2019. december 10., kedd

KI MIT FIZET, BELEUGAT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.12.10.


...Talán nem kapott túl nagy médiavisszhangot, de szerintem ez nagyon jelentős dolog. Kezdésnek hihetetlenül jó és fontos. Azt hiszem, pontosan ettől rettent meg a Fidesz a válaztási eredmények láttán. Még most sem tudták kiheverni. Fekvő ellenfelet nem sportszerű ütni, de ezúttal bátran kivételt lehet tenni. Sőt, rúgni is ér. Remélem, bővülni fog az a kör vagy új körök jönnek létre a főváros és a többi ellenzéki település bevonásával.

Valamilyen – számomra legalábbis – ismeretlen okból a vezető sajtó úgy ítélte meg, hogy marhára fontos sokat beszélni az Angyal Üdvédje címmel felbukkant illetőről. A pártlapokkal versengve számolnak be a semmiről. Egyelőre semmi konkrétum nincsen, csak üres fenyegetés. Ha így marad, akkor kuka. Ha van bizonyíték ellenzéki politikusok disznóságaira, akkor pedig ki vele, hadd hulljon a férgese. Ezzel együtt nem értem azt az önkéntes hírverést, amit csapnak körülötte. Namindegy.

Ártunk és ormányunk hirtelenváratlanul kifarolt a színházak teljes beszántásának ötletéből. Ma legalábbis úgy néz ki, hogy a kritikus részeket kivették az előterjesztésből, amit szerdán nyújtanak be a parlamentben. Addig még át is írhatják ötvenszer. Sőt, én még azt sem hiszem el, amit már megszavaztak. Orbán nem olyan családból való, hogy csak úgy lemondjon az elképzeléseiről. Makacs mint egy négyéves, csak ő nem fogja kinőni és rádásul iszonyúan bosszúálló példány...

MADÁCH TÉR, ORBÁNMENTES ÖVEZET

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.12.10.


Sok ezren voltunk a budapesti Madách téren. A kiskörút egy részét is le kellett zárniuk a rendőröknek, hogy elférjünk. A szitáló eső elállt, az időjárás rövid hezitálás után átállt a mi oldalunkra. Hétfőn este egy független polgárok sokaságából álló, szabad világváros felemelte a fejét és megmutatta az erejét.

Nem volt Orbán takarodj! Már túl vagyunk ezen, nincs rá szükség, ez már egy ideje alapvetés. Szintet léptünk, most már nem védekezni, hanem építkezni kell – egy valaha volt szabad, független, modern világot kell újjáteremtenünk. Ez a hétfő este arról szólt, hogy nem kérünk abból, ami egykor volt. Hogy akik már felnőttként élték meg a rendszerváltást, nem ezért harcoltak, nem ebben reménykedtek, és hogy a fiatalok, akik már a szabad világban születtek, nem akarnak a régi rendben élni.

Orbán Viktor mintha nem is létezne, a szónokok ki sem ejtették a nevét. Színházról beszéltek, színészekről és közönségről. Meg persze demokráciáról, tisztességről, egy normális Magyarországról. A mi közös dolgainkról. Érthetetlen fogalmak ezek olyanok számára, akik sunyin, egyéni képviselői indítványként – azaz, a szakmai és társadalmi vitát gyáván megkerülve – nyújtják be a törvényjavaslataikat, amelyeket aztán a Nemzeti Voks Művek dolgozói megszavaznak a parlamentben...

„MIÉRT HAGYJA AZ ORSZÁG, HOGY A HATALOM FOGDOSSA A SEGGÉT?”

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2019.12.10.


Hétfőn este ezrek gyűltek össze a Madách téren, hogy tiltakozzanak a kormány kulturális csomagja ellen

A kormány Gothár Péter zaklatási ügyére hivatkozva akarja erősebb kontroll alá vonni a színházi világot.

MÉRLEGEN KÖVÉR SZIGORA: SZÉL A LEGTÖBBSZÖR, TORDAI A LEGTÖBBRE BÜNTETETT KÉPVISELŐ

24.HU
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS
2019.12.10.Mérlegre tettük Kövér László szigorát: összegeztük, hogy kit, hányszor és mennyire büntettek az Országgyűlésben azóta, hogy pénzbírságot lehet kiszabni a képviselőkre. 153 alkalomnál és 72 millió forintnál járunk eddig, de az igazán súlyos bírságok csak ezután jöhetnek.

- Kövér László 2010 óta az Országgyűlés elnöke, működését rendpárti intézkedések sora szegélyezi. Ezek egyike a 2013 óta kiszabható pénzbüntetés.


- A tiszteletdíj csökkentése a parlament rendjét és méltóságát hivatott fenntartani a házelnöki érvelés szerint. Az egyre szigorúbb büntetésekre pedig azért van szükség, hogy kordában tartsák az elszabaduló ellenzéket.

- Más szemszögből azonban a pénzbüntetésekben materializálódó szigor a szólásszabadság megcsorbítását szolgáló eszköz, évek óta tartó növekedése emiatt is aggasztó.

- Ráadásul egy új törvényjavaslat, amelyről kedden szavaz a parlament, a jelenleginél is jóval keményebb büntetéseket hel..yez kilátásba.

Összesen 153-szor sújtott le 2013-as bevezetése óta a pénzbírság az Országgyűlésben, és eddig összesen 72 millió forintra büntették a képviselőket. Hét büntetésével a korábban LMP-s, most független Szél Bernadett vezeti a legtöbbször szankcionált parlamenti képviselők rangsorát – derül ki a 24.hu által összesített listából, amelyet azután készítettünk el, hogy adatigényléssel fordultunk az Országgyűlés Hivatalához. Arra voltunk kíváncsiak, mely képviselők, hányszor és mennyi pénzbüntetést kaptak a Tisztelt Házban, és mi volt a büntetések oka...

ISMERŐS NEVEK: VÉGIGBÖNGÉSZTÜK A KISPESTI ÖNKORMÁNYZAT SZERZŐDÉSEIT

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.12.10. 


Egy önkormányzati képviselő volt férjének cégei több beruházás kivitelezőjeként bukkannak fel a XIX. kerületben 2017. január 1-je óta.

Igazán nem panaszkodhat a kispesti önkormányzat egyik szocialista képviselője, Somogyi Lászlóné volt férje: cége, az Anildia Kft. csak 2017-ben több mint 150 millió forintnyi megbízást kapott az önkormányzattól. A kft. 2006-ban alakult, egyedüli tulajdonosa Somogyi László, de korábban felesége, az ellenzék közös jelöltjeként újraválasztott Somogyi Lászlóné is tulajdonos volt a cégben. A legutolsó pénzügyi beszámoló szerint 2018-ban a vállalkozás nettó árbevétele 138 millió 930 forint volt. A cég az interneten úgy hirdeti magát, hogy számos építőipari területen tevékenykedik, de ezek közül is kiemelné a festést, aszfaltozást, térkövezést, térburkolást, lakásfelújítást. Azt írják:

"Akár egy szétlakott albérleti szobát kell felújítani, vagy akár a régi családi házát renoválni, dolgozóink munkájának színvonala önmagáért beszél."


Az Anildia Kft. szerződései is szerepelnek azon a listán, amelyet a Lackner-botrányban is emlegetett vagyongazdálkodási vezetőtől, Kránitz Krisztiántól kapott meg a Momentum helyi képviselője, Paróczai Anikó, és amelyet a hvg.hu is megszerzett. Összesen 18 kontraktusról van szó. Ezekenkívül szerkesztőségünkhöz eljutott a 2017. január 1-jétől napjainkig kötött valamennyi önkormányzati megbízás, az ötmillió forint alattiak és felettiek is...

NAGY ÜZLET A FEKETÉZÉSSEL FERTŐZÖTT BULINEGYED, CSAK NEM A KERÜLETNEK

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2019.12.09.


A bulinegyed körüli viták évek óta tartanak, a lakók szerint az lenne a legjobb, ha azonnal bevezetnék az éjféli zárórát. A vállalkozók ezt túlságosan drasztikusnak és elfogadhatatlannak tartják. Gyakori érv, hogy a bulinegyed nagyon fontos a magyar turizmusban is, és jelentős gazdasági hatása van.

Erről azonban valójában elég keveset tudni, Nidermüller Péter VII. kerületi polgármester is úgy kért egymilliárdos állami támogatást, hogy csak annyit jelzett a kormány felé, hogy az állam évi több tízmilliárd adó- és járulékbevételhez jut. Ezért megnéztük, hogyan teljesítenek a bulinegyed cégei, és ebből mennyi pénzt láthat a kerület, a főváros és az állam.18 milliárdos buli

A Bisnode PartnerControl szolgáltatásának segítségével legyűjtöttük a vendéglátással foglalkozó cégeket, amelyek a bulinegyedben működnek*. Cikkekben korábban 400 körüli vendéglátóhelyről írtak Belső-Erzsébetvárosban, a cégadatok alapján 198 céget találtunk, amelyből 172 adott le 2018-as beszámolót. Ezek közül azonban 31-nek egyáltalán nem volt bevétele tavaly.

A cégeket térképre is tettük: jól látható nemcsak az, hogy szinte minden háztömbben működik vendéglátóhely – étterem és/vagy kocsma -, hanem az is, hogy melyik cég mekkora bevételhez jut...

A SZÍNHÁZAK MELLETT A VILÁGSAJTÓ

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.12.10.


"Az Orbán-kormány már eddig is megnehezítette a kultúra azon szereplőinek az életét, akik nem követik az ő népi-nemzeti irányvonalát."

A frankofón médiában széles körben szemlézett AFP francia hírügynökség beszámolt arról, hogy tegnap este ezrek tüntettek Budapesten, köztük a főpolgármester, valamint a kulturális élet több személyisége a művészi szabadság védelmében, tiltakozva a kulturális területet érintő kormányzati reformtervek ellen. Az AFP ismertetése szerint a törvénytervezet, amelyről akár már szerdán szavazhatnak, megerősítené a kormány ellenőrzését a közpénztámogatásban részesülő színházak fölött.

Szintén tudósított a demonstrációról a brit Reuters, amely ezer és kétezer közé tette a demonstráción résztvevők számát. Kitért arra is, hogy hétfő estig több mint 50 ezren írták alá a törvényjavaslat elleni petíciót. A Reuters – amelynek a cikkét átvette egyebek közt a New York Times - ismertette az eredetihez képest enyhített tervezet legvitatottabb előírásait, így azt, hogy a kulturális területért felelős miniszter beleszólhatna, ki legyen igazgató olyan színházakban, amelyek állami támogatásban részesülnek.

Az Orbán-kormány más területeket is szorongat

A Reuters, miként az AFP is, emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány már korábban szoros ellenőrzés alá vonta a médiát és az igazságszolgáltatást. A Reuters megjegyezte, hogy a miniszterelnök, tavalyi választási győzelme után azt hirdette, hogy új korszak felépítésére kapott mandátumot.

A magyar kormány kulturális törvénykezési terveiről és az ellene való tiltakozásról szintén hírt adó AP amerikai hírügynökség kitért arra, hogy a felszólalók visszautasították, megtévesztőnek bélyegezték azt a kormányzati állítást, miszerint egy friss szexuális zaklatási ügy indokolta volna a tervezet benyújtását.

A német nyelvterület tényhírekkel való ellátásában nagy szerepet játszó dpa hírügynökség tudósítása kiemeli, hogy a Semjén Zsolt által megindokolt előterjesztés szól egyebek közt a Nemzeti Kulturális Tanács létrehozásáról, amely a kulturális terület kormányzati irányításának a stratégiai eszköze lenne. A Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése ugyanakkor kikerült a tervezetből – írja a dpa.

A bécsi Der Standard, még a tegnapi tüntetés előtt, a tervezet elleni tiltakozásokat ismertető cikkében visszautalt arra, hogy az Orbán-kormány már eddig is megnehezítette a kultúra azon szereplőinek az életét, akik nem követik az ő népi-nemzeti irányvonalát. A szabad színházakat pénzügyileg bizonytalan helyzetbe hozták, a támogatás átláthatatlan és elfogult, a kultúra haladó személyiségei ellen médiakampányokat szerveztek...

KARÁCSONY: KÜZDELMES ÉVEK JÖNNEK, MEG KELL VÉDENÜNK A SZABADSÁGUNKAT

INDEX
Szerző: MOLNÁR RÉKA
2019.12.09.


Tüntetést szerveztek hétfő estére a "szabad színházért, a kultúra függetlenségéért". A tüntetés este 6 órakor kezdődött a Városháza helyett a Madách téren, az eseményen felszólalt többek között Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla és Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is.

Délután 6 órakor, a tüntetés kezdetén a szemerkélő eső ellenére is már több ezren voltak a Madách téren, a tömeg a Károly körútig ért. A rendőrség arra kérte az embereket, hogy próbáljanak meg tömörülni.

A tömegben EU-s zászlókat lehetett látni és néhány "disznók, el a kezekkel a színháztól" transzparenst is. A szervezők a tüntetés elején azt kérték, hogy a "féregirtást a Parlamentben" című táblát tegyék inkább el, mert itt a kultúráért tüntetnek.

A beszédeket Fullajtár Andrea kezdte a Katona József Színházból. Őt Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője követte. A tömeg folyamatosan a "kultúra alap, a kultúra alap, a kultúra nemzeti alap" sorokat skandálta.

Sodró Eliza a 30 éven aluli színészek nyilatkozatát olvasta fel, melyben a kormányhoz is szólt:

Mi ebben a szabadságban döntöttük el, hogy színészek leszünk. (...) A mi generációnk valamiért nem kapható a gyűlölködésre, szeretünk dolgozni, tiszteljük egymás munkáját és jelezzük, ha valami gondunk van. (...) Most mi vagyunk azok a fiatalok, akik Önök voltak a rendszerváltás idején és szeretnénk vitatkozni
.

Illetve azt is kiemelte, hogy az állam beleszólási joga súlyosan veszélyezteti a színházak szuverén működését. Az általa felolvasott nyilatkozatot 111 30 év alatti színész írta alá.

Mindeközben helyszíni kollégánk szerint a villamosok már csak lépésben tudtak közlekedni, az autóközlekedés a Madách térnél a Deák tér felé leállt. A tömeg a villamossínekig állt, következőként Farkas Franciska színésznő mondott beszédet.

A demokrácia első szabálya: viselkedj úgy, mint egy demokráciában, mert félelemből még nem épült fel semmi...

KERESZTÉNY MEG HAZAFIAS PÁCBAN TANÍTANI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.12.09.


...A magyar gyerek elsősorban legyen jó keresztény és hazafias. Az le van szarva, hogy nem tud olvasni, számolni; hogy gondot okoz az érettségi vagy egy idegennyelv megtanulása. Mert tudják, az úgy van, hogy aki löki az imát, az sokkal jobb PISA-tesztet bír írni, és aki igen nagyon hazafias, annak a bizonyítványában csupa ötös sorakozik. Sőt, olyan korszerű, használható és egy életre szóló tudást szerez, hogy nem marad más, mint Szent Antalnak bedobni néhány forintocskát a perselybe. Hálából.

Még azt elfelejtettem mondani, hogy a hűség sem árt. Ezt például egy állami alkalmazott bírta mondani. Soltész Miklós, akit azért fizetünk közpénzből, hogy minden másnap templomban töltse az idejét. Állami muksó, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Legutóbb Dabason járt a Dabas-Sári plébániatemplom alapításának 300. évfordulója alkalmából tartott ünnepi hálaadó misén. Esküszöm, ez a Soltész munkaidőben több időt tölt a templomokban, mint a papok. A papnál is papabb. És akkor olyan nagyon nagy bölcsességeket bír mondani, hogy a templom plafonjára magukat befészkelő verebek is kifekszenek tőle.

A hűséget próbálják meg ma kiölni az emberekből, azt akarják elérni, hogy mindent felejtsünk el, mindent dobjunk ki, újat használjunk és újat vegyünk mindenből, legyen az barátság, házasság, párkapcsolat, vagy nemzet és kereszténység.”

Nincs igaza, ő a leghűségesebb Orbán-nyalók egyike. Ő nagyon felejtős, elfelejtette, hogy 2019-et írunk, és ez nem a sötét középkori időszak. Ez nem a kicsik butításának kora. Ha szabadna megjegyeznem, ez itten a Magyar Köztársaság. Még ha a nevéből voltak olyan szívesek kitörölni is. Ne féljen, ezt a piszkosságot mi nem felejtjük el. Ezt sem, a sok egyéb aljasságukkal együtt. Minden többi magánügy, amihez a kereszténydemokrata Soltész állami papnak az égvilágon semmi köze.

Dúl ám az állami propaganda, ennek egyik legjobb fészke a kakukk közpénzlopó Fidesz-Kossuth rádió. Nem győzik kapkodni egymás elől a mikrofont a sablonmukik, mindenki el akarja mondani, amit Orbán kíván hallani. És el is mondhatja, anélkül, hogy valaki közbeszólna vagy vitatkozna velük. Egy igazság van, a Fideszé, meg a kereszténydemokratáké. Hülye vagyok, ez egy és ugyanaz.

Ma reggel éppen Simicskó István osztotta meg a legkiválóbb gondolatait a magyar oktatásügy égető teendőiről. Mert ő a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos. Úgy ám. Kell az ilyen csicsás poszt, akkor is, ha halvány lilája sincs az oktatásról. Csak azt hiszi...


ITT OLVASHATÓ

PINTÉR BÉLA: A SZÍNHÁZ KRITIKUS, VAGY KURVA UNALMAS ÉS HAZUDIK

INDEX
Szerző: Index
2019.12.09.Tüntetést szerveztek hétfő estére a szabad színházért, a kultúra függetlenségéért. A tüntetés este 6 órakor kezdődött a Városháza helyett a Madách téren, élőben közvetítettük. A felszólalók közül vágatlanul bemutatjuk Pintér Béla rendező felszólalását.Összefoglaló cikkünket a demonstrációról itt olvashatja
.


A POLITIKUSOKNAK NEM KELLENE FÉLISTENNEK ÉREZNIÜK MAGUKAT

INDEX
Szerző: LENGYEL-SZABÓ PÉTER, SZILLI TAMÁS
2019.12.10.Till Attila, Mácsai Pál és Karácsony Gergely is tüntetett a színházak függetlensége miatt. A kormány eközben egy zaklatási üggyel indokolja, hogy átszabná a kultúrtámogatást.

A kormány át akarja alakítani a kultúrafinanszírozást, a színházak rosszabb helyzetbe kerülhetnek, ráadásul az önkormányzatok sem nevezhetik ki szabadon a színházak igazgatóit. És a kormány mindezt egy zaklatási üggyel indokolja.

A tervezet ellen hétfő este a Madách téren tüntetett egy párezres tömeg, ahol felszólalt Pintér Béla, Karácsony Gergely és Mácsai Pál, mi pedig többek közt a tüntető Till Attilával, Galambos Péterrel és Döbrösi Laurával beszélgettünk.

CSEPELI GYÖRGY: A FIDESZ TELJESEN LEÉPÜLT, AZ 1985 UTÁNI SZOCIALIZMUSRA EMLÉKEZTET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2019.12.10.


A közönség az uniós választások kudarca után az önkormányzati választásokon nem számított ellenzéki sikerekre. A fordulat sokkszerű volt. „Budapest eleste”, jelentős városok, kerületek bevétele a 2006 óta tartó NER-győzelmi sorozat megtörését jelentette. Pedig 2018-ban látszott: az ellenzék, ha összefog, és egyetlen jelöltet állít az ügyeletes NER-exponenssel szembe, a legképtelenebb helyeken nyerhet. Hogy ezt áttörésnek tartjuk-e, új kezdetnek, az Orbán-rendszer megtörésének, kérdéses. Sorozatunk első beszélgetésében Szelényi Iván szociológus azt állította, ebből a vegyes társaságból nem nőhet ki életképes kormányváltó koalíció. Vajda Mihály filozófus iróniától sem mentes beszélgetésben jelezte: Orbánnak egyetlen méltó elődjét ismerjük, Kádár Jánost, aki nagy túlélő volt. Sorozatunkat Csepeli György szociálpszichológussal zárjuk. Menekülés a győzelembe 3.

A záró részben önre vár a feladat, hogy megfejtse, mi történt októberben a NER-rel. Ami történt, meglepetésnek tekinthető-e?

– Nem akarok felvágni, magam is meglepődtem. Karácsony Gergely győzelmét például csak reméltem. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy a NER elindult a lejtőn, persze ilyesmit máskor is látni véltünk. De a mostani kampányban valóban érezhető volt, hogy a rendszer intellektuális tartalékai kimerültek. Bizonyos értelemben a miniszterelnök is jelezte: fel kell tölteni az akkumulátorokat. De az ilyesmi nem szokott összejönni.

Tulajdonképpen nem csodálkozhatunk azon, ha a tízéves győzelmi sorozat megszakad.

– Túlságosan rábízták magukat a business as usualre, amikor azt hisszük, magától megy minden. De ez jellemző azokra a rendszerekre, amelyek elkényelmesedtek, kikapcsolták vészjelző berendezéseiket...

Három kétharmad zsinórban jóleshetett, de nem használ a harckészségnek.

– Teljesen leépültek, és a politikában ez látszik. A jóllakottság, az önismétlés bénít, a rendszert önnön torzképévé teszi. Hiányzott belőlük a ragadozóösztön, ezt a Borkai-botrány bizonyította. Egyértelmű lett volna, hogy lépni kell, de lebénultak. Az első számú vezető nem szólalt meg, amitől a botrány hullámai átcsaptak magán a rendszeren. Hogy a balhé ilyen kiadós lett, abba belejátszik a Borkai-ügy, máshol a helyi események. Hódmezővásárhelynek nyilván elege lett abból, hogy a külvilág a várost Lázár János belbirtokának tartja. A budai zöld sziget megdönthetetlennek látszott, most váratlanul kiderült, simán le lehet verni őket. Az innováció hiánya az 1985 utáni szocializmusra emlékeztet, amikor mindennap kijelentették: az irány jó, legfeljebb korrigálni kell. De a kopás, az anyagfáradás nem csak a politikára, a káderekre is kihat. Annyira pedig nem halt el a demokrácia, hogy ez következmények nélkül maradjon. Új gondolatok abszolút nincsenek. Épülnek az új stadionok. Lehet űrhajóst küldeni a kozmoszba, az akadémiai autonómia maradványait fel lehet számolni. Ezzel ki is merültek az agytröszt ötletei...

SZABAD SZEMMEL: A KORMÁNY INDÍTVÁNYA AZT JELZI, HOGY A FIDESZ MÁR NEM BIZTOS MAGÁBAN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.10.


FT 

Orbán Viktor miniszterelnök igyekszik törvényi úton szűkíteni az ellenzék mozgáslehetőségét, hogy az az eddiginél csak nehezebben tudjon összefogni a hatalom ellen. A tervezet, amelyről ma szavaznak a képviselők, alapvetően a frakcióalakítást korlátozza. Csáky Zselyke, a Freedom House európai kutatási igazgatója úgy látja: a változtatások megfosztanák az Országgyűlést attól, hogy az a demokratikus vita otthona legyen. Az intézkedés nem egészen két hónappal követi, hogy a Fidesz az októberi helyi választáson az első súlyos vereséget szenvedte el 2010 óta. Karácsony Gergely azért lehetett főpolgármester, mert az összes ellenzéki erő beállt mögé. De pártja csak úgy alakíthatott képviselőcsoportot, hogy utóbbihoz csatlakozott két független törvényhozó. A kormánypárt most arra hivatkozik, hogy érvényt kell szerezni a választók akaratának. Azaz nem kaphatnak extra jogokat a frakciók jóvoltából azok a honatyák, akiknek pártja nem szerzett elég voksot, hogy legalább öt képviselőt állítson. Egy másik indítvány óriási pénzbüntetést irányoz elő a renitens törvényhozók számára. Csáky Zselyke erről azt mondja, a lépés azt jelzi, hogy a Fidesz már nem biztos magában. Erre utal az is, hogy szintén korlátozni készül az önkormányzatok önállóságát, valamint a kulturális szféra szuverenitását. Krekó Péter úgy ítéli meg, itt a bosszúvágyat, illetve azt a félelmet lehet tetten érni, nehogy még erősebb legyen az ellentábor és a végén még a hatalmat veszélyeztesse 3 év múlva.

A művészi szabadságért tüntettek mintegy kétezren Budapesten, miután a kormány szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a színházakat. Színészek és nézők egyaránt tiltakoztak ezen a nedves és hideg estén. Olyan táblákat emeltek magasba, amelyeken az állt: „Disznók! El a kezekkel a színpadtól!” A nacionalista kabinet már a héten át akarja nyomni a javaslatot az Országházban. Ugyanakkor már csaknem 50 ezren írták alá a lépés ellen megfogalmazott petíciót, amelyet több színházban is felolvastak. Több neves művész és teátrumigazgató is arról panaszkodott a Facebookon, hogy a helyzet a kommunista időkre emlékeztet, amikor is az állam szabta meg az élet javarészét. Időközben a hatalom a felzúdulás láttán enyhített bizonyos megfogalmazásokon a tervezetben. A Fidesz az elmúlt években átírta az alaptörvényt, irányítása alá helyezte a közmédiát, és a miniszterelnökhöz, illetve a párthoz közeli üzletemberek egész birodalmakat építettek. Ezzel együtt Orbán a tavalyi győzelem után új korszakot hirdetett meg.

Orbán már a színházakat veszi célba, ám ellenállást vált ki szándéka a kulturális cenzúra bevezetésére, mert az a művészek és a közönség szemében a szocialista időket hozza vissza. Az ellenoldal úgy véli, hogy a kormányfő a társadalom minden rétegére rá akarja kényszeríteni a saját, konzervatív értékeit. A Madách téren több ezren gyűltek össze tiltakozásul. A jelentés idézi Pogány Juditot, aki azt nyilatkozta, ő egyszer ezt már átélte a 60-as években, de nem hitte, hogy újra idáig jutnak a dolgok. A miniszterelnök rendre megnyerte a csatákat, amikor arról volt szó, hogy kiterjessze befolyását az oktatásra, a kutatásra és a jogrendszer bizonyos részeire. Most éppen az EU vizsgálatot folytat ellene a jogállam leszalámizása miatt. A kulturális harc azután robbant ki, hogy a Fidesz kudarcot vallott a legutóbbi választáson, mert az egészét tekintve nyert ugyan, de az öt legnagyobb város közül négynek elvesztette az ellenőrzését. Ezek után próbálja megkötni az új budapesti polgármester kezét a költségvetés ügyében és a végrehajtó hatalmat érintő kérdésekben nagyobb felhatalmazást adna az Alkotmánybíróságnak, amely tele van az ő embereivel. Továbbá igyekszik sarokba szorítani az ellenzéki parlamenti képviselőket. Az EU idáig többnyire felsült, amikor gátat kívánt vetni a hatalom központosításának, de az Eurázsia elemző csoport szerint ez alighanem a jövőben is így lesz. Orbán ugyanis hajlandó tárgyalni az EU-val, még azt is megteszi, hogy bizonyos kérdésekben visszakozik, és ez a jelek szerint bevált, miközben kisebb lépésekben azért folyamatosan halad a célja felé. Így valószínűleg kitart a nyerő formula mellett.

Több mint ötezren demonstráltak Budapesten, nehogy a hatalom korlátozza a művészetek szabadságát. A vitatott indítvány ugyanis teljesen újraszabályozná az állami színházak finanszírozását és igazgatását. A hivatalos indok a Katona József színházban kirobbant zaklatási ügy, ám azt a bírálók csupán ürügynek tekintik, hogy meg lehessen rendszabályozni a független társulatokat, amiért azok időnként kormánykritikus darabokkal rukkolnak ki. Orbán sorra darálja be az önálló intézményeket, már átalakította az igazságszolgáltatást, a sajtót és az oktatást is. A tudósítás idézi Karácsony Gergelyt, aki az este azt mondta a tömegnek, hogy ha megvédik a színház önállóságát, akkor azzal megvédelmezik a város szabadságát is.

A jobboldali-nemzeti magyar kormány benyújtotta a törvényjavaslatot, amelynek révén még inkább pórázra kívánja venni a kultúrát, szigorítva annak ellenőrzését. A létrehozandó Nemzeti Kulturális Tanács feladata hivatalosan az, hogy alapként szolgáljon a kormány számára a terület stratégiai irányításához, „a nemzeti kultúra megőrzésére és a nemzeti identitás erősítésére”. Az illetékes miniszternek rá kell bólintania a színházigazgatók kinevezésére és az állami támogatások odaítélésére. Ez idáig a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozott. A jogszabályt gyorsított eljárással, már holnap jóvá akarják hagyni.

A magyar és a román kormányfő névrokonok, de ezzel véget is ér a hasonlóság közöttük. A bukaresti vezető hangsúlyozza is, hogy ő a jó Orbán Európában, aki vissza akarja vinni országát az unió fő áramába, felszámolva azt a fajta populizmust, amelyet bevándorlás-ellenes magyar kollégája dicsőít. Ludovic Orbán meg is mondja, hogy ideológiájuk alapvetően különbözik, bár szeretne jó viszonyt fenntartani nyugati szomszédjával. Lesz dolga bőven, mivel az előző bukaresti kabinet inkább a budapesti és a varsói vezetésre hajazott, noha az oly mértékig idegesítette az EU-t, hogy most példátlan szankciók készülnek mindkettő ellen a demokratikus normák megszegése miatt. Csakhogy a román Orbánt bármikor elsöpörheti az ellenzék a kisebbségi kormány élén, miközben hatalmas a feladat, hogy eltörölje az előző hatalom káros örökségét. Pl. a hatalmas költségvetési hiány visszafogására korlátozni kell a közkiadásokat, de ebben van személyes tapasztalata, hiszen saját adóbevallása szerint Romániának még nemigen volt ennyire szegény miniszterelnöke. Kocsija 12 éves, tavaly havonta nem keresett többet átszámítva 600 eurónál. De el van szánva, hogy javítja a kapcsolatokat Brüsszellel, ideértve, hogy 2024-ben bevezeti az eurót és csatlakozik a Schengeni övezethez. Azt mondja, csak tőlük függ, felveszik-e az unió sebességét. De szükségesnek tartja, hogy az EU szüntesse meg a megfigyelő rendszert a román jogállam ügyében...

SZOCIALISTA JOG, MEG MINDEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.10.


Tegnap este az országban nyomokban még meglévő lelkiismeret és szabadságvágy tüntetett, mert Gothár hülyesége (undormánya) miatt fasiszta vezetőink be akarják szántani a színházakat, helyüket sóval hinteni be, hogy aztán világnézetileg kedves, hazafiasságban megfelelő, társadalomkritikában hiányos, harcos, szittya-keresztény intézmények nőjenek a helyükön.

Gothár okot és indokot szolgáltatott arra, hogy a színházat kollektíven entartete Kunstnak minősítsék. A színházat úgy két hete belengi a bűnösség, ott buzik, pedofilok, erőszaktevők és perverz állatok laknak, eltussolnak, titkolóznak – mondják Borkai hóna alól, ami önmagában is röhejes, de soha nem a következetes józanságukról voltak híresek, sem az eszükről.

Gothár lassan törlődik a kánonból, műve elfelejtődik, olyan stigmát égettek rá, amivel nem lehet járni-kelni a nagyvilágban, ezzel szemben Gibbs ügynök magyar hangja él és virul Bruce Willis magyar hangjának színházában. Mihályi Győzőt is megvádolták, hogy túl nagy kan volt, ám a vizsgáló bizottságnak azt mondta, hogy képzelik, és a vizsgáló bizottság is mondta, tényleg, hogy is képzeltük, és az ügy le is lett zárva.

Sőt, a végére Alföldi lett a bűnös, hogy ki akarja túrni Bruce Willis magyar hangját az igazgatói székből, azért lett megvádolva a másik magyar hangos. Gothár remete lett, tölti jogos száműzetését, nagy valószínűséggel egy életre vége van, Gibbs ügynök magyar hangja pedig liberális ármánykodást kiált, ahogyan Borkai is kijelentette, igaz, hogy kurvázott, de nem kokózott vagy lopott. És becsszóra véget is ért az ügy.

Bizonytalan az a határ, amikor a magánbűnök közerkölccsé válnak, amikor üldözendővé válik a bűn. Egy a bizonyos, a nem hatalmon lévők permanensen büntethetők és büntetendők is, míg viszont a túloldalon állók meg sohasem. Így relativizálódik a bűn, oldódik fel az éthosz, ha valakiben a szikrája is megmaradt, akkor rohadt rosszul érzi magát a bőrében ebben az országban...