2021. június 8., kedd

RÁADÁS: ÚRISTEN! VEZETEK! - TANULJ VEZETNI PETŐ ATTILÁVAL

KRESZ TV
Szerző: PETŐ ATTILA
2021.Kövesd végig Alexát az első órától a sikeres forgalmi vizsgáig. Aki tanítja: Pető Attila, a Kreszprofesszor.


RAKÉTAKÉNT LŐNEK KI AZ ÉLELMISZERÁRAK: ÚJABB HULLÁMBAN JÖN A DRÁGULÁS

PORTFOLIO
Szerző: FERKO NIKOLETT
2021.06.08.


Még tovább emelkedett az alapvető élelmiszerek, vagy azok előállításához szükséges alapanyagok ára az Agrárközgazdasági Kutatóintézet májusi-június elejei jelentései alapján. Sok zöldség ára emelkedett a közelmúltban, de például a gyümölcsök közül míg az import görögdinnyéhez is drágábban juthatunk hozzá, addig a behozott spanyol őszibarack és kajszi ára mérséklődött tavalyhoz képest. Az állati eredetű termékek sem úszták meg az árváltozást, nőtt a tojás ára, de már a pékáruknál is további drágulására lehet számítani.


Az AKI jelentése szerint május közepén jelent meg a Budapesti Nagybani Piac választékában kilogrammonként 2200 forintért a hazai zöldborsó és a zöldbab, míg a 20. héten előbbit kilogrammonként 1800 forintos áron kínálták, addig utóbbi 1900 forint volt. Mindkét hüvelyes drágult az előző év hasonló időszakához képest: tavaly a 20. héten a zöldborsó kilója 1600 forintba került, míg a zöldbab a 22. héten 1650 forintos áron szerepelt első alkalommal a felhozatalban. Ezzel szemben a belföldi újburgonya átlagára a 20. hétre kilogrammonként 325 forintra csökkent, így ára 7 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A tárolási Fabiola és a Laura (ó)burgonya ára mintegy 4 százalékkal emelkedett az előző hetihez viszonyítva.

Az egy évvel korábbival megegyező kilogrammonként 750 forintos átlagáron került a 20. heti kínálatba a belföldi termesztésű, tölteni való édes paprika, míg a belpiaci kaliforniai paprika 20 százalékkal emelkedett, kilogrammonként 1560 forintba került. A külpiaci, többnyire spanyolországi származású kaliforniai paprika a 2020. évi azonos hetihez képest változatlan, 1300 forint/kilogramm átlagáron volt kapható a vizsgált héten - derült ki a jelentésből, amely szerint a hazai, 47 mm-nél nagyobb átmérőjű fürtös paradicsom a tavalyi 20. hetitől 9 százalékkal elmaradó 525, míg a 40–47 mm-es annál 7 százalékkal alacsonyabb, 570 forint/kilogramm leggyakoribb áron került a Budapesti Nagybani Piac választékába. A 40–47 mm-es gömbparadicsom ára ennél nagyobb mértékben, 14 százalékkal 370 forint/kilogrammra csökkent...

MÁR EGYRE INKÁBB CSAK KELET-EURÓPÁBAN ERŐSÖDIK A KÍNAI JELENLÉT

MAGYAR HANG
Szerző: LAKNER DÁVID
2021.06.08.


Március végi hír volt, hogy a kínai védelmi miniszter Európába látogat, hogy ezáltal is erősítsék a két fél közti harcászati kapcsolatokat. A Global Times 
számolt be róla, hogy Vej Fenghe négy európai államot is meglátogat, igazodva a meglévő, hagyományosan jó bilaterális kapcsolatokhoz. Az egyik ország nem meglepő módon Magyarország volt, a másik három Szerbia, Görögország és Észak-Macedónia. Eközben viszont olyan NATO-tagállamok, mint Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság, hadihajókat küldtek a Dél-Kínai Tengerhez. A Global Times szerint az együttműködés tovább erősödhet olyan területeket illetően, mint a nukleáris atomsorompó-egyezmény, a mesterséges intelligencia és a dróntechnológia fejlesztése, valamint a kiberbiztonság kérdése.

Az elmúlt években sokat lehetett hallani arról, hogy Kína fokozza a jelenlétét Európában és az Egyesült Államokban, ami sok esetben az utóbbiak önfeladását vonta maga után. Így volt ez az utóbbi időkben Hollywoodban, ami a jelentős kínai piac miatt igyekezett engedményeket tenni, nem bolygatni politikailag kényes ügyeket. A Mulan című mozifilm is jó példa volt erre, míg például a South Park animációs sorozatot letiltották azt követően, hogy a Kínának való tetszelgésen ironizált egy epizódjában. A szatirikus műsorban továbbá szóba került az is, hogy Kínában még Micimackó is persona non grata lett, miután egy mémen Hszi Csin-ping elnökhöz hasonlították...


KERESZTÉNYSÉG ÉS NEMZET - VÁLTOZATOK A FRANCIA POLITIKAI KATOLICIZMUSRA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: LUDASSY MÁRIA
2021.06.04.


Az első kategorikus kijelentést a keresztény karitász és a köztársasági/patrióta erények összeegyeztethetetlenségéről Rousseau Társadalmi szerződésében olvashatjuk. „Hibázom, amikor keresztény köztársaságról beszélek, az egyik szó kizárja a másikat. Szelleme túlságosan kedvez a zsarnokságnak, semhogy az valaha is elmulasztaná a maga javára fordítani. Az igazi keresztények rabszolgának születtek, és nem lázonganak” – szerepel A polgári vallásról című zárófejezetben. Ám a belpolitikai belenyugvásnál is súlyosabb következménye van az ellenségeinknek való megbocsátást prédikáló szeretetvallásnak. A pogányok vallási erénynek tekintették a hazájuk ellenségének gyűlöletét, a „minden népekhez” szólni kívánó krisztusi univerzalizmus ezt kizárja. A keresztények számára közömbös a földi haza sorsa, igazi céljuk a nem e világról való ország megszerzése: „végül mit számít, hogy rabok vagyunk vagy szabadok e siralomvölgyben?” Ha a hazánkat leigázó külellenség győz, akkor ez volt Isten akarata, és a barbár győztes Isten ostora, mellyel bűnös népünket sújtja, s ez ellen lázadni bűn, a belenyugvás keresztényi erény.

A polgárháború küszöbén álló genfi polgártársainak sem a kölcsönös megbocsátás keresztényi erkölcsét prédikálja, ellenkezőleg, az ellenség engesztelhetetlen gyűlöletének pogány virtusát. Jézus Krisztus követése „minden ember szeretetét” követeli meg, s nem engedi a köztársaságon belül a „barát/ellenség” közti „kárhozatos különbségtevést”, ahogy a haza külső ellenségeinek kiirtandó idegenként való megjelölését sem. „A kereszténység természeténél fogva egyetemes vallás, amely semmi kizárólagossággal nem bír, semmi lokális elvet nem ismer el, ami inkább megfelelne az egyik vagy a másik nemzetnek. Isteni alkotója minden embert magához ölel határok nélküli emberszeretetében, azért jött, hogy eltörölje a nemzetek közötti határokat, hogy az egész emberi nemet egyesítse a népek testvériségében” (Lettres écrites de la Montagne). Amikor Lengyelország számára készített alkotmánytervezetet, szíve szerint azt javasolta volna, hogy Mózes kíméletlen törvényeit honosítsák meg, melyek „minden idegen vallás vagy szokás ellenében természetes undort keltenek” a zsidó népben, de mivel ez a katolikus lengyelek számára nem lett volna túl népszerű ötlet, azt írta, katolicizmusukat ne az egyetemes emberszeretetet prédikáló Krisztus követéseként, hanem a megszálló protestáns poroszok és ortodox oroszok elleni egyszerre nemzeti és vallási háború eszméjeként éljék meg.

Rousseau riválisai, az enciklopédisták, minden egyházellenességük ellenére az egyetemes emberszeretet keresztény ideájának folytatói, és a történelmi egyházakon éppen ennek elárulását kérik számon. Condorcet Rousseau legnagyobb hatású tanítványával, Robespierre-rel vívta szellemi csatáját életre-halálra – aki nemzeti nevelést, nemzeti vallást és nemzeti érdekből korlátozható személyes szabadságjogokat követelt –, és a Docete omnes gentes! krisztusi parancsának szellemében úgy vélte, hogy az egész emberiségnek, minden egyes nép minden egyes emberének meg kell tanítani az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, ami az amerikai és a francia forradalom új jó híre, Újtestamentuma, szabaddá tevő igazsága...


„AZ A JÓ, AMIT NEM TESZEL MEG ELLENEM” – BRÓDY JÁNOS-KLIPPREMIER

HVG.HU
Szerző: hvg.hu
2021.06.08."Meg kell értenünk az árok másik oldalán állókat, ha szeretnénk, hogy véget érjen a kirekesztés és a gyűlölködés lelket mérgező és idegeket roncsoló közéleti gyakorlata." Meglepetés-kislemezt kapott Bródy János a 75. születésnapjára, most az egyik dalhoz klip is készült.


A dalszerzők a legtöbb esetben úgynevezett szerzői demó formájában mutatják meg az elképzelésüket a közvetlen munkatársaknak: ez általában egy hangszer kíséretével lejátszott vázlat, amit később a hangszerelés, a zenei rendező és az előadó még sok ponton módosíthat. A közönség elé már a gondos munkával kidolgozott végső változat kerül.

Bródy János sokszor kifejtette, hogy szerinte egy dal lényege az énekelt, ritmusos szöveg, és ez az, ami minden másnál jobban kötődik az emberi lélekben. Amikor menedzsere, Mentler Krisztina először hallotta a Mariana-árok demófelvételét, úgy érezte, hogy a szerző előadásában ennek a dalnak egészen különleges hangulata van.

A dalt egyébként eredetileg Koncz Zsuzsának írta Bródy, és 2020 végén meg is jelent az énekesnő Szabadnak születtél című albumán.

„Számomra Bródy otthoni sallangmentes felvétele kiemelte a dalba sűrített gondolat általános és jelen korunkban hihetetlenül fontos üzenetét. Meg kell értenünk az árok másik oldalán állókat, ha szeretnénk, hogy véget érjen a kirekesztés és a gyűlölködés lelket mérgező és idegeket roncsoló közéleti gyakorlata. Bródy János szuggesztív demófelvétele megérdemli, hogy nyilvánosságra kerüljön” – mondta Mentler Krisztina, aki elhatározta, hogy ezt egy másik Bródy-dallal, az eredetileg 40 éve a Beatrice előadásában ismertté vált Mire megy itt a játékkal együtt megjelenteti bakelit kislemez formában meglepetésként a szerző születésnapjára.

Ez a pandémia miatt ugyan kicsit csúszott, de végül nemrég át tudták adni Bródynak (és a közönség is megvásárolhatja), most pedig a Mariana-árokhoz videoklipet is készített Farkas Péter, ami Mentler reményei szerint „még személyesebbé tudja tenni egy értékes dal első szerzői változatát”.

A klip a hvg.hu-n látható először.

AZ ORBÁN-CSAPAT AZ EB-RE IS BEVISZI AZ ILLIBERÁLIS FASISZTA POLITIKÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.08.


Nem hazudtolja meg magát Orbán Viktor tizenegye, amely előre bejelentette, hogy a rasszizmus ellen kiállást nem fejezi ki a mérkőzés előtti letérdeléssel. Semmi meglepő nincs ebben, Orbán Magyarországa az élet minden területén vétózza, blokkolja és elutasítja az emberi jogok védelmét, a kisebbségek elleni erőszak elutasítását, valamint a rasszizmus és a kirekesztés minden formája elleni tiltakozást. Mielőtt a képmutatók hazudozásba kezdenének, emlékeztetünk arra, hogy a magyarokon kívül csak a lengyel fasiszta tejtestvérek nem térdelnek le. Ez mindent elmond a keresztényfasizmus lényegéről.

Mi sem természetesebb ennél egy antiszemita ideológiára épülő fasiszta diktatúrában, amelyben a diktátor a rasszista és kirekesztő gyűlöletkeltésre, az idegengyűlöletre és a bevándorlásellenességre építi a hatalmát. Az MLSZ által kiadott közlemény olyan cinikus és hazug, mintha maga Szijjártó írta volna, amikor azt állítja, hogy “az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele”. Mintha ez lenne a “nem térdelés” oka.

Valójában Orbán tizenegye viszi a politikát a pályára és a stadionba, méghozzá Orbán illiberális politikáját, amely elutasítja a politikai korrektséget, a kínai diktatúra elleni elítélő nyilatkozatokat, a BLM Mozgalom által képviselt antirasszizmust, és minden demokratikus, emberi jogi és nemes gesztust. Ezt a fasiszta gyűlöletpolitikát fontosnak tartják még az EB-n is bevvini a pályára, a stadionba, megörvendeztetve vele a magyar futballszurkolók kemény magjának neonáci tagjait.

Ha egy kevés szerencsénk van, akkor a nyilván ezúttal is a sötétséget jól kifejező fekete pólókban szurkoló magyar ultrák nem fognak “Heil Hitler” karlendítéssel pózolni, amikor civilizált országok válogatottjainak játékosai letérdelve kifejezik a kiállásukat a rasszizmus ellen, és szolidaritásukat azokkal, akiket rasszista támadás ér a pályán és a pályán kívül. Ilyesfajta emberi gesztusra a fasiszta Magyarország válogatottja nem képes. Majd meg lehet magyarázni megint, hogy ez a karlendítés nem az a karlendítés.

Minden csapat letérdel, kivéve a magyarokat (és a lengyeleket). A térdelést is “baloldali ámokfutásnak” tartó Orbán-rezsim hazudik: ez kiállás a más bőrszínű játékosok mellett, s általában a faji alapú gyűlölködés, megkülönböztetés és kirekesztés ellen. Ez sporttársak közötti szolidaritás is. Orbán megtiltotta a szolidaritást a magyaroknak, amivel azt is kifejezi, hogy nem sportember. A tiszta fehér játékosokból álló magyar csapat délcegen áll majd a pályán, hirdetve a fasiszta fehér felsőbbrendűséget...

ITT A FUDAN, HOL A FUDAN?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.06.08.


Kommunikációs zsonglőrködéssel próbál időt nyerni magának a kormány, miután szembesült azzal a ténnyel, hogy még a saját szavazói se nagyon értik, miért olyan fontos Orbán Viktornak a kínai elitegyetem magyarországi terjeszkedése. A Fudan elleni hétvégi tüntetés pedig bebizonyította azt is, hogy a járvány miatt korlátozások enyhítése azzal is jár, hogy a kormánnyal elégedetlen magyar polgárok újra tömegesen vonulhatnak utcára. Azért egy pillanatra ne gondoljuk azt, hogy Orbán és köre feladta a Fudan Egyetem projektjét!


Szíve szerint valószínűleg a Fidesz egyik vidéki fellegvárába telepítené Orbán Viktor a Fudan Egyetemet, de nyilván ez a kínai fél számára ez nem lenne elfogadható alternatíva. Debrecenben, Győrben vagy Kaposváron ugyanis nem lehetne úgy demonstrálni a kínai jelenlétet, mint a kétmilliós Budapesten. Csakhogy a Fudan projektje épp úgy elvérezhet a fővárosiak ellenállásán, ahogy korábban a budapesti olimpia ügye is. Egy újabb blamázst azonban nagyon nem szeretne a kormány kevesebb, mint egy évvel a parlamenti választások előtt.

Most az a kormányzati kommunikációs stratégia, hogy úgy tesznek a terv értelmi szerzői, mintha semmi sem dőlt volna el, és igenis kíváncsiak lennének a fővárosi lakosok véleményére. Pedig a tények nagyon mást mutatnak. A kormány lényegében már tavaly év végén eldöntötte, hogy ha tetszik a pestieknek, ha nem, a Diákváros projekt kárára a városba telepíti a kínai óriásegyetemet. A dolgok azonban idén év elején gyorsultak fel, és ekkor vált világossá mind az ellenzéki, mind a kormánypárti szavazók számára, hogy a kínai kapcsolat erősítése mindent felülír az Orbán-kormány gyakorlatában...

AMERIKA VS MAGYARORSZÁG NYUGDÍJ, VAGY NYÖGDÍJ

YOUTUBE
Szerző: POLGAR MET
2021.06.05.Mi a legnagyobb különbség? Mi az, amit érdemes átvennünk? Tényleg annyival jobb az amerikai nyugdíjas élet? -többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ egy amerikai pénzügyi szakember segítségével....

ORBÁN SZERINT “BALOLDALI” AZ EGÉSZ EURÓPAI UNIÓ, ÉS “ÁMOKFUTÁS” AZ EMBERI JOGOK VÉDELME

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.06.08.


Magyarország morális állapotának és tudatvesztésének súlyos jele, hogy Orbán Viktor naponta mondhat olyan szélsőséges hazugságokat, amelyekért a kilencvenes években Magyarországon még kinevették volna, s a megszólalásai közéleti botrányt okoztak volna. Ma ezeket minden kommentár nélkül közli a viszonylag független magyar média is. Ezzel az a baj, hogy az emberek elhiszik, megszokják, ha nem mondja meg senki, hogy mit jelent, amit ez a közveszélyes ember mond.

Annak kapcsán, hogy az Európai Unió megszünteti a külpolitikai kérdésekben a vétójogot és meghatározott többséghez köti az uniós álláspontot, Orbán kijelentette, hogy “meg kell fékeznünk az európai baloldal külpolitikai ámokfutását. Nézzük a “tényellenőrzést”, amit ideje lenne a magyar sajtónak is átvennie, és az amerikai szabad sajtó mintájára kimondani, ha valaki hazudott. Legyen az amerikai elnök vagy a magyar miniszterelnök.

Orbán sorozatban vétózta meg az Európai Unió külpolitikai állásfoglalásait, egyebek mellett Oroszország, Izrael és legtöbbször Kína esetében. Minden alkalommal az EU valamennyi tagállama elfogadta a nyilatkozatokat, kivéve Magyarországot, amely vétójogával élve egyedüliként akadályozta meg, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki. A vétójogával visszaélve, gyakorlatilag az EU külpolitikájának irányítójává vált, mert nemcsak az határozza meg az EU külpolitikáját, amit tesz, hanem az is, amit nem tesz meg.

Mivel Orbán az EU valamennyi tagországával szemben vétózott, ezért nem felel meg a valóságnak az, hogy ő az “európai baloldallal” szemben szavazott. Illetve csak akkor, ha Magyarországon kívül (beleértve a tejtestvér keresztényfasiszta Lengyelországot is) mindenki baloldali az Európai Unióban, vagyis az egész Európai Unió baloldali. Ez azt a képtelenséget állítja, hogy urópa minden állama baloldali, kivéve Magyarországot.

Orbánhoz képest valóban valamennyi uniós ország “balra” áll, mert ő egy szélsőjobboldali fasiszta, náci. Ebből a pozícióból nézve valóban mindenki baloldalinak tűnik. De ez csak Adolf Hitler ideológiájának nézőpontjából jelent baloldaliságot. Valójában az Európai Unió demokratikus országai között vannak baloldali, jobboldali, konzervatív kormányok, de van egy közös nevezőjük, a parlamentáris demokrácia, a liberális jogállam elfogadása...

PLUSZ PÉNZ ÉRKEZIK A NYUGDÍJASOKNAK A HÉTEN - NOVEMBERBEN ÚJABB JUTTATÁS VÁRHATÓ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.06.08.


A folyószámlával rendelkező nyugdíjasoknak a Kincstár pénteken írja jóvá az évközi rendkívüli nyugdíjemelést. Még ez a példátlan lépés sem lehet azonban elegendő ahhoz, hogy ellentételezze az időseknek a fogyasztói árak megugrását. Novemberben tehát újabb kiegészítés jöhet. Jövőre választási év jön.


A Magyar Közlönyben korábban megjelent rendelet alapján azoknak a nyugdíjasoknak, akik bankszámlára kapják járandóságukat, már pénteken jóváírják az évközi nyugdíjemelés összegét. Aki még mindig kápéban kapja a pénzt, annak egy kicsit várnia kell. A Magyar Posta minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a nyugdíjakat. A nyugdíjasoknak már tavaly novemberben kiküldték, melyik hónapban mikor kerülnek ők sorra.

Nem mellékes, hogy mekkora összegről lehet beszélni. A rendelet szerint az idei első öt hónap nyugdíjának 0,6 százalékát adják oda pluszban, júniustól pedig az év további részében havonta érkezik a 0,6 százalékkal emelt járandóság. A legszámosabb csoport tavaly – szinte pontosan minden harmadik nyugdíjas tartozott ide – 150-200 ezer forintot kapott havonta...

MAGYARORSZÁG ÜL A LEGNAGYOBB VAKCINATARTALÉKON AZ EU-BAN, DE EGY RÉSZE RÁNK ROMOLHAT

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.06.08.


Nem szűnnek a viták azóta, hogy Gulyás Gergely pár hete bejelentette: Magyarország nem vesz részt az Európai Unió 2022-23-as Pfizer-vakcinabeszerzésében. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt azzal indokolta, hogy hazánk elegendő mennyiségű oltóanyagot szerzett be a lakosság teljes újraoltásához is, legkésőbb 2022 végén termelni kezd a magyar vakcinagyár, a 19 millió adagnyi Pfizert pedig az uniós beszerzés keretében 120 milliárd forintért akkor is le kellene hívni, ha nincs ennyire szükség. Még ugyanaznap az is kiderült, hogy hazánk az egyetlen uniós tagország, amely kimarad ebből a beszerzésből.

Ez azért is váltott ki nagy érdeklődést, mert az eddigi tapasztalatok szerint ez a legnépszerűbb vakcina idehaza, voltak, akik a fél országot átutazták, hogy ezt adathassák be maguknak. Az egyéni történeteken túl az is látható volt, hogy a 4 millió beoltott elérése után átmenetileg erősen lelassult magyar oltási program akkor kapott ismét lendületet, amikor egyre szélesebb körnek tették hozzáférhetővé ezt az oltóanyagot.

Ugyanakkor, ha pusztán a számokból indulunk ki, a kormánynak igaza van abban, hogy rendelkezésre áll a lakosság teljes újraoltásához szükséges mennyiség. Miközben Magyarország lakossága csak az EU 2,2 százaléka, a magyar vakcinakészlet abszolút nagyságánál csak a több mint nyolcszor népesebb Németországé és a több mint hatszor népesebb Olaszországé nagyobb az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb adatai szerint.* És nem azért, mert nálunk nem lenne előrehaladott az oltás, sőt, továbbra is csak Málta előzi meg hazánkat az EU-n belül ebben a mutatóban...

ORBÁN BEKETYÓZOTT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.06.07.


Orbán elrettentő erejű hadseregről álmodik


Hát eljött a perc, a veréb kardot rántott, majd a négy világtáj felé suhintott vele!
Magyarország Nagy Disznaja, Kinek Lépte Alatt Döng a Föld stratégiát hirdetett.
Hegyekbe hordta össze a hülyeségeket, viszont senki sem figyelt rá, ami azért nagy kár, mert ilyeneket is mondott: "a magyar politika 2010 előtt súlyos hibákat vétett, mert nem teljesítette a hazával és a katonákkal szembeni kötelezettségeit, megszüntette a sorkötelezettséget, de nem állított a helyére egy modern, ütőképes hadsereget. Szerencsére ez idő tájt nem kellett fegyverrel megvédeni a hazát." Úgy vélte, méltatlan állapot volt ez a sok évszázados katonai hagyományokhoz, az alkotmányhoz és a nemzetközi kötelezettségeinkhez. A kormány 2010-ben egy gyenge országot és hadsereget kapott kézhez, csak abban bízhatott, hogy NATO-tagállam volt az ország. Közölte, hadgyakorlatok és missziós küldetések sora bizonyította, hogy a magyar katonák legalább olyan jók, ha nem jobbak, mint külföldi társaik, ezért kiérdemelték, hogy megfelelő feltételek között szolgálhassák a hazájukat." Tudjuk, a magyar baka egy szál szuronnyal többet ér, mint az amerikai hadsereg a repülőgép-hordozóival... És a magyar hadsereg attól lesz erős, ha gulyáságyúval durrantja seggbe az ellent! Azért azt megkérdeztem volna tőle, melyik volt az utolsó győztes csatánk? 

Ez a szerencsétlen azt hiszi, hogy amikor mint tápos (előfelvételis) megtanulta, az "egy bokor-egy ugrás" stratégiai alapvetését, akkor az egyik ugrás alkalmából túlugrotta Clausewitzet, jóllehet ezt - rossz nyelvek szerint - eleve megakadályozta az elhárító tiszt irodájának plafonja, melyben nem gyanúsítottként tartózkodott anno... Ki ellen akar ez a féleszű katonailag önállóan védekezni? Ki az ellenség? Bakker, innen már csak egy ugrás a sündisznó-állás, habár ez a sündisznóból is kolbászt csinálna... Az ifjak azért hallgassák türelemmel: a feladat fiatalok tízezreinek felkészítése, kiképzése a haza védelmére, meg a katonaeszmények tiszteletére. A kiképzésnek a vitéz Németh Szilárd kerékpáros dandár lesz a gerince, ő lesz az eszményi katona megtestesítője, ő úgyis hasonlít hátulról a tovariscsi konyec plakát tábornokára...

SZABAD SZEMMEL - AZ EURÓPAI PARLAMENT SÜRGŐS CSELEKVÉSRE AKARJA ÖSZTÖKÉLNI A BIZOTTSÁGOT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.08.


A nagy frakciók, köztük a Néppárt ugyanis úgy ítélik meg, hogy az új szankciós rendszer éles fegyver és annak alkalmazásával nem kell bevárni a Luxemburgban működő legfelső uniós bíróság határozatát.Die Welt

Orbán csapdájába esett von der Leyen, miután tavaly – Merkellel együtt megígérte a magyar és a lengyel vezetésnek, hogy addig nem lépteti életbe a jogállami mechanizmust, amíg az Európai Bíróság nem dönt arról. Csakhogy az Európai Parlament sürgős cselekvésre akarja ösztökélni a Bizottságot. Olyannyira, hogy holnap szavaz arról a javaslatról, amelynek alapján mulasztásos törvénysértés vádjával beperelné Brüsszelt az EUB-nál.

A nagy frakciók, köztük a Néppárt ugyanis úgy ítélik meg, hogy az új szankciós rendszer éles fegyver és annak alkalmazásával nem kell bevárni a Luxemburgban működő legfelső uniós bíróság határozatát. Daniel Freund, a német zöldek EP-törvényhozója azt mondja, von der Leyen még kevésbé lép fel a jogállami normák megsértése ellen, mint elődje, Juncker. De Jourová alelnök is ölbe tett kézzel figyeli az eseményeket. Márpedig minden hét késlekedés újabb csapás az érintett ellenzéknek, az újságíróknak és a kisebbségeknek, miközben kormányuk lábbal tapodja a demokratikus elveket.

De Strasbourg emellett azt is szem előtt tartja, hogy Magyarországon a következő tavasszal választások lesznek, és segíthet a Fidesz-ellenes oldalnak, ha közben eljárás zajlik a hatalom ellen. Von der Leyen most benne van a csávában, mert a bíróság ugyan megígérte, hogy gyorsított eljárásban dönt, de addig még hónapok telhetnek el. Brüsszel egyben azt reméli, hogy az ítélet utat mutat az ügyben is, miként kell alkalmazni a mechanizmust, mert az biztos, hogy a magyar és a lengyel vezetés minden szankciót perre visz az EUB-nál. Márpedig az végzetes volna, ha a testület helyt adna az ilyen kereseteknek.

De gyors sikerre nem számíthat a Parlament, mert még ha holnap jóvá is hagyja a javaslatot, utána a Bizottságnak két hónapja van, hogy reagáljon. Majd az ügy további két hónap múlva juthat el Luxemburgba, vagyis legkésőbb október 10-én. A bíróság pedig további hónapokig törné a fejét az ügyön.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár úgy látja, hogy sok előnye lehet, ha a jövőben nem egyhangú döntések születnek az uniós külpolitikában, csodát azonban senki se várjon tőle. A diplomáciában ugyanis krónikus gyengeséget mutat az EU. Ennélfogva Maas joggal követeli a vétó intézményének felszámolását. Az egyhangú döntéseket egykor azért találták ki, hogy védjék vele a kisebbségi álláspontot, ám menetközben külső hatalmak eszközévé vált. Pl. amikor a tagállamok kifogásolnák a Hongkongban bevezetett biztonsági törvényt, Kína – Magyarország útján – bele tud szólni a dologba.

Orbán Viktor egyrészt osztja Peking megvetését a liberális demokráciával szemben, másrészt gazdasági előnyöket remél a közös határozatok megtorpedózásáért cserében. De itt messze nem csupán a szavazásokkal van a baj. Nem kizárólag Magyarországra jellemző, hogy fontosabbnak tartja a saját érdekekeit, mint a közös törekvéseket. Ha megszűnik az egyhangúság ellen, onnantól kezdve nem lehetne blokkolni, de ez akkora fordulatot azért nem hozna.

Süddeutsche Zeitung


A német diplomácia vezetője nyíltan kiállt amellett, hogy az európai külpolitikában töröljék el az egyhangú döntéshozatal elvét, mert elege van abból, hogy annak alapján egyes kormányok túszul ejtik az egész EU-t. A német nagyköveti értekezleten Heiko Maas nem nevezte néven Magyarországot, ám óvott attól, hogy kétsebességes Európa alakuljon ki. Szokatlan nyíltsággal fejtegette viszont, hogy aki sorozatosan vétót alkalmaz, az az európai összefogással játszik. Azaz be kell vezetni a többségi döntések rendszerét, még ha ennek esetleg az lehet az ára, hogy Németország időnként netán alulmarad a vitákban.

A lap magyarázatként hozzáteszi, hogy a jobboldali-konzervatív magyar politika évek óta rendszeresen él a vétójogával, különösen akkor, amikor Kínáról van szó. Ezt a magatartást a német diplomácia egyre nagyobb tehertételnek tartja. Maas ugyanakkor bízik abban, hogy a közös külpolitika döntési mechanizmusának átalakítása központi téma lesz az Európa jövőjéről rendezendő konferencián.

Kitért azonban arra is, hogy nem lenne jó, ha az EU két részre szabadna, mert azt a keleti tagországok úgy vennék, hogy csupán másodrendű tagnak számítanak. Ez pedig oda vezethet, hogy ezek az államok kiválnak az unióból – hangsúlyozta a politikus.

Reuters

A német külügyminiszter kiállása kapcsán a hírügynökség meglehetősen szokatlannak nevezi, hogy Németország ennyire nyíltan nekimegy egy másik tagállamnak, mert Berlin tisztában van gazdasági és politikai súlyával, ezért igen óvatos, nehogy bárki azt mondhassa rá: túlterpeszkedik. De hát Magyarország legutóbb megakadályozta, hogy az EU elítélje Kínát, amiért az tovább szűkíti a demokráciát Hongkongban. Az Orbán-kormány előzőleg elutasította, hogy törvénybe iktassa az unió, valamint Afrika, a karibi- és a csendes-óceáni térség kereskedelmi és fejlesztési egyezményét.

De ugyanígy keresztbe feküdt, amikor a tagállamok tűszünetre akarták felszólítani Izraelt, illetve a Hamászt. A nacionalista magyar miniszterelnök igen szoros kapcsolatokra törekszik Kínával. Akadékoskodása miatt a napokban már hangot adott elégedetlenségének a német külügyi tárca egyik államtitkára is, néven nevezve Magyarországot. Ez mutatja, hogy a németeknek mind inkább tele van a hócipőjük a döntéshozatali rendszerrel, amelyben egyes tagállamok meggátolhatják a túlnyomó többség állásfoglalását.

Bloomberg

A magyar ellenzék az első győzelemnek minősíti, hogy Orbán Viktor a jelek szerint visszakozik a kínai egyetem ügyében a jövő évi választás előtt. De ha jegelik a tervet, az segíthet a miniszterelnöknek, hogy visszanyerje a kezdeményezést, hiszen ezúttal nehéz küzdelemnek néz elébe az urnáknál. Az ellenzéki pártok úgy tekintik a készülő beruházást, mint annak bizonyítékát, hogy a kormányfő eltávolodik a nyugati értékektől.

A hatalom váratlan döntése, hogy népszavazást rendezzenek a kérdésről, egyben a campus gondolatának végleges elvetését is jelentheti, mert a budapestiek nagy többsége eleve ellenzi a koncepciót. Idáig egyébként nem sok példa van arra, hogy a Fidesz kénytelen volt meghátrálni. De mindenképpen idetartozik, hogy 4 éve lemondott az olimpia megrendezéséről.

Ugyanakkor nem tudni, mi lesz a törvénnyel, amely a Fudan ügyében már a Parlament előtt van, ideértve, hogy a kormány közpénzekből finanszírozná a beruházást. Hogy Orbán támogatja az egyetemet, az éles ellentétben áll a CEU kiűzésével. Az az iskola vezetők egész nemzedékét képezte a liberális demokrácia jegyében, de utóbbi ellen a miniszterelnök 2010 után harcot hirdetett.

FAZ

A konzervatív lap kiemeli, hogy a demokráciáknak védekezniük kell, össze kell fogniuk a tekintélyuralmi rezsimekkel zajló harcban és a német külügyminiszter jól tette, hogy nem kerülgette a kását, amikor a berlini nagyköveti konferencián arra figyelmeztetett: Kína kihasználhatja a gazdasági függőséget és érvényesíti politikai befolyását. Merthogy Európa túlságosan is sokáig méltányolta Peking kedélyállapotát, ám szerencsére úgy látszik, hogy ennek immár vége.

Csakhogy milyen következményekkel jár ez Németország számára, amikor annak gazdasága egyre erősebben Kína felé fordul? Nem kell persze új hidegháborúnak kikiáltani a demokráciák és az autoriter rendszerek versengését. Ahhoz a két fél túlságosan is összefonódik gazdaságilag, így már nem tudják beásni magukat a lövészárokba. De jól látszanak geopolitikai és geogazdasági ellentétek, nem beszélve a rendpolitikai alapviszályról.

A Nyugatnak szembe kell néznie ezzel a kihívással, pl. a technológia területén, ebben Maasnak igaza van. És itt nem jön jól az egyre komolyabb függés. Már ha a demokráciák komolyan veszik az értékeiket és tudják, mik a valódi értékeik.

Frankfurter Rundschau

Az olasz Liga elnöke megrettent a szintén szélsőjobbos Olaszország Fivérei felemelkedése láttán, ezért szívesen összeállna Berlusconi Forza Italiájával, de természetesen a saját vezetése alatt. Salvini mindenesetre meglepte a világot a javaslattal, bár még nem világos, hogy miről van szó: egyesülésről, vagy szövetségről. Az üzleti világban az ilyesmit mindenesetre ellenséges átvételnek hívják.

A politikus azzal indokolja a felvetés, hogy az egyesült jobboldal ellensúlyozni tudná a baloldal súlyát az olasz egységkormányban, amelyből csak a Meloni-féle Olaszország Fivérei maradt ki. Ám a tényleges magyarázat is, hogy utóbbi párt ott liheg Salvini nyakán, már csak 2 % választja el őket a közvélemény kutatásokban, és nagyon nem mindegy ki lesz, a jobboldali-nemzeti erők jelöltje a miniszterelnöki posztra a két év múlva esedékes általános választáson.

Ha a Liga be tudja kebelezni a Forza Italiát, akkor kibővítheti szavazóbázisát. Berlusconi azonban sosem titkolta, hogy nincs valami nagy véleménnyel Salviniról. Faragatlannak és felkapaszkodottnak tartja. De mivel jövőre meg akarja pályázni az államelnöki tisztséget, rá van utalva a volt belügyminiszter támogatására. Így lehet, hogy ha tetszik, ha nem, valamit kezdenie kell az ajánlattal.

Egyébként a Liga és az Olaszország Fivérei együtt 40 %-os támogatottságot élvez, ami – Magyarországot és Lengyelországot leszámítva – egészen egyedülálló az unióban a jobboldali populisták részéről. De lehet, hogy két év múlva ők is hatalomra jutnak, a kérdés ez esetben csupán az volna, hogy ki vezetné a kormányt: Salvini vagy Meloni?

Kurier

Az újság úgy ítéli meg, hogy saját korlátaikba ütköznek Európában a jobboldali populisták. Az AfD messze elmaradt a várakozásoktól Szász-Anhaltban, az Osztrák Szabadságpárt éppen a főkrakélert választja meg elnökének, ezzel együtt messze van a győzelemtől, szóval akkor mennyire kell komolyan venni ezeket az erőket?

Velük kapcsolatban általában szenzációt jósolnak, de a vége az szokott lenni, hogy kipukkad a lufi. Az ÖFP rövid ideig szárnyalt, majd olyan törvényszerűen következett a belső önpusztítás, mint ima végén az ámen. Mondhatja persze bárki, hogy az Alternatíva Németországért így is a voksok jó 20 %-át vitte el, ami nem kevés.

Ám a jobboldali demagógok nemrégiben nemdebár még azt tervezték, hogy meghódítják egész Európát, ha összefog Le Pen és az Osztrák Szabadságpárt. Csak éppen látványosan felsültek, vásári szélhámosságukkal, azzal, hogy despotákat öleltek a keblükre és kudarcot vallottak, amikor bekerültek a kormányba.

Az ördögöt a falra festeni éppen olyan hiba, mint alábecsülni ezeket a pártokat. Akár lesz valami, akár nem abból a szövetségből, amelyet az EU szétrombolója, Orbán Viktor akar tető alá hozni a Fideszből, a Ligából, a PiS-ből, az AfD-ből és az FPÖ-ből. De ettől még Le Pennek jó esélyei vannak a francia elnökválasztáson, és ugyan a Liga gyengül, de jön fel az Olaszország Fivérei.

A jobboldali populisták félelmet keltenek és onnan gyűjtik be a voksokat, ahol a baloldal sikertelennek bizonyult. Az általuk felvetett témákat nem lehet egytől egyik lesöpörni az asztalról. A politikának felelősségteljesen foglalkoznia kellene ezekkel a kérdésekkel, de ha akad olyan párt, amelyik erre hajlandó, az megkapja a magáét a médiában olyanoktól, akik a demagógok győzelmét jövendölik.

Hogy a szélsőjobb eléri a plafont, az nem természeti törvény, csak ott következik be, ahol a politika nem beszél el a választók mellett.

ISMÉT A HÁZIORVOSOKAT UGRÁLTATJA A KORMÁNYHIVATAL

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.06.08.


Megint levelet kaptak a háziorvosok, ezúttal nem Sára Botond és az oltóközpont, hanem a kormányhivatal volt a feladó. Ami azt illeti – akárcsak az előzőekben –, ebben a mostani levélben sem volt köszönet. Jelen üzenet apropója egyébként az volt, hogy nagyon lelassult az oltási hajlandóság. Az elmúlt vasárnap például ezernél alig több oltást tudtak beadni, míg néhány héttel korábban a hét utolsó napján 30 ezren jelentkeztek valamelyik vakcináért. Ahogyan az már lenni szokott, a kormányhivatal ezúttal is a háziorvosokat ugráltatja.

Tisztelt Doktornő! A koronavírus elleni küzdelemben az Ön közreműködésével sikeresen elértük a regisztráltak 90 százalékának immunizálását. Kiemelten fontos ugyanakkor a nyájimmunitás elérése érdekében, hogy emelkedjen az oltást igénylők száma, továbbá a regisztráltak mielőbb oltásban részesüljenek.

Ennek elősegítése érdekében kérem a tisztelt Doktornő tájékoztatását arról, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által megküldött lista alapján, a praxisában aktuálisan regisztrált … fő beoltása várható-e a közeljövőben, illetve amennyiben a regisztráltak még nem veszik fel az oltást, ennek milyen okai vannak.

Kérem, hogy tájékoztatását legyen szíves 2021. június 9. (szerda) 20:00 óráig megküldeni.

Segítő együttműködését ezúton is köszönöm.

Budapest Főváros Kormányhivatala


Egy diszpécser jegyzi a fenti szöveget, akinek a nevét azért húztuk ki a levélből, mert nem az ő személye a fontos. Mint ahogyan kipontoztuk azt is, hogy az illető háziorvos praxisában hány regisztrált fő nem vette fel még az oltást, mert nem akartuk, hogy az illető háziorvos beazonosítható legyen, és ebből kifolyólag kellemetlenségei adódjanak...

MÉGIS ÜZLET AZ EGÉSZSÉG: AZ ÁLLAMI MVM ÉPÍTI MÉSZÁROS LŐRINC MAGÁNBIZTOSÍTÓJÁT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.06.08.


Már napi 30 forintért is kínál magánegészségügyi szolgáltatást Mészáros Lőrinc biztosítója. Mi ebben az érdekes? Hogy a 100 százalékban állami tulajdonú MVM hálózatán keresztül teszi ezt. A CIG Pannónia esete a gáz- és villanyszámlánkkal.


Cseng a telefon, a szám ismeretlen, a női hang ügynökös hangszínnel és tempóban mondja, hogy ő az MVM biztosítótól van, rögtön fel is teszi „el nem döntendő” kérdését, amire kizárólag igenlő választ vár:

– Ön is elégedetlen az állami egészségüggyel?

Az ügyfél lassan rakja össze, hogy MVM = Magyar Villamos Művek = gáz és/vagy villany, de most nem fűtés- és áramszámláról, hanem biztosításról lesz szó. És egy állami cég megbízottja kérdezi tőle: elégedetlen-e az állami egészségüggyel? Az állami cég árulja a termékét egy állami ágazat hibáira hivatkozva?

Pontosan. Vagyis: majdnem pontosan.

Az ügynök kihasználja, hogy a hívott fél nem csapta le rögtön a telefont, és olyanokat mond, hogy mindössze napi 30-120 forintért juthat gyors egészségügyi szolgáltatáshoz, amelynek díját a gáz- vagy a villanyszámlájával fizetheti be. Az ember egyre zavarodottabb, mert neki úgy rémlik, az állam közel tíz éve arra hivatkozva államosította az addig zömmel önkormányzati kézben levő egészségügyet, hogy ettől kezdve minden jobb lesz. Az állami egészségügyben dolgozó orvosokat pedig éppen mostanság kényszerítette választásra: vagy aláírják a szolgálati jogviszonyt, vagyis vállalják a tisztán állami egészségügyi szolgálatot, vagy mehetnek Isten hírével. Ha maradnak, azzal azt is aláírják, hogy lehallgathatják a telefonjukat, megfigyeltethetik őket. Mindezt arra hivatkozva, hogy az állami egészségügy ennyire fontos, a tisztasága nemzeti érdek, mivel ez a jobb, a legmegfelelőbb forma.

Most pedig egy állami cég magánbiztosítást kínál az állami egészségüggyel kapcsolatos elégedetlenségre alapozva, az állam hálózatát használva? Igen, erről van szó.

„CSAK ANNYIT SZERETNÉK, HOGY VÉDETT LEGYEK” – HARMADIK VAKCINÁÉRT KÜZDENEK A SINOPHARMMAL OLTOTTAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.06.07.


Egyre többen tartanak attól a Sinopharm-oltást követően, hogy nem alakult ki náluk a megfelelő immunitás, ugyanis az oltás után pár héttel elvégzett ellenanyag-vizsgálat csak minimális, határérték-közeli antitest termelését, vagy még annyit sem mutatott ki. A napokban petíciót indítottak, amelyben a döntéshozókat szólítják meg: ingyenes tesztet és amennyiben szükséges, harmadik oltást követelnek. Felkerestük az érintetteket, hogy személyesen számoljanak be tapasztalataikról, és szakértőket is megkérdeztünk a vakcináról...

ÍGY JELENIK MEG A KOGNITÍV TORZÍTÁS A KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁS KÖRÜL

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.06.07.


Az emberi agy gyakran folyamodik olyan mentális rövidítésekhez, amelyek megakadályozzák, hogy tisztán racionális döntés szülessen. Hogyan működnek ezek a koronavírus elleni oltások közegében, az oltásszkeptikusok, oltásellenesek és oltottak érveléseiben?


A kockázatok felmérésekor az emberek gyakran nem racionális döntéseket hoznak, mert az emberi agy olyan mentális rövidítéseket (mental shortcuts) választ, amely megakadályozza, hogy helyes döntés szülessen. Bár a kognitív torzítások elengedhetetlenek az emberi döntések megértéséhez, a tudomány csak néhány évtizede foglalkozik velük: Amos Tversky és Daniel Kahneman pszichológusok kezdték el kutatni a területet az 1970-es években. A tudományos fősodorba akkor került be az elmélet, amikor Kahneman 2002-ben elnyerte a közgazdasági Nobel-díjat (Tversky 1996-ban meghalt), majd 2011-es sikerkönyvében, a Thinking, Fast and Slow (Gyors és lassú gondolkodás) című könyvében összegezte eredményeit.

A tudósok mára mintegy 185 kognitív torzítást azonosítottak és címkéztek fel, az alábbiakban ezekből válogattunk az MIT Computer Science & Artificial Intelligence Lab gyűjtése alapján. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a terület egy lépéssel közelebb visz-e az oltásellenesek, az oltásokkal szemben szkeptikusak és bizonytalankodók gondolkodásához. Ezért megnéztük, működnek-e a tudósok által azonosított kognitív torzítások 2021-ben is, ezért összevetettük ezeket az oltásszkeptikusok, a bizonytalankodók vagy egyenesen oltásellenesek gyakran használt érveléseivel, az oltásellenes Facebook-csoportokban előforduló, illetve az ismerősi, családi körben felmerülő véleményekkel, a vakcinák típusaira, vagy az oltás folyamatára adaptálva...

SZÁZMILLIÁRDOS CÉGVAGYONTÓL VÁLT MEG MÉSZÁROS LŐRINC VOLT FELESÉGE

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.06.07.


Eltűnt a legnagyobb, korábban családi tulajdonban lévő vállalkozások részvényesei közül Mészáros Lőrinc volt felesége. A százmilliárdos nagyságrendű állami megrendelésekkel kitömött építőipari cégeket összefogó Mészáros Építőipari Holding negyedét még tavaly vehette át exférje, májusban pedig már a család tőzsdén kívüli érdekeltségeinek nagy részét tulajdonló Talentis Group is kizárólag Mészáros Lőrinc kezében volt. Utóbbinak korábban a felét birtokolta Mészárosné Kelemen Beatrix.

Eltűnt a neve az iratokból

A tulajdonosi viszonyok átalakulásáról részleteiben még a cégbíróságnak sem számoltak be a cégek*. A Mészáros Építőipari Holdingnál márciusban tartottak egy közgyűlést, amelyen ugyan elvileg nem született döntés erről, de ezt követően írták át a cég alapszabályában úgy a tulajdonosi szerkezetet, hogy a korábban Mészárosné birtokában lévő részvények volt férjéhez kerültek. A tranzakcióra azonban valószínűleg már hónapokkal korábban sor került, legalábbis erre utal, hogy a vállalat beszámolója szerint már 2020 végén sem volt tulajdonos Mészárosné...

DÚSGAZDAG LETT A FIDESZES PARLAMENTI KÉPVISELŐ CSALÁDJA, MILLIÁRDOS CÉGBIRODALMAT ÉPÍTETTEK KI

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2021.06.08.


Horváth István családjának jól megy az üzlet, tavaly két luxusterepjárót is beszereztek cégeik.

Több mint kétmilliárd forint bevételt és 185 millió forint profitot könyvelt el tavaly Horváth István Tolna megyei fideszes országgyűlési képviselő és családja cégbirodalma – derült ki a társaságok pénzügyi beszámolóiból.

Horváth István az a kormánypárti parlamenti politikus, aki még szekszárdi polgármesterként főszereplője volt a dohánybolt-koncessziók kiosztását övező botránynak, valamint kivette a részét az Orbán Viktor kormányfő vejéhez köthető Elios-ügyből is. Politikai karrierje azonban ezután sem tört meg a képviselőnek, sőt az előző kormányzati ciklusban államtitkári posztot kapott Kósa Lajos minisztersége alatt, családja pedig milliárdossá vált ez elmúlt években.

Igaz, a jól teljesítő családi cégek komoly segítséget kaptak az elmúlt években: két állattenyésztéssel foglalkozó társaság is vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, ennek révén

a Horváth család érdekeltségei összesen csaknem egymilliárd forint brüsszeli forráshoz jutottak...

INKÁBB ÖSSZEFOGNAK AZ ŐSELLENSÉGGEL, CSAK NE ORBÁN NYERJEN 2022-BEN

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2021.06.08.


A DK támogatja a Jobbikot, a Jobbik támogatja a DK-t. Az ellenzéki térfél legmeglepőbb szövetsége rajzolódott ki az elmúlt hetekben. Az egymást korábban élesen támadó, ideológiailag távol álló pártok megállapodást kötöttek, a választókerületek közel harmadában támogatják egymás jelöltjeit az előválasztáson. Végigvettük, hogy jutottunk el a nácizástól és szemkilövetős nyilatkozatoktól odáig, hogy a Jobbik beállt többek közt Kálmán Olga és Gy. Németh Erzsébet mögé, míg a DK mások mellett Rig Lajos és Szilágyi György kampányát fogja segíteni.


Ha valaki akár még csak tavaly év elején azt jósolja, hogy egy nap a jobbikos Jakab Péter a DK-s Varju Lászlóval szerepel közös plakáton, Dobrev Klára pedig Szilágyi György mögé áll be mosolyogva, valószínűleg nem sokan tettek volna rá nagyobb tétben fogadást. Aztán íme két olyan bejelentés, amelyre még az ellenzéki pártok elmúlt egy évben tett közeledéseit szemlélve is sokan felhúzhatták a szemöldöküket:

„Szilágyi György országos politikus, 10 éve országgyűlési képviselő, így mindent tud arról, hogy hogyan kell képviselőként szolgálni az emberek érdekeit. (…) Éppen egy ilyen emberre van szükség ahhoz, hogy 2022-ben itt is győzni tudjunk, ezért a DK Szilágyi Györgyöt támogatja az őszi ellenzéki előválasztáson!”

„Győztes csapaton ne változtass! Nem fogunk. (…) A Jobbik díjazza az elvégzett munkát, ezért úgy döntöttünk, Varju Lászlót támogatjuk az előválasztáson az ellenzék közös jelöltjeként ebben a választókörzetben.”
...

FUDAN ITT, FUDAN OTT - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.06.08.


4 legfontosabb cikkünk most


A magyar ellenzéket segíti a minden apróságért odacsapó kínai diplomácia

- Mészáros Lőrinc volt felesége 100 milliárdos cégvagyontól vált meg

Litvánia szerint Minszk illegális bevándorlókat küld a határára hibrid hadviselés részeként

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

MIÉRT HIBÁZTATJUK AZ ÁLDOZATOT?

MÉRCE
Szerzők: DEBRECZY ESZTER, PATAKI ANGELIKA
2021.06.08.


A szexizmus virágzik Magyarországon, amire számos hazai példa mutatott rá az utóbbi időben, miközben a nemzetközi nemi egyenlőség ranglistákon is hátul kullogunk. A közéleti diskurzusból újra és újra kiderül, hogy majd’ 3 évnyi #metoo mozgalom és temérdek edukatív prevenciós erőfeszítés után is ott tart a többségi társadalom, hogy a szexizmus és az áldozathibáztatás megengedhető, ha azt nem a sztereotip hímsoviniszta módon harsogják.

Aki ebben az állításban kicsit is kételkedik, és van elpazarolni kívánt mentális energiája, annak ajánljuk a kommentszekciók tanulmányozását. A tudatlanságból és önhitt naivitásból gyúrt megnyilvánulások gyakran egyenlőséget tesznek az áldozat és a bántalmazó felelőssége között, a bántalmazót dicsőítik, amiért az áldozat tanútételére színpadiasan megvallja bűneit – természetesen az áldozattól bocsánatot nem kérve, de azt kihangsúlyozva, mennyire meghurcolták őt.

Az áldozatsegítés kulcsát általában abban látják, ha a túlélőt gyermekszerepbe helyezik, és „a józan ész nevében” állítják, hogy a bántalmazás elkerülhető, csak ne vedd fel ezt / ne menj oda. További groteszk állítás, hogy a bántalmazásba bele lehet egyezni, és azzal segítjük leginkább az áldozatot, ha nem mentjük fel az „elkövetett hibái” alól, bármit is jelentsen ez...

PÁPAI ÜZENET

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.06.08.


Kövér László: az Európai Parlament az európai demokráciák elleni merényletek egyike, az Európai Parlament nem a demokráciáért van, hanem az ellen dolgozik. (2021. június 5.)

Orbán Viktor: a magyar hadseregnek elrettentő erővel kell bírnia, hogy még véletlenül se jusson eszébe senkinek megtámadni hazánkat. (2021. június 5.)

Matolcsy György: felgyorsulhat az EU bomlása. Mára világossá vált, hogy az USA és Kína kettős világrendszerében nem jön létre egy harmadik, hasonlóan erős hatalom. (2021. június 6.)


Hazánk „nagyjai” vészterhes időkre számítanak. Az Országgyűlés elnöke szerint Európai Parlamentre nincs szükség, a magyar miniszterelnök hadba hívja országa népét és fegyverkezési programot hirdet, ezt követően a látnoki képességekkel is rendelkező MNB-elnök már az EU felbomlását vizionálja. (Itt gyorsan „elsütöm” Helmut Schmidt volt német kancellár örökérvényű mondását: „akinek víziói vannak, az menjen orvoshoz!”) A képet színesíti a Fidesz jolly jokerének, Deutsch Tamásnak a nyilatkozata is: „veszélyben az európai demokrácia és szabadság”.

A Fidesz hangadói és az ábrándos lelkű bankelnök nehéz évtizedet jósol. Ezért Kövér továbbra is a démonjai ellen küzd, és az Európai Parlamentben ellenség után kutat, Orbán fegyverkezést szorgalmaz, ezzel párhuzamosan lecseréli a Magyar Honvédség legfelsőbb vezetőit, Matolcsy az EU szétesését prognosztizálja, és a nem létező Eurázsiai Unió felé kacsingat, Deutsch Tamás pedig mindehhez kontrázik – bár szerintem szavára már csak az MTK-ban figyelnek...

A TILTAKOZÓKNAK NEM KÍNÁVAL, A DIKTÁTOROKKAL VAN BAJUK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.06.08.


A világsajtó figyelme a Fudan-beruházásra irányult a szombati utcai tüntetés után. A Bloomberg szerint az, hogy a kormány népszavazásra vinné a kérdést, azt jelenti, hogy inkább temetnék már a tervet.


A nemzetközi sajtó a szombati budapesti tüntetés nyomán immár a világpolitika szintjén kezeli a kínai Fudan egyetemmel kapcsolatos magyarországi fejleményeket, hiszen a téma a pekingi külügyminisztérium tegnapi sajtótájékoztatóján is felmerült abban a formában, hogy Vang Ven-pin, a tárca szóvivője az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint védelmébe vette a magyar fővárosban létesítendő kampusz tervét, és azt hangsúlyozta, hogy a tiltakozóknak nem kellene politikai mezőbe helyezniük és megbélyegezniük azt, ami két ország kapcsolatépítésének normális velejárója. „Reméljük, hogy a releváns magyar emberek – igen, így mondta – objektív, ésszerű és tudományos hozzáállást fognak tanúsítani” – fogalmazott a szóvivő, és méltatta a kínai-magyar barátságot és együttműködést.

Az AP-beszámoló azonban – amelyet átvett többek közt a Washington Post is – arra is kitér, hogy ez lenne az első kínai egyetemi kampusz egy európai uniós országban. Orbán Viktor miniszterelnök, akit a hírügynökség jobboldali populistaként minősít, Oroszországgal és Kínával törekszik szorosabb kapcsolatokra, miközben az EU részéről bírálat éri autoriter módszerei és makacs bevándorlásellenes hozzáállása miatt – olvasható a cikkben. Az AP azt is megírja, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere világossá tette: a tiltakozóknak nem a kínai emberekkel, hanem a diktátorokkal van bajuk. Végül ismerteti a hírügynökség Gulyás Gergelynek, a miniszterelnöki hivatal vezetőjének a kijelentését, miszerint lesz lehetőség a beruházás sorsának népszavazásos eldöntésére, amint véglegesítik a költségeket és egyéb feltételeket.

Gulyás feladata volt a kármentés

Egy másik amerikai hírügynökség, az üzleti világban szoros figyelemmel követett Bloomberg úgy értelmezi Gulyás szavait, hogy Orbán leállította a kínai kampusz tervét, annak érdekében, hogy enyhítse az ügynek a kampányra gyakorolt hatását. A jövő évi parlamenti választásokra készülő ellenzék – írja a Bloomberg – ebben a kérdésben győzelmet hirdetett a miniszterelnök fölött, aki a jelek szerint meghátrál a kínai kampusz létrehozásának népszerűtlen tervét illetően. A kormányzat eddig arról beszélt, hogy a projekt már eldöntött tény, most viszont 2023-ra referendumot ígér a kérdésben. A Bloomberg vélekedése szerint az, hogy Orbán visszateszi a polcra a projektet, segítheti őt abban, hogy visszaszerezze a kezdeményezést a több mint egy évtizedre visszatekintve a legszorosabbnak ígérkező választások előtt. Az ellenzék, amely most először fogott össze Orbán megbuktatására, a Fudan egyetem tervét annak bizonyítékaként fogta fel, hogy a miniszterelnök eltávolodik a nyugati értékektől. A kormány váratlan döntése, hogy majd népszavazásra viszi a kérdést, gyakorlatilag inkább azt jelentheti, hogy eltemetik a tervet – írja a Bloomberg, és hozzáteszi: korábban néhány esetben, így például az olimpiaszervezés kérdésében már előfordult, hogy az ellenzéknek sikerült elérnie népszerűtlen ügyek ejtését. Gulyás Gergely viszont a Mandinernek adott nyilatkozatában arról nem szólt, mi lesz azzal a törvénytervezettel, amely kötelezné a kormányt, hogy az adófizetők pénzéből finanszírozza az egyetem létesítését, és erre a célra telket is adományozzon – jegyzi meg a Bloomberg.

A hírügynökség arra is felhívja a figyelmet, hogy a Fudan egyetem 2019-ben felülvizsgálta alapító chartáját, abból törölte a „gondolatszabadság” kifejezést, valamint beillesztett egy utalást a kommunista párt vezető szerepére.

A Bloomberg megállapítja: Orbán magatartása éles kontrasztot mutat azzal a kormánydöntéssel, amely elűzte Budapestről a Soros György által alapított Közép-európai Egyetemet. Az intézmény olyan vezetők nemzedékeit képezte, akik elkötelezettek a liberális demokrácia mellett, amivel Orbán azóta szemben áll, hogy 2010-ben újra hatalomra került.
Magyarország sorozatosan vétózza az EU Kína poltikájával kapcsolatos nyilatkozatait

Szintén kapcsolódik Kínához is, valamint Magyarországhoz az EurActiv brüsszeli hírportál még múlt pénteken megjelent, de igencsak szerény médiavisszhangot kiváltó híre, miszerint Miguel Berger, a berlini külügyminisztérium államtitkára egyik Twitter-bejegyzésében azt írta: Magyarország ismét megakadályozta uniós nyilatkozat elfogadását Hongkong ügyében. Három héttel ezelőtt ugyanez történt a Közel-Kelettel kapcsolatban. Az EU közös kül- és biztonságpolitikája működésképtelen a blokkoló politika alapján – állapította meg a német külügyi tisztségviselő. Az EurActiv ehhez hozzáfűzte: a berlini kijelentések növekvő frusztrációt tükröznek, mert Budapest egyre merészebben csap össze az unióval a nyugati demokráciák kulcsfontosságú elveit illetően.

A vétónak el kell tűnnie

Tegnap aztán a németek miniszteri szinten is megerősítették álláspontjukat. Heiko Maas, a külügyi tárca vezetője a német nagyköveti értekezleten kijelentette: a vétójognak el kell tűnnie, meg kell akadályozni, hogy egyetlen tagállam különállása megbéníthassa, „túszul ejthesse” az EU külpolitikáját.

A Süddeutsche Zeitung szerint Heiko Maas szokatlan nyíltsággal szólt arról, hogy aki vétójával bénítja az európai külpolitikát, az rövid- vagy hosszútávon Európa összetartásával játszik. Az Orbán Viktor jobboldali konzervatív miniszterelnök vezetése alatti Magyarország évek óta arról ismert, hogy különös gyakorisággal él vétójogával a külpolitikai kérdésekben. Feltűnően gyakran történik ez Kína érdekeinek megfelelően – írja a mücheni lap.

FŐLEG VÁROSIAK ÉS NAGYVÁLLALKOZÓK JUTOTTAK FÖLDHÖZ NÓGRÁD MEGYÉBEN – ITT A LEGÚJABB ÁNGYÁN-JELENTÉS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.06.04.


A Nógrád megyei földek négyötödét nem a családi gazdaságok, hanem városi emberek szerezték meg – derül ki Ángyán József legújabb, tizenhatodik jelentéséből. A második Orbán-kormány egykori államtitkára 2016 óta tanulmány-sorozatban hozza nyilvánosságra, megyénkénti bontásban elemezve az árveréses földértékesítési eljárásokat, és tárja fel a „Földet a gazdáknak!” elnevezésű programban általa talált visszásságokat a Greenpeace Magyarország Egyesület támogatásával. Az Átlátszón is olvasható Ángyán-jelentések arra is felhívják a figyelmet, hogy a földek után járó uniós támogatások igénylése mellett a jelentős földár-emelkedés miatt is megéri földet szerezni
.

„Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket”– minden alkalommal ezzel a Bibliából vett (János evangéliuma, 8.fejezet) idézettel teszi közzé Ángyán József a földosztás részleteit ismertető megyénkénti elemzéseket. A szerző szerint az általa írt jelentések célja ugyanis, hogy a közvéleményt félrevezető kormánypropaganda „csúsztatásai és nyilvánvaló hazugságai” helyett a valós tényeket mutassa be a „Földet a gazdáknak!” elnevezésű programról. A kormány által kommunikált üzenettel szemben (a kis gazdálkodók támogatása), a valódi cél a volt államtitkár szerint inkább a földvagyon baráti érdekeltségekhez juttatása, a földspekulációs „nemzeti tőke” megerősítése lehetett.

Az NFA/NFK honlapján hivatalosan közzétett kormányzati adatok alapján a „Földet a gazdáknak!”-program keretében 2015 novembere és 2016 júliusa között, három hullámban, 9 ezer db birtoktest került árverezésre a volt államtitkár szerint. Ángyán a megyei jelentésekben mindig felhívja a figyelmet arra, hogy ezzel a számmal szemben az agrárminiszter rendszeresen azt nyilatkozza, hogy a program eredményeként 30 ezer földműves szerzett átlagosan 2-2 db birtoktestet, amihez pedig 60 ezer db árverezett birtoktest kellett volna...

MEGVETÉSEN INNEN ÉS TÚL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.06.08.


Lehet, hogy szegénységi bizonyítvány, de ma reggelig nem tudtam, hogy Kocsis Máté a bátor valamennyik frakcióvezetője a parlamentben. Illetve nem érdekelt, hogy micsoda. Föltűnt, hogy a szükségesnél többet ordibál, de ezt betudtam a lojális túlbuzgóságnak vagy hitnek. Mindig vannak ilyenek, akiknek be nem áll a szájuk, akkor is beszélnek ha szükség arra nincs, illetve, ha az ég egy világon semmi értelme nem mutatkozik. Ez utóbbira Deutsch a legjobb példa, ő általában nem tudja, mit pofázik, de be nem áll a szája. No most, hogy ez a Kocsis frakcióvezető, az abban a tudósításban tűnt fel, amely arról számolt be, miféle hadat üzent ez a Kocsis fontosságának összes tudatában Jakab Péternek.

Jakab Kövér pedellussal háborúzik kilátástalanul és most már életre-halálra, de egyenlőtlen feltételekkel. Jakab egyet szól, Kövér kikapcsolja a mikrofonját, és a nyakába sóz pár milliót büntetésként, amit a népek aztán összedobnak neki. Ezért Jakab, mint akinek veszteni valója nincs, egyre merészebb, legutóbb már egyenesen Kövér bajuszát, nyakkendőjét, munkastílusát dicsérte. Még nem tudni, mennyit kóstál ez, de lehet semennyit, mert Kövér nem érti az iróniát, és azt véli, egy nagy fordulattal Jakab egyenesen rajong érte vagy szerelembe esett irányába, a buli tehát zavarok nélkül folyik tovább. És ebbe az idillbe rondított bele Kocsis, mint frakcióvezető.

Neki sincsenek érzései, mint az akcióból kitetszik. Mint kifejtette, a frakciója is büntetni fogja Jakabot, mégpedig azzal, hogy amikor megszólal, testületileg kivonulnak. Tudom, hogy ez nem így működik, de a metódus ez után az lehetne, hogy Jakab nyomja a gombot, mint a süket a csüngőt, vagy jelentkezik a padból kiesve, hogy tanító bácsi, szólani, akarok, aztán a bátrak frakciója libasorban, élükön Kocsis Máté frakcióvezetővel járkálna ki-be, mint egy részeg lakodalomban vonatozik okádva a násznép. Aztán jönne a kacsatánc. Eltelten nézegetném még ezt a képzeletbeli filmet, de a hedonizmusnak is van határa, még a végén az ereszen kell menekülnöm a hajnalban, fekete Pobjedával érkező TEK elől...