2016. november 11., péntek

BEMUTATJUK ROGÁN ANTAL SÖTÉT OLDALÁT, A FANTOMMÁ VÁLT KERTÉSZ BALÁZST

INDEX.HU
Szerző: PANYI SZABOLCS-DEZSŐ ANDRÁS- HAVA NIKITA
2016.11.11.


Hosszú hónapokig nyomoztunk egy titokzatos férfi után, ám minél közelebb értünk hozzá, a nyomai annál gyorsabban tűntek el mindenhonnan. Nemcsak őt bizonyult lehetetlennek elérni, de letagadták vagy csöndbe burkolóztak a barátai, kollégái, üzletfelei is. Ahogy kutatni kezdtünk, fotók tűntek el a netről, sőt hirtelen felszámolódott egy gyanús cége is. Szerencsére mindvégig egy lépéssel előrébb jártunk. Nyomozásunk eredményét tíz fejezetben mutatjuk be videókkal, fotókkal, dokumentumokkal alátámasztva. 
          
A fejezetek a következőkről fognak szólni:

I. Rogán Antal az Indexnek letagadta, de videókkal bizonyítjuk látogatásait az Aulich utca 3-ban. Itt van dr. Kertész Balázs, Rogán belvárosi jobbkezének irodája. Volt, hogy egymás után pár perccel mentek be az épület kapuján, és harmadikként még Habony Árpád is befutott.

II.  Kertész lehet a kulcs Rogán ügyeinek megértéséhez. Érdekszövetségük a Fidelitas idején köttetett. Egy óbudai kitérő és pár Tarlós-konfliktus után, a későbbi alpolgármester Puskás Andrással trióvá kiegészülve 2002-ben a Belváros meghódítására indultak.

III.  Rogán és Kertész neve közösen először a K&H-botrányban merült fel. Egy feljegyzés szerint Kertész „intézi Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit”.

IV. A Belvárosban Kertész lett Rogán háttérbe húzódó gazdasági jobbkeze, az ingatlaneladási rendszer meghatározó figurája, annak jogi tökéletesítője.

V. Kertész Balázs cége, a félmilliós törzstőkével alapított Monavis maga is furcsa úton jutott hozzá 150 milliót is érő, évekkel korábban önkormányzati tulajdonú irodájához.

VI. 2010 után Kertész „bebábozódott, visszavonult, eltüntette az internetről a róla szóló adatokat, elérhetetlen lett. De a szálak rendre hozzá vezetnek: kiderítettük, Kertész feleségéhez került Rogán Antal „találmányának üzleti hasznosítása is.

VII. A Rogán körüli ügyvédháló közepén is Kertész áll: Kosik Kristóftól a belvárosi jegyzőig Kertész pázmányos jogász évfolyamtársai bukkannak fel kulcspozíciókban.

VIII. Rogán egy oroszügyi tanácsadót vett maga mellé, aki az ő felhatalmazásával ment ki Kurszkba, de ott Kertész Balázzsal közös cégének hozott össze egy üzletet. Roszatom-közeli pénzről lett volna szó, de kutakodásunk után lefújták a bizniszt.

IX. Arról is videónk van, hogy egy grúz exminiszterelnök beszélgetett Kertész irodájánál egy erőműprojektről, ahol az Exim neve is elhangzott. A külügy tud is egy grúz erőműprojektről, de állítja, Kertész az Eximbankkal nem áll jogviszonyban. A bank vezérigazgató-helyettese a már említett Puskás András, aki Rogán és Kertész mellett a trió harmadik tagja.

X. Rogán letagadta a találkozókat és szoros kapcsolatát Kertésszel. Sőt, egy órával válaszuk elküldése után hivatalos Facebook-oldaláról eltűnt az egyetlen olyan fotó is, amin tavalyi miniszteri beiktatásán a vendégek között jól felismerhetően látszik Kertész Balázs...

ITT OLVASHATÓ.

A MARKETING, AMIVEL TRUMP MINDEN JÓZAN ÉSZT FELÜLÍRT

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.11.11.


Most mindenki megpróbálja fejteni, hogy Donald Trump mitől és miért nyerhette meg a választásokat. Lehet mindent mondani, de a lényeg a marketingben található. Trump választási kampányában egyáltalán nem akart észérvekkel szembesülni, nem akart válaszolni, nem akart belemenni nehéz dolgokba. Helyette megadta azt, amire jelen pillanatban a "tömegnek" szüksége volt!


Mi volt az üzenete?

1. Én gazdag vagyok, nekem már nem kell lopni

2. Én megvalósítottam az amerikai álmot, neked is elő fogom teremteni

3. Minden probléma okozója a korrupt politika és a gazdasági bevándorló. Mi a megoldás? Mindenki hazaküldünk.

4. Miért élsz szarul? Mert a nagy amerikai multik külföldön gyártatnak. Ennek most vége, őket is elővesszük.

5. Én igazi amerikai vagyok. Amerika a világ közepe.
Lehetne még sorolni a legfőbb üzeneteket, de a lényeg ennél sokkal butább és egyszerűbb. Donald Trump fogta magát és kivonult a Facebook&online világba, kizárólag a megosztásokra koncentrált. Megosztani pedig mit osztanak meg az emberek leginkább? Azokat az üzeneteket, amik álindoklást nyújtanak számukra kilátástalan élethelyzetük miatt. Aztán az ismerősök is tovább osztják, hiszen ők is kilátástalanul élnek.

A középpontban a közösségi panaszkodás áll.

Ez egy újfatja politikai elit kezdete, amit Trump meg tudott nyitni. Előjött a politikai semmiből és tiszta, egyértelmű panaszáradattal gyakorlatilag visszamondta az amerikai népnek, ami amúgy zavarja őket. Nem foglalkozott a megvalósítással, a racionalitással. A nép pedig kajálta, hiszen ők sem foglalkoznak a racionalitással.

Egy picit a BREXIT-hez tudnám hasonlítani a helyzetet, amikor a popularista online marketingvitéz politikusok visszamondták a briteknek (azon belül is a többségben élő képzetlen réteget célozva) azt, amit hallani akarnak. " Ha majd kilépünk, akkor jobb lesz, mert minden probléma okozója a....". Most meg pislognak, és nem értik mi történik velük...
 

ANIKÓ ASSZONYNAK EBBE IS PONTOSAN ANNYI BELESZÓLÁSA VAN, MINT A SAJÁT KIS TYÚKSZAROS ÉLETÉBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.11.11.


...Egészséges moralitású embert semmilyen formában nem érdekel, hogy egy politikus milyen jellegű orgiákon vett részt 5-10-20 évvel ezelőtt. A magánélete viszont addig magánügy, amíg nem száll bele mások magánéletébe. Még az sem releváns, hogy hazudik az életéről, vagy sem. De aki belemegy mindenki más melegségébe és egyfajta politikai programmá teszi ezeknek az embereknek az üldözését, az a saját szennyes, vagy éppen patyolattiszta magánéletét is közüggyé teszi. Aki buzizással, zsidózással, cigánybűnözéssel épített magának szavazói bázist, az előbb-utóbb ott találja magát, ahol most Vona Gábor.

Az, hogy ma Vona Gábor kapcsán nem az a téma, hogy miként végzi a munkáját, hogyan látja el a rábízott feladatokat, esetleg mennyire él vissza a közpénzzel, hanem az, hogy 15 éve homoszexuális hajlamait élte ki éppen (teljesen irreleváns, hogy igaz, vagy sem), az nagyban köszönhető Vona Gábornak. Aki egyre magasabbra tette a kirekesztő uszítás mércéjét, a nagytestvér pedig szép lassan beelőzte. A pöcegödör tartalma most rá, feleségére és családjára fröccsent. Törvényszerűen. Az más kérdés, hogy ha fejet lehajtva, engedelmesen megszavazta volna az élőisten erőlködését, akkor most nem ez lenne.

Ezzel el is érkeztünk a legaggasztóbb vonatkozásához (nem Anikó asszonynak) ennek a történetnek. Hogy újabb mérföldkövét köröztük le a magyar média TV2-vel fémjelzett mélyrepülésének, és a magát kormánynak nevező maffia napi karaktergyilkossági gyakorlatának. A konkrét szereplő(k) személyén túl megint egy lépéssel távolabb kerültünk a normalitástól, az emberi jóérzéstől, a moralitástól és az egészséges jogállamtól úgy általában. Egy olyan országban, ahol az emberek teljesen közönyössé váltak a napi korrupciós ügyekkel kapcsolatban, ott Vajna András bulvármocska mossa az agyakat. Öl, butít és nyomorba dönt.

Ott nem az a kérdés, hogy mennyit lopnak el a képernyő előtt butuló polgártól, hanem hogy Vona Gábor, buzi-e vagy. Ott létkérdés az állampárti maffia számára, hogy a keményen hülye kisember még véletlenül se a teljesítménye, munkája, eredményei alapján formáljon véleményt a politikusokról, hanem a magánéleti trágyájuk függvényében. Ott ezek a mocskos módszerek válnak a normalitás részévé, ott bárkiről, bármikor elkészülhet egy ilyen anyag.

Fentebb kifejtett fenntartásaimmal együtt persze pontosan értem Vona Gábor feleségének fájdalmát és kiborulásának okát. Talán megérteni is képes vagyok. A fenntartásaimat ajánlom figyelmébe, egyúttal üzenem neki, hogy Lévai Anikótól ne várjon csodát. Anikó asszonynak ebbe is pontosan annyi beleszólása van, mint saját kis tyúkszaros életébe. Semennyi. (Ez őt sem fogja felmenteni semmi alól.) Talán Rogán Cecíliával még érdemes lenne megpróbálkozni. Mégiscsak ő a propagandafeleség.


ITT OLVASHATÓ

DONALD TRUMP A PÁVATÁNC ELSŐ LÉPÉSEIT PRÓBÁLGATJA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.11.11.


Orbán Viktor ismét fellebbentette előttünk politikai ars poétikáját. Ezúttal Donald Trump frissen megválasztott amerikai elnök erényeit sorolva rajzolta meg éles kontúrokkal, milyen világot szeretne építeni a szövetségesei segítségével. Nincs abban semmi meglepő, ha Orbán Trumpért szorított a tengeren túli versenyfutásban, ám azt állítani, hogy általa majd jobb lesz a világunk, finoman szólva is butaság volt. Persze mondhatjuk azt, hogy a magyar miniszterelnök legalább következetes, hiszen ő volt az első a szabad (?) világ vezetői közül, aki beállt a republikánus jelölt mögé, ám az új elnök egyelőre sötét ló a politika nagy prérijén, és fogalmunk sincs, merre veszi az irányt a következő négy évben.

Voltak már az Egyesült Államoknak szerény képességű, sőt kifejezetten ostoba elnökei is, annyi indulatot azonban valószínűleg egyetlen vezető sem váltott ki a közvéleményből, mint Donald Trump. Megnyilatkozásai szélsőségesek, sértőek, olykor alpáriak voltak, intellektusa kifejezetten gyatra, vitastílusa a a falusi kocsmák hangulatát idézi. Európából nézve nem ígért túl sok jót ez a kampányszereplés, ám Trump mögött nyilván volt egy komoly kommunikációs csapat, amely finom receptoraival mérte az amerikai átlagpolgár reakcióit. Trumpnak csak úgy volt esélye, ha teljesen le megy kutyába, olyan indulatoknak enged szabad áramlást, melyek a társadalom legmélyebb bugyraiból törnek a felszínre.

Számunkra azért volt szívszorító élmény ez a kommunikációs stratégia, mert kísértetiesen hasonlít az Orbán-kormány permanens kampányához. Nincsenek tabuk, embercsoportokat, vallási közösségeket lehet gyalázni, egymás ellen lehet hangolni családtagokat, barátokat, munkatársakat. Sajnos a politikában (nem csak itthon) ma már nincsenek közösen megállapított és elfogadott határok, melyeket minden érintett politikai csoportosulás tiszteletben tart. A nyílt rasszizmus a faji alapon való politizálás épp úgy belefér egy ilyen kommunikációs térbe, mint a nők méltóságának megtiprása.

Trump és Orbán is jól tudja, hogy legfőbb fegyverük az érzelmek felkorbácsolása, lázadás a konszenzusos politizálás ellen, az egész pályás letámadás mindenhatóságának fenntartása. Orbán nem akar minden magyar miniszterelnöke lenni, Trump nem akar minden amerikai elnökévé válni. Orbán a békemenetes, érte akár a kútba is ugró, tévedhetetlenségében egy percig sem kételkedő magyaroknak kommunikál és tesz gesztusokat, a többiek érjék be annyival, hogy nem vesztik el az állásukat, vagy hagyják nyugatra távozni őket. Amerikai favoritjának győzelmétől azt várja, hogy nem kéri majd számon rajta a tengeren túli nagyhatalmi és gazdasági érdekek csorbítását...

ITT OLVASHATÓ

DEMOKRÁCIA, MELLBIMBÓK NÉLKÜL

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: fsp
2016.11.11.


Gratulálok! Micsoda nagyszerű hír! A demokrácia még mindig él.” Így kommentálta Orbán Viktor Donald Trump győzelmét a Facebookon. Akkor hát, fussunk neki.

Egykori főszerkesztőm, Árkus József járta ki annak idején a pártközpontban, hogy a Ludas Matyi karikatúristái mellbimbókat rajzolhassanak a hölgyeknek. Akkoriban még ott lehetett ilyen dolgokat elintézni. Talán hamarosan megint így lesz, de ne szaladjunk ennyire előre.

Árkus előtt ugyanis a félmeztelen hölgyekről készült rajzokon nem volt látható mellbimbó, nyilván még érvényben volt A Tanú Virág elvtársának bölcs útmutatása: Gogolák elvtársnő, hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának.

Árkusnak sikerült kijárnia ezt a korszakos változást. E ma már mulatságosnak tűnő „szextett” hátterét később sokszor mesélte haknikon, Ludas-fórumokon, interjúkban. Azt szokta mondani: nem jó az, ha a lapban mellbimbó nélkül megjelenő hölgyek látványán nő fel egy nemzedék. Azért nem, mert ha majd az ily módon felserdült férfiember az életben találkozik az igazival, megijed, mert nem volt rá felkészítve, hogy egy számára ismeretlen kitüremkedés is van a nőkön.

Most megint felnő egy generáció, aki nem fogja tudni, hogy nem minden az, aminek látszik.
Konkrétan a demokráciára gondolok, mint majdnem mindig, amikor írni kezdek. Azok a fiatalok, akik a Nemzeti Együttműködés Rendszerével egyidőben kezdtek eszmélni a világra, és most igyekeznek értelmezni az őket körülvevő valóságot, hajlamosak lesznek azt gondolni, hogy az a demokrácia, amit maguk körül látnak...

ITT OLVASHATÓ

HOGY GYORSABBAN ÉRJENEK A KIDOBOTT KENYÉRDARABHOZ, MINT A KÓBOR MACSKÁK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.11.11.


Gyanítom, hogy a tél és a tavasz slágere nem a térdben kikönyökölt macinaci lesz farzsebbe tömött taknyos zsebkendővel és antennás svájcisapival, hanem a nyugdíjemelés. Vagy a nyugdíj nem-annyira emelés.

Miután a nyugdíjasok potenciális, sőt, kifejezetten potens szavazók, mindenki rárepül a témára, mint pulyka a friss takonyra. Az önmagukat ellenzékiként definiáló pártok támogatólag, a kormánypárt értetlenkedve. Az első szerint havonta 2000 forintot veszít minden kisnyugdíjas (a nagy is, csak őt annyira nem rázza meg) a 0,9 százalékos nyugdíjemelés és a várható 2,4 százalékos infláció örömére. Az ellenzék természetesen nemzethalált kiált és azon nyomban meg akarja védeni az időseket. Én mondjuk nem bánnám, ha a házigondozás-idősotthon-demens központok (pontosabban azok hiánya) ügyében is aktívabb lenne az ellenzék.

Ugyanazok a nyugdíjasok a kárvallotjai a szociális ellátás leépítésének, akik az alacsonyabb nyugdíjemelés vesztesei. Persze, az idősotthoni férőhely-bővítés és a házigondozás távolról sem olyan látványos téma, mint a havi kétezer forint. Holott talán fontosabb és átfogóbb probléma. Lenne.

A nyugdíjemelés kérdése nem kerüli el a sajót sem. Ebben a kategóriában igazi gyöngyszemnek számít a villámgyorsan amortizálódó VS.hu cikke. A Matolcsy-Szemerey álompárhoz köthető médiatermék mostanra beékelődött valahová a Habony-Magyar Idők és egy szabadon választott legalja-bulvár közé. A ma megjelent – a volt Népszabadságos F. Szabó Emese neve alatt futó – írás egészen elképesztő mélységekbe katapultálja a témát is, a VS.hu-t is.

A
cikk címe – Beindult a nyugdíjhiszti, pedig még messze a választás – egészen G. Fodor feelinget teremt és nem tudom (nem is akarom) kihagyni a lehetőséget, idézek néhány magvas gondolatot az irományból...

ITT OLVASHATÓ

MELYIK A LEGFINOMABB MILKA CSOKI?

A NAGY DÖNTÉS BLOG
Szerző: Despota
2016.11.29.


A Milka a Kraft Foods legnépszerűbb tejcsokoládé-márkája. 1825. november 17-én alapította meg Philippe Suchard svájci cukrász Neuenburgban. Egy új, kézzel készített desszertnek hirdette, amelynek a receptjét nem adta oda senkinek. A márka szimbóluma a mindannyiunk által jól ismert  tehén, amely minden Milka csokoládé csomagolásán megtalálható. Hogy a Milka, a Boci, netán a Tibi csoki a finomabb, ebbe most nem mennénk bele, mindenesetre 1991 óta élvezhetjük itthon is a lila finomságokat, 2014-től pedig a magyarországi gyártás is megindult Székesfehérváron. Az összes terméket hagyományos és környezetbarát módon állítják elő. A Milka a klasszikus csokoládék mellett kekszeket, pralinéket és egyéb finomságokat is készít, mi most kifejezetten a táblás édességekre koncentrálunk. 

De vajon melyik a legfinomabb Milka csoki? Neked melyik a kedvenced? A döntés ezúttal is a Ti kezetekben van!

ITT OLVASHATÓ

TRUMP AZT CSINÁLJA, AMIRŐL LEGTÖBBEN CSAK ÁLMODNAK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.11.10.


Mióta megtörtént, amiről azt hittem, nem fog bekövetkezni, mert nem következhet be, nevezetesen hogy Amerika elnöke Donald Trump lett, nem győzöm kapkodni a fejem. Figyelem, melyik oldal örvendezik, melyik hallgat, kiből milyen zsigeri reakciókat vált ki a puszta tény, hogy győzött a populizmus, győzött a sötétség. Mi lehet ennek az oka, tehetjük fel a kérdést. Hogy lehet, hogy megválasztanak egy ilyen embert? Nem csak én kérdezem, ezt kérdezik rajtam kívül több millióan.

Hogy lehet, hogy ennyire csak a tömeg sötét arca kerül a felszínre?

Többen azt állítják, hogy Trump mesterien tudta mozgósítani az aluliskolázott, egy kis gyűlöletre mindig összetoborozható embereket, akik nemigen képesek arra, hogy árnyalatokban gondolkodjanak, és akiknek az érzelmi intelligenciájuk sem az egekben szárnyal. De sajnos a számok alapján nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a tanulatlan réteg emelte volna magasba a politikust – a számok iskolázottság tekintetében alig-alig térnek el. (A nagy választóvonal inkább a bőrszín, legalábbis a felmérések szerint, ugyanis fehér és diplomás választók esetében 49:45 Trumpnak, nem fehér, és diplomás választók esetében 71:23 Clintonnak, fehér, diploma nélküliek esetében 67:28 Trumpnak, nem fehér, diploma nélküli voksolóknál 75:20 Clintonnak. Érdekes számok…)

Persze nehéz azt gondolni, hogy egy kicsit is tájékozott és kifinomult ember Trumpra adja a szavazatát. Már miért is éltetné egy morális lény az ő fennen hirdetett, nemigen szalonképes „eszméit”. De félő, hogy sokakat az sem zavar, amiket a nőkről összehord, teszem azt. Vagy a globális felmelegedésről (szerinte nincs). Vagy az egészségbiztosításról (ami majd nem lesz, és akkor lehet jajveszékelni.) Persze, ha valaki nagyhangú, nem iskolázott, de a hangját hallani szerető macsó ember, a maga arcát láthatja Trump képében.

Trump tükör: egy közülük, aki azt mondja ki, amit a többség hallani akar. Akivel eggyé tudnak válni, akivel egy síkon mozognak gondolkodásban.

Aki azt csinálja, amiről a legtöbben csak álmodnak (explaymate feleség, ribancok, a szalonképtelen szövegek nagyhangú szajkózása). Persze ez csak a felszín, a mélybe szerintem még nem látunk bele. Nem lehet tudni, mi szól a plebsznek és mi a valódi terv. Ez ügyben árulkodó és rémületes volt látni Trump első beszédét. Ahol lehullott a felvett szerep leple, ahol egy egészen másik ember beszélt. Kötelező megnézni. Főleg azoknak, akik bedőltek neki...
 

FELES - TRUMP IN DA HOUSE

ÁTLÁTSZÓ - SLEJMSHOW BLOG
Szerző: Slejmshow
2011.11.10.


OK, Donald J. Trump lesz az USA 45. elnöke. Miért veszített Hillary, miért nyert Trump – és főként, mi a rossebhez kezdhetünk most? Rendkívüli Feles kiadás a válaszkeresés jegyében!

ITT NÉZHETŐ, OLVASHATÓ

KINCSVADÁSZAT AZ ÖRÖMTELI PILLANATOK UTÁN

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2016.11.10.

 
A boldogság forrása nem rajtunk kívül, hanem bennünk van.”
/Lev Tolsztoj/
 
Sokunk számára a körülöttünk zajló események és a minket érő ingerek határozzák meg, hogy érezzük magunkat a bőrünkben. Ha esik az eső, lehangolódunk, ha kisüt a nap, felvidulunk. Ám a pszichológiai kutatások szerint a rossz élményekre jóval fogékonyabbak vagyunk, mint a jókra – ha esőben lefröcsköl egy autó munkába menet, még a hazaúton is azon bosszankodunk, ám a délidőben előtörő napfény melegségére egy óra múlva már nem is emlékszünk. Így vagyunk összerakva. Szó sincs arról, hogy minden derűs pillanatra törvényszerűen három borús pillanatnak kell jutnia; abban, hogy a melankólia vagy a boldogság jut túlsúlyra a hangulatunkban, az a döntő, hogy milyen élménnyé alakítjuk át a pillanatban rejlő lehetőséget.

„Ha a kedves olvasó is olyan, mint én és sokan mások, akkor rohanásban éli a mindennapjait. Ám mindeközben mikor fordult elő legutóbb, hogy megállt tíz másodpercre azért, hogy átérezze és magába fogadja azon pozitív pillanatok egyikét, amelyek még a legzsúfoltabb napokon is előfordulnak? Ha nem szánunk néhány kitüntetett másodpercet arra, hogy kiélvezzük az élményt és átadjuk magunkat neki, akkor úgy suhan át rajtunk, akár a szél a fák lombjain, azaz abban a pillanatban kellemes, de nincs maradandó értéke” – ezekkel a gondolatokkal nyitja Rick Hanson amerikai neuropszichológus Sírjak vagy nevessek? című könyvét, amelyből megtanulhatjuk, hogyan tegyük életünk apró örömteli pillanatait a tartósan derűs kedélyállapot forrásává...
 

SZEKCIÓK A DIGITÁLIS KONFERENCIÁN - I/1. DIGITÁLIS CSALÁD, AVAGY HOGYAN ÉLJÜNK EGYÜTT BÉKÉBEN AZ OKOS ESZKÖZÖKKEL?

OFOE BLOG
Szerző: OFOE
2016.11.10.


A november 26-i jubileumi Digitális Pedagógus és Nemzedék Konferencián két sávban 6+5, azaz 11 szekció közül választhatnak e résztvevők. Ezt a választást szeretnénk segíteni, amikor ismertetjük a megrendezésre kerülő szekciók tartalmát, és bemutatjuk azok előadóit. Elsőként a digitális családdal foglalkozó műhelyfoglalkozásról írunk. 


I/1. Digitális család, avagy hogyan éljünk együtt békében az okoseszközökkel?

A téma azért is különösen időszerű, mert iskolába kerültek azok a gyerekek, akiknek a már a szülei is a számítógépekkel együtt nőttek fel.

A szekció központi témája a családban folyó digitális nevelés. A résztvevők tapasztalt szakemberektől kaphatnak segítséget problémáik tudatosításához, kezeléséhez. Reményeink szerint az együttlét során a témához kapcsolódó személyes tapasztalatok is felszínre kerülnek. A műhelyt Kovács Márta
vezeti.

A beszélgetés során a következő kérdésekre próbálunk választ találni:


Hogyan nevelnek, illetve pontosan kicsodák az ún. „helikopterszülők”, és mi rejt a „drónszülők” fogalma?
Megváltozott-e a digitális eszközök térnyerésével a család élete, s ha igen, miben áll ez a változás?
Milyen szerepet játszanak, és milyen felelősséget hordoznak a szülők gyermekük médiatudatosságra nevelésében?
Hogyan befolyásolhatják őket a digitális eszközök használatában?

A szekción elhangzó referátumok:


ITT OLVASHATÓK

KIÉRT KELLENE IMÁDKOZNI?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú - Dr. Molnár István
2016.11.11.


Magyarországon az amputációk száma közel háromszorosa a többi országokéhoz képest. Az okok között szerepel, hogy a kórházak "jobban érdekeltek" az amputálásban, mint megmenteni valakinek a végtagját, mert több pénzt kapnak az előbbiért, mint a rekonstrukciós érműtétért.

Az orvosok hiába jelezték a problémát az egészségügyi kormányzatnak, eddig süket fülekre találtak. Mással vannak elfoglalva, most éppen az OEP-t verik széjjel, az fontosabb úgy látszik.

A kormány propagandája ellenére a várólisták hossza sem csökkent, egy csípőprotézis műtétre átlagosan 350 napot, egy térd protézis műtétre 434 napot kell várni. A várakozók között nincs tehetős, gazdag ember. Nekik a lábukat sem amputálják, ha lehetséges megmentik, mert ők magánkórházba mennek. A szegények meg várjanak a sorukra, örüljenek annak, hogy az amputációt elvégzik egyáltalán. Gondolom, akik az október 23-i ünnepségen Orbánt dicsőítették és inzultálták a sípszóval tüntetőket, biztosan nem műtétre várakozó, vagy amputált végtagú hívek voltak.

Az Orbánért indított "láncimára"nagyobb szükségük lenne a szegénységben élő betegeknek, mint Orbánnak.


ITT OLVASHATÓ

MÁR TÖBB MINT 42 EZREN MORZSOLÓDTAK LE A KÖZOKTATÁSBÓL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.11.


Az oktatás rendszere közel sem nevezhető ideálisnak ma Magyarországon. A felsőoktatással párhuzamosan a közoktatás is olyan átalakulásokon megy keresztül, amely nem a jövő nemzedék érdekeit tartja szem előtt. Az új reformok nem eredményeznek mást, mint az oktatás színvonalának rohamos visszaesését, a kormány által erőltetett szakmák kihasználatlanságát és az egyre növekvő számú iskolaelhagyókat.

A 168 Óra birtokába jutott felmérés szerint „egy 2014–2015-ben elvégzett módszertani kísérlet alapján a referencianapon (2014. február 1-jén) az oktatási rendszerből lemorzsolódottak száma 42 ezer 254 fő volt”. Mindez azt jelenti, hogy ennyi fiatal került ki végzettség nélkül az iskolákból, akiket nagy valószínűséggel a kormány statisztikai csodafegyvere, a közmunkaprogramok szívnak majd fel.

Mi változott eddig?

2011-ben megváltoztak a közoktatás alapjai, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) azonban a hozzá fűzött reményeket nem tudta beváltani. Az oktatási rendszer hatékonysága gyakorlatilag a nullával lett egyenlő, nem kis elégedetlenséget váltva ki a tanárokból, akikhez a szülők és diákok is csatlakoztak. A kormány nem volt elégedett a kettős fenntartási rendszerrel, így az oktatási rendszer teljes államosításban működik tovább. Jobbnak látták ugyanis, ha a korábban önkormányzati kézben lévő iskolák is állami kézre kerülnek.

A kormány 18-ról 16 évre csökkentette az iskolakötelezettség korhatárát, megszűnt a tankönyv-választási szabadság, az alapítványi iskolákat pedig egyre inkább bedarálja a rendszert. Ha nem kapnak forrásokat, akkor ellehetetlenül a működésük. A szakiskolák szakközépiskolákká, a szakközépiskolák pedig szakgimnáziumokká alakítása pedig nagyon megnehezíti a szakgimnazisták dolgát, hogyha esetleg úgy döntenének, hogy szakmát vagy iskolát akarnak váltani, vagy éppen tovább szeretnének tanulni, hiszen ez a rendszer aligha teremti meg az átjárhatóságot az iskolatípusok között...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT NYERT TRUMP? (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.11.10.


...Nem tudjuk, hogy valójában mi történt, azt sem tudjuk, hogyan kellene ezt pontosan megfogalmazni. Nagyon sokféle ember van, aki éppen csak Trumpra szavazott, de nem igazán jó szívvel, Trumpra szavazott volna, de nem ment el, Clintonra szavazott, de nem igazán jó szívvel, Clintonra szavazott volna, de nem ment el. Ezt a választást pedig ők döntötték el, nem azok, akik az első pillanatban tudták, hogy kire fognak szavazni és valóban szavaztak is. Mit tudhatunk a középen állókról? Semmit. Azt szoktuk a szájukba adni, amit komfortosnak találunk hinni, és azt fogjuk vádolni, akit komfortosnak találunk vádolni. Az összes ilyen vita rólunk szól, nem az amerikai elnökválasztásról. Ez egyébként nem baj, érdekes látni, hogyan próbálnak gondolkozni az emberek, csak jó tudni, hogy miről van szó. Lehet eltölteni egy-két hónapot könyvtárakban a mai Amerika megértése céljából. Azután sem lesz az ember biztos semmiben, de legalább ismereteket gyűjtött. Fél órával a választások után észt osztani a facebookon vagy a blogokon, az csak annyit jelent, hogy annyira azért nem érdekli az illetőt Amerika, hogy kicsit komolyabban utána nézzen. Ez nem a komolyabb utánanézések kora...

ITT OLVASHATÓ

PICASSO A KÖZTÁRSASÁGÉRT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.11.11.


1936.szeptember 19-én a Spanyol Köztársaság kormánya Pablo Picassót nevezte ki a madridi Prado múzeum igazgatójává. Nyolcvan évvel később a 20. század egyik legjelentősebb művét, a Guernicát fogadja a Zsófia királyné Nemzeti Múzeum – írja az El País.

Bár kinevezésekor a baloldal kihangsúlyozta, hogy fontosnak tartja Picasso megnyerését a Köztársaság ügyének, a festő nem foglalta el az igazgatói széket, mert úgy gondolta, hogy más formában jobban szolgálhatja a Köztársaságot. Párizsból rendezett kiállításokat más országokban, köztük Svájcban, műveiben a francoisták kegyetlenkedéseit leplezte le. Egy évvel később a párizsi világkiállításra készített Guernicája szinte azonnal az ártatlan civil lakosság szenvedéseinek szimbóluma lett. Kiállították Oslóban, Koppenhágában, Stockholmban. A francia Cahiers d’Art folyóiratban megjelentek az Álom és a Franco hazugságai című képregényei, amelyekben éles szatírával mutatja be Franco tábornokot és támogatóit, a hadsereget és a spanyol katolikus egyházat...

ITT OLVASHATÓ

HAGYONMÁNYA VAN EBBEN AZ ORSZÁGBAN A FÉREGSÉGNEK, SUTTYÓSÁGNAK, AZ ÉLŐSKÖDŐ POFÁTLANSÁGNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGÓ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.11.10.


Ősz van, mindjárt tél. Megszokjuk ezt is.

Mindent gyorsan megszokunk. Ez nem jó.

Percek alat elfelejtünk mindent, rárepülünk a következő morzsára, hogy holnapra azt is feledve várjuk az új szenzációt, amit elénk szór a politika. Mindent elfogadunk és engedelmesen megyünk arra, amerre terelni akarnak minket.

Ki emlékszik már a paksi paktumra? Kit érdekelnek a földjeiket veszített parasztok? Ki tudja már, ki volt András juhász?

Érdekel még valakit a trafikosok elveszített megélhetése? A nem-tandíj, ami milliós tétellé áll össze az egyetem évei alatt és a fiatal tetemes adóssággal vág neki az életnek? Arra sem emlékszünk, tegnap hányan hagyták itt az országot, azzal nem törődünk, ma hányan hagyják itt és arra nem gondolunk, mi lesz holnap. Holnap, amikor a szintén múltba temetett magánnyugdíj-vagyonunkat megélhetésre kellene váltani, de azt már elköltötte a kormány. Holnap, amikor nem lesznek egyéni számlákon a megtakarítások, mert nem kértük számon a hazugokon az ígéretet. Holnap, amikor több fiatal fizet adót és nyugdíjjárulékot más országban, mint itthon. Holnap, amikor az akkori nyugdíjasok jól láthatóan éhen fognak dögleni, mert nem törődünk a tegnappal, sem a mával.

Ki foglalkozik Andy Vajna teljhatalmú filmcézárral, az általa bekebelezett milliárdos kaszinóbiznisszel? Senki nem feszegeti, hová lesz az a nyereség, vagy Mészáros Lőrinc uniós pénzen létesített disznófarmjára ki gondol? Arra a Mészáros Lőrincre ki figyel, aki évente milliárdos nyereséget vesz ki a cégeiből? Ki kérdezi meg, hogy hová lesz az a rengeteg pénz? Kinek oszt vissza, teszem azt? Senki. Ahogy Simicskát sem kérdi senki, hogy is volt az az elmúlt húsz évben, hová lettek a milliárdok annyi éven át.

Már nem érdekes a tönkretett kishantosi biogazdaság sem. Pedig most akár hír is lehetne, mert a bíróság jogtalannak ítélte a földek elvételét. Mi több: megállapította, hogy a pályázónak indulnia sem lett volna szabad, hiszen nem felelt meg egyetlen feltételnek sem. Nem kérdezzük, hogy volt-e felelősségrevonás ez ügyben, hogy kirúgták-e a pályázat döntnökeit, tettek-e valamit azért, hogy a többi – hasonló károkat okozó – mutyi napvilágra kerüljön. Már nem érdekes, nem hír. Kishantost az új tulajdonos gondosan megszórta vegyszerekkel, így a gazdaság éveket várhat, ameddig ismét használni tudja majd a területet. Évtizedek munkája ment pocsékba, de ez már nem hír.

Megszoktuk a közpénzből finanszírozott kormánymédiát, legyintünk az okádatos gyűlöletplakátokra, természetesnek vesszük Szijjártó balfaszkodását, Rogán helikopterezését, Vajna Tímea kétszer nyitott fánkozóját.

Néhány napig fel voltunk háborodva Gömöri Zsolt aljasságán, de az már rendben van, hogy a nem kevésbé gerinchúros Deutsch Tamás toccsant az elnöki posztba. Átmenetileg. Gömöri nem kért bocsánatot, Deutsch pláne nem, nálunk nem szokás. Gömörit azóta elítélte a bíróság, Deutsch éli világát. Hagyománya van ebben az országban a féregségnek, suttyóságnak, az élősködő pofátlanságnak. Hiszen már Schmitt Pál sem kért bocsánatot, amiért a képünkbe hazudott. Röhögve felveszi a busás fizetését, mellé a nemzet sportolója cím után járó juttatást és senki nem kérdi meg tőle: Pajtás! Nem vagy te túl geci?

De mehetünk messzebb is a múltban, találunk bőven szégyentelen szégyenfoltokat. Volt nekünk Torgyánunk és még hány, de hány károkozónk! De mi két napnál régebbre nem tekintünk vissza és két napnál előbbre nem gondolkodunk. Nekünk ez így jó. Nem tanulunk, nem gondolkodunk, viszont rohamtempóban felejtünk. A szégyenletes közelmúltat feledjük, a dicsőnek gondolt régmúltat visszasírjuk. A jelennel nem foglalkozunk, azt oldja meg más.

Már csak legyintünk Lázár János napi 280 ezer forintért bérelt autójára. Mi az? Aprópénz. Közben persze aki kórházba kerül, az vigyen magával evőeszközt, ágyneműt, kötszert, ételt, gyógyszert, szikét, orvost, ápolót.

A nagy legyintgetéssel meg is elégszünk. Az már fel sem tűnik, hogy itt az új generáció. Orbán Viktor legidősebb lánya és az ő férje, Mészáros Lőrinc lányának vőlegénye. Nem ügy. Nőnek az Orbán gyerekek, nyilván lesz párja mindnek. Már a következő lány is bontogatja szárnyait. De nőnek a Szijjártó, Lázár, Rogán és egyéb, nagy múltú arisztokrata családból származó csemeték is...


ITT OLVASHATÓ

'EGÁLL AZ ÉSZ - SZÁZHÁROM CSELÉD FELCSÚTON

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.11.11.


Amikor Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, azaz Greg Wonder, tehát Bud Spencer, az alterego találkozik a milliárdosok személyzetével, egyetlen kérdése van csupán. – Mi jót főztél ma nekünk Zeffa? – Más egyéb nem érdekli őt, pedig van a brancsban lovász, fodrász, szobalány, manikűrös, inas, titkár, és még rengeteg bábu az ő szolgálatára, valamint a banánültetvény mezítlábasai.

Amikor pedig a magyar milliárdos jódógában megalapította budija tövében az ő kies akadémiáját, amely az elmúlt öt évben kilencmilliárd forintot kapott TAO címen a közösből, akkor nem számolt a személyzettel, amelyben Zeffa ugyan nincsen, mert a gazdának elég a szotyola, a kolbászt is máshol tölti, a pálinkát is másutt főzi, egyéb földönfutók ellenben bőven akadnak fatornyos stadionja tövében, az ő banános földjén.

Huszonkét takarító, huszonhárom karbantartó, a marketingigazgató öt főállású munkatársa, aztán három archívum-igazgató, öt edző, kilenc irodai asszisztens, egy iskolaigazgató és még sokan mások. Összesen százhárom főállású cseléd, akiket etetni kell, ezért százhárom milliót kértek még a bérük felére onnan Felcsútról. (Megkapták, perszehogy) A kilencmilliárdról, ami semmire sem elég ezek szerint, nemrégiben derült ki, hogy közpénz jellegű, ez a százhárom millió szintén, de ez voltaképp nem is tétel már.

A jó kuzinoknak a filmben (Nincs kettő négy nélkül ) – ami beugrott erről az egészről a rongyrázás okán – mindenféle üzleteik vannak, amelyből fussa a népes szolgaseregre, és pláne Zeffára, ez a mi kuzinunk viszont a népe farkával verdesi a csalánt, mert így szokta ő, amióta az eszét tudja, és amióta semmit sem dolgozott, mégis gazdagabb, mint a Coimbrák, pedig még szaxofonozni sem tud.

Azért, hogy visszatérjünk a magyar rögvalóhoz, a legjobb magyar akadémiának minősített debreceniek négy munkahelyre kértek támogatást, igaz, aztán nem is kaptak semmit. Különös hely ez a Felcsút tehát, amióta az ide született megváltó valóságosan is istenkirállyá vált. Stadion, kisvasút, fűtött pálya, milliárdos Makovecz-kazánház és igen tehetséges polgármester OKJ-s gázszerelő tudással, ami éppen elég egy jachthoz, valamint mindenhöz, ami OV szemének, szájának ingere lehet.

Sok ingere van neki. Annyi, hogy sorolni is tereh, legutóbb épp Népszabadságot óhajtott, és meg is kapta az ő alteregoja – akit Mészáros Lőrincnek hívnak – által...

ITT OLVASHATÓ

MEGHALT LEONARD COHEN, HAZÁNK EGYIK KIMAGASLÓ KÖLTŐJE ÉS ZENESZERZŐJE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.11.10.


Nyolcvankét évesen elhunyt Leonard Cohen montreáli születésű kanadai zeneszerző, énekes és költő, akinek a nevézhez fűződnek olyan világszerte ismert és kedvelt számok, mint a Hallelujah (1984), a Suzanne (1966), vagy éppen az Everybody Knows (1988). Cohen valóban költőként kezdte és művei általában a vallás, a szexualitás és a spiritualizmus összefonódását vizsgálta. Ez talán leginkább a Hallelujah, illetve a Suzanne című dalszámaiban érzékelhető. Az előbbi a bibliai Dávid király történetére épül, míg Suzanne montreáli gyökereit idézi fel.

A Suzanne 1966-ban íródott, amikor Cohen New Yorkba készült költözni. A dal részben egy montreáli Suzanne nevű nővel ápolt közeli, de plátói kapcsolatáról szól. Cohen gyakran felment Suzanne lakására, amely a város kikötőjének környékén volt. Együtt teáztak, aztán a montreáli óvárost sétálták be ketten, minden alkalommal amikor találkoztak. Különösen fontos szerepet játszik a tenger a dalban, hiszen a Notre-Dame-de-Bon-Secours templomnál szoktak megállni, ahol a tengeri út előtt álló tengerészeket áldották meg a papok...

ITT OLVASHATÓ

BÖJTE CSABA SZERINT A ZSIDÓK "VISSZAVONULTAK" 1944-BEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.11.10.


Érdekes tudósítást közölt a Magyar Kurír nevű katolikus hírportál, amely beszámolt Böjte Csaba sokadik amerikai útjáról, ahova Böjte lejmolni jár. Ezeken az utakon nem egyszer jobbikosokkal szerepelt.

Böjte ezúttal is megosztotta tapasztalatait szellemi táplálékként, felidézve, hogy mennyi amerikai magyar templomot építettek egykor, amelyek ma már megszűnnek, mert nem tudják fenntartani őket. Az okot elfelejtette megemlíteni, miért nem járnek a magyarok az amerikai magyar templomokba.

Azért, mert ezek a templomok, tisztelet a kivételnek, szélsőjobboldali fasiszták kezébe kerültek, és azok gyülekezőhelyei lettek. Ilyen helyekre jóérzésű ember nem megy. Csak egy példa, hogy a New York-i magyar katolikus templom is a nyilasok gyülekező helye volt, ahol meg a hírhedt holokauszttagadó David Irving is fellépett. Azóta már ez sem magyar templom.

Nem bontotta ki az igazság minden részletét Böjte Csaba akkor sem, amikor az ohiói magyar templomok megszűnéséről beszélt. Ezek egy részét ugyanis eladta a katolikus egyház a magyarok feje fölül, hogy ki tudja fizetni a pedofil papok által megrontott gyerekek családjainak a hallgatási pénzt és a kártérítéseket. A katolikus egyház több helyen farkaskutyákkal zavarta ki a clevelandi magyarokat az őseik által épített templomokból, hogy azok árából tüntessék el a pedofil papok nyomait.

Ugyancsak meglepő kijelentést tett Böjte az erdélyi zsidókkal kapcsolatban. Ez annyira érdekes, hogy érdemes szó szerint idézni: "A zsidó közösség sok helyről visszavonult Erdélyben is, de zsinagógáikat szépen fenntartják. Szent helyeinket hasonlóképpen meg kellene őriznünk nekünk is – fogalmazott Böjte Csaba."...

ITT OLVASHATÓ

KÖZÉP-EURÓPAI SIKERSZTORI: SEVNICÁTÓL A FEHÉR HÁZIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.11.


Van ám egy határátkelős vetülete is Donald Trump amerikai elnökválasztási sikerének, és bár őszintén szólva kicsit gondolkodtam rajta, hogy megírjam-e a mai posztot, aztán csak nem bírtam ellenállni a témának. Melania Trump története ugyanis szerintem sikersztori. (Elöljáróban annyit szeretnék még megjegyezni, hogy a posztban direkt nem akartam politikával, beszédekkel foglalkozni, inkább megpróbáltam megrajzolni az Egyesült Államok leendő First Ladyjének a portréját.)

Azért gondolkodtam a poszt megírásán, mert nem akartam túltolni az amerikai választások kapcsán a dolgokat (no és nem tudtam, mit szóltok majd hozzá :) ), de aztán némi tipródás után úgy döntöttem, nem mindennap kerül egy Magyarországgal szomszédos országból származó ember a Fehér Házba, úgyhogy jöjjön most egy poszt Melania Trumpról, az Egyesült Államok leendő First Ladyjéről.

Annál is inkább, mert (mint az a CNN összeállításából is kiderül) Melania Trump sokkal több annál, mint akinek talán a képernyőn keresztül tűnik. Az amerikai hírtelevízió munkatársai meglehetősen alapos munkát végeztek, hiszen egyebek mellett ellátogattak a szülővárosába is, elég sok emberrel beszéltek, így meglehetősen érdekes kép rajzolódott ki róla.

Beszéltek például Melania Trump általános iskolájának igazgatónőjével, aki szerint az Egyesült Államok leendő First Ladyje rendkívül okos, és Donald Trumpnak „hallgatnia kellene rá”. (Részben idetartozik, hogy hat nyelven beszél, a szlovén és a szerb mellett angolul, franciául, olaszul és németül.)...

ITT OLVASHATÓ

MEGJÖTTEK A FEHÉRVÁRI HUSZÁROK

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.11.10.Valamit nem mondtam ki tegnap, legalábbis expressis verbis nem: a másik elnökjelöltet sem kedvelem. Azért nem szóltam róla, mert elég nyilvánvalónak vélem, hogy a politikát és politikust elvető és megvető ellenszenvem az amerikai elnökökkel sem tesz kivételt. Sőt. De ezt most hagyjuk.
Van itt valami más.
El kellett gondolkodnom, szükséges-e, hogy taglaljam, mit kell tudni a politikai korrektségről. Végül arra jutottam, hogy nem. A lényeg benne van a kifejezésben. Az is, hogy a korrektség előtt ott van a jelző, ami az én értelmezésemben már-már a fosztóképző funkcióját tölti be (a latin szó sok jelentése közül hármat látok kiemelendőnek: helyes, becsületes, feddhetetlen), de megengedek annyit, hogy ezeket a fogalmakat a politika is szeretné ismerni.
Nem úgy a csúti hízott jobbszélső. Ő boldog, hogy egy hozzá hasonló bunkó lesz az amerikai elnök. Ideírom, mit vár a világhatalmi kupec uralmától: "...visszatérhetünk a politikai korrektség bénító kényszerétől megszabadult egyenes, őszinte beszédhez..."...

ITT OLVASHATÓ

TRUMP GYŐZÖTT, DE AZÉRT TÚLZÁS EZT A DEMOKRÁCIA DIADALÁNAK MONDANI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kiss Brigi
2016.11.10.


Gratulálok! Micsoda remek hírek. A demokrácia még mindig él.” - üzente Orbán Viktor a Facebookon, miután egyértelművé vált: Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást.

Orbán Viktornak ebben saját maga szerint sincs igaza. Orbán és a Fidesz vezetői a demokráciát gyakran emelgetik úgy, mint a többség uralmát. Függetlenül attól, igazuk van-e ebben a kérdésben, most nem beszélhetünk erről, hiszen Trump győzelmét nem a szavazatok többsége hozta el.

Trump kétségtelenül győzött az amerikai „játékszabályok” szerint, ezt Clinton is elismerte, gratulált is republikánus ellenfelének. De nem lehet a demokrácia sikerére utalgatni egy olyan választás kapcsán, ahol végül nem az nyert, aki a legtöbb szavazatot kapta. Mert hogy ne felejtsük el: Hillary Clintonra közel 300 ezerrel többen voksoltak a még mindig nem végleges adatok szerint, mint Trumpra.

Mindez azonban mit sem számít, hiszen más országokkal szemben, amelyekben elnököt vagy államfőt jellemezően közvetlenül választanak, és így valóban az nyer, aki a többség támogatottságát bírja, az USA-ban elektori rendszer működik, ami minden, csak nem arányos.

A demokraták ráadásul nem is először szívnak emiatt: legutóbb a 2000-es elnökválasztáson úgy nyert a republikánus George W. Bush, hogy ellenfele, a demokrata Al Gore több mint félmillió vokssal többet gyűjtött be.

Korábban Trumpnak sem tetszett a rendszer
Hogy az elektori rendszer valóban nem a demokrácia letéteményese, azt maga Donald Trump is kijelentette már, igaz nem most, az ennek köszönhető győzelmét követően, hanem még 2012-ben írta azt a Twitteren, hogy az szerinte a demokrácia katasztrófája:
 
Pedig 2012-ben végül egyáltalán nem lett szoros az elnökválasztás, nem az elektori rendszer miatt nyert Obama, összesített szavazatszámban is mintegy 5 millióval többen voksoltak rá, mint republikánus ellenfelére, Mitt Romneyra...
 

NEM JÖN A PÉNZ AZ UNIÓS CSAPBÓL - MAJD A FELCSÚTI KARBANTARTÓ HAD MEGSZERELI

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.11.11.


Ezekről ne maradj le!
 
Perrel kell végrehajtatnunk az infotörvényt a Bírósági Végrehajtó Karnál (Átlátszó)
 
Brüsszel félti a pályázati pénzeket, a kormány kérni se meri (Portfolio)
 
Seregnyi alkalmazottra kap állami támogatást a felcsúti fociakadémia (Index, 444)
 
Ha van 3 perced:
 
Perrel kell végrehajtatnunk az infotörvényt a Bírósági Végrehajtó Karnál
Bepereli az Átlátszó a Magyar Bírósági Végrehajtó Kart, mert titkolja a gazdálkodásával kapcsolatos adatokat. Annak ellenére nem adja ki a dokumentumokat, hogy még a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság is felszólította az adatigénylésünk haladéktalan teljesítésére. A birtokunkba került három számla szerint idén pár nap alatt 725 millió forintot költöttek kommunikációra a végrehajtók. (
Átlátszó)
 
Brüsszel félti a pályázati pénzeket, a kormány kérni se meriMiközben itthon már ezermilliárd forintnyi uniós pályázati támogatást fizetett ki saját zsebből a kormány, egy árva eurót nem kaptunk az 2014-2020-as időszak forrásaiból az EU-tól (az előlegeket leszámítva). El se merték küldeni a számlákat Brüsszelbe, mert azt se tudják, kifizetnék-e azokat. Az Európai Bizottság ugyanis több ponton kifogásolja a magyar rendszert, például az állami pályázatértékelői rendszert és a döntési mechanizmusokat. (Portfolio)
 
Seregnyi alkalmazottra kap állami támogatást a felcsúti fociakadémiaÁllami támogatást kért a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia látvány- és csapatsport támogatása címén 112 alkalmazott bérének felére. Évente nagyjából százmillió forintot kaptak többek között 22 főállású takarító és 23 karbantartó után. Közben a legjobbnak minősített debreceni akadémia négy ember után kért pénzt, de nem kapott semmit. A felcsúti focicsapat egyébként kínlódik, ki is rúgták a szakmai vezetést. (Index, 444)
 
Rogán Antalnak nem annyira ment az Egyenes BeszédAz ATV-ben mentegette a letelepedési kötvényeket és helikopterezős ügyét Rogán Antal. A propagandaminiszter megint perrel fenyegetett meg mindenkit, aki a magánútjáról ír. A kötvényprogramról több problémás állítása volt, például hogy a vásárlók csak ötéves tartózkodási engedélyt kapnak, utána „mehet mindenki, amerre lát”. Valójában véglegesnek tekinthető, csak nagyon indokolt esetben visszavonható letelepedési engedélyhez jutnak. (ATV, MNO, 444, 444)
 
Mészáros wellnesshoteljében konferenciáznak a pénzügyi ellenőrökNemrég vette meg a felcsúti polgármester cége azt a balatonalmádi szállodát, ahol a Magyar Pénzügyi – Gazdasági Ellenőrök Egyesülete éves konferenciáját rendezik. A szervezet elnöke az Állami Számvevőszék első embere, helyettesei a jegybank alelnöke és az adóhatóság vezetője. A tagok éves díjat fizetnek, de az egyesület nagyrészt a közpénzből működő, állami szervezetek támogatásából tartja fenn magát. (Magyar Nemzet)
 
Ha van még két perced:
 
A Hódút és a Duna Aszfalt építheti az M4-es egyik szakaszát. A 13 milliárd forintra becsült munkánál kétmilliárddal drágább ajánlat lett a befutó. (Átlátszó)
 
A becsült ár másfélszereséért építik kormányközeli cégek a KEF-központot, az egyiket nemrég egy olyan vállalat vette meg, amelynek vezérigazgatója Mészáros Lőrinc leendő veje. (Átlátszó)
 
Spéder embereit kormányközeliekre, köztük a Mészáros Lőrincéknek milliárdos hitelt nyújtó bankárra cserélik az FHB-nál. (HVG)
 
Mindenki megnyugodhat, a TV2 vezérigazgatója szerint nincs semmiféle politikai nyomás a közpénzhitelből kormánybiztosi kézbe került tévénél. (MMOnline)
 
Még az idén kivezetnék a letelepedési kötvényeket és megreformálják a közbeszerzéseket, például a kritikáknak engedve egymillió forintra viszik le az értékhatárt. (Index)
 
Internetes eszköz segít követni, hogyan változott összevissza Magyarország gránitszilárdságú alaptörvénye a hatszori módosításával. (444)
 
Népszerűtlenség, hatalommánia és korszerűtlenség – ezért bukhatta el Hillary Clinton az elnökválasztási kampányt Donald Trumppal szemben. (Slejm)
 
Az Egyesült Államok történetének talán legdurvább elnökválasztási kampánya és Donald Trump megválasztása után már nem is tűnik annyira fikciónak a Kártyavár című sorozat. (Átlátszó Videó)
 
A kampány alatt is csendben gyűlik a feszültség az egymást erősítő rasszimus és szegénység, valamint az intézményes szegregáció miatt Atlantában. (Átlátszó Világtérkép)
 
Hónapokig támadta Donald Trumpot a magyar kormány által 1,1 millió dollárnyi közpénzből fizetett lobbista, de a választás óta már meg is kezdte a benyalást. (444, 444)