2018. november 19., hétfő

AMIBŐL KIINDULUNK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: UNGVÁRY RUDOLF
2018.11.16....Fasisztának nem születik az ember, hanem lesz. Akkor lesz, ha a külső, politikai körülmények lehetővé teszik, hogy a biztonságos hatalomnak való ösztönös szolgai alávetés és a közösségbe tartozás vágyát politikusok mérgező módon fel- és kihasználják a hatalom megszerzése és gyakorlása érdekében. A vezér, a tekintély, az erő és az ellenségképzés elvének megfelelően (ugyanakkor mélyen megvetve az általuk kihasznált tömegeket). Elég ehhez Hitler Harcom című könyvének megfelelő részeit újra elolvasni. A rendszer urainak talán nem is kellett: a „szakszerű” hatalommegragadás útján fokozatosan rátaláltak. A fasisztoid késztetéseknek könnyebben áldozatul lehet esni, mint egy koherens, világot megváltó szélsőbaloldali, bolsevisztikus ideo­lógiának. De akármelyikről legyen is szó, mindegyik igyekszik erkölcsileg igazolni magát vagy egy „természetességénél” fogva jó, vagy egy kapitalizmusmentes, „tökéletes” társadalom ígéretével. Ennyiben a fasiszta és a kommunista ember egyaránt „jó”, hiszen a Jót hirdeti. A végeredmény mindkét esetben a zsarnokság.

Ha valaki egykor egy klasszikus fasisztával vagy bolsevistával szemben azzal érvelt volna, hogy hazudik, semmire se jutott volna. Az antiszemita a maga zsidóellenességében, a proletárdiktatúra híve a munkáshatalom melletti kiállásában még a lelke mélyén se érzett semmiféle hazugságot. Ezért is tudta meggyőző erővel képviselni.

Egy fideszes fasisztoid klónnak azt mondani, hogy hazudik, ugyancsak teljesen hatástalan. Ahogy ez a mai magyar parlamentben tapasztalható. A rendszer politikusai és hívei a hazugságot a politikai „szakma” természetes velejárójának tartják – és hiszik is, amit hazudnak. A jog csak őket szolgálhatja. Amikor az ellenzék odavágja a kormánypárti magabiztos többség arcába a gyalázatukat, csak az ellenzék lesz egyre felháborodottabb. A Vezér körüli képviselők mindvégig megőrzik lenéző nyugalmukat. Ezzel meggyőzőbben hatnak a híveikre és a választók tanácstalan többségére, mint az orbáni rendszert minősítő felszíni tulajdonságok („loptok, csaltok, hazudtok”) ellenzék általi ingerült felsorolása. Ezért teljesen hatástalan még a választók többségére is a maffiaállamot használók érvrendszere is. Legyintenek, mert szemükben minden politikai rendszer kisebb vagy nagyobb mértékben korrupt. A hatalmon levők legalább már kilopták magukat, ha a másik oldal jönne, újult erővel kezdenék.

A visszaút reményében sok demokrata ünnepli, hogy elfogadták az orbáni rendszert elítélő EU-parlamenti jelentést. Saját vágyvezérelt gondolkodásukat ünneplik. Lehet, hogy még csodálkoznak is, hogy a Vezér ennyire durván nekitámadt nyugati bírálóinak, ahelyett, hogy – szokása szerint – odadobna nekik valamilyen gumicsontot, hogy dédelgetett kompromisszumaikat kiélhessék rajta. Beszédét hallgatva ezek a demokraták akár azt is hihetik, hogy a Vezér megőrült. Pedig jobb volna, ha a Sargentini-jelentést ünneplők és az Orbánon csodálkozók megszívlelnék Machiavelli szavait, aki szerint a zsarnok szándékosan játssza az őrültet, hogy rejtett célját könnyebben elérje. A Vezér ugyanis arra számít, hogy a következő EU-választásokon a szélsőjobboldalnak az EU-parlamentben sokkal nagyobb lesz a részaránya. Ezzel megakadályozható minden olyan döntés, amellyel az EU fokozatosan megvédhetné magát az egyre erőteljesebb szélsőjobboldali fenyegetéssel szemben. És a vezérség mai, magyar reinkarnációja megvadultnak tűnő fellépésének köszönhetően könnyen az EU-parlament szélsőjobboldalának is a Vezére lehet. Legalább Magyarországon, de majd számos, főleg kelet-európai államban pedig tort ülhet majd a fasizmus „emberarcú”, „demokratikus” formája.

Ennek a politikai formának a sajátos visszatérését azonban egyelőre szinte alig van, aki hajlandó fel- és elismerni. Holott valójában már tudnia kell. Ezt a rendszert belülről csak az találja el, ami a lényege. Ahogy a fasizmussal és a bolsevizmussal szemben nem a puszta felháborodás, hanem a demokratikus társadalmi lét elementáris fenyegetettségéből következő, nem puszta érvekre, jelzőkre támaszkodó frontális ellenálláson kívül más nem vezetett semmire. Ehhez pedig – ahogy 1939-ben is – egyetlen út vezet: a bal- és jobboldali, konzervatív és liberális demokraták összefogása.


MAGYARORSZÁG EGYMILLIÁRD DOLLÁRT ADOMÁNYOZOTT AUSZTRIÁNAK

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.11.19. 


A CEU nyilván többet ér egymilliárd dollárnál. A kamatozó magánvagyona , az ún. endowmentje, kilencszázmillió dollár körül van. Ezt az egyetemet ajándékozza most Magyarország Ausztriának.

Ausztriának van egy kisebb tudományos akadémiai hálózata, amelyik összesen 39 európai nagy grantet nyert eddig. Majdnem ugyanannyit, mint a hatalmas bécsi egyetem, amely 42 grantet nyert el, a kisebb bécsi műszaki egyetem 23-at.

Tíz évvel ezelőtt az osztrák kormány és Alsó-Ausztria alapított egy nemzetközi tudományos intézetet, az Institute of Science and Technology-t, az osztrák tudományos élet koronagyémántját, ahol rengeteg külföldi kutatót alkalmaznak. Ők 37 grantet nyertek el.

Az Orbán-rezsim által favorizált Corvinuson, ahol egy tudományos munkásság nélküli senki próbálja levezényelni az egyetem átalakítását, összesen egy nemzetközi grantet nyert el a történetében, de az a kutató már otthagyta a Corvinust.

Egy ilyen környezetben ajándékozza oda a rezsim Ausztriának a CEU-t.

Egész tudományterületeket adunk át Ausztriának, így mulat egy magyar úr.

(Ilyenkor mindig eszembe jut az Orbánék által gründolt borzalmas színvonalú Neumann János "Egyetem", és az a tény, hogy Riesz-Fejér-Haar-von Neumann öröksége, a magyar funkcionálanalízis-operátoralgebra iskola gyakorlatilag megszűnt. )

Még vissza lehetne lépni, de nem fognak visszalépni. Párezer ember majd kimegy a térre kiabálni és nem történik semmi. Az Európai Néppárt sajnálatát fejezi ki, Orbánnak százszor le kell írnia, hogy csúnya dolog elüldözni egy egyetemet, és ennyi. Ilyenkor valamit még oda szoktam írni a poszt végére, de most nincs hozzá kedvem.

FÉLELMETES PILLANATOK VÁRNAK RÁNK - MONDJA A FÉRFI, AKI MEGJÓSOLTA AZ 1987-ES VÁLSÁGOT

ZOOM
Szerző: ÁBRAHÁM AMBRUS
2018.11.19.


Nem akar nyugvópontra jutni a Kína és az Egyesült Államok közötti, a kereskedelmi kapcsolatok körül, s apropóján kirobbant vita. Mike Pence tett arról, hogy akik eddig bíztak a gyors rendezésben és a közeledésben, azok most újraértékeljék véleményüket. Az Egyesült Államok alelnöke a hétvégén tartott Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 30. csúcstalálkozóján Pápua Új-Guinea fővárosában, Port Moresby-ben éles kritikát fogalmazott meg az ázsiai állammal szemben. Pence hangsúlyozta, hogy Washington részéről egy szabad és nyitott ázsiai csendes-óceáni térségben érdekeltek, ám szerinte

Kína szinte rátelepszik a régióra és függőségi viszonyokat alakít ki.

Peking ugyanis súlyos hiteleket folyósít több országnak, ezzel pedig szinte magához láncolja ezeket az államokat. Pence felszólalásában arra figyelmeztetett, hogy a térség államai ne vegyenek fel hiteleket Kínától, mert ez csak kiszolgáltatottá teszi őket az egyik legnagyobb ázsiai gazdasági erővel szemben.

Az alelnök – nem túl meglepően – alternatív lehetőségként az Egyesült Államokat nevezte meg. Szerinte ugyanis országa jobb feltételeket kínál a térség államai számára. Mint mondta: „Mi nem fékezzük partnereinket, nem kényszerítjük őket adósságtengerbe, s nem is veszélyeztetjük függetlenségüket.” Összességében nem egyirányú utat kínálunk együttműködőinknek – folytatta...

KINYÍRHATJÁK A GOOGLE NEWST EURÓPÁBAN

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2018.11.19.


Bizonytalanná vált a Google News hírgyűjtő szájt jövője Európában, miután a cég vezetői elkezdtek utalgatni rá, hogy a „linkadó” bevezetéséről szóló európai uniós tervek arra kényszerítik őket, hogy lőjék le a szolgáltatást.

A szeptemberben megszavazott új uniós szerzői jogi irányelv egyik legvitatottabb, linkadónak csúfolt pontját a 11. cikkelyben rögzítették. Ez beszüntetné azt a gyakorlatot, hogy a tartalomgyártók által előállított cikkekre mutató linkeket, címeket és ajánlószövegeket ingyenesen közöljék más oldalak. Ez elsősorban a Google, a Facebook, a Twitter és a hasonló platformok ellen irányul, mivel a reformjavaslat mögött álló kiadók és médiavállalatok szerint a techcégek hasznot húznak az ő tartalmaikból. Igaz, közben a tartalomszolgáltatók is jelentős mértékben függenek a hírkereső oldalakon és a közösségi médiában megosztott linkektől, mert forgalmuk nagy részét ezek generálják.

Spanyolországban 2014-ben már megpróbálták elérni, hogy a Google fizessen az online kiadóknak, ha tartalmaik megjelennek a keresési találatokban, de csak azt érték el, hogy a Google becsukta híroldalát, ezáltal csökkent a helyi lapok és egyéb tartalomszolgáltatók online forgalma...

HAJLÉKTALANHELYZET: CÉLT TÉVESZTHET AZ ALULJÁRÓK LEZÁRÁSA - "BUDAPEST ALATT" EGY CSOMÓ NEM FEDÉL NÉLKÜLI SZEGÉNY IS ÉL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: FOGL MÁRTON
2018.11.19.


A kormány és a főváros lezárathatja éjszakára Budapest aluljáróit, így kényszerítve a hajléktalan embereket a párhuzamosan bővített ellátórendszerbe. Az új helyekre biztosan szükség van, a tiltások sora pedig kényszerhelyzetbe hozza az ellátásban dolgozókat.

Még idén új szakaszába léphet a hajléktalanok eltüntetése a közterületről: Budapest legnagyobb közlekedési csomópontjaiban éjszakára lezárnák az aluljárókat az utolsó metró után, írja a hvg.hu a lap birtokába került kormányzati előterjesztés alapján. Ezzel párhuzamosan pedig végre az ellátórendszert is erősítheti a kormány, már ha a javaslat erre vonatkozó részét is elfogadják.

A Kásler Miklós tárcája által kidolgozott előterjesztésnek a budapesti aluljárók lezárására vonatkozó része nagyjából 300 embert érinthet, mondta el Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója a Népszavának. Ezeknek az embereknek az életében többféle szerepet játszanak az aluljárók: nem csak éjszakázni járnak le, de közösségi térként is használják a helyeket, ahol találkozhatnak és társasági életet élnek. Emellett megélhetésüket is jelenti a metróhoz siető vagy épp pékségnél sorban álló emberektől kért pénz. Ezek miatt nem is csak hajléktalanokról van szó; lakhatással bíró szegények is szép számmal töltik idejüket Budapest felszíne alatt. Így

kérdéses, hogy az újabb tiltással eléri-e az Emmi, hogy többen forduljanak az egyébként is kapacitáshiánnyal küzdő ellátórendszerhez.

Mint Aknai fogalmazott, ezzel ugyanis eddigi életmódjukon kéne változtatniuk az érintetteknek. Valószínűbb, hogy inkább csak kijjebb szorulnak majd a forgalmas belvárosból éjszakára, ahová nappal ugyanúgy visszatérnek majd, mint eddig...

GRUEVSZKI A FIDESZ HŐSE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.11.19.


Szembe kell néznem azzal a kikerülhetetlen ténnyel, hogy menthetetlenül naiv vagyok. Ahogy a kolléga szemléletesen meg szokta fogalmazni: malacrózsaszínű a lelkem. Mindenre gondoltam, de arra még én sem, hogy a pártpropagandisták odáig jutnak a macedón szökevény mosdatásában, mint ahová az Origonak sikerült leverekednie magát. Nem néztem, csak feltételezem, hogy a többi közpénzszivattyú tömött sorokban követi az ékes példát.

Az egykori hírportál hűlt helyén üzemelő ipari létesítmény ma olyan szédületes írást jelentetett meg, hogy azóta is borogatnom kell az agyvelőmet, az állkapcsomat pedig még nem sikerült visszadrótoznom az eredeti helyére. Valamelyik nap még Gyurcsány Ferenc volt a főbűnös azért, mert a magyar kormány megszöktette a jogerősen börtönbüntetésre ítélt volt macedón kormányfőt. Ma már változott a helyzet, ugyanis egy briliáns eszmefuttatással origóék bebizonyították, hogy Soros György buktatta meg Gruevszkit, aki egy ártatlan áldozat, a jobboldal tartóoszlopa és a migránsterroristák elleni hősies küzdelem mártírja. Ebből eredően az Orbán-kormánynak nem csupán joga, hanem egyenesen kutya kötelessége ezt a szent embert megvédeni a vérszomjas baloldali macedón kormánytól, mely kormányt Soros György irányít, miután lényegében elfoglalta az országot. Így valahogy...

EGY NEMZETI KONZULTÁCIÓ, MELYET A GRUEVSZKI-ÜGY IHLETETT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.11.19.


Ha már úgy hozta a sors, hogy a nemzeti konzultációk időszakát éljük, jó lenne néha olyan témákról is kikérni a magyar választópolgárok véleményét, melyek valóban foglalkoztatják az embereket. Például itt van a börtönéből szabadult sas módjára hazánkba menekült volt macedón kormányfő körüli bizonytalanság, amit feloldhatna a kormány azzal, hogy kikéri az emberek véleményét az ügyről. Olyan nemzeti konzultációs tapasztalattal, amellyel Rogán Antal propagandaminisztériuma rendelkezik, néhány óra alatt össze tudnának dobni egy konzultációs kérdőívet, és már postázhatnák is számunkra az érdekfeszítő kérdéseket. Ha nincs elegendő ötletük a propagandistáknak, segítünk:

1. Európa és Magyarország jelentős problémája, hogy olykor korrupt politikusoknak kell vezetniük olyan államokat, melyekben egyébként elvileg tilos lenne a gazdasági bűnözés. Mégis, a választók az urnákhoz járulva megválasztanak olyan embereket, akik köztudottan saját zsebre dolgoznak, a haverjaik számára kaparják ki a gesztenyét, a törvényeket pedig úgy alakítják, hogy minél több pénzt tudjanak a közös kasszából eltulajdonítani.

Egyetért-e ön azzal, hogy az ilyen politikusokat meg kell menteniük azoknak a politikusoknak, akik hasonló módszerekkel dolgoznak?

2. Általában az orosz kormány él azzal a módszerrel, hogy amennyiben egy államban megbukik a saját szövetségesük, azt kimenekítik, és menedéket adnak neki (például Viktor Fedorovics Janukovics volt ukrán kormányfő esetében), majd az illetékes ország kérésére sem adják ki.

Egyetért-e azzal, hogy Magyarország is kövesse az orosz példát?

3. Orbán Viktor, magyar miniszterelnök az utóbbi időben elmélyítette a barátságát Erdogan török, Putyin orosz és Alijev azeri elnökökkel, valamint Hszi Csin-pinggel a Kínai Kommunista Párt főtitkárával.

Egyetért-e azzal, hogy ha bármelyikük megbukik politikailag a saját hazájában, majd jogilag felelősségre vonják a tetteikért, akkor Magyarország szöktesse meg őket, és adjon nekik politikai menedéket?

4. A magyar kormány eddig nagyon következetesen alkalmazta menekültekkel kapcsolatban azt a gyakorlatot, hogy aki érvényes okmányok nélkül érkezik a magyar határhoz, és menedékjogot kér hazánktól, annak a tranzitzónában kell kivárnia kérelme elbírálását.

Egyetért-e ön azzal, hogy elítélt bűnözők mentesüljenek az ilyen gyakorlat alól, és egyből bejuthassanak az országba, ahol állami segítséggel bujkálhatnak?

FIDESZHEZ KÖTHETŐ ÜZLETEMBEREKRŐL DERÜLHETNEK KI ÚJABB RÉSZLETEK A 4-ES METRÓ ÜGYBEN

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.11.19.


Kimerítő elemzést tett közzé blogján Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője arról, hogy a kormánymédia által felkapott, Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök érdekeltségébe tartozó AssistConsult mellett egy másik érdekeltség is komoly károkat okozott, és kenőpénzeket fogadott el az Alstomtól, a 4-es metró-projektre, amely így lényegesen drágább lett.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal 4-es metró-ügyről szóló jelentése milliárd forintos károkat állapít meg, az AssistConsulton kívül azonban a többi, érintett tanácsadócég nevét nem közölte.

Jávor és munkatársai most különböző tényfeltáró cikkek, illetve egy ausztriai ügyészségi vizsgálat adatai alapján azonosították a másik három, fő szereplőt, amelyek az Alstommal a metrókocsik beszerzéséről kötött 2007 februári szerződést követően komoly összegekre tehettek szert a cégtől.

Az AssistConsult Kft.-n kívül így azonosítható a szerződésben részt vevő Eurocontact GmbH nevű osztrák, a Hansen Consulting Aps nevű dán és a Honfran Kft. nevű magyar cégek szerepe is.

Az Eurocontact tulajdonosai, Alexander Zach, Aczél Zoltán és Terner Géza ellen Ausztriában azért folyik nyomozás, mert a gyanú alapján pénzmosásban, vesztegetésben és hűtlen kezelésben való segédkezésben vettek részt. Az osztrák ügyészségi irat szerint:

2005 eleje óta Ausztriában és Magyarországon magyar hivatalos személyeknek, az ő javukra vagy politikai pártok javára anyagi előnyt nyújtottak, hogy a nemzetközi üzleti forgalomban 2006-ban megkapják az Alstom vállalatok számára a Budapesti Közlekedési Vállalatnak (BKV) a 2-es és 4-es metróvonalra vonatkozó, metrószerelvények szállításával kapcsolatos szerződést, illetve, elfogult okokból előnyben részesítsék őket, vagy egyáltalán előnyt szerezzenek a nemzetközi versenyben.”

A francia és brit Alstom cégek az Eurcontactnak az irat szerint összesen 2,29 millió eurót fizettek ki annak érdekében, hogy illegális befolyással megszerezzék a budapesti metrószerződést a számukra. A pénzt, Zach 2005-ös, hivatalos kiszállása után főleg Aczél Zoltán és Terner Géza kezelték. Ausztriában és Nagy-Britanniában is indult per, az előbbinél azonban a gyanúsítottak körében nem találtak tényleges gazdagodást, így a vádat elejtették. Mindkét per azzal vádolta meg az érintett cégeket hogy a tényleges tevékenység híján történt pénzátutalással az Alstom dolgozói komolyan megkárosították volna a céget.
Az átutalt összegek azonban Jávor szerint minden bizonnyal azért nem jelentek meg Aczél vagy Terner számláján mert végül magyar politikai döntéshozók zsebében landolhattak...

ORBÁN VIKTOR DIKTATÓRIKUS MÓDSZEREIT MUTATTA BE EGY AMERIKAI MŰSOR


COMMENT:COM
Szerző: FEGA
2018.11.19.


Magyar idő szerint hétfő hajnalban ment le az amerikai HBO-n a Last Week Tonight with John Oliver idei utolsó adása, ami a világszerte egyre népszerűbb tekintélyelvű vezetőkkel foglalkozott. Az epizód fő szegmense végül természetesen Donald Trumpra futott ki, de a példák között ott volt Putyin és Erdogan mellett Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is. 

Ez nem annyira meglepő, a Last Week Tonightban többször előkerült már a magyarországi helyzet, legutóbb éppen áprilisban, a választások előtt. Akkor John Oliver röviden bemutatta Orbánt és rendszerét, megjegyezte a miniszterelnökről, hogy olyan, mint egy ZS-filmes gazember, majd jót nevetett a köztévében kotkodácsoló KKP-s politikuson.

A mostani adás 18 perces szegmenségben Oliver 3 közös vonáson keresztül mutatja be a tekintélyelvű politikusokat és keresi a választ a népszerűségükre. Először arról beszél, hogy ezeknek a vezetőknek folyamatosan bizonyítani kell az erejüket, itt Orbánra nem nagyon jutnak külön másodpercek, mert az árvízi helyzet élén gumicsizmában parádézó Orbán közel sem olyan menő, mint a karácsonyi üzenetben drogdealereket fenyegető Rodrigo Duterte.

Másodszor következik az ellenfelek démonizálása, itt viszont a magyar miniszterelnök és csapata olyan profi munkát végzett, hogy Oliver őt említi először, mint aki ellenséget csinált a menekültekből. Itt abba már nem is mentek bele, hogy mit kap a Jobbik, a Momentum, vagy éppen a civilek, ha ők kerülnek a célkeresztbe.

Ezt követően tér rá arra, hogy a tekintélyelvű vezetők lebontják a meglévő rendszereket, amik esetleg gátját szabnák a tevékenységüknek. Itt megemlíti a megváltozott magyarországi alkotmányt, de részletesebben a lengyel bíróságok helyzetéről beszél.

A TÖRVÉNYEN ÁTLÉPVE KIVÉTELEZNEK GRUEVSZKIVEL, VÁRANDÓS NŐKTŐL MEGTAGADJÁK UGYANEZT A VÁLSÁGHELYZET MIATT

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2018.11.19.


Hétfőn a parlamentben folytatta a magyarázkodást a kormány a Nikola Gruevszki-ügyben. A jelek szerint olyan szabályt alkalmazhattak a menekültstátuszért folyamodó macedón politikusra, amelyet 2017 márciusa óta, a szigorított magyar menedékjogi törvények értelmében senkire sem lehet alkalmazni.

Találtak egy paragrafust…

Gulyás Gergely helyettese, Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár volt az, aki kérdésre válaszolva

először hivatkozott egy konkrét jogszabályi helyre, aminek értelmében a volt macedón kormányfő Budapesten adhatta be menedékjogi kérelmét.

Korábban harminchárom fideszes jogász együttes erővel sem tudott felmutatni egyetlen vonatkozó paragrafust sem, így ez figyelemre méltó fejlemény. Főleg annak tükrében, hogy a menedékjogi törvényt ismerő jogászok szerint Gruevszkinek egy szerb menekülttáborban kellene lennie a papírforma szerint.

Korábban a kormány általánosságban biztonsági okokra” hivatkozott, amikor azt magyarázta, miért jár Gruevszkinek különleges bánásmód. Azonban a menedékjogi törvényben nem szerepelnek olyan kivételes helyzetek, amelyek alapján biztonsági okokra hivatkozhatnának...

A KAMERA GYILKOSOKAT SE TART VISSZA

444
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2018.11.19.


" A képen látható két jómadár ma erősen rábukott a kolbászra... jaaaj, nem úgy... bár ki tudja... az egyikük a cicihez pakolt be vagy egy tucat csemege kolbászt, de kollégánk nem éppen csábos pillantása arra kényszerítette, hogy a kasszától visszameneküljön és kivegye az implantátumot. Érdekes egy szerepjátékot hiúsítottunk meg, mit ne mondjunk "

Zoli hívta fel először a figyelmemet a budapesti, Király utca 35.-37- alatt található Spar-szupermarket váratlanul szórakoztató - bár sokakat felháborító - Facebook-oldalára, ahol egy rakás, a fentihez hasonló poszt sorakozik.

Ezek a boltban elkapott tolvajokat mutatják be, a biztonsági kamerák által róluk készített fotókkal együtt. A fenti bejegyzéshez többek között például az a kép tartozott: (a szemét én takartam ki, eredetiben látszik)...


TAVASZI HANGOK


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.11.18.


A kontraszt az esztétika alapeleme. A kontrasztjelenség a szépség forrása. Örök kérdése a filozófiának, hogy a rút kiemeli-e a szépséget vagy magához rántja. Hogy nem hagyja érvényesülni, tönkreteszi az élményt a tolakodásával, a taszításával, ellökdösi a tekintet elől. Mind bátortalanabbul teszem ide a szépet, napjaink förtelme mindent bepiszkít.

Na ezt a produkciót próbálja meg ellökdösni valamelyik undorképződmény.

A mű ugyanaz, az előadók mások csak. Azért érdekes lesz őket egymás után megnézni, meghallgatni. Patricia Janeckova tizennyolc éves volt, amikor az itt látható felvétel készült, most húsz. Ilyen korú énekesnőnek még nem illik tudnia így énekelni. És legfőképpen nem illik belevágni olyan bravúráriába, amilyen a Tavaszi hangok. Amivel a bemutatón Bianca Bianchi megbukott, mert hiába tartották a kor legjelentősebb énekesének, ehhez a műhöz kevés volt. (A korabeli kritikusok a zenén és a szövegen fanyalogtak, a korabeli kritikusok olyasfélék lehettek, mint a jelen magyar filmkritikusai - Johann Strauss zenéjéről nincs mit mondanom, ahhoz én vagyok kevés, Genée szövege meg úgy tökéletes, ahogy van, aki képes volt megírni a Denevért, akinek Millöcker könyörgött a Koldusdiák librettójáért, az aligha csap össze egy hangversenyáriát.)
A lány csodaszép (legalábbis szerintem), és ez kétségkívül emel az élményen, mert a kontraszt mellett a jelenségek harmóniája az esztétikum másik alaptétele. A hangja kicsit még nyers, én legalábbis nem tudom megállapítani teljes bizonyossággal, mi lesz belőle, most még a lírai szopránnak a koloratúrszubrettbe emelkedő élességei dominálják, de ez nemhogy nem zavaró, inkább hozzátesz a kor és a külső bájához, majd azt mondtam, pikáns árnyalatok hallhatók a felhangokban...

PRINCZ GÁBOR MINDENKIT PÉNZELT, AZ ÁLLAM ÁLLTA A SZÁMLÁT - EGY NAGYHATALMÚ BANKÁR HALÁLHÍRÉRE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.11.19.


Aki úgy érzi, hogy a magyarországi közéleti korrupció soha nem látott méreteket ölt, és előzmények nélkül való NER-sajátosság, frissítse föl emlékeit például a Postabankról. Szomorú apropót az egykori elnök-vezérigazgató, Princz Gábor múlt szombati halálhíre ad.

Princz Gábor bankár 1956-ban született Moszkvában, a Lomonoszov Egyetemen kezdett politikai gazdaságtant hallgatni, tanulmányait Pesten fejezte be. Évek óta Ausztriában élt, a múlt héten Bécsben hunyt el. A kilencvenes évek Magyarországán a politikai felvilág megkerülhetetlen figurája volt.

Akik szeretettel emlékeznek rá, a nevéhez fűződő bőkezű kulturális mecenatúrát emelik ki, illetve azt, hogy jelentékeny sajtóholding uraként sem álhírgyárat üzemeltetett. A banki sajtóportfolió állandó átalakulásban volt, hosszabb-rövidebb ideig és más-más tulajdoni arányban a bankhoz tartozott például a bulvár Kurír, a 168 Óra, a Magyar Narancs és a Magyar Nemzet is.

Csakhogy Princz elsősorban nem a sajátjából jótékonykodott, nem is azt kockáztatta például a már akkoriban is a politikának erősen kitett médiapiacon. A Postabankban változó arányban és közvetítéssel, de végig jelen volt az állam.

Másfél évvel az úgynevezett kétszintű bankrendszer bevezetése után, 1988 júniusában alakult, kezdésként az állam 22, az állami Magyar Posta 28 százalék részvényt jegyzett. Az új bank használhatta a posta infrastruktúráját, ráadásul gyűjthetett lakossági betéteket is – alighanem ez volt az első (a későbbiekhez hasonlóan elvetélt) próbálkozás az OTP hegemóniájának megtörésére. A bank élére az akkor az MNB-nél dolgozó fiatal, mindössze 32 éves menedzser, Princz Gábor került.

Princzet alapvetően balos bankárként tartották számon, miközben a politikai paletta minden árnyalatával bensőséges viszonyt ápolt. Az egyik legvitatottabb ügyletéről: a Teve utcai „rendőrpalota” felépítéséről 11 értékes rendőrségi ingatlanért cserébe például 1992-ben állapodott meg a bank a Belügyminisztériumot vezető Boross Péter akkori belügyminiszterrel.

Finanszírozta Simicska Lajos Mahir-csoportját is: 1997-1998-ban 800 milliót tolt a Postabank a hengerplakátos Cityposterbe. Hitelezte Lezsák Sándor Lakitelek Népfőiskoláját is – ez a kölcsön végül a rossz követelések között landolt.

Princz vezetése alatt helyezett ki a bank több mint félmilliárd forintnyi úgynevezett VIP-hitelt. Közszereplők – köztük politikusok, magas beosztású közszolgák, vezető újságírók, színészek, élsportolók – a közönséges halandóknál kedvezőbb feltételekkel jutottak kölcsönhöz vagy kamatoztathatták megtakarításaikat. A kedvezményezetti listán másoké mellett éppúgy szerepelt az MSZP-s Keleti György, mint a jobbos Bogár László neve...

PRINCZ GÁBOR ÉS FENYŐ JÁNOS PÁRBAJA - SAJTÓSTÚL A HÁZBA - ANEKDOTÁK A VÉRES VALÓSÁGRÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2018.11.18.


Fenyő János nagy ellenfele volt a postabankos Princz Gábor. Mindkettőjüknek volt befolyása a sajtó egy részére, és valószínűleg egyikük sem sajnálta arra az erőforrásokat, hogy a másikról kínos információkat tegyen közzé a rendelkezésére álló médiában.

Két nagy média-dinoszaurusz feszült egymásnak, csak úgy recsegtek-ropogtak az ágak körülöttük, amikor egyikük nekiment a másiknak – hogy ilyen költőien fessük le a küzdelmet. Fenyő érzékeny adatokat közölt Princzről a Postabank pánik után, hogy történt mindez? 1997. február 28-án a most elhunyt Princz Gábornál beütött a krach. Kitört az úgynevezett Postabank-pánik. Hihetetlen sebességgel elterjedt a hír, hogy a Postabank – amelyik az OTP után talán a legnagyobb lakossági bank volt abban az időben – csődbe fog menni, s aki idejében nem menti ki a betétjét, annak oda a pénze. Pillanatok kellettek, hogy óriási sorok támadjanak a bankfiókok előtt. Órákat várakoztak a népek, nem kevesen egész éjszaka kint fagyoskodtak, hogy vagyonkájukat megmentsék. Miközben természetesen, éppen ezzel a rohammal sodorták végveszélybe a bankot, de ez egy másik történet.

A Népszava szerkesztőségének dolgozói sejtették, hogy valami náluk is mindjárt történik e nevezetes napon. Nyilván Fenyő nem hagyja szó nélkül az egyik legfőbb ellenfelénél kialakult helyzetet.

"Ám a laptulajdonos magánrepülője csak késő délután landolt Budapesten. Fenyő pár barátjával talán éppen Olaszországban időzött, kiugrottak egy jó kis ebédre".

Délután érkezett meg a házba, feljött a szerkesztőségbe, maga elé húzta a levonatokat, címjavaslatokat kért a szerkesztőktől. Higgadt volt és megfontolt. Nem látszott rajta az elégedettség, hogy a nagy ellenfél így megroppant. Sőt, határozottan arra intette a riadtan tébláboló ügyeleteseket, hogy legyenek mértéktartóak és visszafogottak. Nem kell triumfálni, tilos kárörvendeni. Nyugalom.

Telt-múlt az idő, ahogy azt el is várjuk tőle. Szálltak a napok, fogyatkoztak a lapok a kalendáriumban. Egy szépnek nem mondható, jeges reggelen

a gazda megint ott járt a lapindító értekezleten, és felvetette, hogy a pánik napjaiban jóval több pénzt vettek ki a Postabankból, mint azt az intézmény maga bevallja. A pénzintézet helyzete ezért sokkal ingatagabb, mint azt általában hiszik. Legyünk szívesek erről dokumentumokat szerezni – adta ki az utasítást, majd elvonult...

EURÓPAI ÜGYÉSZSÉG: ÚGY FÉL TŐLE A HATALOM, MINT ÖRDÖG A TÖMJÉNFÜSTTŐL

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: Magyar Ügyvéd
2018.11.18.


Az Európai Ügyészséggel való kötelező együttműködésről – de nem a szervezethez történő csatlakozásról – szóló népszavazási kezdeményezés sem ment át a Nemzeti Választási Bizottságon. Valóban sérti az alaptörvényt, ha valaki azt akarja referendum útján elérni, hogy egy olyan uniós fórummal, amelynek a közösségi pénzekkel való visszaélések felderítése a feladata, szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki? Most a Kúrián a sor, hogy döntsön. A kormánynak persze még ez sem tetszene.

„Csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez!” – ehhez a felhíváshoz gyűjt aláírásokat Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, s állítólag a támogatók száma már meghaladja a kétszázezret. Ennek azonban akkor sem lenne semmilyen jogi következmény, ha a politikusnak sikerülne a kitűzött egymillió aláírást összegyűjtenie.

„Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a 2011. évi CLXIII. törvényt az ügyészségről oly módon, hogy a 25. § kiegészül az alábbiakkal: »(3) A legfőbb ügyész az Alaptörvény és a nemzetközi bűnügyi együttműködésről szóló törvények betartásával együttműködik az Európai Ügyészséggel«?” – ezt a kérdést bocsátaná viszont népszavazásra Vajnai Attila magánszemély.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) persze a kezdeményezést elutasította, ezért a szervező a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodát bízta meg azzal, hogy a határozat ellen nyújtson be felülvizsgálati indítványt a Kúriához, ami a napokban meg is történt.

Anélkül, hogy a részletekben elvesznénk, az nyilván mindenki számára világos, hogy Hadházy javaslata az uniós megerősített együttműködésben való részvételről szól, ami azt jelentené, hogy a magyar mellett az Európai Ügyészség is nyomozhatna akár nálunk is az uniós pénzek felhasználása során tapasztalt visszaélések esetén, és vádat is emelhetne az érintett tagállamokban, tehát Magyarországon is...

MAROSÁN GYÖRGY: A ZÉRÓTRANZAKCIÓS KÖLTSÉG FORRADALMA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2018.11.18.


A forradalmakat - a legtöbbek számára - tömegdemonstrációk és ágyúlövések jelzik. A valóságban azonban csendben, szinte lopakodva - „mint éjjeli tolvaj” (Koestler) – érkeznek. Egy új technológia hatékonyabbá teszi a termelést, egy találmány új szokásokat szül, egy gondolat megváltoztatja az életet vezérlő szabályokat, és egyszer csak másként kezdenek élni az emberek. Erre utalt az egykori szovjet vicc. 

Brezsnyev, halálát követően, a Pokolban találkozik Miklós cárral, aki kérdőre vonja az új jövevényt: Mond Leonyid, iszik-e még a muzsik? Bizony iszik – így a válasz. És jár-e még a templomba? Hát bizony jár! No, és veri-e még a feleségét? Bizony veri! És a vodka, még mindig 39 fokos? Nem – válaszolja büszkén a volt főtitkár – az már 41 fokos! Te, Leonyid – mondja elgondolkozva Miklós - hát érdemes volt ezért a két fokért ezt a nagy felfordulást csinálni?
...

KARAFIÁTH: NÁLUNK TOTÁL RENDBEN VAN, HOGY TAPSOLUNK, HA EGY NŐ ÉLETCÉLJA A JÓ PALI BEFOGÁSA - A JÓ ALATT A LÓVÉSAT ÉRTJÜK

24.HU
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2018.11.18.


Kicsit több mint egy éve, hogy Sárosdi Lilla elmesélt egy történetet. Tudjuk, mi történt, ugyanúgy indult nálunk is minden, mint Amerikában. Nevek hangzottak el, napvilágot láttak, publicitást kaptak a szexuális zaklatással kapcsolatos ügyek. Illetve néhány közülük.

Sok lélek felkavaródott, kiderült, valamilyen szinten szinte mindenki érintett, de konkrét névvel kevesen álltak elő. Utólag, leszűrve a tanulságokat, jobb is, hogy így esett, legalább visszanézhető, mi is történt a konkrét esetekben.A bélyeg legfőképp az áldozaton ragadt: nem véletlen, hogy Sárosdi Lilla lehetetlenült el.

Azért is jó, hogy nem hangzott el több név, mert nemcsak a tényleges áldozatokat, a megvádoltakat sem védi semmi. Szinte lehetetlen védekezni, és tudjuk, milyen gyilkos a szóbeszéd, mit képes elérni egy-egy rágalmazás, felröppentett vád. S nyilván, ne legyünk se vakok, se elfogultak: ilyen is előfordulhat. Elő is fordult.

Ám valaminek mégiscsak erősebben meg kellett volna mozdulnia. Apró lépések történtek, tudok egyetemről, ahol már tilos zárt ajtó mögött konzultálni, de ezek semmi. Valódi haladás nincs, az Isztambuli Egyezmény ratifikálása sem téma.

Helyette újra nemzeti konzultátunk,konzerváljuk a nők függését, kiszolgáltatottságát.Félelmetes, hogy a történetdömping után ugyanaz történt, mint az utóbbi években minden botrányos ügyben, vagyis hamar lecsendesedett minden. A megnevezett rendező újra dolgozik, s ha valaki esetleg előállna egy hasonló esettel, úgy tekintenének rá, mint aki nem halad a hírekkel: már tök másról beszélünk, jó reggelt!

Nem változott semmi abban sem, ahogy a köz vélekedik és viszonyul a bántalmazás, az erőszak, a szexuális visszaélések kérdéséhez...

ITT OLVASHATÓ


VADÁSSZA AZ ÜGYFELEKET AZ ÁLLAMI SZLGÁLTATÓ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.11.19.


Az állam tulajdonképpen nyíltan törekszik egyeduralomra a közműszolgáltatások piacán. A küzdelem az idén a nagy német felvásárlás (az E.ON bekebelezi az Elműt és az Émászt) miatt még élesebbé vált. Úgy tűnik, a leendő hatalmas áramszolgáltató ügyfeleit egyenként próbálja az állam levadászni. Némiképp meghökkentő módszert alkalmazva.

Számos jelzés érkezett az Azénpénzem.hu olvasóitól (sőt szerkesztőségünk egyik munkatársa is hasonló sztoriról számolt be) arról, hogy miként próbál új ügyfeleket szerezni az állami áramszolgáltató. A Díjnet nevében hívják fel a nem állami szolgáltatók (E.ON, ELMŰ és ÉMÁSZ) ügyfeleit azzal, hogy most 2000 forintot kaphatnak, ha számlájukat az ő rendszerükben fizetik. Amikor az ígért szerződés megérkezik, akkor derül ki, hogy abban az előző szolgáltatónak a leváltása szerepel a Nemzeti Közművel. A Díjnetről egy szó sem esik.

A postázást követően többször telefonon sürgetik az érintettet, hogy írja alá a szerződést. Azt nem tudjuk, hányan ugorhattak eddig így be, a hozzánk fordulók mindenestre inkább maradtak korábbi szolgáltatójuknál, de az esetet nem igazán értették. Pedig egyszerű: az NKM Áramszolgáltató egyenként levadászva is szeretne lecsippenteni a német cégek tortájából. Nem csak a Díjnet segítségével...

AHOL IMÁDJÁK A MAGYAROKAT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.19.


A mai poszt több szempontból is különleges, egyrészt azért, mert Albániáról szól, ami azért nem gyakori itt, a Határátkelőn, de még inkább azért, mert voltaképpen dupla írás. Törzskommentelőnk, Dikusz tapasztalatait és fényképeit ugyanis az országban élő VPBA megjegyzései egészítik ki (ezeket dőlttel jelöltem a képaláírások kivételével), így egyszerre kapunk képet olyasvalakitől, aki életében először járt ott és egy régóta ott élő magyartól.


„Régi vágyam teljesült, az idén július második felében egy ismerős társasággal eljutottam Albániába. Ez a csapat több éve visszatérő vendég, olyanok is vannak köztük nem is kevesen, akik nem először (és nem is utoljára) jártak itt. Sok ismerős mondta azt (némelyiken meg is lepődtem), hogy nem félek ettől az úttól? Erre nem lehetett mit mondani...

Tulajdonképpen a program úgy volt megtervezve, hogy egy nap tengerpart, egy nap városnézés. Az igaz, hogy nem egész napos rohanás volt, viszont így nem sokat láttunk az országból.

Durres

22 órás buszozás után megérkeztünk a szálláshelyünkre Durres-be. A szállásunk kb. 100 m-re volt a tengerparttól. Maga az épület olyan 10-15 éve épülhetett, meglehetősen modern stílusban.

Légkondi, lift, az apartmanok jól felszereltek, tiszták. Azért voltak hiányosságok is, de ezek nem zavarták a pihenést. Van mit javítani az infrastruktúrán, de láthatóan megvan az igyekezet.

Az apartmanház épületében volt egy kis üzlet, minden kapható volt benne: zöldség, tejtermék, felvágott, sajt, mirelit csirke, pékáru. Plusz pékség, több élelmiszerüzlet a közelben, kis piac pár asztallal, ahol zöldséget, gyümölcsöt, helyben kopasztott csirkét is lehetett kapni.

Tényleg semmit nem kellett (volna) hozni, minden kapható volt. Főszezon, és üdülőközpont lévén viszont az élelmiszerárak hasonlóak voltak az itthoniakhoz (igaz, nem a balatoniakhoz).

Nagyon kellemes volt a tenger, hiszen a nyár kellős közepén voltunk. Rengetegen voltak, a városból buszokkal hozták le a helyieket, sok szálloda is van rengeteg vendéggel, de elfértünk, nem volt gond.

A strand területe tiszta, nem csak szemeteskukák vannak kint, hanem többször láttuk, hogy a strand dolgozói is gyűjtik a hulladékot. Viszont olyat is láttunk, hogy anyuka a totyogó gyerekkel lesétált a tengerhez, a kicsi tapicskolt a parton, a mama a pelust lekapta a gyerekről, és egy laza mozdulattal behajította a vízbe.

A látnivalókat mutatnám be képekben, de a sok fotó közül nehéz választani, és egy posztba a történelmi adatok részletes felsorolása sem fér bele.

VPBA: Durres Albánia egyik legősibb városa. Az ország legforgalmasabb kikötője itt található, a fővároshoz való közelsége és 18 km hosszan elnyúló szállodasorának köszönhetően az ország egyik legnépszerűbb üdülővárosa.

15 évvel ezelőtt még végig fenyőerdő volt a tengerpart ezen részén, a város és a szomszédos falvak azóta épültek ki ennyire. A tengerparti homok jódos, nagyon hatásos bőrbetegségek, pl. pikkelysömör ellen...

AZ ÁLTALÁNOST VÉGZETTEK ÉS A TIZENÉVESEK KÖRÉBEN BEINDULT A BABY-BOOM MAGYARORSZÁGON

G7
Szerző: RIGÓ ANITA
2018.11.18.


Az elmúlt néhány évben növekedett a gyermekvállalási kedv Magyarországon, ám az élveszületések száma nem nagyon változott ugyanebben az időben. Ez azzal magyarázható, hogy gyorsan csökkent a gyermekvállalási korban lévő nők száma – állapítja meg a nemrég megjelent Demográfiai Portré gyermekvállalásról szóló tanulmányában.

Az elemzésből ugyanakkor az is kiderül, hogy nem minden korosztályban és iskolázottsági szinten erősödött ugyanúgy a gyermekvállalási kedv. A legnagyobb arányban a 15-19 évesek és a 35 év feletti nők, illetve az alacsony iskolai végzettségű nők körében nőtt a gyermekvállalás. A termékenység fiatal korosztályban tapasztalt növekedése pedig új jelenségnek számít Magyarországon a szerzők, Kapitány Balázs és Spéder Zsolt demográfusok szerint.

Többek között ennek is köszönhető, hogy a gyermekvállalási életkor kitolódása az elmúlt bő fél évtizedben gyakorlatilag megállt Magyarországon. Az anyák 2017-ben az első gyermeküket átlagosan 28,6 évesen vállalták, miközben ez 2011-ben 28,3 év volt. Az összes gyermek vállalásának átlagos kora 30,3 év, ami szintén alig nőtt 2011 óta...

A CEU BÉCSBE KÖLTÖZÉSÉRŐL TÁRGYALT SOROS GYÖRGY ÉS SEBASTIAN KURZ

444
Szerző: HORVÁTH BENCE
2018.11.19.


Vasárnap este fogadta hivatalában Soros Györgyöt Sebastian Kurz osztrák kancellár. A találkozó kiemelt témája a CEU Bécsbe költözése volt.

A Soros által alapított egyetemet egy éve próbálja elűzni Magyarországról a kormány, mostanra úgy fest, sikerrel: október végén az egyetem vezetése december elsejéig adott határidőt a magyar kormánynak, hogy aláírják azt az együttműködési megállapítást, ami garantálhatná az egyetem további működését Budapesten. A kormány azonban a saját maga által szabott feltételeket nem hajlandó betartani, így olyan helyzetbe hozták az egyetemet, hogy költözniük kell.

Nem meglepő módon Ausztria pedig kapva kap az alkalmon, hogy a közép-kelet-európai régió egyik legmagasabban jegyzett, rengeteg kutatási forrást és erős nemzetközi kutatói hálózatot fenntartó egyeteme hozzájuk költözne.

Soros hétfőn fog találkozni az osztrák tudományos miniszterrel, Heinz Fassmannal, akivel technikai dolgokat fognak átbeszélni, így például a CEU-s diplomák akkreditálásának módját. Ezen kívül szó lesz a Budapesten dolgozó egyetemi munkavállalók Bécsbe költözéséről is.

A következő téli félévtől kezdve a politikatudományi, az újságírói és a nemzetközi kapcsolatok posztgraduális képzései már Bécsben indulhatnak el az egyetemnek...

HARASZTI MIKLÓS POZSONYBAN: "A SZABADSÁGOT BELÜLRŐL IS EL LEHET VESZÍTENI"


ÁTLÁTSZÓ / DO TOHO BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2018.11.18.


Magyarul szólalt fel a közép-európai demokrácia megőrzésének érdekében a csehszlovák Bársonyos Forradalom évfordulójának előestéjén, pénteken, a Pozsonyban demonstráló tömeg előtt Haraszti Miklós. A magyarországi demokratikus rendszerváltás egyik főszereplőjét tízezrek tapsolták meg a szlovák fővárosban. A volt SZDSZ-es politikus teljes beszédét most elolvashatják és meg is nézhetik a Dotoho blogon.

Idén tavasszal a szlovákiai oknyomozó újságíró és menyasszonyának meggyilkolása alaposan sokkolta a szlovákiai közvéleményt. Lemondott az ország miniszterelnöke és belügyminisztere is. Az esemény társadalmi reakciójára sem kellett sokáig várni: a szlovák fiatalok által szervezett Tisztességes Szlovákiáért mozgalom országszerte több alkalommal is tízezreket vitt ki az utcára.

A tiltakozók új politikai stílust és kultúrát követelnek. Nem a politikai pártokkal, hanem az autoriter politikusokkal szemben, a liberális demokrácia megőrzése és újrateremtése érdekében.

Szlovákiában és Csehországban minden évben november 17-én ünneplik a demokratikus rendszerváltás évfordulóját. Az állami ünnep előestéjén Pozsonyban újra tüntetést szerveztek a volt miniszterelnök, Robert Fico sorosozása és a kisebbik kormánypárt elnökének plágiumbotránya miatt.

A tüntetésen felszólaltak olyan egykori csehszlovák és magyar rendszerváltó ikonikus figurák is, mint például Fedor Gál volt politikus, disszidens, a Nyilvánosság az Erőszak Ellen alapítója vagy Haraszti Miklós disszidens, író, politikus. A magyarországi demokratikus rendszerváltás egyik főszereplője magyarul szólt a pozsonyi emberekhez. Szavait szlovákra Petőcz Kálmán a szlovákiai magyar politikus, emberjogi szakértő tolmácsolta.

A volt SZDSZ alapító erős beszédet mondott, de nem Budapesten, hanem Pozsonyban tapsolták meg tízezrek. Nézzék és olvassák!

KI GYÚJTOTTA FEL A DK IRODÁIT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.11.18.


Ezt a kérdést teszik fel az emberek a közösségi médiában, pedig a tűz oka egyelőre ismeretlen. Az is szokatlan, hogy ezzel szinte senki nem törődik, pedig egy ilyen tűznél elég hamar kiderül, hogy elektromos zárlat okozta vagy valamilyen gyúlékony anyag jelenléte. A tűzoltók az oltás során helyszíni szemlét tartanak, és a legtöbb esetben találnak valamilyen arra utaló nyomot, hogy mi okozhatta a tüzet. Tragédia, s nem kell ahhoz egy Fidesz-megszálta országban élni, hogy tűz üssön ki egy irodaházban. De egy ilyen országban minden gyanús lesz.

A sustorgásnak azonban van annyi alapja, hogy túl sok a véletlen baleset Orbán diktatúrájában, és az ügyek intézése, cégek átvételétől országos médiumok bekebelezéséig, a lehető legaljasabb módszerekkel történik. Ez is olyan, mint Orbán lányának reptetése: a legborzasztóbb az, hogy minden további nélkül lehetett volna, és indokolatlan a képviselőnővel szembeni hajsza, mert Orbán lánya apjának reptetései épp úgy törvénytelenek és felháborítóak, mintha őt magát is reptették volna.

Ezért az emberek gyanakodnak, és talán jobb lenne mielőbb egy korrekt szakértői véleményt látni a tűz okáról, mert ennek a bűnszervezetnek a működése közepette minden elképzelhető. Nem mintha a DK sok vizet zavarna, ellenzékiségük a saját szemükben dicséretes, a parlamenti jelenlétük inkább gyalázatos (az összes ellenéki párttal együtt), de ennek semmi köze ahhoz, hogy megsemmisül gyakorlatilag a párt majdnem teljes vagyona, eszközei, és minden dokumentuma. Csak csodálhatjuk, hogy a Fidesz még nem állt elő az öngyújtogatás vádjával, mert még ez is kitelik tőlük.

De akiknek verőlegényeik vannak, kopasz huligánokat tudnak mozgatni, bűnözők védik a székházukat, hatékony támogatásukkal a csőcselék felgyújtotta a fél belvárost, arról senki nem tudja kizárni, hogy nincs a kezük egy ilyen “véletlen tűzesetben”. Mennyi a valószínűsége, hogy egész Budapesten éppen az a ház gyullad ki, amelyben a DK irodái vannak, és a tűz nem alulról indul felfelé, hanem felülről lefelé, éppen a DK irodái fölött. Abban az országban, amelyben titokzatos balesetek és halálesetek történnek, ez okkal lehet találgatás tárgya.

Mintha a Fideszen kívül mindenki részvétét nyilvánította volna, még a legdurvább ellenfelek is felajánlották az irodáikat, amelyek igazán szép gesztusok. A bűnszervezet hallgat, még annyira sem képes, hogy egy tűzeset után (amely szintén valami óriási szerencse folytán akkor történt, amikor senki nem tartózkodott az irodákban) sem képesek emberi gesztusokra. A felcsúti kétballábas bűnöző a hivatalos adatok szerint nem csupán a Videoton szurkolók, hanem egész Magyarország miniszterelnöke. Ez a kár egész Magyarországot érte, fél Budapestet beborította a füst...

ŐSZINTE KITÁRULKOZÁS VAGY RASSZIZMUS?

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.11.16.


Mert az, hogy a hasonló közegben dolgozó pedagógusok ilyenné válnak, az nem tisztán egyéni döntések okán történik.

A leszakadó térségek iskolái egyre nagyobb mértékben szembesülnek az alulszocializált, generációs szegénységben élő gyerekek oktatási problémáival. A szegregálódó iskolák száma egyre nő, aki tud, elköltözik a jobb vidékekre, ahol munkahely és boldogulás van, szolgáltatások, választási lehetőségek. Aki nem tud, az marad. Ahol nagyobb a település, és több iskola is működik, ott erős oktatási szergegáció tapasztalható, vidéken ez leginkább az állami iskolákat érinti, az egyháziak (tisztelet a kivételnek) a jobb társadalmi státuszúakra fókuszálnak, állami segédlettel erősítve a szegregációt.

A pedagógusok naponta szembesülnek az eszköztelenségükkel. Mostanában többükkel beszélhettem, különféle rendezvényeken. Egy részük még mindig a keresgélés, panaszkodás állapotában van, saját tehetetlenségén keseregve, más még mindig nem vállalja fel azt, hogy nem boldogul, nem tudja ezt megtenni, mert saját szakmai hibájának véli az egészet.

És vannak közöttük, akik az egészet úgy oldják fel, hogy minden felelősséget azokra hárítanak, akik szerintük a bajok okozói. Az alulszociálaizált, generációs szegénységben élő, zömében roma gyerekekre. Ők őszintének tartják magukat, sőt, büszkék is rá, hogy ők ki merik mondani, amit szerintük mindenki gondol.

Mivel egyre többször megtapasztalom ezt, gyakran hallom a bátran hangoztatott, kirekesztő mondatokat, elgondolkoztam azon, vajon hol van a határ a kritikus véleménynyilvánítás és a rasszizmus között? Mert azt látom, ezen a téren baj van. Egyre nagyobb.

Az ilyen pedagógusok többnyire így kezdik: öntsünk végre tiszta vizet a pohárba, beszéljünk nyíltan, ne kerülgessük, mondjuk ki, stb… Ám ebben az őszinte kitárulkozásban hamarosan olyan kirekesztő megnyilvánulásokat tesznek, amilyeneket egy pedagógus, aki gyerekekkel foglalkozik, nem engedhet meg magának. A mondataik pedig hatnak a többiekre, ők ugyan (még) nem mondanának ilyet, de kuncogva néznek össze, mikor elhangzik, hisz „jól megmondta”, vagy igazolva látják az elhangzottakban a saját kudarcuk okait is. Az így, először magánbeszélgetésekben elhangzó, majd felbátorodva egyre nyíltabban hangoztatott mondatok lassan beépülnek az iskolák „rejtett tantervébe”, ami szerintem nagyon rossz irányba viszi ezt az egészet. Hogy megállítja-e valaki? Nos, ez vezetői felelősség, ám a döntéshozói szinten is elnézett, az állami médiakommunikációban is támogatott példa nem azt erősíti, hogy visszanyomják ezt. Persze cirkuszt nem akar senki, de azért „maguk között” engedik, csak ne kerüljön nyilvánosságra. Ám ez olyan, mint egy lassan ölő méreg. Egy idő után a hatása már nem tartható az intézmény keretein belül.

Indoklásként gyakran hallani tőlük a számukra pedagógiai érvnek számító mondatokat: Talán nincs joga egy gyereknek, aki jó, aki tanulni akar, olyan közegben lenni, ahol ezt nem hátráltatja semmi? El kell viselnie a trágár szavakat, az agressziót attól, aki nem oda való? Megoldást nem igazán tudnak, de egyben biztosak, az egyetlen út kitenni őket, a „normálisaktól” elkülönítve oktatni, hogy hagyják szárnyalni azokat, akik szárnyalásra születtek. Mert a jó gyereknek is vannak jogai…

Szerintük azok, a többi, akikkel a baj van, azok csak a jogaikat tudják szajkózni, hogy nekik „jár”…még arra is képesek, hogy ha nem jött iskolába a gyerek, a szülők feljöjjenek és kérjék az ingyenes uzsonnáját… mert az nekik jár. Csak a markukat tartják, semmirevaló népség, sosem fognak integrálódni, az volt a jó, mikor kényszerítették őket a munkára, nem kellett volna az államnak lakást adni nekik, ezeknek semmit, stb., stb.

Mostanában több ilyen beszélgetésen voltam. És egyre rémisztőbbnek látom a helyzetet. Az egyik tantestületben, amikor belekezdtem a mondandómba, egy pedagógus folyamatosan félhangosan kommentelte a mondataimat. Többször megálltam, kértem, mondja akkor hangosan. Mondta (lásd fentebb az idézett, gyakran hallható sztereotípiákat), de ugyanúgy ment a dolog tovább. Végül nem bírtam tovább, és megkértem, ha nem is miattam (aki hat órát utaztam, rátettem erre egy napomat, nem pénzért, hiszen ingyen mentem, az igazgató lelkes és kitartó invitálására), hanem a többiek miatt, akik talán kíváncsiak arra, mit fogok mondani, hagyja, hogy végig mondjam, aztán, majd megbeszélhetjük, hogy meggyőztem-e vagy sem. Akkor kicsit elhallgatott, de közölte, hogy őt ugyan nem fogom.

Az igazgató a szünetben elnézést kért, és mondta, hogy amúgy jó pedagógus. Csak náluk a tantestület ilyen őszinte. „Így szeretjük” – mondta. Nyilván elfogadtam amit mond, nekem az már végképp nem tisztem, hogy ezzel tovább foglalkozzak, bár kétségeim vannak, ha ezt így vállalja, egy idegen előtt, mit engedhet meg ebből a zárt osztályteremben vagy a szülőkkel. És nyilván az is beszédes volt számomra, hogy senki sem volt, aki a kollégái közül cáfolta volna a mondatait, jelezte volna, hogy nem így gondolja, mindenki hagyta a megjegyzéseit, sőt, azért néhányan bólogattak is.

Mondhatnám most, hogy milyen pedagógus az ilyen, tehetnék úgy, mint ő, hogy személyes felelősség körébe utalok mindent. De a helyzet ennél itt is bonyolultabb. Mert az, hogy a hasonló közegben dolgozó pedagógusok ilyenné válnak, az nem tisztán egyéni döntések okán történik.

A rendszer hibái hozzák létre ezt a helyzetet, a rendszeré, ami így működteti. Az oktatáspolitika hibája, ami nem képes egy másfajta szemlélettel közeledni az iskolához, ami egy írószatal mellett kitalált ideát épít. Amibe nem fér be egy átlagtól eltérő. Azt hiszem, nemcsak a lefele eltérő, hanem a felfele sem. Az ideális gyerek a minden utasítást végrehajtó, tanárt soha meg nem kérdőjelező, csendben ülő, sosem hangos, se nem túl lassú, se nem túl gyors, mindent elfogadó. Aki csak akkor és csak úgy beszél, amikor és ahogyan azt elvárják tőle. És persze mögötte a család ideálja is ilyen, a kizárólag házasságban élő, törekvő, lehetőleg templomba járó családé, aki feltétel nélkül elfogadja a gyerekét tanító iskola véleményét, viszonyulását, felételeit.

Ezt óhajtja ma a pedógustársadalom zöme. Az ilyen gyereket. Azt mondják, őket erre készítette fel a főiskola. És ebben igazat kell adnunk neki.

Mert hiába mondják, próbálják a felsőoktatásban, az én tapasztalatom szerint kevés valós tudásátadás van arra, mit lehet kezdeni egy olyan osztályban, ahol a gyerekek zöme halmozottan hátrányos helyzetű. És igazából nincs ez iránt érdeklődés sem, nemrégiben egy meghívásra mentem egy egyetemre, természetesen pályázati keretben szervezett előadásra, ami jelzi a felsőoktatási rendszerben a helyét az eltérő képességűek oktatásának. Öt érdeklődő hallgatónak beszélhettem erről, mint terepi szakember. Ennyien akartak hallani a tanárjelöltek közül erről, akik egyébként felvették ezt a tárgyat. Ami azt jelzi, túl sok elkötelezett fiatal pedagógus nem fog megjelenni a szegregált iskolákban a jövőben sem.

Mikor veszik észre a döntési helyzetben levők, hogy a tehetséggondozás támogatása mellett a felzárkóztatásra is kellene pénzt szánni? Mikor látják meg, hogy ezzel a problémával az iskola már nem tud megbírkózni? Mikor oldják meg a speciális szakemberszükségletet a leszakadó térségekben, ahol pszichológus, szociális munkás, gyógypedagógus, fejlesztő pedagógus és asszisztensek nélkül az iskola nem bírja felvenni a harcot ezzel az egésszel szemben?

Mikor látják be, hogy így nem megy?

Módszerek? Nem ez a baj… már minden ki van találva. Olyan módszer, ami az iskolán belül ma megfordítaná ezt az önjáróvá vált problémát, szerintem nincsen. Csak úgy hathat bármi, ha a közeget is eléri, amiben a gyerek él, otthon, a lakókörnyezetben, ami most minden hatást leamortizál, ami az iskolából jön.

Szemlélet? Nos, azt hiszem, ezzel van a baj. Ami ma nem a megoldáskeresés, hanem a hibáztatás irányába visz. A kirekesztés, a gyűlölet irányába. A felzárkóztató pedagógia sosem volt igazán értékes pedagógiai teljesítmény. Sem az oktatási rendszeren belül, sem a közvéleményben. Nem látják a pedagógusok, miből tudnának hitet meríteni. Mert maguk sem hisznek már abban, hogy ezekkel a gyerekekkel elérhetnek bármit is.

Akik nem ilyen iskolában tanítanak, ők nem is értik, nem is érthetik. Megborzongnak egy-két történetet hallva, és hálát adnak a sorsnak, hogy nekik nem ez jutott. Ők elfogadásról beszélnek, persze csak elméletben, hiszen fogalmuk sincs arról, milyen lehet ezekkel a problémákkal szembesülni.

Akik pedig a leszakadó, szegregálódó iskolákban dolgoznak, nos, közülük sokan érzésem szerint nagyon rossz irányba mennek. A folyamatok pedig egymást gerjesztik. Minél kirekesztőbbek a pedagógusok, a gyerekek annál elutasítóbbak. A reakciók kölcsönösen viszik egyre mélyebbre az egész problémát.

Most sok iskolával dolgozom együtt egy programban. Még több pedagógust látok, akik mindennek ellenére még akarják jól csinálni. Akik a pályán akarnak maradni. És nem siránkozni, vagy gyűlölködni akarnak, hanem tenni valamit. Akik még örömüket lelik abban, hogy sikerül valami, azokkal a gyerekekkel is. Őket ezért soha nem ismerte el senki. Mégis teszik a dolgukat.

De érzem azt is, hogy egyedül vannak. És lassan felőrlődnek. Ki és hogyan fogja megállítani ezt a folyamatot? Ki rázza helyre az elcsúszott értékrendet? Ki rendezi vissza a „pedagógus” szót, hogy az minden elemében újra értelmezhető legyen? Amiben világosan érzi mindenki, hogy van olyan határ, amit egy pedagógus nem léphet át?

HA NÉMETORSZÁG VISSZAUTASÍTJA MACRON EGYEDÜLÁLLÓ AJÁNLATÁT, AZT EGÉSZ EURÓPA BÁNNI FOGJA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.11.19.


- Összenő, ami összetartozik: a szélsőjobbos német AfD természetes szövetségesének tekinti a magyar miniszterelnököt 

- Macedónia dolgozik a 400 oldalnyi terhelő bizonyíték összeállításán, hogy Magyarország kiadja Gruevszkit, miközben a világ továbbra is választ vár, hogy a köztörvényes okokból elítélt politikus miként utazhatott be Magyarországra

- Soros György már a CEU áttelepülésének részleteiről, valamint az egyetem működési engedélyéről tárgyal Bécsben az osztrák kormány illetékesével

Guardian

A francia elnök kijelentette, hogy erősebb Európára, nagyobb egységre van szükség, mert különben a világ káoszba süpped. Macron a Bundestagban mondott beszédet a háború és a diktatúrák áldozatai előtt tisztelegve. Felhívta a német kancellárt, hogy az támogassa a széleskörű uniós reformokat, mert a földrésznek és azon belül a két országnak mutatnia kell a békéhez vezető utat. Éppen ezért kell az EU-nak erősebbnek és az eddiginél szuverénebbnek lennie – tette hozzá. Merthogy a kontinens nem lehet nagyhatalmak játékszere, nem fogadhat el alárendelt szerepet a világban, többet kell tennie a saját biztonságáért és védelméért. Egyetértett Merkellel abban, hogy Európa vízválasztóhoz érkezett. A két politikus utána tárgyalt egymással, bár véleményük különbözik egy sor alapvető kérdésben, így pl. abban, mekkora jogkört kapjon a javasolt közös hadsereg. A tervezett katonai erőről a francia Európa-ügyi miniszter úgy nyilatkozott, itt nem arról van szó, hogy az USA ellen lennének, de az uniónak saját kezébe kell vennie a sorsát, hogy többé ne szoruljon rá másokra.

Spiegel

A folyóirat úgy értékeli, hogy a francia államfő történelmi beszédet mondott, szerelmi vallomást tett Németországnak, de lehet, hogy ezt Berlinben nem értik meg. A népek barátságának fogalma a német utópista Marx Károly szótárából való, most meg Macron a népek szerelméről regél? De a politikus tényleg komolyan gondolja. Franciaország meg akarja osztani Németországgal a piacon túl a hadsereget, az adókat, az egyetemeket. Az ilyesmi nem mindig ésszerű, épp ezért van szükség szerelemre is, hogy meglegyen hozzá a politikai bátorság. Az egésznek azonban van egy bökkenője: francia földön a hét végén hatalmas tüntetések voltak az adópolitika ellen, és úgy nézett ki, mintha az elnök a tiltakozások elől repült volna Berlinbe. És lehet, hogy a franciák inkább demonstrálnak és fütyülnek a népek barátságára? Mindezzel együtt a németeknek látniuk kell, hogy ilyen ajánlatot csupán egyszer kapnak az életben, mert Macront odahaza jelenleg még sokan támogatják. Lassan itt az ideje, hogy a német politikusok megtanuljanak szeretni és foglalkozzanak az elnök vallomásával.

FAZ

A konzervatív lap igazat ad Macronnak, hogy sokakban félelmet kelt az általa szorgalmazott új fejezet, és hogy az EU megújulásáért folyamatosan harcolni kell. A nemzeti érdekek ugyanis különböznek, hatalmas erők dolgoznak az EU fellazításán, miközben fennáll az veszély, hogy az uniós intézmények megkövesülnek. Épp ezért tanácsos időről időre visszatérni a közös dolgokra és azokból levonni a tanulságokat. Ám az európai szuverenitás már más lapra tartozik, különösen ami abból a migrációra és az euróövezet költségvetésére nézve következik. A kommentár szerint az elnök joggal szólt arról, hogy a közös európai cselekvés, újabb nemzeti jogok átruházása csakis a jog és demokrácia kereteiben lehetséges.

Amúgy egész jól működik a jogközösség, éppen azon hatalmak ellenében,, amelyek meg akarják osztani az uniót. Aki gazdaságilag boldogulni akar Európában, annak tartania kell magát a szabályokhoz. De az EU nem függetlenítheti magát a polgárok akaratától. Az viszont kínos propaganda csupán, hogy Brüsszelt senki által meg nem választott bürokraták uralják. Az egykori áldozatok gyásznapja arra emlékeztet, miként kell kezelni az eltérő nemzeti érdekeket, de arra is, miként nem szabad.

Spiegel

A szélsőséges német AfD vezére a párt természetes szövetségesének nevezte Orbán Viktort, Salvini, az olasz Liga vezérét és Strachét, az osztrák Szabadságpár elnökét. A most zajló magdeburgi kongresszuson Meuthen jelezte, hogy az európai választások után létre akarja hozni a jobboldali pártok egységes frakcióját. Ezek az erők jelen pillanatban három különböző csoporthoz tartoznak. A párt azt reméli, hogy akár a nemzeti helyek egyötödét is megszerezheti. A kampány fő témája az lesz, hogy véget kell vetni a bürokratikus és központosított EU-nak, ez azonban nem azt jelenti, hogy ki akarnának lépni az unióból, vagy annak felszámolásán dolgoznának. A reform lényege a párt számára az, hogy az integráció visszatérne az 50-es évek modelljéhez, azaz csupán az egységes piacra terjedne ki, és a hangsúly a nemzetállamokra tevődne át. Ebből következően a szó sem lehetne közös hadseregről...