2017. szeptember 14., csütörtök

MIT REJTEGET A FIDESZ? - AZ EU VIZSGÁLNÁ AZ AZERI KORRUPCIÓS PÉNZEKET, A FIDESZ KÉPVISELŐI EZT NAGYON NEM SZERETNÉK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.09.14.


Adjatok pénzt, szemetek, és kuss! – így összegezhető a Fidesz és a kormány viszonya az Európai Unióval. Most az azeri korrupció kivizsgálását akarják szabotálni.

Az, hogy Magyarország neve finom szólva is érdekes társaságokban fordul meg mostanában, nem újdonság. Kedden például Ilham Alijev azeri elnök/diktátor találta azt mondani: "Magyarország Azerbajdzsán egyik legközelebbi barátja és partnere, nemcsak Európában, hanem az egész világon."

Hogy Azerbajdzsánnal a magyar politikusoknak mennyire és miért érdemes jóban lenni, azt egy másik hír illusztrálja: oknyomozó újságírók egy csoportja kiderítette, hogy Azerbajdzsán kormánya egy 2,9 milliárd dolláros titkos alapot tartott fenn, melyet vélhetően európai politikusok lefizetésére használtak. A szervezett bűnözést és a korrupciót kutató Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) szerint az „azeri mosodának” elnevezett titkos alapot 2012 és 2014 között hozták létre: Az azeri mosodának nevezett, bonyolult pénzmosó rendszeren több mint 2,9 milliárd dollár folyt át két év alatt négy, az Egyesült Királyságban regisztrált fedőcég segítségével. A pénzt Azerbajdzsán kleptokrata elitje 2012 és 2014 között mosta át a cégek észtországi bankszámláin. A vállalatok valódi tulajdonosai ismeretlen offshore részvényesek mögött rejtőztek el.

A hírek szerint Magyarországra is jutott a korrupciós alapból, véletlenül éppen akkor, amikor a baltás gyilkos, Ramil Səfərov kiadatása volt terítéken Budapesten. Szijjártó Péter külügyminiszter már a kérdést is – vagyis lehet-e összefüggés a korrupció és a gyilkos kiadása között - sumákságnak nevezte. Azeri barátai – sokat tanulva a legközelebbi baráttól – természetesen Soros Györgyöt és az örményeket látják a korrupciós ügy kipattintása mögött. Szijjártó itt még nem tart, de hamarosan.

Oda viszont már eljutott a Fidesz, hogy európai parlamenti képviselői nemmel szavaztak az EP-ben arról az előterjesztésről, amely kötelezné az EU-t, hogy vizsgálja ki az azeri megvesztegetési kísérleteket...

EZEKNEK ELMENT A MARADÉK ESZÜK! - TIZENÉVES GIMNAZISTÁKRA SZÁLLT RÁ A KORMÁNYPROPAGANDA

NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2017.09.14.


A lejáratásban náluk nincs korhatár.

Előzmény


A kommunizmus nagyon sötét korszakát idézi a Fidesz azon lépése (is), amely során Németh Szilárddal kimondatták a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése után, hogy Gulyás Márton, Schilling Árpád és Vágó Gábor lehetnek azok, akik a gyanújuk szerint ősszel majd zavargásokat keltenek. Nem lehet egyszerű a helyzet a Fideszben, ha beszarnak három aktivistától, de persze ez a minden (kreált) ellenlábast elsöprő kormánypropaganda része. Lelkük rajta, Schillingék felnőtt emberek, és talán az eddigi reakcióik után még azoknak is szimpatikussá váltak, akik korábban különösebben nem figyeltek rájuk.

Talán eddig nem volt annyira látványos, mint Schillingék pellengérre állítása, de csütörtökön a 888.hu, a Magyar Idők és az Origo önként lépett a gusztustalanság rothadt mezejére azzal, hogy gimnazista gyerekeket pécéztek ki maguknak csupán azért, mert azok tüntetést mernek szervezni az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé.

A Független Diákparlament a megmozdulásnak létrehozott egy Facebook-eseményt is, itt egyebek közt leírják: az oktatáspolitika jelenlegi iránya ellen tiltakoznak, amely „nem szolgálja a diákok érdekeit, és nem is veszi figyelembe a véleményüket”. A felhívásban az is szerepel, hogy menetelnek egy kicsit a CEU-tól, aztán elénekelnek egy Pink Floyd-számot, majd cipős dobozokból felhúznak egy falat az EMMI épülete köré, hiszen a „NER is egy falat húzott a társadalom és a döntéshozók közé”.

A tizenévesek tehát sétálnak, az EMMI előtt akcióznak, majd, mivel úgyse fogadja őket majd senki a minisztériumtól, hazamennek. Ennek ellenére a kormánypropaganda igyekszik ezt az egészet valami erőszakos megmozdulásnak bemutatni, olyannak, amelyet háttérhatalmak – naná, hogy Soros és nyúlványai – irányítanak, és amely része az általuk vizionált őszi „ellenzéki zavargásoknak”. A Magyar Idők próbálja az infóikat úgy bemutatni, mintha leleplezték volna a diákok belső fórumait, miközben a tüntetésnek van egy könnyen, bárki számára elérhető Facebook-oldala. A 888.hu a Facebook-esemény első változatából szemezget, de ott sincs semmilyen utalás arra, hogy bármiféle zavarkeltésről lenne
szó...

ITT OLVASHATÓ

FOCISTÁK ÉS MOTOROSOK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.09.14.


Egyszer már kérdeztem - kerestem, de nem találom -, ki a fene hatalmazta fel ezt a rohadt vérszívó bandát, hogy "kihelyezett" ülést tartson különféle méregdrága üdülőhelyek még drágább szállodáiban. A mi pénzünkön. Hallott már valaki olyat, hogy a cselédek luxusszállodákban urizálnak? Kicserélik nézeteiket a szolgálat nehézségeiről?
Ez a gusztustalan hordóformájúra hízott dagadék annak idején a döngölt padlón futott köröket a konyhaasztal körül, ha nem frakkos pincér hozta a lazacot (céklát copyright Hyppolit)?

ORBÁN, A BOLHA ÉS AZ UNIÓ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Rátesi Margit
2017.09.14.


Nem értek egyet azokkal, akik azzal gondolják sikerrel támadni Magyarország jelenlegi kormányfőjének legalábbis érdekes külpolitikáját, hogy: „köhög a bolha, egy ilyen kicsi ország úgysem rúg labdába”.

Az európai gondolat lényeges eleme, hogy nincs „egér” és nincs „elefánt” sem. Ugyanolyan jogai vannak a néhány lakosú Máltának, mint a 40 milliós Lengyelországnak. Az EU legfőbb döntéshozó szervének, az Európa Tanácsnak (ET) egyenjogú tagjai az egyes országokban megválasztott kormányfők, illetve a prezidenciális felépítésű államok államfői. (Pl: Franciaországé Macron)

Az Európa Parlament másként működik. Itt már a lakosság száma alapján oszlanak meg a képviselői helyek – Magyarországnak 21 képviselője van. Őket az adott országban lakók választják meg. Nem egyénileg, hanem az országban lévő pártok listájára szavaznak: így van ma Magyarországnak 9 fideszes, 1 mszp-s, 1 jobbikos és 1 dk-s képviselője. Az eu-s parlamentben már nincs vétójog, hasonlóan a többségi elv alapján működik, mint a nemzeti parlamentek. Itt szinte a parlament megalakulásától kezdve TÖBBSÉGE van a konzervatív, jobboldali nemzeti pártokat tömörítő Európai Néppártnak (EN). Ennek a Fidesz is tagja, egyik alelnöke Gál Kinga (Fidesz). Ezért is nevetséges a magukat jobboldalinak tartók vérmes acsarkodása az EU-ra. Netán Gál Kinga alelnök, vagy Navracsics Tibor (Fidesz) európai biztos szintén „sorosbérenc”?

Az Európai Bizottság (EB) elnökére az ET tesz javaslatot a parlament többségi frakciójának ajánlatára. Az EB tagjaira (biztosokra) az elnök tesz javaslatot, a nemzeti kormányokkal egyetértésben, így a Bizottságban is jelentős a jobboldali, konzervatív többség. Minden tagállamnak egy biztosa van: a 82 milliós Németországnak is, meg a tízezer(!) lakosú Máltának is...

VENDÉGÍRÁS: MOST A SITTEN ÜLÖK ÉS VÁROM, HOGY TÖRTÉNJEN VALAMI

KETTŐ MÉRCE BLOG
Szerző: V. Z.
2017.09.14.


Emberek! A segítségeteket szeretném kérni.

Orbán Viktor vagyok. Nem, nem az a Viktor, hanem egy másik. Szintén magyar állampolgár, szintén öt gyermek, szintén vidéki kis faluból származom, de mégse az az Orbán Viktor.

A történetem mintegy 3 évvel ezelőtt kezdődött.

Az asszonnyal eldöntöttük, hogy igénybe vesszük az összes lehetőséget (csok, bankhitel, stb.) és kis telkecskénkre felhúzunk egy házacskát. Semmi flanc, semmi luxus, még medence sincs a kert végében, csak egy otthonos kulipintyó a család számára.

Jó, elismerem, a jövőre gondolva a földszinten egy utcára nyíló családias kis kávézót terveztünk, ahol az asszony meg én dolgozunk majd, az emeleten meg a família minden tagjának végre-valahára lenne 1-1 szobája.

Tehát felvettünk banki hitelt, vállalkozói hitelt, stb. és belevágtunk.

Ahogy készen lett a földszint, azon nyomban megnyitottuk a kávézót, hogy minél gyorsabban termelje a pénzt.

Az emeleti építkezés még folyt, amikor egyszer csak megjelentek a NAV emberei, és ellenőrizni akarták a kávézó működését, a vállalkozási hitel felhasználását. Ha ez nem lett volna elég, a bank emberei is megjöttek, mert a szakaszos finanszírozás miatt ők azt akarták ellenőrizni, hogy tart-e ott az építkezés, ahol lehívhatom a következő részösszeget, amit már az előző héten megigényeltem.

Bevallom, ment ide, ment oda pénz, a franc se követte pontosan mennyit, mikor, hova, csak fizettük ami sürgős volt – elsősorban a kávézó berendezése, megnyitása -, de nehogy már szinte a megnyitás napján ezek itt szívózni kezdjenek!

Elálltam az útjukat, hogy nincs itt semmi látnivaló, nem kell itt ellenőrizgetni, lehet tovább haladni és utalni a pénzt, mert különben hogy fejezzük be az építkezést, és miből élünk, ha a kávézóban netán hónapokon keresztül nincs egy teremtett vendég sem.

Szóval mondtam nekik: nagyon furcsállom, hogy pont ebbe a faluba, és pont hozzám jönnek, kívül tágasabb és ide csak a testemen keresztül.

A vége a sztorinak, hogy most a sitten ülök, és várom hogy történjen valami...

ÉRTED JÖTTEK, NEM ELLENED - AZ MTA ÉS A LUKÁCS ARCHÍVUM

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
- SZABADPOLC
Szerző: Agárdi Péter–Kardos András–Mesterházi Miklós
2017.09.14.


A Magyar Tudomány (az MTA folyóirata, a továbbiakban MT) augusztusi száma egy kisebb blokkot szentelt Lukács Györgynek, pontosabban a még áprilisban The Legacy of Lukács címmel megrendezett budapesti konferenciának. S ez voltaképp szép gesztus volt a laptól, hiszen az Akadémia maga (így tűnt) mintha nem igazán tudott volna a konferenciáról, noha észrevehetetlennek nem volt mondható – vagy száz előadás hangzott el, és a világ négy sarkából érkeztek a hallgatók is, tekintélyes tudósok és imponálóan sok fiatal –, és a konferencia egy olyan, Magyarországon ugyan nem igazán ismert, de a nagyvilágban valamelyes hírnévre vergődött valakinek a műveiről szólt, aki egyszer régen rendes tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának. A szóban forgó blokkban a hazai főszervező, Kelemen János számolt be magáról a konferenciáról, és a lap, mintegy illusztrációképp, közölte Heller Ágnes előadásának magyar változatát. Közölte továbbá Monok Istvánnak, az akadémiai könyvtár (MTA KIK, a Lukács Archívum felettes szerve) főigazgatójának – mint utóbb kiderült, felkérésre írt – cikkét Az emlékezet közgyűjteményi megőrzése. Lukács György hagyatéka kapcsán címmel. Az utóbbi írás első ránézésre nem tűnt a tárgyba vágni, és valamiképp a hangneme is disszonánsan hathatott az olvasóra, tekintve, hogy ilyen alkalmakkor a szerzők jobbára dicsérni, nem temetni jönnek Cae­sart, de a dolog nem megfejthetetlen: a szóban forgó konferencia (erre Kelemen cikke is utalt) nem utolsósorban tiltakozás volt a Lukács Archívum fölszámolására szőtt akadémia tervek ellen, amelyek a leghevesebb fölháborodást váltották ki szakmai körökből, de a szakmai köröknél szélesebb publikumból is. Ha a konferenciát magát nem is, ezt az Akadémia észrevette, Monok írása ennek köszönhető, így is olvasandó: a lukácsi hagyaték iránt tanúsított akadémiai figyelem és gondoskodás foglalataként. S mint ilyen – végül is az Akadémiáról van szó – a dolog tán egy szélesebb közönség érdeklődésére is számot tarthat, mint az MT publikuma, amelyik különben is megfosztatott attól, hogy mérlegre tegye a főigazgató cikkének érveit: a lap Kelemen János kérését, hogy néhány helyreigazító megjegyzést fűzhessen Monok írásához, elutasította.

A főigazgató cikkének látomásos nyitó bekezdései, amelyekben inkvizítorok bukkannak föl, hogy a mai újságírásban keljenek új életre, a politikai korrektség diktatúráját ültetve az emberiség nyakába, rejtelmesnek tűnhetnek, de azért nem megfejthetetlenek. Nem kevesebbet állítanak, mint hogy az az általános viszolygás, amely az Akadémia tervét fogadta, hogy beszegezi a Lukács Archívum ajtaját, meg hogy az Akadémia ezt a tervet a lukácsi hagyaték megmentéseként próbálta föltálalni, valamiféle összeesküvésre vall, újságok, újságírók (és filozófusok? esztéták? társadalomtudósok?) összeesküvésére, hogy hazugságokkal mocskolják be az ártatlanságot magát. Nem csekélység. Nem csekélység tájékozatlan aggodalmaskodásnak deklarálni hozzáértők sokaságának megdöbbent értetlenségét, nem csekélység a lukácsi hagyaték elzárásának, az eltitkolás és a privilégiumokkal való visszaélés elegyének nyilvánítani a Lukács Archívum több évtizedes ténykedését. És a lukácsi hagyaték megmentésének mutatni, ami ígérkezik – az sem kicsinység. Amiért is ebben az írásban engedtessék meg kissé a háttérbe szorítanunk az akadémiai udvariaskodást („Uram, lángész lobog Önben. / Uram, Önben nemkülönben”), és kicsit sarkosabban fogalmaznunk.

Monok főigazgató kétségkívül részletesebben nem tud semmit a Lukács Archívumról, mint elődje a főigazgatói székben, az, aki az Archívum összes maradék tudományos munkatársát szélnek eresztette, és aki egyetlen archívumi látogatása alkalmával, kissé elszakadva a kíséretét alkotó többi akadémiai hatalmasságtól, megállt az egyik szoba ajtajában, és szemét tűnődve arra a plafonig érő, egész falnyi beépített lemezszekrényre függesztve, amely az Archívum létrejötte óta Lukács kéziratait és levelezését őrzi, inkább kijelentette, mintsem kérdezte, hogy „ugye, itt kéziratok nincsenek?” Monok részletesebben nem tud semmit, de ez nem javít a dolgon. Számos ponton állít valótlanságot, olykor téved, máskor szándékosan vezeti félre olvasóit, ezzel súlyosan inszinuálva a Lukács Archívumot mint intézményt, illetve valaha volt munkatársait. Az alábbiakban kénytelenek vagyunk a szövegkörnyezetből kiragadni a cikk egyes állításait, de az olvasó könnyedén a körmünkre nézhet: http://www.matud.iif.hu...

EGY ÁLLAMPOLGÁR VÉLEMÉNYE A SOROS-TERVRŐL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.14.Nagyon mélyen tisztelt Fidesz, és kormány!

Hogy rögtön a lényegre térjek: ami engem illet, nagyra értékelem, hogy Soros úr, nem sokkal a reggeli ébredés után fogat mos. Ebben személy szerint semmi kivetni valót nem látok, ebből még senkinek sem származott baja. Ahogy mifelénk, Magyarországon mondják: ettől még senkinek sem lett gyereke.

Azzal, hogy tudomásom szerint szokott reggelizni, nagy vonalakban szintén egyetértek. Kell, hogy legyen az ember gyomrában valami, s elég baj, hogy sokan ezt nem veszik komolyan, és ha tehetik, elbliccelik. Harrach Péter szerint (tudják, az Önök pártszövetségének prominense) ez sokaknál életforma kérdése, vagyis, szerinte sok gyerek azért megy éhesen, korgó gyomorral az iskolába, mert náluk életforma, hogy nem reggeliznek.

Másoknál pedig az tekinthető életformának, hogy télen fáznak, mert nincs mivel fűteniük,
néhányan közülük meg is fagynak, és az is életforma ma sokaknál Magyarországon, hogy a sárga csekkeket nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudják befizetni.

Persze, más életformákat is ismerünk, van, aki helikopterrel jár lakodalomba, más jachton csónakázik, de vannak olyan honfitársaink is, akik lapkiadókat, balatoni partszakaszokat vásárolnak, vagy éppen a saját lábukon állnak.

De, vissza Soroshoz. Azt kérdezik tőlem a tisztelt urak, hogy mi a véleményem a Soros-tervről. Megmondom őszintén, nekem nagyon szimpatikus. Én teljesen egyetértek a nyílt társadalom eszméjével, vagyis, azzal, hogy Magyarországot, valamint a volt szocialista országokat Soros úr demokratikus rendszerekké kívánta átalakítani. Szerény véleményem szerint

Soros úr nagyon jól tette, hogy saját vagyonából dollármilliókat adott ezeknek az országoknak, a legtöbbet, ha jól tudom, szülőhazájának, Magyarországnak...

ÍGY LETT MARIO VÍZVEZETÉK-SZERELŐBŐL EGYSZERŰ FOGYASZTÓ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Lipusz Balázs
2017.09.14.


Itt élünk mi! Idegünk rángó háló,
vergődik benn’ a mult sikos hala.
A munkabér, a munkaerő ára,
cincog zsebünkben, úgy megyünk haza.
Ujságpapír az asztalon kenyérrel
s az ujságban, hogy szabadok vagyunk -
poloskát űzünk lámpával s a kéjjel
s két deci fröccsel becsüljük magunk
’.”
– József Attila: Munkások (részlet)

A kiszolgáltatottság sokáig kéz a kézben járt a munkássággal, ahogy József Attilánál is 1931-es versében. A kékgallérosok élete a vasbányák fuvallata, a gép rugdallása, a lendkerék szijja, és a sivalkodó transzformátorok volt. Itt élünk mi – mondja József Attila – a munkabér, a munkaerő ára, cincog zsebünkben s két deci fröccsel becsüljük magunk.

Míg a fenti képzettársítás és szituáció elkopott a mindennapok szeme elől, az első versszakban megjelenő helyzet nem. Kis, búvó országokra rálehel / a tátott tőke sárga szája és a kiszolgáltatottság már nem csak a fentebb megjelenített munkásság osztályrésze. A kékgallérosok számaránya évtizedek óta csökken a foglalkoztatottak számához viszonyítva. Jelentőségük olyannyira halványul a mindennapokban, hogy az a világ legnagyobb példányszámban eladott videójáték-sorozatának főszereplőjére, Marióra is kihatott.

Az 1981-es első megjelenésekor még ácsként, aztán 1983-tól kezdve vízvezeték-szerelőként elhíresült Mario sem dolgozik többé szakmájában, sőt egyáltalán nem kapott munkát készítőitől. Megálmodója, Shigeru Miyamoto úgy nyilatkozott, hogy a játékszituáció teremti Mariót és „együtt változik és fejlődik a digitális technológiával. A technológiai újítások izgalmas újdonságokat nyújtanak és amikor arra eszmélsz, hogy népszerűvé válnak, Mario követi őket. Ezért egyszerre ismerős és friss a karaktere, hiszen a technológia fejlődésével újabb és újabb dolgokra lesz képes.”...

AZ OLSEN-BANDA BOLDOGUL

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.09.14.


Ha demokrata vagy – szavazol!

Miközben Európa magasabb sebességbe kapcsol, a magyar kormányzat és kormányzó pártok propaganda-katatóniája tovább súlyosbodik, az ellenzék pedig továbbra is a köldöknézés és az értetlenség és az értelmetlenség hálójában vergődik. A Fidesz-bűntársak aktuális velencei találkozója már-már a szánalmat kelt az avatott szemlélőben is, aki persze tudja, hogy mire megy ki a játék, csak éppen tenni nem tud ellene semmit.

Az történik, hogy az említett munkatalálkozón ezek a kétes elemek már egymás között sem képesek a tiszta, egyenes, őszinte beszédre. Olyan a szitu, mint amikor a betörésre készülő Olsen-banda tagjai egymást bátorítják: Most mi van? Most mi lenne? Indulj már te hülye, hát nem lesz semmi gond! Pedig tudják, hogy szar a helyzet. (Szerintem azt is Olsenéktől tanulták, hogy a lopott pénz külföldre vitele egy bizonyos összeghatáron túl már nem bűncselekmény, hanem jó üzlet.) De lássuk, mi is rotyog a moslékos fazékban!

A frakcióülés érdemi részét egyetlen kurta szóval foglalhatjuk össze: Soros. Ebben benne van minden, ami a Fidesz mondanivalója a menekültkérdésről, a belpolitikai helyzetről, a választásokról, az Unió átalakulási terveiről és Juncker beszédéről. Sőt az ellenzék is el van intézve Sorossal, hiszen ő irányítja kívülről.

Kezdjük akkor az ellenzékkel, mert ezzel hamar végzünk, aztán nézzük miből élünk. Ha én Soros helyében lennék, akkor egy ilyen ellenzékre nem bíznám a kormányváltást, mert bár a kockázatokhoz lennék szokva, de ez még számomra is nagy rizikó lenne. Nyilván más utat és más ellenzéket keresnék, ha Orbánt meg akarom buktatni.

Úgy látom, hogy bár ennyivel is elintézhettük volna, sajnos mégiscsak az ellenzéknél kell maradnunk, mert amikor a Fideszről beszélünk, akkor csak rajtuk keresztül tudjuk szemléltetni mindazt, amit kihagynak, amit képtelenek a saját hasznukra fordítani...

AZ ESZELŐS KISEMBER TOVÁBB HABOSÍTJA A GÁTLÁSTALANSÁG FEKÁLIÁJÁT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.09.14.


Ha az emberek mellénk állnak, ha harmadszor is nyerünk, Brüsszel nem tud legyőzni minket, a Soros-terv elbukik

– nehezen találom a szavakat, de tényleg ez van. Ezért csődítette össze az úgynevezett Fidesz-frakciót (azt valaki tudja, hogy Schmidt Mari vagy Czunyiné mióta tagja a frakciónak, és ha nem, akkor miért kell évadnyitó frakcióülésnek hazudni azt, ami nem az?) a Velencére kismillió biztonsági verőemberrel felszerelkezve érkező, a nemzeti faszverésnek helyet adó luxusszállodába sebesen besunnyogó tudatrepedt Orbán.

Aztán gyorsan kiszivárogtatták az Origónak. Hogy tényleg itt tartanak agyban és lélekben, és hogy nem adják fel. Hogy az Európai Bíróság döntését egyszerűen összemossák az általuk önkényesen értelmezett Soros-tervvel az elhülyült választók további zsibbasztására. Hogy az ellenzéket külföldről manipulálják. És hogy nem maradt más hátra, mint előre: ha a Fidesz megnyeri a választásokat, akkor elbukik a Soros-terv. Ha nem, akkor nemzethalál. Következésképpen a frakció számára a legfontosabb a Soros-terv elleni küzdelem, ezért nemzeti konzultáció indul a Soros-tervről (!!!!)

És nincs, egy darab lojális, de valamennyire épeszű, ép karakterű katona nincs közöttük, aki szólna, hogy ez már az, amit Grazban kellene konzultációra bocsátani, főnök. De nem. Jön a nemzeti konzultáció. Egy elbukott népszavazás után, egy elbukott kvótaper után, a lakosság kétharmadát nem érdeklő korábbi nemzeti konzultációk után az eszelős kisember tovább habosítja a görénység fekáliáját.

És mostmár azt sem mondhatja senki, hogy az elcseszett rendszerváltó liberálisból hőskereszténnyé átvedlett gerinckezdemény a legelvetemültebb az egész bűnbandából. Ha ez így elhangzott, és senki nem röhögte el magát, vagy senki nem kérte ki magának, akkor még annál is nagyobb a baj. Ha senki nem volt, aki megkérdezte volna: ugye a nagy fehér törzsfőnök viccel, de ő maga sem gondolja komolyan ezt az egészet, az pontosan megmutatja ennek a pártnak minden tragédiáját.

Belegondolni is hányinger, ahogy ott ülnek, pár éve talán még gondolkodni is képes, tiszta agyú, érvelni, összefüggéseket átlátni képes emberek, akik ma már szektásokként mormolnak összefüggéstelen, agyament, nem létező baromságokat, mert tudják, hogy a megélhetésük, a szabadlábuk múlik rajta? Milyen lehet asszisztálni ehhez a gyászos szeánszhoz? Milyen lehet csendben, lesütött szemmel segget nyalni, megalázkodni, meghunyászkodni és játszani ezt az elvetemült játékot, mert már csak ettől remélhető, hogy nem omlik össze az egész szilárdnak tűnő narancsos szarkupac?

FEKETEORSZÁG

SZÍNHÁZI KRITIKUSOK CÉHE
Szerző: Színházi Kritikusok Céhe
2017.09.14.


A Színházi Kritikusok Céhe közleménye

Nem sokszor jövünk ki úgy a színházból, hogy úgy éreznénk: remekművet láttunk. A Közellenség után viszont ezt érezzük, és szinte fel sem tudjuk fogni, hogy minek is lehettünk a részesei.” (Simonetta Trovato, a Giornale di Sicilia kritikusa a Katona József Színház Schilling Árpád rendezte Közellenség-előadásának 1999-es olasz vendégjátéka után.)

Magyarország egyik vezető politikusa, a kormánypárt országgyűlési képviselője 2017. szeptember 12-én név szerint megnevezett három személyt, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent: Schilling Árpád színházi rendezőt, valamint Gulyás Márton és Vágó Gábor politikai aktivistákat. A kormány képviselői közül senki semmivel nem támasztotta alá, hogy miért jelenthet veszélyt a köztársaság működésére ez a három állampolgár.

Mi, a Színházi Kritikusok Céhének tagsága és elnöksége határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az ország vezetői bárkit is veszélyesnek bélyegezzenek meg pusztán azért, mert élt a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogával, és az ellen is, hogy a kormánypárt kritikusait Magyarországot támadóknak állítsák be.

Különösen aggasztónak és megdöbbentőnek találjuk, hogy a hatalmon lévők egy színházi alkotót is közellenségnek kiáltottak ki, mivel ilyesmit a diktatúra megdöntése óta nem tapasztaltunk Magyarországon, és őszintén hittük, hogy a rendszerváltás részben azért is történt meg, hogy soha ne is lehessen újra egy művésztől megvonni a szólásszabadság, a művészi szabadság és a szabad véleményalkotás jogát, sem pedig egyértelmű fenyegetéssel utalni ennek akár csak a puszta lehetőségére is.

Schilling Árpád Hevesi Sándor- és Sztanyiszlavszkij-díjas rendező, akinek színházi munkásságát az említett szakmai díjakon kívül még több rangos kitüntetéssel ismerték el Magyarországon és a nagyvilágban. A Schilling Árpád által alapított Krétakör Színház a magyar színháztörténet elmúlt évtizedeinek jelentős fejezetét alkotja. Schilling Árpád nemcsak művész, hanem a közéletben felelősségteljesen részt vevő, jogait törvényesen gyakorló állampolgár. Jeles publicista. Kiváló szervező. Szociálisan érzékeny ember. Hazafi és demokrata. Meggyőződésünk, hogy mind a kortárs magyar színházművészetben, mind a közéletben több olyan szereplőre lenne szükség, mint amilyen Schilling Árpád.

A Színházi Kritikusok Céhe egyúttal emlékeztet arra is, hogy Oroszországban nemrég a szovjet koncepciós eljárásokat idéző módon letartóztatták Kirill Szerebrennyikovot, aki országának – Schilling Árpádhoz hasonlóan – egyik legelismertebb színházi alkotója. Történt ez azután, hogy az orosz kormány évek óta közellenségként kezelte a művészt. Félelmetesnek találjuk a magyar és az orosz ügy közötti hasonlóságokat, de egy demokratikus állam polgáraiként hiszünk abban, hogy Magyarországon sosem érezheti magát valós veszélyben egy művész pusztán a politikai nézetei miatt.

Színházi Kritikusok Céhe

AKKOR SEM LESZNEK ITT NYUGATI BÉREK, HA NYER A JOBBIK

INDEX.HU - GAZDASÁG
Szerző: MT
2017.09.14.


...Azonos munkáért nem azonos bér járna?

A fő probléma a Jobbik felvetésével, hogy

amit azonos munkának mondanak, az valójában messze nem azonos.


Persze, a Lidl-pénztáros nagyjából ugyanazt csinálja itthon, mint Németországban, mégis negyedannyit keres; ahogy mondjuk az Audi vagy a Siemens magyarországi mérnökei sem feltétlenül bénábbak, mint a németek, de fizetésük jellemzően nekik is elmarad a nyugati színvonaltól, még ha nem is annyira látványosan, mint a pénztárosé.

Ám a bérkülönbségek forrása nem az egyének szintjén keresendő. A Lidl-pénztáros nem azért keres kevesebbet, mert rosszabb munkát végez, mint a német kollégája, vagy mert esetleg a Lidl direkt kizsákmányolja és megalázza a magyar munkaerőt, csak mert magyar. Hanem azért, mert Magyarországon jóval kevesebb az Audi- és Siemens-mérnök, mint Németországban, és az Audi meg a Siemens profitja sem hozzánk csordogál, hanem német zsebekbe. A gazdaság teljesítménye és ebből fakadóan az adott ország életszínvonala ugyanis jellemzően nem a Lidl-pénztárosok teljesítményétől függ, hanem a nagy és tőkeerős cégekétől, illetve a magasan képzett és nemzetközi szinten versenyképes munkát végző dolgozókétól.

Ha egy ország erős, magas hozzáadott-értékű exportszektorral bír, akkor több pénz fog befolyni hozzá, a több pénzből pedig, ahogy az M1 elemzéséből is tudhatjuk, többet lehet költeni. Ahol viszont többet költenek, ott az árak és a bérek is emelkedni fognak. Hiszen ha Günther nevű Audi-mérnökünk 3 helyett 5 euróért is megveszi a szalámit, akkor a Lidl hülye lenne nem 5-ért adni. Ahogy a fodrász is inkább 20 helyett 30 euróért fogja vágni a jól kereső Günther haját, mert Günther meg tudja fizetni. Így a fodrász is jól fog keresni, a Lidl-pénztáros pedig el fog gondolkodni rajta, hogy inkább letesz egy OKJ-s tanfolyamot, és elmegy fodrásznak, mert az jobban fizet. Emiatt viszont a Lidl inkább fizet többet a pénztárosnak, mert nem akar munkaerő nélkül maradni. A Lidl pedig megteheti, hiszen Günther sok drága szalámit vásárol, mert van pénze, hiszen a kínaiak ezerrel vásárolják az Audit...

FIDESZ.KÖZELI HOTELBEN ÜDÜL A MÉDIAHATÓSÁG

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.09.14.


Régi jobbos ügyvéd és családja, a Bálintfy-Pocsai família érdekeltsége az a Hotel Carbona, ahol a médiahatóság dolgozói üdülhetnek 2020-ig 197 millió forintért.


Van hagyománya a dolgozói üdültetésben a hévízi 4 csillag superior minősítésű welnessz-szálló Hotel Carbonának. Ez az a hotel, amelyről a Magyar Nemzet közölte hétfőn: 2020-ig tartó szerződéssel, 197 millió forint ellenében üdülteti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság dolgozóit.

Az NMHH oldalán az üvegzseblinken az is elérhető, hogy a médiahatóság az első Orbán-kormány idejétől fogva áll szerződésben a szállóval: 2000-2017-ben évente 35 millió forintért üdülhettek a médiahatóság dolgozói a hévízi wellnessz-hoteben.

Az egykori Bányász Gyógyüdülőnek a szakszervezetek által kezelt állami vagyonrészét – a szálló 56,7 százalékos tulajdoni hányadát – a magyar állam az első Orbán-kormány idején ingyenes vagyonjuttatással a Selmeczi Gabriella – későbbi nyugdíjmentő – által felügyelt társadalombiztosítási alapoknak adta át. A maradék a Mol és bányászati vállalatok, erőművek maradt.

A tb 2000-ben 925 millió forintért eladta részvényeit a jelenleg is fő tulajdonos Buda Invest Kft.-nek – olvasható a nyomtatott HVG 2001-es cikkében.

A Buda Investé jelenleg – pontosabban a 2016-os mérlegzáráskor így volt – a tavaly 2,3 milliárdos forgalmú, 33 milliós nyereséget termelt Hoter Carbona Zrt. 84 százaléka.

A Buda Invest valaha Bálintfy Gábor ügyvéd többségi tulajdona volt, ám a jogász jelenleg is több szálon kötődik hozzá, rokonai közvetett tulajdonosok például. Bálintfy maga pedig megtartott 3,7 százaléknyi részvényt a szállodaüzemeltetőben, amelynek az elnöke is...

HATALMAS ERDŐIRTÁS KÉSZÜL A HATÁR ÚTON, A KÉTSÉGBEESETT LAKÓK ÁDERHEZ, A FIDESZES POLITIKUSOK PEDIG EGYMÁS ELLEN FORDULTAK

444.HU
Szerző: Szily László
2017.09.14.


Miközben a kormányzat a helyi lakosok véleményének figyelmen kívül hagyásával próbálja keresztülverni azt a holdkóros tervet, hogy hatsávos mega-autópályaszerűséget építsen egy sűrűn lakott budapesti terület közepébe, kiirtva ezzel Dél-Pest egyik legnépszerűbb zöld foltját, a helyi Fidesz-politikusok is megmozdultak az ügyben, adott esetben a saját kormányukkal is szembemenve. 

A legkeményebb ellenzéki az ügyben - nem sokan tippelnének erre - Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, 2018-as képviselőjelölt, a Fidesz volt kommunikációs igazgatója. A mindenből kihagyott lakók közben levelet küldtek Áder János köztársasági elnöknek - tudta meg a 444.

A döntéshozók maguk is érezhetik, mennyire kínos dolgot kellene képviselniük, ezért lehet, hogy hogy sem a főpolgármester, sem Soltész fejlesztési miniszter nem mertek megjelenni a témában összehívott lakossági fórumokon.

De hogy jutottunk idáig és miért akarna bárki is kivágni egy népszerű parkerdőt és autópályát vezetni többezer ember ablaka alá egy talán soha el nem készülő híd miatt?

A fantomhíd átka

Sztorink helyszíne Ferencváros és Kispest határa, azon belül is két sűrűn lakott területet, a József Attila lakótelepet és a Wekerle-telepet egymástól elválasztó Határ út. A két telep közé ékelve, itt, a Határ út mentén terül el a széles környék legnépszerűbb nevezetessége, a kiserdő.

A Wekerle-telepiek és József Attilások pechjére a kormány úgy döntött, hogy bár Budapest visszavonta olimpiai pályázatát, az olimpiához kapcsolódó beruházásokat mégis megépítik. Így például az Újbudát a Csepel-sziget lakatlan északi csúcsával összekötő Galvani hidat, illetve egy ezt logikusan kiegészítő másik hidat a Ráckevei Dunán, az Illatos út magasságában. Ez utóbbi felvezető útja lenne a jelenleg kétsávos Határ út, ami mellett villamospálya is fut. Az alapvető terv az, hogy a Határ utat a jelenlegi sávok és sínek meghagyása mellett egy négysávos úttal bővítenék ki, a sínekkel együtt összesen nyolcsávos útszörnyeteget telepítve egy sűrűn lakott városrészbe...

ALJAS LEJÁRATÁSSAL PRÓBÁLKOZIK MEGVÉDENI MAGÁT A KORMÁNY MÁR VSAK EZ MARADT NEKI

REFLEKTOR BLOG
Szerző: szénhidra
2017.09.14.Lázár Jánosnak cigányozás jut eszébe, Csepreghy Nándor teli szájjal vádaskodik, az EMMI meg sértődőst játszik csak éppen egyikük sem a tényekről beszél.

Én készséggel elhiszem, hogy még egy kormányzati vezető politikus felesége is szép és jó célokért dolgozhat, küzdhet. Még abban az esetben is ha Lázár János feleségéről (meg barátja sógornőjéről) van szó. Ami kicsit problémásnak tűnik az az, hogy miközben egy rakás civil szervezet majd meggebed, hogy tudjon egy kicsit a közjó érdekében tenni, addig ilyen szuper kapcsolatokkal rendelkező alapítványok – ahol pont Lázár felesége is képbe került– sitty-sutty elképesztő méretű támogatásban részesülnek. Ha pedig ennek egyesek hangot adnak, akkor kezdődik a visszamutogatás meg az ellenségkeresés. Lázár azonban ennél továbbment.

De hogy miről is van szó pontosan? Az alapítvány egyik kurátora Lázár János felesége. Az alapítvány 1,2 milliárdot kapott arra, hogy három megyében 20 mentorból álló hálózattal 30 hónapon keresztül lelkileg támogassák a koraszülött gyerekek szüleit. Ez mind szép és jó lenne – csak hogy itt is sikerült aranyárban, csilliárdokért kiszámlázni irodabérletet, jogi tanácsadást, számítástechnikai eszközöket jó fideszes szokás szerint. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke erre fel is hívta a figyelmet, párhuzamot vonva az Országos Roma Önkormányzat korábbi vezetője, Farkas Flórián esete és az alapítvány között...

MAGYARORSZÁG TOVÁBB FESZÍTI A HÚRT AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG DÖNTÉSE ÜGYÉBEN - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.09.14.


- Orbán Viktor nem fogta fel az utóbbi 70-80 év tanulságait

- Egyedül Merkel mondta meg kerek-perec a véleményét a magyar kormányfőnek, a többiek szemlesütve kussolnak

- Nagy kérdés, hogy Orbán miből ért jobban: a szép szóból vagy a szankciókból


New York Times/Reuters


Szíjjártó Péter azt közölte: Magyarország nem megy be abba a zsákutcába, hogy még több nemzeti jogkört engedjen át az uniónak. Egyben pedig tovább harcol a kvótarendszer ellen. A miniszter kijelentése megvilágítja, hogy milyen ellenállásra kell felkészülnie az unió nacionalista tagállamai részéről a francia elnöknek, aki a szorosabb és mélyebb összefogást szorgalmazza. A magyar politikus jelezte, hogy egyetértés van a közös védelem szükségességében, de pl. az adózást a tagországok hatáskörében kell hagyni, merthogy az igencsak összefügg a versenyképességgel. Nem ért egyet azzal, hogy Budapest és Varsó elszigetelődött Európában, illetve hogy a szlovákok és a csehek leválnának a Visegrádi csoportról. Mint mondta, sokszor megpróbálják megtörni a V4-ek egységét, de ezek a kísérletek mindannyiszor eredménytelennek bizonyulnak. Így pl. a négyek változatlanul elutasítják a menekültek áttelepítését, valamint az illegális bevándorlást. Szíjjártó megismételte, hogy az Európai Bíróság döntése nem kötelezi semmire sem Magyarországot, mert a kérdés nem az volt, hogy holnaptól kezdve be kell-e fogadni migránsokat. Az Orbán-kormány kitart emellett, és nem érdekli, mekkora nyomás nehezedik rá.

Frankfurter Rundschau

A német külügyi államminiszter azt mondta Magyarország kapcsán, hogy a szankciók nem okvetlenül visznek előbbre. Michael Roth szerint a populista veszély továbbra is jelen van Európában, már csak ezért sem lehet elkerülni a gazdasági és valutaunió reformját. A politikus azt hangsúlyozta, hogy az unió értékközösség, Európa nyitott a különböző etnikumok, vallások és kultúrák számára. Persze, azt nehéz meghatározni, hogy egyes államokban milyen mértékben korlátozzák vagy gyengítik meg a jogállamot. Fontos azonban, hogy a Bizottság időről időre foglalkozik ezzel a kérdéssel, illetve egyre több tagország is rájön, mennyire lényeges ez a téma. De mint kifejtette, a megtorló intézkedések helyett bízni kell az érvek erejében. Az azonban nem járja, hogy egyes vezetők folyamatosan próbálják lejáratni az EU-t, másfelől viszont országukban szinte minden közberuházást közösségi pénzből finanszíroznak. Ám egyre több ember jön rá, hogy nem szabad a populistákra és a nacionalistákra hagyatkozni...

"VAN BENNEM KÉTELY, DE EMBERNEK KELL LENNI" - ESZTERGÁLYOSHORVÁTI: VIGYÁZAT, NYARALÓ MENEKÜLTEK!

168 ÓRA ONLINE - ITTHON
Szerző: KÖKÉNYESI GÁBOR
2017.09.14.


Nyolc menekült három faházban pihenne pár napot. Sima ügy. Lenne. De nem Magyarországon, ahol jó nagy hisztéria kerekedett abból, hogy nyaralást biztosítana néhány menekült családnak egy Balaton-közeli falu magántelkén a Migration Aid segélyszervezet. A körzet fideszes országgyűlési képviselője Soros-tervet emleget, a helyiek közül sokan félnek, a polgármester meg azt mondja: ő nem fél a fideszes retorzióktól.

Esztergályhorváti, a 463 lelkes, csendes falucska a Zalai-dombság Kis-Balaton melletti szegletében arról vált híressé a nyáron, hogy egy civil szervezet menekülteket szeretne itt nyaraltatni. Egy magántelken, a település határában. Az ügy országszerte nagyobb hullámokat vert, mint a községben.

Megérkezésünkkor a kocsma előtt két férfi éppen azon vitatkozik, mi lesz, ha „ezek” idejönnek. Egyikük karcos hangon állítja: ő ismeri a dolgokat. Mármint hogy „ezeket” Soros küldi, mert tönkre akarja tenni az országot. Nálunk jobban élnek, mint Amerikában, és erre féltékeny Soros. Ismerőse kevésbé nagy hangon kérdezi:

Ha ennyire jó az élet nálunk, akkor miért van az egészségügy ekkora bajban?
– A Soros miatt. Illetve nem. Gyurcsány a hibás – bányássza elő a régebbi szlogent, zavartságát leplezve belekortyol a sörébe. Társa lendületbe jön:
Ezt honnan veszed?
Látta a tévében. Jól is jön neki, hogy rám terelheti a szót:
– Maga meg minek jött ide?
Elmondom, az a hír járja, hogy a helybeliek tüntetésre készülnek a menekültek nyaraltatása ellen. Legalábbis ezt mondta a térség országgyűlési képviselője.
– Érdekes. Minket meg sem kérdezett – mondja, és felhörpinti maradék sörét. – Orsival beszélt? Ha ő nem tud róla, akkor nem is lesz itt semmi.

Orsi, akinek a tudta nélkül semmi sem történhet a faluban, nem más, mint Rékasi Csabáné, Esztergályhorváti független polgármestere. Gyüttmentnek számít, pedig már tizenhét éve él a faluban. Ő látja el a falugondnoki teendőket is. – Sem ez nem vagyok, sem az – feleli, amikor pártállását firtatom. – A balosoknak jobbos vagyok, a jobbosoknak balos. De én csak a faluért vagyok.
Megkérdezem, mit szól a menekültek nyaraltatásához meg a falubeliek tiltakozásához. – Van bennem kétely, de embernek kell lenni – mondja...

KISOKOS BUDAPESTIEKNEK A LAKHATÁSI TÁMOGATÁSOKRÓL

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.09.

A Város Mindenkié tagjainak meggyőződése, hogy a lakhatás alapvető emberi jog. Noha sajnos Magyarországon ez a jog nem érvényesül, és alig van olyan állami vagy önkormányzati program, ami a szegénységben élő emberek lakhatását támogatja, még a meglévő lehetőségekről szóló információk sem jutnak el mindig azokhoz, akiknek erre a legnagyobb szüksége lenne. Ezt a kisokost azért készítettük el, hogy a hajléktalan és nehéz lakáskörülmények között élő emberek értesülhessenek azokról a támogatásokról és erőforrásokról, amik a rendelkezésükre állnak lakhatási helyzetük javítására. A kisokos tájékoztató jellegű és mivel a programok és a jogszabályok gyorsan változnak, fontos, hogy előbb mindenképpen a megjelölt szervezeteknél vagy hivataloknál érdeklődj a pontos feltételekről.

ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK


Lakhatási támogatás

Adómentes támogatásban részesülhet a munkáltatótól az, aki a munkahelyétől messze, szolgálati lakásban vagy munkásszálláson él.
Ki kaphat lakhatási támogatást?

Akkor kaphatsz lakhatási támogatást, ha
  1. határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezel
  2. Hetente legalább 36 órás munkaidőben dolgozol
  3. munkahelyed és lakóhelyed között legalább 60 km távolság van vagy több, mint 3 óra alatt lehet eljutni a lakóhelyedről a munkahelyedre tömegközlekedéssel oda-vissza összesen.
  4. nincs saját ingatlanod azon a településen, ahol dolgozol, illetve nincs saját ingatlanod 60 km-es távolságon belül
  5. nem rendelkezel saját tulajdonú ingatlannal olyan településen, ahonnan kevesebb, mint 3 óra alatt elérhető a munkavégzésed helye oda-vissza.
  6. a munkaviszonyod kezdő dátumát megelőző 12 hónapban sem rendelkeztél a fenti ingatlannal.
További információ >>>

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a gyerekes vagy gyerekeket vállalni kívánó családoknak nyújt pénzbeli és hitel-támogatást használt, valamint új lakások megvásárlásához vagy építéséhez.

A támogatás igénylésének feltételei meglehetősen bonyolultak, így javasoljuk, hogy ha érdekel ez a lehetőség, látogass el a kormány hivatalos tájékoztató oldalára, hogy biztos forrásból értesülj arról, mit kell tenned.

További információ >>>

Nemzeti Eszközkezelő pályázatai


A Nemzeti Eszközkezelő feladata egy olyan program működtetése, amely hosszú távon biztosítani képes a jelzáloghitel-törlesztés miatt súlyosan eladósodott, a gazdasági válság miatt kiszolgáltatott helyzetbe került családok lakhatását. Az Eszközkezelő a hiteladósok ingatlanát az állam javára megvásárolja, egyben biztosítja a bérlés lehetőségét.

A megüresedett lakásokat – az ún. tartalék ingatlanokat – a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. nyilvános pályázaton adja ki, amit bizonyos feltételek mellett bárki megpályázhat.

További információ és pályázati feltételek >>>

A pályázati felhívás minden hónap 15-én jelenik meg itt >>>


ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSOK...

MIND "KÜLMÁZOSOK", AHÁNYAN CSAK VANNAK MOST FIDESZESEK VELENCÉN, A RESORT & SPA SZÁLLODÁBAN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.09.13.


Magyarkák, akik nem átallottak a nemzeti büszkeség szent és sérthetetlen érzéséből olcsó vásárfiát faragni. Akik utcára hergelték a cigányozó, zsidózó kemény magot, melynek maradványaival őriztették még ma is székházukat. Ez az ő igazi fundamentumuk. Izomagyúak bárdolatlan, közönséges, hazánkra csak szégyent hozó serege! 
Atyavilág, mivé lettél Magyarország!

Valahol ebben az idézetben fejeződik ki a mostani jobboldali populista kormány eddigi tevékenységének lényege.

A rendszerváltást követően nem volt még egy pártvezető, aki szómágiás kommunikációs trükkjeivel annyi mindent összehordott volna, mint a fineszesek elnöke. Különösen igaz ez a fundamentum kifejezés használatára az elmúlt esztendőkben. Már 2007. december 8-án, a fineszes programot bemutató gólyavári konferencián elhangzott: „Ez a program, amelyet ma itt ismertetünk, ezeket az elveket egyenként megnevezi, számba veszi, s a programunk fundamentumául rendeli.” Első helyen mindjárt a demokrácia eszményét említi, azt, amit oly csúful alkalmaznak mostani hatalmi gyakorlatukban.

Aztán 2009 júliusában, pártjának országos választmányi ülésén már a „Fundamentumok”- ra való hivatkozás: „Ez a biztos láb, ha úgy tetszik: ez a nem remegő kéz, ez a világos iránytű pedig nem más, mint egy remek dokumentum, amely a „Fundamentumok” címet viseli, és amely eddig méltatlanul kevés figyelmet kapott. Ha nem lenne az a bizonyos nem az a fontos, amit mondok, hanem amit teszek című kiszólása a nagykövetek előtt, akkor másképp is olvashatná mindezt az ember. De így? Így csak az jut az ember eszébe, hogy íme, egy jobboldali populáris fundamentalista. Igaz, mára szégyellhetik a fundamentumaikat, hiszen alig találni már az interneten ezt a kifejezést.

A kettős állampolgársággal összefüggésben, még Ungváron, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség XX. jubileumi közgyűlésén is elhangzik a varázsszó: „… ugyanis a magyar nemzet újraegyesítése továbbra is az egyik fundamentuma, egyik pillére a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség programjának.”

Fundamentum fundamentum hátán. Szómágiás bűvészkedés itt bőven van, kérem. Agymosásra fel! Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!...

ITT OLVASHATÓ

LONDON VAGY DUBLIN?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.14.


Mit tehet az ember ezekben a Brexittel sújtott időkben, ha angolul beszél és szeretne külföldre menni, de inkább kihagyná Nagy-Britanniát, mert hát ugye ki tudja…? Első kézenfekvő megoldásnak ott van Írország, ahol a nyelv stimmel, uniós tagság stimmel, szóval elvileg mehetünk (másik egyre népszerűbb lehetőség Hollandia, de erről talán majd máskor). A kérdés csak az, hogyan viszonyulnak egymáshoz a londoni és dublini árak, és persze a fizetések.

London egy igazi, zsúfolt, nyüzsgő nagyváros, annak minden előnyével és hátrányával. A hátrányok közül mindjárt érdemes kiemelni a legtöbbek számára meglehetősen hosszadalmas napi utazást munkába és onnan haza, na és persze az oly sokszor emlegetett, csillagászati lakbéreket.

(A plusz oldalon persze ugyanúgy meg lehet említeni a nyüzsgést, akinek ez fontos, illetve azt, hogy valamilyen munkát azért szinte biztosan lehet találni.)

A helyzet ugyanakkor úgy áll, hogy a dublini lakásbérleti díjak is alaposan nekilódultak az utóbbi időszakban. Az Irish Times összeállításának beszámoló, ír származású Laura Tully 12 éve él Londonban, és úgy vélte, a dublini „őrült árakat” semmi sem indokolja. Csakhogy a fővároson kívül sokkal rosszabbak a munkalehetőségek, ami sokat megmagyaráz.

Ami a konkrét árakat illeti, egy egyhálószobás lakás Dublin központjában 1300 euró (ebben a posztban kivételesen a jobb összehasonlíthatóság kedvéért átváltom forintra az árakat, ez lesz a közös nevező az euró és a font között – HÁ), ami 399 ezer forint.

Ezzel szemben egy kéthálószobás, de bútorozatlan lakás Londonban átlagosan 1950 font, ami 661 ezer forint. (Egyébként rákerestem, egyhálószobás központi elhelyezkedésű londoni lakás is nagyságrendileg ennyibe kerül.) Ez azért elég nagy különbség...

MIÉRT NEM FOGLALKOZIK AZ ELLENZÉK A SOROS-GOLDSTEIN TERVVEL?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.14.


...Az egész választási kampányt Sorosra fogja ráhúzni a Fidesz, kiindulva abból a hatékony propaganda-technikából, ahogy ami nincs (a Terv), azt nem lehet cáfolni, tehát elég a nép fejébe verni. De az ellenzék vezetői az olyan nem túl bonyolult kulttermékekből, mint a Tanú című film ("az a gyanús, ami nem gyanús"), sem tudják levonni a megfelelő tanulságokat: miközben lépten-nyomon a fasizmust és a diktatúrát szagolják, megmaradnak a szimbolikus fölhorgadásnál és nem foglalkoznak a működési mechanizmusával. Pedig Soros-Goldstein nemcsak az ellenzéket képes simán diszkreditálni, de képes az esetleges (bár igen valószínűtlen) választási győzelmük esetén a Fideszt (és a magyarságot) külföldi összeesküvés áldozatának beállítani és végeláthatatlan zavargásokba lökni az országot. Amennyire nyilvánvaló, hogy a Soros-Goldstein Terv (az esetleg még mögé helyezendő Juncker-euró-iszlamizáció tervvel) a Fidesz-propaganda tengelye, amellyel szemben csak az emeli fel a szavát, aki (von Haus aus) nemzetellenes, annyira nem tesz semmit az ellenzék, hogy ezt a tengelyt törje el valami módon.

Az ellenzéki programok várható boncolgatása és a pragmatikus beszéd egyfelől, a behódolás a lájtos nacionalizmusnak másfelől -- ez az ellenzéki tudás kivonata. Mindösszesen egy annyira impotens ellenzéki alternatíva, amilyen impotens egy alternatíva csak lehet, ha biztosan választást akar veszteni. Ahelyett, hogy a Fidesz-narratívával szemtől szemben küzdenének meg, és lépten-nyomon, minden megszólalásukban ennek az őrültségére és kártékonyságára mutatnának rá, miközben egy hasonlóan erős narratívát táplálnak, folyik a mórikálás, legfeljebb az ejnye-bejnye, hogy mennyire korrupt a Fidesz. Kit érdekel?!

SZERETJÜK AZ OLVASÁS ÉJSZAKÁJÁT! - AMIKOR AZ OLVASÓLÁMPÁK FÉNYE VILÁGÍTJA BE A FÖLDET! (2017.09.16.)

GÉPNARANCS - KULTÚRA BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.09.13.


Úgy is mint szervezők, mint az Örkény István Könyvesbolt házigazdái, mint a Kossuth Kiadói Csoport vezetői, munkatársai és úgy is, mint a könyv jövőjében biztos emberek.

Évente sok könyvbemutatót szervezünk és büszkék vagyunk arra, hogy az Örkény István Könyvesbolt mára olyan találkozóhellyé vált, ahol a könyvek között jó eltölteni egy–két órát, ahol mindig ismerősökkel lehet találkozni, és ahol egy-egy esemény, könyvbemutató, kiállítás megnyitó után gazdagabbnak érezzük magunkat.

Az Olvasás Éjszakája kiemelkedik az éves események sorából. Ugyan a programjaink délután kezdődnek, de az ÉJSZAKA varázsa sok új érdeklődőt vonz hozzánk, évről-évre.

Idén az Olvasás Éjszakája azáltal is különlegessé válik, hogy ekkor lesz a Színházak Éjszakája is és mi a színházak világát becsempésszük a mi éjszakánkba:

SÍRTAPOSÓK

HUPPA BLOG
Szerző: L. Alex
2017.09.13.


...Felmerül a kérdés, hogy miért most és így kellett belerúgni Göncz Árpádba, kinek is szól valójában?

Itt jön a csavar a dologba, ez az üzenet ugyanis nem Göncz Árpádnak és tisztelőinek szólt, hanem a Fidesz elnevezésű maffia család veterán „fiatal demokratáinak”, név szerint

– Áder János államfőnek
– Deutsch Tamás EP-képviselőnek
– Kósa Lajos ex frakcióvezetőnek, leendő miniszternek
– Kövér László házelnöknek
– Németh Zsolt a külügyi bizottság elnökének
– Orbán Viktor miniszterelnöknek
– Szájer József az EP néppárti frakciójának, első helyettesének
– Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek

Gondolkozzunk el egy picit! Mennyire hihető, hogy a parlament alelnökének, Gulyás Gergelynek úgy estek ki szájának kerítésén szavai, hogy azt jóvá nem hagyta volna valaki? Mennyire elképzelhető az, hogy a Fidesz lépéről, lépésre felépített választási, egyben gyűlöletkampányában, ne lenne minden előre megtervezve?

Semennyire!

Ez az üzenet a Fidesz újhullámából érkezett, Lázáréktól, az ifjú titánoktól, akik szeretnék végre átvenni a gyeplőt a régi harcosoktól, akik úgy érzik, itt az ideje annak, hogy Orbánt házon belül mozdítsák el a jövő évi választás jegyében a miniszterelnöki posztról.

Mert persze nyilatkozhatja Lázár azt, hogy szeretne visszavonulni a politikától, de ez csak porhintés, az igazság az, hogy most jön el az ideje, hogy a Fideszen belül megtörténjenek azok a változások, amelyek borítékolják a 2018-as választás 2/3-os megnyerését.

Már körvonalazódik a jövő, amikor Lázár János lesz a miniszterelnök és Orbán Viktor pedig a kormányzó, aki a Várból tekint le ránk, magyarokra. de addig is, kell még egy kis porhintés!

ÖT ÉV ALATT MAJDNEM MEGDUPLÁZÓDTAK A LAKBÉREK, PEDIG LENNE KIÚT A KATASZTROFÁLIS LAKÁSHELYZETBŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kassai Zsigmond
2017.09.13.


Aligha lehet vitatkozni azzal, hogy Magyarországon az utóbbi években óriási problémák vannak a lakhatással, aminek számos és összetett oka van. Az tény, hogy jelenleg mintegy 840 ezer ember kerül szembe súlyos megfizethetőségi problémákkal, már ami az egyik legalapvetőbb emberi szükségletet, a lakhatást érinti. Ez a probléma azokat a háztartásokat érinti, ahol a rendelkezésre álló bevételek több mint 40%-át lakhatási költségekre fordítják...

...Ma Magyarországon ugyan a lakások közel kilencven százalékát a tulajdonos lakja, de így is van közel 900 ezer ember, akit közvetlenül érint a bérlakáspiac elszabadulása. Lakhatás tekintetében ők valószínűleg a legkiszolgáltatottabbak közé tartoznak.

Ahogy a tanulmánykötetből kiderül, az egyik súlyos problémát a lakásbérleti piac alulszabályozottsága jelenti. Az ide vonatkozó törvények például egyenrangú félnek tekintik a lakásbérlőt és a bérbeadót, holott a gyakorlatban ez a viszony könnyen beláthatóan aszimmetrikus. Míg a lakástulajdonost legrosszabb esetben is csak anyagi kár érheti, ha például a bérlő kárt okoz a lakásában vagy nem fizet, addig a bérlők túlnyomó többségének a lakhatása forog kockán, ha elveszti az otthonát, mondjuk mert hirtelen nincs munkája, és nem tud lakbért fizetni. Felmondás esetén értelemszerűen neki kell költöznie.

Megint csak probléma, hogy a jogszabályok nem ösztönzik a hosszútávú bérleti szerződések megkötését. Ami pedig mindkét félnek alacsonyabb kockázatot jelenthetne.

A lakástörvényben szabályozott felmondási idő túl alacsony: másfél hónap alatt új lakást találni igen komoly kihívás, pláne a jelenlegi piaci körülmények között. A rendszerváltás után a rossz szabályozás miatt a korábbi, hosszú távú és olcsó bérletek helyett az egyéves határozott idejű szerződések terjedtek el, ami mind a két félnek kedvezőtlen, hiszen sem a bérlő, sem a bérbeadó nem tud reálisan ennél hosszabb időre tervezni. Probléma még, hogy a lakáskarbantartással és felújítással kapcsolatos szabályok sem rendezettek. Megállapodás hiányában ezek a feladatok és költségek jogszabály szerint a bérlőt terhelik, ami egy rövidtávú szerződés esetén váratlan és nagy kiadásokat jelenthet az amúgy is kiszolgáltatott lakásbérlőnek...

A KÖZÉRDEKVÉDELMI KÖZPONT KÖZZÉTETTE A PAKSI BŐVÍTÉS ELŐKÉSZÍTÉSE SORÁN KÖTÖTT SZERZŐDÉSEKET

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Máriás Leonárd
2017.09.13.


A Közérdekvédelmi Központ honlapján nyilvánosságra hozta az MVM Paks II. Zrt. 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban kötött szolgáltatási és beszerzési szerződéseit, mivel azokat továbbra sem tette hozzáférhetővé az atomerőmű bővítéséért felelős állami vállalat.

A beruházás átláthatósága keveset javult április óta, pedig Lázár János kancelláriaminiszter, valamint Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter a beruházás titkosításának enyhítését ígérte.


Ha valaki 2017 őszén szeretné megtudni, mire és hogyan kezdte elkölteni az MVM Paks II. Zrt. a beruházásra szánt 4000 milliárd forintot, az eddig megkötött több száz helyett mindössze három darab szerződéshez férhet hozzá teljes terjedelmében a cég honlapján közbeszerzések címszó alatt. Ezen felül a vállalat táblázatba rendezve számol be időnként néhány megbízás főbb paramétereiről.

A közlések azonban rendkívül hiányosak, alig több mint két tucat szerződés adatait szerepeltetik, egyes esetekben homályban hagyva a beszállító cégek nevét is.

A Közérdekvédelmi Központ első körben a 2016 végéig megkötött 255 beszállítói szerződést tette közzé. A jövőben minden további megszerzett dokumentumot nyilvánosságra hoz a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban, amennyiben azok nem lesznek elérhetőek bárki számára az állami vállalat honlapján.

A projektre tervezett 4000 milliárd forint közpénz, elköltéséről folyamatosan el kell számolnia a kormányzatnak a magyar lakosság és a gazdasági szereplők felé, akik adóforintjaikkal kifizetik a számlát, és viselik az atomerőmű bővítés hosszútávú környezeti és gazdasági következményeit.

További dokumentumokkal adós a kormány

Sokat elárul a magyar jogállam állapotáról, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatos legfontosabb szerződések, a “megvalósítási megállapodások” kiadása két és fél éve húzódik. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője és a Közérdekvédelmi Központ alapítója 2014 végén kezdeményezett titokfelügyeleti eljárást a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, mivel a kormány kezdettől fogva korlátozott terjesztésűnek, illetve titkosnak nyilvánított minden adatot a beruházással kapcsolatban.


A titokfelügyeleti eljárásban Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke is azt állapította meg, hogy a magyar törvények szerint nem indokolt a mindenre kiterjedő titkosítás. Ez az állásfoglalás kényszeríthette végül a kormányt, hogy ígéretet tegyen a titkosítás enyhítésére és feloldja a szerződések jelentős részének minősítését. Ennek ellenére, még csonkítva sem adja ki a tárca nélküli miniszter az MVM Paks II. Zrt. és az orosz fővállalkozó által kötött úgynevezett EPC-szerződést (ebből tudhatnánk meg többet például a beruházás következő tíz évének feladatairól), valamint az üzemeltetési-karbantartási szerződést. Jávor Benedek júliusban pert indított a dokumentumokért, de a kormány most az orosz fél üzleti titkaira hivatkozva tagadja meg az adatigénylés teljesítését...

FIDESZ: EGY ÁGYBAN A FRAKCIÓVAL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.09.13.


A népesedéspolitika egyik fontos része az előjáték. Jobb esetben barátságos. Rosszabb esetben, mint arra annak idején a Fidesz padsoraiból rámutattak, pofozkodós. Esetleg egy vak komondorral súlyosbított. Ha pedig ez sem elég, akkor hordószónoklatos.

Az utóbbi, különösen súlyos verzió felvezetőjét a miniszterelnök tartotta. Kiállva egy mikrofonhoz, és ismét megüzenve: Sokasodjatok. Ismét, mert már egy éve is megüzente a nagy népi hágatást. Most demográfiai programot hirdetett. Ennek céljaként hirdette meg a biológiai reprodukciót. Ami mindenképpen bíztató. Mert elképzelem az abiotikus reprodukciót, a Patyomkin-embereket, a festett tömegeket, a 3D-nyomtatott szavazókat, a testcafatokból reprodukálódó zombikat, és rögtön vonzóbb a biológiai reprodukció. Mármint személyesen. De a társadalmit sem biztos, hogy pártvezéri iránymutatások alapján kellene megoldani. Még akkor sem, ha a Fidesz-kormányban, illetve annak környékén immár hagyományosak azok a megnyilvánulások, amelyek alapját Ratkó-elvtársnő tette le. Néhány évtizede. Ugyanakkor az orbáni előéneklésre a frakcióülésre készülők refrénje kísérheti.

Erről Kósa közleményezett egy jót. A velencei frakcióülés előjátéka gyanánt. Ahol a beharangozás szerint Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára fogja vezetni az erre vonatkozó előadásokat. Valószínűleg teljes joggal, mert a család-, és ifjúságvédelem igen jelentős részben jelenthet nemzetközi ügyet. Amennyiben egyre több magyar gyermek születhet, a gazdasági exodus hatására, külföldön. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy itthon ne lenne dolog a családok, illetve az ifjúság ügyeit illetően. Ha nem is egészen úgy, ahogy azt a korábbi, a pártajánlásos szolgatenyésztési program alapján gondolták. Ahogy az sem lenne az igazi, ahogy Soltész úr egy éve az egyházi gyermekfaragásról értekezett...

ITT OLVASHATÓ