2022. augusztus 11., csütörtök

HATÁSOSAK A KORMÁNY VÁLSÁGKEZELŐ INTÉZKEDÉSEI? - ATV INTERJÚ BOKROS LAJOSSAL

ATV / EGYENES BESZÉD
Műsorvezető: RÓNAI EGON
2022.08.10.


Az egykori pénzügyminiszter az 
ATV Egyenes Beszéd vendégeként szerda este értékelte a magyar gazdasági helyzetet...

+
+

„KÉRDÉS, HOGY SIKERÜL-E A SZAVAZÓK MENTÁLIS ÁTÁLLÍTÁSA” – MEGRECCSEN-E A VÁLSÁGTÓL A NER STABILITÁSA?

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERÉNYI GYÖRGY
2022.08.09.


Minden elemző szerint kormányzása legnehezebb időszaka elé néz a Fidesz a megélhetési válság miatt. Megnéztük, hogy a várható nehéz idők néhány jellemzője hogyan érintheti a kormánypárt támogatottságát azokban a választói csoportokban, amelyeknek 2022-es elsöprő győzelmét köszönheti.


A Fidesz nem fokozatosan, négy év alatt erősödött 2022-es 54 százalékos listás eredményére (nyáron és ősz elején még szinte azonos volt a népszerűsége az ellenzékével), hanem az utolsó fél-egy évben, leginkább a kampányhajrában, a háború február 24-i kitörése után. (Ezzel párhuzamosan vesztett az ellenzék nyolcszázezer szavazót.)

Azóta viszont a tavaly meglódult infláció (a benzinársapkát már hónapokkal a háború és a szankciók előtt, 2021. november 15-én bevezette a kormány, és nem sokkal később néhány alapvető élelmiszerre is hatósági árat állapított meg) már bőven két számjegyű, a gáz és áramáremelés pedig nemsokára a fűtésszámlákat viszi sokaknak megfizethetetlen szintre.

Kiválasztottunk négy válságmutatót, és megnéztük, mennyire érinthetik a Fidesz támogatottságát azon választói csoportokban, amelyeknek hatalmas, áprilisi győzelmét köszönheti.

Ezek a szociális tűzifa-támogatás; az élelmiszerek inflációja; a Kádár-kockákban, vagyis a szocializmusban épült tipikus – és rosszul szigetelt – vidéki családi házakban élők jövője és a közmunka...

SORRA SZÁRADNAK KI A KUTAK AZ ORSZÁGBAN, ÉS NEM EGYSZERŰ ÚJAKAT FÚRNI HELYETTÜK

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2022.08.11.


Az ország legkülönbözőbb pontjairól futottak be mostanában olyan információk hozzánk, hogy idén az aszály miatt sok kút kiszáradt, ezért újakat kell fúratni. Megkérdeztünk kútfúró cégeket, szerintük is jóval több megrendelő és érdeklődő van idén, mint korábban, de azt is tapasztalják, hogy vannak, akiket nemcsak az aszály, hanem a vízkorlátozásoktól, vízdíjemeléstől és a háborútól való félelem is motivál. Nagy gond azonban, hogy a sok illegális fúrás miatt egyszerűen nem lehet tudni, pontosan mennyi kút van Magyarországon, és azt sem ellenőrzik, hogy a meglévőkből annyi vizet vesznek-e ki, amekkora mennyiségre bejelentették. Sajnos nem egészen igaz a sztereotípia, hogy extra gazdag vízkészleteken ül Magyarország – ráadásul ez a berögződés pont az ellen hat, hogy az emberek megfontoltan bánjanak az értékes vízzel.


Rég nem látott aszály van idén Magyarországon: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfői közleménye alapján 1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl. Az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. A Duna és a Tisza vízgyűjtő területein a januárjától július végéig terjedő időszakban az éghajlati átlaghoz képest 25%-os, illetve 31%-os csapadékhiány alakult ki. Mindkét területen a március volt a legszárazabb, amikor a csapadék 79-89%-a hiányzott. A vízgyűjtőkön már a tavalyi év is szárazabb volt az átlagosnál, az idei esztendő első 7 hónapja ezt a hiányt csak tovább növelte – írta az OVF. A folyók, tavak vízállása rekordalacsony vagy aközeli, a patakok kiszáradnak, operatív törzs alakult az aszályveszélyhelyzetre.

Mindezek mellett az utóbbi időben az ország több részéből is eljutottak hozzánk olyan információk, hogy évtizedek óta meglévő kutak száradnak ki, és sok pénzért újakat kell fúrni helyettük. Több kútfúró céget is megkérdeztünk, és egyöntetűen arról számoltak be, hogy sokkal több munkájuk van az elmúlt évekhez képest. Volt, ahol azt mondták, új gépeket szereztek be, új embereket vettek fel, de így se győzik a sok megrendelést...


SOK IDŐS MAGYAR EGÉSZSÉGE RÁMEGY A REZSIEMELÉSRE, VAN, AKI NYUGDÍJ ÉRKEZÉSE ELŐTT MÁR NEM SZED GYÓGYSZERT

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.08.11.


Már majdnem öt százalékos nyugdíjemeléssel adós az Orbán-kormány az időseknek, akiket hatványozottan sújt az élelmiszerek drágulása.

Az elszabadult infláció, az élelmiszerek, különösen az alapvető élelmiszerek drágulása a nyugdíjas társadalom nagyobb részében az életminőség súlyos romlását eredményezi – jelentette ki lapunknak a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) soros elnöke.

Hegyesiné Orsós Éva tagszervezeteiktől érkező beszámolók alapján

egyre több olyan idős emberről tud, aki a következő nyugdíj megérkezése előtt egy héttel már nem szedi a gyógyszereit, mert nem tudja kiváltani a következő adagot.

Ha tovább emelkedik az infláció és nőnek a rezsiköltségek, az ő egészségük biztosan romlik, sokan szenvednek el egészségkárosodást, sőt úgy látja, nem túlzás kijelenteni, hogy sokan indokolatlanul korán halnak majd meg.

Az elmúlt húsz év legmagasabb nyugdíjas inflációs adatát közölte a héten a KSH. A nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított drágulás júliusban az egy évvel korábbi állapothoz képest 13,8 százalékos volt, mindössze egy tized százalékkal magasabb az általános inflációs adatnál. Ugyanakkor már a hivatalos statisztikában is 27 százalékos élelmiszerár drágulást mértek, a lakosság pedig ennél is magasabbnak érzi az árak emelkedését. Mivel az alacsony nyugdíjjal rendelkezők többnyire alapvető élelmiszereket vásárolnak, a társadalomnak ez a csoportja legalább 35 százalékos drágulást érzékel, sőt, Katona Tamás közgazdász ennél is magasabb értékekkel számol. A KSH volt elnöke szerint júliusban 37 százalékon volt, ma pedig már 40-45 százaléknál jár a tej, kenyér és még néhány alaptermék árának emelkedése.

Az eltérés oka, hogy a statisztikai hivatal mindig a két évvel korábbi fogyasztási szokásokat rögzítő nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számolja a vásárlóérték romlását. A Szegedi Egyetem professzora arra emlékeztet, hogy

eddig elfogadható volt a vélekedés, amely szerint két év alatt nem változik meg erőteljesen a fogyasztás szerkezete, de ez most nem igaz...

VIRÁG BARNABÁS: A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN 20 SZÁZALÉK KÖRNYÉKÉRE GYORSULHAT AZ INFLÁCIÓ

INFORÁDIÓ / ARÉNA
Szerző: INFORÁDIÓ
2022.08.10.


Nagyon nagy egy globális recesszió kialakulásának veszélye. Speciális viharzóna felé halad a világ, Európában szupercella-jelenség várható - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.


Júliusban a júniusihoz képest több mint két százalékponttal növekedtek az árak, ami magasnak számít. Általában nyáron jó néhány termék esetében még csökkenni szoktak az árak, például a nyers élelmiszereknél az új termés, vagy a ruházati termékeknél a nyári akciók hatására. Ám ezek a folyamatok most nem érvényesültek, velünk maradtak viszont az inflációs hatások.

A legutóbbi inflációs adat megfelelt az MNB várakozásainak, a 16,7 százalékos maginfláció azonban kicsit magasabb volt, mint amire számítottak.

Az infláció a jegybank várakozásai szerint még emelkedő pályán halad,
legalább őszig, de inkább az év végéig ez a folyamat tartani fog,

nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. "Itt Európában még korai arról beszélni, hogy az inflációs hegymenetnek a végén járnánk" - fogalmazott az alelnök, megjegyezve, hogy az infláció mértéke az év végén vagy a jövő év elején kezdhet lassú mérséklődésbe.

Itthon azonban még két, az utóbbi hónapokban felmerült újabb szempontot figyelembe kell venni az infláció mértékének becslésénél. Az élelmiszer- és energiaárak eddigi emelkedése mellett számolni kell ugyanis az aszályhelyzettel, ami a kelet-közép-európai régióban ősztől újabb áremelkedési hullámot indíthat el épp azon termékeknél, amelyek már így is az egyik legnagyobb mértékben drágultak. A másik hatás a rezsiárak emelkedése a legutóbbi kormányzati intézkedés miatt. Ez a szeptemberi számlákban jelenik majd meg, és újabb lökést ad az inflációnak...

ANÉLKÜL IS LEHETETT VOLNA NÖVELNI A FAKITERMELÉST, HOGY A VÉDETT ERDŐKET PRÉDÁVÁ TETTÉK VOLNA, ÉS AMÚGY IS ALKOTMÁNYELLENES AZ EGÉSZ - TALÁN ERDÉSZEKET IS KELLETT VOLNA KÉRDEZNI

NÉPSZAVA
Szerző: DOROS JUDIT
2022.08.11.


Magyarország éves bruttó fakitermelése jó három évtizede még 10 millió köbméter volt, rendszerváltás idejére ez nagyjából a kétharmadára apadt, majd az elmúlt tíz év alatt közel 7-8 millióra növekedett vissza. Ez azonban még mindig harmadával kevesebb, mint amekkora keretet évente a fakivágásokra engedélyeznek.

Ezzel indokolták az erdészek, miért tartják értelmetlennek a kormány rendeletét, amellyel megkönnyítenék a fakitermelést, lehetővé téve, hogy védett állami erdőkben is lehessen tarvágást végezni, illetve az erdőtervben előírt vágáskorhoz képest akár 20 évvel korábban is kitermelhetnék a faállományt. Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes és Baracskai József, Zalaszentgrót DK-s polgármestere már jelezte: nem járulnak hozzá önkormányzati erdők „könnyített” kivágásához és ezt kérik az erdészetektől, erdőbirtokosságoktól is. A falopásoktól tartva pedig sorompóval zárnák le az erdőbe vezető utakat és megerősítenék a járőrszolgálatot.

A tűzifa ára folyamatosan emelkedik. Az erdészeteknél szinte mindenki a korábban elfűtött éves mennyiségének háromszorosát-négyszeresét szeretné előre lekötni, ami szakértők szerint tovább fokozza a fahiány miatti feszültséget...

KATATÜNTETÉS: 75 EZER FORINTOS BÍRSÁG TÚL LASSÚ ZEBRÁN SÉTÁLÁSÉRT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.08.11.


A forgalom szándékos akadályozásáért büntették meg

A TASZ szakértője szerint a hasonló esetekben a bíróságok jelentősen csökkentik az összegeket. Mindez azonban akár évekig tartó procedúra is lehet.


Bokros Lajos: Államcsőd fenyeget

Bokros szerint a gazdaság jelenlegi állapotát, a magas inflációt nem a háború idézte elő, hanem a kormány helytelen, szakszerűtlen, észszerűtlen gazdaságpolitikája, a februárban indult háború pedig csak súlyosbítja.

Kerékpáros mentőegységek: megint egyeztetés nélkül ötletel a kormány

A dolgozók túlterheltek. A problémát elsődlegesen a munkaerő és a megnövekedett feladatszám közti aránytalanság okozza. Erre nem megoldás a bringa.

Leállt Orosházán a műtétek egy része

Hiányoznak a minőségi betegellátás feltételei. Biztos lesz valami jó ötlet erre is.

Csak néhány elektromos eszközre kapnak rezsivédelmet a fogyatékkal élő emberek

A kormány a megjelent kormányrendeletben kizárólag az elektromos kerekesszéket, az elektromos mopedet és a hálózati áramról működő oxigénkoncentrátort használók esetében rendelkezett úgy, hogy az éves kedvezményes kereten felül további 1697 kWH fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árat.

Mire elkészül az iskola, nem lesz diák, aki ott tanulna

A tankerület meg úgy tesz, mintha minden rendben lenne.

Cukorhiány van Magyarországon

… akkor egyenek mézet…?

Mindeközben:

Több száz Teqball pályát kapnak a szakképzési centrumok 393 millió forintért

A versenyeztetés mellőzésének indoka az, hogy a kért áru minden elemére kiterjedő kizárólagos jogokkal csak a Teqball Kft. rendelkezik. A teqball kifejlesztői: Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes, Gattyán György. Van kérdés?

VAJON ALKALMASAK VAGYUNK VALÓS DEMOKRÁCIÁRA KIALAKÍTÁSÁRA? - DR. LITTVAY LEVENTE A KLUBDÉLELŐTTBEN

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2022.08.10.A Klubdélelőtt 2022. augusztus 6-i adásában Kun Zsuzsa vendége Dr. Littvay Levente politológus professzor - szakterülete a választási politika, szavazói magatartás, politikai pszichológia, Amerika politikája... 2021-ben a COVID-korszak oktatásáért CEU Tanítási Kiválósági Díjjal tüntették ki, a Társadalmi Igazságosság Kutatásáért, Morton Deutsch-díjat kapott.

ITT NÉZHETŐ MEG

A FOGLALKOZTATÁS SIKERE

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.08.09.


Amikor munkáltatóként belekezdtünk a társadalmi vállalkozásba egy olyan faluban, ahol a közmunkánk kívül más lehetőség nincs, még nagyon naiv elképzeléseim voltak. Tíz éve múlt már ennek, és akkor azt gondoltam még, elégséges lehetőséget adni azoknak az embereknek, akikkel segítőként kapcsolatban vagyunk, és dolgoznak majd, megbízhatóan, lelkesen.

Mindenki örült a munkalehetőségnek, kezdetben. Eredetileg azt terveztem, hogy a mi általunk elindított társadalmi vállalkozás később majd az övéké lesz, és mi kivonulhatunk belőle, szóval, hogy afféle inkubátorházként működünk majd. Aztán a munka megkezdésekor már látszott, hogy téves elgondolás volt ez, és alapvető gondok lesznek.

Régóta rögzítem egy táblázatban, milyen gondok merültek fel a munka során. A gondokat, problémákat is, és melléjük a megoldási próbálkozásokat is. Már nagyon hosszú a lista, bár az utóbbi időben örvendetes, hogy egyre ritkábban szükséges új sorokkal bővíteni. Ennek az oka részben a mi tanulásunk, részben az elvárások közösségen belüli rögzülése.

Nyilván az, hogy a célcsoportunk alacsony munkavállalói kompetenciákkal bír, meghatározó. Akik nálunk megfordultak, közöttük voltak olyanok is, akiknek nem volt meg a nyolc osztálya, volt analfabéta is. Nem volt szakmájuk, és jellemzően alkalmi és feketemunkán szocializálódtak. A nők többnyire a főállású anyaságból kerültek hozzánk, munkatapasztalatot legfeljebb a közmunkán szereztek.

Na igen, a közmunka. Amiről sajnos továbbra is azt gondolom, nem érte el a célját. Erről sokat írtam már, egy helyhez kötő, nem fejlesztő munka ez, amiben a legfontosabb teljesítmény a jelenléti ív aláírása. Nem mondom, hogy mindenhol így van, de nagyon sok helyen igen. Olyan, mint egy szociális segély, amiért (településenként változóan) bizonyos ideig jelen kell lenni. Az elvárás lehet, hogy más, de a teljesítéshez elég ennyi is. Sokakat elszív a fekete zóna (alkalmi bejelentéssel, legalábbis így mondják, de pontosan tudja mindenki, hogy ez nem legális foglalkoztatás), addig felfüggesztik a közmunkát, aztán, ha kerestek valamennyit, visszatérnek hozzá. Így számukra egy kiszámítható támogatás lett. Egy ideje kiszorulnak belőle a 25 év alattiak, most azt hallani, csökkentenek rajta, ami nyilván nehezíti majd a megélhetést, és erősíti a fekete zónát. Az önkormányzatok rugalmasak, alkalmazkodnak a központi elváráshoz, ha többet lehetett bevonni, többet vontak be, ha kevesebbet, sorba állították a visszatérőket, hogy a lehető legkevesebb konfliktussal oszthassák tovább a támogatási lehetőséget.

Szóval, azt gondolhatnánk, hogy mivel mi (a munkamorál különbség miatt) nem a közfoglalkoztatás rendszerében alkalmazzuk a kollégákat, így a minimálbéres fizetés, ami évről évre emelkedik, az egyéb juttatásokkal vonzó lehet számukra. Ami akadály, az a behajtócéges tartozások tömege, ami a legális munkavállalóknak (és nálunk ugye ez van) két tartozás esetén a fizetés felének a levonásával jár, és így szinte már a közmunkabérnek megfelelő összeg marad csak, amiért ráadásul dolgozni sem sokat kell. A közmunkával ötvözött feketemunka jobban megéri nyilván, csak ügyeskedni kell kicsit.

Na, de térjünk vissza a munkavállalói kompetenciákhoz. Mennyi nehézséggel kellett szembenézni! Először is, akik nem dolgoztak nálunk, ők folyamatosan cinkelték a nálunk dolgozókat, “az Igazgyöngy csicskái vagytok”- mondták az árokparton, az árnyékban ülve a munkába jövőknek. Aztán ott volt a csapaton belül az állandó vita, ki, mennyit csinált, ki lóg, ki húz. Vagy, a “csak vicceltünk” típusú ugratások, melyeket a végletekig fokoztak. A behozott közösségi, vagy családon belüli konfliktusok, amelyeket tovább éltettek és éleztek bent. A lopások. A szándékolt, vagy nemtörődöm károkozások. Ami kideríthetetlen volt, összezártak, mert senki sem akart “vamzer” lenni. A pazarlások az alapanyaggal, villannyal, fűtéssel, vízzel. A kudarctűrés, vagy a szabálytudat hiánya. A pontatlan munkavégzés, a selejtek. És mennyit kellett foglalkozni pl. a fizetési előlegek kikérésével, vagy a szabadságok megfelelő időben történő bejelentésével is.

Sok felmondás volt, elbocsátás alig. A visszatéréseket a problémákhoz viszonyítva engedtük és engedjük ma is.

Mennyi mindennel próbálkoztunk! Saját maguk által kidolgozott szabályokkal, melyeket ők mondtak ki, és közösen fogadtak el, a kulcsszabályok kiírásával, állandó ismétlésével, többféle típusú szervezetfejlesztéssel, “őszinteségi félórákkal”, munkanaplókkal, pozitív visszacsatolásokkal, plusz segítséggel (pl. adósságrendezések), előnyökkel a közösség többi tagjához képest, egyéni fejlesztésekkel, tanulástámogatásokkal, előmeneteli rendszerrel, stb. Sokáig hittem abban, hogy közülük kell kulcspozícióba hoznunk valakit, őt fejleszteni, majd irányítóvá tenni. De végül rá kellett jönnöm, hogy nem megy így. A szerepek, melyek meghatározták és meghatározzák az életüket, nem engednek ekkora lépést.

Pedagógia ez a javából…csak sokkal nehezebb, mint az iskolában, mert itt felnőttekkel dolgozunk, akinek az élete tele van megoldhatatlan gondokkal és bepótolhatatlan lemaradásokkal. Paternalista, igen, de másban nem működtethető. Nem miattunk, hanem miattuk nem. Mi nagyon szeretnénk, ha önállóan dolgoznának, elszámoltatás nélkül, önálló tervezésekkel, döntésekkel, olyan közösségi szabályokkal, melyeket képesek betartani is. De ez nem megy magától. Nem megy, mert az ehhez szükséges alapvető tudások és készségek nincsenek meg, és olyan szocializációs minták működtetik őket, amelyek nem egyeztethetők össze a munkahely elvárásaival. Sokat kell dolgozni azon, hogy ennek a csírái kialakuljanak.

Soká, a saját káromon tanultam meg, hogy ez egy más világ. Más szabályokkal, más megoldásokkal. De kellett a sok kudarc ahhoz, hogy értsem: nem szabad azt látnom, ami nincs meg, csak, mert nagyon akarom. Micsoda csapda ez a fejlesztést végzőknél! Sokan bemenekülnek a rózsaszín képbe, amit látni szeretnének, és egy utópiát építenek, amit aztán el is hisznek. Pedig ennek köze sincs a valósághoz, és előbb-utóbb kiderül, hogy kommunikáció az egész.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy partneri viszonyra törekedjünk, de a szabályok következetes betartásával. Bizalomra van szükség, és óriási hitre, hogy el tudjuk hitetni velük is: képesek rá.

Most jól működik minden. Külső irányítók vannak, akiknek tudása nagyobb, mint az övéké, akik tudnak figyelni a munka minőségére, tempójára, a szabályok betartására. Akik meglátják azt, amire nekik nincs szemük, figyelmük. Ők is jól érzik így magukat, mert nincsenek olyan felelősséggel terhelve, aminek nem tudnak megfelelni. Közben persze ívet adunk az előrelépésnek, egyénileg is, sok pozitív visszacsatolással.

Ennyit tudunk elérni azokkal a felnőttekkel, akiknek sem az oktatás, sem a saját család nem adott elég tudást. Ezt fel kellett ismernünk, be kellett látnunk. Bármennyire szép lenne azt hinni, hogy ennél többre jutunk majd. De nagyon fontos kép ez, mert pontosan láttatja, mire kellene nagyobb hangsúlyt fektetni az iskolában ahhoz, hogy a gyerekek felnőve eredményesebb munkavállalók legyenek.

A foglalkoztatás sikere nagyon sok mindentől függ. A tudás, a képességek, a családi körülmények, a pénzügyi tudatosság, a szociális készségek, a környezet hatásával való megbirkózás, mind ott van ebben. A lehetőségekkel megfelelően élni csak ezek birtokában lehet. Ezeket az ember gyerekkorától tanulja, építi be. Mintákat lát, amiket átvesz. Ebből vannak, amit később is be lehet pótolni, és vannak, amiket nem. Van, ami folyamatosan tanulható, és van, amit már nem bírunk a felnőtteknél beépíteni.

Azt hiszem, ezeket meg kellene tanulni mind reálisan elemezni ahhoz, hogy változás lehessen, hogy arányaiban nagyobb, megfelelő munkaerő legyen a piacon, és ne pazaroljunk el ennyi erőforrást.

ITT OLVASHATÓ

DRÓNFOTÓK: LETAROLTÁK A FÁKAT A VELENCEI-TÓNÁL ÉPÜLŐ KAJAK-KENU AKADÉMIA TELKÉN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2022.08.11.


A Velencei-tó partján épül fel a 43 milliárd forintos Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. A kiszáradófélben lévő tó megmentése szintén 40 milliárd forintból lenne megoldható. A kormányhivatal szerint a kajakközpontnak nincs jelentős környezeti hatása, a Google Earth archív felvételein azonban látszódik, hogy a területen lévő fákat egy tóparti erdősáv kivételével teljesen letarolták. A parkolók, foci-, és kosárpályák helyén is dőltek a fák. A telken túlzásba estek a beépítéssel, ami a civileket egy wellnessközpontra emlékezteti. Drónfotókat kaptunk a kivitelezés alatt lévő gigantikus projektről – a légifelvételeken egy éktelen tájseb látható.

Olvasónk szerint a beruházás már az M7-es autópályáról is jól látszódik: hatalmas daruk magasodnak a kiszáradófélben félben tó előterében, aminek a közvélemény szerint vízutánpótlás biztosításra, és nem egy vasbetonból álló sportparadicsomra lenne éppen leginkább szüksége...

NYÍLT LEVELET ÍRTAK ORBÁN VIKTORNAK A LEGNAGYOBB TERMÉSZETVÉDŐ CSOPORTOK A TŰZIFARENDELET MIATT

QUBIT
Szerző: WWF
2022.08.10.


A WWF, az MME, a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége közösen indított petíciót, amelyet bárki aláírhat, aki az erdeink megóvása érdekében szeretné, ha visszavonnák a kormányrendeletet.


A múlt héten jelent meg az a kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva a védett erdők kitermelése előtt is megnyitja a kaput. A WWF Magyarország arra hívja fel a figyelmet, hogy „a rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet”.

A tűzifarendelet értelmében a legértékesebb állami erdőkben is lehetőség nyílik a tarvágásra, a fakitermelés akár húsz évvel is előbbre hozható, mint amit az erdőterv vágáskorként megállapít, és történhet a madarak fészkelési idejében is, ami védett és fokozottan védett fajokat veszélyeztethet. A rendelet szerint nem kell az erdőket a korábban elvárt gondossággal felújítani, engedély nélkül létesíthetők a fakitermelést szolgáló utak, és az agrárminiszter korlátozás nélkül dönthet úgy, hogy bármilyen erdő vágható legyen az erdőterven kívül is...

KIJEV ÉS MOSZKVA EGYMÁST HIBÁZTATJA A BARÁTSÁG LEÁLLÁSA MIATT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.08.11.


Mától újra Ukrajnán keresztül érkezhet olaj Oroszországból. A ki a felelős kérdése nem egyértelmű, de a csehek jelezték, nekik ebből elegük van, leválnak a Barátság vezetékről. Hogyan látja Kína a Covid után újranyitott Sziget fesztivált? Tarr Béla életműdíjat kap Egyiptomban. Nemzetközi lapszemle.

Az Interfax orosz hírügynökség a Slovnaft információjára hivatkozva azt írta, hogy Szlovákiába szerdától, Magyarországra pedig mától, csütörtöktől szállítanak ismét Ukrajnánk keresztül orosz olajat. Hogy miért állt le az olajszállítás? Moszkva Kijevre mutogat, Ukrajna viszont az oroszokat hibáztatja. Ukrajna ugyanis azért nem kapta meg a tranzitdíjat, mert az orosz Gazprombankot is szankcióval sújtják, így nem tud pénzt utalni, ezért Kijev leállította a szállítást. A MOL és a Slovnaft együttműködve rendezte a helyzetet, közösen fizették ki Ukrajnának a tranzitdíjat, amit az oroszok nem tudtak utalni.

A csehországi szállítás egyelőre nincs megoldva. Az Interfax szerint tavaly 12 millió tonna orosz olaj érkezett a három országba a Barátság vezetéken keresztül, a cseheknek és Magyarországnak ebből jutott 3,4-3,4 millió, a szlovákoknak 5,2 millió.

Reuters arról ír, hogy a történtekért Magyarország Ukrajnát teszi felelőssé, ugyanakkor a szlovák gazdasági miniszter, Richard Sulik kijelentette, hogy ez csak technikai malőr volt, nincs politika hátszele az ügynek, feltehetően túlreagálták a helyzetet. A szlovákok 9-10 millió euró tranzitdíjat fizettek be, a magyar fél nem volt hajlandó közölni az összeget. A csehek viszont azt jelezték, hogy mivel van elég tartalékuk, feltehetően nem is fogják felújítani a szállításokat, és nem rendezik a tranzitdíjat.

A cikk még arra is kitér, hogy miközben az európai valuták közül a magyar forint teljesít a legrosszabbul, addig a MOL részvényeinek értéke több mint 4%-kal emelkedett.

Xinhua kínai hírügynökség a Sziget-fesztivál Covid utáni újraindulásáról ír. A fesztiválra félmillió embert várnak, akik 60 színpadon 1000 fellépőt láthatnak, köztük Justine Biebert és Dua Lipát.

A brit Daily News cikke alapján az Örmény Hírek azt írja, hogy most már aztán tényleg elkerülhetetlen az Európai Unió kettészakadása, miután Magyarország és Lengyelország ellenszegülnek Brüsszel "liberalizmusának" és jogállami követelményrendszerének. Így lesz az egykor egységes Európának egy konföderális keleti szárnya és egy haladó nyugati magja brüsszeli központtal. A kiválás nem egyértelműsíthető, egyelőre a 7-es cikkelyes eljárás jelentene megoldást, de mivel az egyhangú szavazatot követel meg, ezért eredményessége önmagában kétséges, hisz Lengyelország nem szavazná meg a magyar döntéshozatali jogkörök megvonását.

Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró Életműdíjat kap a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon, amely a párizsi filmintézet akkreditálása szerint „A” kategóriás filmszemlének tekinthető. Az angol nyelvű kairói lapban, a See nagyra értékeli a rendező rendkívüli látásmódját és ideológiáját, akinek a művészete a filmvilág jelentős részére nagy hatással van.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ŐRÜLTSÉG RAKÉTÁKKAL LŐNI EURÓPA LEGNAGYOBB ATOMERŐMŰVÉT, DE LEHET-E CSERNOBIL ZAPORIZZSJÁBÓL?

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2022.08.11.


A zaporizzsjai atomerőmű elleni szombat esti támadásban egy ukrán dolgozó és a használt üzemanyagtároló épületei mellett megsérültek a radioaktív sugárzásmérő kommunikációs kábelei, és elképzelhető, hogy maguk a szenzorok is. Egy nappal korábban az atomerőmű hidrogénüzemét érte tüzérségi találat, amely a generátorok hűtéséhez szükséges hidrogént állítja elő. Károsodott az atomerőműben megtermelt áramot elszállító négy nagyfeszültségű vezetékből kettő is is, így már csak a maradék kettőn keresztül megy áram az ukrán hálózatba.

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, és a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak. Az oroszok szerint az ukránok, az ukránok szerint az oroszok lövik tüzérséggel a március eleje óta orosz kézen lévő atomerőművet. Ezt leginkább a becsapódások irányszögéből lehetne megállapítani, de független megfigyelők nincsenek jelen, sem az oroszok, sem az ukránok nem engedik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakembereit egyelőre a helyszínre, hiába kéri ezt folyamatosan az atomerőművek biztonsága és a nukleáris anyagok felelős felhasználása felett őrködő ENSZ-szervezet.

Fontos tisztázni, hogy nevével ellentétben a zaporizzsjai atomerőmű nem ebben az ukrán kézen maradt nagyvárosban működik, hanem attól délnyugatra, Zaporizzsja megye nyugati részén, Enerhodarban (az alábbi térképen a déli nagy Dnyeper-víztározó déli partján, Nyikopollal szemben kell keresni). Ezt a térséget az oroszok (a már 2014 óta megszállt Krímből kiindulva) nem sokkal a háború február 24-i kitörése után foglalták el...

MŰHOLDFELVÉTELEK ALAPJÁN OROSZ HARCI GÉPEK SEMMISÜLTEK MEG A KRÍMI LÉGIBÁZIST ÉRT TÁMADÁSBAN

TELEX
Szerző: Telex / PÁL TAMÁS
2022.08.11.


Műholdfelvételek alapján orosz harci gépek semmisültek meg a krími légibázist ért támadásban


A legújabb műholdfelvételek alapján úgy tűnik, hogy legalább nyolc orosz harci repülőgép megsérült vagy megsemmisült, amikor kedden robbanások sorozata rázta meg a Krím félszigeten található Szaki légibázist. Az új bizonyítékok arra utalnak, hogy célzott támadás történt. Az amerikai Planet Labs által készített felvételeken nagy kiterjedésű felperzselt föld és a futópálya sérülései láthatók a katonai repülőgépek elszenesedett roncsai mellett.

Az augusztus 9-én, reggel 8 óra körül – körülbelül négy órával a támadás előtt – és augusztus 10-én, délután 4 óra 40 perc körül készített felvételek azt mutatják, hogy legalább nyolc kint parkoló repülőgép megsérült vagy megsemmisült. Ez az első független megerősítés a bázist ért károkról, és kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogyan támadhattak meg egy olyan légibázist, amely több mint 160 kilométerre van a frontvonaltól...


SEMJÉN TIZENNYOLC EURÓS ÁLDÁSA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.08.11.


Semjén-napokat tartunk. De nem jókedvünkben, hanem mert az asztalon hever. Nem Semjén, hanem a téma. Mindent tudunk már, és mindent el is meséltünk kies hazánk züllött állapotáról, Semjénnel csak a pántlika kerül rá, egy nagy masni mindannyiunk gyönyörűségére annak ellenére, hogy szándékunk az elborzasztás, illetve vitézségből forma mutatása azon ifjainknak, akik úgy döntöttek, hogy gazemberek lesznek. Biztosan akadnak páran, akik követni óhajtják, így megmutatjuk azt az ürességet, ami az ilyen Semjén-féléket oly magasra emelte, de ez viszonyítás kérdése csupán, mert ami magas hivatalnak tűnik egyfelől, az a ganyé alja más nézőpontból.

Így intésünk az, ha valaki Semjén akar lenni, akkor készüljön arra, hogy meg kell hengergőznie a trágyában. A magas hivatal azzal jár, hogy az ember elkezdi magát fontosnak érezni nagyon, kivételesnek az egyenlők között, úgy hiszi, a hivatallal észt is kap, és ez azzal is jár, hogy hibázni nem tud. Az ilyen embert körüllengi a hatalom burka, amit közlekedvén úgy tol maga előtt, mint a metró a légvonatot az alagútban, ezek kicsit elemelkednek az anyaföldtől, levitálnak mintegy, s ezzel képzeletben fél fejjel mindenki fölött járnak, kivéve, ha Orbán föláll a stokira. Ezek permanens pátoszokban élnek, kis idő után begyógyul a luk a seggükön, mert készülnek elválni a panelprolik anyagi világától.

Arrafelé vannak a gondok, pállott sörszag és a használt pelenka illata, gyerekordítás és az odakozmált rántás, anyagi gondok meg a foci a tévében. A panelprolik világa olyan mélyen van a tömjénillat alatt, ahová a levitáló szeme el nem ér, füle az angyalok karától ordításukat nem hallja, nem ismeri éhségüket, vágyaikat és félelmeiket, és a hosszú idő alatt amíg, amióta és ameddig a magas hivatalban ülnek, el is felejtik lassan, hogy azok a világon vannak. Olykor-olykor szükségét érzik, hogy megmutassák, ők mások, új, másfajta faj, fejükön másképp tapad a haj vagy nem tapad egyáltalán, így a végén túl minden jón és rosszon a puskát átmenetileg a szögre akasztva bemutatják a nagyvilágnak, hogy még a pápa is megáldotta őket.

Akit a pápa megáld, az rossz ember nem lehet, akit a pápa születésnapján áldással és név szerint köszönt fel, azt már készül szinte szentté avatni, a pápával ilyfajta cimboraságban lenni a panelprolinak nem adatik meg. S így azzal, ha megmutatjuk ennek az ótvaros népnek, minket a születésnapunkon egyenesen a pápa köszönt fel, olyan polcra helyezzük magunkat, ahová mások soha el nem érnek, mert nem méltóak arra, hogy a hajlékunkba jöjjenek. A hitünknek, s vele együtt a pápai áldásunknak olyan legbenső magánügynek kellene lennie azonban, ami gazdagságot a semjének nem ismerhetnek, mert mindez csak kirakat, s amit látunk benne, az emelkedettség helyett a romlottságot mutatja csupán...

EZ TÉNYLEG NEM TRÉFA

HUPPA.HU
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.08.10.Írtam én már erről máshol, máskor, sőt, kétszer-háromszor is, de úgy látom: senki sem értette meg, tehát írok róla külön, hátha átlépi az ingerküszöböt. A deep fake-ről van szó, ami most látszólag bőséges humorforrás a kormánymédia számára, Karácsony Gergely esete kapcsán.

Jelezném

nem vicc ez, csak még nem tetszettek felfogni, mivel van dolgunk.


Dióhéjban: annyi történt, hogy két orosz „tréfacsináló” felhívta egyszer vagy kétszer Budapest főpolgármesterét Vitalij Klicsko nevében, provokatív kérdéseket tett fel neki, ő válaszolt, majd publikáltak egy felvételt erről. A két úriember, bizonyos Vovan és Lexus elkötelezett putyinista, érdekes módon ezeket a performanszaikat még az állami hírügynökségek is propagálják, én például minden magyar híradás előtt a Kreml oszlopának számító RIA Novosztyiról tudtam meg, hogy létezik ez a felvétel, és hát a kérdések, témák is olyanok voltak, hogy azt inkább nevezném provokációnak, mint tréfának.

Mondjuk ha én csinálnék ilyent, tegyük fel, megkeresném Putyint mondjuk Tokajev kazah elnök nevében és álcáját viselve, inkább nem tenném, mert félnék, hogy valamit eltolok, és kirobbantok egy közepes vagy annál súlyosabb lokális háborút. De nem is vagyok se Vovan, se Lexus.

Azt, hogy miket válaszolt Karácsony, most nem is nagyon érdemes részletezni, mindenki elolvashatja a kormánymédiából, ahol nem szűnnek meg szörnyülködni azon, hogy egyetért az Oroszország elleni szankciókkal és úgy látja, az Orbán-rezsim sem tart örökké. Amint százötven év alatt sem lettünk törökké. Igazából nem ez a legfontosabb, hanem a lepkeálom.

Igen, Csuang-ce lepkeálma.

Csuang-ce olyan 2300 évvel ezelőtt élt, kínai bölcs volt (esetünkben a „filozófus” kifejezés kevés volna, az európai kultúrából talán kicsit Diogenészhez lehetne hasonlítani, bár ez is sántít), briliáns humorral, remek érzékkel az abszurdhoz. Egyszer azt álmodta, hogy ő egy lepke, vígan csapongott a verőfényben, aztán felébredt, és elgondolkodott, hogy mi is a helyzet – ember ő vagy pillangó? Hiszen ébren bizonyos benne, hogy ember, de az álombéli lepke ugyanolyan biztos volt abban, hogy ő micsoda… Rendben, Csuang-ce, mint taoista mester, ezzel a hasonlattal az abszolút bizonyosság relativitását akarta érzékeltetni – elég jól sikerült, több, mint kétezer éve él a példabeszéd.

De mi köze Karácsony Gergelyhez?

Annyi köze van, hogy a két orosz provokatőr őt Vitalij Klicsko kijevi polgármester deep fake-képmásaként kereste meg. Tehát nem egyszerű „telefonbetyárkodás” volt, ahogy azt a kormánymédia beállítja, hanem egy mozgóképes, hangos hívás, Klicsko tulajdon édesanyja nem mondta volna meg, hogy nem az ő fia beszél a képernyőn. Ezt úgy csinálják – megpróbálom nagyon egyszerűen leírni – hogy kinézik a célszemélyt, akinek a bőrébe akarnak bújni, és összegyűjtenek róla minden elérhető videót, fotót, hangfelvételt, bár inkább régebben volt fontos a nagy mennyiségű minta, ma már sokat fejlődött ez a technológia, elég egy-két jó minőségű anyag. Ennek alapján egy fejlett mesterséges intelligencia megalkotja az illető digitális avatárját, ami aztán azt mond, kérdez, válaszol, amit a bábumestere akar. Lehetetlen megkülönböztetni a valóditól. Bemutatnék egy csodás példát, nem tudom, ki készítette, de kiváló darab, amin Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin szaval Radnótit magyarul – a békéről...