2017. július 10., hétfő

JOBB, HA A MAGYAROK ISMERIK ORBÁN VIKTOR TERVEIT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.10.


Az Orbán nevű ember szerint jobb, ha a magyarok ismerik Soros György terveit. Szerintem is jobb, bár Soros György terveinél – mármint a valódi tervekről beszélek, nem arról, amit a Fidesz hirdet, mert ők sem látnak bele Soros fejébe – sokkal jobban izgatnak ártunk és ormányunk tervei. Ez ugyanis közvetlenül érint mindenkit ebben az országban, függetlenül attól, hogy az illető vérfideszes, vagy éppen leváltaná a kormányt.

Érdekelne például, hogy mi Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin terve Pakssal. Mert ez nem a kettőjük édes kis titka, amennyiben én, a gyermekeim és az unokáim fogjuk törleszteni a hitelt, amiről azt sem lehet tudni, hogy mennyi, hogy milyen feltételekkel, mennyi időre vette fel az egészen kicsi nagyvezér. Vagy elégedetten bejelenti, hogy mekkora üzletet kötött ő és Putyin pajtása, ahogy bejelentette, hogy visszavásárolta a MOL részvényeket Putyintól? Mármint ő, első Orbán Viktor, Felcsút kocafocistája visszavásárolta. A mi magánnyugdíjunkból. Kérdezés nélkül.

Paks már csak azért is érdekes, mert azt nem tudjuk ugyan, hogy pontosan milyen feltételekkel és mit húzott a nyakunkba vele Orbán, de azt tudjuk – az Átlátszónak köszönhetően -, hogy az atomerőmű földrengés elleni védelme nem az igazi, a terület veszélyeztetettségére vonatkozó vizsgálati eredményeket eltitkolták. Én aztán nem vagyok szakértő ebben a témában (sem) és amennyire egy laikus számára hozzáférhető adatokat megnéztem – a területen az elmúlt időszakokban előforduló földrengések száma és erőssége, földrengés valószínűsége – a lehető legjobb helyen van Paks. Az már más kérdés, hogy az épület földrengésbiztos-e és a tervezett új beruházás esetében mennyire veszik figyelembe ezt a szempontot. De nyilván ez is hadititok, minden mással együtt.

A magyar embereknek – Soros György feltételezett tervein túlmenően – jogában áll tudni, hogy mit tervez a kormány az általános gyűlölködésen és indulatkeltésen túl. A gazdaság nem fejlődik igazán, az ország nem sok jövőt tud kínálni a fiataloknak. Igaz ez a közhangulatra éppen úgy, mint az egzisztenciális boldogulásra. Az általános foglalkoztatás önmagában csak szép mese, a mögöttes tartalom számít. Például az, hogy egy fiatal mekkora esélyt kap az önálló életkezdésre, hogyan és mikor képes saját lakáshoz jutni – nem feltétlenül tulajdonosként, de például bérlőként és nem albérlet, hanem a hosszútávú tervezést lehetővé tévő bérlakás formájában -, mikor jut el oda egy pár, hogy gyermeket tudnak és mernek vállalni, mennyire biztosak abban a jövendő szülők, hogy gyermekük megkapja a szükséges orvosi ellátást, a megfelelő oktatást...

AZ IGAZI MOCSOK MÉG ELŐTTÜNK VAN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.10.


Ma egy gátlásoktól mentes, szinte korlátlan hatalommal rendelkező uralkodó párt vetette be teljes eszköztárát a tudással, a gondolkodással, a szabadsággal szemben. Az örökös ellenségképet kereső kormányfő újabb áldozatának az egykori mentort, Soros Györgyöt pécézte ki, indított ellene, illetve az alapítványa által működtetett, támogatott intézmények ellen valóságos boszorkányüldözést.

Az uralkodó párt minden fronton támadja Soros Györgyöt. Azt a Sorost, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a ’80-as évek végén, a ’90-es évek elején az akkori lázadó fiatalok – akik pártot alapítottak – fel tudták a hálózatukat építeni. Futotta a pénz arra, hogy elinduljanak a 1990- es választásokon. A Fidesz vezetői Soros-ösztöndíjakkal utazhattak külföldre, készülhettek fel arra, hogy egyszer, ha eljön az idő, képesek legyenek a pillanatot uralni. Akkor még messze voltunk az MDF-Fidesz székházügytől, amely – talán még van, aki emlékszik rá – elvette a fiúk „szüzességét”. A „sikeres” üzlet után döbbenhettek igazán rá, hogy a zűrzavaros magyar viszonyok között, gyakorlatilag azt csinálnak, amit csak akarnak. A kollégiumi szobatárs akinek – sokak szerint – a legtöbb esze volt a brancsban, átláthatatlan gazdasági hálózatot épített ki; fialt a kezdőtőke. Később már mertek nagyobbat és többet is álmodni. Nem elégedettek meg a morzsákkal.

Tudom, több mint 25 év távlatából költői a kérdés, de talán Soros György akkori pénze híján, ma nincs is Fidesz. A teljesség igénye nélkül – a ma elutált, „maffiahálózatot működtető spekulánsnak” mondott – Soros pénzén tanulhatott egykor Orbán Viktor, Szájer József, Németh Zsolt, Kövér László (sic), Deutsch Tamás, Kovács Zoltán és a „nemzet ” történésze, Schmidt Mária. Úgy tűnik, akkoriban nem volt büdös a milliárdostól kapott dollár.

Negyedszázada, még a Fidesz állt ki Soros mellett az akkori, jobboldali kormánnyal szemben. „Megdöbbenéssel figyeljük a Soros Alapítványt és Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. …Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog.” Az 1992-ben, a Fidesz által jegyzett közlemény minden sorát megismételhette volna napjainkban bármelyik ellenzéki párt, hiszen talán még aktuálisabb, mint a megjelenés évében volt. Hiszen ma egy gátlásoktól mentes, szinte korlátlan hatalommal rendelkező uralkodó párt vetette be teljes eszköztárát a tudással, a gondolkodással, a szabadsággal szemben. Az örökös ellenségképet kereső kormányfő újabb áldozatának az egykori mentort, Soros Györgyöt pécézte ki, indított ellene, illet
ve az alapítványa által működtetett, támogatott intézmények ellen valóságos boszorkányüldözést...

ITT OLVASHATÓ

KÉPMUTATÓ ELJÁRÁSOK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.07.10.


A beteg nehezen fért be az ajtón, hóna alatt cipelt lába állandóan beleakadt az ajtófélfába.
- Jó napot kívánok, mondta, miközben kezével az asztalra támaszkodott, az ortopéd sebészetről küldtek, egy röntgen-felvételre lenne szükségük az ott dolgozó orvosoknak, úgy hallották, hogy itt van ilyen készülék!
- Természetesen van, mondta az Állatorvostudományi Intézet Mangalica Osztályának osztályvezető főorvosa, minket a Nemzet Disznajának nevében eljáró stróman támogat, hát hogy ne lenne?
Az Ön számára ellátást nyújtó intézménynek talán rosszabb a műszerezettsége és a gépparkja?
- Hát igen, konkrétran nincs semmiféle gép, semmiféle eszköz, egyedül az alagsorban dolgozó Gyuri bácsinak van egy multifunkcionális vasfűrésze, ami attól multifunkcionális, hogy a húsvéti sonka csontját is azzal szokta elfűrészelni, de a szabad kapacitással az ortopléd sebészet rendelkezik.
Igaz, az eszköz meglehetősen beszűkíti a felhasználás módját, de büszkén mondhatom, senki sem táviozik ellátás nélkül, a penge még szinte zsír új, úgy viszi a lábakat, mint a lézer.
- Hát igen, de akkor végülis miért jött jóember?
- Köszönöm kedves érdeklődését, a másik lábamról szeretnék egy felvételt csináltatni, mert megcsípett egy szúnyog, és már így is úgy érezem magam, mint egy egyhengeres Trabant, mi lesz, ha a szokásos eljártást alkalmazzák?
- Mi lenne, hát úszhat a boldogságban, önben testet ölt minden férfiember örök álma, földig fog érni a farka!
- Bizonyára én lennék a nők álma!
Ilyenkor bánom, hogy nincs kockafejem, mert ha az lenne, megállna a fejemen a koktélospohár is!
- No, ne bánkódjon, szorítsa csak erősen a lábát a hóna alatt, el ne hagyja - kicsit várakoznia kell, ugyanis jött egy beteg, nyitott mellkassal vár egy CT-re, természetesen meg fogja kapni, hiszen jelszavunk: legyen úgy, mint régen volt!
Régen is a betegeket Kaposvárra hordtuk, ott volt ugyanis CT készülék a marháknak, igaz, akkortájt előbb készítettünk felvételeket és csak aztán kezdtünk hozzá a szívműtéthez, de hár változik a világ, fejlődik az orvostudomány!
Régen a szülésnél is bent tartottuk három-négy napig a babát, ma már tudjuk, hogy ez felesleges flanc volt, a bébi megfigyelését és ellátását majd elvégzi a nagymama, a kismama meg ugorjon csak ki az ágyból, paraszti ősei a mezőn szültek, aztán befejezték a kapálást, csak semmi kényeskedés!
Innen már csak egy lépés a bábaasszony, szülés a pihe-puha dunnás ágyban, és kettő a sámán az ő dobjával, melyet gyógyhatásúlag püföl a néhai Ráró kifőzött lábszárcsontjával!
- Hát bizony a NER sem oldhat meg mindent, a zsákfalvak rendelőiben nincs még mindenhol CT!
- Na igen - habár ez a beteg az Országos Kardiológiai Intézetből érkezett, a szakszerűség kétségbevonhatatlanul érzékelhető, a beteg mellkasa ki van tömve kóccal, a szívét meg egy CBA feliratú nylonzacskóban, egy befőttesüvegben hozza, ott dobogja rendületlenül, hogy Vik-tor! Vik-tor!
Bár most mintha a folyamatos füttyöt gyakorolná: biiiiiiííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííí!
- Hogy egy országos inttézetben, a szakma fellegvárában a huszonegyedik század első negyedében ne legyen ilyen alapvető eszköz - hát, ha nincs CT, miért nem csináltak neki PET-CT-t?
- Az sincs, sajnos...
- Hát akkor MRI vizsgálatot?
- Ne kísérletezzen - az sincs!
- De ultrahang már csak van?
- Persze, lakik néhány denevér a padláson!
- Hát akkor mi van?
- Fonendoszkóp, de azok az orvosok, akik olyan fiatalok voltak, hogy még hallottak, már régen Londonban hallgatóznak...

ÍGY SZABADULT EL A VIZES VB KÖLTSÉGVETÉSE

HVG ONLINE - SPORT
Szerző: hvg.hu
2017.07.10.


Csak a Duna Arénára elköltöttek 46 milliárd forintot, de az összes többi létesítményre is több pénz ment el, mint amennyiből az oroszok kihoztak egy egész vizes vb-t. A megnyitó drágább lesz, mint a Sziget-nagyszínpad, de a Margitszigeten sem spóroltak. Összegyűjtöttük a világbajnokságra elköltött közpénzeket.

Hihetetlen olcsón, alig 24,5 milliárd forintból meg tudja rendezni Magyarország a 2017-es vizes világbajnokságot – ezzel az ígérettel vágtak neki a szervezők két éve a vb előkészítésének, amikor beugróként elvállalták a 2017-es rendezést. Azt már akkor lehetett sejteni, hogy az elképzelés nem reális, a kormány pedig már két hónappal később elismerte, hogy a valósághoz semmi köze nem volt az elsőre bemondott költségnek. A legelső, 2015 májusában megjelent kormányhatározat 49 milliárd forintot szánt a vb-re – azóta kiderült, hogy ez a pénz arra is csak szűkösen lett volna elég, hogy a Duna Arénát felépítsék, a teljes költség pedig még ennek is több mint a duplájára nőtt...

AMIKOR A ZSIDÓK NEVETNEK

TRANSINDEX.RO
Szerző: Kelemen Attila Ármin
2017.07.10.Miért érdemes nekünk is eltöprengni a magyar kormány most zajló belföldi kampányán?

Magyarország utcáit a fentebbi plakát népesíti be. A plakát üzenete: "a milliárdos zsidónak olyan tervei vannak Magyarországgal, amelyek igen veszélyesek Magyarországra nézvést. Mi motiválja Soros Györgyöt? Az öncélú gonoszság, a vegytiszta káröröm. Ilyen ocsmányul nevet Soros György általában és pont ilyen ocsmányul nevet majd, ha terveit valóra váltja. Most nagyon résen kell lenni!" A plakát propagandisztikus nagyszerűsége elvitathatatlan, mégsem mondható eredetinek. Mert ugye ki ne ismerné a gazdag és fennhéjázó, nagyon-nagyon kövér és nagyon-nagyon ronda orrú zsidó karikatúráit? No, ezek a karikatúrák lehetnek szórakoztatóak, egy darabig, de aztán mégiscsak unalmassá válnak. Ez a nevetős zsidós dolog viszont más. Ez touché. A nevető zsidót nem lehet megunni, mert itt az üzenet sokkal elgondolkodtatóbb: a zsidó, bár tud nevetni, akár az emberek többsége, mégsem úgy nevet, mint mi. Ne tévesszen meg bennünket. Ez egy másféle nevetés, ez egy romlott nevetés. És, aki máshogy nevet, az máshogy ember, sőt, talán nem is az.

Az 1930-as évek antiszemita lapja plakátjának jobb alsó sarkában ez a szöveg: Die Juden sind geborene Verbrecher. Sie können nicht frei und offen lachen. Ihr Gesicht verzieht sich lediglich zu einem Teuflischen Grimasen. Vagyis: A zsidók született bűnözők. Nem tudnak felszabadultan és nyíltan nevetni. Arcuk ördögi grimaszba torzul. Csöppet sem akarom csökkenteni pannon politikai kommunikációs kollégáim érdemeit, de azért érdemes dokumentálni, hogy amit összehoztak, az végül is nem sokkal több, mint egy régi náci klisé ügyes felmelegítése.

Az 1930-as évek antiszemita lapja plakátjának jobb alsó sarkában ez a szöveg: Die Juden sind geborene Verbrecher. Sie können nicht frei und offen lachen. Ihr Gesicht verzieht sich lediglich zu einem Teuflischen Grimasen. Vagyis: A zsidók született bűnözők. Nem tudnak felszabadultan és nyíltan nevetni. Arcuk ördögi grimaszba torzul. Csöppet sem akarom csökkenteni pannon politikai kommunikációs kollégáim érdemeit, de azért érdemes dokumentálni, hogy amit összehoztak, az végül is nem sokkal több, mint egy régi náci klisé ügyes felmelegítése. 


ITT OLVASHATÓ

AZ UNIÓ ELSŐ NÁCI ÁLLAMA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.07.09.2011. május 18-án jelent meg “Az Unió első fasiszta állama” című cikkem, amely Mussolini fasiszta állama és a NER között vont párhuzamot. A “fasiszta” kifejezést nem sziktokszóként használtam, hanem a rendszer definíciójaként. “Az a rendszer, amely Magyarországon épül, ideológiáját, szellemiségét tekintve, fasiszta állam” – szólt az akkori meghatározás.

A NER belső fejlődése nem állt meg. Hat év alatt Orbán fasiszta államából ideológiailag náci állam lett. Anélkül, hogy be kellett volna vezetnie a totális diktatúrát. A hivatalos ellenzék kollaborációjának, a magyar nép együttműködési hajlandóságának köszönhetően erre nem volt szüksége. A rendszer a demokrácia hamis látszatának fenntartásával valósítja meg Orbán önkényuralmát. A rendszer ideológiája az antiszemitizmusra és a fajgyűlöletre épül.

Ismert az ódzkodás a “fasizmus” és a “nácizmus” kifefejezések használatától. Bokros Lajos megkésett definícióját (“Magyarország miniszterelnöke fasiszta”) Tamás Gáspár Miklós a szokásos haraggal utasította el, és lendületesen elküldte a volt pénzügyminisztert nyaralni. Indoka szerint semmit nem utál jobban a magyar nép, mint ezeket a szavakat, ezért nem szabad használni, mert ellenkező hatást váltanak ki.

A “fasiszta” és “náci” szavakat azonban csak a fasiszták és a nácik nem szeretik. Ugyanazt gondolják, de szeretik “kereszténynek”, “magyarnak”, “nemzetinek” nevezni azt, mert azzal felmentik magukat ezeknek az ideológiáknak a szörnyű terhétől és a felelősségtől. Kódolják ezeket az ideológiákat. Ezért a helyes magatartás nem az, hogy elhallgatjuk előttük, hanem az, hogy szembesítjük őket. A népet felvilágosítjuk, hogy kiket követ és ez az út hova vezet.

A történészek is tartózkodnak e definícióktól, mert hosszú listájuk van arról, mi jellemezte Mussolini fasiszta és Hitler náci államát. Amíg e listán mindent egyenként ki nem pipálnak, addig ezeket a meghatározásokat nem fogadják el. De minden részletében olyan fasiszta állam, mint Mussolinié, vagy olyan náci állam, mint Hitleré, csak egy volt: az övék. Miközben változó formában a fasizmus és a nácizmus lényegét jelentő újabb szörnyállamok jönnek létre.

Orbán félmunkát végzett, mert az alaptörvénye szerint helyre kellett volna állítania Szent István keresztény államát, a “keresztény” magyar királyságot, hogy a “keresztény” állam álarca mögé bújjon. Ráhelből még lehet királynő, de most nincs így. Hivatkozásaiban a NER “keresztény állam”, gyakorlatilag azonban egy szekuláris állam. Ezért evilági ideológiákkal kell azonosítani.

Orbán pedig ideológiailag eljutott a nácizmushoz. A NER a zsidók és a zsidóknak tulajdonított liberális demokratikus világrend ellen harcol. A nácizmus csírája kezdettől benne volt, ahogy az antiliberalizmusban kódolva van az antiszemitizmus, és fordítva. A nemzetközi pénzvilág, a “háttérhatalom” emlegetése, az antikommunista retorika, az IMF elleni szabadságharc már magában hordozta az antiszemitizmus magvát. A nácizmus lényege az antiszemitizmus.

De amikor Orbán a rendszer fő ellenségeként megnevezte Soros Györgyöt, aki Csurka óta azt a szerepet tölti be, mint a náci Németország propagandakiadványainak kampós orrú, markába röhögő zsidója, aki a zsidó-világösszeesküvés jelképe, a nemzetek ellen támadó zsidó, aki bomlasztja a keresztény erkölcsöt, a nemzeti identitást, a liberalizmus mételyével fertőz, hogy a pluralizmus hazugságával megakadályozza, hogy nemzeti kormánya legyen az országnak stb., akkor Orbán Hitler nyomdokaiba lépett, és Magyarország náci állam lett...


MITŐL FÉL ORBÁN VIKTOR?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.07.10.


...Lázár azon kijelentése, miszerint az oroszlánszívű magyar miniszterelnök nem fél semmitől, ugyanolyan hatásvadász kijelentés, mint amikor Orbán azt állította magáról, ő még életében soha nem hazudott.

Ha egy valamirevaló vezető nem fél semmitől, akkor rendkívül ostoba és nem sok esélye van arra, hogy sokáig hatalmon maradjon. Nem bélyeggyűjtéssel vagy törpenyulak tenyésztésével keresi a kenyerét. Orbán elég sok évet lehúzott már politikusként, így ostobának semmiképpen sem nevezhető. A félelme azonban mára már kórossá vált és egyre erősödő paranoiába ment át. Nem azokkal a dolgokat kell nézni, amelyekkel nagy hangon dicsekszik, hanem azokkal, amelyeket véghez visz. Ha nem rettegne folyamatosan, nem fordítaná energiáinak és hatalmának nagy részét folyamatos harcokra, értelmetlen látványberuházásokra és pusztításra.

Mik azok a dolgok, amelyek folyamatosan táplálják Orbán jogos és irracionális félelmeit? Minden olyan tevékenység, körülmény, személy, amelyek a hatalmát veszélyeztetik. Minden, amit nem tud közvetlenül irányítani. Azaz világ nagy része. Félelmetes nyomás nehezedik rá. Egy vezetőnek, aki senkiben sem bízik meg, éjjel-nappal résen kell lennie, ami rendkívül kimerítő és idegőrlő tevékenység.

Hiába a rengeteg csodás ingatlan, a hatalmas vagyon, a pompásan jövedelmező cégbirodalmak, ha ezeket állandóan dugdosni kell a kíváncsiskodó szemek elől. Orbán részéről hatalmas energiát emészt fel a puritánság látszatnak fenntartása. Ki tudja, vajon meddig bírja mindezt elviselni? Itt is, ott is felbukkannak különböző összefonódások, gyanús ingatlanbérlések, svindlik. Még a saját elszánt hívei sem hiszik el azt, hogy Mészáros Lőrinc egy szerencsés kimenetelű áramütésnek köszönheti kimagasló üzleti tehetségét.

Orbán retteg a nyilvánosságtól, valamint a sajtótól. Ha nem így lenne a beszédeit nem hermetikusan elzárva, válogatott közönség előtt mondaná el. Nem próbálná meg rátenni a kezét a legkisebb megyei lapokra is. Az igazi újságíróktól úgy fél, mint az ördög a keresztvíztől. Ezért inkább pénzt, energiát nem sajnálva szép lassan felszámolja, illetve megveszi a lapjaikat. Lassan már a Magyar Madártani Egyesület kiadványai is valamelyik strómanja kezébe kerülnek. A miniszterelnökben nincs semmi nagyvonalúság, elegancia. Úgy törtet előre a hatalomban, mint egy megsebzett vadkan.

A bátor Orbán már régóta senkivel sem mer kiállni vitatkozni. Ezt azzal magyarázza, vitapartnerei nem méltóak hozzá, a kiválasztott miniszterelnökhöz. Rendkívül ellentmondásos helyzet. Ha ennyire lenézi őket, mi akadályozza meg őt abban, hogy nyílt színen brutálisan tönkrezúzza őket frappáns érveivel. Valószínűleg az, hogy ő is tisztában van azzal, mára teljesen kiesett a gyakorlatból és folyamatos hazugságban él. Egyszerűen fél. Németh Szilárd vagy Kósa Lajos nem a legideálisabb edzőpartnerek egy szócsatához, hiszen számukra még a magyar nyelv használata is komoly kihívást jelent. Orbán a parlamentben is legfőképpen mellébeszél, és otromba támadásokkal próbál védekezni. Könnyű úgy halált megvető bátorsággal nekiugrani egy kampánycsatának, ha nincs is olyan.

Orbán nem bízik a rendőrségben sem, különben nem állított volna fel magának egy külön magánhadsereget. Erre még egyik magyar kormányfő sem kényszerült rá. Bizalmatlansága teljes mértékben érthető. 2006 után kihasználta, majd alaposan cserbenhagyta őket. A randalírozókból nemzeti hősöket kreált, a rendőröket pedig meghurcoltatta. Orbán szüntette meg a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak szolgálati nyugdíját is, ami elegendő okot szolgáltat arra, hogy bizonyos fenntartással viseltessen a hivatásos fegyveres állományok iránt. Még Kövér is kapott saját használatra egy Országgyűlési őrséget, ha úgy hozná a sor, hogy valami miatt meg akarnák kergetni. Lassan már a fideszes vezetők aranyhörcsögeinek biztonságára is a TEK vigyáz. Mi ez, ha nem félelem?

Orbán azoktól az emberektől is fél, akik sejtése szerint nem rá szavaznak. Ezért is korlátozta a nyugaton élők szavazati jogait. Ez semmiképpen sem nevezhető túlságosan bátor tettnek a részéről. Ezt a magatartást jobban kifejezi a gyávaság szó.

Magyarországon is rengeteg ember van, aki nem szavaz rá. Az a szerencséje, hogy másra sem. A választásra jogosultak közel egyharmadának szándékai ismeretlenek. A Brexit és Theresa May kálváriája megmutatta, hogy a közvéleménykutatások bármikor szolgálhatnak váratlan meglepetésekkel. Komikus, amikor Orbán propagandagépezete 99 százalékokkal dobálózik. Ennyi erővel azt is kiplakátoltathatnák az országban, hogy a Fidesz-KDNP-re szavazók 100 százaléka rájuk szavaz.

Orbán félelme a Jobbiktól eredményezte azt, hogy egy névlegesen polgári-keresztény pártból gyorsan átváltottak egy határozottan szélsőjobbosba. A jobbikos plakátok láttán igencsak inába szállhatott a vakmerő vezér bátorsága, ha még a saját maga kreálta alaptörvényt is hajlandó volt a plakáttörvény miatt felrúgni. A Simicska-Jobbik páros elleni küzdelmét legfőképpen a félelem motiválja. Orbánnál senki sem tudja jobban, mire képes Simicska Lajos...

BOTRÁNYOS OLIVER STONE PUTYIN-FILMJE?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.07.10.


...Csecsenföld, Ukrajna, Szíria, az iszlám terrorizmus – Putyin mindent úgy állítja be, mintha Washington lenne a felelőse, az amerikai titkos szolgálatok idéznék elő a káoszt, hogy destabilizálják a világot, míg Oroszország felelősségteljesen arra törekszik, hogy ne szítsa ezeket a válságokat, sőt, igyekszik megoldani azokat. És Stone nem vitatkozik ezekkel az állításokkal – írja a Nouvelobs.

Sőt, még rá is tesz egy lapáttal, amikor kijelenti, hogy az Egyesült Államok meg akarja buktatni Putyint, mert nem akarja, hogy Oroszország sikeres legyen. Érdekes – ironizál a cikk – Putyin mégis kijelentheti, hogy országa virágzik, létrejött a demokrácia. Miért kellene ebben kételkedni? Miért kellene magyarázatot kérni az ellenzékiek haláláról, azokról a kritikus jelöltekről, akik nem indulhatnak a választásokon? Az állítólag virágzó gazdaságról, amely csak nyersanyagokat képes exportálni? A hatalmas vagyonokról, amelyeket az elnök és barátai halmoztak fel egyik napról a másikra? Ellentmondani, amikor azt állítja, hogy lányainak és férjeiknek nincsenek gazdasági érdekeltségeik, csak a sport és a művészet érdekli őket?

Miért kellene elárulni a tv-nézőknek, hogy a kisebbik lánya 2013-ban feleségül ment egy bizonyos Kirill Salamov nevű üzletemberhez, akinek apja Putyin köreihez tartozik és akinek vagyon a Reuters szerint szédítően növekedett azóta és elérte a 2,85 milliárd dollárt?

Miért venné Stone a fáradtságot, hogy megkérdezze a Krem urától, hogy van az, hogy az olyan propagandamédiumok, min a Sputnik vagy a Russia Today hazugságokat árasztanak az őket befogadó nyugati országokról? Miért kérdezné, ha saját fia, Sean Stone is a Russia Today-nek dolgozik már több éve? – tette fel végül a kérdést a NouvelObs.

A France 3 vezetősége úgy döntött, hogy „Kell-e hinni Putyinnak?” címmel konferenciát rendez a film első két részének levetítése után.

E magazin szerkesztőjének mindazonáltal eszébe jut egy régi magyar dokumentum. Fele-köztársaság volt a címe és Benda László készítette az 1980-as évek elején Észak-Koreáról, ahol akkor még az „államalapító” Kim Ir Szen uralkodott. Gyilkos képet festett a rezsimről, a személyi kultuszról, csupán a tények közlésével, a helyi illetékesek és az arra „érdemesek” megszólaltatásával. Egyetlen kommentáló mondat sem hangzik el a filmben. A magyar nézőknek mégis borsózott a háta és aligha volt ember, aki azonosult volna a „szeretett és tisztelt vezér” figurájával és rendszerével. Lehet, hogy Oliver Stone-nak is ez volt a célja, hogy szájbarágás helyett elgondolkodtassa a nézőket?

AZT HISZIK EBBŐL A KONCENTRÁLT, PRIMITÍV, ALATTOMOS GYŰLÖLETBŐL CSAK A MAGYAROKRA CSÖPPEN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.07.10.


...Roth urat üdvözlöm a való világban, de azért pontosítsunk: nem Magyarország a nehéz partner, hanem az az ember, aki demokratikus felhatalmazására hivatkozva rombolja a demokráciát, de aki már évekkel ezelőtt kendőzetlenül kifejtette, hogy a demokráciánál sokkal jobb államberendezkedések is léteznek, és akit minden elképesztő húzása ellenére mai napig kesztyűs kézzel simogatnak az Európai Unióban.

Különböző nézetek, Roth úr? Nincsenek szavak? De hiszen ezek már régen nem különböző nézetek, ez itt már régen nem európai államférfiak egyszerű nézetkülönbségeinek terepe. Ezt az országot egy korrupt, skizofrén hajlamú, ámde annál dörzsöltebb és elvtelenebb politikus irányítja, aki naponta felmossa önökkel a padlót. És önöknek folyamatosan, sorozatosan nincsenek szavaik. Akkor is, amikor Azerbajdzsántól Törökországig árulja azt a szövetséget, amelynek tagja, akkor is, amikor nyíltan jelenti ki, hogy szövetségesei véleményét magasról leszarva áll ki véreskezű diktátorok mellett, de akkor is, amikor az önök pénzéből nyomtatott plakátokon hergeli az országot önök ellen.

Mit nem értenek még mindig? Hogy ez itt egy régi náci klisé ügyesen felmelegítve? Vagy nagyon is értik, azért nincsenek rá szavaik? És ha értik, akkor mi a terv? Mert ez itt szó szerint egy náci kampány. Önök pontosan tudják, mindenkinél jobban tudják, hogy ez mit jelent. Ez a kampány, amely önökbe most belefojtja a szót, ez a tragikus plakátrengetegre építő kormányzati propaganda-menetelés – eszközeit, céljait, megvalósításának módját tekintve – egy nem közönséges náci kampány.

Borzasztó? Az. Hitték volna? Gondolták volna? Hogy a 20. század legnagyobb szörnyűségei után Európában itt tartunk még valaha? Azt hitték vicc volt Brüsszel megállítása? Hogy egy kis ejnyebejnye jobb belátásra bírja emberüket? Azt hiszik ebből a koncentrált, primitív, alattomos gyűlöletből csak a magyarokra csöppen? Hogy ennek a parttalan hergelésnek nem lesznek következményei? Hogy majd egyszer csak leszedik a plakátokat és minden úgy lesz, mint annak előtte? Hogy csak az érintettre, a megszemélyesített gonoszra, meg ránk nézve méltatlan és megalázó, hogy ilyen aljadék módon kényszerítenek egy olyan kamuválasztásra, ami nem létezik. Eldöntötték helyettünk. Jó előre.

Az ellenségkép lebegtetése már nem egy absztrakt európai főváros ellen, nem a láthatatlan, megfoghatatlan, senki által meg nem választott európai bürokraták, liberálisok, hazaárulók, hanem egy konkrét, minden irányból köpködött, homályos féligazságok és csúsztatások által megbélyegzett személy ellen irányul. Aki egyébként bárki lehetne. És mint ahogy erre már volt példa nem egyszer a történelem során.

Arra, hogy az indulatok bármikor elszabadulhatnak és kezelhetetlenné válik a helyzet. Amikor a gyűlöletplakátok címzettjei önkényesen feljogosítják magukat arra, hogy igazságot tegyenek. Anélkül, hogy megmondták volna, mit kell tenniük azért, hogy ne Soros nevessen a végén, anélkül, hogy tudnák minek a végén ne Soros nevessen. Mert mégis mit kell tenni ahhoz, hogy ne Soros nevessen a végén? Meg kell lincselni a civileket, akikre a kormányzat rányomta a Soros-ügynök bélyeget? Szét kell verni a pofáját annak a családtagnak, szomszédnak, gyerekkori barátnak, aki szerint nem elég, hogy kirabolnak, elüldöznek, nem elég, hogy a saját pénzünkön hergelnek, de még hálásaknak is kellene lennünk azért, hogy megvédtek valamitől, ami nem létezik?

Az Orbán-kormány nyolcadik éve mérgezi ezt az országot és a néplelket a legordasabb eszmékkel, Európának pedig – különböző okoknál fogva – nincsenek szavai. Azt hiszem ennyi a lényeg. Ilyen egyszerű, és ennyire borzasztó. Lassan, de atombiztosan ható, pusztító méreg ez, amelyik tudat alatt hat és felzabálja a normalitást és a társadalmi szolidaritás utolsó foszlányait is. És működik. Az, amitől egy németnek felháborodik a gyomra, azzal Magyarországon gyógyszerezik az embereket, azzal Magyarországon szavazatokat lehet szerezni. Csakhogy mire elég megrökönyödni? A mellékhatások ugyanis nem állnak meg az ország határainál. Ebben pedig nem csak azoknak lesz felelősségük, akik hagyták, hogy közvetlenül kimossák az agyukat, hanem azoknak is, akik jöttek, körülnéztek, beléjük fagyott a szó, és közvetve bár, de tovább asszisztáltak a látványhoz.

A MAGYAR NESSIE

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.07.10.


Nyár is van, meleg is, a Pride-on sem történt atrocitás, a plakátkampány is zavartalanul folyik, egyszóval itt az ideje, hogy foglalkozzunk végre Nessie-vel. Ilyenkor szokás. De nem a skót tó szörnyetegével, azzal törődjenek a kollégák a Timestól, hanem a magyar Nessie-vel, akit Új Erőnek hívnak (vagy hogy) és tegnap született, Vecsésen. Ritka ronda egy újszülött, ráadásul három feje van.

No, de hát mennyi legyen neki, ha szörny? Ez is ősidőkből maradt ránk, megkövesedett kígyótojásban, tán a sugárzás költötte ki, tán a kampány, ami végtére is ugyanaz: de most itt éktelenkedik nekünk teljes pompájában, tollal-fokossal, tegnap még zászlót is bontott. Mármost olyan elméletet már olvastam, miszerint az őshüllők tollasak voltak, vagy igaz, vagy nem, de olyant még soha, hogy fokosuk is lett volna. Hogy jön ide a fokos?

Nagy a sora annak.

Hát csak úgy, ahogy a három fej. Kódolva volt az Új Erő születése, méghozzá a Jobbik cukikampánya és főleg tisztújító gyűlése óta, várható volt, hogy a csalódott szélsőjobberek új társaságot alapítanak, ahol megint lehet gyűlölködni, mert hát a néppártos Jobbikban mostanság nyilvánosan nem illik, csak négy fal között, azt hiszik, akkor senki sem látja (csak időnként kilóg a lóláb, de a lólábak már csak ilyenek, természetük szerint).

Voltaképpen magának a Jobbiknak sem jönne rosszul egy állítólag vele rivális mozgalom vagy párt, akikhez elvben semmi közük, és ezért mindent megtehetnek, amit ők nem: a kormány pedig egyenesen kéjmámorban úszhat, mikor azt gondolja, ez az Új Erő majd szavazatokat vesz el a Jobbiktól. Hát hogyne, el is vehet, vissza is adhat voksot, minden csak koalíció kérdése. A demokratikusnak mondott ellenzék se nagyon szólt ellene, hiszen nekik meg a jobboldal atomizálása, bomlása lenne a választási érdekük: előállt tehát az a különös állapot, hogy Magyarországon ma, a pillanatnyi helyzet miatt minden politikai oldalnak érdeke volt egy új, rasszista, neonáci párt megalakulása.

Ami párt is, mozgalom is, erő is, hájderménkő is.

Figyelem: a ménkövet nem Jörg Haiderről nevezték el.

Az majd csak jövőre lesz...

NETANJAHU A SOROS-ELLENES ANTISZEMITA KAMPÁNY ÉS A NÁCIK MELLETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.10.


Az izraeli vallásos szélsőjobboldal befolyása alatt álló Netanjahu-kormány visszavonatta a Soros-ellenes antiszemita kampányt elítélő izraeli nagyköveti nyilatkozatot. Soros György a Netanjahu-kormány mögött álló izraeli ortodox vallási szélsőjobboldalnak sem kedvence, mert az emberi jogokat és az emberséget Izrellel szemben is védi, és még a palesztinokat is embernek tekinti.

Ezért az izraeli kormány az antiszemita kampány és a nácik oldalára állt, semmibe véve a magyarországi holokauszt áldozatainak emlékét és a magyarországi zsidóság félelmét. A holokauszt után létrejött Izrael állama ilyen meghasonlást még nem élt át, hogy a hitleri Németországot idéző, a holokausztot megelőző goebbelsi propagandára emlékeztető náci uszítástól nem határolódik el, hanem az antiszemiták oldalára áll a holokauszt áldozataival szemben, mert az izraeli vallási ortodox fanatikusok ugyanúgy gyűlölik a nácik által támadott zsidót, mint Hitler mai utódai. Ez elképesztő és megbotránkoztató nem zsidók számára is.

Az ügy hátteréhez tudni kell, hogy a palesztin szélsőségeseknek úgy kellenek a hozzájuk hasonló izraeli szélsőségesek, mint egy falat kenyér. Ahogy az izraeli ortodox vallásosoknak is úgy kellenek a palesztin szélsőségesek, mint halnak a víz, különben nem tudnák az izraeli lakosságot a palesztin terrorizmussal fenyegetni, s ennek nyomán a szélsőjobboldali vallásos kormányzatot hatalomba juttatni. Ez a két szélsőség feltételezi egymást, és elemi érdekük, hogy soha ne legyen közöttük béke.

Jellemző, hogy ezek egyik képviselője, egy izraeli ortodox zsidó, képes volt megölni a béke pártján álló Jichak Rabin volt miniszterelnököt. Ezek némelyike képes lenne Soros Györgyöt is megölni, mert nem elfogultan az izraeli szélsőjobboldali kormány oldalán áll, és nem hiszi, hogy aki nem az izraeli vallásos szélsőjobbot támogatja, az Izrael ellensége. A Netanjahu-kormány politikai ellenfelei is izraeliek, akik nem fundamentalista fanatikusok, és elismerik az izraeli arabok jogait, sőt még a palesztinok emberi jogait is, és a békés egymás mellett élés mellett állnak. A zsidókat nem teszi elfogadhatóbbá, ha ugyanazt csinálják, amit velük tettek sokszor a történelem során. Még akkor sem, ha nekik nem voltak terroristáik.

Az izraeli szélsőjobb érdeke, hogy a palesztinokat válogatás nélkül a palesztin terroristákhoz sorolják, vagy aki nem lenne az, az is azzá váljon. A gyűlölet mindkét oldalon gyűlölet, és a Bibliával nem magyarázható. Netanjahu korrupt politikus, aki ellen vizsgálat is zajlik, neki a politikai hatalma a vallásos ortodox koalíciós partnerektől függ, akiket kénytelen kiszolgálni. Az izraeli vallásos szélsőjobbot támogatják a fundamentalista keresztények is, akik a Biblia próféciáit ráolvassák a mindenkori helyzetre, és azok időzítését és menetrendjét nem veszik figyelembe. A szélsőséges izraeli politikát gyakran hamis próféták alakítják, nem a Szentírás szelleme. Ezek Isten helyett és nélküle megoldanák azt, ami nem az ő dolguk...

A TERRORFŐIGAZGATÓ

JÓREGGEL EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.07.10.


Van egy Kolozsvári Szalonna című lap a neten, néhány napja rendszeresen olvasom, jók a szerzők. Úgy vélem, fiatalok. Többen vannak, szeretem a stílusukat. Én bizonyos szavakat írásban nem használok, de ez semmit nem jelent, az erős kifejezések a helyükön vannak, nem csúnyán beszélnek, hanem pontosan fogalmaznak, egy jól elhelyezett "kecskebaszó"-nak megvan a stílusértéke, szeretem, hogy dühösek, hogy felsőfokon bírják a magyar nyelvet, így a megfelelő kifejezésekkel illetik a magyar "politika" figuráit. Mondhatnám, helyettem írják időnként szaftos szavakkal a publicisztikáikat - ha kérdeznék, sem tudnám felsorolni, mit tartok leírhatatlannak, lám, a "baszás"-t például mindig minden formájában annak véltem, most mégis itt van. Bizonyos neveket sem írok le, bár azt meg tudom indokolni. Nem valamiféle trappista fogadalom miatt tartózkodom például a magyar miniszterelnök nevének a leírásától, nem is pusztán azért, mert felfordul a gyomrom a nevének a kiejtésétől is (élőszóban sem használom), hanem mert némely gusztustalan kitüremkedések, amilyen például a magyar miniszterelnök sokkal pontosabban jeleníthetők meg bizonyos tulajdonságok, ismert jegyek leírásával, amik már tartalmazzák az értékítéletet is.

Egyszóval kedvelem a Kolozsvári Szalonnát. Ott olvastam a terrorházi főigazgató (lám, ezt a nevet sem írom le) legutóbbi megnyilvánulásáról. Egyszer régebben - még a fővárosban laktam - láttam ezt az asszonyt közelről, a Rózsakert nevű konzumtanyán ült tőlem kétasztalnyira. Teljesen olyan volt, mint egy ember. Beszélgetett valakivel, akit közelről ismerek, aki sokszor volt a Jóreggelt Európa című rádióműsorom szereplője, úgy gondoltam, ha ő szót ért ezzel a... Na jó. Felfoghatatlan, hogy bizonyos értelmi szint fölött hogyan lehet egy már nem láthatóan mélyen húzódó szint alá menni. Pénzért? Ennek az asszonynak állítólag milliárdjai vannak. Akkor? Bosszúból, gyűlöletből?

Nem szívesen idézek a mélységesen mély butaságból, de ez az illusztráció szükséges ahhoz, hogy próbáljak követni egy nőt a teljes sötétségbe, egy írni-olvasni tudó történészt, aki valamikor hajdanán képes lehetett szavak, fogalmak felfogására:...

OLVASÓI LEVÉL: NE LEGYENEK ILLÚZIÓID, EZ A KŐKEMÉNY RÁKOSI-ÉRA LESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Tamás Róbert
2017.07.10.


Valami elromlott, rettenetesen elromlott…

Sosem titkoltam, hogy liberális beállítottságú ember vagyok, aki egészen nagy mértékig toleráns. Addig főleg, amíg a magánéletembe nem akarnak a kelleténél jobban beleavatkozni. Tiszteletben tartom más hülyeségeit, de elvárom, hogy az én hülyeségeimet is tiszteletben tartsák. Az élni és élni hagyni elv híve vagyok.

De most valami nagyon, de nagyon elromlott, egyre kevésbé vagyok toleráns, egyre kevésbé veszi be a gyomrom azt, ami most megy…

Azt, hogy minden fontosabb, mint maga az ember. És most nem fogok példákat hozni, hogy mi fontosabb az ember életénél, méltóságánál, egészségénél, lakhatásánál, gyerekénél, megélhetésénél. Hiszen ha ezt elkezdeném sorolni, 9 év sem lenne elég hozzá, mert 9 éve hagyjuk ezt, hogy lépésenként vegyék el a tenniakarásunkat, és lépésenként jutottunk a dögöljön meg a szomszéd tehene is de lehetőleg kétszertársadalmi hozzáálláshoz…

Mert most ez megy. Az megy, hogy egy politikai vita miatt családok, barátok esnek egymásnak, hogy akinek csak a viccnél is nevetségesebb és programtalanabb köztévé jut, az hallgatja a demagógiát, ami már lassan a csapból is folyik. Közben megy a tudatos elbutítás, hogy elhiggye azt a sok szennyes, gennyes gusztustalanságot, ami onnan folyik és el is hiszi, de biztos, hogy még van valami más is, mert magától nem ilyen hülye az ember. Ha viszont mégis, akkor elb@asztuk és induljunk visszafelé.

Tényleg azt akarjuk, hogy mindenki mindenkivel gyűlöletben álljon (tudom, ez a cél) de akkor is ennyire értelmetlen, agyhalott banda vagyunk, hogy ezt hagyjuk is? Ha hagyjuk, akkor megérdemeljük, mert akkor tényleg nem való nekünk sem a demokrácia sem a liberalizmus, jó lesz a diktatúra is, hiszen ezt már sokan megszokták, igaz, azt hiszik, megint a kádári puha diktatúra jön, de ne legyenek illúzióid, ez a kőkemény Rákosi-éra lesz…

AZ EGYENLŐTLENSÉG MÉG TŰRHETŐ LENNE, HA VOLNA KIÚT A SZEGÉNYÉGBŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kiss András
2017.07.10.


Az elmúlt hónapokban több elemzés is napvilágot látott a magyar háztartások anyagi helyzetéről, illetve a társadalmi mobilitásról, pontosabban annak hiányáról. Kevésbé tudományos, de talán jobban átélhető és a közélet iránt érdeklődő középrétegek gyakran torz valóságérzékelésére inkább lehet hatással az a tény, hogy a magyar háztartások közel fele nem tervez nyaralni az idei évben.

Az, hogy a nyolcvanas évek óta a fejlett országokra jellemző az egyenlőtlenségek növekedése, elsősorban a leggazdagabbak bevételeinek növekedésének, illetve a magasabb képzettséget igénylő munkatípusok elterjedésének és a kisebb végzettséget igénylő munkák kiszervezésének köszönhetően, már-már közhelyszámba megy. A munkajogi szabályozások gyengülése, a nagy újraelosztó rendszerek folyamatos reformjai, illetve a szakszervezetek szerepének csökkenése is ez irányba mutat, ami kevéssé meglepő, tekintve hogy éppen ezen intézmények feladata a kiszolgáltatottabb munkavállalók biztonságának szavatolása.

Mindemellett a probléma Magyarországon elsősorban nem az, hogy az európai példákhoz viszonyítva nagyok lennének az egyenlőtlenségek, hiszen nem kiugróan azok, bár vannak nálunk jobban teljesítő országok.

A probléma sokkal inkább a társadalom peremén élők nem a többiekhez viszonyított, hanem abszolút helyzete, tehát a tény, hogy a jelenlegi berendezkedés nem képes emberhez méltó életet garantálni a társadalom egy jelentős részének
...

SCHMIDT MÁRIA LETT A LEGNAGYOBB TULAJDONOS A BIF NYRT-BEN, HORVÁTORSZÁGBAN IS TERJESZKEDIK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.07.10.


Schmidt Mária családi cége kivásárolta a titokzatos svájci tulajdonostársát a BIF Nyrt. ingatlancégből, ezzel tulajdoni hányada 71,5 százalékra nőtt, ezzel Schmidt lett a legnagyobb tulajdonos.

Nyerésben van a NER-főideológus, történész, múzeumigazgató, kormánybiztos üzletasszony. Pár hete még arról cikkezett a gazdasági szaksajtó, hogy akár Mészáros Lőrinc is állhat annak a titokzatos svájci cégnek a hátterében, amely májusban bevásárolt a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-be.

Utólag azonban kérdéses, hogy tényleg így volt-e. Vagy ha mégis, Schmidt tudhat valamit, amit még a felcsúti mágus sem: a svájci BFIN Asset Management AG ahogy jött, olyan hirtelen távozott is egy péntek esti tőzsdei közzététel szerint. A BFIN összes BIF-részvényét Schmidték családi cége, a Pió-21 Kft. vette át.

A Pió-21 így egyszerre ugrotta meg az 50 és a 75 százalékos bűvös tőzsdei küszöböt, s ezzel a BIF legnagyobb, 71,5 százalékos részvényese lett, ami a társaság tulajdonában lévő törzsrészvényre tekintettel 77 százalékos szavazati jogot jelent. A Spéder-Nobilis-féle üzleti kör és Schmidték céges küzdelme már korábban eldőlni látszott Schmidték javára.

A Pió-21 nagyot ment 2016-ban, adózott eredménye megközelítette a 2 milliárd forintot. A taggyűlés mégsem szavazott meg osztalékot a tulajdonosoknak, az 50 százalék feletti üzletrésszel rendelkező Schmidtnek és két gyermekének, az ügyvezető Ungár Annának és Ungár Péternek, az LMP elnökségi tagjának. Ez a cég közvetett tulajdonos a Figyelő új kiadójában is, de újabban horvátországi turisztikai befektetésbe is belefogtak, két leányvállalatot is alapítottak zágrábi székhellyel – derül ki a Pió-21 éves beszámolójából...

SVÉDORSZÁG ODA-VISSZA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/István
2017.07.10.


A határátkelés egyik sajátosság (mint ez már többször kiderült), hogy nem feltétlenül egyszeri és egyirányú folyamat. Példa erre István története, aki Svédországból költözött vissza Magyarországra, hogy aztán rövid idő elteltével mégis úgy gondolja, jobb lesz neki a skandináv országban. Vele beszélgettem arról, miként élte meg a költözéseket, és vajon tervez-e még egyszer Magyarországon élni.

Miért éppen Svédországot választottad?
2009 szeptemberében ismertem meg az akkori páromat, aki svéd volt és 2010 márciusban költöztem ki hozzá, mert nem szerettünk volna már távkapcsolatban élni tovább. És nyilvánvaló volt, hogy én költözök hozzá ki, és nem ő hozzám Budapestre.
Mi volt a legnagyobb nehézség a kiköltözéskor? 
Annyira nagyon nekem nem volt nehéz a kikötözés, csak maximum a budapesti lakásom teljesen átíratása az egyik rokonomra. Igaz, azért egy új országot és környezetet megszokni eleinte szokatlan volt, de azért előtte már éltem külföldön 1995/96-ban az USA-ban. Így azért már volt fogalmam arról, milyen egy újabb országban új életet kezdeni. 
Mi lepett meg a legjobban, mit volt a legnehezebb megszokni? 
Én budapesti vagyok és így nehezebb volt megszokni a kisebb várost. Ahová 2010 tavaszán kiköltöztem, az egy kb 355 ezer lakosú település. 
Viszont meglepett a svédek baráti fogadtatása, a tiszta város, a nyugodt emberek akár a közértben, postán, buszon, stb., és egyben a harmadik világból érkezett bevándorlók, akikből már akkor is rengeteg volt. De nekem velük soha nem volt gondom sehol. 
Milyennek láttad a svédeket? Változott a róluk alkotott véleményed a hét év során? 
Nekem nagyon pozitív emberek a svédek. Igaz, lehet azért, mert én 98%-ban svédek között forgok/forogtam. De ugye, mint mindenhol, itt is vannak problémák. Mondjuk nem mindig rugalmasak a hivatalokban, és nem mindegy, hogy kihez kerül bármilyen ügyed...

AZ UNIÓS ORSZÁGOK MUNKAVÁLLALÓI A BREXIT UTÁN NEM LEHETNEK MÁSODOSZTÁLYÚ POLGÁROK NAGY-BRITANNIÁBAN - SZELESTEY LAJOS ÖSSZEÁLLÍTÁSA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.07.10.


- Az EU Brexit-megbízottja szerint kizárt, hogy a közösség elfogadja a brit kormányfő javaslatát az Egyesült Királyságban dolgozó 3 millió uniós polgár jogi státuszának átalakítására

- Ausztria nyilvánvalóan rossz néven vette, hogy a magyar kormányfő leszólta az osztrák diplomáciát

- A bécsi Collegium Hungaricum vezetője fura magyar szokást akart meghonosítani az osztrák sajtóban, miután az egyik képet kicenzúrázta az intézet kiállításáról, mondván hogy az nemzeti jelképet sért

Independent

A Brexit uniós fő tárgyalója elfogadhatatlannak minősítette a brit kormányfő javaslatát a szigetországban dolgozó EU-polgárok státuszának módosítására. Verhofstadt, aki a legfontosabb EP-frakciók vezetőivel együtt hozta nyilvánosságra véleményét, teljesen elhibázottnak tartja London elképzelését, kiemelve, hogy szó sem lehet szerzett jogok visszamenőleges feladásáról. Azon kívül a brit indítvány bizonytalanságba taszítaná az érintett 3 millió embert. Brüsszel törekvése az, hogy a tagállamok polgárai a kilépés után is ugyanolyan jogokat élvezzenek az Egyesült Királyságban, mint jelenleg a közösségi jog alapján. May ezzel szemben úgy képzeli, hogy kevesebb jog illetné meg őket, mint amennyit az unió a briteknek kínál a szervezet egész területén a kiválást követően. Vagyis mint Verhofstadt megfogalmazta, onnantól kezdve másodosztályú polgárok lennének. Az állásfoglalásból kiderül az is, hogy a tárgyalások során nem lehet túllépni a 2019. március 31-i határidőt, mert utána választások jönnek a közösségben, és addigra Nagy-Britanniának el kell hagynia az EU-t. A brit liberálisok vezetője úgy értékelte a fejleményt, hogy May kockáztatott, megpróbálta alku tárgyaként kezelni az uniós munkavállalókat, de a blöff nem jött be. Ráadásul London ellen fordította az európai szövetségeseket, úgy hogy már csak Trump maradt meg barátként.

Die Zeit

Az elemzés káros illúziónak nevezi, hogy a menedékkérők elosztásával meg lehetne oldani a migránsválságot. A hivatalos brüsszeli érv az, hogy a szolidaritással van baj, hiszen az unió területén 500 millióan élnek, így elvileg nem lehetne gond befogadni az első félévben érkezett 100 ezer embert. Meg az is igaz, hogy az EU joggal ostorozza az olyanokat, mint Orbán Viktor, aki a helyzetet az idegenek elleni uszításra és azon keresztül saját hatalmának megerősítésére használja fel. Ez gusztustalan, de ettől még nem szabad átsiklani az elutasítás mellett felhozott érveken. Mert az tény, hogy ha nem őrzik jobban a külső határokat, akkor ezzel újabb tömegeket ösztönöznek arra, hogy ők is nekivágjanak az útnak. Vagyis aki a határok hatékonyabb felügyeletét sürgeti, az még nem rasszista. Azon kívül nem csak a magyarok utasítják el a kvótákat, csak éppen – Orbán agresszivitásának hála – a többiek el tudták kendőzni álláspontjukat.

Az nem gond, hogy osszák el a menekülteket, csak ne kötelező módon, mert az ellenállást vált ki és még inkább megosztja az uniót. És nem biztos, hogy ilyen ügyekben elfogadható a többségi döntés, hiszen itt voltaképpen az a kérdés, ki lesz a szomszédunk. Egyelőre túl sokan és túl gyorsan jönnek, de hogy ez ne így legyen, ahhoz sürgősen meg kell teremteni a külső határok hatékony ellenőrzését...

NEM FÖLDRENGÉSMENTES A PAKSI ATOMERŐMŰ TELEPHELYE: MEGSZEREZTÜK A FÖLDTANI KUTATÁS ELTITKOLT EREDMÉNYEIT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Bodoky Tamás
2017.07.10.


Nem felel meg a Nemzetközi Atomenergia Hivatal hazánkban is törvénybe iktatott földrengésbiztonsági ajánlásainak a Paksi Atomerőmű, és a tervezett bővítés telephelye: egy tektonikai törésvonal gyakorlatilag a nukleáris létesítmények alatt halad át, egy geológus pedig tízezer évnél fiatalabb földrengések nyomaira bukkant a telephely közvetlen közelében a felszínen. A tudományos kutatások eredményeit eddig eltitkolták, mi viszont megszereztük, és most közreadjuk a paksi bővítés földrengésbiztonságával kapcsolatos legfrissebb földtani kutatások részletes adatait.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztonsági ajánlásait tartalmazó 2011-es magyar kormányrendelet értelmében tilos olyan helyre atomerőművet építeni, ahol 10 km sugarú körben olyan törésszakasz található, amelynél az utolsó százezer évben felszíni elmozdulás volt.

Egy az Átlátszó birtokába került, az MVM Paks II. Zrt. megbízásából készült, 2016-os geológiai tanulmány szerint a Paksi Atomerőmű telephelyének közelében több helyen is tízezer évnél fiatalabb, felszínig hatoló elmozdulásokat okozó földrengések nyomait találták.

A paksi telephely földrengésbiztonságáról évtizedes tudományos vita zajlik, mert az 1970-es évek elején, az atomerőmű építése előtt nem vizsgálták érdemben a helyszín tektonikai sajátosságait, azt hatalmi szóval jelölték ki a szovjetek.

A tervezett paksi bővítéshez ismét földtani kutatásokra volt szükség, ezeket több mint 8 milliárd forintért el is végezték, de a részletes eredményeket eltitkolták a kívülállók elől: szakmailag nagyon ingatag és államilag erősen menedzselt eredmény született a telephely alkalmasságáról.

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel kikérte az MVM Paks II. Zrt.-től a telephelyre vonatkozó földtani kutatások részletes eredményeit: valamilyen csoda folytán per nélkül meg is kaptuk, és most teljes egészében közzétesszük azokat.

A megkapott anyagból az derül ki, hogy a telephelyet annak ellenére alkalmasnak nyilvánították, hogy a NAÜ biztonsági ajánlásainak nem felel meg: tektonikailag aktívnak minősülő törésvonal fut el alatta, és tízezer évnél fiatalabb földrengésekre utaló nyomokat találtak a környezetében a felszínen...

40 MILLIÁRDOT MÁR ELKÖLTÖTTEK A VÁROSLIGETRE, ÉS 230 MILLIÁRDNÁL OLCSÓBBAN NEM ÚSSZUK MEG

444.HU
Szerző: Bucsky Péter
2017.07.10.


A Városliget projekt eredetileg múzeumi negyedként indult. Tarlós István 2009-ben bemutatott programjában még úgy szerepelt, hogy üres területen, a Nyugati pályaudvar mögött lenne a legjobb helye.

Aztán minden másképp alakult. Baán László 2004-es kinevezése után kereste a Szépművészeti Múzeum fejlesztésének lehetőségét, kezdetben az volt a terv, hogy a föld alatt a Hősök tere felé bővítik a múzeumot. 2010 után ő állt az új negyed építésének élére.

Szőcs Géza akkori kulturális államtitkár már a Vár–Andrássy út–Városliget kulturális tengely fejlesztéséről beszélt 2011-ben. 2012. július 6-án L. Simon László kulturális államtitkár és Baán László miniszteri biztosként jelentették be a Múzeumi Negyed koncepcióját, 50-60 milliárdos költséggel.

Ezek után nem sok mindent történt,

2015-ben született meg az első kormányhatározat, azaz csak ekkora készült el az első koncepció, ami aztán szinte félévente változott.

Ebben már 157 milliárdot biztosítanak a projektre, és 2016-2019-re szerették volna megvalósítani. A tervezés során mindenre gondoltak, csak éppen arra nem, hogy a város legnépszerűbb közparkjához nyúltak: a tömeges felháborodás hatására kezdtek egyáltalán a zöldfelületekkel, azok arányával és megújításával foglalkozni. Az eredeti koncepció jelentősen csökkentette volna a zöldfelületet, több száz fát vágtak volna ki. Annyit azonban sikerült elérni, hogy a Városliget Zrt. komolyabban vegye a parkot, a fákat inkább átültetik, és a parkot is megújítják, új fákat is ültetnek. Ezek a változtatások messze nem elégítik ki a park beépítése ellen tiltakozókat, de azért volt elmozdulás.

A projekt azonban csúszásban van: egyelőre egy múzeum sem épül, és még mindig nem végleges a koncepció.

Az új múzeumok jó esetben is csak 2021-re készülhetnek el...

AZ OSZTRÁKOKNAK AZ FÁJ, HOGY NINCSENEK BENNE A V4-BEN - ORBÁN SZERINT - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.07.10.


Nemzeti önvédelmet hirdet a szélsőjobb – címmel a Washington Post közöl beszámolót az AP- hírügynökség alapján a Vecsésen zászlót bontott Rend és Igazság mozgalomról. Három kisebb csoportból állt össze, hogy az Európát élhetetlenné és védtelenné tett liberalizmus elleni harcot meghirdesse.

A migránsok és a romák elleni szövetségbe Európa fehér embereit verbuválják, hogy a sátáni sötétség erőivel szemben küzdjenek – fogalmazott vezetőjük Tyirityán Zsolt. Egyelőre, de csak egyelőre tűnnek marginálisnak, mert a cikk szerint sem kizárt, hogy a Jobbik irányváltásával elégedetlenek tömegestül igazolnak át a szervezetbe. Az erősen fragmentált baloldal miatt a Jobbik tűnik Orbán igazi kihívójának, ugyanakkor a migránsellenes politikával operáló Fideszhez is átpártolnak a hasonló gondolkodásúak - írja a lap.

A The Guardian beszámolója már az elején leszögezi, rasszista indíttatású szervezetről van szó, sőt a kommunizmus bukása óta nem létezett ilyen szélsőséges jobboldali párt, amelyik be akar jutni a parlamentbe. Tyirityánt pedig a náci ideológia hirdetőjeként mutatja be. Rávilágít arra is, hogy részben Orbán illiberális eszméit hirdetik, s leszögezik, hogy a liberálisoknak nincs életterük, a lebensraum fogalommal operálva, nincs helyük ebben a társadalomban, mert elveszítették nemzettudatukat, faji és nemi identitásukat. A beszéd után egyik aktivistájuk a Mein Kampfot rakta le Tyirityán elé, hogy dedikálja neki emlékül...

NAGY KOPPANÁS ORBÁNNAK, HOGY TRUMP NEM ŐT ÉS A V4-ET VÁLASZTOTTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.09.


Orbán jelentéktelensége, súlytlansága és stratégiai dilettantizmusa lett nyilvánvalóvá megint, hogy miközben é a V4 hintalován próbálna belovagolni a világpolitikába, az orra előtt egy konkurens közép-európai szerveződés jött létre, amelyben ő semmiféle vezető szerepet nem játszik. Ráadásul mindez akkor, amikor ő maga tölti be a V4 elnöki szerepét.

Orbánnak hatalmas pofára esés, hogy rajta kívül létrejött a “Három tenger” elnevezésű közép-európai szerveződés, amelynek neve arra utal, hogy a Fekete-, a Földközi- és a Balti-tenger által körbefogott uniós tagországok szorosabb együttműködésre törekednek. Ezek az államok a Visegrádi Négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország), a balti államok (Észtország, Lettország Litvánia), továbbá Ausztria, Románia, Szlovénia, Bulgária és Horvátország.

Trump pedig e kezdeményezés államfői tanácskozásán vett részt, nem pedig a Visegrádi (Vérszívó) Négyek soros elnökségét látogatta meg Budapesten. Orbán el sem ment, hanem Aláíró János képviselte Magyarországot, aki talán fel sem fogta, hogy mi ez az egész. Arról pedig biztosan nem tud, hogy ez a szerveződés és próbálkozás nem előzmények nélkül való, “Intermarium” néven a Vatikán szorgalmazott egy katolikus országokból álló folyosót.

A 2016. augusztus 25-én aláírt kezdeményezés célja Közép- és Kelet-Európa szerepének erősítése az EU-n belül, és ha ez sikerül, akkor az Orbán által kisajátított és birtokolt V4 elveszíti a jelentőségét. A V4 egyébként is egy mesterségesen egyben tartott konstrukció, amely kizárólag Orbán hatalmi érdekeit szolgálja az EU-n belül. Célja, hogy a V4 révén maga mögé állítsa őket, vagy legalább hivatkozhasson a “visegrádi” országokra.

Orbán és a goebbelsi porpagandaszervezete nagy elánnal kezdett a zöldnyakkendős V4 soros elnöki tisztségének, ami azonnal azzal a hatalmas pofára eséssel kezdődött, hogy Trump nem a vérszívó négyeket, hanem a “Három tenger” kezdeményezést választotta. Ez azt is jelentette, hogy a kezdeményezés elindítóit, a lengyeleket látogatta meg, és ott mondta el a történelminek szánt beszédét, és nem Budapesten...

A FANATIZMUS HAZAÁRULÁSA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Balogh Lino
2017.07.10.Paul Anton de Lagarde (1897-1891) német politikus, bibliai kutató és orientalista. Ő a 19. századi német fajelmélet atyja, Hitler példaképe és szellemi előfutára. Hitler írásában, a Mein Kampfban sokszor utal rá és idézi Lagarde szinte a teljes írását. A Lagarde által ihleti
Hitler Lagardet így idézi: “Az egyetlen faj a zsidóságon kívül, mely Európában veszélyezteti a germán fajt a “turáni magyar”. Beékelődve Európába a legveszélyesebb degenerált népség. A fajtisztaságra tekintettel ezért meg kell szabadulni tőlük, vissza kell helyezni Ázsiába.”

Magyar képviselőházi jegyzetek (1939. május 4., Rupert Rezső országgyűlési képviselő felszólalásából):

Nem tudom egyébként, mit akarunk a faj problémával, amely reánknézve lesújtó, mert a német fajvédelem egyik legnagyobb tudósa, Lagarde, csak úgy beszél rólunk, hogy a turáni faj csak terhe a történelemnek, amely ha mielőbb elpusztul, annál jobb lesz önmagára s a németekre nézve is. Az egész német fajelmélet groteszksége kiütközik pedig nálunk, ha meggondoljuk, hogy a szerint még az oláh cigány is rangosabb faj, mert — árja. Ha faj védelmet méltóztatnak, tessék már csecsemőkorban gondoskodni minden magyarról, mert hiába a szép szavak, a szónoki fogások, leginkább a kis nemzedék alultápláltsága vezet a degenerálódásra, amin kívül persze van még sok más közreható ok is.”(sic!)...

HEGEDŰS A HÁZTETŐN

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.07.09.Tevje, a tejes ember, Sólem Áléchem hőse, egyetlen szóban megfogalmazza, hogy mi tarthat életben egy megkínzott megtaposott, ezerszer megalázott népet a szétszóratásban. Hagyomány!

Szokásaink, történelmünk, beidegződéseink, erkölcsünk, jogrendünk, és ezer más szál köt minket a hagyományainkhoz. Múltunk és jövőnk alapja ez. A gyermek beleszületik egy adott társadalomba, növekedése során megismeri és elsajátítja az ősi tradíciókat és tovább viszi, továbbadja azokat a gyermekeinek. A hagyomány egy adott társadalom értékrendje és világszemlélete. Sorvezető az élethez. Nem kell, hogy a hagyomány tudományos alapokon nyugodjék. A kislány tojást fest húsvétkor, elhiszi, hogy azt a nyuszi tojja, és várja a locsolkodókat, hogy meglocsolják. A nemzet nyelve és helyesírása évszázadokon keresztül alakult olyanná, amilyen. Az erkölcsünk biztos választóvize volt minden időben a tisztességnek és a becsületnek. A történelmünkből biztonsággal elkülöníthetők általa a jó és rossz események: azok, amelyek a haza, a nemzet üdvére, és amelyek romlásáéra, gyengülésére szolgáltak. Órákig sorolhatnánk, mi mindent jelent egy nemzet számára ez az egyetlen szó még: hagyomány. Röviden azt mondhatjuk: a hagyomány a nemzet összetartozásának szimbólum- és értékrendszere, a nemzet összetartó ereje.

Ha ki akarsz forgatni egy nemzetet a biztonságérzetéből – vedd el a múltját és vedd el a hagyományait. Teremts helyette egy olyan virtuális múltat és jelent, amelyben a hagyomány elveszíti tényleges jelentését, megszűnik valóságnak lenni. Nem hat úgy, ahogyan hatnia kellene. Ha a régi hagyományokat megfosztod erkölcsi tartalmuktól, hiteltelenné válnak, és a nép, amelynek eddig támaszul és iránymutatásul szolgált, talajtalanná válik. Puha péppé lesz, amelyet úgy formálhatsz, mint a gyurmát, ahogyan úri kedved épp diktálja.

Talán rá is jöttünk már, hogy mire akarok kilyukadni ezzel a hagyomány-dologgal...