2018. június 18., hétfő

AZ EGYMILLIÓ DOLLÁROS KÉRDÉS: HOGYAN FOGNAK ELJUTNI A CIVILEK AZ EMBEREKHEZ?

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.06.18.


Debbie Gild-Hayo, a legrégebbi izraeli jogvédő szervezet munkatársa szerint most különösen fontos, hogy az emberi jogokkal foglalkozó civilek elmondják az embereknek, mire jó, amit csinálnak. A módszert viszont nehézkes megtalálni. Interjú.

Az izraeli kormány a magyarhoz hasonlóan egész pályás letámadást indított a civil szervezetek egy része ellen. A legdurvább javaslataikat általában visszavonják, de a bevételeik felét külföldről szerző civileket már megregulázták, az emberek nagy részének pedig semmi baja ezzel. Debbie Gild-Hayo, az 1972-ben alapított Társaság a Polgári Jogokért Izraelben (Association for Civil Rights in Israel, ACRI) érdekképviseleti igazgatója szerint most különösen fontos, hogy az emberi jogokkal foglalkozó civilek közelebb kerüljenek az emberekhez, és elmondják, mire jó, amit csinálnak. Az ACRI-nál a médiát és a celebeket próbálják bevonni ebbe a munkába, de nincs könnyű dolguk, mert egyre többen félnek velük szóba állni. Gild-Hayo a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) konferenciájára érkezett Budapestre, az A38 Hajóra, ezután beszélgettünk vele:...

TARTSON HÁT MINKET ÖSSZE A SZENT KORONA EREJE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.06.18.


Szép jó estét mindenkinek! Kezdjük rögtön a nap legerősebb hírével. Mint tudjuk, Orbán Viktor parancsára ősszel esik neki az alkotmányrevíziónak a kormány. A revízió koordinálásával Trócsányi László igazságügyminisztert bízta meg Orbán, aki viszont kap maga mellé két segítőt is. Egyfelől Szájer József EP képviselőt – Handó Tünde, az OBH elnökének férje -, másfelől pedig Németh Szilárd ex-rezsibiztost. Igen, jól olvasták. Az egykori birkózó és szenevedélyes pacalfőző segítséget fog nyújtani az Alkotmány alaptörvény felülvizsgálatában. Az egy dolog, hogy a gránitszilárdságú izét már negyvenhatodszorra módosítják, de hogy ebben ezúttal még egy ahhoz a legkisebb mértékben sem értő ember is segédkezik, igencsak érdekes. Najó, de pont Németh Szilárd?

Az Echo TV ismét csodálatos helyszíne volt egy Semjén Zsolt és Bayer Zsolt közötti, hihetetlen szellemi magasságokban szárnyaló beszélgetésnek. Bayer szóba hozta a miniszterelnök-helyettes igencsak botrányos vadászatait – ha valaki nem emlékezne, országunk második embere egy háziállatot lőtt ki, hogy azt egy helikopterrel végigvonszolja fél Svédországon; a kanadai afférjait meg hagyjuk is -, azonban én itt és most az alább olvasható egyetlen gondolatot emelném ki lóháton vadászó keresztény zseni mosakodásából:
"Az egész politikát addig csinálom, amíg az ember normális lehet."
Hát akkor ezt lehet sikerült egy kicsit túltolni, kedves Zsolt. De sebaj, a kormányban sokan vannak akik hasonlóan jártak, mégis a mai napig a parlament üléseit koptatják. Ilyen például kedves barátunk, Kövér László is, íme:...

MENNYI VAN MÉG A SZOCIALISTÁKBAN? - MIT ÜZEN AZ MSZP HÉTVÉGI KONGRESSZUSA? ELEMZÉS

24.HU - POSZT ITT
Szerző: NAGY ATTILA TIBOR
2018.06.18.


A választási vereség és a tekintélyvesztés ellenére érdemes írni a szocialistákról és a vasárnap zajlott tisztújító kongresszusukról.

Mert noha az MSZP a 2018-as országgyűlési választáson már csak 11.9 százalékot ért el és népszerűsége 10 százalék alá süllyedt, a Jobbikon kívüli ellenzék legnagyobb erejének még mindig ő számít.

Ugyanakkor van hova süllyedni: a lengyel baloldal 2015-ös példája mutatja, hogy közép-európai térségünkben nem szükségszerű baloldali pártnak, pontosabban a kommunisták utódpártjának a parlamentbe kerülni. Most áprilisban Magyarországon se sokon múlott a törvényhozásba jutás, miután az MSZP a Párbeszéddel közös listán indult és csupán 2 százalékkal haladta meg a parlamenti bejutási küszöböt. Mindez ahhoz képest, hogy ez a párt 2002-ben és 2006-ban még 40 százalék feletti listás eredményt is produkált, 1994-ben pedig a parlamenti mandátumok bő felét is megszerezte.

A mostani kongresszus tétje az volt, tud-e olyan vezetőséget állítani, mely képes megfékezni a párt hanyatlását, eljelentéktelenedését, sőt akár növelni az MSZP önkormányzati képviselői, polgármesterei és EP-képviselői számát 2019-ben.

Tóth Bertalan megválasztott pártelnök és a most felálló új elnökség erős kételyeket ébreszt, mert tagjainak jelentős része az elmúlt évek kudarcos politikájának alakítója volt és – Hegyi Gyulát leszámítva – nincs alapos elképzelése a baloldal megújításáról...

A PUDING PRÓBÁJA

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.06.18.


Szokatlanul hosszú előkészítés után és szokatlanul hosszú időt hagyva a felkészülésre, július 1-jén hatályba lép az új Büntetőeljárási törvény, a Be. Persze csak nálunk szokatlan mindez, mert ez máskor is így lenne normális. Az előjátékhoz tartozik, hogy a Navracsics Tibor igazságügyminisztersége idején megbízott, nem kis koponyákból álló kodifikációs bizottságot a hivatalba lépő új miniszter, Trócsányi László tanácsadó testületté fokozta le, és saját minisztériumán belül új bizottságot hozott létre.

Az új Be-ről eddig jóformán csupán Magyar György ügyvéd vészkiáltásai jutottak el a széles publikumhoz, azzal riogatva mindenkit, hogy az új Be. szerint az úgynevezett előkészítő eljárásban akkor is titkos megfigyelés áldozata lehet bárki, ha a bűncselekménynek még a gyanúja sem merül fel.
Nem akarnék hosszú bekezdéseket áldozni erre a témára, de idézném a TASZ szakmai igazgatóját, aki kiemelte, hogy a hatósági lehallgatás, illetve a titkos megfigyelések továbbra is bírósági engedélyhez vannak kötve. „Ilyen esetekben a hatóságnak név szerint kell jeleznie és indokolnia a bíróság felé, kit és miért figyelne meg, ami jogállami garanciának tekinthető akkor is, ha gyanúsításra még nem került sor.” Szabó szerint több fejlett országban vannak erre hasonló példák.

Az sem közömbös, hogy nem bármilyen bűncselekmény esetén lehet ezeket az eszközöket alkalmazni. Bűncselekmény megelőzése céljából például csak akkor, „ha megalapozottan feltehető, hogy attól a szervezett bűnözéssel kapcsolatos, illetve szervezett bűnözői csoportok azonosítását lehetővé tevő információk megszerzése várható.” Azt persze megértem, hogy a korábbi tapasztalatok alapján nem fűződik túl nagy bizalom az eljáró nyomozóhatóságokhoz, beleértve az ügyészséget is, de azért aki ártatlan, annak azért annyira nem kéne halálra rémülnie!
...

TITKOLJÁK, HOGY MIRE KÖLTÖTTE A CÖF AZ MVM-TŐL KAPOTT 508 MILLIÓ FORINTOT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.06.18.


- 2016-ban az MVM 508 millió forintot adott a CÖF-nek

- a CÖF beszámolóiban nincs benne, hogy mire költötték a pénzt
- Csizmadia László egy Magyar Hírlap-cikkben magyarázkodott
- az MVM nem adta ki a CÖF elszámolását a pénz felhasználásáról
- megint bepereljük az MVM-et

Az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. 2016-ban 508 millió forint támogatást adott a kormány kedvenc civil szervezetének, a CÖF-nek. Ezt egy adatigényléssel derítettük ki tavaly, és utána egy újabb igénylésben kikértük a támogatással kapcsolatos dokumentumokat is. Közel egy év pereskedés után, a bíróság jogerős ítéletét követően idén májusban megkaptuk az MVM-től a CÖF támogatási kérelmét, a támogatási döntésről szóló jegyzőkönyvet, és a támogatási szerződést.

Ahogy előre sejtettük, egyikből sem derült ki, hogy miért érezte fontosnak az MVM a fidesz-közeli szervezet félmilliárdos szponzorálását. Ráadásul sem a CÖF adománykérő levelében, sem az MVM-mel kötött megállapodásban nincs szó “a táplálkozásbiológiailag korszerű komplettált ételekről”, holott a félmilliárdos támogatás nyilvánosságra kerülése után ezzel takaróztak Csizmadiáék
.

A támogatási szerződésben azonban az szerepel, hogy a CÖF-nek 2017. november 20-ig kell(ett) elkészítenie a pénz felhasználásról szóló beszámolót. Ezt egy újabb adatigénylésben 2018. május 15-én kikértük az MVM-től, de semmilyen választ nem kaptunk, ezért ismét bepereljük az állami céget.

A CÖF viszont reagált a maga módján: május 30-án Csizmadia László elnök egy Magyar Hírlap-cikkben az MVM-támogatást firtató átlátszós újságírót (engem) “önjelölt Mata Harinak” és bérfirkásznak nevezve hosszan magyarázott arról, hogy mennyi mindent csinált a CÖF 2017-ben, és itt már előhozta a komplettált ételeket is.

De az MVM-től kapott 508 millió forint felhasználásáról a CÖF alapítványának bíróságon leadott beszámolóiból sem derül semmi konkrétum.

A 2016-os beszámolóban csak az áll, hogy abban az évben egy fillért sem költöttek el a pénzből...

REVÍZIÓ LÁBSZAG ELLEN

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2018.06.18.

Ezzel az alkotmány-revízióval, illetve kényszeres alaptörvény módosítgatással, a jó fene se tudja mi a keresztneve, mivel senkit sem érdekel igazán... Szóval az egyetlen szem magyar miniszterelnök úgy van ezzel az irománnyal, mint az egyszeri hülyegyerek', akinek sikerült végre megkaparintania a nagypapa arany zsebóráját, aztán buzgón nekiáll egy antiprecíziós kalapáccsal darabjaira szedni. Részint azért, mivel hogy miért ne, részint meg azért mert nagyon szeret a fogaskerekekkel játszani. Összerakni persze nem tudja az Isten barma, de jól elvan vele. Más kérdés, hogy az ifjú ezermester előbb vagy utóbb brutális megtorlásban részesül, Orbán meg nem.

Hajléktalanok tehát nem lesznek, mivel ezt sarkalatos törvény rögzíti majd. Asztzannya’! Első ránézésre ez bizony irdatlan nagy baromságnak tűnik, másodszorra kissé riasztónak, mivel megtehetik, hogy ilyesmikkel szórakozzanak. Ezek szerint Magyarországon sarkalatos törvénynek nevezzük azt amit csak egyetlen ember képes megváltoztatni, nagyjából a világ végezetéig. Lesz egy ország, amelyik hülyén fog megszűnni. Ha Orbán netalántán egyszer meghalna – nem ártana az ilyesmit már most sarkalatosan megtiltani – Fekete György szelleme még akkor is benne lesz az alaptörvényben. Tiszta kísértetjárás. Így elbánni, ilyen rövid idő alatt egy országgal még a kutyafejű tatároknak sem sikerült, pedig dolgoztak rajta rendesen.

Mit fog még tartalmazni ez a buzgó revízió? Rémisztő perspektíva! Valószínűleg vissza fogjuk még sírni azt a békés időszakot, amikor a nemzet géniuszának fékezhetetlen agyvelejét (Aramo) lefoglalta a Nagy Déli Kerítés körüli buzgólkodás, hazudozás. A Kínai nagyfal úgy 6000 kilométer hosszú, vagy még több, a miénk valamivel rövidebb, ami rendkívül praktikus, mivel könnyedén ki lehet kerülni. Így legalább nem mondhatjuk azt, hogy hazánkban a hülyeség nem ismer határokat.

Ezt az alaptörvényt egyszerűen nem lehet komolyan venni, ennek ellenére szigorúan be kell tartani, ami emiatt egészen groteszk megoldásokhoz vezethet. Persze mindez csak a mélységesen lenézett köznépnet érinti. A hazai fejlesztésű conducător bármikor hozzáigazíthatja törvényeit a saját igényeihez. Lebonthatatlan védelmi rendszert húzhat önmaga, családja, hűbéresei és kegyencei számára. Ez a lényeg. Meg az, hogy a népfelség szerencsére tökéletesen hülye és beéri némi nemzeti büszkeséggel, meg állandó háborúskodással a semmi ellen...

A KLUBRÁDIÓ NYOMORÚSÁGA

AGYCSAVAR BLOG
Szerző: Agycsavar
2018.06.18.


A Klubrádió nyomorúsága…
mindannyiunk nyomorúsága.

A Klubrádió nyomorog? Tényleg? Alig gondolja így bárki, vagy mégis? A tények szerint (vagy amiket én tényként tudok):
- Szinte a teljes vidéki sugárzási lehetőségét elvesztette, csak Budapesten érhető el.
- Hatalmas nemzetközi botrány volt a sugárzási területek elvesztése miatt, de a botránynak komoly következménye nem volt. Morogtak, tárgyaltak, kezet fogtak Brüsszelben a rádió vezetőivel ilyen-olyan EU-biztosok, de aztán nem történt semmi.
- A nemtelen pályázati kudarcot (szürreális indokok) bírósági eljárás követte, amelyen az 1,2 milliárd forintos kártérítési igényből néhány milliót ítélt meg a bíróság.
- A magyar jog a rádió mellett van, Európa és a világ elcsendesült. Kártérítés nem lesz, a sugárzás vélhetően csak Budapesten marad meg, ha egyáltalán.

Ez bizony nem túl biztató. Százezrek hallgatják az utolsó ellenzéki hídfőállást; én is. Mostanában sokszor máshova kapcsolok. Nem csak azért, mert túl sok a rossz hír és lever a reménytelenség ezt a rádiót hallgatva, hanem azért is, mert azt gondolom, hogy a választási kudarcért nem csak a magyar ellenzéki pártok, de a magyar média is felelős, s ahogyan a pártok, úgy a Klubrádió sem vonta le a következtetéseket, és se változásnak, se változtatási szándéknak még nyoma sincs.

Megteheti, hiszen a hallgatók pénze tartja el. (A kis hirdetőket, mint amilyen én is vagyok, nem keresik. Ez is egy nyomor, hogy én pl. áttételen keresztül hirdetek a Klubrádióban, a Lírán keresztül, pedig hirdetnék önállóan is. Azt hiszem, hogy a hirdetési osztályt meg is szüntették.) Hirdetések alig vannak, az irány ugyanaz.

"Ezt a műsort a Klubrádió hallgatói támogatták" – hallani sokszor.

Szerintem a Klubrádió, ugyanúgy, mint az ellenzéki pártok, egyrészt visszatükrözi a mai illiberális, mondhatni vezérelvű helyzetet, másrészt újra és újra meg is teremti.

Egy rövid elemzésben leírom azt, ahogyan én látom ezt a mechanizmust:...

AKI NEM KÖSZÖNT ELÉG HANGOSAN, ANNAK FELGYÚJTOTTÁK A HAJÁT

INDEX
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2018.06.18.


A rendes lányok csendben sírnak címmel a kilencvenes évek dunaszerdahelyi maffiauralmáról írt regényt Durica Katarina. A somorjai születésű írónő megtörtént eseményeken alapuló regényének főszereplői azok a nők, akik a mai napig nem tudták feldolgozni mindazokat a szörnyűségüket, amiket a vadállattá vedlett maffiózók okoztak nekik. Interjúnk a szerzővel.

A kilencvenes években Dunaszerdahely maga volt a pokol. A várost a Pápay Tibor vezette bűnbanda, a Pápay klán irányította. Gyilkosságok, kínzások, csoportos nemi erőszak jellemezte ezt az időszakot, a maffiózók bármit megtehettek, a hatóságok is a kezükben voltak. A Pápay klán uralma akkor ért véget, amikor 1999. március 25-én a banda vezéreit, összesen tíz embert géppisztolyosok lemészároltak a helyi Fontana bárban. Ez volt a valaha volt legbrutálisabb alvilági leszámolás Európában. Jóllehet a szervezett bűnözés ezután is megmaradt Szlovákia magyarok lakta részén, a „civilek" számára egy új, sokkal nyugalmasabb időszak kezdődött. Ám a Pápay klán rémuralmát a dunaszerdahelyi áldozatok – köztük rengeteg nő – a mai napig nem tudták feldolgozni. Durica Katarina a legsötétebb időszakról írt könyvet.

Index: Dunaszerdahely mellett, Somorján nőtt fel. A gyerekkori emlékek mennyiben játszottak szerepet abban, hogy úgy döntött, erről a témáról ír?

Általános iskolás voltam ezekben az években, számtalanszor hallottam a családi összejöveteleken, hogy a dunaszerdahelyi maffiáról beszélnek a felnőttek, mindenki elmesélte, hogy ki mit hallott a környéken. Szinte mindenki hozzá tudott fűzni valamit, hiszen mindenkinek a környezetében volt olyan vállalkozó, akit megfélemlítettek.

Pár évvel ezelőtt egy kozmetikusnál voltam Dunaszerdahelyen, és a mellettem ülő asszony mesélte, hogy milyen nagy családi összejövetel lesz náluk, jönnek az unokái, de sajnos a fia már nem jön, mert ő meghalt, pedig milyen áldott jó gyerek volt. Miközben ezt mondta, a jelenlévők közül mindannyian tudtuk, hogy az az áldott jó gyerek valójában egy haramia volt, akitől mindenki rettegett. Ez a jelenet nagy hatással volt rám. Persze nem csak a kozmetikusnál történtek miatt is leginkább az a része érdekelt ennek a történetnek, hogy szülőként mit tesz egy ilyen helyzetben az ember. Van egy gyereked, és végignézed, ahogy a rendes kisfiúból egy vadállat lesz. Ott élsz egy városban, ahol a fiatalok közül sokan a maffiához akarnak valamilyen módon tartozni, mert ez az egyetlen létező életpályamodell nekik. A gyerekek, a fiatalok azt látják, hogy a maffiózóknak van pénzük, ők járnak drága autókkal, szép ruhákban. A többiek mind a mezőgazdaságból élnek, kapálnak vagy piacra járnak, hajnalban kelnek, és még így sincs annyi pénzük, mint a maffiózóknak.

Ez a maffiaközeg annyira beszippantó volt a kilencvenes években, hogy a szülőknek szinte esélyük sem volt befolyásolni a gyerekeik sorsát.

Pedig ez nem egy nagyvilági maffia volt, nem olyan, mint a filmekben, ennek nem volt romantikája. Valójában egy rendkívül buta, sokszor még írni-olvasni is alig tudó emberekből álló közegről beszélhetünk, ami főleg védelmi pénzek szedéséből és bérgyilkosságokból tartotta fent magát. Rengeteg pénzük volt, de közben háromszobás panelekben éltek, nem úszómedencés villákban...

ÚJ PÉNZÜGYI RENDSZER JÖN, 6000 FORINTBA KERÜLHET A KORLÁTLAN ÁTUTALÁS

PORTFOLIO
Szerző: TURZÓ ÁDÁM PÁL
2018.06.17.


A bankok tavaly 500 milliárd forint pénzforgalmi bevételt értek el, ebből 123 milliárd forint közvetlenül az átutalásokhoz kötődött. Ez az a bevétel, aminek a beszedését teljesen át kell szabniuk, ha életképes szolgáltatásokat akarnak fejleszteni a 2019 nyarán elinduló azonnali átutalási rendszerre. Márpedig a szabályozói elváráson túl az üzleti logika is ezt diktálja. Durva becslésünk szerint egy korlátlan átutalási csomag nagyjából évi 5-6 ezer forintba kerülhetne a lakossági ügyfeleknek a pénzforgalom jelenlegi bővülése mellett.

Tavaly a bankok 504 milliárd forintot szedtek be pénzforgalmi szolgáltatásaik után, ennyi bevételük volt az átutalásokból, a számlavezetési díjakból, a bankkártyás, csoportos beszedési és egyéb tranzakciós díjakból. Ennek kétötödére, összesen 217 milliárd forintra rúgott a beszedett, majd az államnak utalt tranzakciós illeték összege. Ennek jó részét az ügyfelekkel fizetették meg, de a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt illetékét a bankok fizették...

Az MNB számításai szerint átlagosan havonta közel 1500 forintot költünk pénzforgalmi szolgáltatásokra, ebből 400 forint megy átutalásokra...

FRICZ TAMÁS A LIBERÁLIS KULTÚRA HEGEMÓNIÁJÁT KÖVETELI

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.06.18.


Az Ifjúkommunista nevű kádárista lap vezető szerzője, Fricz Tamás ma domináns kultúrát követel Magyarországon, a német Leitkultur mintájára.

A domináns kultúra természetesen azt jelenti, hogy az Orbán altestébe nyelvükkel behatoló felnőttfilmszínházi karakterek, mint például a konzervatív Körösényi által alkalmatlansága miatt az MTA PTI-ből kirúgott Fricz Tamás, élvezzenek előnyt bárkivel szemben, akik a kevésbé mondén viszonyulást preferálják a miniszterelnöki ánuszhoz.

A német Leitkultur kifejezésről Fricz a következőt írja

"Ehhez képest Friedrich Merz, az uniópártok akkori frakcióvezetője 2000-ben már arról beszélt, hogy a migránsok integrációja akkor lehet sikeres, ha kifejezetten a német kultúrához alkalmazkodnak és illeszkednek az országba érkezők, a Leitkultur tehát nála már egy olyan irányadó kultúrát jelentett, amelynek része az alapjogokon túl egyfajta értékrend, erkölcsi, magatartási és viselkedési mód, illetve természetesen a német nyelv és kultúra ismerete."

Csakhogy Friedrich Merz "freiheitliche deutsche Leitkultur"-t követelt. A liberális német domináns kultúra elfogadását követelte a bevándorlóktól. Itt a liberális jelző nagyjából ugyanazt jelenti, mint a liberális demokrácia kifejezésben. "Deutschland ist ein weltoffenes und ausländerfreundliches Land"- azaz "Németország egy kozmopolita és külföldibarát ország"- mondta Merz. Ez egy mérsékelten konzervatív, inkább konzervatív-liberális szöveg, amit én akár el is tudok fogadni (szemben mondjuk Jürgen Habermas-szal). Csak persze Fricz semminek nem néz utána, mert ilyennek szülte az a drága kommunista mamikája.

Azon kevés lényegében véve liberális beállítottságú magyar polgár közé tartozom, aki nem mondana olyat, hogy Alföldi Róbert jobb rendező, mint Vidnyánszky Attila. Azt esetleg mondanám, hogy Alföldi színháza általában közelebb áll hozzám, mint Vidnyánszkyé. Tulajdonképpen azt sem állítom, hogy Vajda Mihály akadémikus egészen biztosan jelentősebb filozófus, mint az általam többször megénekelt Mezei Balázs professzor vagy azt, hogy Kis János munkássága Körösényi András elé helyezhető. Állítsák ezt azok, akik értenek az ilyesmihez. Kifejezetten káros baromságnak tartom a facebooklilberális értelmiségiek fricztamáskodását a progresszívmagyar társadalomtudomány és kultúra felsőbbrendűségéről (ők persze finomabban fogalmaznak, az én hátam azonban egészen finoman sem tollas).

Ahol karrieristák előnyszerzéséről van szó, ott karrieristák előnyszerzéséről van szó. Kétezerötben a Gyurcsány mellett tülekedő holdudvariak is előnyt akartak szerezni maguknak, és most a majomparádé Fricz Tamás is. Jó, jó, nem teszek egyenlőségjelet közéjük, Fricz gyakorlatilag alulmúlhatatlan tehetségtelenségben, de láttam, amit láttam. Az orbánizmus a tehetségtelen senkiháziak tombolásáról szól, a gyurcsányizmust pedig talán még nem is szegény Gyurcsány Ferencről fogják elnevezni, hanem Gyurcsány Géza Attiláról a jeles izlandistáról. Mindazonáltal...

Az elkövetkező pár hétben a magyar mocsár rendesen fel fog kavarodni, ezek a szörnyetegek tudják, hogy most jött el az idejük. Semmit sem tehetünk ellenük, de legalább azt a semmit tegyük meg hölgyeim és uraim.

A NYUGAT BŰNRÉSZESSÉGE, HOGY FENNTARTJÁK A FIDESZ ILLIBERÁLIS RENDSZERÉT (INTERJÚ)

444
Szerző: plankog
2018.06.18.


- Brexit, Trump, NER, új olasz kormány: egyre többet dobálózunk olyan kifejezésekkel, mint a populizmus, a nativizmus vagy az illiberalizmus. De mit jelentenek ezek valójában?

- Mi a „nem demokratikus liberalizmus”, és miért lesz abból illiberális rendszer, ha egy ellenzék a tiszta lelkű népre hivatkozik a korrupt, rohadt elittel szemben?

- Ezeket a kérdéseket beszélük át a téma kutatója, a holland Cas Mudde társaságában.

- Mudde épp egy hónapos európai turnén vesz részt, szinte minden napra jut egy előadása, Budapesten a CEU-n adott elő, ahol korábban tanított is.

Több könyve és tanulmánya is megjelent a témában, emellett rendszeresen ír véleménycikkeket.
Mit jelent valójában a populizmus?

A populisták úgy látják a társadalmat, hogy az élesen két részre van osztva: vannak a tiszta emberek és a korrupt elit. Ezek a csoportok pedig homogének, és egymással antagonisztikus ellentétben állnak:

az emberek egységesen tiszták, az elit egészében rohadt, a különbség így erkölcsi természetű.
A populisták szerint pedig a politika feladata, hogy „az emberek általános akaratát” tükrözze.

A populista korábban főleg negatív jelző volt, ma egyre többen vállalják büszkén.

Volt pozitív, és negatív jelentése is, de az igaz, hogy mára sokan megfordították a jelentését, és azt hirdetik: a populista azt jelenti, hogy olyan politikus, aki hallgat az emberekre, vagyis valójában azt, hogy jó demokrata. Persze igazából nem ezt jelenti a kifejezés. Hasonló a helyzet a rasszizmussal - már a nyolcvanas évek szélsőjobboldalán megjelent ez az érv, hogy ha a rasszizmus azt jelenti, hogy valaki kiáll saját népe mellett, akkor igen, rasszista vagyok. Pedig valójában a rasszizmus sem ezt jelenti.

Az is igaz, hogy a populista jelzőt sokszor használták bunkósbotként politikai vitákban olyanokra, akik kényelmetlen témákat feszegettek.

Igazság szerint tényleg túl sokszor használják fegyverként az olyan kifejezéseket, mint a rasszizmus, a fasizmus, vagy akár a populizmus, és ettől valóban gyengül a jelentésük. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne definíciójuk.

A populisták sokszor valóban fontos kérdéseket vetnek fel, vagy tesznek politikai üggyé témákat, akár a liberális demokrácia keretein belül is. Önmagában például Orbán Viktor bevándorlás-ellenessége, vagy a migránsok európai elosztásával való szembenállása sem ellentétes a liberális demokráciával, ezek tényleg olyan dolgok, amikről politikai vitát kell folytatni. De mivel ilyen felvetések sokszor populistáktól érkeznek, magát a felvetést is annak bélyegzik sokszor, ami rossz út. Aki így tesz, vakká válik valóban súlyos problémákkal szemben, amikkel foglalkozni kellene, bár nem feltétlenül úgy, ahogy a radikális jobboldali populisták teszik...

DIÁKMUNKA: IDÉN NYÁRON TÖBBET KERESHETSZ - NAGY A KERESLET A FIATAL MUNKAVÁLLALÓKRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.18.


Emelkedő bérekkel találkozhatnak idén is a diákmunkát vállalók a minimálbér emelésének és a munkaerőhiánynak köszönhetően. Az órabérek 794 forintnál kezdődnek, de jócskán hirdetnek óránként 1000 forint felett fizető állásokat is. A hiányszakmákban 20 százalék feletti a béremelés

A nyári szünet kitörésével tömegesen vállalnak munkát azok a diákok is, akik év közben nem dolgoznak. Jó hír számukra, hogy a minimálbér emelésének köszönhetően idén már óránként legalább bruttó 794 forintot kell fizetni a munkájukért, a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfogú szakképzettséget igénylő munkakörökben pedig 1038 forint az alsó határ. (Ez tavaly még 733 és 926 forint volt.)...

SVÁJCBAN IS SÍRVA VIGAD A MAGYAR

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Józsika
2018.06.18.


A bolgár virágkötő csaj, a mosodás Józsika, a marokkói konyhafőnök – nem, nem egy Rejtő-regény szereplői ők, hanem Ütvefúró kollégái és ismerősei, akikkel időről-időre buliznak egyet „Aprajafalván“. Szóval a posztból kiderül, azért nem csak a magyar vigad sírva, legalábbis Svájcban nem

„Buli van aprajafalván

Ezzel az irománnyal régóta adós vagyok, már kérdeztétek, hogy mit csinálunk a szabadidőnkben. Egyszerű. Bulizunk. Az iromány maradéktalan élvezettel történő olvasásához tessék elindítani a belinkelt videót, a hangerőt meg olyan 40 % -ra belőni. Amellett ugyanis még lehet beszélgetni....

Csütörtök este. A többiek szabadosok, én szokás szerint műszakba megyek este. Áthívok mindenkit, heten leszünk, mint a gonoszok. Lengyel kollega is ott lesz. Ő szereti a hasát. Ez a gyerek nem finnyás fajta, ha lenyel egy borotvapengét, utána rákövetkező nap kis acélrudakat potyogtat.

A YouTube-ról a „So Strong Out C-Block“ remixe szól. Ez a himnuszunk. Majd a „Kick It“ Anton Ishutintól a következő. Miközben bámuljuk a nagyképernyős TV-n a bikinis lányokat, egy kicsit odaképzeljük magunkat mi is a tengerpartra..."

SZILÁRD ÚR, EZÉRT TUTI MEGSIMOGATJA A FEJEDET A FŐNÖK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.06.18.


...az MSZP elnökválasztásáról lenne pár gondolatom, noha ennek a témának is vannak nálam sokkal nagyobb szakértői. Különös tekintettel a közpénzből kitartott napos oldalon. Egészen bravúros, ahogyan a lakájok egymásra licitálva, alig titkolható gúnnyal rontanak neki a Fidesz néhai váltópártjának. Természetesen az állampártnak – változatlan meggyőződésem szerint – elemi érdeke egy darabjaira hullott, gyenge, ám a demokratikus látszat kedvéért létező ellenzék, de azért vicces volt, ahogy a Fidesz egyik házi politológusa (igen, az aki Szili Katalin pályafutásában látta meg a baloldal egyetlen sikertörténetét, és azonnal könyvet is írt róla) megadta az alaphangját az MSZP ellen irányuló összehangolt gúnyáradatnak. A Galló Béla névre hallgató kiváló szakember már tegnap reggel beharangozta a Migráns1 csatornán, hogy az ország szempontjából, meg úgy mindenféle értelemben tökmindegy, ki lesz az MSZP elnöke.

Galló Béla szerint a szocialista párt régen betöltötte történelmi hivatását azzal, hogy az élelmes kádári nomenklatúra érdekeit képviselte a tulajdonviszonyok átalakítása során, mára ezek az érdekcsoportok zömmel elpártoltak az MSZP-től.

A szakember szerint ráfér az országra egy színvonalasabb baloldali politika, hiszen az nehezen cáfolható, hogy van 3 millió szegény Magyarországon, ami az uralkodó elitek közös felelőssége, az MSZP orbánozása azonban nem vezetett sehova, még az elhanyagolt szegények is inkább a Fideszt választották.

A baloldalon fordulatra lenne szükség a nemzeti érzékenységű szociáldemokrácia irányába, ám ehelyett továbbra is a liberális befolyásoltság érvényesül, és ha Tóth Bertalant választják, ez marad továbbra is. Tóth Bertalant a régiek támogatják, politikusként nem sok vizet zavar, megmondják neki merre az előre. Ez a tisztújítás a régiek bosszúja lehet Mesterházy Attila évekkel ezelőtti fiatalításáért. (MTI)


Viccesnek találom, hogy a nagy erőlködésben néha azért Freud kikönyököl ezeknek a fontosabb-jelentéktelenebb lefetyelőművészeknek a száján. Mélyen egyetértek Galló Bélával, ezért még a nevetséges önellentmondásaitól is hajlandó vagyok eltekinteni. Mert az mégiscsak nagy igazság, hogy az élelmes kádári nomenklatúra tartóoszlopai ma már legnagyobb számban, a lehető legnagyobb megbecsülés által övezve éppen a Fideszben csücsülnek, nincs még egy olyan párt, ahol az elvetélt rendszerváltás előtti időszak ennyi kulcsfigurájának ma is lapot osztanak (szevasz, Kövér!). Arról nem is beszélve, hogy ezek szerint mégsem sikerült maradéktalanul felszámolni a szegénységet, ahogyan azt minden alkalommal kikérik maguknak az urak. Ezek szerint mégiscsak igaz, hogy az ország legalább egyharmada nélkülözni kénytelen. Van ez így, néha az ellenség obligát ostorozása felülírja a propagandát.

Ezzel nagymértékben egybevág, hogy a lopott pénzből működő Magyar Idők egy ma reggeli cikkben harsogja, hogy minden gyermeknek jut meleg étel, az állam több mint 140 ezer rászorulónak segít a leghosszabb iskolai szünetben, ez a szám pedig jelentősen magasabb, mint amennyi 2010-ben volt. Amellett, hogy nyilván nem az állam, nem a kormány és nem a Fidesz segít, hanem az adófizetők, tehát nincs olyan, hogy ingyen ebéd, bámulatos, ahogyan megpróbálják minden alkalommal sikerként előadni, hogy nem csökken, ellenben évről-évre nő az éhező gyerekek száma. Márpedig ahol a gyerek éhezik, ott a család többi tagja hatványozottan éhezik.

De nem baj, mert az Orbán-klán fideszes ügyvédje például egyáltalán nem kényszerül nélkülözésre. A Bajkai Hajléktalanvegzáló István nevű lényről van szó, aki alapembere annak a cégnek, amelyik hatalmasat kaszált a Lázár-féle kancellária 2016 júliusa és 2017 február vége közötti tenderein (tanácsokat adtak ők 9 milliárdért). Ez az egyik legocsmányabb darabja azoknak a közbeszerzési eljárásoknak, amelyeket az Európai Bizottság auditorai megvizsgáltak és dobtak egy hátast. A jól fejlett Bajkai sikertörténete csak az egyik a 29 vizsgált közbeszerzési eljárás közül (25-ben súlyos szabálytalanságokat állapítottak meg a brüsszeli gazok!), amelyek miatt Brüsszel most alsó hangon 100 milliárdot vasalhat be a kéményen bambuló kisemberektől, azaz Magyarországtól. Oda se neki, még mindig jobb, mintha bezzegazelmúlt nyolc év bukott politikusai miatt kellene, nem igaz, híveim Orbán imádatában? Dehogynem...

NAGYOT KASZÁLT ORBÁN RÁHEL FIDESZES ÜGYVÉDJE, BRÜSSZEL MOST SZÁZMILLIÁRDOT VASAL BE RAJTUNK

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2018.06.18.


Lázár János és társai átengedték a közbeszerzések ellenőrzését kormányközeli külső tanácsadóknak, és milliárdokat fizettek érte. A munkát pocséknak találta Brüsszel és most a tanácsadói díj sokszorosát fizetteti vissza Magyarországgal. Százmilliárd forintnál biztosan nagyobb lesz a számla. 

- Eddig úgy tudtuk, kiválóan teljesített az uniós támogatásokat menedzselő apparátus, a 2017-es munkájuk után – mint megírtuk – összesen mintegy 20 milliárd forint céljuttatásnak nevezett pluszpénzt kaptak.
- Patent lehetett a közbeszerzések ellenőrzése is, hiszen a területet felügyelő Miniszterelnökségen 3,3 milliárdot osztottak szét.
- Az uniós projektek közbeszerzési ellenőrzését alaposan körbebástyázták külső szakértőkkel. Soha ilyen nagy értékű szerződéseket nem kötöttek tanácsadókkal: például a kancellária 4,8 milliárdos keretmegállapodást kötött erre.
- Most azonban az derült ki az Európai Bizottság leveléből, hogy a magyar közbeszerzésellenőrzésen átcsusszant szinte minden, a szabálytalanságok zömét nem észlelték se a belső, se a külső munkatársak.
- Vagy ha igen, nem tettek semmit.
- A brüsszeli auditorok az ellenőrzés nagymérvű kiszervezését indokolatlannak találták. A tanácsadódíjak egy részét nem fizetik ki, azt a magyar költségvetésnek kell állnia.
- Ennél is többet kell fizetni az elnézett szabálytalanságok miatt. Százmilliárd forintnál bizonyosan többet.

Sose találtak még ennyi hibát az Európai Bizottság auditorai: 29 közbeszerzési eljárás közül 25-ben súlyos szabálytalanságokat állapítottak meg – derül ki a magyar hatóságoknak megküldött levélből. Ez a mérlege a tavaly novemberi helyszíni vizsgálatnak, amely a közbeszerzések ellenőrzésének hatékonyságát vizsgálta. Az eredmény pedig nagyjából bukás: mint a múlt héten közöltük, 3-mas besorolást kapott a közbeszerzés ellenőrzési rendszere, ami azt jelenti, súlyos hibákkal, éppencsak működik, jelentős javításokra van szükség.

Alapvetően a Miniszterelnökségen belül működő közbeszerzési felügyeleti főosztály (kff) munkájáról van szó, ez a részleg kulcsszereplő, az ő szabályossági tanúsítványuk nélkül nem kaphat senki uniós támogatást. A brüsszeli auditorok azonban úgy találták, hogy a kff a súlyos szabálytalanságoknak csak a töredékét észlelte. A jelentéstervezet 4 esetet említ, de ezeket is azzal, hogy a kff aztán nem tett hathatós intézkedést a szabálytalanság megakadályozására...

A HAJLÉKTALAN AZ ÚJ MIGRÁNS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.06.18.


Hamarosan jönnek a propaganda beszámolói a hajléktalan-bűnözésről, az otthontalanok okozta járványokról és a fedél nélküliek nemzetbiztonsági kockázatáról. A kormány megint a leggyengébbekből, legvédtelenebbekből kreál virtuális ellenséget.


A hajléktalan lét esztétikai alapon történő betiltása, börtönnel fenyegetése épp olyan, mint a munkanélküliség jogi üldözése. A KMK, vagyis a közveszélyes munkakerülés tényállása már/még nem része a jogrendszernek. Ellenben a hajléktalanság szankcionálása maholnap (ismét) az lesz.

Az érvkészlet gyorsan elkészült. A legteljesebb felsorolását a kormányzati indokoknak a Pesti Srácok propagandatermék adta a minap itt és itt. A betűhalmazban minden hatalmi indok megtalálható:...

ÍME ORBÁNÉK 18 MILLIÁRD FORINTOS HAZUGSÁGA

24.HU / POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.06.18. 


Azért csak sikerült a mélypontokban gazdag rendszerváltás utáni magyar futball- és politikatörténet legnagyobb hazugságát megépítenie Orbán Viktornak és Mészáros Lőrincnek Felcsútra. Ezt úgy becézik, hogy Puskás Akadémia. Mármost ennek a közéleti bohóctréfának természetesen semmi köze Puskás Ferenchez és semmi köze az akadémiához.

Globális kitekintésben sem tudunk példát hozni afféle legendalopásra, amit Orbán Viktorék végrehajtottak a legnagyobb magyar futballista kispestiből felcsútivá tételekor.

Tényleg, mintha holnaptól a Starbucks kezdené mesélni, hogy Petőfi Sándor náluk jelent meg 1848 egy márciusi reggelén papírpoharas lattéval, faragni még kicsit a Nemzeti dalon.

Ez, ugye, egyelőre nem történt meg, az azonban igen, hogy az utanpotlassport.hu közzétette statisztikáját arról, az egyes NB I-es csapatokban hány percet játszottak húsz éven aluli játékosok az évadban. Ebben a rangsorban a Puskás Akadémia az utolsó, tizenkettedik helyen végzett: ott összesen 26 percig volt pályán fiatal a harminchárom forduló alatt. Mondom, huszonhat percig. Csak összevetésképpen: a listavezető Szombathely több mint 3000 percig játszatott ifistákat, a balmazújvárosi Haris Attila meg egyedül letudott 2257 percet.

Ennél a huszonhat perces információnál megdöbbentőbb adat a felcsúti rémálomparkról már nem lesz.

Az adófizetők pénzéből finanszírozott taóból eddig majd 18 milliárd forintot toltak az Orbán kertje melletti kalandparkba. De a magyar embereknek valójában ennél is sokkal többe került a projekt, hiszen a miniszterelnök már elmondta, hogy képes hatni a cégekre annak érdekében, hogy segítsék a felcsúti klubot.

Egyben biztosak lehetünk: ha a cégek odasietnek a legreménytelenebb, szurkoló nélküli, a magyar futballkultúrát létezésével rongáló úgynevezett akadémiához, akkor máshol realizálhatják a hasznot, merthogy a támogatás közvetlenül nem hoz nekik semmit, alapja nem lehet üzleti döntés. Egy múlt és drukker nélküli csapat támogatására egyszerűen nincs más racionális magyarázat, mint hogy a miniszterelnök politikai döntésekkel díjazza az adakozókat.

Azaz a felcsúti bohózat minden elemét az adófizetők finanszírozzák...

NAGY IMRE EMLÉKÉRE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.06.16.Ő az, aki ma senkinek sem kell, egyúttal ő annak az eseménynek emblematikus figurája, melyből - teljesen tévesen ugyan - mindegyik mai politikai erő saját legitimációját eredezteti.
A mai politikai világ se lenyelni, se kiköpni nem tudja, viszonyukat hozzá a mai politikai erők elkenik, mint lekvárt a palacsintán, próbálják saját szájuk íze szerint értékelni, de valahogy sehogy sem sikerül, valahogy mindig előbukkan a rákent máz alól a sztálinista bolsevik.
Talán az az oka ennek, hogy az életbenmaradáshoz egészen más tulajdonságokra volt szükség Sztálin Szovjetuniójában, mint amilyen tulajdonságokra egy szocialista/kommunista forradalmárnak szüksége lehetett.
Így adódott aztán, hogy aki elvhű forradalmár volt, vagy csak tehetséges politikus, vagy hithű forradalmár volt, az általában áldozatául esett a sztálini tisztogatásoknak.
Sztálin birodalmában nem elvhű, nem hithű embrekre volt igény, hanem a Gazdához hű emberekre - sokszor még ez sem volt elég.
Bizony, aki túlélő szeretett volna lenni, annak erősen figyelnie kellett a széljárásra, és lépten-nyomon bizonyítania kellett rendíthetetlen hűségét.
Ebben Nagy Imre kétségkívül remekül teljesített, és nem is volt vele semmi baj Sztálin haláláig, amikor aztán eljött az idő, mikor az alkalmazkodóképessége csődöt mondott...


A FOCIVÉBÉK EDDIGI TÖRTÉNETÉNEK FELEJTHETETLEN SZTORIJAI

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.06.17.


A 17 eddigi világbajnokság bővelkedett színes történetekben, botrányokban, bírói bakikban, sikerekben és kudarcokban. Szorgos statisztikusok rögzítették az adatokat, akár a leggyorsabb gólról, akár a legtöbb kiállításról.

1930-ban Uruguayban csak a világbajnokság ötletgazdája, a francia FIFA-elnök, Jules Rimet közbenjárására vettek részt európai csapatok, akik a nagy gazdasági világválság miatt drágállották a részvételt. Belgium, Franciaország, Jugoszlávia és Románia válogatottja hosszú hajóút után érkezett a dél-amerikai országba. A vébétörténelem első gólját a francia Lucient Laurent szerezte a Mexikó elleni, 4:1-es gall győzelemmel zárult nyitómérkőzésen. Az előző két olimpián is győztes Uruguay végső diadalát odahaza milliós fieszta és nemzeti ünnepnap fogadta, a döntőben vesztes Argentínában viszont törtek-zúztak a csalódott szurkolók.


1934-ben Olaszországban már selejtező után játszott a 16 csapat, ám Argentína szándékosan gyönge válogatottat küldött, az ellen tiltakozva, hogy Benito Mussolini kezdeményezésére több, olasz származású argentin sztárt is honosítottak a házigazdák. A végül győztes rendezők válogatottját a játékvezetők több alkalommal is látványosan segítették, a helyenként brutálisan játszó azzurik közül viszont így is kiemelkedett a torna legnagyobb sztárja, Giuseppe Meazza, akinek ma a milánói stadion viseli a nevét.

1938-ban Franciaországban a tornára a selejtezőkből eljutott, ám a néhány hónappal korábbi Anschluss miatt visszalépett Ausztria több focistája német színekben játszott, míg az olaszok fasiszta karlendítéssel tisztelegtek mérkőzéseik előtt. Az egyetlen dél-amerikai résztvevő, Brazília és Csehszlovákia brutális összecsapásán három játékost kiállítottak, öten megsérültek, közülük ketten végtagtörést szenvedtek. A házigazda és a címvédő először vehetett részt selejtező nélkül a vébén...

NEM SZABAD ELVENNI A KÜZDÉS ÉRTELMÉT, JOGÁT - INTERJÚ PÁSZTOR BÉLÁVAL, VERESEGYHÁZ POLGÁRMESTERÉVEL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: SZÁLE LÁSZLÓ
2018.06.15.


Magyarország legrégibb polgármesterét 1990-es megválasztása óta hatszor újraválasztották. 1990-ben függetlenként 83 százalékkal, 2014-ben ugyancsak független jelöltként 87,5 százalékos többséggel. Előtte 25 évig a település tanácselnöke volt. Ez összesen ötvenhárom év egy település élén. Valószínűleg nemcsak itthon, hanem a világon is egyedülálló teljesítmény. A magyar önkormányzati rendszer 1990-ben az egyik legjobbnak, legkorszerűbbnek számított Európában, ma már csak árnyéka önmagának. A sokat megélt polgármester talán tudja: miért? S hogy kinek jó ez?

Ön az önkormányzatok megszületésének negyedszázados évfordulójára kiadott kötetben azt nyilatkozta, hogy az önkormányzatiság leginkább megoldandó problémája a pénz és a jogkör. Régebben főleg a pénzhiány miatt panaszkodtak a polgármesterek, most meg mintha jogkör volna kevés.

– A kettő összefügg. Az aránytalanságot minden politikai erő észlelte az elmúlt évtizedekben, de egyiknek sem sikerült – egy-egy rövid időt kivéve – ezen változtatni. A közigazgatás központosítását helyeslem. Amit lehet, oldja meg az állam központilag, de ami a lakosságot közvetlenül érinti, azt helyben kell hagyni, mert az önkormányzatok ismeretei arról nagyobbak és teljesebbek.

Források híján a jó döntések sem sokat érnek...

– Az önkormányzatok állami támogatása a hivatal működésére és a még megmaradt intézmények működésére elég, de arra már nem, hogy a helyben élő emberek életminőségét megfelelő színvonalon tartsa, illetve megfelelő ütemben javítsa, fejlessze. Minden önkormányzat szeretné, ha a települése fejlesztésére több pénze lenne, hogy a benne élő közösség jobban éljen. Pályázati pénzek vannak ugyan, de csak arra pályázhatnak, amit központilag kiírnak. Ez pedig nem fedi le a helyi igényeket, szükségleteket.

Miként lehetne elérni, hogy a központi tervek és a helyi szándékok találkozzanak – Szabolcstól Baranyáig?

– Az önkormányzatok az állami támogatást normatív alapon kapják. Amiből fejlesztésre nagyon kevés jut. Ebben segíthetnének a helyi adók, köztük elsősorban az iparűzési adó. Most azonban a sajtóban egyre dermesztőbb írások jelennek meg arról, hogy az állam az iparűzési adó bevételeket vegye el az önkormányzatoktól, és csapja hozzá a központi adókhoz. Az állam ne vegye el az önkormányzatoktól azt, amiért az önkormányzatok dolgoztak meg. Aki azt mondja, hogy el kell venni, vagy meg kell felezni, az nem ismeri az iparűzési adó kialakulásának történetét. Különösen a 90-es évek második felétől egy évtizeden át az önkormányzatok sokat tettek azért, hogy Magyarországon különféle beruházások megvalósulhattak. A polgármestereket az mozgatta, hogy a településeiken munkahelyeket teremtsenek, és saját bevételeiket növelni tudják – saját fejlesztési céljaikra. Sok önkormányzati vezető munkaköri kötelességét messze meghaladva dolgozott, például kelt hajnalban azért, hogy az adott terület határidőre tisztán álljon a beruházás számára. Sokszor a lakosság ellenkezésével is meg kellett küzdeni, s meggyőzni őket, hogy a termelő cégek idehozatala hosszú távon a település fejlődését mozdítja elő. A kollégák sokasága ezt a munkát odaadóan, lelkesen végezte, s – velem együtt – nem nézik jó szemmel, ha ezeket a lehetőségeket az iparűzési adó „államosításával” el akarják venni...

EHESS, IHASS, MEG A TÖBBI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.06.18.


A sor végén, mint azt J. A. valahai csudálatos költő, ellenben élhetetlen fráter elbeszéléséből tudjuk, az alhatás óhajtása áll, szíve mélyén azonban mégis inkább libasültek, cukrok és kuglerek után epekedett. Ő abban a korban élt, amelyet most Orbán Viktor Mihály visszaálmodik nekünk, a nagyméltóságú kormányzó úr alatt, s bár bele is halt, az az előnye velünk szemben mégis csak megvolt, nem dörgölték a képibe óránként, hogy ez a világ a lehetők legjobbika, meg, hogy ő mennyire boldog benne.

Innen nézve még őszintébb is az az állattartás, mert kihajtotta ugyan az embereket a híd alá, de nem tiltotta meg, hogy aztán ott éljenek. Mert valahol csak kell, ha már ilyen materiális formát adott az embernek az úristen. Ha asztráltestünk volna, egyből nem is lenne baj, az ember libegne, mint az őszi szél, falakon át, kulcslyukakon keresztül, és O. V. M gyűrött zakójának zsebéből előbújva a fülébe sikítaná, hogy húúú, amitől ő a nagy farával meg tokájával együtt kapna szívszélhűdést. Ilyen tehetsége azonban a magyarok többségének nincsen, következésképp utcára is teszik őket ezrével.

Azt már egyszer elmeséltem, milyen álságosan illetlen dolog ilyen környülállások közepette ugyanakkor be is tiltani a homlesszlétet, mert valahol már csak a fizika törvényei miatt is kell lenni annak az anyaghalomnak, amely átmenetileg ember névre hallgat. Annyi börtön nincs is, amennyiben elférne az utcára toszott sokaság. Lakás még csak-csak lenne, de olyat valami különös ok miatt ilyen szerencsétlen proletárok meg nem kapnak, így a végkövetkeztetés, amellyel a birodalom szolgálni tud: annyit is érnek. Ördöginek mondható kör ez a Magyarország, a Belzebub terepe...

ÍGY TRÜKKÖZHETNEK A DISZKONTLÁNCOK A RÉSZMUNKAIDŐVEL

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.06.17.


Jól csengő, teljes állások díjazására hajazó fizetési ajánlatokkal kecsegteti leendő részmunkaidős dolgozóit a két német áruházlánc, az Aldi és a Lidl. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSz) elnöke szerint azonban közelebbről nézve korántsem olyan előnyösek ezek az ajánlatok, legalábbis a bolti munkára jelentkezők szempontjából nem azok – írja a 24.hu.

Bubenkó Csaba, a KDFSz vezetőjének az a tapasztalata, hogy a részmunkaidő kiszolgáltatottá teheti a dolgozókat. Sőt, szerinte „a törvényes pénzlenyúlás hivatalos formájáról” beszélhetünk a nem nyolc órában dolgozókat érintő gyakorlatok esetében. Az érdekvédők elnöke szerint a probléma lényege az, hogy míg egy nyolc órára bejelentett alkalmazottat a törvény szerint nem lehet egy nap négy óránál kevesebbet dolgoztatni, egy részmunkaidős esetében azonban ez lehetséges.

A részmunkaidős dolgozónak ez azért nem jó, mert a munkáltató így megteheti, hogy behívja mondjuk két órára, vagy hazaküldi előbb, ha nincs több munka, és ennek megfelelően csak a ledolgozott munkaórák után járó bért kapja meg.

Ha nyolcórás dolgozót küldenének haza, akkor a nyolc órát kellene kifizetni neki, hiába küldték haza előbb. A túlórák kapcsán már más a helyzet: az időkereten felüli munkáért ugyanúgy jár a pótlék a részmunkaidős dolgozóknak is...

TELJESEN ÁTRENDEZŐDHET A FIDESZ MÉDIABIRODALMA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2018.06.18.


...a Fidesz-médiát is eléri a már a kormányoldalon is felpörgetett hatalmi-, gazdasági koncentráció. Ennek több jele is van, még a Heti Válasz írta meg, hogy a korábbi bizalmi ember Seszták Miklós is körön kívül került, az állami vagyon felügyelete pedig immár közvetlenül a miniszterelnök alá tartozik, a 24.hu pedig azt közölte, hogy az állami tulajdonban lévő bankokból és a takarékpénztárakból egy OTP-konkurens bankot gründolnak, Mészáros Lőrinc bizalmi embere, Vida József vezetésével. Bár az értesülést Gulyás Gergely csütörtökön „képzelgésnek” minősítette, a Népszava banki forrásból úgy értesült, valóban létezik ilyen elképzelés, igaz, egyelőre csak a tervezés szintjén.

Mészáros Lőrinc még tovább terjeszkedhet a médiapiacon is. Az egyik lehetséges forgatókönyv ugyanis arról szól, hogy a volt felcsúti polgármesterhez kerülhet a jelenleg Andy Vajna érdekeltségébe tartozó TV2 és a két megyei napilap, a Kisalföld és a Délmagyarország. Forrásaink szerint a miniszterelnök elégedetlen a TV2 működésével, mivel egyelőre megszorítani sem sikerült az RTL Klubot, ráadásul a milliárdos állami hirdetésekkel kitömött csatorna állítólag drágán működik. Andy Vajnával egy iparági forrásunk szerint azért is „elégedetlenek”, mert az érdekeltségébe tartozó Bors „nem állt bele eléggé a kampányba”, Vajna a Fideszes kéréseket állítólag azzal hárította el, hogy a bulvárlapot tisztán üzleti alapon akarja működtetni, így a baloldali olvasókat nem akarja elveszíteni azzal, hogy a Lokálhoz vagy a Riposthoz teszi hasonlóvá a Borsot. Egy másik elképzelés szerint egy-egy cégbe szerveznék át az összes kormányközeli nyomtatott lapot, a rádiócsatornákat és a televíziókat is, hogy „átláthatóbb legyen a rendszer működése.

A közterületi reklámozásban is változások jöhetnek, már idézett iparági forrásunk szerint a Fideszből ajánlatot tettek Simicska Lajosnak a Publimont megvásárolására. A plakátcég nem csak nyereségesen működik, de ezen a piacon a Publimont mellett csak a francia JCDecaux a jelentős szereplő. A teljes kormányzati Soros-kampány is a JCDecaux felületein futott, de forrásunk szerint „a Fideszben azt szeretik, ha a bevételek náluk csapódnak le”, így merült fel, hogy megszerezzék az Orbán Viktorral összeveszett Simicska Lajostól a Publimont, aki állítólag hajlik is az eladásra. A végső szót a Fidesz részéről minden esetben maga a miniszterelnök mondja majd ki.

MÉG A FIDESZ MILLIÁRDOSAI IS LUXUSFIZETÉSEKET VESZNEK FEL - KÖZPÉNZBŐL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2018.06.16.


Schmidt Mária úgy vette fel a nem mindennapi, havi 4 milliós luxusfizetését, hogy közben ő a leggazdagabb nő Magyarországon, a családja vagyona 38 milliárd forint – Rónai Sándor. A Demokratikus Koalíció szóvivője a 168 Óra cikkéről tartott sajtótájékoztatót, hiszen lapunk írta meg

Az ország egyik leggazdagabb asszonya, de közalapítvány-vezetőként is csaknem ötvenmillió forintot keresett tavaly Schmidt Mária.

A bírósági civil szervezeti keresőben már elérhető a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKTTKK) éves közhasznúsági beszámolója, amelyből képet kaphatunk arról, miből és hogyan gazdálkodhatott a Terror Háza Múzeumot, a XX. Század Intézetet, a XXI. Század Intézetet, a Habsburg Történeti Intézetet, továbbá a Kommunizmuskutató Intézetet és az 1956-os Emlékbizottságot is üzemeltető szervezet. Ezt a 108 oldalas dokumentumot tekintette át és ismertette a 168 Óra.

A közalapítványi bevételek túlnyomó többsége az állami, azaz költségvetési támogatás, amely 2016-ban még 11 milliárd 132 millió 659 forint volt, 2017-ben viszont csak 4 milliárd 561 millió 823, amiből önkormányzati forrás 1 millió 750 ezer forint, a többit a kormány rendelte Schmidtékhez. Egy százalékos felajánlásokból 252 ezer forint, magyar és külföldi intézmények és magánszemélyek adományaként pedig 500 ezer forint folyt be. Hogy mindezt mire is fordították, nem részletezzük ismét, ám miután közpénzről van szó, valóban érdekes, hogy a civilben kormánybiztosként és cégigazgatóként is tevékenykedő közalapítvány-vezető a beszámoló szerint „főigazgató asszonyként” 2016-ban 32,7 millió forintot, 2017-ben viszont már 47 millió 294 ezer forintot keresett.

A vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatások összege a 2016-os 40 milió 732 ezerről tavalyra 57 millió 47 ezerre nőtt, amiből csaknem 50 millió forintot Schmidt Mária bére adott...

AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBAN TELE A HÓCIPŐ ORBÁNNAL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.18.


- A hasonló a hasonlónak örül, Trump egy követ fúj a magyar kormányfővel a nemzeti határok szigorú ellenőrzése ügyében

- Egyelőre bizonytalan, hogy Merkelnek sikerül-e tető alá hoznia az európai egyezséget a menedékpolitika megújítására, a vélemények megoszlanak az ügyben, közeleg-e a kancellár számára a politikai végzet

- Nagy-Britannia kizárta magát az európai ügyekből, pedig józanságára nagy szükség volna a demokrácia érdekében, a nacionalizmus és a tekintélyelvűség ellen

FAZ

Az Európai Néppárt strasbourgi frakciójában sokan idegenkednek az Orbán vezette Fidesztől, így lehetséges a szakítás. A politikus a hét végén, a Kohl halálának évfordulóján rendezett budapesti tanácskozáson belengette, hogy tud ő más nyelven is beszélni, ám ezt csak azért mondta, hogy mindenkit biztosítson: maradni akar a konzervatív pártcsaládban. De kettős beszédet alkalmazott más témák kapcsán is, viszont nem kétséges, hogy többször is üzent az általa nagyon nem szeretett Merkelnek. Pl. amikor arra figyelmeztetett, hogy nem szabad felkarolni az iszlámot. Ami az EPP-t illeti, mostanában több német, osztrák és Benelux-politikus is arra figyelmeztette a magyar felet, hogy az ne lépje át a vörös vonalat Soros, a civilek és a CEU kapcsán. Még nagyobb nyugtalanságot váltott ki az „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampány, illetve az időnként tapasztalható antiszemita hang. A lényeg, hogy a Néppártban hatalmas feszültség alakult ki a Fidesszel szemben. Orbán viszont jelezte, hogy aktívan kívánja befolyásolni a dolgokat az európai konzervatívok soraiban. Ideértve, hogy más államokkal közösen migrációellenes tömböt hoz létre, bár nem szeretne „dezertálni”, viszont azon van, hogy az EPP visszatérjen a kereszténydemokrata gyökerekkhez.

Spiegel

A hetilap nincs meglepődve azon, hogy Trump felhívta Orbán Viktor és állítólag szigorú határőrizetre ösztökélte. A két politikus ugyanis jól megérti egymást, ha az erős nemzeti határokról van szó. A jelentés hozzáteszi, hogy a magyar kormány elriasztásra, illetve bezárkózásra törekszik a menekültekkel szemben. Ezért emelt kerítést, létesített két, rideg tranzitövezetet és ezért ágál a kvóták ellen. Ugyanakkor hogy az amerikai elnök beszélt a magyar politikussal, az azért is érdekes, mert Trump szorosabb kapcsolatokat akar kiépíteni azokkal az európai hatalmakkal, amelyek bírálják az EU elmélyítését, illetve annak menedékpolitikáját.

Süddeutsche Zeitung

Ha túllépünk a menekültkérdésben tapasztalható csinnadrattán, akkor azt látjuk, hogy igenis van közös nevező a német, a francia és az olasz kormány számára. Conte miniszterelnök ma, a francia államfő pedig holnap találkozik Merkellel Berlinben, a lényeg mindkét vendég szerint az, hogy meg kell újítani a dublini rendszert, amelynek értelmében a menedékkérelmeket ott kell elbírálni, ahol a migránsok először léptek az unió területére. Róma úgy érzi, hogy magára hagyták az áradattal, csak kérdés, hogy ki határozza meg a politikát az új felállásban? Conte vagy Salvini belügyminiszter? De az is lehet, hogy csupán azért volt a menekülthajó elutasítása körüli felhajtás, hogy az olaszok magukra vonják a figyelmet és tárgyalhassanak Párizzsal, illetve a németekkel. Salvini Orbán politikai eszmetársa, ám az aligha tetszik neki, hogy a magyarok és más visegrádi országok hallani sem akarnak az áttelepítésekről. Amúgy a menekültpolitikában Macron pont azt csinálja, amit Seehofer, azaz visszafordítják az olasz határról azokat, akiket Itáliában már nyilvántartásba vettek...