2016. november 22., kedd

A KÉMIAI KASZTRÁCIÓTÓL NEM LESZ KEVESEBB AZ ERŐSZAK

BŐSZ ANETT BLOGJA
Szerző: Bősz Anett
2016.11.22.


Családon belüli - főképp nők és gyermekek sérelmére - elkövetett erőszakos bűncselekmények tömkelege lát napvilágot az utóbbi hónapokban, még sincs értelmes cselekvés. Nincs prevenció, a védett házak férőhelyei messzemenőkig elégtelenek, a jelzőrendszerek nem működnek, a hatóságok tétlenek, a társadalom pedig a tizedét sem látja annak, ami valójában zajlik, holott ha valaminek nyilvánosságot kéne kapnia, akkor az ez. Nagyon nagy a baj, de a tétlenség mellett azért akad más is. Áldozathibáztatástól elkezdve, az álszentségen át, a hatékonyságnövelés helyett javasolt középkori büntetés-végrehajtásig. Jó lenne már egyszer eldönteni, hogy Európához akarunk tartozni.
 
A Jobbik javaslatának megvalósulása a középkorba taszítaná a magyar társadalmat a büntető törvénykönyv módosításával. A szélsőjobboldali párt szemlélete - és a formális logika - alapján a lopásért kézlevágás, gyilkosságért halálbüntetés járna? Akinek a büntetésről és a büntetés-végrehajtásról a megtorlás jut eszébe, az nem érti az európai jogfejlődést, és azzal a felelősséggel játszik, hogy a társadalomban akár jogosan keletkezett indulatokat valamifajta közösségi bosszúállásban vezesse le. Ezzel viszont valós problémáról terelődik el a figyelem.
 
Elsődleges feladat, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális visszaélések magakadályozása és megelőzése érdekében meg kell tenni mindent. Nem pusztán jogszabályok, de intézményi keretek és tettek formájában is. Hazánkban becslések szerint 300.000 érintett gyermek lehet, de az ügyek egy százaléka sem kerül bíróságra. A megelőzés, a hatósági eljárás és az igazságszolgáltatás terén kell erősödni.
 
Ehhez nagyobb törvényi és intézményi védelemre is szükség van. A gyermekek elleni szexuális erőszak visszaszorítása érdekében a - 2010-ben Magyarország által már aláírt, tavaly ratifikált – Lanzarote-i Egyezményt végre kell hajtani, tényleges jogi és intézményi keretrendszer változtatással küzdeni azért, hogy minél kevesebb gyermeket bántalmazzanak. Hatékonyabbá kell tenni a gyermekvédelmi szolgálatot és a prevenciót – a távolságtartás intézményének megerősítésével -, és gondoskodni kell róla, hogy az elkövetők valóban eljussanak a bírósági felelősségre vonásig, aztán pedig a börtönbüntetésig.  
 
A jogi értelemben vett felelősségre vonás jelenleg mértéktelenül enyhe az elkövetett bűnökhöz képest. A legtöbb nemi erőszak családon belül történik, - a leggyakoribb tipikus elkövető rokon, házastárs, élettárs vagy közeli barát – a rémtettek több mint 99%-ára nem derül fény, amelyre mégis, ott is gyakran megjelenik az áldozathibáztatás attitűdje, és az, hogy még a bíró is nehezen hisz az áldozatnak vagy törvényes képviselőjének. Vannak szexuálisan molesztált gyermekek, akiket hosszú éveken át faggatnak szakemberek, hogy kiderítsék, tényleg megtörtént-e velük, amit mesélnek a saját zaklatásukról, aztán a bíróság bizonyíték hiányában ejti az ügyet...
 

AZ LMP MA VESZÍTETTE EL 2018-AT - CSERÉBE SCHIFFER LEGKÖZELEBB ALKOTMÁNYBÍRÓ LESZ

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Nyugat Fény
2016.11.22.


Az állítólag "ellenzéki" LMP ma a Fidesszel közösen megszavazta a jobboldali-szélsőjobboldali alkotmánybírókat.
 
Hiába óvta ettől a húzástól őket az ellenzék tisztességesebb része, hiába sorolták az ellenérveket: hogy az egyik jelölt a Fidesz-kormánynak dolgozott, hogy a másik a Morvai Krisztina-féle heccbizottságban, hogy 2023-ig bebetonozzák a vérjobbos többséget egy független intézményben, hogy az egész összjáték csak Orbán nemzetközi legitimálására lesz jó.
 
Minden ellenérv lepergett az LMP-sekről, láthatóan egy előre leboltolt és erővel végigvert koncepcióról volt szó. Úgy tudni: a jobbos alkotmánybírók személyét még Schiffer egyeztette végig a Fidesszel a nyáron. Ez volt Schiffer utolsó húzása, amivel végleg taccsra vágta saját pártját.
 
Hiszen aki ellenzéki érzelmű, az a mai mocskos munka után biztosan nem fog 2018-ban egy olyan pártra szavazni, amelyik összejátszik a narancsmaffiával. Aki meg orbánista, az miért szavazzon a Fidesz csatlóspártjára, ha szavazhat egyenesen a Fideszre is?
Láthatóan semmi közvetlen haszna nem származik az LMP-nek abból, hogy kipótolták a Fidesznek az elvesztett kétharmadot és megválasztották a fideszes kesztyűbábokat. Népszerűségük nem lett nagyobb,sőt az ellenzékiek maradéka is elpártol tőlük.
 
Csakhogy akik így gondolkodnak, figyelmen kívül hagynak egy fontos körülményt. Egy körülményt, amit egyre többen pedzegetnek Schiffer András környezetében. Bizony, az András, az nagyon szeretne alkotmánybíró lenni.
 
A Fidesszel nyáron megkötött alku lényege valójában ez volt: az LMP most megszavazza a vérjobbos alkotmánybírókat, cserébe egy következő üresedéskor Schiffert alkotmánybíróvá emelik. Egy magafajta jogásznak ez az álmok netovábbja. A politika ingoványos világával szemben, ahol minden mandátum legfeljebb 4 évre szól, gigafizetésért megbecsült alkotmánybírónak lenni 12 garantált évig: mi ez, ha nem a paradicsom?
...

AZ LMP A TÖRTÉNELEM SZEMÉTDOMBJÁN

EURÓPA KÁVÉZÓ BLOG
Szerző: Európa Kávézó
2016.11.22.


Mondhatnak, hazudozhatnak bármit: az LMP eladta magát a Fidesznek. Ki tudja, mi volt ár? Schiffer alkotmánybíró lesz? Az LMP-hez az utolsó pillanatban beeshet néhány tízezer ajánlócédula? Valahogyan megint meglesz az 5,01 százalék? Ami itt történt az minimum árulás.

Amikor Schiffer András felbukkan és azzal "érvel", hogy mások ÁVH-s módszerekkel jönnek, az mindennek az alja. Nem csak azért, mert az ő családja küldött is börtönbe embereket politikai nézeteik miatt és ugyanezt el is szenvedték. Leginkább azért szégyen, hogy Orbán korábbi ügyvédje ilyeneket mond, mert semmilyen más célja nincs, mint a terelés. 

A dolgot a nevén kell nevezni. Az LMP az alkotmánybírók megválasztásával lefeküdt Orbánnak. Odébb tolták a kormányváltás lehetőségét. Ehhez Schiffernek asszisztált a Kósa Lajossal tusványosi fórumon nevetgélő Szél Bernadett, valamint a Fideszből átlépett Hadházy Ákos. Az LMP a diktatúra kiszolgálója lett, nem véletlen, hogy a KDNP közleményben köszönte meg nekik a gesztust. A DK ment nekik a legélesebben. Gyurcsányék jól látják: nem lehet pardon, és aki ezzel az LMP-vel 2018-ban bármire összeáll, az maga is kollaboránssá válik. Nem véletlen, hogy a néhai PM, ma már csak P feltűnően csendben van, egy nyílt levélen kívül alig szólal meg az Együtt. Az MSZP is technikalizál, a választás érvényességét vitatja elsősorban, annak politikai és morális következményeire kevés szót veszteget. De a DK, az MSZP ellentartása legalább elvi és tisztességes. Az elvileg emberjogvédő Schiffernek nagy pofon lehet, hogy a Majtényi László vezette Eötvös Károly Közpolitikai Intézet közleményben bírálta a döntésüket. Hadházy talán még hazudott is. Az ATV-n a DK-s Molnár Csabával folytatott vitában azt mondta, nem tudott azokról, a jelöltekre terhelő adatokról, amelyekkel Molnár szembesítette. Azt ígérte, ezeknek utána néz. Most akkor vagy hazudott és nem nézett utána, vagy ami még rosszabb: utána nézett, és így is megszavazta a jelölteket...

ITT OLVASHATÓ

ÚTÓSZÓ AZ LMP ELKÉPESZTŐ SZÉLHÁMOSSÁGÁHOZ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.11.22.


Az új „alkotmánybírák” megválasztásáról beszélek: a nyilvánvaló kollaboráció önmagában is megdöbbentő, ám az teszi képtelenül pofátlanná és fölháborítóvá, ahogy azt az „ökopárt” meg akarta indokolni.

Kétségtelen, hogy a keményen megtámadott, egyébként arcátlanul vagdalkozó
Schiffer jogosan emlegeti föl a demokratikus ellenzék következetlenségét. Akár a Fidesz „parlamentjében” való puszta részvétel is nevezhető kollaborációnak – ám ez nem teszi indokolttá, megmagyarázottá sem az LMP mostani, meghökkentő megalkuvását.

Ha a haza érdekéről szóló hadovát mellőzzük, az „ökopárt” lényegében azzal érvel, hogy a Fidesszel való megállapodás új, legitim alkotmánybíróságot hoz létre.

Hagyjuk figyelmen kívül – bár ne feledjük! –, hogy Orbániának nincs alkotmánya, csak zalaptákolmánya; alkotmánybírósága sincs, csak zalaptákolmány-bírósága…

Az LMP arra hivatkozik, hogy a jelenlegi tagok között 4 vagy legalábbis 3 független bíró van. Ezt azonban a 2010-11 óta meghozott döntések elemzésével roppant nehéz volna igazolni – szerintem nem is lehetséges.

Mégis: tegyük föl, hogy van, illetve eddig volt 3-4 független tagja az alkotmányizének, és most sikerült további négy független személyiségben megegyezni.

Azt akarja az LMP elhitetni, hogy a Fidesszel – amelynek jogalkotói ámokfutását maga is megfékezendőnek tartja – meg lehet állapodni olyan új tagok megválasztásában, akik őt megfékezhetik? Olyan új alkotmánybíróságban, amely őt komolyan korlátozhatja?!

Én semmit sem tudok, semmi olyat a Fideszről, ami ilyen föltételezést megalapozottá tehetne.

Alapkérdés, hogy a mai hatalommal tárgyalni sem szabad olyasmiről, ami önkényes berendezkedését megerősítheti. Ismétlem: e tekintetben a demokratikus ellenzék minden tagja következetlen volt – ám ezzel nem igazolhatóak az új és új megalkuvások…

Elvárható lett volna az LMP-től, hogy ez ügyben legalábbis konzultáljon az ellenzék többi pártjával – a parlamenten kívüliekkel is.

Nem tette...
 

ÍGY VÁNDOROLHATSZ BE AMERIKÁBA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tucano
2016.11.22.


Az Egyesült Államok a legnagyobb hatalom a bevándorlási piacon. De így is egyre nehezebb bejutni az országba. Például még a befektetőknek is várniuk kell, akár hat évbe is beletelhet, mire egy kínai befektetheti sok-sok pénzét az EB-5 programon keresztül. De akkor hogy juthat be az Amerikai Egyesült Államokba egy magyar, aki persze szegény, de legalább okos? Erről kérdezte Tucano Jennifer G. Parsert, aki nemcsak profi bevándorlási szakember, de különösen ért a magasan képzett migránsokhoz. Tucano (akinek oldalát itt találjátok, érdemes kattintani) vele a LinkedInen találkozott és azon ritka szakemberek közé tartozik, akik nemcsak hajlandók információt adni, de ráadásul még érthetően is.

Mit gondol, milyen bevándorlókra van most szüksége az Egyesült Államoknak, Például melyek a legkeresettebb szakmák?

Minél tanultabb a munkakereső, annál keresettebb lesz és annál több vízum megoldás közül választhat. Az amerikai munkaerőpiac a "STEM" végzettségű munkavállalókra tekint, ez (magyarul) a Tudomány, Technológia, Mérnök és Matematika.

Mint tapasztalt bevándorlási ügyvéd, aki nemzeti és nemzetközi ügyekben jogi is jártas és a helyi Research Triangel Park (Észak-Dakota) miatt a vezető info- és biotechnológiai területeken is dolgozom, tehát az én tapasztalataim és a helyi munkaadók véleménye szerint nehézkes amerikai munkaerőt találni. Különösen keresett munkakörök: computer system analyst, kémikus, biológus, szoftvermérnök, villamosmérnök, vegyészmérnökök.

Ami a jogi környezetet illeti, ha egy külföldi F-1 diákvízummal tartózkodik itt és a STEM fokozatát az Egyesült Államokban szerzi, akkor még utána 36 hónapot tölthet itt a már meglévő diákvízumon belül, hogy tapasztalatot szerezzen amerikai munkaadóknál, anélkül, hogy változtatni kelljen a vízumán. Egy nem STEM fokozattal rendelkező diák csak 12 hónapig maradhat a végzettség megszerzése után.

Vagy ott van a hat évig érvényes H-1B vízum, amelyet azok kaphatnak, akik az amerikai Bachelor fokozatnak megfelelő képzéssel rendelkeznek, ez több tanulmányt igényel, de egyenes az út a zöld kártyáig (amerikai állandó tartózkodási engedély)...

ITT OLVASHATÓ

KATINKA CSAK AZ ÉK, AMI A ROPPANTÁSHOZ KELL?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.11.22.


Az úszószövetség körüli hisztériával kapcsolatos tegnapi cikkünk alatt találtam egy érdekes kommentet, amely tökéletesen illeszkedik az időközben nyilvánosságra került fejlemények sorába, amelyekről beszélünk kell. Túl azon, hogy Varga Mihály, közepes tehetségű könyvelő megállapodott a munkáltatókkal a béremelésről, akik elfogadták a kormány javaslatát: nagyot nőhet a minimálbér, és nagyobb járulékcsökkentés jön.

Addig is, ameddig ennek tiszta szívből elkezdünk örülni, térjünk vissza az úszáshoz, íme a meglátás:
"Általában egyetértek veletek, és most is szinte mindenben, kivétel az, hogy a lakájmédia meg fogja próbálni lejáratni Katinkát. Szerintem nem teszi meg!
Katinka zseni az úszás terén, bátor és elhivatott, de szerintem maga sem tud róla, hogy már rég eszköz. Sajnos így gondolom, miközben tisztelem és becsülöm őt és a teljesítményét. Szerintem Gyárfásnak lejárt az ideje, és ez nem Katinka vagy a többi úszó, szakember véleménye miatt van, hanem a politikai háttér akaratából, ami meg a kormány. Magyarul selyemzsinórt kötöttek politikai szinten mr. Gyárfás nyakára! Hirtelen nem tudok más szakági szövetséget mondani az úszókon és a vízilabdásokon kívül, ahol ne politikus lenne az elnök. Valaki ki akarja túrni Gyárfást a helyéről – ami önmagában jogos is lenne – de az minden híresztelés ellenére nem Shane, hanem egy politikus, vagy politikusok csoportja. Ők rángatják a szálakat a háttérből, és Katinka csak az ék, ami a roppantáshoz kell. Szerintem Katinka ezt nem is érzékeli! Nem különbözik a stadion az uszodáktól. Sok mindent lehet még építeni ott, ahol most is építkeznek. Aztán meg az olimpia. Szóval nagy pénz van még az úszószövetségben. Remélem nem lesz igazam, és Katinkáék sikerrel járnak, és javulnak majd a dolgok, csak nehogy cseberből vederbe legyen a változás vége!"
És itt vagyunk ma, ehhez képest szépen alakulnak a dolgok. Ne vegyünk rá mérget, de azért jó, ha tisztában vagyunk a meg nem erősített sajtóértesülésekkel. Miszerint már készen lehet a terv a MÚSZ átszervezésére. Blikkül ez úgy fest, hogy igencsak elképzelhető: a 2017-es, budapesti rendezésű világbajnokság előtt politikai nyomásra sikerül Gyárfást elmozdítani, aki a vébé szervezésén dolgozhatna tovább, ám a szövetség éléről távoznia kellene. És ha ez így lesz, akkor vagy Czene Attila egykori olimpiai bajnok úszó és egykori (2010-2012 között) sportállamtitkár, vagy pedig Seszták Miklós miniszterúrelvtárs, aki egyébként is a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke...

ITT OLVASHATÓ

NÉPSZABI A LIBÉRATIONBAN: MA MI - HOLNAP TI!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Dési András, Horváth Gábor
2016.11.22.


A francia Libération napilap 4 oldalas melléklettel tisztelgett az egy hónapja meggyilkolt Népszabadság előtt, amelyben a megszüntetett lap szerzőinek cikkei kaptak helyet. Ebből a mellékletből közöltük már a Népszabadság főszerkesztő-helyettesének, Pető Péternek írását, ezúttal pedig Dési András és Horváth Gábor szövegét adjuk közre, a Kelet-Európában terjedő, sajtószabadságot támadó kórról – szerkesztetlen változatban.
 
 
Amikor 2010-ben Orbán Viktor kormánya új, a sajtószabadságot korlátozó törvényeket fogadtatott el a magyar parlamenttel, Európában sokan felháborodtak. A Népszabadság üres első oldallal tiltakozott, és a magyar Alkotmánybírósághoz folyamodott. Utóbbi a legfontosabb kérdésekben nekünk adott igazat, amiben szerepe volt az Európai Unió fellépésének is. Brüsszeli meghallgatásokon akkor is elmondtuk, amit nem árt felidézni: Európának védekező mechanizmust kell kialakítania, mert a magyar kór ragályos. Azt felelték, igazunk van, de az intézményes változásokhoz öt-tíz évre is szükség lehet. Ennek hat éve.
 
Azóta Lengyelország is az orbáni útra tért és megint Thomas Mannt idézzük: Európa, vigyázz! Ha az unió egy, két vagy több keleti tagállamában gazdasági és politikai nyomásgyakorlással be lehet zárni újságokat, ha meg lehet szállni és államivá lehet tenni a közszolgálati médiát, ha el lehet érni, hogy a lakosság nagy része csak a központilag összeállított hírekhez jusson hozzá, akkor azt előbb vagy utóbb a nyugati országokban is meg fogják próbálni. Lehet, most sokan legyintenek, mondván Franciaországban vagy Belgiumban ez nem fordulhat elő. De tíz éve még azt sem hitte senki, hogy nálunk megtörténhet...
 

KULCS AZ Y GENERÁCIÓHOZ - A CSOCSÓASZTALON TÚL

Y2Y BLOG
Szerző: Nagy Józsa Dorottya
2016.11.21.


15 éve, hogy Y generációsokkal dolgozom. Mellettük, alattuk, felettük, velük. Coachként az összes ügyfelem Y generációs, cégünk összes coacha Y generációs és az összes coachunk összes ügyfele Y generációs. Csak nehogy szóismétlésbe keveredjek.

Az elmúlt 15 évből viszont csak az elmúlt pár évben tapasztalom, hogy egy döbbenetes méretű lufi fújódik az egész generáció köré. Tréningek, workshopok milliói, hogy kell minket kezelni. Mivel etessenek. Iroda designerek pakolják tele csocsóasztallal a tereinket, ergonómusok tervezik a színes labdákkal felszerelt tárgyalókat.

Mintha lenne ennek bármi köze ahhoz, hogyan kell megtartani egy Y generációst.

Egy dologról azonban hajlamosak megfeledkezni. Összes ügyfelünk ugyanarra panaszkodik. És nem, nem a céges csocsóasztal hiányzik nekik a legjobban. Hanem a felelősség a nyakukba. És ez nem a HR, nem a testreszabott iroda designer, nem a szervezeti tanácsadó dolga, hanem a szakmai vezetőé. Ő a kulcs.

Igen, a most következő pontok általánosítások. Mint ahogy minden, ami egy generáció jellemzőit foglalja össze. Előadtam pár hete a témáról egy kongresszuson, az idősebbek gratuláltak személyesen és megköszönték, a fiatalabbak pedig megkerestek messengeren, viberen és megkérdezték, én honnan tudom ezeket? Merthogy végigbólogatták az egész előadást. Jól esett a visszaigazolás, hiszen én is Y generációs vagyok, szeretem a visszajelzéseket.

Onnan tudom, hogy ezért döntöttünk úgy, hogy mindannyian coachok egy generációval foglalkozzunk, hogy le tudjuk vonni belőle a következtetéseket. Volt és jelenlegi ügyfeleink között van kkv, van startup, van multi, van jogász, van szoftverfejlesztő, logisztikus, pénzügyes, HR-es, de mindegy milyen szakmából, milyen szektorból jönnek, ugyanazok a pontok vannak terítéken folyton. Ugyanaz a négy pont, amin mind lehetne segíteni. Ráadásul nem is lenne túl bonyolult, csak meg kellene próbálni.

És a négy pont közül is egy világlik ki legélesebben: a felelősség. Ez hiányzik nekik a legjobban.

Tehát mi az akkor, amivel egy Y generációst meg lehet tartani? Hogyan lehet őket/minket motiválni? 4 pontban, csak hogy elég clickbait legyen a cím is:


ITT OLVASHATÓ

ZSAROL-E A KORMÁNY? - LEVÉL LÁZÁRNAK

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalázs
2016.11.22.


Hétfőn több tanú előtt közölte velem a szigetvári önkormányzat egyik vezetője, hogy a helyi fideszes potentátok azt tudatták vele, hogy én állok a Szigetvár felé áradó kormányzati jó szándék útjában, ezért a Nemzeti Együttműködés Rendszere nem működik együtt Szigetvárral, amíg én külsős főépítészi feladatokat is ellátok a városban. Valóban zsarol a kormány? Erre várok őszinte választ Lázár János miniszterelnökséget vezető minisztertől, aki épp a napokban kaszált el egy szigetvári önkormányzati kérést.

Íme a ma megküldött levél:

ITT OLVASHATÓ

TRUMP ELLENÉBEN SZÜLETHET ÚJJÁ A BALOLDAL

DANUBE INSTITUTE BLOGJA
Szerző: Danube Institute
2016.11.22.


Az amerikaiak egy jelentős része érzi azt, hogy eljött az ideje a változásnak, azonban megoszlik a véleményük azzal kapcsolatban, hogy pontosan minek is kellene változnia. Trump markáns változást indított el, de ez a változás a baloldalt is tettekre sarkallja.

Donald Trump megválasztásának éjjelén több ezren csatlakoztak Gregory McKelvey Portland’s Resistance (Portland Ellenállása) névre keresztelt tüntetőcsoportjához. McKelvey szerint ez azért van, mert sokakat sokkolt az eredmény, az utcára vonultak, mert nem akarnak félelemben élni. Ezek azok az emberek, akik a demokrata adminisztráció alatt megszokott irányvonal védelmében, a kampányidőszak alatti Trump-imázs és ígéretek ellen vonultak utcára. Trump megválasztásának reakciójaként indultak meg az utcai demonstrációk, és kezdődött az internetes platformokon a „not my president” hashtag használata.

Mindeközben kezdetét vette a világhálón a kampány, amellyel Trump klímaváltozással kapcsolatos politikáit, korábbi botrányaiból levezetett állítólagos nőgyűlöletét vagy szintén a kampányidőszak alatt szlogenekké váló rasszista megnyilvánulásait akarják a megválasztott elnök ellen fordítani. A muszlimok, a bevándorlók és a véleménynyilvánítás szabadságának védelmére létrejövő emberi jogi csoportok felé is megugrott az adományok száma és nagysága...


ITT OLVASHATÓ

MEGINT AZOKAT VERI ÁT A KORMÁNY, KIKNEK FOLYAMATOSAN ÍGÉRGET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.11.22.

 
Lobogtathatja remek oktatáspolitikáját a kormány, egyre nyilvánvalóbb, hogy semmilyen szinten sem akarnak javítani az immár évek óta látszó problémákon. Sőt, ahol tehetik, még rontanak is a helyzeten. A legújabb tervek szerint megint azoktól vesznek el pénzt, akik nagyon is megérdemelnék a többet, rosszul járnak a pedagógusok és mások is, akik az iskolákban, az iskolákért dolgoznak.
 
Amióta csak felállt, azóta látjuk, hogy a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (Klik) semmi másra nem jó, csak arra, hogy káoszt okozzon az intézményekben. A központosítás lázában égő kormány kezében remek eszköz, hogy megfélemlítse és sakkban tartsa a pedagógusokat és az iskolaigazgatókat; adósságokat szépen tud halmozni, de hatékonynak még viccből sem lehet nevezni.
 
Ahogy gyűlt az elégedetlenség, a kormány egy ügyes csellel (mondván, hogy ha nem jó egy ilyen szerv, akkor szétbontják, 58 kicsire) úgy tett, mintha engedne a követeléseknek. A zűrzavar azonban már akkor borítékolható volt: ha egy ilyen, az iskoláktól elszakadt gigaközpont képtelen volt kézben tartani a helyzetet, akkor 58 kicsi részre szakadva, de még mindig az iskoláktól távol, kezüket megkötve, de helyettük alig cselekedve miért lenne jobb a helyzet?
 
Persze, mondhatná erre bárki, hogy az iskoláknak semmi se jó. Eddig az volt a baj, hogy egy nagy Klik van, most meg az, hogy 58 kicsi. Akkor mégis miért nem örülnek?
 
Mostantól ez se legyen kérdés.
 
A Klik ugyanis arra jó, hogy fogja a pénzt. Nem fizetik ki a számlákat, nem adnak lóvét arra, hogy az iskolák finanszírozni tudják saját működésüket, gyakorlatilag blokkolják a normális munkamenetet...

ITT OLVASHATÓ

EBBE A HÁZBA KÖLTÖZNEK OBAMÁÉK

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: glopoport.hu
2016.11.21.


Január 20-án iktatják be az Egyesült Államok új elnökét, Donald Trumpot. Az Obama családnak addig ki kell költöznie a Fehér Házból.

Washingtont azonban, mint már korábban közölték, nem hagyják el – oda köti őket kisebbik lányuk, Sasha iskolája.
Mint mondták, durva lenne a gimi közepén iskolát váltani.

De hát hova költözhet az, aki 8 évig élt Amerika első címén? Barack Obama és családja, Michelle, Sasha és Malia az amerikai főváros Kalorama negyedében bérel majd házat – erősítette meg a CNN. És ahogy nemrégiben bepillantást engedtek a Fehér Ház magánlakrészeibe, úgy most azt is megnézhetjük, ezentúl egy ideig hol laknak majd.

A 9 szobás villa Joe Lockhardé – az ő nevére onnét emlékezhetünk, hogy Bill Clinton elnöksége alatt a Fehér ház sajtófőnöke volt. Jóllehet a kúria kevésbé kényelmes vagy tekintélyes Obamáék eddigi otthonánál, érdekes ódon kertvárosi báj lengi körül.

A berendezés színei a pasztell árnyalatai. A földszint nagy részét egy világos nappali foglalja el, kandallóval. A konyhában étkezősziget van a reggelikhez.

A szülői hálóhoz hatalmas járható gardrób is tartozik, lesz helyük Michelle Obama mesés ruháinak. Az egészséges életmódjáról is ismert pár a felső szinten egy egész szobát rendezhet be edzéseihez. A villát mindehhez még gyönyörű kert is övezi.

Mindezt a
topdreamer.com oldalán nézhetjük meg.

ITT OLVASHATÓ

CSŐRE TÖLTVE ORBÁN CSODAFEGYVERE! KEZDŐDHET A NÉPHÜLYÍTÉS

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.11.21.

 
Orbániában elkezdődött a ráhangolás a 2018-as választásra, és hogyan másként, mint eufórikus állapotot előidéző – legalábbis az elvakult fidesznyikekben – „mondások” sorával. Manapság már nem működik a „rezsicsökkentés”-szlogen, hiszen világszerte olcsóbb az energia, mint amennyivel szeretett pártunk és kormányunk kegyesen nekünk azt élete kockáztatásával leengedte. Migráncs sem téved még csak véletlenségből sem erre. A lenézett, büdös hajléktalanozás sem hozta meg a kellő hatást. Talán mert a befogadásra kiszemelt réteg attól való félelmében, hogy neki is állhat a zászló, nem ugrott neki a gyűlölet tárgyául odavetett védteleneknek.
 
Így tovább kellett járatni a fogaskerekeket, mert a társadalmi feszültség az kell, mint egy falat kenyér! És nem hiába volt a sok kattogás. Megvan! Hatásos, mindenki – pártállástól függetlenül – örülhet neki, és ha nem sikerül megvalósítani, akkor sem hullik vissza a kedves vezető fejére, hiszen ő mindent megpróbált.
 
Az elkövetkező másfél év a béremelés ígéretének bűvkörében telik majd! Megelőzve a rögtön felhorkanókat, hogy nekem semmi nem jó, természetesen én is látom, tudom, érzem, hogy óriási a szükség a nagyobb jövedelemre, és szép is lenne, ha valaki – bárki – csettintene egyet az ujjával, és összeütné néhányszor a cipője sarkát, és láss csudát! – máris minden rendben lehetne. Csak hát ez nem a mesevilág – ámbár kétségtelen, hogy néha úgy érezzük, hogy egy elfajzott, gonosz Óz országában élünk – hanem 2016 Magyarországa...
 

MÉRETEK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.11.21.


Találtam egy érdekeset a The Guardian-ban. Milyen magasak világunk vezetői? Ez a címe az összeállításnak. Azt most hagyjuk, kit tekintünk világunk vezetőinek, ez a cikk a politikusokról szól, sajnos nem teljesen alaptalanul.

Jót röhögtem. A csúti nagyhasút a cikk 174 centiméterre taksálja. Igaz, ott van, hogy megközelítőleg, na de körülbelül 10 centi azért erősen túl van a hibahatáron. Nem teszek ide képeket, mert ezt a blogot nem szennyezem ilyesmivel, de bárki megnézheti például az Angela Merkellel közös képeket, amiken reális az optika által mutatott szint. Merkel 165 centi.

Nem szívesen beszélek olyan tulajdonságokról, amikről az érintett nem tehet, azaz például
testmagasságról, betegségről, hajhiányról (a kövérség és a faragatlanság nem isten adománya, azokat nem lehet idesorolni). De annyit meg kell említenem, hogy az ember, főképp a férfiember alacsonysága bizonyos munkakörökben kockázati tényezőnek számít. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok elnökei között nemigen találni 180 centi alattit.
A kicsi emberek túlnyomó többsége ugyanis tudatosan vagy tudat alatt valami módon kompenzálni próbál. Egyszerűen érthető, miért, nem jó felnézni a másik emberre, különösen nem jó felnézni rengeteg másikra...


ITT OLVASHATÓ

A MEGYEI NAPILAPOK SEM MENEKÜLHETNEK MÉSZÁROS LŐRINC ELŐL

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.11.21


Ezekről ne maradj le!

Bolgár maffiózók is bankoltak Hujber Ottó offshore pénzintézetében (Átlátszó)
Öt év alatt hat Pancho Arénát építhettek volna Felcsúton (Index)
Pintér Sándor – a Csendes Don (Slejm)


Ha van 3 perced:

Bolgár maffiózók is bankoltak Hujber Ottó offshore pénzintézetébenA jelek szerint nemzetközi pénzmosodát talált az Átlátszó: Hujber Ottó volt orosz államadósság-lebontó és MSZP-közeli üzletember karibi bankja által kibocsájtott bankkártyát kapott a bolgár drogmaffia két végrehajtója. A kártyabirtokos hongkongi cégnek ahhoz a 2012-es gigantikus uniós pénznyúláshoz is köze lehet, amit a román korrupcióellenes ügyészség és bolgár oknyomozó újságírók tártak fel a közelmúltban. (Átlátszó)

Öt év alatt hat Pancho Arénát építhettek volna FelcsútonÖsszesen 22 milliárd forint támogatás kapott öt év alatt a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány (FUNA). Ennek felét a tao-támogatások teszik ki, a másik fele viszont nagylelkű cégektől érkezett, úgy, hogy a FUNA által üzemeltetett Puskás Akadémia nem halmozza el saját nevelésű játékosokkal a hazai élvonalbeli focicsapatokat. Mindeközben az akadémia kommunikációs vezetőjét nevezték ki a miniszterelnök kedvenc lapjának, a Nemzeti Sportnak főszerkesztőjévé. (Index, 24.hu)

A médiaháború egyik legfontosabb terepe számokbanA vidéki lapok ereje, a példányszámok csökkenése ellenére rendkívül nagy, saját terepükön erősebbek a nagy országos napilapoknál is. Ezért nem szabad elmenni szó nélkül amellett, hogy látványos kormányközeli fölény alakult ki a megyei napilapok piacán. A 18 megyei napilap közül 12 a Mészáros Lőrinc-közeli Opimus Press Zrt. felügyelete alatt áll, a sors furcsa fintora, hogy a Mediaworks székháza Szolnokon éppen a Mészáros Lőrinc utcában van. (Index, Index, HVG)

Pintér Sándor – a Csendes DonPintér Sándor megkerülhetetlenül fontos figurája a magyar közéletnek: nem csak az Orbán kormányokban vállalt, örökös belügyminisztersége, hanem a rendszerváltás előttre visszanyúló rendvédelmi pozíciói miatt is. Karrierjének kevésbé ismert, de ettől függetlenül izgalmas és érdekes részleteiről készített videót Gulyás Márton. (Slejm)

Ha van még két perced:

Menekültbiznisz-szállót üzemeltetett a Green Travel tulajdonosa, az utazási irodát bezáratta a  Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. (Átlátszó)

A Fidesz mégsem számolna le a letelepedésikötvény-biznisszel, legalábbis ha azt a Jobbik javasolja. (444)

Egyszerű, de látványos kördiagrammal ábrázolja a Kreatív, hogy kinek van országos
rádiója Magyarországon. (Kreatív)

Adóslistán van Áder János kertésze, a monori egyéni vállalkozónak több tizmillió forintos tartozása van. (Bors)

Még lakcímkártyát sem kaphatnak azok a vevők Zuglóban, akik 15-20 millió forintos új lakásokat vettek a Hermina cégcsoporttól, mert a cég nem szerezte meg a használatbavételi engedélyt (Index, Magyar Hírlap)

Hirtelen nem működött a mobilja az MNB tucatnyi biztonsági alkalmazottjának – ebből értesültek arról, hogy megszűnt az állásuk, az okok nem ismertek. (RTL Klub)

Az MTVA műsorbeszerzései közbeszerzés-kötelesek lennének, mindeközben az intézmény úgy tesz, mintha rá egyáltalán nem vonatkoznának az uniós és magyarországi jogszabályok. (Mérték)

A Magyar Nemzeti Arcvonal letartóztatott vezetőjének fiát is bűncselekménnyel vádolják, a rendőrség szerint migránsok elleni akcióra készülhetett. (Bors)

A malajziai miniszterelnök több társával együtt dézsmálhatta meg országa fejlesztési alapját, cserébe az USA számos vagyontárgyat foglalt le, például egy kasszasiker forgatókönyvét. (OCCRP)

ITT OLVASHATÓ

MÁR A VERSENYKÉPESSÉGÜNKET ROMBOLJA AZ ESZMÉLETLEN SOK KORRUPCIÓ - ÍME, A LEGFRISSEBB MUTYILISTA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.11.22.


A helyzet mutyi-téren változatlan, illetve igenis változik: sajnos rossz irányba. A korrupció már olyan méreteket ölt, hogy az már versenyképességi mutatóinkat is rendkívüli mértékben rombolja. A kutatások szerint nemzetközi összehasonlításban a magyar közbeszerzések körében a versenyerősség kirívóan alacsony, viszont a korrupciós kockázatok kirívóan magas szinten vannak.

Legfrissebb mutyilistáink csak alátámasztják a felmérések eredményeit: a kvóta-népszavazási kampánynak köszönthetően újabb milliárd ütötte Rogán szomszédjának a markát; Andy Vajna bizonyosan jó évet zárt, hiszen csak tavaly 27,4 milliárd forintot zsebeltek be a magyar kaszinók. Ha pedig még több mutyit akarunk találni, akkor szétnézhetünk az ország apró sarkaiba is: például Hatvanban, Zánkán, vagy éppen Rakamazon.

Akkora a korrupció, hogy az már jelentősen rontja hazánk versenyképességét
Magyarország versenyképessége az oktatás és az egészségügy helyzete mellett az intézményi környezet és a korrupció miatt is romló tendenciát mutat. A Világgazdaság Fórum (WEF) 138 országot összesítő versenyképességi listájában a tavalyi 63. helyről idén a 69.-re esett Magyarország. Az intézet által megkérdezett hazai vállalatvezetők a két legsúlyosabb problémának a gazdaságpolitika döntéshozatal kiszámíthatatlanságát és a korrupciót tartották. (A harmadik az adózási rendszer volt – írja a Világgazdaság.)

A Kopint-Tárki, a WEF magyarországi együttműködő partnere a tanulmányuk kiadásakor azt írta: intézményrendszerünk és egyben versenyképességünk legnagyobb problémája, hogy a kormányzati döntések során a kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek. „A kormányzati döntéshozatal nem átlátható, a tulajdonjogok tiszteletben tartása problémás, és a vállalati magatartás etikájával is gondok vannak” – olvasható az elemzésben.

Sajnálatos módon nemzetközi összehasonlításban a magyar közbeszerzések körében a versenyerősség kirívóan alacsony, viszont a korrupciós kockázatok kirívóan magas szinten vannak. Ezen túl mindkét mutató esetében negatív tendenciákat figyelhető meg a 2009–2015 közötti időszakban: a vizsgált hét év alatt a gyengülő versenyt erősödő korrupciós kockázatok kísérték. A legújabb mutylistánk csak alátámasztja a fenti kutatások megállapításait...

ITT OLVASHATÓ

CZUNYINÉ VISSZATÉR ÉS A JÖVŐT HOZZA EL

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.11.21.


Orbán és a színvonal. Schiffer és a keselyűk. Mit kívánnak a magyar úszók?

Orbán a rádióban

„Az ország gazdasági alapjai rendben vannak, a pénzügyi rendszer stabil” – mondta egyebek mellett ma reggel Orbán Viktor a rádióban. De mondott mást is. Például ezt: „Nem vagyunk kommunisták. Nem hiszünk abban a sok szomorú és buta dologban, melyek tönkretették az egész közép-európai térség gazdasági rendszerét. Nem gondoljuk azt, hogy az állam direktben fogja működtetni a gazdaságot, ezért hinnünk kell a vállalkozókban, szükségünk van rájuk. Mi csak szabályozni tudunk, működtetni nem. A kormány úgy tudja segíteni a vállalkozókat, hogy minél kevesebb bürokratikus akadályt állít eléjük és csökkenti az adókat. Ha jól csináljuk, akkor a gazdasági teljesítmény is nő, és kisebb adókulcsok mellett is meglesznek az állam bevételei. Nem mondok le arról a célról, hogy kisebb adóval színvonalasabb sport, kultúra teremthető meg.” Az interjú nyomán a miniszterelnök és valóság viszonyát itt boncolgattuk.

Támad a medence

„A hétvégén egyeztetést tartottunk az úszósport képviselői és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult helyzetről. A találkozó folyamán teljes mértékben egyértelművé vált, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzdünk és ugyanazokat a dolgokat tekintjük fontosnak szeretett sportágunkban. Mindannyian helytelenítjük, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök áll. A múlt héten felállított bizottságokat nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen tagjai egytől egyig függő viszonyban vannak a meglévő rendszerrel” – írta ma reggeli Facebook-posztjában Hosszú Katinka, ám ez nemcsak az ő bejegyzése. A nyilatkozatot – amely pontokba szedve tartalmazza azt is, hogyan reformálnák meg az úszószövetség tevékenységét – rajta és férjén kívül Bernek Péter ifjúsági olimpiai bajnok, rövid pályás világ- és Európa-bajnok, Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője, Financsek Gábor ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes, Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok, Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok, Kozma Dominik Európa-bajnoki bronzérmes, Verrasztó Dávid világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok és Verrasztó Evelyn Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok is aláírta...

ITT OLVASHATÓ

A LIBERÁLISOK LEGNAGYOBB RÉMÁLMÁRÓL

MANDINER BLOG
Vendégszerző: Jeszenszky Zsolt
2016.11.21.


2016 november 8-án, ahogy ez a póló is mutatja, az amerikai választók történelmet írtak. Március 9-én reggel pedig a safe space-ekkel, trigger warning-okkal, politikailag korrekt beszédmóddal körbebástyázott liberálisok életük legrosszabb napjára ébredtek. Megtörtént a megtörténhetetlen, amiről egyikünk sem gondolta, hogy még valaha is megtörténhet: egy republikánus lett Amerika új elnöke.

Addig patásördögözték az előző két választás republikánus indulóját (John McCain, Mitt Romney), amíg most meg nem kapták valóban a (számukra) patás ördögöt. A folyamatosan farkast kiabáló fiú csapdájába estek: egyre kevésbé vették őket komolyan, és mire megjött az igazi patás, elkoptak a szavak. Donald Trumpról minden lepergett. Bármilyen stigmát aggattak rá naponta, ő csak ment előre, nem foglalkozott velük. Bármilyen más republikánus jelölt ezekre (rasszizmus, homofóbia, iszlámellenesség, stb., dögunalom) védekező üzemmódba kapcsolt volna, a liberálisok forgatókönyve szerint reagálva. Trump azonban rá sem hederített mindezekre, totálisan felrúgott minden kottát, forgatókönyvet, ami a demokrata pártnál valaha is felbukkant. És megválasztották az Egyesült Államok 45. elnökének. És ez még csak előjátéka a liberális rémálomnak.

Hogy mi lehet a folytatás, ahhoz először menjünk vissza kicsit a múltba. A II. világháború lezárását követő évtizedekben folyamatosan jelen volt Amerikában (pláne Európában) a baloldali, marxista ideológiák iránti lelkesedés az egyetemisták, fiatal értelmiségiek körében, jelentős átfedéseket mutatva a hippi-mozgalommal. Nagyon fontos közös szerepük volt többek között a vietnami háború ellen szervezett tüntetésekben. A vesztes háborúnak „köszönhetően” – mivel a kezdetektől szemben álltak vele - jelentősen felértékelődött a pozíciójuk. Utána egyik fő ellenségük, Richard Nixon botránya (Watergate), majd pedig az elnökkel szembeni sikeres vádemelés újabb hatalmas impulzust adott nekik. Jimmy Carter alatt az idősebbek már hatalmi pozícióba is kerültek közülük, a fiatalabbak pedig különböző, a Demokrata Párthoz kötődő intézetekben, think tankekben helyezkedtek el. Közben életkoruk előrehaladtával radikális marxistából lassan átalakultak szociálliberálissá.

Ronald Reagan győzelme óriási csapást jelentett az amerikai baloldal addig folyamatosan felfelé ívelő pályájára. Reagan elnöksége a XX. századi Amerika egyik legsikeresebb periódusa: egyrészt sikerült végletesen megroppantani a Szovjetuniót (háború nélkül!), másrészt fantasztikus gazdasági növekedést, prosperitást hozott szinte mindenki számára. Ebben a helyzetben, amikor gyakorlatilag az ország egésze jelentőset lépett előre, nagy volt a realitása annak, hogy a republikánusok akár évtizedekre is berendezkedhetnek a hatalomba. Reagan 1984-ben 525-13 arányú elektori szavazattal nyerte meg Walter Mondale-lel szemben a második terminusát, ennek lejártát követően az idősebb George Bush is 426-111 arányban győzte le Michael Dukakis-t.

A liberális körök, akik időközben már egyre magasabb pozíciókba kerültek a felsőfokú oktatásban, pánikolva látták, hogy végleg kiszorulnak a politikai hatalomból; az egyre jobban élő, a választásokon aktívan résztvevő (akkor még túlnyomóan fehér) szavazók körében esélyük nincs. A '80-as évek Amerikájában nem volt semmilyen valós rasszizmus, faji ellentét. Bocs mindenkitől, aki máris jobban tudja, de személyesen ott voltam… Két évig láttam kicsiben és nagyban. A suliban semmilyen ellentét nem volt a fehér és a néger diákok között. A legnépszerűbb énekes Michael Jackson volt, sportoló Kareem Abdul-Jabbar, színész pedig (az azóta sajnos pedofíliáért bíróság előtt álló, de kiváló komikus) Bill Cosby. A fekete lakosság előtt nyitva voltak a lehetőségek, nem voltak etnikai ellentétek. Az afroamerikai lakosság jelentős része azonban nem volt aktív politikailag. (Nem csak a valóban létező gettókban nyomorgók, hanem az alsó középosztályhoz tartozók sem.) Emellett milliós nagyságrendű volt már a mexikói bevándorlók száma, és egyre többen érkeztek Ázsiából, először elsősorban a Távol-Keletről, aztán egyre inkább a muzulmán területekről is. A végzetesen háttérbe szorult baloldal felismerte, hogy jelentős számú korábban inaktív, illetve újonnan érkező potenciális szavazót állíthat maga mellé, sőt, csak így lehet képes valaha is újra a hatalom közelébe kerülni...


ITT OLVASHATÓ

A SPLEEN ÉS A KOMÉDIA ISTENNŐJE - MONICA VITTI 85 ÉVES

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.11.22.


Hol vörösen, hol szőkén hódított, nemcsak beszédes tekintetével, különleges, nagy szájával, rekedt hangjával. Monica Vitti, az olasz film egyik legtüneményesebb alakja nemrég töltötte be 85. életévét. Régóta nem jelenik meg a nyilvánosság előtt betegsége miatt, amelyet életrajzírója, Laura delli Colli így jellemzett: „Kitörölte a memóriáját, mint egy nagy radír”. Mi azonban nem felejtjük el őt. Vonzerejének titkaival emlékezett rá a La Repubblica.

„Színésznő vagyok és nő is” – mondta magáról. Már kiskorában is igyekezett magára vonni a figyelmet. A színi akadémia elvégzése után nagyon fiatalon debültált  színházban Niccodemi Ellenségében – egy öreg hercegnőt alakított.

„Már korán észrevettem komikai képességeimet, amikor szomorú szerepeket játszottam akadémiai társaim előtt és ők nevettek. Csak később jöttem rá, hogy ez nagy szerencse.”
Pályafutása során több mint 50 filmben játszott, és rengeteg díjjal tűntették ki, köztük két Arany Glóbusszal.

Michelangelo Antonioni is a színházban fedezte fel őt, és számos filmje főszerepét osztotta rá. A 60-as években ezek a filmek foglalkoztak az emberek közötti kommunikáció lehetetlenségével, a párok elidegenedésével, a modern nő aggodalmaival. A Kaland, Az éjszaka, a Napfogyatkozás, A vörös sivatag – megannyi emlékezetes nőalak, olyan partnerekkel, mint Gabriele Ferzetti, Marcello Mastroianni, Alain Delon és Richard Harris. Vitti Mario Monicellinek köszönhette, hogy végre 1968-ban bemutatkozhatott vígjátékban is, és a sok életunt, sodródó figura után megjelent a filmvásznon az erőtől duzzadó, lehengerlő stílusú, és egész lényében izgató nő. Monicelli fedezte fel azt is, hogy milyen szép lába van...

ITT OLVASHATÓ

A GÉPLÉLEK NEM NÉPLÉLEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.11.22.


O. V. már megint hülyeségeket beszél. Ezen csodálkozni nincs mit, elmélázni azonban sokkal inkább szükséges fölötte. Ahogyan az szokásban van nála, mindig a határon túl jelent be dolgokat, mint annak idején az illiberalizmus doktrínáját, amely még mindig annyira értelmezhetetlen, hogy ez a lelketlen gép most is pirossal húzta alá nekem. A valóság azonban gyorsabban változik, mint a Windows tudata, mert, amint kitetszik, a dolog mégis csak működik, tehát van. Következésképp a gép rendelkezik valami lélekkel, ha ez az egész nem tetszik neki, de maradjunk inkább a rögvalónál, mert az szép.

Az illiberalizmus demokrácia-hiánnyal jár együtt, és csak a messzi múltba sem kell példáért iramodnunk, elég csupán a tegnapot vizslatni. Imhol egy Jobbik. Isten látja az én hitetlen lelkemet, és tanúsíthatja, hogy nagy ívből szarom le az alapizé-hercehurcát, és csupán egyetlen jól körülírható okból: ennek az egésznek az ég egy világon semmi jelentősége nincsen. Habot verni alkalmas, viszont éppen ezért érdekes kormányzó pártunk viszonyulása ehhez a delírhez. Most már szavazásig sem juthat el a fogós, ravasz kérdés.

Csak a történeti hűség kedvéért idézzük föl az eseményeket. A kisebbik náci párt a kötvény-biznisz megszüntetéséhez kötötte, hogy asszisztál a színjátékhoz, és ezt nem kapta meg. Most egyetlen mondatnyi kiegészítéssel ugyanazt a szöveget nyújtotta be, mint korábban a főnácik, és mégsem támogatták. A parlament igazságügyi bizottsága – nyolc kormánypárti vokssal – leszavazta a Jobbik alaptörvény-módosítását, arról nem tárgyalhat az országgyűlés. Mindez azonban módot ad arra, hogy újólag lehessen visongani azon, ki a hazaáruló, következésképp idegen.

Ezen a hétfőn, ami a tegnap nevet viseli már, monyon szúrták a jogszabályokat is, megint. Ez sem új, de egyelőre érdekes. Még egy darabig. Tökös legény akart lenni Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, és lemondott az alkotmánybírókat jelölő bizottsági tagságáról. Akképp furmánykodott, hogy a jogszabály erejével teszi érvénytelenné a bírák megválasztását, hiszen ez azt mondja: a bírákat jelölő eseti bizottságnak legalább kilenc és legfeljebb tizenöt képviselőből kell állnia.

Tóth szerint az, hogy nyolcan döntöttek, törvénytelen. Gulyás Gergely (Fideszmókus) szerint meg persze, hogy nem. Szerinte önmagában az, hogy valaki lemond a mandátumáról, a hely pedig betöltetlen marad, semmilyen tekintetben nem akadálya az adott közjogi testület, például a parlament működésének. Persze, tudjuk, a parlament is jól muzsikálna ellenzék nélkül, mint ahogyan tulajdonképpen most is teszi, mert csak akadékoskodnak, amit úthengerrel kell elsimogatni.

Így dolgozott a hátország ezen a tavaszi-novemberi napon, miközben O. V. az egészet tágabb összefüggésbe helyezte, amikor már megint megváltotta a világot. A szakrális térben megjelent a magyar nép lelke, mint Közép-európai kuriózum. „A sajátos közép-európai lelkiség nagyon érzékeny az elnyomás minden fajtájára, és oka van annak, hogy az érzékeny közép-európaiak már hosszú évek óta úgy érzik, van a világban egyfajta szellemi elnyomás. Elegünk van a kioktatásból, abból, hogy nem lehet elmondani a véleményünket, mert attól kell tartanunk, hogy erkölcsileg vagy politikailag megbélyegeznek minket"..


ITT OLVASHATÓ

SZABADSÁGHARCOSOK FÖLDJE - MAGYARORSZÁG "HARCIAS, MASZKULIN, FÉRFIAS" DEMOKRÁCIA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Bruck András
2016.11.21.


Demokrácia-e Magyarország?

Vagy már nem? Vagy csak félig?

Két napja ez volt Baló György kérdése. És valóban, kit ne érdekelne, hogy a miniszterelnök által „hivatalosan” is illiberálisnak kinyilvánított torzszülemény pontosan micsoda. Hátha, mégsem az, aminek látszik.

Az elemzők: a Századvég kutatási igazgatója és az Alapjogokért Központ igazgatója, illetve, Böcskei Balázs egyetemi oktató és Boros Tamás, a Policy Solutions stratégiai igazgatója.

Elöljáróban: Az Alapjogokért Központról eddig még csak nem is hallottam, a honlapjuk viszont szép, tiszta ujjlenyomat: állami cég, feladata a kormány intézkedéseinek jogi alátámasztása.

A Századvéget viszont jól ismerjük: évente sok milliárd forint közpénzből írnak tanulmányokat a kormánynak, ebből következően a munkatársai nagy jómódban élnek. Korábbi vezetői között megtalálható az ex kormányszóvivő és szállodatulajdonos Giró-Szász András, Lánczi András filozófus pedig rendszerdicsőítő írásaiért a Corvinus Egyetem rektori székébe ülhetett bele. Persze, pályázaton nyerte, kár, hogy ő volt az egyedüli. Más meg se próbálta, mindenki tudta, hogy Orbán embere.

Zárójelben, a fia, Lánczi Tamás is a Századvég elemzője, emellett Habony Árpád londoni médiacégének az ügyvezetője és a British American Tobacco cég felügyelőbizottságának tagja.

Századvégesnek lenni tehát különleges szellemi állapot, velük odaállni politikáról vitatkozni kb. olyan, mint Hitlerrel a zsidókról...


ITT OLVASHATÓ

A BARBARIZMUS VILÁGFORRADALMA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.21.


...A keresztény antiliberalizmus nem új dolog, mert a szellemi perspektívát elveszítő egyházak mindig az erkölcsöt akarják megjavítani, a világot akarják erkölcsössé tenni, ehhez az államot akarják felhasználni, amelynek a liberalizmus (amely a Bibliával egyezően egyéni döntésre bízza a polgárok hitét és erkölcseit is) útjában áll. Ezért kapóra jönnek a homoszexuális összeesküvésről és terrorról szóló csúsztatások, hiszterizáló hazugságok.

Egyébként minél arrogánsabbak a keresztény egyházak, saját szektás köreiken kívül annál nagyobb utálatnak örvendenek. Az evangéliumi kereszténységnek semmi nem ártott annyira, mint az, hogy Trumpot támogatták, és egy elmebeteget rászabadítottak Amerikára és a világra, az esztelen homofóbiájuk miatt, s ezzel utat nyitottak a barbarizmus előtt. Ez nem az az "üldözés", amiről a Biblia beszél.

Ami a kultúrharc tényleges eseteit illeti, amikor egyes helyeken szélsőséges jelenségek tűnnek fel, azokat a liberális demokrácián belül kellene megoldani, azon belül kellene tiltakozni. Nem diszkriminációt kellene követelni mások életformája ellen, hanem a világnézeti szabadságot követelni saját maguknak az alkotmányos jogok alapján. A jogsértésekkel szemben a liberális jogállam tudja megvédeni az egyházakat is. De ők a liberalizmust tekintik ellenségnek, mert átvették a politikai katolicizmus antiliberális felfogását.

A valódi kereszténységet a liberalizmus védte meg eddig is. Amerikában a liberalizmus védte meg a katolicizmus által üldözött keresztényeket, akik most a katolicizmus mellé álltak. Ugyanúgy üldözik a liberalizmust, mint a felvilágosodás óta a katolikus egyház. Ez nem a kereszténység javát szolgálja, hanem csatlakozás a "parázna asszonyhoz", a világi hatalommal összefonódó valláshoz. 

Ha a liberalizmust lerombolják, a civilizációt, a békét, a jogot, a szabadságot számolják fel. Ha fasisztákat juttatnak hatalomba, a hívőknek lelkiismereti kérdéssé téve, hogy rájuk szavazzanak, azzal saját maguk és a világ sírját ássák. Akkor csak az önkény marad, amely ma mellettük áll, holnap ellenük, de nekik talán még többet árt az, amikor mellettük áll, mint amikor ellenük. Az egyház normális állapota, ha gyűlöli a világ. 
*
Most azokra nem térnénk ki, akik szerint Trump, Orbán és Putyin majd visszaszorítja korrupciót. Ezek csak szimplán antiszemiták és az "elitellenességük" antiszemitizmus. Azokra sem, akik a fehér faj felsőbbrendűségét hirdetik és ezért "keresztények". Az pedig legyen gyanús mindenkinek, aki Trump megválasztásának örül, esetleg tett is érte, hogy a Ku-Klux-Klan és a neonáci csoportok krémjével keveredett egy táborba.
 
 

HOSSZÚ KATINKA KÜZDELME A KORRUPT MAFFIAHATALOMMAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.11.21.


Nem véletlenül adtam ilyen címet a cikknek. Szánt szándékkal akarom állítani, hogy amit Hosszú Katinka csinál, az politika, és nem csupán az úszósportra van hatása. Az olimpiai bajnok úszónő, aki pár év alatt lett a magyar társadalom legendája, most szembeszáll azzal a Gyárfás Tamással, aki emberemlékezet óta vezeti az Úszó Szövetséget, és az ember emlékszik még azokra a pletykákra is, amelyek alvilági ügyeiről szóltak.


Hosszú Katinka ugyanis nem tesz mást, mint jogot követel az „uszoda népének” a beleszólásra. És innentől kezdve számomra nem túl lényeges, hogy minden pontban igaza van-e, hogy az általa eszkalált felháborodási hullámra hogyan próbál felkapaszkodni a fideszes volt államtitkár, Czene Attila. Lehet, hogy az egész csak a pénzről szól, piti hatalmi harc, sőt, lehet, hogy a végén fideszesek ülnek be az Úszó Szövetségbe, mint minden más posztra az országban, de most még ez sem érdekes. Az érdekes a sztori és a látszat, és ebben a nyomorult országban szükség van erre a sztorira és látszatra.

Mert ez itt és most arról szól, hogy azok az emberek, úszók, edzők, masszőrök, portás bácsik és nénik, akik a mindennapi kemény munkát végzik az uszodákban az eredményekért, visszaszerezzék a saját mindennapjaik fölötti irányítást. Hogy tisztességes választáson válasszák meg az Úszó Szövetség vezetőit, hogy átlátható legyen a pénzosztás a sportban, és ne lopjanak a közösből, hogy a versenysportolók felkészítése ne az Urak kényétől és kedvétől függjön, ne az úszósport hatalmasaitól...

ITT OLVASHATÓ