2019. december 12., csütörtök

KAMATOK: EGYRE NAGYOBB AZ ADÓSOK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG - AZ ELTÉRÉS MÁR 17 SZÁZALÉKPONTRA IS RÚGHAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.12.


Az Azénpénzem.hu egyik olvasója jelezte: testvére 8 százalék alatti kamattal kapott pénzt, neki viszont, amikor fogászati kezelés miatt kérte, ugyanannál a banknál kevesebbet adtak, a kamat pedig 25 százalék lett. Megnéztük, és valóban akadnak ekkora eltérések a személyi kölcsönök árában.


Rendre büszkélkednek a bankok azzal, mennyire cukorként viszik ügyfeleik a személyi kölcsönöket. A K&H nemrégiben arról írt, hogy az idén rekordot érhet el a kihelyezés. A bank szerint a teljes piacon az új hitelek összege elérheti az 550-570 milliárd forintot, ami éves szinten 25-26 százalékos növekedést jelentene. A K&H egyébként ezen a téren 2019 első három negyedévében 51 százalékos bővülést ért el.

Nem egy olvasónk jelezte (amit szerkesztőségünk tagjai maguk is rendre tapasztalnak), hogy bankjuk sms-ben, telefonon ajánlgatja a bármire szabadon felhasználható pénzt. Esetenként jókora keretösszeggel kecsegtetve. Valójában azonban sokan tapasztalhatták már meg, hogy ezek a megkeresések semmit sem érnek, ha valaki tényleg rászorul a kölcsönre. Rögtön kiderült, hogy az összeg közel sem akkora, és a kamat sem annyira alacsony.

Tízezreket vihet el havonta a rosszabb besorolás


A bankok sokszor kifejezetten csaliként használják ezeket a hiteleket. Holnap jár le a Raiffeisen új ügyfeleknek kínált akciója. Azokat célozták meg, akiknek 2019. szeptember 30-án nem volt a banknál semmilyen számlájuk, a kölcsön igénylésekor pedig hitelük sem. A kamatkedvezmény (még néhány óráig) 4-8 teljes százalékot tesz ki. A nagyobb engedményt persze itt is – mint nem egy másik banknál – a magasabb jövedelemmel rendelkezők kaphatják. A 3 millió forint 5 éves futamidő melletti törlesztője 73 ezer forint helyett lehet így 60 ezer forint körüli összeg.

Aki tehát nem annyira szorul rá, havonta 13 ezer forinttal alacsonyabb törlesztőt fizet. Egyik olvasónk jelezte, hogy a testvére 8 százalék alatti kamattal kapott pénzt, neki viszont, amikor fogászati kezelés miatt kérte, ugyanannál a banknál kevesebbet adtak, a kamat pedig 25 százalék lett. Mint vizsgálódásunkra kiderült: ezek a számok pontosan fedik a Budapest Bank (BB) prémium kölcsönének két szélsőértékét; annyi a különbség, hogy ez nem kamat, hanem a hitel teljes ára. Az OTP a személyi kölcsönt 7,3 százaléktól egészen 24,1 százalékig terjedő teljes hiteldíj (THM) mellett kínálja. A különbség gyűjtésünk szerint az elmúlt egy évben határozottan nőtt, a korábbi maximum 14 helyett több banknál is már 17 százalékpont (a személyi kölcsönök mostani feltételeit itt nézheti meg)...

BERLIN, A KÉTARCÚ VÁROS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.12.12.


A német főváros egy sokszínű, bringabarát buliváros, aminek persze több arca is van, de éppen ezért (is) szerethető az ott élő Barbara szerint, aki a minapi, szintén Berlinről szóló posztra reagálva írta meg a maga tapasztalatait (és képeket is küldött hozzá, amit külön köszönök).

A német főváros sokak számára megosztó, többektől hallom, hogy idő, mire megszokják, feldolgozzák az itt látottakat, mások azonnal érzik a miliőt és a lüktető várossal együtt haladnak.

"Én az utóbbi kategóriába tartozom, ugyanis egy öt napig tartó látogatás után jött a végérvényes döntés: ide bizony vissza kell költözni! Talán több külföldön élő magyar is érezte már azt AHA-érzést, amikor egy olyan helyre megy, amit igazán a magáénak érez. Szerencsés esetben ott is él.

Én úgy érzem, ezen szerencsések közé tartozom és ezért is örömmel mutatom be másoknak a várost a saját szemszögemből.

Bejelentkezés

Optimista ember vagyok és igyekszem a dolgok jó oldalát nézni, de közben valamennyire objektív is maradni. Az egyik legpozitívabb dolog már a kezdetekkor ért.

Aki Németországba költözik, annak szüksége van anmeldungra, azaz a bérelt lakásába való bejelentkezésre, így kap adószámot és nyithat bankszámlát is. Online lefoglaltunk egy időpontot, amikor odaértünk az időpontra, ott még kiderült, hogy egy nyomtatványt ki kellett volna töltenünk.

Semmi gond, hívtuk a tulajokat, kitöltötték és még aznap - igaz, Berlin távolabb eső kerületébe -, már két órával későbbre kaptunk időpontot egy másik Bürgertamtba. Nem volt fennakadás, körülbelül 5 perces művelet volt az egész a helyszínen...

KORMÁNYKÖZELI ÜZLETI KÖRÖK TAROLTÁK LE A KÖZÉLETI LAPOK PIACÁT, AZTÁN ÁLLAMI PÉNZBŐL TŐKÉSÍTIK FEL

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2019.12.12.


A sajtópiacon jelentős átalakulás zajlott le az elmúlt években: 2014-ben még csak az árbevétel 3,9 százaléka folyt be a NER-hez köthető kiadókhoz, tavaly már a háromnegyede. Tavaly szeptemberben jött lére a kormányzatot kiszolgáló médiatermékek irányítására a Közép-Európai Sajtó és Médiaalapítvány (KESMA). A kormányzat a médiapiacon óriási koncentrációt okozó, a versenyt korlátozó lépését próbálta európai fórumokon azzal eladni, hogy még így is az ellenzék van túlsúlyban a médiában.

A nyomtatott lapok piacán nehéz lenne ellenzéki túlsúlyról beszélni, hiszen szisztematikusan kebelezték be a kormányzat és az ehhez köthető üzleti körök a kiadókat és a lapokat, zárták be a kritikus lapokat*. Nem csak a nyilvánosság irányítása miatt érdekes ez a terület: bár a nyomtatott sajtót már sokan és sokszor temették, ez egy jelentős iparág.

2018-ban a nyomtatott közéleti lapok kiadói 65,6 milliárd forint árbevétel mellett 6 milliárd forintos profitot értek el.

Jó üzlet tehát a lapkiadás, a 9 százalékos profitrátát elég sok szektor megirigyelné. Persze nem mindenkinek egyformán prosperáló üzlet ez: míg a NER-lapoknál 10,9 százalék volt a profitráta, az ellenzékieknél csak 3,8 százalék...

HA 10 MILLIÓ EMBER NEM TUDJA KIFIZETNI A SZEGÉNYEK TB-JÉT, AKKOR CSUKJUK BE A BOLTOT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2019.12.12.


Ha 10 millió ember nem tud megépíteni egy stadiont, akkor csukjuk be a boltot, mondta nemrégiben Orbán Viktor. Most függetlenül attól, hogy mit gondolunk erről az egész stadionépítési mániáról, abban még egyet is lehetne érteni a miniszterelnökkel, hogy egy ekkora társadalomnak igenis képesnek kell lennie arra, hogy közjavakat hozzon létre: olyan nagy közösségi intézményeket, infrastruktúrákat, amelyek felépítésére egyénenként nem vagyunk elegendőek, de létezésük aztán mindannyiunk életminőségét javítja.

Az viszont elég egyértelmű, hogy Orbán a kijelentéseit csak a stadionokra – a Sajtóklub kormánypárti mamelukjainak szóhasználatával: nemzeti katedrálisokra – tartja érvényesnek, olyan dolgokra, amiktől az emberek hétköznapi élete kézzelfogható módon javulna, na, azokra viszont nem.

Másképp nem lehet ugyanis megmagyarázni azt a tényt, hogy szerdán a kormánypártok módosították a társadalom- és egészségbiztosításra vonatkozó szabályokat, mégpedig úgy, hogy azzal honfitársaink százezreit hagyták az út szélén, alapvető egészségügyi ellátás nélkül.

Az új szabályok értelmében azok, akiknek nincs társadalombiztosításuk, készpénzben kellene, hogy előre fizessenek az ellátás helyén. Vagyis nem jutnak ellátáshoz addig, amíg nem fizettek.

Az eddigi szabályozás sem mondható 100 százalékig humánusnak, mindenesetre az, hogy ráért utólag is fizetni, azt jelentette, hogy komoly egészségügyi problémák esetében az állam nem útszéli uzsorásként viselkedett legalább, és nem az egyik legalapvetőbb emberi szükséghelyzetet használta ki arra, hogy pénzt rázzon ki saját állampolgáraiból.
No, hát ennek most vége, és a magyar állam hivatalosan is egy útszéli uzsorás szintjére süllyedt.

Márpedig ha 10 millió ember nem tud közösen finanszírozni egy olyan rendszert, amelyik nem hagy embereket betegen élni és meghalni csak azért, mert épp nincs pénzük, akkor tényleg be lehet zárni a boltot.

Ebben az esetben ugyanis tényleg semmi értelme nincs a magyar állam létezésének...

AZ ORVOSI KAMARA ELNÖKSÉGE ARRA KÉRI ÁDERT, NE ÍRJA ALÁ A TB-TÖRVÉNYT

INDEX
Szerző: ZED
2019.12.12.


Az orvoskamara új elnöke, Kincses Gyula egy Facebook-bejegyzésben osztotta meg a Magyar Orvosi Kamara elnökségének álláspontját a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvénymódosításról.

Kincses azzal kezdi az állásfoglalását, hogy a Magyar Orvosi Kamara a törvénytervezetet nem kapta meg véleményezésre, azért csak most véleményezik a tb-törvényt. Majd azzal folytatja, hogy alapvetően egyetértenek vele, hogy a társadalombiztosítás a jogok és a kötelességek egyensúlyán alapszik, és minden járulékfizetésre képes állampolgár köteles járulékot fizetni. A kamara szerint az is kétségtelen, hogy a járulékfizetési fegyelmet erősíteni kell.

Álláspontunk szerint az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható, de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem.

– olvasható a közleményben.

Meglátásuk szerint nagy számban lehetnek olyan személyek, akik tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, a munkaadójuk hibája, vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat. "Az új törvény szerint az ő esetükben akár egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forint ellátási díjat eredményezhet" – írja a kamarai elnök.

"EZ SOKAK SZÁMÁRA MEGFIZETHETETLEN KIADÁST, VAGY AZ EGÉSZ CSALÁD SZOCIÁLIS HELYZETÉNEK MEGRENDÜLÉSÉT OKOZHATJA. EZT ARÁNYTALAN KÖVETKEZMÉNYNEK TARTJUK EGY ALIG TÖBB MINT 23 000 FORINTOS FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG ELMARADÁSA MIATT."


Azt, hogy a tisztázatlan jogviszony miatt az egészségügyi ellátószemélyzet kerül olyan helyzetbe, hogy fizetésképtelenség esetén kénytelen megtagadni az ellátást, az orvos-beteg bizalmi viszonyt alapvetően megzavarónak, szélsőséges helyzetek előidézőjének, a gyógyítás folyamatosságát veszélyeztetőnek tartják...

EGY IDE, EGY ODA: ILYEN LETT A PESTI HÍRLAP BEMUTATKOZÓ SZÁMA

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2019.12.12.


Egy induló újságot az első száma alapján képtelenség megítélni. Duplán igaz ez, ha ez az első szám ráadásul csak egyfajta ízelítő, hiszen a lap naponta csak január közepétől kezdve fog megjelenni. Mégis egészen felajzva lapoztam bele a legújabb Pesti Hírlap mutatványszámába, hiszen kevés újságot előz meg akkora ingyenes hírverés, mint ezt. 

Ha valaki dobozban élt volna mostanában: miközben a főváros új vezetése azon igyekszik, hogy a kizárólagos szerződés alapján terjesztett, Lokál című ingyenes Fidesz-propagandakiadvány minél hamarabb elveszítse az exkluzív jogait a fővárosi tömegközledésben és közterületeken, a Csehországban élő Milkovics Pál vállalkozó Pesti Hírlap címen ingyenes terjesztésű napilapot indít a fővárosban...

FARKAS ZOLTÁN: KULTÚRÁK ÉS HISTÓRIÁK – A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2019.12.12.


Lehet, hogy másutt a kultúra valóban nemzeti alap, amint azt az Örkény Színház előtt összegyűlt ezrek skandálták hétfő este, de a magyar kormány a barbárságot teszi azzá. Már eddig is sokat tett érte, referenciái is vannak, összművészeti jelleggel. Például egy máig átadatlan dagályos, történelemhamisító emlékmű a Szabadság téren, egy eladhatatlan folyóirat, amelyet az azóta elhunyt Kerényi Imre neve fémjelez, egy nemzeti himnusszá emelt popdal, no és az ordas utcai plakátok Soros Györgyről – bárki bármit mond, ezekben egy újmagyar fentebb stíl elemei jelennek meg.

Meglehet, rövidesen egész kultúrstratégia épül rájuk, amelyet a kultúrstratégiai intézmények Nemzeti Kulturális Tanácsa dolgoz ki. Ehhez csak az erről szóló, ezen az ékes nyelven írt törvényt kell elfogadni. Napok alatt, kivételes tárgyalásban, új távlatokat nyitva az alkotók előtt. Ül majd a koszorús költő az íróasztalánál, a képernyőre réved, idegesen markolássza az egeret, és azon töpreng, mivel járulna hozzá a nemzeti kultúra megőrzéséhez, a nemzeti identitás megerősítéséhez. A tenyere izzad, a tarkója nemkülönben, és csak nem jut az eszébe semmi.

Ez a jobbik eset. Mert félő, hogy mégis.

Az erőből nyomott kultúrideológia a nácik és a komcsik világa volt

– ad egyértelmű eligazítást Fókuszban rovatunkban Schilling Árpád rendező.

A hatalom birtokosainak új esélyeket kínál a big data is. Az Orbán Ráhel nevével összekapcsolt Magyar Turisztikai Ügynökség 16 havi adatmennyiséget, 52 milliárd cellainformációt vásárolt meg egy telefonos cégtől, hogy felmérje a turisták mozgását, kedvteléseit, kedvenc helyeit. Jövőre még könnyebben boldogul, hiszen valamennyi szállásadónak be kell számolnia erről a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak – jelzi a szép új világról Magyarország rovatunk. Így aztán a központ honlapja szerint „valós időben” lesz látható „az ország összes szálláshelyének forgalmára vonatkozó statisztikai adat (külföldi és belföldi vendégek, vendégéjszakák száma, milyen küldőpiacról érkeztek, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe)”. Mindeközben Ráhel testvére, Gáspár csendben a háttérbe vonult, vallási mozgalmát hátrahagyva katonának állt. Ám a Felház tovább nyomul, amiről szintén a Magyarország számol bel.

A történelmi tények elferdítése nem a honi uralkodói elit kiváltsága,

Oroszországban is nagyban űzik. Ma már kifejezetten dicsőítik a Molotov–Ribbentrop-paktumot, amely úgymond nyugatabbra tolta a Szovjetunió határait, és időt adott arra, hogy Sztálin felkészüljön Hitler rohamára. Aki ezt nem így látja, hazaárulónak neveztetik. Az Egyesült Államokban viszont egyenesen az elnököt – mármint a sajátjukat – fogják az alkotmány megsértésével megvádolni, ékes bizonyítékaként annak, mi a különbség demokrácia és autokrácia között. Még akkor is, ha Világ rovatunk nem véletlenül idézi a korábbi elnök, Gerald Ford meghatározását: az alkotmányos vádemelés alapja az, amit a képviselőházi többség az adott történelmi pillanatban annak tart. Ám ez a flegma definíció csak a kezdetre vonatkozik, nem az ítéletre.

Dél-Koreában alig van kormányzati cenzúra – így nyilatkozott a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmával honorált rendező, Pong Dzsun Ho. Máskor meg azt mondta: Nem tudok filmet készíteni, ha az alkotás és a végső vágás száz százalékban nem az enyém, de ha ezt garantálják nekem, bárhol képes vagyok dolgozni. Élősködők című filmjét a napokban mutatták be Magyarországon, életművét pedig a Szellem rovat ismerteti.

Lehet, hogy a művészetben a szabadság nem elhanyagolható szempont? Lehet, hogy a kultúra nemzeti alap? Memorizáljuk.

NEMZETKÖZI JELENTÉS: ORBÁNÉK AZ EU ORRA ELŐTT SZEDTÉK DARABJAIRA A FÜGGETLEN SAJTÓT MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: HORN GABRIELLA
2019.12.12.


Szisztematikusan építették le a sajtószabadságot Magyarországon, ráadásul a magyar kormány exportálná is az illiberális média-modelljét – állapítja meg egy a magyarországi médiahelyzetről készüt nemzetközi jelentés. A dokumentumot több ismert nemzetközi szakmai szervezet – International Press Institute (IPI), Article 19, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Reporters Without Borders (RSF), East Europe Media Organisation (SEEMO) – készítette, küldötteik novemberi budapesti látogatása alapján.

Orbánék az EU orra előtt szedték darabjaira a független sajtót Magyarországon – fogalmaz a tanulmány, melyhez többek között fővárosi és vidéki újságírókkal és civilekkel, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral és Karácsony Gergely főpolgármesterrel november végén lefolytatott beszélgetéseket használtak fel a szerzők. A jelentés emlékeztet a Magyarország ellen folyamatban lévő, 7-es cikkely szerinti eljárásra, s arra, hogy az Uniónak nagyobb szerepet kellene vállalnia az olyan alapvető értékek védelmében, mint a sajtószabadság, a szólásszabadság és a médiapluralizmus.

A szakértők a kifogások között sorolják, hogy uniós tagállamban eddig példátlan mértékű kontrollt szerzett a média felett a magyar kormány, s 2010 óta szisztematikusan hallgattatta el a kormánykritikus médiumokat, hitelteleníteni próbálja a független lapok újságíróit, korlátozza a sajtószabadságot és a médiapluralizmust, megosztotta az újságírói közösséget és tudatosan egy teljesen torz médiapiacot teremtett.

A jelentés számon kéri az Európai Bizottságon, hogy elnézi egy tagállamnak, hogy nyíltan támadja a demokrácia fontos eszközét, a médiát. A jelentést készítő szakemberek kérdésére Kovács Zoltán tagadta, hogy bármilyen probléma lenne a sajtószabadság vagy a médiapluralizmus terén Magyarországon. Hozzátette, hogy szerinte nem a média feladata a hatalom ellenőrzése, a független újságírók pedig valójában politikai aktivisták...

A MISKOLCI ROMÁK POLGÁRMESTERE IS AKAR LENNI A FRISSEN MEGVÁLASZTOTT VERES PÁL

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.12.12.


A korábbinál erősebb önkormányzati jelenlétet képzel el Lyukóvölgybe, a városa szélén álló óriás-szegregátumba Veres Pál, Miskolc újdonsült polgármestere. Elképzelhetőnek tartja, hogy az előző városvezetés idején bontani kezdett, majd félig meghagyott számozott utcákon elindult szociális lakásügynökség kibővítésével még több nehéz helyzetbe került miskolci család költözhessen szociális bérlakásba. Az iskolaigazgatóból lett városvezető az Abcúgnak adott interjújában elmondta: hosszú távon a szegregátumok felszámolásában hisz, de szerinte még legalább 10-20 év, mire ennek realitása lesz.

Mióta elfoglalta a polgármesteri széket, mennyire volt ideje foglalkozni a szociális területtel?


Július elsején álltam ki a fényre polgármesterjelöltként, és már július harmadikán találkoztam roma ügyekkel foglalkozó önkéntesekkel, másrészt roma szervezetek képviselőivel, akikkel átbeszéltük az elképzeléseinket. A szociális ügyekkel foglalkozó munkacsoport volt az első, ami a programom összeállítását segítő stábban felállt. Az sem véletlen, hogy egy alpolgármestere van a városnak, aki egy kifejezetten szociális ügyekkel foglalkozó, jól ismert szakember (Varga Andrea Kláráról, egy szociológus végzettségű védőnőről van szó)...

VIDNYÁNSZKY NEM MONDOTT IGAZAT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.12.12.


Az ATV vendége volt szerda este Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. Nem véletlen, hogy ő szerepelt; a nap folyamán fogadta el a parlament azt a törvényt, amely olyan nagy vihart kavart, ami miatt tüntettek is Budapesten – természetesen hiába. A kormány nyilván örült annak, hogy olyan embert láthat az adásban, aki egyetértett a törvénnyel, sőt, annak kialakításában aktívan részt is vett...

...A Hírklikk megkérdezte Hegedűs D. Gézát, az említett társaság elnökségi tagját, aki elmondta, az elnökségük – három vezető – valóban találkozott Vidnyánszkyval, de szó sem volt egyeztetésről. „Inkább szemrehányásnak mondanám” – fogalmazott a művész, megjegyezve, természetesen szemrehányást tettek Vidnyánszky Attilának az új jogszabály miatt, amellyel egyáltalán nem értenek egyet, mi több, elfogadhatatlannak tartják.

Hegedűs D.-től megtudtuk: a Nemzeti Színház vezetőjével a POSZT-ról, a pécsi színházi találkozóról beszéltek, amely lényegében meghalt, és amely abban a formában, ahogy például tavaly működött, szintén tarthatatlan. Hegedűs kifejezetten csúsztatásnak nevezte, hogy a szerdai megbeszélésüket egyeztetésnek tüntette fel Vidnyánszky. Egy ilyennek értelme sem lett volna. Azt is tudtunkra adta a művész, hogy a törvény tervezetéről korábban sem kérdezte őket senki, sem a kormány, sem pedig a Teátrumi Társaság részéről.

L. RITÓK NÓRA: EZ A RENDSZER ELENGEDTE AZ OKTATÁST

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Szerző: PARA KOVÁCS IMRE
2019.12.11.  ...Az oktatást elengedték

  L. Ritók Nóra szerint mindegy, melyik 

  rendszert nézzük, egy civil kezdeményezés 
  sose volt elég jelentős hatással a 
  rendszerre. Soha nem a társadalmi 
  beágyazottságukban próbálták kezelni a 
  problémákat, egy-egy elemet kaptak ki. 
  Ugyanakkor szerencsésebb időszak volt, 
  amikor az oktatásban fókuszáltak arra, hogy 
  a nehezebb körülmények közül jövő    
  gyerekek iskoláinak plusz támogatást 
  adjanak korrepetálásra, szakkörökre. Aztán 
  jött egy másik időszak, ez a mostani, 
  amelyben az oktatást elengedték, soha nem látott mértékű az oktatási szegregáció, nincs fókuszban az esélykiegyenlítő oktatás. Azt gondolták, hogy majd a közmunka fogja megváltani ezeket az embereket. Műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre megjegyezte: nemhogy a közmunka nem hozza ki ebből az embereket, még az se, ha odavisznek egy zsák pénzt.

Van most egy háromszáz falut érintő program, erről is kérdeztük az alapítvány vezetőjét. Ebben bekerültek Tolddal az első 30-ba; ez kormányzati program, amelyet a Máltai Szeretetszolgálat szakmai felügyelete alatt Vecsei Miklós irányít. Velük már dolgoztak együtt 2014 körül, akkor még más világ volt, a Soros Alapítvány támogatta a máltaiak Jelenlét programját. Örült a megkeresésnek, hiszen a munkájuk fenntartása kétharmadrészt támogatásokból, felajánlásokból működik. Másrészt, ha szerepelnek egy állami programban, akkor hátha egy picit bekerül oda az ő szemléletük. A Máltai programjában öt falu dolgozik közösen, velük együtt Dámóc, Csenyéte, Tiszabura, Nyírkáta.


Csatornázás vagy focipálya?

Helyi programokra fókuszáló fejlesztéseket lehet igényelni, de ez beágyazódik a Magyar falu programba is, az önkormányzatokkal együtt kell működni. Így az első pályázati lehetőségek között a focipálya volt, ami felvetődött. Rossz neki, hogy ilyen kompromisszumokat kell kötni, hiszen olyan faluról van szó, ahol nincs szennyvízhálózat, nincs bolt. Vannak elemek, amelyeket előre kellene venni, hogy élhető legyen egy település. Ők ebben a programban azt fogják csinálni, amit eddig is: komplex közösségfejlesztést, gyerekektől a felnőttekig a problémát átfogó munkát, társadalmi vállalkozással, foglalkoztatással, a nőkre fókuszálva baba-mama klubbal, tanodával. Még nem tud mit mondani a kormányzati programról, mert a szerződéskötésnél tartanak.

Ez a program átkerült az Emmi-től a Belügyminisztériumhoz, és kiderült, a fogalmakon nem ugyanazt értik. Korábban lehetőség volt arra, hogy az oktatás legyen a kiindulópont, most viszont a hatósági szempontok. Hangsúlyozta: egy olyan falut, mint Told, nem lehet élhetővé tenni feketegazdaság nélkül. Ha nincs bolt: vannak boltocskázó emberek, ha nincs dohánybolt: lesznek cigiárusok, ha ritka a tömegközlekedés vagy nincs is: lesz, aki pénzért fuvaroz. Innentől nehéz megértetni az emberekkel, hogy mi a bajuk például a kábítószerrel vagy az uzsorával. De ha följebb megyünk, az egész rendszerben annyira benne van a korrupció, hogy milyen jogon várhatnák el ezektől az emberektől a törvénytisztelő életet, ha a megélhetésük függ tőle. Az a cél, hogy a gyerekek előtt olyan jövőképet, túlélési stratégiát mutassanak fel, ami a normális munka, nem a feketegazdaság, bűnözés felé mutat, nap mint nap ne csússzanak lejjebb, amikor a szülők nem tudnak máshogy élni.

Nincs politikai szándék

L. Ritók Nóra kiemelte: kormányokon átívelő szegénységkezelési stratégia kellene, szembenézni a szegregált oktatással a leszakadó térségekben, az egyházi iskolák szerepével, de egyre gyakrabban találkozik azzal a válasszal, hogy „nincs erre politikai szándék”. Kiemelte: ne kezeljük romakérdésként, ő az utóbbi években generációs szegény kifejezést használja, azt látja, hogy a lecsúszó szegények, akik nagyon hamar generációs szegénnyé válnak, nem a romák közül érkeznek ebbe a problémába.

Az alapítvány toldi modelljének az a lényege, hogy „a következő generációért dolgozunk, de a mostanival”. Első pillére az oktatás, művészetoktatás, amely a szociális készségekre fókuszál. Amikor elkezdték, még a gyerekek fele bukott, most már nincs lemorzsolódó, egy jeggyel javult az ösztöndíjasaik átlaga. A második elem a felnőttekre fókuszál, kríziskezelés, ami nem jár, lehetőség, amelyben aktivitást kell mutatni, asszonyközösség, kismamaklub is van. Társadalmi vállalkozásuk lényege, hogy az emberek megtapasztalják, milyen munkaviszonyban dolgozni, minden nap bemenni, eredményt elérni, mert a közmunka erre nem nagyon alkalmas. A harmadik pedig, hogy ne legyen „civil zárvány”, próbáljon beépülni a rendszerbe, működjenek együtt a családsegítővel, gyermekjóléti szolgálattal, védőnővel, oktatási intézményekkel...

AKINEK MÉG VAN VESZÍTENIVALÓJA, AZT KÍNHALÁLRA ÍTÉLTE A KORMÁNY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.12.12.


Szép csütörtök reggelt! Hogy mi szép van benne, azt konkrétan nem tudnám körberajzolni, mindenki találja meg benne a neki tetsző részt. Humánus, keresztényi és országmentő kormányunk, pártunk és mindenfélénk ismét tett egy eszelősen nagy lépést az elesettek védelme érdekében. Mostantól majd az lesz keresztényileg, hogy aki úgy megy orvoshoz, depláne úgy kerül kórházba, hogy három hónapnál régebben nem fizette a társadalombiztosítást (mert mondjuk nincs munkája, nincs pénze és nincsen miből, mert ételre sem telik), annak ki fogják számlázni a teljes költséget. Ugye gyógyszert sem kaphat kedvezményesen, plusz a kezelés, esetleg műtét költségeit is ráverik. Ez azért lesz nagyon jó, mert már most is vannak, akik inkább kínok között halnak meg otthon, mert nem akarják a családjukat anyagi csődbe vinni, biztosításuk pedig nincs. Ilyen esetben eddig is kiszámlázták nekik a fizetendőt, de csak – már amennyiben ez csak – az elmaradt TB összegét, Igaz, azt le is kapták a számláról, levonták az ellátásból, ha volt ilyen. Mostantól milliós számlára lehet számítani például egy daganat kezelése esetén, de egy csonttörés is viheti a tetőt a család feje fölül. Akin nincs mit behajtani, annak nagyjából mindegy. Akinek még van veszítenivalója, azt kínhalálra ítélte a kormány. Keresztényileg. Ez – szakértők szerint – 5-600 000 embert érinthet. Na, ehhez képest kellene tudni örülni a stadionoknak, templomoknak és a külhoni magyaroknak juttatott milliárdoknak. És ha már ott vagyunk, örvendezhetünk változatlanul az ukrán állampolgároknak fizetett magyar nyugdíjaknak is.

Január elsejétől Budapesten ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön a fővárosi álláskeresők. Ezt csak úgy mondom. Így is lehet.

Mindeközben Hadházy Ákos a kispesti önkormányzat ügyeit próbálja kiásni. Úgy tűnik, az MSZP-s vezetésű kerület Gajda Péterrel az élen, beszáll – vagy folytatja – a szép fideszes(nek vélt) hagyományokat. Éppen igyekeznek elfogadni egy javaslatot, és 10 évre koncesszióba akarják adni a kerületi közétkeztetést. Egy 24 éves focista cégének adnák a 10 milliárdos üzletet, aki lényegében Mészáros Lőrincnek passzolja tovább...

KASZINÓVÁROSOKBA, ADÓPARADICSOMOKBA, NYARALÓHELYEKRE REPÜLTEK A HONVÉDSÉGI GÉPEK, AMELYEKET KORÁBBAN ORBÁN HASZNÁLT

24.HU
Szerző: 24.hu
2019.12.12.


Tavaly négy repülőgépet is vásárolt a Magyar Honvédség, két nagyobbat (Airbus), és két kisebbet (Falcon). Ezeket gyakran használta Orbán Viktor kormányfő (Izraelbe, Moszkvába, Montenegróba, Salzburgba, Prágába, Zágrábba, Brazíliába, az Egyesült Álllamokba, stb. is ezen gépek valamelyikével utazott a miniszterelnök hivatalos utakra, fotók sokasága bizonyítja ezt.

Aztán idén nyár eleje óta ezeket a honvédségi gépeket eltüntették a legismertebb repülőgépfigyelő oldalakról (ezek a tulajdonos felszólítására elrejtik egy adott repülő adatait és útvonalait), ezért azóta nem lehetett tudni és az interneten követni, mikor merre jár a két Airbus és a két Falcon

írja az Átlátszó. A portálnak azonban egy adatbázisból mégis sikerült megtudnia, hova repült ez a négy gép. (Az elért úticélokat a portál térképre is vitte, böngészhető.)

Az egyik gép legegzotikusabb útja 2018. november közepén egy kiruccanás volt Dubajba, ami után Bandar Lengeh-ben (Irán) és Khoy-ban (Azerbajdzsán) bukkant fel a repülő.

A repülő 2019-es útjai közül a legérdekesebb az októberi 10-13. közötti, 3 napos tartózkodás a népszerű görög üdülőhelyen, Thessalonikiben. Onnan hazatérve, rövid budapesti pihenő után, október 14-én a 604-es az azerbajdzsáni Qabala városába ment, majd 15-én jött vissza Budapestre.

"A kormany.hu tájékoztatása szerint ekkor Orbán Viktor a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján vett részt Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. A miniszterelnök Facebook-oldalán pedig a látogatásról közzétett, „Keleti partnerség” című albumban szerepel is két olyan fotó, amelyeken felismerhető a honvédségi csapatszállító."

November elején a spanyolországi Albacete-be, majd a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek második legnagyobb tagjára, a turisták körében nagyon népszerű Fuerteventurára ment a 604-es honvédségi csapatszállító, és ott töltött 3 napot. Alig két hete, december elején pedig egy másik kedvelt nyaralóhelyen, a görög Párosz szigetén tűnt fel a gép...

A 22 ÉVES EGYETEMISTA RÁCZ ZSÓFIA A JOGÁLLAMISÁG LEGVILÁGOSABB CÁFOLATA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.12.10.


Az orbáni díszletparlament fideszes szavazógépezete megszavazta azt a törvénymódosítást, amely utólag lehetővé tette, hogy a 22 éves egyetemista Rácz Zsófia az emberminisztérium ifjóságpolitikáért felelős helyettes államtitkára legyen. Diploma nélkül, államigazgatási tapasztalat és gyakorlat nélkül, az egyetem mellett lehet államtitkár. Erre jogosító érdemei nincsenek, azt leszámítva, hogy a Fidesz Alapjogokért Központ nevű ideológiai propaganda fedővállalkozásában dolgozott. A központ célja, hogy “ellenpólust képezzen a napjainkban az élet számos területén túlburjánzó emberi jogi fundamentalizmussal és politikai korrektséggel szemben”.

Miután a fasiszta családmodell magyarországi felelőse, Novák Katalin bejelentette, hogy Rácz Zsófiát nevezték ki helyettes államtitkárnak, kiderült: a jelenlegi törvényi szabályozás szerint a kinevezése nem törvényes, mert a törvény felsőfokú végzettséget ír elő. A törvényesség a jogállamiság feltétele. Ami a törvénnyel ütközik, azt nem lehet megtenni. Azért van a törvény, hogy korlátozza a végrehajtó hatalmat. A kinevezés törvénytelensége esetén a kinevezést meg kell szüntetni, mert a törvény egy jogállamban akadályt jelent.

Mindez nem így van egy diktatúrában. Az illiberális fasiszta diktatúrában a törvény csak díszlet, és arra való, hogy a diktátor arra hivatkozva korlátozza az ellenzék, a civiltársadalom, a nép jogait, lábbal tapossa az alapvető polgári és emberi jogokat, ugyanakkor a törvény nem érvényes rá és az uralmára. A diktátor lényege az, hogy a törvények felett áll, semmi nem korlátozza a hatalom kizárólagos gyakorlásában. Ha a törvény szemben áll a diktatúra és a diktátor akaratával, akkor elég nagy baj az a törvénynek, mert akkor a törvényt megváltoztatják. A törvényt változtatják meg, nem a törvénybe ütköző szándékot. Ezért az illiberális fasiszta diktatúrában nem a törvény uralkodik, hanem a diktátor.

Az Európai Unióban zajlik a 7-es cikkely szerinti eljárás Magyarország ellen, amit a dekázó hazugságminiszter boszorkányüldözésnek nevezett. A diktatúra propagandája szerint ideológiai kampány az uniós eljárás, amely a jogállamiság helyzetét vizsgálja Magyarországon. A NER csűrás-csavarása, jogi hazudozása, arroganciája eddig megakadályozott minden eljárást, ahogy ennek sem várható semmi eredménye. Miközben a Napnál is világosabb a magyar jogállamiság helyzete Rácz Zsófia törvénytelen kinevezése kapcsán. Ez az eset a legtisztább bizonyíték arra, hogy Magyarországon nincs jogállam, a törvények semmit nem számítanak, mert maga Orbán a törvény...

NE HAGYJON PÉNZT AZ ÁLLAMNÁL! - ITT AZ IDEJE ADÓT SPÓROLNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.11.


Százezreket takaríthat meg az adójából, akinek van elég pénze, hogy félretegyen. A különböző adókedvezmények a jelenlegi igen alacsony kamatok és hozamok mellett alaposan felértékelődtek. Állami támogatáshoz is juthatunk a megtakarításra, és még a befektetéseinken elért nyereség adóját is megúszhatjuk.

Az év végén mindenkinek érdemes átgondolnia, hogy megtakarításaival mennyi adót tud megspórolni. Minden évben újraindul a számláló, aki nem használja ki az adókedvezmények lehetőségeit, bukja az államtól kereshető pénzt. A személyi jövedelemadóból (szja) adójóváírást kaphatunk a nyugdíjcélú és egészségcélú megtakarításainkra. Ehhez persze érdemes tudni, hogy pontosan mennyit is adózunk. Sokan ugyanis a családi kedvezménynek köszönhetően nem is fizetnek személyi jövedelemadót, így számukra ez a lehetőség nem jelent további adóelőnyt...

A KORMÁNYNAK NINCS SAJÁT PÉNZE, SZÍNHÁZRA IS A MIÉNKBŐL KÖLT

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.12.12.„Aki fizet, az rendel”. Ez a legfőbb érv a színházakról szóló vitában a kormányoldalon, erre hivatkozva követelnek beleszólást az igazgatói kinevezésekbe. Azt mondják, ha a kormány beszáll a színházak finanszírozásába, akkor abba is lehessen beleszólása, hogy ki vezesse a teátrumot. Ez a megfogalmazás nagyon sok sebből vérzik, mert abból a téves képzetből indul ki, amit a kormányoldal előszeretettel kommunikál az emberek felé. Jelesül azt, hogy neki van pénze, és ebből a pénzből ad a neki fontosnak tartott feladatokra, projektekre.

A valóságban ez nem igaz: a kormánynak nincs saját pénze. Nem nyert a lottón, nincs dúsgazdag külföldi rokona, nem örököse egyetlen milliárdosnak sem. Ami pénzt használ és szétoszt az arra érdemesek között, kivétel nélkül a magyar adófizetőktől kapja.

A magyar adófizetők pedig azért adták neki ezt a pénzt, hogy tisztességesen gazdálkodjon vele, vagyis, az ország javára, a lehető leghatékonyabban és a legnemesebb célok érdekében használja fel. Nem azért adják a kormánynak az adófizetők a pénzt, hogy kérkedjen vele, kegyúrként osztogasson, szeretetet és lojalitást vásároljon. És nem is azért, hogy látványberuházásokra költse, amelyek csak a csókosok vagyonát gyarapítják, a társdalom egészét pedig – fenntartási és egyéb költségek formájában – elszegényítik...

MEGAKADÁLYOZTÁK ÚJRA, HOGY ORBÁN LEVÁLTHATÓ LEGYEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.12.10.


A Fidesz szavazógépezeteként működő díszletparlament, amit sajnálatos és hazaáruló módon legitimál a parlamenti ellenzék, megszavazta, hogy minden parlamenti képviselő csak olyan frakcióban vehet részt a parlamentben, amely megegyezik az őt támogató valamennyi ellenzéki párt és támogató nevével. Ha választási szövetség jön létre, amely közös jelöltet indít, a későbbiekben köteles közös parlamenti frakciót is működtetni, és ott nem válhatnak szét a választási szövetség pártjai.

Ezzel arra kényszerítenék az egész ellenzéket, hogy kvázi egy pártba tömörüljenek, ha pedig erre nem hajlandók, akkor nem tudjanak a parlamenti választáson összefogni és közös jelölteket indítani. Orbán ezzel megoldotta, hogy az ellenzék összefogásával se érvényesülhessen a népakarat. Korábban az volt a stratégia, hogy a Fidesz megosztotta az ellenzéki tábort, gyanús új pártok keletkeztek, létrehozták a Jobbikot, hogy legyen náluk szélsőségesebb fasiszta és náci párt is, de miután az ideológiailag különböző ellenzéki pártok is taktikai szövetségre léptek, hogy közös jelöltekkel váltsák le Orbánt, most törvénybe iktatták azt a megoldást, amely megakadályozza azt, hogy az elaprózott ellenzék összefoghasson és leválthassa a diktátort.

A parlamenti ellenzék ezzel elveszítette utolsó morális alapját is arra, hogy a parlamentben maradjon, miután ezúttal is bebizonyosodott, hogy a végrehajtó hatalom eszközként használja a törvényhozói hatalmat, amely nem a hatalom kontrollja, hanem a hatalom törvénytelen gyakorlásának a “törvényességét” biztosítja. A törvény nem korlát, hanem a törvénytelenség törvényesítője. Ebben asszisztálni, és továbbra is ezt legitimálni, nyilvánvaló hazaárulás, megengedhetetlen kollaboráció és korrupció. Jelenlétükkel ugyanis ezt a törvénytelen állapotot legitimálják, miközben semmiféle beleszólást nem enged a fasiszta hatalom, ezért a jelenlétüknek azon kívül, hogy a törvénytelenség törvényességének hamis látszatát adják, semmi értelme nincs, csupán az állami támogatásért és a személyes egzisztenciáért teszik.

Ezzel a most elfogadott “törvénnyel” megszűnt az utolsó elvi és matematikai esélye is annak, hogy Orbánt demokratikusan le lehessen váltani. Nem mintha eddig is lett volna erre bármilyen esély, mert ha az esély lehetősége felmerül, úgy változtatják meg a szabályokat, hogy ez a lehetőség megszűnjön. Orbánt demokratikus úton leváltani nem lehet, mert a szabályokkal ezt minden alkalommal lehetetlenné teszi. Magyarországon diktatúra van, mert ahol nem lehet demokratikus választáson leváltani a regnáló hatalmat, az diktatúra. A törvények és a szabályok mindig úgy változnak, hogy matematikai esély sem lehet arra, hogy Orbánt legyőzzék. Ha az önfeláldozás olyan nagy lenne, hogy találnának megoldást a mostani törvény kijátszására, akkor születne új szabály, ami azt a lehetőséget is megakadályozná...

TÖBB SZÁZMILLIÓS VITATOTT TÉTELEK AZ ÚJ USZODÁNÁL

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: KATONA MARIANN
2019.12.11.


Egy továbbra sem használható medence, az ürességtől kongó fitnesz terem, egyenetlen térkövek, vélhetően a beázástól megsérült vakolat kint is bent is – néhány kép az önkormányzati választások előtt még gyorsan átadott II. kerületi Gyarmati Dezső Uszodából. A korábbi fideszes polgármestert váltó ellenzéki kerületvezetés, illetve a kivitelező összesen több százmillió forintnyi tételt vitat a létesítménynél. Az uszoda vezetése azt hangsúlyozza, hogy egyelőre a próbaüzem zajlik, a hibák és hiányosságok természetesen a működést nem befolyásolják, így zavartalanul tudják fogadni a vendégeket.

Gyerekcsoportok érkeznek oktatásra és felnőttek úsznak egy átlagos hétköznapi délelőttön a nemrég átadott Gyarmati Dezső Uszodában. A környékbeliek által régóta várt létesítményt még Láng Zsolt korábbi fideszes polgármester nyitotta meg nem sokkal az – egyébként számára vereséget eredményező – október 13-i önkormányzati választás előtt. Lapunk már beszámolt róla, hogy az újonnan felállt ellenzéki kerületvezetés ugyanakkor nem elégedett: életre hívnak egy vizsgálóbizottságot, mert több száz millió forintra rúg – az egyébként csaknem 6 milliárdba kerülő központban – a vitatott tételek összessége, mind az önkormányzat, mind a kivitelező részéről.

Most pedig a helyszínen – Őrsi Gergely polgármester szervezésében, Drávucz Rita uszodavezető kalauzolásával – azt is megmutatták, mik a gondok. Az egyik, jól látható problémához felfelé kellett nézni: a plafon burkolata a falként szolgáló üveg közvetlen közelében felpúposodott, a külső oldalon pedig egy-egy darab le is jött. Nyilvánvalóan nem befolyásol semmit az elsősorban esztétikailag zavaró probléma, de egy frissen átadott uszodában talán mégsem ezt várná az ember...

JANISCH ATTILA: GOTHÁR PÉTER ZAKLATÁSI ÜGYE NEM FELEDTETHETI EL BORKAI ZSOLT SZEXBOTRÁNYÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2019.12.12.


Egész pályás letámadást indított a kormányzat és a hozzá kapcsolódó média Gothár Péter rendező zaklatási ügyének nyilvánosságra kerülése után a Katona József Színház és Máté Gábor igazgató, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint megbízott rektora Upor László, a Fővárosi Önkormányzat és Karácsony Gergely, a független színházak, a budapesti színházigazgatók és a Nemzeti Kulturális Alap ellen. Egy több ezer fős tüntetés után enyhült a javaslat, de a szándék mégis egyértelmű. Janisch Attila filmrendező, egyetemi tanár, publicista lapunknak adott interjújában azt mondta, Gothár egy apropó, amelyet a politika már várt, és most kihasznál. Ami történik, az rég túlmutat rajta.

Elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely a kormánnyal történt megegyezéshez kötné az önkormányzati fenntartású színházi igazgatóinak kinevezésének jogát. Ha őt megkerülve dönt a főváros, akkor az adott intézmény nem kap állami támogatást. A hírek szerint Gothár Péter zaklatási ügye után felgyorsult a törvényjavaslat előkészítése, mondván, sem a Katona József Színház igazgatója, Máté Gábor, sem a Fővárosi Önkormányzat, sem pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nem kezelte megfelelően a kialakult helyzetet.

– Nem a Gothár-ügy miatt ideges a kormányzat, hanem mert nem sikerült a várakozásaik szerint a legutóbbi önkormányzati választás, és elveszítették Budapestet, illetve több megyei jogú várost.

Hogy függ össze a két dolog?

– Történt egy morális sérülés a győri polgármester, Borkai Zsolt szex- és korrupciós botránya miatt, és erre rímelt valamennyire a Gothár-ügy.

Elfedheti az utóbbi az előbbit?

– Hihetik, hogy igen, de szerintem nem. Ami a színházban történt, az egy morális, erkölcsi ügy, ahol abúzusról van szó. És itt ki is kell jelentenem, hogy ez teljesen elfogadhatatlan, elítélendő. A másik esetben Borkai pénzért vett magának prostituáltat, ami egy adok-kapok csere, ahol mindenki benne van a játékban. Ehhez kapcsolódott a korrupciós szál, valamint az álszentség, hogy miközben haza, család meg szeretet jelszavak jönnek a kormányzat felől, a győri polgármester magatartásmintája ezzel összeegyeztethetetlen. De mindenesetre arra jó a Gothár-ügy, hogy mutogatni lehessen a „balliberális oldalra”, és neki lehessen menni az eddig bevehetetlennek tűnő Színház- és Filmművészeti Egyetemnek.

Szóval csak azért nem volt nagyobb kormányzati visszhangja a Marton László-ügynek, mert az akkor politikailag nem volt fontos?

– Persze. Éppen ez az árulkodó.
Az interjú teljes változatát a 168 Óra hetilap ma megjelent számában olvashatják el. Keressék az újságárusoknál!

NYÍLT (KÖSZÖNŐ)LEVÉL ORBÁN VIKTORNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: KERTÉSZNÉ KORMOS NOÉMI
2019.12.11.


Kedves Miniszterelnök úr!

Közeledik az év vége, nyakunkon már 2020. Ilyenkor számot vetünk, mit tettünk jól, rosszul az elköszönő esztendőben. Ön, mint a demokrácia őszinte támogatója, nemzetünk oltalmazója, a kereszténység védelmezője, a nép egyszerű gyermeke (ám bátor utcai harcos!), valószínűleg nem bánja, ha én, egy porszem, egy senki méltatom idei munkásságát. Valakinek végül is meg kell tenni, hisz ön oly szerény, hogy még véletlenül sem esne a dicsekvés, az önfényezés, a hiúság bűnébe. Ön alázattal, szó nélkül teszi a dolgát kis hazánk felvirágoztatásáért.

Kedves Miniszterelnök úr! Szememben óriásit nőtt, amikor egy vacak, eldobott szaros pelenka miatt kirobbant botrányt oly szenzációs diplomáciai érzékkel kezelte. Mert ugye, Ráhel magánemberként tartózkodott Horvátországban, amikor hanyag eleganciával az út szélére dobta a királyi utód alól kikerült szennyes pelust. Ám ön nem hagyhatta, hogy a magyar embereket vádolják tahósággal, ezért nagyvonalúan felajánlotta, hogy a kakis pelenkáért cserébe Horvátország összes ganyéját átvesszük. Jó, Székesfehérvár, Tata, Egerszalók majd fuldoklik kicsit a bűzben, de ennyit igazán megér, hogy ne vetüljön árnyék a magyarok jó hírére. Igazán nagyvonalú bocsánatkérés volt! Köszönjük!

Kedves Miniszterelnök úr! Ezek a mocskos libsibolsi Sorosbérencek nem átallják azt állítani, hogy önnek nem fontos az egészségügy és az oktatás! Hogy a varjú mondja csecsebogyónak a szemüket! Hát nem tetszettek 60 millió eurót, azaz 19 milliárd jó magyar forintot invesztálni kórházépítésbe? Hát dehogyis nem! Igaz, Vietnamban, de az egészségügy ott is csak egészségügy! A rákos betegek meg csak úgy kínlódnak ott is, mint itthon. Szegény vietnamiak meg szenvedtek már éppen eleget! A hazai rákosok meg verik a nyálukat, hogy az Országos Onkológiai Klinikán még leülni sem tudnak, amíg várakozniuk kell a kezelésre. Már ha egyáltalán megkapják a kezelést, mert ugye, 65 év felett már az is necces. Meg hogy hosszú a várólista, meg életmentő műtétek maradnak el… Ugyan már! Mit kell ezért ennyit nyavalyogni! Inkább örülnének, hogy mimagyarok, milyen nagylelkűek vagyunk, milyen önzetlenek… Hisz a sokból könnyű adni… De a kevésből! Az igen! Az már dicséretre méltó dolog! Tudom én, hogy ez a gondolat és önzetlenség vezette önt akkor is, amikor az említett 60 millió eurót megfejelte még 440 millió euróval, hogy a szintén vietnami víztisztítást, vízerőművet, szülészetet és nőgyógyászatot szponzorálja. Mit nekünk 136 milliárd forint! Jó célra megy ez is. Na ugye! Mi meg majd csak elleszünk a Tízparancsolattal…

Meg micsoda beszéd az, hogy önnek csak a foci számít, az iskolák, oktatás meg széthullik, mint molyrágta zsákból a mák. Honnét veszik ezt a baromságot ezek a nyomorult libsik?! 30 milliót kaptak csak az énektanárok. Nem az itthoniak, hanem a Zöld-Foki Köztársaság beliek. De hogy várjuk el az alig 500.000 főt számláló, 4 ezer négyzetkilométer nagyságú kis országtól, hogy fejlődjön, ha nincs előttük a jó példa, de főleg anyagi támogatás nélkül? A magyar pedagógusok okosak, szorgalmasak, dolgosak… Megkeresik ők maguknak a kenyérre valót! De szegény Zöld-Foki énektanárok! Mi hiányt szenvednek! Ne sajnáljuk már tőlük azt a rongyos 30 milliót! Mi az? Mészáros Lőrinc egy óra alatt megkeresi a dupláját!
...

SZABAD SZEMMEL: DEMOKRATIKUS VÁLSÁG AZ ÚJ MAGYAR SZÍNHÁZI TÖRVÉNY - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.12.


Guardian 

A vezércikk szerint az új magyar színházi törvény nem egyszerűen politikai dráma, hanem demokratikus és művészi válság. De Orbán Viktor már tavaly megmondta, hogy olyasmit akar, amit a marxisták hegemóniának hívnak, hiszen azt fejtegette, hogy „a politikai rendszert kulturális korszakba kell beágyazni”. Nem sokkal ezután a kormány megszüntette a gendertudományok finanszírozását, ami arra ment ki, hogy minimalizálják a liberális eszmék befolyását és helyette az illiberális demokráciára keresztelt alternatív világnézetet propagálják, amit a politikus mostanában előszeretettel nevez „keresztény szabadságnak”. 2010 óta Orbán és szövetségesei agresszívan terjesztik ki csápjaikat a civil élet sok-sok területére. Egy most meghozott jogszabály az októberi választás után korlátozni igyekszik az önkormányzatok jogkörét. Az Országgyűlésben szűkítik az ellenzék lehetőségét, hogy szövetségekre léphessen. A legmegdöbbentőbb azonban az, hogy a színházak is kötőféket kapnak az „új korszak” jegyében. A lényeget Alföldi Róbert úgy ragadta meg, hogy a kultúra és az alkotómunka területén ezentúl bárki köteles volna lojálisan szolgálni a rezsimet. Aki ma szembekerül a miniszterelnök „szellemi rendjével”, legyen az jogász, művész vagy tudós, az egyre inkább azt kockáztatja, hogy kitaszítottá válik. A törvény nem sok jót ígér a magyar művészetek számára. Kundera a Lét elviselhetetlen könnyűsége c. művében írt a totalitárius giccsről, amely akkor lesz uralkodó irányzat, ha egyetlen párt hatalmi monopóliumot szerez. Talán már ennek a jele volt, hogy az Operaházban a hivatalos sajtókampány hatására levették a színről a Billy Elliot-ot. Orbán új színházi törvénye nem csupán elvben rossz, hanem rossz művészetet produkál a gyakorlatban is.

„Ellenzék, lelépni!” Ezzel a címmel figyelmeztet a külföldieknek szóló német közszolgálati rádió arra, hogy Orbán kapcsán nem szabad semmiféle illúziót táplálni. Ezekben a napokban a magyar parlament egy sor antidemokratikus törvényt fogad el. Az ellenzéki pártokat gyakorlatilag megfosztják jogaiktól. A miniszterelnök számára nemigen van fontosabb, de talán nincs is olyasmi, ami előbbre való volna számára, mint hogy ő legyen a vitathatatlan vezér. Ezért is veszi annyira a szívére a választási vereséget. Beavatottak szerint 17 éve hatalmas sebet ütött a lelkén és személyes válságba sodorta, hogy kikapott. Állítólag megesküdött, hogy ha még egyszer hatalomra kerül, többé nem veszik ki a kezéből a kormányrudat. De hát jött az októberi váratlan és érzékeny kudarc. Budapest és több nagyváros elvesztése nagyon fontos üzenetet tartalmazott, mert minden próbálkozás ellenére sem sikerült hidegre tenni az ellenzéket. Ez annál fájdalmasabb volt Orbán számára, mert előzőleg még szánalmasnak nevezte az ellentábort. Most azonban visszavág, hogy bebiztosítsa a NER-t. Vonatkozik ez a parlamenti játékszabályokra, a kultúrára és az önkormányzatokra. A legdrasztikusabb az, hogy gyakorlatilag el lehet hallgattatni az ellenzéki képviselőket az Országgyűlésben. Miközben a T. Ház már eddig is a Fidesz szavazógépeként működött, az ellenzék csupán pántlika volt a kormánypárt kalapján. Kövér László, a szélsőjobbos összeesküvés elméletek hirdetőjeként nemigen szalaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy megbüntesse a másik oldal politikusait, illetve az újságírókat. Orbán az utóbbi hónapokban viszonylag visszafogta magát, főként azért, mert meg akarta szerezni jelöltjének a bővítési biztos posztját. Annak révén ugyanis növelheti játékterét a Nyugat-Balkánon és nagyobb támogatást nyújthat az ottani tekintélyelvű vezéreknek. Amióta Várhelyi Olivér vette az akadályt, a kormányfő megint teljes fokozatra kapcsolt. Soros a civilek, az ellenzék, a dekadens-liberális Nyugat ellen. Szóval és jogszabályokkal egyaránt. Zajlik tovább az ország demokráciaellenes átépítése. A miniszterelnök a látszatdemokrácia határait mind inkább az autoriter, diktátori rendszer felé tolja el. Hogy milyen kevéssé becsüli az EU-t és annak alapértékeit, az kiderül abból, hogy pont aznap fokozták le még tovább Budapesten a Parlamentet, amikor Brüsszelben a magyar jogállam megsértéséről tárgyaltak.

A kommentár mesteri fogásnak (német eredetiben: művészi húzásnak) nevezi, hogy jobboldali-populista Orbán Viktor „egységes kormányzati irányítás alá akarja helyezni a kulturális ágazatot”. A politikus lassan 10 éve tartja keményen kézben az országot. A sajtót javarészt már megszelídítette, elvette az iskolák, egyetemek autonómiáját, nagy károkat okozott az igazságszolgáltatás függetlenségének. A gazdaság egy részét oligarcháknak játszotta át. A kulturpolitikában idáig átláthatatlan viszonyok uralkodnak: ha egy-egy művész nem volt elég elővigyázatos, hatalmas nyomás alá került. Csak morzsák jutottak nekik, a nagy pénzek a klientúrához mentek, amely giccset produkál szakmányban, illetve nacionalista, álkeresztény konjunktúra művészetet állít elő. Az új jogszabály még szorosabbra veszi a hüvelykszorítót. Veheti a kalapján a kulturális sokszínűség maradéka. Az orbáni rendszer a mindent akarja, de közben belefutott egy pofonba az önkormányzati választáson. Ezért most el kívánja érni, hogy az illetékes miniszter beleszólhasson a színházigazgatók kinevezésébe. Az EPP a miniszterelnök értésére adta, hogy elkerülheti a piros kártyát, ha jobb belátásra tér. Ám ahogy kormányoz, abból az derül ki, hogy nála a javulás elképzelhetetlen...