2016. május 16., hétfő

A KÖZÉPISKOLA ALTERNATÍVÁJA A GYERMEKKÖZMUNKA

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Fülöp Zsófia
2016.05.16.


Több ezer olyan fiatalkorú dolgozik közmunkásként, akik 16 évesen, sok esetben végzettség nélkül kikerülve az iskolából jobb híján beleragadnak a közfoglalkoztatás rendszerébe. A kormány programjai kevéssé hatékonyak, az ellenzék törvényjavaslatát pedig elkaszálták.

„Tizenhét múltam tavaly novemberben, általános iskolába Bódvaszilasra jártam, aztán két évig Edelénybe, hegesztőnek tanultam. Két-három hónapja jöttem el a tizedikből, februárban gyerekem született, nem akartam tovább odajárni. A suli után jelentkeztem közmunkára, egy hónap múlva már dolgozhattam is. Gödröt ásunk, sódert pakolunk, gallyazunk, ami van. Tizenketten vagyunk egy brigádban, sok a fiatal. Elvagyunk” – meséli József. Ő azon szerencsés fiatalok közé tartozik, aki elvégezte a nyolc osztályt, de szakmát így sem szerzett. „Én már nem megyek vissza a suliba. Tíz hónapig van közmunka, aztán újra jelentkezek, vagy csak akad valami alkalmi munka a környéken.”

József példája nem egyedi eset, sok olyan 16–18 évessel találkozni, aki a 16. születésnapja másnapján már nem megy iskolába. Az okok különbözőek, de egy irányba mutatnak: tartós szegénység, nyomor, szegregált iskola, rossz minőségű oktatás és a közmunka többnyire biztonságot nyújtó havi 52 ezer forintja. A 16–18 éves közmunkások között a romák ugyanúgy felülreprezentáltak, mint a halmozottan hátrányos helyzetűek között, mégsem lehet a jelenséget puszta cigánykérdésként kezelni...
 

MATOLCSY MÉG RONGYRÁZÁSBÓL IS MEGBUKOTT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Kerekes Sándor
2016.05.16.


Nem értem, hogy ezek az izgágák mit ugrálnak annyit Matolcsy György zongaravásárlásával. Ugyan már mit gondoltak, hogy egy olcsó pianínót fog a Hatvani-Lónyai Villába tenni? Akkor, amikor még otthon is egy Bösendorferen játszik? Egyébkéntis, mi a túró az a harminckét millió a villa árához képest? Ha már arra elcseszett 4 milliárdot, akkor igazán nem érdemes 32 millión szőrözni! És különben is! Ezek a bunkók nem értik, hogyan is érthetnék, mi az a ”hozzáadott érték”? Ezeknek persze, amilyen hüjjék, hilyába is próbálná az ember elmagyarázni, hogy azért 32 milló, mert ez az ára! Ennél olcsóbban ezt nem lehet megkapni, marhák, hijjába rugóztok, ennek ez az ára. És most kuss!

Ennek a szegény Matolcsynak fogalma sincs arról, hogy mennyire csúfosan megbukott rongyrázásból. Azt hitte szegénykém, hogy a világ legpofátlanabb zongoravásárlását sikerült nyélbeütnie, de nem. Valójában elszalasztotta az alkalmat – alkalmasínt. Történt ugyanis, hogy 2012 októberében Hódmezővásárhely gyűjtést kezdett egy koncertzongorára és akkor én megnéztem a piacot, lévén, hogy az ország legeladósodottabb települése 40 milliót kért a polgáraitól. A Kanadai Magyar Hírlapban akkor ezt volt alkalmam írni:

ITT OLVASHATÓ

A HIT GYÜLEKEZETE, AZ SZDSZ ÉS A FRÁNYA TITKOSSZOLGÁLAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.05.16. 


Újabb csemegével örvendeztette meg a Hit Gyülekezete sajtója rajongóit, amely egyben édes bosszú a magát kereszténynek nevező vezető lelkész részéről az Amerikai Népszava legutóbbi cikkei miatt. A hitgyülis vigyázó.blog.hu szellőztette meg a bombasztikus hírt, hogy a gyülekezet Új Exodus című teológiai (!) folyóirata szerint "titkosszolgálati akció miatt szakított az SZDSZ és a Hit Gyülekezete".

A félelmetes sztori a nyolcvanas évekbe vezeti vissza az olvasót. Az állambiztonság boszorkánykonyhájában ekkor dolgozták ki "a hálózatok azt az operatív műveletet, amellyel a földalatti keresztény mozgalmak és az ellenzéki csoportok közötti kapcsolatokat igyekeztek megakadályozni". Majd egy logikai ugrással úgy folytatódik a történet, hogy "a titkosszolgálat a rendszerváltás után a legnagyobb veszélyt a Szabad Demokraták Szövetsége és a Hit Gyülekezete politikai kapcsolatában látta, ezért nagyszabású akciót indított ennek szétverésére".

A két esemény között volt egy rendszerváltás, amelynek során jogutód nélkül megszűnt a III/III Főcsoportfőnökség és a belső elhárítás. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény pedig nem tette lehetővé, hogy a polgári titkosszolgálatok az Új Exodusban leírt tevékenységet folytassanak. Ha ez igaz lenne, a Hit Gyülekezetének feljelentést kellene tennie. Akkor hiteles, hogy ezt a blődséget el is hiszik, ha feljelentést tesznek. Az egész kitaláció abszurd, de ha már előhozták, nem árt felidézni az eseményeket...


ITT OLVASHATÓ

ISMERJÜK BE VÉGRE: FÉLÜNK!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.16.


Ismerjük be végre, hogy félünk. Fél az ápoló, fél az orvos, hogy sikertelen lesz a rendszerben, amely egyre rohad, de fél attól is, ha megszólal, kirúgják. Fél a tanár elmondani, hogyan törik meg. Fél az újságíró, hogy mi van, ha megírja ezt vagy azt, félnek a szerkesztőségek, mikor jutnak az Origo vagy a VS sorsára. Fél a munkavállaló, fél az elit, hogy lecsúszik, fél a szegény, hogy még ennél is rosszabb lesz, fél a társadalom a menekültektől, fél a Fidesz-szavazó a kommunistáktól, az idegen erőktől, fél a régi balos szavazó az antiszemitáktól. Fél az állampolgár az adóhivataltól, félünk, amikor hivatalos levelet kapunk, hogy meg tudjuk-e oldani, félünk gyereket vállalni, mert nem tudjuk, mi lesz 10 év múlva. De fél a diák a tanárától, fél a munkavállaló a főnökétől is. Félünk és rettegünk, mindennapi életünket, közösségi és politikai cselekvéseinket ezek a félelmek határozzák meg. Legyünk ezzel tudatosak, és keressük meg a választ, hogyan tudunk ebből kitörni.

Abban a görcsös félelmi állapotban, mely elhiszi, hogy a szabadság előrehaladása veszélyezteti a nemzet ügyét, nem lehet élni a demokrácia javaival. Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni: nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük. Közép- és Kelet-Európa országai azért féltek, mert nem voltak kész, érett demokráciák, s minthogy féltek, nem is tudtak azokká válni...

ITT OLVASHATÓ

NEGYVENÖT ÉV UTÁN ÚJRA BEMUTATTÁK MAKK KÁROLY SZERELEM CÍMŰ FILMJÉT CANNES-BAN

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs/MTI
2016.05.16.
ELKALEFOZÁSOK - PÁRHUZAMOS BERUHÁZÁSTÖRTÉNET

V. NASZÁLYI MÁRTA BLOGJA
Szerző: elendem
2016.05.16.


Bár mindkét beruházás végül is elkészült, valójában elszalasztott lehetőségek maradtak.

Koncerten voltam két hete a Várbazárban. A koncert fantasztikus volt, az épület lehangoló: funkció nélküli terek, kihasználatlan területek, fapados rendezvényterem. A Lánchíd utca ismét felbontva, a mélygarázsban pedig nem tudják, hogy az adott rendezvényhez jár-e kedvezményes parkolás. Egy hete tele van a sajtó a Széll Kálmán/Moszkva tér felújításáról szóló cikkekkel, videókkal. Valójában még nem adták át, nincs is teljesen készen, de mivel már használja a nép, ezért érthetően mindenkinek van véleménye. Nekem úgy tűnik, hogy a tér egy kicsit tervlap-szagú: jól néz ki felülnézetből, de felemás, ha az ember benne jár...
 

ÜSD AZ ÖREGET!

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2016.05.16.


Nem tudom, megfigyelte-e már a nyájas olvasó, hogy a nyugdíjak és nyugdíjasok elleni hangok mindig akkor erősödnek meg, amikor a „nyugdíjemelés” ideje elérkezik és megnő a „társadalom eltartottjainak” elégedetlenkedése. Ilyenkor előpattan néhány politikus és független szakértő, akik megmagyarázzák a nyugdíjasoknak, hogy egyrészt örüljenek, hogy élnek, másrészt örüljenek, hogy ilyen jól élnek, harmadrészt soha ilyen jó még nem volt nyugdíjasnak lenni, tehát így becsüljék meg magukat, de leginkább a gondoskodó államot, értsd a kormányzó pártot.

Ha itt megállnak, még nincs is semmi baj, mert hiszen ez a kormány és a kormányzó párt éppen irgalmasságáról és gondoskodásáról roppant híres, de lehet, hogy inkább az ennek propagandájába feccölt milliárdokból tartja fenn saját jó hírének nimbuszát. Szóval, ha itt megállnának, akkor az ember csak nyel egyet és megy a dolgára. De nem. Ilyenkor még elhangzik egy-két jól burkolt fenyegetés. Örülhetnek a nyugdíjasok, hogy sokan vannak és nagy tömegben választók, ezért nyalják a feneküket. A nyugdíjrendszerünk elavult, nem képes megfelelően kiszolgálni a mértéktelenül megnövekedett nyugdíjas-létszámot. A nyugdíjkassza kimerült, lehet, hogy nem fogjuk tudni kifizetni a járandóságokat. Figyelmezzünk csak a görögökre! Miközben nálunk visszaadták a vérszomjas szocialista Gyurcsány-párt által elvett 13. havi nyugdíjat (hogy ez miképpen jött ki?! – több, mint röhejes), addig a görögök már negyedik alkalommal csökkentik a nyugdíjakat. De eljön majd a kényszerű cselekvés ideje nálunk is! Mulatságos érv, ha azt nézzük, hogy Görögországban 2015-ben az átlagnyugdíj 1100 Euró volt, míg nálunk napi áron sem érte el a 375 eurót, és ezt nem a 110 eurós kisnyugdíjasok kapják, hanem a 2 022 000 nyugdíjas (2015-ös szám) átlaga. Magyarországon a munkaképes korú lakosság száma egyébként 6,5 millió, amelyből alig több, mint a fele rendelkezik munkából származó jövedelemmel. S ebben benne van az az 1 millió új munkahely is, amelyről manapság nem sok szó esik.

És el is jutottunk a probléma egyik lényegi kérdéséhez. Dino Buzzati Hajtóvadászat öregekre című művében hangzik fel az üvöltés: Üsd az öreget.

De vajon tényleg eltartottak-e a magyar nyugdíjasok? Élősködők-e a társadalom testén?

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN MŰKÖDIK HONGKONG, AZ OKOS VÁROS?

HELLO, MAGYAROK! BLOG
Szerző: Pataki Niki
2016.05.16.


Hongkongban keveredik a múlt és a jelen, a nyugat és kelet. Attól függ, honnan érkezünk ide, a várost mindenki másképpen érzékeli. Aki nem járt még Ázsiában, annak talán kultúrsokk is lehet, aki pedig Kínából jön ide, az túl európainak, nyugatinak látja a várost.  Hongkongot több száz kis sziget alkotja, és 40%-a védelem alatt álló park, miközben gyakorlatilag fél óra alatt a felhőkarcolók közül a tengerparton találhatjuk magunkat. A szigeten a népsűrűség komoly probléma: a majd 8 milliós lakosság egy Budapestnél kisebb helyre koncentrálódik. A zsúfoltságból adódóan, illetve a felgyorsult fejlődésnek köszönhetően szükség van a gyors és okos megoldásokra...

ITT OLVASHATÓ

SZÜLETTEM 1944 TELÉN, AUSCHWITZBAN

LUMENS BLOG
Szerző: Serfőző Dalma
2016.05.16.


„Oka volt annak, hogy a világra jöjjek, és túléljem” – nyilatkozta Angela Orosz, a Montrealban élő 71 éves holokauszttúlélő, aki az auschwitzi munkatáborban látta meg a napvilágot, öt héttel annak felszabadítása előtt. Bár sokáig visszakozott, idén februárban mégis tanúvallomást tett Reinhold Hannin 94 éves volt SS-tiszt perének során. „Annak a hatmillió zsidó származású embernek a nevében” állt a bíróság elé tanúvallomást tenni, akik „ma már nem lehetnek itt, mert meggyilkolták őket”.

A legfiatalabb túlélő
 
Angela Orosz élete ott kezdődött el, ahol több ezer ember élete véget ért: édesanyját, Vera Beint három hónapos terhesen deportálták az auschwitzi munkatárborba, ahol négy hónappal később életet adott lányának. Édesapját már a deportálás idején elválasztották anyjától, akit 32 évesen nem sokkal később gázkamrába küldtek. A terhesség alatt Verát különböző fájdalmas kísérletek alá vetették, melyeket Mengele, a tábor hírhedt orvosa hajtott végre rajta és több más állapotos nőn is. Az orvos olyan nyagokat tartalmazó injekciókat fecskendezett be a nők testébe, melyek a szülés idő előtti elindulását eredményezték.
 
Egy szintén a táborban lévő magyar orvos – Perl Gizella, aki Mengele mellett dolgozott – felajánlotta Verának, hogy abortuszt hajt végre a nőn. „Amikor megszülöd a gyereket, nem tudhatjuk, hogyan fog reagálni Mengele. Ha jó hangulatban van, csak a gyermek fog meghalni. De ha nem így van, mind a ketten a gázkamrába mentek. Olyan fiatal vagy, még van esélyed egy normális életre” – mondta neki. Vera megígérte, hogy másnapra átgondolja a doktornő ajánlatát. Aznap éjjel azonban azt álmodta, hogy az édesanyja könyörög neki, hogy bízzon istenben, és ne vetesse el a gyereket. Másnap elmondta az orvosnak, hogy meg fogja szülni a kislányt.
 
Vera terhességéről azonban szerencsére Mengele és a többi orvos is elfelejtkezett, köszönhetően annak, hogy a nő olyannyira vékony volt, hogy nem látszódott állapotossága. „Ha ez nem így történik, már azelőtt kivégeztek volna mindkettőnket, mielőtt a világra jövök” – fogalmazott...
 

LÁNCZI SZÉGYENTELJES SZAVAIRÓL

PKP BLOG
Szerző: feher_b
2016.05.15.


Korrupció van, most már hivatalos. Nem így hívják, de attól még ugyanaz marad. Felhízlalni pár tehetségtelen havert, hogy elmondhassuk, hogy nekünk is van klientúránk. Ezt tudja ma a Fidesz.

Lánczi doktor szavai biztosan itt maradnak száz évre korlenyomatként. Fogják még idézni a történészek. Amit állít: minden időszaknak megvolt a maga korrupciója, csak nem úgy hívták: ’48 után államosítás, ’90 után privatizáció. Akkor tehát nekik is szabad, most már értjük. És nem, nem sül le a bőr a képéről.

Első kérdésként azért pironkodva megkérdezném: tessék mondani, miért kell egyáltalán saját klientúra? Segíti netán a jobb kormányzást? Vagy amikor még nem tetszettek ekkora klientúrával rendelkezni, azért választást nyerni akkor is lehetett, ugye? Emlékeim szerint sem ’98-ban, sem 2010-ben nem volt a Fidesz nevű maffiának ilyen háttere. Mégis behúzta a választásokat. Ahogy mellesleg ’98-ban médiája sem volt. Itt bukik elsőként az egész hazudozás. Lehet bőven kormányozni oligarchák nélkül is. És ha netán megpróbálkoznának a jó kormányzással, ohne lopás, államosítás, eszeveszett költekezések, akkor esetleg még az is elképzelhető lenne, hogy százmilliárdok meglovasítása nélkül is tudnának újra meg újra választásokat nyerni. Az ellenfeleiken, na azokon nem múlna...

ITT OLVASHATÓ

UKRÁN GYŐZELEM AZ EURÓPAI KULTÚRHADSZINTÉREN

PIROSLAP BLOG
Szerző: Tucker Dávid
2016.05.16.


Jamala (Dzsamala) ukrán énekesnő megnyerte a 2016-ban, Stockholban rendezett Eurovíziós Dalversenyt. Ez önmagában nem nagy dolog, máskor is nyert már Ukrajna Eurovíziót. Ami ezt a győzelmet valóban érdekessé teszi, az a produkció politkai tartalma, ami mögé Európa szombat este beállt.

Ukrajna eleve erős politikai üzenetet küldött a svéd fővárosba. Dzsamala - teljes nevén: Szuszana Dzsamaladinova - krími tatár származású, és a dal refréne is krími tatár nyelven hangzott el. (A többi része angolul.) Ukrajna  tehát nyíltan megüzente: a Krím-félszigetet, a lakóit és kultúráját továbbra is a sajátjának tekinti. A dal címe - ami egyszerűen annyi, hogy "1944" - egyből történelmi kontextusba helyezi a szöveget. A klipből az is kiderül: a dal konkrétan a krími tatárok hetvenkét évvel ezelőtti kitelepítéséről szól. (Dzsamala családjával is ez történt, ő maga a mai Kirgizisztánban született 1983-ban. A kitelepítés oka egyébként elvileg a német és román megszálló csapatokkal való együttműködés miatt kimondott kollektív bűnösség volt. A kollektív bűnösség elvéről meg hazai példákból is tudjuk, hogy alapból csak igazságtan lehet.)

ITT OLVASHATÓ

LÁNCZI FENYEGET ÉS ÖNLELEPLEZ

EURÓPA KÁVÉZÓ BLOG
Szerző: Európa Kávézó
2016.05.16.


Orbán kegyence, akit a mi pénzünkből béleltek ki, és aki csak és kizárólag emiatt lehet a Corvinus rektora, úgy gondolta, megfenyeget mindenkit, akinek nem tetszik, hogy lopnak. Ez a rothadt erkölcsű alak azt bírta mondani, hogy ha sokat maffiázzák a Fideszt, és kutatják, hogy mennyit raboltak a közvagyonból, akkor majd jól kinyitják a privatizációs dossziékat.
 
Na, kérem, ez a Fidesz. Ez a velejéig mocskos szemlélet. Tehát, ez a Lánczi nevű alak nem azért gondolná megbeszélni a nyolcvanas évek végétől indult magánosítást, mert mondjuk, szükségesnek tartja azok gazdasági hasznának és politikai moráljának felülvizsgálatát, hanem, hogy zsaroljon vele. Nos, tessék csak nyugodtan kinyitni. Rögtön kezdjük azzal, ahogy az államtól kapott pártszékházból Orbán papának kőbányája lett. 
 
Ebben a bizonyos mondatban, hogy el a kezekkel a lopásainktól, minden benne van, amiért az emberek nagy része meggyűlölte az elmúlt huszonöt évet. Benne van a Fidesz minden cinizmusa, a sohasem létezett antikommunizmusa, az az életfolozófiájuk, hogy semmi más nem számít, csak a hatalom és a pénz. Egy ilyen Lánczi a Századvégnél milliárdokat kaszált mindannyiunk közös pénzéből. Egy ilyen Lánczi arra ad tanácsokat Orbánnak, hogy nevezze a nemzeti tőke és vállalkozások megerősítésének azt a módszert, ahogy kistafírozzák a rokonokat, haverokat, biztosítva a dédunokák megélhetését is - a mi adóforintjainkból...
 

A MODERN TERRORIZMUS ATYJA

JÓREGGEL EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.16.


...Ezt a szép, hosszú, részletes, az utókor megbecsüléséről és elismeréséről szóló nekrológot az Origón olvastam. Ezt az orgánumot most nyitottam meg utoljára. Nem azért, mert úgy vélem, a világterrorizmus egyik fészke a magyarországi Origo (a cikk hangvételéből, kifejezéseiből, "stílusából" gondolhatnám), hanem mert gyalázatnak tartom a magyar nyelv ilyen mértékű megalázását. Gyalázatnak tartom, hogy az egész bandában nincs egyetlen ember sem, aki szólna, hogy így egy gazdag, az emberiség üdvét szolgáló, nagyszerű ember halálakor írnak. Hogy például a "merénylet" jelentéstartalmának első ismérve: gazemberek követik el jóemberek ellen. Nekrológot (halotti beszédet, ami az eltávozott munkásságát méltatja) emberekről írnak, nem tömeggyilkos bestiákról. És még azok közül is csak a legkiválóbbakról ilyen terjedelemben...

ITT OLVASHATÓ

AKI VÉGIGLOPTA A HATOS VILLAMOST

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Körmendi Zsuzsa
2016.05.16.


"Csak a kezemet figyeljék, mert csalok" - mondta, s egyik ámulat követte a másikat. Észrevétlenül csent el a nézők zsebéből kisebb tárgyakat, kiolvasta gondolataikat. Rodolfo, polgári nevén Gács Rezső, a legnagyobb magyar mágus volt, s az egyetlen, aki az évszázad leghíresebb bűvészeiről Amerikában megjelent könyvben a magyarok közül megemlítenek. Rodolfo ma lenne százöt éves.

Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal beszélgettünk a rajongásig szeretett édesapáról, a bűvészről, akit a világ minden táján ismertek...

ITT OLVASHATÓ

BÍRÓSÁG KÖTELEZHETI A GYERMEKET A SZÜLŐ ELTARTÁSÁRA

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: KaG
2016.05.16.


Bíróság kötelezheti a jövőben a felnőtt gyermeket a szülő eltartására. A kormány előterjesztése alapján ráadásul nemcsak a szülő perelhet: ha a parlament megszavazza a polgári törvénykönyv módosítását, akkor a fizetős állami vagy egyházi idősgondozó intézmények is bírósághoz fordulhatnak, hogy behajtsák az idős szülők ellátásának költségét.

Az ellenzéki pártok tiltakoznak, szerintük a kormány ezzel elismeri, hogy képtelen teljesíteni feladatát: biztosítani a nyugdíjasok ellátását.

Május elején nyújtotta be a minisztérium a polgári törvénykönyv legújabb módosító csomagját, amely a többi közt a kötelező szülőtartást is tartalmazza. A Ptk. jelenleg is előírja, hogy a gyermeknek gondoskodnia kell idős szüleiről, ám ha a parlament elfogadja a módosítást, a jövőben már bíróság kötelezheti a gyereket a szülő eltartására.

„Az a kormány, amely a nyugdíjrendszert szétveri, a nyugdíjasokat megalázza, megalázza a nyugdíjba készülő generációkat a magánnyugdíjpénztárak államosításával, az a párt, az a kormány ne szóljon bele, ne próbáljon törvényi többletkötelezettségeket a családtagok vállára tenni” – mondta Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke..


ITT OLVASHATÓ.

AZ ÉN RÓMÁM 50 ÉVE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.16.


Ez az a Város, amely nem változik. Ugyanazok a színei, az illatai, ugyanott van a Campo de’ Fiorin a régi piac, vele szemben egy kis ütött-kopott mozi, a Via dei Capellari egyemberszéles utcáján ma is száradnak a két házsor között a szennyesek, áll Signora Anna bárja  - tavaly még a 80 feletti tulajdonoshölgy szolgált ki minket – állnak a Tevere-part méltóságteljes, lombos platánjai, a Trastevere zölddel benőtt piros-narancsos házai és varázslatos sikátorai. A Corso Vittorio Emanuelén ma is működik az Il Delfino gyorsétkezde, ahol első grillcsirkénket ettük, a francia könyvesbolthoz is eltalálok a Via della Scrofán. A 64-es autóbusz, ugyanúgy, mint 50 évvel ezelőtt, most a Termini pályaudvar és a Vatikán között közlekedik, nem írták át az utcaneveket sem, pedig volt azóta néhány kormányváltás. Nagyszerű érzés e túlmozgásos világban állandóságot találni...

ITT OLVASHATÓ

POLITIKAI FÖLDRENGÉS AUSZTRIÁBAN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Avi ben Giora
2016.05.15.


Pár héttel ezelőtti írásomban, beszámoltam már az április 22.-ei ausztriai elnöki választásokról első fordulójáról. Pár nappal, pontosabban egy héttel, a tényleges megméretés előtt, egy kisebb földrengés rázkódtatta meg a szociáldemokrata pártot, az SPÖ sorait.

Már a választások után érezni lehetett, hogy noha csak 2017-ben kellene tartani a parlamenti választásokat, ám ha idejében nem fog lépni az SPÖ illetve a vele koalícióban lévő néppárt az ÖVP, akkor egy olyan helyzet alakulhat ki, mint amikor Wolfgang Schüssel és az ekkor még életben lévő Jörg Haider koalíciója került. Sokáig nem volt hajlandó az akkori államelnök, Thomas Klestil aláírását adni a kék fekete kormány koalícióra.

Majdnem hat hónapot kellett erre várakozni és akkor is csak úgy ment bele, hogy Haider nem kap benne semmiféle vezető szerepet, noha jogában állt volna mivel megszerezte a szükséges szavazatok jórészét ahhoz, hogy mint kancellár-helyettes, vagy miniszter vegyen részt a kormány munkájában.

Haider nem vállalhatott el ilyen feladatot de a párt emberei – az FPÖ, magyarul Osztrák Szabadság Párt emberei – fontos miniszteri székekhez jutottak.
 

Nem volt teljesen felhőtlen és probléma-mentes a szabadság párt részvétele a kormányban. Már akkor is recsegett-ropogott a koalíció és elég nagy gyakorisággal váltogatták az FPÖ-ös minisztereket. Különös helyzet Hubert Gorbach, a kancellár helyettes esete. Előzőleg az oszrák államvasutaknál volt vezető szerepe, innen került a kormányba...

ITT OLVASHATÓ

SZERINTED RENDBEN VAN? - GONDOLATOK AZ ISKOLAI OKTATÁSRÓL, NEVELÉSRŐL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Schrammel Ivett
2016.05.08.


Szerinted rendben van, hogy egy gyerek azt hallja: „Csak az első három helyezett dobogós, a negyediket már sehol sem jegyzik.”?
 
Nem inkább azt kellene hallania, hogy: „Mindenki tehetséges valamiben”?
 
Szerinted rendben van, hogy egy első osztályos gyerek sírva jön haza az iskolából, mert „csak” második lett a rajzversenyen?
 
Versenyeztetés helyett nem inkább az alkotás öröméért kellene rajzolni az iskolában?
 
Szerinted rendben van, hogy egy gyereket büntetésből arra köteleznek az iskolában, hogy a fal felé fordulva álljon, míg a többiek játszanak, mert elfelejtette átvenni a váltócipőjét?
 
Nem inkább a helyes viselkedést kellene megerősíteni és jutalmazni?
 
Szerinted rendben van, hogy egy elsős gyerek azért kap fekete pontot, mert a folyosón hangosan beszélgetett az ebédlőbe menet?
 
Nem kellene ehelyett ésszerű szabályokat hozni és azokat alkalmazni?
 
Szerinted rendben van, hogy 6-7 éves gyerekeket mozdulatlanságra, egy helyben ülésre köteleznek hosszú órákon, akár fél napon keresztül az iskolában?
 
Nem mozgással kellene tölteniük az idő nagy részét, életkori igényeiknek megfelelően?
 
Szerinted rendben van, hogy egy általános iskolás gyerek napi több órán keresztül házi feladatot írjon és iskola után még estig, éjszakáig otthon tanuljon? Hogy több időt töltsön az iskolában és otthon tanulással, mint egy felnőtt munkával?
 
Nem inkább a játéké, pihenésé, feltöltődésé kellene hogy legyen az iskolán kívüli és az otthon töltött idő?
 
Szerinted rendben van, hogy gyakorlatilag „két lábon járó lexikonokat” akarnak képezni az iskolákban?
 
Nem inkább gondolkodni, az összefüggéseket megérteni kellene megtanítani a gyerekeket?
 
Szerinted rendben van, hogy iskolás gyerekek, minden szervi ok nélküli fejfájással, hasfájással és egyéb szorongásos tünetekkel mennek iskolába?
 
Nem inkább örömmel kellene iskolába menni, várva, hogy milyen érdekes és izgalmas dolgok történnek majd?
(Igen, ez is lehetséges.. Én szemtanúja voltam, hogy általános iskolás gyerekek nevetgélve, örömmel kiabálva, tolongva rohantak be az iskolába az első tanítási napon, miután az igazgató kinyitotta az iskola kapuját.. És nagyrészt nem elsősök voltak, akiket még esetleg fűt a tapasztalatlanok lelkesedése.. Tehát pontosan tudták, hogy mire számíthatnak.. Igaz, az egy gibraltári iskola volt..)
 
Szerinted rendben van, hogy gyerekek pszichológushoz kerülnek az iskolai túlterheltség és teljesítménykényszer okozta stressz és szorongás miatt, különböző pszichoszomatikus zavarokkal és betegségekkel?
 
Szerinted rendben van, hogy egy iskolás gyerek tanárai megkérdezik a szülőtől, hogy miért nem szeret a gyerek iskolába járni?
 
Vajon miért nem?
 
Nem kellene elgondolkodni és valamin változtatni?
 

MIÉRT KÖLTÖZÖM VISSZA MAGYARORSZÁGRA?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Ivett
2016.05.16.


A határátkelés kétirányú folyamat: noha még mindig jóval többen költöznek el Magyarországról, mint ahányan visszatérnek, utóbbi csoportba is jó néhányan tartoznak. Az indokaik különbözők lehetnek. Ma is egy „visszatérő” posztját olvashatjátok, ráadásul egy régi szerzőről van szó, hiszen Ivett már többször írt posztot ide Gibraltárról. Most az derül ki, miért döntött több év után úgy, hogy visszaköltözik Magyarországra...
 
...Az én életem a hozzám közel állókkal való intenzívebb kapcsolatokban teljes és ezt csak Magyarországon élhetem meg. Ahogy Virginia Satir, a kiemelkedő családterapeuta fogalmaz: „Napi 4 ölelés kell a túléléshez, 8 a szinten tartáshoz, 12 a fejlődéshez”.
 
Én ott akarok élni, ahol ezeket az öleléseket meg tudjuk kapni és meg tudjuk adni az egész, tágabb családnak.
 
És valójában van azért itt egy másik szál is: sok minden nem tetszik, ami a mai Magyarországon történik, de ahelyett, hogy a hazamenetelt a dolgok megváltozásához kötném – mint sokan mások – inkább megyek most, hátha egy kicsit hozzájárulhatok, hogy a dolgok megváltozzanak. Talán több szempontból is igaza van annak a régi jó barátomnak, aki nemrég így fogalmazott: „Ivett, rád itt, Magyarországon van szükség.”
 

A GIMNÁZIUM MINT POLISZ ÉS A VILÁG ÁLLANDÓSÁGA

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: Pályi Márk
2016.05.15.


Közhely, hogy az iskola csupán látszólag szól a szó szoros értelmében vett tanulásról. Nem csak Ladányi János szociológus professzortól tudhatjuk, hogy az iskolában a gyerekek egymástól tanulnak a legtöbbet, ennél ugyanis jóval többről van szó. A Majorban tényleg megvalósul az ókori polisz fölfogása, ahol mindenki lát mindenkit, az egy a sokat és a sok az egyet is, Hannah Arendttel szólva „ahol úgy jelenek meg mások számára, ahogy mások az én számomra, ahol az emberek nem csupán mint más élő vagy élettelen tárgyak léteznek, hanem határozottan elősegítik egymás megjelenését”. A polisz körülményeinek egyik feltételét éppen az adja meg, hogy – legalábbis itt, Budán – a gimnazistáknak nem kell dolgozniuk; a szülők töltik be azt a szerepet, amit az antik Athénban a rabszolgák: napi erőfeszítésükkel megkeresik a kenyeret, s a diákok túlnyomórészt csak a háztartás sötétjében találkoznak velük. A politikai életük viszont (amely egyedül valós politikai élet, az országé ezt távolról se közelíti) az iskolában zajlik, és csak az ilyen öncélú, nem a kiszámítható érdek mentén zajló cselekvés ruházhatja föl igazából nagysággal az embereket és bontakoztathatja ki bennük azt, ami az állattól igazán megkülönbözteti őket. Itt mindenkinek lehetősége van belépni a nyilvános térbe, ez azonban, a „tág nyilvánosságtól” eltérően, nem távolítja el őt azoktól, akik nézik, és nem mediatizálja a jelenlétét; ellenkezőleg, láthatóbbá teszi és közelebb hozza a többiek számára. Ez a szabadság feltétele, ami csak az előbb vázolt gimnáziumi keretek között válhat intézményesen lehetségessé.

A hangsúly itt az intézményesen van – életünket persze sokféleképpen alakíthatjuk, és időről időre beemelhetjük a keretei közé a cselekvést, a kötelezettségeink azonban ezt nem teszik tartósan lehetővé. Ugyanígy kerül a hangsúly a szabadságra is – a lakosság tagjaként eltöltött életünkben, amit tévesen „világnak” nevezünk, lehetőség van a boldogságra, a szabadságra azonban már sokkal kevésbé. A boldogság ugyanis nem azonos a szabadsággal, hanem azt a morális mintáknak és egyéb elvárásoknak való megfelelés adja meg – legyenek azok külső értékek vagy belső szükségleteink. Boldogok lehetünk tartósan, pont annyira, amennyire sérültek is lehetünk tartósan; a szabadság kereteivel ennyire permanensen azonban nem rendelkezhetünk.
 
Persze, az iskolában is megkötésekkel áll rendelkezésünkre ez a szabadság: az intézmény nem csak teret ad a cselekvésnek, hanem szerződésben is állunk vele, ez biztosítja a cselekvésünk értelmezhetőségét (keretek nélkül ugyanis, bármit csinálunk, értelmetlenné válna), de ez is korlátozza. Az iskola kereteinek való megfelelés pedig ugyanúgy boldogsághoz vezet, mint a felnőtt életünk szabályainak betartása. Mint minden boldogság, ez is tulajdonképpen a fogság boldogsága, vagy ahogy Kertész Imre mondaná, „a koncentrációs táboroké”. Ami igazán akkor válik láthatóvá, amikor az érettségi után egyedül a hiánya marad. Az iskola ezzel a kettősségével ugyanúgy a halálra tanít bennünket, ahogy annak idején Kertészt is – saját megfogalmazása szerint – a koncentrációs táborra készítette föl. De itt a halott időben a gondolkodók és az alkotók utólag megörökíthetik a cselekvés élő pillanatait...

ITT OLVASHATÓ

AZ SEM ÉRDEKEL, HA KETTÉHASÍTJÁTOK ORBÁNT ÉS KÖVÉRT, MINT A FÉLDISZNÓT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.05.15.


Mondom egyszerűbben. Ha egy családban éheznek a gyerekek, akkor ne vegyen apu magának aranyórát, hanem kenyeret, húst, gyümölcsöt  vegyen a kölykeinek.

Teszek Orbán Viktor monomániáira. Neki és a kormánynak nem az a dolga, hogy az elvetélt ifjúkori álmot most tegye teljessé. Az a dolga, hogy a  súlyos gondokat kezelje lehetőség szerint, hogy az amúgy is szűkös pénzügyi forrásokat arra fordítsa, hogy azok az emberek (polgárok/nép igény szerint), akik az ő kezébe adták a döntést és a kasszakulcsot, ne érezzék nyomorultnak magukat a tulajdon hazájukban... 

ITT OLVASHATÓ

AKI KÉTELKEDIK ORBÁN VAGYONNYILATKOZATÁBAN, AZ HAZUDIK ÉS LEHETŐLEG FŐBE KELL LŐNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ
Szerző: H.A.
2016.05.15.
ITT OLVASHATÓ

KOLOSTORBA VONULÁS ELŐTT MÉG LEHET PÜNKÖSDÖLNI, SÖRÖZNI, UTÁNA CSENDET!

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: Veress Jenő
2016.05.16.


Ma még pörög a pünkösdi kavalkád is odafönn. És jövőre?

Várhatóan nem lesz többé Budavári Borfesztivál, Pálinka- és Kolbászfesztivál, „Édes Napok” csokoládé- és édességfesztivál, sem Budapesti Kenyér- és Péksütemény-fesztivál. Búcsúzhatunk a Mesterségek Ünnepétől is, meg ki tudja hány kisebb-nagyobb rendezvénytől. (De az is lehet, hogy ez már az államosított turizmus első lépése: megvédeni az idegenforgalmat – mely kifejezés sejtjük, mit jelenthet.)

Amúgy igaz is. A sok nép csak hömpölyög, zsivajog, eszik, iszik, fegyelmezetlenkedik. Taknyos orrú gyerekek sírnak vattacukorért, zenebonálnak is, holott mégsem falusi búcsú a Budai Vár.

A Várgondnokság, gondolom a TEK-be integrálódik. És lesz az egészből majd egy élhetetlen, rideg, üres, kedvetlen városrész, amit elkerül majd a turista.

De ennek így is kell lennie, mert az udvartartás tudja: a jó király felkötteti a lord-majort, ha bosszantja bármi nesz!


ITT OLVASHATÓ

MAGYARÁZOM A BIZONYÍTVÁNYOM (TANÁR ÚR KÉREM)

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.15.


Azt tetszik kérdezni apuka és anyuka, hogy miért lett ilyen rossz a bizonyítványom? Hogy miért lettem majdnem tökutolsó Európában? Miért csak a görögöket tudtam megelőzni? Hogy lehet az, hogy másoknak jobban nőtt a GDP-jük, mint nekem? 

Ugye, ez volt a kérdés? Biztos, hogy ezt tetszettek kérdezni? Mert nem akarok másra válaszolni, mint arra, amit kérdezni tetszettek.

A többiek szabálytalanul játszottak. Mind. Sportszerűtlenül. Lejtett a pálya. Velük volt a bíró.

Tessék? Hogy ez nem bírósági tárgyalás, hanem gazdaság?

Annál fájóbb, hogy a többi ország más szabályok szerint játszott, mint én.

Nem költöttek annyit uszító kampányokra, mint én. Tetszenek érteni, apuka és anyuka? Meg a korrupciót sem nézték el, hanem leváltották, és bíróság elé állították azt, aki csalt, vagy lopott.

Mit tetszett kérdezni? Hogy én miért nem?

Mit miért? Mit nem? Hogy miért nem léptem fel a korrupció ellen?

Mással voltam elfoglalva. Például azzal, hogy jobban teljesítsek...


ITT OLVASHATÓ

MATOLCSY EMBERE BEVALLOTTA: ARRA KÖLTIK AZ MNB PÉNZÉT, HOGY A FIDESZ VÁLASZTÁST NYERJEN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.15.


Ha valakinek lettek volna kétségei, hogy a devizaárfolyamon és a forintosításon, tehát többek között a devizahitelesek kárán keletkezett jegybanki pénzt mire szórja alapítványain keresztül az MNB, annak tegnap este megadta a pontos választ Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanszékvezetője, az MNB egyik alapítványának kuratóriumi tagja.

Lentner Bayer Zsolt echo tv-s műsorában fejtette ki gondolatait, melyek szerint az MNB-től kijátszott pénzek azért szükségesek, hogy a Fidesz választást nyerjen, és fenntartsa a hatalmát. Kiszorítani minden más véleményt, a racionális, tudományos vitával nem törődve, és egyként elfogadottá tenni a párt ideológiáját. A műsorban csak úgy hemzsegnek a durvábbnál durvább mondatok.

Matolcsy és a kormány gazdaságpolitikáját ebből a pénzből nem reklámozni kell, hanem Lentner szerint beleverni az emberek fejébe:

“Ennek a gondolkodásnak le kell menni minden egyes egyetemre (...) minden egyetemi oktatónak a fejében ez ott kell legyen, a hallgatók (...) rendelkezzenek ezzel a tudással (...) Az egészet, ami idáig volt, le kell cserélni, ki kell iktatni. Utóvédharcok vannak.”


ITT OLVASHATÓ