2022. április 10., vasárnap

RÁADÁS: KISTEHÉN - FISHING ON ORFŰ 2021 (TELJES KONCERT)

FISHING ON ORFŰ
Előadó: Kistehén Zenekar
2022.04.10.Kistehén 2021-es koncertje a Fishing on Orfű fesztiválon. Rendezte: Kálocz Tamás és Dózsa-Juhász Máté (FOO FILM) Színezés: Dózsa-Juhász Máté Vágás: Kálocz Tamás Hang keverés/master: Kálocz Tamás Felvétel: Prodart Movie Hangfelvétel: Almási Tamás Kispite

BUKÁS, ÉS UTÁNA

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BAUER TAMÁS
2022.04.08.


Orbán Viktor újra magabiztosan győzött, ismét kétharmados többséghez jutott az Országgyűlésben, vagyis megint csak teljhatalma van. A „kormányváltás” céljára szerveződött hatpárti szövetség súlyos vereséget szenvedett, még a Fidesz kétharmados többségét sem tudta megakadályozni. Ideje belátni: ez nem is történhetett másként, a kormányváltás terve megalapozatlan volt.

A váltani akarók, az előválasztást megszervezők és azon résztvevők, a jelöltséget vállalók, a hatpárti szövetség programját elkészítők, a választási kampányban heteken át kitelepülők, házról házra járók tiszteletre méltó próbálkozása négy értelemben is megbukott...


AZ ÉS 2022/14. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

AZ ÉS 2022/14. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÚJRATERVEZÉS?

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.04.10.


A választási eredmények és a szegényeket (meg persze minket is) hibáztató vélemények, bár a céltól nem térítettek el, mégis, sok gondolkodást, tépelődést hoztak.

Furcsa a média ebben is. Nem segítették a hibáztató vélemények visszaszorulását a riportok, melyekben a nyilvánvalóan tájékozatlan, szerencsétlen embereket szólaltatták meg, akik nagy elszántsággal bizonygatták, hogy a legjobbra szavaztak, miközben a tájékozatlanságukat, vagy félretájékozottságukat is nyilvánvalóvá tették. Lehet, csak én nem láttam, de nem nagyon találkoztam olyan riportokkal, ahol nem az ennyire leszakadók nyilatkoztak volna, megindokolva elköteleződésüket. Mondjuk a falvak mellett a városok tanult, jobb társadalmi státuszú lakói is. Valószínű, azért nem, mert ők fel tudják mérni a nyílt véleményvállalás kockázatát ebben a kettészakadt világban, és nem is vállalkoznának effélére. Pedig érdekes lenne hallani őket is. Kicsit árnyalná a képet, ha tudnánk, mi a helyzet a nem szegény fidesz szavazókkal.

Na, de ezen már kár rágódni, sokkal fontosabb számomra a “hogyan tovább?” kérdése.

Sok beszélgetésben vettem részt a héten, ennek egy része természetesen ventilálás volt, ami szükséges is, de voltak olyanok is, ahol a jövő kérdésével foglalkoztunk.

Voltak ebben kemény, tükröt tartó beszélgetések is, melyek tervezettek voltak, és azt hiszem, ha a választások előtt bonyolítunk le, feltehetően nem érintettek volna ennyire mélyen, úgyhogy szerencse, hogy most kerülhetett rájuk sor. Azért nem így hatott volna rám, mert az elmúlt időszak a túlélés attitűdjével telt, amiben fontos elem volt, hogy reménykedtem a változás lehetőségében. Most viszont ezen változtatni kell, hiszen a következő választásokig élni kell, és nem túlélni. A kettő között pedig stratégiaalkotási különbség van. Meg időben sem ugyanaz a kettő.

Újra át kell gondolnom a rendszerre való hatás kérdését. Az egész munkánk céljaként is mindig ezt határoztuk meg, dolgozni a terepen, fejleszteni egy esélyteremtő modellt, de nem öncélúan, csak ebben a térségben, hanem megpróbálni a tapasztalatok mentén olyan hatásokkal bírni, ami a rendszert teszi esélykiegyenlítőbbé. Ezért nem az elszigetelődés, hanem a minél több pontú kapcsolódás jellemzi a munkánkat, az együttműködések, és az erős szakmai beágyazódás.

Ezen nem szabad, és nem is fogunk változtatni, partneri együttműködésre törekszünk mindenkivel, akivel lehet. Az persze világos, hogy itt is pozícionálta magát mindenki eddig is és most is az erőviszonyokhoz, és ez most feltehetően nehezebb helyzeteket eredményez. Az utóbbi időben együttműködőbbek voltak velünk, nyilván, senki sem sejtette a választás eredményét, és nyíltan nem akartak konfrontálódni. De, mivel nem elvárás a részünkről az együttműködés kihangosítása, remélhetőleg az egyre nehezedő gazdasági helyzetben használni fogják a segítségünket ezután is. Ezt így kell elfogadnunk, eddig is így volt, ebben a furcsa, ambivalens viszonyban dolgoztunk.

Amit újra át kell gondolnom, az a szakpolitikai hatás. Eddig, és ezt hangoztattam is, hogy megértő vagyok azokkal, akikkel és akikért dolgozunk, mert értem, hogy miért olyanok, amilyenek. Megértő vagyok a velük helyben foglalkozó intézményrendszerrel is, hiszen ismerem a problémáikat, lehetőségeiket, protokolljukat és amivel tudjuk, segítenünk kell a munkájukat, hiszen ugyanazokért az emberekért dolgozunk, mint ők. De mindig elvesztettem a türelmem a döntéshozói szinttel, a politikusokkal, mert abból a naiv feltételezésből indultam ki, hogy nekik a legmagasabb szaktudással és felelősséggel bírva látniuk kellene a valós problémákat, és az a dolguk, hogy keressék a legjobb megoldásokat. Hogy kötelességük a leszakadók képviselete is, és olyan működést kell építeniük, amiben ez a társadalmi csoport is előre haladhat. Nem a nyomorúságban, hanem kifele belőle.

Nem is tudom, hogy miért nem láttam, hogy ez nem így van. Most egy beszélgetés teljesen más szemszögből világította meg nekem ezt az egészet. És visszamenőleg is világossá vált sok minden, bár azt mindig is éreztem, hogy igazi politikai szándék nincs erre, mégis, naivan azt a pillanatot vártam ebben az érdekvezérelt világban, hogy egyszer csak lesz majd. Meg kell értenem, hogy a mai politikus nem valamiféle misztifikált, “honatyai” történet már…mint amiket a történelemben láttunk, hanem egy állás, amit betöltenek addig, ameddig a választók lehetővé teszik. Épp úgy, mint minden olyan pozíció és a hozzá kapcsolódó álláslehetőségek, melyek választási kampányokban dőlnek el. Úgyhogy ezt az elvárást nem úgy kell értelmezni, ahogy eddig tettem. Mert nem az a motivációs háttere, működése. Mielőtt bárkit is megbántanék, szólok, hogy nem általánosítva mondom ezt természetesen.

Persze akkor itt a nagy kérdés, hogyan lehet hatni rá? Biztos, hogy nem fog úgy menni, ahogy eddig gondoltam. Hogy nyilvánvalóvá teszem a rendszer működési hibáit, és ahol tehetem, kihangosítom, tükröt tartva. Abban a reményben, hogy megértik, hiszen értenek hozzá…. De ezzel mit értem el? Csak az ellenséges viszonyulást, mert az ő szerepükben nagyon erős a felhatalmazás miatt a kiválasztottság érzése, az ezzel járó magabiztossággal, amiben az önreflexió nem kap teret.

Volt, aki azt ajánlotta, keressek olyan politikai lobbistát, akin keresztül esély lehet a hatásra. Más viszont arra figyelmeztetett, hogy ennek a veszélyével is számoljak… amit pontosan értettem. Ráadásul ez eddig sem volt az én utam.

Közben pedig dolgozni is kell tovább, a terepen. Ahhoz pedig forrásra van szükség. Ha nem állami, akkor civil és céges. Sok példát hallottam most, hogy hol, milyen jól csinálják. Csak az volt a baj, hogy akik így biztos lábakon állnak, ők mind olyan területen dolgoznak, ami könnyen befogadható az államon kívüli segítségben, a beteg gyerek, a mozgássérült, a határon túli, és akkor még nem is beszéltünk a szegény kutyákról… Mindegyiknél a segítségnyújtás a legfontosabb, hiszen senkiben nem kérdőjeleződik meg az, hogy ők rajtuk kívül álló okok miatt igényelnek segítséget. Ami teljesen jogos is. A társadalmi leszakadás azonban nem ilyen. Ott a sorsa miatti egyéni felelősség is beletolakszik a dologba, és mindjárt nem lesz olyan egyszerű a történetet befogadni.

Még a gyerek szintjén sem, hiszen ott van mellette a szülő… és itt most sorolhatnám a sztereotípiák sorát, miért szülnek annyit, miért nem művelik a kertet, miért nem tanulnak, miért dohányoznak, stb. Szóval itt olyan üzeneteket megfogalmazni, amivel egy stabil támogatói réteget beállíthat az ember, nagy kihívás. És az is érdekes, hogy ez az “állam helyett dolgoztok, és ezzel erősítitek, hogy nincs ezzel dolga” elmélet sem merül fel, csak itt. Pl. a beteg gyerekek kapcsán nem gondolja senki, hogy nem kellene minden külső segítséget beletenni. Pedig állami feladat az is…

Szóval, ez két út. Amit eddig nem választottam szét, de most úgy tűnik, muszáj lesz. Vagy próbálkozni az állammal, lobbistákkal, és a rendszerszintű hatásra gyúrni, vagy maradni a céges-civil támogatásban, és a munkánkat végezni a terepen tovább, nem törődve azzal, hogyan működik a rendszer. Úgy néz ki ugyanis, hogyha az előző évek gyakorlatát nézem, azon a területen, amin mi dolgozunk, változás nem várható. Valaki azt tanácsolta, tegyem a rendszerre való hatást a stratégiámban a vízió szintjére… mert most erre nincs politikai esély, szándék.

Tehát az ügy képviselete a tét. Vagyis az, hogy hol képviselhetem jól. Úgy, hogy ne kelljen olyan kompromisszumokat kötnöm, amit eddig sem tettem meg. Úgy, hogy a politikai ne befolyásolja a munkánkat, miközben a politika határozza meg azokat a kereteket, amiben élünk, és amiben a társadalmi leszakadás is jelen van, egyre szembetűnőbben. Micsoda abszurd helyzet! Hogy lehet itt jó megoldást találni?

Az a baj, hogy még mindig nem tudom elengedni a rendszerszintű hatás ideáját. Mert változás nem attól lesz, ha mi itt dolgozunk, akármilyen eredményt is tudunk felmutatni. Abból csak egy szakirodalmi lábjegyzet lesz, maximum. És ebből túl sok van már…

Igazi hatás csak a rendszerszintű változásokkal lehetséges.

Nos, ez a dilemma. Ebben kell most valami stratégiát alkotni. Ami nem a túlélésé. Hanem a továbblépésé.

MÉSZÁROSOK VILÁGA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2022.04.10.


Durva dolgot mondok: hamarabb szoktunk hozzá, hogy a szomszédunkban háború dúl, mint ahhoz, hogy a hazai ellenzék a választásokon szinte megsemmisítő vereséget szenvedett. És ez már önmagában is borzalmas, hisz' voltaképpen demokráciában élünk, igazán nem kell, hogy megrendítsen bennünket egy választási kudarc.


Az élet megy tovább, és persze ez így is lesz, de azért – egyfelől – nem mindegy, hogyan, és az sem – másfelől –, hogy valahogy feldolgozzuk: miért is tévedtünk ekkorát. Mert hogy tévedtünk, vagy ahogy Karácsony Gergely fogalmazott: ennyire még nem nézett be várható eredményt, az egészen bizonyos. És nem csak mi, akik az ellenzék előrelépésében, sőt, alig titkoltan. esetleges győzelmében bíztunk, hanem maga a kormánypárt is: Orbánék sem hitték, hogy földcsuszamlásszerű sikert aratnak. Nem akadt olyan kutató intézet, elemző, amely, aki ilyen eredményt jósolt volna. De még ez sem indokolná a sokkhatást, vagy annak hosszú ideig elhúzódó hatását, ha nem kellene attól tartanunk, hogy az elmúlt tizenkét év jogállamot ledaráló mechanizmusa tovább fog folytatódni.

Lássuk be: senki nem hisz az orbáni konszolidációban, nem hisszük, hogy a miniszterelnök képes lenne gyökeres fordulatra, és belátná, hogy ez így nem megy, nem mehet tovább. Azt ugyanakkor valamennyien érezzük, hogy az ellenzéki oldalra pont a fordítottja igaz; mindenki arra gondol, hogy ez így nem mehet tovább. Mármint az, amit az ellenzék tesz, ahogy politizál. Ahhoz azonban, hogy ez be is következzen, világosan kellene látnunk: miért kerültünk a földre, miért hittük azt, hogy Orbán ezúttal ki is kaphat, hol és mit tévesztettünk el. Ma ott tartunk – és sajnos ez várható volt –, hogy a szereplők – mondjuk így: a demokratikus oldalon – egymás torkának estek, a másikban keresve a hibát, az okokat, ugyanúgy megfeledkezve arról – fogalmazzunk finomabban: a háttérbe szorítva –, hogy a szomszédban változatlanul háború dúl. Márpedig ez a háború egy pillanat alatt megváltoztatott mindent; nehezen érthető, és napokig, a hazai választási hajrá szempontjából feldolgozhatatlan volt. Feldolgozhatatlan, hiszen nem tudhattuk: az orosz agresszió meddig terjed, mennyiben érintheti Magyarországot, eszkalálódik-e Nyugat, azaz hazánk felé, kiterjed-e Kárpátaljára is, és így tovább. Annyiban azonnal érezhető volt hatása itthon is, hogy menekültek ezrei indultak meg a határaink felé, olyan menekülők, akikről – vitán felül – gondoskodni kellett. A háború lesöpörte az asztalról a kampány – amúgy mindkét oldalon eléggé halvány, kidolgozatlan – elemeit, a szokásos hétköznapi mocskolódásokat is; ki tudja, merre ment volna, és mit hozott volna a hátralévő nem egész másfél hónap...

ÁTADTÁK, HOGY SZÉTMARCANGOLJA A FIDESZ PROPAGANDAGÉPEZETE

KLIKKTV / HETI EGYENLEG
Riporter: BÁNÓ ANDRÁS
2022.04.09.


Ahogy múlnak a napok a választás után, egyre világosabb gondolatokat hallhatunk az elsöprő Fidesz-győzelem okairól. A szövetséges pártok vajon megtettek-e mindent a saját miniszterelnök-jelöltjük útjának egyengetéséért? Van-e létjogosultsága a közvélemény-kutató szakmának ekkora fiaskó után? Bánó András és e heti vendégei, Csillag István és Vicsek Ferenc ezeket a kérdéseket is boncolgatták a Heti egyenleg második részében.

Ennek az összefogásnak az lett volna a célja, hogy leváltsa az Orbán-rezsimet, ezt a szélsőséges, populista, mindent kontrolláló rendszert. „Ez nem egy szépségverseny! Nem arról szól ez a történet, hogy melyik miniszterelnök-jelölt lehetne szebb. Az a kérdés, hogy melyikük lesz, aki ezt a harcot, ha kell, beöltözve, mint Zelenszkij, majd vezetni fogja és az egyes alakulatok, amik gyenge fegyverzettel, gyenge tankokkal, gyenge híradólánccal, de engedelmeskedni fognak neki.” Ezzel szemben itt Márki-Zay mögül mindenki visszavonult.

A közös kampánystáb, a közös, feszes, mindennapi üzenetek megkoreografálása, hogy a héten mit fogunk és hol bejelenteni, az ehhez szükséges hírfolyam közös eljuttatásának a technikája... Most végig tudnám mondani az egészet, nem egy nagy dolog, középiskolás gyerekek meg tudják csinálni, ha ezt akarták volna. De nem ezt akarták!

Vicsek Ferenc is úgy gondolja, „az Orbán által felállított rendszer ellen ez volt az orvosság.” Hogy mi volt ebben az összefogásban mégis természetellenes? „Az hogy bele voltak kényszerítve egy egységes üzenetbe” – mondja. „Ugyanabból a szájból nem jöhet DK-s szöveg is, LMP-s szöveg is, jobbikos szöveg is. Ez nem normális!”

Churchill és Sztálin szövetsége az nem egy természetes szövetség. Ahhoz Hitler kellett!” - teszi világossá Csillag.

A szövetség nem volt elég erős. Vicsek szerint ezt világosan mutatja, hogy Márki-Zay kommunikációs bakijai után nem álltak ki mellette a szövetséges pártelnökök, hanem „átadták, hogy szétmarcangolja a Fidesz propagandagépezete.”

„Lehet leszűrni az egész történésből azt a tanulságot, hogy egy ilyen, minden pozíciót és pénzt megszálló diktatúrát legyőzni választáson nem lehet” – véli Csillag, aki annyiban azonban árnyalná a képet, hogy ha minden szinten megvalósul az együttműködés, akkor igenis le lehet váltani.

Vicsek szerint ez akkor lehetne igaz, ha az ellenzék üzenetei eljuthatnának a tömegekhez, ezt azonban a jelenlegi médiaviszonyok aligha teszik lehetővé.

A Fidesz győzelmének mértéke váratlan is volt, a kutatások nem jelezték előre. Bánó András szerint „a közvélemény-kutatásoknak semmi relevanciájuk nincs,” innentől kezdve mint szakmának, vége.

Én ezzel szemben azt gondolom, hogy a közvélemény-kutatás egy komoly szakma” – mondja Vicsek. Inkább azt kellene mélyebben megvizsgálni, hogy micsoda mozgósítás folyt a kormány oldalán. „Működött ott egy network, ami ezen az oldalon nem működött.” Erre nehéz rálátni.

Csillag szerint is vitán felül forráshiányosak a nem kormánypárti közvélemény-kutató cégek, de ami talán ennél is fontosabb, hogy „olyan közeget kellett tesztelniük, ami hun beugrik, hun meg ki. Mert először volt olyan, hogy Churchill és Sztálin karonfogva sétálgattak.”

HA DOBREV A MINISZTERELNÖK JELÖLT, SZERINTEM EBBEN A RENDSZERBEN VALÓSZÍNŰLEG AKKOR SEM LEHETETT VOLNA NYERNI, DE A FIDESZ AZT BIZTOSAN JÓL MÉRTE FEL, HOGY SZÁMÁRA SOKKAL KEDVEZŐBB, HA EGY OLYAN EMBER LESZ AZ ELLENZÉK VEZETŐJE, AKI MÖGÖTT SEMMIFÉLE POLITIKAI ERŐ NINCSEN ÉS, AKINEK A MEGVÁLASZTÁSA ELKERÜLHETETLEN KONFLIKTUSOKAT FOG OKOZNI AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁSBAN

FACEBOOK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2022.04.10.


Most már nyugodtan leírhatom, mert a jelenben nincs semmiféle tétje, de a jövőre vonatkozóan hordozhat tanulságot. Én - amint ezt akkor jeleztem is - mind a mai napig meg vagyok győződve arról, hogy a fidesz meghekkelte az előválasztás második fordulóját és jelentős szerepet játszott abban, hogy Márki-Zay Péter lett az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje. Indoklásképpen egyszerűen mondhatnám azt is, hogy a fidesz két évtizedes működését figyelve érthetetlen naivitásnak gondolom azt a feltételezést, hogy ölbe tett kézzel figyelte az előválasztás kimenetelét, miközben számára sokkal kevésbé fontos dolgok elérése érdekében is képes hegyeket megmozgatni - a saját aljas eszközeinek bevetésével. Hiszen itt arról kellett dönteni, hogy ki lesz OV kihívója, tehát nagyon nagy volt a tét. És - amint ezt egy alkalommal Lázár János el is pöttyentette, ők úgy gondolták - nyilván ismerve MZP személyiségét és számos fókusz csoportos és más kutatást elvégezve, hogy számukra kedvezőbb, ha MZP nyer. De ennél komolyabb érveim is vannak. Legalább 40 éve foglalkozom közvéleménykutatással, figyelemmel kísérem a nemzetközi trendeket és más országok választási kutatásait is, de olyat még soha sehol nem láttam, hogy két választási forduló között a semmiből előkerül csaknem kétszázezer, döntő többségében középosztálybeli fiatal, aki az első fordulóban nem szavazott, most viszont boldogan odaállt a sorba, hogy MZP-re adhassa voksát. Éppen azon réteg tagjai, akik politikailag a legkevésbé aktívak és akiktől a legtávolabb áll azaz értékrend, amit a jelölt képvisel. Hiszen nem tudtak róla többet, mint hogy egy mélyen vallásos, hét gyermekes, konzervatív ember. És ezt követően ez a kétszázezer szavazó ismét a semmibe vész. Már a következő közvéleménykutatásban sem látszik a nyoma. És végképp nem az április 3-i szavazáson. Nem vitatom, hogy sokan voltak, akik Karácsony Gergely visszalépése után, megfogadva a tanácsát MZP-re szavaztak, de azt kétlem, hogy előfordulhat, hogy ez ennyi vadonatúj szavazót megmozgatott volna, miközben az első fordulóban szavazók közül csaknem ugyan ennyien a második fordulóban nem mentek el szavazni. Nem tudom hogy hogyan alakult volna az ogy- választás eredménye, ha Dobrev a miniszterelnök jelölt, szerintem ebben a rendszerben valószínűleg akkor sem lehetett volna nyerni, de a fidesz azt biztosan jól mérte fel, hogy számára sokkal kedvezőbb, ha egy olyan ember lesz az ellenzék vezetője, aki mögött semmiféle politikai erő nincsen és, akinek a megválasztása elkerülhetetlen konfliktusokat fog okozni az ellenzéki összefogásban. Miközben a jelöltről magáról is lehetett tudni, hogy sok mindenre alkalmas, de konszenzus teremtésre és egy ilyen finoman szólva színes összefogás menedzselésére biztosan nem. És persze tudom, hogy ilyenkor a mi buborékunkban elmondják, hogy de hát az én gyerekem is először Karácsonyra, azután MZP-re szavazott, de ők nincsenek benne a kétszázezer, a második fordulóra előkerülő, majd köddé váló új szavazóban. És ha már, akkor azt is megjegyezném, hogy számomra ijesztő és kiábrándító volt azaz agresszív vehemencia, ahogyan az MZP-t támogató értelmiségiek egy része ledorongolt mindenkit, aki kritikát fogalmazott meg vele kapcsolatban. Miközben, valljuk meg, fogalmuk sem volt, hogy ki az, akit támogatnak, alkalmas-e a feladat ellátására. Egyszerűen csak hinni akartak a Megváltó eljövetelében, aki már megint nem jött el.

NEM ENYHÜL A HÁBORÚ UKRAJNÁBAN, AZ OROSZOK MÉG TÖBB KATONÁT VETHETNEK BE - ITT VANNAK A LEGFONTOSABB HÍREK VASÁRNAP

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.04.10.


Bár az orosz csapatok a jövőben vélhetően a kelet-ukrajnai szakadár régiókra fókuszálnak, ez nem jelenti azt, hogy csitulna a konfliktus Ukrajnában. Boris Johnson brit miniszterelnök tegnap látogatást tett Kijevben Volodimir Zelenszkijnél, és biztosította az ukrán államfőt támogatásáról. Közben az Egyesült Államok és az Európai Unió is újabb szankciókról döntött azt követően, hogy Kijev környékén az orosz csapatok visszavonulása után tömegsírok és meggyilkolt civilek holttesteinek százai kerültek elő. Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság szerint is háborús bűncselekményeket követhettek el az oroszok...

HOGY LEHETNEK ILYEN SZEDETT-VEDETTEK AZ OROSZ CSAPATOK UKRAJNÁBAN?

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2022.04.09.


Amikor február 24-én elkezdődött az Ukrajna elleni orosz támadás, sokakat meglepett, hogy a bevetett haditechnikai eszközök egy része milyen korszerűtlen. Például olyan régi BMP gyalogsági harcjárműveket és korai T-72-es harckocsiváltozatokat is lehetett látni, amelyek a koruk alapján akár még Magyarországon is állomásozhattak, ahonnan ugyebár 1991-ben vonult ki az utolsó szovjet katona.

Ez azért lehetett furcsa sokak számára, mert az orosz hadsereg az utóbbi években sikeresen alakította ki magáról a világban a professzionális haderő imázsát, a fegyverkiállításokon csillogtak az új eszközök, a hadgyakorlatokon és pláne Szíriában pedig a teljesítményük is meggyőzőnek tűnt. Az ellentmondás talán legfőbb okát – már az első ukrajnai orosz kudarcok után – egy nyugati megfigyelő úgy foglalta össze, hogy

az orosz hadsereg korszerű része nem nagy, a hatalmas része viszont nem modern.

Az invázióhoz – a hadsereg mellett a légierőt és a haditengerészetet is figyelembe véve – közel 200 ezer embert vonultattak fel az oroszok, ami sokszorosa az Ukrajna elleni 2014-2015-ös fedett műveletben bevetettnek, akárcsak az egyszerre Szíriában tevékenykedő erőik létszámának. Vagyis míg korábban megtehették, hogy csak a legkorszerűbb eszközökkel ellátott egységeket küldik harcba, most olyanokra is szükség volt, amelyek közel sem olyan csillogók. De nemcsak a fegyverekről van szó, hanem a katonákról is: míg Szíriában csak hivatásosak harcoltak, Ukrajnában nyugati értékelések szerint akár az orosz létszám negyede is sorállományú lehet.*

Ugyanakkor nem is arról van szó, hogy az orosz hadsereg szándékosan – könnyű győzelemre számítva – csak a másodosztályú felszerelését küldte volna Ukrajnába, sőt. Alig van olyan korszerű fegyver, amelynek bevetésére számítottak a katonai szakértők, de még mindig nem került rá sor. Nem tűnik úgy, hogy az invázió kezdetén szándékosan visszatartották volna ezeket, a nagyobb részük valószínűleg már az első pillanattól kezdve megjelent Ukrajnában, csak kellett némi idő, míg erről bizonyítékok is előkerülnek.

Készültek már képek, videók Ukrajnában bevetett, kifejezetten korszerűnek számító orosz kommunikációs és elektronikai hadviselési eszközökről, tüzérségi radarról, modern aknákról, és olyan, sorozatvető-elven működő aknatelepítőkről, amelyek a moszkvai, Vörös Téren megrendezett katonai parádékon is részt szoktak venni, tehát az orosz fegyveres erők büszkeségei közé tartoznak.

Szintén bevetettek Kelet-Ukrajnában sorozatvetőből kilőtt irányított lőszereket, miután pedig több hét alatt sem sikerült teljes légi fölényt kiharcolni, a Tor légvédelmi páncélosok legújabb generációját is Ukrajnában küldték...

NEGYEDIK 2/3 | OLIGARCHIA ANIMÁCIÓS-SOROZAT 18. RÉSZ

YOUTUBE
Szerző: Partizán
2022.04.10.Orbán Viktor szerint a saját pénzünkön csaptak be bennünket a választási kampány során és egy nyugat-európai demokráciának nem így kellene működnie. Animáció: Turai Balázs Zene: Benjamin Efrati

VICCNEK ELÉG DURVA VOLNA

MÉRCE
Szerző: BALÁZS GÁBOR
2022.04.06.


Öt hosszú év. Ezalatt Macron neokonzervatív politikája valódi strukturális áttörést hozott a francia „reformokban”, közben leverték az utóbbi évtizedek legjelentősebb társadalmi mozgalmát (a „sárga mellényeseket”), hatalmas sztrájkmozgalmak szenvedtek vereséget, de Franciaország kivette a részét a metoo-ból és a Black Lives Matter mozgalomból is, miközben az elnök autoritárius (szélsőjobboldali elmekkel dúsított) politikája színesítette tovább a mindennapokat, hogy aztán eljussunk a mai francia politika igazi krédójához:

„bizonyos negyedekben a bűnözés nem egyszerűen bűnözés, hanem civilizációs harc, dzsihád”. Voilà.


A kijelentés elkövetője Eric Zemmour, a médiaszereplőből lett elnökjelölt, és attól tartunk, hogy nem viccelt. Bár lehet, egy saint-oueni drogdíler kicsit meglepődne, hogy a rendőrség elleni küzdelme dzsihád vagy esetleg „fehérellenes rasszizmus”, vagy talán még inkább: a „nagy népességcsere” összeesküvésének különösen rafinált harctere (biztos ismerik, nálunk is emlegetik ezt, a kormányzó erők is: le leszünk cserélve arabokra meg feketékre, mi rendes fehér emberek).

Zemmour, Le Pen, Macron és ez az egész gyomorforgató kampány viccnek azért tényleg kicsit durva volna. Főleg úgy, hogy a franciák harmada szélsőjobboldali jelöltre fog szavazni az elnökválasztáson (nagyjából húsz százalékuk Le Penre, tíz százalákuk Zemmourra), és akkor még nem is szóltunk a maradék jobboldali burzsoázia rohamos fasizálódásáról. Franciaország iránt érzett őszinte szeretetünk megakadályoz minket abban, hogy a kampány részleteibe belemenjünk, ahol olyan összeesküvés-elméletek és elképesztő őrültségek hangoznak el nap mint nap a „remigrációs” minisztériumtól (azaz lényegében tömegek visszadeportálásától) Zemmour „Reconquête” nevű mozgalmán (vö.„reconquista”: ha valakinek kételyei lennének, hogy kiktől kell visszafoglalni az országot) és az „emberijogizmus” harcos bírálatán át „a fehér genocídiumig”, hogy még talán Bayer Zsolt is ingatná kicsit a fejét...

TÖMEGSÍROKAT HAGYNAK MAGUK UTÁN A KELET FELÉ TARTÓ OROSZ CSAPATOK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.04.10.


Általános vélemény szerint nagyon komoly támadás várható Kelet-Ukrajnába, ahova az orosz hadsereg átcsoportosítja az erejét. Az oroszok célja ugyanis megteremteni az összeköttetést a Krím és a Donbasz között. Az ukránok szerint már 19 ezer orosz katona veszítette életét a harcokban, köztük kilenc magas rangú katonatiszt. Kijevben kezd visszatérni az élet a normalitásba, újranyitott az EU diplomáciai missziója. Újabb tömegsírokat találtak az ukránok által visszafoglalt városokban Kijev közelében – ezt az egész világ felháborodottan háborús bűnként ítéli el.


Újabb tömegsírt találtak

Újabb tömegsírt találtak az orosz megszállók kiűzése után a bevonuló ukrán erők a Kijev melletti Buzova faluban. Tarasz Didics, a Buzovát is magában foglaló Dmitrivka közösség vezetője az ukrán televíziónak elmondta, hogy több tucat ukrán polgári lakos holttestét rejtő sírt egy benzinkút közelében találták meg. A halottak számát egyelőre nem lehetett megerősíteni – jelentette a Reuters.

A polgári áldozatok növekvő száma miatt egyre többen tiltakoznak. Emlékezetes, a Kijevtől északnyugatra fekvő Bucsa városában négyszáznál is több polgári lakos holttestét találták meg. A civilek mészárlása miatt a nyugat háborús bűnökkel vádolta meg az orosz hadsereget. Ugyanakkor Oroszország tagadta, hogy civileket célzott volna az általa csak „speciális műveletnek” nevezett háborújában.

Ennek ellentmond a brit védelmi minisztérium friss hírszerzési jelentése, amely bizonyítékokat is tartalmaz az orosz csapatok civilek elleni atrocitásaira. Mint írják, tömegsírokat hagynak maguk után, s bizonyítékok vannak arra is, hogy az polgári lakosokat pajzsként használták a harcokban...

HARAPÓFOGÓBA KERÜLT AZ ÚJ KORMÁNY A DEFICIT MIATT

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.04.10.


Jelentős elszállásban van a 2022-es költségvetés: a februári rendkívüli méretű deficit után márciusban még tovább romlott a helyzet. Ezért egyre több elemző vélekedik úgy, hogy elkerülhetetlen lesz a büdzsé kiigazítása. Már csak az a kérdés, hogy a kormány ezt a hiánycél módosításával és/vagy adóbevétel-növeléssel oldja-e meg.


Elszállt a hiány

Pénteken friss képet kaphattunk a magyar költségvetés állapotáról. A Pénzügyminisztérium ugyanis nyilvánosságra hozta az első három hónap pénzforgalmi előzetes egyenlegét, amiből kiderült, hogy a választások előtti időszakban az év egynegyede alatt teljesült az egész évre tervezett nominális deficit közel háromnegyede...

FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁS: MACRON MÁSODSZOR?

SZABAD EURÓPA
Szerző: Malik Game Szilvia
2022.04.09.


Franciaországban vasárnap, április 10-én rendezik meg az elnökválasztás első fordulóját. A francia kampányt is jelentősen átírta az Ukrajna ellen indított orosz invázió. De vajon hogyan hatott a háború a legnépszerűbb öt francia jelölt üzenetére?


Az ukrán háború kitörésének köszönhetően sok váratlan téma vált fontossá a francia elnökválasztási kampány során. A szavazókat kezdetben a biztonság, mára már inkább a háború okozta áremelkedések miatt kialakult megélhetési kérdések izgatják a legjobban. A jelölteknek viszont nemcsak a gazdasági ígéreteket kellett finomhangolniuk a megváltozott helyzetre való tekintettel, hanem át kellett gondolniuk a bevándorlással, a NATO- és az EU-tagsággal kapcsolatos üzeneteiket is...

ELLENÁLLÁS ÉS ERŐS ÜZENET NÉLKÜL AKARTÁK LEGYŐZNI ORBÁNT A SAJÁT RENDSZERÉBEN

MAGYAR JETI
Szerző: 444.hu
2022.04.09.Az előválasztás egy történet kezdete kellett volna, hogy legyen az ellenzék számára - de utólag látszik, hogy az volt a legjobb pillanatuk, és onnantól csak lefelé volt. Orbán közben pontosan tudta, hogy éppen a választás napján kell a legnagyobb erőbedobással mozgósítani.


A VIDÉK TÖBBET ÉRDEMEL, A JOBBIK ELTŰNT, GYURCSÁNY ÖRÖK – ISMÉT A FLASZTERBEN JÁRT KOLLÉGÁNK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2022.04.09.Az Átlátszó szerkesztő-újságírója, Katus Eszter meghívást kapott a Magyar Hang Flaszter című műsorába, ahol György Zsombor főszerkesztővel és Dévényi István újságíróval a választásról, az odáig vezető útról és az eredményekről beszélgettek.


A polgári Magyar Hang hetilap 2020-ban döntött úgy, hogy nyomtatott példányaiban helyet ad más médiumok anyagainak is. Egyik szövetségesük oknyomozó portálunk, az Átlátszó lett. Így havonta egyszer, egy négyoldalas mellékletben publikáljuk az újságban az általunk feltárt ügyeket. A lap ennek kapcsán hívta meg kollégánkat, Katus Esztert a Flaszter című műsorukba.

A Magyar Hang legfrissebb számában arról írunk, hogy az Átlátszó birtokába került irat szerint Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter 2018-ban egy 8,425 millió euró értékű szerződést készített elő a Rothschild nemzetközi tanácsadó-vállalattal „az energiapolitikára és speciális infrastruktúra projektekre vonatkozó stratégiai tanácsadás” tárgyában – közbeszerzési eljárás nélkül. Rámutattunk, hogy az ukrán elnökkel keménykedő Rákay Philip gyakori vendég a Roszatom irodájában, és hogy bár tízmilliókat költött a kormány titkos tanácsadókra, nem tették közzé az erre vonatkozó szerződéseket.

Megírtuk az első esetet is, hogy egy közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) nem adott ki közérdekű adatot egy 477 milliós beruházás kapcsán, és hogy továbbra sem tudni, mit tartalmaznak a felszín alatti vizeink, ugyanis a Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer ezen része folyton „fejlesztés alatt áll”, kérdéseinkre pedig nem válaszolnak az állami szervek.

Beszámoltunk arról is, hogyan folytak el milliók kártyajóslásra és csillámtetkóra a nők munkaerőpiaci helyzetének javítására szánt uniós és állami támogatásból a Nyírségben, és hogyan változtak a fizetések és a benzin ára az eurózónában Magyarországhoz képest.

A Flaszter 181. adásában téma volt továbbá a parlamenti választás eredménye, a szavazás során szerzett tapasztalatok, a Fidesz kampányának működése, a vidékről való beszéd tabusítása, a Jobbik szereplése, de Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter szerepe is.

HELYI TISZTVISELŐK ARRA KÉRIK A CIVILEKET, HOGY HAGYJÁK EL UKRAJNA KELETI RÉSZÉT

TELEX
Szerző: TELEX
2022.04.10.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.

Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább

Sajó Dávid: 
Kilenc humanitárius folyosót nyitottak az ukránok a keletről menekülőknek

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy kilenc humanitárius folyosót nyitnak a Kelet-Ukrajnából menekülő civiliek számára. A menekülőútvonalaknak fontos szerepe van Kelet-Ukrajna evakuálásában, ahol most is folyamatos harcok vannak, és valószínűsíthető, hogy az oroszok újult erővel támadják majd megint ezt a régiót. Az egyik ilyen folyosó a szinte porig rombolt Mariupolból menekülő civileknek próbál segíteni.

Verescsuk Telegramon arról is beszélt, hogy a humanitárius folyosók Luhanszkban egészen addig működhetnek, amíg az orosz hadsereg tartja a tűzszünetet.

Eddig közrl 5000 embert menekítettek ki ilyen humanitárius folyosókon keresztül szombaton Kelet-Ukrajnából, pénteken ez a szám majdnem elérte a 7000-et Verescsuk szerint. (Guardian)
...

„MAGA OTT, MI A 4 FAL KÖZÖTT” – VALÓS MEGOLDÁSOKAT KÖVETELNEK A FOGYATÉKOS CSALÁDTAGJAIKAT ÁPOLÓK A FRISSEN MEGVÁLASZTOTT KÉPVISELŐKTŐL

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2022.04.09.


...Az egyesület 12 pontjában követeli:

1. a gyógypedagógusok, gyógytornászok, gyógypedagógiai asszisztensek, szociális gondozók és más szociális szakemberek anyagi és erkölcsi megbecsülését, melynek hiányában óriási a szakemberhiány az érintett intézményekben;

2. a fogyatékos gyermekeket/felnőtteket fogadó oktatási és szociális ellátórendszer kapacitásának növelését, ugyanis új intézményeket nem hoznak létre megfelelő számban, a meglévők működése során gyakran nem teljesülnek a jogszabályban rögzített szakmai és tárgyi feltételek, így különösen nagy számban szorulnak ki ezen intézményekből a halmozottan és súlyosan-halmozottan fogyatékos, valamint az autista gyerekek és felnőttek;

3. a fogyatékos emberek méltó lakhatásának biztosítását: az embertelen, nagylétszámú totális intézeteken kívül szinte nincs más lakhatási lehetőség;

4. a felnőttkorú fogyatékos emberek méltánytalanul és megalázóan kevés jövedelmének (fogyatékossági támogatás, rokkantsági járadék – összesen 70 000Ft) érdemi megemelését és értékállóvá tételét (pl. az
zal, hogy az összegüket nem a minimálnyugdíjhoz, hanem a minimálbérhez igazítják);

5. a fogyatékossággal összefüggő ügyek, ellátások bonyolult, párhuzamos és papíralapú intézésének (pl. GYOD, parkolási igazolvány, közgyógyellátási igazolvány, orvosi dokumentációk stb.) összehangolását, egyszerűsítését, egységesítését;

6. az otthonápolás munkaviszonnyá tételét, amelyben biztosítják a fizetett szabadságot, betegszabadságot és a helyettesítést is mindenki számára, aki bármilyen hozzátartozóját ápolja, gondozza;

7. mentesítő szolgálat létrehozását, amely biztosítja a családok számára, hogy az általuk gondozott hozzátartozójuk néhány napot egy biztonságos, szakmailag megbízható helyen tölthessen az otthonán kívül, ahol szükségletei szerint látják el őt.

Ez különösen krízishelyzetben (pl. súlyos betegség, kórházi tartózkodás esetén) elengedhetetlenül szükséges lenne, de rendkívül fontos a végletekig túlterhelt szülők néhány napos tehermentesítése szempontjából is – hívják fel a figyelmet a civilek.

8. 24 órás támogató szolgálat (otthoni személyi segítést, szállító szolgálatot) biztosítását, országos lefedettséggel, megfizethető áron;

9. az otthonápolást végző hozzátartozók számára elérhető és ingyenes mentális, pszichológiai és jogi segítség biztosítását;

10. olyan internetes adatbázis létrehozását, amely naprakészen, közérthetően, jól kereshető formában tartalmaz minden információt, ami szükséges lehet az érintett családoknak (pl. szociális ellátások, korai fejlesztés, terápiák, óvodák, oktatási intézmények, nappali ellátók, lakhatási lehetőségek, egyéb információk a fogyatékosság ügyével kapcsolatban stb.)

11. az akadálymentesítés prioritásként való kezelését – különösen az oktatási és szociális intézményekben, a középületekben és a közösségi közlekedésben -, és a már létező, erre vonatkozó jogszabályok betartását és betartatását;

12. a lakás-akadálymentesítési támogatás széles körben elérhetővé tételét az érintettek számára...

„A VÁLASZTÁS SOMMÁS JELLEGE ÉS A RÖVID HATÁRIDŐK MIATT" NE VOLNA MÓD BIZONYÍTÁSI ELJÁRÁSRA?

FACEBOOK
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2022.04.10.


Azt hiszem, ezt nyugodtan lehet alkotmányos válságnak hívni. A Kúria helybenhagyta a „Nemzeti Választási Bizottság” azon határozatát, ami szerint érdemi vizsgálat nélkül elutasítják a Romániában elégetett szavazólapok ügyét.
Az indokláson kicsit reszeltek, de a lényeg ugyanaz. Szerintük sincs lehetőség a levélszavazás tisztaságának ellenőrzésére. Márpedig nem két szavazás volt Magyarországon egy hete, csak egy! Ha annak egy részének tisztasága kérdéses, akkor az egésszel ugyanez a helyzet.
A Kúria döntése tartalmaz egy egészen cinikus és súlyos mondatot is. Eszerint „A VÁLASZTÁS SOMMÁS JELLEGE ÉS A RÖVID HATÁRIDŐK MIATT NINCS MÓD BIZONYÍTÁSI ELJÁRÁSRA”. Miközben azzal védi az elutasító határozatot, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a romániai szavazólapok valódiak voltak. Az érvelés valószínűleg nem új, korábbi döntésekre is hivatkozik, de ezzel végleg egy viccet csinál önmagából, a választási bizottságból, az egész választásból, az állítólagos demokráciából és Magyarországból is.
Nem tudjuk, hogy Romániában mi történt, provokációról, vagy egy slendriánul végrehajtott csalásról volt-e szó. De ha máshonnan nem, a dán megfigyelőktől is kaptunk bizonyítékokat, milyen törvénytelen módon zajlott a levélszavazás. Az, hogy a Fidesznek most már papírja van arról, hogy ezt a bulit akár az idők végezetéig folytathatja, mindent elmond a rendszerről.
Fontos ismét felhívni a figyelmet arra, hogy Ausztriában néhány éve egy egész választást megismételtek amiatt , mert NÉHÁNY helyen a levélszavazatokat hamarabb kezdték el számolni, mint ahogy hivatalosan lezárultak volna az urnák. Az ottani döntést az alapján hozták meg, hogy UGYAN NEM VOLT BIZONYÍTHATÓ VISSZAÉLÉS, DE MÁR ANNAK GYANÚJA IS ALÁÁSSA A VÁLASZTÁS TISZTASÁGÁBA ÉS EZÁLTAL A DEMOKRÁCIÁBA VETETT BIZALMAT.
Természetesen nálunk is csak hasonló döntés születhetne, ha demokráciában élnénk. Ezen kívül az új parlament egyik első dolga lenne a választási eljárásról szóló törvény kijavítása, hogy az ilyen visszaélésekre sokkal kisebb legyen az esély. Még egyszer: akár provokáció, akár csalás történt Romániában, súlyosan aláássa a demokratikus választásokba vetett bizalmat.
Gondolom és remélem, hogy a pártok jogászai tovább viszik az ügyet a kamu Alkotmánybíróságra és onnan Strasbourgba. De ez kevés! A következő években merőben új ellenzéki politizálásra van szükség, hogy az emberek higgyenek még abban, hogy a következő választásra tisztességesebb körülményeket harcolhatunk ki. Mert csak velük tudjuk ezt kiharcolni, ha akarjuk. Ez után a döntés után több mint bűn, hiba lenne a nyitó ülésen részt venni és ott meghallgatni a Nemzeti Választási Bizottság elnökét, amint beszámol arról, milyen jól ment minden!

ÉS AKKOR ORBÁN VIKTOR KISZÚRT SAJÁT MAGÁVAL, BRÜSSZEL MEG ORBÁN VIKTORRAL - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.04.09.


Újra győzött a Fidesz-KDNP, jön az ötödik Orbán-kormány, ami viszont elképesztően hálátlan helyzetben állhat neki a gazdaság gatyába rázásának, és ezért nem kis mértékben a negyedik Orbán-kormányt okolhatja. Folytatódhat az ujjal mutogatás Brüsszel irányába is, miután Ursula von der Leyen bejelentette: az EU megindítja a jogállamisági eljárást Magyarország ellen. A héten kétszer is durván beszakadt a forint, de az éves infláció szerencsére csak 8,5 százalék lett, ennek most örülni kell. Németország egyre közelebb csúszik a recesszióhoz, a bolygó klímája meg a 3 Celsius fokos felmelegedéshez. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Megint kétharmaddal nyerte a választást a Fidesz-KDNP, és ennek Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc duplán örülhetett: a diadal úgy felverte tőzsdei cégei értékét, hogy pár perc alatt 9 milliárd forinttal gyarapodott a vagyona. Ezen túl azonban leginkább a gondok sorakoznak a kormány háza táján: nem elég a világgazdasági folyamatok és az orosz-ukrán háború hatásai, Orbán Viktor a választási osztogatással rátett még egy lapáttal a költségvetési probléma rakásra, és olyan nehéz helyzetben adta át saját magának a hatalmat, mint még soha. Úgy tűnik, ciklusokon átívelő, legsikeresebb intézkedése, a rezsicsökkentés áll most a leginkább vesztésre, mely fenntartása a friss számítások szerint idén már 1300 milliárd adófizetői forintba is kerülhet...

VISZLÁT, MAGYARORSZÁG!

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Péter
2022.04.06.


Másfél, külföldön töltött évtized után az elmúlt két év (és elsősorban az a nyomorult Covid) úgy hozta Péternek, hogy hosszabb időt volt kénytelen Magyarországon tölteni. Tapasztalatai csak megerősítették abban, amit eddig is sejtett, de nem mert vagy tudott meglépni.


„Körülbelül másfél éve írtam ide utoljára. Akkor már javában dúlt a járvány és sok szempontból felforgatta a világunkat, ahogy addig ismertünk.

Ahogy akkor leírtam, az a szokatlan helyzet állt elő, hogy Magyarországon ragadtam a Covidnak köszönhetően. Egy faramuci helyzet, amit korábban elképzelni sem tudtam volna.

Késői gyerek vagyok és különösképp édesapámtól sokat hallottam azokról az időkről, amikor az utazás és a szabad mozgás nem volt ennyire természetesen egyértelmű, mint amennyire ma nekem az. Többször mondta, hogy járjak nyitott szemmel a világban, mert szerinte lehet még a korábbihoz hasonló helyzet.

Meghallgatni ugyan meghallgattam, de nem tartottam túlzottan valószínűnek ezt a lehetőséget, elnézve az irányt amerre a világ szerintem józanabb fele tart. Aztán tessék, mégis az öregnek lett igaza, és habár volt pontosan meghatározva előre, hogy szerinte milyen okok vezethetnek bezártsághoz és komoly utazási korlátozásokhoz, de ezen a ponton ez már nem is számított. Ott álltunk befürödve, hogy most mégis mihez kezdjünk?!
...

KIT FENYEGET ORBÁN KEDVENC KOMMUNISTA TITKOSSZOLGÁJA?

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2022.04.09.


Az egykori kádárista titkosszolga Földi László elvtárs a Magyar Nemzet vezércikkében fenyegette meg azokat a fideszeseket, akik nem totális putyinista szarházik.

Fogalmam sincs kikról lehet szó.Kedves kommentelőnk hivta fel a cikkre a figyelmem és elsőre azt hittem, hogy hülyéskedik...

"NEM AKARUNK HÁBORÚT." - VÁLASZTÁS '22 VIDÉKEN | TELEPJÁRÓ #11

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.04.09.A példátlan ellenzéki összefogás ellenére a négy évvel ezelőtti eredményekhez képest 900 ezer szavazatot vesztettek az Egységben Magyarországért tömörülés tagjai. Mi okozhatta ezt a hatalmas buktát, és van-e ehhez köze a vidéki és a roma szavazatoknak? Ennek járunk utána a Telepjáró mostani adásában! 

Az adás vendégei: 

- Berki Sándor, Párbeszéd Magyarországért 
- Lőcsei Lajos, Momentum Mozgalom 
- Varga Ferenc, Jobbik Magyarországért Mozgalom

CSÁMPÁS KARATE A BUDI TÖVÉBEN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.04.10.


Csak nem bír véget érni ez a nyamvadt választás. Pedig már akkor lefújták, amikor el sem kezdődött, sőt, ha igazán belegondolunk, voltaképp a 2010-es kétharmad után látni lehetett 2022 áprilisát két előjelből, amikor korábban a kedves vezető egyszer azt találta mondani, csak egyszer kell nyerni, de nagyon, a sokak által már méltatlanul elfeledett Mikola elvtárs pedig úgy látott a jövőbe, hogy azt találta mondani, a határon túli szavazatokkal húsz évre bebetonozza hatalmát a Fidesz. Ha úgy vesszük, tiszta happy, hogy ebből tizenkettő már letelt, ha másképp, akkor pedig ez kivégzésünk rövid története.

Érdekes szombatunk volt tegnap, ami mára szintén történelem már. A finiséhez érkezett a szavazatok számlálása, és a végeredmény szinte percenként változott, mint egy jó befutó a lovin. Volt kis magyar Belarusz azzal, hogy a levélszavazatok kilencvennégy százaléka a Fideszt támogatta, aztán némi üde fuvallat belengése, hogy a külhoniak összeszámlálása után pedig az ellenzék gyarapodott mandátumokkal (de a kétharmad maradt). Így ingott előttünk a bizonytalan – de bizonyos szempontból teljesen determinált – jövő, miközben Gyurcsány és Márki-Zay egymást ekézte.

Szép az élet, vagy nem. A bájos oldala például, hogy a Momentum Hadházyval karöltve, mint valami naiv óvodások – egyébként nagyon derekul – kikötötték, hogy ők bojkottálják az országgyűlés alakuló ülését mindaddig, amíg annak (ami voltaképp a Fidesz, és ez valahol iszonytató) működésében valami demokratikus minimumokra nem kapnak garanciát. És ha kapnak? És ha kapnak? Kérdezzük kétszer is elképedésükben, és nem azért, mert az óhaj, a vágy olyan ördögtől való lenne, és még az is előfordulhat, hogy ígéretet csikarnak ki, ami azonban nem fog sikerülni...

MAGYARORSZÁG KETTÉSZAKADT VÁROSI ÉS VIDÉKI SZAVAZÓKRA, A FIDESZESEK CSAK MÉG FIDESZESEBBEK LETTEK

NÉPSZAVA
Szerző: BÁLINT ORSOLYA
2022.04.10.


Sokan még mindig értetlenül állnak a Fidesz elsöprő múlt heti választási győzelmével szemben. Teljesen más adatokat kaptunk a közvélemény-kutatóktól, az elemzők is mintha másik mozit néztek volna, látszólag még a kormánypárt sem számított ekkora arányú tarolásra. Bódi Mátyás adatelemző geográfussal, a Választási földrajz szakértőjével beszélgettünk az okokról, hátha a térképek, grafikonok, táblázatok rejtik a válaszokat, amiket eddig nem láttunk, vagy nem akartunk látni
.

A Választási földrajz oldalán vasárnap késő esti bejegyzésükben már elismerték, hogy nagyon félrementek az előrejelzéseik. Miért?

Mi minden héten egy-egy megyét dolgoztunk fel, megnéztük, milyen esélye lehet az ellenzéki vagy a kormánypárti jelölteknek. Az alapvető hibája ennek a gondolkodásnak az volt, hogy abból indultunk ki, mi történt 2018-ban. Feltételeztük, hogy a magyar választó így viselkedik majd 2022-ben is, legalábbis nagy vonalakban. Négy éve a Fidesz sok vidéki körzetet megnyert a szavazatok 40 százalékos relatív többségével is, mert szétaprózódtak mögötte az ellenzéki voksok. Okkal reménykedhettek az ellenzékiek, hogyha összefognak, összeadódnak a szavazatok és fordíthatnak. Elnevezték az ilyen körzeteket billegőnek – bár ezzel nekem módszertanilag sok problémám volt –, ez alapján ment a matek hónapokon keresztül. Aztán jöttek az eredmények és láttuk, hogy letarolta a Fidesz ezeket a „billegő” körzeteket. Ebben benne volt, hogy kialakulatlan még a legújabb kori magyar demokrácia, a választói habitus nincs úgy megcsontosodva, mint mondjuk Amerikában. A fővárosban mi Budán számítottunk kiélezett meccsekre, ehhez képest a Fidesz állt nyerésre a XVI-XVII. kerületben, Budán pedig a várakozásoknál jobban megverte őket az ellenzék. Ilyet még nem láttunk. Elképesztő szintű a társadalmi polarizáció ment végbe...

DRÁGA SZAVAZÓM, ÉRTED NEM MONDOK LE! – AZ ELLENZÉKI KÉPVISELŐ LEVELE SELMECI JÁNOSTÓL

KLUBRÁDIÓ
Szerző: SELMECI JÁNOS
2022.04.08.


Drága választóink, mi értetek nem mondunk le!


Nem mondhatunk le a parlamenti megszólalás lehetőségéről, hiszen azzal korábban is olyan sokra mentünk, hogy egy-egy beszédünket akár egymillió ember is látta a Facebookon, akik később szavazhattak is volna ránk, csak hát nem szavaztak.

Nem mondhatunk le arról a lehetőségről, hogy az Országházban is rámutassunk a Fidesz korrupt, emberetlen, gyűlöletkeltő rendszerére, ezért a következő négy évben is a parlamentáris demokrácia keretei között, fizetésért kívánjuk bírálni az orbáni diktatúrát.

Csak a Fidesznek tennénk szívességet, ha kivonulnánk a parlamentből, mert akkor érdemi vita nélkül, néhány perc alatt fogadnák el azokat az elfogadhatlan és botrányos törvényjavaslatokat, amiket így érdemi vitának álcázott bohóckodás után fognak elfogadni.

Apropó bohóckodás, a következő ciklusban is rengeteg molinót, egyenpólót és burgonyát tervezünk bevinni a parlamentbe, ezekkel az eszközökkel korábban is éltünk, bár erőfeszítéseink kétharmadot eredményeztek, a Publicus Intézet friss és megbízható kutatása szerint a választók többsége nagyon kedveli az ilyen mókás dolgokat, sokan például arra gondolnak, hogy ők is szívesen adnának át némi krumplit a miniszterelnöknek, akár fele annyi pénzért is, mint amennyit mi keresünk.

Az ellenzék azonban semmilyen erőforrást nem dobhat el magától, a képviselőink fizetését, a frakciók és a pártalapítványok állami támogatását is ennek a diktatórikus rendszernek a lebontása érdekében vesszük fel, majd költjük el a már három-négy vesztes kampányt is abszolváló tanácsadóinkra, az Origóra emlékeztető ellenzéki propagandaoldalakra és rosszul targetált Facebook hirdetésekre.

Érthető, de csupán csalódottságból, elkeseredésből táplálkozó felvetés, hogy a parlamenti láblógatás helyett el kellene mennünk dolgozni, mert ha nem vennénk fel a mandátumunkat, gyakorlatilag egypártrendszer alakulna ki, így meg azért lesz némi beleszólása a dolgokba a KDNP-nek is.

Természetesen alapjaiban kell újragondolni az ellenzéki politizálást, melynek csak egyik eszköze lehet a parlamenti munka, így a továbbiakban is élni fogunk a mérges Facebook-bejegyzések, a Népszava-cikkekből tartott sajtótájékoztatók és a médiában való panaszkodás nyújtotta csodálatos lehetőségekkel is.

Mivel az elmúlt négyéves tevékenységünk nem kevesebb, hanem több Fidesz-szavazót eredményezett, az Összefogás pedig Orbán Viktor eddigi legnagyobb győzelmét, felmerülhet bennetek a kérdés, kedves választóink, hogy hogy a francba lehet még pártelnök mindenki, aki a választás előtt is ellenzéki pártelnök volt, de a helyzet az, hogy mi értetek nem mondunk le!

Most nem kivéreztetnünk kell magunkat, hanem megerősíteni. Az emberek arculcsapása lenne, ha megtagadnák a parlamenti képviseletüket, az orbáni diktatúra elleni elszánt küzdelemhez pedig stabilitásra, nem lemondásokra van szükség.

Egyébként is Márki-Zay Péter a hibás. Őt pedig ti hoztátok a nyakunkra, kedves választók.

Mi négy év múlva is itt leszünk, majd akkor tessék okosabban előválasztani.

LENGYEL LÁSZLÓ: MERT SEMMI VAGY, HA NEM VAGY ELLENÁLLÁS

NÉPSZAVA
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2022.04.09.


Összeomlás. A 2022-es összellenzéki kísérlet összeomlott. Nem az ellenfél ereje, hanem saját gyengesége hatására, magától omlott össze. A meglepetést az okozza, hogy bár mindenki tudta, hogy mennyire gyenge lábakon áll az együttműködés, mennyire nincs új, kormányképes politikus, eszme, többéves intézményépítés, vagyis rendszerváltó alternatíva az ellenzéki összefogásban, hittük, hogy elegendő lesz a protest-szavazás, a rendszer elleni indulat. Igen, továbbra is állítom, hogy volt és van rendszerváltó szavazó, csak nem találta meg rendszerváltó politikusát és mozgalmát az április 3-i ellenzékben.

A mai ellenzék összeomlásának gyökerei a baloldal 2006 nyári-őszi identitásválságáig nyúlnak. Nem lehet büntetlen hazugsággal választást nyerni, majd a hazugok lelepleződésével ugyanazokkal ugyanúgy folytatni. Poszt-gyurcsányi korba értünk, s ennek a következtetéseit csak a Bajnai-kormány, de nem az MSZP és a DK vonta le. Úgy folytatják 2010 óta, mintha az MSZMP Grósz Károly vezetésével tovább masírozna. Halott pártok, hiteltelen vezetőkkel megszállva tartják azt a baloldali teret, amelynek eszméi és választói rajtuk kívül vannak. Magukhoz hasonították a Párbeszédet, a Momentumot, az LMP-ét és sajátos módon a Jobbikot, amely rossz emlékű gárdista pártból nem mérsékelt jobboldali, hanem karakter nélküli párttá vált.

Orbánnak létezik egy Trianonhoz cövekelt, százéves történetpolitikai, ideológiai narratívája, amely magáévá tette a Horthy-korszakot, lefoglalta a kommunistázást, átvette Csurkától 89-ről, hogy „ellopott forradalom”, s kialakította saját mítoszát és kultuszhelyeit: Orbán 89-es beszédétől a fülkeforradalmon és a centrális erőtéren át Tusványosig és Kötcséig. Az ellenzéknek nincs narratívája, nincsenek hősei, ünnepei, helyei, történetéről vagy hallgat, vagy az utolsó hónapokban védekezve találja ki. Ennek következtében nincs a baloldalon 1848-as, 1956-os, 1989-es és 2022-es narratíva, se kormányképes, rendszerváltó, európai baloldali alternatíva, csak magányos baloldali szavazó. És nincs mérsékelt konzervatív jobboldali párt, csak magányos, számkivetett szavazója. Csak a megátalkodott és hívő törzsszavazó akar őszintén és hittel olyan összefogásra szavazni, amelyben Gyurcsány és pártja, illetve a szocialisták és a hozzájuk simuló Párbeszéd vezérkednek. A mérsékelt jobboldali nem hiszi, hogy neki a Jobbikhoz kellene fordulnia, törzsszavazói pedig otthonra találtak a Mi Hazánkban. A baloldali választó – beleértve engem is – egy pillanatig nem gondolja, hogy őt ezek a pártok, politikusok képviselik...