2023. február 3., péntek

FLECK ZOLTÁN: ORBÁN MÁR NEM TUD DEMOKRATA LENNI

KLIKKTV / MÉLYVÍZ
Riporter: NÉMETH PÉTER
2023.02.03.


Módszeresen leépítették a pluralizmust, a tudományban, a közéletben és a politikában is. A törvényjavaslatokkal csak megkerülik a problémákat, eljogászkodják.

Lejárt már a szavatossága a rezsim lebontásáról szóló közös programnak? Mit lehet még tenni egy ilyen környezetben? Brüsszel szigora elég lehet még a demokrácia visszaállítására? Vagy egy teljesen kiépült rendszerrel már nem lehet mit csinálni? Van-e még kire cserélni a hatalomhoz lojális kádereket?

Ezekről a kérdésekről beszélgetett Fleck Zoltánnal a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Németh Péter.

"ORBÁN A HUXIT UTÁN AZ ÉLETSZÍNVONAL-ROMLÁST IDEOLÓGIÁVAL PÓTOLNÁ." - INTERJÚ BOJÁR GÁBORRAL

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: HARDY MIHÁLY
2023.01.28.Mit gondol Bojár Gábor Orbán és az EU viszonyáról? Erről beszélgetett Hardy Mihály és a Graphisoft alapítója a Hetes Stúdió 2023. január 28-i adásában.

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2023.02.01.


A SZERK.


A SZERK.
Kezek az asztal felett


Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

A SZERK.
Megalázva


Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok.

PUBLICISZTIKA

SZEKERES ISTVÁN
Meggyújtották a szalmalángot

Rendezzen-e Budapest olimpiát?

Egekbe szökött az infláció, négyszáz körül keringőzik az euró árfolyama, csúcson az államadósság, padlón az egészség-, válságban az oktatásügy. A nagy hitelminősítők éppen lerontották az ország besorolását. A kormány trükkös megoldásokkal próbál kiénekelni pénzeket az EU-tól – nincs könnyű dolga, mert a nemzetközi megítélése is ijesztő.

UITZ RENÁTA
A szerencsés véletlen

Mit tehet, illetve mit nem az EU a magyar egyetemek szabadságáért?

Állítólag derült égből villámcsapásként érte a magyar kormányt a hír, miszerint az Európai Bizottság nem kíván több uniós forrást önteni az ún. közérdekű vagyonkezelő alapítványok tulajdonába kiszervezett egyetemekbe mindaddig, amíg a magyar kormány nem szigeteli el valamelyest ezen intézmények kuratóriumait a politikai felső vezetéstől.

BELPOL

INTERJÚ
„A jogállam Magyarországon halott”

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója az új korrupcióellenes szervekről

A kormány eltaktikázta magát, emiatt sokkal komolyabb vállalásokat kell tennie az uniós támogatások folyósításáért. De lesz hatása az Integritás Hatóságnak vagy a bíróságok megerősítésének, életre kelthető-e a jogállam Magyarországon? Ligeti Miklós nem túl optimista.

MENESZTÉSI HULLÁM A HONVÉDSÉGNÉL
A főcsapás új iránya


„Fiatalítás” ürügyén katonatisztek sorát menesztette a honvédelmi miniszter az elmúlt hetekben. Az állományban felháborodást, egy teljes korosztályban pedig félelmet keltett az intézkedés, amely ellentmond annak a bevett szemléletnek, hogy a hadsereg egy életen át gondoskodik a tagjairól.

ÁLLAMI TULAJDONBA KERÜLTEK LEISZTINGER TAMÁS BÁNYÁI
Leszünk a szén országa


A Fidesz-kormány az év végén nemcsak távközlési szolgáltatóból, hanem szénbányából is bevásároltatott az állammal. Leisztinger Tamás cégének, az Ormosszén Zrt. bekebelezésével immár rendelkezésére áll a településeknek osztogatott, gyenge minőségű borsodi barnakőszén. A felhasználók egészsége másodlagos.

RENDŐRÖK A HAJLÉKTALAN EMBEREK ELLEN
„Nehéz volt mit csinálni törvényileg”


Két rendőrt vádolnak azzal, hogy hajléktalan embere­ket bántalmaztak és aláztak meg Mohácson. A kaposvári bíróságon zajló perről nemcsak konkrét bűncselekményekhez köthető kérdések juthatnak az eszünkbe.

MIRE ELÉG A NATURA 2000 MINŐSÍTÉS?
Természetfeletti erők


Mennyire védi Magyarországon a Natura 2000 besorolás a természetet, ha az érintett területen beruházást terveznek? Az uniós természetvédelmi szisztéma eltér a hazai szabályozástól, és emiatt lehetőség van a politikai nyomásgyakorlásra.

KÖNYV

EGY DEDIKÁCIÓ TÖRTÉNETE
„Tisztelettel, Mark Chagall”


Külföldön élő barátom mutatta büszkén Marc Chagall Ma Vie (Életem) című önéletrajzának első kiadását, amelyet egy budapesti antikváriumban talált.

MIÉRT NEM OLVAS (ELEGET) A GYEREK?
Betű a szénakazalban


Egyre-másra jelennek meg, nálunk és világszerte is az olvasási hajlandóság visszaeséséről tudósító felmérések. Tényleg leszokunk az olvasásról, és vége lesz kultúránknak, vagy csak más forrásokból szerezzük meg ugyanazon tartalmakat?

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Papás-mamás

Játszóház

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

KÖNYV
Valóra vált álom

Turbucz Dávid: Horthy Miklós – A haditengerésztiszt

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

KÖNYV
Elszáradt arcok

Bódi Péter: Hype

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

KONCERT
Így is szép

Concerto Budapest: Hallgassunk Schubertet!

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

LEMEZ
Távcsöves bolygóhallgató

Juhász Gábor Trió: Planets

Pontos, világos fogalmazással, nyugodt, erőteljes ritmussal és dallammal indul az első szám zenei folyama Juhász Gábor új albumán.

LEMEZ
Kibontakozik lassan

John Cale: Mercy

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

KIÁLLÍTÁS
Minden bizonytalan

Svätopluk Mikyta: „What time is now?”

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

FILM
Elveszetten

Noah Baumbach: Fehér zaj

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

FILM
Kesergő a két öszvérhez

Martin McDonagh: A sziget szellemei

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

ZENE

INTERJÚ
„Bármi legyen is az ára”

Kelemen Barnabás Szergej Prokofjevről

Ismerjük is, meg nem is, sok darabja hiányzik a koncertrepertoárból. Ezt az adósságot törleszti a Prokofjev maraton, Fischer Iván szokásos évi maratonjainak idei fejezete: február 4-én a Müpában egész nap az orosz zeneszerző műveit hallgathatjuk. Interjúalanyunk a nap egyik szólistája lesz.

RÉS A PRÉSEN
„A világ minden tájáról”


Szép Tamás társtulajdonos – Nappali, Pécs

MI A KOTTA?
Nyugati frigy


Klasszikus zenei programajánló a 2023/5. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Armageddon Time


James Gray sok mindent zsúfolna önéletrajzi filmjébe a 80-as években épp átalakuló Amerikáról (Reagan – elültetve Trump ámokfutásának magvait – hatalomra lép), az Ó- és Újvilág kapcsolatáról, az állami és privát iskolák közti szakadékról, amely egyben az osztály- és rasszbeli szegregációt is fenntartja.

VISSZHANG: FILM
A gép


„Ezt a látványt sosem unom meg” – sóhajt fel a Gerard Butler alakította kapitány a felszállás előtt, amikor meglátja az éjjeli kifutópályát.

VISSZHANG: FILM
Tánc az élet


Jó nézni ezt a filmet. Pedig sem az alaphelyzetben, sem a történetbonyolításban, sem a formában nincs túl sok eredetiség.

VISSZHANG: KÖNYV
Benedek Szabolcs: A fehér ruhás lány


A régi bérházban, ahol élnek, Bence és Laura szerint az olyan furcsaságok, mint a recsegő parketta vagy a váratlanul megszólaló rádió, kísértetek jelenlétére utal.

VISSZHANG: KÖNYV
Michael Engler: Mi ketten


A nyúl és a sün rögtön barátok lettek.

VISSZHANG: LEMEZ
Timothy Ridout: Elgar & Bloch


Nem állítjuk, hogy Elgar nagyszerű Csellóversenye, amelyet részben Jacqueline du Pré tett ikonikussá, jobban szól brácsán, de könnyedebb és a végzet romantikus csókját sem viseli magán, ahogy sok gordonkás előadásában.

VISSZHANG: LEMEZ
Belle and Sebastian: Late Developers


Sokakkal ellentétben a Belle and Sebastian tagjai nem élték meg rosszul a lockdownt:

VISSZHANG: LEMEZ
Tujiko Noriko: Crépuscule I & II


A japán elektronikus zenekészítő, dalszerző-előadó (és független filmes) Tujiko Noriko 2000 óta ad ki albumokat, de a Crépuscule I & II minden tekintetben az eddigi legmonumentálisabb munkája.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2023/5.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2023/5.

Rövid hírek: alakváltó, macska, ciklon...

Snoblesse Oblige 2023/5.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2023/5.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

FILM

TÉVÉSMACI
A zergekecske


Amikor Sztupa és Troché a NATO ábécét tanulták, a kezdeti botladozó lépések után egy egészen speciális tolvajnyelv birtokosai lettek, köszönhetően a kis lépések gyakorlatának.

RIPORT

NŐGYÓGYÁSZATI RENDELÉS HAJLÉKTALAN NŐKNEK
Szégyen nélkül


Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.

TUDOMÁNY

MILYEN HOSSZÚ LESZ AZ IDEI TÉL, ÉS MILYEN MELEG A NYÁR?
Viszi a cica


Magyarországon az idei tél – eddig – határozottan melegebb volt a sokévi átlagnál. Utánanéztünk, hogy miért alakult ez így, s mi várható.

LOKÁL

HELYRAJZI SZÁM
Lágymányosi dohánygyár


Budafoki út–Karinthy Frigyes út

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Gerslis káposzta


Gerslis káposzta májas hurkával

"MAGYARORSZÁG OROSZORSZÁGHOZ FŰZŐDŐ VISZONYA NEM BELÜGY" - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.02.03.


A nemzetközi sajtó is foglalkozik a magyar külügyminiszter és a budapesti amerikai nagykövet közti szóváltással. Szijjártó Péter szerint senki nem szólhat bele Magyarország belügyeibe, David Pressman szerint az oroszokhoz fűződő viszonyunk nem belpolitikai kérdés.

Diplomáciai adok-kapok üzenetváltás követte a budapesti amerikai nagykövet által a New York Timesnak adott interjút, amely tegnap jelent meg a lap internetes oldalán. Szijjártó Péter kioktató reagálására David Pressman azzal válaszolt, hogy nem tekinthető magyar belpolitikai fejleménynek az, hogy Oroszország megkísérli egyoldalúan átrajzolni az európai határokat.  

Bár az eredeti nyilatkozat tegnap már végigfutott a médián, célszerű felidézni az abban foglaltakat.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete ellenséges területen találta magát – ez a címe a New York Times cikkének. Az írás szerint David Pressmant, aki a melegek emberi jogait védő ügyvéd, azzal vádolja a magyarországi kormánypárti média, hogy aláássa a hagyományos értékeket, megsérti a diplomáciai tradíciókat, és beleavatkozik az igazságszolgáltatásba.  

Pressman előre látta, hogy nehéz időknek néz elébe a hagyományos keresztény értékek önjelölt európai fellegvárában, amely egyben a Kreml barátja is – írja a szerző, és felidézi, hogy amikor még Washingtonban Pressman kongresszusi meghallgatása folyt, megjelent a Dunán egy gumicsónak, amelyen fekete transzparenst feszítettek ki, azon koponya és két keresztbe tett csont volt látható, valamint az az LMBT-ellenes felirat, amely óvta Pressmant attól, hogy úgymond halálkultuszával gyarmatosítsa Magyarországot.

A nagykövet azonban – olvasható a New York Timesban – a személyes támadásoknál riasztóbbnak tartja azt, hogy a magyar médiában – amelynek a legnagyobb részét vagy közvetlenül, vagy üzleti szövetségesei révén ellenőrzi a Fidesz – átfogó támadás zajlik az Egyesült Államok ellen, valamint folyamatosan saját célokra alkalmazzák a Kreml propagandáját.

A következő kulcsmondat magyarul kissé cirkalmasan hangzik. „Csaknem egy évvel azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljeskörű inváziót indított Ukrajna ellen, és ezzel szemben a Nyugat mozgósított, a NATO- és EU-tag Magyarország olyasmivé vált a Kreml számára, ami a legközelebb áll az európai tömbön belül található saját szövetségesi jelleghez.” Kissé egyszerűbben: Magyarországot már majdnem a Kreml szövetségesének tartják.

Magyar tisztségviselőkkel találkozva – mesélte Pressman az újságírónak – a hangnem rendszerint kulturált és gyakorlatias, de többször indul azzal, hogy a vendéglátó azt mondja: „Nagykövet úr, örömömre szolgál, hogy találkozhatunk. Tudom, hogy a gender ügyekben való előre lépésről akar beszélni”. „Akkor én félbeszakítom, és közlöm: nem, valójában Magyarországnak Vlagyimir Putyinhoz való viszonyáról akarok beszélni”. A magyarok állandóan a kultúrák harcáról szeretnének beszélgetni, mi viszont arról a valódi háborúról, amely itt zajlik a szomszédban” – idézi a New York Times David Pressman nagykövetet.

A diplomata szerint a háború közepette immár nem lehet mindkét csapattal együtt játszani. Pressman – fogalmaz a lap – sürgette Magyarországot, hogy térjen vissza ahhoz a történelmi szerephez, amelynek értelmében az ország minden kétértelműség nélkül a Nyugat része. „Amikor Vlagyimir Putyin kiprovokálatlan háborút indított Magyarország demokratikus szomszédjával szemben, bizonyosan eljött az ideje a több egyértelműségnek és határozottságnak” – mondta a nagykövet. 

Szó esik a cikkben arról is, hogy a Nemzeti Információs Központ elnevezésű magyar titkosszolgálati szerv egyik közzétett jelentése több tucat amerikai állampolgárt olyan hálózattal hoz kapcsolatba, amely állítólag a miniszterelnök megbuktatására sző összeesküvést. Pressman zavarónak tartja, hogy a magyar titkosszolgálat amerikai állampolgárokra összpontosít, és leszögezi: „nem maradunk csöndben, ha egy NATO-szövetséges az Egyesült Államokat támadja”.

Diplomáciai adok-kapok

Nos, erre reagált a magyar külügyek irányítója azzal, hogy lényegtelen, mit gondol egy nagykövet a magyarországi folyamatokról, amire az amerikai diplomata Twitter-bejegyzésben válaszolt, miszerint az orosz magatartáshoz való magyar viszony nem egyszerűen magyar belpolitikai kérdés.

Novák Melonival tárgyalt

A mai médiaszemlében még két másik cikket említek meg röviden, mindkettőt az EurActiv című brüsszeli uniós hírportálról.

Az egyik arról szól, hogy Novák Katalin köztársasági elnök, olaszországi látogatásán azt hangsúlyozta: a két ország hasonlóan viszonyul a szabályozatlan migráció, az EU balkáni bővítése és a családi értékek kérdésköréhez. Ennek kapcsán a hírportál kitér arra: Manfred Weber, a Fidesz volt pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a bajor elnöke nemrég szintén Rómában járt, és arról tárgyalt Giorgia Meloni olasz kormányfővel, hogy erősíteni lehetne a Néppárt és Meloni konzervatív európai pártcsaládja között az együttműködést. Néppárti vezető körökből azonban arról tájékoztatták az EurActivot, hogy jórészt a német mérsékelt jobboldal részéről tapasztalható jelentős ellenállás miatt nincs napirenden a két pártcsalád szövetségének a kérdése.

"A magyar kormány azt hiszi, Oroszország legyőzi Ukrajnát"

Szintén az EurActiv interjút közöl Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselővel, aki szerint az orosz gázbeszerzés mellett erősen elkötelezett magyar kormány azt hiszi, hogy Oroszország le fogja győzni Ukrajnát, és – nem a hivatalosan meghirdetett politika szintjén ugyan, de csöndben, informális beszélgetésekből kiolvashatóan - azt reméli, hogy mód nyílik majd határmódosításra is. Jávor emlékeztetett arra: Dmitrij Medvegyev volt orosz államfő nyíltan felajánlotta, hogy osszák fel Ukrajnát Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia között.

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2023/5. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.02.03.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János
Aksiland


Az ember néha eltöpreng, mi ez a szadista düh, ami újabban arra készteti a kormányt, hogy távol-keleti tulajdonú akkumulátorgyárakkal és beszállító üzemeikkel rakja tele az országot Szombathelytől Gödig, Komáromtól Debrecenig. Legalábbis megpróbálja. A gazdaságpszichológiai motívumokról csak feltevéseim vannak, de mindinkább kirajzolódik egy séma, mely a Maffiózók tévésorozatból ismerős: mindegy, hogy szemétszállítás vagy sportfogadás (megjegyzem, a magyar központi hatalom ezeket az üzletágakat is igyekszik kézben tartani), ha pénz van benne, és egy kis erőszakos rásegítéssel még több pénz húzható ki belőle, akkor jöhet. Az meg direkt előny, hogy a magyar államnak nemcsak erőszak-monopóliuma van, hanem természetesen jogot is alkot – erről a derék Sopranóék álmodni sem mertek volna –, úgyhogy nem kell bepiszkolnia kezét, kidobóembereket vagy gyújtogatókat alkalmaznia, elég rendeletet hozni „mert csak” alapon, vagy eldugni két bekezdést egy sötét éjfélen elfogadott salátatörvénybe, amit elsőre senki sem ért, főleg nem az azt megszavazó képviselők, és máris kész a kocsi. Olyat meg ki hallott, hogy valaki nem tartja be a törvényt. Nem rendes ember az olyan. Mink is betartjuk, hogy is ne tartanánk, mikor mi csináltuk.Tovább

A szerző további cikkei


Bokros Lajos
A csőcselék uralma Magyarországon

Az uralkodó elit erkölcsi romlásának természetrajza a huszonegyedik században

Nehéz leírni a súlyos szavakat: emberöltővel a kommunista rendszer széthullása után először a magyar államot, majd növekvő mértékben a hazai társadalmat, mindenekelőtt az értelmiséget, a vállalkozók rétegét és a vidék kiszolgáltatott népességét, a határon belüli és kívüli magyar nemzet vaskos csoportjait lépésről lépésre foglyul ejtette, megrontotta, szétzüllesztette és a világ szégyenévé tette egy mindenre elszánt, gátlástalan, erőszakos, hazug és tolvaj uralkodó csoport. A nemzeti-keresztény jelszavak – isten, haza, család – hamis álarca mögött a csőcselékre oly nagyon jellemző módon érzéketlen embertelenség, szenvtelen kegyetlenség, vigyorgó műveletlenség és ordító faragatlanság, azaz teljes erkölcsi romlás mutatkozik. Ez a helyzet messze rosszabb, mint pusztán egy mély gazdasági-pénzügyi válság, vagy akár egy nagyobb társadalmi megrázkódtatás, pártok acsarkodása, öntelt értelmiségiek öncélú kultúrharca. Ha a nemzetvesztő és társadalomromboló oligarchia uralma valami csoda folytán a közeljövőben véget ér, és a gazdasági, társadalmi károkat okos politikával egy évtized alatt esetleg felszámoljuk, a mérhetetlen erkölcsi kár akkor is legalább egy évszázadra velünk marad, és akadályozza majd a magyar állam újjáépítését, a magyar társadalom meggyógyítását és a magyar nemzet becsületének helyreállítását.Tovább

A szerző további cikkei

Andrej Bán
Tábornok a Hradzsinban


A cseh elnökválasztás második fordulójában Petr Pavel független jelölt biztos fölénnyel, tizenhat százalék különbséggel legyőzte Andrej Babiš volt miniszterelnököt. Húsz évvel Václav Havel bársonyos korszakának vége után Csehországban most ismét tiszteletre méltó elnök költözik a Hradzsinba.Tovább

A szerző további cikkei

Majtényi László
A Nemzeti Lopásügyi Főispánság

avagy mit hiszünk el mi, és mit az Európai Unió

A szerző további cikkei

Benda László
Vietnámi helyzetkép


Vietnámot – gazdasági teljesítménye miatt – egyre gyakrabban emlegetik a következő „kis tigrisként”. És nem is olyan kicsi! A távol-keleti ország lakossága 100 millió körül van. Politikai-gazdasági modelljét tekintve északi szomszédjához, Kínához hasonlítják. Az itteni kommunista párt egyeduralmát sem lehet semmilyen fórumon megkérdőjelezni, ám az élet egyéb területein igencsak szabad(os) a fejlődés. A jó negyven éve elindított reformfolyamat több mint sikeresnek bizonyult. De a csúcson heves rivalizálás sejlik föl.Tovább

A szerző további cikkei


F E U I L L E T O N

Bence Erika
Balkáni road-movie

I R O D A L O M

Szív Ernő
1942


Mr. Cambell elismerően bólogatott.

– Meggyőző volt. Azért kissé közhelyes is, nem? Egy olasz, és nyomban a pizza jut az eszünkbe. Még jó, hogy nem spagettit mondtál.

– David, az isten szerelmére. Egy olaszról mégsem juthat eszembe egy fjord.

Éppen elhajtott a házuk előtt Mr. Tuch a régi Fordjával, csúnyán hangzott a motor köhögése. Tuch az utóbbi időkben ápolatlan volt. Amióta elhagyta a felesége, nem fésülködött és borostás lett. A rigó ezért is járt át a kertjébe, amit nyilvánvalóan többet kellett volna gondozni. Valószínű, hogy egy, nem az igények szerint gondozott területen több az eleség, fűmag, virágmag, pondró, giliszta, mindenféle bogár.

– És Sztálin?

– Mi van Sztálinnal?

– Belőle mi lett volna, ha Connecticutban születik?Tovább

A szerző további cikkei

Littner Zsolt
Palacsinta


A lányaim azt mondták, hogy a műtétre mindenképpen szükség van, különben meghalok. De hát már tíz évvel ezelőtt is megmondta az orvos a Jánosban, hogy ilyen öreg embert nem szabad műteni. Mindegy, ez most nagyon fáj, muszáj valamit csinálni. A hétvégére beszéltük meg az unokáimmal, hogy megtanítom őket palacsintát sütni. Azt mondták, hogy küldjem el a receptet ímélen. De hát azt nem lehet! Együtt kell azt sütni. Úgy van, hogy most vasárnap kijönnek hozzám. Ma szerda van, talán kiengednek addig. Csak ezen a kurva műtéten legyek túl. Az orvos biztos érti a dolgát. Ha esetleg mégsem mehetek haza, akkor majd a következő hétvégén sütjük a palacsintát. A nagyobbik unokám ügyvéd. Na, nem olyan vérmes fajta, mint amilyennek én gondolok egy ügyvédet. Isten bocsássa meg nekem, de nem is tudom, hogy az unokám jó ügyvéd-e.Tovább

A szerző további cikkei

Tóth Kinga
Koszorú


Csendesen surranunk, az avar sem rezdül, kisállattá változom, a húgom is, ahogy a nyúl, úgy tartjuk a kezünk, orrunkkal az ég felé, keressük a tobozszagot. Az aljzat még friss, mohás és tűlevelű, hamar elválik tőle, kiviláglik a kiszáradt. A szabadidőnk is zöld, apró szél marad utánunk, lopunk, elveszünk az erdőtől karikába.

Melyik ág a hajlékony, hogy lehet hengeresíteni, erőszakot tenni rajta, zsineggel feszíteni, amíg megadja magát és körbe rendeződik, akkor lehet felszúrni a toboznak. Megtalálni a közepén, ahol nem pergeti le a kis elfásult szárnyakat azonnal, ahol a spray­vel ráfújva úgy marad. Ne húzgáld a szád, mert úgy maradsz. Ha nevetsz, úgy maradsz. Kinyílt úgymaradtak állnak a körbe, amikor tekerni kezded őket, kerül bele örökzöldlomb, tűlevél karcolja fel a száraz tobozszirmokat, csak kesztyűben szabad megfogni, amíg értük nem jönnek.Tovább

A szerző további cikkei

Iványi Zsófia
Papa pici lánya


Apám még mindig az anyámat szidja. Vetek egy segélykérő pillantást a csajára, hátha ő rászól, de Klárát nagyon lefoglalja, hogy lemetssze a királyrákokról az ehetetlen részt. Én nem szólhatok. „A ne beszélj így az anyámról” mondat hallatán apámnak egy pillanat alatt kivörösödik az arca, kidüllednek a szemei, és ordítva folytatja tovább a mondandóját. Olyan, mint egy rádió, amit nem lehet kikapcsolni: ha ez ember megpróbálja, csak egyre hangosabb és vulgárisabb lesz az adás.Tovább

A szerző további cikkei

Lázár Júlia
Megnyílik

T

V I S S Z H A N G

Dr. Heindl Péter
Tájékozódás és jog

K R I T I K A

Csuhai István
Az utolsó előtti föllángolás


► Julia May Jonas: Vladimir. For­dí­totta Merényi Ágnes. Park Könyv­kiadó, Budapest, 2022, 276 oldal, 4500 Ft

Mindezek tetejébe a Vladimir kiváló, gördülékeny regény elsősorban az időről, az emberi életidő és a történelmi korszakok megszabta idő természetéről, amelynek középpontjában egy önző és végeredményét tekintve kétségekkel teli, végső soron személyiségromboló gesztus áll, egy korosodó nő a fiatalabb férfikollégája iránti óhatatlan vágyakozásának részletes rajza és merész kitárulkozása. A Vladimir egészen biztosan nem referenciális önéletrajzi regény, debütáló szerzője, a Brooklynban élő Julia May Jonas 1981-ben született, a nemzedéki korfán inkább a céltábla közepébe állított Vladimir, mintsem a nyilát kilőni készülő főhősnő közelében. Engem, azt hiszem, ez a tény segített annak felismeréséhez, hogy a Vladimir inkább nagyon jó kézzel megírt, a megszokott helyzeteket számtalan ponton kifordítva szemlélő középfajú társadalmi regény, és mégsem az, aminek első nekifutásra tűnik, irodalmi eljárásokkal létrehozott elsőrangú lektűr.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Bartha Judit
Ex libris


Lannert Keresztély István: Bevezetés a drámapedagógiába
Bethlenfalvy Ádám: Dráma a tanteremben
Táguló realitás
Pados Eszter – Horváth Kata – Janda Zsuzsa: Játékok a jövőért

ÉS-KVARTETT – Szeifert Natália Örökpanoráma című regényéről


Károlyi Csaba Márjánovics Diánával, Puskás Pannival és Zelei Dáviddal beszélgetett 2023. január 25-én, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt meg lehet nézni a jövő héttől YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb február 22-én Mán-Várhegyi Réka Vázlat valami máshoz című kötetéről lesz szó.Tovább

A szerző további cikkei

Cserhalmi Luca
Altesti humor és irónia


(A Sírás nevetésig című kiállítás február 12-ig megtekinthető a Trafó Galériában.)

A humor itt olyan, az emberi léthez szervesen kapcsolódó, mélyről feltörő gyógymódként, valamint felismerést segítő gesztusként jelenik meg, amely valós stratégiai erővel bír a kollektív és a személyes problémák válságkezelésben. A vicc-csinálás nemcsak az elbagatellizálás módja lehet, hanem a feldolgozás és a figyelemfelhívás egészséges technikája is.Tovább

A szerző további cikkei

Wagner István
Magyar modernek Berlinben


(Magyar Modern – Ungarische Kunst in Berlin 1910–1933, Berlinische Galerie. Megtekinthető február 6-ig.)

A jobbára ismeretlen mesterekre is kiterjedő mustrát a Hirmer Verlag német és angol nyelvű katalógusa kíséri, tizennégy magyar, német, USA-beli vagy kanadai szakértő tanulmányával (felsorolásukról helyszűke miatt sajnálattal eltekintünk), 272 oldalon mintegy 300 (!) repróval.Tovább

A szerző további cikkei

György Péter
Rohadt meleg kezd lenni


(Frey Krisztián Rohadt meleg kezd lenni című kiállítása az Einspach Galériában február 10-ig látható.)

Az osztályidegenség valóban a társadalomból való kizáratásra vezetett, s ez kevés helyen lehetett súlyosabb, mint a kortárs művészet területén. Frey, ha – úgy gondolom – nem is egyszerűen, nem könnyen, de igen hamar megteremtette a maga világát, amelyben függetlenné válhatott a szocializmusnak nevetett államkapitalizmus 1956 után részben átalakult társadalmi rendjétől. S számára valóban a kortárs európai művészeti világban való lét volt a döntő, akkor is, ha az ahhoz való tartozást és függetlenséget egy idő után a taxisofőri fizetéséből teremthette meg.Tovább

A szerző további cikkei

Báron György
A romlás virágai

(Babylon. Amerikai film. Rendező: Damien Chazelle.)

Nagy hát a zűrzavar, de épp ez Chazelle filmjének tárgya: a bukást megelőző káosz, amely a szabadosság termékeny táptalaja. Azon most ne akadjunk fenn, hogy a bukás nem következett be – még ha a beszélő mozi megjelenésével fényes karrierek hullottak is alá –, ellenkezőleg: a harmincas évektől Hollywood újabb aranykora köszöntött be, friss trónkövetelőkkel. A valódi válságot nem a hang megjelenése, hanem a gazdasági krízis okozta, de erről nem esik szó a filmben.Tovább

A szerző további cikkei

Gergics Enikő
Régi, gyűrött fényképek


(Szálinger Balázs: Kályha Kati, r.: Rusznyák Gábor, Radnóti Színház, 2023. jan. 23.)

Sok párhuzam adódik, a háború és a spanyolnátha-járvány, a távolságtartás, a bizonytalanság és a félelem motívumai nagyon ismerősek és aktuálisak, de Rusznyák Gábor rendezése mégis kevéssé érződik erre alapozni. Hiába kerülnek váratlanul az újságba a magyar aktuálpolitikába illő kishírek, az előadás a konkrét történelmi helyzettől nem igazán rugaszkodik el, nem mond többet annál, mint hogy az ember a történelem viharának kizárólag áldozata lehet. Az is távolító erejű, hogy a jelenetek végén kimerevedik a mozgás, majd villanás látszik, mintha lefényképeznék a végszót; ennyi marad utólag mindenki tragédiájából, kétdimenziós, régi képek.Tovább

A szerző további cikkei

Mélyi József
Herczeg Klára-híd


(A Herczeg Klára-díj kiállítása február 4-ig látható a Foton Galériában.)

Herczeg Klára klasszikus tanultságú és szemléletű érem- és szobrászművész volt; a díjat végrendelete nyomán alapította családja, s ők bízták meg a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületet a lebonyolítással. Úgy tűnik, mintha a díj az elmúlt huszonöt évében bizonyos tekintetben közelített volna Herczeg Klára életművéhez, pontosabban jobban viszonyíthatóvá vált ahhoz a huszadik századon végignyúló művészsorshoz, amelyben a hagyományos művészi értékek megőrzése és továbbadása játszott központi szerepet.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Polgárháború


(Verdi: A trubadúr, Bastille Opera, január 24.)

Végül pedig számunkra a legfontosabb: Azucenát a temesvári Kutasi Judit énekli, a nagyszabású szereposztásban nagyszabású énekesnőként, gyönyörűen szóló mélységekkel. Először énekel a színházban, de nyilván nem utoljára, a közönség odavan érte, és minden oka meg is van rá. Voltaképpen miatta jöttem, hogy megismerjek egy fiatal mezzót, aki mennyire sokra vitte máris, csak föl kell fedezni.Tovább

A szerző további cikkei

Csepelyi Adrienn
A rettegés sűrű micéliumai


(The Last of Us, HBO Max)

Minden adott ahhoz, hogy a The Last of Usból nagy költségvetésű, átromantizált kamudisztópia szülessen, ahol a menekülőknek valahogy mindig előnyösen kenődik a kosz az arcán, és a bajban mindenki csókolózni kezd. Hála az égnek (meg a rendező-forgatókönyvíró Neil Druckmann–Craig Mazin párosnak), nem így lesz. Csókból egy van, az is kísérteni fogja jó darabig a nézőket, könyörtelen öldöklés annál több. Minden mocskos, véres, kopott, korrupt és nyomasztó.Tovább

A szerző további cikkei

Torma Tamás
Időkapuk és szívcsakra a Deákon


(A Deák téren és a Ferenciek terén felújított metróállomások)

Itt mi elsősorban átutazók vagyunk, nem az építészeti extrákat figyeljük (bár a négyes metró Duna-parti Gellért és Vámház téri állomásán a mélység szülte az ütős építészeti látványt, a látszóbeton gerendák 35 méteres, szövevényes – és mint kiderült, egy csontszövet mintázatát követő – rendszerét). Ezek a föld alatti terek nem andalgásra születtek, átszállás, jobbról balra vagy balról jobbra, tessék haladni. A közlekedési építészet elsősorban technológiai és nem szépészeti kérdés – és talán az az igazán jó, ha észre sem veszem, csak gördülékenyen használhatom.

I N T E R J Ú

Ellen Hinsey
Emberiességünk – költészet, civil társadalom és demokratikus etika

Beszélgetés Tomas Venclova litván költővel

P Á R A T L A N


(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

„ELVILEG ÉHEN LEHET HALNI” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2023.02.02.


A TARTALOMBÓL: 

– Elvileg éhen lehet halni – Ferge Zsuzsa az Orbán-kormány szociálpolitikájáról, a téves felfogáson alapuló családtámogatási rendszerről, a polgári társadalom és szolidaritás hiányáról, valamint a demonstráló fiatalok jelentette reményről. Interjú

– Ársapka alatt reszket a forint – Raskó György: Ha véget ér a piactorzítás, a tejtermékek árai 15–20 százalékot is eshetnek. Interjú

– Nyomásgyakorlásról döntenek az orvosok – A MOK szerint több ezer onjvos jelezte, kész letétbe helyezni felmondását, de hogy mennyire erős és egységes a szakma, csak a hét végi küldöttközgyűlésen dől el

– Kellemeset a hasznossal – Energetikai korszerűsítéssel a gázfelhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás is csökkenthető

– Méltatlan öregségre ítélve (1.) – Az állam magára hagyta az időseket és családjaikat – állítják a megkérdezettek az idősgondozás helyzetéről. Most induló cikksorozatunkban az egyik legelhallgatottabb társadalmi problémát, az idős emberek ellátásának kérdéseit járjuk körbe

– Felemás születésnap – Bár a kormány álláspontja sok tekintetben változatlan, az oktatás szereplői szerint történt előrelépés az első figyelmeztető sztrájk óta eltelt egy évben

– Donáth Annával győznék le Dobrev Klárát – Míg a DK gyors ritmust diktál az ellenzéki oldalon, a Momentum lemaradásban van

– Akkugőzhenger az aranykoronás földeken – Ahol most egymás mellett a multik gyárdobozai sorakoznak, mind termőföld volt, és igen jó földek voltak. Riport

 Fűrész a babakocsiban – Mélykút megérzi az át-, a be- és a kivándorlást is. Riport

– Csatornatisztítók kontra árokásók – Mi történik most a Velencei-tóval?

– Hat százalék – Miért csökkent a magyarok aránya Romániában?

– A tábornok, aki elsöpörte az illiberarlizmust – Petr Pavel támogatja az eutanázia bevezetését, de az azonos neműek házasságát és a homoszexuális párok örökbefogadási jogát is pártolja

– Berlin bajban – Megzavarodott a német iránytű. Választani kell érdek és erkölcs között

– Az EU-s értékek közül leginkább a pénz tetszik a Fidesznek – Most, amikor nehéz tisztán látni azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor mit mondott uniós tagságunkkal kapcsolatban, érdemes felidézni, mit lehet elveszíteni az EU-ból történő kilépéssel.

– Egyre jobban szorít az orosz prés – Egy ukrán ellentámadásra akár tavaszig is várni kell. Késésben vannak a nyugati fegyverszállítmányok

– Amerika egy hét alatt kifogyna a rakétákból és robotrepülőgépekből? – Milyen állapotban van az amerikai hadiipar?

– Rohan az idő – Nekünk írták a dalt! – A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig

– A jövőt titokban tervezik – Miért korlátozza a versenyt a kormány, mi a legnagyobb baj az állami megrendelésekkel, és miért drágulnak folyamatosan a presztízsberuházások? Ennek jártunk utána

– Nem zöldül a szatyor – Környezetbarát megoldásként hirdetik, egyelőre azonban csak újabb problémákat szül a „lebomló” műanyag, aminek már az elnevezése is megtévesztő

– Megmentett laboregerek – Az amerikai hatóság, az FDA az állatvédő lobbiszervezetek által elért törvénymódosítás értelmében törölte azt a kötelezettséget, miszerint minden emberek számára fejlesztett új gyógyszert előzetesen állatokon is tesztelni kell

– Beomlott mozaik – Az utolsó olyan kísérleti HIV-vakcina is elbukott a legvégső klinikai teszteken, amely belátható időn belül még eséllyel bizonyulhatott volna hatékonynak a betegség elleni harcban

– Számok nyelvén: Io, ció, áció

– Az élet nem unfair – Sena Dagadu a más nőket inspiráló ösztönlénységről, Ghána Európában szinte ismeretlen sokszínűségéről és a „kevert fajúságról”. Interjú

– Nekünk is van vásárcsarnokunk – Megújult formában jelenik meg Tittel Kinga sikerkönyve, a Mesélő Budapest. A közgazdászból lett idegenvezető vallja, hogy a magyar főváros semmiben sem marad el a nagy világvárosoktól, csak „meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk”. Interjú

– Skandináv krimi és Trejo tacói – Ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak; ezen a héten: Rényi Ádám kiadótulajdonos-írót

– Tragikus győzelem – Tíz éve megálmodták a fényes jövőt, de a több százmilliárdos állami támogatás ellenére is egy helyben topog a magyar kézilabda. Kocsis Máté tavasszal elbúcsúzik a sportágtól, ám ez aligha oldja meg a rendszerszintű problémákat

Publicisztika:
– Dévényi István: Néma tartomány
– Lakner Dávid: A Bundesliga-frizurások és az Urálon túlról előmászók
– Reichert János: Láss csodát – avagy nemzeti számtan
– Szerető Szabolcs: Mélyülő feszültség – Álláspont
– Verebes István: A tabula rasa árnyoldala
– Keresztes Bence: Gyurika papucsa
– Nagy Attila Tibor: Bajban a Párbeszéd – A NER uralma alatt
– Szabó Antal: A Szakértő
– Mellár Tamás: Keserű gondolatok az ellenzékről az átlépések ürügyén
 Durica Katarina: Csak patetikus ne légy, Rebeka – Micsoda Nők!
– Makrai Sonja: Blockbusterek és bukások – Kultmatek
– Wekerle Szabolcs: Csissz – Újbeszél
– Szenczi Tóth Károly: Hóesés – Pár perc próza
– N. Fejérváry Gergő: Zeus – Ásó, kapa, uzsonnabor
– Szerető Szabolcs: Diadalmas visszatérés – Szotyola
– Puzsér Róbert: Az orosz realizmus és az újraszervezett tanácsállam Magyarországon is legitim
– Marabu: Határozottan nem!

Kritika:
– Az ökör is bort iszik – Ahol az ökör is bort iszik! Magyarpéterlaki népzene
– Szerelemfilozófia – Byung-Chul Han: Erósz haldoklása

Időgép történelmi mellékletünk
– Segíteni Hitlernek – Kilencven éve nevezte ki Hindenburg elnök Adolf Hitlert német kancellárrá. Vajon miért sikerült Hitlernek maga alá gyűrnie a demokratikus (és kevésbé demokratikus) pártokat, és néhány hónap alatt felszámolnia a weimari köztársaságot?
– A múlt században ragadt ország – Miközben az államilag kiképzett bűnözők csúcstechnikát alkalmazva globálisan garázdálkodnak, Észak-Korea és 24 millió lakója ott ragadt a XX. század első felében
– Ványoló és kenderfosztika – Ki volt TGM édesapja, a kolozsvári novellista-újságíró, Tamás Gáspár?
– Egy kép anatómiája: A Tabán bontása, 1933
– Talált tárgy: Emlékezés egy pakli cigarettára

ITT OLVASHATÓ

A PEDAGÓGUSOK NEM MARADNAK MAGUKRA, TOVÁBB FOLYTATÓDIK A SZÜLŐI ELLENÁLLÁS IS

HÍRKLIKK
Szerző: M.I.
2023.02.02.


A szülők nem tágítanak, továbbra is kiállnak a pedagógusok mellett, hogy kiállhassanak a gyerekeikért. Ez a két dolog nagyon is összefügg. Ez volt a rezüméje annak a beszélgetésnek, amelyet Miklós Györggyel, a Szülői Hang Közösség képviselőjével folytattunk. Ám a szülők a maguk számára is összefoglalták a teendőket.


Miklós György úgy véli, tovább folytatódik a szülői ellenállás a pedagógusok mellett, hiába játszik a kormány a kifárasztásra. Amikor a szülők kiállnak a pedagógusok mellett, akkor végső soron a gyerekük jövőjéért emelnek szót, a két dolog nem választható el egymástól.

Úgy gondolják, nagyon sok olyan tevékenység van, ami akár helyi szinten sikeres lehet, hiszen minden óvodában, iskolában lehet eredményt elérni, ha a szülők összefognak. Miklós György tisztában van vele, hogy ettől az országos szintű problémák még megmaradnak, de hosszú távon mégis fontos a szülők és a pedagógusok összefogása, és emellett a tiltakozás is. Elég egyértelmű ugyanis, hogy a kormány belátható időn belül nem fog változtatni. Így hosszabb küzdelemre kell berendezkedni.

A keddi Szolidaritás napja után a Szülői Hang Közösség és a Szülői Összefogás Közösség is összegezte az elmúlt egy év tapasztalatait, és elgondolkodtak azon, mit csinálhatnának másképp, hogy eredményes legyen a küzdelmük. Erről egy hosszabb írást is közöltek a Szülői Hang közösségi oldalán. Miklós György, Fodor Katalin, Burai Veronika írásából idézünk néhány megállapítást...

A KORMÁNY KÖLTI A MÉG MEG SEM KAPOTT EU-S PÉNZEKET: MAGABIZTOS VAGY VAKMERŐ LÉPÉS?

SZABAD EURÓPA / PODCAST
Szerző: SZABAD EURÓPA
2023.02.02.


Mint a Szabad Európa megírta, eddig már több mint 500 milliárd forintot osztott szét a magyar kormány a helyreállítási alapból, amelynek kifizetéseit azonban szuperfeltételekhez kötötte az Európai Tanács. Podcastunkban körbejárjuk, szabályos-e ez és mi köze a lépésnek a pedagógusok béremeléséhez.


Podcastunkban ezt a korábbi Szabad Európa cikket említjük: A kormány már elköltötte a helyreállítási alap legalább húsz százalékát.

A FEBRUÁR A JELENTKEZÉSEK HÓNAPJA AZ OKTATÁSBAN

NÉPSZAVA
Szerző: M.I.
2023.02.03.


A felsőoktatási intézményekbe február 15-ig lehet jelentkezni. A jelentkezőknek érdemes a felvételi tájékoztatót újra elolvasni, mert a felsőoktatási intézmények a decemberben közzétett adatok egy részét pontosították, módosították, és új szakokat is meghirdettek, az általános felvételi eljárás rendjének megfelelően. Ugyancsak február 15-ig lehet a tavaszi érettségi vizsgára jelentkezni.


A meghirdetett felsőoktatási képzésekre február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a felvi.hu E-felvételi menüpontjában – adta hírül az Oktatási Hivatal. A felvételizőknek február 15-én éjfélig hitelesíteniük is kell jelentkezésüket, ami már kizárólag az Ügyfélkapu segítségével lehetséges. Ugyancsak február 15-e a kiegészítő eljárási díj befizetésének határideje: ezt azoknak kell átutalniuk vagy bankkártyával kiegyenlíteniük, akik a díjmentesen megjelölhető háromnál több (de legfeljebb hat) képzésre jelentkeznek.

A 2023 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás a jelentkezők számára kedvezően változik meg. Alapképzésre és osztatlan képzésekre jelentkezőknek – általános felvételi követelményként – nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük. Bizonyos szakok – a korábbi években közzétett – érettségi követelményeihez képest az intézmények elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett – ezek listája szintén a Tájékoztatóban olvasható. Továbbá megszűnik a jogszabályi minimumponthatár...

SCHADL GYÖRGY: NE BASSZA MÁR MEG A JÓ ÉG, HOGY EGY TELEX-CIKKRE REAGÁLJON A KÚRIA ELNÖKE!

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2023.02.03.


2021-es idézet következik. Beszélők: Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

„Senyei: Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni?

Schadl: Egyébként már eleve. Fölemeled a magad szintjére ezeket a dolgokat!

Senyei: Erről van szó. Két-három levelet kell írni, mert valamikor kell írni, de ez nem volt szerencsés. És mi a faszom az, hogy követelem? Az újságtól követelem, hogy ne írjon híreket?

[…]

Schadl: Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon!”

– hangzik el azon a 2021. június 2-i hangfelvételen, amely most a Telex birtokába jutott. A téma a Kúria elnökének közleménye, amelyben a Telexet a bírói függetlenség elleni támadással vádolja. De nézzük az eseményeket sorrendben!
...

ORBÁN NEM VÉTÓZOTT - HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.02.03.


Az EU további 545 millió eurós katonai támogatást ad Ukrajnának

A magyar kormány korábban jelezte: nem kizárt, hogy blokkolja a hetedik uniós békekeretcsomagot. Most vagy csak szájkaratéztak egyet az ettől elaléló hívek ájult örömére, vagy kaptak cserébe valamit (egy taslit?)…

Dunaferr: ukrán céggel tárgyalt az Orbán-kormány

A Metinvest és a kabinet tárgyalásáról megkérdezték a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot, de a cikk megjelenéséig nem reagáltak megkeresésre.

Nem árulják el, ki hívta meg Gulyás Gergelyt Mexikóba szónokolni

Az út 4,1 millió forintba került a magyar adófizetőknek.

“Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója ezzel távolról sem ért egyet: «Ha közpénzből finanszírozták ezt az utat, akkor közérdek tudni azt is, hogy kinek a meghívására érkezett Mexikóba Gulyás. A miniszteri beszéd fontosságát nem értékelném, ez politikai kérdés – ám nagyon nem mindegy, hogy a politikust a konferencia szervezői kérték fel a részvételre, vagy a kormány kilincselt náluk» – mondta.”

A Magyar Hangot továbbra sem fogják beengedni Gulyás kormányinfójára…

Mit titkol még a kormány?

Bár luxuskategóriás autókat – Audit, BMW-t, és Lexust – is vettek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával, ezek pontos számát nem árulja el a Pénzügyminisztérium.

Amire és ahogy reagálnak:

“Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odab*szni?”

„Senyei: Most egy Telex-cikknek miért kell a Kúria elnökének odabaszni?
Schadl: Egyébként már eleve. Fölemeled a magad szintjére ezeket a dolgokat!
Senyei: Erről van szó. Két-három levelet kell írni, mert valamikor kell írni, de ez nem volt szerencsés. És mi a faszom az, hogy követelem? Az újságtól követelem, hogy ne írjon híreket?
[…]
Schadl: Szaros Telex-cikkre ne bassza már meg – már bocsánat – a jó ég, hogy a Kúria elnöke reagáljon!”

A Prosztó-gate folytatódik.

A Völner-Schadl botrány miatt megszűnt az esztergomi tévé

A közbeszerzéseken többször nyertes építőipari cégeket átvette Szijj László, de az esztergomi helyi tévére már nem volt szüksége.

Visszaszólt az amerikai nagykövet

„Teljes tisztelettel, de Oroszország azon kísérletét, hogy egyoldalúan átrajzolja Európa határait, nem tekinthetjük csupán »magyarországi belpolitikai fejleménynek«”

Majd Szijjártó meg Kovács megmondja, mi a magyar belügy…

Varga Judit az Európai Bizottsághoz fordult az ellenzék kampánypénzei miatt

Ehhez is pofa kell… de ez inkább csak egyfajta PR-fogás. Inkább bevállalja azt, hogy kiröhögjék.

Rogánék egyelőre nem tudják ráhúzni az ellenzékre a tiltott kampányfinanszírozást

A „dollárbaloldalazást” igazoló jelentést igyekezett készíteni a Rogán-féle titkosszolgálat, ám eddig nem tudott bizonyítékkal szolgálni arra, hogy az ellenzék pártjait vagy kampányát szabálytalanul finanszírozták külföldi pénzekből.

Nincs abban semmi szokatlan, hogy a fideszes propaganda hazudik…

Az viszont talán meglepő, hogy amivel Márki-Zay Pétert vádolták, az valójában a Fidesz terve volt és az Orbán-kormány el is kezdte megvalósítani.

Élesedik a fideszes belharc Csepelen

A rezsibiztos Fidesz-alelnök folyamatos nyomás alatt tartja a kerületi fideszes vezetést.

Olyan személyt is koronavírusban elhunytként regisztráltak, aki öngyilkos lett

Pontatlan volt az adatkezelés a koronavírus-járvány alatt Magyarországon – állapította meg az Adatvédelmi Hatóság. A halálozási okra vonatkozó adatoknak például több mint a harminc százaléka is hibás lehetett. Cili, Cili…

Szájzárat kapnak a háziorvosok

Titoktartásra is kötelezi az Országos Mentőszolgálat az új ügyeleti rendszerben feladatot vállaló háziorvosokat. Azaz ugyanolyan hallgatásra kényszerülnek, mint a félkatonai szervezetben dolgozó mentők. Hol élünk, de tényleg…

A Spirit FM kapta a Klubrádió korábbi frekvenciáját

A Klubrádió egyetlen ponttal csúszott le.