2020. október 7., szerda

RÁADÁS (BEZÁRTSÁG ELLEN): VONATOZÁS OLASZORSZÁGBÓL SVÁJCBA

YOUTUBE
Szerző: lorirocks777
2020.10.02.Tirano - St. Moritz

2:48 Tirano 8:47 Staatsgrenze Italien-Schweiz 10:02 Campocologno 13:18 Campascio 15:00 Kreisviadukt von Brusio 17:55 Brusio 23:54 Miralago 29:09 Le Prese 31:22 Cantoniera 34:03 Li Curt 37:05 Poschiavo 47:22 Cadera 57:20 Cavaglia 1:03:33 Stablini 1:09:39 Alp Grüm 1:16:43 Ospizio Bernina 1:25:20 Bernina Lagalb 1:27:58 Bernina Diavolezza 1:29:50 Bernina Suot 1:36:02 Morteratsch 1:36:55 Alp Nouva 1:42:00 Surovas 1:46:00 Pontresina 1:49:50 Punt Muragl Staz 1:52:05 Celerina Staz 1:55:40 St. Moritz

RÁADÁS (BEZÁRTSÁG ELLEN): VONATOZÁS SVÁJCBAN

YOUTUBE
Szerző: lorirocks777
2020.10.02.4K Cab Ride Samedan - Albulabahn - Chur


0:04:50 Samedan
0:06:25 Bever 0:10:25 Spinas 0:15:20 Preda 0:24:05 Muot 0:31:35 Bergün 0:35:40 Stugl 0:42:40 Filisur 0:49:40 Alvaneu 0:52:20 Surava 0:57:20 Tiefencastel 1:03:00 Solis 1:11:55 Thusis 1:15:05 Cazis 1:16:20 Rodels-Realta 1:19:05 Rothenbrunnen 1:23:35 Rhäzüns 1:24:45 Bonaduz 1:29:05 Reichenau-Tamins 1:32:35 Ems Werk 1:34:45 Ems 1:36:45 Felsberg 1:39:10 Chur West 1:40:20 Chur

VARGA IZABELLA: RÉGEN MINDENKINEK MEGVOLT A „FELSÉGTERÜLETE”, MOST EGYBEN KELL SZÉPNEK LENNI

24.HU
Szerző: MÉSZÁROS JÚLIA
2020.10.07.


Varga Izabella több mint húsz éve szerepel az egyik kereskedelmi csatorna napi sorozatában, ehhez képest egészen keveset lehet tudni a magánéletéről, hogy mivel foglalkozik akkor, amikor nem forgat, hogy mennyi végzettsége van, hogy ismét tovább fog tanulni és hogy mit jelent az, hogy ő egy ageism fighter, hiszen az Instagramján így nevezi magát. Beszélgettünk Jennifer Lopezről, a közösségi médiáról és arról, hogy meg kell-e szólalnia egy hírességnek közéleti témákban...

A MAGYAR ORVOSI KAMARA ELNÖKSÉGÉNEK ÁLLÁSFOGLALÁSA AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLATI JOGVISZONYRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYRŐL

MAGYAR ORVOSI KAMARA
Szerző: MOK
2020.10.07.


A Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni. A megfelelő törvény az orvostársadalom számára az, ahol a részletek egyértelműek, és a napi gyakorlatra vonatkozó útmutatás is előre ismert.

A béremeléssel, és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre: egyetértünk. A hálapénz eltörlése, a tiszta viszonyok megteremtése szakpolitikai és társadalmi fordulatot jelent.

Az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvény egylépcsős, a törvényben meghatározott határidővel történő végrehajtása viszont súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait. A jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné. Ezen felül az az adminisztratív feladat-tömeg, amely a több ezer orvos másodállásának ellátási érdek miatti engedélyeztetésével jár, nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt. Így számos szakrendelő, kórházi osztály orvos nélkül marad.

Nagy a veszély, hogy az orvosi léttől idegen korlátozások, a 2 évre elrendelhető kirendelés, és feltétel nélküli áthelyezés lehetősége miatt orvosok tömege inkább a magánellátást fogja választani. Megnyugtató együttműködés és lépések nélkül csökken a járvány elleni védekezés esélye, közvetlen veszélybe kerül a lakosság ellátásának biztonsága.

A törvény végleges szövegének elemzését és javaslataink kidolgozását követően kérni fogjuk a törvény módosítását és a végrehajtási rendeletek közös kidolgozását.

Katonák nem leszünk. A magyar orvostársadalom a fő céllal, a tiszta, átlátható egészségügy kialakításával egyetért, ezért azt gondoljuk, a kialakult helyzet szakmai alapon nyugvó valódi összefogással menthető.


ORVOSI KAMARA: KÉRNI FOGJUK A TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁST, NEM VAGYUNK KATONÁK

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2020.10.07.


Szerdán a parlament megszavazta az egyebek mellett az orvosok béremeléséről szóló törvényt, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nyújtott be. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadták el.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy fogalmaz, álláspontjuk szerint

egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni. A megfelelő törvény az orvostársadalom számára az, ahol a részletek egyértelműek, és a napi gyakorlatra vonatkozó útmutatás is előre ismert.

Egyetértenek a béremeléssel és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre.

Az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvény egylépcsős, a törvényben meghatározott határidővel történő végrehajtása viszont súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait. A jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné. 

Ezen felül az az adminisztratív feladat-tömeg, amely a több ezer orvos másodállásának ellátási érdek miatti engedélyeztetésével jár, nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt. Így számos szakrendelő, kórházi osztály orvos nélkül marad.

A MOK szerint „nagy a veszély”, hogy az orvosi léttől idegen korlátozások, a 2 évre elrendelhető kirendelés, és feltétel nélküli áthelyezés lehetősége miatt orvosok tömege inkább a magánellátást fogja választani. Megnyugtató együttműködés és lépések nélkül csökken a járvány elleni védekezés esélye, közvetlen veszélybe kerül a lakosság ellátásának biztonsága — teszik hozzá...

„REMÉLEM, SENKI NEM SZERETNÉ, HOGY AZ SZFE-NEK VÉGE LEGYEN!” – SZÓCSATA SZARKA EZREDESSEL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2020.10.07.


Ma éjfélkor jár le az ultimátum, vagy ahogy interjúalanyunk nevezi, ajánlat, amelyet többek között az új, Vidnyánszky Attila által kinevezett színművészetis kancellár, Szarka Gábor adott a hallgatóknak. S hogy mi lesz éjfél után, ha a diákság mégsem hagyja el az épületeket? Az egykori katonatiszt állítja, olyan nincs, hogy ő erőszakkal bemegy oda. Csakhogy azt is állítja, hogy kitölti az öt évét. Megtudjuk továbbá, hogy egy másik ezredesről, bizonyos Redlről készült filmben statisztált gyerekként, sőt filmekben is játszott. Meg azt is, hogy Wass Albertet nézett legutoljára színházban, Vidnyánszky rendezésében. S hogy nemzetietlenezik-e a kancellár, ahogy a kuratóriumi tagok? Interjúnkból kiderül...

EURÓPÁBAN MÁR FOGY A LEVEGŐ AZ ORBÁN-REZSIM KÖRÜL

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.10.07.


Tulajdonképpen egészen nagyvonalúan fogalmaztak az Európai Parlament négy legnagyobb frakciójának vezetői a brüsszeli uniós portálon – a Politicoban megjelent állásfoglalásukban –, amikor arról írtak, hogy elfogadhatatlan, hogy egyes országokban egy maroknyi csoport kezében összpontosuljon a hatalom. Ha ugyanis Magyarországra gondoltak, akkor egészen bizonyosan fölnagyították e csoport létszámát; világviszonylatban is egyedülálló, hogy egy háromágyas kollégiumi szoba tagjai uraljanak egy országot, ráadásul egy olyan országot, amely demokráciának nevezi magát.


Ha körbenézünk a Földön, aligha találunk hasonlóra példát: a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a Parlament elnöke ugyanabból az „alomból” kerüljenek ki, azaz a Bíbó Kollégium nyolcvanas évek közepe-vége évjáratából. És ugye nem pusztán az számít hungarikumnak, hogy ez a három ember foglalja el a legfőbb közjogi méltóságok posztjait, hanem abban is, hogy barátságuk nem teljesen érdek nélküli; szép fokozatosan, harmonikus (?) együttműködésben elfoglaltak, maguk alá gyűrtek mindent. (Azért tettem egy zárójeles kérdőjelet, mert arról nincs információnk, hogy az Áder-Orbán-Kövér hármas tényleg vita nélkül halad előre Magyarország bekebelezésében, vagy olykor vannak ízlésbeli vitáik, amelyek végül rendre Orbán akarata szerint zárulnak.) Az EP frakciók közleménye tehát – ismételjük meg – nagyvonalú volt, ugyanakkor igen határozott. Nem nevezte meg ugyan Magyarországot, de amiket kifogásként említett, azok elsősorban az Orbán-rezsimre vonatkoztathatók.

Azt írták, hogy négy területen elfogadhatatlan, ami történik egyes országokban, azaz a sajtószabadság és civil társadalom elleni támadások; a médiavállalatok oligarchák kezébe jutása terén, továbbá a félelem és az ellenőrzés légkörének megteremtése a nemzeti igazságszolgáltatási rendszer minden szintjén,valamint a már idézett területen, tehát, hogy egy maroknyi ember vette át az irányítást a közpénzek és a közbeszerzések felett.Mindezek alapján, levonható talán az a következtetés, hogy az Európai Parlament legnagyobb frakciói – köztük a Fideszt korábban a soraiban tudó Néppárt is – egyre kevésbé fogadják el azt, amit ezek az autoriter, maffia-szerű rendszerre berendezkedő kormányok művelnek. És elegük van abból is, ahogy az Európai Bizottság, vagy az Európai Tanács lavírozik – legfeljebb kemény mondatokat fogalmaz meg, de cselekedni nem hajlandó. A parlamenti tagok immár hajthatatlannak mutatják magukat abban, hogy a problémák megoldása érdekében elengedhetetlen, hogy összekapcsolják a forrásokat a jogállami feltételekkel...

ORDAS FERDÍTÉSSEL RONTOTT NEKI A KORMÁNYLAP PIKÓ ANDRÁSNAK, MAJD MÓDOSÍTOTTÁK A CIKKET

NÉPSZAVA
Szerző: ÁRPÁSI BENCE
2020.10.07.


Egy szerencsétlenül megfogalmazott mondatból sikerült az ellenkezőjét kihoznia a lapnak.


Szeptember 24-én az elfogadás előtt álló antikorrupciós csomagról vitatkoztak a VIII. kerületi képviselő-testületben. Ekkor az alábbiakat mondta a Pikó András polgármester: 

"Az én édesapám a legjobb építési vállalkozó, ide tudna jönni, fel tudná újítani ezeket (a józsefvárosi lakásokat - a szerk). Önök szerint ezzel semmi baj nem lenne, arra következtetek, hogy azzal sincs semmi baj, hogy a miniszterelnök édesapjának bányái vannak, és onnan hordják a követ az útépítésekre. Sajnos nem tehet róla, hogy bányái vannak, az én édesapám se tehet arról, hogy egy baromi jó építési vállalkozó." 

Pikó András azonban nem hangsúlyozta kellőképp, hogy ez egy kitalált történet, amivel a kormánypárti képviselőket szerette volna pellengérre állítani. Noha érezhető volt az irónia a hangjában, a Magyar Nemzet véresen komolyan vette a polgármester balul elsült szavait és alaposan kiforgatva azokat, cikkben számolt be róla, hogy a politikus saját édesapja cégével újíttatná fel a kerületi lakásokat...

Később Pikó András bejegyzésében jelezte, édesapja kertész volt és évek óta nem él már. Mint írta, az ominózus testületi ülésen arról beszélt, a korrupt gyakorlatok tilalma nem csak a jog feladata, hanem a politikai kultúra része kell, hogy legyen. "Egy példabeszédben azt világítottam meg, hogy szemben a kormányfővel, akinek édesapjának bányájából mai napig érkezik alapanyag állami építkezésekre, nálunk miért lenne elképzelhetetlen a családtagok ilyen birodalomépítése. 

"Meg sem fordult a fejemben, hogy bárki komolyan gondolja, hogy a Fideszéhez hasonló korrupciós gyakorlatokat vezetnék be a kerületben, ráadásul azokat a képviselő-testület nyilvánossága előtt, az antikorrupciós stratégiánk tárgyalása idején jelenteném be." 

KEZDŐDIK A FERTŐ-TAVI GIGAPROJEKT: MÉSZÁROS LŐRINC CÉGE VITORLÁSKIKÖTŐT ÉPÍT 9 MILLIÁRDÉRT

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.10.07.A lakossági ellenállással nem törődve nekiáll a kormány a Fertő-tóhoz tervezett turisztikai óriásberuházásnak, amely mögött a helyiek Orbán Ráhelt, a miniszterelnök lányát sejtik. A most megjelent hivatalos tájékoztató szerint a Mészáros és Mészáros Kft. nettó 9,3 ,milliárd forintért kezdi el a projektet: 813 férőhelyes vitorláskikötőt építenek.


2016-ban a kormány 7,9 milliárd forintot irányzott elő a Fertő-tó turisztikai fejlesztésére, majd 2019 tavaszán ezt az összeget 23,2 milliárd forintra emelték. A tervek szerint épül majd egy ökocentrum, sportközpont, kikötő, 100 ágyas szálloda, vendégházak, kemping, étterem, új strand és kikötő, hogy minél több turistát csábítsanak ide, és készül egy 880 férőhelyes parkoló is.

Arról egyelőre nincs szó, hogy az állami forrásból felépülő új létesítményeket ki fogja üzemeltetni.

Vagyis most még nem tudni, kinek termel majd hasznot – vagy veszteséget – a közpénzből megvalósuló idegenforgalmi fejlesztés.

Az viszont biztos, hogy az eddigi természetközeli, főként fából és nádból készült, kisméretű házak és mólók helyett a látványterveken rengeteg beton, térkő és errefelé szokatlan stílusú, hatalmas épület szerepel, továbbá a kormányzati elképzelések szerint a jelenleginél jóval nagyobb részt építenek be a parton...

KARSAI GYÖRGY: MÉG VAN HUSZONNÉGY ÓRÁNK – NEM AZ UTOLSÓ VACSORÁRA KÉSZÜLÜNK

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.10.07.


Maffiatempó, egyszerű, hétköznapi zsarolás, a mézesmadzag meglengetése jellemzi a Színház- és Filmművészeti Egyetemre kényszerített új vezetés viselkedését – kommentálta egy rádióinterjúban az SZFE Doktori Iskolájának vezetője, a sztrájkbizottság tagja a kuratórium ajánlatát. Karsai György portálunk kérdésére azt is elárulta, hogy nyár óta nem tárgyalt velük követeléssé erősödött kéréseikről a törvényes fenntartó képviseletében Palkovics miniszter.


Öntől eddig szokatlanul éles jelzőkkel illette az egyetem új kancellárjának és rektorhelyettesének kinevezett Szarka Gábor és Novák Emil által vasárnap jegyzett kinyilatkozást, amelyben „szabad elvonulást”, több pénzt, általános és mindenre kiterjedő megbocsátást – már-már amnesztiát ígérnek az ellenállók fegyverletételéért cserébe. Időpontot is meghatároztak, szerda 24 óráig. Az „ultimátumra” egy rádióinterjúban úgy reagált, hogy ez az egész maffiatempó, egyszerű, hétköznapi zsarolás, fenyegetés. Mire lesz elég az utolsó 24 óra?

– Hát, semmiképpen nem az utolsó vacsorára készülünk. Az interjúból idézett szavaim pedig a kuratóriumi levél utáni első felháborodásom következményei, nem a sztrájkbizottság vagy az egyetem közös állásfoglalása – de tartom is minden szavát a mai napig. Változatlanul úgy vélem, hogy ez a mézesmadzaggal való játék a béremelések megígérésével, a szabad elvonulás belengetése és az a fenyegetés, hogy ha ezeket az ultimátumszerű diktátumokat nem fogadja el az egyetem, akkor utána semmi nem lesz, mindez együttesen azt a benyomást keltették bennem, hogy sima maffiatempó...

MOST HOZZÁK MEG A DÖNTÉST AZ ORVOSOK, AMI ELDÖNTI A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY JÖVŐJÉT

PORTFOLIO
Szerző: CSIKI GERGELY
2020.10.07.


...Van ára a példátlan béremelésnek

Orbán Viktor és a Magyar Orvosi Kamara hétvégi bejelentése tömegek számára jelenthetett örömteli meglepetést: a világjárvány képes volt arra, hogy kikényszerítse a történelmi jelentőségű orvosbéremelést. A felhőtlen öröm azonban nem tartott sokáig, hétfőn ugyanis meglepetéssel készült a kormány az egészségügyben dolgozók számára. Az orvosbérek emeléséről és a hálapénz büntethetőségéről A megjelent törvényjavaslat, a vártnál jóval részletesebben szabályozta az orvosok újfajta jogviszonyát. A MOK elnökének nyilatkozatából tudjuk azt is, hogy szabályozás véleményezésére csak néhány órát kapott az érdekképviselet vezetése. Kedd délre pedig az is eldőlt, hogy kevesebb, mint két nap alatt a parlament megszavazta a kormány javaslatát, néhány MOK-ellenvetés figyelembevételével.

A szabályozás lényege, hogy létrejön az egészségügyi szolgálati jogviszony a jövőben a közfinanszírozott ellátásban résztvevő orvosok és rezidensek számára, aminek a szigorú feltételei tulajdonképpen az árát jelentik a példátlan béremelésnek. De melyek is ezek?

  • Az állami intézményekben dolgozó orvosoknak megtiltják, hogy más kereső foglalkozást folytassanak, magánszolgáltatókkal szerződjenek, vállalkozóként más intézménybe számlázzanak. (A gyakorlatban engedélyhez kötik, de az elbírálás feltételeit és az elbíráló hatóságot még nem ismerjük.)
  • Nem dolgozhatnak egyszerre több helyen, csak ha a munkáltató ugyanaz.
  • Kizárják annak a lehetőségét, hogy az orvos ugyanazt a beteget az állami intézményben és más kapcsolatban kezelje. De erre már kivételeket is említett a javaslat indoklása (szülész-nőgyógyászok).
  • Kizárják annak a lehetőségét, hogy az orvos állami kapacitást használjon magánegészségügyi céljaira.
  • Bérbefagyasztás egy évre: aki egészségügyi szolgálati jogviszonyból lép ki, az egy évig nem kaphat magasabb bért az új szolgálati helyén.
  • Határozott időre (1+1 évre) más intézménybe rendelhető ki az orvos.Sőt, akár határozatlan időre is, ha az intézmények fenntartója azonos és a munkáltató az egyik intézményében nem tudja ellátni a közfeladatokat, például nem tud kiadni szabadságot.
  • Büntethetővé válik a hálapénz, vagyis az orvosok újabb jelentős jövedelemforrása (igaz ennek az összegnek a nagy része szűk rétegnél landolt) esik ki.

A következmények

A fentiek alaposan felkavarják az egészségügyet évtizedek óta jellemző állóvizet. Alapvetően két lényeges következménnyel számolhatunk.

  1. Az orvosok döntési helyzet elé állnak: a magánellátást választják vagy közellátást. Ez pedig meg fogja határozni az állami, illetve a magánellátás minőségét, szolgáltatási palettáját, más szóval a betegek gyógyulási feltételeinek alapjait.
  2. Az orvosok jogállásában meghatározott feltételek farvizén elindul az egészségügy struktúrájának átalakulása. Ha ugyanis az orvos a főtevékenysége mellett nem végezhet másodállást (vagy csak engedélyhez kötve), akkor könnyen előállhat, hogy egyes kisebb vidéki kórházak ügyeleti rendje, vagy bizonyos osztályai nem lesznek működtethetők, ezek lehetnek azok a helyek, ahová az orvosok szerződéses jogviszonnyal jártak gyógyítani...

KIS MAGYAR ABSZURD: ORVOSELVÁNDORLÁST HOZHAT A FIZETÉSEMELÉS?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.10.07.


Az elmúlt napok egyik legfontosabb magyarországi híre az volt, hogy a kormány elszánta magát az orvosi fizetések jelentős emelésére. Jobb későn, mint soha – mondhatják erre az érintettek, azonban (mint oly sokszor) az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Méghozzá olyannyira, hogy a lépés akár orvoselvándorláshoz is vezethet – hívták fel többen a figyelmet
.

Miután nem egészségügyi blog vagyunk, ezért az alaphír csak nagyon röviden: a hétvégén a kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara béremelésre vonatkozó javaslatát. (A magyar parlament súlyáról sokat elárul, hogy a hétfőn benyújtott törvényjavaslat kedden már át is ment.)

Eszerint a béremelést három lépcsőben valósítanák meg, január 1-től az emelés 65-70 százaléka járna, majd 2023 januárjáig érné el a teljes mértéket. A MOK elnöke azt mondta, a bérek alapjául az osztrák orvosfizetéseket vették, azok 55 százalékát javasolva.

„Egy rezidens így a jövőben havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, amely az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot, így megállítható az orvosok elvándorlása” – mondta Kincses Gyula.

A cél nyilván az, hogy egyetlen fizetésből normálisan meg lehessen élni, ne kelljen egy orvosnak több helyen dolgozni, megfelelő egzisztenciát...

BELENDÜLTEK A NYUGDÍJASOKNAK CSODASZEREKET KÍNÁLÓK - KIFEJEZETTEN AZ IDŐSEBBEKET CÉLOZZÁK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.10.07.


Az utóbbi időben több olvasónk jelezte, hogy meglehetősen agresszíven keresték meg egészségügyi állapotfelmérést, immunerősítést kínáló cégek. Többekben felmerült, hogy ezek a vállalkozások valamilyen módon értesülhetnek a nyugdíjba vonulásról, mert ezt követően szinte azonnal megszaporodtak az ilyen telefonok.


„Nyugdíjasként az ilyen járványos időszakban különösen fontos, hogy vigyázzon az egészségére” – kezdte Erzsi beszámolója szerint egy immunerősítő csodaszert ajánló vállalkozás megbízottjaként bemutatkozó telefonáló. Olvasónkat azért háborította fel különösen ez a hívás, mert nincs még két hónapja sem, hogy nyugállományba vonult, és korábban sohasem keresték meg hasonló ajánlatokkal. – Azt hiszik, ha valaki már nem dolgozik, az meg is hülyül? – háborgott portálunknak.

Erzsi arra lenne kíváncsi, hogy honnan szerezhették meg a számát. Ezzel pedig úgy tűnik, nincs egyedül. Többekben is felmerült, hogy ezek a vállalkozások valamilyen módon értesülhetnek a nyugdíjba vonulásról. Más olvasónk is jelezte, gyanúsnak találja, hogy viszonylag rövid idővel időskori járandósága folyósítását követően szaporodnak meg az ilyen telefonok.

Az egész egyébként akár véletlen is lehet (akár tömegével hívogathattak mindenkit, a napközben ráérőket pedig nyugdíjasnak gondolják). Nemrégiben ugyanis az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) adott ki figyelmeztetést arról, hogy a koronavírus-járvány kiváltotta aggodalmakkal is visszaélve házalnak tisztességtelen vállalkozások hosszú élettel vagy jelentős egészségjavulással kecsegtető termékeikkel. Az ITM ugyan csak az internetes hirdetéseket vizsgálta, de logikus, hogy emellett ügynökök is belépnek a képbe.

Az ITM március óta közel száz megtévesztő webáruházat ellenőrzött próbavásárlással. Mint tudatták, hajmeresztő hazugságokkal környékezik meg a megtévesztésnek könnyen bedőlő célközönségüket. Az egyik oldal az állítólag 1896-ban született Erzsók nénivel készített álinterjúval ösztönzött vásárlásra. A kitalált matróna nyilatkozata szerint egy értisztító táplálékkiegészítőnek köszönheti, hogy ilyen tisztes kort élt meg.

Egy másik honlap szenzációként tálalta azt az álhírt, hogy Angela Merkel német kormányfőt egy magyar kórházban kezelték. A légből kapott tudósítás szerint az intézményben számára biztosított, magas vérnyomás elleni csodaszernek hála a kancellár „űrhajós lehetne”, az erei pedig „olyan tiszták, mint egy csecsemőé”...

SZARKA EZREDEST FELSZABADÍTÓKÉNT “BEHÍVJÁK” MAJD AZ SZFE “TERRORIZÁLT KERESZTÉNY DIÁKJAI”, MINT A SZOVJET CSAPATOKAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.10.06.


Az SZFE-ügy megoldására az intézmény élére helyezett katonatiszt, Szarka Gábor ezredes, a nyilatkozataiban már előre felvillantotta, hogyan “oldódik” majd meg az SZFE-krízis. Mint elmondta, információi szerint „a tiltakozók terrorizálják a bent lévőket, kiabálásig menő viták vannak”, továbbá „A tanköztársaságban valamiféle demokrácia van, csak kérdés, hogy most már ez nem dikatúra-e”. Világos beszéd, előbb-utóbb segítséget kell nyújtani az SZFE épületén belül terrorizált diákoknak, véget kell vetni a Soros által pénzelt és az illegitim, bukott baloldal által felhasznált “csoport” terrorjának. Szarka ezredes nem tehet mást, mint bevonul felszabadítóként, mint a szovjet hadsereg.

Szarka ezredes most is leszögezte, nem kíván erőszakot alkalmazni, csak azt nem tudjuk, ez egyáltalán hogyan jutotott eszébe egy egyetem autonómiát követelő diákságával szemben. Őt majd “behívják”, és ha behívják, nem tehet mást, mint “bemegy”, és felszabadítja azokata diákokat, akiket azért terrorizálnak libernyák sorosista társaik, mert már régóta nehezen viselték az egyetemen a liberális terrort és már gyerekkorukban is keresztény oktatásra vágytak. Szarka ezredes pedig nem tehet mást, az egyetem vezetése nem engedheti meg, hogy terrorizálják a kívülről feluszított “csoport” tagjai a békés keresztény diákokat. Miután Szarka ezredes bevonul, mint a II. ukrán front, és felszabadítja az SZFE elnyomott igazi diákjait, áldatlan állapotokról számol majd be. Kiderül, hogy az épületet megszállva tartó diverzáns csoport vezetői és tagjai nem is SZFE-s diákok voltak, csak néhány megtévesztett volt közöttük.

Megtudjuk, hogy a változást eleve az SZFE diákjai akarták és az alapítványosítás az ő akaratukra történt, Vidnyánszkyt követelték, de az egyetemet évtizedek óta külső hatalmak ügynökei által megszállt “csoport” ezt nem engedte. Nem történt más, minthogy a magyar nemzet ezen a területen is megvalósította az önrendelkezést, és visszavette azt, ami az övé. Brüsszelisták és Soros György ügynökeinek fészke volt az épület, nem véletlen, hogy ennyire ragaszkodtak hozzá, és meg is szállták. Szarka ezredes talál majd egy-két “igazi” diákot, akik azonnal életre szóló szerződést kapnak a Nemzeti Színházba, és beszámolnak arról az elnyomásról, ami az egyetemen volt, csak azért, mert ők keresztény hívők és nem voltak hajlandóak lemondani a család eszményéről. Majd drámai képekben ecsetelik a vörösterror drámai napjait, ami az épületben zajlott. A felszabadító hadsereg az utolsó pillanatban érkezett és mentette meg őket...

SZÉPEN CSÖNDBEN KIFOSZTANAK BENNÜNKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.10.07.


Matolcsy György az MNB élén történelmi bevételre tett szert, ami leginkább annak köszönhető, hogy rekord gyenge szinten tartják a forintot. Nyilván nem véletlen műve ez, csak hát ami nekik jó – hiszen ezeket a pénzeket majd okosan befektetik valahova –, az az emberek többségének nem az. Persze ebbe miért is gondolnának bele? Mikor érdekelte a nemzeti kormányt az, hogy mi a többség érdeke? Ők mindig csak és kizárólag magukkal törődtek, erre épült az egész rendszer, ez a NER alapja. Olyan embereket tettek meg vezetőkké országszerte, akik hajlandóak voltak pénzért cserébe eladni a lelküket. Felosztották az országot maguk között. Kit érdekel az infláció, ha az igazán gazdagokat ez nem hogy rosszul, de egyenesen nagyszerűen érinti? Nem véletlen, hogy pont Matolcsyt tették meg az MNB vezetőjévé, pontosan tudták mire képes a pénzért.

Több mint megnégyszerezte eredményét az első félévben az MNB tavalyhoz képest – derül ki a jegybank féléves jelentéséből. Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy megtalálták a bölcsek kövét a Szabadság téren, azonban tüzetesebben megvizsgálva szinte kizárólag a rekordgyenge forinton kaszált hatalmasat a jegybank, ami a profitot megdobta – írja a Portfolio.hu.

Fél év alatt 217 milliárd forint profitot zsebelt be a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank. Az elmúlt tíz évben soha nem volt még ilyen nagy a féléves nyereség.

Az MNB alapvetően nem arra van, hogy nyereséget termeljen, nem ez a feladata, mégis úgy tűnik, hogy Matolcsynak semmi sem fontosabb ennél. Vélhetően parancsba kapta, hogy mit akar a főnök, ő pedig szép haszonért cserébe teljesíti is. Ne gondolja senki, hogy Matolcsy ostoba lenne, annak ellenére sem, hogy néha majdnem akkora ökörségeket képes beszélni, mint Kósa Lajos. Matolcsy György pontosan tudja, hogy mit csinál, pont ezért kellene majd neki is elszámolnia a munkásságával egy kormányváltást követően. Az MNB vezetőjeként fontos döntésekért felelős, amelyek befolyásolják az életet Magyarországon. Ha a kormány saját meggazdagodása miatt hagyta elszállni a forintot – ezzel szándékosan kárt okozva magyarok millióinak –, az felér egy hazaárulással. Lehet jogilag nem – pláne hogy Orbán egyik első dolga volt átírni az alaptörvényt –, de lényegében erről van szó...

TÖNKREMENT TÖRZSVENDÉGEK, VISSZAESŐ FORGALOM, CSÖKKENŐ FIZETÉSEK A MAGYAR ÉTTERMEKBEN

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.10.05.


Az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött a budapesti csúcsgasztronómia, a koronavírus-járvány azonban a vendéglátáson belül a külföldiekre leginkább támaszkodó luxusétteremeket sújtja leginkább. A leginkább elismert éttermek közül a Babel, a Costes vagy az Onyx zárva vannak, a Borkonyha a napokban nyitott újra
.

A Michelin-csillagos éttermek közül elsőként a Széll Tamás által fémjelzett Stand nyitott ki június közepén. A járvány előtt mintegy hatvan százalékban külföldieket kiszolgáló étterem első két hete „egyenesen elkeserítő volt” a nyitás után. Ugyanakkor a pesti Stand testvérétterme, a budai Stand25 vendégköre kilencven százalékban magyar, amely a kieső forgalmat némileg ellensúlyozta.

„Most jött igazán jól, hogy két lábon állunk” – mondta Hamvas Zoltán, az éttermek egyik tulajdonosa. A budapesti turizmus élénkülésével párhuzamosan, július közepére kezdett visszazökkenni a két étterem forgalma a tavalyi szintre. Augusztusban már az előzetes terveiket hozta a forgalom, a határzár és a második hullám miatt azonban szeptemberben eltűntek a külföldiek, és a magyar vendégek is óvatosabbak lettek Hamvas szerint.

A szeptemberi bevételük nagyjából fele a tavalyinak, ezért az elvitelt ismét beindították. A dolgozókkal konszenzusra jutva – szinte mindnyájukat megtartva – mintegy egyharmados bércsökkentésében állapodtak meg. „Ha és amennyiben a vírushelyzet miatti intézkedések nem súlyosbodnak, akkor reményeink szerint húsvétig kitartunk, és nekünk sem kell drasztikusabb lépéseket tennünk” – mondta Hamvas, aki szerint komoly segítség számukra a törlesztési moratórium meghosszabbítása...

DRÁGA KÉZFOGÁS: 11 PONT AZ ORVOSOK TÖRTÉNELMI BÉREMELÉSÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2020.10.06.


Hatalomtechnikai bemutatót tartott a kormány a Magyar Orvosi Kamarának, amely a hétvégén még diadalittasan jelentette ki, hogy a kabinet változtatások nélkül elfogadta a javaslatát az egészségügyi bérek történelmi mértékű emelésére. Csakhogy a béremelés inkább egyfajta jövedelempótlás lesz: a kormány egyúttal erőteljes lépést tett a magánpraxisok visszaszorítására. Cikkünkben háttérbeszélgetések segítségével feltárjuk a kormány és az orvosok közti „drága kézfogás” minden részletét.


Drága kézfogás volt a kormány és a kamara között. A következő két és fél hónapban orvosok tízezreinek kell dönteniük, felhagynak-e a magánpraxisukkal, bezárják-e a cégüket, amelyen keresztül más közkórházakban pénzt kerestek, vagy inkább kivárnak, hátha mentességet kaphatnak az új szabályok alól.

A kormány nagyot húzott: ha innentől az orvosok fanyalognak, a közvélemény egészségügyhöz kevésbé értő része ellenük fordulhat. Márpedig fanyalognak.

Egy ideális világban az orvosoknak van egy fix állásuk, és megélnek abból. A magyar kormány lényegében ezt tűzte ki célul, amikor elfogadta a Magyar Orvosi Kamara javaslatát az orvosi bérek következő három évben történő százszázalékos emelésére. Háttérbeszélgetéseinkből kiderült, hogy a Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott egyeztetéseken szóba került az is, miként lehetne megszüntetni a hálapénzt vagy azt a jelenséget, hogy a nagyvárosokban kora délután kiürülnek a kórházak, és az orvosok elindulnak a második vagy harmadik munkahelyükre, valamelyik magánklinikára vagy a saját rendelőjükbe. Ám a kamara azt hitte, hogy ezek csak távlati tervek (a kormány tíz éve mondja, hogy a magán-egészségügyet le szeretné választani a közellátásról). A hálapénz megszüntetése is téma volt már az első Orbán-kabinet idején, mégsem történt azóta semmi...

VIDNYÁNYSZKY 2015-BEN MÉG ARRÓL BESZÉLT, HOGY KORSZAKOS ÉLMÉNY VOLT, AMIKOR AZ OSZTÁLYÁT BEFOGADTÁK A SZÍNMŰVÉSZETI EGYETEMEN

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2020.10.06.


Vidnyánszky Attila, a kormány által az SZFE fölé helyezett kuratórium elnöke több helyen kifejtette már, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen miért van szükség változásokra. A fő ok szerinte az, hogy:

Létezik egy zár, amely szelektál. Van akit beenged, valakit nem. Ez a zár létezett eddig is harminc, negyven, ötven éve, de ha idősebb kollégákkal beszélünk ők nagyon régóta érzik, tudják, hogy ez egy nagyon zárt, nagyon belterjes közösség(…)Éveken keresztül kopogtunk azon az ajtón, amin nem voltak hajlandóak még rést sem nyitni, meghallani a mondatainkat(…)Folyamatosan zár be az intézmény. Egyre inkább összezár, és egyre kevésbé enged be kívülről bárkit is.Via Hír TV


2015-ben az Echo Tv Arckép című műsorában viszont teljesen más képet festett az SZFE-ről. A kilencvenes évek elején a Kijevben tanuló magyar osztályát fogadta be 1,5 évre az egyetem (akkor még főiskola). Arról beszél, hogy ez adta meg a végső lökést a csapatnak, amiből pár év múlva a legendás Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház alakult, és ami a rendezőt ismertté tette.

A végső lökést furcsamód Magyarország adta meg. Átjöttünk ide Budapestre részképzésre háromszor egy-egy félévre, nagyon hálás vagyok ezért, mert nagyon sokat adott a kis csapatnak az, hogy itt lehettünk a Színművészetin. Még Babarczy segített elintézni, és hát remek tanárok: Gáti József, Hubay Miklós (Kazimir Károly vezette az osztályt)...Korszakos élmények voltak.”
...

A POLITIKUSOK MOST FOGJÁK BE A SZÁJUKAT, MÁS MÓDSZER KELL ORBÁN ELLEN – A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.10.07.


Megint túl későn döntöttek az EU-ban Orbán Viktor kormányzata ellenében, a Budapestről elüldözött CEU-nak túl későn jött az Európai Bíróság ítélete. A magyar rezsim vezetőjét hidegen hagyják az effajta döntések, közben brüsszeli pénzből épít ki egy olyan szisztémát, amely mellett csaknem lehetetlen leszavazni. A rendszer megtörésére új fogásokra van szükség, és erre néhány új javaslat is született. Külföldi lapszemle.


Megkésett elégtétel a Közép-európai Egyetemnek – ezzel az címmel számol be a konzervatív bécsi Die Presse az Európai Bíróság kedden közzétett ítéletéről, amely jogellenesnek minősítette a lex CEU-ként emlegetett magyar felsőoktatási törvénymódosítást. A jogszabályra hivatkozva az Orbán-kormány elüldözte Magyarországról a Soros György által alapított, amerikai diplomát is adó egyetemet. A CEU kénytelen volt átköltözni az osztrák fővárosba.

A luxembourgi uniós ítélkező fórum most kimondta, hogy a törvénymódosítás nem csupán az EU alapjogi chartájának három pontját, hanem a Kereskedelmi Világszervezet keretében a szolgáltatások nyújtásáról szóló megállapodást is sérti.

A Die Presse keserűen állapítja meg: az európai igazságszolgáltatás malmai túl lassan őrölnek ahhoz, hogy tartani tudják azt a gyors tempót, amivel Magyarországon korlátozzák a polgári szabadságjogokat.

A rezsim zárt keringési rendszere

Egy másik osztrák lap, a liberális Der Standard a CEU-üggyel kapcsolatban Gregor Mayer kommentárját közli, amely szerint legfőbb ideje, hogy az EU elzárja Orbán Viktor elől a pénzcsapot. A szerző felhívja a figyelmet arra: ez már a negyedik alkalom, hogy az Európai Bíróság elmarasztaló ítéletet hozott az EU-tag Magyarországgal szemben az alapvető szabadságok és emberi jogok súlyos megsértése miatt. Két korábbi ítélet Orbán menekültpolitikájával, egy harmadik pedig a civil szervezetek zaklatásával volt kapcsolatos.

Orbánt mindez hidegen hagyja, az ítéletek többnyire túl későn születnek meg – teszi hozzá Gregor Mayer, és úgy fogalmaz, hogy Orbán a jogállamiság figyelmen kívül hagyásával éket ver az EU-ba, aláássa annak értékeit, és ha utánzókra talál, akkor megoszthatja az uniót.

Az EU azonban saját maga finanszírozza az Orbán-rendszert a nagyvonalú támogatásaival – hangsúlyozza a Der Standard kommentátora. A brüsszeli pénz játékteret ad a miniszterelnöknek ahhoz, hogy túlárazott közbeszerzésekkel hizlalhassa oligarcháit, ugyanezek az oligarchák pedig megszervezik neki a médiát és a választói támogatást. Ezzel a zárt keringési rendszerrel Orbánt csaknem lehetetlen leszavazni. Legfőbb ideje lenne, hogy az EU elzárja Orbán elől a pénzcsapot, különben saját lerombolását finanszírozza – vélekedik az osztrák szemleíró.

Most a politikusoknak be kellene fogniuk a szájukat

Az Euronews interjút készített Manfred Weberrel, az Európai Parlament jobbközép irányzatú néppárti frakciójának a vezetőjével, aki határozottan azt állítja: nem lesz helyreállítási alap jogállamisági feltételek nélkül. Vagyis hogy abban az esetben, ha az uniós forrásokhoz való hozzájutást nem kapcsolják össze kötelező jogállamisági mechanizmussal, akkor az Európai Parlament nem fog hozzájárulni ahhoz a 750 milliárd eurós csomaghoz, amelyről a járvány miatt előállt gazdasági válságból való kilábalás finanszírozása érdekében döntöttek a nyáron az uniós tagállamok csúcsvezetői.

Ezzel a helyreállítási alappal együtt kellene megszavazni egy további tételt, az EU 2021 és 2027 közötti keretköltségvetését is, ami csaknem 1100 milliárdról szól.

„Sok pénz forog kockán” – fogalmaz Weber az interjúban. Szerinte ezért szükség van a szabad médiára, hogy ellenőrizhető legyen, vajon a helyi hatóságok korrupciótól mentesen használják-e fel ezeket a pénzeket. Szükség van a független igazságszolgáltatásra is, hogy ez a cél igazságügyi szinten is biztosított legyen.

A néppárti frakcióvezető szerint a múltban a baloldali pártok uniószinten hibát követtek el, amikor politikai célokra akarták felhasználni a jogállamisági kérdést. Most viszont a politikusoknak – „be kellene fogniuk a szájukat”, és a bíráknak, a független hatóságoknak kellene megítélniük, nehezedik-e nyomás a jogállamiságra.

Weber az interjúban azt mondja, hogy ő sohasem védelmezte a „problémás” magyarországi fejleményeket, és ennek alátámasztására azt hozza fel, frakciója megszavazta a hetedik cikk szerinti eljárást Budapest ellen.