2017. március 26., vasárnap

HETILAPSZEMLE: BESZÉDES NEVŰ SERFŐZDE, VÁNDORLÓ INGATLANOK


ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: átlátszó
2017.03.26.


Naná, hogy a Matolcsy-klán is jól jár, ha a kormány, multiellenes felbuzdulásában nekilát a sörpiac újraszabályozásának – derül ki a Heti Világgazdaság cikkéből. A kormányzati elképzelés szerint ugyanis – az Európában több helyen bevett gyakorlathoz hasonlóan – a kis főzdék helyzetbe hozására a kis főzdék száz kilométeres körzetében nem lehetne korlátozni az ott főzött sör forgalmazását.

Magyarán, mindenhol árulni kell a helyi sört, a vendéglátóhelyekről nem lehet őket kiszorítani. És mit tesz isten, Matolcsy Ádám, az édesanyja által vezetett Balatonakarattya határában épp egy ilyen főzdének adta bérbe az ingatlanját. A sörüzemet gründoló Hübris Projekt Kft. nem csak a biztos piacban, hanem uniós milliókban is reménykedhet a termelés beindításához.

hübrisz (gör.: elbizakodottság, gőg): a görög elképzelés szerint a hübrisz az ember mértéktelen és bűnös önteltsége, mely elvakultságában (até) túlteszi magát az istenség által megszabott korlátokon, s ezért a Nemeszisz lesújt rá. A elképzelés (különösen az i. e. V. sz.-ig) a görög mondákban (pl. Tantalosz), a tragédiában és a világértelmezésben döntő szerepet játszott (a szerencse hirtelen változása és a türannoszok bukása). Az ókorban még a szerencsében való túlzott bizakodás is hübrisznek számított (Niobé- és Oidipusz-mítosz).

Ha a Mészáros Lőrinc által felhalmozott vagyonhoz képest piti értékben is, azért csurran-cseppen papíron is a miniszterelnök családjának – derül ki a Magyar Narancs írásából. A lap szerint nehéz ésszerű magyarázatot találni arra, miért bérli évente 15,5 millió forintért Mészáros Lőrinc cége Orbán Viktor édesapjától a hatvanpusztai majorságot, amikor semmire nem használja, és amit egyébként pont 155 millió forintért szerzett meg id. Orbán Győző...

...VOLNA MÉG ITT EGY NER...AVAGY, COLUMBO AZ AJTÓBÓL MÉG VISSZASZÓL /6. BEFEJEZŐ RÉSZ/

SZTÁRKLIKK - KÉRI LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Kéri László
2017.03.26.


"Az államnak pártatlannak kell lennie. Nem ügyeskedhet, nem változtathatja meg kénye-kedve szerint a törvényeket és a szabályokat." - fogalmazza meg a Nemzeti Együttműködés Rendszere (13.o.). A 2010-es választásokon győztes Fidesz kormányprogramját három olyan, hasonló jellegű mondanivalót tartalmazó, ideologikus alapvetés vezette be, amely arra lett volna hívatott, hogy megadja az új korszak elméleti alapvetését. Ezt a tizenöt oldalt azért is tanulságos utólag tanulmányozni, mert innen világosan kirajzolódik a későbbi évek alapvető ellentmondásainak eredete.

Az Előszót maga, Orbán Viktor személyesen jegyzi, s e harminc sorban már előre jelzi, hogy gyökeresen új politikai, gazdasági és társadalmi rendszer megalkotására kell felkészülnünk. (A szövege itt olvasható.)

Ez után található a későbbiekben kétes hírnévre szert tett Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat /NENYI/, amelyet júliustól kötelező lett minden közintézményben kifüggeszteni. (Itt olvasható.)

(Csak egy közbevetett kérdés: ki látta legutoljára a NENYI-t?) Utólag sem teljesen világos, mi is lett volna ennek a kiáltványnak az eredeti funkciója. Talán a kivételes pillanat varázsa, talán a megszokássá vált nagyotmondás, talán a magukban hergelt történelmi küldetéstudat diktálhatta annak a nyilvánvaló képtelenségnek tételként történt rögzítését, hogy őket a Sors rendszeralapításra kötelezte. Szövege szerint a NENYI ezt imígyen fogalmazta meg:

"Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalakításról döntöttek".

Nos, a magyarok semmiféle rendszerről nem döntöttek áprilisban, nem is dönthettek, hiszen a szavazólapokon pártok és jelöltek neveit láthatták. A NER-ről pedig végképp nem dönthettek, mivel ennek akkor még híre-hamva sem volt, s mert ezt a rendszer-dokumentumot több mint egy hónappal a megnyert választások után, május 22-én terjesztette be az új kormány a parlament elé.

Ez a képtelenség már akkor sem tűnt fel az érintetteknek. Sem a szövegírók, sem a dokumentumot elfogadó képviselők, sem a megválasztott vezetők nem akadtak fenn azon a nyilvánvaló ellentmondáson, miszerint a választások eredményének tudnak be egy olyan dokumentumot, amelyet akkor még senki sem ismerhetett...

ERKÖLCSI-POLITIKAI, "EGÉSZSÉGÜGYI" KARANTÉNBA KELLENE A FIDESZT ZÁRNI...

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.03.26. Mégpedig itthon és külföldön egyaránt. Mert nagyon régóta nem fenyegette az európai demokráciát, általában az európai kultúrát olyan veszedelmes, olyan fertőzőképes kór, mint amelynek gátlástalan, elvetemült terjesztésével bizniszel az orbáni bűnszervezet.

Ha ez a karanténba zárás nem történik meg nagyon hamar (milyen régen meg kellett volna már történnie!), akkor legalábbis Orbániában a normális, tisztességes embereket zárják, egyelőre „csak” erkölcsi-politikai karanténba…

Hiszen már…

Hányan vannak már és még, akik balhitekben hisznek, tajtékozva, téveteg, míg befonják életüket vad kényszerképzetek..?

Ha nem szégyenítik meg a demokratikus politikusok, szervezetek, államok a Fideszt, Orbániát, hozzá hasonló bandák, szörnyállamok fogják megmondani az EU-ban is, ahogy már Orbániában, hogy kinek kell bújnia, szégyenében ökleit rágva…

„Tízmilliárdokat kereshetnek a Soros-féle migránsszervezetek”; „Beindult a migránsbiznisz a Magyar Helsinki Bizottságnál is”; „Össztűz alatt Magyarország” – íme az utóbbi két-három nap fideszes üzenetei. A bűnszervezet hazánkra nézve szégyenletesen hatásos propagandájában európai bírósági ítélet, civil szervezetek jogvédő tevékenysége, általában Orbánia szánalmasan, a demokráciára nézve veszedelmesen gyámoltalan, gyenge bírálata is Magyarországra irányított, pusztító erejűnek szánt össztűzzé válik…

Már többször írtam, megismétlem: amit a Fidesz migráncsozásban művel, abban nagyjából 20 év professzionális társadalomzüllesztésének minden tapasztalata benne van; összegződik benne mindaz a rasszista, xenofób és egyéb módon aljas uszítás, amellyel a szervezet megalapozta és nagyra növesztette népszerűségét, hatalmát.

Miket kell még handabandáznia, mivel és hogyan kell még uszítania a Fidesznek ahhoz, hogy itthon és külföldön minden demokrata megértse: a Fidesz szalonképtelen – olyan hangot használ, mégpedig tudatosan, következetesen, amely minden értelmes kommunikációt ellehetetlenít; amely az irracionális indulatok, alantas ösztönök világába taszítja a magyar társadalom igen jelentős részét, és amely az európai demokráciát is súlyosan veszélyeztetheti?

Minek kell még ahhoz történnie, hogy – ha már vannak demokraták a magyar „parlamentben” – az ellenzék végre kellő erővel, bátorsággal támadja a migráncsozó fideszes aljasságot? Mikor szánja rá magát a „demokratikus ellenzék”, hogy a dehumanizáló halommal szemben az emberség, a becsület védelmére keljen..?

Meddig állnak szóba Orbánnal és szervezetével a Néppártban, az EU-ban? Nem igaz, hogy ne tudnák, miket handabandázik a maga országában…

SZALÁMI POLITIKA

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.03.26.


A folyamatok, amelyek körülöttünk zajlanak, egyre inkább önjáróak lesznek. Ezt tapasztaltam a héten is, és ez nem kis tipródást okozott megint nekem.

Nagyon, de nagyon nehezen engedtem el nemrég az állami rendszerbe való beépülés ideáját. De el kellett engednem, mert azt éreztem, olyan kompromisszumokat kellene megkötnöm, amire nem vagyok képes. Persze ez nem jelenti azt, hogy elszigetelődtünk, a helyi szintű együttműködéseink építésén folyamatosan dolgozunk, és tudunk is dolgozni, a problémákat a terepen mindenki a saját bőrén érzi, és megoldást szeretne. És ott vagyunk a felsőoktatásban is, gyakorlóhelyként, előadásokkal, nem beszélve a sok látogatóról, akiknek egy része szintén az állami intézményrendszerből érkezik hozzánk tapasztalatért, feltöltődésért, ötletekért.

Az, hogy a rendszer működési hibáiról folyamatosan kommunikálok, nem megy büntetlenül. Gyakorlatilag nem tudunk most olyan pályázatot írni, amit ne utasítanának el. Mindig próbálkozunk, de elutasítás a vége. És vannak más jelzések is, elindulnak céges együttműködések, amik kurtán-furcsán, indoklás nélkül szakadnak meg, vagy kiállítás, ami, bár szervezésében előrehaladott, ám mégis kiderül, hogy váratlanul „nincs hely”. Vagy, mint a héten, egy külföldi delegáció fogadása itt, amire felkér valaki, aki nem tudja, kik vagyunk, csak a munkánk alapján tájékozódik, aztán valaki felvilágosítja, és jön az email (bár itt legalább jön), és indoklás nélkül lemondják a látogatást. Gondolom, a jó példa kellett volna, hiszen nem sok sikeres roma foglalkoztatási modell van, de, talán, mert ott a veszélye, hogy nem tudnak kontroll alatt tartani minket, és elhangozhat valami, vagy mert “nehogy már egy civil modell legyen a jó példa”, lemondják.

Ez persze már nem visel meg különösebben, ezen a téren edződünk egy ideje. Van más is, ott van a civil szféra… lehet ez is az összefogás, a beépülés terepe.

Tulajdonképpen már a tanodás pályázatok körüli cirkusz kapcsán láttam, hogy magam maradtam, hiszen látható volt, az újabb pályázati forrás megnyitásának lehetősége elnyomta az előző „tanoda-mutyi” miatti felháborodást, és a kiabálásomnak csak az lett a hozadéka, hogy mi ott sem tudtunk pályázni. De akkor még azt gondoltam, ez egy szűk merítése volt a civileknek.

Aztán most történt valami más. Egy civilek által szervezett pályázati lehetőségre mozdultunk rá, de sikertelenül, és az elutasítás indokait szerettem volna megtudni, hogy tanuljak belőle, mi volt a baj. Nem az elutasítás bosszantott, képes vagyok ezeket feldolgozni, lesz más lehetőség, nem kerülhet be mindig mindenki. Ám a beszélgetés után nagyon elgondolkodtam. A beszélgetésből ugyanis kiderült, a pályázatban azokat keresték, akiknek a projektjéből a többiek tanulhatnának, vagyis, akik jó példák. Tehát az Igazgyöngy nem az. Nyilván, bár ez így nem lett szó szerint kimondva, azért nem, mert ebben a pályázatban is volt némi üzenet, ami az állami rendszer hibáira utalt, annak egyfajta kihangosítására. A döntést meghozó zsűri pedig azokból a szaktekintélyekből került ki, akik ma a leginkább ismerik és meg is határozzák a civil szervezetek „etalonját”. És ebbe nem fértünk bele...

LEHET SÍRNI, DE TÉNYLEG ÉSSZERŰ VÁLASZ A MAGYAR PROBLÉMÁKRA, HOGY FIZESSENEK A GAZDAGOK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.26.


Szomorú, hogy a hitelét vesztett MSZP hirdette meg a fizessenek a gazdagok programot, hiszen a párt maga is részese volt az elmúlt 27 évben annak, hogy ide jutott az ország. De a helyzet az, hogy igazuk van. A társadalmi egyenlőtlenségek óriásivá váltak Magyarországon, a középosztály lassan szétporlad, és helyüket egy új csoport, a lecsúszok veszik át. Az elmúlt években az adófizetők által befizetett pénz nem a szegénység enyhítésére, hanem például lakáscélú támogatások, adókedvezmények formájában és a sávos SZJA egykulcsossá tételével a jobb modúakhoz vándorolt, miközben a rászorulóknak járó támogatások csökkentek.

Ezeket a tendenciákat meg kell fordítanunk, és ha ezeket a tendenciákat meg akarjuk fordítani, akkor a politikának és a magyar államnak kell közbeavatkoznia, méghozzá az újraeolosztás radikális átgondolásával. A pénzt pedig nem nagyon lehet máshonnan átcsoportosítani, mint a nyugati multiktól, a magyar nagycégektől és a leggazdagabbaktól.

Óriási hümmögés indult be Botka László és az MSZP fizessenek a gazdagok kampányszlogenjére. Pedig ez nem demagógia, valójában ez az igazság. És hiába hasonlítja Seres László Rákosi Mátyáshoz Botkát, hiába írnk Puzsér és mások demagógiáról, Botkának igaza van.

Botkáék javaslata, ami az SZJA adókulcsainak átalakításával, illetve vagyonadó bevezetésével 300 milliárd forintot rendezne át a költségvetésben úgy, hogy a leggazdagabbak felől a legszegényebbekhez csoportosítana át pénzeket, egy szükséges intézkedés
...

REFLEKTORFÉNYBEN - MARC POREL: ÉLJ GYORSAN, SZERESS SZENVEDÉLYESEN, HALJ MEG FIATALON (18+)

FILMBOOK BLOG
Szerző: Field64
2017.03.25.


A magyar átlagnéző számára nem cseng túl ismerősen Marc Porel neve. Nem csoda, hiszen nagyon kevés filmje jutott el a hazai mozikba, és épp azok, amelyekben csak mellékszerepeket játszott. Igazság szerint kultusza Nyugaton is már kissé megfakult, pedig egy időben Alain Delon legnagyobb riválisaként emlegették. (Mellesleg két filmben is együtt játszottak, sőt Marc évekig együtt élt Delon exfeleségével, Nathalie-val.) Évtizedek távlatából azt mondhatjuk, Porel rosszkor érkezett a filmvilágba: a Delon-féle sztártípust képviselte, vagyis imázsában az előnyös fizikai külsőből eredő személyes kisugárzás legalább annyira fontos volt, mint az inkább visszafogottnak, semmint expresszívnek mondható játékstílus. Az ilyen színészek többnyire csak sejtetik a figura mélységeit, a titokzatosság és a férfiasság aurája veszi körül őket, ám épp Porel kezdeti sikereivel párhuzamosan egy másfajta, „kitárulkozóbb”, a figurát gyakran szó szerint és képletesen is lemeztelenítő színészi játékstílus jött divatba, melynek talán legmarkánsabb képviselője Gérard Depardieu. Porel alighanem érezte, hogy hazájában nem tudja kifutni magát, ezért megpróbált Olaszországban érvényesülni, miközben szakmai félsikereit és kudarcait féktelen életmódjával igyekezett ellensúlyozni. A legenda szerint a nőket éppoly mohón élvezte, mint a drogokat. A „rossz fiú” imázs azonban – Delonnal ellentétben – nem tett jót neki: elterjedt róla, hogy megbízhatatlan, hogy lobbanékony természete miatt nehezen jön ki a rendezőivel és a partnereivel. Umberto Lenzi például eredetileg Marcnak szánta a szadista, biszexuális bűnöző szerepét a Milánó gyűlöli: a rendőrség képtelen tüzelni (1974) című filmjében, de a csalódást jelentő személyes találkozás hatására meggondolta magát, és a kubai Tomás Miliánt választotta. (Mellesleg Milián és Porel is konfliktusba keveredtek egymással egy 1972-es Lucio Fulci-film forgatásán.) A hetvenes évek második felében Marc karrierje egyértelműen hanyatlani kezdett: utolsó filmjei vagy jelentéktelenek, vagy korábbi hírnevéhez képest csupán másodrangú mellékszerepeket kapott bennük. Harmincnégy éves korában halt meg, hivatalosan agyhártyagyulladásban, ami azonban valószínűleg túlpörgetett életmódjának szomorú következménye volt. Két anyától két lánya született: az idősebbik gyermek néhány évvel apja halála után egy tragikus balesetben vesztette életét...

MAGYAR GASZTROKALANDOK A HATVANAS ÉVEK SVÉDORSZÁGÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.03.26.


Úgy alakult, hogy ma gasztronapot tartunk, ha nem bánjátok, az út viszont elég változatos lesz, hiszen a hatvanas évek Svédországától Kínán át egészen Japánig tart, és lesz szó itt janssons frestelse, sajt és tsukemen is.

Kezdjük egy svédországi időutazással, annál is inkább, mert Hobbiszakács oldalára Csodabogár írta meg kalandjait, szóval ez részben amolyan spin-off.
„1965-öt írunk, budapesti nő pénz és nyelvtudás nélküli becsöppen Stockholmba. Pici pénzecskémen megpróbáltam boldogulni. A városban hotdogot vettem… Jujjjj... a szivacsszerű kenyér édes, a benne levő „dog” pedig savanykás volt. Netán romlott? 
Jómódú orvos családnál lettem cseléd, a férj észt volt, és sokat jártak a kontinensre, jól beszéltek németül. Napközben azt ettem, amit a jégszekrényben találtam. Ez többnyire vajaskenyér volt. Édes kenyéren sós vaj. 
Vacsorát az asszony főzött. Néha egészen jókat. Emlékszem a finom halételekre. Szerencsére se surströmming, se lutfisk nem szerepelt az étlapon. Kiemelkedő volt a västkustsallad, amelyhez - a normál svéd szokással ellentétben – salátaöntet is volt. Hétvégére sokszor volt rostbiff salátával. 
No persze mindenhez tejet ittak. Jómagam már kisbabaként kihánytam a tejet. Nagy megdöbbenést keltett a családban, hogy csapvizet ittam. Stockholmban akkoriban kifejezetten jó volt a csapvíz...

DISZNÓLÁB

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Váncsa István
2017.03.24. 


„A vört­hegyi községi iskolában megüresedett tanitói állásra ezennel pályázat nyittatik… A tanitó javadalmazása áll: 250 frt készpénz, 8 hektoliter 40 liter rozs, 2 hliter 48 liter buza, 4 méter-öl tűzifa és minden háztól egy sertésláb természetben… Német-Ujvárott, 1888. évi aug. hó 20-án. Papp Antal, főszolgabíró.” (Néptanítók Lapja, 1888. szeptember 1.) A hir­detésben semmi szokatlan nincs, a tanítók a munkabérüket csaknem mindenütt borban, füstölt disznólábban, szalonnában, tűzifában és effélékben kapták, pénzben a legkevés­bé. Kénytelenek vagyunk belátni, hogy ennél a közoktatás jelenlegi állapota is kedvezőbb valamivel. Kivált, ha figyelembe vesszük, hogy Borovszky Samu Magyarország várme­gyéi és városai című munkája szerint Vörthegy abban az időben száztizenöt házból állt, vagyis az ottani tanító éléskamrájába minden esztendőben száztizenöt füstölt disznóláb került. Nehéz volna elképzelni még egy olyan társadalmi réteget, amelyik a disznólábat akárcsak megközelítőleg is annyira utálta volna, mint a monarchiabéli magyar néptaní­tók, akik egyebet se ettek, mint disznólábat, és azt is csak füstölve.

„Körömpörkölt üti pacalt.”


(Esterházy Péter: A citoyen-pacal, Élet és Irodalom, 2001. augusztus 3.)

Nehéz helyzetben van a disznóláb barátainak remiremont-i egyesülete, ahogy ezt Wildschwein úr egy amúgy is lehangolóan szürke februári napon megtudta. A Vosges Matin weboldalán a nehéz helyzetben levő egyesület elnöke nyilatkozott, rámutatva, hogy egyedül ők képviselik a disznóláb ügyét az egész Grand Est régióban (vagyis Alsace, Lorraine és Champagne-Ardenne területén), sőt Belgiumban is, de sajnos elgondolható, hogy pénz hiányában kénytelenek lesznek a működésüket felfüggeszteni. Nem tette hoz­zá, de magától értetődik, hogy önfeláldozó munkájuk híján Remiremont-nak a puszta léte is hamarosan feledésbe merül, disznólábfronton pedig mind a Grand Est régióban, mind pedig Belgiumban káosz és fejetlenség üt tanyát.

Wildschwein úr kibontott egy üveg olaszrizlinget, és komor képpel elkortyolta. Minden múlandó. A enyészőfélben levő egyesület 1984 óta erős bástyája a francia gasztronómiá­nak, nyaranta disznólábünnepeket rendezett, eddig összesen harminchármat. Lényegük abban állt, hogy a lakosság leült a Dommartin-lès-Remiremont közepén felállított kecs­kelábú asztalok mellé és disznólábat evett. Ennek, úgy lehet, vége. Más kérdés, hogy az ember körülbelül kilencezer éve tart disznót és élvezi a disznóláb nyújtotta örömöket, vagyis a disznólábkultúra éppenséggel virágozhat a Très Saint Ordre des Preux du Pied de Cochon aktív segítsége nélkül is. Wildschwein úr ebben a pillanatban csípős sze­csuani disznólábakra gondolt, illatuk és látványuk nyálcsordító, íz­világuk gazdagabb, kerekebb és harmonikusabb, mint például az általunk annyira ked­velt körömpörkölté, amit pedig még Esterházy Péter is fölöttébb nagyra becsült.

Kant szintén szerette a disznólábat.

VII. Károly, a Valois-ház ötödik királya ugyancsak szerette. Róla a történelemkönyvek azt írják, hogy véget vetett a százéves háborúnak, és gatyába rázta a szétzilált Franciaor­szágot, persze csak azután, hogy az angolokat előzőleg kikergette. Kevésbé ismert tény, hogy 1435-ben, az angolokat hajkurászva elvetődött az argonne-i erdő legmélyén fekvő Sainte-Ménéhould nevű városkába, és ott különlegesen finom disznólábat volt szeren­cséje kóstolhatni. Sainte-Ménéhould e naptól fogva Franciaország disznólábügyi főváro­sának, a pieds de porc à la Sainte-Ménéhould pedig a disznólábból készült ételek koro­názatlan királyának tekintendő, kiváltképp a helybeli disznóláb-egyesület (Confrérie du pied de cochon à la Sainte Ménéhould) tagsága szerint. Wildschwein úr számára, mon­danunk se kell, nagy megkönnyebbülést jelent az a tudat, hogy a disznóláb iránt mélyen elkötelezett nők és férfiak ezen csoportja akkor is őrizni fogja a lángot, ha a remiremont-i egyesület, Isten ne adja, csakugyan elbukik.

Ami pedig Sainte-Ménéhould városának saját és mindenek fölött álló disznólábreceptjét illeti, az a legenda szerint a puszta véletlennek köszönhető: a Hotel Metz egyik konyhai dolgozója a tűzhelyen felejtette a disznólábat, amely így több mint egy teljes napig főtt, a végére még a csontjai is megpuhultak. Az eredményt bundázták, kisütötték, és ez lett a város büszkesége, mármint az egyik. A másik büszkeség Dom Pérignon bencés szerzetes és borász, Sainte-Ménéhould legnagyobb szülötte, aki lerakta a pezsgőgyártás alapjait, ám ez sokkal későbbi história, és minden ízében hiteles. Ellentétben a pieds de cochon à la Sainte-Ménéhould keletkezéstörténetével, mert akörül kérdőjelek sorakoznak. Kezdve onnan, hogy a hosszan főzött disznóláb lágy részei hajlamosak a csontokról leválni és dezintegrálódni, ami a további feldolgozásukat (panírozás) problematikussá teszi. A megoldás: főzés előtt a lábakat múmiaszerűen fehér pólyába bugyoláljuk, és ezt a védő­kötést csak akkor távolítjuk el, amikor a megfőtt és a fazékból kiszedett láb már teljesen kihűlt. Vagyis a prototípus csakis abban az esetben lett volna elkészíthető, ha a szakács nemcsak a tűzhelyen felejti a disznólábat, hanem feledékenységből előtte be is fáslizza. Erre, lássuk be, nem nagy az esély, bár az is igaz, hogy ha az ember eleget iszik, bármi megtörténhet...

A KORMÁNY KIÜLDÖZI AZ AUCHANT ÉS A TÖBBI MULTIT?

IFL BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.03.25.


A kormány vagy 20 milliárd forintnyi új adót fizettetne be, megadóztatná a parkolókat, ingyenes buszjáratokat és a házhozszállítást. Korlátozná a reklámköltéseket.

A kormány már megint neki akar futni a multiknak és el akarja lehetetleníteni a működésüket. Mindezt ideologizált indoklással és mindenféle valódi érv nélkül. Tegnap a Magyarul Baló műsor vendége volt Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és számomra meglepő módon sosem volt képes Baló kérdéseire válaszolni. Ez már önmagában előrevetíti, hogy nincsenek szakmai érvek és ez színtiszta politika, aminek az árát a vásárlók fogják megfizetni.

Akié a polc, azé a piac - Parragh László

Érdekes felvetés, ami mindig előkerül! A német multi tényleg elviszi innen a pénzét? Valójában ezek a multik egy komplett infrastruktúrát tartanak fenn (már idetelepüléskor volt, akinek utakat- felüljárókat kellett építenie- Lásd Auchan vagy Tesco), magyar munkaerőt alkalmaznak, megfizetik az adókat (Sőt! A multiknál nem jellemző az a fajta "zsebbe" rendszer, aminek célja a járulékkerülés). Az alábbi táblázatban látható, hogy az elérhető legfrisebb adatok alapján a multik Magyarországon adóztak és nem apró összegeket.

A táblázatban szereplő számokhoz még tessék 3 nullát hozzátenni, mert az adatok ezer forintban vannak feltüntetve. Tehát a Tesco adózott eredménye 13 milliárd forint volt...

LEHET, HOGY KÉTFARKÚÉK INDULNAK A FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁSOKON! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.03.26.


FAZ

A lap úgy értékeli, hogy Rómában az unió egysége és a nagyobb rugalmasság mellett foglaltak állást a tagállamok, ám erős a félelem a szakadástól. A csúcsértekezletről kiadott közlemény hirdeti a nagyobb szolidaritást, és hogy a tagok az eddiginél jobban tiszteletben tartják a közös szabályokat. De a dokumentum most első ízben kifejezetten tartalmazza a többsebességes Európa lehetőségét. Ugyanakkor még Magyarország is szorgalmazza a közös védelem erősítését. Szíjjártó Péter úgy nyilatkozott, hogy az Orbán-kormány a közös, európai hadsereg legnagyobb hívei közé tartozik, és még azt is el tudja képzelni, hogy több nemzetközi egységet hozzanak létre. Hozzátette ugyanakkor, hogy a biztonságpolitikában fenn kell maradnia az eddigi együttműködésnek a tagállamok között. A tudósítás megjegyzi: Trump győzelme után immár a kelet-európaiak is látják, hogy a biztonság ügyében többé nem lehet Amerikára hagyatkozni.

A menekülthullám ügyében a 27-ek hitet tettek a felelős és tartós migránspolitika mellett, ami tekintetbe veszi nemzetközi normákat. Bekerült egy passzus az emberi jogokról is, ám a lényeg, hogy nem változik a jelenlegi gyakorlat. A szolidaritásról pedig csupán annyit, hogy azt Magyarország már rég semmibe vette, amikor figyelmen kívül hagyta a menedékkérők elosztásáról hozott döntést. Mi több, Szíjjártó Péter az olasz fővárosban megerősítette az újságnak, hogy a magyar fél a jövőben sem kíván senkit befogadni, mert nem szeretne senkit sem arra ösztökélni, hogy Európába jöjjön. Arra hivatkozott, hogy a kormány már csaknem a GDP 1 %-át költötte a határvédelemre, 8 ezer ember teljesít szolgálatot a déli határon. Magyar részről ez a hozzájárulás a szolidaritáshoz.

Süddeutsche Zeitung

Európa napjainkban már több mint az államok egyszerű szövetsége, nagy az összetartozás érzése, ráadásul az EU hívei erősebbek, mint azok, akik szét akarják szakítani. Az országok immár annyira összefonódtak egymással, hogy jelentősebb károk nélkül nem is lehet elképzelni a kiválást. Arról nem beszélve, hogy nehéz volna ésszerűen megindokolni a döntést, főként, miután az emberek túlnyomó többsége a tagság mellett van. Vagyis az összefogás mellett szól a józan ész. Emellett ugyan maradt jócskán szkepszis az ügyben, hogy az unió mennyire képes segíteni a globalizáció fenyegetései ellen, ám amikor Putyin, Erdogan, illetve Trump is jelen van a színen, csak kevés ország gondolja azt, hogy Brüsszel volna minden rossz epicentruma. Egyre fontosabb a közösség által nyújtott védernyő, ebben még az olyan eltérő politikai jellemek is egyetértenek, mint Merkel és Orbán. Végül pedig főleg fiatalok azért nem hajlandóak átengedni a terepet a nacionalistáknak, mert erős bennük az összetartozás érzése, és tudják, hogy ezt az összetartozást meg kell védeni. Határozottan úgy néz ki Róma után, hogy sikerül összefogni az egység erőit, és ezt tényleg szabad ünnepelni...


REZSIAMAZON

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.26.


H. J.-né, Erzsike néni arra ébredt már hajnali kettőkor, hogy szinte elviselhetetlenül fáj a bütyke. Nem volt ez nagy újság, több évtizede riadt föl már arra, hogy hol ez fáj vagy hol az, megszokta és beletörődött, hiszen öreg volt már nagyon. Az lett volna a gyanús, ha nem sajgott volna valamije, akkor küldetett volna a plébánosért, de ez a mai ébresztő különösen kegyetlen volt.

Ott horkolt mellette az ura, akivel már negyvenhét éve nyüstölték egymást az életnek nevezett valamiben, horkolt, és a házi főzésű pálinka savanyú gőzeit eregette ki magából, de ez is rendben volt. Megrángatta a párnacihát, és addig mondta magában a miatyánkot, amíg a kakas szava nem szólt, hogy már szabad kikelni a dunna alól, nekilátni a napi zakatolásnak, ami már csak pöfögésnek volt nevezhető.

– Ébredj, aptya! – Bökte oldalba az urát csak úgy ezer éves megszokásból, mert a ház körül már régen nem volt teendő, az utolsó disznót tíz éve, a legkisebb unoka keresztelőjére bökték le, és amint a végső kanál zsír is elfogyott a bödönből, már disznajuk sem volt. Minek, egyrészt, másrészt pedig nem volt már moslékuk, hogy újat neveljenek.

Alig is pirkadt, az öreg indult abba a rohadt kocsmába – hogy szakanna rá az ég -, meginni azt a keveset, ami amúgy volt, de Erzsike néni már régen túl volt azon, hogy ezen pöröljön. Megtette ezt végtelen életük során fiatalasszony kora óta naponta minden eredmény nélkül, most meg már úgy volt vele, ezt rendelte az Úr egészen bizonyosan, mert különben mért lenne így, és nem másként.

Az öreg elzötyögött a gumicsizmájában az ivóba, Erzsike néni magára vette az otthonkáját, göbös ujjaival megcsomózta álla alatt a kendőt, és belesüppedt a gondolkodásba, mert neki sem volt mit tennie. Maradt még köménymagos leves meg krumplistészta tegnapról, a két vézna tyúk elkapirgált magában, a loncsos szőrű, különös keverékű Morzsa kutya meg élte a maga önálló életét.

Ült a hokedlin a konyhában, és ahogyan az első napsugár megvilágította az asztal sarkát, rávetült a fény egy sárga csekkre, amiről tudta, hogy nem fizeti be. Ez a szemétről szólt, amit Erzsike néni sehogyan sem értett, mert szemetük se volt hónapokig. A maradékot a Morzsa ette meg, ami ezen kívül keletkezett, az meg a kert végében álló budiban végezte...

MACCSA SEM VOLT ORBÁN CSAPATÁNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.03.25.


A portugál válogatott 2:0 után már csak fél gőzzel játszadozva verte sima 3:0-ra Orbán csapatát, amely Magyarország néven lépett ezúttal is pályára, megtévesztve sokakat, és esélye nem volt egy percre sem, még egy döntetlenre sem. Orbán Viktort hét év után most már ezért is elő lehetne venni hűtlen kezelésért, mert amennyi pénzt beleölt a futballba, annyiból már lehetne Magyarországon egészségügy vagy oktatás.

De a magyaroknak ennyi is elég, ahogy Orbánnak is, hiszen amikor a futballválogatottnak szurkol minden magyar, akkor elfelejti, hogy ez kinek a csapata, vajon ki sajátította ki sok mással a magyar futballt is. Orbánnak az is siker, ha szerencsés a sorsolás, és Ronaldóval sorsolják össze Kalmárt, mert a magyar válogatott találkozása olyan futballistákkal, akiket ők is és a NER lakói is csak tévében láthatnak, siker. Olyan, mintha mi is olyanok lennénk.

Sajnos, Orbán Viktor kedvenc papja, Németh Sándor nem küldött elég futballista angyalt a pályára, a 85. percben pedig a démonoktól megszállt szövetségi kapitány (német, nincs mit csodálkozni) le is cserélte Gerát, az Úr játékosát, és ezzel végképp megpecsételte csapata sorsát. De egy csapatról és az országról is mindent elmond az, hogy egy olyan ember lehet a csapatkapitánya, aki pályája csúcsán sport helyett a pénzt választotta és azóta is a pénzt hajkurássza.

Dzsudzsák korosztályában a magyar futball legnagyobb tehetsége volt, amikor elment egy orosz maffiózó csapatába Oroszországba, ahelyett, hogy egy európai bajnokságban játszott volna, és futballista karriert épít. Ezt a palit attól kezdve már el kellett volna felejteni, soha többé nem léphetett volna válogatottként a pályára, mert ő nem egy sportoló. Most éppen valami arab csapatban játszik, keresi a pénzt, és gyalázat nézni is azt, amikor ez az ember futballistákkal találkozik. Siralmas. Tragikus történet, de inkább tragikomikus. És szégyen.

Orbán csapata, persze, nem ezért játszik egy osztállyal alacsonyabb színvonalon. Hanem azért, mert a magyar futball tönkrement már évtizedekkel korábban, és amikor tehetségei és kiváló játékosai voltak, mint Törőcsik, Nyilasi, Détári és mások, akkor sem volt normális környezet, amely profi alapokra helyezte volna a legnépszerűbb magyar sportágat. Orbán a foci államosításával pedig megadta a kegyelemdöfést neki...

ITT OLVASHATÓ

ÉN LESZEK A CIGÁNY MARTIN LUTHER KING! VAGY MÉGSE? - HABISZTI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Jakab László
2017.03.25.


A felsőoktatásban tanuló roma fiatalok különleges helyzetben vannak, ez az írás elsősorban hozzájuk szól, bár talán másoknak is tanulságos lehet. Sokszor vagy úgy, hogy a körülötted lévők nem értik meg honnan jöttél, min mentél keresztül, hogy a végén bekerülj egyetemre? Sokszor érezted, hogy az egyetemen kívülálló vagy? Akkor kérlek olvasd el ezt a cikket. Egy olyan közösséghez tartozol, amit mások rémálmukban sem hinnének el, hogy létezik: a roma egyetemisták közösségéhez. Hozzád szólok, egy kitalált történetet írok le, ami talán igaz is lehet.

Gyerek vagyok – Cigány vagyok? Cigány gyerek vagyok?


Gyerekként nem igazán gondolkodtál el, mit is jelent cigánynak lenni. Ugyanazzal voltál elfoglalva, mint a többi gyerek a környezetedben, csak játszani akartál, barátokat szerezni, szaladgálni. Ebből az időszakból leginkább az maradt meg, hogy a kortársaid számára a cigány egy szitokszó, amit leginkább neked mondtak, ha valami összetűzés volt játék közben.

A gyerekek sokszor nem ismerik a szitokszavak valódi jelentését, csak valahonnan hallották, leginkább a környezetükben élő felnőttektől, akik jobb esetben megtiltották a “csúnya” szavak használatát, és épp ezért is használják őket: a tiltott gyümölcs édesebb alapon. A gyerekek érzik a felnőttek gesztusai, hanglejtései, non-verbális kifejezései miatt, hogy a “cigány” is szitokszó, “csúnya” szó, olyasmi, amit nem mondhatnak az XY-nak. Annak ellenére, hogy apa és anya előző este azt mondta csemetéjének, hogy ne üljön XY mellé, mert cigány.

Olyan mondatokat is hallhattál az óvodában, játszótéren vagy a focipályán, mint pl.: “Anyukám azt mondta, hogy cigány vagy, ezért nem játszom veled”. Ekkor tanulod meg, hogy cigánynak lenni nem jó. Jobb esetben hazamész, és megkérdezed a szüleidet, hogy valóban cigányok vagyunk? Természetesen erre ők azt mondják, hogy igen. Ekkor te kiakadsz, mivel minden cigányozás a környezetedből lecsapódik rád. Szégyenérzeted van, amiért cigány vagy. Pedig nem vagy több mint 4 vagy 7 éves, és te csak játszani akartál, és barátokat szerezni. Nem akarsz menni óvodába többet.

Az általánosban még több megerősítés érkezik a kortársaidtól, rosszabb esetben a tanároktól is, hogy cigánynak lenni nagyon nem jó. A középiskolás évek alatt a már sokszor hallott „te más vagy, mint a többi” volt a menő az osztálytársaid között.

Ekkor már kezdted érezni a kettős identitás lényegét, amit leginkább Choli Daróczi József egyik versének részletével lehetne leírni: „Míg én rólad mindent, addig te rólam semmit sem tudsz”. Te megtanulod a magyar kultúráról mindazt, amit az iskolában tanítanak. Ismered a verseket, a történelmet, a szokásokat, hagyományokat. Ezzel szemben az osztálytársaid és a tanáraid abszolút nem ismerik azokat a szokásokat, amiket otthon tapasztalsz.

Az a 12 tanév, amit a közoktatásban töltöttél, kőkeményen rád nyomta a bélyeget, hogy te cigány vagy, ami nem jó. Itt már tombol benned a "csak azért is megmutatom nektek, hogy belőlem is lehet valaki". Keményen tanulsz, kapsz egy kis biztatást jó fej emberektől, és bekerülsz az egyetemre...

ILLIBERÁLIS DEMOKRÁCIA

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.03.25.


Meglehetősen nagy eltérések vannak az „illiberális” fogalom értelmezések között, így nem árt, ha kissé közelebbről megnézzük azt, hogy mit rejt magában ez a fogalom. Az alábbiakban két álláspontot fogok elemezni, amelynek során a saját értelmezésemet is felvázolom.

Az „illiberális” fogalom akkor kezdett elterjedni a hazai közvéleményben, amikor Orbán Viktor 2014-ben a tusványfürdői beszédében elmagyarázta azt, hogy szerinte mit kell érteni e fogalom alatt. A kormányfő kifejtette azt, hogy jelenleg óriási változások mennek végbe a világban. Ennek a legfontosabb mutatója az, hogy „versenyfutás zajlik annak a közösségszervezési módnak, annak az államnak a megtalálásáért, amely a leginkább képes egy nemzetet, egy közösséget nemzetközileg versenyképessé tenni.” Fontos itt azonnal megjegyezni, hogy Orbán Viktor már itt egy „közösségszervezési mód”-ról beszélt és nem az egész politikai rendszer főtípus megváltoztatásáról. Orbán ezt követően egy nagy vállalkozás tervét rajzolta fel: „....megkeressük, megpróbáljuk megtalálni a Nyugat-Európában elfogadott dogmáktól és ideológiáktól elszakadva, tőlük magunkat függetlenítve azt a közösségszervezési formát, azt az új magyar államot, amely képes arra, hogy a mi közösségünket évtizedes távlatban versenyképessé tegye a nagy világverseny futásban.” Tehát a versenyképeességünk fokozása érdekében egy új közösségszervezési formát kell találnunk, amely mentes az ideológiáktól, mert amit eddig követtünk és Nyugat-Európában követtek, már nem alkalmas az ország versenyképességének a megtartására és növelésére. A miniszterelnök rájött arra is, hogy „....egy demokrácia nem szükségképpen liberális. Az, hogy valami nem liberális, még lehet demokrácia. Itt azért meg kell jegyeznem azt, hogy a „liberális” szó alatt a liberális politikai filozófiát kell értenünk, vagy ha úgy tetszik, akkor egy ideológiát, mert egyébként összekevernénk a „liberális demokrácia” fogalmával, ami viszont politikai rendszert jelent. Orbán az előzőektől is tovább megy: „...a liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel ….szakítanunk kell.” E helyett „....egy munkaalapú állam korszaka következhet el, mi egy munkaalapú társadalmat akarunk szervezni, amely ….. vállalja annak ódiumát, hogy kimondja, karakterét tekintve nem liberális természetű.”

Az előbbi idézetekből világossá válhat az, hogy Orbán Viktor nem magával a liberális demokrácia politikai rendszer főtípussal akar szakítani, nem is tudna, hanem csupán a liberális társadalomszervezési elvekkel, vagy konkrétabban a (neo)liberális gazdaságpolitikával. Ez a törekvése jól egybevág a nemzeties szemléletével, hiszen a mindent átható liberalizmus egyúttal a kozmopolitizmust is magával hozza. Márpedig Orbánnak éppen az volt a célja, hogy Magyarország versenyképessége megmaradjon és ne vesszen el a kiélezett nemzetközi piaci versenyben. Ennek a szemléletnek azonban van egy olyan hozadéka is, hogy az Unión belül mintegy kis szigetet alkosson hazánk, amelyik viszonylagosan függetlenítheti magát az Uniós történésektől. Tehát Orbánnak az a törekvése, hogy szakít a (neo)liberális gazdaságpolitikával, egyúttal az Uniótól való függetlenedést is szolgálhatta. Ez a függetlenedés pedig a szuverenitás iránti vágyakozását fejezheti ki, amit bár Magyarország 2004-ben elveszített, Orbán mégis szeretné azt visszakapnia...

ORBÁN VIKTOR UTOLJÁRA FOGADTA A PÁPÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.03.25.


Vezérlő csillagunk, atomvillanás a szittya égboltozaton, a négy lábon járó forradalmi hevület, a kapuk őrizője, minden stadionok és Farkas Flóriánok védőszentje, Schmidt Mária szellemi örököse és égő csipkebokor egyben, fogadta a pápát. Ha már amúgy is Rómában járt, beugrott az öreghez egy csík izére. Vagyis nem. Sörre. Csíkire.

A vallási révületben éldegélő hívek egyből megpezsdültek, mert az egyélőisten látogatása mégis fontos esemény. A pápának. Meg a híveknek is, akik amúgy csupa keresztényi gyökerektől dudorodnak a szélrózsa minden irányában. Csak ők egy picit máshogyan vallásosak, mint a többi keresztény. És most néhány idézet az Orbán nevű Facebook oldaláról, hogy jobban megértsük az új vallás születését. A pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadok el (mondjuk távozás előtt sem fogadok el reklamációt, a pénztár viszont a támogatás gomb megnyomásával elérhető), szó szerint másolok, arról nem tehetek, hogy a magyar közoktatás már évtizedekkel ezelőtt is egy trágyadomb volt és olyanok is túljutottak az ötödik osztályon, akiknek lövésük nincs a helyesírásról. Tehát innentől kommentek a felcsúti egyházalapító rajongói köréből. Majd szólok, ha vége.

Vigyazz Viktor ra ne beszeljen valami migrancs szolidaritasra! Azert mert Papa epp ojan gazember mint a tobbi neoliberalis szocialdemokrata! Bort nehogy elfogaggy mert Atilla kiralyt is ezek a Romai szemetek mergeztek meg!

Remélem,hogy helyre teszi azt a buta,migráns imádó ,pénzéhes keresztény gyalazó,vénembert!

www.masodikeljovetel.hu.Itt az igazság a pápáról,és hogy mit művel.Kérjétek a Szentlélek vezetését,hogy meglássátok Isteni eredetűek ezek az üzenetek.Az Úr most vívja a végső harcát az ördöggel.A pápa rossz oldalon áll.Az ördög fertőzése ellen a az Isteni irgalmasság rózsafüzérének napi,rendszeres imádkozásával harcoljatok.

Csak óvatosan,miniszterelnök úr! Ezzel a pápával nagyon vigyázni kell! Esetleg egy kiadós magyarságot érintő történelmi felvilágosító audienciát legyen kedves beiktatni,mert fogalma sincs ennek a jóembernek a mi múltunkról, a jövőnket viszont nagyon el tudja rendezni a kenetteljes útmutatásaival!

Ez a globalista pápa hidakat akar falak helyett – olyan hidakat, mint a Westminster híd. / This globalist pope wants bridges instead of walls – bridges like the Westminster Bridge.

Egy igaz keresztény és a pápát játszó áruló.

Ne feltsuk a mi Minisztetelnok Urunkat,,neki mindig helyen van az esze,,aldja meg a Jo Istenunk,

Maga az ördög, pápai divat szerint öltöztetve…Meg mostad a kezed Viktorom??A hipó kevés neki…
A Szentatya reménytelen . Miniszterelnök Úr diplomatikus viselkedése előtt le a kalappal!

Ennek a satani papanak azt sem szabad elhinni amit kerdez

A Feri pápa szír-olasz származású, ő is migráns, persze, hogy védi a *betolakodókat!*

Viktor kabd le a kupakot te is a fejéről most ez a divat
...

DEMAGÓGISZTÁNI NAPLÓ : SÖR ÉS FENÉKSORREND

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.03.25.


Azt írj az újság... Illetve azt írja a Magyar Nemzet... Szóval, a Magyar Nemzet néven nevezett újság, hogy a Heineken betámadása a voksokért zajlik. Erdélyben. De legalább is arról lehet szó, hogy sokkal nagyobb a tét, mint a vörös csillag, mint olyan. Pláne most, hogy Lázár is elrongyolt koccintani az Igazi Csíki Sör gyárába. Azért persze érdemes lenne tudni, hogy egy átlagos magyar kocsmalátogatót ez mennyire érdekel. De nem végeztem közvéleménykutatást.

Miközben azért élek a gyanúperrel, hogy éppen úgy lennének olyanok, akik csak a vállukat vonogatják, mint olyanok, akik kiállnának a kormány mellett. Mert miért is ne támogatnák meg pont Romániában, és pont a sörgyártást. Elvégre itthon már nincs hova költeni a pénzt. Minden nagyon szép, minden nagyon jó és mindennel meg vagyunk elégedve. Főleg a halottasházban. A tepsiben fekve. Mert ott már mindegy. Ellenétben az odáig vezető úttal, amit a magyar egészségügy hányattatásai közepette kell végiglavírozni. De félre bú, és félre könny. Lesz csíkszentsimoni igaz sör, és lesz öröm. Valakinek. Talán Lázárnak is. Amikor koccint. Talán Semjénnek, amikor teljesülni látja a szavazatvadászati tervet. Legalább egy kicsit. Mármint akkor, ha feltételezzük: a sörvédelmi akcióterv szavazatokra váltható. Azoknál, akik csiklandó kényszert éreznek a határon túl, hogy belebeszéljenek a mások csalánosába. A határon innen. De ez majd kiderül. Egy év múlva. Addig persze elmondhatjuk, hogy minden kormányzati akció a szavazatokról szól.

Akár a sörvédelem is. Amellyel kapcsolatban pár napja is azt írtam, hogy a Heineken itthoni befenyegetése talán nem egészen választható el a marosvásárhelyi bíróság döntésétől. Az persze egy egészen más kérdés, hogy a kommunikáció hámozott léggömbjein kívül mennyire lehet érdemi ez a támadás. Meg a csíkszentsimoni sör támogatása. Mert egy vízióban megjelenik egy kép, amint az Igazi Csíki Sör kiszorítja a holland piacokról a Heinekent. Felvásárolják a Heinekent gyártó sörgyárakat, és kifüstölik a világból. A tulajdonosok pedig megjelennek az Astoriánál. Budapesten. Egy üres söröshordót verve dob gyanánt, és az aluljáró áthaladó forgalmának adakozó kedvű tagjaitól próbálnak egy-egy bélást lejmolni. Hogy megvehessék a kormány által aznapra előirányzott adagjukat az Igazi Csíki Sörből. Melyet immár a Szíriusz erre vetődő lakói is isznak. Mit isznak! Vedelnek! Vödörszám. S lőn reggel. S lőn, hogy a vízió eloszlik. Bár lehet, hogy a kormánytagoknak is vízióik vannak. hasonlóak. De akkor csak fel kellene ébredniük. Mert valószínűleg elaludtak egy térképen, és a Fogarasi havasok nagyon nyomják a homlokukat. Belülről...

FERIKE JÁTÉKA

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.03.26.


Folytatnám én a pártok esélyeit taglaló sorozatomat, de amit Gyurcsány a Klubrádióban Bolgár Györgynél művelt, arról írni kell.

Ferike elpanaszolta Gyuribácsinak, hogy a Lacika, meg a Gyuszi el akarja venni a játékát. Brühühühü. Merhogy Gyuszi olyat mondott, hogy az MSZP 200 ezer szavazót kíván visszavenni a választásokig a DK-tól. És Ferike szerint ez hadüzenet. De ami mégjobban tetszett: el akarják foglalni a pártját. Az Övét, teccenek érteni. Ferike pártját el akarják foglalni a Gyusziék a Szegfűből. No, Ferike, akkor most segítek Neked gondolkodni cseppet, hátha sikerül kitágítanom a horizontodat a kisvasút, dömper, homokozólapát szintről cseppet szélesebb perspektívára.

Figyelj Ferike. Te mondtad korábban: nem pártoknak vannak szavazói, hanem a szavazóknak pártjai. Biztos elfelejtetted már, hogy ilyet mondtál, nem csodálom, beszéltél Te már annyit, hogyha abból az ellentmondásokat törölnénk, nem maradna egy sornyi sem. De sajna télleg Te mondtad ezt. Saját tézised szerint tehát azok a szavazók nem a Tiédek. Max Te lehetsz az Övék, de fordítva kizárt. Magad mondtad, Ferike. Azt meg gondolom tudod, hogy a szavazók, az nem a párt. A párt, az a tagság, meg a szervezők, meg képviselők, meg a lóvé, ami miatt beültetek a Parlamentbe, korábbi ígéreteiddel szemben...

A KÖZÉTKEZTETÉST IS A HAVEROK TUDJÁK A LEGJOBBAN ELVÉGEZNI

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.03.25.


Heti​ ​Top​ ​5​ ​-​ ​Átlátszó:

Nem lenne logikus a maffiózó Jakubinyitől, ha betámadná Pintért

A lába köré tekerték a szögesdrótot – gyűlnek a bizonyítékok a menekültek elleni rendőri brutalitásról

Határon túli támogatások 2.: Az állandó tételek és a legjobb barátok

Itt vannak a HÖK-ös kifizetések

A DFT-szisztéma: 10 év alatt 10 millárd forint uniós támogatás

Heti​ ​Top​ ​5​ ​-​ ​magyar​ ​sajtó:

A közétkeztetés is a haverok kezébe kerülhet (Népszava)

A szürke eminenciás, aki a magyar gazdaság passzátszelét fújja (Index)

Bizonyíthatatlan a kartell az M4-es körül (444)

Beválasztották a kamara elnökének feleségét a Monetáris Tanácsba (HVG)

Ezer szálon kapcsolódik Orbán Viktor Mészáros Lőrinchez (24.hu)

CSAK A ZSEB TUD ÚGY FÁJNI, MINT A SZÍV

SZTÁRKLIKK - LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.03.26.A "Kaktusz virága" c. musicalban az egyik főhős, a fogorvos azt énekli: "Csak a fog tud úgy fájni, mint a szív". Szűk fogorvosi látókör. Tágabb perspektívákban és nagyobb összegekben gondolkodó kormányközeli körök inkább ezt dalolnák: "Csak a zseb tud úgy fájni, mint a szív". Vagy még jobban.

És azt a fogfájással szemben nem enyhíti az algoflex forte. Zsebfájdalomra erősebb gyógyszer kell, párszázmilliós, milliárdos állami megbízás.

A kormány nem nézhette tétlenül leghívebb emberei szív- és zsebfájdalmát, ami az olimpiai beruházások elvesztése miatt gyötörte őket. Körülnézett, hova kapjon fájdalomcsillapítóért - hát nem kézre esett az úszó vb?

Az utóbbi hetekben a korábbi, nem kis összegű megbízások váratlan növekedésnek indultak. Hiába volt Garancsi eddig is a stadionépítés legfőbb haszonélvezője, mégis összetörhette szívét és zsebének megtöltéséhez fűzött reményeit olimpiai várakozásainak kudarca. 

Kőből van a szíve annak, aki fennakad rajta, hogy az új Duna Aréna cége által felszámolt költségei sok-sok milliárddal meghaladják a tervezetteket. Hát istenem, végül is maga az épület sem hasonlít semmiben a látványtervhez, miért pont az összegek stimmelnének!

A SÖRIVÁS POLITIKAI HITVALLÁS LETT EGYNÉMELYEK SZÁMÁRA MAGYARORSZÁGON - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.03.25.


Focus

A sörivás politikai hitvallás kérdése lett egynémelyek számára Magyarországon, miután a jobboldali-nacionalista kormány hadat üzent a Heinekennek. Az egész a Csíki sör körüli névvitából indult, de már a magyar állam is bekapcsolódott. Orbán évek óta felszabadító háborút hirdet a külföldi cégek ellen, mivel azok szerinte gúzsba kötik a magyar gazdaságot. De a büntető adók idáig inkább a bankokat és energiaellátókat sújtották, nem az olyan nagy munkaadókat, mint az Audi és a Mercedes. A Heineken 500 ember foglalkoztat. A készülő törvényjavaslatot ugyanakkor úgy fogalmazták meg, hogy az csupán egyes cégekre vonatkozzon, bár ezt a hatalom cáfolja. Magyarország az erdélyi magyarok védhatalmának tekinti magát. Na, ja! Hiszen azok beleszólhatnak a magyarországi parlament összetételébe.

ARD


Az Európai Néppárt strasbourgi frakciójának vezetője úgy foglalt állást a mai uniós csúcs előtt, hogy sürgősen meg kell csinálni a többsebességes Európát, mert nem lehet várni a leglassabbakra. Viszont nincsenek első- és másodosztályú tagok. Manfred Weber hangsúlyozta, hogy újból előtérbe kell állítani az olyan értékeket, mint a szabadság, jogállamiság és demokrácia, miután vannak olyan államok, amelyek megkérdőjelezik ezeket, lásd a lengyeleket. Ami ott folyik, az egyszerűen aggasztó. Ezért a bajor keresztényszociális politikus igen sajnálatosnak tartja, hogy a csúcskonferenciák sohasem foglalkoztak a lengyel kérdéssel, rábízták azt a Bizottságra. Hiszen ha egy állam alapértékeket von kétségbe, akkor az mindenkire tartozik. Ugyanakkor sürgette, hogy a civil társadalom mindenütt álljon ki jobban a populista és Európa-ellenes erőkkel szemben, mert az EU-nak nincs joga mindenhez. Nem avatkozhatott be pl. amikor a Fidesz átalakította az Alkotmányt. De a polgároknak kell akarniuk, hogy szabad és nyílt világban éljenek, a politika csak ez esetben tudja azt megvédeni.

Weber arról is beszélt, hogy Trump és Putyin gyenge Európát akarnak, akárcsak Le Pen és Wilders. Ám a fenyegetőzésük nyomán sokan rádöbbennek az egység fontosságára. Ugyanakkor a jövőt nem diktálhatják olyan populisták, mint Kaczynski. Aki erősebb nemzeteket akar, annak szorgalmaznia kell az erősebb földrészt is. A sokszínűség gyönyörű és meg kell óvni az európai életmódot a globalizált világban...

10 DOLOG, AMIBEN HANDÓ TÜNDE BÍRÓSÁGI HIVATALA A RENDSZERVÁLTÁS ELŐTTI IDŐKET IDÉZI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Spectra
2017.03.25.1. „Nem lehet demokratikus egy olyan jogintézmény és független egy olyan hatalmi ág, amely tagjainak meg kell felelniük egy személy mindenkori értékrendjének és az általa hangoztatott elveknek.”

2. A szabályzat nem a tisztességet és a feddhetetlenséget, hanem csak a szervilizmust erősítené. (Ez pedig különösen aggályos, hiszen Handó politikai pártatlansága finoman szólva megkérdőjelezhető.)

3. Handó Tünde politikai kiválasztott (hiszen az OBH-elnökét nem maguk a bírák választják, hanem kétharmados többséggel a parlament). A dokumentumra is akkor lenne legitim, ha a bírói kar testülete fogadná el.

4. Az összes lényeges bírósági vezetői pozíció betöltésekor Handó személyes szimpátiái érvényesülnek. (Fleck szerint sok bírósági vezetői poszt épp azért betöltetlen, mert még nem sikerült rábeszélni egy-egy jó barátot, hogy pályázza meg.)

5. A bíró számára csakis a törvény értékrendje lehet mérvadó. Régen rossz, ha egy bíró arra próbál ügyelni, hogy munkája megfeleljen az adminisztratív vezető elveinek és értékeinek.

6. "Valahol, valakik titkon megbeszélték a dolgokat, és látszólag a semmiből, hipp-hopp előkerült egy szabályzat” - mondja Kadlót, akit a mostani helyzet a rendszerváltás előtti időkre emlékezteti. (Az MSZMP KB vezetői kéthetenként találkoztak a legfőbb ügyésszel és a legfelsőbb bírósági elnökkel, és együtt döntöttek az elvárásokról, igazgatási elvekről, gyakran konkrét ügyekről is.)

7. az integritási szabályzat lehetővé teszi, hogy a bírák ajándékokat kapjanak. Kadlót szerint nincs olyan adományozó, akitől egy bírónak szabad bármilyen apró ajándékot elfogadnia – bármilyen helyzetben.

8. Az integritási szabályzat eszköz lehet arra, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák, megszégyenítsék a bírákat. Fleck tapasztalatai szerint ugyanis a bírósági vezetőket láthatatlan elkötelezettségi szálak kötik össze, és a bírák sokféle módon kiszolgáltatottak az adminisztratív vezetőiknek.

9. “A szabályzat előírja: bíró nem vállalhat vezető tisztséget olyan szervezetben, amely gazdasági tevékenységet folytat. De mi a helyzet akkor, ha mondjuk egy, a jogtudomány előmozdítására hivatott civil szervezet konferenciát szervez, amely természetesen pénzügyi műveletek elvégzését is megkívánja?”

10. A bírák nem oszthatják meg a véleményüket egymással. Handó ugyanis tavaly megtiltotta, hogy a bírói internetes levelezőrendszerben körlevelet küldjenek a bírák.

Már csak az a kérdés, hogy az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága is készen áll­-e arra, hogy górcső alá vegye a magyar bírósági rendszer működését, ideértve Handó normaalkotási tevékenységét és az egész felhatalmazását...


"A NEMZETTUDAT OLYAN, MINT A VÉRNYOMÁS. AZ SE JÓ, HA TÚL MAGAS, AZ SE, HA TÚL ALACSONY"

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.03.25.Nem vállal több filmszerepet Röhrig Géza

Hónapok óta olvasom hitetlenkedő csodálattal az Oscar-díjas Saul fia főszereplőjének nyilatkozatait: nem neki nem hiszek persze, csak tényleg nehéz felfogni, hogy létezhet ember, aki ilyen megingathatatlanul a maga útját járja; akit ennyire hidegen hagy pénz, siker, csillogás; akit egyszerűen nem érdekel, hogy a világ a lába előtt térdepel és könyörgőre fogja – mert ő úgy döntött, továbbra is csak az szeretne maradni, aki volt, és kész.

Elmondani nem tudom, milyen mértékben nyűgöz le mindezzel. Hogy milyen mérhetetlenül irigylem a kikezdhetetlen függetlenségét. És persze mindezek mellett lélegzetvisszafojtva néztem az alakítását a Saul fiában, és döbbenetes erejű, szinte József Attila-i sorokat olvastam azokban a versekben, amik hozzáférhetők mondjuk a neten. Röhrig Géza ugyanis költő, író, immár Kossuth-díjas színész, mellesleg pedig New Yorkban, továbbra is egy temetkezési vállalkozásnál dolgozik halottmosóként. Ez a mondat, én legalábbis azt gondolom, leginkább is a vége miatt már önmagában egy film.

Ha pedig Röhrig életét is mellévesszük, egy regény: minimum két vastag kötet. Anyja lemondott róla, édesapja nevelte, aki viszont egy orvosi műhiba miatt meghalt, amikor kisfia még csupán négyéves volt. A fóti gyermekvárosba került, majd tizenkét éves korában, egy maratoni örökbefogadási procedúrát követően nevelőszülőkhöz: új családjának köszönheti zsidó identitását, s igen szoros kapcsolata alakult ki örökbefogadó nagyapjával, aki egyébként nem is volt vallásos zsidó. Ezekkel az előzményekkel persze a saját család alapítása sem volt túl egyszerű feladat: első házassága, melyből két gyermekük született, zátonyra futott – így a válás után, követte családját az Egyesült Államokba, hogy ne csak „telefonos apuka” lehessen, azután nyolc éven át, míg nem rendezte az életét, illegalitásban élt Amerikában.

Ma egy új házasságban, boldogan él – egy szál gitár kíséretével adja elő saját dalait, évtizedek óta verseket ír, magyarul is több kötete jelent meg, mostanában pedig egy regényen is dolgozik, mely saját meghatározása szerint „család nélküli családregény” lesz, a címe Halott tenger, s egy cigányfiúról szól, aki nevelőintézetben nő fel, a magyaroknak cigány, a cigányoknak magyar: elindul, és megkeresi az édesanyját...


KAMUPÁLYÁZATTAL VESZTETTE EL UNIÓS PÉNZ JELLEGÉT 17 MILLIÁRD FORINT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.03.25.A 24.hu cikke szerint kamupályázatot írt ki az Orbán-kormány, amit a Klikkel nyerettek meg korábban megvalósított programokra, így 17 milliárdot az államkassza nyelt el. Pont akkora összegű támogatást nyúltak le, mint amekkora a KLIK gigászi adósságállománya volt. Az ügy rendkívüli összegű uniós közpénzzel történt visszaélés gyanúját veti fel, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordulok.

Magyarország egyik legelszabottabb intézménye, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) 2016 elejére közel 17 milliárd forint tartozást hozott össze. Nagy fejfájást okozhatott ez Orbánnak, feltehetőleg ezért izzadták ki az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI), hogy egy kurucos húzással nyúlják le ezt az összeget a sokat szidott Brüsszelből érkező forrásokból...


VAN AZ A PÉNZ

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Tóta W, Árpád
2017.03.25.Nem olyan országra van szükségünk, ahol gazdagnak lenni bűn, hanem ahol minél többen hihetnek abban, hogy munkával és tehetséggel meggazdagodhatnak.

Hétfőn 437 millió forinttal emelkedett a vizes-vébé költsége: sikerült szerződést kötni a formaruhákról, meg elszállásolni a médiamunkásokat. Százmilliárd fölött jár az egész buli, nyilván ennek töredékét se fogja behozni, pár hónappal utána pedig ugyanúgy felejt el a világ bármilyen rekordot és győzelmet, ahogy elillant a tavaly nyári focimámor.

415 milliárdot áldozott az állam látványsportokra hat év alatt; de ez csak a társasági adóból átutalt összeg, nincsenek benne a más forrásokból megépített stadionok, állami cégek szponzorációi, egyebek. Itt-ott elcsöppent félmilliárdok, amikből például életveszélyes és használhatatlan dzsúdócsarnok épült Cegléden. A meccsekre továbbra se nagyon mennek ki élő emberek, de nem is kell nekik, mert a fontosabb eseményeket kizárólagos joggal közvetíti a közmédia. Amely az ilyen előjogok mellé nyolcvanmilliárd forintot kap idén, mint minden évben.

Nem lexikont írok, úgyhogy nem folytatom tovább, ennyiből is látszik, milyen nagyságrendűek csak a teljesen értelmetlenül elfolyó összegek. Ezekben is vannak korrupciós tételek, de inkább ne is számoljuk bele azt, amit minden fedőtörténet nélkül egyszerűen csak ellopnak, meg begyömöszölik a különféle bugyikba. Az már a gonosz kormányzás témája. Elég a rossz kormányzás eredményeivel és rezsijével szembenézni.

Felsőoktatásra ez az ország szűk kétszázmilliárdot költ, és ebben benne vannak a zugfőiskolák. Tehát pusztán a fölöslegesen eltapsolt pénzből lehetne Magyarországnak kétszer ennyi egyeteme, vagy kétszer jobbak. Lehet vitatni, hogy az hasznosabb befektetés-e, mint üres stadionokból rossz meccseket közvetíteni két kormányhirdetés között. De ez az a fajta vita, amiből menekül a legteflonabb arcú kormánybiztos is.

Nyugodtan át lehet számolni lélegeztetőgépre. Ezeken a tételeken végignézve nem annyira légből kapott még az sem, hogy több pénz kell az embereknek. Nyilván ezt vette észre Botka László, amikor felült a vörös páncélvonatra, és elővette a jó öreg szociális demagógiát. Kár, hogy ez úgy hangzik: fizessenek a gazdagok.

Persze aki érdemtelenül, csalással és visszaéléssel szerezte a vagyonát, annak a hátára kell térdelni, és vissza kell venni tőle. Ehhez elég legfőbb ügyészt cserélni az első percben, aztán énekelnek a madárkák maguktól. Az első tenor maga Polt Péter lesz. De erre nem azért van szükség, hogy féljen és szívjon, aki tehetős. Pont azért, hogy ne legyen ciki, ne járjon bűntudattal a becsületesen szerzett gazdagság...