2023. május 7., vasárnap

KÖZEL 20 ÉV UTÁN ADOTT KI ÚJ ALBUMOT A KISPÁL ÉS A BORZ

TELEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2023.05.06.Jövőre lesz 20 éve, hogy megjelent a Kispál és a Borz utolsó rendes stúdióalbuma. A zenekar 2010-ben egy nagyszabású szigetes koncerten búcsúzott el, és azóta hébe-hóba összeálltak ugyan fellépésekre (jellemzően Lovasi András fesztiválján, Orfűn), a zenekar jó egy évtizede inaktív.


Ez az állapot tavaly változott meg, amikor Lovasi nemcsak azt jelentette be, hogy egy bónusz orfűi eseményen visszatér a zenekar, hanem azt is, hogy új dalokat és új albumot készítenek. Ebből lett a Beszorult mondat, a Kispál és a Borz tizenkettedik nagylemeze, ha ide vesszük a Bandi a hegyről szólólemezt is. Egy 33 éves zenekar ebben a fázisában már viszonylag ritkán ír eget-földet rengető új lemezt, és a Beszorult mondat önmagában nehezen értelmezhető ugyan, a Kispál-életműhöz remekül illeszkedik.

A Kispál és a Borzot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Még azoknak sem, akik fiatalabbak magánál a zenekarnál. Én speciel 5 éves voltam, amikor megjelent az ikonikus Ágy, asztal, tévé, és az már a harmadik stúdióalbumuk volt. Ezerszer leírták és elmondták már, hogy a Kispál és a Borz nem ok nélkül lett a rendszerváltás korának egyik legfontosabb magyar rockzenekara: gyakorlatilag egy új halmazt hoztak létre a vörösboros-kólás rockzene és az underground elvontsága mellé a jobb híján alternatívnak hívott gitárzenéjükkel. Úgy tudtak népszerűek és relevánsak maradni évtizedekig, hogy a kereskedelmi média nemcsak őket, hanem úgy általában az egész színteret egyszerűen ignorálta.

Lovasiék hatására terjedt el a magyarban az alter kifejezés, ami mára szinte teljesen kikopott, de évtizedekig jól körülírta a magyar könnyűzenei helyzetet: itt van egy csomó művészkedő, alternatív bölcsész fiú meg lány gitárokkal, akik nem zúzni akarnak, hanem angolszász könnyűzenei hatásokat keverni néhol irodalmi szintű magyar szövegekkel. Pedig alapvetően szimpla popzenéről beszéltünk már akkor is, csak a magyar kereskedelmi média pusztító kapuőrei valamiért meg voltak arról győződve, hogy a popzene az Ámokfutóknál kezdődik és a Baby Sistersnél végződik.

Az idő végül Lovasiékat igazolta. A Kispál még ma is óriási hatással van a feltörekvő magyar rockzenekarokra, minden évben tűnnek fel olyan új együttesek, amelyek esetében könnyen rá lehet mutatni, hogy a szöveg, az ének vagy a gitártémák gyanúsan emlékeztetnek a Kispál valamelyik korszakára. Emellett Lovasi elindította a Kiscsillagot, illetve a Fishing on Orfű fesztivált, amely szép csendben Magyarország egyik legjobb és legnagyobb független fesztiváljává nőtte ki magát, amelyre gyakran azelőtt eladják az összes jegyet, hogy egyáltalán bejelentették volna a fellépőket.

Ilyen háttérrel jogosan merülhet fel az emberben, hogy 50-en túli férfiak minek állnak össze újra és újra megismételni valamit, amit úgysem lehet. Az egyszerű halandó viszont azt nem érti, hogy egy zenekar nem így működik – az alkotás szeretete, a zenéből eredő barátság és közösség gyakran sokkal nagyobb motivátor, mint a rajongók imádata vagy akár a nagy gázsik. Ez egyébként remekül kiderül a Telex dokumentumfilmjéből is, amelyet a zenekar tavalyi visszatéréséről forgattunk...


MIKOR FOGUNK TUDNI ANYÁK NAPJÁN ÜNNEPELNI VÉGRE?

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2023.05.07.


Anyák napja van, és – mint ilyenkor szokásos – egymást fogják egész nap taposni a közéleti szereplők, hogy bizonygassák, mennyire fontosak nekik az anyák, a nők, legalábbis azokból a szempontokból, ahogyan nekik az a lehető leghasznosabb. De mikor fogunk tudni igazán ünnepelni, rossz szájíz, düh és keserűség nélkül végre?


Mi akkor fogunk tudni felhőtlenül ünnepelni, ha a nőket már nem kezelik a férfiak kielégülési tárgyként gyerekkoruktól kezdve.

Mi akkor fogunk tudni felhőtlenül ünnepelni, ha a nők és a férfiak nem rokkannak bele a családalapítás előtt már az embernyúzó bérmunkába, és az azzal járó kizsákmányolásba.

Mi akkor fogunk tudni felhőtlenül ünnepelni, ha a szülészeteken nem lesz több „férjöltés”, szükségtelen, erőszakos beavatkozás, indokoltalan császármetszés és könyöklés.

Mi akkor fogunk tudni felhőtlenül ünnepelni, ha végre nem mondják meg többé a nőknek, hogy mikor és milyen körülmények között vállaljanak gyereket, milyen döntéseket hozzanak a saját testükkel kapcsolatban.

Mi akkor fogunk tudni felhőtlenül ünnepelni, ha az anyák nem viselik már a gyereknevelés összes terhét egyedül, legyen az házi-, gondozási- vagy egyéb reprodukciós munka, miközben a döntéshozásból ki vannak zárva az otthonuktól az országgyűlésig.

Mi akkor fogunk tudni felhőtlenül ünnepelni, ha végre egyenlőség lesz.

De akkor végre igazi ünnep lesz.

ANYASZOMORÍTÓK

AMNESTY BLOG / 444.HU
Szerző: CSERNUS PANNI
2023.05.07.


Az Alaptörvény szerint „az anya nő, az apa férfi”, a kormány szerint a nő pedig mindenekelőtt anya.

Ezt a keretet erősítette legutóbb Beneda Attila a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyi helyettes államtitkára, aki az ENSZ nőjogi bizottságának meghallgatásán arra mutatott rá, hogy a kormány számára a nemek közötti egyenlőség témája lényegében lefedi a család és gyermeknevelés kérdéskörét.

A nők jogainak összemosása az anyasággal nemcsak kirekesztő, hanem tovább erősíti a nemi sztereotípiákat, miközben figyelmen kívül hagyja a nemi alapú diszkrimináció összetett okait és következményeit. Mindezek mellett még családpolitikai szempontból sem mondható, hogy a kormány figyelembe venné az anyákat vagy a női családtagokat.

A mai anyák napja alkalmából vessünk egy pillantást arra, hogy mit is jelent ma Magyarországon nőnek lenni a családban...

ANYÁK TILTAKOZNAK A GYEREKEIK MEGVERÉSE ELLEN, VAJON ŐKET IS MEGVERIK-E ANYÁK NAPJÁN?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.05.07.


Példátlan brutalitással vertek agyba-főbe diákokat és középiskolás gyereket fújtak le könnygázzal Orbán rendőrei, mert tiltakoztak az oktatás tudatos lezüllesztése és szándékos szétverése ellen. A tanári béreket azért nem emelik, mert azt akarják, hogy a jó tanárok (akik az oktatás szabadságához is ragaszkodnak) elhagyják a pályát. Orbán az oktatás minden szintjét agymosásra használja, az oktatás célja, hogy ideológiai janicsárokat vagy kétkezi munkásokat, beszélő szerszámokat neveljenek a rendszernek. Minden arra irányul, hogy az iskola ne kiművelt emberfőket bocsásson útra.

A diákok semmi mást nem akarnak, csak a jogaikat. A tanuláshoz való alapvető jogaikat követelik, jó iskolákat, jó tanárokat, választható tananyagot, használható tudást akarnak. Minden ország boldog és büszke lehetne arra, ha ilyen dákjai lennének. Ez azonban ellentétes egy fasiszta diktatúra érdekeivel, ahol az ország diktátora engedelmes alattvalókat, agymosott szolgákat akar, akik nem gondolkodnak, hanem szolgálják az elnyomó hatalom céljait. A 21. században a más életre vágyó diákokat Orbán szétvereti Pintér barbár rendőreivel. Tárgyalás helyett gumibot.

Az a rendszer, amely a szülők jogaival indokolja, hogy az iskolában megtiltják a rendszer ideológiájától eltérő információk átadását, megfeledkezik a szülők jogairól az oktatás egészét illetően. Az Orbán-rendszer azoknak a szülőknek, anyáknak a gyerekeit ütlegeli és bántalmazza, akiknek a jogaira hivatkozik. Gyerekeket még szülők sem bántalmazhatnak, a közhatalom viszont megteszi, a nyílt utcán veri őket. Képmutatóskodnak az anyák napján, aztán ezeknek az anyáknak a gyerekeit lefújják könnygázzal, mert normális iskolákban szeretnének tanulni. Ez a fasizmus.

„Mélységesen felháborít minket, hogy a gyerekeinket gumibottal, könnygázzal és fogvatartással bünteti a hatalom, azért, mert kiállnak az oktatási rendszer szétverése, kivéreztetése ellen”, áll az Orbán hivatala elé tüntetést szervező anyák közleményében. Oda vonulnak az anyák tiltakozni, ahol a gyerekeiket megverték. A volt Karmelita kolostorban nem egy szerzetes, hanem egy fasiszta diktátor ül. Arra kérik a tüntetésen résztvevő nőket, hogy a békés szándék jeleként viseljenek fehéret és a rendőri brutalitásra emlékeztetve piros karszalagot.

„Ezzel a szimbolikus demonstrációval, fehéret viselve folytatjuk az oktatásért már több mint egy éve zajló megmozdulásokat és egyben arra is rávilágítunk, hogy ebben az országban nemcsak az oktatási rendszer, de gyakorlatilag minden, aminek köze van a nők és a gyerekek jólétéhez (egészségügy, nő- és gyermekvédelem, szociális szféra, környezetvédelem) romokban van – nem jó ebben az országban nőnek lenni, nem jó itt gyermeket nevelni és nem jó itt felnőni sem!” – áll a kiáltványban.


Döbbenetes szavak, ezt kellene meghallania mindenkinek a világban, aki elhiszi Orbán hazugságait. Ez a magyar valóság, ez a „sikeres magyar konzervatív kísérlet”.

DE MÉGIS MINEK ÖRÜLJENEK AZ ANYÁK ANYÁK NAPJÁN?

TELEX
Szerzők: IVÁN-NAGY STILVIA
2023.05.07.


Valószínűleg nincs olyan gyerek, és felnőtt sem ma Magyarországon, aki ne lenne tisztában azzal, hogy május első vasárnapja az anyák napja, őket köszöntik kicsik és nagyok virággal, verssel, kis mütyürkékkel. De kiről és miről szól vajon az anyák napja, és van-e értelme egyáltalán? Pro és kontra vélemény arról, érdemes-e az ünnepet tartani.

Az internet emlékezete szerint Magyarországra egy államtitkár felesége, Petri Pálné hozta be az anyák napi ünnepség ötletét Amerikából, és az első eseményt majdnem 100 éve, 1925. március 8-án tartották meg. Más források (Budapesti Hírlap) szerint már ennél hamarabb, 1910-ben is szerveztek anyák napi ünnepséget Budapesten – igaz, ez a pünkösd hétfőre szervezett nap azoknak az anyáknak szólt, akik „éhezve, mindent nélkülözve, a nyomorral küzködve veszik ki részüket a természet teremtő munkájából és uj polgárokat adnak a hazának. Hadd nyíljék tavasz az ő számukra is”.

Az eseményt később a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt karolta fel, és emelte országos szintűvé, így: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó »anyák napját«, ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.” Néhány évvel később, 1928-ban már rendelet szólt az anyák napi iskolai ünnepélyről.

Ma rendelet ugyan nem szabályozza, de nem telhet el május eleje az anyák köszöntése nélkül. Sokak számára az ünneplés kihagyhatatlan és fontos része mind a gyerekek, mind az anyukák életének, mások azonban azt mondják, nincs értelme a felesleges stresszt okozó óvodai és iskolai rendezvényeknek. A Telex két szerzője pro és kontra mondják el az érveiket az ünnep ellen és mellett...


„MARUZSA ZOLTÁN GONDOLKODÁSÁT KÖRÜLBELÜL 200 ÉVVEL EZELŐTTRE TUDNÁM ELHELYEZNI” – OKTATÁSKUTATÓ A KÁOSZ OKAIRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: SASHEGYI ZSÓFIA
2023.05.05.


Mi köze van az emancipációnak a tanárhiányhoz? Miért nem várhatjuk, hogy a tanárok egy emberként felálljanak és forradalmat csináljanak? Milyen oktatási modell lehet minta számunkra? A közgazdász és szociálpolitikusi diplomával is rendelkező Lannert Judit oktatáskutatót, az Országos Közoktatási Intézet Kutatási Központjának volt igazgatóját, a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ alapítóját kérdeztük.


– A magyar oktatáspolitika a politikusok jövőhiányos szemlélete miatt jutott a szakadék szélére vagy épp ellenkezőleg, van benne koncepció? Talán az, amit Totyik Tamás sejt mögötte, hogy összeszerelő országot építsenek, lezárják a társadalmi mobilitást és az elitképzést az egyházi iskolák felé tolják?

– Nem tudom pontosan, mi van a politikusok fejében, gyanítom, más van a köznevelésért felelős államtitkár Maruzsa Zoltánéban és más Orbán Viktoréban, de az biztos, hogy mindenki hoz magával egy oktatási modellt a gyerekkorából. Minden új intézkedés esetében felfedezhető, hogy mintát ad számukra a Kádár-korszak oktatása, amit pedig nagyon hiányolok, az a kreativitás. Maruzsa Zoltán gondolkodását körülbelül 200 évvel ezelőttre tudnám elhelyezni. Az, hogy a szakképzés minőségét megpróbálják javítani, még jó döntés is lehetne, de egyelőre nem sikerül nekik, mert ehhez tényleg jó pedagógusok kellenének. Ha viszont a tanárokkal szemben bizalmatlanok, teljesen elveszítik ezt a réteget. Pedagógus nélkül pedig ezt a problémát nem lehet megoldani. Már azzal mellélőttek, hogy azt gondolták, a helyzet magától megoldódik. Mivel sok nőt és gyereket érint, nekik eleve nem annyira fontos, mint a férfias területek, az ipar, a katonaság vagy a futball. Most szembesülnek azzal, hogy nem oldódnak meg maguktól a problémák, és ebben szerintem nagy része van a női emancipációnak, hiszen

felnőtt egy olyan generáció, amelynek már nem pálya, hogy csendben végezze a láthatatlan munkát, és annyi legyen az elismerés számára, hogy szépen megtestesíti a női princípiumot.

A magyar közoktatás most és korábban is erre volt felépítve és magától értetődőnek tartották, hogy alacsony béren is működik, most pedig azért vannak bajban, mert a megszokott minta nem megy tovább. Magyarországon a közszolgáltatások színvonala folyamatosan épül le. Ott tartunk, hogy hiába akarnak elitképzést az egyházi iskolákban, már ott sincs elég tanár. Lehet magán fogorvosi rendelőt nyitni, de magánonkológiát már nagyon drága lenne felállítani, ugyanígy lehet magániskolát is csinálni, de magántanárképzést indítani beláthatatlanul sok költséggel járna. Ezt okosba már nem lehet megoldani, ezért vannak bajban.

– Bajban vannak? Nem arról van szó, hogy akkor is bevezetik például a státustörvényt, ha az egész tanártársadalmat magukra haragítják vele?

– Attól, hogy nem gondolják, hogy bajban vannak, még lehetnek bajban, de szerintem ez most már tudatosul is bennük. Lehet azt mondani, hogy kevés tanár megy ki az utcára, de most már jó ideje folyamatos a feszültség, elkezdtek aktivizálódni a szülők, a diákok is, ezt már nem olyan egyszerű lesöpörni az asztalról. Egyébként az utóbbi időben olyan szavak hagyták el Orbán Viktor száját az oktatás kapcsán, amilyenek eddig még soha, ami szerintem bíztató jel. Ha nekik az innováció annyira fontos, mint mondják, akkor be kell lássák, hogy amit most csinálnak, öngyilkosság. Ez az út nem oda visz...

„A FALUSIAK ÚGY ÉRZIK ITT MAGUKAT, MINT AZ IDEGENEK”

444.HU / VIDEÓ
Szerző: 444.HU
2023.05.07.Balatonhenyén azt tervezik, átminősítenek számos telket. Ezt azt jelenti, hogy a szántókra apartmanok épülhetnének, így aki korábban mezőgazdasági területként jutott a földhöz, hirtelen nagyon jól jár. A faluban épül tovább a Ner-közeli majorság, abból meg üdülőterületet csinálnának. A helyiek és a nyaralótulajdonosok köszönik, nem kérnek belőle.

SÍKLAKI ISTVÁN: A KISZOLGÁLTATOTTSÁG, A MEGALÁZÁS MINDEN EMBER SZÁMÁRA RETTENETES

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.05.07.


Minden ember számára komoly traumás sokk, ha erőszakot alkalmaznak vele szemben, egy fiatal számára pedig fokozottan az – mondta a Hírklikknek Síklaki István szociológus a Karmelita előtt szerdán este történtekre utalva. Az is biztos szerinte, hogy a kormány kifárasztásra játszik, és egyre durvább eszközökhöz fog folyamodni. Ez ellen egyetlen dolgot lehet csinálni, nem leállni.


Sokakat felháborított, ami május 3-án a könnygáztól a dulakodásig a Karmelita előtti tüntetésen a fiatalokkal történt. Civil szervezetek, túl azon, hogy jogi segítséget ajánlottak fel a diákoknak, felszólították a hatalmat pártatlan vizsgálatra. Ön szerint várható, egy ilyen vizsgálat?

Nem. Ez az állami terrornak egy újabb megnyilvánulása, ami fokozódik, és fiatalok ellen elég brutális. De ez megfélemlítési stratégia, és nem fognak bocsánatot kérni.

A diákok számára miféle élményt jelentett mindez, mennyire befolyásolja a jövőképüket?

Az biztos, hogy megrázkódtatás, mert amikor az emberrel szemben erőszakot alkalmaznak, az mindenképpen nagyon komoly traumás sokkot okoz. A kiszolgáltatottság, a megalázás minden ember számára rettenetes. Talán az egyik legrosszabb lelki állapot. Egy fiatalnak fokozottan az.

Számít-e, és ha igen, mennyire, hogy a vasárnapi anyák napján fehér ruhás felvonulást terveznek a Várba? Érdekli ez egyáltalán a hatalmat?


Nem.

Mégis van jelentősége egy ilyen kivonulásnak?

Igen, persze. Ha folyamatosan zajlik ez az aktivitás, az oda-vissza hatással van. Egyrészt tartja valamennyire a teljesen kiszolgáltatott emberekben a lelket, hogy mégsem teljesen passzívak, csinálnak valamit. Másrészt talán ez a fokozódás kiválthat egy óvatossági reakciót. Szerintem az egyetlen, a legfontosabb mozzanat: nem leállni. Mert egyébként nyilvánvalóan a kifárasztásra játszik a kormány politikája, mondván, hogy úgyis rálegyintenek az emberek: „mit értek el vele, akkor én miért ugráljak?” Ez bevált az elmúlt évtizedben, sőt, ’56-ot leszámítva, az egész évszázadban bevált. Úgyhogy a kormány ezt a taktikát fogja továbbra is követni. Ez ellen egyetlen dolgot lehet csinálni, nem leállni.

Lehet, hogy egyre durvább eszközöket fog bevetni a hatalom?

Nem lehet, biztos. Ennek van egy szinte automatikus dinamikája. Ha egyszer elindul, akkor ez egy „vak” tömeglélektani folyamat. Nagyon nehéz megállni, vissza meg pláne nem szokás lépni. A világban és a történelemben azt lehet megfigyelni, hogyha beindul az erőszak, akkor az nem tud leállni.

A CSALÁDBARÁT KORMÁNY, AMI GYEREKEKET FÚJ LE TÜNTETÉSEN - HETES STÚDIÓ A KLUBRÁDIÓBAN (2023.05.06.)

HETES STÚDIÓ / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2023.05.06.A Hetes Stúdió 2023. május 6-i adásában Dési János Bolgár Györggyel, Herskovits Eszterrel, valamint Törley Katalin tanárral, a TanÍtanék Mozgalom képviselőjével beszélte meg a hét legfontosabb hazai és nemzetközi eseményeit.

BEER MIKLÓS: A PÁPA NEMCSAK A JOBBOLDALI SZIMPATIZÁNSOKHOZ JÖTT, HANEM A MAGYAROKHOZ

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2023.05.07.A pápa látogatásának három napja olyan volt, mintha a magyar társadalom egységes lenne és nem lennének mély szakadékok – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Beer Miklós, katolikus pap, író, a váci egyházmegye nyugalmazott püspöke arról, hogy a katolikus egyházfő érkezését utólag sokan úgy értelmezik, küldetést teljesített, hogy Orbán Viktoron keresztül elérje a Putyinnal történő találkozást. A püspök emlékeztetett, a pápa a hazafelé vezető repülőúton a sajtónak annyit mondott, hogy a békemissziót komolyan veszi, és Kijevbe vagy Moszkvába is elmegy, ha kell, hogy a felek egymással szóba álljanak.


Beer Miklós elmondta, a pápa látogatását nagyon előkészítették, az eseményeken, például a sportarénában is reagált a köszöntőkre, tehát azt előre megküldték neki. „A pápa vigyáz arra, hogy aktuálpolitikai kérdésekben ne foglaljon állást.”

Emlékeztetett Ferenc pápa kazahsztáni látogatására, ahol azt mondta, „a vallást ne használja a politika a hatalom eszközeként”. Egy olyan muszlim vallási környezetben mondta ezt, ami arra utal, hogy a muszlim vezetők is elhatárolódnak a szélsőséges iszlamista mozgalmaktól és elítélik, amikor a hatalom eszközként használja a vallást, most is következetesen a krisztusi tanítást képviselte és erről beszélt.”

A püspök szerint mindkét politikai oldal képes a maga javára lefordítani a pápa szavait. Amikor a Rózsák terén azt mondta, tanuljunk meg beszélni a szeretet nyelvén vagy amikor rámutatott, akkor leszünk nagyszerű emberek, ha lehajolunk másokhoz – emelt ki két megszólalást. Emlékeztetett, amikor jó másfél éve az Eucharisztikus Kongresszusra jött Ferenc pápa, akkor mi magyarok meg voltunk sértődve, nem fogtuk fel, milyen kedves gesztus, hogy Szlovákiába menet megszakította az útját és megállt Budapesten. „Talán tényleg fontosnak érezte, hogy ebben a háborús konfliktusban ilyen közelről küldjön békeüzenetet, jelezve, hogy komolyan segíteni akarja a tárgyalást.”...

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2023.05.03.


A SZERK.


A SZERK.
Pápajárás


Itt járt a pápa! Tudjuk. Tudjuk, mert megfordult sokfelé, tömegrendezvényeken vett részt, misézett, fényképezkedett, felkereste a fiatalokat, magához engedte a szegényeket, a menekülteket, tényleg szorgalmas pápa volt, felszántotta az egész pályát. Tudjuk, mert lezárták miatta három napra a várost, a 19-es villamos húsz perc „hatósági” szünetet tartott, mert ha nem áll meg, esetleg elment volna felette a pápa biztonságáért felelős egyik rendőrkonvoj vagy ötven kocsija az Erzsébet hídon.

A SZERK.
Feloldozva


„A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen” – indokolta Novák Katalin köztársasági elnök az ún. Hunnia-perben terrorizmusért jogerősen szabadságvesztésre ítélt szélsőjobboldaliaknak, köztük a Budaházy Györgynek adott kegyelmet. Noha az államfő e gesztusát nem köteles megmagyarázni, Novák valamiért késztetést érzett erre – bár a pápalátogatásra hivatkozás inkább tűnik zavart magyarázkodásnak, mint komolyan vehető érvelésnek.

EGOTRIP

EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem

Átváltozások

Emlékszem, egészen addig teljesen hidegen hagyott a Harry Potter-sorozat, amíg az akkor éppen csak hatéves lányom el nem kezdett délutánonként kiszökdösni a napköziből az iskolai könyvtárba, hogy ott a széria második kötetét olvasgassa, amelyhez otthon még nem volt hozzáférése.

KÜLPOL


HEIL PÉTER
Egyet előre, négyet hátra

Valóban megalkudott-e a kormány az Európai Bizottsággal?

Ha hinni lehet Varga Judit igazságügyi miniszter április 24-i bejelentésének, négy hónapnyi huzavona, kavarás és titkolódzás után, technikai szinten, végre-valahára, egyetértésre jutott a magyar kormány és az Európai Bizottság a Brüsszelben ragadt eurómilliárdok megmozdításához szükséges jogállami reformok ügyében.

JORDAN B. PETERSON ÉLETE ÉS MŰVE
Dr. Furcsa nagy utazása


A klinikai szakpszichológusból lett konzervatív kultúrharcos már szívesen udvarol Orbán Viktor rendszerének, pedig nem is lenne szüksége rá. Lapunk megjelenésének hetében ismét Budapesten hirdeti az igét – de melyiket?

LEVÁLTHATÓ-E JAROSŁAW KACZYŃSKI?
Az ősz tarka színei


Lengyelországban októberben parlamenti választást tartanak. A kormányt valójában irányító Kaczyńskitól sokan szeretnének megszabadulni, de a sokfelé húzó ellenzék erőlködésének az lehet a vége, hogy újra ő győz. Mintha az összefogás előnyeiről vagy veszélyeiről szóló magyarországi vitákat látnánk újrajátszódni.

BELPOL

INTERJÚ
„Újra kell rendezni a viszonyokat”

Horgas Péter civil aktivista, színházi ember a civil tüntetésekről és az új rendszerváltásról

Miután egyszer már megkéselte egy náci, nem fél a fenyegetőzőktől. Ezzel együtt kíváncsi, mit gondolnak azok, akik uszító cikkeket írnak róla. A Belügyminisztérium előtti, április 24-i ülősztrájk egyik szervezőjét, civil aktivistát kérdeztük az ellenállás további lehetőségeiről, aki úgy érzi, felelősség terheli azért, mert a rendszerváltás félrecsúszott.

AZ AKKUGYÁRAK ÉS A HELYI POLITIKA
A debreceni példa


Szintet léptek az akkumulátorgyárak elleni tiltakozások: az ország – jelenleg – tucatnyi településén tervezett vagy már megvalósult beruházást ellenző helyi civil szervezetek elkezdtek összeállni. A Debrecen déli ipari övezetébe tervezett kínai akkugyár, a CATL környékét jártuk be.

ÖSSZEFÜGG-E A HELIKOPTERÜGY ÉS A VEZÉRKAR LEFEJEZÉSE?
„Rogán nem ennyire szofisztikált”


A múlt héten derült ki, hogy Ukrajnába szánt helikopterek állomásoztak Győrben, s aznap menesztették Ruszin-Szendi Romuluszt, a honvédség vezérkari főnökét is. Hiba történt a „békepárti” vezetésben, amiért a balhét valakinek el kellett vinnie?

INTERJÚ
„A kormány belátta, hogy nem hátrálhat ki”

Kovács Ágnes, az ELTE oktatója, az Eötvös Károly Intézet munkatársa a kikényszerített igazságügyi reformról

A kormány kész azokra a változtatásokra az igazságszolgáltatás területén, amelyeket az Európai Unió követel meg tőle az uniós források folyósításának egyik feltételeként. Ezek érdemben növelhetik a bírói függetlenséget, nem is csoda, hogy Orbánék az utolsó pillanatig ódzkodtak tőlük. A ravaszkodás részleteiről és az eredményről az egyik szemtanút faggattuk.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Nem tehetem óvatosabban”

Böszörményi István szobrász

Szobrász, aki fest. 1984 óta él Pécsen, ott nyílt most új kiállítása is, Problémás képek címmel. Műtermében, festményei és kalandos történetű kisebb szobrai társaságában él, Magyarország elhallgatott művészeinek egyikeként.

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Buborékok

GULÁCSY. Na’Conxypan hercege – Gulácsy Lajos (1882–1932) életmű-kiállítása

A különc outsider, a betegségország lovagja. A dekadens festő, a tegnapok ködlovagja. Giotto jó utóda, a szépség betege, az álomvilág lovagja. Csak néhány a kortársak és a kései utódok jellemzései közül. A saját korán kívül álló művész már életében legendás volt, aminek megágyazott extravagáns öltözködése, és a tény, hogy elmegyógyintézetben végezte.

SZÍNHÁZ
A szeretet és a határok

Fekete Ádám: Hat medúza egy tepsiben

A színpad hátterében egy Komoly Dolog feliratú fényreklám hirdeti: itt most komoly dolgokról lesz szó. És tényleg, komoly dolgokon röhögjük magunkat könnyesre, ám egy ponton azért elkomorulunk.

SZÍNHÁZ
Jaj, anyám!

Tulipán

A személyességet explicit módon felvállaló színházzal párhuzamosan, és részben azzal átfedésben, egyre több a traumafeldolgozó, terápiás, problémaközpontú előadás is.

KÖNYV
Zűrzavar és kutakodás

Gerlóczy Márton: Fikció 2. – Az örvény

„A dolgok csak egyféleképpen történhetnek, tudniillik, ahogy történtek” – ismételgeti az író szereplője, aki regényt ír az író szereplőjének családjáról, akiknek a nevei és a családtagjainak a nevei tökéletesen megegyeznek a valódi nevükkel. A főhőst ugyanis épp az (és semmi más nem) érdekli, mint az, hogy hogyan is történtek a múltban a dolgok. Mint egy krimiben: a lehetőségek közül ki kell zárni mindent, hogy eljussunk oda, ahogyan az eset valójában történt.

KÖNYV
Véradás

Gyurkovics Tamás: Akcentus – Lugosi Amerikában

Gyurkovics Tamás (ahogy Láng Zsolt, Péterfy Gergely és még sok szerző) évek óta következetesen írja újra valós figurák élettörténetét, miközben, mintegy mellékesen felszabadítja a műfajt a fikciós és a valós elvárások korlátai alól.

FILM
A füle és a farka

Ari Aster: Amitől félünk

Milyen élet vár arra, akinek már a születése is egy második világháborús film partra szállós jelenetét idézi? Félelmekkel, szorongásokkal, bűntudattal teli, amelyben már a kínokat enyhíteni hivatott gyógyszerek bevétele is felér egy próbatétellel. Az Amitől félünk egy ilyen, törékeny lelkű hőst állít elénk, akinek eposzi útja legalább akkora kihívás elé állítja őt, mint a nézőket.

RÁDIÓ
Valódi bűnök

Nyomozó

A bűn mibenléte nagyjából az­óta az emberi fantáziavilág egyik sarokpontja, amióta Káin fejbe verte Ábelt. A bűnügyi históriák története az emberiség önképének alakulását is modellezi.

TÉVÉSOROZAT
Alakváltó organizmus

Két test, egy lélek

Az 1988-as Két test, egy lélek nem tartozik David Cronenberg legtöbbet tárgyalt munkái közé.

ZENE

INTERJÚ
„Elsődlegesen showman”

Stefano Bollani jazz-zongorista

Zenélt Chick Coreával, Bill Frisell-lel, Pat Metheny-vel és Bobby McFerrinnel, kísérte Luciano Pavarottit és Andrea Boccellit, de Ligeti György és Prokofjev is a kedvencei közé tartozik. Magyarországra a JazzFest Budapest fellépőjeként érkezik az olasz jazz talán legismertebb alakja, akiről nem mondható el, hogy túlságosan komolyan venné magát.

MI A KOTTA?
Semmi fakszni


Klasszikus zenei programajánló a 2023/18. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Mások gyermekei


A változó kor küszöbén is még nőisége és vonzereje teljében lévő tanárnő gyermeket szeretne.

VISSZHANG: KÖNYV
Kemény Zsófi: Most vagyok soha


A versekben megszólaló változatos hangok legfontosabb közös tulajdonsága, hogy „figyelve vannak”.

VISSZHANG: LEMEZ
Kovacs: Child of Sin


Sharon Kovacs holland énekesnőnek nincsenek magyar felmenői, magyaros hangzású művésznevét a nevelőapjától kölcsönözte.

VISSZHANG: FILM
Ghosted


Érdekes lehetne egy kutatás, amely azt vizsgálja, hogy mit gondolnak a feminizmus előrehaladottságáról azok, akiknek van streaming előfizetésük, illetve azok, akiknek nincs.

VISSZHANG: KÖNYV
Picasso: Versek


A fülszöveg és az előszó erősen aláhúzza, amit éreznünk kellene Picasso verseivel kapcsolatban: a világhírű festő nem egyszerűen jó, hanem egyenesen nagyszerű költő.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Vízityúk


Minden valószerűtlen: élénk színű gumimatracok, rapid házasság és hirtelen jött örökbefogadás, egy szép hercegnő – a Lady, Alice of Nevermore (Mentes Júlia) –, aki rangon alul választja ki magának Edgar Walport (Keresztes Tamás).

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
A nagy sorshúzás


Ha lenne rá lehetőséged, szeretnéd-e látni a saját halálodat? – teszi fel a kérdést számtalan film és sorozat.

VISSZHANG: LEMEZ
Nabihah Iqbal: Dreamer


A londoni születésű, sokoldalú zenész számára nem volt mindig áldás a nagyváros.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Távolabb eső aspektusok”


Rozgonyi-Kulcsár Viktória ügyvezető elnök, Jurányi Ház

FILM

TÉVÉSMACI
A párducléptű


Amikor Sztupa és Troché a királyné gyémántjait kergették, Troché fel akarta hívni Sztupát, ami nem tűnt túl nehéz feladatnak, még akkor sem, ha a Csőgyár utcától egészen a postáig kellett gyalogolni.

INTERAKTÍV

Olvasói levelek 2023/18.

Farkastörvények (A Szerk.)

Magyar Narancs, 2023. április 20.

Egy hét kultúra 2023/18.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/18.

Rövid hírek: rizs, tojás, aszteroida...

Szüret 2023/18.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Snoblesse Oblige 2023/18.

Heti kulturális programajánló

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„A fele gyorsan fog kihalni”

Szathmáry Eörs evolúcióbiológus

Az ember szociokulturális evolúciója során a nyelv megjelenése játszotta a kulcsszerepet. E tekintetben kivételesek vagyunk, de civilizációnk rendkívül sérülékeny, és talán az összeomlás szélén áll – erről is beszélt nekünk az ELKH Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó Evolúciótudományi Intézet Nagy Evolúciós Átmenetek Kutatócsoportjának vezetője.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Spárga: hosszú távú elköteleződés


Langyos, mentás spárgasaláta

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Az első lottóház


A Dúl Dezső tervei alapján, modernista stílusban épült házért nemcsak a boldog nyertesek voltak oda, de a szakma is.

GÁBOR GYÖRGY: „SZÉLESRE TÁRT KAPU”– FERENC PÁPA BUDAPESTI LÁTOGATÁSA

SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.05.07.


Magyarország valóban szélesre tárta a kapuját Ferenc pápa előtt.

Még itt sem volt, amikor puszta érkezésének hírére már tömör sorokba rendeződtek a nagy áttérők és hitvallók: a Ferenc pápát demens vénembernek és genderhívő marhának nevező állami díjas propagandista, aki konfessziójában elmondta, hogy akkor még evangélikus volt, ám azóta már katolikus lett; a másik állami díjas ősz rockerbajnok, aki nyilvánosan vallotta meg, hogy ő „reformátusként hithű katolikus”; s ennek a hiteles és őszinte megtérésnek (metanoia) és ráébredésnek vált talán a legszimbolikusabb eseményévé, midőn a pápa érkezése előtt néhány órával a köztársasági elnök – pártjának távolabbi stratégiai céljaira tekintettel – Ferenc pápa látogatásának kegyelmi pillanatára hivatkozva amnesztiában részesített egy rasszista, antiszemita terroristát, aki több ízben is gyakorolt fizikai erőszakkal, megfélemlítéssel és kényszer alkalmazásával, valamint robbantásos és gyújtogatásos merényletek tervbe vételével szolgálhatott rá a köztársasági elnök kegyelmére. Ennyit Magyarország erkölcsi, szellemi és intellektuális állapotáról, ám kétségtelen, hogy az elnöki döntés egycsapásra semmivé foszlatta az obligát módon ismételgetett „zéró tolerancia” elvét, s mindazt, amit a zsidó-keresztény hagyomány és a civilizált világ konszenzuálisan gondol a terroristákról és alkalmazott módszereikről. És ennyit a körforgalommá változott damaszkuszi útról.

Csakhogy a Párt szempontjai mindenekfölött!

S így van ezzel a teljes hazai közélet. Ellenzéki politikusok és szimpatizánsok reménykedtek abban, hogy Ferenc pápa három nap alatt elvégzi, amit ők tizen-egynéhány év során képtelenek voltak: ostort ragadva kiűzi Orbánt, valamint templomban és templomon kívül önfeledten bizniszelő „pénzváltóit” a magyar közéletből, s közben jól beolvas nekik, hogy szégyenükben még a Lánchíd oroszlánjai is belepirulnak. A pártállam hű zsoldosai és csatlósai pedig titkon abban bizakodhattak, hogy az isteni igazságszolgáltatás betetőzéseként Ferenc pápa a Várhegyre érkezve Orbánnak csak annyit mond: „tu es Viktor, s erre a sziklára építem egyházamat”, bizonyságául annak, hogy Krisztus legvalóságosabb földi helytartója maga a magyar miniszterelnök.

Amint a pápa repülőgépe földet ért, azon nyomban kezdetét vette a nagy idézési versengés.

Az egyik oldal kitörő lelkesedéssel fogadta, hogy a pápa az ideológiai gyarmatosítás alantas útjáról szólt, amely el kívánja tüntetni a különbségeket, akár a gender-kultúra. Öröm volt hallani, amikor a hagyományos család szerepét említette meg, vagy a kiüresedett és absztrakttá vált szupranacionalizmust, továbbá amikor szóba hozta a hatékony születés- és családpolitikát. S mintha a szívekből folyt volna tova, olyan volt hallani a pápa véleményét a minden szakrális szempontra allergiás és mindent a profit oltárán feláldozó szekularizmusról.

Ám a másik oldalnak is volt oka örülni: például akkor, amikor a fellángoló nacionalizmust és az eldurvuló nyelvezetet bírálta. Vagy amikor azt hangsúlyozta, hogy más népek, üldözöttek és menekültek előtt szélesre kell tárni a kapukat, s nem bennük látni az örök ellenséget. Emitt nagy lelkesedést válthatott ki, amikor a pápa olyan Európát hozott szóba, amely nem válik részeinek túszává és az önmagára hivatkozó populizmus áldozatává. Vagy amikor Szent Istvánt idézve az idegenek befogadását hozta szóba. S nagy megelégedésre szolgálhatott, amikor az állam és az egyház határainak megőrzése és az „egészséges szekularizáció” apropóján arra intette a híveket, hogy az evangéliumhoz és Krisztus tanításához kell ragaszkodni és semmiképpen sem elköteleződni a hatalom sajátos logikája mellett.

A verseny folytatódott, s még az is megesett, hogy itt-ott félrefordítottak egy kicsit: a pápa „meggyötört ukrán népről” beszélt, ám a hivatalos fordítás már a „meggyötört ukrán és orosz népről” szólt,

mintha a háború véletlen háztartási baleset lenne, ahol nincs jelentősége annak, ki az áldozat és ki az elkövető.

Természetesen sokaknak volt fontos a pápa útja: politikai értelemben elsősorban Orbán Viktornak, hiszen az apostoli látogatás, akarva-akaratlan, hozzájárult az Orbán-rezsim legitimálásához, amire hatékonyan ráerősített a hatalmi propagandagépezet. De kiemelten fontos volt a pápai látogatás a valódi hívőknek, egyháziaknak és világiaknak, szegényeknek és menekülteknek, fogyatékkal élőknek és a világ jövőjéért, vagy épp a környezetükért aggódóknak, akik spirituális erőt és felfrissülést meríthettek az Apostolfejedelem szavaiból és fizikai közelségéből.

Ám sor került egy előre nem tervezett és az utolsó pillanatig cáfolni igyekezett találkozóra is Ferenc pápa és Hilarion, a magyarországi orosz ortodox egyházmegye kormányzója között, amit még a Vatican News is bagatellizálni igyekezett, mintha Hilarion csak a Moszkvai Patriarkátus magyarországi érsekségének szociális és oktatási tevékenységéről tartott volna tájékoztatást. Aztán hazafelé a repülőn Ferenc pápa nyilvánvalóvá tette, hogy „a tanácskozásokon nem pusztán a Piroska és a farkasról beszéltünk”, hanem az ukrajnai háborúról és a békéhez vezető útról.
***
Ha eddig mindenki a maga érdekeinek megfelelően igyekezett választ találni a pápa újabb magyarországi útjának okára, innentől a kérdés végleg eldőlni látszik: Hilarionnal, Kirill moszkvai pátriárka volt „külügyminiszterével”, aki tizenhárom éven át irányította az orosz egyház külkapcsolatait, aligha találkozhatott volna a pápa máshol Európában, kizárólag Budapesten. Márpedig utazásának leglényegét ez a találkozó jelentette, a többi az apostoli út velejárója volt, a pápa által rendre hangoztatott és elsőrendűnek tekintett politikai feladat szakrális kulisszája. Ez minden bizonnyal kellemetlen hír a pártpolitikára rezonáló magyar emberek számára, de annál felemelőbb a kereszténység küldetését mélységesen komolyan vevő, s a napi csip-csup politikai történések helyett az üdvtörténeti távlatokra fókuszáló hazai lakosságnak.

Ezzel kapcsolatosan még mindig akadnak források, amelyek naiv módon úgy képzelik, hogy Hilarion Budapestre helyezése büntetés volt, minthogy Ukrajna lerohanását az orosz állami és egyházi vezetéstől eltérően ítélte meg. Csakhogy az „ügy” árulóival vagy a kételkedőkkel szemben az orosz diktatórikus rendszer a büntetésnek nem ezt a módját szokta alkalmazni, hanem egészen másmilyent. Emlékeztetnék arra, hogy Kirill pátriárka (Mihajlov fedőnéven), akárcsak elődje, II. Alekszij (Drozdov fedőnéven) évtizedeken át a KGB szolgálatában állt, s mindkettejük feladata az ellenséges nyugati világon belüli dezintegrációs célú propagandisztikus fellazítás volt. Sokat elárul, hogy a kommunista múltat mindössze az Orosz Ortodox Egyház és a KGB utódszervezete, az FSZB élte túl zavartalanul, így aligha véletlen, hogy mielőtt Moszkva és egész Oroszország pátriárkájává választották volna II. Alekszijt illetve Kirillt, Hilarionhoz hasonlóan mindketten külügyesek voltak, s komoly, legfőképp nyugati külkapcsolati hálózattal rendelkeztek. Hilariont a büntetés látszatával, ám a bevált titkosszolgálati eljárásnak megfelelően helyezhették Budapestre, a bukás álcájával, valójában a legmegbízhatóbb személyként, aki a Nyugaton persona non gratavá vált Kirillnek, az egyháznak és az orosz államnak az érdekeit (beleértve az ingatlan- és pénzügyeket is) a baráti, ám EU- és NATO-tag Magyarországról bonyolíthatja a legzavartalanabbul. S legfőképpen azt a jól ismert geopolitikai szándékot, amely a „kereszténység ügyén” át kísérel meg behatolni a nyugati világba.

Ferenc pápa a hazafelé tartó repülőn újságíróknak azt is elmondta, hogy „egy misszió van folyamatban, de ez még nem nyilvános”. A feladat tehát most kezdődik, s a siker legfőbb feltételének azt tartom, ha a Nyugat és Ferenc pápa képes lesz kilépni saját paradigmarendszeréből, abból, amit a nyugati keresztény hagyomány vallásokról és egyházakról gondol.

Egy békemissziónak emitt nem a nyugati, kompromisszumokon alapuló racionális, keresztény-humanista stratégiára lesz szüksége, hanem egy önálló, más paradigmarendszerben gondolkodó ötletcsomagra.


Orosz szemszögből tekintve, s a pravoszláv hagyomány ideológiai támaszát élvezve az Ukrajna ellen indított háború („különleges hadművelet”) nem pusztán fizikai összecsapás, hanem metafizikai jelentőségű szent háború, ahol Vlagyimir Putyin geopolitikai döntései kiegészülnek vallási és messianisztikus motívumokkal, s így válik az ukrajnai agresszió Oroszország üdvözülési lehetőségévé. A lényeget fejezte ki Kirill, aki 2022. március 6-án, a Megbocsátás Vasárnapján elmondott homíliájában azt hangsúlyozta, hogy Oroszország a fény, a világosság oldalán áll, Isten igazságának és az isteni parancsolatoknak az oldalán. Kirill igyekezett egyértelművé tenni, hogy ebben a harcban Oroszország az életet erősítő hitet képviseli, szemben a Nyugat dekadenciájával és halál-kultúrájával, a látszólagos szabadság és a túlzott fogyasztás világával. A Nyugat és a Kelet szembenállása az isteni parancsolatok és a morális értékek szembenállása, ezért utalt többször is Kirill elrettentésképp a „meleg büszkeség napjára”, mint a dekadenssé vált Nyugat menthetetlen romlásának szélsőséges jelképére.

Ne feledjük: a pravoszláv hagyomány évszázadok óta rendületlenül vallja, hogy a Nyugat a fékevesztett romlottság és erkölcstelenség bűnös helye: ezt állították a XIX. századi szlavofilek, köztük Dosztojevszkij és ugyanezt például Szolzsenyicin, a Harvardon elmondott tanévnyitó beszédében, 1978-ban. A kereszténységét megtagadó világgal szemben Oroszország és Moszkva üdvtörténeti kötelessége és transzcendens feladata a bukott Róma és Bizánc után „harmadik Rómaként” (negyedik Róma már nem lesz – ahogy ezt már az 1520-as években Filofej szerzetes hangsúlyozta) visszavezetni a bűnös és elfajzott világot Krisztus igaz útjára, s ennek megvalósításához minden világi eszköz megengedett, minthogy a transzcendens cél felülír minden e világi jogot és kötelességet.

Putyin, aki több ízben is elmondta, hogy az évszázad legnagyobb geopolitikai katasztrófájának a szovjet birodalom összeomlását tartja, afféle nukleáris teokráciát, egyfajta ortodox atomhatalmat fenntartva céljai érdekében nemcsak a pravoszláv egyházat instrumentalizálja, hanem a ködös, ősi, misztikus múlt világába képzelt vallási gyökereket is. Egy 2005 áprilisában elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy Oroszország a Kijevi Rusz örököse, s a metafizikai értelemben stratégiai jelentőségű Krímben „minden a közös történelmünket és büszkeségünket zengi. Itt található az ősi Kherszonészosz, ahol I. Vlagyimir nagyfejedelem megkeresztelkedett. Az ortodoxia felvételének spirituális hőstette forrasztotta egységbe Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország népeit”, s erről a szakrális helyről nem lehet lemondani, hiszen ez épp olyan, mint a zsidóknak és az araboknak a jeruzsálemi Templom-hegy. Timothy Snyder cseppet sem visszafogott iróniával a putyini okfejtést azzal tette teljessé, hogy „a Krím kereskedelmi hely volt, a pogány vikingek és zsidó kazárok olvasztótégelye.”

Az orosz ortodoxiát felhasználó geopolitikai üzenet egyértelmű: a vallási-transzcendens irányultságú politikai szándék nem időhöz kötött, hanem örök, s Oroszország mindenkori uralkodójának kötelessége, hogy a szent cél beteljesedéséig felvegye a harcot a bűnös világgal.

A béke csak látszólagos, taktikai csupán, s legfeljebb újabb erőgyűjtésre szolgál. Ilyen erőgyűjtés volt, amikor a Nyugat kitörő lelkesedéssel köszöntötte Putyin első ciklusát, benne remélve a keleti demokrácia messiását. S míg a világ boldogan tolongott Putyin előtt, minden galádságát elnézve, a ravasz KGB-s tiszt a régi rutinnal kihasználta a kedvező szélcsendet, hogy a legnagyobb titoktartás közepette kifejlessze a kiberháború teljes arzenálját, amelyben Oroszország ma kétségtelenül a legerősebb nagyhatalom.

A vallás politikai erőforrássá vált, Ukrajna lerohanása a Jó és a Rossz üdvtörténeti konfrontációjává. A „különleges hadművelet” valójában Szent Oroszország területén zajlik, amely nem „vesztfáliai állam”, hanem szellemi-misztikus tér, az egyedül igaz ortodox kereszténység szent tere, ahol „testvérháború” zajlik (a Szovjetunió is mindig testvéri segítséget sietett nyújtani), s ahol a fronton bekövetkezett halál szakrális-áldozati cselekménynek minősül. A gyakorta használt Gayropával (a meleg, "gay" és az Európa szó összevonásából), azaz a velejéig bűnös és végórája felé közeledő nyugati világgal szemben spirituális egységnek számító Russzkij Mir (orosz világ) szinkretista vallási keveredés, keresztényekkel, muszlimokkal (pl. csecsenek) vagy akár sámánistákkal (burjátok), amelynek oszthatatlan integritásként fizikai határai nincsenek, csak egyre bővülő spirituális kiterjedése. Vagy ahogy 2016 novemberében Putyin a National Geographic Society moszkvai díjátadóján viccesnek szánt komolysággal megjegyezte: „Oroszország határai sehol sem érnek véget.”

Mindenesetre nem lehet véletlen, hogy Ferenc pápa küldöttségében nem kapott helyet az a Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa elnöke, aki a véres háború vallási legitimációja miatt kemény kritikában részesítette Kirillt, hangsúlyozva, hogy az ilyen cselekedet minden hívő emberre sokkolóan hat.

Ferenc pápának és a Nyugatnak a továbbiakban szem előtt kell tartania, hogy a szent háborúk, a dzsihádok nem szoktak kompromisszummal véget érni, a Jó és a Rossz között ritkán születik konszenzusos megállapodás, legfeljebb stratégiai időhúzás.

A békemisszió célját ennek megfelelően kell(ene) átgondolni és kialakítani, naivitástól mentesen, s elkerülendő a történelem sosem várt, de rendre bekövetkező, kiszámíthatóan meglepetésszerű visszaköszöngetéseit.

Mert a Jó és a Rossz e világi küzdelmében nem ez a harc lesz a végső.

MÉSZÁROS LŐRINC SZEGEDEN BUKKANT FEL; ÚJABB ISKOLÁK ÉPÜLETEIT VISZI AZ EGYHÁZ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2023.05.06.


SzabadPécs.hu: Volvo-gate: felmentették a vádlottakat, a bíróság szerint nem történt bűncselekmény


Ítéletet hirdettek a Kaposvári Törvényszéken a Volvo-gate néven elhíresült ügyben, amely a pécsi Tüke Busz 2015-ös buszbeszerzése miatt indult – számolt be a fejleményekről a Szabad Pécs. A Kaposvári Törvényszék szerint bizonyíthatóan nem történt bűncselekmény, ezért felmentették a négyből még állva maradt két vádlottat. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész már a bíróságon bejelentette, hogy fellebbeznek a határozat ellen. A per vélhetően másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik majd.

Nyugat.hu: Viszi a szentgotthárdi iskolák épületeit az egyház

A máriaújfalui Szent Péter és Szent Pál kápolna, a Szent Gotthárd (volt Széchenyi) Általános Iskola és (volt Vörösmarty) Gimnázium ingatlanai kerültek át ingyenesen a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába – számolt be szentgotthárdi önkormányzat közleménye alapján a hírről a Nyugat.hu. Az ingatlanok átadása már akkor felháborodást okozott a kisvárosban, amikor az egyház bejelentette az igényét. Mindez azonban nem bizonyult elegendő erőnek, így az egyház a törvény erejével birtokba veszi a két épületet.

Szegeder.hu: Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát látták pénteken a Radnóti gimiben

A Szegeder olvasója a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium ballagásán fotózta le Orbán Viktor miniszterelnök gyermekkori barátját, Mészáros Lőrincet és feleségét, Várkonyi Andreát, aki szegedi származású. De nem csupán Várkonyi Andrea kötődik Szegedhez: a Forrás Szálló és a Napfényfürdő Aquapolis ugyanis a felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozik – emlékeztet a lap.

Debreciner.hu: Hónapokig tartó huzavona után elfogadták Balmazújváros költségvetését

Több hónapos vita után a május 3-i, kétórás ülésén elfogadta Balmazújváros 2023-as költségvetését a település képviselő-testülete. Az ügy annyira elhúzódott, hogy az államkincstár megbírságolta a települést a költségvetés hiánya miatt elmaradt jelentésekért. Hegedüs Péter polgármester még Orbán Viktortól is segítséget kért, végül Rácz Róbert főispán jelent meg az ügyet tárgyaló egyik testületi ülésen – írja a Debreciner.

Veszprémkukac.hu: Mikroműanyagok a Balatonban

Először igazolták mikroműanyagok jelenlétét a Balatonban, amelyek ökológiai hatásait is vizsgálta az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézete, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Eurofins Analytical Services Hungary Kft közös kutatásában. A mikroműanyagok akut és krónikus hatásokat okozhatnak az élő szervezetekben, továbbá felületükön képesek hidrofób (vízben kevéssé oldódó), emberi eredetű szennyezéseket is megkötni (ilyenek például a különböző gyógyszermaradványok). Így erősíthetik ezek toxikus hatását, és elősegíthetik feldúsulásukat is az élő szervezetekben – olvasható a Veszprémkukac.hu-n.A KÖZÖSSÉGEK EREJE

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.05.06.


Az első pillanattól látszott a munkánkban, hogy csak közösségfejlesztéssel lehet valamilyen eredményt elérni. Az egyéni kríziskezelés is csak akkor hat megfelelően, közösségi üzenettel megerősített. Ha a közösség is igazságosnak érzi, a szolidaritás érzésével viszonyul hozzá, és nem irigységgel, bántással.

A segítő tevékenységben a kríziskezelés csak eszköz lehet a változásokhoz, és nem cél. Sajnos nagyon sok esetben, sok szervezetnél is, magánszemélynél is célként jelenik meg, így is gondolják jónak, hiszen a segítségnyújtás a céljuk, az adomány rászorulókhoz juttatása. Azt szeretnék, hogy megoldódjon valamilyen krízishelyzet, ami átmenetileg meg is oldódik, de rövidesen újra szükség lesz segítségre, mert az illető élete újratermeli azt. Ha pedig akkor újra megoldást kap mástól, hamar megerősödik a tanult tehetetlenség, és túlélési stratégia épül fel erre az egészre.

Annyira világosan látszik a terepen, hogy önmagában a kríziskezelés nem jó út. Mert nem az elmozdulást támogatja. Nincs mögötte a család, az egyén pontos problématérképe, mert az, hogy valaki miért kerül krízishelyzetbe, az nem egyetlen tényező függvénye, viszonyulások rendszere befolyásolja a döntéseket, a rossz döntések pedig folyamatosan egyre kilátástalanabb helyzetbe sodorják. Végül létrejön a tartósan rögzült krízishelyzet. A krízishelyzetet nem a szegénység okozza, az egy következmény…hanem az a tudás- és képességhiány, ami miatt nem tudja valaki megtalálni a boldogulás lehetőségeit. Akkor sem, ha ott van előtte. Nem tud élni vele, nem tud erőfeszítést tenni a változásokért.

Ebből logikusan következik, hogy olyan hatásrendszert kell mozgatni, ami bepótol valamit ebből a tudás- és képességhiányból. Jó lenne egy esélykiegyenlítő oktatás, egy hatékony szociális ellátórendszer, és meg kellene jelenni az egész stratégiában a közösségfejlesztésnek. Ami nem(csak) kulturális programokat jelent, hanem sokkal többet. Közös alapokon álló értékrendet, amiben megerősödhetnek a pozitív hatások és visszaszorulhatnak a negatívak.

Építeni a közösség erejére nagyon fontos. Az intézményi hatásokat is megsokszorozhatja, vagy leamortizálhatja. Fontosak a közösségi élmények és a közösségi igények is. Nem gondolhatjuk azt, hogy ez csak a bulizásig terjed…annál egy közösség sokkal többről szól. Egy közösség tervez, keresi azokat az aktivitásokat, amelyekkel jó érzést, örömöt élhetnek át. Együtt. A közösség segít, tanáccsal, tudással, lehetőség nyújtással, megértéssel. A közösség üzenete a biztonság is, egymás megvédése, morális állásfoglalás fontos kérdésekben. A közösség formálja magát is.

A kríziskezelés csak ügyintézés. Nem kezeli az okokat, ami miatt a krízis kialakul. A közösségépítés a legfontosabb munka az esélyteremtésben.

A közösséget azonban sok minden befolyásolja. Mert mindenkinek megvan a személyes beágyazódása, szocializációja, ami egyéni és családi, sőt nagycsaládi szinten is értelmezést kell, hogy nyerjen a generációs szegénységben. Ezek a viszonyulások nagyon sokszor egymásnak feszülnek, mert ahhoz, hogy valaki ne magát tolja előre, hanem empatikus legyen a másikkal, urambocsá’ a közösség érdekében mondjon le bármiről, nos, ehhez fejlett szociális készségek szükségesek.

A szociális készségek fejlesztése azonban egy magára hagyott terület lett az iskolában, a világ pedig nem a társas kompetenciák fontosságát üzeni, nem a toleranciát, a szolidaritást, az együttműködési képességeket, hanem egy túlzott, nárcisztikus énképet erősít, amit megfejel még a fogyasztói társadalom értékeket átformáló hatása. Ezek mellé az egyébként talán globális hatások mellé jön még Magyarországon a megosztás, a “velünk vagy ellenünk” szemlélet, amiben leginkább már minden és mindenki ellen vagyunk…A családok pedig sodródnak ebben, és a társadalmi leszakadásban élők (bár úgy tűnik, máshol sem) nem képesek más irányt venni ezekkel a hatásokkal szemben.

Szóval, miközben pontosan látszik, hogy ez a legfontosabb beavatkozási terület, ezt éri a legtöbb amortizáló hatás. Nem véletlen, hogy ma már a közösség szó alig értelmezhető. Vagyis, biztosan vannak, akik tudják ezt értelmezni, de semmiképp sem abban a viszonyrendszerben, amiben mi hatásokat szeretnénk mozgatni egy élhetőbb közösség érdekében.

De az, hogy ez jó út így, mutatják a változások. Kérdezem az egyik asszonyt a héten, hogy vannak?…Régen találkoztunk. “Megvagyunk”- mondja, miközben jött a közösségi foglalkozásra- “nincsenek már olyan cirkuszok, mint régen, nyugalom van, és ez jó….Nem tanulunk be megint valami táncot a falunapra? Olyan jó volt tavaly, mikor gyakoroltunk”

Aztán bemegyünk a kultúrházba, hogy részt vegyünk az anyák napi ünnepségen, melyet a közösség fiatal anyukái kezdeményeztek, már tavaly is, verseket választottak, betanulták, zenét kerestek. Persze itt voltak a gyerekek is, de a verseket az anyukák mondták, az a generáció, akik maguk is édesanyák, de ott ültek az ő anyukáik is. Néztem őket… a könnyeiket, a büszkeségüket, a mosolyaikat, az öleléseiket. Pontosan tudom, milyen út vezetett idáig, és jól emlékszem az elejére is. Mikor még az addig megszokott viszonyulások dolgoztak itt is.

Persze nincs itt mindenki. Nincsenek itt azok, akik nem ebben érzik jól magukat, akik elhatárolódnak, akiknek az értékrendjét más mozgatja. Nem kényszer velünk lenni, csak lehetőség. Boldogok vagyunk, mert egyre erősödik körülöttünk az a mag, aki már mutatja, hogy működőképes közösséggel van dolgunk, ami képes önmagát is megszervezni. Olyan tagokkal, akik együtt tudnak örülni a szépnek, a gyerekeknek, és a pozitív érzések és élmények megerősítő hatásának.

Ha van egy mag, ami erős, lesz egy “sodorvonal”, ami mentén mozgás lesz. Ez az erőt jelentő vonal húzza be azokat is, akik csak úgy sodródnak. Sosem lesz olyan, hogy mindenkit, de ha egy kritikus tömeget elérünk, már jó a helyzet.

A közösség fejlődik. Igényeket fogalmaz meg, és elhatárolódik. Szolidaritást mutat, és jelez, ha valahol baj van. Mert figyelnek egymásra. Példaadó viszonyulásokat mutató személyeket látunk, akiket helyzetbe lehet hozni, akikre lehet építeni.

Azt hiszem, ebben a munkában nemcsak ez a legfontosabb, hanem a legjobb is. Engem is megerősít, rám is hat, mikor a közösség erejét érzem. A gyerekekkel is, és a felnőttekkel is. Jelzi, hogy jó az út. Még akkor is, ha nagyon hosszú. Még akkor is, ha egyre nagyobb az ellenszél, ami visszanyom, akadályoz, gátol.

Tudom, hogy a közösség összetartó és megtartó hatása mennyit ér.

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2023/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.05.05.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István
Áll néma csend


Magyarországon háborús veszélyhelyzet van, mindig is az lesz, vagy legalábbis amíg hős vezérünk hatalomban marad. Magyarországon igazából a tatárjárás óta van háborús veszélyhelyzet, függetlenül attól, hogy az ebben rejlő hatalompolitikai távlatokat az előző korok nagy machinátorai nem látták át, a többi lehetséges veszélyhelyzetét meg még annyira se. Ráadásul a veszélyhelyzet (nemcsak a háborús, hanem valamennyi) fajfogalomként a különleges jogrend néven ismert nemfogalom alá tartozik, itt azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy Mária országában 2010 óta másmilyen jogrend nincs is, csak különleges. Olyan, amelyben a kormány azt csinál, amit akar. Vagyis az újabb és újabb veszélyhelyzetek kihirdetése látszólag éppoly értelmetlen igyekezet, mint vödörrel hordani a vizet az óceánba, de csak látszólag. Valójában az alattvalónak bizonyos időközönként újra meg újra rá kell döbbennie, hogy feje fölött a vész sötét fellegei tornyosulnak, a pannon éjszakában nem békakuruttyolás vagy tücsökciripelés hallszik, hanem hős vezérünk csatakürtje rivall. Ezért van az, hogy veszélyhelyzet honunkban immár nyolc éve áll fenn, egyszerre általában többfajta is. A hvg360 például azt írja, hogy tavaly decemberben félszáz rendkívüli kormánydöntés hivatkozott az energetikai válsághelyzetre, merthogy minálunk olyan is van.Tovább

A szerző további cikkei


Csillag István
Lesz magyar bányászjárás?


Az írásom címében feltett költői kérdés arra utal, hogy egyenes út vezet az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) eltörlésétől a Magyar Orvosi Kamara (MOK) kötelező tagságának megszüntetésén, ezzel a MOK elsorvasztásán, továbbá a pedagógusokkal folytatott tárgyalások helyett hangadóik fegyelmivel való elbocsátásán át az autonómiát követelő, kipécézett értelmiségi rétegek elleni hangulatkeltésig, a valahai romániai bányászjárások mintájára szervezett pogromgyanús („civil”) tüntetésekig.Tovább

A szerző további cikkei
Szűcs R. Gábor
Dübörgő dilettantizmus
avagy: a magyar külgazdaság tragédiája a totális államban

Nagy figyelemmel és szomorú empátiával olvastam Odze György barátom és volt kollégám kétrészes cikkét (Bem rakparti évek, ÉS, 2023/12., március 24., 2023/16., április 21.), amely lényegében annak a leírása, hogyan lehet egy negyven évig kényszerpályán mozgó, de a lehetőségeit kihasználó, majd önállóságát elnyerve professzionális külpolitikából rémületesen amatőr, partnerromboló, a magyar érdek ellen ható, eleve bukásra ítélt „politikát” csinálni. Hogyan lehet nagyjából egy évtized alatt lerombolni mindazt a hírnevet, nemzetközi megbecsülést és eredményt, amelyet a magyar külpolitika akár a szocializmusban, akár annak haldoklása során, és azt követően, különböző összetételű kormányok alatt kivívott magának.

Ugyanez történt a külgazdaságban is. Igyekeztem nem adatokkal telezsúfolt tanulmányt írni: ebből van elég, bizonyítva a magyar külgazdaság-politika borzalmas károkat okozó teljes csődjét. Bemutatom azonban azokat a folyamatokat, amelyek e csődöt megelőzték, és amelyek ahhoz vezettek. „Ilyen volt, és ilyen lett.”Tovább

A szerző további cikkei

Dobozi István
Dollár, jüan, arany


Az utóbbi időben sokan kongatják a vészharangot a dollárhegemónia fölött. Tartania kell-e Washingtonnak a számára előnnyel járó globális kulcsvaluta trónfosztásától? Milyen erők hatnak a dollár pozíciójának gyöngülése és a jelenleginél többpólusú nemzetközi valutarendszer kialakulása irányában?Tovább

A szerző további cikkei


Molnár Erzsébet
Euklideszi geometria


F E U I L L E T O N

Orcsik Roland
Ürömóda

(Európa-recept)


I R O D A L O M

Tamás Zsuzsa
Házasság, jelenet


Férjet és Feleséget az otthonukban látjuk. Reggel nyolc óra öt perc van. A Feleség sminkje, öltözete arról árulkodik, hogy már járt odakint, valahonnan épp most ért haza. A Férj a nappaliban ül, ölében laptop. Biztosan nem volt még sehol. Öltözéke felemás: frissen vasalt ing és pizsamának használt rövidnadrág.

A Feleség kistányéron túrós batyut nyújt felé.

– Tessék, beugrottam a pékhez.

– Kösz.

A Feleség álldogál, látszik, hogy beszélgetni szeretne. A Férj nem emeli fel a tekintetét a laptop képernyőjéről.

– Felriadtam hajnalban – kezd bele a Feleség. – Egyszer csak belém nyilallt a felismerés, hogy összekevertem Szabó Zsanettet Kovács Anett-tel.

– Van ilyen.Tovább

A szerző további cikkei

F. Tóth Gergely
Elég-e az, hogy beszélek?


Elég-e az, hogy beszélek? Hogy igazából se eleje, se vége nincs nagyon, csak elkezdem valahol a nem-történetet, aztán együtt izgulunk, hogy mi sül ki belőle. Mint egy tábortűz körül, ami pont olyan, mint Berényben, a gimi alatt az ifitáborban. Ott sem volt semmi, ültünk egymás mellett, aztán összeért a vállunk, és csak az járt a fejemben, hogy meg akarom fogni a kezét. Olyan ez is itt, együtt izgulunk, de nem fogtam meg. Szóval, elég-e ez így? Nem lesz-e felesleges? Szófosás, netán majd azt mondja valaki, hogy neki erre nincs ideje. Ezt mondta anyám is, amikor kihajolt a hatodikról, hogy elkészült az ebéd, én meg elfutottam egy fa mögé, miközben a kis Pisti, így hívtuk, mert az apja is Pisti volt, csak ő a nagy, szóval ez a kis Pisti mutogatott, hogy hát ott van, ott van, én látom, hallod, én látlak, hiába, én látlak!Tovább

A szerző további cikkei

London Katalin
Sietősen sétálunk


Jóska is csinos, igaz, nekem nem tetszik. Fehér, rövid ujjú ing van rajta, térdig érő sötétkék nadrág és barnás zokni szandállal. Az a baj, hogy kilátszik a pipaszár lába, és az annyira vicces. A göndör haját le kellett lapítania, hogy ne álljon úgy, mint a szénaboglya, ezért bevizezte és órákig fésülgette. Azon kuncogok, hogy már a sarki rendőrös útkereszteződésnél visszaugrik neki minden haja szála göndörbe, mert addigra megszárítja a nap.

Apuka elegáns. Nincs kalap a fején, nyakkendőt sem kötött, de tetszik. Élére vasalt nadrágját indulás előtt lekefélte, bőrszandálját kibokszolta, hosszan fényesítette. Magával hozza az aktatáskáját, lehet, hogy azt is kibokszolta, úgy fénylik. Kihajtós gallérú bordó-szürke kockás inget vett fel.

– Én ugyan nem fehéringezek ezeknek! Nekem nem ünnep ez az állami maskara, csak egy tavaszi nap, hogy a gyerekek jól érezhessék magukat a ligetben – jegyezte meg a tükör előtt.Tovább

A szerző további cikkei

Mái Attila
Epilógus


Rád gondolok. A dublini repülőtéren ismerkedtünk meg a büfében, gin-tonikot kortyolgatva. Neked köszönhetően a szálloda felé a taxiban ülve úgy éreztem, mintha a házasságom és a válásom meg sem történt volna. Egyszeriben elmúlt bennem a harag és a fájdalom, mindent megbocsátottam magamnak és a volt feleségemnek. Azóta semmi rossz emlékem nem maradt, amit keserűségemben feleleveníthetnék. Vonzódom formás testalkatodhoz, gyönyörködöm csontozatod finom arányaiban, hosszú végtagjaidban, ívelt csípőd, keskeny derekad és lágy esésű vállad harmóniájában.Tovább

A szerző további cikkei

Kántor Zsolt
Digitális haiku


(1) A vágy tinktúrája. Boldogtalan, rózsaszín háttér, tojástartó-fal. Várja a versszakkör tagjait egy posztmodern üveg tanteremben. Ma az Örökkévalóról fogok nektek mesélni. Arról a személyről, aki létezés nélkül van. Ahogy Ő izeg-mozog, az nem létezés, hanem a jelenlét olyan módja, ami dimenzió nélküli. Volt és lesz. Azaz, már az idő előtt létezett, és egyszer csak gondolt egyet, kívül a minden világán, és teremtett egy multiverzumot. A falióra füttyent: ámen.

Felírja a táblára az igét. „Mindent szépen csinált az Ő idejében, e világot is adta az emberek elméjébe, csakhogy úgy, hogy az ember meg nem foghatja mindazt a dolgot, amit az Isten cselekszik kezdettől fogva mindvégig”, Prédikátor könyve, 3, 11. Közben érkezik Adri és Adél. Filmet nézünk, Veronika kettős élete.Tovább

A szerző további cikkei


Petőcz András
Nem tudom, mi ez


Petőcz András
Szerintem bátr

Petőcz András

Dr. Gadó Gábor, Dr. Sziklai János
„Magyarország, vigyázz!”

Nyílt levél dr. Novák Katalin köztársasági elnökhöz

A szerző további cikkei


Benedek Mihály
Kispanasz


K R I T I K A

Csehy Zoltán
A „vatikántól batu kánig” és vissza


► Tasnády Attila: Süllyedő vér. K.E.R.T. Kiadó, Budapest, 2022, 76 oldal, 2490 Ft

Tasnády tényleg kiváló költő: a kedélyes spontaneitást remekül vegyíti a nyelv szinte öngerjesztő variabilitásának felismerését életértelmezéssé tágító tapasztalatával. Nagy témák helyett egyetlen nagy témára összpontosít, magára a matériára, hogy mit lehet kezdeni a folyton-folyvást hibákat, repedéseket, töréseket előállító, vagy az önmaga szörnyetegségében gyönyörködő nyelvvel, illetve a stabilnak vélt minőségeket kikezdő szimultaneitás szükségszerűségével. Egy-egy áthallás, szójáték vagy utalás fertőzőképességével. Egy-egy köznapi helyzettel, melynek leírását maga a leírás módja és szándéka akadályozza. És a hagyománnyal, mely egyszerre gát és energiaforrás. Ezért ír Tasnády remek palimpszesztusokat, levakart tudatú pergamenekre új szövegeket a még kibetűzhető átsejlésekből. A memória működési mechanizmusait képezi le: így emlékezik az agy a „lényegre”, a személyesen keresztül korrumpálódik az intertextus. Dosztojevszkij, Kleist, Descartes, J. Green és Jókai vesznek részt ebben a mnemotechnikai játékban, s épp ezek a szövegek tagolják a kötetkompozíciót is, alternatív kötéseikkel csatolják a szellősebb szövegeket a „komoly” hagyományhoz.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Darida Veronika
Ex libris


Frédéric Gros: A gyaloglás filozófiája
Peter Handke: Kísérlet a sikerült napról
Marcel Proust: A titokzatos levélíró és más kiadatlan novellák
Peter Bojanić: Erőszak és messianizmus

ÉS-KVARTETT – Visky András Kitelepítés című regényéről

Károlyi Csaba Márjánovics Diánával, Puskás Pannival és Zelei Dáviddal beszélgetett 2023. április 26-án, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt meg lehet nézni a jövő héttől a YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb május 31-én Aradi Péter A csend, amire vágytál című regényéről lesz szó.Tovább

A szerző további cikkei

Végső Zoltán
Az időtlenség urai


(Lucian Ban, Mat Maneri, John Surman: Transylvanian Folk Songs; Bill Frisell – Thomas Morgan: Small Town – április 24. és 27., Zene Háza)

Az üvegfalú terem teltházas közönsége egy pisszenés nélkül, leesett állal figyelte a mesteri előadást, ami ugyanúgy szólt a generációval fiatalabb Morgannek, mint a világ talán legsokoldalúbb és – szubjektív megítélésem szerint – legjobb élő gitárosának. Frisell csak egy pöttyintés erejéig használta kezdéskor az emblematikus soundjához hozzátartozó hangzásfordító samplert, aztán tiszta hangon, lényegében effektek nélkül szőtte egymásba a dallamokat; az első tapsnyi szünet csak negyven perc után következett.Tovább

A szerző további cikkei

Stőhr Lóránt
Lidérces évek


(Ari Aster: Amitől félünk)

A Beau-t átjáró szorongásnak mélyre nyúlnak a gyökerei, egészen a születéséig, és forrása nem más, mint az anyja. A film nyitánya az anyaméhben játszódik, egy rózsaszín gomolyban, amelybe a külvilág rettenetes robajai törnek be – az Amitől félünk egyébként mindvégig igazi horrorhoz méltó kreatív hanghatásokkal játszik az idegeinken –, fények villannak fel, sikolyok hallatszanak, majd az anya kétségbeesett vádló szavai egy férfihoz. A születés traumájára az egyedülálló anya gyermekeként felnövés iszonyata következik.Tovább

A szerző további cikkei

Herczog Noémi
Robot Godot


(Semi-Automatic Memory Unit: Menekülés Godot elől – ChatGPT változat, r.: ifj. Sebő Ferenc, RS9)

Mert az máris egy (emberi) döntés, hogy a rendező abszurdot irat az AI-val. Állítólag azért, mert az akkori szoftverről még joggal feltételezték, hogy mást nem tud. De arra is gondolok, hogy ez egy dráma, tehát nem a próbafolyamat során, közösen fejlesztették az anyagot, mint az a kortárs színházban lenni szokott (bár állítólag ebbe az előadásba is kerültek részek, amelyekben a színészek improvizáltak a szoftver ötleteire, sajnos a néző számára nem derül ki, hogy melyek voltak ezek), hanem az AI megírja előre (Sebő Ferenc) íróasztalánál, à la Molnár Ferenc ,vagy témánknál maradva, S. Beckett.Tovább

A szerző további cikkei

Csengery Kristóf
Italianità


(MR Szimfonikusok, Riccardo Frizza – Müpa, április 25.)

Riccardo Frizza a 2022/2023-as évad eleje óta az MR Szimfonikusok vezető karmestere. Koncertjein nemegyszer tapasztaljuk, hogy előszeretettel hajlik maga felé a keze: örömmel mutatja meg a magyar muzsikusoknak és a magyar közönségnek részben az olasz szimfonikus repertoár kincseit, részben azokat az opusokat, amelyeket olasz táj, olasz kultúra, olasz temperamentum inspirált. Mindez természetes és helyeselhető: mindig van értelme egy francia muzsikustól francia zenét hallani, némettől németet, magyartól magyart – egy ország zenekultúrájának tradícióit azok ismerik legjobban, akik azt nem tanulták, hanem belélegezték: benne nőttek fel, benne éltek és élnek.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
A szemével gurgulázik


(A Luxemburgi Filharmonikus Zenekar koncertje – Müpa, április 28.)

A magyarországi bemutató az izlandi Daniel Bjarnason műve, Versenymű ütőhangszerekre és zenekarra, híres vendéggel, Martin Grubingerrel, aki rövid úton laposra verte az összes lehetséges dobot, csengettyűt és társait. Abszolút lenyűgöző volt a produkció, és közben az emberben dolgozott az alaphüledezés, hogyan lehet ezt egyáltalán megtanulni. Megjegyezni nemcsak magát a zenét, nemcsak azt a rengeteg hangszert, hanem azt a sok-sok ütőalkalmatosságot, filcfejű, keményfejű, kalapács, vastag, vékony, most a szára, most a feje. Martin Grubinger nagyon magabiztosan vitt végig bennünket a művön.Tovább

A szerző további cikkei

Králl Csaba
Esszencia


(Peeping Tom: Triptichon – Nemzeti Táncszínház, április 20.)

Az eredetileg a Nederlands Danse Theater nagyegyüttese számára készült (és 2022-ben trilógiává egybefűzött) három rövid színpadi mű szép példája a Peeping Tomra kezdetektől jellemző műfaji határátlépéseknek. Arra a se nem színház, se nem tánc, se nem újcirkusz – és még sok minden más sem – színpadi (bűv)elegyre, amely patikamérlegen kiporciózott hatásmechanizmusával, borongós, baljóslatú, szinte film noiros rendezői eszközeivel olyan hívószavakkal üzen hadat a nézői érzékelés megszokásainak, mint az illúziókeltés, a szürreália, a black comedy, vagy a rémálommal vegyes tudatzavar.Tovább

A szerző további cikkei

Siba Antal
A röhögős fej


(Vorák Anita és Hajdú Orsolya riportja, RTL Híradó)

Filemon Mihály polgármestert is kérdezte a Híradó, de ő azt mondta, nem akar nyilatkozni, mert belső vizsgálat folyik, ami elmondása szerint azért indult, mert a nő nem látja el jól a munkáját. Persze, nyilván kérdés, mi köze ennek a szmájlihoz, de a legjobb, amit a polgármester mondott a telefonba: „Egy picit gondolkozzál, jó, hogy mit csinálsz.” Jó kérdés. Egy szmájlit csinált a nő az erdő nélküli lombkoronasétányhoz, amin különben a fél világ röhög vagy sír.


I N T E R J Ú

Köves Gábor
„Rám nem Strindberg néz”

Beszélgetés Linn Ullmann-nal

P Á R A T L A N

-n-a
COGITO


A szerző további cikkei(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei