2018. január 1., hétfő

MÉRT LEGYEK ÉN TISZTESSÉGES

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.01.01.


Ültem egy bevásárló terület parkolójában, néztem a gyérülő forgalmat.

Ismerős vágott át az épületek közötti téren, egy mögöttem álló autóhoz ment, kinyitotta a csomagtartót, berakta a vásárolt holmit, visszacsukta a fedelet, majd elment további beszerzéseket eszközölni. Az ismerős a legutóbbi divat szerint volt öltözve, a lehető legdrágább holmikba. Az autója egy Z rendszámos Mercedes, négy kerék meghajtású, tuningcég által tovább drágítva, nincs kedvem utána nézni, 45-50 milliónál bizonyosan nem kerül kevesebbe. Hamarosan jöttek vissza, most már ketten, a nő is ismerős volt, rajta is olyan ruhák, amik valószínűleg több pénzért vásárolhatók valahol külföldön, mint amennyit az autóm ér.

Az illető évtizedekig volt rádiós, nevezhetném akár a kollégámnak is, de ezt a státuszt azért nem osztogatom akárkinek. Ráadásul az illető úgynevezett rádiós újságíróként a Bródy-épületben tenyészett, az Aktuális szerkesztőség alapszervi párttitkáraként ügyelt a szocializmus szellemének érvényesítésére. Nem kedveltük egymást, mert én viszont erre a szellemre nem voltam megfelelően fogékony, s mint ilyen, átlag kéthavonta jelentem meg különféle szervek előtt, mely elvtársak a Rádióból való eltávolításomat szorgalmazták. Ez végül egyszer sem következett be, mert a Rádió akkori elnöke sosem járult hozzá, hogy felmondjanak nekem, de ez már egy másik történet.

A rendszerváltásnak keresztelt kutyakomédia másnapján a szóban forgó illető fölfedezte magában a keresztényt, valamint a demokrácia iránt való ellenállhatatlan vágyat, hamarosan képviselő lett az ország egyik legszebb épületében, amit annyiszor gyaláztak meg fennállása óta, mint semmi mást ezen a világon. A kereszténydemokraták közé ült be (már amikor sikerült eltalálnia a saját székét), és - gondolom - ennek a bagázsnak is ugyanolyan hű katonája lett, amilyen az elvtársaké volt. A parkolóban a vele együtt mutatkozó hölgy hasonló utat járt be.

Közhelyek kergetődztek az agyamban. Az én értékítéletem szerint az illető egy pocsolyagerincű, jellemtelen csúszómászó. Viszont ő jómódban élt a létező szocializmus idején, őt nem hívatták a pártirodába, hanem kérették, és egyáltalán soha semmi baja nem történt, élt, mint Alizka meseországban, rendszeresen kapott jutalmat és fizetésemelést, beutalót meg a fene tudja, mi mindent. Elsőrendű állampolgár volt, én meg még másodrendű sem. Néha még ordítoztak is velem, és mindig közölték, hogy én csak a népi demokrácia jóindulatából lehetek a munkahelyemen, mert a hozzám hasonlók már rég börtönben vannak. Azt csak kevesen tudták a Rádióban, hogy azon én már túl vagyok. Nem volt ez annyira szörnyű, mint amilyennek hangzik, az ember hozzászokik az ilyesmihez, nekem kiváltképpen sok helyen és hosszan volt alkalmam megtanulni, hogyan kell tűrni az ilyesmit, egy idő után még arra is rájöttem, miképpen tudom elérni, hogy az arrogáns bunkóra visszapattanjon a saját viselkedésficama, és ő érezze rosszul magát...

MINDEN UTCA EGYIRÁNYÚ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.01.01.


Az újév arra jó, hogy az emberek hozhatnak új elhatározásokat. Van egy pont, amikortól új életet kezdhetnek, megváltozhatnak. Ez azért nagyon fontos, mert a változás nem is olyan könnyű. Sokaknak január elsején sem sikerül, másoknak év közben is megy, de ahhoz kell valami trauma, valami megrázkódtatás, ami szembesíti az embert, hogy az út, amelyen jár, nem jó.

Ezért az emberek életében bekövetkező megrázkódtatások nem feltétlenül rosszak. Valami következményei, de változás, új élet lehetőségei is egyben. Mindig lehet új életet kezdeni. Soha nincs vége. Amíg él az ember, addig mindig van esély. Ha valakinek nagyon nem jó valami, az egy jelzés, hogy valamit változtatni kell. Ha ez a figyelmeztetés nem elég, akkor jön valami, ami súlyosabb következmény, de esély egy drasztikus, alapvető változásra, egy “megtérésre”.

Aki ennek ellenáll, és megy tovább ugyanazon az úton, az egyre rosszabb helyen találja magát, és egyre nehezebb lesz visszafordulnia. Minden út ugyanis egy irányba visz. Nem lehet egy útról letérni, az úton javítani, mert az legfeljebb kacskaringó lesz, de ugyanaz lesz a végállomás. Az úton csak megfordulni lehet, és az ellenkező irányba menni. Erre jó alkalom az újév. Egy kezdőpont. Egy elhatározás lehetősége...

A HELYZET RENDKÍVÜLI!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.01.01.


Hammer Ferenc az ELTE tanára és médiakutató, és a Flash nevű punk együttes énekese, ezeket a sorosokat 2013-ban mondta el a Fidesz-székház előtt tartott tüntetésen. És mit sem vesztetek aktualitásukból. Sőt azóta a helyzet még rendkívülibb lett, meg sokszor volt, nagyon rendkívüli, és egyszer még biztosan az lesz (nagyon sokszor az lesz még).

Ha minden igaz 98 nap múlva választásokat tartanak Magyarországon. Ha most ránézünk a közvélemény-kutatási adatokra olybá tűnik ez lefutott meccs. De amennyire kevés 98 nap, olyan sok is. Ennyi idő alatt birodalmak dőltek meg, ha fel nem is épültek.

Tehát ha ránézünk a közvélemény-kutatási adatokra, azt látjuk kisebb csoda kell ahhoz, hogy kormányt váltsunk amikor lejár a hátralévő napok száma. De ahhoz már nem kell csoda, csupán hit, hogy ne legyen kétharmada a Fidesznek, hogy elveszítse 50%-os többségét. Ez reális lehetőség, még most is.

Persze tudjuk, hogy mire fel? Ezek idióták, nem csinálnak ezek semmit, mindenki csak veszekszi, túl libsik, túl balosak, túl konzik, nem azt mondják amit hallani akarok, azt mondják amit a nép hallani akar, nem akarnak összefogni, túlságosan össze akarnak fogni. De a helyzet az, hogy pont az előző bekezdésből kiindulva ez most nem annyira lényeges (egyébként persze lényeges, hiszen ezeknek a pártoknak a legitimálásával, újra őket indítjuk a következő versenyen is, csak hát a pártokat maga a rendszer termeli ki, így kérdés lesz-e jobb párt náluk, illetve az is ebben a rendszerben van-e értelme pártot alapítani, vagy előbb a rendszert kell megváltoztatni).

Ugyanis abban a szerencsés (eh) helyzetben vagyunk, hogy nem azért kell küzdeni, hogy kit nevezünk ki miniszterelnöknek április után(bár egyébként nem az tűnik a legszörnyűbb dolognak az ország szempontjából, hogy mondjuk Szél Bernadett, vagy Karácsony Gergely legyen a miniszterelnök, sőt – a Vonát most hagyjuk). Persze a pártok ezt fogják mondani, mert ezzel lehet a szavazókat becserkészni, de a helyzet az, hogy két dologról fog szólni a 2018-as választás Ki a legerősebb ellenzéki erő, és hogy mekkora felhatalmazást kap a Fidesz.

És még szerencsésebb helyzet, hogy ha el akarunk menni szavazni, és az elmúlt 8 év ellen akarunk szavazni, egy csomó pártból választhatunk. Jobbik, MSZP, DK, LMP, Párbeszéd, Együtt, Momentum, Kétfarkú. Persze még így is hiányzik pár ideológiai színfolt, de talán ezek közül ki lehet választani egy valamennyire szimpatikust.

Tehát a helyzet rendkívüli, hiszen áprilisban egy pártállam kaphat megerősítést a választásokon, és ez ellen, csak és kizárólag mi magyar emberek tudunk tenni. Méghozzá, úgy hogy elmegyünk szavazni, sőt úgy hogy rávesszük az embereket szavazni...

A FIDESZ VEZETŐINEK EGY RÉSZE SEM ÖRÜLNE ORBÁN ÚJABB KÉTHARMADÁNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.01.01.


Gulyás Gergely utalt rá, hogy a pártvezetésben vita van a politikai ellenfelek adminisztratív-hatósági levadászásáról is.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője adott egy rettenetesen hosszú interjút az atv.hu-nak az előző év utolsó napján, amelyből a következők derültek ki (ha valaki nagyon figyelt):

- április 8-án lesz az országgyűlési választás (ez a lehető legkorábbi időpont, és az utolsó 3 államfő -beleértve Ádert - mindig azt választotta);

- csak 1 hétig ülésezik a parlament februárban (ami összefügg a választás időpontjával);

- Orbán nem áll ki miniszterelnök-jelölti vitára (mert nem tudja ki, a kihívó).
Továbbá burkoltan elismeri, hogy hazugságra épül a kormány kampánya ("az ön állítása nem az, hogy a Soros-terv nem létezik, hanem, hogy a Soros-terv létezik ugyan, de annak állításai részben eltérnek a Nemzeti Konzultáció állításaitól. Ez egy másik vita..."), valamint az ellenzéket hibáztatja azért, hogy nem ért egyet a kormánnyal, tkp. azért, hogy nem kormánypárti.

Még érdekesebbek azonban azok a részek, amelyek valamiféle belső vitákra látszanak utalni a Fideszen belül. Gulyás ugyanis
  • nem tart indokoltnak egy újabb népszavazást (és nem azt mondja, hogy nem lesz ilyen, ami arra utal, hogy a Fideszben vannak, akik nem tervezik a közpénzből folytatott permanens kampány leállítását);
  • elszántan tiltakozik az újabb kétharmad lehetősége ellen, ami - feltételezve, hogy Gulyás tud számolni és ismeri a hatályos választási szabályozást - nem azt jelzi, hogy nem tartja lehetőségnek, hanem azt, hogy
ő nem szeretné, ha ismét túlhatalomhoz jutnának...

GYARMATI ANDREA: HELIKOPTERSZÜLŐK ÉS OKOSPELENKÁK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.01.01.


Útjára kéne engedni a gyereket.

Amikor áprilisban megjelent a Hányattatásaim című könyvem, már tudtam, mi a következő téma, amiről írni szeretnék. Olvasom is a vonatkozó irodalmat, és közben igyekszem visszaemlékezni a régmúltra. Izgalmas, mert mindig boldoggá tesz, ha akár évtizedekkel később is, de megértek valamit.

Hiszem, hogy a történetek, akár az enyémek, akár azok, melyeket orvosként a betegeimmel megéltem, érthetőbbé, sőt, könnyebben kezelhetővé szelídíthetnek nehéz dolgokat.

A könyv ötlete nem újkeletű.

Régóta vágytam rá, hogy arról a bizonyos csodálatos első évről írhassak. Az aktualitását nyilván Rozika, az unokám születése adta, és persze az is, hogy évek óta hallom a kérést:

doktor néni, olyan jó lenne egy használható segítő könyv az első babánk mellé.

Amolyan „hogyan működik a kisbaba?” jellegű tanácsgyűjtemény.

Tudom, persze, semmit, ami gyakorlati dolog, nem lehet csak könyvből elsajátítani, sőt, az sem titok, bár sok a hasonlóság, de mindig az egyes eset a lényeg, és azon belül is sok a variáció. Ez adja szerintem a szakmám egyik nagy gyönyörűségét.

Mert, ha kitalálom, mi a teendő, és segítek a babának, s vele a mamának, boldogabb, nyugodtabb és egészségesebb lesz mindenki. Vagy nem betegszik meg, és azért ez sem mellékes szempont.

Szóval, gyűjtöm az anyagot, és mint mindig, elcsodálkozom, mennyi újdonságra bukkanok. Olyan, a közelmúltban felfedezett, vagy megváltozott tudásra, ami olykor egészen más megvilágításba helyezi a dolgokat.

Változnak az idők, és benne változunk mi is, sőt most, mivel ez a bizonyos első év áll az érdeklődésem középpontjában, inkább úgy fogalmazok:

változnak az idők, és változnak a szülők is...

NEBA...ORBÁN VÉDTELEN MARADT?

VÁROSI KURÍR 
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: MAKÓI ERNŐ
2018.01.01.


Orbán Viktor helyében elgondolkodnánk, mi lehet az oka, hogy 2018-ban védelem nélkül valónak minősíttetett. Már a TEK is tesz rá?

Lejárt?

Feltehetően az őrségváltás bolondította meg a TEK felső vezetését, mert nem csak a páncélozott kocsik felügyelete volt problémás a karácsonyi időszakben, de elfelejtették meghosszabbítani a miniszterelnök hermetikus elzárását szeretett népétől.

2013-ban döntöttek úgy az Orbán-biztonság avatott őrzői, hogy körbezárják a miniszterelnök hivatalosan bejegyzett lakhelyét. Azóta ezt minden évben meghosszabbították. Tegnap azonban elfelejtették. Ez azt jelenti, hogy 2018. január 1-től nem strázsál senki a budai villa környékén. Hajdu János vezérőrnagy tehát úgy vélte, nem hosszabbítja meg a személy- és létesítménybiztonsági intézkedést.

“…a területen védett személyek tartózkodásával, közlekedésével kell számolni. Az érintett útvonalat, közterületet – ha szükséges – bármikor lezárhatjuk, a forgalmat korlátozhatjuk és megtilthatjuk, hogy az érintett területre valaki belépjen, vagy onnan távozzon….”

Ez két dolgot jelenthet: olyan a biztonság Magyarországon, hogy felesleges a különös védelem. Ebben az esetben minek riogat a regnáló ennek homlokegyenest ellenkezőjével?

A másik lehetőség: Orbánról elfeledkeztek.

A manóba, a TEK tud valamit?

HONVÉDELMI INTÉZKEDÉSI TERV (HIT) - SZIGORÚAN TITKOS!

HUPPA BLOG
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2018.01.01.


Honvédelmi Intézkedési Terv (HIT) Szigorúan Titkos!

Készítette az Ökörszem Bölcsőde és Óvoda

Terrorizmus Elleni Védelmi Bizottsága (ÖBÓ TEVÉD)


Készült 2. példányban

Kapják:

1. sz. példány: NATO

2. sz. példány: ÖBÓ TEVÉD

Tisztelt NATO!

Mellékelten felterjesztjük az ÖBÓ TEVÉD HIT-ét.

1. pont

Az ÖBÓ-n megalakítjuk a Terrorizmus Elleni Védelmi Bizottságot (TEVÉD).

A TEVÉD tagjai:

Gizi néni, vezető óvónő – Elnök,ÖBÓ- parancsnok

Marika néni, nagycsoport – 1. Szakasz parancsnok

Pötyi néni, középső csoport – 2. Szakasz parancsnok

Nusi néni, kis csoport – 3. Szakasz parnacsnok

Dodó mama, dadus – fegyverzeti raktár vezető

A TEVÉD minden hónap első péntekjén előre meghatározott napirend szerint ülést tart. Elemzi az ÖBÓ biztonsági helyzetét és meghatározza a biztonsági-védelmi fokozat szintjét.

1. szint: Biztonságos

2. szint: Nem biztonságos – védelmi intézkedések első fokozata indokolt

3. szint: Veszély, terrorista támadás – Teljes védelmi készültség.

2. pont

1. szint – intézkedést nem igényel

2. szint – a védelmi intézkedések első fokozata

– az objektumba való ki és beléptetés csak fényképes beléptető igazolvánnyal lehetséges

– a beléptetés zsilip rendszerben történik

– a bejárati ajtóknál fémdetektoros átvizsgálás, szükség szerint teljes testi motozás

– az épületen belüli mozgás szigorítása, kísérési rendszer bevezetése, kamerarendszer útján történő ellenőrzés, robbanóanyag kereső kutyák bevetése.

Felelős: Gizi néni, Dodó mama

3. szint – Terrorista támadás estén teljes védelmi készültség

– A 2. szint intézkedéseinek fenntartása és szigorítása.

– Az első szakasz a fegyver szobához vonul és felveszi a fegyvert., az AK-47-es Kalasnyikovokat és a Gorjunov géppuskákat Dodó mama kiosztja, ellenőrzi a lőszerek betárazását. Beszerzésükre a megrendelőt a KLIK-nek megküldtük.

Felelős: Marika néni és Dodó mama

– az első szakasz elfoglalja a kijelölt harcálláspontokat és felveszi az egyes harcos harcállásban harci alakzatot

Harcálláspontok:

ÖRÜLJÜNK-E A REPUBLIKÁNUSOK ADÓREFORMJÁNAK?

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: peterisz
2017.12.31.


Vegyes reakciók fogadták a republikánus többségű képviselőházban frissen elfogadott, és Trump elnök által december 22-én aláírt nagyszabású adótörvényt. Míg a baloldalon felháborodást okoz, hogy az adócsomag, a kritikusok szerint, a gazdagabbaknak kedvez, addig a jobboldalon többnyire örülnek az adóterheket összességében csökkentő csomagnak. A következőkben sorra veszem, szerintem minek kellene és minek nem kellene örülniük a piacorientált és növekedésbarát megoldások híveinek.

Aminek örülni kell, az legelsősorban a társasági adó régóta esedékes jelentős mértékű csökkentése. Ennek oka, hogy a társasági adó korántsem kizárólag a tőketulajdonosokat érinti hátrányosan. Friss tanulmányok szerint az adóteher egy jelentős részét (akár 40%-át) valójában a dolgozók viselik alacsonyabb bérek és kisebb foglalkoztatottság formájában, ugyanis az adó ellenösztönzi a beruházásokat. Ha csökkentik a társaságok adóterheit, a kezükben maradt több pénzzel valamit kezdeni fognak, és jó okunk van azt feltételezni, hogy egy jelentős részét új beruházásokra fordítják majd. A társasági adó csökkentésétől tehát egyaránt várhatnak az amerikaiak nagyobb gazdasági növekedést, nagyobb foglalkoztatottságot és a bérek emelkedését.

Ugyancsak üdvözlendő egyes adókedvezmények kivezetése. A lakáshitelek kamatainak eddigi adómentessége eltorzította a lakáspiacot: az emberek nagyobb arányban vásároltak lakásokat, mint ahogyan egyébként tették volna, ezzel többek között a lakásárakat is felfelé nyomva.

Összességében viszont azt gondolom, nem kellene pozitívan megítélnünk a személyi jövedelemadók csökkentését. Ennek oka nem az, hogy a változások „a gazdagoknak” kedveznek, hanem éppen az, hogy hosszú távon nem biztos, hogy bárkinek is kedveznek. Szemben a társasági adó csökkentéssel, a személyi jövedelemadó változások hatálya 8 év múlva le fog járni, hacsak meg nem újítják. Nagy az esély arra, hogy egy jövőbeli demokrata többségű kongresszus az adókat vissza fogja emelni a korábbi, vagy annál is magasabb szintre...

60 FILMAJÁNDÉK A 60 ÉVES FILMARCHÍVUMBÓL (DECEMBER 22.- JANUÁR 12.)

MAGYAR NEMZETI FILMALAP
Szerző: FILMARCHÍVUM
2017.12.A Magyar Nemzeti Filmarchívum alábbi 60 filmajándéka három hétig, 2017. december 22-től január 12-ig tekinthető meg szabadon az Archívum Vimeo csatornáján:

EGÉSZESTÉS FILMEK:

A tolonc (1914, Kertész Mihály)

Az aranyember (1918, Korda Sándor)

13 kislány mosolyog az égre (1938, Ráthonyi Ákos)

A varieté csillagai (1938, Baky József)

Két lány az uccán (1939, Tóth Endre)

Valahol Európában (1947, Radványi Géza)

Körhinta (1955, Fábri Zoltán)

Hannibál tanár úr (1956, Fábri Zoltán)

Éjfélkor (1957, Révész György)

Édes Anna (1958, Fábri Zoltán)

Két félidő a pokolban (1961, Fábri Zoltán)

Sodrásban (1963, Gaál István)

A tizedes meg a többiek (1965, Keleti Márton)

Húsz óra (1965, Fábri Zoltán)

Hideg napok (1966, Kovács András)

Utószezon (1966, Fábri Zoltán)

Csillagosok, katonák (1967, Jancsó Miklós)

Feldobott kő (1968, Sára Sándor)

Fényes szelek (1968, Jancsó Miklós)

Isten hozta, őrnagy úr! (1969, Fábri Zoltán)

Az ötödik pecsét (1976, Fábri Zoltán)

Bizalom (1979, Szabó István)

Megáll az idő (1981, Gothár Péter)

Szerencsés Dániel (1982, Sándor Pál)

Szaffi (1984, Dargay Attila)

Szamárköhögés (1986, Gárdos Péter)

Eldorádó (1988, Bereményi Géza)

Napló apámnak, anyámnak (1990, Mészáros Márta)

A mi gólyánk (1998, Gyarmathy Lívia)

Bibó breviárium (2001, Forgács Péter)

Kitüntetetten (2002, Almási Tamás)

Az élet vendége – Csoma legendárium (2005, Szemző Tibor)

RÖVIDFILMEK:

Lumiére-összeállítás (1896)

Budapest (1916)

Blaha Lujza temetése (1926)

A lakihegyi óriásadó (1933)

Találkozás a múlttal (1934)

Halálos tavasz (1935)

Jazz (1935)

Magyar triangulum (1937)

Miből élünk? (1939)

Tata, a tavak városa (1939)

Halló! Halló! (1940)

Látta-e már Budapestet télen? (1940)

Megjött a posta (1940)

A munka akrobatái (1940)

Boldogság vége / Az intéző úr (1941)

Film a filmről (1941)

Cigarettafüst (1941)

Így játsztok ti (1941)

Kincses Kolozsvár (1942)

Vidámsághangverseny (1942)

Tarkabarka (1942)

A hangod elkísér (1944)

Üsd pofon! (1944)

Budapest tragédiája (1946)

Képek a magyar némafilm történetből (1964)

Török Ferenc a Valahol Európában című filmről (2017)

Henrik Irén Dargay Attiláról (2017)

Werkfilm a Körhinta restaurálásáról (2017)

Werkfilm a Valahol Európában restaurálásáról (2017)


SZILVESZTERI EGYVELEG - RÁADÁS

BLOGÁSZAT
YOUTUBE
2018.01.01.


  Csík Zenekar - Te majd kézenfogsz és       hazavezetsz


  Ando Drom - Zsa Mo

  Kalyi Jag - Tuke Bahh (Gypsy folk song from   Hungary)Cigány Zene - Gypsy MusicVujicsics 40 – Jubileumi koncert


Bródy János: Ráadás

Koncz Zsuzsa: Vadvilág

Sztevanovity Zoran - Kóló ft. Egypár Barát

Quimby - Sehol se talállak

Fábián Juli and Zoohacker - Like A Child 


TÉTOVA ÓRIÁS A SÖTÉT ERDŐBEN

MAGYAR NEMZET ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: STIER GÁBOR
2018.01.01.A búcsúzó 2017-es év végképp magával vitte a világ kiszámíthatóságába vetett reményt

Nem is olyan régen az emberiség még hitt a szép új világban. Aztán előbb lassan, majd egyre egyértelműbben kezdett minden elromlani, bizonytalanná válni. Úgy egy évtizede már, hogy nyilvánvalóvá vált: az átalakulás öles léptekkel halad előre. Mint mindig, amikor valami új létrejön, előtte szétesik a régi. Reméltük, hogy mindez nem tart sokáig, ám kiderült: másként van. Az új világrend kiteljesedésére várnunk kell. A búcsúzó 2017-es év – biztató fordulatai, elmaradt tragédiái ellenére – ezt tudatosíthatta bennünk. Magával vitte a reményt, hogy a körülöttünk lévő világ belátható időn belül stabil, kiszámítható, racionális lesz. A reménykedés után az elkeseredés időszaka köszöntött be. Romlott a komfortérzetünk, mert egyre kevésbé értjük a jelent, és még kevésbé a jövőt. Kétségbeesetten konstatáljuk, hogy azt sem tudjuk, merre haladunk. Ami ránk szakadt, az a szabadság vagy a káosz? Valahogy úgy van ez, mint száz éve, 1917 őszének Oroszországában, ahol igen kevesen fogták fel, hogy valójában mi is zajlik körülöttük.

A világ fejlődésének évszázadok óta fennálló keretei széttöredeztek. Hiába az óvatoskodás, az új helyzetben csak sodródunk e korlátok nélkül. Megdöbbentett bennünket a globalizáció határozottan kirajzolódó árnyoldala: az információs sokszínűségben, a korlátokat nem ismerő önmegvalósítás tombolásában az irányíthatatlanság felsejlő rémképe. Ijesztő, hogy az új technológiák nemcsak könnyebbé teszik az életünket, hanem fokozatosan át is veszik felettünk a hatalmat. Megrémít az idő folyásának gyorsulása, mivel a fejlődés korlátokat ledöntve váltott nagyobb sebességre. Ám míg az emberiség egy része már-már fénysebességi fokozatban halad előre, a másik felénél valahogy beragadt a váltó. Növekszik az egyenlőtlenség, felerősödik a széttartás, a szétesettség érzése. Az úgynevezett fejlett világban is egyre szaporodó szociális konfliktusok, a mind nagyobb méreteket öltő újkori népvándorlás, az elitek elleni lázadás, politikai értelemben a rendszerkritikus pártok megerősödése, a brexit, a katalóniai referendum, a Közel-Keleten véget nem érő polgárháborúk sora, Afrika drámai helyzete, a nagyhatalmak közötti egyensúly hiányát megérző észak-koreai diktátor gátlástalansága, meg hát maga a kiszámíthatatlanul populista Donald Trump megjelenése is csak e folyamat egyes megnyilvánulásai...

HAJMERESZTŐ NEHÉZSÉGEKKEL JÁR, HA ELITISKOLÁBA AKARJUK JÁRATNI A GYEREKÜNKET - A SZABAD ISKOLAVÁLASZTÁS EGYÁLTALÁN NEM SZABAD, ÉS SOKSZOR NINCS NINCS VÁLASZTÁS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: B1blog
2018.01.01.
Az Üveghegy megmászása és az Óperencián való átkelés nem kihívás az iskolakeresés dilemmájához képest. Akinek most készül iskolába a gyereke, az valószínűleg már szeptember óta csak azzal foglalkozik, hogy megtalálja a megfelelő helyet, és bejuttassa oda a gyerekét.

A szeptember látszólag még nagyon messze van, de azok a családok, ahol egy vagy több gyerek iskolakezdés előtt áll, már most úgy érezhetik, hogy elkéstek, ha még nem tudják, hova fog járni a kicsi ősztől. A közoktatási törvény értelmében minden szülő gyermeke adottságainak, képességeinek, érdeklődésének, saját vallási, illetve világnézeti meggyőződésének, nemzeti vagy etnikai hovatartozásának megfelelően választhat iskolát.

Ezzel a joggal szemben érvényesül azonban egy másik: az oktatási intézmény köteles felvenni azokat, akik a körzetében élnek. Ha ezek után is maradnak fenn helyek, azok már “szabadon” választhatóak bárki számára. Mivel ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy-egy osztályban marad 4-5 hely, amire sokszoros a túljelentkezés, az iskolák válogatnak a jelentkezők közül. Gyakran egészen

hajmeresztő módszerekkel.


A szülők nyilvánosan nem merik felvállalni a véleményüket, nehogy rontsák a gyerekek esélyeit, hogy bekerülhessenek egy-egy jobban csengő nevű iskolába. Maradnak a zárt Facebook-csoportok, ahol virtuálisan összedugva a fejüket vitatják meg a legjobb stratégiákat. És persze jönnek-mennek a hírek, hogy melyik iskolában hány szabad hely van még, már decemberben erről szól a bejegyzések több, mint fele. Muszáj naprakésznek lenni: aki csak tavasszal kapcsol, az addigra már nem nagyon válogathat.

Egy azóta már külföldön élő anya beszámolója:...

BEST OF 2017: AZ ÉV LEGÉRDEKESEBB MAGYAR NARANCS-CIKKEI

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2017.12.31.Fájn szeleksön.

Azokat a cikkeinket gyűjtöttük össze, amikre különösen büszkék vagyunk. A gyűjtés módszere rögtönzött és egyáltalán nem törekszik az összegzésre, hírből sem hallott a teljesség igényéről. Általában a szerzők maguk választottak cikket a saját termésükből, de néha a szerkesztő is javasolt.

Azzal sem igazán foglalkoztunk, hogy egy anyag a nyomtatott Narancsba vagy a magyarnarancs.hu-ra készült, ezzel is jelezve, hogy 2017 a médiaszinergia és a határelmosódás jegyében telt, többek között. A sorrend véletlenszerű, de hogy ezzel mit jelzünk, számunkra sem világos.

Júniusban beszélt a megfélemlítésről és aktivizmusról a magyarnarancs.hu-nak Simon Botond, akit az egyik tüntetés után civil ruhás rendőr követett, a cikket Gera Márton írta.

Vekerdy Tamás az elhibázott oktatási rendszerről adott nagyinterjút, és azt javasolta a szülőknek: legyenek cinkosak a gyerekükkel. Kérdező: Gera Márton...


BOJKOTTAL A POLGÁRHÁBORÚBA?

GONDOLATVILÁGBAN
Szerző: Andrew_s
2017.12.31.


Az év vége felé megindult a teoretikusok rohama a realitások ellen? Most éppen Vásárhelyi Mária írása nyomán jutott eszembe ez a kérdés. Amely kérdés Heller Ágnes nem kevésbé elméleti, a Jobbikot előre kormányba fényező eszmefuttatása nyomán is felmerülhetett. Míg most a bojkottra szólít fel Vásárhelyi.

Na, csókolom! Azt aligha vitatja épeszű ember, hogy a választási rendszer egy diktatúrának is becsületére válna. Azt is nehéz lenne vitatni, hogy egy hamiskártyással nehéz döntés lehet beülni egy partiba. Mert Vásárhelyi Mária, többek közt ezt a kártyás hasonlatot hozza. Alkalmasint hibásan. A választási rendszer ugyanis olyan kártyázás, amely ugyan erősen aszimmetrikus szabályrendszert követ, de még van szabályrendszere. Nehéz lenne megmondani, hogy Orbán mit lépne, ha nem őt, vagy kedvenc barátait hozzák ki győztesnek. Lehet valószínűsíteni sok mindent. A békés hatalomátadásról a szükségállapot kihirdetéséig. De ezen a hídon akkor kellene tudni átmenni, ha az ország odaér.

A 2014-es választások alapján persze levonható az a következtetés, hogy a választásra jogosultak alig több mint negyven százaléka voksolt a Fidesz-KDNP szövetségre. Amiből persze az is következik, hogy ugyanezen embertömeg közel kétharmada nem szavazott arra a politikai egyletre, amely így a kisebbség nevében birtokol parlamenti többséget. De ebből az is következik, hogy akkor az ellenék képtelen volt ezt a közel kétharmadot megszólítani, és urnához hívni. Nem kis részben annak az ellenzéki politizálásnak köszönhetően, ami idén mintha visszacsengeni látszana. Egyrészt olyan teoretikus nézőpontok uralkodtak el, amelyek igen alkalmasnak látszottak a szárszóihoz hasonló klubnapok agyonütésére, de igen alkalmatlannak bizonyultak az emberek megszólítására. Másrészt az ellenzéki pártok egymás izélgetésével voltak elfoglalva a szövetségi kompromisszumok helyett...

GYERE HAZA, MILO YIANNOPOULOS!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.12.31.


Kár lenne tagadni, hogy a pedofíliával megengedő, alt-rightos provokátor megelőzte korát az Egyesült Államokban, de Magyarországon bizony éppen a megfelelő időben érkezik, hogy sztárelőadóként szerepeljen a kormány által rendezett, és – meglepő humorérzékről tanúskodó – „Európa jövője” címet viselő konferencián. Milo, ez a te otthonod, az USA-ban még nem érettek meg az emberek egy olyan próféta fogadására, mint te vagy, nálunk viszont villámgyorsan államtitkár lehetsz, valahol az ifjúságvédelem és a családtervezés környékén, de ha máshol jobban éreznéd magad, csak szólj.

Ezen a konferencián egyébként Deutsch Tamás fogja ismertetni a Fidesz-kormány álláspontját a mesterséges intelligenciáról, ami legalább olyan szintű provokáció, mint a „hány fekete faszt kell még leszopnom, hogy ne hívjanak neonácinak” Yiannopoulos sztárolása, hiszen Deutsch Tamás és bármilyen intelligencia kapcsolata legendás és kiegyensúlyozott, mint arra twitterének követői bizonyára számos példát tudnának hozni, ha lenne még erejük ilyesmire.

Orbán Viktor egyik téveszméje, hogy ő fogja meghatározni Európa jövőjét, és ezért konferenciát rendeznek neki a Visegrádi Négyekkel, hátha sikerül őket is kiszervezni a civilizált államok közül, és besorozni orosz ügynöknek, mint a mi jelenlegi politikai elitünket. Európa jövője természetesen semmilyen szinten nem függ Orbántól, de még csak a lengyelektől, szlovákoktól és csehektől sem, de a miniszterelnök szomorú lenne egyedül, ezért iderángatja őket is, hacsak nem tántorodnak vissza az alt-right aranyifjú – minden bizonnyal előremutató és konstruktív – fellépésétől, ami azért elég valószínű, hiszen ő már a trumpistáknak is büdös rongy, Európában pedig csak olyan közismert hülyék állnak szóba vele, akik nemcsak a kormányzástól állnak távol, de még a saját családjuk sem nyit ajtót, ha csöngetnek.

Kivéve Magyarországot.

Mi ilyen különcök vagyunk, mármint mi, a politikailag aktív többség által megválasztott kormány és köre, a mi Földünk lapos, a mi migránsaink megeszik a bibliát és ellopják a karácsonyt, a mi tudósaink energiacellát csinálnak tavalyra, a mi civiljeink terroristák, a mi terroristáink tolókocsiban ülnek és félig vakok, és ami a legfontosabb: mi Európa jövőjéről egy nyilvánvaló provokátor véleményére vagyunk kíváncsiak, nyilván semmilyen más okból, mint hogy ez valószínűleg nem tetszik majd Merkelnek vagy Macronnak, de a mi kormányunk ezt is megteheti, mert a szenilis és puha pöcsű Európai Unió addig fogja finanszírozni a Fidesz elmebaját, amíg jurtákba nem költözünk és felvételünket kérjük az új Ázsiai Unióba...

A MAGYAR MENEKÜLTÜGY HÉT FŐBŰNE

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: NAGY BOLDIZSÁR
2017.12.20.


A magát keresztyénnek valló kormányzat az idő múlásával és a tokák növekedésével egyre kevésbé marasztalható el a bujaság vagy a fösvénység bűnében (a többiből azért kiveszi a részét, gondoljunk csak a torkosságra vagy a kevélységre), de ez a cikk nem a korosodó férfiak istenfélő magatartásáról, hanem az istentelen magyar menekültügyről szól, annak elmúlt három évét tekinti át, a jog uralma, az EU-tagságból adódó feladatok és morális minimum szempontjából.

A magyar menekültügy hármas elméleti keretbe illeszthető és hét főbűnben marasztalható el.

A) A hármas elméleti keret


Az első elmélet a biztonságiasítás, a szekuritizáció. A nyolcvanas években indult irányzat legfőbb tétele az, hogy a biztonságiasító szereplő egy jelenséget (a migrációtól a terrorizmuson át akár a környezetszennyezésig) a nemzet/állam/társadalom biztonságát fenyegető veszélynek minősít, amit csak a normális jogrend kereteiből kilépve, rendkívüli eszközökkel lehet elhárítani, s erre a lépésre csakis a biztonságiasító aktor vagy az általa megnevezett erő képes, amely ezért privilégiumokhoz és a bürokratikus versenyben előnyökhöz jut. [1] (Rossz az, aki máris a TEK-re gondol…)..


Míg a biztonságiasítási elmélet a domináns a magyar menekültpolitika megértésénél, a második elméleti keret „az identitárius populizmus” rávilágít a motivációra és a technikára. Az identitárius populizmust leírók azt emelik ki, hogy a populista szereplő elhatárolja magát az elittől, amelyet akár a nép ellen konspiráló tényezőként is bemutathat. A politikusokat bűnrészesként állítja be a „tömeges bevándorlás vagy az európai integráció vagy mindkettő tekintetében (attól függően, hogy épp kik alkotják a mások csoportját)”.[2] Az eredetileg elsősorban szélsőjobbos pártokra szabott elméletet némileg módosított formában alkalmazom, azt tételezve, hogy a Fidesz a Jobbik kiszorítása érdekben szélsőjobb pozíciót foglal el a politikai palettán.[3] A külföldi tulajdonú bankok, a nagy multinacionális élelmiszerláncok és a külföldi tulajdonban lévő közművállalatok után egy új „másikat”, egy új ellenségképet kellett rajzolni. Ez lett Soros György, illetve a „Brüsszel”. Az identitárius populisták a kormányban ezúttal a „brüsszeli bürokrata” elittől igyekeznek megkülönböztetni magukat.[4]

A magyar menekültügy megértéséhez szükséges harmadik elmélet a „krimmigráció” elmélete, amely a bűncselekményekre vonatkozó büntetőjogi és a migrációt reguláló közigazgatási hatáskörök és intézkedések egybecsúszását hangsúlyozza.[5] Az elmélet szerint büntetőjogi intézkedéseket foganatosítanak azokkal szemben, akik nem követtek el bűncselekményt, csak a határ átlépésére és a jogszerű tartózkodásra vonatkozó közigazgatási szabályokat szegték meg, például tartózkodási engedélyük lejártakor nem léptek ki az országból, vagy megfelelő útiokmány nélkül léptek be. Az ellenük alkalmazott „büntető” eszközök (fogva tartás, kitiltás, a kerítésen érkezés bűncselekménnyé nyilvánítása) nem szolgálja a büntetőjogi rehabilitáció célját, nem a társadalomba visszavezetésre irányul, egyszerű, zsigeri megtorlás és elrettentés.[6] A krimmigráció a másik irányt is hangsúlyozza, amelyben a bűnöző hagyományos büntetése mellé idegenrendészeti büntetést (kiutasítás, kitoloncolás) csatolnak.

B) A hét főbűn...

NÉZZÜK CSAK: MI VÁLTOZOTT MÁTÓL?

INDEX
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2017.01.01.


Összeszedtük a január 1-jén hatályba lépett, mindennapokat leginkább érintő jogszabály-változásokat. Enyhe adó- és járulékcsökkentések, 8 százalékkal bruttó 138 ezerre emelkedő minimálbér, változó cafeteria-szabályozások – többek között ezeket hozta az új év. Néha személyi kell a csekkbefizetéshez, tovább nő a nyugdíjkorhatár.

Ahogy minden év január elsején, 2018-ban is számos dologban változik az életünk. Nem, nem azért, mert éjfél körül a hatodik vodkaszóda után megfogadtuk például, hogy idén többet nem iszunk, hanem a jogalkotók miatt. A parlament és a kormány tavaly is erős nagy formában alkotott és módosított jogszabályokat, így az adó- és bérváltozásoktól a cafeterián és a csekkbefizetésen át a sztrádamatrica-vásárlás szabályainak változásáig sok újdonságot kell megtanulnunk. A legfontosabbakat összeszedtük:...

ÚJ EGYENLŐSÉG - AZ EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Népszava
2017.12.30.


Hogyan lehetne olyan Magyarországot teremteni, ahol igazságosság, szabadság, és fenntarthatóság van? Olyan demokráciát, ahol nem csak az elitek, hanem a szegények is úgy érezhetik, az állam, a közösség az ő életesélyeik javításáért dolgozik – erre keresi a választ az Új Egyenlőség társadalomelméleti közössége, amelynek egészségpolitikai programját ismertetjük. A program az augusztusban megjelent A szociális demokrácia programjának szakpolitikai fejezete, s a Friedrich Ebert Stiftung Budapest támogatásával készült.

Alapelvként: mindenki a képességei szerint fizet, de a szükségletei szerint részesedik az ellátásból, mert a szociális demokrácia államának társadalmi-morális kötelezettsége és feladata, hogy társadalmi, anyagi helyzetüktől és lakóhelyüktől függetlenül esélyt teremtsen polgárainak egészségük megőrzéséhez, betegségük esetén pedig a gyógyulásukhoz.

Az egészség megőrzése és helyreállítása Magyarországon senki számára nem lehet anyagi kérdés. Csak a teljes közösség által finanszírozott, térítésmentes és jó színvonalú egészségügyi alapvető ellátás biztosíthatja az ország szegényebb polgárai számára is, hogy tanulhassanak és dolgozhassanak, szabad emberhez méltó életet élhessenek. A magyar emberek életének várható átlagos hossza 4-5 évvel rövidebb, mint más Európai Uniós országok polgáraié. Az alacsony iskolázottságú és rossz anyagi helyzetű emberek megdöbbentően korán halnak meg, ami elfogadhatatlan.

A társadalom életében az egyik legsúlyosabb társadalmi konfliktusforrás, ha az egészségügy szétszakad a tömegeket kiszolgáló, szakmailag kiüresített, pusztuló szegény-ellátásra és a „puccos” gazdag-ellátásra. A szociális demokrácia célja, hogy kormányzati ciklusokon átívelő alkotmányos védelmet teremtsen arra, hogy:

a) az éves egészségügyi közkiadások elérjék a legfejlettebb 15 uniós ország átlagát,

b) az alapvető egészségügyi ellátást minden ember kötelező társadalombiztosítási alapon és térítésmentesen kapja...

HOGYHA MEGÉRTEM, ÉN IS ROBBANTGATNI FOGOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.01.01.


Jó reggelt, boldog új évet és hasonlókat! A reggel amúgy olyan, amilyen, az év akkor lesz boldog – de legalább boldogabb, mint az elhasznált – ha mi teszünk azért, hogy javítsunk rajta. Magától nem gyógyul, az biztos. De ma még felejtsük el a politikát egy percre.

Tegnap – és tegnapelőtt is, mert nem lehet elég korán kezdeni – ültünk családostul a kutyák mellett és ki-ki a neki jutó reszketőt nyugtatgatta. Minden szilveszterkor ez a családi program, mert a kutyáink a barátaink és nem hagyjuk őket magukra a bajukban sem, ha már elfogadjuk a szeretetüket, a kedvességüket és sokszor a vigasztalásukat.

Mondhatnám, hogy rohadjon meg minden petárdázó, tűzijátékozó és tiltsák be, de nem mondom. Ilyenkor a gazdi felelőssége, hogy vigyázzon a barátjára, ne olyankor vigye sétálni, amikor durrogtatóék már elszabadultak, ne hagyja a kertben, ahonnan el tud menekülni. És ne hagyja magára, mert szükség van a nyugtató szavakra, simogatásra. Ennek ellenére minden évben rengeteg kutya rohan világgá ilyenkor, sérül, vagy pusztul el, mert a vak pánikban berohan az autók közé, villamos alá, vagy olyan helyre, ahonnan soha nem kerül elő többé. Mert az okos gazdi nem csak arra nem számít, hogy a kedvence megrémül és elrohan, hanem azt sem tudja, hogy kötelező chipet tenni a kutyusba, mert abból ki tudják olvasni az ő adatait és baj esetén vissza tudják juttatni hozzá az állatot.

Sok gazdi ezzel nem törődik, még egy bilétára sem költ, amin szerepelne az ő neve és telefonszáma. Az is igaz, hogy sok gazdinak annyi esze sincs, hogy sétáltatáshoz megfelelő felszerelést vigyen magával és felszedje, amit a kutyusa séta közben maga után hagy, így aztán a boldog járókelők derékig járhatnak a kutyaszarban. Szóval a kutyatartás kultúrája nagyon finoman fogalmazva is kezdetleges kicsiny hazánkban.

De most maradjunk a szilveszteri programnál. A környék lakóinak durrogtatás és önfeledt üvöltözés, nekünk harminc kilós kutyák ölben ringatása, stresszoldó masszázs, mesélés. Ez is egyfajta wellness. A kifordult szemmel lihegő, reszkető, vagy éppen kővé dermedt barátom ölelgetése közben nem az jutott eszembe, hogy be kellene tiltani a tűzijátékot, de azonnal. Amúgy sem lehet betiltani és van, akinek ezt jelenti a szilveszter...

MÁSNAPOS ÖN? 14 JÓ TANÁCS, AMIT SEMMIKÉP SE FOGADJON MEG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÁRKAY TAMÁS
2018.01.01.


Dunát, de mit Dunát? Komplett Obirtiszjenyiszejt lehet rekeszteni a másnaposság elleni receptekből, ezeknek azonban van egy közös vonásuk: egyik sem hat, pláne hogy az ember pont azért másnapos, hogy összekeverje őket más receptekkel, amelyek ugyanúgy nem hatnak.
De még ha megérkezne is az egyetlen létező isteni megfejtés: hogyan mixelje össze a csodatévő elixírt a konyhapulton, amikor Ön a lakás másik sarkában fekszik kómában, elcsúszott Pókember-álarccal a fején, és valaki még egy halványkék műanyaglavórt is odacsempészett az Ön útjába? 
Megette a fene.
Ahogy a kriminológiában, úgy a lerészegedés tekintetében is érdemes hangsúlyt fektetni az úgynevezett megelőzésre – állítják. De érdemes?
1. Ne igyunk. 
Itt be kéne fejeznünk a cikket, tehát ugorgyunk.
2. Fogyasszunk felelősséggel.
Ilyet esetenként a toxikológia falán olvashatunk, amikor ugye, már minek, de még inkább sörös dobozok oldalán, vagyis azok intenek mértékletességre, akik tüstént lehúzhatnák a rolót, ha így tennénk. Biztos elhisszük egy árva szavukat is. 
3. Mielőtt nekiállnánk vedelni, együnk annyit, amennyi belénk fér, alaposan béleljük ki magunkat a jó öreg zsírral, az majd jól felszívja szeszt.
A gyomorgörcs és az eperoham mégis csak mennyivel polgáribb megoldás, mint a katzenjammer.
4. Mielőtt lefeküdnénk, igyunk meg rengeteg ásványvizet.
Sajnos ez sem működik, mert ájulás előtt az ember ritkán vet számot a sanyarú sorsával, megtorpanva egy pillanatra élete keresztútján okosan, hogy állj, állj, állj, mármostan pedig megiszok egy liter ásványvizet, Isten engem úgy segéljen, ámen. De különben is: minden van, csak éppen ásványvíz nincs speciel sehol, egy korty se. Mindezen túl köztudomású, hogy aki sok vizet iszik, annak béka nő a hasában. Tegyük a szívünket a kezünkre: kinek hiányzik a hasába egy békanő?...

EGY PERC NYUGTA SEM LESZ, AMÍG ÖSSZE NEM ÁLL A VÁDIRAT, AZUTÁN MEG MÉG ENNYI SEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.31.


Magyarország miniszterelnökének.

A nevét változatlanul nem írom le, ahol ön tartózkodik, az még nagyon mélyen van a csupa kisbetűvel való íráshoz képest is. De most először nem mint egy körünkben időző istencsapást említem, hanem e levél címzettjeként jelölöm. Csak hogy teljesen, a napnál is világosabb legyen, kihez szólok.

A tegnapi napomat egy közkórházban töltöttem. Nem voltam beteg, más minőségben tettem azt.

Leírom a tapasztalataimat.

Egy hatágyas kórteremnek az ajtótól legtávolabbi sarkában ültem. Egy ágy mellett, az “éjjeliszekrény” ajtajánál. E bútordarabnak volt még egy fiókja és egy külső polca. Az ajtót és a fiókot hajdan valószínűleg be lehetett csukni, és a külső polc sem rogyott rá a felső lapra. Azt már nem tudtam megállapítani, befestették-e valamilyen színre (esetleg fehérre), az éppen látható külső nehéz ágytálazások emlékét őrzi, odafröccsenhetett egysmás, tisztításra meg már nem lehetett idő, úgy maradt. A 60 centiméter széles ágyon felnőtt ember nem lehet képes megfordulni, de erre nem is volt szükség, ahogyan hamarosan kiderült. A többi éjjeliszekrény és a többi ágy is hasonló, a fölöttük lévő gépészeti berendezésből vagy a hívócsengő vagy a lámpa nem működött vagy egyik sem. A négy üres ágyat feltöltötték az egy emelettel följebb lévő félhalottakkal, mert munkaszüneti napok közeledvén oda és egy eggyel lejjebbre már nem jut sem orvos, sem ápolószemélyzet, erre az egy emeletre, valamint annak folyosóira fektették a betegeket, így a szükséges egészségügyi személyzetnek körülbelül a 30 (harminc) százaléka látta el őket.

A hátsó ágy mellé telepített haldokló először nem bírta kivárni az ágytálat, ennek következtében jó félórát feküdt a saját végtermékében, rémületes bűzt árasztva, és eléggé hangosan nyögve és hörögve. Aztán megérkezett egy utolsó energiatartalékait már régebben felélt ápolónő, és hozzáfogott a kimosdatáshoz, természetesen a két, harminc év körüli, felvételre váró beteg közvetlen közelében. Paravánnal vagy legalább lepedővel való takarás több okból sem volt lehetséges, ezek közül az egyik a helyszűke az egymásra tolt ágyak között, a másik a paraván és a lepedő hiánya.

A vele szemben lévő ágyat egy csöndes öregember foglalta el, ha felálltam, láthattam azt a képződményt, ami a fejéből még megmaradt: egy halottfehér bőrrel lazán borított koponyát, amire rálapult néhány szál fehér szőrzet.

Az ajtó melletti ágyon egy hasonló, emberre emlékeztető alakzat feküdt, csontkezében kis rádió piszkos romjai, a szerkezet sistergő hangot adott…

Csak azokat írtam le, amiket még ép ésszel úgy ahogy fel lehet fogni.

A körülbelül 60-80 beteget három ápolónő látta el, és 1 (egy) ügyeletes orvos. Akinek egyebek között azzal is kellett foglalkoznia, hogy a körülmények hatására hazamenni készülő betegekhez pszichiátert hívjon. Amíg ugyanis az illető szakorvos nem nyilvánítja beszámíthatónak a távozni óhajtó beteget, addig azt a saját felelősségére sem szabad elengedni. Ez mindig így volt (nagyon helyesen), a különbség mindössze annyi, hogy hajdan egy-két perc múlva megjelent az inspekciózó elmegyógyász. Most nem találtak ilyet, legalábbis addig nem, amíg én ott voltam...