2023. július 19., szerda

MINDIG A MAXIMÁLIS KEDVEZMÉNYT ADJÁK SZIJJÁRTÓÉK A KÍNAIAKNAK AZ AKKUMULÁTORVERSENYBE

24.HU
Szerzők: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA, D. KOVÁCS ILDIKÓ, VITÉZ F. IBOLYA
2023.07.19.


Lassan alig marad olyan térség Magyarországon, ahol ne működne, épülne vagy ne lenne tervben az elektromosautó-iparhoz kapcsolódó beruházás: akkumulátor-, illetve katódgyár, összeszerelőüzem vagy az előbbieket kiszolgáló részegységgyártó. Listába szedtük és térképre vittük mindet.

A világon Kína, Európában pedig Magyarország lesz a piacvezető az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátorgyártásban – ilyen és hasonló nagyratörő tervek bontakoznak ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve tárcája közleményeiből. A kormány arra épít, hogy a Magyarországon megtelepedő akkugyárakból látnák el az európai autógyártókat, ami megkerülhetetlenné teszi hazánkat az európai gazdasági fejlődésében. Nem mellesleg a kormányzat a beáramló működőtőkétől várja a gazdasági növekedést, ami az uniós pénzek elapadásával együtt tűnt el mostanában.

Lassan nem marad olyan térség Magyarországon, ahol ne működne vagy épülne az elektromosautó-iparhoz kapcsolódó gyár, vagy ne terveznének ilyen jellegű beruházást: akkumulátor-, illetve katódgyárat, összeszerelőüzemet vagy az előbbieket kiszolgáló részegységgyártókat. A külügyi tárca befektetési szervezete, a HIPA ugyan cikkünk megjelenéséig nem válaszolt arra, hogy pontosan hol, mi és mekkora állami támogatással épül, de a 24.hu a híradások alapján

negyven akkumulátorgyártással kapcsolatos beruházást


azonosított idehaza, ez 44 üzemet jelent, összesen 7170 milliárd forint értékben. Ez több, mint amennyi pénz (6860 milliárd forint) tavaly befolyt a költségvetés legfontosabb bevételi pillérét jelentő általános forgalmi adóból.

Nemcsak szaporodnak, de egyre nagyobb befektetések is érkeznek a szektorba: 2022 elején 2800 milliárd forintnál tartottunk, tavaly augusztusban 6100 milliárdot mutatott a számláló, azóta pedig újabb ezermilliárd érkezett. Az idén jóformán nem telt el hét úgy, hogy ne jelentett volna be Szijjártó vagy a tárca valamilyen befektetést vagy az akkumulátorpiacot érintő fejleményt.

A világ tíz legnagyobb akkugyártójából négy már megérkezett: közülük a két dél-koreai (a Samsung és az SK csoport) termel is, a kínai óriás, a CATL megkezdte az építkezést Debrecenben, és ugyanott az ugyancsak kínai EVE Energy is bejelentett egy 400 milliárd forintos beruházást...

MI LESZ A SÚLYOS FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐKKEL, HA SZÜLEIK MÁR NEM TUDNAK RÓLUK GONDOSKODNI?

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.07.19.


Az MSZP frakcióvezető-helyettese választ vár a belügyminisztertől arra: mi lesz a Budapesten és Pest vármegyében súlyos fogyatékossággal élők sorsa azután, ha szüleik már nem tudnak róluk gondoskodni?


A kormány ideológusai a jóléti társadalom helyett, a munka alapú társadalomban hisznek, számukra csak a teljesítmény, a profit és a nyers erő számít és érzéketlenek a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek sorsa iránt. A NER rendszerében fokozatosan építették le a fogyatékkal élő embereket is védő garanciákat, amely napjainkra igen nehéz élethelyzetekhez vezetett, ezért Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek: „Mi lesz a Budapesten és Pest megyében élő súlyosan fogyatékos betegek sorsa, ha szüleik már nem tudnak majd róluk gondoskodni?” – címmel.

Egy magára valamit is adó társadalom szolidáris a védtelen honfitársaink iránt, azonban a kormány által kijelölt irányvonalat szép lassan átvette a teljes állami intézményrendszer, így ma már sok esetben csak papíron vannak jogai a kiszolgáltatott helyzetben lévő embertársainknak...

FŰZFA BALÁZS: VERSET ÍRNI KÖNNYEBB? - BESZÉLGETÉS MARKÓ BÉLÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: FŰZFA BALÁZS
2023.07.14.


Diákok előtt beszélgettünk a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. 

Markó Béla költő 1989-től 2005-ig a Látó irodalmi folyóirat főszerkesztője is volt, 1993–2011 között az RMDSZ elnöke, 2004–2007 és 2009–2012 között Románia miniszterelnök-helyettese. 1974-től kezdve több tucat verseskötete, gyerekverskötete, esszékötete jelent meg. Legutóbbi verseskötetei: Bocsáss meg, Ginsberg (2018), Amit az ördög jóváhagy (2019), Egy mondat a szabadságról (2020), A haza milyen? (2021), Már nem közös (2023). Legutóbbi esszékötete: Zsarnokra várva (2022)...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2023/28. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKEMIÉRT VESZÍTÜNK MINDIG? - A KORMÁNYKRITIKUS KÖZBESZÉDBEN KEVÉSSZER HANGZIK EL EZ A KÉRDÉS, HOLOTT FONTOS LENNE VÁLASZOLNI RÁ. ÁLLÁSPONT

MÉRCE
Szerző: TÁRKÁNYI PÉTER
2023.07.18.


státusztörvény megszavazása jó alkalom arra, hogy megkérdezzük: miért buknak el sorra a különböző kormánnyal kritikus csoportok tiltakozásai? A kormánykritikus közbeszédben rendkívül keveset reflektálunk erre, pedig most már igazán ideje lenne feltenni magunknak ezt a kérdést.

Jellemzően az alábbi két magyarázatot kínálják a kormánnyal kritikus, közélettel foglalkozó politikusok, újságírók, megmondóemberek és tapasztalatom szerint gyakran a hétköznapi emberek is:

  1. A magyarok ilyenek, semmi nem érdekli őket, jó nekik ami van. „Birka nemzet vagyunk.”
  2. A Fidesz bedarálta a jogállamot, leuralta az államigazgatást, a gazdaságot és a sajtót, ekkora ellenszélben nem lehet nyerni.

Ebben a cikkben egy harmadik választ is szeretnék felkínálni.

A kormánnyal kritikus politikai/civil csoportosulások azért sikertelenek, mert nem végeznek kellően kiterjedt és mélyreható szervező munkát. Másképp megfogalmazva: a kitűzött célok és a csoportok szervezettsége, beágyazottsága és mozgalmi tudása köszönőviszonyban sincsenek egymással. Az az állításom tehát, hogy ezeknek a kezdeményezéseknek egy jelentős része egy jól működő jogállamban is elbukna.

Mielőtt ezt kifejteném, röviden válaszolok az első két magyarázatra.

1) Véleményem szerint semmilyen nép nem rendeltetett el sem kulturálisan, sem biológiailag ilyen vagy olyan politikai rendszer elviselésére, és erre az egyetemes- és magyar történelem is számtalan példát szolgáltat. Mély meggyőződésem, és utcai aktivistaként tapasztalatom is, hogy az emberek Magyarországon egyáltalán nem közömbösek a közélet kérdései iránt.

2) A NER mindenen áthajtó úthengere valós probléma. Kiterjedt kormányzati propaganda, karaktergyilkosságok, lejáratókampányok, gyűlöletkeltés, a politikai pártok állami finanszírozásának folyamatos csökkentése, civil szervezetek hatósági vegzálása, megfélemlítés, tudatosan épített függőségi viszonyok, kényszerű lojalitás, hallgatás és félelem. A szakszervezetek és a munkajog tudatos korlátozása és bomlasztása. A független állami intézmények beolvasztása és megfosztása vagyonuktól. A gazdaság teljes szektorainak oligarchák és strómanok kezébe helyezése. A rendszerszintű korrupció. A népszavazás intézményének megszüntetése. Az alkotmánybíróság és az ügyészség kiüresítése. Hosszú a lista.

Ezek a problémák valóban nagyon súlyosak.

Azonban ha csak ezekre a külső tényezőkre fókuszálunk, nem tudunk más következtetést levonni, mint hogy Magyarországon 1) semmilyen civil kezdeményezés a kormánnyal szemben nem fog tudni eredményt elérni, 2) választásokon nem lehet leváltani a Fideszt.

Sakk matt? Nem egészen.

Magyarország kormánnyal kritikus részének még mindig óriási erőforrásai vannak. Vannak baloldali, zöld értékek és programok. Még mindig van érdemi eléréssel rendelkező, minőségi és független média. Az akadémiai és tudományos világ szellemi tőkéje rendelkezésre áll – itt rengetegen kritikusak a kormánnyal, ahogy a kulturális és művészeti szférában is. Rengeteg független és ellenzéki önkormányzati képviselő van szerte az országban: teljes önkormányzatokat irányít az ellenzék – köztük szinte egész Budapestet. Működőképes mozgalmak és civil csoportosulások vannak kialakulóban. A szakszervezeti mozgalomban még mindig vannak szívvel-lélekkel küzdő és érdemi sikereket elérő csapatok. Még vannak valódi értékeket képviselő, hiteles politikusok és civil szervezeti vezetők. És rengeteg-rengeteg ember elégedetlen a Fidesz rendszerével. A 40 év alattiak körében kétszer annyi az ellenzéki szavazó, mint a fideszes, és ugyanez igaz a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körére. 2022-ben 2 millióan szavaztak az ellenzéki összefogásra a bénázás és a hiteltelen vezetők ellenére is. Ez még mindig egy óriási hátország, amelyből meríteni lehet.

A fentiek közül egy erőforrást külön szeretnék kiemelni: a Magyarországon élő, kormánnyal kritikus embermilliókat. Nem túlzás állítani: a kormánykritikus csoportok építkezéséhez csaknem végtelen emberi erőforrás áll rendelkezésre.

Akkor mégis miért veszítenek állandóan a kormánnyal kritikus civil mozgalmak és a politikai pártok?

Azért, mert nem végeznek kellően kiterjedt és mélyreható szervező munkát.

Hogyan kell elképzelni a kiterjedt szervezőmunkát végző, politikai győzelmekre képes mozgalmakat? Mondok néhány példát ilyen mozgalmak képességeire:

  • Fél év alatt háromszor le tudnak kopogtatni 80 egyéni választókerületet – benne minden házat és lakást.
  • Le tudnak vezényelni egy két hetes országos sztrájkot 75% feletti részvétellel.
  • Több ezer kiképzett aktivistával el tudnak foglalni és leblokkolni egy építkezést.
  • Egy tömegtüntetésre 450 busszal hoznak vidékről embereket.
  • Egy kampány keretében telefonon felhívnak 1 millió embert.
  • Országszerte 300 helyszínen tartanak félpályás útlezárást.
  • Évi 600 millió forintot összegyűjtenek egy szakszervezeti és mozgalmi szervezőket képző országos oktatási hálózatra.

Ezek elképesztően nehéz feladatok...

ITT OLVASHATÓ

JÁMBOR ANDRÁS: AKKOR KOCSIS MÁTÉ HALKAN, A FOGAI KÖZT AZT MONDTA, HOGY „PEDOFIL”

444.HU / INTERJÚ
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2023.07.19.


- Fidesz-mércével is kemény hadjárat zajlik a Szikra Mozgalom ellen.

- Egy aktivistájukat két hétre ártatlanul előzetesbe helyezték egy mások által elkövetett utcai erőszak miatt.

- Az általa használt lakásban egy laptopon pedofil tartalmakat találtak. A rendőrök szerint az aktivistának nincs köze hozzájuk, de a propaganda már az egész mozgalmat pedofilozza.

- Jámbor András múlt héten halálos fenyegetést kapott.

- Szerinte a titkosszolgálat és Kocsis Máté személyes frusztrációja is benne lehet abban, ami történik.

- „A Fideszben nem szeretik a veszteseket, márpedig Kocsis Máté egy vesztes.”
Interjú a Szikra vezetőjével.

444: Múlt héten a Facebookodra kiraktál egy levelet, amiben „betyárok” pedofiloznak, buziznak téged, és azzal fenyegetnek, hogy randa véged lesz. Kaptál már korábban halálos fenyegetést?


JA: Fenyegető kommentek mindig jönnek, hasonlóan súlyosak is, de hogy valaki veszi a fáradságot, leírja sorról sorra saját kezével, hogyan végzem, és föld alá kerülök, majd keres egy postaládát, feladja a levelet, az mégis valamifajta elszántságról tanúskodik. Lett volna néhány pillanat, amikor meggondolhatta volna, hogy pontosan mit is csinál.

444: Ennyire ritka, hogy egy képviselő kézzel írott levelet kap?

JA: Előfordul, de inkább hivatalosabb, mondjuk végrehajtási ügyekben, amikkel sokat foglalkozunk mostanában, és azokat jellemzően a Képviselői Irodaházba címezik. Ez az egyik párbeszédes irodába érkezett.

444: Volt a mostaninak közvetlen előzménye?

JA: Leginkább az a lejárató kampány, amit a Fidesz folytatott ellenem és a mozgalmunk ellen az elmúlt négy-öt hónapban. Az egész levél tartalmi keretezése erre utal. Nem szándékról beszélek, hanem a gyűlöletről, amit szítanak körülöttünk.

444: Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető fordított előjeleket látott: szerinte magadnak köszönheted a fenyegetést, mert a Szikra mozgalommal „importáltad a magyar politikába az erőszakot”. Az antifás ügyben végig nagyon hangos volt, nemrég pedig azzal kérkedett, hogy megfigyelnek téged. Honnan ez a megkülönböztető figyelem? Van itt valami személyes indíttatás?

JA: Nehéz nem látni személyes indíttatást azok után, hogy 2019 óta minden lehetséges választást elveszített itt, Józsefvárosban és Ferencvárosban. Az önkormányzatin Pikó András verte a jobbkezét, Sára Botondot. Kocsis ezután már el sem mert indulni egyéniben, és tavaly akkorát győztünk a 6. számú választókerületben, hogy az még bennünket is meglepett. Miután a választókerület legellenzékibb részét, a Palotanegyedet korábban leválasztották, nem voltak nagy reményeink, mégis 4 százalékkal nyertünk Józsefvárosban, Ferencvárosban pedig még többel. A Fideszben nem annyira szeretik a veszteseket, márpedig Kocsis Máté vesztes.

444: Személyesen is kifejezte a csalódottságát?

JA: Azt a minimális gesztust sem tette meg, sem ő, sem Sára Botond, hogy gratuláljon a győzelmemhez. Amikor Pikó Kocsist, Sárát, Csárdi Antalt és engem elhívott egyeztetni, akkor sem jöttek el.

Kocsissal sosem beszéltünk egymással. Két hete szembejött a Parlament folyosóján, mondta, hogy szervusz, én, hogy szia, aztán mikor mellém ért, halkan, a fogai között azt mondta, hogy „pedofil” – és azzal haladt tovább. Ez volt Kocsissal az egyetlen személyes interakcióm, mióta képviselő vagyok...

ITT OLVASHATÓ

De nem feltétlenül csak személyes dolog ez. A 2019-es vereséggel úgy 40-50 ember egzisztenciája szűnt meg a kerületben, akik mind szorosan Kocsishoz kötődnek. A Józsefvárosi Újság egykori szerkesztői a kormánypárti Hírnyolcnál kaptak melót, de gyakran ütközök a Képviselői Irodaházban is olyan helyi fideszesekbe, akiket a frakcióhoz kellett fölvenni. Egzisztenciális kérdés is számára, hogy pozíciókat veszített...

A KÉZIVEZÉRELT GAZDASÁG KÖVETKEZMÉNYE A LECSÚSZÁS | PETSCHNIG MÁRIA ZITA A KLUBRÁDIÓBAN | 2023.07.18

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2023.07.18.Hétfőn Kéri, kedden Petschnig. Házastársa után Petschnig Mária Zita közgazdász is eljött a Reggeli személy adásába, és milyen jól tette. Ő Dési Jánossal beszélgetett a 2023. július 18-i Reggeli személyben a magyar gazdaságról, gazdaságpolitikáról és politikáról.

KIK FOGJÁK AZ ORSZÁGOT VISSZABILLENTENI? | KÉRI LÁSZLÓ A KLUBRÁDIÓBAN | 2023.07.17.

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2023.07.17.A 2023. július 17-i Reggeli személyben Kéri László politológus beszélgetett Szénási Sándorral a magyar belpolitikáról, külpolitikánkról, a gazdasági helyzetről, a háborúról, a 2023-as Magyarországról.

KRUSOVSZKY DÉNES: A LEGELVISELHETETLENEBB AZ EGÉSZBEN, HOGY AZ EGÉSZ ELVISELHETŐ

BUKSÓ / PODCAST
Szerző: NYÁRY KRISZTIÁN
2023.07.18.


Krusovszky Dénes 2018-ban megjelent első regénye, az Akik már nem leszünk sosem az év irodalmi meglepetése volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a kötet akkor elnyerte a Libri közönségdíját is. Két hónappal ezelőtt jelent meg a szerző második regénye, és mintha csak az első esetében, most is a jövőbe látott volna. Ráérez vagy tudatosan épít a közéleti aktualitásokra? Miért lett a Levelek nélkül című kötetének főhőse egy kisvárosi tanár, milyen személyes indítatás áll emögött, és miért erős üzenet a státusztörvény idején mindez? Kiderül a Buksó új epizódjából, amelyben Nyáry Krisztián a gyermekvédelmi törvény és a lefóliázott könyvek helyzetéről is mesél, végül tíz tanárokról szóló regényt ajánl.

Top Ten – 10 regény tanárokról:

- Roald Dahl: Matilda. (1988) / Matilda. (Totth Benedek ford.), Kolibri, 2021,

- Mario Escobar: El Maestro. (2021) / A varsói tanár. (Mester Yvonne ford.) Kossuth, 2023,

- Vigdis Hjorth: Lærerinnens sang. 2018 / A tanárnő dala. (Kertész Judit ford.) Polar, 2020,

- N. H. Kleinbaum: Dead Poets Society. 1988 / Holt költők társasága. (Feleki Ingrid ford.) Lazi, 2023,

- Krusovszky Dénes: Levelek nélkül. Magvető, 2023,

- Jean-Claude Mourlevat: La troisième vengeance de Robert Poutifard. 2004 / Putifár tanár úr visszavág. (László Kinga ford.) Vivandra, 2021,

- Marilynne Robinson: Jack. 2020 / Jack. (Mesterházi Mónika ford.), Magvető, 2022,

- Schein Gábor: Megleszünk itt. Magvető, 2019,

- John Updike: The Centaur. 1963. / A kentaur. (Göncz Árpád ford.) 21. Század, 2020,

- John Williams: Stoner. (1965) / Stoner. (Gy. Horváth László ford.), Park, 2020.


A KORMÁNY EGYRE INKÁBB A VICCBEN SZEREPLŐ AGRESSZÍV KISMALACHOZ HASONLÍT A KÜLPOLITIKÁBAN – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.07.19.


Egyelőre nincs semmilyen jele annak, hogy a kormányfő irányt szeretne váltani


Mit nyer ezzel Magyarország…?

A Nagy Bűvésztrükk

Így rántotta le a leplet a végig tagadott magyar–török együttműködésről Németh Zsolt.

Cáfolta Navracsics Tibort az EU költségvetési biztosa

A területfejlesztési miniszter a múlt héten még azt mondta, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély.

Több oka lehet a mély hallgatásnak a többnapos kormányülésről

A propaganda-aktivitásáról is ismert Orbán-kormányról lévén szó, meglehetősen furcsa módon, szinte semmi nem derült ki a múlt hét második felében Sopronbánfalván tartott többnapos kormányülésről.

Mindig a maximális kedvezményt adják Szijjártóék a kínaiaknak az akkumulátorversenyben

Nemcsak az előkészületeket igyekeznek titokban tartani, hanem később is nehéz információt szerezni a gyárakról, a termelésről és az előforduló problémákról. Pedig azokból sincs kevés.

Szorul a hurok a paksi atomerőmű körül

Szijjártó érvei alól lassan kicsúszik a talaj.

Ausztriában arról írnak, hogy Orbán az ide csábított nyugati cégekkel fizetteti meg saját kudarcait

Az előrejelzések szerint az idén még Oroszországban is jobban alakul a gazdasági helyzet, mint a nálunk.

Mindeközben:

Magyarország Bajnokok Ligája-döntőt szeretne rendezni

Ez még nem jelent hivatalos pályázást, azokat 2024. február 24-ig kell benyújtani, majd az UEFA végrehajtó bizottsága jövő májusban dönt a nyolc döntő helyszínéről.

Tízmilliárdok kerültek az egyik leggazdagabb magyartól Orbán Viktor családja felé

Orbán Viktor rohamosan gazdagodó vejének cégbirodalmába 2019 és 2022 között több mint 27 milliárd forint érkezett egy rejtélyes forrásból. A pénz eredetéről Tiborcz István vállalata eddig semmit nem volt hajlandó elárulni. Pedig ez az összeg még az ő mértékével mérve is hatalmas: teljes becsült vagyonának felét-harmadát teszi ki. A G7 azonban most talált egy dokumentumot, amely arra utal, hogy a pénz forrása az ország egyik leggazdagabb embere, Jellinek Dániel lehetett.

Szűk körben hirdeti több száz milliós eladó ingatlanjait a belvárosi önkormányzat

A kerületi ellenzék szerint az értékesítésre váró ingatlanok hirdetését az önkormányzat nem teszi közzé elég széles körben, így szerintük könnyebb baráti kézbe juttatni. A testület ellenzéki frakciója ezért saját maga adott fel hirdetést egy nagy ingatlanértékesítő oldalon.

Orbán Viktor felébredt és kijelölte az első vidéki rozsdaövezeteket

Ezzel egy időben eltörölte a változtatási tilalmat egy XI. kerületi telken.

Tízmilliárdok áramlanak a Kommentár Alapítványhoz

Az alapítvány elnöke Simon Ildikó Beatrix, aki korábban a Miniszterelnökség nemzeti konzultációs államtitkárságának vezetője volt. A lapnál szerkesztőként dolgozik a fideszes L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója, a szerkesztőbizottságban pedig helyet kapott a Századvég Alapítványt elnöklő Lánczi András is.

Fidesz-mércével is súlyos hadjárat zajlik a Szikra mozgalom ellen

“Kocsissal sosem beszéltünk egymással. Két hete szembejött a Parlament folyosóján, mondta, hogy szervusz, én, hogy szia, aztán mikor mellém ért, halkan, a fogai között azt mondta, hogy „pedofil” – és azzal haladt tovább. Ez volt Kocsissal az egyetlen személyes interakcióm, mióta képviselő vagyok.”

Pankotai Lilit halálosan megfenyegették

Ha ésszel nem megy, majd megy erőből…

A kétfarkúak önálló polgármesterjelöltet indítanak Újpesten

Nagy Dávid mind a jelenlegi ellenzéki, mind a korábbi fideszes kerületvezetést kihívná.

Újabb sajtópert vesztett az Origo

Idén is folyamatosan bukja a sajtópereket az ellenzéki pártok és vezetőik ellen a kormánypárti médiabirodalomba tartozó internetes oldal.

AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS MÉG MINDIG MEGOSZTÓ TÉMA - GÁL TAMÁS EGYETEMI DOCENS, ÉGHAJLATKUTATÓ

SZEGED TV STÚDIÓ
Műsorvezető: LAKNER ZOLTÁN
2023.07.15.Lakner Zoltán nem napi politikáról, mégis közügyekről beszélget vendégeivel, kötetlenül és ami a legfontosabb: szabadon. A műsor célja, hogy olyan témákról szóljon, amikre a folyamatos hírözön alapzaja közepette igazán oda kellene figyelnünk, de valahogy mégsem jut rájuk elég idő, és amik gondolatokat ébresztenek, tanulhatunk belőlük.

Másfél-két foknyi felmelegedés a Földön, és elindulnak azok a klimatikus folyamatok, aminek a végén az éghajlat nem lesz alkalmas az emberi életre. A klíma "köszöni", ekkor is "jól lesz", megtalálja majd az egyensúlyt a bolygón, de már az emberiség nélkül. Erről is beszél Gál Tamás szegedi éghajlatkutató, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékét vezető egyetemi docense.

HITLER IDEJÉBEN A SVÉD TÁRSADALOM NAGY RÉSZE SZIMPATIZÁLT A NÁCIKKAL." | GERVAI ANDRÁS

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLEKŐTT
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2023.07.18.


Gervai András írótól megtudhatjuk, mi történt azokkal az emberekkel, akiket elárult a hazájuk. Például a magyar zsidókat mentő, svéd Raoul Wallenberggel, akinek emlékét senki nem ápolja, vagy angol kémmel, aki tolmácsolt Leninnek, Hajós Edit, nyolc évet töltött magánzárkában a Rákosi-rendszerben… A Klubdélelőtt 2023. július 8-i adásában Kun Zsuzsa Gervai András íróval beszélgetett.

KI AKARJÁK CSALNI A LAKOSSÁG MEGTAKARÍTÁSAIT, MERT EL AKARJÁK LOPNI A LAKOSSÁG 6-7 EZER MILLIÁRD FORINTJÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.07.19.

A lakossági megtakarítások állampapírokba való "átmozgatása" a lakosság pénzének ellopását jelenti


A gazdaságfejlesztési államtitkár megnevezte a lakossági folyószámlákon tartott összeget, ami azt jelenti, hogy a csőd szélén táncoló Orbán-rezsim már szemet vetett a lakosság 6-7 ezer milliárd forintos megtakarítására. Túri Anikó a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott, hogy ekkora összeget már „érdemes lenne megmozgatni”, amiről a magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat elveszítő magyaroknak már lehet fogalmuk, mit jelent. A lakossági betéteket magasabb kamatígéretekkel át akarják irányítani az állampapírokba, hogy hozzáférhessenek, majd ellopják.

Nincs fedezete ennek a kormánynak arra, hogy az állampapírokba fektetett pénzek magas hozamát megfizesse. Ezek az ígéretek csak azt a célt szolgálják, hogy a lakosság önként átvigye a pénzét („megmozgassa”) az állampapírokba, ahol ők hozzáférhetnek. Ha hozzáférhetnek a lakossági megtakarításokhoz, akkor azonnal hozzá is nyúlnak, mert szükségük van rá, és ennek megszerzése a cél, s ez lesz a második „megmozgatás”: a 6-7 ezer milliárd forint ellopása. Majd azt mondják, hogy a hazának szüksége volt rá a háború miatt, esetleg a békekölcsönhöz hasonlóan adnak helyette egy semmit nem érő papírt, amit soha nem lehet beváltani, esetleg kisorsolnak majd érte évente egy Zsigulit.

Az államtitkár az inflációval indokolta, hogy a bankoknak saját ügyfeleiket kell rábeszélniük arra, hogy ne náluk tartsák a pénzüket, hanem fektessék inkább állampapírokba. Erre kötelezi őket a kormány, ami abszurdum. Ha a bankokkal vásároltatnak állampapírokat a náluk levő lakossági megtakarításokból, és nem tudják visszafizetni a pénzt, akkor a bankok csődbe mennek, bankpánik tör ki, és katasztrofális események indulnak be. Ha viszont a lakosság magától átviszi a pénzét, és állampapírba fekteti, akkor csak simán ellopják az emberek pénzét. Ez a cél.

Ezért felhívjuk mindenki figyelmét, nehogy eszébe jusson elhinni az Orbán-rezsim hazugságait, nehogy bárki is egy tolvajok és dilettáns szélhámosok által csődbe vitt állam semmit nem érő papírjaiba fektesse a pénzét, nehogy bárki elhiggye a fedezet nélküli hazug ígéreteket a magasabb hozamokról, mert aki ezt teszi, az elveszíti a pénzét. A háborúra és a szankciókra fog hivatkozni Orbán, és hazafias kötelességnek fogja nevezni, hogy mindenki az államnak „adja” a megtakarított pénzét, amit valójában csak ellopnak tőle, és nem tehet ellene semmit.

Világos az üzenet: szemet vetettek a lakosság pénzére, mert már sehonnan nem tudnak pénzt szerezni. Piramisjátékot játszik Orbán, és most a lakosság pénzét akarja elvenni. Orbán lesöpri a padlást, mint a kommunisták, de ezt nem erőszakkal akarja elérni, hanem hazug ígéretekkel és indoklással ki akarja csalni az emberek pénzét, hogy önként adják oda neki, amit soha nem kapnak vissza. Ha a magyar állam fizetőképes lenne, ha a magyar állampapírok érnének bármit, akkor a külföldi befektetők megvennék a magyar állampapírokat, nem kellene Józsi bácsinak megvenni.

Eddig kifosztották az államot, és mindent szétloptak, elpazaroltak, most pedig ki akarják fosztani az embereket is. A szőrét hullató felcsúti sunyi vidéki róka ott ólálkodik az emberek megtakarításai körül, mint a tyúkólak körül, és keresi, kinek a pénzét lophatja el. Saját strómanjától, oligarcháitól, a lányától és a vejétől nem szedi vissza az ellopott százmilliárdokat, magától nem von meg most sem semmit. Csak a lakosság kemény munkával megkeresett megtakarításait akarja ellopni. Aki odaadja Orbánnak a pénzét, az búcsút inthet neki, soha nem lát belőle egy fillért sem.

Az egyetlen okos dolog a lakossági megtakarításokat külföldi bankokba menekíteni az EU-ban, ahol biztonságban van. Mert ha önként nem adja oda a lakosság a 6-7 ezer milliárdot ennek a sötét bűnözőnek, akkor Orbán megtalálja a módját, hogy akár a bankszámlákat is lesöpörje, mert az uniós támogatások nélkül a világ legnagyobb inflációjával, a pazarló gazdaságpolitikával, a piacot megszüntető protekcionista, korrupt gazdasággal rohan a csőd felé. Ezért el kell dugni előle minden pénzt, különben ellopja. Önként pedig senki ne ada oda a tolvajnak a pénzét!

CÁFOLTA NAVRACSICS TIBORT AZ EU KÖLTSÉGVETÉSI BIZTOSA, A MAGYAR DIÁKOK MÁR SZEPTEMBERTŐL KIMARADHATNAK AZ ERASMUS PLUSZBÓL

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)
2023.07.19.


A területfejlesztési miniszter a múlt héten még azt mondta, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély.

– Még mindig az alagútban vagyunk. De én optimista vagyok és mindig látom az alagút végét. Végülis ez nem egy hosszú alagút – ezzel a hasonlattal világította meg Johannes Hahn költségvetési biztos, hogy hol tartanak a megbeszélések Magyarországgal a felfüggesztett uniós pénzek felszabadításáról. A politikus brüsszeli tudósítók egy csoportjának, köztük a Népszava újságírójának beszélt kedden a közösségi büdzsével kapcsolatos friss döntésekről és elvárásokról.

A politikus szerint továbbra is várják a magyar kormánytól a jogállamisági eljárásban zárolt 6,3 milliárd euró feloldásához szükséges korrupcióellenes intézkedések teljes végrehajtását. Idetartoznak azok a jogszabályok és rendelkezések, amelyek feloldanák az Erasmus plusz oktatási csereprogram és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési program leblokkolt finanszírozását is. Jelenleg 21, modellt váltott magyarországi egyetem van kizárva ezekből az európai együttműködésekből az irányító testületeikre jellemző összeférhetetlenség miatt. Johannes Hahn kérdésünkre megerősítette:

ha záros határidőn belül nem sikerül megállapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között, akkor sok diák és tanár számára már idén ősztől megszűnik a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a múlt héten még azt mondta a magyar sajtónak, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély.

Navracsics Tibor az Erasmus-ügyről: Nem tudok semmilyen „apokaliptikus” határidőről

Azt mondta, már csak a Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e és mikor az…

Az Erasmus plusz mellett veszélybe kerülhet a magyar egyetemek részvétele a Horizont Európa programban is

Olyan intézmények kutatócsoportjai is kiszorulhatnak az uniós…

A költségvetési biztostól azt is megkérdeztük, hol tartanak a megbeszélések az összeférhetetlenség megszüntetését szolgáló feltételek teljesítéséről. Navracsics szerint ugyanis azért nincs előrehaladás, mert az Európai Bizottság egy hónapja nem reagál a legfrissebb magyar javaslatokra...

AZ ELNYOMÓ RENDSZER KEVÉS, A BŰNÖKHÖZ ROSSZ MINŐSÉGŰ EMBEREK KELLENEK – BORHI LÁSZLÓ NÁCIK ÉS KOMMUNISTÁK MEGDÖBBENTŐ KÖZELSÉGÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.07.18.


A Jelcin-éra oroszrajongása nyugati önbecsapás volt, Moszkva már a kilencvenes években a sztálinizmus felé kacsingatott, Vlagyimir Putyin pedig mintaként tekint a diktátor külpolitikájára – mondja Borhi László, a bloomingtoni Indiana Egyetem professzora. A történészt magyarul most megjelent, A túlélés stratégiái – Élet és halál a náci és a kommunista diktatúrákban (1944-1953) című kötete nyomán kértük interjúra. Borhi kutatásának egyik fő tanulsága, hogy a legbeszorítottabb helyzetben is lehet jó döntést hozni, a bűnök mögött pedig nem a rossz körülmény a döntő, hanem a „szar ember”.


A túlélés Terrence Des Pres író szavaival „élet extrém körülmények között”. Borhi László ezt a megfogalmazást a náci táborok világára ugyanúgy érvényesnek tartja, mint a könyve témájául választott egyéb terekre is: 1944 Magyarországára, a gettóra, a deportáltak világára, Budapest rettenetes, 1944-45-ös telére, végül Rákosi sztálinista uralmára, melyben magát a politikai rendszert kellett túlélni. Az elnyomó rendszerekben, nehéz körülmények között felnőtté váló emberek sajátos módszereket és magatartásformákat fejlesztettek ki, hogy átvészeljék a kort. A túlélés így szerzett tudománya merőben eltér a demokráciák gyakorlatától – szól Borhi egyik következtetése.

Extrém példa a könyvből Brunner Oszkár vállalkozó esete, aki a végsőkig vitte a túlélés stratégiáját: azért csatlakozott a nyilasokhoz és azért ölt, hogy védje önmagát és családját, miközben tanúvallomások igazolják, hogy azért alkalmazott zsidó embereket, hogy menedéket adjon nekik a biztos haláltól. „Akkor tehát Brunner háborús bűnös, mentőangyal vagy mindkettő egyszerre? A választ talán soha nem fogjuk megtudni” – zárul az egyik példa a több tucatból, mellyel Borhi a 20. század bonyolultságát jellemzi.

A történész 1986-ban diplomázott az ELTE történelem–angol szakán, majd 1988-tól az egyesült államokbeli Indiana Egyetemen folytatta tanulmányait. Volt a Dartmouth College vendégoktatója is, kutatott Moszkvában és Párizsban, a kilencvenes évek végétől pedig ismét Bloomingtonban oktat, közben az ELKH Történettudományi Intézet Jelenkortörténet témacsoportjának tudományos tanácsadója. A Válasz Online magyarországi látogatása közben kérte interjúra...

TÍZMILLIÁRDOK FOLYTAK AZ EGYIK LEGGAZDAGABB MAGYARTÓL ORBÁN VIKTOR CSALÁDJA FELÉ

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2023.07.19.


Orbán Viktor rohamosan gazdagodó vejének cégbirodalmába 2019 és 2022 között több mint 27 milliárd forint érkezett egy rejtélyes forrásból. A pénz eredetéről Tiborcz István vállalata eddig semmit nem volt hajlandó elárulni. Pedig ez az összeg még az ő mértékével mérve is hatalmas: teljes becsült vagyonának felét-harmadát teszi ki. A G7 azonban most talált egy dokumentumot, amely arra utal, hogy a pénz forrása az ország egyik leggazdagabb embere, Jellinek Dániel lehetett.

Jellinek és Tiborcz kapcsolatáról sokszor sokan sejtették már, hogy túlmutatnak a nyilvánosságra hozott tőzsdei ügyleteken, cég- és ingatlan-adásvételeken. Ezt a felek rendre cáfolták, és korábban nem is sikerült alátámasztani, hogy a hagyományos üzleti kapcsolatnál szorosabb pénzügyi viszony van a két milliárdos között. Az említett dokumentum és az ez által jelzett pénzmozgás az első olyan, amely erre utal. Jellinek Dániel, aki a G7 tapasztalatai alapján korábban mindig reagált a hasonló megkeresésekre, ezúttal is fogadott minket. Ám miután egyértelmű lett számára, hogy miről kérdezzük, kérdéseinkre írásban már az ügyvédje reagált, és megtiltotta, hogy bármit nyilvánosságra hozzunk válaszaiból.

Budapesti autószalonoktól a rejtélyes tízmilliárdokig

Pécs külvárosában, úton az ország egyik legmagasabb tévétornya felé egy ház előtt egy Porsche parkol három tölgyfa szomszédságában. A tölgy a bükkfavirágúak rendjébe tartozik. Ennek a rendszertani kategóriának a latin nevéről, a Fagalesről nevezték el a Porsche fölé magasodó házba bejegyzett egyik céget. És ez az a szó, amely egy céges dokumentum egyik mellékletében megbúvó táblázatban feltűnve megmutatja több tízmilliárd forint útját Jellinek Dániel felől Tiborcz István irányába.

A Fagales Zrt.-t hat éve alapította egy akkor 36 éves vállalkozó, Hornung Áron. A Hornung név országos szinten nem igazán ismert, helyi ingatlanos körökben azonban jól cseng. A család 2006 óta a Duna House (DH) pécsi franchise-tulajdonosa, ma már négy irodájuk van a megyeszékhelyen, és további egy Komlón.

Hornung Áron pályafutása ennek ellenére nem az ingatlanbizniszben kezdődött: egy autókereskedőnél dolgozott értékesítési vezetőként, több szalon eladásait irányítva. A 2008-as válság kirobbanását követően azonban visszatért a családi üzlethez, fél év múlva pedig már irodavezetőként felelt a DH pécsi Király-házi kirendeltségéért. Az irányítása alatt álló iroda, illetve később irodák, országos szinten is kiemelkedően teljesítettek: sorra érték el az országos dobogós helyezéseket a DH versenyében.

Nem kellett sok idő, hogy Hornung Áron a franchise-t felügyelő cégben is fontosabb szerepet kapjon. 2015-ben a vállalat ügyvezetője lett, és ezzel egy időben egy BMW-ért és egymillió-ötvenezer forintért cserébe 35 százalékos tulajdonrészt is szerzett az így teljesen családivá váló pécsi DH-bizniszben*.

Hornung Áron első saját cégének, a Fagales Zrt.-nek is az ingatlankezelés lett a főtevékenysége. A szektor nagyon pörgött ekkor Baranya megyében, Hornung maga is többször nyilatkozott arról, mennyire kelendőek az ingatlanok a térségben. A családi cégnek is jól ment: az elmúlt öt évben összesen több mint 100 millió forint osztalékot vettek ki belőle...

ALAKUL AZ EURÓPAI MÉDIATÖRVÉNY, SZABÁLYOZNÁK AZ ÁLLAMI REKLÁMKÖLTÉST ÉS ELLENŐRIZNÉK A KÖZSZOLGÁLATI MÉDIA PÁRTATLANSÁGÁT

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN (BRÜSSZEL)
2023.07.19.


Mélyen belenyúlna a magyar médiapiaci viszonyokba a sajtószabadság biztosításáról készülő brüsszeli jogszabály, amelynek végleges szövegéről még nagy viták várhatók.

Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi szakbizottsága (LIBE) kedd délelőtt elfogadta a tömegtájékoztatás szabadságáról szóló európai jogszabály tervezetéről szóló véleményét. Ezzel a képviselő-testület egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kialakítsa álláspontját a törvény szövegéről. A rendelettervezetről szeptemberben szavaz az EP kulturális és oktatási bizottsága, majd a plenáris ülés várható jóváhagyását követően megkezdődhetnek a tárgyalások a kormányokat képviselő EU Tanáccsal a jogszabály végső formába öntéséről.

Az Európai Bizottság (EB) tavaly szeptemberben tette közzé javaslatát a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról. Szándékai szerint a kötelező erejű rendelet új szabályokat határozna meg a médiapluralizmus és a médiafüggetlenség védelme érdekében. Az EB megerősítené a közszolgálati média függetlenségének garanciáit, átláthatóvá tenné a média tulajdonviszonyait, biztosítékokat vezetne be a médiakoncentráció megakadályozására és létrehozná a Médiaszolgáltatásokat Felügyelő Európai Testületet a tömegtájékoztatás szabadságának folyamatos monitorozására. Az előterjesztést motiválta a kormánypártok által letarolt magyarországi média helyzete is.

A hétfőn elfogadott parlamenti szakbizottsági vélemény több helyen módosít az eredeti javaslaton.

Egyik sarkalatos pontja szerint az állami reklámokat és pénzügyi támogatásokat elosztó hatóság egyetlen médiaszolgáltató számára sem juttathat nagyobb támogatást, mint az e célra elkülönített költségvetésének 15 százaléka.

A hatóságnak nyilvánosan hozzáférhetővé kell tennie a pénzügyi támogatásokról szóló részletes információkat és továbbítani azokat az európai felügyeleti szervnek.

A jóváhagyott szöveg alapján az Európai Bizottság felhatalmazást kap arra, hogy vizsgálatot indítson a média függetlenségét és sokszínűségét fenyegető piaci összefonódások vizsgálatára és a beavatkozásra. Az értékelés kiterjedne a nyomtatási és a terjesztési piacra is. Ha az EB súlyos kockázatokat tapasztal, előírhatja például, hogy a médiapiaci koncentrációban résztvevők lépjenek vissza a társulástól. A képviselők véleménye szerint a brüsszeli testületnek döntése során figyelembe kell vennie, ha az adott tagállammal szemben folyik a 7. cikkelyes eljárás a médiaszabadságot érő veszélyek miatt (Magyarország esetében ez a helyzet)...

EZT POFÁZZÁK MIÓTA - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.07.19.


Viharos jó reggelt kívánunk! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele, amiben az elmúlt 24 óra legfőbb híreit gyűjtöttük össze.