2019. július 27., szombat

ORBÁN VIKTOR: LÉTREJÖTT AZ ILLIBERÁLIS ÁLLAM

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL
2019.07.27.


Tizenöt éves harcra készül a liberális korszellemmel szemben a miniszterelnök, aki azért a gazdasági válságra is felkészül. Orbán Tusnádfürdőn újraértelmezte, amit korábban az illiberalizmusról mondott, bár a szó mellett kitart, ma már úgy definiálja: keresztény szabadság. Közvetítés a XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen elmondott miniszterelnöki beszédről:...


EGYRE GYORSABBAN HALADUNK A KÉTPÓLUSÚ MAGYAR PÁRTRENDSZER FELÉ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.07.26.


Míg az egyik oldal minden rá leadott szavazatot fel tud használni, addig a másik oldalon rengeteg voks elveszik. Így jellemezhetnénk a legegyszerűbben a magyar politika jelenlegi viszonyait. Ezért fordulhat elő, hogy a Fidesz rendszeresen túlnyeri magát az ellenzékhez képest, holott a két szavazótábor körülbelül ugyanakkora. Amíg az úgynevezett jobboldalon ugyanis minden voks egyetlen zsákban landol, addig az úgynevezett baloldalon a nagy civakodásban a sok kis zsák között elhullajtják a szavazatok jelentős hányadát.

A május 26-i uniós választás ismét egyértelművé tette, hogy az amúgy is erősen felé lejtő pályán a Fidesz tökéletesen ki tudja használni a túloldali rivalizálást. Ha ugyanis egyetlen közös listán indult volna az ellenzék, akkor nem ajándékozott volna oda két mandátumot a kormánypártnak, vagyis a képviselői arány nem 13-8 lett volna, hanem 11-10. Ráadásul, ami elveszett az egyik oldalon, azt vitte a másik oldal. Igen egyszerű matematika, de a logikus érveket még mindig felülírja az ellenzéki pártoknál a rivalizálás, a minél jobb pozíció kiharcolása a szövetséges vetélytársakkal szemben.

Ezért is tűnik igen logikusnak az a felvetés, mely szerint az ellenzéki pártok soraiban rengetegen dolgoznak a Fidesznek, hiszen az ő romboló munkájuk nélkül már a tavalyi országgyűlési választáson is megvalósulhatott volna az az általános összefogás, mely részben vagy egészben most létrejöhet az önkormányzati választások előtt. Már tavaly tavasszal is világosan látszott, hogy egy jól összehangolt együttműködésnek köszönhetően 30-35 egyéni körzetben szerezhettek volna mandátumot az ellenzék jelöltjei, de a sok veszekedésnek az lett a vége, hogy a biztosan nyerhető fővárosi körzetek egy részét is vitte a Fidesz...

KORMÁNYKÖZELI EXTRAPROFIT: A SZÁMLA JAVÁT KÉSŐBB FIZETJÜK MEG

G7.HU
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2019.07.24.


Csak a legtájékozatlanabbak nem hallottak arról, hogy a fennálló hatalom kegyeltjei hatalmasat kaszálnak a közbeszerzéseken, hazai és uniós pályázatokon. Azt azonban roppant nehéz megmondani, hogy mennyit is. Ha egy köztudottan jó politikai összeköttetésekkel bíró vállalkozó bejelentkezik egy versenytárgyalásra, a viszonyokat ismerő többi lehetséges versenytárs már nem is ír ajánlatot, így pedig elmarad az árban, minőségben, gyorsaságban, újdonságban egymással versenyzők küzdelme. Az állam mint megrendelő (a mi adóforintjainkból) a szükségesnél többet fog fizetni. A politikusokhoz jól bekötötteknél pedig az indokoltnál nagyobb nyereség keletkezik.

Az Index és a HVG újságírói nyomába eredtek a kiválasztott kevesek által zsebre vágott többletnyereségnek. Amint a G7 elemzése is kimutatta, a tavalyi év nyilvános adatai alapján 80 milliárd forintnál is többre tehető az a nyereség, amennyivel több jutott a szerencsés körnek ahhoz képest, mint amennyi lett volna az adott iparágban szokásosnak számító nyereségesség mellett.

Nyolcvan milliárd forint hatalmas összeg. Az emberek ennyi pénzt el sem tudnak képzelni; talán ezért is kisebb a felháborodás az indokoltnál. Az elemzett vállalkozói kört gazdagító többletpénz a nemzeti jövedelemhez mérve viszont már nem tűnik horribilisen nagynak. Amint az elemző írás fogalmazott: a becsült extraprofit a magyar GDP 0,2 százaléka, az érintett cégek átlag feletti nyereségességük révén ennyivel járultak hozzá a gazdasági növekedéshez.

Az alábbiakban azt járjuk körül, hogy a gazdasági életben minek is tekinthető ez a többletprofit, növeli-e az adott évi GDP-t (nem), miként hat a gazdasági növekedésre és a társadalom gyarapodására.

Mi is ez? Ha a politikus kegyéből, kormányzati segítséggel vagy egyszerűen korrupció révén többet fizet az állam egy adott termékért (mondjuk stadionért) vagy szolgáltatásért (politikai hirdetésért, kormányzati IT-szolgáltatásért), mint fizetne tisztességes árverseny mellett, akkor a kegyenc zsebébe jutó többlet nem szokásos vállalkozói nyereség, hanem járadék, idegen szóval rent. Erről nemrég egy kalandos sorsú folyóiratszámban, a Századvég 2018. nyári tematikus számában lehetett olvasni a Mihályi-Szelényi szerzőpárostól vagy a jelen írás szerzőjétől – amíg az inkriminált 80-as számot gyorsan le nem vették a folyóirat honlapjáról (azóta a 79. számnál megállt az idő)...

MÉSZÁROS SZÁLLODÁJÁBAN MEDENCE ÉPÜL KÖZPÉNZBŐL, A RÁKOS BETEGEK A LÉPCSŐHÁZBAN NYOMOROGNAK - AZ ÁTLÁTSZÓ HETI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.07.26.


Napi.hu: Közpénzből kap kültéri medencét Mészáros Lőrinc luxusszállodája

Mészáros Lőrinc Tokaj melletti ötcsillagos szállodája 13 szobával és kültéri medencével bővül. A fejlesztés annak is köszönhető, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programon a hotelt működtető Mészáros-cég sikeresen szerepelt, és kapott 324,5 millió forintot.

K-Monitor: A zsebü(n)kbe nyúltak az állami cégek, hogy ott lehessenek Rogán Cecília és Sarka Kata rendezvényein

Rogán Antal propagandaminiszter felesége, és az ő barátnőjének közös cége eddig összesen 273 millió forint támogatást kapott különböző állami vállalatoktól. Az MTVA 52,6 millió forintot, az MVM és az Antenna Hungária összesen 210 milliót, a Szerencsejáték Zrt. pedig 63 millió forintot adott a Nakama & Partners sportrendezvényeire.

G7: Medencével fizetné ki beszállítóit a budapesti vizes vb szervezője

Ideje lenne már feltenni a hungarikumok listájára a 2017-es budapesti vizes vébét, ami még 2 évvel a vége után is képes nyelni a közpénzt. Az állami fekete lyuk iskolapéldája. A sporteseményt szervező, állami tulajdonú Bp2017 Nonprofit Kft. tavaly (a vébé után 1 évvel) 822 millió forintot költött bérekre, és majdnem 2,6 milliárd forintért vett igénybe különböző szolgáltatásokat. A cégnek most közel 3 milliárd forintnyi fizetnivalója van, meg két medencéje, és pár plüssállata.

HVG: Orbán Viktorra is utalnak a Microsoft korrupciót beismerő vallomásában


A Microsoft Magyarország az amerikai hatóságoknak beismerte, hogy 2013-tól 2015-ig egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben. A cég peren kívüli egyezséget kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal, aminek keretében 8,8 millió dollár (2,6 milliárd forint) bírság megfizetését vállalta. A cég által aláírt vallomás két konkrét eseten keresztül mutatja be, hogy bundáztak meg állami beszerzéseket állami dolgozókkal összejátszva. Az egyik esetben Orbán Viktor neve is előkerült.

24.hu: Embertelen körülmények között órákat várnak kezelésre a betegek az Országos Onkológiai Intézetben

Daganatos betegek hajnali 5-től várják az intézet lépcsőházában, hogy sorra kerüljenek. A rendszer átláthatatlan, senki sem tudja, mi alapján dől el a sorrend, pedig még a sorszámhoz is sorszámot húznak azok, akik kemoterápiás kezelésre jönnek. Az Országos Onkológiai Intézet azt írta az Indexnek, hogy szerintük a betegek a hibásak, minek várakoznak ott.

HETI SLÁGERTÉMÁINK: UKRAJNAI ATOMERŐMŰVEK ÉS KORMÁNYZATI PROPAGANDAKÖLTÉSEK

ÁTLÁTSZÓ / HETI MUTYIMONDÓ
Szerző: Átlátszó
2019.07.27.


Megírtuk, hogy harminc éve félbehagyott reaktorblokkokat helyeznének üzembe Ukrajnában. Kiderítettük, mennyit költött költött a kormány az üldözött keresztények megsegítésére. Bemutattuk a legújabb Ángyán-jelentést, egy nyomdagépes OLAF-ügy fejleményeit, és a paródiaszerű belgrádi Hunyadi-szobrot. Szerepeltünk a Tilos rádióban, megszámoltuk a kormánypropagandára legutóbb elköltött milliárdokat, és támogatást kértünk tőletek, hogy még sok cikket írhassunk nektek.


Csernobil után, harminc éve félbehagyott reaktorblokkokat helyeznének üzembe Ukrajnában

Az elmúlt hetekben a Csernobil-sorozat jóvoltából a fél világ újraélte a történelem egyik legnagyobb atomkatasztrófáját (1986, Ukrajna). Ennek fényében különösen ijesztőnek tűnik az az elképzelés, hogy az 1980-as években elkezdett, félkész reaktorblokkokat építsenek tovább és helyezzenek üzembe a magyar határtól 500 kilométerre, az ukrajnai Hmelnickij-ben. A most leporolt tervek szerint 2000 MW teljesítményű atomerőmű épülne fel itt, tehát nagyjából akkora, mint a Paksi Atomerőmű. Egy nemzetközi eljárás keretében most Magyarország is észrevételeket tehetne az ügyben, de rejtélyes okból nem tesz. Az illetékes ukrán és magyar minisztériumok egymásra mutogatnak.

Feleannyit költöttünk üldözött keresztények megsegítésére, mint Soros lejáratására

Közadatigénylésben kértük ki a Miniszterelnökségtől, hogy a Hungary Helps program keretében milyen projektekre mennyit költött eddig a magyar állam. A válaszul kapott táblázat szerint Libanonba 1 milliárd, Irakba és Szíriába 2-2 milliárd, Jordániába, Kongóba és Nigériába körülbelül 300-300 millió forint támogatást küldtünk. Ez összesen 6,1 milliárd forint: a 2017-es Soros-ellenes kampányra kétszer ennyi közpénzt szánt a kormány, az épülő Puskás-stadion pedig 26-szor ennyibe kerül.

OLAF-jelzések: szabadságvesztésre ítélték a kamu nyomdagép-beszerzéssel trükköző vállalkozókat

Jogerős elmarasztaló ítélet született egy nyomdaipari gépek beszerzésével kapcsolatos uniós pénzlenyúlás felelőseinek ügyében. A vádlottak összesen 770 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak, ebből egyikük közel 190 millió forintot megtérített. Az elsőrendű vádlottra hat év szabadságvesztést szabtak ki. Velük talán azért boldogultak könnyebben a magyar hatóságok, mert az ügyben érintett személyek nem kötődnek kormányzati körökhöz.
A héten emellett:
- bemutattuk a legújabb Ángyán-jelentést a földárverésekről
beszélgettünk a Tilos rádióban
- megszámoltuk az elmúlt 3 hónapban kormánypropagandára költött milliárdokat
- egyszerre nevettünk és sírtunk Hunyadi János 40 milliós belgrádi szobrán
támogatást kértünk tőletek, hogy még sok cikket írhassunk nektek
További cikkeink:
- Átlátszó-blog: Újabb 6 milliárd forint megy országimázsra


GYŰLÖLETKELTÉS A SZERETET NEVÉBEN – INTERJÚ KOMPOLTHY ZSIGMONDDAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CSEJTEI ORSOLYA
2019.07.27.


A pettyes szoknyás, poloskákkal dúsított nyárban egyre halnak az emberek a fővárosban. Lobogó szőke hajú amazon veti magát pej kancája nyergében az autópálya élénk reggeli forgalmába a gyalogoshídról, nyakában tábla: nem bírom tovább, véget vetek neki! Egy kamion, platóján a teljes magyar ellenzékkel, beleszáguld a Dunába, mely később a Hőn Szeretet Párt vezérkarát is elnyeli. A prózaíróként debütáló Kompolthy Zsigmond (civilben Bán Zoltán András) Pannon pestis című szürreál szatírája az alcím tanúsága szerint (is) kitaláció, a képzelet műve, ekképpen mindennemű vélt egyezés a valósággal pusztán a véletlennek köszönhető.

Miért tartotta fontosnak már az alcímben kiemelni, hogy a Pannon pestis képzelt regény?

Jobb az efféle dolgokat előre tisztázni. Ahogyan Lukianosz írja az igaz történetekben: „Engem aztán igazán nem lehet a hazudozás vádjával illetni, hiszen nyíltan megmondom, hogy egy árva szó sem igaz elbeszélésemből. Bizony nem kérdés, hogy olyasmikről írok, amiket nem is láttam, nem is tapasztaltam, másoktól sem hallottam, sőt nemhogy nincsenek, de még csak nem is lehetségesek”. Az alcímmel, melyet egyébként Jókaitól, az Öreg ember nem vén emberből vettem, pusztán annyit szerettem volna jelezni, hogy ez az írás egy szatíra, és mint ilyen, olyasmit állít, ami nyilvánvaló szemenszedett hazugság. 

Azt akarja mondani, hogy a regényben szereplő pannon keresztyén autokefál államnak, az élén álló Első Demokratának, a szeretet fogalmával dobálózó gyűlöletkeltésnek, a külföldről pénzelt Goldstein/Goldzweig/Goldhuber/Goldsinger stb.-hálózatnak és a családügyi sajtóreferensnek semmi, de semmi köze a mai magyar valósághoz? 

 Nyilván ironikus a dolog, ahogyan Lukianosznál is, mert persze elképzelhető, hogy rá lehet ismerni bizonyos dolgokra, melyek a mai Magyarországon talán léteznek, de ez mind csak kamu. 

Orwell 1984-ére és Camus Pestisére elég direkten rá lehet ismerni – mintha egyfajta parafrázisféle volna a regény. 

 Igen, több minden is megjelenik benne, nemcsak ez a két regény, de tény, hogy az orwelli szabadság: szolgaság; háború: béke és tudatlanság: erő fogalompárokat egészíti ki nálam a szeretet: gyűlölet jelszava. Hangsúlyozom, nem Magyarországon vagyunk, hiszen itt szeretetről senki nem beszél a mai politikusok közül. Ez Pannónia, ahol az 1984 mintájára, mikor elvben a Pannon pestis is játszódik, három perc gyűlölet helyett három vagy hét perc kötelező szeretet van kiróva az egyszeri állampolgárra. Egy olyan országban járunk, ahol a szeretet nevében beszélnek, a szeretetet hirdetik, ugyanakkor folyamatosan gyűlöletet keltenek. Ezen a képzeletbeli helyen a szeretet azonos a gyűlölettel, és hát persze a gyűlölet egyben szeretet is...

A MAGYAR NARANCS 2019/30. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Magyar Narancs
2019.07.25.


„Engedelmes rabszolgákat nevelünk”
Vekerdy Tamás pszichológus a köznevelési törvény módosításáról

Katasztrófa a gyereknek, katasztrófa a társadalomnak – így jellemzi Vekerdy Tamás a köznevelési törvény módosítását. Az alternatív iskolák az ügyeskedésben bízhatnak, és abban, hogy a tanterem ajtaja mögé még mindig nem lát be az állam.

BLOG

Tévésorozat
Ussian Doll

Egy nő kislisszol a 36. születésnapjára rendezett partiról, hogy megkeresse elkóborolt macskáját. Nem néz szét, amikor átkel a zebrán, és elüti egy autó. A szemünk előtt vérzik el az úttesten. Majd hirtelen újra a partin találja magát, ahogy a fürdőszobai tükörbe bámul.
Film
Pompon Klub

Legtöbbünk úgy hal meg, hogy vágyait nem valósította meg, lehetőségeit elvesztegette, életét nem irányította, jobbik énjét – félelemből, megalkuvásból, világnézete, hite parancsainak vagy az őt ért, tudatosan fel sem dolgozott sugalmazásoknak engedelmeskedve – elnyomta, esetleges tehetségét nem bontakoztatta ki
Tévésorozat
Egy házasság helyzete

Louise és Tom házassága válságban van, ezért pszichológus segítségét kérik – a sorozat ezt a tízhetes terápiát mutatja be. Zseniális húzásként azonban nem a találkozókat láthatjuk, hanem az azokat megelőző tíz perceket.
Film
Anna

Boldog. Szomorú. Magányos. Mérges. Bánatos. A régi mémről Steven Seagal néz vissza ránk – mind a tizenhatszor ugyanazzal a kifürkészhetetlen, zordon egykedvűséget sugárzó ábrázattal.

„Úgy éreztem, elég volt”Mike Leigh filmrendező

Olyan művek fűződnek a nevéhez, mint a Mezítelenül, a Titkok és hazugságok, a Vera Drake, a Még egy év vagy a Mr. Turner. Legutóbb az 1819-es peterlooi mészárlásról készített történelmi tablót. Egyike a legjelentősebb kortárs brit filmalkotóknak.

VÉLEMÉNY

Ujhelyi István
Lefújás után - 
Miért nem szavaztam Ursula von der Leyenre?

Bevallom, nem volt kényelmes kisebbségben maradnom, és a szövetségeseinkkel szemben szavaznom, amikor Ursula von der Leyen megválasztásáról döntöttünk az Európai Parlament múlt heti, strasbourgi plenáris ülésén. De tudom: helyesen határoztam, amikor nem támogattam a német védelmi miniszter átzsilipelését az Európai Bizottság élére.
Ara-Kovács Attila
Hamarabb, mint gondolnánk - Miért szavaztam Ursula von der Leyenre?

Mindenki arról beszél, hogy Ursula von der Leyent „rekordalacsony” számú honatya szavazta meg július 16-án az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. És sajnos csak kevesen beszélnek arról, mi volt a tétje és mik lehetnek a következményei ennek az aktusnak.

Ekotrip
A fáraó álma

A „merjünk nagyot álmodni” programot egykoron meghirdető, újabban magát a kereszténység legfőbb őrzőjének tituláló magyar kormányfő a fáraó álmáról szóló, igencsak tanulságos bibliai történetet is komolyan vehetné.

A szerk.
Volt egyszer egy fesztivál

Németh Szilárd előadásán, höhö, csak páran lézengtek, mert az irodalmi sátorban ugyanakkor volt a Varró Dani fellépése, s őt hallgatta mindenki – informálta lapunkat a szlovákiai Gombaszögön évente hagyományosan megrendezett fesztivál egyik résztvevője.
A szerk.
Lesz nagy meglepetés!

Miután az Európai Tanács javaslatára az Európai Parlament képviselői a múlt kedden csekély többséggel megválasztották Ursula von der Leyent az Európai Bizottság első emberének, kontinensünk legjobb elméi azon pörögnek, hogy vajon miként fogja magát viselni az új elnök, szembesülvén a kelet-európai renegátok, jelesül a lengyel és a magyar kormány csínytevéseivel.

POLITIKA

Szélsőjobbos lapok Németországban
Orbán Viktort mindenkinek!

Bevásároltunk a német sajtópaletta szélsőjobboldali magazinjaiból – akad ilyen számos –, hogy megtudjuk, mi dobogtatja meg manapság az AfD-s újságolvasók szívét.

Gyász
Hihetetlen: Heller Ágnes (1929–2019)

Vasárnap este még nála voltunk vendégségben, a balkonon ültünk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra déli irányból. Összesen heten voltunk, ittunk ezt-azt, s nem mertük bevallani, hogy jó kedvünk van. Nem úgy a házigazda, Heller Ági, aki talán kevesebbet ivott vendégeinél, mégis láthatóan élvezte az életet.

„Mindenben másolják a gazdát”
Csomay Zsófia és Rajk László építészek

A magyar építészet vazallusa lett a kormánynak: a NER szabadon emel felhőkarcolókat, stadionokat, belez ki műemlékeket, s mindig akad, aki kiszolgálja a hatalom igényeit. Csomay Zsófiával, a MOME címzetes egyetemi tanárával és Rajk László egykori SZDSZ-alapító, ma már leginkább külföldön tervező, filmes építésszel beszélgettünk.
Mészáros Lőrincék átszabják Balatonaligát
Club Rezsim

Amióta a NER nagykutyái megvették a Club Aligát, a helyiekben csak nő az indulat. Balhé is volt már a parton, miközben az új szerzeménybe öntik a közpénzt. Az állam családokat küld Mészárosék birtokára nyaralni, ahol a körülmények feltűnően rosszak.
Pesterzsébet: szocialista után fideszes támogatás
Mindenki polgármestere

Elfogadta a Fidesz támogatását Budapest XX. kerületében az öt éve függetlenként regnáló polgármester, aki előtte 17 évig szocialista színekben vezette Pesterzsébetet. Várható volt? Árulás történt?

Bizonytalanságba taszítja az alternatív iskolákat a kormány
Móresre tanítanak

A köznevelési törvény legújabb módosítása nehezen értelmezhető passzusokkal szorítja korlátok közé az alternatív iskolákat. A kormány ígérete szerint a gyakorlatban szinte semmi nem változik. De akkor mi értelme az egésznek?

KULTÚRA

Lemez
Ed Sheeran: No.6 Collaboration project

Az új, sorrendben negyedik Ed Sheeran-lemez címe önmagában is ironikus: a folytatása ugyanis a még 2011-ben kiadott No. 5 Collaboration Project EP-nek, amelyet (négy előzményével együtt) Sheeran azért rakott össze érdekesnek és formabontónak szánt, underground grime előadókkal közösen felvett dalokból, hogy valamelyik nagy kiadó végre szerződtesse.

rés a présen
Ami illik a csillagos ég alá
Ifi-Valde Orsolya fesztiválalapító igazgató

mi a kotta?
Szeretett magyarjaim

Lemez
Alexis Weissenberg: Goldberg-variációk

Vannak jelentős zongoristák, akiknek művészete nem vált széles körben kedveltté a magyar zenehallgatók között, legfeljebb a szakma szűkebb köreiben ismert. Ilyen Rosalyn Tureck, Maria Jugyina. De említhetünk férfit is: Alexis Weissenberg (1929–2012) Magyarországon hasonlóképpen ismeretlen.

Lemez
Alicia CsodaországbanThe National: I Am Easy to Find

Ha van szokatlan fő fellépő az idei Szigeten, akkor az a Matt Berninger vezette The National. Nyolc évvel ezelőtt még kettővel korábbi sávban léptek fel a fesztiválon, azóta viszont rengeteget emelkedett az ázsiójuk.

Koncert
Edith Piaf és a kungfu
Zaz

Annak, aki még soha nem hallott Zazról, úgy írnánk le a franciák kedvencét, mint Edith Piaf és Janis Joplin modern kori keverékét. Az igazi neve: Isabelle Geffroy, majd’ 40 éves, de ma is kislányos bájával és vadócságával hódít, ráadásul úgy, hogy egyszerre elegáns francia hölgy és tomboló hippi, kocsmai sanzonénekes és a színpadot szétugráló rocksztár.
Lemez
Félúton Vegas felé
Morrissey: California Son

Lehetett tudni, hogy az énekes legújabb dobását, a California Son című feldolgozáslemezt nem fogja ekkora érdeklődés kísérni, de azt csak találgatni lehet, hogy egyáltalán miért született meg: az ihlet hiánya miatt, vagy éppen „népművelői szándékkal”?

tévéSmaci
Kerecsenfürdő

Rádió
Államfői interjú, másholZuzana Čaputová a Pátria Rádióban

Milyen egy jó politikusinterjú, ami nem az elfogultságok felől közelít, nem konfrontatív, de nem is az alákérdezés mókuskerekét pörgeti? Ez a kérdés ma Magyarországon gyakorlatilag nem több puszta elmejátéknál, minthogy ilyesféle interjúk sincsenek.

Színház
A tűznyelők

A Tűznyelők is csak arról szól, mint sok-sok színházi produkció: hogy mennyire nehéz élni.
Színház
Zsiráf
Sztalker Csoport: Vízkereszt, de amúgy mindegy

Nemrégiben az idei POSZT válogatói – Gulyás Gábor és Zalán Tibor – sajtóperrel fenyegetőzve és helyreigazítást kierőszakolva kérték ki maguknak azt a dunszt.sk véleménycikkében megjelent állítást, hogy válogatásukban nem szerepelnek független társulatok.

Képregény
Conan kegyetlen kardja 2.

A régvolt időkről, távoli vidékekről és a kenyerüket ponyvaírással kereső férfiakról szóló mendemondák szerint Conan, a barbár alakja akkor jelent meg először Robert E. Howard (1906–1936) lelki szemei előtt, midőn a Weird Tales magazin magaslatait ostromló szerző Texas állam déli vidékein poroszkált, ahogy ő fogalmazott: „a tortilla, az enchilada és az olcsó spanyol borok nagykereskedelmi mennyiségű fogyasztása céljából”
Könyv
TigrismamaOliver Hilmes: A fekete özvegy – Alma Mahler-Werfel élete

Vannak rég bevett kollektív képzeteink, amelyeknek a jelenben ugyan már nem­igen jut szerep, ám amint a múltról gondolkozunk, rögtön magától értetődőnek és nélkülözhetetlennek tetszenek. Ilyen, még csak segédfogalommá sem halványult, masszív idea például a múzsa: a nő, aki a szerelmével vagy akár a puszta létezésével remekművek megalkotására ihleti a férfit.

Poeta.doc
A csend hallgatása
Nádasdy Ádám: Ars analytica (József Attila egyik öregkori verse)

A vers nem szerepel Nádasdy Ádám Verejték van a szobrokon című, Válogatott és új versek (1976–2009) alcímű kötetében. Először a Zelki János ötletéből született Már nem sajog című könyvben jelent meg 1994-ben, amely a koncepció szerint József Attila – objektív okokból kortárs költők által megírt – öregkori verseit tartalmazta.
Könyv
Káoszkristály
Keresztesi József: Inverz Ophelia

A sors úgy hozta, hogy egy újvidéki ösztöndíj alkalmával olvastam Keresztesi József Inverz Ophelia című és Eltávolító gyakorlatok kezdőknek és haladóknak alcímű kötetét. Így óhatatlanul a kötet harmadik része érintett legközvetlenebbül: Wrocław – Egy napló árnyéka.

„Keresd a jégen!”Hartay Csaba költő, író

Festőtábor Szarvason a kilencvenes években: nulla jövőkép, csupa lógás és iskolakerülés. Tizenöt évesen udvart söpör apja marhatelepén. Szeghalom, kollégiumi magány, az első írások. Sárkányfű generáció, Flipper Öcsi és egy karrier indulása – csupa ilyesmiről beszélgettünk.

Kiállítás
A cumizó malac és a japán nyúl
Erik Kessels több élete

Augusztus elejéig látható a San Franciscó-i MOMA kiállításán Erik Kessels (1966) holland formatervező, kurátor és gyűjtő legismertebb installációja, a 24 hours photos, egy 2011-ben induló projekt újabb változata.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Nokedli cacio e pepe

kertész lesek
Fiáker

Lejárt élelmiszerek
Szellem a palackból

Mi történik az étellel a csomagoláson feltüntetett lejárati dátum után? És mi történik velünk, ha utána faljuk fel?

Munka a bábműhelyben
„A fej kinyílik három részre”

Hány verziót kell készíteni egy-egy bábból, és hány kilót nyomhatnak, hogy a színészek bírják végig az előadást? És mi a teendő, ha a gyáva oroszlán feje leesik előadás közben? Megnéztük, mit csinál egy bábkészítő.

ELHALLGATTATJÁK A LEGNAGYOBB HELYI RÁDIÓADÓT

INDEX
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2019.07.26.


Augusztus végén valószínűleg megszűnik az ország legrégebbi kereskedelmi rádiója, a szegedi Rádió88, adta hírül a Média1 szakmai portál. 

A Rádió88 vezetősége ma rendkívüli értekezletet tartott, ahol a dolgozóknak elmondták, munkaszerződésük augusztus 31-i hatállyal megszűnik. Várhatóan - a külsős és belső munkatársakkal együtt - körülbelül 30 ember kerül utcára.

Az 1990-ben alapított rádió augusztus 8-án ünnepli a 29. születésnapját, és egyike a legjelentősebb helyi rádióadóknak az országban, naponta 60-70 ezres, heti szinten 100 ezres hallgatottsággal. És egyike az utolsó függetleneknek is, ami nem áll az ország egyre nagyobb részét lefedő kormányzati médiabirodalom, a KESMA tulajdonában. A rádió Facebook-oldalának 96 ezer követője van, a megmentésére alakult 100.000-en a Rádió 88-ért csoporthoz egy nap alatt 13 ezren csatlakoztak.

A Rádió 88 sorsa a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának kezében van, mivel az adó 7 évre szóló rádióengedélye augusztus végén lejár. Ahhoz, hogy folytathassa a sugárzást a Szeged FM 95,4 MHz frekvencián, a Médiatanácsnak kedvezően kellene elbírálnia a jogosultság meghosszabbítására irányuló kérelmét. A kérelemről a médiatörvény értelmében a Karas Monika vezette testületnek június végéig kellett volna döntenie, de a kérdést mindeddig napirendre sem vette...

EZEK MIATT A NYOMORULTAK MIATT SZÉGYENKEZEM. ÉN. MERT VALAKINEK KELL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.07.27.


...Emlékszik még mindenki a nagy népszavazásra? Mert nem kell nekünk vizitdíj, de főleg nem kell tandíj. Na, tandíj az nincs is. Önköltség van. Sok helyen kétszer annyi, mint tavaly. Egy orvosira járó fiatal ma 16 millió forintot fizet ki, mire diplomához jut. És ez csak a nemtandíj. Sem jegyzetek, sem lakhatás, sem kaja, sem semmi nincs benne. Emlékszünk a gyűlölt Bokros-csomagra? Amit a mai napig szeretnek szidni sokan. Na, az ennek a töredékéből, havi néhány ezer forintból akarta fejleszteni és fenntarthatóvá tenni az oktatást. De leszavaztuk ügyesen, mert a Viktor mondta, hogy nem kell tandíj. Esetleg időszerű lenne valamelyik egykori szavazónak – akinek a gyereke, unokája soha nem fog diplomához jutni, mert nem telik rá a családnak – huszárnak öltözni és ízes magyarsággal bokázhatna a drágaminiszterelnökúr előtt. Hogy végre nem csak országunk van, hanem hazánk is. Aha...

SIRASSUK-E EL AZ OKJ-S KÉPZÉSEKET?

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ ÁGNES
2019.07.26.A napokban Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár Magyar Nemzetben tett bejelentése nyomán felreppent a hír: megszűnik az Országos Képzési Jegyzék, az OKJ. Helyette egy új jegyzék készül az alapszakmákról, amelyeket csak iskolában lehet majd tanulni, a felnőttképzésben megszerezhető szakmai képesítések pedig nem lesznek jegyzékbe foglalva.

Mivel hozzászoktunk, hogy az oktatásban minden változtatás a központosítást, a tanszabadság korlátozását, a pénzek lenyúlását szolgálja, a kormánykritikus média itt is hasonló célokat sejtett a háttérben. Ebben az esetben azonban árnyaltabb a kép.

Az állam által elismert szakképesítések jegyzékének „újraszabását”, az iskolában tanulható, széles alapozású szakmák kiemelését, külön kezelését a szakképzési szakemberek és a gazdaság szereplői is támogatják, csakúgy, mint a felnőttképzés rugalmasabbá tételét is. Az, hogy ezt az új jegyzéket nem hívják OKJ-nak, biztosan zavart okoz majd, hiszen mára már közismertté vált az OKJ szakképesítés fogalma. Az, hogy az alapszakmákat csak iskolai rendszerben lehet majd tanulni, nem okoz gondot, ha a tárca ígéretéhez híven gondoskodnak a felnőttek előzetes tudásának beszámításáról, és lehetővé teszik a rugalmasságot a tananyag és a tanulásszervezés terén.

Az azonban nagy probléma, hogy az átalakításra – mint a szakképzés küszöbön álló átalakítására általában – túlságosan gyors tempóban, kellő előkészítés és ellenőrzés nélkül kerül sor, és az új rendszerre való érdemi felkészülésre sem áll majd rendelkezésre elég idő. Hab a tortán, hogy a humán szakmák esetén még az sem látszik, hogyan is fogják – és egyáltalán fogják-e – meghatározni a jegyzékbe kerülő szakképesítéseket. Az átalakítást az ITM (a Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium) és a gazdasági kamara vezényli le a gazdasági szereplők bevonásával. Míg az agrártárca hasonló rendszerben kezeli a szakképesítéseket, tudomásunk szerint az EMMI-vel nincs semmi megállapodás...

LOVASI ANDRÁS: A SZÉLSŐLIBERÁLISOK ÉS A SZÉLSŐJOBBOSOK UGYANÚGY MEG AKARJÁK MONDANI, HOGYAN VISELKEDJEK

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL, PLANKOG
2019.07.26.


- Aki koncertezni akar Magyarországon, valószínűleg a NER-be ütközik. 

- Az viszont vállalhatatlan kompromisszum lenne, ha illusztrációnak akarnák felhasználni egy politikai rendezvényen.
- Ezt mondta Lovasi András a 444-nek Tusványoson, ahol idén is fellépett a Kiscsillag zenekarral.

Két éve Magyarországon közéleti balhé lett abból, hogy a Quimby fellépett Tusványoson. Ez szempont volt most, amikor a Kiscsillag fellépéséről döntöttek?

Ez nyilván azóta mindenkinek eszébe jut, pedig előtte nem jutott eszébe senkinek. Amikor a Quimby fellépését felkapták, akkor már harmadszor-negyedszer játszottak itt. (A Quimby idén is fellépett - A szerk.) Én 2001-ben voltam itt először, azóta hatszor-hétszer legalább, a Csík zenekarral, a Budapest Bárral és a Kiscsillaggal is. Tusványos a legnagyobb könnyűzenei rendezvény Erdélyben évek óta. Nem így indult, de mostanra ez mozgósítja a székely fiatalokat.

Az jelenti a dilemmát, hogy fellépjen-e egy zenekar a nagy éves Orbán-beszéd előtt?

Magyarországon az a helyzet, hogy ha valaki koncertezni akar, akkor valószínűleg a NER-be ütközik, mi például a koncertjeink 80-90 százalékánál, hiszen minden fellépési lehetőség felett van valamilyen formában politikai kontroll. De a legtöbb helyen jó ízlésű, jó fej emberek a kulturális szervezők, itt is egyébként, és szóba sem kerül, hogy ki mit gondol a politikáról. Ebből a szempontból mindegy, hogy Tusványos, vagy VOLT Fesztivál vagy kalocsai kolbászsütő verseny. Ha valaki nagyon következetesen “független” akar lenni, akkor húz egy határt, de onnantól nem sokat koncertezik Magyarországon. Mi koncertezünk, ha nem kényszerítenek vállalhatatlan kompromisszumokra...

Mi lenne a vállalhatatlan kompromisszum?

Gondolom ez a határ mindenkinél máshol van. Nyilván az ember próbálja kerülni, hogy a politikai és üzleti szándékok illusztrációja legyen az, amit csinál. De elég nehéz előre kontrollálni mi vár rád egy adott helyszínen. Szerencsére a direkt árukapcsolásokat nem szokták sehol erőltetni...

SZEGÉNYNEK LENNI SVÁJCBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.07.27.


Szegénynek lenni sehol sem jó, ráadásul nagyon relatív dolog is, hiszen alighanem mást tartanak szegénynek mondjuk Indiában, Bulgáriában vagy Svájcban. Tényleg, milyen lehet szegénynek lenni a világ egyik leggazdagabb országában? Jöjjön pár személyes tapasztalat!

"Senki sem tudta, hogy szegény vagyok, de nem is érdekelt volna senkit"

„Az egyetlen dolog, ami miatt igazán rossz szegénynek lenni Svájcban az az, hogy a legtöbb ember pont nem az. Svájci mércével mérve „szegényen” éltem gyerekkorom és tinédzseréveim legnagyobb részét az ország leggazdagabb kantonjában, Zugban.

Svájcban nincsenek szegénynegyedek, szegény gyerekekkel teli iskolák vagy ehhez hasonlók. A leggazdagabbak és a legszegényebbek gyerekei ugyanabba az iskolába járnak, ugyanazokban a bárokban lógnak, ugyanazokkal a buszokkal és vonatokkal járnak, ugyanazokban a boltokban vásárolnak, stb.

Visszanézve ez tulajdonképpen elképesztő volt. Senki sem tudta, hogy szegény vagyok, de egyébként sem érdekelt volna senkit, mert ez olyasmi, amiről az emberek nem beszélnek. (A svájciak utálnak a saját pénzügyeikről beszélni.)

Ami nehéz volt számomra, az az, hogy láttam, a barátaim milyen nagy házakban nőnek fel, milyen menő születésnapi ajándékokat kapnak, miközben nem kellett azon aggódniuk, hogy miként fizetik ki a buszbérletet, az iskolai ebédet, stb.

Ugyanakkor mindez keményebb munkára ösztönzött, mert közéjük akartam tartozni. Svájc ehhez minden lehetőséget megad. Egész életemben elérhető volt a kitűnő színvonalú oktatás és tisztában voltam vele, hogy van kiút a szegénységből. Már nem vagyok szegény. :)

Igen, Svájcban nagyszerű a jóléti, szociális rendszer. Különösen azóta tudom nagyra értékelni, mióta az Egyesült Államokba költöztem és megtapasztaltam, miként működnek itt a dolgok.

Nagy hálás vagyok azért, hogy nem egy olyan országban kellett megtapasztalnom a szegénységet, ahol a szegényeket söpredéknek tekintik.” (Pilar) ...

HÁROM AZ EGYBEN

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.07.26.


Megmaradt bennem a múlt hétről egy mondat, a Narancs szerkesztője írta jegyzete bevezetőjében, idézem: „Ennek a szerkesztőségi cikknek egyetlen mondatból kellene állnia: Szijjártó Péter és Orbán Viktor Magyarország szégyenei.” Az ilyet nevezem kezdő mondatnak. Egyszerű, határozott és mélyen igaz, benne van minden, ami lényeges. A mondat egyszerre nyit és összegez, arról szól, amit természetesen mindenki tud, aki ebben az országban él, sőt még távolabb is. 


Az idézett jegyzet, ami természetesen nem a kiragadott egyetlen mondatból áll, arról szól, hogy ez a két ember különböző politikai helyzetekben miként hazudtolja meg saját magát, miként mond korábbi elvi kijelentésével szemben homlokegyenest mást, miként árulja el barátait, miként bújik ki a saját maga által vállalt kötelezettségek alól. Hogy miként romlanak ezek az emberek napról napra, bár ilyen negatív folyamatot csak Orbánon láttam, Szijjártó már romlottként lépett a magyar politikai színtérre, ami persze nem jelenti azt, hogy ifjabb éveiben sosem volt más. De bárhogy is, mára kétségtelenül elzüllöttek, amit jól érzékeltet, hogy az ENSZ emberi jogi tanácsának ülésén nem szavazták meg a Fülöp-szigeteki kormányönkényeskedés kivizsgálásának igényét, és nem léptek fel a kínai kormánnyal szemben, szó nélkül hagyva a muszlim ujgurok átnevelő táborokba kényszerítését.

Érdemi válasz minderre nincsen. A legnagyobb hazugság, hogy miközben elvi politizálásról handabandáznak, nyilatkozataik és döntéseik kizárólagos alapja a haszonelvűség: a miniszterelnök például szóba sem hozza az ujgurok ügyét, és miután közvetlen politikai haszna a klímasemlegességnek sincsen, nem írja alá a 2050-ig szóló klímasemlegességi vállalást. Maga is tudja, hogy így azzal az elvi álláspontjával megy szembe, amit migránsügyben folyton hangoztat, hogy a megoldást ott kell kezelni, ahol keletkezik: a háborús övezetekben vagy a föld olyan térségeiben, ahol természeti katasztrófa fenyeget. A vízhiány, a sivatagosodás és a klímakatasztrófák. Ilyen területekről statisztikák szerint legalább annyi ember indul útnak elsősorban Európa felé, mint a háború sújtotta részekről. Mindezek ismeretében Orbán kormánya nem írta alá a nyilatkozatot, ami, bárhogy értékeljük is, korábban hangoztatott elvi kijelentésének felrúgása. Ma már aligha hihető erről az emberről, hogy parázsló szájjal állt ki a szabadságjogok és az emberi méltóság mellett, nem beszélve az önkormányzatiságról, amivel összefüggésben a Fidesz–KDNP a választások közeledtével annyiféle elvi megközelítést kreál majd, hogy azt most még megsaccolni sem lehet. Lásd a fővárost: ahogy gyengül a kormányerő helyzete, úgy születnek új és új ötletek a városháza jogainak korlátozására, a kormány felügyeleti jogának erősítésére...ÉLET ÉS IRODALOM 2019/30. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ORBÁN FAZONT SZAB ÉS BETARTJA TUSVÁNYOSI SZAVÁT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: T. R.
2019.07.27.


A legtöbbször csak a kormányfő fejében van meg az, amit Tusnádfürdőn bejelent, csak vázlatok ezek, de kijelölik a kormányzat hosszú távú politikáját.

„Nehéz csatában győztünk közös erővel.” Így értékelte tavalyi tusnádfürdői beszédében az országgyűlési választásokat és a harmadik kétharmados győzelmét Orbán Viktor. A miniszterelnök évek óta militáns hangnemet üt meg beszédeiben, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem elhangzottak pedig folyamatosan zsinórmértékként szolgálnak, azokra kiemelt figyelem hárul. Orbán is, a közvélemény is hosszan készül rá, a miniszterelnök irányt szab önmagának és kormányának ezzel a következő évre.

2018-ban a miniszterelnök EU-s hatalomátvételre készült és nagy változásokat ígért a kulturális életben. „Új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség a harmadik kétharmad után, és mi tagadás, nagy változások előtt állunk” – mondta...

MAGYARORSZÁG SOKKAL INKÁBB VIDÉK, MINT BUDAPEST – KATUS ESZTER TÁMOGATÁSI FELHÍVÁSA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2019.07.26.


„Aki szeretne ingyen dolgozni a Dunántúli Naplónak nyáron, azt szívesen látjuk gyakorlatra.” Nagyjából ezzel a visszautasíthatatlan ajánlattal indult a napilapos újságírói karrierem 2007 nyarán a megyei lapnál Pécsett. És ugyanilyen furcsán is ért véget 9 évvel később.

Mint városi tudósító kilenc éven keresztül írtam rövid és hosszú közéleti híreket Baranyáról, tudósítottam halálos balesetről, leégett ház mellől, végigasszisztáltam számtalan koszorúzást, avatást, hallgattam olvasószolgálatosként a panaszokat, ügyeltem hétvégén, ünnepnapokon.

Ott voltam, amikor Komló polgármesterét pofon ütötték egy közmeghallgatáson, vagy amikor a bányászok az elvett járandóságaikért küzdöttek. Megtörtént, hogy a cikkem hatására adományokat gyűjtöttek egy családnak, vagy épp leaszfaltoztak egy utcát. De az is előfordult, hogy az éppen aktuális polgármesterek melegebb éghajlatra küldtek a hivatal folyosóján.

Aztán 2016. december 12-én, néhány hónappal a tulajdonosváltás után a szerkesztőségben elém toltak egy papírt, hogy ennyi volt. „Elmentünk érted a falig, de hát tudod, hogy van ez…”

MTA-ÜGY: ORDÍTOZNI LEHETETT, DE VÁLTOZTATNI NEM

INDEX
Szerző: SIMOR DÁNIEL, DULL SZABOLCS 
2019.07.26.  


Tusványoson tartott előadást Barabási Albert László, világhírű fizikus-hálózatkutató. A CEU-törvény ellen korábban felszólaló kutató szerint nevetséges ami az MTA-ügyben zajlik, és úgy látja, hogy mondhatott volna bármit, ugyanígy végződött volna az MTA-ügy...

TGM: MAGYARORSZÁGON UNDORÍTÓ UGYAN, AMI TÖRTÉNIK, DE REND VAN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.07.27.


“A magyar kormány tulajdonképpen már szakított a külvilággal, benne a magyar értelmiséggel és diáksággal” - ezt mondja Tamás Gáspár Miklós filozófus a Hírklikknek adott interjújában. Azzal kapcsolatban fogalmazta meg gondolatát, hogy miért nincs hatásuk a hazai és nemzetközi tiltakozásoknak. Azt is hangsúlyozza, hogy ezt a kormányt békés körülmények között nem lehet eltávolítani. Új, modernebb fasizmus van Magyarországon. De ennél nagyobb a baj; a klímaváltozás drámai helyzetet fog előidézni. Így beszél erről TGM: A gyerekeid meg fognak égni, mint kolbász a serpenyőben.

- Az interjú megjelenésének napján Orbán Viktor Tusnádfürdőn lép fel. Szerinted támadó, vagy inkább semleges beszédet mond majd: az Európai Unióval és az Európai Néppárttal kapcsolatos konfliktusa kérdezem ezt.

Fütyülök rá, mit hirdet meg Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Nem tartom fontosnak. Ismerjük a műsorát: hol háborút hirdet, hol pedig megnyugtatja a közönséget. E kettő között szokott ingadozni, hiszen a represszív rendszerek e két elemből állnak: hol mozgósítani kell, de nem túlságosan, mert abból zavarok származhatnak, hol rendet és nyugalmat kell hirdetni. Egyszerre kell mozgósítani és csöndet teremteni.

Nagy Zsófia, szociológus azt mondta, Orbán tudatosan választ ki társadalmi csoportokat ellenségnek, lehetőleg olyanokat, amelyeknek nincs ellenálló képessége. Ez a probléma is hidegen hagy téged?

Napóleon és a Szent Szövetség bukása óta, kétszáz éve ez az uralkodó osztály technikája. Előítéletek mindig voltak. De azóta a gyűlöletpropaganda az államigazgatás és az államélet fontos, hivatalos része. Az ideológiai manipuláció a modern állam egyik alapvető funkciója. Többnyire olyan csoportok ellen szokott irányulni, amelyeknek a tönkretétele a nem okoz súlyos problémákat. Ezek a faji és nemi különbségekkel szembeni létező előítéleteket használják föl (vagy akár a nemzedéki problémát: gondoljunk az ifjúság elleni uszításra 1968-ban), és ezt összekapcsolják a két klasszikus szociális érzéssel. Az egyik a kenyéririgység, a másik a kenyérféltés. A gazdag, befolyásos, tanult „idegeneket” morálisan utasítják el, a szegény, társadalmon kívüli, követelőző „idegeneket” pedig veszedelmesnek tartják. A modern tőkés állam érdeke, hogy a jogos társadalmi elégedetlenséget a legmagasabban és a legalacsonyabban álló – vagy ilyennek tetsző – csoportokra hárítsák át, ha ezek idegennek vagy erkölcsileg elutasítottnak számítanak. Ebből a technikából már tömeggyilkosságok, tömeges kitelepítések és polgárháborúk származtak és származnak ma is (gondoljanak a rohingyák ügyére vagy nemrég a jugoszláviai és ruandai népirtásokra), de az állam nem tanul...

KÖZPÉNZBŐL KAP KÜLTÉRI MEDENCÉT MÉSZÁROS LŐRINC LUXUSSZÁLLODÁJA

NAPI.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2019.07.26.


Vissza nem térítendő állami százmillióknak is köszönhetően bővül 13 szobával és kültéri medencével Mészáros Lőrinc Tokaj melletti ötcsillagos szállodája.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által indított, összesen 300 milliárd forintos Kisfaludy hotel- és panziófejlesztési programnak is köszönhetően 2020 végére megújulhat a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc egyik cégének tulajdonában lévő tarcali, ötcsillagos Andrássy Rezidencia - derül ki a tarcali önkormányzat képviselő-testületének május 28-i ülésének jegyzőkönyvéből.

Az ülésen Tapodi Attila szállodaigazgató mutatta be a fejlesztések látványtervét: 13 szobával bővül a Tokaj melletti szálloda, de a projekt része többek között egy külső medence kialakítása is.

A Napi.hu írta meg, hogy a Kisfaludy program vissza nem térítendő állami pályázati forrásaiból Mészáros Lőrinc egyik cége, a a Témadesign Kft. is 324,5 millió forintot kapott. Cégadatbázisok alapján pedig kiderült, hogy a felcsúti székhelyű Témadesign Kft. a Mészáros Gasztro Kft. tulajdonában van, ami pedig a volt felcsúti polgármester egyik vállalkozása. A szálloda 2008 óta működik, de Tapodi Attila beszámolója szerint a hotel bizonyos területei már elhasználódtak, az "ötcsillagos szállodáknál egyébként elvárt az, hogy 10 évente megújuljanak" - derül ki a jegyzőkönyvből. A tulajdonos ezért határozta el az épület felújítását, a Kisfaludy pályázaton pedig sikeresen szerepeltek...

SZABAD SZEMMEL – EGÉSZ EURÓPÁBAN FELINGERELTE A KEDÉLYEKET ORBÁN POLITIKÁJA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.07.27.


New York Times/Reuters 

Az október 13-ra kiírt önkormányzati választásokkal próbatétel elé kerül az ellenzék, tehát hogy mennyire képes egyesíteni az erejét és közös jelöltek mögé felsorakozni Budapesten és másutt is, miközben a Fidesz egyértelműen vezet a közvélemény kutatásokban. A jelentés hozzáteszi, hogy Orbán Viktor nacionalista politikája egész Európában felingerelte a kedélyeket, ám segített neki abban, hogy egymás után hét választást is megnyerjen, helyi, országos, illetve európai szinten. Részben éppen azért, mert az ellenzék megosztott.


A jobboldali-konzervatív magyar kormány visszautasította a Bizottság vádját, hogy az új menekültügyi törvények jogsértőek lennének, amikor tovább korlátozzák a segítségnyújtást a menedékkérők számára, illetve még inkább szigorítják a kérelem beadásának jogát. Kovács Zoltán azt közölte, hogy az ország abszolút készen áll az eljárásra és meg fogja védeni a jogszabályokat. Mint ismeretes, az EU az Európai Bírósághoz fordult a tavaly született „Stop Soros” miatt. Ha az ítélet elmarasztaló lesz, jelentős pénzbüntetés lehet a következmény. De bosszúság fenyegeti Budapestet a migránsokkal szembeni bánásmód miatt, hiszen az unió szerint az elutasított emberek sokszor nem kapnak enni a tranzitzónákban. A jelentés felidézi, hogy az Európai Néppárt ősszel dönti el: tagja maradhat-e a Fidesz. 


Csehország tavaly mindössze 47 menedékkérelemnek adott helyt, további 118 kérelmező pedig átmenetileg, más jogcímen maradhatott, miközben a hatóságok 1701 esetet bíráltak el, ami a legmagasabb szám 2007 óta. Menekültügyi szervezetek évek óta mondogatják, hogy túl alacsony a befogadási kvóta, hiszen az a múlt évben is 3 százalék alatt maradt. A legtöbb migráns az elmúlt évben Ukrajnából, Grúziából, Kubából, Örményországból, Vietnamból és Üzbegisztánból érkezett. A prágai Belügyminisztérium jelentése szerint idén az első félévben 2700 illegális migránst fogtak el, többségükben ukránokat, moldávokat, vietnamiakat és oroszokat, akik gyakran bejelentés nélkül, névleges béréért dolgoztak. Az újság emlékeztet arra, hogy a visegrádi négyek határozottan elvetik a menedékkérők elosztását az unión belül...

KAMPEC DOLORES XCI. – ÉHEZÉSNAPLÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.07.27.


Béla az udvaron pihente ki a múlt megváltoztatásának terheit tehát, illetve inkább azt, hogy rájött a módra, a csodára, s ennek gondjaiban egyetértve mindenben a macskával és a rigókkal is teljesen, igazán és pláne egészen. Így az a láz, ami megülte vagy elöntötte inkább mindeközben, a józanság forrósága is volt egyben azzal a folyománnyal, ha már ennyire hatalmas, hogy képesnek érzi magát fölfejteni az idő szövetét és új módon rakni össze azt, akárha pók, a jelennel is lehetne kezdeni valamit. Ezt a foglalatosságot életnek nevezik azok, akiknek nincsen érzékük a csodákhoz, benne ücsörögve a rántott hús és a kanális szagában olajos hajjal vagy fogatlanul, műanyag dömperen vagy hatalmas traktorokon, megáldva és leköpve mindenütt.

Így tért magához Béla a fölfedezésből, ahogy ült a fa alatt. A meggyfa alatt, mint emlékezhetünk, számos kalandok helyszínén, de most épp nem támadtak vágyak benne, hogy föltelepedjen a tetejére, s onnan szemlélje a kajla világot, hanem a töviből óhajtotta megváltani azt, s benne magát. Nem játszott most az idővel, hanem ki akart kerülni belőle, fölébe emelkedni, ott lebegni az összes idő fölött, akárha mindenféle istenek vagy kósza lelkek romos kastélyokból vagy éji homályból Huszt romjainál lökött költők képeiben. Ezért póriasan vagy inkább köznapian kijelölte a meggyfát bódhifává, hellyé tette a fa tövét véglegesen, bár a lótuszülés az nem ment már, de jó volt az csak úgy elguborodva a fa alatt, a macska is bólintott rá, és a rigók sem emeltek kifogást.

Úgy döntött hát, hogy éhezőre fogja, úgy nyer elbocsátást a napok hordalékaiból. Semmit magához nem vesz, így várja ki szorgalmasan, hogy meglássa a nyomorult élet bajainak végső okát, nem tudva, ez az, egyszerűen a levés. Mert az ember lelke nem erre a világra készült, csak rossz sarkon fordult be végtelen útjain, elkeveredett a labirintusban és a fonala is elfogyott, hogy mutassa a visszautat. Megkérte hát Béla a fröccsök urát, zárná be az ajtót, ami az ivóba vezetett, dobja el a kulcsot, vagy falazza be a lukat mindörökre, hogy Béla ott maradhasson zavarok nélkül a fa alatt önmagában. Meg a macska és a rigók természetesen, hogy legyen hallgatóság, ha jut valamire, fölfedezi a megváltás módjait, és a tudást nem akarná veszni hagyni, hogy legyen tanú, amikor igazán Béla lesz, és fénylő karika jelenik meg hirtelenül a feje fölött...