bemutatták, a vb költségeinek pontos elszámolása mai napig hiányzik, de ki törődik ilyen apróságokkal, ha egyszer a rendezvénnyel mindenki elégedett volt. Felesleges firtatni, hogy mennyit is költöttünk el rá, már csak azért is, mert úgy sem fogunk hiteles számokkal találkozni, ez a kormány nem arról híres, hogy minden forinttal pontosan elszámol a közvélemény előtt. Legfeljebb úgy tesz.

Ráadásul most mondhatja a beruházás megrendelője – a kormány nevében Fürjes Balázs -, hogy relatíve máris olcsóbb az Aréna, hiszen azzal, hogy tíz évvel később ismét otthont adhat a világ úszóinak, szinte hozzá sem kell nyúlni, ahogy a kormánybiztos mondja, akár már holnap képesek lennénk lebonyolítani a világversenyt. Ami lehet, hogy tényleg így van, a bökkenő csupán az, hogy a vb nem most lesz, hanem nyolc év múlva, márpedig ami ma jó, az nem biztos, hogy nyolc év múlva is az lesz. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Sportnak adott interjújában Fürjes hozzá is teszi, hogy elképzelhető, szerephez jut majd a későbbiekben építendő kézilabda aréna, amelyet a sportág kontinensversenyére készítenek, az eddigi hírek szerint horribilis áron. Az már nyilván a jegyzetíró rosszindulatú megközelítése, ha arra gondol, hogy a vizes vb és a kézilabda EB létesítmény szintű összehozása máris valami csalafintaságra utal, de nézzék el ezt nekem, nyilván a tudatlanságom a rosszindulat magyarázata.

Hanem nem is ezért ültem a számítógép elé, az íráskényszert a már említett szaklapban publikált interjú váltotta ki. A szerző ugyanis, nyilván az elhódított ’27-es vb okán a következő kérdéssel fordult a kormány emberéhez: „Mennyire kellett lenyűgözni a FINA vezérkarát a pályázattal és a prezentációval? Elvégre még mindenkiben él a két évvel ezelőtti emlék”...


AHOGY A FIDESZ A MODERN FALUT KÉPZELI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT, VAS ANDRÁS
2019.07.22.


Útfelújítás és a járdák rendbetétele helyett a nemzeti és a helyi identitás erősítését, valamint az egyházi közösségi terek fejlesztését támogatja a kormány.

Egy közepes falusi családi ház árát fordíthatják átlagosan közösségi épületek és egyházi terek felújítására azok a szerencsés önkormányzatok, amelyek sikerrel vettek részt a nagy csinnadrattával beharangozott Modern Falvak – lánykori nevén Magyar Falu – program első körében kiírt pályázatain. Noha legtöbb helyen arra számítottak, hogy a valóban legsürgetőbb feladatokra, például a rogyadozó belterületi utak és járdák karbantartására nyújthatják be az igényt, a kormánynak úgy tűnik, más szempontjai voltak. Az összesen 150 milliárd forintos keretből első körében 13 milliárdot osztanak szét, amelyet a nemzeti és helyi identitás erősítésére - keretösszeg 6 milliárd forint –, valamint egyházi közösségi terek fejlesztésére – keretösszeg 7 milliárd forint – lehet fordítani. Előbbi kategóriában 461, utóbbiban 497 projekt nyert. A faluprogram az ötezer fő alatti településeket célozza, benne az ilyen létszámú kisvárosokkal is. A 3155 magyar településből 2887 ilyen van, ez az összes település 91,5 százaléka. 

A nyertes támogatások elosztásban nagy a szórás: van olyan falu, amelyik egymillió forint körül kapott pénzt – ilyen például Úri, Bakonykút és Jákfa –, de több olyan is, amelyik 22 millió forint fölött „kaszált”. Az idézőjel nem véletlen: az általunk megkérdezett polgármesterek zöme szerint ez a pénz jó, hogy van, de nem old meg semmit, és valódi változást nem okoz a falu életében. 

- Ha már adták, örülünk neki, ez is jobb, mint a semmi, de ebből igazából csak látszatfejlesztésre futja, a tetőcserére biztosan nem elég a kultúrházon – mondta a Népszavának egy alföldi falu vezetője. A kormány sikerjelentése szerint a két pályázatra jelentős volt a túljelentkezés, ezért „a Magyar Falu Program 2020-as pályázati céljainak meghatározásakor kiemelt figyelmet fordítanak a helyi közösségek fejlesztésére”. Ezt egy szabolcsi, ukrán határszéli polgármester úgy kommentálta: ha birkanyírásra írnának ki pályázatot, ők azon is elindulnának, mert most nem az számít, mire kell valójában a pénz a falunak, hanem az: mire adnak...