2017. szeptember 10., vasárnap

TÉNYLEG NAGY DISZNÓSÁG LEHET FELCSÚTON, HA ENNYIRE HISZTIZNEK LÁZÁRÉK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: INDEX, EUROLÓGUS, 444.HU
2017.09.10. 


Az Eurológus információja szerint hónapok óta megy a küzdelem a magyar kormány és az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága között arról, hogy az EP képviselők mikor és mit nézhetnek meg Magyarországon.

A bizottság egy delegációt küld hamarosan ide, hogy megnézzék, mire költötte el a kormány az uniós támogatásokat. A programba beleraktak több olyan beruházást is, ami inkább a magyar kormánynak lehet kínos, például a felcsúti kisvasutat, amire 600 millió forintot költöttek az európai adófizetők, vagy azt az V. kerületi felújítási programot, ami esetében felmerült a gyanú, hogy bőven túlárazták Rogán Antal polgármestersége alatt.

De a programban ott van a korrupciós botrányok által szintén érintett, még a baloldali kormányzás alatt jóváhagyott 4-es metró, meg olyan dolgok is (Zeneakadémia például), ahol nem volt botrány.

Mint kiderült, Lázár János több levélben is élesen méltatlankodott a bizottság elnökénél, hogy minek kell a felcsúti vasutat piszkálni, pláne a választási kampány idején, és miért nem lehet oda menni, amit a kormány javasol...

EGY ISMERETLEN MILLIÁRDOS HÉTKÖZNAPJAI

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Kácsor Zsolt
2017.09.09.


Van egy barátom, aki milliárdos, és ettől függetlenül, vagy tán éppen emiatt, igen jó ember. A jót úgy kell érteni, hogy humanista, vagyis a helyén van a szíve: odabenn, a mellkasában dobog, s nem a testén kívül hordja, mint a hipokriták, akik szíveket rajzolnak magukra, és a szeretet fontosságáról prédikálnak, ám ott benn, abban a bizonyos mellkasban, ahol az emberi szív kijelölt helye van, üresen konganak.


Ez a milliárdos barátom jótékonykodni szokott rászoruló, szegény emberekkel, de ezt nem veri nagy dobra, még baráti társaságban sem sokat beszél erről, mert úgy gondolja, hogy nem beszélni, hanem cselekedni kell. Ha tudomására jut innen-onnan, tévéből, újságcikkből, internetes fórumról egy szomorú eset, nyomorúságos sors, kilátástalannak tűnő, de menthető élet, akkor önszorgalomból utánajár, és ha meggyőződik róla, hogy jó helyre megy a pénze, akkor adakozik. Nem aprópénzről beszélek, hanem százezres és milliós tételekről. Segített már megszorult, bajbajutott családon, nagymamán, gyereken és unokán, segített a fővárosban, segített faluhelyen, segített rokkantnak, segített nyugdíjasnak, segített jóravaló, de nincstelen fiatalembernek.

Mondom, igen jó ember, s csak csak azért nem írom azt, hogy az ország közös kasszájába két kézzel nyúlkáló újgazdag milliárdosok, az Orbán Viktor és bűntársai által ránk szabadított, enyves kezű tolvajok példát vehetnének róla, mert az én barátom nem áll ki a nyilvánosság elé, vagyis az említett tolvajok nem is tudnának példát venni róla – hiszen nem ismerik. Nem csak őt magát, de azt sem, hogy ez az ember a magyar világról, s benne a szegénységben és kilátástalanságban tengődő, milliónyi tömegről vajon mit is gondol. Igaz, ha ismernék, akkor sem értenék meg. Pénzt, támogatást, emberi szót, segítséget adni szegény embereknek önzetlenül?! Anyagilag segíteni megszorult, bajbajutott családon, nagymamán, gyereken és unokán, segíteni a fővárosban, segíteni faluhelyen, segíteni rokkantnak, nyugdíjasnak, jóravaló, de nincstelen fiatalembernek?! Az ország közös kasszájába két kézzel nyúlkáló újgazdag milliárdosok hülyének néznék az én barátomat, ha ismernék. Szerencsére nem ismerik. Nem keveredik közéjük. Hiszen ezek az emberek romlottak – ami még nem volna olyan nagy baj, elvégre mindenki úgy teszi tönkre a saját lelkét, ahogy akarja –, az igazi baj velük az, hogy a romlottságuk fertőző. Úgy terjed a lelkük mocska, mint a ragály, s különösen azok érzékenyek rá, akik most ébrednek, most indulnak, most gyürkőznek neki a harcnak, s akik azt látják, hogy érvényesülni ebben az országban csak romlottsággal lehet. Romlottnak lenni és röhögni. Röhögni azokon, akiknek óriásplakátokon hazudik a férges kormány még férgesebb feje. Ezeknek van képük a babakötvényt újabban azzal a szöveggel hirdetni, hogy egyetlen kötvény állami támogatással évente akár 6000 (azaz hatezer!) forintot fial. Hatezer forint. Évente. Uramisten. Miközben az ország közös kasszájába két kézzel nyúlkáló újgazdag milliárdosok, az Orbán Viktor és bűntársai által ránk szabadított, enyves kezű tolvajok óránként lopnak milliókat azoknak a zsebéből, akiknek a babakötvénye évi hatezer forintot hoz. Az én barátom milliárdos ugyan, de nem tartozik közéjük. Állami pályázaton nem indul, Orbánékkal nem üzletel, nem barátkozik...

AZ ABORTUSZ PÉLDÁJA: HOGYAN ÓVJUK MEG A LIBERÁLIS DEMOKRÁCIÁT AZ IDENTITÁSKULTUSZTÓL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.10. 


A liberális demokráciában nagy hangsúly esik a polgári jogok és a kisebbségek védelmére a többség zsarnokságával szemben, és (ami még régebbi gondolat) a hatalommegosztásra az autokrácia intézményesülésével szemben. Ez így is van jól. Nyilván egyre több szó fog esni -- a liberális demokrácia mögötti konszenzus eltűnése miatt -- a libdem szociális és kulturális feltételeiről is. Én azonban a legfontosabb megőrzendő értéknek a deliberáció (vitatkozó döntéshozatal) társadalmi és parlamentáris gyakorlatát tartom, amely egyébként -- magában a parlament szóban is tetten érhetően -- a liberális ("parlamentáris") demokráciák hellén, germán törzsi és középkori eredetében is felfejthető.

A parlamentarizmus vitatkozó és egyeztető funkciója a nyugati politika gyakorlati alapja, amelyben a civilizációnk politikai kultúrája gyökerezik. Az ideológiák, a tömegkommunikáció és a politikai indulatok előtti állapotról beszélek, amihez a rekonstrukció révén folyamatosan vissza kellene térnünk, hogy megőrizzük a közjó kifejezése iránti (egyébként össztársadalmi) igényt. Ehelyett van az ideológiák, a tömeg(kommunikáció) és a rendre felkorbácsolt politikai szenvedélyek "vasháromszöge" (más kontextusban vö. Széky). Az ideológiák helyén mostanában leginkább az identitásharcosok tenyésznek bal- és jobboldalon egyaránt (sőt Macron -- és csikorogva a Momentum révén -- már megismertük a liberális populizmust is). Pedig a liberális demokráciát óvni kellene az identitásharcoktól, amennyiben ez utóbbiak átvennék a lényeg kimondásának funkcióját. A liberális demokrácia mint eljárás behelyettesítése az identitásokkal és a harcaikkal mint lényeggel súlyosan csorbítja bármely politikai közösség életlehetőségeit, rosszabb esetben magának a politikai közösségnek a felszámolását vonja maga után.

A politika identitás sosem lehet annyira fontos egy civilizált politikai közösségben, mint maga az eljárás, amelyben megnyilvánulhat. Ha az identitások harca felemészti az eljárást, azzal törlődik a konfliktusok elismerésének és megbeszélésének az intézményrendszere. Ennek a folyamatnak vagyunk ma tanúi szerte a világban, más-más identitások összecsapása és uralma alatt -- és emiatt érezzük, hogy a liberális demokrácia válságban van...

SUMÁK ELVTÁRSÉK PONTOSAN TUDJÁK, HOGY IGENIS VAN MIT VESZÍTENI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A. 
2017.09.10.


...Petike, kezded érteni, mit jelent a sumákság? Például ezt. Hogy egy kormány meg akarja mondani, hova mehetnek ellenőrizni azok, akiknek ez a dolguk, és közben ezerrel óbégat, hogy politikai motiváció, provokáció, megtámadtak. Aki nem sumák, Petike, aki tisztességesen használt fel minden egyes európai fillért és eurocentet, annak egyáltalán nincs mitől tartania. Aki nem lopott, nem csalt, nem verte át azokat, akik társfinanszírozták ezt a nemzeti csodát, az nem firtatja az ellenőrzés miértjeit, ellenkezőleg: áll elébe, hiszen tudja, hogy a tisztességén nem eshet csorba. Ja, hogy pont ez a baj?

Ennyire futja már csak a hírhedten híres magyar észjárásotokból? Hogy ne jöjjenek ide, tartsák meg maguknak az illegális bevándorlóitokat, a pénzt küldjék serényen, a kerítést külön fizessék ki, és csinálják ezt az egész uniós faszakodást otthon a négy fal között? Nem mondjátok, hogy olyan nehéz lesz arra az egy-két napra összecsődíteni a CÖF önkénteseit, hogy egymás hátán taposva, tömött sorokban akarjanak vonatozni reggeltől estig a gaz brüsszeliták megnyugtatására. Azt meg, lássuk be, hogy nehéz lenne választások után jönniük, hiszen amióta ti vagytok a górék, a választás napját kivéve mindig választások előtt vagyunk, ropognak a fegyverek, dübörög a propaganda.

Az a helyzet, sumák urak, hogy nemigen találni ikonikusabb, ideáltipikusabb példát és bizonyítékot az EU-s források hűtlen kezelésére, az értelmetlen pénzszórásra a semmiből a semmibe tartó felcsúti viccvasútnál. Meg a soha el nem készült kalandparkoknál, a kihasználatlan, tájromboló lovas stadionoknál. Meg a semmibe vezető bicikliutaknál, a kilátás nélküli kilátófalvaknál, a fejjel lefelé megépített tájházaknál, hullámvasutaknál, a magáncélra használt vadászházaknál, szörpüzemeknél, tokkal-vonóval ellopott felzárkóztatási programoknál, és az egész térkőbe fulladt szép magyar, Európából kifelé, Moszkva irányába kacsintó jelennél.

A beígért napi több ezer helyett napi néhány tucat kalandvágyóval száguldozó, rossz viccnek is beillő felcsúti csühös egy tételt jelent mindössze a rengeteg szétlopott, túlárazott, elfuserált uniós fejlesztés közül. Nincs ebben semmilyen politikai motiváció, csak az ócska fideszes sumákság. A jogos és indokolt helyszíni ellenőrzések nélkül is nyilvánvaló, hogy Viktorka vasútkája soha a büdös életben nem térül meg, hogy az uniós pénzekből lófasz se fejlődött ebben az országban.

Ez az egész cirkusz (hisztis picsák toporzékolása) csak a nyilvánvalóra bizonyíték: sumák elvtársék pontosan tudják, hogy igenis van mit veszíteni, bármekkora bürokratikus, nehezen eszmélő, érthetetlenül lassan reagáló intézmény is az EU. Igen, még a magyar kormányt is bármikor számon lehet kérni, bármikor ellenőrizni lehet és kell is. Konkrétan kutya kötelesség. Már csak a magyar polgárok zömének kellene felismernie, hogy ehhez neki is joga van, ez neki is kötelessége, de főleg elemi érdeke. Ha nem akarja visszafordíthatatlanul elsumákolni a saját és utódai jövőjét.

ZÁTROK LÁSZLÓ, A HAJLÉKTALAN SZOMSZÉD

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.10.


Meghalt egy szomszédunk, a csöndes, kék szemű, nagy szakállú, mosolygós Zátrok László. Kétszobás lakása volt a Bástya utcán, a hosszú padkán: a hálója az óvodakert melletti, a nappalija a parkoló felőli végen.

Megszerettük, közénk tartozott. Értette a humort. Tudott gálánsan bókolni a hölgyeknek, és imádta a zenét. Soha nem kért semmit, ha valamit kapott, csak annyit mondott rá: hát elfogadom. Ha megkérdezték, hogy van, mínusz 10 fokban is csak azt mondta: hajaj, sose legyen rosszabb. Számon tartotta, hogy ki volt jó hozzá, azoknak előre integetett. Sokan segítették, mert segítségre szorult, és sokan voltak hozzá gonoszak, mert csak a gonosz szerepét ismerték egy hajléktalannal szemben.

Valamikor Lászlónak is volt családja, otthona, munkája, mégis kisodorta magából az élet. Talált magának a Bástya utcai trafóház szellőzőjénél egy kis esővédett helyet, az volt az első otthona a környéken. Ettől megfosztotta az önkormányzat, pénzt, fáradtságot nem kímélve a plafonig vasráccsal kerítette el mind a 10 négyzetmétert. Arra hivatkoztak, hogy zavarja a látvány a szomszédos óvodába járó gyerekeket. Azokat bizony aligha, mert László minden reggel elpakolta a hálószobát, és átköltözött a nappaliba, az utca másik végére.

Kiszemelt magának egy fekvésnyi helyet a szemben lévő kerítés oldalánál. Átköltözött oda, ha esett, ernyőket nyitott, és a kerítéshez rögzítette. Volt túlélő fóliája, kedvenc pokróca, evőeszköze és csinos ruhái. Ám az egyedüli, igazi boldogsága a kisrádiója volt. Mindig azt hallgatta, és várta a látogatókat, mintha egy kávéházban ülne.

Sokan mentek oda hozzá, váltottak vele pár szót. Többen oda is telepedtek mellé, egy kávéval, egy kis borral. Én a kutyámmal látogattam meg esténként, szegény állat télen egyszer haza is szökött, miközben Lászlóval beszélgettünk – fázott az utcán...

RADNÓTI FŐRABBI: HA ORBÁNT FELCSÚTIKÉNT LEVIDÉKIEZZÜK, MÉSZÁROS LŐRINCET GÁZSZERELŐKÉNT LEPROLIZZUK...

24.HU 
Szerző: Radnóti Zoltán
2017.09.10.


...meg amikor a cigányságot tehertételnek ítéljük, akkor ezekkel az epéből felöklendezett gondolatokkal épp a nemzeti felelősséget tagadjuk meg. Vélemény magyarságról, nemzetről, felelősségről.

„Minden zsidó felelős a másik zsidóért.

A Talmud sokat idézett és sokszor felbukkanó gondolata ez.

Ennél tömörebben és szigorúbban nem foglalható össze, mi lehet a nemzet definíciója: felelősség.

És most érkezzünk meg ide, a Kárpát-medencébe, és kiáltsuk a világba a fenti mondatot, hiszen ezt a talmudi tanítást minden nemzetre át lehetne, esetleg át kellene ültetni:

nemzetinek lenni azt jelenti, hogy felelős vagyok a nemzettársaimért.

Aztán csontig hatóan érint meg a valóság jeges lehelete. Felébredek.

Olvasom a híreket. Például arról, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nemrég azt mondta a Jobbik hírhedt felvetésére, hogy ő, PC-n szólva (ez, ha jól értem, azt jelenti, nem akar nyíltan beszélni, csak sejtetni)

ismer egy “népcsoportot”, melynek tagjai egy fillér adót nem fizetnek,

aztán mégis milyen baromság volna nem adni nekik szavazójogot.

Így védte meg a PC-n meg nem nevezett népcsoportot.

Ám mire polgártársaimmal a tökéletes értelmezést megtaláltuk és megvitattuk volna, Kósa Lajos a szavaival gyertyát gyújtott nekünk, sötétben tapogatózóknak: a “népcsoport” kifejezés csak amolyan nyelvbotlás volt, Semjén Zsolt

természetesen nem az adóelkerülő nepáli befektetőkre célzott,

nem is az ÁFA-csaló manhattani migránsokra, esetleg az Ózdon letelepülő fehérorosz oligarchákra, hanem teljesen egyértelműen a magyar nyugdíjasokról és a magyar diákokról beszélt, akik, ha 18 év felett vannak, szavazhatnak, pedig nem termelnek semmit.

Hát jó.

De, csupán az okulás kedvéért, ne feledkezünk meg arról sem, hogy Balog Zoltán miniszter, református lelkipásztor is mikrofonba mondta nemrég, hogy

a magyar kormány még nem döntötte el, erőforrásnak vagy tehertételnek tekinti-e a határon túli magyar cigányságot.

Mi?

Anélkül, hogy elemeznénk Balog miniszter úr szavait, vegyük észre a leglényegesebb pontot: a szóhasználatot.

Mindvégig “a nemzetről” beszélünk. Arról, hogy végül is kik tartoznak tulajdonképpen “a nemzethez'”. Arról, hogy a sok százezres magyar cigányság (határon kívül és belül) hozzátartozik-e?

Arról, hogy a nem produktív rétegek: nyugdíjasok, diákok és főállású anyák, a munkanélküliek és a hajléktalanok nagyrésze… és így tovább, szóval ők terhek-e a nemzettesten?

Mert ez az egész folyton szóba kerül,

elvétésekben, gondatlan mondatokban, viccesnek szánt beszólásban...

CONTEO: AZ ŐSZ 2015-BEN KEZDŐDÖTT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.09.10.


Néhány napja jelent meg a KAPOS-T oldalán az a hír, hogy a készenlétisek gőzerővel készülnek a tömegoszlatásra abban az épületben, amely egykoron a munkásőröknek is otthont adott. Az, hogy az elmúlt napokban mi jelent meg az ügyben, az talán kevésbé érdekes. Az inkább, hogy mi nem jelent meg. Nevezetesen az, hogy megjelenése óta sem cáfolta senki a hírt, de azt a szövegkörnyezetét sem, amely szerint az őszre beharangozott zavargásokra készülnek. Mely zavargásokról egyelőre csak a kormány tud a jelek szerint. Miközben arról sem tudunk, hogy Rogán feljelentést tett volna azt követően, hogy ő már a zavargások szervezéséért felelősöket is ismerni vélte.

Az utóbbi különben szintén felvetheti, hogy az említett feljelentés mögött esetleg az áll: személyesen ismeri az illetőket. Aminek aztán egyenes következménye lenne az, amit a KAPOS-T azzal a kérdéssel tükröz le, hogy a barrikád mindkét oldalán vajon ugyanazok szervezik majd az erőket? A kérdés sajnos könnyedén jogossá válhat, mert már két éve is felmerülhetett az a kérdés, hogy a kormány mennyire gyúr a szükségállapot kihirdetésére. Mert elég sok lépést megtett annak érdekében, hogy ez bekövetkezhessen. Miközben ez a lépés a választások közeledtével egyre jobban beérhet. Különösen, ha a Fidesz vezére veszni láthatja a hatalmát. Akár a saját pártján kívüli erők összefogása következtében, akár egy spontán megmozdulás-hullám eredményeként, vagy a saját pártkján belüli szakadás „jóvoltából”. De ez a jövő zenéje. Most inkább tekintsünk vissza azokra a két évvel ezelőtti eseményekre, amelyeket a hatalom képviselői a kétségtelenül létező menekülthullám által leosztott hatalmi kártyák kijátszásával gondolt megnyerni. Beleértve azt a szocioprovokációt is, amelynek egyik szükséges, de láthatóan nem kellően elégséges következménye volt a déli szarvascsapda megépítése. De kár lenne elfeledkezni arról, hogy a 2015-ös év szeptemberére az is világossá vált: akinek olyan barátai vannak az EU-ban, mint Orbán, annak nincs szüksége ellenségekre...

ÍME A KORMÁNY ÖSSZES HAZUGSÁGA A MENEKÜLTVÁLSÁGGAL KAPCSOLATBAN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.09.10.


Orbán Viktor kormánya még véletlenül sem képes igazat mondani a menekültekkel, az Unióval, a kvótaperrel és Soros Györggyel kapcsolatban. Igyekeztünk összeszedni minden kormányzati hazugságot - nem volt könnyű.

1, Magyarország a határra épített kerítéssel megvédte Európát – kiegészítése: nem az EU-török megállapodás miatt csökken a menekültek száma.

Hazugság: A tagállamoktól származó hivatalos, uniós statisztika szerint Olaszországba augusztusban 81 százalékkal kevesebben érkeztek, mint egy évvel korábban, Görögországba a 2016. márciusa óta 97 százalékkal kevesebben jöttek. Az Égei tengert bizonyosan nem Orbán kerítése zárta le, sem a Földközi Tengert.

2, Az Európai Bizottság újabb kötelező, betelepítési kvótát akar, egyben emeli a most elosztandó menekültek számát.

Hazugság: épp az ellenkezője igaz. Már a 2015-ben elfogadott mechanizmus szerinti 120 ezres számot is 96 ezerre csökkentették és várható további mérséklés. Vagyis Magyarországnak már nem is 1294 menekült kérelmét kellene elbírálnia, hanem ezernél is kevesebbét.

Hazugság: maga a Bizottság jelentette be: nem működik a kötelező kvóta, más megoldást kell keresni.

Hazugság: az Európai Bizottság nem döntéshozó szerve az Európai Uniónak.

3, Brüsszel meg akarja mondani, kivel éljünk együtt. Ez a nemzeti szuverenitás alapja, erről senki nem mondhat le.

Hazugság: a Miniszterek Tanácsa többségi szavazással fogadta el a menekültek szátosztásáról szóló döntést, nem az Európai Bizottság. Nem betelepítésről van szó, hanem menekültkérelmek elbírálásáról.

Hazugság: hiszen jelen pillanatban is élnek Magyarországon olyan külföldiek, akiknek a magyar állam nem adott erre külön engedélyt. A schengeni övezethez való csatlakozással nem ellenőrizzük a Magyarországra érkező uniós állampolgárokat, emellett az EU-hoz való csatlakozással elfogadtuk a személyek szabad áramlásának elvét. Ahogy százezres létszámban élnek külön engedély nélkül magyarok külföldön, ugyan úgy érkeznek ide is idegenek.

4, Brüsszel milliókkal támogatja az elosztási mechanizmusba bevont menekülteket.

Hazugság: a mechanizmusba bevont menekültek után 4 millió forintnak megfelelő eurót a befogadó állam kapja, nem a menekültek. Épp az adott állam extra terheinek enyhítésére.

5, Brüsszel nem hajlandó fizetni a magyar intézkedések, kerítés-építés után, miközben több országnak – például Bulgáriának – kifizették az ottani kerítés költségeinek egy részét.

Hazugság: az Unió eddig is több millió eurót adott a határvédelmi intézkedésekre és az ellenőrzésekre Magyarországnak. Emellett most is nyitott az a közel 5 millió eurós alap, amelyből jogos költségekre hivatkozva lehívhat Budapest.

Hazugság: egyetlen országban sem finanszíroztak uniós pénzből kerítés-építést.

6, A kvótaperben a bíróság politikai döntést hozott. Az ítélet semmire nem kötelezi Magyarországot, ez alapján nem lehet kötelezettségszegési eljárást kezdeni az országgal szemben.

Hazugság: eljárásjogi ítélet született arról, hogy a Miniszterek Tanácsa jogszerűen hozta-e meg a kvótáról szóló uniós határozatot. A bíróság mindössze annyit vizsgált és mondott ki: szabályos volt a döntés, megfelelt az EU határozat-hozatali mechanizmusának.

Hazugság: az ítélet alapján Magyarországnak végre kell hajtania a 2015 szeptemberében elfogadott határozatot.

Hazugság: kötelezettségszegési eljárás már el is indult Magyarországgal szemben, az Európai Bizottság mindössze az ítéletig felfüggesztette azt, hisz a pernek épp az volt a tárgya, hogy hatályos-e a jogszabály. Minthogy az, az eljárás hamarosan fel fog pörögni...

DEMOKRÁCIA, DIKTATÚRA, NÁCIZMUS 1.

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.09.09.....a hatalomnak, ha kellő védelmet tud nyújtani, minden formája azonos” (Thomas Hobbes: Leviatán.)

Az egyik korábbi bejegyzésemhez (Szabadnak lenni) az alábbi komment érkezett: ” Bocs, Tarski, de azzal nem értek egyet - miközben egyébként sok gondolatoddal igen, noha egyáltalán nem vagyok szocdem -, hogy a Fidesz valamilyen (bármilyen) értelemben demokrata párt volna. A Fidesz etnonacionalista, populista, szélsőséges, sőt - szerintem - mediterrán típusú fasiszta, ha akarod falangista párt, hasonló Mussolini, Franco, Salazár pártjaihoz, akkor is, ha a nemzetjobbító fasizmus eszméjében ők maguk sem hisznek, csak uralmuk fenntartására alkalmazzák ezeket a szélsőséges eszméket. (A mai Fidesz szélsőségesebb a mai Jobbiknál.) 

Erről írtam tavaly októberben a Népszabadságban is: nol.hu/velemeny/a-gonosz-birodalma-1634745.

Ebben a hozzászólásban világos az, hogy a kommentelő a mai orbáni liberális demokrácia modellt szinte azonosnak tekinti a nácizmussal, és a hozzá hasonló fasiszta rendszerekkel. Az is nyilvánvaló, hogy 1. ebben a megközelítésben a történetiségnek még a látszatát sem ismerhetjük fel, és 2. a hozzászólónak kevés elképzelése lehet a demokrácia és a diktatúra fogalmi értelmezéséhez, és megkülönböztetéséhez. Sokat foglalkoztam korábban is ezekkel a problémákkal, azonban ha nem akarok kitérni a válaszadás elől, akkor ismételnem kell önmagamat. De ha már lényegében ugyanazt kell elmondanom, mint előzőleg több blogbejegyzésemben, akkor egy kicsit más szemszögből kell megvilágítanom a problémát...


NEM SZERETED HITLERT? ELVISZ A RENDŐR

FÜHÜ BLOG
Szerző: 
2017.09.10.


Ez ma délelőtt történt. Vajnai Attila, az EB elnöke hívta a rendőröket (először nem akartak jönni, arra már viszont ugrottak, hogy felírja a falra: No Nazism!. Nem a rendőrök vitték el, hanem a mentők, mivel őt verték meg, eltörték a szemüvegét, széttépték a pólóját, leteperték, és ráugrottak, bilincsbe verték. Az ő követelésére hívtak mentőt. Most éppen a röntgeneredményre vár a feleségével. A hitler-beszédeket horogkeresztes borítóban kínáló fazon nem érdekelte a rendőröket...

ITT OLVASHATÓ

MEG KELL BÜNTETNI AZT, AKI TÖRVÉNYEK FELETTINEK ÉRZI MAGÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZELÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.10.- Magyarország csak ront Európa helyzetén a menekültválsággal kapcsoltban

- Aki a menekültkérdésben felmondja az összefogást, az nem számíthat a többiek szolidaritására anyagi ügyekben

- Európa csak együtt lehet erős.

A vezércikk úgy látja, hogy Magyarország csak ront az európai migrációs válságon. Nagy gond persze, hogy az EU miként telepítse át a befogadott menekülteket, de a helyzeten cseppet sem segít néhány közép-európai állam, ezen belül is főként a magyar kormány barátságtalan hozzáállása. Ami szégyen, hiszen 89-ben ez az ország járt az élen a határnyitásban. Úgy tűnik, Budapestet ma már nem az emberi jogi és humanitárius megfontolások vezérlik. Ám az Európai Bíróság eheti döntése a jelek szerint csak megkeményítette a magyar ellenkezést. Igaz, az egész program végrehajtása akadozik, de ezzel együtt Európa feladata, hogy keresse az emberbarát megoldást. Ebből, akárcsak a terhek megosztásából, minden tagállamnak ki kell vennie a részét, a nemzetközi jog és az európai értékek alapján, beleértve az idegengyűlölet elutasítását.
Persze a magyarok és szomszédjaik nincsenek egyedül, amikor távol akarják tartani az idegeneket. Trump botrányos példát mutatott a demagóg bevándorlási politikából. A populista és nacionalista pártok sok helyütt a maguk javára használják ki ezt a kérdést. Ám különösen szomorú látni, hogy néhány muzulmán menekült befogadását az európai törvények és értékek megszegésének állítják be olyan országok, amelyeket annak idején ünnepeltek a Vasfüggöny lebontásáért. A keményvonalas magyar Orbán Viktor odáig megy, hogy uniós pénzből akarja megerősíteni a határt. A bírósági ítélet legyen emlékeztető a térségben Magyarország és a hasonló államok számára, hogy nem szabadon választhatóak az emberi jogi elvek és a humanitárius megfontolások, amiket ezek a nemzetek egykor oly lelkesen átvettek.


A német igazságügyi miniszter is csatlakozott azokhoz, akik szerint meg kell vonni Magyarországtól az uniós támogatásokat, ha az Orbán-kormány továbbra is ellenállást tanúsít a menekültválságban. Maas úgy fogalmazott, hogy fokozni kell a nyomást azokra az államokra, amelyek úgy gondolják, hogy túltehetik magukat a jogon. Mert meg kell büntetni, ha valaki figyelmen kívül hagyja a törvényt. Így anyagi következményekkel is kell járnia, ha nem számít az Európai Bíróság határozata. És aki a menekültkérdésben felmondja az összefogást, az nem számíthat a többiek szolidaritására anyagi ügyekben. Mert búcsút mond az összes jogállami elvnek az, aki nem tartja tiszteletben a független bíróságok ítéletét. A jelentés magyarázatként hozzáteszi, hogy Orbán Viktor az Európai Bíróság döntése ellenére is ragaszkodik a bevándorlás korlátozásához, ám ezt a német igazságügyi tárca vezetője nem akarja annyiban hagyni...


FORRÓ ŐSZ? GYURCSÁNY 1 MILLIÓ EURÓÉRT VÁSÁROLT SZÁMLAMÁSOLATOKAT ÉS FELBUKKAN MELLETTE SIMICSKA?

CIVILHETES BLOG
Szerző: Civilhetes
2017.09.10.


Egy ellenzéki Facebook-oldal információira hivatkozva ma délben adta hírül a Kiskunhir.hu, hogy kibontakozóban van egy minden korábbinál veszélyesebb szövetség Orbán Viktor ellen. - írja a Gépnarancs

Ha az egykori miniszterelnök Gyurcsány Ferenc valóban összefog a Fidesz korábbi pénztárosával, Simicska Lajossal, ketten együtt komoly földindulást idézhetnek elő.
Simicska és Gyurcsány együtt csap le

A beharangozás szerint „hatalmasat durrant” rövidesen Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke, és Simicska Lajos nagyvállalkozó, a Fidesz egykori pénztárnoka. Legalábbis ha hinni lehet a Facebook közösségi portál egyik legnagyobb ellenzéki lapjának, az Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága oldalnak. A hírt közreadók tudni vélik azt is, mi hozza majd el Orbán Viktor és rendszere végét. Gyurcsány Ferenc már hónapok óta lázban tartja a közvéleményt azzal, hogy olyan titkos adatok és iratok birtokába került, amelyek Orbán velejéig korrupt mivoltát támasztják alá. Mondjuk, ebben csak a dokumentumok megléte és bemutatása lenne új hír...

ÜRES SZÉKEK

HUPPA BLOG
Szerző: Tamás Ervin
2017.09.09.


Haknibrigádok lepték el a közéleti televíziók műsorait. A különbség csak az, hogy Koós János vagy a kis Kabos Pusztavámtól Cserszegtomajig ugyanazokkal a dallamokkal, poénokkal csalt ki tapsot, mi, újságírók, az ATV-től a Hír TV-n át az Echóig naponta új és még újabb témákban fejtjük ki álláspontunkat – egyre gyakrabban az illetékesek helyett. Anno inkább kérdeztünk, kommentáltunk, ma viszont már csípőből válaszolunk, szakértünk, elemzünk mindent, amit elénk tálalnak, mintha nem vennénk észre, hogy

tulajdonképpen citrompótlóként használnak bennünket: ha jók vagyunk, akkor is csupán az eredeti ízt, tartalmat helyettesítjük. Félreértés ne essék, öröm szerepelni, dagad a mellény, nő az ismertség, amit egyesek összekevernek a befolyás növekedésével, pedig az éppen csökken, ahogy a sajtó társadalmi tekintélye is.

Egy tudatos, sokakat megtévesztő merénylet áldozatai vagyunk, a tévé- és rádiócsatornákon gombamód szaporodó beszélgetős műsorok szereplőiként utazzuk körbe a stúdiókat, reggeltől estig helytállunk, vitázunk azok helyett, akiknek ott kéne ülniük egymással szemben a mikrofonok, kamerák előtt, számot adva arról, amit tesznek, terveznek, mondanak. 2006 óta már a választások előtti miniszterelnök-jelölti vitára sem futja.

Mielőtt azonban bárki azt hinné, hogy meg akarnám fosztani kollégáimat, sőt, magamat is a nyilvános szerepléstől, leszögezem, barátja vagyok a sajtóklub jellegű műsoroknak – ezek mértéktelen szaporodását azonban jól láthatóan a kényelem vagy a kényszer szüli, s közben saját személyiségünket, hitelünket tesszük kockára, hogy a bennfentesség látszatát keltve pontosan az illetékesek helyett próbáljunk mérlegre tenni, meg- vagy kimagyarázni döntéseket, folyamatokat, eseteket. Holott mi csak feltételezéseket osztunk meg másokkal, nem a valóságban történteket, hiszen azokról csak közvetett információink vannak. Nyilván nem érdektelen, hogy ezt jól vagy rosszul tesszük-e, bár az a gyanúm, hogy ebben a fertőzött közéleti klímában ki-ki csak a saját közönségét képes meggyőzni, a másik tábor Senecát is alázná...

MÁRPEDIG ORBÁN VIKTOR NEM A TÖBBSÉG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.09.10....És igen, a törvényeket be kell tartani. A bíróság döntéseit is be kell tartani. Neki is, az országnak is. Nekem is. Ha mondjuk én a főtéren beleparkolok egy virágágyás közepébe és jön a bírság, azt nekem be kell fizetnem. Akkor is, ha egyébként én úgy gondolom, hogy nekem jogom volt oda parkolni, mert nyilván közpénzből épült a tér, a virágot is közpénzből ültették, tehát az közvagyon, a köz én vagyok és oda parkolok, ahová csak akarok. Mert nem.


A kormány és annak feje vagy nem hajlandó, vagy nem képes felfogni, hogy nem állnak a törvények felett. Még ők sem. Ahogy a fenti esetben én sem hivatkozhatom arra, hogy beletiportak az identitásomba és a büszkeségembe, amikor nem engedtek a virágágyás közepén parkolni, úgy a kormány sem hivatkozhat erre. Márpedig erre hivatkozik.

A kérdés az, hogy elhiszi-e valaki a híveiken kívül? Képes-e még a társadalom normális fele felfogni, hogy a közösen hozott döntéseket be kell tartani? Hogy az Unió egy közösség, amelynek vannak szabályai és azokon a szabályokon egyetlen ember nem változtathat a többség akarata ellenére. Márpedig Orbán Viktor nem a többség. Ő csak itthon mindenható, sehol máshol. Ezzel most szembesülnie kell és rohadtul nehéz lesz ebből kimászni.

A nagy baj az, hogy nem csak ő szívja meg, hanem mi is. Mindenki, kivétel nélkül. Ha elhisszük, hogy mindenki más jön szemben az autópályán, akkor még jobban megszívjuk. Ez van, ezt választottuk, ezt szagoljuk. Vagy keresünk egy jobbat, mielőtt az öntörvényű focista megpróbálja bemagyarázni azt is, hogy jobb nekünk az Unió nélkül. Mert most ez jön. Ne legyen igazam.


VAJON SZÉL BERNADETT FÉRJE TUDJA, HOGY MAGYARORSZÁGON NŐBŐL NEM LEHET MINISZTERELNÖK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.09. 


Hétfőn, az ATV-n jelentette be Szél Bernadett, hogy az LMP elnöksége őt javasolja a párt miniszterelnök-jelöltjének. Nem sokaknak tűnt fel, pedig amit a műsorvezető, Demcsák Zsuzsa csinált, igazol minden olyan feminista tételt, ami arról szól, hogy nem csak az általános, mindenki számára létező gátak állnak fent a nőnemű politikusokkal szemben, hanem egy csak nekik szóló elutasítás is: politikusi szerepük megkérdőjelezése, csak azért, mert nők.

A műsor kapcsán ebből a szempontból az verte a legtöbb hullámot, hogy Demcsák Zsuzsa kis szabadkozás után, hogy ezt a kérdést nem kéne feltenni (vajon ha nem kéne, akkor miért teszi?), feltette a kérdést: hát mit szól hozzá a férje, hogy miniszterelnök-jelölt lesz Szélből.

A kérdés minden szempontból hülyeség. Milyen választ vár rá a kérdező? Hogy nem örült neki a férjem, de majd megbírkózunk vele? Vagy egyenesen azt, hogy esetleg Szél kitereget valami jó kis családi szennyest? Egyáltalán, egy 6 éve frontpolitikusként dolgozó nőnél ez a kérdés miért merül fel? Vagy miért ennél a posztnál, ha már? Miért várja el bárki is, hogy a magánéletéről beszéljen egy ilyen döntés kapcsán?

És ugye a klasszikus probléma, amit Demcsák is megjegyez: hányszor hallottuk ezt férfitől megkérdezni? Pedig ha egyenrangúként fogjuk fel a férfiakat és a nőket, akkor bizony ugyanannyira jogos egy férfinál is megkérdezni, mit szól hozzá a felesége, hogy mondjuk kevésbé lesz jelen a közös életükben, ez mégsem hangzik el.

Persze ez a kérdés is lehetne jogos, ha például az újságírónak információja van arról, hogy a férfi, vagy női politikus családjában egy ilyen szerepvállalás gondot okoz, vagy nem tud emiatt majd
 a választóknak megfelelően teljesíteni. De Szél Bernadettnél ez fel se merült most...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG ROSSZABB ÁLLAPOTBAN VAN, MINT 1992-BEN - KOMORÓCZY GÉZA: A FÜLLEDT, BUNDÁS INDULAT BÁRMIKOR, BÁRKI ELLEN MOZGÓSÍTHATÓ

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: BUJÁK ATTILA
2017.09.10.


Bezárkózás a nemzeti hagyományba. A kilencvenes évek elején írott cikkének címe ma is aktuális. Komoróczy Géza mégsem hitte volna, hogy ez az állapot huszonöt évvel a rendszerváltás, tizenkét évvel az uniós csatlakozás után aktuálisabb, mint valaha. A professzor augusztusban múlt nyolcvanéves, a bölcsészkaron ötven évig tanított. Az utóbbi öt év az összegzés, a betakarítás nagy korszaka volt. Öt vaskos kötetben, forrásgyűjteményben dolgozta fel a magyarországi zsidóság történetét. Ez – jó, ha tudjuk – legalább ezer év. Mert míg a hazai közvélemény a magyar zsidóság történetét általában kétszázötven évre szűkíti, a magyar históriában kezdettől jelen vannak. Komoróczy évekkel ezelőtt mondta: ha a honfoglalás előtti korszakot, a kazár függést nézzük, mivel a kagán és köre (vélhetően a magyar elittel együtt) fölvette a zsidó hitet, ha bárki is zsidó volt Vereckénél, az Árpád apánk lehetett. De van egy másik terep, amit változatlan érdeklődéssel követ. A hazai politika, amely Komoróczy szerint nyomasztóbb állapotban van, mint valaha...

...– Ha már a változásoknál tartunk, amikor 2015 nyarán elindult Európa felé a tömeges népvándorlás, a termékeny félhold jutott eszembe, ahonnan a menekültek többsége ér­­kezett. Öntől tanultuk: Mezopotámia története néphullámok megszakítatlan áramlása. A történelem a vándorlások története.

– Más a migráció és más a menekülés. Mindig vannak és lesznek vándorlások. Olyasmi persze sosem létezett, amiről Beöthy Zsolt a millennium mámorában álmodott, hogy a kacagányos honfoglaló lovasok a Kárpátok bércein szemlélik leendő hazájukat. A vándorlások oka prózai. Élelem- vagy víz­­hiány, demográfiai kiegyenlítetlenség, klimatikus változás. Olyan helyek von­­zása, szívó hatása, ahol a körülmények kedvezőbbek. A vándorlás hosszú távon mégis nyugvópontra jut. Nem fegyveres hódításról beszélek, most sem erről van szó. Az újonnan érkezők alkalmazkodnak a helyi körülményekhez, de nem lehet, nem szabad megkívánni tőlük identitásuk teljes feladását. Nem adták fel sem a magyar törzsek egykoron, sem a zsidók. 2015-ben a magyar kormánypropaganda a menekülést a közel-keleti vagy afganisztáni háborús pokolból bevándorlásnak próbálta beállítani, pedig senki sem Magyarországra akart jönni.
– Európának ebben a pillanatban hatalmas a felelőssége.
– Ez így igaz, és ez valóban nem „köz-li­­berális duma”, hanem a történész né­­zete. Mert a gyarmatbirodalmak rendszerét fölszámolhatták, a Szovjetunió megszűnése után a szovjet típusú gyarmati kormányzás eltűnt, de eddig még nem sikerült megteremteni ezekkel az országokkal az önfenntartás és az egyenjogú együttműködés feltéte­leit. Ez még hátravan.
– A népvándorlási pánik a politikai manipuláció hatékony terepe.
– Még az 1990-es évek elején egy bib­­liai tárgyú cikkem fölé írtam címként: Bezárkózás a nemzeti hagyományba. Komoly visszhangja volt, és inkább kritikai, de nem hittem volna, hogy húsz év múlva is ebben a pocsolyában taposunk.
– Rosszabb állapotban van Magyarország, mint 1992-ben?
– Igen, ezt nagyon komolyan állítom. A mássághoz való viszony tekintetében nagyjából azon a szinten, mint a harmincas évek közepétől 1945 feb­­ruár­­jáig, a zsidótörvények korszakában volt. A magyar társadalom lelkileg van felheccelve az idegenek ellen, és ez a fülledt, bundás indulat bármikor, bárki ellen mozgósítható. Ez volt az érzelmi alap arra, hogy 1944 nyarán Munkácson a gettóba zárt zsidók elszállításakor a lakosság megrohanta otthonaikat, széthurcolta a dunyhákat, székeket, ócska lábosokat. Néhány helyen a deportáló menet mellett a bámész tömeg a Himnuszt énekelte, fütyült, tapsolt. Mindez le van fotózva, le van írva. Nem mondom, hogy mindenki így tett, azt sem mondom, hogy „ilyen a magyar nép”. Csak azt mondom, ez történt. Egy adott pillanatban ők jelentették a magyar népet. Tavaly az Ab Ovo Kiadónál megjelent könyvemben, amelynek címe Holocaust, az előszót (2015. szeptember 1-jén!) ezzel zárom: „Most a kormánypolitika ismét kiszabadította a palackból az idegengyűlölet szellemét, kiengedte a társadalmi térbe. És (…) 1944 ismeretében tudjuk, tudnunk kell, repül a nehéz kő…”
– Ez komor vízió. Miközben persze ne tagadjuk azt se, léteznie kell civilizált megoldásnak a migráció kezelésére.
– Ezt a lehetőséget kívánta 2015 őszén a magyar kormány megtorpedózni. Először mesterségesen feltartóztatták a menekülő tömeget, hogy sokkolják a véleményalkotó pesti közeget. Itt a veszély, ezek a borostás, csapzott emberek házaitokba fognak beköltözni. Ahogy az asszír eposzban mondja Istár: felhozom az alvilágból a halottakat, többen lesznek, mint az élők. Ez az uszítás hozzájárult ahhoz, hogy ma pánikszerű idegenellenesség jellemzi a magyar társadalmat.

FIATAL PRÓBAIDŐS RENDŐRÖKET VEZÉNYELTEK A HATÁRRA, ELLÁTÁS NÉLKÜL

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Független Rendőr Szakszervezet 
2017.09.10. 


A Független Rendőr Szakszervezet információja szerint a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban tanuló teljes próbaidős állományt szeptember 4-én hajnalban levezényelték a déli határra.

A szakszervezet értesülése szerint az átrendelés 2018. január 08-ig tartott. Információik szerint a próbaidősök semmiféle előzetes tájékoztatás nem kaptak a vezénylésről, és ellátásuk sem volt kellően megszervezve.

A Független Rendőr Szakszervezet így fogalmaz:

A hajnali induláskor élelmezési ellátást nem kaptak, majd a szállásukra megérkezve, 10 órával később azt a tájékoztatást kapták, hogy semmilyen élelmezésben nem fognak részesülni.

Akinek volt módja, lehetősége, az bevásárolt, de sokan nem tudtak magukról gondoskodni. Információink szerint olyan tájékoztatás is elhangzott az átrendelt állomány irányába, hogy semmilyen többlet juttatást (napidíj, élelmezéssel kapcsolatos költség, stb.) nem fognak kapni...

MENNYIT FIZET A TANULÓBIZTOSÍTÁS?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.09.08.


Tizennégy éve változatlan, nagyon alacsony összegeket térít az állami gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás, ami minden 3 és 18 év közötti gyermeknek ingyenesen jár. A tanév kezdetén az üzleti biztosítók is megjelennek ajánlataikkal az iskolákban, érdemes elgondolkodni az érdemi szolgáltatás megvásárlásán. A végzős diákok közül sokaknak már nem is jár az állami „védelem”. 

Nézd anya, 400 ezer forintot is kapok égési sérülésre! – csillant fel olvasónk ötödikes kisfiának a szeme, amikor hazavitte az iskolából az egyik üzleti biztosító balesetbiztosítási ajánlatát. A nővére azonban lehűtötte a kedélyeket: ezt nem arra kapod, ha megégeted az ujjad! Az édesanya pedig attól tartva, hogy a gyerek majd megégeti magát a nagy összeg reményében, elmagyarázta, hogy a biztosító balesetre fizet, és ezt az összeget csak nagyon súlyos sérülésre adja. Ha kisebb baleset történik, csak bizonyos részét fizeti ki. Vagyis nem minden felhólyagzott ujj után jár...

Év elején sorra jelennek meg az üzleti biztosítók csoportos balesetbiztosítási ajánlatai az iskolákban, amiről a szülőknek nyilatkozniuk kell akkor is, ha nem kérik. Sokan még mindig nem tudják, hogy ingyenes, állami balesetbiztosítása van a gyermeküknek. Az állam ugyanis minden 3 és 18 év közötti gyermekre köt balesetbiztosítást. Ezt viszont azt jelenti, hogy a közoktatásban idén vagy jövőre végző diákok jelentős része kimarad belőle. Az ugyanis korhoz, és nem iskolába járáshoz kötött. A biztosítás egyébként nem csupán az óvodákban, iskolákban elszenvedett balesetekre vonatkozik, hanem azon túl is, egész évben és a nap 24 órájában, játék, sport, közlekedés, nyaralás során vagy az otthonukban szerzett sérülésekre is, és a Föld valamennyi országára érvényes...

KARAFIÁTH: STOHL BELETRAPPOLT A GANÉBA

24.HU - POSZT ITT 
Szerző: Karafiáth Orsolya
2017.09.09.


Mi még a hitványságban is gyatrábbak vagyunk. Vélemény.

Stohl nemrég egy hetilapban bátor dolgot mondott.

Legszívesebben ordítanék, de nem merek.

Ezt nyilatkozta a Magyar Narancsnak, és ez így, kimondva, épp az ő ajkai közül kiröppenve tényleg már-már ordításnak tetszett.

Ám, aki figyelt az apró betűs részre, már ott kiszúrhatta, hogy Buci belengette: van az a pénz, persze hogy van, és igen, alaposan megforgatná ugyan a fejében, hagyná-e, ha, de valószínűleg és sok pénzért persze, mindent, azt is.

Nem is hiszem, hogy bárki megdöbbent azon, hogy nem sokkal e nagy szavak után aláfirkantotta közkedvelt nevét a TV2 szerződésajánlatára.

A támadásokra most pedig a maga módján válaszol. Először is belesóhajtja a Nagy Bulvárlap riporterének fülébe, mily szörnyű, hiszen neki, a szórakoztatás felkent papjának nem könnyű a helyzete, mert igen rossz az, hogy van ez a probléma. Mármint hogy döntéseket kell hozni.

Mert, bizony, ma politikai állásfoglalás ide vagy oda szerződni.

Szörnyű, hogy idáig jutottunk? Igen, szörnyű. Kétséges, hogy ez mégis megtörtént? Nem, nem kétséges.

Minden magát valamire is tartó embernek alaposan mérlegelnie kell tehát a szereplései, munkái kapcsán, hogy mennyit vállalhat (mennyit tart bevállalhatónak). Azt – hogy ismét a Nagy Színészt idézzem – „erkölcsileg, művészileg, vagy akár megélhetési szempontból” mi fér még bele.

Mielőtt elvesznénk a részletekben, közbe kell biggyeszem, hogy döntéseket eddig is kellett hozni, eddig sem ment el az ember fia/lánya akárhová.

De az a helyzet valóban először állt elő hosszú idő óta, hogy egy réteg kisajátított gyakorlatilag minden médiumot, és csak azokat tömi pénzzel, melyek kedvesek a szívének. Mindezt értve és tudva (mindezek előtt fejet hajtva) Stohl érve, hogy valamiből élnie kell: megáll...

HERAUS: A MAGYAR NYELV ÜBER ALLES - KIREKESZTÉS ÁLLAMI MÓDON - ÉLJEN A HÜLYÉK BIRODALMA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2017.09.09.


Papírokba csomagolt kirekesztés: ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját.

Az állami kéttannyelvű iskolákból az utóbbi években feltűnés nélkül kikoptak az anyanyelvi tanárok. A fenntartó annyira megszigorította az alkalmazás feltételeit, hogy még az állást megpályázni se érje meg senkinek, aki nem magyar állampolgár. Miközben egész Európa a multikulturalizmus felé fordul, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy a gyerekeink zárt közegben nőjenek fel.

Minden állami iskolának van egy hosszú listája, mi mindenre van szüksége ahhoz, hogy valakit, aki nem magyar és esetleg nem is uniós állampolgár, alkalmazni tudjon. Mármint azon túl, amit a Munkaügyi Központ kér ahhoz, hogy megadja a munkavállalási engedélyt, és ami már önmagában sem egyszerű. A listán szerepelnek könnyen beszerezhető, közepesen nehezen beszerezhető és a lehetetlenhez közelítő eséllyel beszerezhető tételek. Az ügyintézés nyelve természetesen a legtöbb hivatalban magyar, ideértve az információs weboldalakat és a kitöltendő űrlapokat is.

Az alábbiakat kell tehát beszereznie a pályázónak:
 • Erkölcsi bizonyítvány. Könnyen hozzáférhető, ingyenes. Igényelhető személyesen, postai úton vagy akár Interneten is.
 • Végzettséget igazoló okirat. Ez nyilván meg is van, teljesen indokolt kérés. A beszerzése nem kerül semmibe.
 • A végzettséget igazoló okirat hitelesített fordítása. Érthető kérés, igényel némi utánajárást, és költeni is kell rá: nyelvenként és sürgősség szerint változik az ár karakterenként 4,5 és 10 Ft között. Átlagban 40-80.000 Ft körül van mindennel együtt a beszerzése.
 • Érvényes tartózkodási engedély a foglalkoztatás időtartamára. Logikus, senki sem szeretné, ha az egyik munkatársát, a tanév kellős közepén kitoloncolnák az országból. A dolog szépséghibája csak annyi, hogy ha a tartózkodási engedély munkavállaláshoz kötött, akkor addig nem állítja ki a Bevándorlási Hivatal, amíg nincs munkaszerződés. A fenntartó viszont addig nem szerződik, amíg nincs tartózkodási engedély. Milyen egyszerű is ez!
 • Igazolás a Magyar Ekvivalencia és Információs Központtól, hogy a jelentkező képesítése megfelel a munkaköri leírásának. A végzettségi szint elismerésére irányuló kérelemhez a következő iratokat kell csatolni (szó szerinti idézet a Központ csak magyar nyelven elérhető honlapjáról):
 • Az eredeti oklevél hiteles másolata,
 • A külföldi felsőoktatási intézmény által kiállított olyan okirat hiteles másolata (pl. leckekönyv, a felsőoktatási intézmény által készített kivonat vagy transcript, diplomamelléklet), amely hitelt érdemlően igazolja a tanulmányok időtartamát, és a bizonyítvány vagy oklevél megszerzése érdekében előírt tanulmányi követelmények (a hallgatott tárgyak, vizsgák, szakdolgozatok, államvizsgák stb.) sikeres teljesítését.
 • A fenti okiratok hiteles fordításai.
 • Többfokozatú felsőoktatási rendszerben szerzett második fokozatú végzettség megszerzését tanúsító oklevél (pl. „Master” fokozat) esetében az alapdiploma másolata, (hiteles) fordítása, a hozzá tartozó tantárgylista másolata és annak (hiteles) fordítása.
 • Az eljárási díj befizetését igazoló feladóvevény vagy a pénzintézeti átutalás igazolásának másolata.
 • Amennyiben kérvényét postai úton küldi be, a személyi adatok és a lakcíme igazolására szolgáló hatósági igazolványa másolatát is csatolnia kell.”...

  A KÁRPÁTALJAI MAGYARSÁG ÉRDEKÉBEN ÖSSZEFOGOTT A TELJES MAGYAR ELLENZÉK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2017.09.09.


Elítélendő és deklaráltan kisebbségellenes törvényt fogadtak el Ukrajna törvényhozói, amely nem teszi többé lehetővé, hogy a kárpátaljai magyarok anyanyelvükön tanulhassanak. A döntés oly annyira felháborító és igazságtalan, hogy a szétszort magyar liberális és baloldali ellenzéket teljes összefogásra késztette. Vasárnap tüntet Budapesten az Alkotmány utcában a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, Bokros Lajos Modern Magyarország mozgalma (MOMA), a Momentum és a Párbeszéd. A demonstrációt pedig a Gulyás Márton aktivista nevével fémjelzett 
Közös Ország Mozgalom szervezi.

Mint, ahogy a szervezők írják:

“A demonstráción szolidaritásunkat fejezzük ki a kárpátaljai magyarságnak, amiért az ukrán kormány saját alkotmányát, valamint az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket semmibe véve korlátozza a gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségeit”.

Érdemes kiemelni, hogy bár a baloldaliak és a liberálisok kezdeményezték ezt a tüntetést, a kisebbségellenes intézkedéseket mindenki hivatott elutasítani, így a szervezők a Fidesz, a Jobbik és a Kétfarkú Kutya Párt szimpatizánsait is meghívták a demonstrációra.

Az elfogadott ukrán törvény szerint, a közeljövőben már csak az elemi iskola 1-4 osztályaiban teszik lehetővé, hogy magyarul, illetve más kisebbségi nyelven tanuljanak a diákok. Három éven belül teljesen megszűnik a magyar nyelvű oktatás az általános iskolákban, azaz az ötödik osztálytól a kilencedik osztályig...

NAPJAINK ROBINSONJA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOGJA
Szerző: Göbölyös N. László
2017.09.10.


David Glasheen 73 évvel ezelőtt született Sidney-ben. Életének utóbbi 20 évét azonban egyedül töltötte, mint Robinson Crusoe, Restoration szigetén, egy kis földi paradicsomban, Ausztrália észak-keleti partjánál, amely nevét William Bligh kapitánytól kapta, aki legénysége hozzá hű tagjaival itt talált menedéket a Bounty lázadása után 1789-ben. Glasheen itt él egyedül „Péntekével”, Polly nevű dingójával.

A 80-as években még gazdag üzletember volt, elnök egy aranybányának Pápua-Új-Guineában, de 1987-ben, a „fekete hétfőn” elvesztette szinte minden vagyonát, 10 millió dollárt.

„Két út állt előttem: vagy újra nekigyürkőzöm és újrakezdem a megszokott életemet, vagy újat kezdek. Én ez utóbbit választottam” – mesélte. De most bajban van. Lehet, hogy el kell hagynia a szigetet...

KÜZD A FIDESZ A SZOCIÁLIS REZSIVEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Marnitz István
2017.09.09.


Bár a kormány előkészítő anyaga is hiányolja az állami lakhatási támogatást, még a szegények rezsifizetési feltételein se sikerült enyhíteni.

„A lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás kivezetése miatt jelenleg nincs olyan központilag szabályozott és finanszírozott ellátás, amely a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez és az esetlegesen felhalmozott tartozások kiegyenlítéséhez nyújtana segítséget. A lakhatás biztonságának megőrzése kulcsfontosságú a szegénység és társadalmi kirekesztettség kockázatának kitett háztartások mélyszegénységbe süllyedésének megakadályozás érdekében. A szegénység és társadalmi kirekesztődés megelőzése céljából központi politika szükséges a lakossági közüzemi díjhátralékok felhalmozódásának megakadályozása, illetve a már kialakult tartozások rendezésének elősegítése érdekében.”

Idézetünk nem egy, a polgári életet szándékosan sötét színben feltüntető liberális "Soros-bérenc" szociológiai pamfletjéből származik. A megállapítás ma is letölthető az Orbán-kormány honlapjáról: júniusban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) bocsátotta társadalmi vitára szociális támogatási javaslataiban. Igaz, a borús megállapítások csak az egyik „hatásvizsgálati” lap végén kaptak helyet.

A csomag egyik központi eleme, hogy a „védendő energiafogyasztó” státust kiterjesztenék azokra a vagyontalan családokra, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 2,5-szörösét, azaz most 71 ezer 250 forintot. Ez a besorolás nem jelent kisebb rezsit, de több más kedvezményre, így részletfizetésre, előre fizetős mérőre és további 30 napos szolgáltatói türelemre jogosít. Jelenleg az időskorúak és aktívak ellátásában, települési lakhatási támogatásban, gyerekvédelmi támogatásokban részesülők, a Nemzeti Eszközkezelőnél lakásbérleti jogviszonyban lévők, illetve a fogyatékkal élők tartozhatnak e körbe. A hatásvizsgálati lap azzal nyugtat meg, hogy a jogosultaknak 
feltehetőleg csak egy része igényel majd ilyen hatósági bizonyítványt. Jelenleg 38,3 ezer áram-, és 14 ezer gázfogyasztó tartozik a védendők körébe...

FÉLELMETESEN VISSZASZOKTAM MAGYARORSZÁGBA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.10.


Van az az érzés, amikor akár már évek óta külföldön élsz, de hosszabb időre hazalátogatsz, és olyan, mintha el sem mentél volna – minden ismerős, a közlekedés, az emberek, minden. Na, ilyesmit élt át az egyik mai történet szereplője. Emellett próbálunk svájci állampolgárokká válni (nem egyszerű) és ellátogatunk egy kínai egyetemre is.

Nekem mindig nagy öröm, amikor egy blog feléled a tetszhalott állapotból, így aztán örömmel láttam, hogy friss poszt jelent meg az Amerika blogon. Ráadásul nagyon érdekes írás, hiszen a család bővülése mellett (amihez gratulálok!) egy hosszabb magyarországi látogatásról (és a beilleszkedés nehézségeiről) is szól.


„Mivel Iván tavaly nyár elején született, így 2016 nyarát itt töltöttük Édesanyámmal együtt. Volt olyan drága, hogy kijött fél évre és segített mindenben, amiben el tudja az ember képzelni! Nélküle nem is tudom, hát irtó nehéz lett volna az első időszak Ivánnal/Áronnal.

Persze fél év hosszú idő, nem megyek bele itt sem a részletekbe, de nyilván voltak nézeteltérések Anyu és én köztem, de szerencsére átvészeltük ezt az időszakot is viszonylag vidáman.

Aztán már le kezdtük tervezgetni a haza utunkat 2017 nyarán. Addig addig tervezgettük, hogy végül a gyerekek és én két hónapot voltunk otthon! Tudom, tudom, az én q...va anyámat, könnyű aki nem dolgozik, stb., stb.

És tényleg könnyű, és tényleg jó dolgom van, és egyszerűen FENOMENÁLIS volt otthon! Apa a gyerekeknek (főleg nyilván Áronnak) és nekem is nagyon nagyon hiányzott, ez volt az egyetlen árnyoldala az idei nyarunknak!

Féletelmetesen visszaszoktam Magyarországba, minden olyan természetes volt -a váltás (na jó 1 hét után), a buszozás, metrózás, stb. - annyira otthon éreztem magam, a barátnőimmel annyira feltöltődtem a két hónap alatt, mint Amerikában egy év alatt SE!

Rájöttem, hogy öregszem, bakker. Egyre fontosabbak a szülők, a rokonok és a barátok otthon! Egyre jobban érzem a hiányukat, nem is tudom, mi ez, öregség vagy csak szimplán honvágy?

Szívem szerint, mindenkit kiköltöztetnék ide :) vagy nem is tudom..."