2017. január 17., kedd

AMIKOR EGY MENEKÜLT FEJBŐL MONDJA A SZÓZATOT

KÖTŐSZÓ
- EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: KötőSzó
2017.01.17.


Mi a magyar közlöny? Mik azok a corvinák? – hangoznak a magyar állampolgársági vizsgán a kérdések, melyekre Wilson, a fekete biztonsági őr nem tudja a választ, a Szózatból viszont fejből idéz. Abban a pillanatban, ahogy elkezdi szavalni Vörösmarty Mihály versét, megnyeri a nézőt, s közvetlenül azután is, mikor a vizsgabiztos kérdésére válaszol, ő hogyan is értelmezi Vörösmarty sorait. Wilson ekkor árulja el azt is, hogy ő nem tudott a saját hazájában élni s halni, mert ahol a katonák fogadást kötnek arra, hogy a várandós nőkből kivágott csecsemő fiú-e vagy lány, ott nem lehet.

Az állampolgár című játékfilm ilyen erős öt perccel indít, de Vranik Roland legújabb munkája nem csupán menekült-sztori, hanem egy megrázó szerelmi történet is egyben. A profi magyar színészek (Máhr Ági csupaszív tanára, Znamenák István szókimondó, de jólelkű hentese, Barbinek Péter féltékeny férje, Szalontay Tünde pedáns üzletvezetője – mind remek alakítások) mellett a menekülteket amatőrök alakítják, de ez pont erősíti a filmet.

Vranik karakterei izgalmasak. A tiszta szívű, szorgalmas fekete biztonsági őr már évek óta próbálkozik a magyar állampolgárság megszerzésével, mert szeret itt élni és dolgozni, és őt is szeretik, elfogadják; az iráni leányanya, aki szerelmi csalódása és várandóssága miatt hagyta el hazáját, mert biztos halál várna rá fiatal, egyedülálló anyaként. Kettejük élete fonódik egybe, de semmiképpen sem úgy, ahogy elsőre gondolnánk, egyfajta féltő, óvó apa-lánya viszony ez...

A FILM, AMELYBŐL MEGTUDJUK, HOGYAN LEHET VÉGE AZ ORBÁN-RENDSZERNEK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.01.17.Természetesen nem magyar alkotásról van szó - hiszen azt Andy Vajna úgysem engedné leforgatni -, és nem is egy vadonatúj film mutatja nekünk az irányt egy autoriter rendszer bukásához. Nem is Magyarországon játszódik, mégis egy csomó ismerős motívumra leszünk figyelmesek. A Suburra című film Silvio Berlusconi végnapjairól szól, de megfogalmazza mindazon rendszerek esszenciáját, melyek az egykori olasz miniszterelnök mintáit próbálják másolni.Donald Trump előtt, Orbán Viktor közben és Silvio Berlusconi után ez egy rendkívül tanulságos mozi!

Már több mint öt éve megbukott Silvio Berlusconi, és mi hajlamosak vagyunk megfeledkezni a tényről, hogy annak idején Orbán Viktor legfőbb szövetségese volt az olasz kormányfő. Stefano Sollima, a népszerű Gomorra tévésorozat rendezője nem is rejti véka alá, hogy az erősen megosztó személyiségű egykori miniszterelnök bukásáról szól a film, bár Berlusconi neve nem hangzik el a párbeszédekben. A közel két és fél órás alkotás visszaszámlálás az Apokalipszis napjáig. A dátumok megegyeznek, hiszen Berlusconi utolsó kormányzása 2011. november 16-án ért véget, ahogy a filmbéli miniszterelnök is ekkor mond le közvetlenül a megszorító intézkedések megszavazása után.

Számunkra a történeti hűségnél is lényegesebb, hogy Berlusconi korporatív rendszere mennyiben hasonlított Orbán Viktor illiberális államára? A filmben minden politikus kétszínűsége, megvásárolhatósága, luxus iránti vonzalma vitathatatlan, ám a képviselők biztosak abban, hogy hatalmuk megingathatatlan. A főszereplő kormánypárti honatya előbb felhívja a feleségét azzal, hogy sok a dolga, ezért későn ér haza, majd egy luxusszállodába viteti magát, ahol két luxuskurvával tölti az estét. Az egyik lány azonban túladagolja magának a drogot, és az ágyban fekve meghal. A képviselő még arra sem hajlandó, hogy megszabaduljon a hullától, a piszkos munkát a másik lányra bízza, aki kínjában egy maffiafőnök öccsét hívja segítségül. És ekkortól úgy dől össze a politikus élete, mint a kártyavár...

CSAK EGY ORSZÁG DÖGLIK BELE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H.A.
2017.01.17.


Mert nemzeti ügy. Mert a sport nemzeti ügy – ezt válaszolta Seszták Miklós bűnöző-gyanús fejlesztési miniszter tárcája az RTL Klub ama megkeresésére, hogy milyen alapon landolnak forintok milliárdjai harmadosztályú szerbiai focicsapatoknál.

A kiheverhetetlen, 50 milliárdos, tavaly év végi sportügyi pénzszórás hevében – amikor Mészáros Lölö eszéki klubja is kapott mintegy 1000 millió forintot – 3000 millió forint jutott Szerbiába is. Egészen konkrétan Topolyának ment a pénz, egy akadémia létrehozására. Nem, nem tudományos, hanem futball akadémiáról van szó. A város csapata a harmadosztályban (!) játszik, most a projekt keretében négy focipályát alakítanak ki, illetve a hosszútávú terveik között szerepel egy stadion felhúzása is.

Itt tartunk. Egy 14 ezres, sacckábé 60%-ban magyarok lakta szerbiai település (testvértelepülései között Budapest V. kerülete !) azért kap 3 milliárd forintot, hogy a harmadosztályú csapatának legyen négy darab focipályája. Mert a magyar kormány nemzetpolitikai célja a határontúli magyarok segítése, a nemzeti összetartozás erősítése, a fiatalok sport iránti elkötelezettségének növelése.

Ha nem most olvastam volna, hogy a visszafogott, 2015-ös első félév után – amikor még csak 396,9 milliót költöttek reprezentációs költségekre – a minisztériumok és háttérintézményeik tavaly már a 4 milliárdos lélektani határt is sikeresen átlépték, valószínűleg ugyanúgy elborulna az agyam, mint így.

Ha nem most olvastam volna, hogy a lepusztult, de még mindig nem összedőlt magyar egészségügyben évről évre több beteget kell ellátniuk a háziorvosoknak, ami azt eredményezi, hogy a rendelőkben hosszabbak a sorok, megnő a várakozási idő, miközben átlagosan alig néhány perc alatt kell kezelni a pácienseket, akkor is úgy érezném, ennyire hülyének nem lehet nézni egyetlen ország leghülyébb lakóját sem.

Azt persze azonnal és gondolkodás nélkül kizárhatjuk, hogy a kormány rosszhiszeműen használja fel, ha nem egyenesen ellopja a Magyarországon adót fizető és közterheket viselő polgárok pénzét, mert ez nyilván elképzelhetetlen.

Mindazonáltal annyira gyomorforgatónak és kártékonynak érzem ezt a gátlástalan, semmilyen egészséges, a valóban megkerülhetetlen közügyek prioritási listájára tekintettel nem lévő esztelen pénzszórást, akarom mondani nemzeti ügynek kikiáltott árokásást, hogy a szavakat is igen nehezen találom.

Ép ésszel, ép lélekkel, ép morális tartással rendelkező ember számára – éljen az a magyar határ tetszőleges oldalán – nem lehet elfogadható ez a parttalan cinizmus. Ez az eszelős költekezés, amelynek semmilyen racionális érvrendszer nem képes határt szabni...

BÉRÜKKEL ALÁZZÁK MEG A KÖZMUNKÁSOKAT: EZ LENNE A KIÚT A MUNKAERŐPIACRA?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.01.17.Ha nem megy szép szóval, megpróbálják erővel. A kormány csodaszerként tálalta a közfoglalkoztatást, mint a munkanélküliség egyetlen ellenszerét. Százezreket kényszerítettek bele egy olyan létformába, ami valóban csak néhány hajszállal jobb a biztos nyomornál. Most viszont, hogy körmükre ég a dolog, szabadulnának tőle, ahol csak lehet.

Megalázóan alacsony bérek, néha embertelen munkakörülmények, és a kilátástalanság pokla: ez a közmunka. És hiába hivatkoznak újra meg újra arra, hogy ez csak amolyan köztes lépcsőfok (amolyan modern kori, magyar purgatórium), átvezető szakasz a munkanélküliség és a versenypiaci szféra között, a szakemberek a kezdetektől jelezték, hogy nem olyan könnyű átlépni a nyílt munkaerőpiacra annak, aki egyszer bekerül a csapdába. Így – jobb híján – most, hogy a közfoglalkoztatás megtelik, erővel igyekszik szabadulni az önmaga teremtette ördögi körből a kormány. Csak nem nagyon megy.

Alig néhány napja mi is írtunk arról, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közmunkásokat képezne át rohamtempóban kéményseprőkké, hogy az országos, katasztrófával fenyegető hiányt befoltozza. Ilyen, és ehhez hasonló megoldások mutatnak rá igazán a közmunka tragédiájára.

Eddig a helyzet egyszerűnek tűnt: a munkanélkülieket álláskeresési járulékuk megvonásának kilátásba helyezésével kényszerítették arra, hogy bármilyen felajánlott közmunkát elfogadjanak (így takarítanak diplomások árokpartot), miközben a munkáltatók egy része lecsapott a lehetőségre, hogy saját alkalmazottait szintén a jóval alacsonyabb bérezésű közfoglalkoztatás keretei közt alkalmazza tovább (mint például az oktatás egyik fő mételye, a KLIK, ami az iskolai takarítókat, portásokat, pedagógiai asszisztenseket például ezzel a megalázó módszerrel hozta még sanyarúbb helyzetbe)...

ÍGY MŰKÖDIK A FIDESZES RABLÓBANDA

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.01.17.


A fideszes rablók telhetetlenségét látva, barátaim, ismerőseim gyakran kérdezik, hogy vajon mikor fogják úgy érezni, hogy már eleget loptak, hiszen már annyit harácsoltak, amiből még a dédunokáik is fényűzően fognak élni.

Most, hogy nyilvánosságra került, hogy a világ nyolc leggazdagabb emberének akkora vagyona van, mint a Föld lakossága felének, 3.5 milliárd embernek, és a leggazdagabb 63 ember vagyona ugyanakkora, mint a Föld 7 milliárd lakójának vagyona, talán világossá válik, hogy ez a dolog nem így működik.

A leggazdagabbak nem azért szaporítják a milliárdjaikat, és fosztogatják a szegényebbeket, mert szükségük van a pénzre, hanem csak azért, hogy még több pénzük legyen. És a határ a csillagos ég.

Emögött nem kell értelmet keresni, mivel számunkra, csóringer átlagpolgárok számára ez nyilván teljesen értelmetlen és felfoghatatlan. A fideszes rablóbanda ugyanígy működik. A pénzszerzés már náluk is önmagáért való dolog, aminek nincs felső határa, amiből soha nem elég.

És, hogy mindez hova vezet, arra csak akkor fognak ráébredni, amikor már ég a ház. És akkor ők majd gyorsan összecsomagolnak és elhúznak innen, mi pedig itt maradunk a totális káosz kellős közepén.

LAÁR ANDRÁS: SEMMIN NEM ÉRDEMES KESEREGNI, MERT ÚGYIS ÚGY VAN!


GÉPNARANCS - ZENE BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.01.17.Amint megszűnnek a tévképzetek, és a tévképzetekből generált vágyak, abban a pillanatban már nincs szenvedés.

A Sztárportréban Laár András egyebek között ezt mondta:

Az, hogy valaki csókolózik valakivel, az pusztán jó. Abban a másodpercben, amikor a nőről azt gondolom, hogy ő az enyém, abban a pillanatban nekem fájdalmat okoz a féltékenységem révén, hogy ő csókolózik. Pedig maga a tett, az semmi, abban nincs semmi, ami fájdalommal teli, csak kizárólag az én agyamban lévő tévképzet miatt szenvedek, mert azt képzelem tévesen, hogy ő az enyém.

Mivel ez az alap, hogy mindenki senkié, ezért az összes kisajátítással kapcsolatos nézet tévképzet, és szenvedést okozó. Kiderül, hogy amint megszűnnek a tévképzetek, és a tévképzetekből generált vágyak, abban a pillanatban már nincs szenvedés.”...

GULYÁS MÁRTON JOGERŐSEN IS KÖZVESZÉLYES GARÁZDA LETT


444.HU
Szerző: anarki
2017.01.17.


Mint emlékezetes, tavaly február végén kopasz verőemberek szállták meg a Nemzeti Választási Iroda épületét, hogy megakadályozzák Nyakó István MSZP-s politikust abban, hogy beadja népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárvatartás eltörléséről.

Gulyás Márton aktivista másnap a helyszínre sietett, és a kopaszok akciója elleni tiltakozásképp leszerelte az NVI és a Nemzeti Választási Bizottság tábláit az épületről...

AZ ORBÁN-RENDSZER KIRAKATRENDEZVÉNYE: ÖMLIK A PÉNZ A VIZES VB-RE

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.01.16.Újabb milliárdot kapott a vizes vb, Matolcsynak egy gyanús grúz ad tanácsokat. Milliárdos tartozása van a szocialista pártnak, és úgy tűnik az Alexandrát már semmi sem mentheti meg. Hétfői hírek.

Matolcsynak ad tanácsot a Rogánhoz köthető, volt grúz miniszterelnök

Az MNB tanácsadója Nika Gilauri. Gilauri onnan lehet ismerős, hogy nyáron az Aulich utcában tárgyalt két másik grúz üzletemberrel egy erőmű létesítéséről Eximbankkal közösen - írja az Index. A grúzok pont az előtt az épület előtt beszélgettek, ahol Rogán ügyvédje, Kertész Balázs irodája található, és ahová gyakran jár „kávézni” Habony Árpád és Rogán Antal is. Gilauri korábban volt energiaügyi miniszter, pénzügyminiszter és miniszterelnök is, jelenleg azonban egy Reformatics nevű nemzetközi tanácsadócégnél dolgozik. Ebben a tisztségében látogatott tavaly év végén Budapestre, hogy segítse a jegybank munkáját. A cég honlapja szerint a Reformatics 2017-ben is tanácsokat fog adni az MNB-nek.

Plusz egy milliárdocska a vizes vébére

Egy újabb, ezúttal 999 millió forintos közbeszerzést írtak ki az idei vizes világbajnoksággal kapcsolatban, vette észre a 444.hu. A szerencsés Vianova 87 Zrt. a vébéhez kapcsolódóan utakat építhet, burkolatokat cserélhet, parkolókat építhet. A vb rendezési költségei már 100 milliárd forint felett járnak, pedig eleinte alig 25 milliárdról volt szó...

MEGMOZDÍTANI MÁRIA KÖZMUNKAALAPÚ MOCSARÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.01.16.A nap híre: Bayer Zsolt átigazolt a Magyar Időkhöz. Ezzel meg is írhattam volna életem legrövidebb cikkét, miután sem hozzátenni, sem elvenni nem lehet a témához, nem is érdemes, nem is érdekes. De szerencsére akad ennél nagyságrendekkel izgalmasabb történés is, úgyhogy beszéljünk a Momentum Mozgalomról. Ők azok, akik az olimpia elleni népszavazási kezdeményezést benyújtották, a héten kezdik az aláírásgyűjtést. Ez önmagában is izgalmas, de sokkal érdekesebb az, hogy kik ők és mit akarnak.

Elsősorban: fiatalok. Mégpedig olyan fiatalok, akik politizálni akarnak, akik nem tojnak erre az egészre, nem húzódnak el a közélettől, hanem élni kívánnak azzal a jogukkal, amivel mindenki élhetne és akkor valószínűleg már az Orbán-kormányt két tével írhatnánk. De sokan elfordultak a politikától, talán úgy gondolják, úgysem tehetnek semmit azért, hogy befolyásolhassák az ország ügyeit. Pedig de, mindenki tehet. Éppen azért szakad a nyakunkba alkalmatlan kormányok sora, mert annyian elhitték, hogy ez nem az ő dolguk.

Ezért üdítő és örömteli a Momentum felbukkanása. Fiatal, húszas, harmincas éveikben járó értelmiségiek hozták létre, akik végre akarnak valamit. Így definiálják önmagukat:

A momentum az új politikai erő.

A momentumot az első szabad magyar generáció tagjaiként alapítottuk 2015 tavaszán, hogy tegyünk Magyarország rendszerszintű problémáinak megoldásáért. Egyenként tehetetlennek éreztük magunkat, de mertünk nagyot álmodni: az vezérelt minket, hogy egy új politikai közösséget hozzunk létre: meggyőzzük az embereket, hogy van még a politikának jövője Magyarországon!

A momentum nem ideológiát, hanem megoldásokat kínál. Az ideológiai harcok kora lejárt, ez már a XXI. század. A baloldalnak el kell fogadnia a nemzettudatot, a jobboldalnak pedig meg kell tanulnia a szolidaritást. A momentum egy új típusú politikai közösség, amely képes összeegyeztetni a szolidaritást, a teljesítményelvűséget és az egészséges nemzetképet. Az elmúlt 27 év a beteljesületlen álmok fejezete volt. A rendszerváltás után egy nemcsak sikertelen, de velejéig korrupt rendszer jött létre.

A momentum Magyarországa biztonságos: ahol nyugodtan lehet jövőt, karriert és családot tervezni.

A momentum Magyarországa európai: demokratikus, szabad és szolidáris.

A momentum Magyarországa nem fél a változástól: újít, feltalál, fejleszt.

27 év telt el a rendszerváltás óta; épp elég ideje volt az eddigi politikai elitnek. Eljött tehát a momentum, a változás ideje.

Vegyük kezünkbe a sorsunkat!


Ahogy nézem, a kormánypárti szavazók máris elkezdték balra tolni a mozgalmat. Ennek a reakciónak az értelme ott keresendő, hogy nyíltan, felvállaltan az Orbán-kormánnyal szemben foglalnak – egyelőre állást, de talán hamarosan – pozíciót.

Saját erőből, tagdíjakból jöttek létre, de most a közösség támogatását kérik. Ez meglehetősen szokatlan a magyar politikai életben. De nálunk igen sok minden szokatlan, ami máshol természetes. Mi is írtunk már ilyesmiről. Spanyolországban a Podemos is így kezdte. A választásokon közadakozásból tudtak indulni, a mai napig adományokból jön össze a párt működéséhez szükséges költségek fele.

Azt gondolom, hogy mi is képesek vagyunk összefogni és felemelni egy pártot, ami képes lehet megváltoztatni a mostanra berohadt rendszert. Azt is gondolom, hogy ehhez előbb a Momentumnak kell bizonyítania és látom, hogy ez el is kezdődött...

KAFKAINA, AVAGY A MAGYAR KAFKAI NEMZETÁLLAM

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Hazai András
2017,01,16.


...Törvények, utasítások erdejében botorkálunk, közben a frász kerülget bennünket.

Persze az élet nem mindig működik a végrehajtási rendeletek szerint, hanem praktikusan. Itt kezdődik a baj! Ilyenkor mit lehet csinálni? Rendeletekkel kell körülbástyázni magunkat.

Vissza kell adni az ügyfélnek hiánypótlásra, kérni még néhány vizsgálati, szakértői dokumentációt, különféle nyilatkozatokat kell benyújtani, hogy tényleg komolyan gondolta aljas szándékát, miszerint pozitív választ és ügyvitelt vár a szerencsétlen dolgozótól.

Egyébként is: lehet, hogy holnap racionalizálják a hivatalt, kettőt csinálnak belőle. Mi a biztosíték, hogy holnap is bejöhet a munkahelyére, milyen lesz az új főnök, esetleg a biztonsági őrök kíséretében kell elhagynia az intézményt.

Tehát jó, ha nem dönt azonnal, jobb félni. Nem kell azzal sietni. Mindig lehet valami benyújtandó kiegészítést előírni. Ha mindez nem megy, akkor meg kell próbálni más hivatalhoz átküldeni az ügyet „nem a hivatal hatáskörébe tartozik ” indokkal.

Levelezgetünk, feljegyzéseket írunk, addig is telik az idő.

Egy eljárási példa a „szakértelemre”: egy volt kormánytag – ma kormányhivatalnok – bányajáradékot kíván fizettetni a beruházóval, mert a létesítmény építése jelentős földmunkával jár. A 25 éve folyamatosan bővülő – minden kormánytól kitüntetéssel jutalmazott létesítmény eddigi bővítéseinél soha nem volt erre szükség, ráadásul bizonyítottan szakmailag indokolatlan. Többet azért nem írok róla, mert nem akarom az építtetőt hátrányos helyzetbe hozni, hivatali bosszúnak kitenni.

Ez csak egy kiragadott példa az ügyből. Az összes többi észrevételt – számtalan időrabló levelezéssel – sikerült kivédeni.

Belső racionalizálásra is van példám: az egyik közműszolgáltatónál a benyújtott terveket eddig egy osztályon véleményezték. Most két osztályra kell beadni és a dokumentáció tartalmát is két típusra osztották. Az engedélyeket két határozatban, különböző időpontban kapjuk meg. Gondolom, hogy sokan tudnának hasonló szervezési átalakítások miatt, az ügyintézés nehézségeiről beszámolni. Amikor azt hisszük, hogy, elolvastunk mindent, megismertük a hivatali elvárást, akkor kapjuk a büdös nagy pofont. Nehogy már!

Ilyenkor Huxley Szép új világa, vagy Orwell 1984-e jut eszembe, de leginkább a Sánta Ferenc Ötödik pecsét című könyvéből készült Fábri Sándor filmnek egy jelenete, abból is egy mondat: „Legyenek bizonytalanságban, féljenek odakint a világban bűnös és ártatlan egyaránt!”

Egyszerre él a 21. század technikája és a ferenc józsefi adminisztráció hivatalnoki világa .

Azt gondoltuk 27 évvel ezelőtt, hogy a bürokrácia csökkenni fog és a hivatal bennünket fog szolgálni. Szerintem a hatalomnak is ez lenne érdeke. Így lenne élhetőbb és hatékonyabb az ország.

Nem mondom, hogy nincsenek szabálytalankodók, az emberi együttélés és a szakma szabályait megszegők, de nem ez az átlag.

Egy felüdülés, ha nem görcsös félelemmel teli megfeleléssel, hanem szakmai hozzáértéssel találkozunk. Van néhány tapasztalt ügyintéző, aki még bír empátiával és a praktikus gondolkodás se idegen tőle. Ilyenkor úgy érzi magát az ember, mint az a macska, akit miután a farkánál fogva lóbáltak, boldog, amikor leteszik a földre.

Megjegyezném, hogy a kormány kiemelt beruházásait, amiből számos majdnemhogy haszontalan és csak a NER rendszerét szimbolizálja, közel se éri ilyen hatósági zaklatás.

Építs palotát, stadiont, emlékművet, hatóság nem érhet hozzád. Ha hajlékodat építenéd, korszerűsítenéd, az a minimum, hogy szorongj! Az átlag állampolgár ezt a tapasztalja.

2017 el fogja dönteni, hogy van-e normális út, vagy megyünk tovább a szakadék felé.

Ne csak az agyonreklámozott statisztikákra figyeljetek!

Van sok olyan tényező, amit nem jegyeznek papíron, adattárakban.

Kék sikerpropaganda mindenütt, csak közben bennünket fal fel a rendszer.

Rohadásában is magával húz. Vele rohadunk mi is.

Többek között ezért kell ezt a rendszert megsemmisíteni.

Nem szabad megvárni, hogy a felhalmozódott feszültség verje szét, mert félő, hogy olyanok fogják ezt megtenni, akik még a jelenleginél is rosszabbak lesznek.

A demokratikus ellenzék felelőssége, hogy ne legyen forradalom, de forradalmi változások menjenek végbe Magyarországon.

TRUMP ÚGY VISELKEDIK, MINTHA EGY TROLL LENNE MOSZKVA ELŐVÁROSÁBÓL - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.17.A Wall Street Journal Orbán Viktort hozza fel annak bizonyítékaként, hogy Európában teret nyernek az elitellenes pártok, amelyek véget akarnak vetni az összefogást szorgalmazó alapállásnak az EU-ban, ellene vannak a nyitott határoknak és a közös valutának.


Az euroszkeptikus magyar vezető úgy ünnepelte Donald Trump győzelmét, hogy az búcsút jelent a nyugatot gyengítő liberális nem-demokráciától - áll lapban. Amikor jó hat éve Orbán hatalomra került, nacionalista nézetei éles bírálatban részesültek az unió nagy részében. Napjainkban ő áll a fennálló európai intézményrendszer elleni, egyre erősödő mozgalom élén. Ezek a populisták igen sokszínűek, különböznek, időnként egymásnak ellentmondanak a céljaik, de a Fideszhez hasonlóan a legtöbben jobboldaliak. Stefan Lehne, a Carnegie Europe szakértője azt mondja, hogy ezek az erők a nacionalistább pozíciók felé terelik a fő áram pártjait, ideértve a protekcionizmust és a bevándorlással szembeni keményebb álláspontot. Megkérdőjelezik a munkaerő szabad mozgását és Brüsszel jogköreit, hangoztatják a szuverenitást. Közvélemény kutatók ugyanakkor nemigen tudják pontosan felmérni az irányzat tényleges erejét. A másik oldalon Angela Merkel az európai terv legnagyobb védelmezője, ám bizonyos értelemben mind inkább elszigetelődik. Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem szélsőségkutatója úgy látja, hogy minden eddiginél erősebb a populista, radikális jobboldal hangja.

Financial Times
Mivel az új amerikai elnök szóbeli támadást intézett Németország, a NATO és az EU ellen, az öreg földrész vezetői eddig elképzelhetetlen feladattal kerültek szembe: azzal, hogy az Egyesült Államok első embere az európai összefogás felbomlását hirdeti. Trump kijelentései hitetlenséget és felháborodást váltottak ki, miután leszólta a transzatlanti viszony pilléreit és Washington egyik legfőbb szövetségesét. A német kormány ugyan megpróbálta hűteni a légkört a Times-nak és a Bildnek adott interjú után, de végül nyíltan kitört a düh, mivel Trump egy kalap alatt említette Putyint és Merkelt. Arról nem beszélve, hogy szerinte a kancellár a menekültpolitikával felgyorsította az EU szétesését. A Bundestag Külpolitikai Bizottságának elnöke kifejtette, hogy a nyugat politikai egysége egyáltalán nem fontos a Fehér Ház következő lakójának Meg hogy a 180 fokos fordulat következményeit nehéz felmérni európai szemszögből. Brüsszelben most az a nagy kérdés, vajon Trump nyilatkozata felerősíti-e a megosztottságot, vagy éppenséggel összekovácsolja az uniót a közös fenyegetéssel szemben. Egyébként kiszivárgott, hogy amikor a november választás után az Európai Bizottság elnöke felhívta a győztest, annak már akkor az volt az első kérdése, hogy melyik tagállam hagyja ott legközelebb az EU-t....

SARKA KATA: CELEBVILÁGBÓL A VILÁGPOLITIKÁBA

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.01.16.Sarka Kata úgynevezett karrierje új dimenzióba lépett, a hazai celebvilágból katapultált a világpolitikába. Pedig ő csak ugyanazt tette amit mindig: szép volt valahol, ami altesti vérbőséget okozott a környező férfiakban.

Ki tudhatta 2013-ban, hogy annak a moszkvai picit türhő felszedési kísérletnekegyszer ilyen következményei lesznek? Azt szerintem a bepróbálkozó Donald Katsa se gondolta, hogy egyszer az életben ennyire visszanyal egy sikertelen dugási kísérlet. Ahogy Kata fején sem villant át a gondolat, hogy nagyobb fogadókészség esetén - Donnie fiú rajongását és nősülési hajlandóságát ismerve a káejrópai modellekkel - mára nem a hazai celebvilág, hanem Amerika försztlédije lehetne...

FOKOZÓDÓ MUNKAERŐHIÁNY - MÁR A DIPLOMÁSOKAT IS ÚGY KELL ÖSSZEHALÁSZNI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.01.17.


A KSH legfrissebb adatai alapján kijelenthető, hogy a rendszerváltás óta soha ennyien nem dolgoztak még Magyarországon, és a munkanélküliség sem volt soha ennyire alacsony. Ennek ellenére még sincs hurráoptimizmus a munkaerő-piacon, mivel a munkaerőhiány a gazdaság minden ágazatában már jelen van, a cégek számára pedig egyre nagyobb fejtörést okoz a betöltetlen álláshelyek feltöltése.

Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium októberi kijelentése alapján nincs általános munkaerőhiány Magyarországon, az elmúlt hónapokban még több cég panaszkodott arról, hogy már nemcsak szakmunkásokat, hanem diplomásokat sem találnak a nyílt pozíciókba. A GKI Gazdaságkutató egy friss felmérésében a cégek 81 százaléka nyilatkozott arról, hogy nincs elég szakmunkás a cégüknél, és 20 százalékuknál diplomás munkaerőből sincs elég. Annak ellenére, hogy novemberben a kormány komoly bérfejlesztést jelentett be, várhatóan a következő években sem fog mérséklődni a munkaerőhiány okozta munkaerő-piaci feszültség, mivel a hazai bérszint emellett is alacsonyabb lesz a régiós versenytársakhoz viszonyítva...

PATTANUNK AZ ELSŐ NYOMÁSRA - EGY VIZSGÁLAT MARGÓJÁRA - GONDOLATOK AZ INDULATKEZELÉSÜNK HÉZAGAIRÓL

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsa
2017.01.16. -„Ő azt mondta rólam…a családomról… az anyámról…Meg kellett védenem magam. Igen, akkor megütöttem. Önvédelem volt.”

Néz rám, és láthatóan nagyon nem érti, most meg min akadékoskodok. Mit nem lehet azon érteni, hogy neki azonnal „önvédelemre” van szüksége, ahogy az osztálytársa emlegetni kezdi a felmenőit. Csak nem azt gondolom én is, hogy ő majd simán hagyja magát és a rend kedvéért meghunyászkodik és alulmarad? A családgondozó véleményét olvasva a körülményeikről gőzöm nincs, mi újat mondhattak neki. A mellékelt ábra szerint, az egészen mélyen tisztelt szülőket az ő sorsa eddig is hidegen hagyta.

Igazából nem is akadékoskodom, hanem teljesen megakadtam. Magas, erős, csontos alkatával, széles vállával akkor is figyelemre méltó jelenség lenne ez a rögvest nagykorú legény, ha nem hadonászna dühödten. A többségi általános iskola kezdettől csak kényszerűségből fogadta be „integrálva”, már két éve magántanulóvá tették, pont azért, mert a többieknek a szünetekben gyakran sikerült addig hergelniük, amíg ordítani és csépelni nem kezdte, amit ért, legtöbbször a falat. Meggyőződésem, hogy ebben a csatában őt már akkor legyőzték, amikor feldühödött, onnantól ugyanis végképp semmit sem mérlegel. Hasztalan ecsetelném neki bármilyen ékesszólóan az egyenlő ellencsapás elvét. Magyarázhatnám, de nem értené, hogy a háborúnak éppen úgy nincsenek nyertesei, ahogy a földrengésnek sem.

Amit igazán nem értek az, hogy hogyan juthattunk idáig.Miért gondolja úgy ő (és ezzel aztán cseppet sincs egyedül), hogy dühödt önvédelemre van szüksége azonnal, ahogy egy negatív, legalábbis a saját elképzelésétől erősen eltérő véleményt hall önmagáról, vagy a rokonairól. Ez a leckeszöveg nekem sántít. Én úgy tanultam, hogy a düh teljesen jogos érzelmi reakció fizikai támadás esetén. Mivel a szervezetben nagy erőket mozgósítva segít bennünket abban, hogy azonnali döntésünk szerint, felvegyük a harcot, vagy elmeneküljünk. Csak hát, hol van itt a fizikai támadás? (Később és az ő oldaláról, de ezt most hagyjuk, akadjunk le róla.)

Sokkal égetőbb kérdés, hogy miért érzi ő (és sokan mások) jogosnak a dühét attól, hogy egy ismerős, vagy pláne egy ismeretlen másik ember állít valamit róluk, amit vadul valótlannak és egyben vérig sértőnek találnak. Eddig a konkrét események szintjén összesen ennyi történt: valakinek a szájából elhangzott néhány nem túl hízelgő szó. Ebben az igazán hétköznapi helyzetben miért is kezdi el bárki azonnal túráztatni magát?

ITT OLVASHATÓGYEREKEK A FEHÉR HÁZBAN - 1. RÉSZ

GYEREKEK A FÖLD KÖRÜL BLOG
Szerző: Tanczer Viki
2017.01.16.Vannak gyerekek, akik panelban nőnek fel, vannak, akik kertes házban és vannak, akik a washingtoni Fehér Házban tölthetnek pár évet.

Az Egyesült Államok elnökváltása kapcsán ezúttal bekukkantunk az amerikai országházba. A Fehér Ház Történelmi Egyesületének segítségével megnézzük, miként élnek itt azok a gyerekek és családok, ahol apuka az ország botkormányát tartja a kezében. Mivel sok érdekességet találni erről, a témát több részletben tálaljuk majd.

Az elnök pozíciója különleges szerepbe hozza annak családtagjait is. Feleségéből First Lady lesz, a gyerekekből meg First Kids. Ők lesznek az ország „első” családja, azaz a First Family. A Fehér Ház sokféle funkcióval rendelkezik. Tulajdonképpen egy irodaház, de múzeum, ünnepségek helyszíne és a „first” család otthona is egyben...

GYORSAN SZERETNE JÓ MP3-AS ZENÉKET INGYEN LETÖLTENI? TEGYE FEL EZT A CHROME-JA MELLÉ

HVG ONLINE - TECH BLOG
Szerző: hvg.hu
2017.01.16.Az egyik legjobb zenemegosztó oldalhoz készült ez a Chrome-bővítmény, amellyel egy letöltés gombot kapunk, erre kattintva minden sláger és rádióadás ingyen és gyorsan beszerezhető.

A SoundCloudon rengeteg jó zene van, ráadásul sokszor jobb hangminőségben, mint a YouTube-on. Épp ezért jó hír, hogy elkészült a létező legegyszerűbb eszköz a SoundCloudon talált számok gyors és ingyenes letöltéséhez.

Ehhez csak telepíteni kell a SD: Download Free Music from SoundCloud bővítményt, ami után Chrome böngészőben minden zene alatt megjelenik egy "Download" feliratú gomb.

Csak rá kell kattintani, és már indul is a zene letöltése MP3 formátumban. Ezek a letöltések automatikusan egy "SoundCloud" nevű mappába kerülnek...


...Amennyiben böngészés közben elnyeri tetszését a SoundCloud, ajánlunk hozzá egy ingyenes számítógépes programot, amellyel szép és jól kezelhető felületen hallgathatja kedvenc számait. Ha viszont maradna a YouTube-nál, de onnan is töltene le zenéket, ahhoz is talál egy pofon egyszerű trükköt, kattintson ide érte...

14 EZER FŐS SZERBIAI KISVÁROS HARMADOSZTÁLYÚ CSAPATA KAP 3 MILLIÁRD FORINTOT A MAGYAR ÁLLAMTÓL

444.HU
Szerző: Horváth Bence
2017.01.16.Azt eddig is lehetett tudni, hogy a kormány a költségvetésből támogatja "Mészáros Lőrinc" eszéki fociklubját, illetve hogy jutott hárommilliárd forint a Délvidék Sport Akadémiának is. Sokáig azonban nem lehetett tudni, pontosan kinek is megy ez a pénz.

Szerb lapinformációkra hivatkozva az RTL Klub híradója hétfő este arról számolt be, hogy a pénz Topolyának megy majd, arra, hogy létrejöhessen ott egy akadémia. A város csapata a harmadosztályban játszik, most a projekt keretében négy focipályát alakítanak ki, illetve a hosszútávú terveik között szerepel egy stadion felhúzása is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az RTL kérdésére elárulta, hogy a kormány nemzetpolitikai célja a határontúli magyarok segítése, a nemzeti összetartozás erősítése, a fiatalok sport iránti elkötelezettségének növelése, ezért a sport nemzeti ügy...

Az évvégi nagy sportügyi pénzszórásról részletesen is írtunk, érdemes az egész cikket újraolvasni...
VILÁGSZERTE KIAKADTAK TRUMP MEGJEGYZÉSEIN

INDEX.HU
Szerző: FÖLDES ANDRÁS
2017.01.16.Donald Trump csupán két interjúval elérte, hogy megsértse, felháborítsa vagy megdöbbentse a világ vezető politikusait. Trump a The Timesban és a Bildben a következő kijelentéseket tette:

  • A brexit jó, és hamarosan újabb államok léphetnek ki az EU-ból.
  • Merkel katasztrofális hibát vétett a menekültek befogadásával.
  • Neki mindegy, hogy az EU megosztott vagy egységes.
  • A NATO idejétmúlt szervezet.
  • Vámmal fenyegette meg a német autóipart, ha Mexikóban építenek gyárat.
A beiktatásra váró elnök szavaira minden irányból érkeztek reakciók, vérmérséklettől függően a szolid kétkedéstől a nyílt kiakadásig:

ANGLIAI KARRIER: KISEGÍTŐBŐL FŐNÖK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Alex
2017.01.17.


Mielőtt bármi félreértés lenne, a poszt címét (és így a főnök titulust) én adtam, tehát szó sincs arról, hogy a szerző, Alex nagyzási hóbortban szenvedne. (Ezt gondoltam, jó tisztázni.) Annál is inkább, mert aki követte sorsának eddigi alakulását (itt és itt lehet felvenni a fonalat, ha valaki elejtette volna), az alighanem egyetért velem abban, hogy ő nem írna ilyet magáról. De hát a helyzet mégis csak az, hogy kemény munkával elért előrelépésekről van szó, és az ilyesmi szerintem elismerést érdemel. Most tehát folytatódik a bő fél évvel ezelőtt abbamaradt történet.

Te hogyan tapasztaltad, létezik üvegplafon külföldön? Mennyire nehéz előrejutni, számít-e más is, mint a teljesítmény? Írd meg a tapasztalataid a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

„Kicsit több, mint fél év telt el az utolsó írásom óta, de annyi minden történt velem, hogy nem is tudom, hol kezdjem. :) Olvasgattam a hozzászólásokat a legutóbbi írásomnál, igyekszem kitérni mindenre. Először is köszönöm mindenkinek a kedves szavakat, igazán jólesnek.

Most májusban lesz 4 éve, hogy a munkahelyemen dolgozok. Sima kisegítőként kezdtem, és most én vagyok a Deputy manager / Trainee chef / Line manager - nem igazán tudom, mert ugye elkezdtem az NVQ level2-es kurzust, de amíg nincs meg a végzettség, addig még inkább betanuló vagyok.

Tavaly márciusban léptetett elő a főnököm, ezzel hatalmas lavinát indítva el. Még most sincs fogalmam róla, hogyan történt meg mindez ennyire gyorsan, de már nem is lényeges, hiszen elkezdtem és csinálom...

KÉT ZSÓTÉR-ELŐADÁS BÚCSÚZIK A HÉTEN

7ÓRA7 BLOG
Szerző: 7óra7
2017.01.17.Zsótér Sándor a tavalyi évadban két amerikai drámát is rendezett, mindkettő a napokban kerül utoljára színpadra.

Utoljára látható a tavalyi POSZT fődíjas előadása


Ma búcsúzik Zsótér Sándor legutóbbi kecskeméti rendezése, a 2015 novemberében bemutatott Macska a forró bádogtetőn. Az előadás elnyerte a POSZT legjobb előadásának járó díjat, emellett a színházi találkozón Trokán Nóra és Csombor Teréz is elismerésben részesültek. Csombor Teréz játéka a kritikusok tetszését is elnyerte, hiszen alakításáért megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Színikritikusok Díját is. A Macska a forró bádogtetőn 2015-ben helyet kapott a 7óra7 szerkesztősége által legfontosabbnak tartott előadások között. Az előadásról írt kritikánk itt olvasható...

A Mindent a kertbe! is búcsúzik

Zsótér sok év után 2016 januárjában tért vissza Miskolcra, ahol Edward Albee Mindent a kertbe! című drámáját állította színpadra Ullmann Mónika és Rusznák András főszereplésével. A miskolci széria után az előadás ebben az évadban az Átrium Film-Színházba költözött, ahol január 20-án utoljára látható. „Az előadás fő kérdése az, hogy meddig mehetünk el, mit tehetünk meg azért, hogy pénzhez jussunk – ezt a konyhafilozofálgatást a rendezés vállaltan színházi meseként interpretálja” – írta az előadásról Dicsuk Dániel. A Mindent a kertbe!-re jegyek itt válthatóak.

TRUMP VEJE LESZ AZ ANTIKRISZTUS?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.16.


Figyelemre méltó elemzést közölt a Magyar Nemzet online a hétvégén Jared Kushnerről, Donald Trump vejéről. Ha nem is túlzás nélküli azt állítani, hogy Kushner mindent pontosan kiszámított, és az úgy működött, ahogy ő eltervezte (az FBI Clintonnal szembeni törvénytelen nyomozásának elrendelése nem lehetett az algoritmusok része, mert az még magát Trumpot is meglepte), az mindenesetre igaz, hogy Trump szinte mellékszereplője saját történetének. Az igazi karrierista, aki faltörő kosnak használja Trumpot, az a veje, Jared Kushner, aki már régóta elnök akar lenni. Példaképe a katolikus demokratapárti John F. Kennedy, s ő lehetne a zsidó republikánus elnök, miután apósának a republikánus pártot sikerült meghekkelnie. Vélhetően republikánus színekben akarja váltani négy év múlva Trumpot. Ivánka Trumppal, a Donald Trump lányával az oldalán.

Az is valószínűsíthető, hogy a Fehér Ház igazi ura nem Trump lesz, hanem a veje, akit főtanácsadóként bevitt az adminisztrációba. Vele Trump lánya, aki nem véletlenül költözött a férjével Washingtonba, és vélhetően Trump cégügyeit is ők irányítják. Mindez nem teszi kiszámíthatóbbá az elszabadult hajóágyúként viselkedő Trump elnökségét, mert Kushnerről semmi biztosat nem lehet tudni. Senki nem szavazott rá, mégis a háttérben már a világ ura lehet. Amit közvetve tudni lehet, az nem sok jót ígér. A kormány összeállításában is döntő szava volt, az pedig riasztó, kik kerültek kormányzati pozícióba. Közülük különösen visszatetsző Steve Bannon személye és vele a szélsőjobboldali gyűlöletportál, a Breitbart kormányzati szintre emelése. Trump rasszizmusának felhasználása, az egész göbbelsi propaganda, amit a kampányban folytattak, s ami állítólag Kushner kezében összpontosult, szintén inkább ijesztő figurát, hidegfejű, számító, karrierista zsarnokot mutat.

Az Antikrisztus világdiktátor lesz, aki azonban nem az eddigi diktátorokra jellemző módon viselkedik, s azt már láthatjuk, hogy a világ mostani fasizálódása leplezett jelenség. A világ új diktátorai nem számolják fel teljesen a demokratikus struktúrákat, hanem csupán kibelezik azokat. Politikai ellenfeleik és a hagyományos kategóriákban gondolkodó történészek ragaszkodnak ahhoz, hogy ezek nem diktatúrák, hanem olyan autokráciák, amelyek még beleférnek a demokratikus látszatba, holott nem. A lényeget tekintve ezek színtiszta önkényuralmi rendszerek, diktatúrák, de ez nem világos az emberek előtt. Az sem világos számukra, hogy az autokrácia és a diktatúra nem két független állapot, hanem az autokrácia a diktatúra korábbi fejlődési szakasza, a diktatúra gyerekkora, de egylényegű és azonos azzal.

Az sem az amerikai demokrácia tiszteletére utal, hogy mindenféle kiskapukat keresve próbálja a Trump-Kushner-klán megtartani az üzleti érdekeltségeit, s közben ellátni az elnöki feladatokat. Vakbizalmat kérnek, és bianco csekket, hogy nem fogják a kettőt összhangba hozni egymással. De ez teljesen törvénytelen és alkotmányellenes. Ha ezt megtehetik, az rossz előjel arra nézve, mi történik a következő négy évben az amerikai alkotmányossággal és jogállamisággal. A Magyar Nemzet cikkének legérdekesebb része éppen az, amikor a szerző arra utal, hogy Kushner vallásos zsidó, aki az izraeli politikába is beavatkozik, s a közel-keleti helyzetet leginkább a szélsőjobboldali nacionalista-fundamentalista zsidók szája íze szerint alakítaná. Mindezt összefüggésbe hozza azzal, hogy a Biblia szerint az utolsó idők következnek, s Kushner tökéletesen megfelel a leendő Antikrisztus bibliai leírásának...

NEKED HÁNY ÉLETED VAN, NEMZETI ÉRZELMŰ, MEGRÖGZÖTTEN HÍVŐ, KORMÁNYPÁRTI SZAVAZÓ BARÁTOM?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.16.


A helyzet a következő: miután Némethrezsi múlt héten megállapította, hogy Magyarország azért fura hely, mert itt az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel (nem úgy, mint a kormány- és állampárt!);

miután a civilek levadászását Lázár azzal indokolta, hogy a civil szervezetek vagyonnyilatkozatait legalább olyan komolyan kell venni, mint a politikusokét (a mennyezet nem szakadt le, mert van egy ilyen szokásuk a mennyezeteknek);

miután a politikusok vagyonnyilatkozatának komolyan vevése szellemében a parlament mentelmi bizottsága semmi érdekeset nem talált Rogán Bűnöző-gyanús Antal vagyonnyilatkozatában,

az ellenzék megkísérelt ötpárti egyeztetés keretében érdemi vitát kezdeményezni a vagyonnyilatkozat-tétel rendjének megváltoztatásáról/szigorításáról. Ha már az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel, a kormánypárt viszont tiszta és becsületes, mint a múlt heti hó, amit sárgára színeztek a szerkesztőségi kutyáink, akkor – feltételezhetné a jóhiszemű halandó – semmi akadálya nincs annak, hogy a kormánypárt engedjen a szigorítási szándékoknak, és ezáltal felszámolja az ellenzék soraiban burjánzó korrupciót. Logikus? F*szt.

A sosem voltam vagyonos ember, nem is vagyok, nem is leszek kezdetű népművészeti alkotás dallamára táncra perdülő országban ugyanis a kormánypárt egy nyolcadrangú Vas Imrét (Kósa Lala helyett, akinek a szentendrei választást kellett kommentálnia) küldött egyeztetni az ellenzéki pártokkal a semmiről: a Fidesz nem akar szigorítást.

A Fidesz szerint tudniillik már most is Európa egyik legszigorúbb rendszere alapján működik a politikusok vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége. Ráadásul az ellenzék szar javaslatokkal állt elő – pedig micsoda nyitottsággal álltak ezekhez a javaslatokhoz fideszék -, úgyhogy ezzel az egész baromsággal nekik nincs mit kezdeniük. Hadházy Ákos szerint Vas Imre a kamerába nézve is elmondta, hogy szerinte az a legnagyobb baj ezekkel a szigorú és korrekt vagyonnyilatkozatokkal, hogy a képviselők kézírása csúnya rajtuk...

SZÁZMILLIÁRDOKÉRT FORMÁLJA SAJÁT ÍZLÉSÉRE A BUDAI VÁRAT A KORMÁNY

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.01.17.Rengeteg pénzünkbe kerül a kormány egy részének átköltöztetése a Várba; Orbán egykori kollégiuma is profitál a vizes vb-ből; 167 milliárdot csalhattak el a 4-es metró építésekor.
Ezekről ne maradj le!
Historizáló populizmus – a budai várnegyed átépítésének költségei (Átlátszó)Bibóba a vizes vébét (HVG)A 4-es metró elcsalása (HVG)
Ha van három perced:
Historizáló populizmus 200 vagy 1000 milliárdért – a budai várnegyed átépítésének költségeiOrbán Viktor már első kormányzati ciklusa (1998-2002) alatt is megpendítette, hogy a Várba költöztetné a kormánya egy részét. Az akkori vereség ennek keresztbe tett, de most, majdnem 20 évvel később eljött az idő, és százmilliárdos nagyságrendű projektekkel nekiálltak a saját szájuk íze szerint átalakítani a budai Várat. (Átlátszó)
Bibóba a vizes vébétTöbb mint 400 millió forintból újíttathatják fel Orbán Viktor egykor szakkollégiumát, a Bibó István Kollégiumot, de nem akármilyen célból: szállást csinálnának belőle. Az már csak hab a tortán, hogy a hirdetmény nélküli közbeszerzés győzteseként ugyanaz a cég lehet a kivitelező, amelyik Tállai András vezette mezőkövesdi futballklub sportszállóján is dolgozott. (HVG)
A 4-es metró elcsalásaAz OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatal vizsgálta ki a négyes metró építésének és fejlesztésének körülményeit. Most közzé tettek egy jelentést, amely szerint közel 167 milliárd forintot loptak vagy csaltak el. Uniós forrásból körülbelül 76,6 milliárd forintot finanszíroztak, így ezt büntetésként vissza is fizettethetik Magyarországgal. (HVGBlikk)
Letartóztatták a Samsung vezetőjétDél-Korea legnagyobb cége, a Samsung vezetője keveredett óriási korrupciós botrányba. Egy nagy egyesülési tervhez akarták megnyerni az ország elnöknőjét, mindezt több milliárd forint értékű “támogatásokkal”. Ezek a pénzek non-profit szervezetekhez folytak, de úgy tűnik, a Samsung ellenszolgáltatást várt érte cserébe, ami szabályellenes. (Index)
Ha van még két perced:
A Four Seasons mögötti épületnél valószínűleg még nem árvereztek el gyanúsabban belvárosi ingatlant. (444)
A Porsche Hungária régóta a magyar állam autó beszállítója. Most még mélyebb lett a kapcsolat, a cég ügyvezetője Szemerey Tamástól kapott hatalmas hitelt egy luxusszálló felhúzására. (Átlátszó)
Matolcsynak adhat tanácsot egy grúz üzletember, aki több szálon is kötődhet Kertész Balázshoz, és rajta keresztül Rogán Antal ügyeihez. (Index)
Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója, akit több millió euró kenőpénz átadásával vádolt az INA, most saját vagyonkezelő céget indított, és Komárom-Esztergom megyében fogott üzletbe. (Átlátszó)
A már eddig is durván drága magyarországi vizes vébé tovább drágul, még egy milliárd forint megy el, de legalább útfelújításra. (444)
Kiszámítható módon a Duna Aszfalt Kft. és a Mészáros Lőrinc üzlettársának cége építheti az M44-es két szakaszát. (Átlátszó)

BUZÉRVÖRÖS SAPKA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.01.16.Határvadász-jelölteket keresnek, időnként találnak is, aztán akkor kapnak szerencsétlenek egy kéthónapos képzést, melynek végén a miniszterelnök lelkesítő beszédet mond és megdicséri őket, mondván, hogy a bátorságot, mely örökletes és állandó magyar tulajdonság, otthonról hozták.
Orbán lova is magyar ló, mikor nekimegy a falnak azonnal megerősíti a kormányszóvivő, hogy nem vak az, csak bátor!
Ha valaki mondja nekik, valószínűleg hoznak otthonról meleg ruhát, gyógyszert és összecsukható tábori magasfigyelőt is, ellenben az olívzöld tábori fapina nem engedélyezett az állomány számára.
Legutóbb úgy ötszáz harcos masírozott a miniszterelnök előtt, ami igen dicséretes létszám, hiszen az államhatár hossza úgy 2400 kilométer lehet, pontos szám erre nincs, merthogy ott vannak a folyómedrek, megaztán a határvonal cikk-cakkban fut, mint anyós az udvaron...(ne törődj vele kisfiam, hogy miért, te csak adogassad a lőszereket!)
Namármost a harcos ilyen bonyolult időkben párban tevékenykedik, mint a villanyszerelő, van járőrparancsnok meg van járőrtárs, ez utóbbi feladatot láthatják el a fiatalok, mikor rövid időszakokra kiolvadnak...
A határt elvileg csak az Unió határain kellene vadásznunk, merthogy az őrzést már meghaladtuk, Magyarország jobban teljesít.
Illegális migráncs jön, cél az alsó széle közepe, oszt a vadász belemárt egy cserfaágat a vérébe, a kalapja mellé tűzi, eligazítja a család kezét-lábát a terítéken, majd Szent Hubertushoz fohászkodik, küldene már neki végre olyat, amelyiknek a gereznáját nem tépte fel a szögesdrót.
Semjén se őrzi a légteret a libák ellen, amikor lelőtt egyet, vidáman felrikkantva hálát ad az Úrnak, de bármilyen biztos is a keze, a légteret őrizni nem tudja, ezért hát vadássza.
Ő a jelölt a Birodalmi Fővadász címére, melyet majd akkor adományoz neki a Führ Kormányzó Urunk, ha ismét három tenger mossa partjainkat. egyébként pedig már majdnem olyan kövér, mint Hermann Gőring, úgyhogy reá van szabva a dolog, ez percig se kétséges...

A JEGYSZEDŐ ANYJA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.01.17.


A Momentum Egyesület két nap múlva nekilát, hogy megmentse Magyarországot a végromlástól, és megakadályozza a 2024-re delirált olimpia-rendezést. Valami ismeretlen, földöntúli erő segítette őket abban, hogy gyűjthetik a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat, amelyekből százharmincnyolc ezret kell beszerezni Budapesten harminc nap alatt.

Emberes feladat, de nem lehetetlen. Úgy tűnik, hogy a Párt egyelőre nem tért magához a jobbegyenestől, amit az eddig ismeretlen civilek bevittek neki, de ne legyenek kétségeinek, a Ripost, TV2, Magyar Idők szentháromság hamarosan elkezdi okádni a szart magából, megfelelve Virág elvtárs filozófiájának.

„Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, öt perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!” Ez vár a Momentumra, mert elkövette az eredendő bűnt, és másképpen gondolkozik a világról, mint Orbán Viktor. Sőt, ha lehet, még emelte is a tétet, ugyanis Fekete-Győr András, a szervezet elnöke azt is elmesélte, nem volna ellenükre a Fidesz-es bagázst eltakarítani az ország éléről, s ezért tán párttá is alakulhatnak.

A Magyar Idők egyből meg is erősítette sorait, és átigazolta a Magyar Hírlaptól a nemzet publicistáját, Bayer urat, mert eddig túlságosan Dörmögő Dömötör hangvételű volt a lap, de majd eztán. Nem lennék meglepve túlságosan azon sem, ha napokon belül kiderülne, hogy Fekete-Győr tulajdonképpen jegyszedő, az anyja pedig egy malomtulajdonos kulák szeretője, és ezt be is vallaná.

Vagy épp, hogy a Momentum terroristákat rejteget az uzsonnás zacskójában, mert minden lehet, és nincs értelme semminek sem. Például Juhász Péter is közel félszáz helyreigazítási és mindenféle pereket indított eddig, amelyekből húszat már meg is nyert, a köztudatban mégis csak egy hőbörgő drogos, mert a választópolgár ilyen egyszerű teremtmény...