2019. augusztus 14., szerda

RÁADÁS: 30Y - KI AZ AKIT MÉG MEGÖLELNÉL (FULL ALBUM)

30YTV
Szerző: 30y
2019.03.31.


0:00 szeretni akart 2:58 ahol a semmit találod 6:26 a lélek ára 9:10 egy lányról 13:04 az aki mondja 15:09 fürdőzők a Balatonnál 18:04 megint elárultál 21:07 felejtsd el 23:40 ki az aki most menekül 27:31 gyáva 30:50 ha igaz

ITT HALLGATHATÓ MEG


RÁADÁS: SZENTPÉTERVÁRI IDŐUTAZÁS ÉS HÁZTETŐTÚRA

YOUTUBE
Szerző: LJASUK DIMITRY
2018.10.18. Kiváncsi vagy milyen Oroszország egyik legszebb, vagy talán a legszebb városa? Tudni akarod miért olyan fontos ez a város nekem? Te hova mennél, ha vissza mehetnél a múltba? 0:01 Szenpétervár áttekintés 0:59 A nevem Dimitry. De miért? 2:10 Szenpétervár kötelező látnivalói TOP 7 4:45 A szentpétervári macskák legendája 5:34 Vendégszeretet 6:10 Időutazás 10:00 Háztetőtúra A filmem során nem csak a saját felvételeimet használtam fel. A vízjeles felvételeken ismerhetitek fel, azokat a jelenteket, amiket kölcsönvettem, illetve a macskás rész Ermitázsban készült felvételei szintén ilyenek. A drónfelvételek egy részét, ami professzionális, a https://www.youtube.com/timelabpro készített.

ITT NÉZHETŐ MEG


MAGYARORSZÁGON AZ ANTISZEMITIZMUS MIATT REJTŐZKÖDNEK A ZSIDÓK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.08.13.


Mindenkit meglepett, hogy a MyHeritage nevű, genetikai alapú családfakutatással foglalkozó szervezet felmérése szerint Izrael után a népességhez viszonyítva Magyarországon él a legtöbb zsidó leszármazott, akiknek többsége nem is tudott a származásáról. Ez az eredmény azt mutatja, hogy a magyarországi zsidók jelentős része a holokauszt után eltitkolta még saját gyermekei előtt is a származását. A DNS-tesztet beküldő 4981 magyarországi lakos 7,6 százalékánál találtak legalább 25 százalékos askenázi zsidó származást, ami azt jelenti, hogy nekik legalább egy zsidó nagyszülőjük volt.

Ez azt jelenti, hogy Magyarországon sokkal több zsidó származású ember él, mint amennyit eddig gondoltak, mert a magyarországi antiszemitizmus miatti félelemből sok ember elől eltitkolták a szülei a zsidó gyökereket. Az antiszemitizmus nemcsak a közvetlen fizikai fenyegetést jelenti, hanem a magyar “keresztény-nemzeti” identitást, amelynek jelentése az, hogy “nem zsidó”.

Mindez arra is utal, hogy a magyaroknak erős kapcsolatuk volt a történelemben a zsidósággal, a genetikai tesztek részben igazolhatják Komoróczy Géza állítását is, hogy a honfoglaló magyarok zsidó vallású nép voltak, Árpád fejedelem zsidó vallási szertartás szerint lett a magyarok vezére. Ez a közös múlt, a zsidó gyökér a német-római császársághoz megtért István király erőszakos térítése nyomán gyengült meg, amikor a római katolicizmus felvételével megerősödött az antijudaizmus és a zsidóellenesség. A régi magyar identitás utoljára Aba Sámuel idején támadt fel, amit a német-római császárság levert.

Magyarország történelme ettől kezdve a nyugat-római császársághoz és a névleges hamis kereszténységhez, a trón és az oltár szövetségére épülő feudális, tekintélyelvű rendiséghez kapcsolódott, és néhány felvilágosult időszakot leszámítva a sötétség korszaka és a kudarcok sorozata volt. Az eredeti magyar identitással való szembefordulás, önpusztítás és meghasonlás csúcspontja a két világháború közötti antiszemita Horthy-rendszer, a “keresztény Magyarország” volt, amely a teljes vidéki magyar zsidóságot átadta a náciknak elpusztításra. E rendszer és identitás szellemi örököse a “pávatáncos” Orbán-rendszer.

Elképzelhető, mekkora volt a magyar népességben a zsidók valódi aránya, ha ezer év után, a holokauszt és a vészkorszak utáni kivándorlás után is az ország 7,6 százaléka negyedzsidó. Auschwitzban csaknem félmillió zsidót öltek meg, az ő meg nem született leszármazottaik hiányoznak a statisztikából. A kutatás szerint azok aránya, akiknél a gének legalább 10 százalékban askenázi zsidó származásra utaltak, eléri a 12,5 százalékot Magyarországon. Ez magasabb, mint a világ bármely más országában, beleértve az Egyesült Államokat is...

ORBÁNT ÜNNEPELTÉK A FRADISTÁK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.08.14....Nem szeretnék úgy járni, mint Móricka, akinek mindenről ugyanaz jut az eszébe, de ugyanakkor kivédeni sem tudom, hogy ne kössem össze a tapasztaltakat a történtekkel. Tudjuk jól, hogy Orbán Viktornak nem az FTC a kedvenc csapata, de azt is, hogy a favorizáltak közé tartozik. A klub szinte számolatlanul kapja az állami pénzeket, márpedig az ilyesmi nem történhet meg a miniszterelnök egyetértése, sőt akarata nélkül. Orbán tehát sokat tett azért, hogy a pályaavatón elszenvedett füttykoncertet elfeledtesse, és bizonyítsa a fanatikus szurkolók számára, hogy ő is a család tagja.

Aki a Népliget környékén jár, az láthatja milyen hatalmas beruházásokkal fejlődik az ottani sportkomplexum, hogyan válik egyre kézzel foghatóbbá a Fradi város. A Fidesz tehát nem pusztán elnököt ad a Ferencváros sportolóinak (Kubatov Gábor), hanem sok-sok pénzt is. Emellett pedig ragaszkodást is mutat, folyamatosan jelzi, hogy a magyar kormány számára milyen fontos közösség a Fradi tábora. Ehhez a táborhoz tartozni mindig is egyfajta politikai állásfoglalás is volt, vagy lehetett, a B-közép soha nem tartozott a megfontolt urak birodalmához.

A politika egyes szereplői, ismerve ennek a csoportnak az erejét, összetartását, hangulatát, igyekeztek is mindig kifejezni szimpátiájukat, Torgyán Józseftől Orbán Viktorig. Elfogadom: az egymásra találás nem ment könnyen, de bekövetkezett. Ehhez persze szükség volt arra, hogy a Fidesz sokszorosan kifejezze azt, hogy támaszkodik a Fradi-világra, legyen szó Gyurcsány-ellenes tüntetésről, vagy éppen a párt székházának védelméről. Cserébe megkapták azt, ami mindig is fontos volt e közösség számára: legyen kit gyűlölni, de mégis dédelgessék őket, lehetőleg forintban kifejezhetően.

Nem történt tehát más kedden este, mint a közönség szimpátia tüntetést tartott a kormány futball-politikája mellett. Tette ezt annak ellenére, hogy külön-külön minden szurkoló tudja, hogy sem a Fradi, sem pedig a magyar futball általában nem érdemli meg az elismerést; semmivel sem tartanak előbbre, mint harminchárom évvel ezelőtt, amikor utoljára járta a válogatottunk világbajnokságon. És mégis: a kormányfő a vastapsban saját koncepciójának visszaigazolását láthatta az Üllői úton; érdemes a fociba sok-sok pénzt tenni, a közönség akkor is hálás lesz neki, ha hülyére verik a csapatukat.

Csak csendesen mondom: nem lesz mindig így.


GÁZOLT A ZÁGRÁBI GYORS

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.08.14.„Az eredményt látva azt hihetnénk, hogy simán elverték a magyarokat a vendégek, ám ez messze nem így történt” – így ír a keddi Fradi - Zágráb meccsről a rangado.24.hu.

Többször elolvastam a fenti mondatot, és arra döbbentem rá, hogy a tudósító és én nem ugyanazt a meccset tekintettük meg.

Én úgy láttam, a hogy a sorsolás szerinti „zágrábi gyors” nem állt meg az általunk kijelölt pályaudvaron, hanem tök’ magabiztosan átgázolt az Üllői úti gyepen és a zöld mezben sétálgató kompánián. Egy enervált, alulképzett és fantázia nélküli társaság figyelmetlenül a „sínekre” lépett és az ott vágtató szerelvény szétdarabolta őket. A Groupama Aréna nézői vastapssal jutalmazták a brutális „zakót”, de ez legyen az ő dolguk. A foci igazi – nem bódult állapotban lévő - szerelmesei és azok, akik reménykednek a honi futball felemelkedésében ismét láthatták: hiába van tengernyi pénz a klubnál, ebben a morális és gazdasági környezetben Magyarországon nem képes gyökeret verni a teljesítményen alapuló hivatásszerű labdarúgás...


TOLAKODNAK AZ ÉPÍTŐIPARI CÉGEK, HOGY A PUSKÁS AKADÉMIÁT TÁMOGATHASSÁK – INTERAKTÍV ÖSSZESÍTÉS

ADATÚJSÁGÍRÁS BLOG
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2019.08.14.


Az NB1 tizenkét, és az NB2 húsz csapatának összesen 219 szponzora van. A felcsúti Puskás Akadémiának egyedül 41, amivel messze a legnépszerűbb focicsapat a támogatók körében, különösen az építőipari cégeknél. 

A 444.hu a múlt héten arról írt, hogy a felcsúti Puskás Akadémiának lassan több szponzora van, mint nézője“, és ehhez hozzátette, hogy más csapatoknak kik a támogatóik.

Mi most összegyűjtöttük az összes NB1-es és NB2-es csapat szponzorait a honlapjaik alapján, hogy megnézzük, kiknek-milyen szponzorok jutnak. Ez azért is lényeges kérdés, mert a miniszterelnök kedvenc sportjának támogatása adott esetben jól jöhet még a tárgyalóasztaloknál.

A honlapokon található támogatók közül kivettük az OTP Bankot, a Merkantil Bankot és a Szerencsejáték Zrt. márkáit, mivel őket a Magyar Labdarúgó Szövetség támogatóiként kötelező feltüntetni. Kivettük továbbá a médiatámogatókat (mint például az M1, vagy megyei, helyi lapok), a csapatok sporfelszerelését szállító márkákat (2rule, Adidas, Nike, Jako, Hummel), valamint az önkormányzatokat és a társadalmi célú szervezeteket is. Ebben a listában természetesen nem szerepelnek azok a cégek, amelyek a társasági adójukat (TAO) ajánlották fel valamelyik fociklubnak, noha átfedés lehet a két forrás között.

Ezek alapján a Puskás Akadémiának van messze a legtöbb szponzora, összesen negyvenkettő.


Ebből a negyvenkét szponzorból tizenhétnek tágabb tevékenységi köre az építőipar (tervezés, kivitelezés, beszállítás, gépszállítás), köztük pedig nem csupán a Mészáros Lőrinchez tartozók találhatók meg, hanem a Strabag és a Swietelsky is...

“A PÜSPÖK ATYÁNAK MESSZIRE ELÉR A KEZE”: NER-STÍLUSÚ IGAZGATÓCSERE A GYŐRI KATOLIKUS ISKOLÁBAN

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2019.08.14.


Nyár elején, a tanév végén Veres András győri megyéspüspök leváltotta az Apor Vilmos Iskolaközpontot 5 éve vezető Kiss Zoltán igazgatót, és augusztus 1-től mást nevezett ki a helyére. A diákok, a tantestület és a szülők által is kedvelt Kiss menesztéséről a püspök nem egyeztetett előzetesen egyik közösséggel sem, és nem törődött a döntése utáni tiltakozásokkal sem. Több tiltakozóval beszéltünk az ügyről, akik mindannyian érthetetlennek és zsarnokinak látják Veres intézkedését, de annyira tartanak tőle, hogy csak névtelenül vállalták a nyilatkozatukat. A püspöktől és az egyházmegyétől nem kaptunk érdemi választ a kérdéseinkre.

Riportunk készítése során arra jutottunk: a győri Apor Vilmos Iskolaközpont élén történt – az országos médiában élénk visszhangot keltett – vezetőváltás hátterében jóval több van, mint egy hétköznapi munkáltatói intézkedés. Az iskola (pontosabban a tiltakozó szülők, diákok és tanárok) és az igazgató távozásáért felelős, Veres András püspök vezette egyházmegye konfliktusa nyugtalanítóan hasonlít a NER üzemszerű működésére. Annyiban biztosan, hogy az érintettekkel a döntéshozó nem hajlandó érdemben szóba állni, egyeztetni.

Forrásaink közül volt olyan, akit a szituáció emlékeztetett a kormány és az MTA összeütközésére. Egy, idáig autonóm módon üzemelő intézménybe próbál a fenntartó kívülről, hatalmi szóval belenyúlni. De a felülről kinevezett, autoriter hatalom, s az alulról választott, demokratikus testületek (szülői munkaközösség, diákönkormányzat) ellentéteként is felfogható a dolog. Mindenesetre, amit Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke tett Győrben, az teljes összhangban van a kormány szándékával.

A katolikus egyházhoz meglehetősen közel álló Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nyár elején terjesztett be egy olyan módosító javaslatot (melyet a törvényhozás azóta meg is szavazott) hogy az iskolaigazgatók kinevezését a jövőben nem kell véleményeztetni a szülői munkaközösséggel, a diákönkormányzattal, illetve a tantestülettel. Vagyis a jövőben számíthatunk hasonló botrányokra, mint az Apor esetén.

Megkerestük a döntést meghozó egyházmegye illetékeseit, a volt, illetve leendő iskolaigazgatót, a Fidesz-politikus győri polgármestert, Borkai Zsoltot, de senki nem kívánt nyilatkozni. A tiltakozók közül sikerült néhányat (köztük aporos diákot, szülőt és ott dolgozó pedagógust is) szóra bírnunk, de mindegyikük csak személyazonossága felfedése nélkül, névtelenül vagy álnéven vállalta ezt. S volt pár lehetséges forrás, aki a találkozó előtt váratlanul meggondolta magát.

Az ügy azért is érdekes, mert ezt (a CEU esetével szemben) nehéz volna a “keresztény-nemzeti erők” és “Soros-ügynök liberálisok” csatájaként beállítani. Itt a kormány által támogatott egyház és püspöke került szembe saját híveivel. De mi lehet a háttérben? Ennek próbáltunk utánajárni. Forrásaink pedig érdekes dolgokról számoltak be...


TÉNYLEG A KORMÁNYNAK KÖSZÖNHETŐ, HOGY HASÍT A GAZDASÁG?

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.08.14.


2019 második negyedévében a magyar gazdaság nőtt az egyik legnagyobbat az EU-ban, de azért Románia és Lengyelország se maradt el sokkal. A kormány ugyan eltúlozza saját intézkedéseinek hatását, de a nagy állami költekezések biztos komoly szerepet játszanak. Ráadásul bőven van hova nőni, a magyar egy főre eső GDP még mindig messze elmarad az EU-átlagtól, a fizetések pedig még mindig alacsonyak.

Ahogy a hvg.hu is beszámolt róla, Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,1 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az első negyedévhez képest pedig 1,1 százalékkal. Ami az első félév egészét illeti, a kiigazított adat szerint 5,2 százalékos volt a növekedés 2018 azonos időszakához képest.

A növekedés meghaladta az elemzői várakozásokat, az erős növekedéshez azonban hozzátartozik, hogy azért lassulásról van szó: az első negyedévben még 5,2 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbihoz képest, és 1,4 százalékkal a megelőző negyedévhez képest...

UNORTODOX INNOVÁCIÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.08.14.


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium újabb fontos dolgot jelentett be, mégpedig azt, hogy októbertől folytatják az egyházi épületek energetikai fejlesztésére szánt pénzek kiosztását. Eddig mintegy 600 milliárd forint értékben tettek közzé 26 felhívást. Schanda Tamás európai fejlesztésekért felelős államtitkár szerint az egyházi épületek közfeladat ellátásában is részt vesznek, ezért fontos az épületek hőtechnikai adottságainak fejlesztése, valamint az intézmények fűtési, hűtési rendszerének korszerűsítése. 

Akkor már csak az lenne a kérdésem, hogy mégis hogy a búbánatban fordulhat az elő, hogy a hazai kórházak igen nagy többségében nincs működő klímaberendezés, és ismét a civilek kénytelenek lépni ez ügyben? Hogy van pofája a kormánynak az egyházakat előtérbe helyezni, amikor arra sincs pénz, hogy a kórházi dolgozók nyáron ne legyenek rosszul a melegben – arról már nem is beszélve, hogy milyen fertőzésveszély alakul ki a magas hőfok miatt -, télen pedig ne fagyjanak meg. Van 600 milliárd forint az egyházi épületekre, de egy kanyi vas sincs a magyar kórházakra. Ez ám az innováció, egyfajta unortodox innováció...

MAJDNEM UGYANOLYAN, SZILÁRD. MAJDNEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.08.14.


Bécs, ahova Lázár János is köztudottan csak rettegni jár, továbbra is a világ egyik legélhetőbb városa. Ez ellen sajnálatos módon sem Orbán Viktor, de még Kósa Lajos sem tehet semmit. Az osztrákoknál jó élni, magasak a fizetések, kiváló az egészségügyi és oktatási rendszer, miért is lenne okuk panaszra? Nemrégiben, sok éves csúszást követően – a korrupció azért ott sem ismeretlen – átadtak egy olyan szuperkórházat, amiről a magyarok nagy többsége vélhetően még álmodni sem mer. Még akkor sem, ha a kormány nemrégiben bejelentette a budai szuperkórház projektjét, de hogy az mikor lesz kész, azt talán csak Mészáros Lőrinc tudhatja. De visszatérve Bécsre: az Index a közelmúltban ellátogatott a plázának kinéző épületbe, hogy bemutassa, ilyet is lehet.

Ilyen impozáns épületet azért nem túl sűrűn lát az ember, főleg nem kórházat, ahova az ember gyógyulni megy, nem pedig egy spa hétvégére. Úgy tűnik azonban, hogy Bécsben a kettő ugyanolyan fontos, hiszen végső soron minden beteg fizető vendég. Az emberek kórházi ellátása nem egy állami kegy, hanem egy szolgáltatás, amiért minden állampolgár egész életében fizet. Ameddig azonban Bécsben a TB befizetéséért éttermi minőségű étel, szinte személyre szabott szobák és ahhoz tartozó színvonalas fürdőszoba jár – nem beszélve a nem halálra dolgoztatott, normálisan megfizetett nővérekről és orvosokról -, addig Magyarországon kicsit másként néz ki a valóság: omladozó, rohadó, penészes falú 8-10-12 ágyas szobák, az emberi méltóság teljes figyelmen kívül hagyása, ehetetlen, moslék étel, agyonhajszolt, stresszes orvosok és nővérek, ápolók. Erre mi történik? Németh Szilárd a videót meglátva azonnal a magyar sikerekről kíván beszámolni...

ROBOTIKÁBÓL VERHETETLENEK, PEDIG ALIG MÚLTAK NYOLCÉVESEK A SZEGEDI DIÁKOLIMPIKONOK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: kkerenyi
2019.08.13.


Ha valami olyat kell kitalálni, ami eddig senki másnak nem jutott még eszébe, a legjobb ezt a feladatot egy csapat gyerekre bízni. Ők pedig hipp-hopp megnyernek vele egy világversenyt.

Idén Dániában rendezték meg a World Robot Olympiad versenyt: ez a megmérettetés az iskolás korosztálynak ad lehetőséget, hogy megmutassa, hogyan tud robotokat programozni különféle, általuk kitalált célokra.

Valódi nagy nemzetközi versenyről van szó: ebben az évben 35 ország indított csapatokat. Magyarországot néhány idősebb társuk mellett három szegedi kisiskolás képviselte, akik, ha már életükben először kipróbálhatták magukat egy világversenyen, gyorsan meg is nyerték azt. A szegedi gyerekcsapat olyan országok versenyzőit utasította maga mögé, ahol a kötelező iskolai tanterv része a robotprogramozás - mindezt úgy, hogy korábban sosem vettek még részt ilyen rangos rendezvényen. Egyszerűen csak volt egy jó ötletük, hittek benne, hogy meg tudják csinálni, és remélték, hogy mások is vevők lesznek rá...

IVÁNYI: DONÁTH ANNA HIHETETLEN DÜHÖT VÁLTOTT KI A FIDESZBŐL

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK
Szerző: KLUBRÁDIÓ/ BOLGÁR GYÖRGY
2019.08.13.


Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője szerint a kormánymédiában indult rágalomhadjárat nem is Donáth László, hanem lánya, a momentumos EP-képviselő Donáth Anna ellen irányul, mégpedig azért, mert megpróbálta megakadályozni, hogy fideszesek fontos posztokat kaphassanak az Európai Parlamentben. Ez gyűlöletet váltott ki a kormányoldalon, és most minden eszközt bevetnek ellene.


Bolgár György azért kérdezte Iványi Gábort, mert a lelkész a Donáth László (és lánya) ellen a kormánymédia különböző felületein indított rágalomhadjáratról írt cikket a Népszavában. Amint a hvg közölte, a BRFK szexuális kényszerítés gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen, Donáth Lászlót eddig nem hallgatták meg.

Iványi Gábor azzal kezdte: Donáth László régi jó barátja és a legkevesebb, amit ilyenkor az ember tehet, hogy kiáll mellette. Bármi történt vele, ő mindig ezt teszi majd. De látható, hogy a támadás a lánya és a Momentum ellen irányul, hiszen Donáth László már nem aktív politikus, nem szól bele a pártpolitikai harcokba, a lánya viszont igen, méghozzá nagyon határozottan. Ugyanazzal a váddal támadták meg őt is, hogy szexuálisan zaklatott egy fiatal lányt.

A Momentumnak fontos, hogy a családon belüli erőszak vagy a nemekkel kapcsolatos kormánypárti kampányok ellen emeljen szót. És most, az európai parlamenti választások után Donáth Anna fellépett azért, hogy az EP egyes szakbizottságai élén ne legyenek fideszesek, ne legyen beleszólásuk például a kormányzati korrupció ellenőrzésébe. Ez az, ami hihetetlen dühöt és gyűlöletet válthatott ki a másik oldalon, és semmi nem számít, nincs olyan eszköz, amelyet ne vetnének be, hogy eltakarítsák vagy menekülésre kényszerítsék ezt a fiatal politikusnőt. Szerinte őt nem ilyen fából faragták és ez részben eltévesztett támadás...

HONT: EZ A VÁROS EGY TÁVOLI BOLYGÓ - BUDAPESTRŐL, AZ ÉJSZAKAI ÉLETRŐL ÉS A LIBERALIZMUSRÓL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HONT ANDRÁS
2019.08.13.


Múlt pénteken saját Facebook-oldalamra kiraktam egy posztot arról, hogy a Momentum korábban kiállt a bulinegyed mellett, a helyi népszavazáson a kötelező éjféli záróra ellen kampányolt, majd most, helyi jelöltje első egyetlen programpontként a szórakozóhelyek éjféli bezáratásával rukkolt elő. A kérdésre tegnap visszatért Puzsér Róbert is. Továbbá a legutóbbi HVG-be írtam egy cikket – amely hétvégén megjelent online, és erre válaszolt Lovasi András– a vitaképtelenségről, hogy sokan minden kritikát személyes támadásnak, identitásuk kikezdésének tekintenek. Amiből az is következik, hogy hajlamosak falkába verődni mindazokkal, akik szintúgy személyiségük, karakterük elvitatásaként élik meg a bírálatokat, és velük közösen dühödten és sértődötten hárítani az eltérő véleményeket, aminek során az érvelés elemi szabályait sem tartják be. (Az elemi szabályok alatt nem azt értem, hogy nem lehet kurvaanyázni, hanem hogy nem hagyom figyelmen kívül az ellenérvet.)

Mindennek – ha élhetek ezzel a közhellyel – állatorvosi lova a Momentum apropóján kirobbant kocsmavita, ami nem is az, ami. Bejegyzésem nem a szórakozóhelyekről szólt, hanem a Momentumról. Ugyanis a párt velem ért egyet ebben a kérdésben. Így, amikor megjelentek a sértődött szimpatizánsok a pártot védeni és ugyanazzal a svunggal a bulinegyedet leprázni, akkor föl sem tűnt nekik, hogy valójában nem velem vitáznak, hanem a pártjukkal, mivel a Momentum hivatalos álláspontja jelenleg még megegyezik az enyémmel.

Bár – szó se róla – ki vagyunk segítve a hivatalos állásponttal. Lehet mindenféle merész, vagány, okos és újszerű dolgot mondani a világról, a közállapotokról, ha közben – amikor odajutunk – a cselekvés, a konkrétumok szintjén megadjuk magunkat a szokványosnak, környezetünk rutinjainak (ami itt az összefogósdit és a demagógiát jelenti). Ahogy az a Momentummal Ferencvárosban és Erzsébetvárosban történik éppen. Némileg az egykori nagy, behemót MSZP-re emlékeztet, ahol is egy csomó embernek volt egy csomó kritikája a párt irányvonalával, működésével kapcsolatban, és ennek a progresszió nevében hangot is adott, egészen addig, amíg az ő szakterületére került a sor, amikor is fölállt, és elmondta az állagőrző, tespedt szöveget. Amit most hallunk, nem éppen új idők új dalai.

Az különösen nyomorúságos egy szituáció, amikor az illiberalizmus állítólagos ellenfelei, a szabadságot és toleranciát hirdetők kezdenek el hirtelen illiberálisként viselkedni, például megsemmisítő ítéleteket megfogalmazni a szórakozóhelyek közönségéről, és látványosan nem értik, hogy miért nem lehet ezt betiltani.

Miről van szó?
...

AKI OKOS, BÁTOR, TISZTESSÉGES, ÉS NEM ÁLELLENZÉKI, AZ ÚGY JÁR, MINT DONÁTH ANNA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.08.12.


Ugye, senki nem hiszi, hogy egy héten belül véletlenül bukkan fel egy-egy áldozat, akik azt állítják, hogy Donáth László evangélikus lelkész zaklatott egy takarítónőt, majd egy másik azt állítja, hogy Donáth Anna, a lánya, a Momentum európai parlamenti képviselője, szexuálisan zaklatott egy lányt? Mindezt azután, hogy Donáth Anna (és momentumos társa, Cseh Katalin) az első magyar EP-képviselő, aki Orbán Viktort és ún. “pártját”, a Fideszt, annak nevezte, ami, s javasolta, hogy senki ne szavazzon a bizottsági tisztségek elosztásakor a Fidesz jelöltjeire. Ez az első tisztességes magyar kezdeményezés az EU-ban.

Orbánnak ez olyan csapás volt, amit egy ilyen gátlástalan, bosszúálló ember azonnal megtorol. Ráadásul, Donáth Annát azért is le kell járatni, mert a jövőben is várható, hogy az Európai Parlamentben még a magyar belpolitikát is befolyásoló kijelentéseket tesz, s az antiliberális, demokráciaellenes, Európa-ellenes, fasiszta diktatúrát építő Orbán nem tudja szabadon járni a hazug pávatáncát. Donáth Annát meg kell állítani, a hitelességét le kell rombolni, nevét szitokszóvá kell tenni. Az emberi méltóságát a sárba kell taposni, mert veszélyes lehet a diktátorra. Donáth Anna nem olyan, mint a magyar kollaboráns álellenzék.

Hogy a magyar közélet balliberális oldalán sem a sajtóban, sem az ellenzéki pártok között nincs egyetlen hiteles ellenzéki demokrata, azt bizonyítja, hogy Orbán propagandagépezete nem vett hasonlóképpen célba senkit. Mert ha valaki becsületes, okos, tisztességes, bátor és egyenes ember, az a NER-ben nem úszhatja meg üldözés, mocskolódás, lejáratás és karaktergyilkosság nélkül. Donáth Anna ezen kívül azért is veszélyes Orbánra és primitív fasiszta rendszerére, mert hívő keresztény ember, aki édesapja és családja révén pontosan tisztában van a kereszténység lényegével, és pontosan tudja, hogy Orbán nem keresztény, a “kereszténység” jelszava egy fasiszta rendszer fügefalevele. Donáth Anna erről egy olyan professzionális interjút adott, hogy az csupaszra vetkőztette Orbánt és leleplezte a hazugságait.

A baloldali közéletben kevesen vannak, akik értenek az ideológiához, és fogalmuk van a kereszténységről, tisztában vannak azzal, hogy Orbán hazugságai istentelenek, antikrisztusiak és sátániak. Donáth Anna a kevesek egyike, aki átlát ezen, és ezt hitelesen képes megfogalmazni is. Donáth Anna egyedül okosabb, mint az egész Fidesz-frakció, akiknek még akkor is otthon kellene hagyniuk az eszüket, ha lenne nekik. Egy ilyen fiatal női politikus, aki tökéletesen megfelel a világban (elsősorban Amerikában) elindult trendnek, életveszélyes a dagadt, eltunyult, buta, a legócskább propagandában bízó fasiszta diktátorokra nézve. Donáth Anna a magyar Alexandria Ocasio-Cortez, akiből ha a világ még megmarad egy ideig, és van igazság a földön, még hamarosan az Egyesült Államok elnöke lesz...

AHOGY KIHÚZTAM A TŰT, SZEBB LETT A VILÁG

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2019.08.13.


Az előítéletek és a rendszerszintű problémák miatt a rossz szociális helyzetben lévő drogfüggők nehezen jutnak ellátáshoz: félnek, ha kiderül a droghasználat, rájuk hívják a rendőrséget vagy a gyámügy elveszi a gyereküket. Rehabból alig néhány működik az országban, az alacsonyküszöbű szolgáltatásokból még nagyobb hiány van. Az olcsó és könnyen beszerezhető dizájner szerek térnyerése óta még nagyobb szükségük lenne segítségre. A ritka sikertörténetek közé tartozik Béci és Béla: nekik sikerült a leállás, pedig mindketten nehéz körülmények között nőttek fel, családjuk majdnem elhagyta őket, egyikük a börtönt is megjárta.

Turró Béla, azaz Béci Miskolc Hideg sornak nevezett részén él. Zűrös családból származik, apja alkoholista volt, rendszeresen megverte. “Hamar belenevelődtem az agresszív életbe” – mesélte a roma férfi. Az iskolában sokat verekedett, a legtöbb helyről kirúgták. Ahogy idősebb lett, elkezdett kimaradozni otthonról, szipuzott, lopott, kocsikat tört fel.

Burai Bélával a református egyház fenntartásában működő ráckeresztúri Drogterápiás Otthonban találkoztunk. Néhány hónapja volt hátra a terápia végéig, októberben került be a rehabra. Részben kényszerből: a gyámügy elvette volna a gyerekeit, ha nem áll le az anyagozással. A 26 éves srác Recsken, a cigánytelep szélén nőtt fel. Nagyszülei nevelték fel, apjáék még csecsemőkorában lemondtak róla.

A vidéki szegregátumokat járva ritkán találkozni sikertörténetekkel, amikor valakinek sikerült leállnia a drogokkal, Béci és Béla története viszont ilyen...

EGY CSÓKOLTATÁS NÉPIES DIPLOMÁCIÁJA

FÜHÜ
Szerző: MAGYARI NÁNDOR LÁSZLÓ
2019.08.13.


Elhagyni az etika, a morális és ugyanakkor racionális cselekvést, különösen az ilyen politikai cselekvés területét és eljutni a szenvedélyek beláthatatlan és kiszámíthatatlan területére, sőt másokat is elvezetni oda, a legnagyobb árulás. Árulás még akkor is, ha sokféleképpen igyekeznek legitimálni – manapság, vagy inkább ismételten, leginkább a nemzeti hübrisszel és elfogultsággal ismétlik mantráikat, arról, hogy a szenvedélyek a nacionalista érzelmek, a gyűlölet és kirekesztés világába belépni félnünk nem kell, jó lesz.

És valóban, az elvteleneknek, rövid távon, jó, a carpe diem parancsa működni látszik, csakhogy a valóság – nem az alternatív tények és posztigazságok tükrében keletkező szimulákrum – fölülírja a pillanatot, a szenvedélyek felkorbácsolása a történelmi falig, a teljes csődig vezet. És közben a legitim érdekek vesztődnek el. A populizmus mai formái éppen errefelé, a szenvedélyek, sőt gyilkos indulatok és irracionális (illiberális, nem sokan jelzik, de a kifejezés, ahogyan az a “tusványosi handabandában” megjelenik t.k. az irracionális, a vezér benyomásai, szenvedélyei (lásd fociköztársaság), azaz kénye-kedve szerinti, önkényuralmát jelöli, akkor is, ha “keresztény szabadságként” /sic!/ köszön vissza a napokban) ötletek és személyes elvárások területére vezet...

HA KÖVÉR LÁSZLÓ HÁTAT FORDÍT A MAGYAROK MILLIÓINAK, AKKOR TÉNYLEG LASSAN ELFOGY A NEMZET

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.08.13.


Megszokhattuk már, hogy választások közeledtével a Fidesz előre küldi azokat a kádereit, akik következmények nélkül mondhatnak hajmeresztő dolgokat, gyalogolhatnak bele olyan polgárok lelkébe, akik valamilyen oknál fogva nem férnek bele a Nemzeti Együttműködés Rendszerének értékrendjébe. Ilyenkor a párt a hallgatásával jelzi saját választói felé, hogy lényegében egyetért Boldog Istvánnal Bayer Zsolttal, vagy Kövér Lászlóval, így egyszerre üzen a szélsőségesek és a centrum felé: úgy gondoljuk, ahogy Pista, Zsolti, vagy Laci, de mégsem írhatjuk bele a programunkba ezt, mert olyan nincs is nekünk.

A Fidesz esetében nem a filmbéli nagyfater szabadul el olykor, hanem a házelnök, vagyis Kövér László. Ezúttal erdélyi fiatalok elé vetítette történelmi vízióját arról, hogyan lehetne megoldani Magyarország egyre égetőbb népesedési problémáit. Szerinte elsősorban mentális fordulatra van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a nemzethalált, vagyis, hogy legyen annyi munkáskéz, amennyi ki tudja termelni az elöregedő társadalom számára legalább a nyugdíjakat. Hiába tehát a háromszori kétharmad, a mindent letaroló ideológiai kormányzás, a magyar társadalom többsége még mindig nem fogta fel ésszel, hogy a lelkében kell meglelnie a kulcsot, amely segítségével kaput nyithat a nemzet sokasodásának.

A szóvirágokból persze nem lesz kisbaba, ahogy a családvédelmi akcióterv sem garancia arra, hogy népesedési fordulat következzen be Magyarországon a következő néhány évben. Kampányolni persze kiválóan lehet ilyen szlogenekkel, igaz, maga Orbán Viktor és Kövér László is tudja, hogy a pénzért beígért gyerekre nem igazán lehet a jövőt építeni. Kövessük hát a látnoki képességeit rendszeresen megvillantó házelnök instrukcióit, aki szerint meg kell értetni az emberekkel, hogy az a jó magyar, akinek sok a gyereke és unokája. Akinek meg nincs ilyen népes családja, az csak nevében (és nyelvében) magyar, vagyis nemzetidegen...

PRETTY MAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HEGYI IVÁN
2019.08.12.Miként a kritikusok írták: a dalok „hűek maradtak az 1950-es évek stílusához, a korong mégis ugyanolyan friss, mint a tinik bármelyik bálványának produkciója a a nyolcvanas esztendők végének popszámai közül”.

Tíz év is eltelt már, hogy Roy Orbison új számokat tartalmazó albummal jelentkezett, amikor – 30 esztendővel ezelőtt – megjelent a Mistery Girl, és többszörösen meglágyította a szíveket. Mindenekelőtt azért, mert a szerző-előadó már nem élt, és persze azért is, mert a nagylemez tökéletesen illett a sorba, olyan volt, akár a régiek. A nagy O nem hiába jövendölte: „Azt hiszem, mindenkinek tetszik majd ez az album: szív és lélek van benne.” 


Minden benne volt. 

Miként a kritikusok írták: a dalok „hűek maradtak az 1950-es évek stílusához, a korong mégis ugyanolyan friss, mint a tinik bármelyik bálványának produkciója a a nyolcvanas esztendők végének popszámai közül”. Pedig Orbison 1979-es szívkoszorúér-műtétje és azt követő hosszas hallgatása után úgy lehetett gondolni, a huszonegy ezúttal nem lesz nyerő szám, a rock&roll operaénekese a 21. nagylemezével elbúcsúzik a zajos sikerektől és a hálás közönségtől. Mi tagadás, lett volna mire visszavonulnia: csak 1960-64 között kilenc dala szerepelt a Billboard slágerlistáján a Top Tenben. 

Barátai nem kis segítségével törte meg a nyolcvanas évek már-már végtelennek tetsző csendjét. Habár '85-ben kis időre dübörgött a csend, mert újra egybehívták a legendás memphisi Sun stúdióból induló millió dolláros kvartettet, amelyhez a nyolc esztendeje halott Elvis már nem csatlakozhatott, így Orbisont kérték fel: ugorjon be Johnny Cash, Jerry Lee Lewis és Carl Perkins mellé. Abból a szempontból is jó választás volt, hogy Presley egyszer „a világ legjobb énekesének” nevezte a koncerttermeken kívül hallgatag Royt, akiről a „gyilkosnak” becézett, féktelen Jerry Lee azt mondta: „A kulisszák mögött a leggátlásosabb ember volt, akit valaha ismertem. Mindez addig tartott, amíg a színpadon be nem jelentették, hogy hölgyeim és uraim, Roy Orbison következik.”...

FULLASZTÓ FÜSTÖT OKÁDÓ BUSZOK: CSAK LASSAN ZÖLDÜLŐ BKV

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BODA ANDRÁS
2019.08.14.


A közlekedési társaság járműveinek kipufogójából a szokottnál is többször tör elő sűrű, sötét füst a nyáron. Úgy tudjuk, a csúcsra járatott klímákat nem bírják az öreg motorok.

Mindennapos látvány lett a nyáron Budapesten, hogy hatalmas, fekete, fullasztó füstöt okádva indulnak el a BKK egyes autóbuszai a megállókból. A közlekedési társaság lapunk érdeklődésére nem is tagadta ezt, igaz, kitérő választ adva csak annyit közölt: egyre kevesebb az idős, alacsonyabb környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt jármű. Arra a kérdésünkre, hogy mivel magyarázhatóak a fekete füstfelhők, szintén nem adtak egyenes választ: „Az alacsonyabb környezetvédelmi besorolású buszokra kevésbé szigorú környezetvédelmi normák vonatkoznak, azonban minden jármű megfelel a műszaki előírásoknak.” Ezek után az sem meglepő, hogy a BKK – mint írta – nem vezet statisztikát a szennyező buszokról, de a hibás járművet rögtön cserélik, kivonják a forgalomból javításra. 

Világosabban fogalmazott Gólián Zsolt, a BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet elnöke. Mint mondta, egyre kevesebb az erősen füstölő autóbusz a cég flottájában, de azért még mindig túl sok ilyen jármű fut ki nap mint nap az utakra. Ráadásul – tette hozzá – a nyáron megszokottnál is többször, erősebben füstölhetnek ezek a buszok. Ennek Gólián Zsolt szerint az az oka, hogy egyes típusok, elsősorban az alacsony padlós, csuklós Volvók motorja viszonylag kicsi és gyenge, nehezen bírja a nagy melegben maximális teljesítménnyel működő klímát. Emiatt pedig a sofőrök csak nagyobb gázadással tudják mozgásba hozni a járművet, ami erősebb füsttel jár. A szakszervezeti vezető szerint a füstölésnek más magyarázata is lehet: kánikula idején, a légkondicionáló folyamatos használata miatt állítanak az adagolón, hogy nagyobb teljesítményt sajtoljanak ki a motorból – ez viszont azzal jár, hogy a busz jobban füstöl...

TÓNI, MIT BOHÓCKODSZ, GYÁRTSÁL FESTÉKET – ÍGY INDULT A MA MÁR 12 MILLIÁRD FORINTOT TERMELŐ GYÁR

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2019.08.14.


1989 őszén Szabó Antalt arra kérte egy barátja, hogy vigye ki autóval Bajorországba, egy ismerőséhez. A szakadozó vasfüggöny éve volt ez, amikor már lehetett, de még mindig nagy élmény volt nyugatra utazni, így nem csoda, hogy a bócsai Petőfi MGTSZ (mezőgazdasági termelőszövetkezet) műszaki technikusa is örömmel pattant be a Dacia kormánya mögé. Akkor még nem tudta, hogy a kirándulás alatt élete egyik legfontosabb döntését fogja meghozni.

Fiatalabbak kedvéért: Magyarország iránt 1989 végén a németekben olyan általános szimpátia tombolt, amit azóta is nehéz elképzelni. Az utolsó magyar kommunista kormány akkoriban engedte át az osztrák határon azokat a Magyarországra turistaként érkezett keletnémeteket, akik Nyugat-Németországba akartak menni, és ezt az NSZK budapesti nagykövetségére bemenekülve próbálták elérni. Amikor a Németh Miklós kormány megnyitotta előttük a határt, rést ütött a vasfüggönyön, és megtette az egyik első lépést azon az úton, amely később Németország egyesítéséhez vezetett...

A SZOMSZÉDOS ORSZÁGOKTÓL IS FOLYAMATOSAN SZAKADNAK LE A MAGYAR BÉREK A LEGÚJABB ADATOK SZERINT

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2019.08.14.


Tételesen cáfolja a magyar kormány béremelkedésre és bérszínvonalra vonatkozó, kedvező állításait a Népszava átlagbérről készített gyűjtése. A napilap adatai ugyanis azt mutatják, hogy euróba átszámítva a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország) közül Magyarország jócskán lemaradva a legutolsó helyen végzett.

Míg ma Lengyelországban az átlagbér 793 euró (253.280 Ft), Csehországban 932 euró (301.478 Ft), de Szlovákiában is 863 euró (279.185 Ft), addig a magyar adat havi átlag 701 euró (226.775 Ft), ami közel száz eurós lemaradást jelent az utolsó előtti lengyelekhez, és közel 300 eurós a különbözet az éllovas csehekkel szemben...

A NÉP MEG SZÁJTÁTVA BÁMUL ÉS TOVÁBB SZÍV. KÖRNYEZETVÉDELMI OKOKBÓL SZÍVÓSZÁL NÉLKÜL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Mikes Mirtill
2019.08.13.


Tárgy: inger

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Remélem, van ott kendnek valami stabil kapaszkodója, ha erővel haza akarnák ráncigálni. Mert erőltetik nagyon a magyarok bejövetelét. Jó. Tudom. Kend ezeknek székely. Csak nekünk rokon. A szíve. Vér szerint is. Fejben meg pláne. Nehogy már benyalja kend ezt a lúzer Magyar (Maccabiról koppintott) Világjáték szöveget, és ide állít nekünk, hogy karikás pattogtatásban felvegye a versenyt az Antikóla Szellemi Magaslat betyáros értelmet sugárzó sarkantyús reklámarcával.

Van nekünk bajunk kend nélkül is. Kiváltképpen nekem. Tudvalevőleg. Eddig se volt egyszerű nekem az imádságos iskola, de most csupa bizonytalansági tényezőből áll ez az oktatásnak nevezett hóbelevanc! Ráadásul valami főokos szakértő azt találta mondani az anyunak, hogy műszakilag semmi bajom, hanem az ingerszegény környezet és a szeretethiány miatt lógok ki az engedelmesen térdre rogyó proli kölykök közül. Ezt így. Ránézésre.

Na, ez a beszólás az anyunak módfelett feldúsította az ingert. Néhány napig szótlanul, lopva pityergett. De hát nálunk sokáig nem marad semmi titokban. Az anyu se titkolózott valójában, hanem magát hibáztatva próbálta értelmezni a hallottakat. És szerfelett aggódott. Miattam. Érti kend? Spiccen vagyok. Szóval lebukott az anyu az apu előtt ezzel a titokkal. Jókor. Mert az apu is figyelmes. Nincs eltelve magával. A legjobbkor. Egyrészt fizetés előtt és nem volt az apunak plusz pénze buszjegyre, másrészt késő este és ezen okokból nem tudott bemenni a városba, hogy agyon verje azt a szemét ………..-t, aki ilyesmit mer állítani az én anyukámról, meg a családomról, na meg főleg rólam! Figyeli? Rólam! Az ingerszegényről.

Reggelre, mire én felébredtem már részletesen ki volt tárgyalva plenárisan a kérdés. Még az én született inger bátyám is azon a véleményen volt, hogy ne menjen be apu a városba a kapanyéllel érvelni ahhoz az udvari szolgálatban hajbókoló némberhez. Mert itt most a prolikat gyorsított eljárással rakják szeretethiányos ingerszegény környezetbe, ha nem a gazda szolgálatában garázdálkodnak, mint egyenruhásan a tévé székháznál, vagy kopasz kivitelben a választási irodánál. És ez nagy szó, mert a bátyám előszeretettel szereti kajakból feloldani a konfliktusokat, de ha nagynéha bekapcsolja bennem a fúriát, akkor többnyire lebirkózom, és azzal mentegetőzik, hogy a röhögéstől nem bírt velem, de ez nem igaz.

A kibővített nyárikonyha konzultáción is én voltam az egyetlen napirend. Sorba szedték, hogy mi nem ingerel engem. Első helyre került a kaszinós özvegye, aki nem akar csóró hapsihoz feleségül menni, mert bár szegény vagyok, még messze a házasulandó kortól, és nagyon úgy fest egyoldalú érdeklődésű lánynak sikerültem. Az ország tortája se ingerel, mert olyan messzi van tőlünk, mint a posta modernizációjára hivatkozással elköltött milliárdok és az elkótyavetyélt postás üdülők a levélkihordó postásunktól. A pacal pörkölt ugyancsak nem, mert a zsíros fűszeres kajáktól pattanásos leszek, és az én koromban a nagyi szerint még ezer ok miatt lehetnek pattanásaim, akkor minek a veszélyességi forrásokat halmozni...

ILYEN AZ ÉLET A BRIT EGÉSZSÉGÜGY FRONTVONALÁBAN

KÖNYVESBLOG
Szerző: konyvesblog.hu
2019.08.14.


A szerző Nagy-Britanniában orvosrezidensként dolgozott 2004 és 2010 között. Képzése alatt mindvégig naplót vezetett; az Ez fájni fog lapjain a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat frontvonalának esetei és napjaink válságának elemzései olvashatók. Egy fiatal orvos számol be életéről, örömeiről, bánatairól, áldozatvállalásokról és a számunkra, magyarok számára is ismerős őrjítő bürokráciáról. Kész szerelmi vallomás ez azokhoz, akiken bármelyik pillanatban az életünk múlhat...

OLVASS BELE A KÖTETBE

MÉG NINCS IS NYUGDÍJKÖTVÉNY, DE MÁR ELSZÍVJA A PÉNZT? - NEM SIKERÜLT TÚL JÓL AZ ÖNKÉNTES PÉNZTÁRAK AZ ELSŐ FÉLÉVE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.08.14.


Az idén az első félévben az önkéntes nyugdíjpénztárakba érkező munkáltató befizetések negyedével csökkentek, de az egyéni takarékoskodás is mérséklődött. Az Azénpénzem.hu tapasztalatai szerint sokan az újabban őszre beharangozott nyugdíjkötvényre várnak. 

A nyugdíj-megtakarítások piacára belép az állam – jelentették be már tavaly ősszel. Ezt követően beigazolódott, amit korábban feltételeztünk: a Babakötvényhez hasonló „nyugdíjaskötvény” konstrukciót dobnak majd piacra (már amennyiben az ilyen állami akcióval kapcsolatban a piac szó egyáltalán felmerülhet), ami kellően attraktív lehet ahhoz, hogy elcsalogassa a pénzt az önkéntes nyugdíjpénztáraktól is.

Egy tavaszi konferencián a még aktív dolgozók ijesztgetése mellett (mint elhangzott: a magyar állami nyugdíjrendszer 2060-ig képes megfelelő nyugdíjat biztosítani) arról is szó esett, hogy a szuperkötvény miatt a nyugdíjkötvény csak később jelenhet meg. A kormány új gazdaságvédelmi akciótervének bejelentésekor a pénzügyminiszter megerősítette: a nyugdíjkötvény őszre várható. Olvasói jelzések és kérdések alapján az Azénpénzem.hu úgy látja, sokan várják ezt a konstrukciót.

Erre utalhat, hogy – mint arról az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) tájékoztatott – az idei első félévben az állami támogatásnak tekinthető adóvisszatérítéssel ösztönzött egyéni és munkáltatói nyugdíjbefizetések csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. A pénztártagok az idei év első hat hónapjában 28 milliárd forintot tettek félre, ami a múlt évi tagdíjbefizetéseknél 3,2 százalékkal kevesebb. Közben az egészségpénztárakba 15,5 százalékkal többet, összesen 12 milliárd forintot fizettek be önállóan a tagok. (Arról, hogy a jegybank miként szeretné még erőteljesebben helyzetbe hozni az egészségpénztárakat, itt írtunk.)...

TAPASZTALATOK 10 ÉV UTÁN HAZAKÖLTÖZVE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Bandirepublick
2019.08.14.


Meglehetősen nagy port kavart a minap az a poszt, melyben arról beszélgettünk Bandirepublickal, mi lenne, ha hirtelen hazaköltözne félmillió magyar. Nos, Orsi egyike azoknak, akik hazaköltöztek (ő ráadásul 10 év külföld után), tapasztalata tehát nagyon érdekes.

„Mivel 10 év után márciusban hazajöttem, így számomra eléggé aktuális a téma és szeretném leírni az én véleményemet.

Ha hazaköltözne fél millió magyar mostanság, akkor maximálisan fél évet adnék nekik és már menekülnének is. Röviden és tömören megpróbálom felsorolni, milyen dolgokon is kellene változtatni:
egymás elfogadása
egymás segítése
becsületesség
tisztelet
összefogás
állandó stressz helyett mosoly :)

Tudom, könnyen beszélek én, hiszen megtapasztalhattam, hogy milyen az, amikor nem kell állandóan az anyagiakon aggódni. Ha az ember belecsöppen egy nyugati ország életébe, az első, amitől megnyugszik, hogy elég pénzt keres.

Ha elég pénzt keres, tud tervezni, tehát van motivációja. Ha van motivációja, van életkedve. Ha sok hasonló ember veszi körül, vidám lesz.

Sajnos, amit én itt látok lassan 5 hónapja, borzasztóan elkeserítő...

MIÉRT ELLENZEM A SZOCHÓ-KULCS CSÖKKENTÉSÉT?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SIMONOVITS ANDRÁS
2019.08.09. 


Már 2016-ban meghirdette a kormány, hogy 2022-ig 27-ről fokozatosan 11,5 százalékra csökken a munkáltatók által fizetett tb-járulékkulcs, NER-nevén a szociális hozzájárulási adó (röviden: szochó) kulcsa. Ennek a radikális reformnak a legújabb lépése a januárról júliusra halasztott 2 százalékpontos csökkentés: 19,5-ről 17,5 százalékra. Ilyenkor mindenki örül, hogy több pénz marad az ő vagy a gyermeke pénztárcájában. Ember legyen a talpán, aki kurucföldön nyilvánosan bírálni merészel bármilyen járulékkulcs-csökkentést. Az ellenzéki pártok is megszavazták a törvényt, csupán azt kifogásolták, hogy a szoc­hó nem járulék, hanem adó, ami bármire fordítható. Én most mégis tiltakozom a szochó újabb csökkentése ellen, mert károsnak tartom, és helyette a legfájóbb egészségügyi hiányok pótlásán túl a legkisebb nyugdíjak lépcsőzetes emelésére fordítanám a keletkező forrást.

Bírálatom lényege a következő: helyes, ha a nyugdíjakat nyugdíjjárulékokból fedezik. Ha a reálbérek átmenetileg nagyon gyorsan nőnek, akkor az inflációt követő nyugdíjemelési rendszerben az átlagos nyugdíjak egyre inkább lemaradnak a bérekhez képest, ezért átmenetileg a járulékkulcs valóban csökkenthető. Sőt, a szochó kulcsának csökkentése gyorsítja a nettó bérek emelkedését. Az általános korhatár 2022-ig tartó emelése is időlegesen növeli a bevételeket és csökkenti a kiadásokat. Amint azonban kifullad a bérrobbanás, megáll a korhatáremelés, a folyamat, ha lassan is, de megfordul. Sokkal fájdalmasabb valamit visszavenni, mint oda se adni. Az olvasótól előre is elnézést kérek, de az érvek kifejtéséhez muszáj számolni.

Az elemzés egyik lehetséges kiindulópontja, hogy a reálbérrobbanás és az értéktartó nyugdíjemelés együtt hatalmas és indokolatlan különbségeket teremt az egymást követő évjáratok átlagos nyugdíjában. Számpéldával szemléltetve az utóbbi években keletkezett évjárati nyugdíjfeszültségeket: mivel a 2015-höz képest az átlagos nettó reálbér 2018-ra állítólag 28 százalékkal nőtt, a 2019. évi átlagos kezdőnyugdíj reálértékben kb. 28%-kal nőtt 2016. évi megfelelőjéhez képest.1 Közben a 2017 előtt megállapított nyugdíjak reálértéke változatlan maradt. Jövőre újabb évjárat megy nyugdíjba, még nagyobb reálértékű nyugdíjjal.

A nyugdíjkassza bevételi oldalának megértéséhez a szochó helyett a teljes nyugdíjjárulékkal érdemes számolni, ennek kulcsa durván 5 százalékponttal több, mint a szochóé. Képzeletben először ugorjunk előre 2022‑ig, amikor a hatéves terv szerint a nyugdíjkulcs 16,5 százalék – ez kb. a fele lesz a 2016-os 32 százaléknak...


VÉDEKEZÉSBEN AZ ILLIBERALIZMUS

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.08.14.


Az embereknek kezd elegük lenni azokból a politikusokból, akik saját érdekükben táplálják a korrupciót és hajlítják el az igazságosságot. Százezrek keltek fel ellenük.

Részlegesen visszavonulóban vannak az illiberalizmus hullámai Kelet- és Közép-Európában, és a jogállamiságot védelmező törekvések támogatást érdemelnek a Nyugattól – írja kommentárjában a brit Financial Times, a londoni üzleti körök és a brüsszeli uniós apparátus első számú napi olvasmányának számító, nem csak pénzügyi, hanem politikai kérdésekben is mérvadó lap. A szerző, Tony Barber meglátása szerint a térség egyes fölényeskedő vezetőinek, akik éveken át gúnyolódtak a jogállamiságon, csökken a hatalmuk, a beléjük vetett közbizalom. A trend egyenetlen és nem visszafordíthatatlan, mégis bátorító – írja.


Saját érdekükben táplálják a korrupciót

Néhány ország az elmúlt évtizedben rossz irányba fordult, elárulta az 1989-es kommunistaellenes forradalmak polgári demokratikus ígéreteit – fogalmaz Barber, és megjegyzi: tévedés lenne azt hinni, hogy ehhez az új tendenciához hozzájárult az Európai Unió józan megítélésre alapozott politikája, az Egyesült Államok támogatásával. A világ vezető liberális demokráciáiként emlegetett országok szerepe viszonylag csekély volt ebben. Inkább azért szorult védekezésbe az illiberalizmus, mert a térségben százezreknek lett elegük azokból a politikusokból, akik saját céljaik érdekében táplálják a korrupciót és hajlítják el az igazságosságot, és ezek a százezrek felkeltek mindezek ellen. A legjobb példa Románia, Szlovákia és a Cseh Köztársaság. E három országban a jogállamiság erodálódni kezdett olyan politikusok nyomására, akik populista módszereiket Orbán Viktor magyar, illetve Jaroslaw Kaczynski lengyel vezetőtől vették kölcsön..
.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ