2023. február 9., csütörtök

MÁR MOST ERRE KÉPES AZ AI, MI LESZ ITT KÉSŐBB...

YOUTUBE
Szerző: HORVÁTH ANDRÁS
2023.01.11.Lenyűgöző vagy inkább félelmetes, amire már most képes a mesterséges intelligencia? Már a borítókép is az AI műve, lassan a videó is...

ChatGPT: https://chat.openai.com/chat 


ŐSZINTÉN A GYEREKEK VÉDELMÉRŐL

HINTALOVON ALAPÍTVÁNY
Szerző: HINTALOVON ALAPÍTVÁNA
2023.02.08.


Facebook beszélgetés a gyerekek védelméről...

MEGVOLT A SZTRÁJK (MEGINT), HOGYAN TOVÁBB (ÚJRA)?

444.HU / VIDEÓ
Műsorvezető: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2023.02.03.Évek óta zajlik - hol nagyobb, hol kisebb intenzitással - az oktatási tiltakozás. Mit tanultunk az elmúlt évekből?

A műsor vendégei: KOMJÁTHY ANNA, RADÓ PÉTER

MOST MÁR ELSZÍVJÁK A MAGYAR DOLGOZÓKAT A MULTIK – A MUNKAHELYTEREMTŐ MÍTOSZ NYOMÁBAN

G7.HU
Szerző: Ifj. BECSEY ZSOLT
2023.02.09.


(A szerző az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)


A magyar közgazdászok között folyamatos a szakmai vita arról, hogy mítosz-e az összeszerelő üzem narratíva Magyarországon, vagy valós probléma. Mivel a külföldi vállalatok többségében exportra termelnek, ezért ezen cégek támogatása elvileg nem szorítja ki a jellemzően hazai piacra gyártó magyar szereplőket. Ugyanakkor, ami igaz az áru- és tőkepiacokra, már nem biztos, hogy igaz a munkaerőpiacra. A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a külföldi tulajdonú cégek magyar tulajdonú cégektől szívják el a munkavállalókat. Így nem igaz a vállalatok állami támogatásakor sokszor elhangzó érv, a „munkahelyteremtés”. Valójában munkahely-átrendezés történik. Továbbá, a külföldi vállalatok prociklikusan viselkednek a munkaerőpiacon, ami recessziók esetén mélyítheti a válságot, viszont a válságból való kikerülés folyamata gyorsabban megy végbe.

Mit vártunk és mit kaptunk a külföldi vállalatoktól?


A rendszerváltáskori gazdaságpolitikának hármas elvárása volt a külföldi működőtőkével szemben. Elsőként, hogy javítsa az ország devizapozícióját, másodikként, hogy növelje a hatékonyságot, vagy ahogy a közgazdászok szeretik hívni, a termelékenységet, végül pedig, hogy fokozza a munkahelyteremtést. 30 év távlatából az elvárásokból az első, azaz a finanszírozási helyzet javítása teljesült egyértelműen, a többivel kapcsolatban már jóval árnyaltabb a kép.

Kezdjük a finanszírozási helyzetünkkel. Mivel a betelepülő cégek alapvetően exportra termelnek, érdemben javították az ország finanszírozási mutatóit (elsősorban a folyó fizetési mérleget), hozzájárulva az ország sérülékenységének csökkenéséhez. A második elvárás, azaz a termelékenység emelése tekintetében már nem ilyen egyértelmű a kép. Bár az aggregált statisztikák alapján a külföldi tulajdonú vállalatok jelentősen meghaladják a magyar tulajdonú vállalatok termelékenységét (2018-ban két és félszeres volt a különbség), Reszegi László és Juhász Péter rámutattak arra, hogy a külföldi tulajdonú feldolgozóipari vállalatok termelékenysége nem vagy alig emeli a magyar átlagot akkor, ha ezeket a cégeket hasonló méretű magyar vállalatokkal hasonlítjuk össze...

KIÚTKERESŐK AZ OKTATÁSBAN, AKIK A VÁLTOZÁSIG FOLYTATJÁK A TILTAKOZÁST 1. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.02.09.


Az Orbán-kormány egyik legnagyobb tévedése, és egyben legnagyobb bűne is, hogy alábecsüli a pedagógusok kreativitását. Azt a gondolati, és gyakorlati cselekvést kívánó alkotókészséget, ami az iskolai lét alapvető, sőt szükségszerű velejárója. Játszhat a kormány a pedagógusok fenyegetésére, kifárasztására, ámítására, eltávolíthatja azokat, akik tüskék a körme alatt, de ez a kreativitás akár közösségi utakon, akár egyéni útvonalakon viselkedésben, magatartásban is megnyilvánul. Összegyűjtöttünk egy párat a lehetséges választásokból.


Az Orbán-kormány 12 éve próbálja a közoktatást saját szája íze szerint – értsd: a munkaalapú társadalom elvárásainak megfelelően – átalakítani. Sok olcsó, kevésbé képzett munkaerő, és kevés, a Fidesz és a NER felsőbbségét elfogadó, és elsőbbségét hirdető elit. Bár hatalmi gőgjében úgy gondolja, sínen van, ez még korántsem sikerült neki, és várhatóan nem is fog. A 12 éven át lefojtott kreativitás ugyanis mindenképp utat tör magának. Még, ha ideig-óráig lanyhul is esetleg a lángja, végül győzni fog, mert ez az örök igazságok törvénye.

Akiknek a rendszerből való kilépés volt az egyetlen járható út


Kezdjük a legszomorúbbal, amikor egy tanár úgy dönt, hogy elege van az egészből, elhagyja a pedagóguspályát. Vajon nyomtalanul tűnnek-e el ők a pályáról? Korántsem. Ezt azokból az írásokból lehet tudni, amelyeket volt pedagógusok a Miután Felmondtam oktatási weblapra küldtek.

Egyikük azt írta, hogy 32 évig tanított magyart és történelmet. Ebből 21-et nyolc évfolyamos elit gimnáziumban Budapesten. Öt diplomája van, és intézményfejlesztési szaktanácsadó, mesterpedagógus volt. 2022 januárjában mondott fel, mert elege lett ebből az egészből, és nemcsak az oktatás részéből. Felesége óvónő, van két kisgyermekük, és nekik akartak jobbat. Ezért Dániába költöztek, ahol tíz hónap alatt kiépítettek egy új egzisztenciát. Befogadták, és mindenben segítik őket. Olyan béke és nyugalom van, amiről el sem tudta képzelni, hogy létezik, és csak azt sajnálja, hogy ennyi energiát fektetett Magyarországon a dolgaikba. Hozzátette: ha kell segítség bárkinek, szóljon neki nyugodtan.

Vagyis Magyarország elvesztett egy öt diplomás szaktanárt, intézményfejlesztési szaktanácsadót, mesterpedagógust, egy óvónőt, és két kisgyereket. A szaktanár a többi reményt vesztettnek is felajánlotta, hogy segít nekik, ha szükséges.

Egy másik Kelet-Magyarországon él, és olyan környéken nőtt fel, ahol sok hátrányos helyzetű szomszédja és iskolatársa volt. Látta, hogyan sodorja őket a kirekesztés abba a társadalmi kasztba, ahol aztán azért kapnak megvetést, mert nem illeszkedtek be oda, ahol eleve nem látták őket szívesen soha. A fejlesztő pedagógiát olyan innovatív beavatkozási pontnak gondolta, ahol a legkorábban lehet hatékony szakmai alapú támogatást nyújtani. Nem a rossz fizetés miatt mondott fel, hanem azért, mert minden munkanapon, egy érdemtelen rendszer, érdemtelen csorba fogaskereke volt.

Magyarország elvesztett egy embert, aki szívből, lélekből tudott volna a kirekesztés ellen tenni.

Négy tanár az RTL Híradójának mondta el, ők miért is döntöttek a távozás mellett. Azért, mert úgy érzik, hiába a tiltakozás, nem foglalkoznak a problémáikkal. Egyikük azt mondta: „nem maradt más békés eszközünk arra, hogy kifejezzük, gyakorlatilag 2011 óta próbálunk változásokat elérni az oktatás területén.” Másikuk azt: „elhagyjuk a szakmát, mert itt sem az érdekeinket nem tudjuk érvényesíteni, sem a véleményünket kinyilvánítani hatékonyan.”

Van, aki megérti ugyan az egy éve hiába sztrájkoló, engedetlenkedő pedagógusok elkeseredettségét és együttérez az összes kimerült és csalódott tanárral, ugyanakkor nem gondolja, hogy a pedagógusok tömeges felmondása bármit is segítene ügyükben. Szerinte a Fidesz üzenete évek óta ugyanaz az elégedetlenkedőknek: akinek nem tetszik, az menjen el. Ha pedig ezek után valaki elmegy, azzal pontosan azt teszi, amit a Fidesz kér, és ettől a kormány nem fogja meggondolni magát, inkább örül, ha a hangoskodók távoznak. Szerinte nyilvánvaló, hogy a sztrájk önmagában nem elegendő, szélesebb körű és kreatív összefogás szükséges. Előrelépni csak összefogással, kitartással, sok beszélgetéssel, a közösségek építésével lehet. Ilyenek pedig épülnek...

TELJESEN MÁS REZSIMOZIT NÉZNEK A FIDESZESEK, MINT A TÖBBSÉG, CSAK 19 SZÁZALÉKUK TARTJA FELELŐSNEK AZ ORBÁN-KORMÁNYT AZ ENERGIAÁRAKÉRT

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2023.02.09.


A Fidesz-KDNP-hívek, a 60 évnél idősebbek és a nyugdíjasok másképp látják a rezsiköltségek alakulását, mint a társadalom „fennmaradó” többsége – szűrhető le a Publicus Intézet rezsidíjakkal kapcsolatos, lapunk felkérésére készített kutatásából.

A társadalom többsége az energiaárak emelkedéséért elsősorban az Orbán-kormányt teszi felelőssé – derül ki a Publicus Research lapunk felkérésére készített közvéleménykutatásából. A reprezentatív felmérés válaszadóinak 69 százaléka vélekedett ugyanis olyképp, hogy a kabinet inkább felelős a rezsiemelkedésért, mint nem. Ellenkező véleményt 23 százalék formált. Az intézet az ismert valóságértelmezések alapján Oroszország, illetve a - főképp a kormánypropaganda által sulykolt – „brüsszeli szankciók” rezsiemelkedésben játszott szerepének értékelését is kérte. Oroszországot a válaszadók 59 százaléka tette inkább felelőssé a drágulásért, mint nem. Másképp 31 százalék vélekedett. Bár 45 százalék a „brüsszeli szankciókat” is inkább felelősnek ítéli, a felvetést valamivel többen, 46 százalék vetette el. A kormánypropaganda a ráköltött több százmilliárdnyi közpénz ellenére a jelek szerint nem vagy csak alig képes befolyásolni a lakosság józan értékítéletét. Eszerint az energiaáremelkedésekért alapvetően az Orbán-kormány felelős, de abban Moszkva politikája is komoly szerepet játszik. Az Oroszország elleni uniós kereskedelmi korlátozások magyarországi energiaárakra gyakorolt hatását a választók – a valóságnak megfelelően – legalábbis jóval árnyaltabban látják...

ORBÁN KÖZPÉNZBŐL ÉPÜLT MAGÁNÁLLAMA BEZÁRUL, SAJÁT BANKHOLDINGGAL ÖNMAGÁT FINANSZÍROZHATJA A RENDSZER

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.02.09.


A kör bezárul, a Magyar Bankholding Nyrt. létrehozásával Orbán olyan zárt gazdasági birodalmat épít, amelynek minden része egy kézben van. Orbán ezzel olyan gazdasági birodalmat hoz létre, amely állam az államban, de az államon élősködik, és leginkább a szocializmus gazdasági struktúrájára hasonlít. Mivel a gazdasági és pénzügyi rendszernek minden szereplője az ő kezében van, ezért kizár minden idegen tényezőt, s azzal együtt a piacot, a piac törvényeit és a szabad versenyt is, aminek nem lehet más vége, mint ami a szocialista gazdaság vége volt, a biztos bukás és csőd.

A szocialista állam gazdasági modelljétől annyiban különbözik, hogy Orbán az államon kívül építette fel a birodalmát, amely állami tulajdonból kilopott magántulajdon, vagy az államtól kilopott pénzen vásárolt gazdasági egység, s ebből az államon belül egy privát (magán)államot épít, amely a strómanok és oligarchák nevén fut, a rendszert kiszolgáló menedzser réteg igazgat, de az egész Orbán kezében van és ő a valódi tulajdonos. A gazdasági birodalma piócaként tapad rá az államra, amelynek ő a korlátlan ura és irányítója, és abból szívja az életerőt és az utánpótlást.

Ez a társadalmi-gazdasági modell az, amelyben az asztal mindkét oldalán Orbán ül, aki önmagával tárgyal. Ezt az új társadalmi-gazdasági rendszert tartalmazt annak idején a NENYI.

Orbán gazdasági birodalma rákos daganat az ország és az állam testén. Az unortodox szocialista-fasiszta modell, amely kizárja a külső szereplőket, a piaci viszonyokat, a versenyt, ami megvédi magát a külső feltétetelek hatásaitól, azért nem omlik össze, mert a magyar állam költségvetésébe folyamatosan jönnek a bevételek, a céges adók, az adófizetők pénze, amely elfedi a belterjes működésképtelenséget, mivel az államtól állandóan újabb forrásokhoz jutnak. Ezért nem Orbán gazdasági magánbirodalma, hanem a magyar állam megy tönkre, amelynek a vérét szívja.

A régi Simicska-világban, amikor az ún. “Fidesz-közeli” cégek a párt holdudvarában ügyeskedtek, mindig kellett egy-egy bankár, vagy állami céghez beépített menedzser, aki lopott és csalt, vagy csak lehetővé tette a százmilliós lopásokat, lenyúlásokat, ügyeket. Kaya Ibrahimra és Josip Totra volt szükség, hogy eltüntessék a százmilliós köztartozásokat. Ma már ilyesmire nincs szüksg, mert a köz pénze is Orbán kezében van, a finanszírozó bank is Orbán kezében van, amely az állam, az állami cégek és a lakosság pénzét is kezeli, és az egészet Felcsútról az Orbán-család megsarcolja.

Ez az ún. “nemzeti” gazdasági modell. Mert a mese arról szól, hogy ezek a kilopott vagyontárgyak és az egész magánosított gazdasági birodalom “magyar” kézben van, amivel a nagy mese szerint a “nemzeti tőkésosztályt” hozta létre Orbán. Az egész hazugság, mert a vagyon és a tulajdon egyetlen “magyar”, Orbán Viktor kezébe került, s azok kezébe, akiket ő strómannak és oligarchának jelölt, de azok mind csak használói a vagyonnak. A valódi tulajdonos Orbán, aki akkor veszi vissza a vagyont és a tulajdont, amikor akarja (ahogy arra számos példát láthattunk).

Amit az ótvaros mese előad a “nemzeti tőkésosztályról”, annak semmi köze a “nemzethez”, a nemzet éppenséggel ki van hagyva és meg van károsítva. Amit Orbán “nemzeti tőkésosztálynak” nevez, az nem más, mint a saját gazdasági bűnszervezete, saját strómanjainak és oligarcháinak a hálózata, akik az államtól kilopott vagyont forgatják Orbán és családja hasznára. Aki nem tartozik Orbán köreibe, az nem tagja a “nemzeti tőkésosztálynak”, és vagy lerabolják, vagy elüldözik, vagy az adóhivatalt ráeresztik, vagy ha meghúzza magát, megtűrik, amíg nem vetnek szemet a vagyonára...

BEMUTATTÁK A MÁSFÉL ÉVIG ELTITKOLT IFJÚSÁGKUTATÁSI EREDMÉNYEKET TARTALMAZÓ KÖTETET, AMINEK MÁR A CÍME IS ROSSZ

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2023.02.09.


„Bár az adatfelvételekből nem derül ki azonnal, a szingli kategória tagjainak nagy része párkapcsolatban él. A hivatalos statisztikák azt sem mutatják, hogy Budapesten a fiatalok közel 40 százaléka albérlő. Lakhatásuk bizonytalanságát fokozza, hogy a lakáskiadások zöme országszerte a fekete, jobb esetben szürke zónában zajlik.”

Az idézett állítások nem egy ellenzéki fórumon, hanem az állami milliárdokkal kistafírozott Mathias Corvinus Collegium (MCC) ideiglenes újbudai bázisán hangzottak el február 9-én kedden kora este. A Feneketlen-tótól pár lépésre, a Sir Roger Scruton brit író-filozófusról elnevezett, korábban a Hotel Flamenco bárjaként szolgáló közösségi térben mutatták be a 2021-ben alapított Ifjúságkutató Intézet legújabb kiadványát. Az MCC és a kormányközeli Nézőpont Intézet égisze alatt létrehozott társadalomtudományi műhely a ritkán emlegetett Nemzeti Ifjúsági Tanács megrendelését teljesítve készítette el az ár feltüntetése nélkül megjelent, ezért kereskedelmi forgalomba feltehetően nem kerülő Kívánj tizet! című 200 oldalas kötetet. Székely Levente intézetigazgató az utóbbit ugyan nem említette nyitóbeszédében, de arra nyomatékosan felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy egy-egy példányt bárki szabadon elvihet, feltéve, hogy nyom egy lájkot az intézet Facebook-oldalán...

MENNYIVEL VAGYUNK ELŐRÉBB, HA VAN DIPLOMÁNK?

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.02.09.


Február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási felvételi eljárásba. Valószínűleg mostanában egyre több családi ebédnél merül föl a kérdés: vajon szükség van-e még diplomára a munkaerőpiacon való érvényesüléshez? Többen azt gondolják, az érettségi után a következő az egyetem, mások éppen azt tapasztalják, hogy egyre kevésbé a papír a mérvadó egy állásinterjún. Az elmúlt évek trendjeit nézve mind a két álláspontban van igazság, de a helyzet korántsem fekete és fehér.

A kormány narratívája

A felsőoktatási intézmények nappali képzésein tanuló hallgatók száma lassú ütemben ugyan, de csökkenő tendenciát mutat. Míg 2010-ben 100 777-en jelentkeztek felsőfokú nappali alapképzésre, osztatlan és mesterképzésre első helyen, addig 2021-ben már csak 71 668-an. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a csökkenő tendencia az elmúlt években lassult, sőt volt olyan év, amikor – igaz, kismértékben, de – még növekedett is a képzésre jelentkezők száma.

Több oka lehet annak, hogy manapság kevesebb fiatal gondolja fontosnak a diploma megszerzését, mint tíz évvel ezelőtt. Valószínűleg a kormány kommunikációja és intézkedései is hozzájárulhattak ehhez a változáshoz. A kormánynak ugyanis már 2010 óta az a narratívája, hogy a szakképzéseket kell megerősíteni, és a szakmunkásokból kell több a munkaerőpiacra.

2012-ben óriási felháborodást keltett az a terv, amely jelentősen szűkíteni akarta a keretszámát azoknak a diákoknak, akiknek tanulását az állam fizetné. Az egyetemre jutás korlátozása már csak azért is kérdéses, mert hiába nőtt a 2010-es évek második felében a felsőoktatásba beiratkozók száma, az OECD szerint Magyarországon még mindig alacsony a diplomát szerzők aránya. 2015-ben Palkovics László akkori oktatási államtitkár több egyetem és főiskola szétdarabolását vagy épp összevonását jelentette be azzal az indokkal, hogy sok helyen felesleges párhuzamosságok és kapacitások vannak, néhány intézmény pedig hosszú távon fenntarthatatlan.

Ehhez képest új irány, hogy a kormány tavaly elkezdte megkönnyíteni a felsőoktatási intézményekbe való bejutást például a nyelvvizsga-kötelezettség, a kötelező emelt szintű érettségi vagy a minimumponthatár eltörlésével. Az által, hogy könnyebb lesz bejutni az egyetemekre, nyilván több fiatalnak nyílik lehetősége diplomát szerezni a jövőben.

Hasonlóan megkönnyítette a kormány a diplomák megszerzését a koronavírus-járvány alatt, amikor lehetővé tette a felsőfokú végzettség megszerzését olyanoknak is, akik nem teljesítették az előre meghatározott feltételeket, azaz nyelvvizsga hiányában nem kaphatták volna meg a diplomájukat. Ezek az intézkedések mind abba az irányba mutatnak, hogy a gazdasági nehézségekkel való szembenézés mégis, avagy újból szükségessé tette a diplomások arányának növelését...


KOMMUNISTA KIRÁLYSÁG A KAPITALIZMUS ÚTJÁN – ELKÉPESZTŐ HELYZETKÉP ÉSZAK-KOREÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LŐKE ANDRÁS
2023.02.09.


Hosszú láthatatlanság után tegnap ismét megjelent tábornokai előtt Észak-Korea diktátora. Kim Dzsongun a Hadsereg Napja alkalmából mutatkozott, amely része a téli állami ünnepi szezonnak (ez január 8-án az ő születésnapjával indul és február 16-án apja, a néhai Kim Dzsong Il születésnapjával ér véget). Ilyenkor folyik a pezsgő, miközben az éhínség újra felütötte a fejét az országban. Amelyben annak ellenére, hogy papíron kommunista diktatúra, jócskán van már kapitalista gazdaság – korrupt és rothadt, ám a magánszektor gazdasági teljesítménye 2021-ben így is megelőzte az állami szektorét. Tengernyi hihetetlenül érdekes, eddig nem ismert tény a Legfelső Vezető országáról. Helyzetkép...

ORBÁN VIKTOR MA VÉGRE TALÁLKOZHAT ZELENSZKIJJEL – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.02.09.


Ha akar, ha nem…

Azt már bejelentették, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök külön is tárgyal majd Zelenszkijjel, de a csúcstalálkozón természetesen Orbán Viktor is jelen lesz, így akár a magyar miniszterelnök is szót válthat az ukrán elnökkel.


A szlovák külügyminiszter kritizálta Magyarországot, Menczer behívatta a nagykövetet

Eljuthat-e oda a magyar politika tíz éven belül, hogy területi követelései legyenek? A brit fogadóirodák elkezdték már a tétek felvételét?

A CÖF is fontosnak érezte, hogy nekimenjen az orvosi kamarának

Vannak kutyák, akiket emberek mentésénél vetnek be, s vannak, akiket csibészelnek.

V. Németh Zsolt államtitkár lett

Többet vagy kevesebbet fog keresni, mint egy orvos…?

A csőd felé taszítja Csepelt Németh Szilárd fideszes belháborúja

Hát, srácok, van az a mondás az erősebb kutyáról…

“Németh Szilárd azonban több önkormányzati fejlesztés megakadályozása mellett egyre több ingatlant gyűjt be, magánalapítványa birtokolja a Hollandi úti kajak-kenu telepet, a Béke téri stadiont és a Gubacsi híd melletti evezős pályát is, nem beszélve az általa építtetett Duna-parti birkózó csarnokról, ahonnan kizárta a csepelieket és ahol százezrekért bérelt neki irodát az Országgyűlés Hivatala.”

Amíg Orbán hatalmon van, együtt kell élnünk azzal, hogy információkat szivárogtathatnak ki Moszkvának

“S hogy meg lehet-e fogalmazni ezeknek az „értelmezhetetlen” lépéseknek a célját, az okát? A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy nem, mert nem lehet tudni, hogy mit és miért tesz a kormány. Az biztos, hogy nem látszik mindebben biztonságpolitikai racionalitás.”

Ausztrália leszereli a kínai gyártású térfigyelő kamerákat

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok már megtették.

Magyarországra jön az USA fejlesztési ügynökségének feje, civilekkel fog találkozni

A szervezet programjai a jogállamiság védelmét, a demokratikus intézmények és a civil társadalom megerősítését, valamint a független média támogatásán dolgozó független magyar partnerszervezeteket segítik. A Megafon imádni fogja őket!

Még itt: Szele Tamás: Az AI végül megöli a Megafon-sztárokat

Mismásolt, semmitmondott, köntörfalazott Genfben a magyar küldöttség az ENSZ nőjogi bizottsága előtt

Ana Peláez Narváez többször is felszólította a magyar kormány képviseletében megjelent mintegy 20 fős küldöttség képviselőit és az őket vezető Beneda Attilát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyi helyettes államtitkára, hogy mellébeszélés helyett arról adjanak számot, hogyan tartja be Magyarország a mintegy 40 éve elfogadott vállalásait.

A polgármester a gyanú szerint meglopta a magyar államot, de a rácsok mögül tovább bizniszelt vele

Putnik Lázárt korábban jogerősen választási csalás miatt is elítélték, a közügyektől azonban nem tiltotta el a bíróság, így a 2019-es önkormányzati választáson újrázhatott, és nyert is.

Megszüntetik az alvállalkozóival pereskedő, Orbán Áronnal hírbe hozott céget

Orbán Viktor miniszterelnök fivére a céges kapcsolódási pontokon is köthető az ügyhöz, nem csak az alvállalkozók elmondása alapján. Országszerte feljelentették alvállalkozói az Octopus Invest Kft.-t, miután a cég szerintük nem fizette ki nekik az elvégzett munkáért szerződött összegeket különböző állami beruházásokon.

Törökországban letartóztatják azokat, akik „provokatívan posztolnak” a földrengésről és a mentésről

A provokátorok azt firtatják, fel volt-e készülve a kormány a hasonló esetekre, valamint azt is, hogy a kártyavárakként összeomló épületeket kik építették és miből. A Twittert is blokkolják, miután a hatóságok lassúsága miatt az ellenzék önálló mentésbe kezdett.

Hogyan tudja kezelni az Erdoğan-rezsim a pusztító földrengés következményeit?

Törökországban idén nyáron köztársasági elnöki és parlamenti választások lesznek. Az államfő máris megjelent a romok között a mentés dandárjában, de a katasztrófa következményeinek elhárítása, a felelősség kérdésének feszegetése vélhetően fontos része lesz a kampánynak.

ZELENSZKIJ MA BRÜSSZELBEN TALÁLKOZHAT ORBÁNNAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.02.09.


Rendkívüli titkolózás lengi körül, hogy Zelenszkij ukrán elnök a londoni látogatása után átmegy-e Brüsszelbe az EU-csúcsra, ahol akár a magyar kormányfővel is találkozhatna. Gyors EU-csatlakozást és további orosz ellenes szankciókat kérhet, amire a magyar kormányfő viszont nem hajlandó. Újabb vita van kibontakozóban a Magyarországot elárasztó ukrán gabona miatt. Szlovákiában veszélynek látják, hogy Magyarországnak területi követelései lehetnek. Mit hozhat a kínai-magyar együttműködés? Nemzetközi lapszemle. 

Orbán Viktor magyar kormányfő a soproni kihelyezett kormányülés után a közösségi médiában jelezte, irány Brüsszel. Az Euractiv szerint Zelenszkij elnök is odatart, hogy további egységre és kitartásra biztassa az uniós országokat. Vajon elkapja-e a magyar miniszterelnököt, aki feltehetően megerősíti az összetartás fontosságát?

A tegnap Londonban váratlanul megjelent ukrán elnök vadászrepülőgépeket kért a brit kormánytól, és találkozott III. Károllyal is. Az Európai Unióhoz nem fordulhat ilyen kéréssel, de az egyes országok saját döntésük szerint támogathatják az ukránok szabadságharcát. A cikk megjegyzi, hogy az EU szívébe tervezett ukrán elnöki vizitet biztonsági okokból hétpecsétes titokként kezelik. Egyelőre az sem biztos, hogy részt vesz az uniós csúcson, de a lap uniós parlamenti forrásai elmondták, szívesen leülnének Zelenszkijjel egy megbeszélésre.

Ennek előzményei is vannak, a múlt héten például uniós csúcsvezetők látogattak el Kijevbe, ahol megerősítették elköteleződésüket. De Zelenszkij feltételezett brüsszeli látogatásának a szimbolikus tartalma a legfontosabb, kifejezi Ukrajna reményét a mielőbbi csatlakozást illetően, miközben az EU kapujában régóta várakozók miatt egyesek elhamarkodottnak és jogtalannak tekintenék Ukrajna gyorsított felvételét a 27 országot tömörítő blokkba.

Pedig Zelenszkij feltehetően a csatlakozási tárgyalások megkezdését sürgeti majd. Ugyanilyen fontos kérés lesz részéről Oroszország további szankcionálása. Sürgetheti az orosz nukleáris szektorra kivetendő tiltásokat. Orbán Viktor viszont előre jelezte, hogy ebbe nem hajlandó belemenni. Az Euractiv Putyin legfontosabb szövetségesének nevezi Orbánt.

Az EU eddig 67 milliárd euróval támogatta Kijevet, amiből nemcsak a kijevi kormány működését és a hadsereget finanszírozták, hanem 4 millió menekültnek, földönfutónak is lakhatást biztosítanak, és feltehetően megkezdődnek az Ukrajna újjáépítését előkészítő megbeszélések is.

Egy újabb ukrán-magyar vitáról ír az ukrán Unian. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a hazánkba is nagy mennyiségben érkező ukrán gabonát épp olyan szigorú minőségi ellenőrzésen szelektálják majd, mint amilyen előírások az uniós gabonaellenőrzésekre is vonatkoznak. Nagy szerint ezzel a magyar termelőket akarják segíteni, mivel a magyar piacot már így is elárasztotta az olcsóbb ukrán gabona, ami gyakorlatilag ellenőrzés nélkül jut át az uniós határokon. Nagy hozzátette azt is, hogy "Brüsszel" nem segít a magyar termelőknek, és semmit nem tesz annak érdekében, hogy távol tartsa az ukrán konkurenciát.

Botrány ütött ki a szlovák parlamentben, miután a külügyminiszter Magyarország lehetséges területi követeléseiről beszélt - írja az orosz nyelvű Evropejszkaja Pravda, ezért a tárcavezetőtől, Rastislav Káčer külügyminisztert azonnali bocsánatkérésre szólították fel, mert a Markíza TV-nek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy ha Oroszországnak sikerülne bekebeleznie Ukrajnát, akkor a magyarok területi követelésükkel fenyegethetik Szlovákiát. Emlékeztetett Orbán nemrégiben nagy botrányt kiváltó, a Nagy-Magyarországot ábrázoló sáljára, amit egy meccsen viselt, és ami a szlovák miniszter szerint intő jel volt. Hírszerzési információi is vannak erről a szlovák külügyminiszternek, tette hozzá.

A jobboldali OĽaNO párt vezetője, Igor Matovics szerint a külügyminiszter túlmegy minden megengedett diplomáciai határon, és kijátssza a magyar kártyát. Ha nem vonja vissza szavait, akkor Csaputova államfőhöz fordulnak.

Xinhua kínai hírügynökség arról számolt be, hogy üzleti delegáció érkezett Budapestre egy kelet-kínai tartományból, hogy előkészítsék a Kínai-Közép-európai országok expóját, amit májusban Ningpóban rendeznek meg. A magyar üzletemberek résztvevők legalább 20 témában szeretnének szoros együttműködést kialakítani Kínával. A Hungarowool menedzsere azt reméli, nemcsak nyersanyagokat, hanem félkész textiltermékeket tudnak exportálni. A Magyar-Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke pedig arról nyilatkozott, hogy az idén a kínai gazdaság 4-5 százalékkal fog nőni, ami az egész világ számára jó hír.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

JÖN A HÁBORÚ KRITIKUS SZAKASZA: NAPOKON BELÜL INDULHAT A NAGY OROSZ OFFENZÍVA

G7.HU
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM
2023.02.09.


Ukrán várakozások szerint bő egy héten belül elindul a tavaly februári invázió óta az eddigi legnagyobb orosz offenzíva. Az elmúlt napokban több, egymást erősítő ukrán hivatalos megszólalás is azt valószínűsíti, hogy a támadásra még az invázió kezdetének évfordulója, február 24. előtt sor kerül. Nyugati hírszerzői jelentések mellett az orosz csapaterősítésekről szóló helyi beszámolók is ezt valószínűsítik.

Andrij Csernyak, az ukrán katonai hírszerzés egyik vezetőjének állítása szerint Putyin arra utasította fegyveres erőit, hogy legkésőbb márciusig foglalják el Donyeck és Luhanszk megyék egészét. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, akinek a lecserélése gyakorlatilag már biztosra vehető, a hétvégén szintén arról beszélt, hogy várakozásaik szerint Oroszország még ebben a hónapban újabb offenzívát indít a Donbászban.

Az ukrán hadsereg egyik tanácsadója a Financial Timesnak ugyancsak azt mondta, hogy Kijev nagyon megbízható értesülésekhez jutott Oroszország támadási szándékáról, és az offenzívára már tíz napon belül sor kerülhet. De Zelenszkij elnök is arról beszélt a nyilvánosság előtt szombat este, hogy Ukrajna “olyan időszakba lép, amikor a megszálló egyre nagyobb erőket vet be, hogy áttörje védelmünket”. Mint mondta, Bahmutban, Limánban, Vuhledárban és más irányokban is nagyon nehéz az ukrán egységek helyzete.

Ezt erősítik azok az ukrán beszámolók, melyek az ország keleti és délkeleti részéről számolnak be az orosz erők jelentős erősítéséről. A csapatösszevonások mértékét jelzi, hogy Mariupolba egy hét alatt 10-15 ezer újabb orosz katona érkezett tengeri úton, ezzel lényegében megduplázták az orosz katonai létszámot a megszállt városban. Őket várhatóan szintén a Donbászban tervezik bevetni...

VÁSÁRHELYI MÁRIA: TRÁGYADOMB, AMELYEN ÉLÜNK

KLUBRÁDIÓ / SZABADSÁG KLUB
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2023.02.09.


A Völner–Schadl, valójában Varga–Rogán-ügy, nem egy minisztérium, hanem a teljes hatalmi elit működésének lenyomata. Az állam csapdába ejtése.


Mint egy folytatásos krimi epizódjai, úgy bontakoznak ki előttünk az ún. Völner–Schadl-ügy újabb és újabb fejezetei. Lehallgatott telefonbeszélgetések, videóra vett szexjelenetek, hatalmi befolyással elintézett egyetemi vizsgák, nejlonszatyorban átadott vesztegetési pénzek, hatóság által megsemmisített bizonyítékok, és ez csak a jéghegy csúcsa.

Ha eddig esetleg valamelyest bíztunk is a közigazgatásban dolgozók alkalmasságában, az államtitkár sommás véleménye maradék illúzióinkat is elveszi. Szerinte ugyanis „az EMMI az egy tárgyadomb... olyan embereket gyűjtenek itt össze a közszférában, akik sehol nem kellenek, csupa kisebbségi komplexussal rendelkező, irigy, rosszindulatú, lusta ember”. És ugyanő útmutatást ad a tolvajlás etikájáról is: „Aki úgy érzi, hogy nem bírja a felelősséget, az menjen máshova dolgozni, el akarom lopni, de a felelősséget nem akarom vállalni… azt én értem, de egyébként, ha a felelősségről van szó, azt ők megoldják”.

És bár mi tudjuk, hogy kit rejt a Tóni-Barbara-Ádám tengely, akikkel a 35 éves autópálya koncesszió lezsírozása ügyében kell beszélni, az ügyészséget ez egyáltalán nem érdekli...

AKI A SZEMÉTDOMBON AKAR KAKAS LENNI – A DK GYARAPODÁSA

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2023.02.09.


Kis gömböcként nyeli magába a többi ellenzéki párt tagjait a DK, legalábbis az elmúlt hetekben Gyurcsányék újabb és újabb átigazolókat jelentettek be büszkén. A DK viszont szinte mindenkit megkeres, és aki nem megy szép szóra, azt nyomásgyakorlással, zsarolással vagy épp valamiféle pozíció, juttatás ígéretével próbálja meg átvinni magához, állítják erről a többi pártból. Vannak, akik szerint így akarják nagyobbnak mutatni magukat, mint amilyenek, de hogy az egésznek inkább csak a füstje nagyobb, mint a lángja. A DK szerint viszont minden hazugság, amit róluk mondanak.


Az elmúlt hónapokban több ellenzéki politikus is átlépett korábbi pártjából a DK-ba. Ez a körülbelül tucatnyi ember valójában nem tűnik annyira soknak, de a DK láthatóan erre annyira büszke, hogy szépen, látványosan be is ültette őket egy csokorba a párt vasárnapi kongresszusára, hogy egyenként megtapsoltassa őket a küldöttekkel.

Vannak köztük az MSZP-ből, Párbeszédből, Jobbikból átugrott politikusok, de a legtöbben azért a Momentumot cserélték le Gyurcsányékra. Ezek főképp önkormányzati arcok, az egyetlen országosan is ismertebb politikus talán csak a Párbeszédet otthagyó Kocsis-Cake Olivio – ő is kapta a legnagyobb tapsot a kongresszuson. Ugyanott ki kisebb, ki nagyobb meggyőződéssel nyilatkozott közülük a Telexnek arról, miért jobb a DK a többi pártnál, de volt, aki a különbséget sem tudta megmondani.

Egy azért közös bennük, a legtöbben saját közleményeiben ugyanúgy magyarázták az átigazolásokat, ami a párt mantrája is: a DK a választások óta bebizonyította, hogy ez a párt az egyetlen alternatíva az Orbán-rendszerrel szemben, csak ők tudják leváltani a negyedik kétharmadát gyúró fideszes kormányt.

A DK a vesztes áprilisi választás óta tényleg ezerrel igyekszik érzékeltetni a dominanciáját az ellenzéki térfélen: előbb árnyékkormányt alakítottak (aminek nem kisebb terve van, mint Orbán Viktor megbuktatása), indítottak egy online tévét, a DK TV-t, ebben Dobrev Klára a megváltó, mostanában pedig sorban küldik ki a közleményeket arról, épp kit kebelezett be a pártjuk.

Mindezekkel a DK-ban arra játszhatnak, hogy Dobrev Klára a legsikeresebb ellenzéki európai parlamenti (EP) listavezetőként húzzon be mandátumokat az EP-választáson, és hogy ne legyen szükség előválasztásra a 2024-es önkormányzati választás előtt, mert annak ők maguk értelmét sem látják. Ugyanakkor tárgyalóasztalhoz ülnének, ahol elképzelésük szerint jóval nagyobb beleszólásuk lenne a döntésekbe, mint a többi, kisebb pártnak. Utóbbiak viszont mostanában gyakran mutogatnak Jászberényre, ahol a DK nélkül is tudott győzni az ellenzék...


AMÍG ORBÁN HATALMON VAN, EGYÜTT KELL ÉLNÜNK AZZAL, HOGY INFORMÁCIÓKAT SZIVÁROGTATHATNAK KI MOSZKVÁNAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.02.09.


Tarjányi Péter nem lepődött meg azon, hogy az Európai Parlament magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője szerint a magyar titkosszolgálatok szivárogtathatnak az oroszoknak, noha utóbb Gwendoline Delbos-Corfield finomította kijelentését. A biztonságpolitikai szakértő felidézte, hogy már régebb óta sokan állítják: a katonai és polgári titkosszolgálatoknak nagyon meg kell gondolniuk, milyen információkat osszanak meg a magyarokkal, tartva attól, hogy ezeknek jó része Oroszországban vagy ahhoz közel landol. Mint mondta, sok furcsaság történt és történik, amelyek ezeknek a vélekedéseknek alapot adnak. „Ám amíg ez a kormányzat van hatalmon, együtt kell élnünk ezzel” – mondta.


Ahogy arról – a Euronews alapján – a Hírklikk is beszámolt, Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus, az EP magyarországi jelentéstevője több mint kínos véleményt mondott az Orbán-kormány tevékenységének egy szeletéről. A brüsszeli városházán megrendezett „Városok a jogállamért” rendezvény egyik panelbeszélgetésén arról beszélt, hogy a magyarországi fejlemények nem csak a korrupció és a demokrácia szempontjából aggasztók, hanem azért is, mert a magyar szakszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak, ami biztonsági kockázatot jelent. „Szeretnék kitérni a geopolitikai helyzetre, ahol ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. Ez nem csak a politikai harcról szól. Nem értem, hogy az Európai Tanácsban a többi tagállam miért nem reagál” – szögezte le, kifejtve: „évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak”.

Delbos-Corfield szerint naponta születnek cikkek arról, mekkora veszélyt jelent Oroszország a régióra, de arról senki nem beszél, hogy ebben részt vesz egy uniós ország is.

Tarjányi Pétertől szerettük volna megtudni, mint biztonságpolitikai szakértő, hogyan értékeli a jelentéstévő szavait...

GÁBOR GYÖRGY: A BÉKETÁBOR JOGVÉDŐI

KLUBRÁDIÓ / SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.02.09.Az én nemzedékemnek aligha felejthető Kurt Waldheim, aki 1972 és 1981 között az ENSZ főtitkára volt, 1986 és 1992 között pedig az Osztrák Köztársaság szövetségi elnöke.


Kiváló ember hírében állt, ragyogó, tüzes szónoka lehetett az ENSZ sok nagyszerű eseményének, így például az emberi környezetről, a tengerjogról, s a harmadik világról szóló konferenciának, vagy a Nők Világkonferenciájának. Elszánt jogvédő volt, az emberi méltóság, minden létező kisebbség, s az emberi környezet ügyének rendíthetetlen bajnoka.

1974-ben ő volt az egyik kezdeményezője és legnagyobb támogatója az ENSZ 3379-es, az arab országok és a szovjet blokk ösztönözte szégyenteljes határozatának, amely a cionizmust rasszizmusnak mondta ki, s a dél-afrikai apartheiddel hozta közös nevezőre. Az már nem a nagyszerű Waldheim érdeme, hogy az ENSZ a fenti határozatot 1991-ben visszavonta.

1976. július 7-én, az ún. „Entebbe hadművelet” során, egy repülőgép-eltérítést követően az ugandai Entebbe repülőtéren túszként foglyul ejtett több mint száz izraeli és palesztin civil utast szabadítottak ki izraeli kommandósok, tűzpárbajt vívva a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) és a Német Forradalmi Sejtek (RZ) terrorista gerillaszervezetekkel, valamint az őket támogató, véreskezű ugandai diktátornak, a sok százezer ember meggyilkolásáért felelős Idi Aminnak a fegyveres erőivel. A sikeres túszszabadító akciót – amelynek áldozatai között izraeli kommandósok is voltak – azonban nem várt fordulat követte: Kurt Waldheim kezdeményezésére és újfent a szovjet blokk támogatásával az ENSZ a „nemzeti szuverenitás súlyos megsértésének vádjával” elítélte Izraelt.

Aztán teltek-múltak az évek, s a jogvédő Kurt Waldheimről szépen lassan sok mindent megtudhatott a művelt világ. Olyan információkat, amelyekről a KGB-nek már jó ideje tudomása volt, ám elhallgatta azokat, hogy az ENSZ főtitkárát kedvére és politikai érdekeire tekintettel zsarolhassa. Csak röviden: kiderült róla, hogy a II. világháború idején a Wehrmachtban szolgált, magasabb tiszti rangig vitte, tagja volt a Nemzetiszocialista Diákszövetségnek, szolgált a nyugati és a keleti fronton, a jugoszláv partizánok elleni küzdelemben tanúsított bátorságáért a horvát usztasa rezsimtől kitüntetésben részesült, 1944-ben Háborús Érdemkeresztet kapott, hadifogoly-kihallgatási jegyzőkönyveket vezetett, tudott egy sor háborús bűnről, koncentrációs- és megsemmisítő táborok létezéséről, dolgozott a felderítésnek és így tovább. Waldheim sokáig igyekezett tagadni a fentieket, félrevezető nyilatkozatokat tett, perrel fenyegetőzött, önéletírásában mindent letagadott vagy bagatellizált, ám végül az USA Igazságügyi Minisztériumának Különleges Nyomozó Hivatala (OSI) nyilvánosságra hozott egy sor bizonyító dokumentumot, így azt is, hogy a Szovjetunió lényegében mindent tudott.

Miért érdekes most mindez?
....

SÁSKAHADAK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.02.09.


A Budapest-Kairó viszonylat ma nem egy távolság. Úgy is mondhatnánk, csak egy ugrás, mint régen a Sugár nagyáruház az oldódó szocializmus idején. Egy átlagos sebességű röpcsivel két óra negyvenöt perc, a nem is kormánygépek azonban nem tucatgépek, velük az út még tán rövidebb ideig tart. Gondoljunk azonban bele, hogy annak idején Napóleon és az ő hadai szélfútta hajón és lóháton mennyit bumliztak a piramisokig, viszont nagy valószínűséggel még ők sem zabáltak annyit az odaútjukon, mint Szijjártó külügyes és decens csapata a legutóbbi kiránduláson, amikor meghódítani indultak a fáraók földjét.

Emlékezhetünk, nem is oly rég értekeztünk arról, hogy Szijjártó külügyes elküldte az anyukájába – már megint és újra – az amerikai (Pressmann) nagykövetet, illetve azt üzente neki, teljesen érdektelen, miket hadovál össze, ki nem szarja le. Valahogyan ebben a stílusban, és bár ismerjük Szijjártó habitusát és képességeit, ezt azonban mégis furcsállottuk picinyt. Most azonban támadt egy nyom, ami magyarázat lehet a böfögő stílusra, ami az, hogy a magyar külügyek teljhatalmú ura lehet, valamiféle kajakómában szenvedhetett talán agya elborulván. Vagy biztosan. Más nem lehetett a baj oka.

Mert tudomásunkra jutott, azon az úton – csak odafelé a röpülőn – a külügyér és bájos kísérete öt és fél millió forintot zabált fel. Hogy mellette még az uszkve két és fél óra alatt csináltak mintegy nyolcmilliós internetszámlát is, az már csak hab a tortán. Viszont növeli a titkokat, hogy mi az anyám valaga folyt azon a nem is kormánygépen útban Kairó felé. Elsőként azt tételezzük, ürücombot (vagy homárt a’la Orbán) csemegéztek bájtokat faló pornónézés közben, vagy valami ilyesmi. S ha már így képbe került az ürühús, még beugrik Schopenhauer, aki kicsit nagyobb koponya volt Szijjártónál, és ezért emberi.

A mi egyik kedvenc filozófusunk ugyanis az ilyesmi módiról azt tartotta, nem jogosult a szegénységről papolni és gondolkodni, miközben a jól fűtött szobában ürüsültet vacsorál. Ezzel a gesztussal azt vallotta be, hogy méltatlan. No most, egy röpcsin sincs tizennyolc fok, mint a magyari iskolák tantermében, ámde Szijjártó és sáskahada, miközben ötmillió forintot zabál föl két és fél óra alatt, mindeközben arról mesél, hogy mindezt érettünk teszi. Miattunk böfög zsíros ajkakkal és okádik. Viszont tényleg nem tudjuk, mi folyt azon a gépen, és soha nem is tudjuk meg, akárha a kormánygép a fekete luk eseményhorizontja lenne.

Hogy ami abba bekerül onnan ki már nem szivárog. Így csupán tételezések vannak és elborzadások, hogy azon a gépen csupa móriczi Kis Jánosok voltak, akik ki akartak zabálni a vagyonából valakit, aki, ha belegondolunk, mi vagyunk. Közpénz milliókat tömtek magukba, de még ez sem visszatetsző igazán, hanem az úri muri. A kivagyiság és a dzsentritempó, amikor az önmagukban teljesen érdektelen és értéktelen organizmusok ettől érzik magukat valakinek, hogy azt hiszik, mindent megengedhetnek, és meg is engednek maguknak. De ez már kognitív, illetve elsősorban morális kérdés, és voltaképpen ide is akartunk eljutni...