2017. február 16., csütörtök

ZAVARD KI AZ ÁGYUNKBÓL AZ ATYAGATYÁSOKAT!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Tóth Ilona
2017.02.16.


- Drága szerelmem, zavard már ki a francba az ágyunkból ezt sok ismeretlen fickót. Mit keresnek itt? Mire kíváncsiak? Arra, hogy csinálunk-e gyereket, nekik, az államnak, mert veszettül rossz a demográfiai statisztika az országban? Miattuk az.

A rosseb egye meg, már a spájzot ellepték. Nagyjából üres, tudod te is, mert képtelen vagy elhelyezkedni a szakmádban, ezek azt hiszik, hogy az idióta közmunkájuk a Kánaán. A kisfiúnkat állandóan egzecíroztatják, hiába erőlködnek, akkor is utálja a tesi órai ide-oda futkosást, és akkor is igazolom neki a napjait, nehogy elvegyék a családi pótlékunkat, és akkor sem megy hittanra, sőt nem engedem kivezényelni az Orbánt imádó ünnepségekre. Hagyjanak már bennünket békén! Foglalkozzanak a közpénzen tartott szeretőikkel!

Nem szülök, nem szülök, amíg nem élhetünk méltó emberi életet: munkával, lakással, annyi pénzzel, hogy a nagyon vágyott újabb kis porontyunkat gond nélkül felnevelhessük. Apukám, küldd el innen őket a jó sunyiba, ne terpeszkedjenek ránk spájztól a padlásig, ne szóljanak bele az életünkbe a Semjén-félék gyarapítsák ők az országot! Már mindent velünk fizettetnek ki, rohadt jól tartjuk őket, bugris, unintelligens seggnyalókat, most meg belepiszkálnak a bugyimba is. Az én pénzemből kényeztetik az egyházat Orbán pajtásék. Hallottad, hogy milliárdokat kapott két egyházi kórház, cserébe ott nem szabad abortuszt elvégezni. Ne tur-kál-ja-nak ben-nem! Sehol!

Ez az atyagatyás férfi banda – Orbántól Lázáron át Semjénig és Erdőig – már a munkahelyemre is besomfordál. Milliókat fizet a semmire nem jó, apró párt valami tudósnak, hogy oldja már meg a nők, a családok gondját – ától-cettig. Ja, pont ezek az ájtatos manók! Ezt figyeld drágám, népesedési megbízottat akarnak a melóba. Kell a jól fizető állás az újabb csókosoknak. Na azt érjem meg, hogy valaki egy rohadt szót szóljon a magánéletemről, mert addig ne pofázzon senki, amíg én három műszakban ott rohadok éhbérért, állandóan fáradtan...

AKIK ELMENNEK, AZOK MONDANAK LE A HAZÁJUKRÓL, VAGY A HAZÁJUK HAGYTA EL ŐKET MÁR JÓVAL ELŐBB ?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.02.16....Mint oly sok mindent az elmúlt években – szavakat, ünnepeket -, a haza fogalmát is kisajátította a kormány. Egyszerűen azért, mert nekik ez áll érdekükben. Orbán Viktoron kívül nem tudok olyan miniszterelnökről, aki vette volna magának a bátorságot és hazaárulónak, ellenségnek merészelte volna nevezni azokat a honfitársait, akik nem az ő akarata szerint képzelik el az életüket. Orbán Viktor ezt megteszi. Naponta megteszi és senki nincs, aki kikérné magának minden kitagadott nevében, vagy legalább önmaga nevében. Orbán bűne az, hogy önös érdekből ennyire megosztja a társadalmat, a társadalom bűne viszont az, hogy ezt engedi. Engedjük.

Már legalább 600 ezer ember (ennyi, amit maga a kormány is beismer) hagyta el ezt az országot. Lehetséges, hogy jóval több, de ennyi biztosan. 600 000 hazaárulóról beszélünk? Illetve nem is ennyiről, hanem jóval többről, hiszen sokan nem mentünk el (van, aki csak még nem), hanem megteszünk mindent, hogy változzanak a dolgok. És kétsége ne legyen senkinek, hogy amennyiben – és itt csak a magam nevében beszélhetek – még családalapítás előtt állnék, vagy a gyermekeim sorsa lenne a tét, én is fognám a bőröndömet és elhúznék innen. És egyetlen pillanatig sem érezném árulónak magamat, mert a család, a gyermekek iránti felelősség simán megelőzi azt az iszapbirkózást, azt az összefogni képtelen tipródást, ami itt megy.

Bármennyire romantikusan is hangzik az első komment szerzőjének a monológja, a valósághoz nem sok köze van. A valóság a kenyér az asztalon, a gyerek lábán a cipő és valóság a család biztonsága, a gyerekek, unokák jövője. És sajnos valóság az egyre mélyebbre süllyedő ország, az erkölcsi lepusztulása a társadalomnak. A nyílt színi rablás, a korrupció elfogadása, a felelősség fel nem vállalása, a félrenézés, a sunnyogás.

A második hozzászólás szerzőjének kell igazat adnom. Az ország lassan kiürül erkölcsileg, mentálisan, kulturálisan és minden létező módon. Akik maradtak, azok vagy szembenéznek a napi szintű támadásokkal, a kormánygépezet pitiánerségével, a bosszúval, vagy kivonulnak ebből az egészből és nem törődnek többé az országgal, csak önmagukkal. Az pedig már majdnem olyan, mintha elmentek volna.

Az önmagára és magyarságára oly büszkéknek üzenem: nem lesz jobb hely ez az ország attól, hogy sikerül vagy külső, vagy belső emigrációba kényszeríteni mindenkit, aki nem a jelenlegi kormányt támogatja. Ők sem lesznek boldogabbak, hiába is reménykednek ebben. Egyedül a politikusok – akik a rendszerváltás óta ebből élnek és politikusnak nevezik magukat – lesznek elégedettek. De ők is csak addig, ameddig lesz mit lerabolni. Aztán egymás torkának esnek ők is, mert soha nem laknak jól, mindig több kell.

A végére: van azért jó hír is. Amint elhagyják az országot a fiatalok, azonnal – vagy ha nem is azonnal, de igen hamar – megjön a gyermekvállalási kedvük. Persze úgy könnyű, ha nem kell rettegni sem a mától, sem a holnaptól. Egy friss felmérés szerint ma már minden tizedik magyar gyermek külföldön születik. Minden tizedik. És az elvándorlás üteme nem lassul. Lehet itt melldöngetve magyarkodni, árulózni, ez még nem fog megoldani semmit. Ha továbbra is képtelenek leszünk felismerni a közös érdeket (ami véletlenül sem azonos egyetlen egy politikus személyes, vagy családi érdekével sem), akkor majd mi magunk temethetjük el a saját országunkat. Már ami még megmarad belőle, miután egy jókora részét a nevére íratta a gázszerelők és sajátlábak egymást követő nemzedéke, a maradékot pedig elhordja a talpán az, akinek nincs itt maradása.


NEMZEDÉKEXPORT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.02.16.


Az, hogy a jelenlegi kormányt nyugodtan nevezhetjük a gazdasági exodus kormányának, az jól látszik a kivándorlási adatokból. Az, hogy a kivándorlás hosszabb távon felér a társadalom szociális abortuszával szintén felmerült már korábban. Amikor tehát a HVG oldalain megjelent egy beszélgetés összefoglalója Makay Zsuzsanna demográfussal, akkor kár lenne erősen rácsodálkozni a külföldön született magyar gyermekek statisztikájára. Miközben a háttéradatok természetesen nem érdektelenek.

Így az sem, hogy az ott közöltek alapján a GDP elég nagy része megy el családtámogatásra. Amiről a demográfus szerint kevesen tudnak. Ez természetesen igaz is lehet, és ellenkező adatok hiányában el is fogadhatjuk. Azonban azt is érdemes mellé tenni mindennek, hogy a társadalmi összképet illetően senki nem a GDP-vel fekszik ágyba, hanem a napi problémáival. Márpedig ezek szintén nem kis részben vannak jelen a gyermeket vállalni gondolók életében. Ha ugyanis csak egy kicsit is felelősen gondolkodik valaki, akkor a gyermek vállalása egy több évtizedes program. Így aztán, olyan politika mellett, ami több évre, de néha több hónapra vagy hétre is tervezhetetlenné teszi az egzisztenciális jövőt, aligha lehet számon kérni, ha valaki nem tervez évtizedekre előre. Akkor meg különösen, ha a tervezhetőség legfeljebb a közrabszolgasággal lassított utat jelenti a mélyszegénység bugyrai felé. Ezért sem meglepő különben, hogy százezrek távoztak eddig is az országból. Jobbára fiatalok, és értelemszerűen olyanok, akiknek komoly szerepe lehetne az ország tényleges működtetésében. Mert attól, hogy egy politikus meg tudja különböztetni a WC-pumpát a légpuskától, még nem ő, hanem a szereléshez, tervezéshez, tanításhoz, orvosláshoz értők azok, akiktől élhetőbbek lesznek a mindennapok. A politikusok nagy részének kivándorlásával ellentétben, az utóbbiak távozását is sokkal jobban megérzi a társadalom...

EURÓPA VALÓSZÍNŰLEG TÚL FOGJA ÉLNI A RÁ VÁRÓ MEGRÁZKÓDTATÁSOKAT

ALAPBLOG
Szerző: ZENTUCCIO
2017.02.16.


A patinás brüsszeli agytröszt, a Breughel Intézet magyar tudósa, Darvas Zsolt egyedül az olaszországi pénzügyi-, gazdasági-, politikai helyzetben lát olyan súlyos kockázatokat, amelyek kikezdhetik az Európai Uniót. Az „Itália-horror” bekövetkeztének valószínűségét 20-25 százalékosra becsüli. A szakember ugyanakkor megállapítja, hogy az Unió és az euróövezet tíz éve folyamatosan bizonyítja rendkívüli életerejét, az Unió egésze tavaly gyorsabb növekedést produkált, mint az Egyesült Államok. Amellett érvel az alábbi interjúban, hogy az Unió képes lesz jól kezelni mind a Donald Trump jelentette gazdasági és politikai kihívásokat, mind pedig a Brexit következményeit. Szinte kizártnak tartja ismeretei alapján, hogy Franciaországban és Hollandiában a választásokon a populista, illiberális jelöltek jussanak hatalomra.

Zentai Péter: Kutatásai és az azokon nyugvó publikációi, sajtónyilatkozatai mind arra vallanak, hogy az Európai Unió és azon belül az euróövezet nincs életveszélyben. De miért nincs? Hiszen most már olyan politikai, katonai kihívások fenyegetik az Uniót, amelyekkel csak saját gazdasági és pénzügyi helyzetének romlását, válságokat felvállalva tudna megküzdeni…

Darvas Zsolt: Ezzel a következtetéssel nem értek egyet. Vegyük példaként a katonai kiadások ügyét. Kétségtelen, hogy az Amerikából „importált” bizonytalanságok, illetve az esetleges orosz fenyegetés, továbbá a migráció kezelése, a terrorizmus elleni harc a védelmi költségvetések növelését követelik meg. Ez nyilvánvalóan áldozatokkal jár. Jelenleg Lengyelország, Észtország és Görögország teljesíti a NATO által megszabott követelményt: ez a három ország valóban katonai célokra költi GDP-jének két százalékát. De négy másik ország kivételével az Unió minden tagállamának nemzetgazdasága simán elbírná, hogy egy egyszerű belpolitikai döntés nyomán 0,25-05 vagy háromnegyed százalékkal felemelje védelmi költségvetését. Belgium, Spanyolország, Olaszország és Portugália nemzetgazdaságai viszont –államadóssági helyzetük okán, Olaszország esetében ezt még a gazdasági növekedés teljes hiánya is megfejeli – tényleg szinte alkalmatlanok hadi kiadások növelésére. Csakhogy a jobb helyzetben lévő többi uniós és NATO tagállam kompenzálni tudja e négy ország, különösen Olaszország lemaradását...

MEGJÖTT ORBÁN HADITERVE, MIVEL HÚZZA KI A KÖVETKEZŐ VÁLASZTÁSOKIG

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.02.16.


A Heti Válasz megírta, Kósa megerősítette: újabb nemzeti konzultáció indul hamarosan. A csodafegyvert újra izzítják.

Hiába fulladtak az előző konzultációk is teljes érdektelenségbe (azért a Fidesz mindent óriási sikerként tálalt a nyilvánosság számára), költöttek rá milliárdokat és vágtak ki miatta erdőket, újra lesz nemzeti konzultáció.
Még nem lehet tudni, hogy mikor indul és pontosan milyen kérdések lesznek benne. De indok van rá: erősödhet az ellenzék.

A Heti Válasz szerint a Budapesten folyó olimpiaellenes aláírásgyűjtés mindenfajta kormányellenes érzelem becsatornázójává vált, ez pedig veszélyt jelenthet a Fideszre is. Bár Orbán pártja stabilan vezet, de a Momentum Mozgalom és a józanabb ellenzéki pártok gyors egymásra találása olyasmi, mint amikor az X-szárnyúak megtámadják a Halálcsillagot: ha találnak egy gyenge pontot, ki fogják használni.

A kormánypártnak és Orbánnak muszáj uralnia a pillanatot és az olimpiai népszavazás ezt kicsavarhatja a kezéből.

Valószínűleg egyszerűen jogilag ellehetetlenítik majd el, hogy ne kerülhessen sor a népszavazás megtartására, de bevetnek egy régi-új fegyvert is: a nemzeti konzultációt.

A témákat már Orbán Viktor felvetette évértékelőjében, márciustól tehát
  1. „Brüsszel” intézkedéseivel szemben és
  2. a „Soros-szervezetek” átláthatóságáért
lehet majd levelezni a kormányzattal.

Lehetne a nemzeti konzultáció online is, de akár a fideszes aktivisták maguk is kitölthetnék a konzultálós íveket, hiszen borítékolható, mint fog kommunikálni a Fidesz a konzultáció befejezésével. 

ELJÁTSZOTT VERSENY: ÍGY LETT EGYETLEN PÁLYÁZÓÉ A HATÁRVÉDELMI KONTÉNERÜZLET

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2017.02.16.


Éppen vége lesz a télnek, mire állni fog a négy NATO-színvonalú konténerfalu a magyar határ déli szakaszán. A beruházás az állami közbeszerzések jól ismert dramaturgiája szerint zajlott: a meghívásos tendert novemberre sikerült kiírni, akkor viszont mindössze két munkanapot kapott a három meghívott ajánlattevő. A kiírás feltételei alapján ketten rögtön ki is estek, az egyedüli ajánlattevő így annyit kért, amennyit nem szégyellt.

„Jelentős előrelépés az állományról történő gondoskodásban”; „a kor követelményeinek megfelelő színvonalú szállást biztosít a katonák számára” – egymásnak adták a mikrofont az elmúlt napokban a kormányzat illetékesei, hogy méltassák a déli határszakaszon elsőként átadott kelebiai konténerlaktanyát, hivatalos nevén katonai bázist. Az öröm felhőtlen, még a tavasszal további három hasonló tábor épül, ezzel már 600 katona töltheti viszonylag normális körülmények közt a szolgálaton kívüli idejét.


A migrációs nyomással harmadik éve bajlódó kormánynak valamiért csak közvetlenül a nagy hidegek beállta előtt egy hónappal jutott eszébe, hogy a déli határra vezényelt katonákat emberibb körülményekhez jutassa. Forrásaink szerint a szerencsétlenkedésben a kormányzati közönyön kívül szerepet játszott az egyes szervezetek és szervezeti egységek rivalizálása is: a „határvadász”-projekttel komoly pozíciót szerző Készenléti Rendőrség például már egy évvel ezelőtt nekifutott egy hasonló beruházásnak, de az valahol elakadt.

Játékban vannak még a határmenti megyei kapitányságok, és persze a honvédség. Ezt a menetet egyértelműen a katonák nyerték, a 600 főt kiszolgáló konténerlaktanyák megépítése jelentős eredmény, a honvédség megszilárdította a pozícióját a játékban, és a négy katonai bázis további fejlesztések kiindulópontja is lehet. A szuperkomfortos konténerek beszerzése azonban nem tűnik makulátlan történetnek...

SEHOL EGY ÉPKÉZLÁB LEJÁRATÁSI ÖTLET

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Marnitz István
2017.02.16.


Nagyon unalmas lehetett a Fidesz-agytröszt legutóbbi mítingje. Közelgett az ebédidő, de csak szöszmötölgettek, rajzolgattak, sehol egy épkézláb lejáratási ötlet. A tanácstalanságot azzal törhette meg valaki, hogy ha tényleg ennyire besült a Finkelstein-ágyú, legalább húzzák elő újra a rezsit. Rábólintottak és mentek a dolgukra. De odavetették még valami gyakornoknak, hogy frissítse kicsit a rezsifordulatokat, mivel a Fidesz 2014 óta egy fillért nem csökkentett a rezsin. Megoldotta.

És Orbán Viktor - oldalán hű famulusaival, Németh Szilárddal vagy épp Kósa Lajossal - már sorolta is. Meg kell védeni a "rezsicsökkentés politikáját" Brüsszeltől, amely azon mesterkedik, hogy ne "mi" - értsd: Orbán Viktor - dönthessünk az energiaárakról, hanem "ismét a nagyvállalatok".

Az egyszeri hallgató ebből annyit szűr le, hogy Brüsszel emelné a rezsit, de a magyar miniszterelnök ellenáll. Tudom, nem könnyű fenntartani a figyelmet Orbán Viktor 30-as-50-es éveket idéző, recsegő falzettjét hallgatva - tán ez is a cél -, de állításai valójában rafináltak. Figyeljük meg: ma már sose ígérnek rezsicsökkentést. (A rezsi a cudar hidegek miatt éppenséggel harmadával ugrik.) A Fidesz-élcsapat szigorúan a "rezsicsökkentés politikáját" védi. Ez a jelek szerint nem egyenlő a rezsi csökkentésével. Hisz a lényeges szó a politika. Hogy a rezsit ne a piac, hanem a politika határozza meg. A rezsi nem csökken. A rezsit csökkentik. Ő csökkenti. Ha akarja. Ha meg nem akarja - például két választás között -, akkor ha máshol ingyen van is a gáz, itt akkor se lesz olcsóbb. A luxusprofit hát ismét a gázipart hizlalja. Nem csoda: a szolgáltató itt már az állam, a termelők oroszok, a köztes kereskedők között ott van Garancsi István, a kötélbarát MET-je. Választási hajrában viszont akkor is csökkenteni fog, ha az a civilböszme olajár az egekbe indul (mint például most). Mindez szavaiból visszafejthető...

JÓSKA! LEVELET HOZOTT A POSTA!

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.02.16.


Tisztelt Magyar Polgár!

Mivel régen bosszantanak már engem bizonyos dolgok, úgy döntöttem, hogy újra küldök néhány kérdést önnek. Nem is fűzök hozzá hosszú magyarázatot, hiszen beszéltünk már erről eleget. Reméljük, hogy mára már mindenki tudja mi a dolga, aki meg nem tudja, az majd úgyis megtudja.

Én vagyok Magyarország Miniszterelnöke!

Orbán Viktor

Nemzeti Konzultáció a Civil Szervezetekről...

...Köszönjük a válaszait és biztos lehet benne, hogy a kiértékelést követően az összes civil szervezet – az ön által igen kedvelt CÖF és az általunk igazgatott sportegyesületek kivételével – megbűnhődik azokért a gaztettekért, amiket elkövetett Magyarország Kormánya ellen.

Örökké az Önök Orbán Viktora.

A VIZITDÍJ ELLEN SZAVAZOTT? NYUGODTAN ÉREZZE MAGÁT ÁTVERVE!

HVG HU 
Szerző: Révész Sándor
2017.02.15.


Napra pontosan tíz esztendeje annak, hogy el kellett kezdeni fizetni az orvosi vizsgálatokért. Ma már nem kell, mégis többet költünk az egészségügyre, mint akkor, az állam meg kevesebbet. A vizitdíj örökségét mégsem vállalja senki.

Ma lenne tízéves a vizitdíj.


A 300 forintos vizitdíjat 2007. február 15-től 2008. március 31-ig fizették, akik fizették.

Nem kellett vizitdíjat fizetniük a 18 év alattiaknak, hajléktalanoknak, tartós orvosi kezelésre szorulóknak, a legsúlyosabb betegségekben szenvedőknek, kismamáknak, sürgősségi vagy kötelező gyógykezelésben részesülőknek, járványügyi, népegészségügyi ellátásban részesülőknek, meghatározott szűrővizsgálatokon megjelenőknek.

A mentesítések kb. kétmillió polgárt érintettek. További kb. kétmillió, szociális alapon rászoruló polgár járandóságát a vizitdíjra való tekintettel fölemelték évi tizenkét vizitdíjjal. Az érintettek nagy többsége ennél ritkábban vett részt vizitdíjas ellátásban, miután a tartós orvosi kezelésre szorulóknak eleve nem kellett fizetni.

A vizitdíj tehát csekély mértékben érintette a lakosságnak azt a nem egészen kétharmadát, amely nem tartozott a legrosszabb egészségi és anyagi helyzetben lévők közé.

A költségvetés számolt a vizitdíjakból és a kórházi napidíjakból befolyó, az egészségügyi intézmények és dolgozók bevételeit növelő, összesen kb. húszmilliárd forinttal. Az Alkotmánybíróság azonban úgy döntött, hogy ezek a költségvetési tételek nem érintik a költségvetést, ezért lehet róluk népszavazást rendezni. 2008. március 8-án a népszavazáson részt vevők 82,4%-a, az összes választópolgár 41,3%-a, összesen 3 321 313 ember úgy döntött, hogy az uniós tagállamok háromnegyed részével ellentétben Magyarországon ne legyen vizitdíj. Dr. Éger István 2007-ben azzal érvelt a vizitdíj ellen, hogy az megalázó annak is, aki adja, annak is, aki kapja. Európa nem tud róla, hogy orvosai, ápolói és betegei megalázott állapotban lennének. Dr. Éger kollégái tömegesen áramlanak oda, ahol vizitdíjjal alázzák meg őket...

AZ UTOLSÓ TELJES NAP - PERCRŐL-PERCRE AZ OLIMPIÁRÓL SZÓLÓ NÉPSZAVAZÁS ALÁÍRÁSGYŰJTÉSÉNEK HAJRÁJÁRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMERCE
2017.02.16.


Ma van az utolsó teljes nap, amikor még aláírással támogatható a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról tartandó népszavazás. A Momentum Mozgalomnak pénteken 16 óráig kell az aláírási íveket leadnia, ezért ma estig még több mint 20 pulttal, de pénteken már csak délelőtt 11-ig gyűjtenek 5 fővárosi helyszínen.

A Kettős Mérce tegnap reggel óta percről-percre közvetíti az eseményeket. Közöljük az aláírásgyűjtés részeredményeit, válaszolunk a legfontosabb kérdésekre, összefoglaljuk, mi történt a kampányban, mi a népszavazás tétje, és elmondjuk azt is, hogyan tovább, ha összegyűltek az aláírások. Együtt izgulunk az olvasókkal a kampány végén.
8:00 - Még 27 óra van hátra a gyűjtésből

Ebben a pillanatban már csak 1 napot és 3 órát mutat a Momentum NOlimpia weboldalán található visszaszámláló. A Momentum aktivistái pénteken már csak 11 óráig gyűjtik az aláírásokat, hogy utána még legyen idő rendszerezni az utolsó pillanatban érkező papírokat, és sikerüljön 16 óráig átadni az íveket a Nemzeti Választási Irodának...

EZT BENÉZTÉK MATOLCSYÉK - NAGYOT LASSULT A MAGYAR GAZDASÁG

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.02.16.


A KSH előzetes adatai alapján 2016 utolsó negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal volt magasabb mint egy évvel azelőtt, az éves átlagos növekedés előzetesen 1,8 százalék volt 2016-ban. Ez az elmúlt évek leggyengébb adata, és még a pesszimistább piaci várakozásokhoz képest is rosszabbul teljesített a magyar gazdaság
A magyar gazdaság 2016-os lassulása még sem érhette váratlanul a szakértőket, mivel az első negyedév katasztrofális adatai alapján következtetni lehetett arra, hogy mérsékeltebb lesz a teljesítmény az egész év folyamán. A lassulás fő hajtóereje az uniós forrásokhoz vezethető vissza: Az új költségvetési ciklus lehívásai még csak most fognak beindulni, uniós transzferek nélkül pedig a magyar gazdaság gyorsnaszád helyett egy sodródó ladikra emlékeztet minket.
Gyenge év volt 2016
2016 utolsó negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőtti szintet, a harmadik negyedévhez képest pedig 0,4 százalékponttal volt magasabb a növekedés. A kiigazítások nélküli növekedés 1,6 százalék volt, ami elmarad a várakozásoktól (2 százalék), összességében pedig a teljes 2016-os évről elmondható, hogy jóval gyengébben sikerült az előrejelzésekhez képest. (A KSH egyelőre csak előzetes becslést közölt, tapasztalatok alapján azonban egyik irányba se várható majd lényeges elmozdulás, amikor megjelennek a végleges tényadatok.)
2016-ban az átlagos GDP-növekedés 1,8 százalék volt, ami nemcsak az MNB és NGM előrejelzésétől marad el, hanem még a piaci konszenzushoz képest is alacsonyabb. Ennek ellenére mégsem mondhatjuk, hogy nagy meglepetés a vártnál gyengébb adat, mivel már 2016 első negyedévében is látszott, hogy nem fog pörögni a gazdaság. Ennek elsődleges oka, hogy a 2016-ot megelőző évekhez képest jóval kevesebb uniós pénz érkezett az országba, mivel az új költségvetési ciklushoz kapcsolódó pályázatok elbírálása lassan indult be, és a pénzek kiosztása is inkább az idei évtől fog felpörögni...

MINDEN HARMADIK FIATAL ELMENNE MAGYARORSZÁGRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: IVÁNYI MARGIT
2017.02.15.A kormány elkészíttette a Magyar Ifjúság 2016 című tanulmányt, melyhez Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Novák Katalin család-, ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár írt optimista hangvételű bevezetőt.

A négy évente készülő tanulmányban nyolcezer 15-19 év közötti fiatalt kérdeztek meg az alábbi témáról:

  • családalapítás,
  • munkavállalás és jövőtervezés,
  • oktatás,
  • szabadidős tevékenység, egészség,
  • digitális média,
  • közösség és politika,
  • a fiatalok problémái.
A végeredményt Önök is átnézhetik, itt csak azt emelnénk ki, hogy a 15-29 év közöttiek harmada elmenne az országból, ez persze más, ha úgy tálalják, hogy 67 százalékuk itthon képzeli el a jövőt.

A külföldre távozni szándékozók 83 százaléka több évre menne tanulni, dolgozni, 45 százalékuk pedig végleg. 12 százalék azok aránya, akik kifejezetten az itthoni politikai helyzet miatt kelnének útra.

Mondhatnánk, nem olyan nagy a szám, ha a külföldre vágyó 33 százalék 45 százaléka maradna. Ám ha a felmérések rideg számaitól elrugaszkodunk, hamar kiderül, hogy a pár évre távozók nagy része végül mégis a kint maradás mellett dönt. Így – csak néhány példa – a Németországba ösztöndíjat nyert két gyermekes jogász házaspár, ők megnyugodtak az itthoni zaklatott életük után, és nem akarják a lelki békéjüket elveszíteni; a kifejezetten itthon maradni kívánó négy gyermekes hangszerkészítő apuka, aki a mindennapi megélhetési gondok elől végül Angliába menekült és ott néhány év múlva első díjat nyert; vagy a Svédországban idősgondozást végző szociális munkás, aki kis idő múlva Balin nyaralt. És ilyen az Amerikából tizenöt év után hazatérő család, akik egy próbaévre jöttek, majd visszamenekültek: a gyerekek nem tudtak beilleszkedni a magyar iskolarendszerbe...


ORBÁNÉK DECEMBERBEN ÉSZ NÉLKÜL KÖLTÖTTEK EL 3365 MILLIÁRDOT. ITT A RÉSZLETES ELSZÁMOLÁS

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Napi.hu
2017.02.16.A magyar államkincstár nyilvánosságra hozta a 2016-os költségvetési év decemberi elszámolását, ebből kiderül, hogy mire ment el az a 3365 milliárd forint, amit egyetlen hónap alatt költött el a kormány - írja a Napi.hu.

Mint ismert tavaly decemberben soha nem látott 907,6 milliárd forintos havi költségvetési hiányt hozott össze az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), miközben az első 11 hónapban szigorú gazdálkodásnak köszönhetően még 59 milliárd forint volt az államháztartás többlete. A kormány ahelyett, hogy megcsinálta volna Magyarország első pluszos költségvetését, az év utolsó hónapjában óriási költekezésbe kezdett; a rendes kiadásokon felül, mintegy ezer milliárd forintot szánt különböző célokra.

Azóta több tájékoztatót tartott az NGM, ám egyszer sem adott magyarázatot arra, hogy miért volt szükség a több száz milliárd forintnyi extrapénz kilapátolásra. Nem hivatalos információk szerint a cél a tavalyi gazdasági növekedés 2 százalék felett tartása, mert a kormány szerint rosszul vette volna ki magát, ha a "Magyarország erősödik" kampány mellett a KSH 2016-ra 2 százalék alatti növekedést publikálna. A mentőakció sikerült a KSH épp kerek 2 százalékra hozta ki a 2016-os éves GDP-növekedést.

Az év végi költekezésnek főbb irányai, az uniós programokhoz kapcsolódó pénzek kifizetései, az állami cégek tőkeemelése, a sportberuházások, infrastrukturális kiadások és határon túli szervezetek támogatása volt. Az igazságügyi tárca decemberben az éves kiadásainak 31,6 százalékát költötte el - az időarányosan elvárható 8,3 százalékkal szemben - bár összegszerűen az 5,4 milliárdos decemberi kiadás elhanyagolható léptékű az államháztartás egésze miatt. Az év utolsó hónapjára hagyta az IM az állami kártérítések kifizetését, de az év közben visszatartott pénzeket is akkor fizették ki a minisztériumban. Az IM esetében inkább az a forgatókönyv érvényesülhetett, hogy év közben megtervezték a kiadásokat, s amint megkapták a zöld jelzést, elköltötték a pénzeket:

A TRÜKKÖZŐ ÜGYÉSZSÉG SZERINT NEM BŰNCSELEKMÉNY, AMI EGYÉBKÉNT AZ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2017.02.15.


Azért nem semmi, hogy a független, csak a törvények szellemében eljáró ügyészségnek több hónapig tartó nyomozás kellett ahhoz, hogy megállapítsa, a közintézmények bármely helyisége bizony nem lakás, így aztán ha ott bárkit is lehallgatnak az nem bűncselekmény. A Bérc utcai 27 fa kivágása sem bűncselekmény.

Hiába Péterfalvi kritikus állásfoglalása az MTVA ügyben, amelyet a hvg.hu számára még példával is megerősített, és hiába a Bérc utcai ügyben az építési engedély alábbi tiltása „ A kivitelezés során a megmaradó 27 fa védelméről – kalodázással – gondoskodni kell, különösen a 97. sorszámú Pinus Nigra – fekete fenyőről, melyen egerészölyv pár fészke is található.” Lehallgatni közintézményben bárkit lehet, védett fákat irtani bárhol lehet – ezek szerint! A bűnös szándék pedig tetten érhető mindkét esetben. A lehallgató szerkezetek telepítése mögött mi más is húzódna meg, mint jogsértő módon megtudni azt, ahol nem voltak jelen, míg a védett fák kivágását annak ellenére kellett végrehajtani, hogy az építésügyi hatóság engedélye azt kifejezetten tiltotta!

Ugyan a közmédia minden intézménye nemzetbiztonsági védelem alatt áll, az ügyészség ennek ellenére a „töretlen jogalkalmazói gyakorlatra” való hivatkozással magyarázta meg, hogy a lehallgatás azért nem bűncselekmény a közmédiában, mert csak. Hiszen miért is lehetne ennél az egy szónál több az, hogy az indoklás szerint a „más lakásában vagy egyéb helyiségben” törvényi tényállási elem a közmédiában nem valósulhat meg. Péterfalvi pedig az adatvédelmi hivatalával együtt csak mazsola lehet – ezek szerint törvénytudó lúzer – ebben az ügyben. A lényeg, hogy a közmédia helyiségei nem alkalmasak a lehallgatásra, így aztán nemzetbiztonság ide, nemzetbiztonság oda, az MTVA-ban büntetlenül bárkit és bármit le lehet hallgatni. Az ügy előtörténetének rövid összefoglalóját egyébként lásd itt....

MINDEN EGYES NAP EGY ÚJABB SZÖG AZ ORSZÁG KOPORSÓJÁBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.15.


Ameddig hőn szeretett pártom és ormányom tényleg bebizonyítja, hogy képes nemzeti inzultációt konzultációt indítani arról, hogy ugye hogy Soros egy geci, és megpróbálja megszívatni az aláírásgyűjtő Momentumot a népszavazással kapcsolatban úgy, hogy közben alig bírja eltitkolni abbéli örömét, hogy a párttá szerveződő fiatalok tovább forgácsolják az egyébként is rengeteg darabbá szétforgácsolt ellenzéki oldalt, beszéljünk demagóg hülyeségekről, mínuszosnál is érdektelenebb hírekről.

Aki nem látta esetleg, hogy 2017-ben, a tripla vastag kerítés-építések, elszaporodó határvadászok, meghosszabbított válsághelyzetek, opcionálisan választható, gimnazistákra erőltetett katonai kiképzések, liberális világrendet temető ordenáré, évértékelőnek csúfolt, hazug gyűlöletbeszédek lerágott csontokon pörgő wellness idején mit esznek a gyerekek az óvodában, az feltétlenül kattintson IDE.

Aki nem értesült még arról, hogy miután a más körülmények között idő előtt, serényen harácsoló gengszterek bűnbandája Budapesten és a Dunántúlon több éves késéssel, decemberben végén indította el a Rászoruló személyeket támogató operatív program (RSZTOP) hajléktalanokat segítő részét, a 9 megyét magában foglaló Kelet-Magyarország régióban viszont még mindig nem sikerült a bravúr, annak javaslom, ITT tájékozódjon, érdemes.

Az Európai Unió 30 milliárdos programjáról van szó, amelynek célja (lett volna, ha az elvtársak értenének máshoz is, mint a korrupcióhoz), hogy 2016 és 2020 között alapvető fogyasztási cikkekkel (élelmiszercsomaggal, ruhával, tisztálkodószerekkel) lássák el a mélyszegénységben élő, 3 év alatti kisgyereket nevelő családokat és a rászoruló, várandós anyákat, illetve oldják meg belőle a rendkívül alacsony jövedelemből élő idősek és hajléktalanok étkeztetését.

A máskor Mészáros Lölök kedvéért magát a földhöz csapkodó kormány eleve késve írta ki a közbeszerzési eljárást, amely ráadásul eredménytelenül zárult. Gondolom, X maffiaklán-vezér hajbakapott Y maffiaklán-vezérrel, ki bonyolítsa a nyomorultak étkeztetését, a Lázár János-féle hiénák pedig nem tudtak igazságot tenni az ügyben. Következmény: a hajléktalanok nem kapnak enni, pedig már évek óta kellene, de a mélyszegénységben élő gyerekek sem jutnak hozzá a szintén évek óta ígérgetett élelmiszercsomagokhoz.

A dolgot súlyosbítja, hogy minden idők legembertelenebb, emberi erőforrások menedzselésével megbízott, semmihez nem értő takonyminisztere, a Balog, decemberben azt hazudta, a program elindult. A valóság ezzel szemben az, hogy az RSZTOP négy alprogramjából csak egyet, a hajléktalanok étkeztetését sikerült elkezdeni decemberben, és azt is csak az ország egyik felében. A mélyszegénységben élő, kisgyermeket nevelő családok támogatása nemhogy országosan, de még a kiemelten rászoruló régiókban (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében) sem kezdődött meg. Ebből pedig az következik, hogy legkorábban 2017 második felében kaphatnak majd meleg ételt a program keretében a kelet-magyarországi régióhoz tartozó kilenc megyében...

SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.16.FT

1. Orbán Viktor azt tervezi, hogy tovább szigorítja Európa legkeményebb menedékrendszerét. Szembeszáll Brüsszellel is, miután konténertáborokban kívánja elhelyezni az összes menedékkérőt. Az illegális határátlépők ügyében már korábban súlyosbították a büntetési tételeket és megszigorították az őrizetet a kerítés mentén. Hogy a jövőben minden kérelmezőt be akarnak zárni ügyük kivizsgálásának idejére, az fokozza a nyomást az EU-ra, mármint hogy tegyen jogi lépéseket, amiért Magyarország nem hajlandó részt venni az unió menekültpolitikájában, továbbá migránsokat befogadni. Tuzson Bence államtitkár arra hivatkozik, hogy az érintettek kihasználják a kiskaput a közösségi jogban és eltűnnek a hatóságok szeme elől. Emberi jogi szervezetek szerint viszont a készülő szabályozás sérti az uniós normákat, annál is inkább, mivel magányos gyerekekre is vonatkozik. Orbán azonban már jelezte, hogy az idén nagy csata lesz a Bizottsággal ez ügyben. A politikus a bevándorlás kapcsán elfoglalt keményvonalas álláspontot kormányzata központi kérdésévé tette, miközben radikális, euroszkeptikus párttá alakította át a Fideszt.

Európában nincs példa arra, hogy hónapokra konténerekből álló létesítményekbe zárnák a menedékkérőket. Az illetékes svéd miniszter kijelentette, hogy a tervezett rendszernél előre meg kellett volna vizsgálni, mennyire áll összhangban az EU-joggal. Mert pl. Svédországban 70 ezren várnak kérelmük elbírálására, de ha mindannyiukat konténerekbe dugnák, akkor az olyan lenne, mint egy gulag. Jelezte egyúttal, hogy nem jutottak előbbre a magyar féllel zajló tárgyalásokon, amelyek célja, hogy Budapest a dublini szabályok értelmében visszavegyen 220 migránst. Mint mondta, ha a magyarok nem hajlandók változtatni álláspontjukon, akkor a svédek és más államok Brüsszelhez fordulnak segítségért. Timmermans alelnök már múlt héten közölte, hogy büntetés vár azokra a tagokra, amelyek nem tesznek eleget a közös menekültügyi előírásoknak.

2. A többsebességes Európa gondolata azzal fenyeget, hogy megosztja az unót, ám őszinte a vágy, hogy meg kell újítani az összefogást. Az olasz kormányfő paradox módon éppen Londonban fejtette ki, hogy sokkal bátrabban kellene előrelépni a reformok ügyében, mint ahogy arra a tagok hajlandók. Rugalmas, átalakított és egységes EU-ra van szükség, amelyhez minden ország tetszése szerinti fokon csatlakozik. Merkel már jóváhagyta a változó sebességű Európát, pedig neki az az alapelve, hogy amennyire csak lehetséges, meg kell őrizni a szervezet egységét. Az elképzeléseket a Bizottság elnöke foglalja össze a jó egy hónap múlva esedékes római jubileumi csúcsértekezletre. De a többsebességes Európa már jelenleg is létezik, lásd az euróövezetet. Viszont egyes nyugati politikusok arról álmodoznak, hogy a reformokat kihasználva leválasztják a magról a Magyarországot és Lengyelországot irányító konzervatív nacionalistákat, valamint a korrupt román és bolgár vezetést. A vallon miniszterelnök már nyíltan kijelentette, hogy meg kell szabadulni ettől a négy államtól.

Az Európa Barátai nevű brüsszeli elemző intézet egyik alapítója ugyanakkor úgy látja, hogy komolyak a szándékok a megújulásra. Egyrészt távoznak a britek, akik sokáig az szorosabb összefogás akadályának számítottak. Másrészt az idegesítő amerikai politika arra ösztönzi az EU döntéshozóit, hogy a földrész az eddiginél sokkal határozottabban álljon a saját lábára. Harmadrészt az orosz nyomás miatt ugyancsak tanácsos erősebb és egységesebb Európát létrehozni. Végül pedig a hatékonyabb szervezet érdemi válasz lenne a reakciós populizmus nyilvánvalóan ellenállhatatlan megerősödésére. A cél világos, a nagy kérdés csak az, miként lehet elérni...

KERESI AZ INTERPOL? SEMMI GOND, ADUNK NEKI VÍZUMOT, HOGY TALÁLKOZHASSON ORBÁNNAL!

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.02.16.


Célzottan érkezett Magyarországra Ghaith Pharaon üzletember; számtalan módon be lehet csúszni korrupcióba az államigazgatásban; nagyot kaszált az Erzsébet-utalvány forgalmazója a nyugdíjasok karácsonyi ajándékán.

Ezekről ne maradj le!

Gyilkosozás, Csontváry-kép és tetovált lány a budapesti Jogász- és Bankárbálon (Átlátszó)

Ghaith Pharaonnak azért adtunk vízumot, hogy Orbánnal találkozzon (Index)

Könnyű eltenni a pénzből, mert ott van az asztalon (444)

Ha van 3 perced:

Gyilkosozás, Csontváry-kép és tetovált lány a budapesti Jogász- és Bankárbálon

Nem mindennapi fogadtatásban részesültek szombat este a budapesti „CLXXXV. Jogász- és Bankárbálra” érkezők a Magyar Nemzeti Galériánál. Nem lehet tudni, hogy a túltolt, bankárellenes kormányzati kommunikáció miatt, vagy csak a devizahiteles tüntetések alfejezeteként, az épület melletti átjárónál nagyjából száz fős tüntető tömeg szidalmazta a bálozni készülőket. A bál fővédnöke egyébként Matolcsy György volt. (Átlátszó)

Ghaith Pharaonnak azért adtunk vízumot, hogy Orbánnal találkozzon

Demeter Márta országgyűlési képviselő betekintett Ghaith Pharaon vízumigényléssel kapcsolatos irataiba, amelyből kiderült, hogy amikor az üzletember 2014-ben schengeni vízumot kérelmezett, már tudta, hogy Orbán Viktorral is találkozni fog. A dokumentumokat nem lehet nyilvánosságra hozni, mert a külügy szerint belső előkészítő anyagokról van szó. (Index)

Könnyű eltenni a pénzből, mert ott van az asztalon

A 444 a személyazonosságát nem vállaló Szilárddal készített riportot, aki dolgozott már minisztériumban, önkormányzatnál és vezetett önkormányzati céget, így nagy tapasztalata van abban, hgoy hogyan működik Magyarországon az államigazgatás. Az általa lefestett kép meglehetősen szomorú, kiderül, hogy számos csapdahelyzetet kell kikerülni ahhoz, hogy valaki ne korrumpálódjon. (444)

Pécsi kerámiaháború: eljött a kiegyezés ideje?

A Magyar Nemzet információi szerint több tíz milliárdos üzlet, remélt nagy állami megrendelések miatt robbant ki tavaly a pécsi kerámiaháború, amelynek kereszttüzében a patinás Zsolnay-gyár állt. Most elképzelhető, hogy végül az állam fogja megoldani a problémákat, mert csak neki van lehetősége arra, hogy kivásárolja a Zsolnay Zrt. főrészvényesét. (MNO)

Ha van még két perced:

Már 2011-ben megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon Kiss Szilárd, mégis évekig dolgozhatott a kormánynak. (Index)

Az EU-s pénzből épített vadászházban lakó izsáki polgármester fiai is ott vannak Somogy megye legnagyobb földbirtokosai között – áll a legújabb Ángyán-jelentésben. (Magyar Narancs)

540 millió forintot keresett az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.
a nyugdíjasok karácsonyi ajándékán, ennyit fizetett a Magyar Államkincstár szolgáltatási díjként. (Átlátszó)

Bruttó 100 milliárd forintra becsüli a kormány a Békéscsaba-Lökösháza közötti vasútvonal felújításának költségeit. (Napi.hu)

Már nagyon vártuk: jön az újabb nemzeti konzultáció, ezúttal “Brüsszelről” és a “Soros-szervezetek” átláthatóságáról. (Index)

3,5 millióért rendeltek a Századvégtől propagandakiadványt a budapesti olimpiáról; 10 ezer darab készült, ingyen osztogatják. (Vastagbőr)

A Momentum kikéri az összes,
a megalakulása óta keletkezett szerződést a Budapest 2024 Zrt.-től; az adatigénylést személyesen és az Átlátszó adatigénylő oldalán, a KiMitTud-on is beadták. (HVG, KiMitTud)

Itt a vége: a Kúrián is vesztett az V. kerület, ki kell adni a lakásgazdálkodási adataikat A Város Mindenkié csoportnak. (444)

"ÚJ BIZALOM, ÚJ REMÉNYKEDÉS INDULT MEG A BALOLDALON" - BOTKA LÁSZLÓ A KETTŐS MÉRCÉN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.02.15.


A legutolsó pillanatban vagyunk, amikor még sikerrel megszabadulhatunk az Orbán-rendszertől, véli Botka László, Szeged polgármestere. A szocialista politikus tárgyalni hívta az ellenzéki pártokat, hogy még idén tavasszal közös frontot alkossanak 2018-ra. Botka szerint az egyeztetéseket még idén tavasszal le kell zárni, ezután ugyanis el kell juttatni egy új baloldali politika üzenetét a legkisebb falvakba is. Hét év Orbán-kormányzás után az emberek saját bőrükön érzik, milyen is egy igazságtalan és egyenlőtlen társadalomban élni, ezért a politikus az igazságosság és egyenlőség programját hirdette meg, amely arra is ígéretet tesz, hogy nem fogunk visszatérni a 2010 előtti időszakba. Botka Lászlóval szegedi irodájában beszélgettünk:

A 2024-ES OLIMPIA SEMMI AHHOZ KÉPEST, AMI 2026-BAN VÁR MAGYARORSZÁGRA

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.02.14....Az a cél, hogy 2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé váljon a Magyar Honvédség – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség „éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén”.

„A magyar gazdaság erősödésének köszönhetően a honvédség fejlesztésére olyan lehetőség van, amilyen 25 éve nem volt. Közép- és hosszú távú koncepciót dolgoztak ki, az elmúlt negyedszázad legátfogóbb haderőfejlesztési programját indítják el, amely révén a jelen és jövő biztonsági kihívásaira megfelelő válaszokat adó honvédséget építenek fel” – közölte Simicskó, majd ismertette a Zrínyi 2026 nevet viselő honvédelmi és haderőfejlesztési program részleteit.

Bővebben a kormany.hu-n olvashatnak a nagyszabású tervről, bár az nem túl biztató, hogy a tudósítás szerint „a miniszter a honvédségi repülőbeszerzések mellett szólt arról is, hogy várhatóan májusra visszaérkezik a nagyjavításról négy honvédségi helikopter”.

Budaházy és a nyomkövető

A Kúria megszüntette Budaházy György és két vádlott-társa előzetes letartóztatását, mindhárman házi őrizetbe kerültek – erősítette meg a tegnapi sajtóhíreket a legfelsőbb bírói fórum sajtótitkársága az MTI-nek. A tájékoztatás szerint mozgásukat nyomkövetővel figyelik.

A Fővárosi Törvényszék tavaly augusztusban terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt Budaházy György elsőrendű vádlottat 13 év, Somogyi József másodrendű vádlottat 12 év, Szücsi Frigyes negyedrendű vádlottat 10 év szabadságvesztésre ítélte első fokon, nem jogerősen; és mindhármukat házi őrizetbe helyezte. Fellebbezések folytán a kényszerintézkedések ügye a Fővárosi Ítélőtáblára került, amely ebben a kérdésben másodfokon eljárva elrendelte mindhárom vádlott előzetes letartóztatását.

A vádlottak a Kúriához fordultak, amely most házi őrizetre enyhített. Az MTI tudósítása szerint a Kúria úgy ítélte meg, hogy „a három vádlott fogva tartása által biztosítani kívánt eljárási érdek a kisebb korlátozással járó kényszerintézkedéssel is biztosítható, melynek szükséges és elégséges módja a házi őrizet”...


MI = ÉN!

DR, SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.02.15.Ennél világosabban nem adhatta tudtára az ország – itthon és hoppon maradt – bennszülöttjeinek Orbán Viktor: a kormány munkájában hazánk országgyűlésnek elkeresztelt, közpénzen jól tartott, mameluk csoportja mit sem számít. Ez nem újdonság, de szemmel láthatóan örömet okozott számára, hogy kuncogva bejelentheti ezt a tényt a televízió nyilvánossága előtt: Donald Trump “a legmagasabb világi helyről adott engedélyt, hogy nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék.” – mondta. A többes szám, első személyben megfogalmazott mondat nem megtévesztés, nem is tévedés, hanem a helyzetnek megfelelő szöveg, amely kijár annak, aki a legmagasabb, nem evilági hatalom nevében uralkodik itt a földön. Miután az ország, annak minden döntéshozó szervezete = Orbán Viktorral, a szavak szükségszerű cseréjével (Magyarország helyébe Orbán kerül) érthetővé válnak – a véletlenül sem politikai hirdetésként kiadott – kormányzati óriásplakátok, kék füzetek, televíziós hirdetések mondatai, amelyek az ország javuló állapotát, egyre jobb helyzetét, szüntelen gyarapodását hirdetik. Igaz a PISA eredmények tükrében van némi kockázata ennek a megoldásnak, de nem számít. Az önreklámot mi fizetjük.

A világ helyzetére vonatkozóan előadott – több mint zavaros – helyzetértékelés nem hozta lázba a világot. Nem hozta lázba az országot sem. Az, hogy a világ nyugodt maradt, nehezen érthető. Ez a kis ország, eddigi története során sikeresen tönkretett minden olyan csoportot, szövetséget, amelynek tagja volt, amelyhez csatlakozott. Szűklátókörű, önző, kapzsi politikusai mindig, minden helyzetben megtalálták azt a megoldást, amelyik a lehető legrosszabb volt az országnak. Most éppen az Európai Unió fellazításán munkálkodik a mára meghízott, már nem fiatal, s már nem is demokrata pártvezér-kormányfő. A nyugalom fakadhat optimizmusból: az Unió túléli, hogy befogadta hazánkat. Származhat titkos reményekből: Oroszországra – amiért keblére öleli hazánkat –, ugyanaz a sors vár, mint a Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsára, amelynek tagjai voltunk, amikor megszűnt, illetve mint a Szovjetunióra, amellyel megbonthatatlan, örök barátság kötötte össze országunkat összeomlásának pillanatában. Az is érthető, hogy az ország miért nem vesztette el nyugalmát. Félázsiai származékok vagyunk – tudjuk, mert ezt is ő mondta –, az ázsiai szereti, ha van kire felnéznie, különösen, ha harcban áll. Márpedig harcban állunk, mivel a népvándorlás a magyarok bejövetelével lezárult. A mi szent feladatunk, hogy erről meggyőzzünk minden Európába igyekvőt. A tengerbe fulladt, háborúban meghalt, éhen veszett gyermekekért nem kell gyertyát gyújtani. A migráns megérdemli sorsát.

A pártvezér-kormányfő észjárása nyílt titok. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében senkinek nem kell, sőt nem is szabad gondolkodnia. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében senkinek nem jár semmi. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének lényege az engedelmesség, amelynek jutalma az alamizsna. A rendszer jól működik. A baráti kör teszi, ha kell, nem teszi a dolgát. A baráti kör felmondja a leckét. Az izgágák, a becsvágyók már kivonultak az országból. Nincs miért izgulni: az ország nagy része félrevezetve, az ország jó része megfélemlítve, az ellenzék megsemmisítve, a nyugdíjasok lefizetve, a pedagógusok kifizetve, a sportolók lenyűgözve, a közmunkások röghöz kötve...


MIFÉLE ÖNBECSÜLÉSE VAN ANNAK A NEMZETNEK, AMELY ELVISELI EZEKET A SELEJTES FIGURÁKAT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.02.15.Nem szeretek feltétlenül (igaz, máshogyan sem) idegen emberek zsebében turkálni, és persze hogy vannak ennél fontosabb dolgaink is, de. Mivel kimaradt nekünk, hogy a fideszes-kádéenpés lelkület és a családcentrikus, keresztényi életvitel értelmében az asszonyt kvázi meglopni hazafias kötelesség, vagy legalábbis magától értetődőség, beszéljünk egy kicsit Mikola István méltatlanul elfeledett polihisztorról, az ő pályafutásáról, elévülhetetlen érdemeiről és szűkebb-tágabb famíliájáról. Nem mindennapi szappanopera, az biztos.

Tudom, hogy feltétlenül (és máshogyan is) elképzelhetetlen, hogy egy nemzeti-polgári-jobboldali-istenhívő hazafi meglopja a feleségét, de valami ehhez igen hasonló történt. Előrebocsátom: nem szigorúan jogi, sokkal inkább erkölcsi értelemben. Nem, nem bulvárcikket írok, hanem mondom a tényállást (itt részletesen is elolvasható).

Mikola István, a pártállam Hazafias Népfrontjának alelnöke, a KDNP-ből a Fideszbe átnyergelt orvos-politikus, az első Orbán-kormány majdnem legellenszenvesebb, legnépszerűtlenebb figurája (igen, 2000 táján még volt különálló egészségügyi tárca), a miniszterelnök-helyettes-jelölt, akitől még saját párttársai némelyikének is felháborodott a gyomra, aki rengeteg megosztó intézkedése és kijelentése dacára nem bukott bele a dicsőségbe, sőt, aki 2011 és 2014 között Magyarország OECD-nagyköveteként működött Párizsban és aki jelenleg Szijjártó minisztériumában a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárságot vezeti nagy erőkkel, három feleséget fogyasztott el tartalmas élete során. Amihez természetesen senkinek semmi köze. Feltéve, hogy a család szentségéről áradozó, közpénzt zabáló politikus moralizálásával békén hagyja a népet.

A Fidesz húsz évre hatalomba betonozásának (külhoni magyarok honosítása, szavazati jog) ördögi ötletével előálló Mikola – dacára annak, hogy mostanság igencsak kevés szó esik róla – viszont pontosan azt a fajta erkölcsi-morális fertőt testesíti meg, ami jóval túlmutat az ő pitiáner, kisstilűen visszataszító személyén. Tudom, hogy nincs hírértéke ennek sem, de mégis: felsorolni is nehéz azokat az emberi becsület és tisztesség oldaláról szemlélve teljesen értelmezhetetlen disznóságokat, amelyek ennek a kreatúrának a nevéhez kapcsolódnak. És amelyek – mintegy törvényszerűen – az aranyhal memóriájának szintjén vegetáló kollektív emlékezés jótékony homályába merültek.

Miután miniszterként 2001-ben sikerült saját testvérét a gyógyszerészek országos kongresszusán, a gyógyszerészkamara véleményének megkérdezése nélkül kitüntetnie úgy, hogy még a kongresszus sajtófőnöke is a Mikola családból került ki (azt már mondani sem merem, hogy az unokaöccs feleségének, Mikola sógornőjének is sikerült honorálni az áldozatos munkáját ugyanekkor); miután kiderült, hogy az egyik európai offshore paradicsomban a családi pénzek kezelésére hozott létre egy alapítványt, amit – nagykövetként szerzett bevételeihez hasonlóan – kifelejtett a vagyonbevallásából; miután volt felesége (a legutolsó) lopás miatt tett feljelentést ellene a rendőrségen, most azzal került a gaz balliberális média homlokterébe, hogy úgy tűnik, egészen szépen lenyúlta az asszonyt...


KÖNNYŰ ELTENNI A PÉNZBŐL, MERT OTT VAN AZ ASZTALON

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.02.15.Szilárd az utóbbi években dolgozott már minisztériumban, önkormányzatban és vezetett önkormányzati céget is. Bár választott tisztséget sosem viselt, munkája ettől még politikai feladatnak számít. Mostani pozíciójában is jelentős pénzekről dönt.

Régóta beszélgetünk arról, hogy lehetséges-e kikerülni Magyarországon a korrupciót, és mik azok a csapdahelyzetek, amelyek elrontják a politikusokat. Miközben Szilárdnak lesújtó a véleménye sok ügyről, ami az országban történik, azt is állítja, hogy nem lehet csodát várni akkor, ha az ország általános gondolkodása olyan, amilyen. Belülről átélve a folyamatokat látja, hogyan csúsznak félre a dolgok a politikában, és azt állítja, hogy „nem lehet csak fekete és fehér színekkel leírni ezt a világot sem”.

Elmondta, hogy milyen belső harcok, frusztrációk, vágyak és kísértések alakítják a mostani magyar politikusok döntéseit, vagyis hogyan néz ki belülről a politika. 


Mindenki csinálja, csak talán észre sem veszi

„Olvasom a feldühödött kommentelőket én is, akik lámpavasra kívánják a politikusokat. És biztos van igazság a kritikákban, de azért megnézném, hogy ezek a kommentelők kérnek-e számlát a mesterembertől. Azt gondolom, hogy a többségük ennek a néhány ezer forintnak sem tud ellenállni. Biztos, hogy nem állnának ellen ezek az emberek a kísértésnek akkor sem, ha a lebukás veszélye ugyanilyen csekély volna, ám az összeg sokezerszerese annak, amit megspórolnak ilyenkor? A mintázat ugyanaz, mint a politikai korrupciónál: az állam rosszul jár, és a közpénzen ketten osztoznak. Ezzel nem a korrupciót mentegetem, hanem jelzem, hogy milyen az ország általános hozzáállása. ”

Szerinte nagyon határozott eltökéltséggel, és a becsvágy visszafogásával lehetséges tisztán működni, de nem ez a könnyebb út. Sőt, „minden reggel a tükör előtt emlékeztetnie kell magát az embernek, hogy miért kezdett bele, hogy mit akar elérni, és milyennek akarta látni magát, amikor erre adta a fejét”.

Félelem és mohóság

Még az az egyszerűbb, bár korántsem könnyű helyzet, amikor egy vállalkozó teljes természetességgel felajánl 15 százalékot egy állami megrendelésből, és erre Szilárd azt mondja, hogy „ha tényleg ennyit meg lehet belőle spórolni, akkor ajánlja fel a pénzét jótékony célokra”, pedig valószínűleg sosem buknának le. Hanem akkor lesz még nehezebb az ellenállás, amikor valaki rájön, hogy a sikeres karrierjéhez szükségesek csúszópénzes ügyletek. Akár azért, hogy a lojalitását fejezze ki egy vezető politikus felé, amikor elintézi a főnöknek fontos, ám vitatható feltételekkel megkötött üzletet. Akár pedig azért, hogy a lekötelezettek csapatából fontos háttértámogatókat szerezzen magának, akik később politikai vagy gazdasági segítséget tudnak nyújtani. „A félelem és a mohóság a romlás két forrása” – állítja.

Szilárd előre eldöntötte, hogy nem hajt rá választott tisztségre, nem akar sem polgármester, sem képviselő lenni. Szakértői karriert nézett ki magának, és itt sem nyomul erőből pozíciókra, illetve a tudományos szférában is épít karriert magának:


GHAITH PHARAONNAK AZÉRT ADTUNK VÍZUMOT, HOGY ORBÁNNAL TALÁLKOZZON

INDEX.HU
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2017.02.15.


Már az első, rövid időtartamra érvényes C típusú vízum kérelmezésénél tudta Ghaith Pharaon, hogy találkozni fog Orbán Viktorral. Ezt bizonyítják azok a vízumkérelem során rögzített információk is, amiket a külügy nem szeretne nyilvánosságra hozni.

Amikor a pénzmosás és terrorszervezetek finanszírozása miatt körözött szaúdi olajmilliárdos, Ghaith Pharaon 2014 őszén Bejrútban schengeni vízumhoz folyamodott, hogy Magyarországra jöjjön, az illetékesek tudták: Orbán Viktorral találkozik majd. Ezt állítja az Indexnek Demeter Márta országgyűlési képviselő, akinek lehetősége volt betekintenie Pharaon vízumigénylésével kapcsolatos adatokba a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM). (Demeter először még tavaly, MSZP-s képviselőként tekintett be az iratokba, akkor vele volt a szintén szocialista Mesterházy Attila is.)


Demeter lapunknak elmondta, hogy a vízumügyintézés során rögzített adatokban fel van tüntetve, hogy Pharaon Magyarországon a miniszterelnökkel találkozik majd, méghozzá azon a rendezvényen, amelyet Jordánia tiszteletbeli konzulja, Zaid Naffa szervez (róla itt olvashatja portrénkat). Ezt Naffa jelezte az eljáró illetékeseknek, akiknek a vízumintézés során Pharaon is megerősítette a találkozó tényét.

Mindez Demeter szerint azt mutatja, hogy Pharaon nem véletlenül találkozott a Naffa által szervezett díszvacsorán Orbán Viktorral, hanem eleve ezt tervezte – olyannyira, hogy a vízumigényléskor a jordániai konzul és ő is hivatkozott erre...


Demeter szerint ez "újabb bizonyíték arra, hogy politikai körökből érkező elvárásra az állami szervek közreműködtek abban, hogy egy nemzetközi bűnöző beutazhasson Magyarországra".

A képviselő szerint ezek fényében már az a kérdés: „Bármilyen bűnöző számára belépőjegy Magyarországra, ha a miniszterelnökkel vacsorázik?”...

MAGYARORSZÁG A TŰZZEL JÁTSZIK - OLIMPIA 2024

ALAPBLOG
Szerző: SOCRATES
2017.02.15.Emocionális vs. gazdasági kérdés

Magyar vagyok és Sportoló vagyok! Korábban profi, ma már csak amatőr. Szeretem a hazámat és büszke vagyok a sportban elért kimagasló sikereire. Büszke vagyok arra, hogy a népesség arányában a finnek után a második legtöbb érmet nyertük az újkori olimpiai játékokon és a tizedik helyen állunk az elnyert érmek számának rangsorában...

Megértem, hogy sokan (köztük én is) nagy büszkeséggel és boldogsággal szurkolnának idehaza sportolóinkért 2024-ben. Mindezek mellett azonban úgy vélem, hogy az olimpia rendezésének kérdése egy kőkemény pénzügyi döntés, ahol gazdasági szempontokat kell előtérbe helyezni az érzelmekkel szemben. Gazdasági szempontok alapján pedig óva intem hazánkat az olimpia rendezésétől!

Portfóliókezelőként immáron 10 éve komoly felelősséggel szembesülök. Az ügyfeleink ránk bízott pénzét kell befektetni, annak értékét megőrizni, gyarapítani. Kollégáimmal nap mint nap kutatjuk az új befektetési lehetőségeket. Mélyrehatóan elemezzük őket és befektetünk, amennyiben a kockázatokat is mérlegre téve jóval magasabb hozamot érhetünk el, ha igazunk lesz, mint amennyit buknánk, ha tévedünk. Emellett diverzifikálunk, azaz sosem tartunk egy részvényből túl sokat a portfólióban, sosem hagyjuk, hogy egy specifikus negatív esemény, egy tévedés miatt túl sokat veszítsünk.

Nos „portfólió-kezelési” szempontból kijelenthető, hogy hazánk olimpia rendezése egyik kritériumunknak sem felel meg! Egyrészt a befektetés mérete hatalmas a gazdaság egészéhez viszonyítva, másrészt lehetetlen látni a végső költségeket és ezért megalapozotton bízni várt megtérülésében, arról nem is beszélve, hogy a várható bevételeket is nehéz becsülni, harmadrészt pedig sokkal nagyobbat veszíthetünk vele, mint nyerhetünk. Nem utolsósorban pedig ellehetetlenít más magasabb hozamú beruházásokat.

Mennyibe is fog ez nekünk kerülni?