2016. január 10., vasárnap

HOSSZÚ KATINKA ÜGYE POLITIKA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Labanino Rafael
2016.01.10.


...Gyárfás és Kiss László szemmel láthatóan őszintén nem értik, mégis mit akar Hosszú. Ők tényleg azt gondolták, hogy ha megdobják 12 millió forinttal, egy öltöző szekrény és a Komjádi orvosi szobájának kulcsával (sic!), akkor elhallgat. Hiszen mi mást akarhat, mint pénzt és öltözőszekrényt? Bevallom, nekem többször el kellett olvasnom, hogy elhiggyem Gyárfás tényleg nyíltan úgy fogalmaz, Hosszú azzal mutat rossz példát a fiatal úszóknak, hogy nem a „fülbe suttog”, hanem a nyilvánosságban fogalmazza meg az általa tapasztalt súlyos problémákat. Hosszú második sajtótájékoztatóján már rendszerszintű visszáságokról beszélt. Gyárfás, Kiss László és a MOB erre elkezdték nyíltan fenyegetni, és beindult egy aljas lejárató kampány is. Kiss László teátrális lemondásáról is 24 órán belül kiderült, hogy az a Hosszú elleni kampány előre kitervelt része. A Hosszú által felhozott problémák Szabó József olimpiai, Európa- és világbajnok úszó szerint azonban annyira nem újak, hogy az úszók már az 1980-as években is pont ezekkel küzdöttek.

Ha az olvasónak ismerős a történet, nem véletlen. Ebben ugyanis benne van maga az ország. Benne van minden, amitől szinte minden terület szenved. Szakmaiatlanság, rögtönzés, pozícióikba évtizedek óta bebetonozott emberek, a források a mindenkori politikai vezetéssel való személyes viszonyon alapuló elosztása (aka mutyi, korrupció), az átláthatóság teljes hiánya. A kritikára mindig hisztérikus a reakció: megkenés, megosztás, leszalámizás, kicsinálás, lejáratás, de soha nem érdemi vita, netalán reform. Emlékeznek Sándor Máriára? Jártak az elmúlt 25 évben magyar egészségügyi intézményben? Beugrik Fekete György vagy L. Simon László? Emlékeznek a tüntető középiskolásokra és egyetemistákra? Olvasták a kétségbeesett pedagógusok által írt legújabb nyílt levelet? Hallottak az állami földek politika-közeli csókosok újraelosztásának következményeiről (a teljesség igény nélkül mondjuk erről)? Vagy olvastak a közfoglalkoztatás eredményeiről? És sorolhatnánk...

ITT OLVASHATÓ

4 MILLIÓ SZEGÉNYEMBER SZÉTSZAKADT HAZÁJA

MODERN MAGYARORSZÁG BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2016.01.10.

 
Ezzé lett magyar hazátok, mondhatná a költő. De most mondom én, mert a kipárnázott középosztály (végtörlesztés, CSOK, SZJA kedvezmények, stb.) nem mutat veletek különösebb szolidaritást.
 
A szegények cselédsorba süllyesztésének eszköze a közmunka, amire újfent 380 milliárd forintot különít el a kormány. Ez azonban alig jelent többletköltést, mert közmunkahely elsősorban úgy születik, hogy megszüntetnek hagyományos munkahelyeket, átalakítják közmunka alapúvá és visszaveszik ugyanazt az embert félpénzen. Ez folyik a közszolgálatban, elsősorban a tudatosan kivégzendő kulturális intézményeknél, múzeumokban, könyvtárakban, de egyre inkább a közigazgatásban is.
 
Nőnek a latifundiumok, az újgazdag semmirekellők visszasírják a feudalizmust, a cselédek és a jobbágyok világát. Tönkreteszik az oktatást, hogy írni-olvasni alig tudó, kiszolgáltatott egyedeket ingyenes, vagy alig megfizetett munkára használják fel...
 

A RÉS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.01.10.


Nem most fogalmazom meg először: akkora rések vannak a rendszeren, amit nagyképűen szociális hálónak hívunk, hogy abban sokszor eltűnnek családok, gyerekek. Ha történik valami visszafordíthatatlan, akkor mindenki a másikra mutogat, a felelőst keresi, akinek a nyakába varrható a dolog, akit majd a vizsgálat lezárása után el lehet marasztalni. És ezzel kész is. Az akta lezárva.

Pedig mindenki érzi, tudja, hogy a rendszer működik rosszul, de arra irányuló változásokat nem látni. Nem íródik át a protokoll, nem lesz több ember ott, ahol több a baj, nem lesznek többletforrások bevonva, nem szerveződik új struktúra, amiben elébe mehetnénk a problémáknak, marad minden a régiben. Persze cirkusz is csak akkor van többnyire, ha gyerekekről van szó. (Na meg persze, ha a nyilvánosság is bevonódik.) Ha felnőttről, akkor még rosszabbul fest a helyzet. Ha meg öregről, pláne.

Írtam már arról is, mennyire rémes a mélyszegénységben élő, otthonába bocsájtott pszichiátriai betegek helyzete, gondolom persze, a többié is, de itt többszörös a tényező, ami bonyolít, és megoldhatatlan helyzeteket teremt. Utaltam már arra is, milyen iszonyatos helyzetek teremtődnek azokban a családokban, ahol a szülő kezelés alatt áll, és ott, mindent félretéve segítünk mi is, hiszen nélkülözhetetlen, hogy folyamatosan legyen gyógyszer, felülvizsgálatra való beutazás, mert tudjuk, látjuk, mi csapódik le ebből a gyerekeken, és hogyan teszi őket tönkre az együttélés a beteg szülővel.

Meséltem már arról, mennyire nincs információáramlás a gondnokoltak kórházi kezelésében, mert a nem pszichiátriai területen dolgozó orvosnak nem kötelező utánanéznie, a páciense milyen mértékben cselekvőképes, és dönthet-e pl. arról, hogy gyereket vállal, megszüntetve a fogamzásgátló eszköz használatát, és így, akár teherbe is eshet a pszichiátriai gyógyszerek szedése alatt. Vagy, az élet más területén is, pl. miféle kezességeket íratnak alá olyanokkal a bankokban, akiknek a döntései az egészségügyi állapota miatt korlátozottak, úgy, hogy a gondnoka nem is tud róla...

ITT OLVASHATÓ

DERÉK ROMÁNOK, PONT MINT MI

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.01.10.


„Azoknak legyen választójoga Magyarországon, akik osztoznak közös sorsukban, akik állandó lakhellyel élnek, akik itt fizetnek adót, azok akik vállalják döntésük következményét. Neked mi a véleményed?” (Gyurcsány Ferenc, 2013. december 3.)
 
Nem tudom honnan keveredett megint elő ez a pompás ötlet, de sok helyen lehet vele találkozni. Ha azonban ilyen szépen kikérték a véleményemet, akkor finoman megfogalmazva az, hogy ami 2004. december 5-én rossz döntésnek bizonyult, az 2013-ban, illetve 2016 elején is az marad. Cinikusabban azt is bátran kijelenthetem, hogy a politikai öngyilkosságnak kellemesebb formái is vannak. Ilyen például, ha az ember abbahagyja és békésebb tevékenységbe kezd. A magam részéről remetének állnék. Nagy érdeklődéssel nézegetném Isten teremtményeinek tevékenységet és időnként felfalnék közülük néhány ízletesebb példányt.

Az egész 2004-es népszavazási cirkusznak az lett a szomorú következménye, hogy sikerült újabb frontot nyitni magyar és magyar között. A marakodásnak, civódásnak nálunk szép és nemes hagyományai vannak, de túlzásokba nem érdemes vinni ezt a szórakoztató tevékenységet. A dicstelen szavazás következtében a kettős állampolgárságot ellenzők gaz hazaárulókká, az erdélyi magyarok pedig sok ellenző szemében „románokká” váltak. Természetesen azonnal hozzá kell tenni azt, ha valaki román, az önmagában nem tartalmaz semmiféle pejoratív tartalmat. Ez csak valami Osztrák–Magyar Monarchiából itt ragadt felsőbbrendűségi tévképzetünkből fakad. A románozásnak, zsidózásnak, szlovákozásnak, szerbezésnek nálunk szép nemzeti tradíciói vannak, amiről nem vagyunk képesek leszokni. Úgy használjuk, mint egy kétes összetételű táplálékkiegészítőt a nemzeti büszkeségünk szinten tartására...

KEDVES HOSSZÚ KATINKÁT ZSIDÓZZÁK, HAZAÁRULÓZZÁK, AMERIKAI ÜGYNÖKÖZIK!

NO EMISSZIÓ MISSZIÓ BLOG
Szerző: vancat
2016.01.10.


Amióta kitört, vagy legalábbis nyílt színivé vált a Magyar Úszószövetség és Hosszú Katinka közötti éles vita, azóta, különösen jobboldali, radikális és nemzeti elkötelezettségű médiumokban a kedves kommentelő olvasók közül sokan szimplán lezsidózzák, lehazaárulózzák, leamerikaiügynöközik minden idők egyik legsikeresebb magyar sportolónőjét és amerikai származású edző férjét, Shane Tusupot.

Természetesen itt és most nem célom, hogy bárkit is meggyőzzek arról, hogy nemzeti büszkeségünk, a bajai származású sportolónő és férje nem "zsidóbérencek", és amit most tesznek, hogy tudnillik élesen kritizálják a Magyar Úszószövetség vezetőit, az nem az amerikai titkosszolgálat Magyarországot lejárató titkos akciója.

Akik ezt így gondolják, azoknak mindenekelőtt mihamarabbi jobbulást kívánok, másrészt - a szólásszabadság nagy barátjaként - abbéli örömörmet fejezem ki, hogy bármilyen, még ilyen alantas és eszelős vélemények is szabadon napvilágot láthatnak hazánk virtuális agóráján, az interneten.

Mindazonáltal a Hosszú Katinka kontra Magyar Úszószövetség vita kapcsán szeretném röviden minden kedves Katinkát hazaárulózó, zsidózó, ügynököző jobboldali honfitársam figyelmébe ajánlani ennek a vitának egy talán méltatlanul feledett szempontját.

Azt tudnillik, hogy akivel Hosszú Katinka vitatkozik, az nem más, mint Gyárfás Tamás. Akit a hosszabb távú memóriával még rendelkezők azért nem feltétlenül csak úgy ismerhetnek, mint a magyar úszósport első emberét. Sokkal inkább úgy, mint a jelenlegi magyar kormányzat, - az egykori ellenzék - által kifejezetten manipulatív MSZP-s párttévéként jegyzett Napkelte tulajdonosát, valamint építőipari nagyvállalkozót, aki - saját bevallása szerint - mellesleg egy Tasnádi Péter nevű mára méltán feledett bűnözővel is kifejezetten baráti viszonyt ápolt...

ITT OLVASHATÓ

NEM KÉRNEK ORBÁN VÉDELMÉBŐL AZ ANGLIAI MAGYAROK

GÉPNARANCS
Szerző: Gépnarancs
2016.01.10.


Egy Angliában élő magyar, Kiss Róbert berágott és a Facebookon válaszolt a kormányfőnek.

Tisztelt Orbán úr, Kedves Viktor!

Engedd meg, hogy megszólítsalak ebben a nagy migránsozós, cameron-smúzolós ügyben. Annál is inkább, mert angliai magyarként én megszólítva érzem magam.

Először is tisztázni kellene alapfogalmakat.

Olyan hogy MI, olyan nincsen. Vagy TE és a pártod/kormányod, amihez a külföldön élő magyaroknak vajmi kevés közük van. Az aktivistáid sokszor lemosogatóznak minket, rosszabb esetben hazaárulónak neveznek, akiknek kuss a neve, ha már lecserélték a gulyást a fish & chipsre.

A másik oldalon pedig vannak azok, akikről ez az egész szól, a külföldi magyarok, jelen esetben az angliai magyarok. Tudom, fáj, de ezekhez az emberekhez –hozzánk – semmi közöd nincs.

Szeretném, ha nem kevernéd a lószart a friss szénával. Ezt még vidéken, Felcsúton sem illik. Ha ott voltál gyerek, ezt megtanulhattad volna, nem csak azt, hogy vasvillával nem hordjuk ki a fingszagot.

Nos, mi nem tartozunk neked semmivel, és baromira nem kérünk a Te segítségedből. Nincs szükségünk rá, hogy értünk szabadságharcolj, főleg úgy, hogy érdekeid messzemenően David Cameronnal hozhatóak szinkronba: mindketten abban vagytok érdekeltek, hogy minél inkább elriasszátok és akadályozzátok a jövőben esetleg ide érkezőket. Te nem akarsz több kiáramló (tányérmosogatónál képzettebb) szülőkorú munkaerőt, Cameron pedig nem kíván több bevándorlót.

Ez persze részben érthető. Aki eljön Magyarországról az nem megy többet Ákos koncertre…

Úgy gondolom, végképp le kellene venned a kezedet azokról az emberekről, akiknek a lépésed csak kárt okozhat. Sokan pontosan azért jöttünk el, hogy ne kelljen a mindenkori politikai hatalom ügyetlenkedése és hozzánemértése miatt financiálisan ellehetetlenülnünk. A gazdasági és jogi környezet, amit sikerült 25 év alatt létrehoznotok, az sokunknak nem kedvez. Nem kétharmadnak, csak úgy egymilliónak… Megy egy másik párnak aki még odahaza van.

Az elbaltázók kinek-kinek bal- avagy jobboldali balféket jelentenek. Van, aki a kommunisták elől menekült évtizedekkel ezelőtt, van, aki az utód kommunisták elől az elmúlt öt-tíz évben. Melyik fogalom, kinek mit takar ugyebár…

De abban közös, hogy egyikőtök sem élt soha a piacról, nem alkotott, nem termelt értéket. Emiatt aztán fogalmatok sincs arról a világról, amit állandóan manipulálni és terelni szeretnétek...

ITT OLVASHATÓ

A MAFFIAÁLLAM ÉS A KULTÚRA - INTERJÚ MAGYAR BÁLINTTAL

NÉPSZABADSÁG
Szerző: Trencsényi Zoltán
2016.01.10.


...ha a rezsim korrupciós megnyilvánulásait ellenzéki pártok képviselői, politológusok egyszerűen mutyiként írják le, akkor nem számolnak azzal, hogy ennek a jópofizó, összekacsintó fogalomnak a használatával több, mögöttes feltételezéssel élnek.
Egyrészt, hogy ezek alkalmi, egyedi esetek, amelyekben a kezdeményező a gazdasági szférából jön, és egy-egy hivatalnokot ken meg. Másrészt, hogy ez a hivatalnok nincs kapcsolatban feltétlenül a politikai döntéshozókkal, így tehát a mutyinak nevezett dolog nem felülről irányított.

Összességében azt sugallja tehát, hogy az állami és az uniós forrásoknak nem központilag szervezett, tudatos lerablásáról beszélünk, hanem csupán a hagyományos korrupció egyik megnyilvánulásáról. Így, amikor egy rendszerszintű korrupcióról azt mondják, hogy mutyi, akkor elmossák a minőségi különbséget a 2010 előtti korszak korrupciós jelenségei és a jelenkori rezsim más gyökerű, rendszerszinten szervezett, a felső politikai vezetés közreműködését is magában foglaló bűnszervezeti tevékenysége között.

A mutyi szó használatával folyamatosan arra szocializálják a közvéleményt, hogy itt maximum kormánykritikát kell gyakorolni és nem rendszerkritikát...

...A Fidesz a kultúrát szakralizálja, ritualizálja, és mint szentséget felmutatja. Szimbolikus tereit pedig megszállja. Az egyik legjobb példa a Nemzeti Színházé, ami különösen fontos volt a Fidesz számára. Már 1998-ban sem engedte meg, hogy a liberálisok építhessenek Nemzeti Színházat a nemzetnek, hiszen mi a szemükben nemzetárulók vagyunk, így azt csak nekik szabad megépíteniük. Meg is építették, mellesleg korrupt módon és minősíthetetlen színvonalon. Később pedig az Alföldi–Vidnyánszky igazgatóváltással is jelezték ugyanezt. Egyébként, amikor kierőszakolják ezeket a szimbolikus gesztusokat, nagy nehezen átjátszanak mondjuk néhány színházat úgymond a saját táboruknak, mint például az Új Színházat, látszik, hogy az intézmény által felkínált kultúrélményre az általuk megcélzott közönségnek már nincs szüksége, hiszen a kulturkampffal mozgósítottak jórészt nem a hagyományos kultúrafogyasztó réteg tagjai, hanem olyanok, akik a kultúrát politikai nyilatkozatokban vagy lojalitást demonstráló tüntetéseken „fogyasztják”...

ITT OLVASHATÓ  

MINDIG VÁLASZD A KISEBBIK ROSSZAT! CHURCHILL, MERKEL ÉS A CIVILIZÁCIÓNK VÉDELMÉBEN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.01.16.


Alapvető tévedése a radikálisoknak (jobb és bal), hogy létezik ideális megoldás, ideális jövő, ideális politikai döntés. Nagyjából ez az a választóvonal, amely a magát (a saját elméletük szerint legalábbis) racionálisnak feltüntető előbbiek és a konzervatívok között húzódik: az utóbbiak a józan ész, a gyakorlatiasság, a kisebbik rossz és folyamatos korrekció politikáját vallják. Az előbbiek -- hogy még egy műszóval éljek -- a radikális világképükhöz akarnák igazítani a társadalmakat is (konstruktivisták, ezért államelvűek, végső soron fasiszták), az utóbbiak a társadalmi valóságból akarnak fontolva haladva eljutni az egy fokkal jobb valóságba (humanisták). Magyarország sok-sok éve a baloldali (részint marxista gyökerű, részint önmagát liberálisnak nevező) radikalizmus és a jobboldali etnicista, demagóg radikalizmus fogságában vergődik. Egyiket sem érdekli az ország népének boldogulása, csak azé a kaszté és azé az ideológiáé, amellyel a népet irányítják...

ITT OLVASHATÓ

(F)OSZTÓKÉPZŐ

NOL.HU VÉLEMÉNY
Szerző: Révész Sándor
2016.01.09.


2015-ben Magyarországon 2329 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki. Ez az összeg nagyjából a nyolcszorosa annak, mint amennyit Etiópiának sürgősen kértek a nagyvilágtól a világszervezetek vezetői.

A most hozzánk befolyó uniós pénzek abból a 25,3 milliárd euróból vannak, amit az EU a 2007–2013-as időszakra Magyarország számára elkülönített. Ez mai árfolyamon közel 8000 milliárd, fejenként 800 ezer forint. Ezt a pénzt legelsősorban azért kaptuk, hogy csökkenjenek az unióban az egyenlőtlenségek. És az egyenlőtlenségek ­növelésére használtuk fel. A Budapestből és Pest megyéből álló Közép-Magyarország régió gazdasági mutatói jobbak az uniós átlagnál, a többi régióéi pedig rosszabbak. A hat vidéki régiónkból négy a legszegényebbek ­közé tartozik az unióban. Az uniós pénznek az egyenlőtlenségek csökkentésére szolgáló 92 százaléka nekik járt volna, és csak a „regionális versenyképesség és foglalkoztatás" célját szolgáló nyolc százalékból ­részesedhetett volna a Közép-Magyarország régió.

Ehhez képest elvitték az összes pénz 31,6 százalékát, a négy legszegényebb régiónak pedig az uniós támogatás fele sem jutott. Az ország leggazdagabb és legfejlettebb része kifosztotta a vidéki Magyarországot. A következő ciklusban ez nem így lesz. Hanem még ígyebbül. Mert most már a pályázók a szak­értői segítség költségeit sem számolhatják el.

Ahová elszívják az agyat, oda szívják el a pénzt is...

ITT OLVASHATÓ

A NAGYÁTLÓ GYENGESÉGE

SAKKOZZ MINDENNAP BLOG
Szerző: Anna és Szilárd
2016.01.10.


 
 
 
 
 
A mai feladvány könnyű, de nem kétlépéses matt, így aztán igényel némi koncentrációt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Világos lép!
 
 
 
 
 
 
 

MIÉRT TÁMOGATJA PUTYINT AZ ÁTLAGOROSZ?

BIRCAHANG BLOG
Szerző: BircaHang
2016.01.10.


Sok nyugati nem érti, az átlagorosz miért áll ki ilyen erősen Putyin elnök mellett?
Természetesen sok nyugati csak az erősen cenzúrázott nyugati médiákból tájékozódik, melyek szerint Putyin valamiféle véreskezű, idegen területeket hódítani akaró diktátor, aki hihetetlen módon elnyomja a lakosságot, ezért az orosz átlagember nem mer megszólalni se.

A valóság természetesen egészen más. Oroszország demokrácia immár 25 éve, minden alapvető emberi és politikai jog messzemenően érvényesül, s rendszeresen teljesen szabad és demokratikus választásokon dönt az orosz nép arról, ki vezesse az országot...

ITT OLVASHATÓ

BUDAPEST TÖRTÉNETE HÍRDETŐOSZLOPOKON

INDEX FORTEPAN BLOG
Szerző: Zubreczki Dávid, Barakonyi Szabolcs
2016.01.10.


Tavaly felnőtt ember létükre összeveszett két gyerekkori jó barát, aminek egyik következménye, hogy most az összes hirdetőoszlop eltűnik Budapestről. Az ok-okozati összefüggések boncolgatása helyett mi inkább végigpörgettük a Fortepan XX. századi képeit, és kiválasztottunk néhány hirdetőoszloposat Budapestről. Egyrészt nem volt nehéz, hiszen sok van belőlük, másrészt persze nehéz volt, hiszen annyira megszoktuk, hogy szinte észre sem vesszük őket. Teljesen természetesnek tartjuk, hogy ott vannak majd minden utcai fotón, akár vidáman hintázó gyerekek, akár egy úthenger, akár egy tank a kép főszereplője...

ITT OLVASHATÓ

HIÁBAVALÓ AZ ORVOSOK LÁZADÁSA?

HVG ITTHON
Szerző: Gáti Júlia
2016.01.10.


Egyre több orvoscsoport lázad a hálapénz ellen, bár momentán az tartja össze az egészségügy omladozó építményét. Az évi 20–70 milliárd forintra becsült hálapénz igen egyenlőtlenül oszlik el az orvosok között. Mivel a zsebbe tett összegek után többnyire nem adóznak, és járulékot sem vonnak le belőlük, kiváltásukra legalább a borítékba tett pénzek duplájára volna szükség,

Hetek alatt keresztül lehetne vinni, hogy a parlamenti szavazógépezet megtiltsa a hálapénz adását és elfogadását, akár visszamenőleges hatállyal is. Az eredmény azonban alighanem drámai lenne: még többen mennének külföldre dolgozni, s a ma is létező pénzszerző kerülő utak kialakítása egyre inkább kényszerré válna. Hiszen a sztárorvosokhoz már ma is jobbára csak a magánpraxisukon keresztül lehet eljutni, ezt pedig csupán a fizetőképes betegek engedhetik meg maguknak.

A hálapénz tünet, egy rosszul működő, beteg rendszer kompenzációs mechanizmusa, így kiiktatása egyetlen tollvonással beláthatatlan következményekkel járna – fejtegette egy hozzászóló az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport oldalán. Hozzátette, hogy a hálapénz megmérgezi a beteg-orvos kapcsolatot, megalázó, torzító hatású, átláthatatlan, rossz – ennek ellenére nem ez az egészségügy legfőbb betegsége...

ITT OLVASHATÓ

TIGRIS, CHURCHILL, ROBIN HOOD - ÉS EZ MIND-MIND ORBÁN VIKTOR!

VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.01.09.


Elismerő szavak érkeztek Nagy-Britanniából Európa „megmentőjének”.

A magyar származású brit íróról, Tibor Fischerről eddig is tudtuk, hogy Orbán Viktor rajongójának számít, úgyhogy cseppet sem meglepő, hogy legújabb cikkében is a „magyar tigris” mellett teszi le a voksát,  mint ahogy az sem, hogy szavait a Nagy Igazságként tálalja a hazai kormánysajtó. A Magyar Idők már azzal jön, hogy Orbánt a „magyar Churchillnek tartják Angliában”, ami úgy jött ki, hogy a cikk alján van egy szavazás: az olvasónak kell eldöntenie, hogy Orbán „vérengző fasiszta” vagy „a magyar Churchill”, harmadik lehetőség nincs.

Pedig lehetne.

ITT OLVASHATÓ

MÉSZÁROS LŐRINCNEK VAN VALAMIJE, AMI 2206-SZOR NAGYOBB, MINT 2010-BEN

MANCS KIS-MAGYARORSZÁG
Szerző: Magyar Krisztián
2016.01.10.


Megnéztük, hogy nőtt a Felcsútra utalt agrártámogatások összege Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt: látványosan. A kétmilliárdot meghaladó közpénz zöme jóbarátoknál landolt.

A Magyar Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján böngészhető lista alapján megvizsgáltuk, hogy mekkora összeghez jutottak a felcsúti magánszemélyek és vállalkozások a különböző állami és uniós mezőgazdaságokon keresztül 2010. január elseje és 2015. szeptember 30-a között. A tavalyi esztendőről még nem készült el a teljes lista, az MVH még csak háromnegyed év adatait közölte, így mi is csak abból tudtunk dolgozni.

Ennek ellenére kijelenthető: minden bizonnyal 2015-ben sem szakad meg a jó sorozat, és az előző évhez képest a támogatások összértéke Felcsúton tavaly is felülmúlta az azt megelőző évit. Ez a tendencia már 2010 óta tart, de akkor még „csak” 117,1 millió forint érkezett a településre, 2011-ben már egy kicsit több, 129,2 millió. Aztán 2012-ben már 214,4 millió forintnyi mezőgazdasági támogatást utaltak Felcsútra, 2013-ben pedig már majdnem kétszer ennyit, 403,3 millió forintot. 2014-ben tovább emelkedett az összeg, hiszen 574,4 milliónak örülhettek Orbán Viktor kedvenc falujában, míg 2015 első három negyedévében már 464,6 milliónál tart az agrártámogatások összértéke...

ITT OLVASHATÓ

UNATKOZNI VESZÉLYES

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsa
2016.01.10.


Tegyük hozzá már az elején: tartósan. Az átmeneti unalom arról szól, hogy alapvetően jól vagyunk, épp nincs kielégítetlen alapszükségletünk, csak hát, hiányzik valami. S ha ez arra sarkall, hogy keressünk egy izgalmasabb, érdekesebb elfoglaltságot, még hasznos is lehet. Viszont egészen más a helyzet a tartósan beálló életunalommal. Nézzük, mit mond a tudomány!

R.G.Bargdill az unalmassá váló életet tanulmányozta. Interjúalanyai válaszait elemezve a következő folyamatot tárta fel:
  1. A kezdetben kitűzött életcélok vonzóak és inspirálóak, de az elérésükhöz szükséges energiát a személy alábecsüli.
  2. A megvalósítás menet közben valahol elakad és a személy ahelyett, hogy küzdene céljai eléréséért, kompromisszumot köt egy számára kevésbé kielégítő megoldással.
  3. Úgy érzi, hogy mások vagy a körülmények alakulása miatt kellett lejjebb engednie az igényszintjét, ezért haragot táplál a világ, az akadályozó ágensek felé. Ugyanekkor tudattalanul munkál benne az önmaga, saját tehetetlensége iránt érzett harag is. Ez hosszabb távon az önbecsülést ássa alá.
  4. A kevésbé kívánatos célok kevésbé motiválóak, ezért újra csak nem lesz elegendő a befektetett energia, a siker elmarad.
  5. Kialakul egy passzív, lemondó, elkerülő hozzáállás a kihívásokkal és általában az élettel kapcsolatban. A megoldás reményét a személy a körülmények változásához, vagy egy „megmentő” megjelenéséhez köti.
  6. Tudatossá válik az önmagával szemben érzett elégedetlenség és harag, a folyamatos önhibáztatás olyan mértékben aláássa az önbecsülést, hogy a korábbi életszakaszokban működő pozitív identitás darabjaira hullik.
  7. Üresség, vákuum keletkezik a személyiségben, beáll egy depresszív, lemondó állapot (minden mindegy). Az apátia öndestruktív, destruktív tendenciák megjelenéséhez vezethet...
ITT OLVASHATÓ

SZEXIZMUS, VAGY A DISZKRIMINÁCIÓ VISSZAÜT?

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.01.10.


Alapvetően nagyon sokszor merül fel, hogy miért keres kevesebb bért egy nő ugyanazért a munkáért. A válasz pedig többnyire az, hogy ugyanazt a munkát végzi, miért költene rá kockázatokkal, költségekkel együtt többet a munkaadó mint egy férfira? És ha összességében az élete során kevesebbet dolgozik, miért kapjon a nyugdíjjal együtt lényegesen több pénzt? Mindkét megoldás igazságtalan. A kérdés az, hogy melyik esetben miért és milyen mértékben sérül a tisztességes eljáráshoz való jog. Mikor van szó diszkriminációról, általánosításról, szexizmusról és mikor nem terjed túl a dolog az indokolt gazdasági racionalitáson.

Az egyenjogúság, egyenlő bánásmód kapcsán a helyzet sokszor nem fekete - fehér. Van sokféle helyzet, sokféle árnyalat is. Ilyen az, hogy a női egyenjogúság, mint alkotmányos jog, az állam számára kötelezettség, a politika számára is az. Nem teheti meg azt, hogy tömegesen fogad be olyanokat, akik ezt semmibe veszik, de cserében a menekültként való elismerés feltételeit sem teljesítik. Például mert nem kezdenek rögtön együttműködni, mert biztonságos "harmadik országból" mentek tovább, mert... És aki ide akar jönni, jogállamban akar élni, annak be kell tartani a törvényeket, tiszteletben kell tartania az itt élőket, azok kultúráját... És tudni kell, hogy bizony egy állás kapcsán az adott nő nem diszkriminálható a neme miatt... De előbb jön a sorban a munkát vállalni akaró bevándorlónál. Aki ezt ismeri és nem segélyért jön, nem akar nőket molesztálni, stb. az jöhet. Aki nem tartja be a szabályokat az meg nem...
 

NYUGTALANÍTÓ JOGÉRTELMEZÉS A HATÓSÁGOKNÁL

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Jovánovics Eszter
2016.01.09.


Büntetőjogi szempontból igen nehezen értelmezhető eklektikus határozattal utasította el a BRFK azt a feljelentésünket, amelyet a facebook-on menekültekkel szemben szerveződő „vadászat” miatt tettünk. Az ügyészség pedig egyetért a rendőrséggel, ezért az ügy jogilag lezárult.

Gyűlölet-bűncselekmény előkészülete miatt tettünk feljelentést 2015 július végén, mert a Facebook-on menekültek elleni “vadászat” szerveződött augusztus 19-ére. A feljelentésünket megelőző hetekben Magyarországon példátlanul nőtt a menekültekkel szembeni, előítélet indítékkal elkövetett incidensek, bűncselekmények száma.
 
A közösségi oldalon július 21-én egy FB felhasználó „Ki lenne benne egy kis vadászatban? Ha valaki igen, írjon!” felhívása alapján menekültekkel szembeni csoportos bűncselekmény tervezése zajlott. A felhívásra legalább tíz személy reagált, a kommentek alapján egyértelművé vált, hogy azt tervezték, hogy augusztus 19-én 8:40 és 9:00 között találkoznak a budapesti Szabadság téren azzal a céllal, hogy onnan „pályaudvarlátogatás”, „parknézegetés”, illetve „parktisztítás” címszó alatt menekültekkel szemben bűncselekményeket kövessenek el. Egy másik felhasználó név alatt valaki egyenesen azt kommentálta, hogy „Navégre megyünk és kinyírunk párat! Viszem az arzenált meg pár géppuskást...” , illetve később: „Kezdem a fegyverkezést!!!”. A felhívást megtevő főszervező utóbb hozzátte, hogy „Senki ne hozzon fegyvert, azért ülni szerintem senki nem akar. Majd rögtönzünk J” illetve: „Zsolt nyugi ez csak egyelőre annyi lesz, hogy tudják azt hogy innen minél hamarabb menjenek el és vissza ne jöjjenek! Ha ez nem elég jön másodjára a fegyveres bevetés! 
 

2016 A BÉRHARC ÉVE LESZ!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.01.09.


A politikában vannak olyan történések, amiket nem egy íróasztal mögött vagy egy ibizai klubban koktélozgató PR-guru állít elő. A rossz politika valóban gyakorol hatást a társadalomra, és a világnak nem volt olyan korszaka, amikor ezek a hatások ne szabadítottak volna fel valamifajta ellentétes energiát. 2016 Magyarországán is így lesz. És vagy a kormánypárt megy elébe a felzúdulásnak és csillapítja le azt idejekorán, vagy újabb nagy politikai események elé nézünk az újévben.

A menekültüggyel csak ideig óráig tudja és tudta a kormánypárt elfedni azt a felzúdulást, ami a 2014-es év végi tüntetéseknek is egyik kihatója volt, és ami több tízezres tüntetésekként jelent meg az utcán, az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások képében 2015 májusában és júniusában. Akkor még nem is sejtettük azt, hogy az év végére már nem csak a dolgozók és baloldaliak, hanem a banki elemzők, liberális és konzervatív közgazdászok is a magyar bérrendszer fenntarthatatlanságáról fognak beszélni...

ITT OLVASHATÓ

ENNYIBE FOG KERÜLNI NEKED, HA IGÉNYLED A CSOK 2016-OT! KISZÁMOLTUK!

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.01.09.


Most mindenkit az országban a CSOK támogatás izgat. Ki igényelheti, mennyit, mikor, hogyan, miért? Rengeteg kérdést kaptam tőletek, illetve mégtöbben kértétek a segítségemet, hogy el tudjatok igazodni a CSOK útvesztőiben, illetve az esetleges hitelügyintézéssel kapcsolatban. Legutóbbi kijózanító írásomat (klikk) kiegészítve, folytatva most is a CSOK-ról lesz és szó és olyan gyakorlati válaszokról, amikről eddig sehol nem lehetett olvasni. Mennyibe kerül a CSOK igénylése? Milyen járulékos költségei vannak? Milyen papírok kellenek? Mit jelent, hogy államilag támogatott hitel, és ennek milyen előnyei-hátulütői-feltételei vannak?

Mennyibe fog a CSOK igénylése kerülni? Számolunk!
 

KISS LÁSZLÓ NEM ÉRTI KATINKÁT

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.01.10.


Hétfőn várható újabb fordulat a Hosszú Katinka ötszörös világbajnok és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közötti vita következtében kialakult helyzetben. Gyárfás Tamás elnök azt jelezte, hogy január 11-én egyeztet a válogatott szövetségi kapitányával, Kiss Lászlóval, aki lemondott tisztségéről.

Lemondásának oka: megalázva érezte magát, amikor nem kapott lehetőséget arra, hogy szót váltson Hosszú Katinkával, miután az befejezte a szövetséget élesen bíráló sajtótájékoztatóját. Én jóindulattal voltam irántuk, semmit nem követtem el sem Hosszúékkal szemben, sem a magyar úszás ellen, hogy ilyen elbánást érdemeljek, mint amilyenben a médiaeseményen részem volt. Méltatlan ez az egész” – nyilatkozta Kiss László az Inforádiónak.

ITT OLVASHATÓ

ELSZÁMOLTATHATÓ EZ A BAGÁZS?

EURÓPA KÁVÉZÓ BLOG
Szerző: Európa Kávézó
2016.01.10.


Valószínűleg ez az egyik legfontosabb kérdés. Mert az egészségügy és az oktatás helyzetén lehet javítani az nem vitás, és lopni sem kötelező, ha már egy új kormány teendőit soroljuk. Na, de mi lesz ezekkel, akik minden mozdíthatót hazavittek. Náluk is maradhat?

Ha van baja a választóknak az ellenzékkel, az talán nem is az, hogy kormányzásra képtelennek látják őket. Annál, amit Orbán és csapata művel, nem kunszt jobban kormányozni, sőt ma kormányzásról nem is beszélhetünk. Egy nagyjából ötezres réteg foglyul ejtette Magyarországot. Ebben már benne vannak a Fidesz minden rendű és rangú képviselői, minisztériumi és helyi emberei, a hatalmi posztokra beültetett pártkatonák és családtagok, a lopásra létrehozott cégek, a hatalommal cinkosan együttműködő oligarchák, a Fideszre sosem nyomozó ügyészség, a köztévének hazudott párttévé utolsó hírolvasója is...

ITT OLVASHATÓ

A POPULIZMUSRÓL

POLITOLÓGUS BLOG
Szerző: Politológus
2016.01.10.


A populizmus/populista minősítéssel általában elítélni szokás valamely politikát, nálunk Orbán is megkapta ezt belföldről és külföldről is. A kormányfő amerikai nyilatkozatában mintegy elismerte populizmusát, hiszen ő azt pozitív tartalmúnak véli.
Nyilván az Orbán-szöveg inkább "kifejezésidomítás", ami régi fideszes módszer azzal a céllal, hogy a nyelvi környezetet a maga érdekeire formálja, az idomítás egyszer szelídítést, másszor vadítást jelent. Orbán értelmezésében a populizmus a nép valós vágyaira való érzékenységet jelentheti, ám ezt korábban a "plebejus" kifejezéssel fedte le, ami talán helyesebb, Tölgyessy Péter 2010-ben ugyanígy a plebejussal minősíti az orbáni politika alapvetéseit.

Sokféle populizmus létezik, pláne történelmi szempontból, és Isaiah Berlin javaslatát komolyan véve nem lehet egyazon mintával leírni valamennyit, legfeljebb közös motívumokat fedezhetünk fel bennük. A fogalom egy amerikai mozgalomból ered, amely a kisembereknek akarja visszaadni a javak (leginkább a föld) feletti rendelkezést, később egy ideológiák között átjáró, mindenféle társadalmi réteget egyesítő mozgalomként lehet azonosítani. Ezek ideológiák is, de a közbeszédben a populizmus inkább módszerként szerepel, amikor demagógiával szólítják meg az egyszerű embereket vagy bárkiben az egyszerűembert. John Lukacs ijesztően helyén, minimálértékén kezelve a kifejezéseket azt állapítja meg, hogy pl. Hitler demokrata volt, fő bűneit a populizmus átvételének következménye. Körösényi András a kifejezést az alkotmány egyes részeinek jellemzésére is használja.

A fogalom közös része úgy nagyjából a népakaratra hivatkozás, az érdekeket tekintve a különbségcsökkentés, az elit és a plebs viszonyában a távolságcsökkentés. Jelen írás nem tudja meghaladni a többféle értelmezést, de annyit állíthatunk, hogy a populizmus mint jelenség vagy módszer felismerhető, akár fokozataiban is megragadható...

ITT OLVASHATÓ

KITÖRT A TELJES ŐRÜLET AZ ALAPÍTÓ ATYÁN

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: Egyenlítő blog 
2016.01.10.


Igazán kár, hogy már véget ért az öntsük le magunkat jeges vízzel 2014-es őrülete. Azt írja Bayer a Fidesz ufóügyi közlönyében, hogy
Kartávolságra van a polgárháború Európában. Ez tény.
Némely, vele egyetértő kommentelője szerint már ki is tört. És mindezt azért, mert bizonyos szexuális bűncselekmények történetek pár hete Németország nagyvárosaiban.

És ezt (ti. a polgárháborút) teljesen komolyan gondolják. Mindig is annak gondolták. Csak hol a zsidók, hol a cigányok, hol a kommunisták, hol a liberálisok, hol Brüsszel, hol az USA ellen. Most az arabok vannak soron...

ITT OLVASHATÓ

HEJ HALÁSZOK, HALÁSZOK...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.01.10.


Megszűnt a természetes vizeken az iparszerű halászat, akik ebből éltek, most partravetett pontyként tátoghatnak, míg a horgászok élhetnek, mint hal a vízben, a vízgazdálkodási jogokat a továbbiakban ők gyakorolhatják.Hej, halászok, halászok, ezt bizony megszoptátok - énekelgethetik a vizek partjain, viszont Áder lett az ország peca-nagykövete, ezzel végre megszerezhette első komolyan vehető állami stallumát, elviheti végre a magyar horgászok üdvözletét a víz alá...
A legitimáló verseny a Velencei-tavon volt, Áder kíséretében az Origo szerint volt vagy harminc biztonsági ember, ebből huszonhat a parton, két TEK-vitéz a vízen ringatózó hadihajóból csökkentette a biztonsági kockázatokat, egy libának öltözve úszott a nádas szélén, kettő meg a mohácsi csőszkunyhóból lett átvezényelve békaember-felszerelésével egyetemben a Velencei -tóra, ahol a víz alatt a halakat akasztgatták Áder horgára, ürgebőrbe tekerve...
Áder mellett seggnyalók kisebb csapata énekelte, miközben a kukacaik a vízben lógtak: jöszte, jöszte kis halacska, bácsi kukacára...
Nem jöttek, csak a snecik, ami azért remek, mert így egy halat se kellett visszadobni, így aztán nyolc keszeggel meg két ebihallal a negyedik helyet sikerült megcsípni a sportos államfőnek.
Valaki fogott két paptetűt is, de miután meggyőződtek róla, hogy Bíboros Urunk nincs jelen, a kereszténydemokratákra való tekintettel L.Simon államtitkár szájtól-szájba mesterséges lélegeztetést adott nekik, majd óvatosan visszaengedte a vízbe őket, és integetett utánuk: Jó utat a szentelt vízben, Zsoltok!
A halászléhez a halat az ÁBC-ben vették, felpucolva...


ITT OLVASHATÓ