2017. január 8., vasárnap

SEGÍTS TE IS, HOGY NE FAGYJON MEG SENKI!

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: Átlátszó
2017.01.08.


A rendkívüli hideg halálos veszélyt jelent a hajléktalanokra és azokra, akik nem tudnak megfelelően fűteni az otthonaikban. De többféle módon is segíthetünk nekik.

Magyarországon néhány napja olyan hideg van, amilyenre az elmúlt években nem volt példa. A hőmérséklet egyes helyeken éjszakánként -20 fok körüli, de másutt is nagyjából -15 fok, és nappal sincs nagyon -7 foknál melegebb. Az emberek hőérzete az erős szél miatt még ennél is alacsonyabb. A hideg előreláthatólag jövő hét közepéig marad.

A rendkívül hideg időjárás halálos veszélyt a hajléktalanokra, és azokra is, akik nem tudnak otthonaikban megfelelően fűteni. Segíteni többféleképpen lehet. Néhány közintézmény és vendéglátóhely nyitott ajtókkal várja azokat, akik át szeretnének melegedni, de mi is átkopoghatunk a szomszédba, hogy ellenőrizzük, minden rendben van-e.

Ha pedig hajléktalant látunk az utcán, akkor hívjuk az őket segítő szervezeteket, melyek gondoskodnak az ellátásukról, és (amennyiben hajlandók bemenni) fűtött szállásra kerülésükről...

SZEGÉNYSÉG, SZÁMOLVA ÉS SZÁMOLATLANUL

KETTŐS MÉRCE BLOG - VENDÉG
Szerző: Havasi Éva
2017.01.08.Ösztönösen vagy átgondoltan, érzelmi töltéssel, vagy érzelmek nélkül, de minden ember szókincsében ott van a „szegény” szó. Használjuk a hidegben fagyoskodó hajléktalanra, a szomszédunkban lakó idős betegre, a kiközösített kisgyerekre, anélkül, hogy az értelmező szótárt bújnánk. Döntően ez az oka annak, hogy a végtelenségig vitatkozhatunk azon, hogy hány szegény is van Magyarországon, s hogy nőtt-e, vagy csökkent a szegények száma. Az is igaz, hogy nem elég megszámolni a szegényeket. A szegények számbavétele azonban elengedhetetlen feltétele a társadalompolitikai döntéshozatalnak is, melynek fontos része a szegénység érdemi csökkentése, túl az egyéni jótékonyságon.

„Hányan vannak ma a szegények?”

A kérdés megválaszolásának első lépése a szegénység fogalmának pontos meghatározása, amely a „mérhetővé tétel” követelményének is eleget tesz. Hogy a klasszikus példánál maradjak, még a kavicsok megszámlálása sem könnyű, hiszen először is el kell tudni dönteni, hogy mettől meddig kavics a kődarab? S hogy milyen megfontolásból és milyen módon választom ki azokat a különböző formájú, anyagú, méretű kövek sokaságából? A szegények és nem-szegények szétválasztása értelemszerűen ennél is sokkal bonyolultabb. Még akkor is, ha a Duna-parton kavicsokat gyűjtve, vagy a motyóját szatyorban hurcoló szembejövő embertársunknak egy kis pénzt adva, nem gondolkodunk el rajta. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a ma használatos szegénységszámítási módszerek egyike sem veszi számításba a hajléktalanokat a szegények között. Nem azért mert olyan jómódúak lennének, hanem azért, mert nem értelmezhetőek a szegénység ismérvei az állandó hajlék nélküliekre. Nem köztudott, de még az idősotthonban, börtönben, nevelőintézetekben (azaz intézményi háztartásokban) élőkre sem.

A mai számháborús időkben különösen fontos, hogy a szegénység kiterjedtségére, a szegénység mélységére vonatkozó „hivatalos” számadatokat megértsük, s a csatát ne a fogalmi tisztázatlanság, hanem a szakmai elköteleződés, az ezen alapuló alternatív számításokkal alátámasztott érvek, tények vezessék.

Az Európai Unió előírásainak megfelelően, ma kétféle hivatalosnak tekintett szegénységi adatot számol és publikál a KSH, melyek bárki számára hozzáférhetőek az Eurostat honlapján, nemzetközi összehasonlításban is. Az egyik az ún. „(jövedelmi)szegénységi arány”, a másik az angol rövidítéssel „AROPE mutatónak” nevezett „szegénységi és kirekesztettségi arány”. Ezt számos országban kiegészítik egyéb mutatókkal is, amik így vagy úgy a szegénység abszolút mértékét jellemzik. Ilyen volt Magyarországon a KSH létminimum mutatója is, melyet sokan egyfajta hazai szegénységi küszöbnek is tekintettek. Döntően ez utóbbira hivatkozott a Hivatal, amikor 2014-ben beszüntette ezt a nagy múltú számítási módszert. (A szerző korábbi cikkét erről lásd itt. KM.).

Hogyan mérjük, hogy ki a szegény?

HÁNY FELCSÚTI STADIONT LEHETNE ÉPÍTENI ORBÁN VÁRBELI "DOLGOZÓSZOBÁJÁNAK" ÁRÁBÓL

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.01.07.


Vona és Gyurcsány ismét egymásra találtak.

Nyugi, csak egyet, pimf összeg tehát. Különösen ahhoz képest, hogy Orbán Viktor nemcsak dolgozni fog benne, hanem a vendégeit is ott fogadja. S vendégei közt bizony sűrűn előfordulhatnak olyanok is, akik már jártak a mindenféle posztszovjet sztánok vezetőinek fényűző hajlékaiban is – nos, nyilván meg kell mutatni nekik, hogy ki a fasza gyerek.

A vezetői munkahely hirtelen megugrott költségvetésétől persze az ellenzék egy része is dobott egy hátast.

„Orbán Viktor Várba költözésére eddig 21 milliárd forintot különített el a kormány, amelyhez most újabb 4 milliárd forintot csaptak hozzá csak bútorokra. A miniszterelnök 6 szobából álló luxusrezidenciájába a világ legdrágább bútorai kerülhetnek, egy felcsúti stadion árát ugyanis nehéz lenne másképp bútorra költeni” – áll például a DK közleményében.

Kepli Lajos meg egyenesen ezzel a címmel tartotta meg a Jobbik sajtótájékoztatóját: Kisvasút ne vezessen fel a Karmelita-kolostorhoz?

Meglehet, lenne annyi utasa, mint a felcsútinak...

A KERESZTÉNYSÉGRE HIVATKOZÓ MELLDÖNGETÉS HELYETT MENJ KI A -20 FOKBA ÉS CSELEKEDJ VALAMI JÓT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.01.08....Mióta a Fidesz nevű államvallás nevében az egyháztörvényt önkényesen átírták, mióta kvázi a nem létező kormányprogramjukba emelték a kereszténységre hivatkozó teli torokból üvöltést; mióta mindent a keresztény gyökerekkel magyaráznak; mióta a közpénzt a kereszténység nevében osztják el maguk és csatlósaik között, a híreket a kereszténység nevében hamisítják, a különböző kultúrájú embereket pedig a kereszténység felsőbbrendűségét hirdetve üldözik, gyalázzák; mióta minden kurdarcot a kereszténység hányatott sorsával magyaráznak, mióta a kereszténység nevében osztogatják az elismert egyházaknak járó jutalomfalatokat úgy, hogy a kitagadott renitensektől megvonják azokat, lehetetlen racionális vitát folytatni erről a kérdésről. Hát még külön Kövér Lászlóval.

Az én – és minden bizonnyal sokan mások – fogalmaim szerint az elmúlt nyolc év utáni elmúlt hét év kiemelten Orbán rendszerének államvallássá emeléséről szólt, következésképpen a klasszikus értelemben vett egyház és állam hagyományos összefonódásáról nemigen beszélhetünk. Igaz, ezt elválasztásnak nevezni is fölöttébb nevetséges volna. Nem klasszikus összefonódás ez, hanem valami más. Ami sokkal súlyosabb, nyomasztóbb és károsabb nagyon sok súlyos, nyomasztó és káros történésnél. Akkor főleg, ha időről időre valamelyik ájtatos álkeresztény ráül a napi bullshit-generátorra, és Kövér László gyanánt előadja magát. Mivel most megint a házmester volt a soros valamiért, szeretnék néhány dolgot tisztázni az általa felvázoltakkal kapcsolatban.

Magyarország nem modern demokrácia, ellenben a magyar kormány deklaráltan a modern demokráciák esküdt ellensége. Ezért nem múlhat el politikusi prédikáció, amely ne temetné a – szerintük – döglődő, kereszténységétől elfordult, ateista Nyugat-Európát. Kövér László nagyon pontosan tudja, hogy a világi hatalom jutalmazási rendszerét az egyházakra rákényszerítő gyakorlat – amely önkényesen nevezett ki vallási közösségeket egyháznak és fosztott meg más hasonló közösségeket ettől a státusztól – nincs rendben, hogy ez az egyik legnagyobb görénység, amit a fülkeforradalom hevében sietve keresztülvittek. Ezért fogalmaz sikamlósan, gyáván és hazug módon: természetesen elválasztva, de együttműködve.

Az elismert, baráti egyházak tenyérből etetése, lábhoz szelidítése nem jelent sem differenciált működést, sem együttműködést. Egy dolgot jelent: a lojális egyházak valamiféle hatalomhoz, és a kiemelt támogatással együtt járó társadalmi irányító szerephez juttatását. Amivel egyetlen baj van: kiszolgáltatottá teszi azt, aki ebbe a játékba hajlandó belemenni (márpedig nem kevesen vannak ilyenek), aki egy idő után tagadni kényszerül, hogy egyre kevésbé képes ellátni azt a feladatot, amit rendeltetése okán el kellene. Ha az egyház politikai küldetést teljesít, nincs ideje egyháznak lenni...

A KILINCS ÉVE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Lendvai Ildikó/Népszava
2017.01.08.A kínai asztrológia szerint 2017 a kakas éve. Ez nem tetszik nekem, meguntam a kakasokat. Főleg azt a fajtát, amelyik az országot tekinti a saját szemétdombjának. De unom azt is, ha az udvar szemközti oldalán egymással szemben hangoskodnak kiskakasok, hogy legyen egy akármilyen kicsi, de saját szemétdombjuk. A kakas éve azért se volna ínyemre, mert a kínai horoszkópok azt mondják, az a patkányoknak és kígyóknak kedvez, nekik pedig már éppen elég hosszú ideje jó.

És az is aggaszt, hogy a kakas a jóslások szerint továbbra is „kedveli a pompát” (ezt magam is tapasztaltam), imád tollasodni, viszont utálja, „ha meg akarják fosztani fényes tollazatától”. Ami azt illeti, inkább ő foszt meg másokat tollazatuktól, újságírók esetében tolluktól. Túl a kétes hírű asztrológián, a zoológiai leírások is úgy jellemzik a kakast, hogy az „a birodalmát jelöli ki kukorékolásával”, hierarchiát alakít ki maga alatt az alsóbbrendű kakasokból, és fájdalmas sebeket oszt azoknak, akik ki akarnák billenteni a szemétdomb tetejéről. Nem rokonszenvezem egyik tulajdonságával sem. Pláne azok a kakasok vannak a bögyömben – hogy a témához illően fogalmazzak–, amelyeket kizárólag a kakasviadalokra képeztek ki, a harcon kívül az ég egy világon semmire sem használhatók.

Ezért szomorítana el, ha 2017 tényleg a kakas éve lenne. Ez esetben érteném, a nyíregyházi állatkert dolgozói miért állati ürülékből rakták ki: BÚÉK! De én nem szeretnék… hogy is mondjam szalonképesen… „ürülék”-évet, elég sok minden bűzlik körülöttünk amúgy is. Állítólag a szmog egyik oka is az, hogy sokaknak nincs pénzük tüzelőre. Az erdőből a minap elvitt a rendőr egy napok óta fázó „fatolvaj” asszonyt, így az óvatosabbak PET-palackkal, háztartási hulladékkal fűtenek.

De akkor minek az éve legyen? Jó, a miniszterelnök szerint a lázadásé, de gyanítom, nem ugyanazt tekintjük ellenfélnek. Így megint csak szanaszét, össze-vissza lázadoznánk, ki erre, ki arra, két magyar tán háromfelé is, hiába a legharciasabb kukorikú, mégsem lehetne minket rendesen hadrendbe állítani. Egy online lap azon viccelődik, hogy csak egy újabb adó bevezetésére készítenek fel: „2017 a láz-adó éve lesz”. Na, így meg pláne nincs kedvem a dologhoz...

HÁTTÉR HATALOM: SOROS ÉS A HAVEROK - AZ ÁLLAM ELLENSÉGEI


ÁTLÁTSZÓ - SLEJM BLOG
Szerző: slejmshow
2017.01.07.Folytatódik népszerű államszolgálati magazinunk – a Háttér Hatalom! Ezúttal a Sorosista magyar szervezetek bomlasztó tevékenységének eredtünk a nyomába. Oknyomozó munkánk eredményeként nem csak a háttérhatalom hazai pusztító munkájáról, hanem annak nemzetközi történetéről is átfogó képet tudtunk alkotni!

ITT TEKINTHETŐ MEG

A SZÁMOK KOMMUNISTA CSÖKEVÉNYNEK SZÁMÍTANAK

JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.01.08....A kormány azt állítja, hogy 2,2 százalékos GDP-növekedés volt az elmúlt esztendőben. OK! Nem vitatkozom. Sose hazudtak. Elfogadom.

Ha ebből kivonjuk azokat a tételeket, amiket nem a magyar nemzetgazdaság termelt ki:

a GDP 5 százalékát kitevő uniós támogatásokat,
a GDP 1,2 százalékának megfelelő összeget, amit az elvándorolt munkavállalók utalnak haza családtagjaiknak.
a GDP 1,54 százalékát, amit a külföldi cégek termelnek meg, akkor...?

Tetszik, nem tetszik 2010 és 2016 között a magyar gazdaság termelékenysége mindössze 1,4 százalékkal nőtt. Hogyan csinálták, nem tudom, de a lengyeleknél 10,8, a szlovákoknál 11 százalék volt ez idő alatt a GDP növekedés.

Na most halljam még egyszer, jó hangosan: "Magyarország jobban teljesít!"...

IGAZ MESE ARRÓL HOGY MIÉRT EGYRE SZARABB HELY MAGYARORSZÁG

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2017.01.08.


Évek óta basz az ideg, hogy nem hallgattam az okosabbakra és kihagytam a legjobb befektetést, ami Magyarországon lehetséges volt. Van ugyanis egy csávó, aki már vagy 20 éve elképesztően ügyesen kezeli a befektetői pénzét, aki bízott benne, minden évben nagyon jól járt. Tankönyvek szerint ilyen nincs, de a tényadatok alapján mégis. De aztán egyszer mondott egy fájóan igazat egy szakmai kérdésben, amivel kihúzta a gyufát a Matolcsy-bérenceknél, jól ki is írta magát a nemzeti együttműködésből. Nem túl jelentősnek tűnő, mégis borzasztó és jellemző történet.

Van tehát egy iszonyatosan tehetséges arc, akinek sokan köszönhetnek elképesztő magas hozamokat, mások meg - például én is - rendkívül hasznos gondolatokat, amiket a blogján megír. Most direkt visszaolvastam és mindig korrekt volt, ha valami nem tetszett neki, mindig szakmai alapon kritizált, a politikához soha nem volt köze. Mostanra viszont annyira tele lett a töke, hogy a rendkívül sikeres cégét kiviszi a tőzsdéről.

Miért érdekes mindez? Mert annyira tipikus, ahogy a mi pénzünkön élősködő tehetségtelen senkik viselkednek a kis zsenivel. Zsiday Viktor egy befektetési guru. Nem önjelölt, nem blöffből él, meg lehet nézni, hogy a befektetési alapja (Citadella), meg a cége (Plotinus) mit ért el. Persze büdös spekuláns, mint Soros, de aki ezt mondja, próbálja utána csinálni. A kulcsárok és marcsikák országban nem sokan képesek arra, hogy hosszú ideig nem csak sikeresen, de becsületesen kezeljék sok-sok ismeretlen befektető pénzét.

Amikor a magyar tőzsde állami kézbe került, szinte mindenki optimista volt - mondjuk rajtam kívül (itt háborogtam), de ezt ki nem szarja le. Zsiday leírta, mit vár, majd egy évvel később írt csalódottan arról, hogy lófasz se történt, az állam se segített semmit. Az elmúlt hónapokban beszéltem pár olyan arccal, aki képben van a tőzsdei dolgokról, mind ugyanezt mondta. Mindenki azt várta, hogy ha már az MNB megvette azt a kibekúrt tőzsdét, legalább lesznek olyan szabályozási változások is, amik segítenek rajta, meg a tőzsdén levő tisztességes cégeken. Zsiday, az egyik legsikeresebb tőzsdei cég vezetője volt az egyetlen, aki nyilvánosan vállalta a véleményét erről...

EBBEN A REZSIHARCBAN ELBUKOTT A KISEMBER

INDEX.HU
Szerző: NYILAS GERGELY
2017.01.08.Az elmúlt évek leghidegebb hétvégéje volt Nógrád megye északi részén. A szombat -24 fokkal indult Salgótarján közelében, Hetesen és Karancslapujtőn. A pár nap kemény fagy azonban csak kis kellemetlenség ahhoz képest, amit egy átlagos fűtési szezon is jelenthet ott, ahol a háztartások többsége tűzifával fűt. Ezen a területen ugyanis brutális rezsiharc folyik, amelyet a szolgáltatók, azaz a fakitermelők nyernek.

„Ígérem, senki sem fog megfagyni” – mondta katonás hangon Karancslapujtő polgármestere, mint aki csatarendbe állította hadait tél tábornok szombat reggeli, mínusz 24 fokos támadása ellen.

A vízaknákat ellenőrizték, a szigetelést biztosították, hogy a vízellátás zavartalan legyen, a polgárőrök járják a települést, nehogy a kocsmák valamelyik törzsvendége az út szélén maradjon éjszakára vagy az idős lakók közül bárki fűtés nélkül aludjon el – sorolta a feladatokat Baksa Sándor.

A 700 háztartásból álló, 2860 fős településen 1990 óta alpolgármesterként, bő két éve polgármesterként dolgozó gazdálkodó által irányított önkormányzat már kiosztotta a szociális rászorultság alapján igényelhető tűzifát is, így a leghidegebb napokra senki nem marad tüzelő nélkül.

Ennyi jár, ennyi jut

Karancslapujtő 126 köbméter csertölgyre, akácra elegendő, csaknem kétmillió forintot kapott a Belügyminisztériumtól. Igaz, a meghatározott pontrendszer alapján ennek a duplája járt volna, de ennyi jutott. A köbméterenként 15 500 forintos árat azonban már a településnek kellett kiegészítenie 18 ezer forintra, hogy a fa az erdőgazdaságtól el is jusson a lakókhoz, akiknek azért még így is marad munkájuk: a méteres fákat már nekik kell még kisebbre fűrészelniük. Ezt vagy elvégzik maguk, vagy köbméterenként kétezer forintért megbíznak vele valakit.

Egy köbméter fa egy kisebb házban is legfeljebb egy hónapra elég, de a kiosztott szociális tűzifán kívül Karancslapujtőn három éve a fűtésszezon elején még készpénzzel is támogatják a háztartásokat. 18 év alatt minden gyerekenként ötezer forintot, hetven év felett hétezer forintot osztanak ki, jövedelmi viszonyoktól függetlenül...

MÉG MIELŐTT BIRI NÉNI ROKONAI ELKEZDENÉK A SZŐNYEGBOMBÁZÁST A KOMMENTEKNÉL

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: Boda András
2017.01.08. Még 3.9 milliárd forint kell a miniszterelnök dolgozószobájának belső kialakítására.

Még, igen. 21 milliárd már kellett az épület formába hozásához, az se csúnya, kezdésnek. Égető, piszkosul nagy szükség volt amúgy is erre az egész Várba költözésre: ha jól követem az eseményeket, három minisztérium is felhúz, így aztán már az egész projekt költségvetése olyan 200 milliárd környékén jár, nagyszerű, kitűnő, hölgyeim és uraim, bőségesen elértük azt az álomhatárt, ami fölött egyszerű magyar halandó képtelen az értelmezésre.

Ha az utcán kilopnak valaki zsebéből kétezer forintot, azt mindenki megérti az esti Kék fényben: kétezer forint, a kurva anyját, na, ilyet láttunk már, legutóbb negyedikén, amikor a Bélának megjött a számlájára, és megadta az adósságát a Karesznak. Ő normál esetben nem vesz ki a falból – fialtatja a pénzét, azt szokta mondani, meg azt, hogy ő már most sokkal jobban él, mint valaha is élt és élni fog, és az idén nem 0.6 százalékos, hanem azonnali hatályú miniszterelnökúri rendelettel 0.9 százalékos lesz a nyugdíjemelés. Az az ő esetében… kiszámolja fejben, majdnem 750 forint, arra költi, amire csak… na jó, hát ami kijön belőle, az se kevés ám.

Szóval 200 milliárd: szegény Biri néni addig hallja/érti, hogy kétszáz – a többi nem létező égitest. Lényegében mindannyiunknak ugyanaz amúgy, még mielőtt Biri néni rokonai elkezdenék a szőnyegbombázást a kommenteknél. Én például 200 milliárdot nagyjából 1.25 millió hónap alatt keresnék meg, fényevéssel, padon alvással, olcsó kínai bálás benzinnel. Az százezer év meg egy pici, ha jól számolok – oké, nincs sok gondom, már amennyire érzem, de hát annyi időm azért lehet hogy már nincsen…

Szóval arra vezette rá valaki a vezércsillagokat, hogy érdemes felfoghatatlan összegeket ellop áldozni a nemzet, a középosztály és a nép állapotának még alaposabb feljavítására, na, nem mintha szükség lenne rá. Remek kis nép ez: jól elvannak például egymás megfigyelésével, feljelentgetésével, és más hasonló szórakozásokkal.

3.9 milliárdért újítják fel a dolgozószobát a karmelita kolostorban. Most olvasom az egyik szóhordó fiútól, attól a nyílt tekintetű, kicsit heges baltaarcú pajtitól, hogy nincs itt semmi látnivaló, haladjunk szépen tovább. Ő így beszélt: Orbán Viktor dolgozószobáját Tisza István korábbi miniszterelnök »közismerten puritán berendezésű«, ma Debrecenben található dolgozószobai bútorainak másolataival alakítják ki, így »semmilyen különleges beruházásra nincsen szükség«.

Ja, szóval akkor ez a puritán, rendben, vettem az adást – kicsit belém nyilallt, mi lesz akkor, ha netán beleszagolnak a luxusba… áh, ne fessük már az ördögöt a falra… Mekkora lehet az a szoba? Az enyém például, az egyetlen, 18 négyzetméter, és bőven elférek benne. Jó, nem kívánhatom, hogy putriban lakjon, az övé legyen tízszer ekkora, akkor az száznyolcvan kvadrát – négyzetméterenként jut 2 millió 180 ezer forint. Annyiból azért már szépen ki lehet tapétázni, kesztölcivel, teszem azt, itt vidékütt legalábbis elég simán megvan...

ARANY-EMLÉKÉV

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.01.07.


Tetszettek hallani, már megint mit művelt ez a mi csavaros eszű, aranyos Matolcsynk? Habár, az nem teljesen biztos, hogy ő maga művelte, az a biztos, hogy az MNB, viszont nem hinném, hogy ott bármi is történhet az ő tudta nélkül. No, de hogy térjünk a tárgyra: elpasszolta a zaciban a családi ékszereket, mint kezdő lovis az ötödik futam előtt. És még az sem biztos, hogy tuti a tippjük.

Persze, ez nem történhetett hirtelen felindulásból, ehhez az ország vezetésének engedélye is kellhetett – ha ugyan nem egyenesen az ő felkérésükre történt a tranzakció. Habár, ki tudja, mire adtak ők utasítást, és azt ki hogyan értelmezte. Elképzelek egy párbeszédet a Miniszterelnöki Hivatalban:

– Gyurikám nincs pénzünk, az ünnepek mindent elvittek. Adj egy kisebb összeget!
– Nincs, miniszterelnök úr, a kassza is üres.
– Döglök meg egy sörért… figyelj, ugorj le, add el az Arany-összest a Múzeum körúton, pár sör csak kijön belőle.

Egy óra múlva.

– Na, így már elviselhetőbb. Mennyit kaptál, Gyurikám?
– Olyan harmincnégy milliárd forintot.
– Mennyit??? Hát mit adtál el, te szerencsétlen?
– Amit mondott a miniszterelnök úr.
– Az Arany-összest? Nem hittem volna, hogy ötezernél többet kapsz érte, még így, emlékévben sem.
– Arany-összest? Dehogy is! Az összes aranyat!

Mondjuk így is lehetett, másképpen is, lássuk magát a hírt.

„Novemberben még volt 110 millió eurónyi (34 milliárd forint) aranytartaléka az országban, mostanra már nincs. A Magyar Nemzeti Bank megszabadult tőle.

A teljes lenullázásra húsz év óta biztosan nem volt példa, az ezt megelőző adatok nem érhetőek el.

Az aranykiárusítást a Portfolio vette észre, amikor utánanéztek, mitől estek az év végére 767 millió euróval 24,384 milliárd euróra Magyarország nemzetközi tartalékai.
Hogy miért adták el Matolcsyék az összes aranyat, annak nincs indoklása. Annak pedig különösen nincs, hogy miért akkor, amikor 10 havi mélyponton 1150 dollár körül járt az árfolyam. Az MNB elmúlt évei pont nem arról szóltak, hogy pénzszűkében lenne, és hirtelen üzletelésekre kényszerülne.” (444)

Hát ez azért érdekes. Főleg, hogy miután a napi sajtó beszámolt az esetről – mondjuk az MTI még most sem említi, de hát nem pultoslány az MTI, hogy mindenről tudjon – az MNB még külön levében meg is magyarázta, mi történt.

„Azt írják, hogy nem igaz, hogy eladták volna az aranytartalékot: a pontos megfogalmazás szerintük az, hogy „a korábbi betéti jellegű aranyra szóló követelés helyett az MNB arany-deviza swap ügylet keretében fekteti be az aranytartalékot, azaz derivatív jellegű aranyra szóló követelése jelenik meg”, ezt pedig az MNB mérlegében máshová írják be.”

Ja, az úgy mindjárt más. Egyszóval nem eladták, hanem befektették egy swap-ügyletbe. Azt szabad. Dehogy szabad különben, gondoljunk csak bele, mi is ez a tranzakció. Van nekem X mennyiségű aranyam. Ennek Y az ára jelenleg. Mármost vagy nincs pénzem, vagy spekulálni akarok, de odaadom a zacisnak ezt a kis smukkot, aki figyelembe veszi a piaci árakat, a saját hasznát, a dátumot és az éves középhőmérsékletet, levonja belőle az unokahúga kocsijának forgalmi rendszámát és a Duna vízállását Mohácsnál, aztán ad nekem egy valamikor lejáró zálogcédulát és egy méltányos kölcsönösszeget. Ami természetesen nem azonos az arany reális értékével, sőt: ez egy kölcsönszerződés, szigorú feltételekkel. Ha kiváltom időben, akkor újra enyém az arany, ha nem, az övé marad. Nekem most, momentán lesz pénzem, ha okosan forgatom, visszakaphatom a zálogtárgyat is, ha nem, akkor meg ő jutott olcsón aranyhoz. Egyszerű ez, kérem.

Az MNB esetében is ez játszódik le, azzal a megszorítással, hogy amennyiben az arany világpiaci ára emelkedik, akkor ez a swap-üzlet, vagyis zálogtranzakció haszonnal fog járni, ha csökken, akkor deficites lesz. Mármost egyetlen zálogos sem olyan hülye, hogy maga ellen spekuláljon, tehát ha mi kaptunk pénzt az aranyunkért, akkor jó esetben is stagnálás várható a világpiacnak ebben a szegmensében, rossz esetben átadnak negyven új aranybányát valahol Afrikában és nekünk – visszafizetés esetén – lesz drágán olcsó aranyunk.

Ez a helyzet, aranyoskáim. Ez egy kockázatos befektetés volt, nem egyéb...

KÉT UNIVERZUM

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.01.07.Ezt írta valaki most egy kommentben, egy cikknél, hogy olyan ez az egész, mintha két univerzum lenne egymás mellett. A távolságok lassan tényleg csak így mérhetők.

Tényleg. Ami felfoghatatlan, mert egy országról beszélünk.

Az egyik univerzumban a mínusz 15 fokos hidegben a futballpályák fűtése a legfontosabb. A másikban az, hogy ne fagyjanak meg az emberek. Ott milliárdokba került a kazánház is, ami a pálya fűtését adja, emitt a szétégett kályhák minden résén ömlik a füst, ha sikerül végre begyújtani. Ott megnyomnak egy gombot, hiszen ezekhez a futballpályához a legmodernebb technika jár, és már melegszik is a víz a csövekben. Emitt előbb fát kell szedni, akácjövéseket, majd hazahúzni a kukában, feldarabolni kisebbekre, és szárogatni, hogy meggyulladjon végre. Ott nyilván az az öröm, ha látszik, hogy leolvad a hó a pályáról, ahol fűtik, emitt meg az, ha csuklónyi vastag akácot sikerül kivágni, hazavinni úgy, hogy nem kapják el közben.

Nem egy univerzum, csakugyan. Az egyikben állítják, hogy minden rendben az oktatásban, mindenki, aki azt állítja, hogy nem, hazug áruló, a másikban a szülők visznek be hősugárzót, hogy ne 17 fokban üljenek a gyerekek a tanórákon. Az egyik szerint az ország kórházai tökéletesen betöltik funkciójukat, korszerűek, nincs már sorban állás a műtétekre, semmi gond, a másikban viszont többnapos halottat találnak a mosdóban, és halálesetek sorát okozzák a fertőzések.

Az egyik szerint élen járunk Európában a foglalkoztatással, cél a teljes foglalkoztatás, amit nincs kétség, hamar el is érünk majd, a másikban a közmunkán tengődő emberek tömege azon retteg, hogy azt hallani mindenfele, kevesebb embert hívnak majd be, és más lehetőség nincs a környéken. Az egyik felében az a kérdés, hogy milyen bútorzat legyen a milliárdokból az elvárásuknak megfelelő irodában, ahol nagyon fontos volt a Dunára néző erkély is, a méltó kilátás miatt. A másik felében a legfontosabb, mivel tudnák befedni a kitört ablakot, hogy ne fújjon be a szél.

Hosszasan folytathatnám, az élet minden területét érintve.

Most nyilván megint sokan azt mondják: na és, mindenhol vannak gazdagok, és szegények. Így volt, így van, és így is lesz, mindenhol a világban. Csakhogy itt nem gazdag-szegény viszonylatokról van szó, hanem az állam funkcióiról. Az adófizetők forintjainak a felhasználásáról, a hangsúlyokról. Ami tényleg olyan végletes lett, mintha két univerzumban élnénk.

Tegnap hazafele jöttem a vonaton. A vonat nyolcvan perces késéssel indult, persze, a hideg, tudom, arról nem tehet senki, a MÁV-nál is minden tökéletesen működik. Dolgoztam a vonaton közben, egyeztettünk telefonon a kollégáimmal, hogy sikerült-e szétosztani a tüzelőt, amit az adományozók támogatásaiból vehettünk. No meg, mindig velem van ilyenkor a laptopom, egy pesti út normál esetben is hét óra nekem oda-vissza, ki kell használnom az időt. Az meg volt most bőven.

Az egyik állomáson népes csapat szállt fel a vonatra. Férfiak, cigányok, zömük fiatal fiú, nagy pakk mindegyiknél. Oda, arra a részre szól a jegyük, ahol én is ültem. Mellém is került egyikük, a pakkját begyömöszöli a lába alá, alig fér el, nekem is arrébb kell húzódnom. Nagy hanggal beszélnek, többet cigányul, kevesebbet magyarul. Aztán, egyszer csak, mikor dokumentumot váltok, és megjelenik a képernyő-pihentető fotó a gépemen, rácsodálkozik a mellettem ülő: né, egy cigánytelep…. Mondom, igen, az. Mind odasereglik. Hol van ez? –kérdezik. Válaszolok, beszélgetni kezdünk. Kérdezem, hova valók. Mondják a falut, van ott ismerősöm, egy cigány lelkész, mondom a nevét, hitetlenkedve néznek össze: nézzétek már, ismeri a Józsit!

Kérdezem, merre jártak. Dolgozni voltak. Egy húsüzemben. Hatszáz forintos órabérért, disznókat bontottak szét. Vállaltak 12 órát is, keresni akartak. Mégis két nap után hazamennek. Kérdezem, bejelentették-e őket. Mondják, igen, napi bejelentés volt. Mesélnek a szállásról, ami nem embernek való volt. ( A nagy pakkokban párna, takaró volt, azt vinniük kellett.). Arról is, hogy mennyire hajtották őket… pedig dolgoztak nagyon, volt már tapasztalatuk sokuknak, milyen szalag mellett dolgozni. Ha kimentek wc-re, arra az órára már csak négyszáz forint járt. Hajtották őket rettentően, több vezető állt mellettük, figyelték minden mozdulatukat, és kiabáltak is velük. “Nem úgy bántak velünk, mint az emberekkel”. -mondja egyikük.

Szólni nem lehetett, akinek nem teszik, mehet. Ukránok is dolgoztak ott, sokan. Azok még kevesebbért is dolgoznak. Azoknak jó az a szállás is. Azok nem szólnak semmiért...

PARANORMÁLIS INGATLANSZAKÉRTŐK


NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.01.07.„A Cinege utca és a Csipke utca sarkán látsz egy kalotaszegi kaput. Megnyomod a csengőt, bemész. Öt gyereket találsz, egy kedves asszonyt, szerény villát. Ha csak ezt látnám, a személyes környezetet, nekem elég lenne, hogy lássam azt is, lakója mit gondol az életről, a jövőről.” (Makovecz Imre, 2010. március)

„Tuzson Bence leszögezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Cinege úton lakik, ahonnan nem költözik sehová.” (Megalapozatlan a hír a Miniszterelnökség Várba költözéséről)


Próbálja csak meg valaki a gyakorlatban is kipróbálni a mérgében megboldogult Makovecz Imre szíves ajánlását. Lassan, óvatosan közelítse meg a Cinege utca és a Csipke utca sarkán szerénykedő villát, aztán kezdje el nyomkodni a kalotaszegi kapun található csengőt. Még feleszmélni se lenne ideje, máris a földre teperve találná magát. Öt, állig felfegyverkezett gyerek hancúrozna rajta pajkosan, abból a célból, hogy kedvesen ártalmatlanná tegyék őt. Ki tudja mennyit lehet manapság kapni egy ilyen csengőnyomogatási kísérletért, ha azt a bíróság szíves-örömest, terrorcselekménynek nyilvánítja? Legkevesebb tíz évet. Ennyi bőven elég lenne mindenki számára, hogy ő is belássa, a ház lakója mit gondol az életről, a jövőről és a paranoiáról.

Ráadásul még azt sem lehet pontosan tudni, hogy egy adott időpontban Mészáros Lőrinc éppen melyik szerény gabonatárolójába kell annak becsengetnie, aki a miniszterelnökkel szeretne parolázni, és bókolni az említett kedves asszonyka főztjének. Ilyen, kissé bizonytalan tulajdonosi háttérrel rendelkező, de szigorúan őrzött objektumból van egy rakás mindenfelé. Hivatalosan ugyan nem léteznek, de akit érdekelnek a paranormálisan viselkedő ingatlanok, az járjon utána a kérdésnek. Hivatkozzon nyugodtan arra, hogy Makovecz Imre küldte őt, egy hétvégi szeánszon való találkozásuk alkalmával.

Nem lesz könnyű feladat Orbán Viktor nagyjából 30 milliárdba kerülő „nem költözését sehová”, mint puritán cselekedetet beállítani, de kellő elszántsággal minden sikerülhet. Kivéve egy jól védett kalotaszegi kapu csengőjének megnyomási kísérletét.

Orbán Viktor túlzásba vitt szerénysége kezdi megközelíteni a 2006-ban váratlanul elhunyt Saparmyrat Ataýewiç Nyýazow Türkmenbaşy-ét.

Tuzson Bence, aki a foglakozására nézve kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, valami olyasmit is elárult puritán jellegű telefonbeszélgetése során, hogy „Orbán Viktor dolgozószobáját Tisza István korábbi miniszterelnök »közismerten puritán berendezésű«, ma Debrecenben található dolgozószobai bútorainak másolataival alakítják ki, így »semmilyen különleges beruházásra nincsen szükség«.” Egy kis glettelés imitt-amott, a randa foltok eltüntetése, néhány műanyag tipli a falba, a vízcsapok megbőrözése, pár konnektor felszerelése, új villanykapcsolók beszerzése. Talán ilyesmik...

LIGETVÉDŐK: A RENDŐRSÉGET POLITIKAI KÉZIVEZÉRLÉSRE KAPCSOLTÁK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.01.07.A környezetvédő mozgalom szerint a táboruk nyári felszámolásánál az üzleti szempontok erősebbek voltak, mint az állampolgárok tiltakozáshoz való joga.
Múlt év július 6-án a rendőrség felszámolta a volt Hungexpo-telken a Ligetvédők Táborát. Ezután a tábor előtt békés demonstráció kezdődött, az emberek leültek a földre, ezzel tiltakozva a tábor felszámolása és a Liget Projekt ellen.

A rendőrségnek ahhoz, hogy a munkagépek be tudjanak jutni a volt Hungexpo-telekre, el kellett távolítania a Ligetvédőket.

Több felvételen is lehetett látni, hogy a rendőrség sokszor nem tud dönteni, hogy mi lenne a helyes és a kigyúrt, kopasz verőemberektől kapja az utasításokat.

A történetnek két furcsa eleme van:
  1. A rendőrség úgy kezdte el feloszlatni a tüntetést, hogy nem is mérlegelte igazán, a Ligetvédők alkotmányos jogai, vagy az Ingatlanfejlesztő Zrt. üzleti érdekei a fontosabbak-e. Azóta is, minden konfliktushelyzetben a rendőrségnek ugyanezt kell mérlegelnie és láthatóan mindig az üzleti érdekek mentén dönt.
  2. A Ligetvédők ellen indultak eljárások, a kigyúrt verőemberek erőszakossága nem érdekelte a hatóságokat, sőt, a hatóságok bizonyíthatóan működtek együtt a verőemberekkel.
Ezért a Ligetvédők azt állítják: a rendőrség részrehajló az esetükben és politikai megrendelésre cselekedett.

Különösen élesen mutatkozott meg a történet Sebestyén Eszter ügyében, aki a földre szerette volna fújni az „Itt például jól nézne ki egy fa”-feliratot, a rendőrség pedig berángatta az autóba és úgy állították elő, mint egy körözött bűnözőt.

A Ligetvédő aktivisták ellen 91 esetben indult szabálysértési eljárás. 30 esetben a bíróság felmentette a Ligetvédőket. (Nemrég írtunk például Attia Rita ügyéről, akinek az esetében 75.000 Ft pénzbírságot váltottak 15 nap elzárásra. A bíróság végül saját hatáskörben a rendőrség által kezdeményezett eljárást összes jogkövetkezményével együtt megszüntette.)

Rengeteg ügy azonban még hátravan:

HAGYJUK MÁR A BORRAVALÓT!!

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.01.07.


Hagyjuk már el a borravaló intézményét!- Itt most kommentcunami lesz pro és kontra. Nem is baj, hiszen a témát lehet így is és úgy is vizsgálni. Értem, hogy bizonyos szakmákban ebből élnek, csak nem akarom elfogadni. Én most felhasználói oldalról fogom megírni erről a saját véleményemet és biztosan nem tudom teljesen körbejárni a témát. Az biztos, hogy nem szeretném senkinek az életminőségét rontani. Nem szeretnék senkit megbántani. Egyszerűen a jelenségről, tapasztalataimról szeretnék beszélni, és elfogadom, ha neked més a véleményed erről!

A borravaló eredete írásos elbeszélések alapján egészen 1509-ig nyúlhat vissza, amikor egy német kézműves oktoberfest_2009_29.jpg"ivópénzt" (trinkgeld) kért az egyik vásárlójától. Egy másik fennmaradt legenda szerint a trinkgeld létjogosultsága, hogy a felszolgálóknak is járt mindig egy pohárkával a vendég kontójára. Akárhány történetet néztem meg, mindig egy mitizálás köré épül a borravaló legendája. Az szinte bizonyos, hogy a faluk helyi kultúrházából (kocsma) indult világhódító útjára a ma ismert borravalózás. Fontos megjegyezi a mai tudásunk és felfogásunk tekintetében, hogy az előző évszázadokban még nem volt megalázó dolgozni, felszolgálni, kiszolgálni. Nem egyfajta kompenzáció volt a borravaló, hanem egy igazán emberi cselekedett, aminek burkolt célja volt. Ez a cél pedig egyértelműen a "buli" és a "hangulatfokozás". Azért kaptak a pincérek "trinkgeld"-et, hogy ők is jobb hangulatba kerüljenek, együtt pörögjenek a bulival. Az sem volt hátrány ha a jellemzően női felszolgálók a megfelelő állapotba kerültek egy könnyed kettyintés reményében.

Én nem szeretem vásárlóként a "kell" és az "illik" indoklásokat! "Kell adni borravalót", "illik borravalót adni". Úgy érzem, hogy kényszer, miközben én nem erre akarok befizetni. Ha rendelek egy pizzát vagy elmegyek az étteremben, akkor ki kell!!! fizetnem a számlát. Azért kell kifizetnem, mert fogyasztottam. És azért fogyasztottam, mert ezzel a céllal mentem az és foglaltam helyet!
A pincérnek pedig ki kell engem szolgálnia (ez nagyon csúnya szó), azaz fel kell vennie a rendelésemet és az ételt kihozni. Neki ez a munkája, erre jelentkezett! Milyen étterem lenne az, ahol vannak fizetett pincérek, de azok nem hajlandóak felvenni a rendelést? Akkor most nekem tesz bárki szivességet azzal, hogy kihozza a kaját, amiért én fizettem? 

A futár nekem tesz szivességet azzal, hogy elhozza vagy elviszi a terméket, levelet? A taxis nekem tesz szivességet, mert elvisz A-ból B-be? És ezt a végtelenségig lehetne sorolni. Érdekes módon csak bizonyos szakmában "illik" és "kell", de például a bölcsödei gondozónőnek, aki napi 8-10 órában neveli a gyerekedet minimálbérért, annak nem "illik" és nem "kell" borravalót adni. Nekik nyilván nincsen szükségük arra, hogy megéljenek. De a pizza az egy másik dolog! Ott "illik" és "kell", mert a pizzafutár is ember... persze a bölcsödei gondozónő az nem ember...

NINCS OLYAN VISEGRÁDI ORSZÁG, AMELYIK NE ELŐZNE MINKET

LENDVAI ILDIKÓ BLOGJA
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.01.08.Elmúlt Vízkereszt, ha idén a víz jéggé fagy is - olvasom, hogy még a román ortodox egyház 170.000 palack szenteltvize is megfagyott. Ez nem változtat azon, hogy kezdődik a politikai évértékelők, évkezdők szezonja.

Majdnem olyan jó, mint egy farsangi jelmezbál, mindenki másképp öltözteti fel a mondandóját, bár jelmezverseny helyett inkább abban folyik a vetélkedés, ki milyen jelzővel ruházza fel az előttünk álló esztendőt.

Csak azt tudom biztosan, hogy 2017 madártani szempontból a "tengelic éve" lesz, a bájos, színes tollú madárka nyerte el "az év madara" címet. A másik állati hír, hogy idén is lesz teve-szépségverseny Abu Dzabiban. Szegény tevék annyira randák (és még köpködnek is), hogy nem irigylem a zsűrit.

Bár bizonyos rokonságot azért érzek a tevékkel. Nekünk is van púp a hátunkon. A köpködés sem teljesen idegen közéletünktől. Ezért örültem, amikor az ígéretes baloldali online folyóirat, az Új Egyenlőség köpködés helyett adatokkal mutatta be, milyen púpokat cipelünk magunkkal tovább a tevék béketűrésével az új esztendőbe.

Nemcsak púp meg púp a világ persze, van jó is, pl. hogy évek óta nagyjából rendben van a költségvetési egyensúly, és csökkent az államadósság aránya a nemzeti jövedelemhez képest. Bár itt érdemes megállni egy percre: az arány csökkent, a forintösszeg nőtt, a 2010-es 20.420 milliárd forintról a 2016-os 25.393 milliárd forintra. De ne trükközzünk, volt azért infláció is. A nemzeti össztermék -akkor most számoljunk dollárban-. 2004 és 10 között összesen 15 milliárd dollárral nőtt, 2010-től 9,4 milliárd dollárral. Mindenki sokat dolgozik, valahogy mégsem létszik országos szinten a jobban teljesítés.

Az igazi púp a hátunkon nem is ez, hanem az, ami az emberi életviszonyokat, mindennapi életünk minőségét érinti. Az ENSZ a "humán fejlettség" kategóriában összegzi a várható élettartam, az iskolázottság, az életszínvonal mértékét. Ebben a válságos 2010-hez képest is 8 helyet zuhantunk vissza az országok ranglistáján, nincs olyan visegrádi ország, amelyik ne előzne minket...

KIS MOZGALOMTÖRTÉNET: ZÖLDEK A RENDSZERVÁLTÁS UTÁN, ÁLLAMSZOCIALIZMUSTÓL ILLIBERALIZMUSIG

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Papp Réka Kinga
2017.01.07.


A magyarországi zöldmozgalom rendszerváltás utáni történetében a kezdeti amatőr lelkesedést fokozatosan váltotta fel a professzionalizálódás. A kora kilencvenes évek sarus-tarisznyás, madármentő, szemétszedő, faültető zöldjei rá sem ismernének a mai szakpolitikusokra és menedzserekre – ha nem ők maguk járták volna be ezt az utat.

A kilencvenes években számos külföldi, tengerentúli forrás is beáramlott a hazai civil szektorba, és kiépült ezek kezelésének intézményrendszere, amely nagyon tudatosan építette és gondozta a maga közegét. A kezdeti térnyerést követően azonban már ’98-tól megindult a frissen szerzett jogosítványok korlátozása. Mára, előbb a neoliberális, utóbb az illiberális politikai trendeknek és több szakmai irányváltásnak köszönhetően a mozgalom erősen szakosodott, jelentős szakmai kapacitásokat mozgat, de csekély a társadalmi beágyazottsága, és nagyon erőforráshiányos.

A szűken értelmezett tevékenysége mellett ez a mozgalom kitermelt egy köztársasági elnököt, egy azóta beszántott ombudsmani hivatalt, valamint három politikai pártot, amelyből kettőnek jelenleg is van parlamenti képviselője. Ezek a pártok maguk is jelentős nehézségeket okoztak a mozgalomnak, de következetesen képviselik a zöld agendát, különösen a helyi, önkormányzati szinteken. Mindezek ellenére a zöld ügy összességében és általában defenzívában van. Esettanulmányként érdemes megvizsgálni az egyik legszélesebb spektrumú szervezet, a Védegylet Egyesület történetét is...

ÉS MOST JÖN AZ, AMIKOR ROHADJON MEG AZ EGÉSZ ORSZÁG ÍGY, AHOGY VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.07. 


Hír – 10 percig – a médiában, annak is inkább a bulvár vonulatában, hogy a rendőrség is beszállt a népmentésbe, tekintettel a nagy hidegre. Ennek örömére sorra jelennek meg a police-hun a hírek, hogy fát vágnak, havat lapátolnak a rend éber őrei. Ezek közül a hírek közül emelkedett ki a szívfacsaró történet a gyalog botorkáló 53 éves nőről, akit hazakísértek a rendőrök és azt tapasztalták, hogy a lakásban pont olyan hideg van, mint a lakáson kívül, ráadásul kiderült, hogy a nő napok óta nem evett, mert sem ételre, sem tüzelőre nincs pénze. A rendőrök mentőt hívtak és ezzel megmentették az asszony életét. Miközben éljen és szép volt, lenne néhány kérdésem.

És? Mi lesz holnap? Mi lesz a jövő héten? A nőt ki fogják engedni a kórházból. Addigra lesz pénze kajára, tüzelőre? Akkor nem fog pont úgy éhezni és fázni, mint most? Erről ugatok évek óta. Hogy ilyen márpedig nincs, nem lehet egy civilizált országban. Lehet – van is és lesz is – szegénynek, vagy gazdagnak lenni, de megfagyni, éhendögleni nem lehet. Az a nő 53 éves. Belegondolt valaki, hogy még mennyire fiatal? Még több, mint 10 éve van a nyugdíjig. Vagyis a nyugdíjkorhatár eléréséig, ha megéri. De miből is lenne nyugdíja, amikor most sem tud megélni? Nyilván munkája sincs.

És tudom, most jön az, hogy miért nem tanult, vagy most miért nem képzi magát. És most jön az, amikor rohadjon meg ez az egész ország így, ahogy van. A nagyképű, empátiát nyomokban sem mutató barmokkal, a kormányon harácsoló korrupt gazemberek feneketlen zsebű pereputtyával, a semmihez nem értő, emberségnek a nyomát sem mutató vezetőkkel, a töketlen ellenzéki pártokkal, a mindent leszaró, csak a kényelmes kis pozíciójukat féltő élősködőkkel, akik a fűtött parlamenti termekből nem látnak el a valóságig.

Az ország egy része – mégpedig marhára nem a tehetősebb része – próbálja életben tartani az ország másik, még náluk is nyomorultabb helyzetben lévő részét. Hogy miért nem tanult ez a szerencsétlen nő (és a többi, kilátástalan helyzetben lévő ki tudja hány nő és férfi) és ha akkor nem tanult, most miért nem pótolja? Egyrészt mert csak. Mert nem mindenki elég szorgalmas, nem mindenki elég okos, nincs meg mindenkinek a lehetősége a tanulásra. És akkor? Ők pusztuljanak? Elárulom, hogy nincs egyetlen egy olyan ország sem, ahol mindenki magasan kvalfikált szakember lenne. És nincs olyan emberi, de még isteni törvény sem, hogy aki nem diplomás, az dögöljön halomra.

Aki már ilyen helyzetbe került, hogy 53 éves (de lehet 43, vagy 63 is, tök mindegy), nincs munkája és nincs megélhetése, az kösse fel magát? Vagy az sem kell, mert elég, ha lefekszik a saját otthonában 2017 januárjában? Hol a kibaszottul gyenge állam ilyenkor? Mert az állam gyenge, hiszen egyetlen feladatát sem teljesíti. Itt csak a korrupció, a cinizmus, a pofátlanság és a közöny erős, de az legalább nagyon. Ha lenne, ha működne a normális állam, akkor ez a nő egészen egyszerűen nem kerülhetne ilyen helyzetbe. Akkor lenne megfelelő képzés számára, aztán lenne megfelelő munka. A megfelelő képzés pedig nem az, amikor napocskákat kell rajzolni, hanem ami szakmát ad. És nem úgy kell a képzést megvalósítani, hogy a szerencsétlennek, aki ennivalót sem tud venni, be kelljen buszoznia a városba és ott kelljen bohóckodnia felnőtt fejjel egy tanteremben, ahol semmihez sem értő, de jó kapcsolatokkal rendelkező emberek tanítják őket a semmire, baromira sok pénzért...

MIÉRT OLYAN USZODÁT ÉPÍTETTEK NEKÜNK 50 MILLIÁRDÉRT, AMI ÚGY NÉZ KI, MINT EGY LEHANGOLÓ PARKOLÓHÁZ

444.HU
Szerző: Szily László
2017.01.06.


Sokszor kell átmennem az Árpád-hídon, ezen felül a közelben van ladikom a Dunán, így épültében sokszor és sok szögből láttam a világbajnoki uszodát, pontosabban annak leglátványosabb, Duna felőli nézetét. Azóta álmélkodom, amióta elkezdett kibontakozni a végleges formája: sokáig egész egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy valami, ami ekkora összegből és ennyire szem előtt lévő helyre épül, hogyan lehet ennyire fantáziátlan, nehézkes, béna és szomorú. Biztos voltam benne, hogy amit látok, az csak valami belső mag, ami köré legalább felhúznak legalább egy könnyűszerkezetes héjat. De persze nem, a ronda mag maga az uszoda. 

A legrosszabb az benne, ami a fotókon és videókon nem is érzékelhető. Az, hogy mennyire nagy épületről van szó. Ez a pláza-csűr-parkolóház egyszerűen gigantikus. Olyan mellbevágó a tömege, hogy az, ha lehetséges, még jobban felerősíti az ordító hibáit.

A nagyközönségnek elsőként beadott kamu látványterv négy évvel ezelőtt legalább szerény volt: ha már nem találtak ki mást azon felül, hogy nagy vonalakban lemásolták a Zaha Hadid-féle londoni olimpiai uszoda rájára vagy Pringles csipszre hajazó alapformáját, a falakat legalább átlátszónak tervezték. Ez egyfelől élettel és természetes fénnyel töltötte volna meg a steril uszodabelsőt a későbbi mindennapi használat során, másfelől csökkentette volna a jókora tömeg nyomasztó hatását. A könnyed üvegfalak eleve jobban illettek egy strandfürdőhöz, mint a később elkészült változat...

BESZÉLJÜNK AZ ANTISZEMITIZMUSRÓ


ÁTLÁTSZÓ - SLEJM BLOG
Szerző: slajmshow
2017.01.04.Vegyél TV-t, legyél Andy! Támogasd a videóink elkészítését és a közösségszervező munkánkat havi 5 dollárral - részletek az alábbi oldalon: https://www.patreon.com/slejmshow

December 31-én zsidózva kergettek el egy budapesti étteremből. Mi történt pontosan? Milyen veszélyei vannak az antiszemitizmusnak - egyáltalán, kell-e erről beszélni? Részletek és válaszok az év első videójában!

ALIG MÚLIK EL HÉT, AMIKOR NE DERÜLNE FÉNY ÚJABB ÉS ÚJABB KORRUPCIÓS BOTRÁNYRA - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.07.


Magyarországon egész függőségi rendszer jön létre, miután hatalma bebiztosításához Orbán Viktor korrupt oligarchiát teremt, de közben jócskán juttat a családnak és a barátoknak is.

A Spiegel cikke Felcsúton kezdődik, bemutatja a stadiont, a kormányfő attól mindössze 50 méterre lévő házát, valamint a kongó kisvasutat, de mindenek előtt Mészáros Lőrincet, aki 6 éve alatt egyszerű gázszerelőből odáig vitte, hogy ma ő az ország egyik leggazdagabb embere. A polgármester el is ismeri, hogy meseszerű sikerét a teremtőn kívül a miniszterelnöknek köszönheti. Úgy tűnik, a településen Orbán a gyerekkori álmait váltja valóra, de kicsiben azt is megmutatkozik, hogy miként irányítja az egész országot. Az államapparátust szigorúan a maga képére formálta át. A kulcspozíciók az ő kezében vannak, akárcsak a titkosszolgálatnál, a közmédiában, az állami cégeknél és a bíróságokon. Az egóját csak zavarják a fékek és ellensúlyok. A gazdaság sem ússza meg, hogy a főnök ne avatkozzon be. A lényeg, hogy minden tőle függjön, ezért oligarchákkal veszi magát körül, akik egyfelől szépen meggazdagodnak, másfelől támogatják a hatalmát. A híveinek módszeresen állami hiteleket és megbízásokat ad. Ő dönti el, hogy ki lesz gazdag Magyarországon. Közben már egy sor alázatos multi is kész, hogy milliárdokkal biztosítsa be a keresztapa uralmát.

Alig múlik el hét, amikor ne derülne fény újabb és újabb korrupciós botrányra. A gyanús összefonódások egy kaptafára mennek: magas rangú kormánypolitikusok, mint amilyen pl. Rogán Antal, a lehető legszorosabban kapcsolódnak nagy cégekhez. A közbeszerzések sokszor csupán pro forma zajlanak. Mind gyakrabban csupán egyetlen pályázó van, illetve az győz, aki jó kapcsolatokat ápol Orbánnal. De az áldás a családtagokra is hull, lásd Tiborcz Istvánt, a vejet. A magyar Forbes magazin a klán vagyonát már csaknem 7 milliárd forintra becsüli. Kényelmetlen vizsgálatoktól a famíliának nemigen kell tartania, az ellenőrző hatóságok is a Fidesz kezében vannak. A főügyészt sűrűn látni a felcsúti VIP-páholyban. Már a sajtó nagy része is a hatalom kezéből eszik. A kellemetlenkedő Népszabadságot pl. bezárták. Korábbi tulajdonosa eladósodott, így zsarolhatóvá vált. A lakosság 61 %-a korruptnak tartja a kormányt, ám az mégis népszerű. De azt azért még Orbán sem tudta megakadályozni, hogy a Felcsút ne essen ki az első osztályból...

AMIKOR KIMENNEK AZ EMBEREK AZ UTCÁRA, ELKEZD FOGYNI A FIDESZ SZAVAZÓI TÁBORA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.01.07. 


Sokszor hallhatjuk mostanság, hogy nincs értelme a tiltakozásoknak, a tüntetéseknek. Ennek a hozzáállásnak az az alapja, hogy a tiltakozások gyakran tényleg nem érik el konkrét céljukat, nem sikerül egy-egy intézkedést megakadályozni. Bár erre is van ellenpélda. A választási regisztráció elleni tiltakozás, Schmidt Pál lemondatása, a netadó bevezetésének megakadályozása, illetve több apró tüntetés is sikert ért el az elmúlt időszakban, még a Fidesz óriási hatalma ellenére is.

De a tüntetéseknek, főleg a kormányellenes vagy az azzal kritikus tüntetéseknek, nem csupán az egy-egy ügyben elért győzelem a célja, hanem a rossz tendenciákra, döntésekre való figyelemirányítás. A jelzés a társadalom számára, hogy az éppen aktuális kormánypárt rosszul végzi a dolgát.
Az általunk megvizsgált, 2010 óta történt 20 olyan tüntetésből vagy tüntetéssorozatból, ahol legalább 5000 fő vett részt, 15 esetben a következő hónapban csökkent a Fidesz támogatottsága (az összes közvéleménykutató átlagában). Azt is láthatjuk, ha erős, hetekig tartó tüntetéssorozatról beszélünk, mint a Tanítanék vagy a netadó esetében, akkor több százalékpontos is lehet az esés. Két olyan példát találtunk, amikor stagnált a Fidesz támogatottsága. Egyrészt a MostMi tüntetése után 2013 januárjában, másrészt Bajnai Gordon színre lépésekor, 2013 októberében. Ez utóbbi viszont már a rezsicsökkentés-kampány kezdetére esett.
A 3 példa, amikor nőtt egy-egy nagy tüntetés után a Fidesz támogatottsága pedig a következő: A 2014-es választás előtti összefogás választási gyűlése, illetve a Hallgatói Hálózat, illetve az Alkotmány Nem játék 2012-es illetve 2013-as tüntetései. De ez utóbbi kettőnél, ahogy Bajnai indulásánál is, a rezsicsökkentéssel indított 2014-es Fidesz-kampány elejéről beszélhetünk.
Megnéztünk pár olyan esetet is, amikor nem voltak nagy tüntetések, hogy lássuk, hogyan változott a kormány támogatottsága ezekben az időszakokban. A dohánymutyi kirobbanásának idején, a nemzeti trafikok bevezetésekor, a vak komondorra hivatkozó Balogh József ügye után, vagy a “norvég civilek” elleni támadások idején nőtt a Fidesz támogatottsága. Míg a Simicska Lajos féle G-nap után csökkent, ha csupán 0.5 százalékponttal is...

MÉSZÁROS LŐRINC EGY 10 MILLIÁRDOS TENDERREL KEZDTE AZ ÚJ ÉVET

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2017.01.07.


A felcsúti polgármester cége árvízvédelmi munkákat fog végezni a Felső-Tiszán.

Mészáros Lőrinc egyik cége karácsonyra egy 2,5 milliárd forintos megbízást kapott a MÁV-tól, és 2017 is jól indul az elmúlt években hihetetlen sikereket elérő egykori gázszerelőnek.

Az EU-s közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató szerint a Mészáros és Mészáros Kft. nettó 9,839 milliárd forintért fog árvízvédelmi munkákat végezni a Felső-Tiszán, a Tivadari híd feletti szakaszon.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság nyílt tenderét a KE-VÍZ 21 Zrt.-vel, a KÖTIVIÉP’B Kft.-vel, és a Betonútépítő Zrt.-vel közösen nyerte el Mészáros cége, a beruházást az Európai Unió fizeti egy KEHOP-projekt keretében.

Szintén január 7-én jelent meg az EU-s értesítőben egy kapcsolódó tender eredménye, amely körül szintén feltűnik Mészáros Lőrinc.


A Tivadari híd környezetének építési munkáit a Magyar Vakond Kft. fogja végezni nettó 4,859 milliárd forintért, szintén uniós pénzből
...

A TÁBORNOK-PERNEK MÁR MÁSODFOKÚ BÍRÓSÁGA SINCS

VISZKISDOBOZ BLOG
Szerző: Viszkisdoboz
2017.01.07.Régóta beszédtéma volt jogász körökben, hogy nincs az valahogy rendjén, hogy az előzetes letartóztatások ellen bejelentett fellebbezéseket olyan bírósági tanács bírálja el, aki később maga is ítélkezik az adott ügyben. A szakma már régóta latolgatta, hogy mikor szűnik meg az az áldatlan gyakorlat, amely ítélő bírói prekoncepcióhoz vezethetett és veszélyeztette az igazságszolgáltatás pártatlan működésébe vetett védői és állampolgári hitünket is.

Most eljött az idő, úgy tűnik, hogy 2017 a bírói pártatlanság éve lesz!

Az Országos Bírósági Hivatalnak és a bíróságoknak azonban fel kell kötniük a gatyát. Az Alkotmánybíróság tavaly év végén hozott határozata alapján a büntetőügyekben ítélkező tanácsok munkájában nem vehet részt az a bíró, aki bármikor, bármilyen törvényi kötelezettségének eleget téve a büntetőeljárás során már bíróként járt el.

A nyomozási bíró személye eddig is evidencia volt, soha nem lehetett ítélő bíró. 2013-tól nem lehetett ítélő bíró az sem, aki az előzetes letartóztatás vagy ideiglenes kényszergyógykezelés egy éven túli meghosszabbításáról végzésben rendelkezett.

2016 decemberétől pedig nem lehet ítélő bíró az sem, aki a nyomozási bíró által elrendelt kényszerintézkedések ellen bejelentett fellebbezéseket másodfokon elbírálta. Vagyis komplett bírósági tanácsok esnek ki a büntető igazságszolgáltatásból!

Ez az alkotmánybírósági döntés felkészülési időt sem hagyott a bíróságoknak, sőt, a döntést a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, ami igen fájdalmasan érinti a katonai büntetőeljárásra tartozó olyan ügyeket is, amelyben kényszerintézkedések jelen voltak. Ilyen per például a Tábornok-per. Ugyanis a nyomozási bírók által hozott határozatok ellen bejelentett fellebbezésekről kizárólag egy tanács dönthetett, és döntött is! Vagyis ez a tanács nem járhat el másodfokú ügyekben. Más bíróság vagy másik tanács pedig nincs!

De miért nincs?

A katonai ügyekre vonatkozó büntetőeljárási speciális szabályok alapján, első fokon a kijelölt törvényszékek katonai tanácsai járnak el. Az első fokú ítéletek és végzések ellen bejelentett fellebbezéseket pedig az egész országban egy tanács bírálhatja el. A büntetőeljárásról szóló törvény 471. § (2) bekezdése szerint a katonai büntetőeljárásra tartozó ügyben másodfokon kizárólag a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa járhat el...

KAJAKALANDOK SAJTVÁROSBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.08.


Gouda a legtöbbünknek csak egy sajtfélét jelent, ám egy holland városról is szó van, ahová a mai ajánló egyik szerzője, Balázs nemrégiben családi (barátnői) okokból ellátogatott, én meg úgy éreztem, ezt nem hagyhatjuk ki. Emellett kicsit betekintünk a törökök gondolkodásába (érdekes kaland lesz!), végül megnézzük, hogyan kezdhetünk új életet Spanyolországban.

Imádom a sajtokat, így aztán amikor megláttam, hogy Balázs, a Balázs in the World szerzője Goudába látogatott, akkor tudtam, ez a poszt nem maradhat ki az eheti ajánlóból.

„Mivel a barátnőm holland, így egyértelmű volt, hogy a hosszú kínai út után és a karácsony közeledtével meglátogatjuk a családot. Koppenhágából Amszterdamba repültünk, majd onnan tovább utaztunk Goudába, hogy pár napot a nagyszülőkkel töltsünk. Rengeteg remek kaját kóstoltunk, ezeket szeretném bemutatni.

Gouda egy apró város, ami főként a sajtjáról híres. Ellentétben a hiedelemmel, a sajtot nem a városban, hanem a városon kívül eső farmokon készítik. A sajtot itt a készítésüktől számított eltelt idő alapján kategorizálják.

Az öreg sajtok általában 2 évnél idősebbek és nagyon szárazak, kemények, míg a közepesek fél-, vagy egyévesek. A friss, vagyis fiatal sajtok általában pár hetesek, hónaposok és jellemzően nagyon puhák. Jellemzően a hollandok az öreg sajtot kedvelik. (…)

Reggelire többnyire kenyeret ettünk, amire egy kis vajat és banánt tettünk, majd a tipikus helyi csokidarabkákat. Én otthon ettem már ilyet, de csak desszerteken láttam díszítésként, nem kenyéren. Itt általában vagy ez a csokis móka jön szóba, vagy simán sajtos szendvics.

Ebédre a helyi piacon vettünk frissen fogott heringet, amit már megtisztítva árulnak, hagymával együtt. Ezt általában csak magában, sütés, főzés nélkül eszik, megint csak kenyérrel. Nagyon erős íze van, érdemes maradni kisebb mennyiségnél.

Ezenkívül sok helyen lehet látni „kaassoufle”-t, szinte bárhol meg lehet venni. Ez egy rántott sajt, de nem az otthon megszokott, kicsit gumis, omlós sajtból, hanem egy öreg, szárazabb sajtot használnak általában. Szerintem nagyon finom.

Ezen túl pedig sokan esznek „Kroketje”-t, ami pedig egy hússűrítmény, rántva. Ezt hasonlóan a sajthoz, szinte bárhol kapni lehet és kenyérrel vagy sültkrumplival eszik.”

A teljes posztot rengeteg képpel itt találjátok."...