2022. január 27., csütörtök

EGYRE TÖBBEN ÁLLNAK KI A SZTRÁJKOLNI KÉSZÜLŐ PEDAGÓGUSOK MELLETT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.01.27.


A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) számára is meglepő volt, mekkora aktivitás tapasztalható az oktatási intézményekben a figyelmeztető sztrájk ügyében – tudtuk meg a PSZ alelnökétől. Gosztonyi Gábor úgy fogalmazott, egyre nagyobb a pedagógusok között a sztrájkhajlandóság. Ugyanakkor az érdekképviseletek szerint az EMMI súlyosan megsérti a pedagógusok jogait, amikor azt állítja, hogy nem törvényes a sztrájkjuk. Úgy vélik, a minisztérium nem foglalhat állást a független magyar bíróság helyett. Emiatt a bírósághoz is fordulnak. Az azonban biztos, egyre többen állnak ki a pedagógusok mellett.


Gosztonyi Gábor elmondta, nagyon sok olyan intézményből is kapnak visszajelzést, ahol egyik szakszervezet sem működik, s jelzik, hogy ők is részt vennének a munkabeszüntetésben. A sztrájkkészültség a városokban és a kisvárosokban mérhetően magas, míg a kistelepüléseken és a hátrányos helyzetű, kistérségi iskolákban, ahol a dolgozók megfélemlítettsége és a kiszolgáltatottsága jóval nagyobb, nem mernek lépni.

Ami az iskolatípusokat illeti, óvodákból, általános iskolákból, középiskolákból is folyamatosan kapnak visszajelzést. Az óvodákban vegyes a kép, van olyan, ahol száz százalékos a sztrájkhajlandóság, de van olyan is, ahol nem akarnak sztrájkolni. Ez önkormányzattól is függ. Már hallottak arról, hogy ott, ahol nagyon kormánypárti az önkormányzat, megfenyegették a kollégákat: ha sztrájkolni mernek, annak következményei lesznek. Viszont van olyan önkormányzat is, amely teljesen jogszerűen kezeli a sztrájkkezdeményezést...

NINCS ÜZEMELTETŐJE MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB FEDETT CSARNOKÁNAK, AMELY A 116 MILLIÁRD FORINTBÓL ÉPÜLT

NÉPSZAVA
Szerző: VINCZE ATTILA
2022.01.27.


Öt, általunk kompetensnek gondolt szervezetből négy válaszolt úgy, hogy nem tud semmit az új, húszezer fős aréna jövőjéről. Az állami hivatal hallgat.

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy ki (vagy melyik cég) fogja üzemeltetni az ország legnagyobb fedett csarnokát, a 22 022 néző befogadására alkalmas MVM Dome-ot: az arénában jelenleg a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőinél tartanak, az éremosztó mérkőzések a hétvégén lesznek. A magyar válogatott is itt játszotta csoportmérkőzéseit, de a csapatnak csupán három parti adatott, mert két vereséggel és egy győzelemmel kiesett, és nem folytathatta az Eb-t. A válogatott minden idők legrosszabb Európa-bajnoki szereplésével a 15. helyen zárt, ami azért szurkolói körökben nem okozott osztatlan elismerést. 

A csarnok a jelenlegi információk szerint 116 milliárd forintba került. Az ár a kivitelező Market Zrt. pályázata szerint a lehető legolcsóbb volt, ugyanis a legkisebb ajánlattal nyert: ez akkor bruttó 99,97 milliárd forint volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a teljes egészében állami forrásból felépült csarnok akkor ennyivel drágult a kivitelezés két éve alatt, vagy ebben már benne vannak-e a korábbi költségek. Ugyanis a kormánynak első lépésként majdnem 14 milliárdért kellett visszavásárolnia a telket attól az ingatlanforgalmazótól, amelyhez a IX. kerület előző, még fideszes vezetésétől került a terület, és a tervezés is egymilliárdos tétel volt. 

Legalább ennyire izgalmasabb kérdés, hogy ki fogja üzemeltetni Európa egyik legnagyobb csarnokát, egyáltalán, szükség volt egy ekkora arénára. Mindenesetre Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, a Fidesz pártigazgatója 2019 utolsó napján egy zárt körű évértékelőn ezt mondta: a Groupama Arénában öt év alatt ezer rendezvényt tartottak, és a nyereséges üzemeltetést látva vették a bátorságot arra, hogy a magyar államnál kérvényezzék a szomszédban épülő, 22 ezres multifunkcionális csarnok üzemeltetési jogának megszerzését is. – Ha megkapjuk az aréna üzemeltetését, nincs szükség egy nyolcezres csarnokra a Fradivárosban – mondta akkor Kubatov Gábor. Kijelentette, a végleges koncepció attól is függ, megkapják-e a csarnok üzemeltetését, amit csak akkor vállalnak, ha az nyereségesen működtethető...

HALLGATNAK ROGÁNÉK A KABINETFŐNÖKRŐL, AKINEK APJA A MINISZTER KÖRÜLI INGATLANOK GAZDÁJA

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2022.01.27.


A Miniszterelnöki Kabinetiroda nem nyilatkozik a jogi vizsgáin Schadl György által kisegített Nagy Ádám sorsáról. Közben az is kiderült, mekkorák a kabinetfőnök apjának nevén lévő lakások, amelyik egyikébe Rogán Antal költözött.


Töretlennek tűnik a bizalom Rogán Antal és a Nagy család tagjai között azok után is, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének közvetlen munkatársáról, Nagy Ádámról kiderült: a tavaly november óta letartóztatásban lévő Schadl Györgytől kapott segítséget egyetemi vizsgái teljesítéséhez. Hiába kerestük őket, sem Rogán, sem a kabinetiroda nem hajlandó nyilatkozni arról, lett vagy lesz-e következménye a miniszter kabinetfőnökével kapcsolatban napvilágot látott információknak.

A Völner-ügyben lezajlott titkos nyomozás során keletkezett lehallgatási jegyzőkönyvek szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke többször latba vetette a Pécsi Tudományegyetemen meglévő kapcsolatait Nagy Ádám érdekében. A 444.hu által nyilvánosságra hozott dokumentumrészletek szerint Schadl György elérte például, hogy a jogi tanulmányait végző Nagy sikeres szóbeli vizsgát tehessen úgy, hogy ott sem volt...

EBBŐL A PÉNZBŐL LEGALÁBB 10 NORMÁL KÖLTSÉGVETÉSŰ MAGYAR FILM KÉSZÜLHETNE EL.

FACEBOOK
Szerző: SCHILLING ÁRPÁD
2022.01.26.


A fasiszta pártok legfőbb követelménye a hűség. Ha bármire hajlandó vagy a pártodért, akkor a párt sem felejt el téged.

Rákay Philip, született Rákay Kálmán 4 és fél milliárd (4.500.000.000) forint támogatást kapott a Petőfi Sándorról szóló filmterve megvalósítására. Na, de mégis ki ez a szerencsés ember?

19 évesen kezdte a szekszárdi városi televízióban (Pop Tv). 1992-ben megnyerte az MTV „Műsorvezető kerestetik” című vetélkedőjét, majd a köztévé szerződtette ifjúsági műsoraihoz. Az 1990-es közepén szerződött a TOP TV nevű első magyar zenei televízióhoz, közben a Juventus műsorvezetője is volt. 1997-ben egyik alapítója volt a Z+ magyar zenecsatornának. 
https://www.youtube.com/watch?v=5Jq5nI18o3c 2002 nyarán a Hír TV létrehozásában és elindításában közreműködött. Időközben a Füleky Kft. kommunikációs tanácsadó cég résztulajdonosa, egyben nagyvállalatok, cégvezetők és politikusok stratégiai, kommunikációs főtanácsadója, illetve médiatrénere volt. Politikai karrierjét elindítandó, nyíltan vállalta Fidesz-szimpátiáját, rendszeresen megjelent a Fideszes gyűléseken és eseményeken, mindig Orbán Viktor közvetlen közelében. 2005-ben az Orbán Viktor által meghirdetett nemzeti konzultáció és a Fidesz-nagygyűlések rendszeres házigazdája volt, majd a kormányzati kommunikációs csapat külsős munkatársa lett. 2011. január 3-án Medveczky Balázs, az MTV vezérigazgatója az M1 csatorna felügyelőjévé, „intendánsává” nevezte ki. Feladata, hogy a nemzeti főadó újra Magyarország mértékadó és kiegyensúlyozott információs csatornájává váljon, nézettsége pedig minden célcsoportban stabilizálódjon. 2021-ben visszatért az aktív véleményformálás mezejére és elindította Facebook oldalát, melyet a Megafon Központ jelentős összegekkel támogatott, hogy a hirdetéseken keresztül minél több emberhez eljuthasson.

Philip tehát soha életében nem forgatott filmet, sőt egyáltalán nem hozott létre semmiféle művészeti produktumot, most mégis annyi pénze lett hirtelen vágyai kielégítésére, amennyit még soha egyetlen magyar filmes sem kapott az elmúlt 100 évben. (Így van se Fábri, se Szabó, se Sára, se Jancsó.)

Ebből a pénzből legalább 10 normál költségvetésű magyar film készülhetne el. Tíz magyar rendező, író, operatőr, látványtervező, vágó (alkotói csapat) sokszínű munkája helyett készül el ez az egyetlen gigafilm, amely majd pontosan ott végzi majd, ahol hasonló indíttatású elődei - a Hídember vagy a Sorstalanság - a kultúrtörténet nagy süllyesztőjében.


Tíz évet sem érnek meg ezek a pénznyelő monstrumok. A magyar közönség létszámát még föl lehet pumpálni valahogy pár százezerig azzal, hogy iskolások kötelező programjává teszik a vetítéseken való részvételt, de sem a pénz nem jön vissza (magyar filmnél soha, de hogy ennyire nem az azért…), és külföldön is eladhatatlanná válik a portéka.

Aminek nyoma marad az a hatalmas, szemérmetlenül hatalmas fizetés. Épülnek új házak, birtokok, istállók és medencék. Rákay Philip és legközelebbi barátai ebből a buliból több száz milliót fognak leakasztani, és mit sem törődnek azzal, hogy maga a film egy-két éven belül egyszerűen eltűnik, senki nem fog rá emlékezni, még azok sem, akik részt vettek a létrehozásában...

200 szöveges szereppel számolnak, ebből a filmből tehát legalább ennyi éhes szájat fognak teletömni. Erre az ajánlatra nem fog nemet mondani senki. Se színész, se rendező, se tervező, se technikus, se senki. Ezt a filmet mindenki örömmel fogja csinálni, mert nagyon, nagyon jól fog fizetni. És tudjátok mi lesz utána az általános közérzet? Hogy jó volna még ilyet... Még… Még több huszár, még több ágyúcső, még több bájos dekoltázs és modoros főhajtás. Még több semmitmondó pénzszivattyú, fényesre sikált történelmünk mákonyos lenyomatai, ügyetlen kardsuhogások, árokparti szalonnarágcsálás, buja hempergés a szalmabálán, meg a háromcsillagos vidéki panzióban, pipadohány vagy szivar, nemzetiszín kulacsokból kicsorduló drága whisky, ne szólj senkinek komám, állj közénk, sodródj te is az árral, van itt hely bőven, soha rosszabb ne legyen, mindig csak előre, sohase hátra, dalold te is, mert figyelnek!

Na, és akkor jöjjön egy igazán autentikus reflexió magától a protagonistától, akiről majd e bőkezűen támogatott műremek szól.

Petőfi Sándor: A kutyák dala
Süvölt a zivatar
A felhős ég alatt;
A tél iker fia,
Eső és hó szakad.
Mi gondunk rá? mienk
A konyha szöglete.
Kegyelmes jó urunk
Helyheztetett ide.
S gondunk ételre sincs.
Ha gazdánk jóllakék,
Marad még asztalán,
S mienk a maradék.
Az ostor, az igaz,
Hogy pattog némelykor,
És pattogása fáj,
No de: ebcsont beforr.
S harag multán urunk
Ismét magához int,
S mi nyaljuk boldogan
Kegyelmes lábait!
Pest, 1847. januárVÉDETT TERÜLETET ADNÁNAK-VENNÉNEK A DIÓSGYŐRI VÁRNÁL, MÉGHOZZÁ POTOM PÉNZÉRT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: PUSZTAI LÁSZLÓ
2022.01.27.


Egy budapesti, nem panel lakás áráért, 64,8 millió forintért kínálta volna eladásra a miskolci önkormányzat a közvetlenül a Diósgyőri vár mögött található, 15 718 négyzetméternyi, a köznyelvben ma már Tündérkert néven futó területet, amire a bérlő iparági források szerint akár 1 milliárdot is költhetett az elmúlt években. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azonban jelezte, hogy a terület a biztonságos ivóvízellátás érdekében védett, így nem értékesíthető. Erről az önkormányzatnak is tudnia kellett, mégis meghirdette az ingatlant. Hogy miért, arról csak találgatások vannak. A területet bérlő cég mindenesetre ragaszkodik az ingatlanhoz, és keresi a megoldást a megtartására.


A diósgyőri várra korábban már sok milliárdot költött az állam és az EU, és most éppen 17 milliárdért alakítják át a 200 forintos papírpénzről jól ismert középkori romokat, hogy a vár úgy nézzen ki, mint egy Disney rajzfilmben szereplő kastély, kiborítva ezzel a műemlék szakmát...

MEGESHET, HOGY MIRE A VAKCINAGYÁRTÓK ELKÉSZÜLNEK A VARIÁNSSPECIFIKUS OLTÁSSAL, EL IS TŰNIK AZ OMIKRON

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.01.27.


Kedden csaknem 10 ezer új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, és a fertőzések túlnyomó többségét az omikron okozza. A Pfizer/BioNTech és a Moderna is dolgozik az új vakcinán, de ahogy az új variáns felbukkant a semmiből, úgy el is tűnhet, ami okafogyottá teheti a speciális oltás kifejlesztését.


Ezekben a hetekben nem csupán Magyarországon, hanem az egész világon hatalmas omikronhullám tapasztalható. Az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) modellje szerint, amelyet múlt héten közölt a The Lancet, 2022 január 17. környékén közel 125 millióra kúszott fel az esetszám világszerte, ez pedig több mint tízszerese a delta variáns okozta járványhullám csúcsán, 2021. áprilisában becsültnek. Franciaországban a múlt héten egyetlen nap közel félmillió új esetről számoltak be, Németországban múlt szerdán 24 órán belül több mint százezer fertőzést észleltek, kedden pedig Magyarországon a járvány történetének legmagasabb keddi fertőzöttségi számát jelentette az Operatív Törzs: 9 717 új esetet regisztráltak.

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója szerint márciusig az európaiak 60 százalékát fertőzheti meg az omikron, azonban „plauzibilis állítás, hogy a térség jelenleg a járvány végjátéka felé mozdul el”. Kluge úgy vélte, amikor a jelenlegi omikronhullám alábbhagy Európában, néhány hétig, sőt hónapig tartó, globális immunitásra lehet számítani a vakcinák, a fertőzésen átesettek és a fertőzésintenzitás szezonalitásból adódó csökkenése miatt. Hozzátette, hogy a világszervezet egy csendesebb időszakra számít, mielőtt az év végén a COVID-19 újra visszatér - ez azonban Kluge szerint már nem feltétlenül azt jelenti, hogy maga a pandémia kap újra erőre. Tehát van esély rá, hogy elkezdődjön a járvány endémiás szakasza, de még „korai lenne a lazítás”, hiszen bármikor beüthet egy újabb variáns (ez még nem bukkant ugyan fel, de a nemzetközi sajtóban már javában emlegetik a görög ábécé következő betűjét, a pít).

A mostani hullám mindenesetre a variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt az eddig alkalmazott járványügyi lépések ismételt átgondolására kényszeríti a szakértőket és a döntéshozókat. Mennyire veszélyes az omikron? Védenek ellene az oltások? Mi a helyzet a negyedik oltással, és érdemes-e kifejleszteni az omikronspecifikus vakcinát?
...

„MOSZKVÁNAK MOST LÉPNI OLCSÓBB, MINT HÁROM VAGY ÖT ÉV MÚLVA” – AZ UKRÁN HÁBORÚ KULISSZATITKAI [HETIVÁLASZ 108]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2022.01.27.


Eddig nem látott nagyságú – és főleg: összetételű – orosz csapatösszevonás zajlik az ukrán–orosz határon, a háborús fenyegetés ráadásul Belarusz felől is megjelenőben van. Közben NATO-országok küldenek fegyvereket Ukrajnának. Miért éppen most történik ez? Ha megtörténik a legrosszabb, megnehezítheti-e az oroszok dolgát a 2014 óta látványosan felfejlesztett ukrán hadsereg? HetiVálasz podcastunkban minderről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársával, Rácz András Oroszország-szakértővel beszélget Ablonczy Bálint és Vörös Szabolcs. Szóba kerül Orbán Viktor február 1-jei moszkvai látogatása is. De arra nincs magyarázat.


Részletek a műsorból:

Miért most eszkalálódhat az ukrán–orosz háború?

„Ez alapvetően Ukrajnáról szól. Az oroszok reálisan attól tartanak, hogy Ukrajna előbb-utóbb katonailag megerősödik olyan szinten, hogy képes legyen visszafoglalni az oroszok által elfoglalt és megszállva tartott kelet-ukrajnai megyéket. Az ukrán hadsereg fejlődése 2014 óta nagyon látványos: Ukrajna Európa egyik vezető katonai hatalma. Majdnem 250 ezer fős hadserege nyolc éve harcol, ráadásul a legtöbb egységüket keresztülrotálták a keleti fronton, majdnem mindenki szagolt puskaport. Van tehát egy létszámában, felszereltségében, kiképzettségében folyamatosan erősödő haderő, amelyhez nagyszámú nyugati fegyver is érkezik, Oroszország pedig nem bízik abban, hogy Ukrajna nem erősödik meg olyan mértékben, hogy megpróbálhassa visszafoglalni a Donbasszt. Másképp fogalmazva: Moszkvában valószínűleg úgy számolnak, hogy most lépni olcsóbb, mint három vagy öt év múlva. (…) Oroszország nem akar közvetlen katonai konfrontációt a Nyugattal, mert ez olyan meccs, amit megnyerni biztosan nem tud, és jó eséllyel mindkét oldal belepusztul. Az orosz rezsim nem öngyilkosokból áll. (…) Miért most? Külpolitikailag ideális: az új német kormány még az irodáit keresi, az EU-elnökséget betöltő Franciaország az áprilisi elnökválasztásokra készül, Nagy-Britannia és a Biden-adminisztráció küzd a saját gondjaival, Ukrajnában pedig a gyakorlatilag permanens belpolitikai válságot súlyosbítja a magas energiaárak okozta szegénység és instabilitás. A harmadik motiváció az lehet, hogy Oroszországban a következő nagy dobás – az elnökválasztás – csak 2024-ben esedékes. Ha Putyin most lép valamit, még lesz két éve helyrehozni a következményeit.”...

UKRAJNA 30 ÉVE EGY GAZDASÁGI TRAGÉDIA, EZÉRT ENNYIRE SÉRÜLÉKENY

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2022.01.27.


A szomszédos ország a rendszerváltás óta mutatja, hogy mit nem szabad csinálni a gazdasággal, eddig szinte mindent elrontottak, amit csak lehetett...

...Becslések szerint az ukrán gazdaság fele láthatatlan, fekete vagy szürke zónában van, az állam így sokkal kevésbé tudna egy gazdaságfejlesztési programot adóemelésre alapozni: a folyamatok felére még rálátása sincs.

A fejlődés gátja azonban természetesen már jó ideje az orosz konfliktus, amely 2014 óta gyakorlatilag háborús övezetté degradálta az ország jelentős részét. 2000 és 2014 között Ukrajna óriási lehetőséget szalasztott el azzal, hogy nem tudott hozzákezdeni az ipar szerkezetének átalakításához, és nem tudta legalább csökkenteni az oligarchagazdaság súlyát. Az elmúlt hét évben pedig már esélye sem volt erre, háborús övezetbe a legritkább esetben megy a tőke.

Amíg az orosz konfliktus nem rendeződik, Ukrajna csak abban bízhat, amiben az oligarchái: túl nagy és túl fontos szereplő a világpolitikában ahhoz, hogy veszni hagyják. Saját lakossága viszont fokozatosan elhagyja, szó szerint vagy átvitt értelemben. Az ország függetlenné válásakor még mintegy 52 milliós lakosság mára a nemzetközileg elismert határokon belül 43 millió közelébe csökkent a születések számát meghaladó halálozások és a kivándorlás miatt. Ha pedig csak azt nézzük, hogy mennyien élnek a kijevi kormány fennhatósága alatt – azaz figyelmen kívül hagyjuk az Oroszország által elcsatolt Krímet és a lázadók által ellenőrzött keleti területeket -, akkor ez a szám alig haladja meg a 37 milliót...

PONT ÚGY ALAKULT A FORINT ÁRFOLYAMA ÉV VÉGÉN, HOGY JÓ LEGYEN A JEGYBANKNAK

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2022.01.27.


Furcsa mozgásokat produkált a forint árfolyama: decemberben indokolatlanul nagyot gyengült, majd az új évet dinamikus erősödéssel kezdte. A Magyar Nemzeti Banknak jól jött a gyengülés, mert az év utolsó napján értékelik át a devizatartalékot, és ha gyengébb az árfolyam, mint a bekerülési érték, az bevételt jelenthetett a jegybanknak.


„Nem az a kérdés, hogy miért erősödött a forint árfolyama januárban, hanem az, hogy miért volt ilyen gyenge decemberben”
– mondta a Szabad Európának Kolba Miklós, az ING devizaszakértője.

Valószínűleg jól jött a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), hogy december 31-én 369 forintra gyengült a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. A jegybank devizatartalékának tavaly 365 forint volt az átlagos bekerülési értéke, és azáltal, hogy az év utolsó napján ennél négy egységgel volt magasabban az árfolyam, az MNB bevételre tehetett szert. (Az MNB devizatartalékát mindig az év utolsó napján értékelik át.) Tavaly év végén óriási összeg, 38,3 milliárd euró volt a devizatartalékban.

Kolba Miklós szerint ez a piaci meglátás erősen dominált abban, hogy a forint gyenge maradt az év végével. Januárban szinte varázsütésre tűnt el a gyenge árfolyam, miután ez a nyomás lekerült a hazai fizetőeszközről. Már az első héten 10 forintot tudott erősödni a hazai fizetőeszköz az euróhoz képest, majd a második héten 16-17 forintos pluszban volt...

LAKHATÁSI VÁLSÁG – LESZ-E MEGOLDÁSA?

MÉRCE
Szerző: SEBÁLY BERNADETT
2022.01.27.


A 2018 előtti választási hajrában az ellenzéki pártok civil nyomásra elköteleződtek egy új lakhatási program megvalósítása mellett. Noha a lakhatási mozgalom ma erősebb, mint korábban bármikor, nem egyértelmű, a szervezetek hogyan fogják betartatni az ígéreteket. Mik a kilátások az elmúlt 30 év mozgalmi munkájának fényében?

A megfizethető lakásállomány előteremtése és az ehhez szükséges politikai nyomás

Ma Magyarországon lakhatási válság van – pedig a helyzet valójában nem sokat változott a ‘90-es évek óta. Gyakorlatilag évtizedek óta ugyanazokat a problémákat görgetjük magunk előtt – nincs kiterjedt szociális bérlakásszektor vagy más, széles körben hozzáférhető megfizethető lakhatási alternatíva. Még a lakhatási szegénységben élők száma is nagyságrendileg változatlan, vagyis 2-3 millió fő. De van remény! Ha áttekintjük a lakhatással foglalkozó szervezetek elmúlt 30 éves munkáját, akkor azt látjuk, hogy

ez a szervezeti hálózat – a mozgalom – ma erősebb, mint korábban bármikor. Ennek ellenére nem egyértelmű, hogyan fogja felmutatni a megfizethető lakásállomány előteremtéséhez szükséges politikai nyomást.

Mire tanít minket a múlt, amivel magabiztosabban alakítható a jövő? Erről szól a Habitat for Humanity éves jelentésének az a fejezete, amelyben a lakhatási mozgalom elmúlt három évtizedes teljesítményét elemzem. Az itt közölt cikkben a legfontosabb tanulságokat veszem sorra.

A „Lakni kell!” A magyar lakhatási mozgalom elmúlt 30 éve – alulnézetből című tanulmány célja, hogy a mozgalmi hagyomány feldolgozásával segítse a jelenleg aktív szervezetek önreflexiós képességét, eredményességét és lehetséges együttműködéseit. Az elmúlt 30 év történetét négy korszakra osztja, a mozgalmat a szakpolitikák tükrében mutatja be, levonva a korszakokban rejlő tanulságokat. A középpontban a hátrányos helyzetű embereket képviselő szervezetek állnak...

A MADRIDI POPULISTACSÚCS UTÁN ORBÁN BUDAPESTRE HÍVJA A SZÉLSŐSÉGESEKET - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.01.27.


Szélsőséges pártok találkozója szerveződik Madridban, ahonnan amerikai elvbarátaikkal kiegészülve Budapestre utaznak, hogy a magyar parlamenti választások előtti héten Budapesten tartsanak seregszemlét. A magyar kormány a covid-segély után egy újabb EU-s támogatási alapról mondhat le. Izraelben lefújtak egy komoly magyarországi befektetést, mert túlságosan kötődik Orbánhoz.

A spanyol szélsőjobbos Vox párt elnökének meghívására Orbán Viktor Madridban részt vesz a radikális jobboldali pártok kétnapos találkozóján, január 28-29-én – értesült a France 24. Míg a magyar sajtóban megjelent hírek eddig rendre csak konzervatív párttalálkozóról írtak, a nyugati sajtóban kifejezetten hangsúlyozzák, hogy szélsőséges pártok találkozója szerveződik. Ott lesz a tervek szerint Marine Le Pen, a francia Nemzeti Gyűlés elnöke, Fratelli d'Italiától Giorgia Meloni, és például az észtektől Martin Helme, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is.

Ez a decemberben Varsóban szervezett csúcstalálkozó folytatása lesz, illetve az olasz Ligát képviselő Matteo Salvini által még a nyáron rendezett gyülekezet bővítése. Júliusban közös nyilatkozatot fogadtak el egy széles szövetség létrehozására, hogy az Európai Uniót megreformálják, azonban Salvini már Varsóban sem volt ott, és Madridba se megy el a hétvégén.

Orbánék és a fideszes uniós képviselők, akiknek nemcsak frakciójuk nincs, de kimaradtak az uniós vezetői tisztségek leosztásából is, keresik a helyüket. A szélsőséges pártokat részben az Identitás és Demokrácia Csoport illetve a Konzervatívok és Reformisták pártcsalád fogja össze az Európai Unióban. A France 24 is megerősítette, hogy február 16-án várható az Európai Bíróság ítélete a magyar és lengyel kormány által benyújtott, a jogállami mechanizmus vizsgálatát megkérdőjelező keresetére.

Orbán Viktor március 25-26-án a világ populistáit látja vendégül, hogy a választások előtt a támogatásukról biztosítsák őt – írja a U.S. News & World Report. Ez részben folytatása lesz a madridi csúcsnak, de ezúttal észak-amerikaiak és dél-amerikaiak is érkeznek. Itt lesz Jair Bolosnaro fia, Eduardo Brazíliából, és a spanyol Vox vezetője, Santiago Abascal. Feltehetően azonban amerikaiak lesznek a legtöbben, mert a találkozó az amerikai konzervatívok éves közgyűlésének, a Conservative Political Action Conference-nek (CPAC) ad otthont. Az esemény persze az amerikai jobboldalnak is jól jön, szorosabbra fogja kapcsolatait Európával. Nem beszélve arról, hogy Trump nemrég beszélt telefonon Orbánnal, akit az egekig magasztalt.

Euronews értesülése szerint az Európai Bizottság még az április választások előtt javasolhatja a strukturális alapok befagyasztását Magyarország és Lengyelország számára a jogállami normasértésre való hivatkozással, amiről a költségvetési biztos, Johannes Hahn beszélt Brüsszelben. Hahn biztos figyelmeztetett arra is, hogy Magyarország, sem Lengyelország nem tartotta be a határidőt, annak a jelentésnek a beküldésére, amelyben magyarázatot kellett volna adniuk a brüsszeli kifogásokra.

Emlékeztetőt küldött a kormánynak, amelyben figyelmeztetett a mulasztásukra. Ugyanakkor uniós tisztségviselők úgy nyilatkoztak az Euronewsnak, hogy áttörés nem várható e téren, hisz mindkét országban változatlanul érvényben vannak azok a törvények, amelyek nem felelnek meg a jogállami kritériumoknak. Az Európai Bizottságnak egy hónapja van, hogy kifogásait határozatba foglalja, majd egy hónap áll a tagállamok rendelkezésére is, hogy minősített többséggel elfogadják azt a határozatot.

Nem írta alá az izraeli telekommunikációs tárca a magyar 4iG céggel azt a szerződést, amely jóváhagyta volna az izraeli Spacecom cég eladását – írja a londoni DigitalTV Europe szakportálAggályosnak látják, hogy az 4iG Orbán Viktorhoz kapcsolódik. A Jerusalem Post szerint az izraeli Shin Bet nemzetbiztonsági ügynökség torpedózta meg az ügyletet. A magyar cég, amelybe a Hungaroo DigiTel és a CarpathiaSat tartozik, az 51%-os részesedésért 68 millió dollárt, csaknem 22 milliárd forintot kínált. Magyar hivatali szervek tagadták, hogy ennek a biznisznek bármi köze lenne a politikához.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

HUNATOM: NEM SOKAT TUDNI RÓLA, PEDIG MÉRETES PROJEKTEKRE KÉSZÜL AZ OROSZ MINTÁRA ELNEVEZETT ÚJ PAKSI CÉG

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.01.27.


Honlapja sincs még, de már nagy beruházásokat készít elő a Hunatom Zrt., amely állítólag magyar–francia–orosz nukleáris tengely építésén dolgozik, de az is hírlik, hogy egy új paksi vagy dunaújvárosi oktató-kutató reaktor építése is elképzelhető. Kik irányítják ezt a céget? Milyen a társaság megítélése a szakmában? Milyen konfliktusok alakultak ki Süli János, a felügyelő miniszter körül?


A magyar kormányzat talán legkevésbé ismert része a Süli János miniszter, vagyis hivatalosan a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter felügyelte részleg.

A miniszter és a közvélemény előtt nem igazán látható, titokzatos csapata, többek között a miniszter alá tartozó cégek tényleg nem a nyilvánosság előtt élik az életüket, és nem is nagyon látni be a falak mögé. Az orosz Roszatom és Magyarország együttműködésének alakulásáról ritkán kapunk híreket, a terveket államtitkok, üzleti titkok övezik. A jövő nukleáris fejlesztéseit összefogó cég, a Hunatom Zrt. indulásáról a Telex közel egy éve elsőként számolt be, ez a cég szintén ritkán ad hírt magáról, honlapja nincsen, jelen cikkünkhöz sem kaptunk a társaságtól hivatalos válaszokat.

Az Opten adatai alapján a cégnek azért van már néhány tucat alkalmazottja, a magyar, de még a francia sajtóba is olykor belekerülnek a cég együttműködési megállapodásai.

A munka zajlik, és úgy tudjuk, hogy eredetileg az volt a terv, hogy amikor február elsején Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába utazik, akkor Süli János is elkíséri, és a különböző témák között (Paks 2, gázkereskedelem, Szputnyik vakcina, űrtechnológia) természetesen ott lesznek a nukleáris kérdések. A kérdések talán ott lesznek, de az ismert diplomáciai konfliktus miatt utoljára azt hallottuk Paksról, hogy a delegáció végül itthon marad...


KÖTELEZŐ LESZ KIÍRNI A BOLTOKRA, HOGY A KORMÁNY ÉLELMISZERÁRSTOPOT RENDELT EL – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.01.27.


A hatóságok 50 ezer forintól 3 millióig büntethetik a szabályokat megszegő boltokat


A Rogán Antal által jegyzett rendeletben már leírták, milyen táblákat kell kihelyezni, és már arculati kézikönyvet is közzétettek a grafikai elemekhez.

Hallgatnak Rogánék a kabinetfőnökről, akinek apja a miniszter körüli ingatlanok gazdája

A miniszter számára azért is kellemetlen a 33 éves kabinetfőnökét érintő botrány, mert Nagy Ádám több mint egy évtizede dogozik mellette különféle beosztásokban, és ez idő alatt a legbelsőbb politikai, gazdasági és kormányzati ügyek intézésében is részt vett. Sőt az évek során nemcsak ő, hanem családja is részese lett a politikus magánéletének.

Ezernyi csáp a Völner-ügyben

A politika, pontosabban a Fidesz és a kormány érezhetően letudottnak veszi a saját szerepét azzal, hogy a nyilvánosság elé vetette áldozatként Völnert.

Ötvenezerért vett gyorsteszteket a végrehajtói kar attól a cégtől, amely Schadlnek kék villogót adott

2020 áprilisában több mint százmillió forintot költhetett el így Schadl György hivatala – Völner Pál jóváhagyásával.

Hiába a kormányhatározat, az adóvisszatérítés továbbra sem mentes a végrehajtás alól

Amint az összeg megérkezett a bankszámlára, az ott lévő pénzre vonatkozó szabályok alapján lehet belőle végrehajtani.

“Rákay Philip annyi pénzt kapott vágyai kielégítésére, amennyit soha egy magyar filmes sem kapott az elmúlt 100 évben“

“Még több semmitmondó pénzszivattyú, fényesre sikált történelmünk mákonyos lenyomatai, ügyetlen kardsuhogások, árokparti szalonnarágcsálás, buja hempergés a szalmabálán, meg a háromcsillagos vidéki panzióban, pipadohány vagy szivar, nemzetiszín kulacsokból kicsorduló drága whisky, ne szólj senkinek komám, állj közénk, sodródj te is az árral, van itt hely bőven, soha rosszabb ne legyen, mindig csak előre, sohase hátra, dalold te is, mert figyelnek”. (Schilling Árpád)

Felélesztették az egykori VS.hu Facebook-oldalát

… hogy a kormánypárti média cikkeit osszák meg rajta…

Orbán Viktor Budapestre hívja a világ konzervatívjait, szeretne egy kicsit a vezetőjük lenni

Fő előadó lesz a március 25-26-án tartandó CPAC Hungary konferencián. Február 17-én Jair Bolsonaro brazil elnök jön Budapestre találkozni a magyar kormányfővel, a konferencián a fia, Eduardo Bolsonaro fog részt venni.

A Jobbik szerint Orbán golyóálló mellényben ment az ovisok közé

Van egyébként más magyarázat erre? Gerinctámasz, effélék? Tényleg kíváncsiak vagyunk, azon kívül, hogy “marhaság“…

Orbán Budapesten szinte teljesen új csatársort küld a pályára

A VIII. és a IX. kerületet is érintő 6-os körzetben sem a 2018-as győztes, Kocsis Máté jelenlegi Fidesz-frakcióvezető indul újra, hanem a fővárosi kormányhivatalt vezető, a 2019-es polgármester-választáson Józsefvárosban veszítő Sára Botond.

Márki-Zay Péter február 14- én tart évértékelőt

Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjének arra is módja lesz, hogy a Magyarországnak felmutatott alternatíva mellett reagáljon az Orbán Viktor által elmondottakra.

Akárki nyeri a választást, gazdasági szigorítással kell kezdenie

A járvány miatt korábban bevezetett korlátozások negatív gazdasági hatásai egy ideig velünk maradhatnak, különösen az infláció – teszik hozzá. Ráadásul a választás előtt újabb pénzeső érkezik a háztartásokhoz, ami tovább fűti az első negyedévben az inflációt.

Nem csak iskolai sztrájk lesz hétfőn, fél Budapesten átvonulnak majd a tanárok támogatói

A Magyar Szakszervezeti Szövetség a Facebookon azt írja, hogy a demonstrációra regisztráló autósokkal fél 2-kor a Szépművészeti Múzeum előtt találkoznak, a menet 2 órakor indul.

Ezerfős NATO-szövetséges csapat Magyarországra küldéséről tárgyalnak

A hvg.hu minisztériumi forrásokból úgy értesült, hogy egyelőre ugyan nem érkeznek katonák, de valóban zajlanak a tárgyalások, és a helyzet akár 24 órán belül is változhat.

Az orosz elnök hátrafelé megy, nem előre

Vlagyimir Putyin követelései súlyosan megsértik Magyarország szuverenitását.

Orbánnak „nyet”-et kellene mondania Putyin tervére

Óriási hiba, hogy most megy Moszkvába a miniszterelnök– mutatott rá Szekeres Imre, korábbi honvédelmi miniszter.


SZABAD SZEMMEL: BRÜSSZEL NEM ENGED A JOGÁLLAM ÜGYÉBEN, KEMÉNYEN BEHAJTJA A KIVETETT PÉNZBÜNTETÉST - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.01.27.


Ha az EUB megadja a zöld jelzést a szubvenciók befagyasztásához, az csak még jobban felszítja a politikai feszültséget. Lapszemle.


Süddeutsche Zeitung

Az unió igazságügyi biztosa megerősítette, hogy Brüsszel nem kíván engedni a jogállam ügyében Budapesttel és Varsóval szemben, az ez ügyben kivetett pénzbüntetést pedig keményen behajtja. Mint mondta, ezen az sem változtat, ha a két kormány megtorlásul, az egyhangú döntéshozatal elvét kihasználva, netán közös határozatokat akadályoz meg. A belga Reynders úgy fogalmazott, hogy Magyarországon és Lengyelországban is rendszerszintű gondok vannak a demokratikus elvek betartása körül.

Pont ezért nem utalja a Bizottság az Orbán-kabinetnek a gazdasági segélyalapból előirányzott 7,2 milliárd eurót. Ám ha az Európai Bíróság február 16-án visszautasítja a magyar-lengyel panaszt a jogállami mechanizmus törvényessége kapcsán, és az EU immár kellő jogalap birtokában tartja vissza a támogatásokat, akkor fellángolhat a vita és még bojkott is elképzelhető a két ország részéről.

Reynders szerint azonban a közösség nem hátrálhat meg, nyomást kell gyakorolniuk, hogy mindenütt tartsák be az uniós jogot. Merthogy itt egy jogközösségről van szó, és ha egyes tagállamok nem tisztelik a normákat, akkor nagyon nehéz igazi szövetségről beszélni.

Az EU egyébként kitart amellett, hogy Lengyelországnak eleget kell tennie az Európai Bíróság által kivetett két bírságnak, amelyek napi összege 1,5 millió euró. Jelenleg ebből 69 millió esedékes, de Varsó nem fizet. Ezért Brüsszel havonta küld majd felszólítást, illetve arra készül, hogy jobb híján a szubvenciókból vonja le a megfelelő összeget. Ami újdonság lesz, ám a biztos szerint nem a büntetés a lényeg, hanem hogy megváltozzon a lengyel politika. Az egyeztetések folyamatosan zajlanak, de idáig semmiféle eredményt nem hoztak.

FT

Közeleg az ítélet napja Magyarország és Lengyelország számára a jogállami vitában. Az Orbán-kormány nem válaszolt a kedd éjféli határidőre a Bizottság által feltett konkrét kérdésekre, ám diplomaták szerint azt ígéri, hogy a hét végéig elküldi a levelet. Nagyon valószínű, hogy amint az Európai Bíróság meghozza döntését az új szankciós mechanizmus kapcsán, Brüsszel hivatalosan is megindítja az eljárást a támogatások beszüntetésére, ám az időzítés jelenleg különösen kényes.

Az EU holtpontra jutott Budapesttel és Varsóval a koronaalapból járó pénzek folyósítása ügyében és ha az EUB megadja a zöld jelzést a szubvenciók befagyasztásához, az csak még jobban felszítja a politikai feszültséget. Ráadásul Magyarország választás előtt áll, így még inkább sokat nyom a latban, miként határoz az unió a támogatásról.

De ha meg is kezdődik a folyamat, nemigen valószínű, hogy az ügy április 3-ig, tehát a választásokig a döntésre jogosult Európai Tanács elé kerül. Idetartozik, hogy az illetékes francia miniszter, a soros elnökséget betöltő Párizs nevében bejelentette: február 7-én csaknem egy év után újabb meghallgatás lesz a 7-es paragrafus alapján folyó eljárás keretében a magyar és a lengyel helyzetről. Merthogy ez az ügy igen fontos a francia politika számára.

Yahoo/AFP


Szélsőjobbos, nacionalista dzsembori lesz holnap Madridban a többi közt a magyar és a lengyel kormányfő részvételével, a hasonló decemberi varsói találkozó folyományaként. A házigazda a szélsőséges Vox párt, a spanyol törvényhozás 3. legerősebb tömörülése és Orbánon, illetve Morawieckin kívül elfogadta a meghívást Le Pen, továbbá a hasonszőrű osztrák, belga, bolgár, észt, litván, román és holland párt is. Feltűnő ugyanakkor, hogy az olasz Salvini ezúttal is távol marad.

Hivatalos közlés szerint a cél ez esetben is az, hogy megvédjék Európát a külső és belső fenyegetésekkel szemben, ennek érdekében alternatívát kínáljanak a globalizmus híveivel szemben, miután azok az EU-t veszélyeztetik a szuverén nemzetek elleni támadással – mutatott rá Abascal, a Vox elnöke. Az érintett pártok különben hiába próbálnak közös platformra jutni, olyan jelentősek köztük az ellentétek, hogy az Európai Parlamentben továbbra is két külön frakcióban foglalnak helyet.

Die Presse

Bécsi elemzők arra jutottak, hogy a gazdasági szankciók keményebben érintenék az EU-t, mint Moszkvát, mert az jól felkészült a várható ellenintézkedésekre Ukrajna megtámadása esetén. A Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Intézet elemzése felhívja a figyelmet, hogy Európa középső és keleti felének 23 országa eleve a gazdasági lassulásával kénytelen számolni, főként, mert az orosz és a török gazdaság gyengélkedik.

Az egész térséget tekintve az idén 3,2 százalékos növekedés várható, vagyis 2,5 százalékkal kisebb, mint tavaly. Az elemzés 4,6 százalékkal kalkulál a Visegrádi Csoportban ez évre, jövőre pedig 4,4 százalékkal. De ebbe még beleszólhat a járvány. Az oroszoknál a kilátásokat rontja, hogy lesz-e háború, ha igen, miként reagál arra a Nyugat, de jelentkezik a réig szerkezeti gyengeségek hatása is.

A WIIW igazgatóhelyettese azonban nem gondolja, hogy kényszerítő intézkedésekkel Moszkvát jobb belátásra lehet bírni. Hiszen jelentős devizatartalékokat halmozott fel, összegük 630 milliárd dollár. Külső adósságai nemigen vannak, ugyanakkor az aranyat is ideszámítva a megtakarítások a GDP 40 százalékát teszik ki. Viszont ha megindulnak a harcok, kilő az olaj és a földgáz ára, ami még jobban ráerősít az inflációra. A régió egészében ez évben 10,2 százalékos áremelkedés valószínű, a V4-ek esetében ez az érték átlag 5,2 százalék.

New York Times

Az elemzés azt hangsúlyozza, hogy vissza kell hozni a szabad világot, mert az az elmúlt 30 évben többször is kiment a divatból, pedig tisztító erejére, erkölcsi hatására nagyon nagy szükség van. Különösen most, amikor a nagyhatalmi politika újabb epizódjaként Putyin sok híve azzal igazolja az Ukrajna elleni fenyegetést, hogy a politikus csupán helyre kívánja állítani a történelmi orosz befolyási övezetet, illetve ez a válasza a NATO keleti bővítésére.

E logika értelmében a célok korlátozottak és a követelésekről lehet tárgyalni. Moszkva megkapja, amit akar és ezzel beéri, ám itt figyelmen kívül marad két tényező: az egyik, hogy az elnök diktátor, akit nyugodtan lehet vádolni korrupcióval és több bűncselekménnyel is, így semmi sem garantálja, hogy büntetlenül válhat ki a hatalomból. Ezért azután ki kell találnia, miként maradhat élete végéig tisztségében.

Az önkényuraknál bevett módszer, hogy időről időre külső válságot idéznek elő saját népszerűségük növelésére, illetve hogy lekössék a világ figyelmét. Szóval, még ha rendeződik is a mostani ukrán viszály, jön helyette másik. És ha a kedvét keresik, az csak felbátorítja Putyint a továbbiakra nézve.

A másik szempont az elsőből következik. A diktatúra megszilárdításának végső eszköze, hogy le kell járatni a demokráciát. Az elnök ennek érdekében szélsőséges erőket támogat, pénzeli azokat a trollokat, akik összeesküvés elméleteket terjesztenek a neten. A leghatékonyabb azonban az, ha megmutatja, micsoda szakadék tátong a Nyugat magasztos demokratikus eszméi, illetve nagyon is földszintes számításai között amikor a kereskedelemről, a katonai kiadásokról, az energiafüggőségről és stratégiai kockázatokról van szó.

Ha megtámadja Ukrajnát, az sokba fog kerülni a Kreml számára, de bőven megtérül, ha ezáltal meggyőzi a másik oldalt annak gyengeségéről. Ezzel szemben rövidtávon az a legjobb ellenszer, ha Biden hosszú időre katonákat vezényel a frontállamokba, Észtországtól Romániáig. Igazi légi hidat kell kiépíteni, hogy a fegyverszállítmányok eljussanak ukrán kézbe. Merthogy a háborút csak úgy lehet elhárítani, ha Kijev megfelelő elrettentő képességhez jut.

A szabad világ alapja az a felismerés, hogy egyetlen önálló nép sem lehet közömbös más nemzetek sorsa iránt, mert aki valahol nekitámad a demokráciának, az minden demokratikus országnak ellensége. Ez a 30-as évek nagy tanulsága. És ostobaság volna azt képzelni, hogy nem befolyásolná a szabadságot másutt, ha Ukrajna elesne.

Putyin a jelek szerint azt gondolja, hogy ha most megosztja és megalázza a Nyugatot, akkor megijedne és könnyen kezelhetővé válna a NATO, illetve összes partnere. Van benne valami, így nem lesz könnyű megállítani. De ha a szabad világ felismeri, hogy össze kell fognia, akkor legalább hozzáláthat, hogy szembenézzen a politikus által jelentett veszéllyel.

Foreign Affairs

Trump volt EBESZ nagykövete úgy látja, hogy ha Oroszország lerohanja Ukrajnát, azzal Amerika összes szélsőségese ellen agressziót követ el. A diplomata szerint amikor múlt heti sajtóértekezletén Biden jelezte: kisebb hadműveletet el tudna fogadni és csupán gazdasági szankciókkal reagálna, akkor gyakorlatilag kitette a fehér zászlót. Merthogy a kijelentés felhívás volt az invázióra egy olyan állam ellen, amely a Nyugat része szeretne lenni.

Az igazság az, hogy a válságnak semmi köze sincs az oroszok biztonságához. Az idevágó állítások csupán csalétekül szolgálnak az orosz nép, illetve a hiszékeny amerikaiak számára. Hiszen a politikus az egykori szovjet tömböt kívánja helyreállítani. A történelem megfordításához hatékony lépés volna Ukrajna leigázása. De lehet, hogy így is megindul az offenzíva, mert a Kreml netán úgy érzi: most vagy soha.

A szerző azt tapasztalta az EBESZ bécsi központjában eltöltött évek során, hogy a felszabadult államok, köztük Magyarország nem kívánnak ismét orosz uralom alatt élni. Tudniuk kell, hogy válság esetén Amerika mögöttük áll. Az USA új hidegháború keveredett, aminek a tétje Európa, illetve a világ jövője. Több tekintélyuralmi rendszer is egyre erősödik, ám a nyugati szövetség küldetésnek tekinti a szabadságot. És amikor azt látni, hogy Oroszország fasiszta agresszióra készül, fel kell ismerni, hogy most kezdődik a küzdelem a jövőért.

Pusztán szankciókkal azonban nem lehet eltéríteni céljától a Kremlt. Arra is fel kell készülni, hogy mozgósítani kell a csapatokat. Oroszországot páriává kell tenni, ki kell rakni a nemzetközi szervezetekből. És ha erre az EBESZ nem hajlandó, ideértve, hogy Belarusztól is megszabadul, akkor Amerikának a továbbiakban nem szabad finanszíroznia.

Továbbá meg kell mondani az igazságot az orosz népnek, amelynek az állami tájékoztatás azt adja be, hogy a nemzet a NATO-fenyegetések áldozata. De közben az amerikaiakat is fel kell világosítani az egység fontosságáról, mert a megosztottság gyengíti az ország védelmi képességét. Eljött az idő, hogy az Egyesült Államok erőt mutasson.

The Daily Beast

Az amerikai Rágalmazás Elleni Liga (ADL) megint jól nekiment Tucker Carlsonnak, amiért az újabb Soros-ellenes filmmel terjeszti a fehér faj felsőbbrendűségének összeesküvés elméletét. A közlemény hangsúlyozza, hogy a Fox Newsnak el kell bocsátania a műsorvezetőt, miután az ismét antiszemita nézeteket hangoztatott az üzletemberről. Ráadásul a most bemutatott 25 perces dokumentum összeállítás – a Forward című zsidó lap szerint – méltatja az antiszemita magyar rezsimet.

Szokásos antiszemita közhelyeket sorakoztat fel annak igazolására, hogy a zsidók meg akarják változtatni a nyugati civilizációt, és hogy Soros célja a Nyugat megsemmisítése. Az ADL szóvivője közölte: soha nem vonták kétségbe, hogy bárki bírálhatja Sorost, amiért az haladó jelölteket és szervezeteket támogat, de nyugodtan ki lehet indulni abból, hogy Carlson jó esetben ezúttal is szélsőjobbos propagandára vállalkozott. A legrosszabb forgatókönyv pedig az, hogy veszélyes antiszemita uszítást fejt ki, ami elég hangos és egyértelmű ahhoz, hogy sokan meghallják.

Arra is kitért, hogy amikor egy ilyen műsor Sorost úgy tünteti fel, mint aki a bábokat mozgatja, akkor gyakorlatilag beemeli a tájékoztatás fő áramlatába az antiszemita üzenetet és lökést ad a közönség látensen zsidóellenes részének.

The Times

Szemmel láthatóan meghatotta a brit trónörököst a Londonban élő, 98 éves magyar származású túlélő, Lily Ebert, aki elmesélte Károlynak miként mentette meg Auschwitzban azt az arany angyalka medált, amelyet még ötéves születésnapjára odahaza, Bonyhádon, az édesanyjától kapott.

20 évesen, a mamával és négy testvérével együtt hurcolták a lágerbe és az anyát, valamint az egyik fivért, illetve húgot Mengele azonnal kiszelektálta, ők mentek a gázba. A többieket munkára fogták. A nagylány a figurát először a cipője sarkába rejtette, majd amikor a lábbeli elkopott, mindig az aktuális kenyéradagjába dugta. Félévig volt a táborban, és amióta kiszabadult soha nem vette le a kincsét a nyakáról.

A találkozóra az adott alkalmat, hogy a wales-i herceg kérésére megfestették az asszony és 6 másik egykori fogoly arcképét és a portrékat kiállították a Queens Gallery-ben a hat millió áldozat emléke előtt tisztelegve. Az asszony az eseményen azt mondta, hogy úgy veszi: mindazokat képviseli, akik a holokauszt során vesztették életüket, amire a herceg azt válaszolta, hogy igazából ő érzi magát megtisztelve. Károly egyébként a Nemzeti Holokauszt Emléknap Alap védnöke.

Reményét fejezte ki, hogy a bemutató irányt mutat a társadalomnak. Nem csupán a sötét napokra emlékeztet, hanem arra is, hogy az emberek sorsa mennyire összefonódik, miközben jobb világot akarunk a gyerekeinknek, az unokáinknak és a még meg sem született nemzedékeknek. Egy olyan világot, amelyben a remény legyőzi a kétségbeesést, a szeretet pedig a gyűlöletet.

Die Presse


Közép- és Kelet-Európában nemigen tesztelik az embereket, az oltások aránya is alacsony, így sok a koronahalott. Ezekben az országokban drámai módon éleződik a járványhelyzet, robbanásszerűen nő a betegek száma, az egészségügy ismét az összeomlás szélére került. De a pontos állapotokat nehéz felmérni, mert csak kevés tesztet végeznek. Ausztriában egy nap alatt ezer emberre vetítve 82 vizsgálat zajlik le, Magyarországon ezzel szemben írd és mondd: 4-et végeznek el.

Egyértelmű, hogy a régióban a halálozások száma jóval nagyobb, mint Nyugat-Európában, köszönhetően a védettség alacsony szintjének, a hiányos tesztelésnek és az alulfinanszírozott egészségügyi ellátásnak. A vakcinák persze nem védenek meg a fertőzéstől, viszont elősegítik, hogy enyhébb legyen a betegség lefolyása. Ám, mivel ezekben az országokban nemigen sikerült meggyőzni az embereket, hogy oltassák be magukat, a kórházakra hatalmas nyomás nehezedik.

VIGYÁZZUNK HADHÁZYRA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2022.01.27.


Többször elmeséltem már – de nem árt megismételni – a Ferencváros futballcsapata legendás edzőjének, Dalnoki Jenőnek hajdani nyilatkozatát kőkemény védőjéről, miszerint tizenegy Vépivel végigverné a világot. Hasonképp vélekedünk magunk is Hadházy Ákosról, aki monomániás alapossággal, és kérlelhetetlen rendszerességgel számol be a Fidesz korrupcióiról, következésképp meggyőződésünk, ha az ellenzék csupa Hadházyból állna, egészen másképp festenének a dolgok a vidékünkön. Hogy inkább nyerhető lenne így a tavasz vagy sem, az nem egészen bizonyos, de a lelkiismerete mindenkinek patyolatos lenne.

Ilyen szemszögből, és a tavaszhoz mindinkább közeledvén pedig szinte törvényszerű, hogy Orbán sajtója le akarja járatni, és egészen elképesztő történeteket talál ki róla. Nemrégiben családon belüli erőszakkal vádolták meg, legutóbb kurvázással, de úgy tálalva, hogy előadattak egy sztorit egy nővel azzal a megjegyzéssel, lehet, hogy bűzlik a történet, és amúgy is, maga az olvasó-néző hozza meg az ítéletet Hadházy bűnösségéről vagy bűntelenségéről. Szinte már a szájunkba rágják a médiabirodalom sajtótermékei, nekik csak az a dolguk, hogy a mocsok magvait elvessék, viszont ebben következetesek. Sorban mindegyik vette át a sztorit, hogy a lufi jó nagy legyen.

Hadházy is nyilatkozott erről, miszerint ugyan feljelent, de annak értelme sok nincs, mert ezek a nyomdaipari termékek a helyreigazítást nem közlik, azzal pedig semmire sem megy, ha pár év múlva megítélnek neki százezer forintot, mint ahogyan arra is emlékezhetünk Bayer is hogyan szórakozott az ötforintosaival. Az a megállapítás, mint ahogyan már sokszor is, hogy a Fidesz, holdudvara és a sajtója azt csinál, amit csak akar, nincsen olyan törvénye Istennek és embernek, amit büntetlenül meg ne szeghetnének, és ezt meg is teszik mindenféle morális fékek nélkül. A züllés tehát teljes és tökéletes, nehezen hihető, hogy lejjebb vezet út...

EGYRE TÖBBET TUDUNK A VÖLNER-ÜGYRŐL, DE SZAPORODNAK A KÉRDÉSEK IS, PÉLDÁUL ROGÁN ANTAL SZEREPÉRŐL

TELEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2022.01.26.


Tavaly januárban egy korrupt NAV-os lehallgatásával indult el az az ügy, amely szűk egy év alatt brutális és kiterjedt politikai korrupciós botránnyá dagadt. A főszerepben egy kavarógép, többfelé is mozgolódó végrehajtó és egy igazságügyi államtitkár. Az ügyben a jellegéhez képest viszonylag sokat tudunk hivatalosan is, még többet kiszivárgott dokumentumokból, de azért így is rengeteg a homályos pont. Összeszedtük, honnan indult és hol tart most az ügy, és milyen kérdésekre várnánk még a válaszokat. Például Rogán Antaltól.


Egy éve Schadl György egy legálisan, osztalékjövedelemből is százmilliókat kereső végrehajtó, Völner Pál pedig egy keveset szereplő, egyébként szintén jól kereső, szürke államtitkár volt. Nemcsak a közvélemény, hanem a nyomozó hatóságok szemében is. Most, egy évvel később, ők ketten az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós ügyének főszereplői. A botrányukhoz szinte mindennap kiderül valami újabb adalék, és egyfelől már most olyan sokat tudunk róla, hogy nehéz követni, másfelől sok fontos kérdésre azért még várjuk a válaszokat.

Egy NAV-os kis hallal kezdődött, titokban

2021 elején egy korrupt NAV-os középvezetőt kezdett el lehallgatni a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Azt gyanították, hogy a NAV-os kenőpénzért cserébe intézi el, hogy bizonyos adóhatósági ügyek ne végződjenek büntetéssel.

A lehallgatások közben derült ki, hogy a beszélgetésekben részt vevő Schadl György végrehajtó, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke még nagyobb halnak tűnik. Ekkor, április elejétől elkezdték őt is lehallgatni, és kiderült, hogy többféle típusú korrupciós ügyben van benne. Az adóhatóságtól az építési hatóságig, felszámolási ügyektől az egyetemi vizsgákig intézett vagy intéztetett „okosba'” dolgokat.

Kiderült a lehallgatott beszélgetésekből az is, hogy Schadl egyik kapcsolata az ilyen ügyintézéseknél Völner Pál igazságügyi államtitkár, aki kenőpénzekért cserébe elintézett dolgokat Schadlnak. Júliusban megfigyelték őket például titokban, ahogy az Igazságügyi Minisztérium előtt vesztegetési pénzt ad át Schadl, majd elmennek ebédelni. A védelmi szolgálat ősszel tett feljelentést az ügyészségen, a Központi Nyomozó Főügyészség pedig nyomozni kezdett...