2017. április 22., szombat

DIKTÁTOR-E VAGY?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.04.22.


Orbán nem diktátor - egyetértek a hirado.hu-n idézett Tibor Fischerrel: valóban nem diktátor, legalábbis a fogalom hagyományos kelet-európai vagy mondjuk azerbajdzsáni, netán Fülöp-szigeteki értelmében nem az…

Tibor Fischer szerint a „Bécstől nyugatra levő országok” képtelenek felfogni, hogy Magyarországon igenis demokrácia van. Az USA-nál több párt verseng a polgárok voksaiért minden választáson, a szabad és tisztességes választások korában élünk. Működik a parlament, ahol legitim törvények születnek.”

(Az usákokkal való összevetést nem igazán értem, hagyjuk is…)

A „Bécstől nyugatra lévő”, szomorú hanyatlás állapotában senyvedő „országok” bizony sok mindent képtelenek fölfogni abból, ami napjainkban nálunk történik. Nem is lehetnek persze hiteles ismereteik, ha például holmi sorosista EBESZ jelentései alapján vonnak le következtetéseket. Csak remélni lehet, hogy az ilyen gyanús szervezetek helyett majd Tibor Fischerre hallgatva mondanak véleményt az orbániai állapotokról.

Azok a „Bécstől nyugatra lévő országok” alighanem tátott szájjal figyelik a magyarországi médiaviszonyok alakulását. Vélhetően annak alapján ítélkeznek, amit a „közmédiával” kapcsolatban tapasztalnak: a Fidesz elbitorolta, megszállta, szélsőjobbos munkatársakkal föltöltötte és közpénzből működteti… Tapasztalhatják a független média visszaszorítását, fölvásárlását is. No meg azt, hogy a tegnap még független orgánum mára, fideszesként, egészen minősíthetetlen hangot használó szennylap lett.

Tibor Fischernek mégis van igazsága: egyelőre vannak még kormánykritikus orgánumok. Szociológiai tény viszont, hogy a magyar lakosság döntő többsége számára a „közmédia” és a Fidesz által megszállt helyi média érhető el. Ilyen körülmények között a hatalomnak nincs szüksége arra – s EU-tagként nem is tehetné meg –, hogy betiltson lapokat. Beéri azzal, ha kvázi betiltja mondjuk a Népszabadságot…

A „kormány(párt)” és a sajtó viszonya más szempontból is fölöttébb érdekes: vagy 20 éve az a helyzet, hogy a Fideszt gyakorlatilag kizárólag szennylapok támogatják, illetve a Fidesz kizárólag szennyes orgánumokat gründol magának (jórészt közpénzből, „természetesen”). Azért beszélek szennylapokról, mert túlnyomó többségük rendszeresen közöl uszító, rasszista – főleg antiszemita és cigányellenes indulatokat gerjesztő – és más tekintetben is aljas anyagokat. A „kormány” médiabirodalmáról elmondható, hogy ugyanúgy a folyamatos és szervezett hazudozás, a megtévesztés, az átverés és hergelés szándéka jellemzi, mint magát a „kormányt”. Ilyen „összhangra” elég régen volt utoljára példa Magyarországon.

Igen, vannak még független orgánumok, főleg a neten. De ha belenézünk a net kormánypárti részébe, lehetetlen nem megdöbbenni azon, miféle csőcseléket, milyen náci-nyilas hangot használó tábor gyűlt, illetve gyűjtött a Fidesz maga köré… Én bizony azt gondolom, hogy önmagában ez a kormánypárti médiamocsár és támogatói kör elegendő ahhoz, hogy Orbán(ia) demokratikus voltában legalábbis kételkedjen az ember...

MEGSZEREZTÜK ORBÁN 1988-AS BESZÉDÉT SOROS GYÖRGYRŐL. ELŐADJA: KÁDÁR JÁNOS

HVG.HU - ITTHON
Szerző: Hamvay Péter
2017.04.21.


Már 29 évvel ezelőtt is viszketett a hatalom tenyere az ellenzéktől, és támogatójuktól, Soros Györgytől.

Régi hagyományai vannak a Soros-birodalom elleni harcnak a magyar történelemben. Kiderült, Soros és a sorosisták megítélésében meglepő hasonlóság van Orbán Viktor és Kádár János között. Egy 1988. február 9-én lezajlott – az ellenzéki mozgalmakat, különösen az MDF megalapítását tárgyaló - politikai bizottsági ülés hangfelvétele szerint az MSZMP első titkára megállapította: „Illegális csatornákon is kapnak ezek, (mármint az ellenzékiek) pénzt, vastagabban a lengyeleknél, apparátusokat és ki tudja milyen technikát…” – füstölgött Kádár félórás, meglehetősen összefüggéstelen beszédében, és hozzátette, hogy mindez nem elég: legalizálják is a támogatást, mégpedig a Soros Alapítvány képében.

A megoldást azonban a bukás felé tántorgó Kádár Orbánnal szemben nem Soros elleni totális háborúban látta, - pedig az ő rendszerére tényleg halálos fenyegetést jelentett a nyílt társadalom - hanem megelégedett azzal is, hogy a kint „rendszerellenes beszédeket tartók ne kapjanak legközelebb kiutazási engedélyt.” De beszédéből úgy tűnik, hogy még az efféle egyszerű „adminisztratív intézkedéseket” sem tették meg szerinte az illetékesek...

BORSŐRMESTER ÚJJÁSZÜLETÉSE


SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.04.21.


1967.június 1-én jelent meg minden idők egyik legizgalmasabb rock-lemeze, amely magában hordozta a progresszív, az underground, a pszichedelikus és a szimfonikus rock csíráit, de megtalálható volt benne indiai ihletésű meditatív darab és az angol 20-as éveket idéző kuplé is. Új szintre emelte a hangszereléseket, a pop-rock kompozíciók szerkezetét és a szövegeket is, miközben elkészült az addigi legdrágább, és szereplői által legösszetettebb és legtalányosabb lemezborító is.

Az album 50 év után abszolút referencia. Számos mértékadó listán a műfaj number one-ja, sőt, azóta nem egyszer előfordult, hogy egy adott évtized legjobb lemezét hozzá hasonlították. Így például „a 80-as évek Borsőrmestere” a Cure Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me-je, a 90-es éveké a Radiohead O.K. Computere volt. Bár mindkettő meghatározó mérföldkő a rock-zenében, igazi Borsőrmester csak egy volt, egy van és egy lesz: a Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandje.

Május 26-án jelenik meg újra az ikonikus album, multiformátumban, újrakeverve az eredeti szalagokból az első monomix alapján, amelynek producere a legendás George Martin, a Beatles hangmestere volt.

A tavaly márciusban elhunyt Sir George fia, Giles irányította most a hangmérnökök és restaurátorok csapatát. „Újra életre akartuk kelteni a lemezt, egyrészt a régi rajongók miatt, akik kívülről ismerik, másrészt az új nemzedékek miatt, akik még talán sohasem hallották. Ragaszkodtunk a mono változathoz, amit a Beatles kedvelt. Az eredeti szalagok fantasztikusak” – nyilatkozta...

HÉTVÉGI CIKKAJÁNLÓ

ALAPBLOG
Szerző: ALAPLOG
2017.04.22.


Sokakat izgat az aktív-passzív kezelés kérdése, úgy tűnik. Van még Venezuela, Trump, Terminátor, Darwin és hot dog is! Jó szórakozást!

Egy rövid cikk az ETF-ekre várakozó nehézségekről. Illetve azok egy részéről.

Ha minden emelkedésről azt hisszük, hogy buborék, le fogunk maradni a bullpiacról!

Új évtized, új fogadás: ezúttal a hedge fundok nyernek az S&P 500 ellen!

Venezuelában már egy ideje tart a „szabadságharc”, mostanra a lakosság negyede éhezik.

Mit lehet tenni az elszabaduló vezérigazgatói fizetésekkel?

Trump is tanul, úgy tűnik.

Elon Musk receptje az AI elleni versenyfutásra: legyen belőlünk is AI.

A brit Natural History Museum interaktív térképe az HMS Beagle, azaz Charles Darwin azon útjáról, amelynek végén majmokká váltunk.

Egy New York-i utcai ételárus egy napja képekkel.

MÁR CSAK AZT A NAPOT VÁROM, AMIKOR SAJÁTKEZŰLEG VÉGZI EL AZ ELSŐ AZ ELSŐ GERINCMŰTÉTET VALAMELYIK STADION ALAKÚ KÓRHÁZBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.04.22.


Olvasom, de nem hiszem el, pedig már aludni is volt időm rá. Legalább kettőt. Mondjuk, erre lehetetlen eleget aludni. Megdöbbenéssel vettem tudomásul tehát, hogy az istennek nem akar kiviteleződni az Orbán Viktor Puskás Ferenc Stadion. Hiába bízta a nemzeti kormány a nemzeti ügyet a nemzet leglegebb strómanjaira, sameszaira szakembereire, ég a pofánk, mint a Reichstag (külön Csányi Sándor szektorfelelősnek) az UEFA előtt. Mégpedig azért, mert a Puskás Stadion – mint a plebejus-kresztény-nemzeti kormány egyik legcsillogóbb ékköve – építési munkálatai csúsznak.

A STADIONRÓL azt kell tudni, hogy a haveri-baráti-strómani kör és konzorcium cégei építik felfele (főszereplők: Mészáros Lölö és pereputtya, Tiborcz sajátláb szelleme, Garancsi Kötélbarát István és mások), 67 ezer férőhelyesre kalibrálták és 2019 végéig kellene végezni a hazafias munkálatokkal. Már amennyiben az a cél, hogy a 2020-as UEFA labdarúgó Európa-bajnokság négy mérkőzésének állítólag otthont adó, világszinten is korszerűre tervezett, minden pénzt megérő építmény álljon. És de facto is otthont adjon annak, aminek kell...

HOMO MANIPULÁTORISZ

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.04.22.


Az előző bejegyzésemben egy sajátos embertípusról írtam, most szintén egy hasonlóról fogok beszélni. Ez az embertípus a homo sapiens tudat módosult állapota, amelyet én homo manipulátorisznak neveztem el. Ez utóbbi embertípus normális állapotában éppen úgy viselkedik mint a többi átlagos ember, mondjuk a családjában, az utcán járva, kelve, a bevásárláskor, vagy este a tévé nézésekor, esetleg egy könyv olvasása közben. Az abnormális átváltozás akkor áll be, amikor a tömegnek, vagy a tömeg előtt politikusként kell nyilatkoznia, és felvázolnia a saját, illetve a pártjának a politikai álláspontját. Ebben az átváltozásban az a legszembetűnőbb, hogy a korábbi homo sapiens tulajdonságát teljesen levetkőzi és egy zavaros zagyvalékot ad elő annak érdekében, hogy a saját politikai nézeteit fogadtassa el a hallgatóságával, amivel előnyre tehet szert más politikussal, vagy párttal szemben. Fő módszere a meggyőzés, amelynek során azonban a látható tényeket vagy rossz színben, vagy félremagyarázva, vagy pedig szándékosan elferdítve mutatja be, netán letagadja annak létét is. A lényeg az, hogy minden esetben a hallgatóság úgy érezze, hogy mindenki mással szemben kizárólag a szónoknak lehet igaza. A mai politikai rendszerekben, így hazánkban is vannak ilyen más tudatállapotban lévő manipulátorok úgy a hatalom berkeiben, mint az ellenzék soraiban. Az alábbiak során több problémát elemzek, amelyek a politikai manipuláció lényegét mutatják, és az ott közölteket a kellő tájékozottság hiányában a hallgatóság többé-kevésbé elfogadja és magáénak vallja.


Az első ilyen elemzésre kerülő manipulációs trükk Botka László nevéhez fűződik. A politikus egyik választási plakátján ez áll: „Fizessenek a gazdagok!” Ez mint reklám, kitűnő jelszó lehet a 2018-as választásra, hiszen rövid, lényegre törő, hangzatos és mellé még egyfajta szociáldemokrata kívánalmat fejez ki, amit már korábban is a zászlajukra tűztek a szociáldemokrata identitású politikusok. Márpedig az MSZP a szociáldemokraták pártjaként akarja magát elfogadtatni a választóival, ezért ez a reklám kiválóan illeszkedhet a politikai céljaihoz. De van ezzel a jelszóval több gond. Itt ugyanis már az alapvető szabadságjogok értelmezésének a problémája adódhat. Ha arra gondolunk, hogy a „fizessenek a gazdagok” azt jelenti, aminthogy azt maga Botka László jelezte, hogy arányosan több adót fizessenek, mint a szegények, akkor máris összeütközésbe kerül a jogegyenlőség és az igazságosság értelmezésének kérdése. Hiszen magára a jogegyenlőségre hivatkozva alakította ki az Orbán-kormány az egykulcsos adózási rendszert, amely százalékban adta meg azt, hogy mennyi adót kell fizetnie az adózónak. Ugyanakkor ebben is volt jókora igazságosság, hiszen az adózás alá vont pénzösszeg vonatkozásában százalékosan mindenkit ugyanannyi adóval sújtott, tehát ilyen szempontból érvényesülhetett a jogegyenlőség. Ennek nyomán a gazdagok nominálisan több adót fizettek, a szegények pedig kevesebbet. De volt benne manipuláció is, mert ez az adózási rendszer figyelmen kívül hagyta és elhallgatta a szegények és gazdagok közötti anyagi különbségből adódó esélyegyenlőség különbséget, ami legalább konzerválta a meglévő anyagi különbségeket, ha nem növelte azt.


De tekinthetjük ezt a problémát egy másik szempontból is, mégpedig a társadalmi igazságosság aspektusából nézve, ahogyan azt általában a szociáldemokraták teszik. A társadalmi igazságosság egyik fontos követelménye az lenne, hogy minden magyar állampolgár élhető életet élhessen, ami viszont az előbbi jogegyenlőséggel ellentétben „csupán” alanyi jogot jelent, amit azonban a tárgyi jognak kell megalapoznia. Az élhető élethez viszont megfelelő anyagiakra van szükség, ami lehetővé tenné azt, hogy minden magyar állampolgárnak biztosított legyen egy minimális életszínvonal. A szociáldemokraták szerint a szegénység csökkentése érdekében elvárható lenne az, hogy a gazdagok a törvény szerinti kötelezettségeken túlmenően több adóforinttal járuljanak hozzá a szegénység csökkentése, illetve megszüntetése érdekében. Ennek egyik útja az egykulcsos adórendszer felszámolása, és helyébe egy szerintük igazságosabb adózás bevezetése. Ezzel azonban egyből felborulna a korábban kialakított és Orbán Viktor által követett jogegyenlőség és helyébe egy újfajta jogegyenlőség lépne, amit a társadalmi igazságosság víziója hitelesítene...


KÖSZI, SIMICSKA!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2017.04.22.


Elsimicskásodott az Index. 2017 szomorú valósága, hogy ehhez a főszerkesztő írását olvasva hozzá kell tenni: szerencsére pont most és pont így. A szomorú valóság további adaléka, hogy ez az egész - a függetlennek egyelőre meghagyott magyar sajtó jelentős százaléka - Simicska gesztusainak köszönheti egyáltalán a létét, egyenes beszédes Kálmán Olgától sötét oldalt eredményesen fürkésző Indexig. További adalék, hogy félórája ülök itt azon gondolkodva, vajh leszárad-e a kezem ha leírom:

Köszi, Simicska!

Mer'hát dönthettél volna másképp, és kizárólag rajtad múlt mikor és miképp döntesz. Az opciós jog megszerzése és a G-nap között is eltelt jókora idő, és most sem lett volna kötelező úgy döntened, ahogy tetted végül. Innen ahol én ülök nem látszik világosan, ez nálad tényleg elvi kérdés, vagy pillanatnyi érdek, de őszintén szólva az elcsicskásított Origó, TV2, Figyelő stb., beszántott Népszabi után le is van szarva. Amit csinálsz az most olyan, mintha Darth Vader legecizte volna Palpatine-t, és utána minden létező módon megpróbált volna neki keresztbe tenni.

Annak a sztorinak ismerjük a végét, ennek meg kíváncsian várjuk...

MIKORTÓL SZÁMÍT NEMZETELLENESNEK EGY SEGÍTŐ CIVIL SZERVEZET?

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.04.22.


Nincs kétségem, hogy megszavazzák ezt is: a civiltörvény módosítását, minden tiltakozás ellenére.

Próbálom is értelmezni magunkat benne. Mert mi is kapunk külföldi szervezetektől pályázati támogatásokat (csak úgy ők sem adnak). Bár a működésünk, adománygyűjtésünk megfelel nemcsak a magyar törvényeknek, de még egy plusz, az átláthatóságról szóló civil minősítési követelményeknek is, mégis úgy érzem, felkerülhetünk a listára. Ezért vannak kérdéseim. Látszólag apró részletkérdések, de jó lenne tudni, mert szeretnék nem az ellenség bélyegével dolgozni tovább, civilként, a legelesettebbekért.

Jó lenne tudni a szervezeti keretét is ennek az egésznek. Lesz majd egy „Civileket Minősítő Bizottság” (vagy esetleg államtitkárság?), ami dönt, ki kapja meg a bélyeget a civil szervezetek közül, és ki nem? Kik lesznek a tagjai, és milyen szempontok alapján? Pályázni lehet rá, vagy felkérik a tagjait? Lehet-e tagja civil is, persze olyan, aki garantáltan nem nemzetellenes, és a külföldi támogatásokat elutasító, igaz, keresztény civil?

Vagy nem is kell efféle bizottság, mert csupán az számít, meghaladja-e a külföldi támogatás a 7, 2 millió forintot? De már hallani, hogy nem egyszerű a dolog…. mert sokan használnak fel ennél jóval több külföldi támogatást azok közül is, akik belül vannak a körön, és fel sem merül az elszámoltatásuk. Kik lesznek a kivételek és mi alapján? Kik hozzák meg ezeket a felmentő döntéseket? Nyilvánosak lesznek-e ezek az indoklások?

Ha mondjuk ez a külföldi támogatás Sorostól jön, és pl. szabadidős tanodafoglalkozásokra, esetleg gyerekszemüvegekre fordítjuk, akkor az veszélyezteti Magyarország nemzetbiztonságát és szuverenitását? Vagy nem? Az most hova tartozik?

Ha a külföldi támogatást a roma gyerekek rajzoktatására fordítjuk, és megígérem, hogy nem feszegetem a szegregált oktatásukat, akkor elkerülhető a bélyeg? Ha mégis megteszem, akkor nemzetellenes vagyok?

Ha a külföldi támogatást a romák munkahelyteremtésére fordítjuk, azt szabad? És ha közben összevetem a közmunkával, bizonyítandó, hogy a közmunka nem vezet vissza a munka világába, akkor már ellene vagyok az ország érdekeinek?

Ha a külföldi támogatásból egészségügyi szűrőprogramokat szervezünk a szegregátumokban, akkor az minek minősül? Ha közben ezt nyilvánosan úgy kommunikáljuk, hogy azért kell ez, mert az egészségügyi rendszer nem működik jól, és nem éri el ezeket az embereket, akkor nemzetellenesek vagyunk?

Ha az összeg nem éri el a 7,2 milliót, csak mondjuk a 7 milliót, de ezt arra fordítjuk, hogy kérdezzenek rá a romák, urambocsá’ tüntessenek azért, hogy számoltassák el a roma vezetőket, akik eltüntették a roma integrációra szánt uniós pénzeket, akkor megúszhatjuk a bélyeget, hiszen nem értük el az „értékhatárt”?...

RABSZOLGA-E VAGY?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.04.22.


Bevallom, a blogon próbálok nem foglalkozni a különböző kormányzati kijelentésekkel, amiért most kivételt teszek, az egyrészt a megszólaló személye, másrészt az, hogy úgy látom, ismét sikerült szintet lépni, és nemes egyszerűséggel lerabszolgázni pár százezer határátkelő magyart.

Sok mindennek nevezték a magyar kormányt támogatók részéről az elmúlt években a határátkelőket, hazaárulótól kezdve kalandvágyóig terjed a skála (erről majd kicsit később), ám amit a minap a Miniszterelnökséget vezető miniszter elengedett egy interjúban, az azért új szint.

Mindenekelőtt lássuk, mit mondott Lázár János a Világgazdaságnak adott interjúban. Szó szerint idézem, miként vélekedik a magyar kormány második embere a külföldön élőkről, mert így az igazán szép.

„Nem a magyar kormány miatt hagyják el az országot, mert nem mi küldjük, hanem kint várják őket. Jó néhány nyugat-európai ország a kelet-közép-európai tagállamokból származó, alacsony bérért is munkába álló, keresztény, fehér fiatalokat keresi, azokat, akik szeretnek és tudnak is dolgozni.

Akik külföldön dolgoznak, óriási áldozatokat hoznak. Kint drágább a megélhetés, ezért csak akkor tudnak megtakarítani, ha önmagukat kizsákmányolják.

Rosszabb körülmények között élnek, csökkentik a kikapcsolódásra, szórakozásra fordított pénzt, időt, ráadásul mindezt a családjuktól, barátaiktól távol, ismeretlen környezetben teszik.

Lehet, hogy idehaza nem lehet annyit keresni, mint Nyugaton, de ha tovább tudjuk javítani az életkörülményeket, már nem éri meg vendégmunkássá válni. Magyarországon kevesebb ugyan a fizetés, de mégis jobb az élet, mint ha Nyugaton lennél rabszolga.”...

ORBÁNT ELLENZÉKBE, ALAPTÖRVÉNYT A SZEMÉTBE!

HVG.HU - ITTHON
Szerző: Bruszt László
2017.04.20.


...Kezdjük a lényeggel: az nem érv, hogy az aránytalan választási rendszer a korábbi kétharmados törvény helyzeti előnyét kihasználó Fidesz érdekeit szolgálja, és hátrányos helyzetbe hozza az ellenzéket. Ez igaz, de ez a gyenge és összefogásra képtelen, tehetetlenkedő pártok érve. Erre nem lehet se itthon, se külföldön meggyőző támogatást szerezni. Ami viszont a választások tisztaságát és szabadságát illeti, azt elsődlegesen olyan a választási törvényeken kívül álló tényezők korlátozzák, mint a pártállam ellenőrzése a médiák és hirdetési felületek, valamint a pártok erőforrásai felett vagy a nomenklatúra intézményesítése az oktatásban, egészségügyben és a közhivatalokban.

Kétségtelen, ami az intézményi környezetet illeti, az 1990-es első szabad választásokon jobb a volt állampárt ellenzékének helyzete. Mégis az a tény, hogy az ellenzék a szavazatok több mint 90 százalékával hajtotta végre a rendszerváltást, nem a választási szisztémán múlt (az ellenzék nyert volna döntően Orbán mostani szisztémájában is), és még csak nem is csupán azon, hogy a rendszer ellenzéke tisztességesebb versenyfeltételeket harcolt ki 1989-ben. Hanem azon, hogy már 1989-ben meggyőzte a választók többségét, hogy szükséges és lehetséges a rendszerváltás, és sokféle vonzó alternatív jövőképpel tudta a választásokra mozgósítani a politikailag tagolt magyar társadalmat.

Ma elsődlegesen ez utóbbi két tényező hiányzik, a meggyőzés es jövőképek pluralitása, ezeket a választási szisztéma megváltoztatására indítandó kampány nem tudja pótolni. A választás ugyanakkor megnyerhető a mai szisztémában is, akár a körzetek túlnyomó részében, ha a pártok és mozgalmak ennek a két tényezőnek a létrehozására koncentrálják energiájukat. Erre van esélyük: egy évvel a rendszerváltó 1990-es választások előtt az akkori állampárt nagyjából ugyanolyan szavazótáborra számíthatott, mint most a Fidesz. A szavazók többsége nem ismerte az ellenzéki pártokat, és a nem létező politikai pártoknak a közvéleménykutatások szerint jobbak voltak a szavazatszerzési esélyei, mint az akkor éppen színen lévő pártok többségének. Az akkori fiatal és nem annyira fiatal demokraták országos kampányai, demonstrációi, zenés és humoros megmozdulásai, fantasztikus poszterei és plakátjai alakították át a politikai mezőt úgy, hogy az ellenzék átütő győzelme már fél évvel a választások előtt is biztos volt.

Lehet és kell harcolni ma is az egyenlőbb választási versengést lehetővé tévő intézményekért, de ha a Fidesz ellenzékbe szorítása a cél, akkor ellenzékének nem szabad a gyenge és hátrányba hozott pártok defenzív szerepébe beleragadva az igazságosabbnak gondolt arányos választási szisztémára elfecsérelnie a most megszerzett helyzeti előnyét. Orbán, az 1989-es Grósz Károlyhoz hasonlóan defenzívába szorul. Az előd az osztályharc fokozódását és fehérterrort vizionált, és ezen az alapon próbálta meg kriminalizálni az ellenzéket és mozgósítani ellene a munkásosztály fegyveres őreit. Utódja szerint a nemzet megmaradásáért folyik a harc Fethullah Gülen, elnézést, Soros György és hazai zsoldosai ellenében. A tőle megszokott eleganciával Orbán azt is jelezte, hogy már viszketnek a nemzetvédő kereszténytenyerek. Ez azonban már ugyanaz a beszorított apparatcsik reakciója, mint az 1988-es Grósz Károlyé. Ebből a pozícióból már nem szabadna Orbánt kiengedni, ehhez viszont egyértelmű, hihető és vonzó választási lehetőséget kell adni rendszerével, és nem a választási szisztémájával szemben. Tudom, hogy a közel másfélezer menekült befogadása mint nemzethalál víziójával szemben nehezen lehet hihető alternatívát szembeállítani, de azért meg lehetne próbálni.

Melyik szisztéma növelheti Orbán alaptörvénye és ezzel együtt a Fidesz nevű párt vezető szerepének alkotmányos felváltását? A jelenlegi jobban, mint a Gulyás által javasolt arányos választási rendszer. Orbán belekényszeríthető saját csapdájába itt is. A jelenlegi szisztémában a szavazatok 45-47 százalékával alkotmányos többséget lehet szerezni. Sokkal nehezebb lenne kitörni Orbán alkotmányos csapdájából egy arányos választási rendszerben. A Fidesznek egy arányos rendszerben elég 35 százalékot szerezni ahhoz, hogy meg tudjon akadályozni bármilyen változtatást az alkotmányon vagy a választási törvényen. A jelenlegi szisztémában azonban sokkal nehezebb számára a blokkoló kisebbség szerepének elnyerése.

Végül érdemes a választási szisztémát egy tágabb időkeretben is megvizsgálni. Segítheti, vagy gátolhatja-e a Fidesz-rezsim tartós leváltását a javasolt arányos választási rendszer? A válasz erre a kérdésre az, hogy egy arányos választási rendszer talán lehetővé tenné 2018-ban a Fidesz választási vereségét, de a magyar pártrendszerben nehezen tenné lehetővé egy kormányzóképes többség kialakulását. Ha nem nyer a mai ellenzék elegendő szavazatot az alkotmány és a választási szabályok gyors megváltoztatásához, csak egy megosztott koalíciós kormány alakítható. Fennáll annak a veszélye, hogy az olasz Prodi-kormány története ismétlődik meg Magyarországon. Egy nagy nehézségek árán kivívott relatív választási győzelem után a sok kis pártból összeeszkábált kormány a legegyszerűbb kérdésekben sem tudott megegyezni, összeomlott, és újabb hét évre segítette vissza Berlusconit a hatalomba. A magyar pártrendszer átalakulása nagyon fontos cél, de a magyar választók nem várhatnak addig, amíg ez megtörténik. Ha a cél Orbán leváltása, akkor ez a mai szisztémában lehetséges és valószínűbb, mint az arányos rendszerben.

ATOMBOMBÁK

KÓCZIÁN PÉTER BLOGJA
Szerzó: Kóczián Péter
2017.04.22.


Simicska maga Észak-Korea. Az atombombát nem azért kell sejtetni, mert ténylegesen használni akarja, hanem azért, hogy a zsarolási potenciálja nőjön.

Az atombomba tényére való utalás Orbán Viktornak szól. Ne nyúlj hozzám!, ne piszkáld a köreimet, mert ha begorombulok, ha ismét úgy látszik: lehetetlenné teszed az életemet, működésemet, szabadságomat, akkor van olyan eszköz, amellyel el tudlak pusztítani vagy durva károkat tudok okozni neked. Mindegy, hogy én is belepusztulok (egy kicsit), de te sem maradsz meg a színen.

Észak-Korea ugyanezt csinálja. A rendszer nem tud változtatni magán, nem is akar, de egyrészt befelé nyomni kell a harcias propagandát, fenn kell tartani az izzást, másfelől a világnak jelezni kell, hogy ha nem úgy táncoltok, ahogyan mi szeretnénk, abba belepusztulhattok.

Simicska azt gondolhatja, Orbán sosem nyugszik. Ha nem izzítja folyamatosan a parazsat, akkor a gyengébbnek hitt ellenfél ellen még lépéseket tesz majd a miniszterelnök. Ez az általános megfontolás.

A kampány során pedig jól jön annak a lebegtetése, hogy Orbán Viktor fatális bűn terhe alatt roskadozik. Pár száz ezer embert elbizonytalaníthat a gyanúsítgatás, amely más tényezőkkel együtt később csökkentheti a Fidesz szavazók számát.

Azt sem tudhatjuk, mi zajlik a színfalak mögött. A nyilvános támadások sokszor szolgálják azt a célt, hogy a felek a színfalak mögött leüljenek tárgyalni, informális üzeneteket váltsanak a vadászmezők elosztásáról, kivédjenek egyes támadásokat, alkukat kössenek. Ehhez azonban szükség van az atombombával való fenyegetésre, hiszen nem az egymás iránti érdeklődés és szeretet tartja fent az egyeztetéseket.

Az atombombával való fenyegetés lényegéhez tartozik, hogy az atombombát sosem dobják le. A tényleges atomtámadásnak az az elvitathatatlan lényege, hogy a támadót totális előnyhöz juttassa. Ezt azonban sosem lehet előre biztosítani. Az atomfegyvereknél szenzorok, Észak-Korea esetében az erősebb ellenfél, az Egyesült Államok jelenti a diktatúra kiszámíthatatlan ellenfelét. Egy társadalom esetében egy Orbán elleni atombomba hatása egyáltalán nem kiszámítható. Szolidaritást is okozhat támogatóim körében.

Mindenki, aki a nagy fegyver hatásának hitében él, elfelejti, hogy a politikai küzdelem nem egydimenziós. Orbán Viktor nem virtuális támogatókkal rendelkezik, nem egy blöff, hanem egy mára rendkívül erős szilárdságúvá vált kötőanyag alakult közte és választói között. Ráadásul a pártelnök-kormányfő rendkívül erős stabilizáló erővel is rendelkezik. Mi jönne a meggyengülése, az eltűnése után? A káosz elkerülése legalább olyan erős érzés lehet, mint a felháborodás. Orbánnak lenne mire építenie a túlélés érdekében, s ezt meg is tenné. Szóval, az atombomba nagy pusztítása egyáltalán nem biztos, hogy halálos csapás lenne.

Meg van Simicska célozgatásainak a határa is. Észak-Korea valószínűleg rendelkezik atombombával. Egy információ fenyegető tartalma azonban jobban megkérdőjelezhető. Ha túl sokáig lebegtetik, az emberekben a kíváncsiság és a feszültség érzése után megjelenik a kétely: ha nem derül ki, mit tartalmaz az atombomba, akkor lehet, hogy az egész egy üres blöff.

Ezért is azt gondolom, hogy az atombombával való fenyegetés csak színjáték a nyilvánosság előtt és valódi adu a színfalak mögötti iszapbirkózásban. Számunkra árnyjáték, a politika élet csúcsragadozói közötti harcban viszont hasznos eszköz...

MAGYARÁZATTAL TARTOZOM

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.04.21.


Szeretnék valamit világossá tenni, egyszerűen, néhány mondatban. Hogy miért beszélek annyit egy jelentéktelen, buta, gerinctelen, sunyi figuráról, minek következtében azt hinné az ember, egyszer csak jelentékennyé növesztem.

Ha akarnám sem tudnám, mert lehetetlen.
Ne beszéljünk most a 2010. előtti tevékenységéről (volna mit), csak arról, amit hét éve tesz ahelyett, amit tennie kellene.
Lop. Különféle jellemgyenge, valószínűleg beteg, iszonyatosan buta hűbéreseket tol maga előtt, nyilván elég pénzt ad ezeknek a primitív alakoknak, hogy tartsák a szájukat, és elszedi tőlük azokat a pénzeket, amik már ezekhez a szerencsétlenekhez is csalások sorozata után kerülnek. Százmilliárdokat lopott el, romba döntötte az országot, visszavetette a legsötétebb feudalizmusba, sárba döngölte a magyarság amúgy sem túl fényesen csillogó reputációját... nem mondom tovább, ezeket csak az nem tudja, aki még ennél a végtelenül gusztustalanra hízott torzalaknál is ostobább.
Ha csak az általa ellopott vagy fölösleges dolgokra kihajított összegeket hagyta volna a megfelelő helyekre tenni olyanok által, akik tudnak valamit egy ország gazdasági teendőiről, ha rosszarcú, az elbődülés szintjén közlekedő csatlósait nem hagyja az előtérben, úgy emlékezne rá a történetírás, mint egy gyenge képességű, de igyekvő politikusra, aki megpróbált felülemelkedni nem éppen előnyös tulajdonságain...

SOROS CSAK KAPJA ÖSSZE MAGÁT VS. VESZÉLYBEN A TUDOMÁNY - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.04.22.


Mind többen követelik, hogy az EU rövid úton váljon meg Magyarországtól, amely újabb fényes diplomáciai sikert aratva az unióból egyedül állt Erdogan mellé. De Orbán törheti a fejét azért is, mert a sokáig elnyomott bérkövetelések tönkreteszik az összeszerelő műhely szerepkörre kárhoztatott magyar gazdaság versenyképességét. Hangos lapszemle itt.


Der Standard

A demokrácia kerül ott veszélybe, ahol már nem szabad a tudomány és semmibe veszik az eredményeit, de ez a megállapítás fordítva is igaz. Ahol nem szabad a tudomány és semmibe veszik az eredményeit, ott veszélyben a demokrácia. Bécsben is megtartják ma a Tudomány menetét, a kutatás szabadsága, a józan ész és a kritikus gondolkodás mellett. Ezek nélkül ugyanis nem működik a demokrácia. Látni ezt
  • Törökországban,
  • Trump Amerikájában,
  • de Magyarországon is,
ahol Orbán rövid úton kipaterolna egy egyetemet, mert nem tetszik neki, amit az képvisel. Ezek a támadások részét képezik a felülről indított ellenfelvilágosodásnak, vagyis hogy ideológiai célokból meghamisítják, illetve tagadják a tényeket. Emögött populisták vannak, akik az érzelmeket állítják szembe a tényekkel. Az árnyalt gondolkodás helyett fekete-fehér kliséket alkalmaznak. A szabad tudomány és kutatás azonban ellenszert jelent a világ és a valóság leegyszerűsítése ellen. Aki felemeli szavát a tudomány szabadságáért, az kiáll azok ellen, akik ezt a szabadságot fenyegetik – mutat rá a kommentár.

BBC

Az utóbbi 7 év legnagyobb tüntetései zajlottak Budapesten, tiltakozásul a CEU esetleges bezárása ellen. Bírálók szerint a felsőoktatási törvény átalakítása újabb lépés az Orbán-féle illiberális állam felé, amely ellentétben áll a Soros által szorgalmazott nyílt társadalommal. A kormány azt állítja, hogy az elégedetlenséget külföldről szítják. Az egyik felvonuló, egy középkorú gyógypedagógusnő, úgy ítéli meg, hogy az események menete nagyon hasonlít ahhoz, ami Oroszországban játszódott le és ez nagyon rossz emlékeket ébreszt. A megmozdulások egyúttal rávilágítottak, hogy ezúttal szélesebb körű a lázongás, illetve hogy
az ország mind inkább elszigetelődik az unióban.

Kovács Zoltán ugyanakkor azt fejtegeti, hogy a nyílt társadalom utópia. Azon kívül az üzletember által támogatott civil szervezetek szerinte úgy viselkednek, mint valami kormány, pedig ehhez nincsen politikai felhatalmazásuk.

Apropó, a hatalom most az NGO-k életét is igyekszik megnehezíteni. A célpontban megint csak azok vannak elsősorban, amelyek a befektető támogatását élvezik. A bírálók viszont azt hangsúlyozzák, hogy itt megint csak feltűnő a párhuzam az orosz forgatókönyvvel. Martin József Péter a Transparency Internationaltől arra hívja fel a figyelmet, hogy a nem kormányzati csoportok 64 %-a a Bizottságtól kap pénzt, az új törvény értelmében ezt úgy kellene feltüntetniük, hogy a segítség ismeretlen forrásból jön. Ezek szerint akkor az EU-tag Magyarország gyanúsnak tartja az uniós pénzeket? Miközben a kormány tavaly a GDP 6 %-nak megfelelő szubvenciót kapott Brüsszeltől. László Róbert, a Political Capital elemzője úgy véli, hogy a tiltakozás meglepte a hatalmat, a CEU valahogy fontos lett sok fiatal számára...

FIDESZES ROKONOK HOZNAK ARÁNYTALANUL SÚLYOS ÍTÉLETEKET SZEGEDEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Spectra
2017.04.21.


A legfontosabb migránsperben tíz évet kiszabó bíró élettársának ügyvédi irodáját helyi jogász körökben „fideszes kapcsolatai” miatt ismerik - írta meg a Hvg. Nem ez az első eset azonban, hogy fideszes rokoni szálak húzódnak meg emberi sorsok és súlyos ítéletek mögött.

A Szegedi Törvényszék tavaly ősszel 10 év fegyházbüntetést szabott ki a röszkei zavargás miatt terrorcselekménnyel megvádolt szíriai férfire, Ahmed H-ra. Az évtizedes fegyházbüntetés azonban még a laikus számára is aránytalanul súlyosnak tűnt.

Bár elvileg a bírák csak a törvényt nézik, amikor ítéletet hoznak, korábban több bíró is bevallotta, hogy nincs független bíróság Magyarországon. Orbán milliárdos gyűlöletkampánya után tehát borítékolható volt a súlyos ítélet.

Névtelenséget kérő jogászok ráadásul érdekes személyi összefonódásokra is felhívták a figyelmet:
  • Az Ahmed H. ügyében a súlyos, elsőfokú ítéletet, Nagy Andrea bíró hozta meg, akinek élettársa ifjabb Szilágyi János ügyvéd.
  • A férfi irodáját helyi jogász körökben fideszes kapcsolatai miatt ismerik, mivel kormányzathoz fűződő megbízásokat is ellát ügyvédként.
  • A bíró élettársa tehát anyagilag érintett állami szervek ügyeiben.
  • Ráadásul ebben az irodában dolgozik Bohács Zsolt ügyvéd is, aki korábban a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője volt.
  • Illetve itt dolgozik annak a bírósági vezetőnek a rokona is, aki kifejezetten Nagy Andreára osztotta Ahmed H. ügyét.
A gyanús összefonódások azonban már a legfelsőbb bírói körökben is ott gyűrűznek. Kezdve azzal az aprósággal, hogy Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét több évtizedes barátság fűzi Orbán Viktorhoz.

Handó is tagja volt a Fidesz bölcsőjének számító Ménesi úti szakkollégiumnak a nyolcvanas években, ahol együtt lakott Orbánnal, Simicskával, Lévai Anikóval, Kövér Lászlóval és későbbi férjével, Szájer Józseffel, aki 2004-től fideszes EP képviselő. Handó egyébként Lévai Anikóval számos közös, nyilvános programon is részt vett (színházba is együtt járnak). Ráadásul gyermekeik is együtt vettek részt szervezőként a VOLT Fesztiválon.

Ezek után nem meglepő, hogy Handó nagy szerepet játszott Orbán politikai leszámolásaiban: az OBH elnök által - törvénysértő módon - kijelölt bíróságok sorra ítélik el a koncepciós perek vádlottjait...


A KORMÁNYPROPAGANDA SIMÁN TÖRTÉNELMET HAMISÍT, CSAK LEHESSEN SOROSOZNI

444.HU
Szerző: haszanz
2017.04.22.


Orbán Viktort CEU-párti tüntetők fogadták Grúziában. Ez a példátlan eset - mármint az a Magyarországon elképzelhetetlen történés, hogy Orbán közelébe jutnak tiltakozók - annyira felkavarta a magyar kormánypárti médiát, hogy azonnal el is magyarázták az olvasóiknak, mit is kell gondolniuk minderről. Nagyon nem kell törniük magukat, elég két szó: Soros György. Pontosabban Soros György keze, ami elér Grúziáig, vagyis 8900 kilométer hosszú.

A szorosan együttmozgó kormánysajtóból az Origo vállalta magára, hogy helyzetjelentést adjon Soros György és a grúz tüntetők összefonódásáról, amit aztán a többiek átvettek. Egészen parádés munka lett.

Amit a propaganda szerint Grúziáról tudni érdemes:

1. „Az talán könnyen belátható, hogy szinte kizárt, hogy egy évek óta húzódó orosz konfliktussal terhelt Grúziában éppen a Soros-egyetem ügye lenne a legforróbb téma. Legalábbis nehezen képzelhető el, hogy ha csak páraknak is, de valóban az volt a legfontosabb dolguk péntek délelőtt, hogy egyébként magyarul és angolul írt, CEU-t támogató papírlapokat lobogtassanak Orbán Viktornak és delegációjának.” Valóban, már az sem volt igazán érthető, hogy a CEU mellett felszólaló Nobel-díjasok mennyire ráérnek, a grúz ellentüntetők sem lehettek többen. De talán az is van, hogy a CEU-nak számos grúz diákja volt az elmúlt negyed században, akik figyelemmel kísérik, mi történik a volt egyetemükkel, megmaradtak a kapcsolataik. Csak egyetlen példa, az ország jelenlegi elnöke, Giorgi Margvelasvili is Budapesten végzett a CEU-n, vele is találkozott Orbán Viktor...

"EZ CSAK AFFÉLE PATYOMKIN-ÉPÍTMÉNY" - INTERJÚ SZABÓ MÁTÉ DÁNIELLEL, TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT SZAKMAI IGAZGATÓJÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Rádai Eszter
2017.04.21.


„Ha a számunkra utolsónak megmaradt eszközről is lemondanánk, akkor önként tennénk a fejünket a hurokba” – mondja a parlament által a héten tárgyalandó, orosz mintára a civileket külföldi ügynökökként megbélyegző kormányzati törvényjavaslattal kapcsolatban a TASZ szakmai igazgatója. Szerinte a beterjesztett törvényjavaslat nem a transzparenciáról szól, hanem a civil szervezetek ellehetetlenítéséről és eltakarításáról.

– Mennyire volt várható, kiszámítható, hogy egy ilyen természetű törvényt előbb-utóbb a parlament elé visz a kormány?

– Számunkra nem okozott meglepetést, hiszen régóta tudható, hogy ez a kormányzat nem szereti, nem is tűri az autonómiát, korábban sem tűrte. Nem szerette, hogy vannak általa nem irányítható egyházak, ezért – mihelyst alkalma adódott rá – megszüntette ezek egyházi státuszát. Nehezen viseli, hogy léteznek általa nem irányítható lapok, médiumok, ezért amikor módja van rá, tesz róla, hogy ne legyenek. Nem szereti, hogy még mindig van olyan egyetem, amelyre nem terjed ki a hatalma, ezért hoz egy törvényt, amely ellehetetleníti azt. És nem szereti azt sem, hogy vannak olyan állampolgári csoportok és állampolgárok által létrehozott szervezetek, amelyeket nem tud irányítani, és amelyek kritikával illetik a politikáját, tehát mindent megtesz azért, hogy ne legyenek.

A civil szervezetek esetében azonban a célpont és a támadás minősége is más, mint korábban. Mert egy egyházat meg lehet fosztani egyházi státuszától, egy lapot meg lehet szüntetni, és szélnek lehet ereszteni a szerkesztőséget, egy vállalkozót, aki esetleg nem fogadja el a neki tett visszautasíthatatlan ajánlatot, egy multit, egy kereskedelmi áruházláncot el lehet űzni, de az állampolgárokat, az állampolgárok ilyen vagy olyan csoportjait, akiket és amelyeket a civil szervezetek képviselnek, amelyekkel azonosak, tehát végső soron az összes kritikus állampolgárt nem lehet elűzni. Mert ha egyeseket elűznek is, mindig maradnak épp elegen, akiknek nem tetszenek azok a viszonyok, amelyekben élni kénytelenek, de arról hallani sem akarnak, hogy kitakarítsák őket az országból. Egyszóval, amikor a civileket támadja, akarja eltakarítani a kormányzat az útból, akkor valójában az állampolgárokat támadja, számukra teszi lehetetlenné, hogy szabadságjogaikat gyakorolják.

– Tavaly a Political Capital négy uniós tagállamban vizsgálta a civil társadalom helyzetét, Németországban, Spanyolországban, Lengyelországban és nálunk, valamint Oroszországban, és a magyarországinál rosszabb környezetről csak az orosz szervezetek számoltak be, ahol már évek óta érvényben van az a törvény, amely a magyar kormány számára is mintául szolgálhatott. Lehet, hogy a végső cél nálunk is az oroszországi helyzet elérése?

– Nagyon is lehetséges, de ebben nincs is semmi újdonság. A szervezeteink vegzálása már 2013-ban elkezdődött, akkor beszélt először az akkori Fidesz-szóvivő a civilekről mint Soros-támogatottakról, aztán kicsit a 2014-es választások másnapján, majd jött a Norvég Civil Alap támogatottjai elleni támadás, 2015-ben vagy 16-ban a miniszterelnök emberjogi harcosok falkáiról való elmélkedése, hogy mostanra a határvadász őrmesterek eskütételén már Magyarország elleni ostromról, valamint emberi jogi, szépelgő handabandáról beszéljen.

De nem akarom tagadni, hogy ez azért számomra és a kollégáim számára nagyon furcsa helyzet. Hiszen jogászként abban vagyunk jók, hogyan lehet jogi eszközökkel megvédeni az emberek szabadságát és méltóságát. Számunkra a jog ennek az eszköze. Mára mégis úgy változott meg a jog természete, hogy az már sokszor nem tud eszköze lenni a szabadság megvédésének. Mert a szabadságjogokat védő korábbi törvények helyére jogkorlátozó törvények kerültek, és az alapvető emberi és állampolgári jogokat, valamint az emberi méltóságot védő alkotmány helyére egy restriktív, az alkotmány ismérveit magán alig-alig viselő alaptörvény került. Az Alkotmánybíróság nem tölti be a funkcióját, a bíróságok esetlegesen hoznak döntéseket, és az ombudsman sem tűnik annak a karakán jogvédőnek, akinek lennie kéne...

HÚZZATOK EL ANYÁTOKBA!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.04.22.


Sajtómunkás, régóta ismerjük egymást. Még nem állt föl, mint teszik azt többen mostanában. Talán marad is, mert abban a pozícióban, ahol most ül, túl jó dolga van ahhoz, hogy felálljon.

Ő kérte, hogy beszélgessünk, mert el szeretné mondani nekem, hogy mennyire sajnálja azt, ami van. Tudja ő, mert közelről látja, hogy ezek tönkre teszik az országot. A saját pecsenyéjüket sütögetik, tömik a zsebeiket, jóllakatják a csókosaikat. Ne gondoljam, hogy ő ezt nem látja. Tudja jól, és zavarja is, higgyem el.


És most el szeretné mondani, hogy mennyire szenved, amiért rossz ügyet szolgál. Most még nem a nyilvánosság előtt mondja el, mert nem lehet tudni, hogy mi lesz. Hogy legközelebb majd ezek győznek, vagy mások. De bennem bízik, mert reméli, hogy én megértem, és elhiszem, hogy ő mennyire sajnálja.

Tényleg nem tehetett mást, élni kellett. Család van, gyerekek, az iskola sokba kerül.

De nem is erről akar velem beszélni, hanem arról, hogy neki most mennyire rossz. És hogy nekem könnyű, mert megírom azt, amit gondolok, de ő ezt nem teheti meg.

Ezért szeretné, ha megérteném, és meg tudnék neki bocsájtani. Mert ő, lássam be, nem bűnös, hanem áldozat. Higgyem el, ha nem teszi meg, megteszi helyette más. Ha ő nem hazudik, akkor mások hazudnak helyette. Kevésbé cizelláltan, árnyaltan. Mások nála sokkal otrombábban hazudnának.

Mert, ezt azért ismerjem el, ő tehetséges. Csak most olyan a világ, hogy a tehetség néha rossz célt szolgál. Hazug célt.

Ha tudnám, mennyi álmatlan éjszakája van emiatt. Hányszor van, hogy izzadva ébred. Forgolódik az ágyában éjszakánként.

Rémálmai vannak. Otthagyná ezeket, akiket most szolgál, de nem teheti. Már túlságosan benne van. És kinek segítene azzal, ha látványosan felállna? Csak magának tenne rosszat, de a dolgokon nem változtatna semmit.

Ezért kell őt megértenem, s ezért várja, hogy mondjak valamit. Hogy mi erről a véleményem. Mert amit én mondok, az neki számít.

Segítsek, mert bajban van: nem jön ki sehogyan sem a lelkiismeretével. Ugye, megteszem? Mondjak már valamit, mert nagyon bántja, hogy nem mondok semmit. Mintha ellenségességet érezne a hallgatásom mögött, meg nem értést.

Mondjak már valamit, amivel igazolom, hogy nem tehetett másként.

Jó, akkor mondok valamit. Menjetek az anyátokba! Te, és az összes haszonleső haverod. Húzzatok el az anyátokba! Mind, egytől egyig
.

ITT OLVASHATÓ

A KÖZOKTATÁS MEGVÉDÉSE LESZ AZ ORBÁN-KRITIKUS ELLENZÉK IGAZI ERŐPRÓBÁJA

KETTŐS MÉRCE BLOG - VENDÉG
Vendégszerző: Barkóczi Balázs
2017.04.21.


A kormány legújabb, a gimnáziumi férőhelyek csökkentését célzó rendelettervezete az önmagát újratermelő elit iskolapéldája – kár is erről vitatkoznunk. Arról már sokkal inkább kellene, hogy amíg a munkásosztály gyermekeinek a közoktatásból való kiszorítása ilyen leplezetlenül folyhat, addig a liberális középosztály, és a pedagógustársadalom miért érzi úgy, hogy jobb esetben hallgatásával, rosszabb esetben akár tevékenyen is legitimálni köteles ezt a folyamatot.

Olvasom a HVG-n, hogy egy budapesti, meg nem nevezett „elitgimnázium” meg nem nevezett vezetője bevezetné a csak az „elit intézményekre” érvényes felvételi rendszert. És ha mindez nem lenne eleve sírnivalóan disztópikus, még ennél is tovább megy: véleménye szerint a középiskolai felvételiket egy „központi javítóbrigádnak” (sic!) kellene értékelnie, hiszen személyes tapasztalata szerint számtalanszor előfordult az, hogy a más iskolában tanító kollégák megengedőbbek voltak a tanulókkal, „holott egy jobb helyre tizedpontokon is múlhat a bekerülés”.

Foglaljuk össze az eddigieket! Egy: az „elitgimnázium” vezetője a kormány szegregáló rendelettervezete kapcsán nyíltan kimondja, hogy vannak gyerekek, akiknek „képességeik folytán”inkább kijár a színvonalasabb oktatás, mint más, szerencsétlenebb sorsú társaiknak. Vagyis nem csak elismeri és helyesli a magyar közoktatásban meglévő egyenlőtlenségeket (amik sokszor a tanulók szociális helyzetének, családi hátterének, az oktatáshoz való hozzáférés lehetőségének következményei), de támogatja annak további mélyítését. Kettő: ennek ellenére vannak tanárok, akik indokolatlanul hozzásegítenek gyerekeket ahhoz, hogy részt vegyenek a csak a kiválasztottaknak elérhető képzéseken, és ez az „elitgimnázium” vezetője szerint helytelen.

Az oktatási szegregáció államszocialista időszak előtti reakciós, majd sztálinista gyakorlata ugyanazt a célt szolgálta: a hatalomhoz lojális elit újratermelését. Ha máshonnan nem, hát Mikszáth és Móricz novelláiból fájdalmasan ismerős ez a világ: a társadalmi mobilizáció hiánya, az osztályalapon osztogatott állami pozícióban tespedő dzsentrié. Minden, a tudáshoz való hozzáférés jogát önkényesen megszorító és korlátozó rendelet ehhez a valósághoz visz minket közelebb. Nem csak végletekig mélyíti a már így is meglévő társadalmi szakadékokat, de saját státuszába betonozza be a burzsoá középosztályt csakúgy, mint azokat, akiket a társadalom már régen kivetett magából. Azokat, akiknek gondjaira, álmaira, félelmeire ez a hatalom és ez a középosztály vagy nem rezonál, vagy azokat egy külső ellenségkép megalkotásával az általa meghatározott értelmezési keretek közé szorítja, annak fókuszába a migránst, a cigányt, vagy éppen a brüsszeli bürokratát helyezve Illúzióink ne legyenek: a valódi hatalomhoz még ez a saját státuszában megerősített, újratermelésében biztosított középosztály sem juthat közelebb. Kiváltságos helyzetének hála kifejlődhet benne egyfajta kritikai attitűd, és ebből fakadó ntellektuális felsőbbrendűségébe vetett hite talán ideig-óráig még vigasztalhatja is. Nem árt azonban tudnia, hogy a a hatalom birtokosai gondosan és időben visszanyesegetik majd a számukra kényelmetlenné váló vadhajtásokat...

MINDEN NŐ KURVA

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.04.22.A legsokoldalúbb magyar szó a kurva. Minden olyan nőre rá lehet mondani, aki “nem megfelelően” viselkedik, mert túl sokat és túl okosakat kérdez, túl csinos és nemet mond egy férfinak vagy túl csinos és igent mond egy férfinak.

Ezzel a szóval kezeljük az összes ego-problémánkat, az összes korábbi sérülésünkből eredő fájdalmunkat, ezzel a szóval kezelünk mindent, ami egy nővel kapcsolatban fáj. Az állatnak mondjuk: “rossz kutya” és az asszony-állatnak mondjuk “kurva”.

Olyan sokat mondtuk mi, férfiak, hogy a nők is átvették, a kolléganők, a barátnők, sőt az anyák. Az anyák a saját lányaikra (Palya Bea beszél erről “Exek” című számában). Az anyák a saját lányaikra. Az anyák a saját lányaikra.

egnap kezdődött az I. PolyLove fesztivál az Aurórában bővebb infó, a többszerelmű együttélés ünnepe. Ott voltam a megnyitón és nem lehetett beférni a terembe. Azt hiszem, egy mozgalom kezdődik, egy nagy hullám (nem csak itthon, világszerte), amelynek talán a legfontosabb célja, hogy ezt a sokat emlegetett szót, ezt a “kurvát” elmossa végre.

Hogy egy felnőtt nő többet érjen a társadalom számára egy kisajátítható szexjátéknál, egy gyermekpottyantó-nyílásnál, egy főző-mosó-takarítógépnél. Egy hibáztatható áldozatnál, egy princípium hús-vér hordozójánál...


ITT OLVASHATÓ

PILÁTUS KRÉDÓJA ÉS A NYITOTT TÁRSADALOM

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: ricardo
2017.04.20.


Felele Jézus: Én azért születtem, és azért jöttem e világra, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindaz, aki az igazságból való, hallgat az én szómra. Monda néki Pilátus: Mi az igazság? (János 18, 37-38)

A Soros György által népszerűsített nyitott társadalom koncepciója az osztrák származású Karl R. Popper tudományfilozófustól származik, akinek a totalitárius ideológiák módszertani alapjait támadó A nyitott társadalom és ellenségei című 1945-ös kötete a 20. század egyik legnagyobb hatású műve.

Popper szerint a tudományos állítások hipotézisek. E megfontolás falszifikáció-elméletének folyománya. A tudomány fejlődése evolúciós folyamat: a teóriák szüntelenül megütköznek a valósággal; némelyik kiselejteződik, helyettük újabbak jönnek. A tudomány fejlődése egyfajta próba-szerencse alapon működő korrekció eredménye. Nincs biztos tudás: a tudományos általánosításokat ideiglenesen igaznak fogadjuk el, egészen addig, amíg nincs rájuk cáfolat.

Mindez nem az igazság viszonylagosságát kívánja jelenteni, hanem az emberi tudás elkerülhetetlenül fallibilis természetét. Az emberi tudás korlátolt, és tévedésre hajlamos. „A tudományos tudás messze a legjobb tudásunk; és mégis a tudományos tudás is csak feltételezett tudás”, miként Popper fogalmaz.

Karel Čapek cseh író Pilátus krédója című rövid elbeszélésében Arimátiai József és Pilátus találkozása elevenedik meg. A Jézus holttestét kikérő tanítványnak Pilátus bevallja: mindössze öt katonája elég lett volna elhallgattatni a tömeget, ámde megijedt Jézustól, ezért inkább engedett a hangoskodók követelésnek, és Barabást engedte szabadon.

Mitől rettent meg Pilátus? „Az az ember az igazságról beszélt”! Čapek Pilátusának lelki szemei előtt pedig megjelentek az inkvizítorok, a háborúk, vér és szenvedés. Mert „aki új igazságot teremt, megtilt minden más igazságot”, vélekedik a helytartó. Az igazhitűek „új Barabásokat emelnek vállukra”.

A racionalista ember nem dogmatikus, nem képzeli tévedhetetlen orákulumnak magát, a kritikai diszkusszióban hisz. „Azt hiszem, igazam van, de talán tévedek, és talán neked van igazad, mindenesetre vitassuk meg, mivel így valószínűleg közelebb kerülünk az igaz megértéshez, mintha mindannyiunk csupán ahhoz ragaszkodna, hogy neki van igaza”, jellemzi a racionalista beállítottságot Popper...

A PUSKÁS FERENC STADION IDŐARÁNYOS KIVITELEZÉSÉT NYOMON KÖVETŐ BIZOTTSÁG

SZTÁRKLIKK
- CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.04.21.


Tényleg ez a neve, és maga Orbán Viktor az elnöke. A Nemzeti Ügyek Kormánya pontosan tudja és érzi, hogy mi fontos és mi nem.

Evidens, hogy nincs külön oktatási vagy egészségügyi minisztérium, a környezetvédelem pedig még egy rongyos államtitkárságot se ér, hiszen ezek a jövőt érintő dolgok, nem a pillanat uralását szolgálják, tehát nem fontosak.

Az, hogy majd mikor halnak meg a magyar emberek, és addig mennyire egészségesek vagy betegek, meg hogy majd tizen-huszonpár év elteltével milyen tudása lesz a ma születő magyar gyerekeknek, esetleg hogy a tízezerszám kiirtott fák, bokrok hiányában milyen büdös levegőt kell beszívnunk (és leszünk attól betegek, hogy visszatekerjem az egészségügyhöz), az nem szolgálja sem a közelgő választási kampány sikerét, sem Orbán Apánk labdarúgó-rögeszméjének szolgálatát.

A Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottság annál inkább. Stadiónia erősödik!

Fontos ügyekre fontos posztokon fontos elvtársak ügyelnek. Ott van például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációért felelős kormánybiztos. Meg a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos. Ó, és a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott! Meg az Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos. Ja, és a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló törvény végrehajtásával kapcsolatos, továbbá egyéb, a kultúra és a művelődés szakterületeit érintő eseti feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott.

És ezekből van tízszer ennyi, valamint száznál is több helyettes államtitkár. Kisebb állam, takarékos, plebejus kormányzás, mi? Hogyne, hiszen csakis a fontos dolgokra szánnak külön posztot és apparátust...

HÁNYINGER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.04.22.


M. József tegnap este megünnepelte a kocsmában, hogy eltelt a hét, meg a nap, és jön a hétvége, aminek amúgy semmi jelentősége nem volt, hiszen szombaton és vasárnap csak úgy nem dolgozott, mint hétfőn vagy pénteken. Amióta összeveszett a polgármesterrel, közmunkát sem kapott. Tulajdonképpen hálás volt neki, mert így alkalma nyílt arra, hogy heti egyszer-kétszer elmenjen feketézni, és sokkal többet keresett vele, mint a közös árok-kaparászással.

A péntek este mégis karácsony volt minden héten, hiszen ekkor a haverjai őszintén örültek az eljövendő két napnak, amikor nem csörög hajnalban a vekker, nem ordibál a főnök, és szakad le a kezük a robotban. A péntek este a szabadság volt maga, ellazulás, nők és futball megtárgyalása ordibálva, valamint az Orbán kurva anyjának szidása nagy hangon és teljesen értelmetlenül, viszont következetesen, ezt meg kell hagyni.

Tegnap azonban valami ismeretlen erő miatt túlzásokba estek a nagy lazulásban és a hűsik kortyolgatásában, aminek következményeit M. József most reggel a párnái között nyögte. A másnaposság hullámzott benne a fejétől a talpáig, a homlokát hideg verejtékbe borította, lábai görcsbe rándultak, és az ingamozgás közepén, amikor a gyomránál járt az expressz, olyan öklendezések szállták meg, hogy majdnem kiszakadt a belseje. Ezen csodálkozott, és ez ellen küzdött, kamaszkora óta nem hányt ugyanis, amire nagyon büszke volt.

Vaskos tapasztalatból azt is tudta, ha a hét végét nem akarja ágyban és párnák közt átszenvedni, akkor fojtást kell tenni a gyalázatosra, ezért, amikor a tollas népség jelezte, hogy mindjárt pitymallik, átvonszolódott az ivóba, és szombat lévén nem is az első volt, nagy hanggal már ott ültek a haverjai olajtól iszamos kézzel, ahogy mindig, mint az ország ideális alattvalói. Lesték a tévét, amiben a tegnap estét ismételték. M. József letelepedett, markolászta a fröccsét, amikor a képernyőn föltűnt a nemzet gázszerelője.

Midőn a riporter megkérdezte tőle, hogy is van a dolog Balaton fölvásárlásával, ez a gázszerelő valahová a messzeségbe nézett, úgy mondta: „Nem tudom, én nem vásároltam be semmit.” A kocsma népe egyszerre visított fel és dübörgött, de M. József hallgatott. Az első korty teljesen megkavarta, émelygést érzett, böfögni próbált, de nem sikerült. A riporter rámutatott egy plakátra, amelyen a gázszerelő állott Orbán Viktor társaságában, és rajta a felirat: „Ti dolgoztok, ők lopnak.”...