2019. október 16., szerda

RÁADÁS: INTERJÚ PIKÓ ANDRÁSSAL, A 8. KERÜLET ÚJ POLGÁRMESTERÉVEL ÉS KAMPÁNYFŐNÖKÉVEL, UDVARHELYI TESSZÁVAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2019.10.14.


Interjú Pikó Andrással, a 8. kerület új polgármesterével és kampányfőnökével, Udvarhelyi Tesszával...

ITT NÉZHETŐ MEG

RÁADÁS: INTERJÚ KARÁCSONY GERGELLYEL, BUDAPEST ÚJ FŐPOLGÁRMESTERÉVEL A VÁLASZTÁS ESTÉJÉN


PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2019.10.14.


Interjú Karácsony Gergellyel, Budapest új főpolgármesterével a választás estéjén...

RENGETEG GYANÚS ÜGY VOLT AZ ELMÚLT ÉVEK SORÁN A MOST ELLENZÉKIVÉ VÁLT FŐVÁROSI KERÜLETEKBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.10.15.Vasárnap 14 fővárosi kerület lett ellenzéki többségű. Összeszedtük, hogy milyen ügyekről írtunk azon kerületek kapcsán, melyeket eddig fideszes polgármester és testület irányított.

A 444 gyűjtötte össze, hogy az október 13-i önkormányzati választás milyen eredményeket hozott a főváros kerületeiben. Az összegzés szerint Budapesten


- 4 kerületben fideszes a polgármester és a képviselőtestület többsége is (V., XII., XVI., XVII. kerület)

- 5 kerületben fideszes a polgármester, de vegyes vagy ellenzéki a testület (X., XX., XXI., XXII., XXIII. kerület)

- 14 kerületben ellenzéki a polgármester és a képviselőtestület többsége is (I., II., III., IV., VI., VII., VIII., IX., XI., XIII., XIV., XV., XVIII., XIX. kerület)

Megnéztük az Átlátszó archívumában, hogy az eddig fideszes irányítású, de most az ellenzéki jelölt(ek)re szavazó kerületek kapcsán milyen ügyekről írtunk eddig:...

A KIPCSAKOK MÁR A CENTRÁLIS ELŐTÉRBEN VANNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.10.16.


Gyönyörű, későnyári jó reggelt! A budapesti kerületi polgármesterek még nem heverték ki a vereséget, de az élet lassan visszatér a megszokhatatlan kerékvágásba. Borkai és a Fidesz kiléptek egymásból, Áder János vízkatasztrófális-drámaelőadást tartott, Orbán Erdogan megbuktatásán fáradozik. Már amennyiben bejön a papírforma, és folytatódik az a szép széria, hogy akit őfelcsútisága megszeretget, az hamarosan megbukik. Mutatok valamit:...

Rájöttem, miért törleszkedik Trotty Gaty a Türk Tanácshoz. Hát mert nemhogy nem ő a legalacsonyabb, hanem kifejezetten a középmezőnyben van. Nem tudom, van-e Pigmeus Tanács, de érdemes lenne kideríteni. Egyébként csinosak az urak. A fotós is nagyon ott volt a szeren, türelemmel kivárta, mikor áll mindenki a lehető legidétlenebbül, az ideálljálparaszt jelzőcetli is jól fest a lábuk között, de a leginkább az érdekel, hogy vajon egy kárpitoshoz járnak öltönyt varratni? Mert innen úgy fest. Igaz, én nem értek az úri divathoz. Jó, tudom. Geci vagyok. Soha nem állítottam, hogy ne lennék az.

Két nappal a Nagy NER Pofáraesés után már legalább tizenöt elemzést olvastam arról, hogy mi történt itt tulajdonképpen, ki vagy mi tehet arról, hogy ilyen eredmény született. Természetesen ezek az elemzések nyomokban sem fedik egymást, ami nem baj, csak nem elemzésnek, hanem véleménynek kellene nevezni őket. Szerintem. Engem speciel az is érdekel – sőt, az érdekel csak igazán -, hogy ezután mi lesz. Nem is elsősorban az izgat, hogy mit lép erre a Centrális Előtér, hanem az, hogy miként reagál a társadalom. Ha mondjuk Őfénytelensége megpróbálja kivéreztetni bosszúból Budapestet vagy a többi „áruló” települést, akkor mi lesz. Az agyhalottak valószínűleg örömmel nyugtáznák a nemes bosszút, de mi van azokkal, akik rendeltetésszerűen használják az agyukat? Mert mint kiderült, többen vannak ilyenek, mint amiben a Fidesz reménykedett.

Nade. Miközben hősünk Bakuban vakítja a parasztot, itthon is zajlik az izé. Élet...

EGY SZEMPILLANTÁS ALATT LEÁLLT A MAGYAR GAZDASÁG EGYIK MOTORJA – KEZDHETÜNK AGGÓDNI?

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.10.16.


Az építőipari termelés augusztusban 10,5%-kal esett vissza az előző hónaphoz képest a KSH adatai alapján, amely nagyon komoly negatív meglepetésnek mondható, hiszen az építőipar (volt) a magyar gazdaság egyik húzóereje. Az elmúlt hónapokban már látszódtak a lassabb növekedés jelei, azonban ilyen gyenge adatra nem igazán lehetett számítani. Az előző év azonos időszakához képest 5,9%-os növekedést mért a hivatal, amely jócskán alulmúlja az elmúlt hónapokban megszokott 20-40% közötti dinamikákat.

Egyetlen hónap gyenge adata nem törte meg a növekvő trendet, és könnyen lehet, hogy a következő hónapokban újabb lendületet tud venni az építőipar, de az nagyon valószínű, hogy lassan búcsút kell mondanunk a 30-40%-os éves dinamikáktól.

A 10% feletti augusztusi visszaesés nem mondható drámainak annak tükrében, hogy júliusban csaknem ugyanekkora havi alapú növekedést láthattunk, de jól jelzi, hogy az szárnyalásnak lassan vége van. Ez alapján pedig könnyen lehet, hogy az év második felében az építőipar már nem járul majd hozzá olyan jelentősen a GDP-növekedéshez, mint korábban.

Augusztusban nem csak az építőipar, hanem az ipar is gyengébben teljesített. Habár kétségtelen, hogy a szabadságokkal tarkított nyári hónapokban nagyobb a volatilitás, ez már a második olyan adat, amely a magyar gazdaság nyári lendületvesztéséről tanúskodik.

A KSH szerint augusztusban két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 14%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 3,5%-kal mérséklődött éves alapon. Az épületeknél lakó-, kulturális és ipari épületek építése eredményezte a növekedést - írta a hivatal...

HA BAJBA KERÜL EGY CSALÁD, NÁLUK MENEDÉKET TALÁL (VIDEÓ)

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS, PIVARNYIK BALÁZS
2019.10.16.


A Fészek Gyermekvédő Egyesület érdi átmeneti otthonában bajba jutott anyáknak és gyerekeiknek segítenek átvészelni a nehéz időket. Családi konfliktusok, munkanélküliség, lakásproblémák, egészségügyi gondok – csupa olyan dolgok, amivel itt rendszeresen találkoznak. A Fészeknél dolgozó szakemberek azon vannak, hogy néhány hónap, vagy egy év alatt sikerüljön úgy felkészíteni a családokat, hogy utána maguk is megállják a helyüket. Ezt a munkát pedig olyan jól végzik, hogy 2018-ban Jószolgálat-díjat kaptak hivatásszerűen végzett szociális munka kategóriában.

ÚJRA BEZUHANHAT AZ ÉPÍTŐIPAR? - A LAKÁSÁRAK HELYENKÉNT MÁR AZ IDÉN IS CSÖKKENHETNEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.16.


Aggódik az ÉVOSZ, hogy az építőipari teljesítmény akár drámai módon is visszaeshet. Mint friss jelentésükben leírták, a beruházási ciklus mélyrepülésének is van esélye. Építési-beruházással együtt járó országos programok elindítását szorgalmazzák. Közben akad ingatlanközvetítő, amely még az idén a lakásárak 10 százalékos csökkenésére számít.

Hat évvel ezelőtt szinte teljesen kilátástalannak tűnt az építőipar helyzete. A legnagyobb mértékben és legtovább elhúzódva a lakásépítéssel, lakásfelújítással, magasépítéssel foglalkozó vállalkozásokat sújtotta a recesszió – állapította meg az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 2013-as éves jelentésében. A szervezet pedig a következő évre sem várt sok jót.

Ezt követően a kormány szinte mindent bevetett. Az állam a lakástámogatási rendszerrel (és egyéb intézkedésekkel is) alaposan felpörgette a lakáspiacot. Tavaly tavasszal már látszottak az ingatlanpiaci kifulladás jelei. A kormány akkor bevetette a CSOK-bombát, így sikerült tovább pörgetni felfelé az árakat. ( Mint azonban korábban kimutattuk, a kapható támogatásnál jóval nagyobb mértékben drágultak meg az otthonok.)

Még az idén akár 10 százalékos áresés is jöhet

Az idei újabb turbózás (babaváró és a CSOK kiterjesztése) azonban mintha már nem tudott volna annyira hatni. Ráadásul úgy tűnik, megalapozatlan remény volt, hogy az ősz újra belendíti a magyar ingatlanpiacot. A hónap elején már látott kedvezőtlen jelek csak szaporodtak. A Balla Ingatlan frissen kiadott, Óbuda-Békásmegyer területére szóló elemzésében azt írja: „most az olyan lakásokat, melyekért akár még májusban is sorban álltak volna, már csak nézegetik az érdeklődők”. A helyi szakember, Nagy Andrea szerint már látszik, hogy az árak határozottan lefelé indultak. Az idén akár 10 százalékos is lehet a csökkenés...

7+1 FURA LENGYEL SZOKÁS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.10.16.


Ahhoz képest, hogy Lengyelország milyen nagy és viszonylag közel is van Magyarországhoz, mégis kevés szó esik róla a blogon. Persze nem tartozik a magyarok célországai közé, de attól még nagyon érdekes lehet ott az élet. Most egy kicsit bepillanthatunk Vé posztján keresztül.

„Lengyelország mindössze pár órányi autóútra van Magyarországtól, mégis sokkal kevésbé ismert a magyarok körében, mint pár másik, jóval távolabbi ország.

Nyilván kevesen választják, hogy oda költöznek munkavállalás céljából-persze ilyennel is találkozni egyre gyakrabban-, sokan inkább különböző családi okok, rokonsági kapcsolatok miatt költöznek oda.

Nekem is volt szerencsém ott élni néhány évet, ezért ezekből az emlékekből csemegézve osztok most meg veletek néhány fura lengyel szokást, ami nekünk, magyaroknak érdekes lehet.

1. Templomba járás

Bizony, elképesztően népszerű templomba járni! Nem csak vasárnap és nem csak az időseknek. Magyarországon is jártam templomban néhányszor, ahol egy-két idősebb néni alkotta a „közönséget” és a padok többsége üresen állt.

Itt azonban, ha úgy dönt az ember, hogy ellátogat egy misére, számítson a tömött padokra, néha ülőhelyet sem lehet találni egy sima hétköznapon.

Fiatalok, huszon és harminc év körüli párok, baráti társaságok, fiatal lányok-fiúk csoportosan, családok kicsi gyerekekkel, mind-mind együtt járnak misére. Nekik ez egy átlagos hétköznapi program mondjuk egy mozi, kirándulás, vásárlás vagy baráti találkozó előtt/után.

2. Temetőlátogatás

Míg Magyarországon mi általában havonta egyszer mentünk ki a temetőbe (nyilván családja válogatja), a lengyelek nagyon gyakran teszik. Elsőre nagyon meg voltam döbbenve rajta, hetente többször is kimennek elhunyt szeretteikhez és mindig visznek gyertyát, néha virágot. Néhány perces látogatás az egész, elmondanak egy gyors imát és mehet is tovább a nap.

3. Esküvő


A lengyelek szeretnek házasodni, tapasztalatom szerint sokkal fiatalabban, mint a magyarok. Otthoni életem 25 éve alatt kétszer voltam esküvőn... nos, Lengyelországban ez évente 2-3 alkalommal történik meg...

SZÁZMILLIÁRDOK FELETT VESZTETTE EL A BEFOLYÁST A FIDESZ, NAGY PÉNZÜGYI TŰZERŐT NYERT AZ ELLENZÉK

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2019.10.16.


Saját magát is meglepve szerzett pozíciókat az ellenzéki csoportosulás a hétvégi önkormányzati választásokon. Ez nem csak azt jelenti, hogy sok ember mindennapi ügyeit kormányozhatják nem fideszes politikusok, hanem – hosszú ínséges idők után – jelentős erőforrásokhoz is jutnak olyan szereplők, akik papíron nem kötődnek a kormánypártokhoz.

A magyar ellenzék politikai sikertelenségét az utóbbi években főleg azzal magyarázták, hogy gyakorlatilag nem jutottak erőforrásokhoz, és ezért nem tudtak szervezett politikai erőként fellépni (már azon túl, hogy a Fidesz saját igényeire szabta a magyar jogállamot). Ennek az erőforrás-szegénységnek lehet tulajdonítani a Fideszen kívüli politika látványos gyengeségének sok oldalát.*

Ebben most jelentős változás állt be, és nem azért, mert hirtelen kifehéredett volna a kampányfinanszírozás.

A most megszerzett polgármesteri és települési közgyűlési pozíciókkal az eddigiekhez képest hirtelen sokkal több pénz felett rendelkezhetnek ellenzéki politikusok.

És ugyanennek a fordítottja is igaz, tehát hogy a Fidesz fájdalmasan sok pozíciót, és jelentős mennyiségű erőforrást vesztett. Ez a központi költségvetés ezermilliárdjaihoz képest eltörpül, de a helybeli politikai beágyazottság szempontjából nagyon fontos.

Több módszerrel is lehet közelíteni, hogy egy-egy település vezetésével mekkora gazdasági erőt tudnak megmozgatni a politikusok. Most két ilyet nézek meg: mennyi közbeszerzést bonyolítottak, illetve mennyi iparűzési adót szedtek be az eddig is ellenzéki, és a most az ellenzékre váltó nagyobb települések.

Először is nézzük meg, mennyi pénzért vásároltak dolgokat vállalkozásoktól az eddig is ellenzéki vezetésű (zöld), illetve a most ellenzékivé váló (szürke), tízezer főnél népesebb települések...

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAJTÉNYI LÁSZLÓ
2019.10.11.


...Mi itt, akik ezen a téren gyűltünk össze, szabad magyar polgárok vagyunk.

Mi úgy gondoljuk, hogy sokkal jobb intézmények, mint emberek, különösen pedig egyetlen ember uralma alatt élni. Mert a szabadság intézményei kiszámíthatóbbak, a felettünk uralkodó emberek pedig – ideértve a felettük álló egyetlent – szeszélyesek és önkényre hajlanak.

Az intézményi autonómiák felszámolása után az autoriter rendszerek törvényszerűen az egyéni autonómiák ellen fordulnak, a lelkünket akarják. Eljön a nap, amikor a szabadságunkat a házunk küszöbén kell megvédenünk. Addig is mindenki felelős önmagáért és mindannyiunk szabadságáért. Különösen áll ez a közmegbízatást ellátókra. Nincs olyan alkotmánybírósági alkalmazott, bíró, ügyész, számvevőszéki szakértő, adóhivatalnok, közgazda, jogász, orvos, egyetemi tanár, pedagógus, aki Orbán Viktorra tett volna esküt. Mindannyian ismerjük saját szakmánk összes erkölcsi parancsát, és mindannyian kötelesek vagyunk azokat követni.

Önkormányzati választások előtt állunk. „A városi levegő szabaddá tesz”, ez volt a kora újkorban a feudális, hűbéri világ elleni békés lázadás egyik jelmondata. Magyarország ma hűbérurak birtoka. A nagyvárosokban a hűbéri kötelékek, ha kötöznek is, nem béklyóznak. A városi levegő ma is szabaddá tesz. Vegyetek mindannyian részt az önkormányzati választáson!

Szilágyi Emese, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója, egyik tervezett szónokunk sajnos megbetegedett, ma nem tud nekünk beszélni. Engedjetek meg nekem ezért a tudomány és a tanítás szabadságáról két gondolatot. Ami a CEU-val, valamint a kancellárokkal és konzisztóriumokkal sújtott állami egyetemekkel történik, erre nincs más szó, civilizációs botrány, elviselhetetlen kulturális hanyatlás. Az egyetemek autonómiája, tudjuk jól, nem a XX. század, nem is a felvilágosodás vívmánya, hanem a középkoré. Az egyetemek, olykor ki is vonulva a városból, akkor, a sötétnek nevezett középkorban vívták ki a katolikus egyházzal és a fejedelmekkel szemben a kutatás, a keresés, a tanítás szabadságát. Majdnem kortársunk, az utolsó nagy magyar gondolkodónk, Bibó István szerint, amint azt a kommunista hatalomátvétel előtt megtartott akadémiai székfoglalójában elmondta, a hatalommegosztás elvébe illesztve, az alkotmány megparancsolta függetlenség megilleti a tudományt és a művészetet is.

Mondjuk együtt: szabad ország – szabad egyetem. Szabad ország – szabad tudomány. Szabad ország – szabad művészetek. Szabad ország, szabad város – szabad színházak. Szabad ország – szabad önkormányzás. Szabad ország – független intézmények. Szabad ország – szabad és autonóm polgárok.

Éljen a szabad, alkotmányos, demokratikus és szolidáris Magyarország! Éljenek az autonómiák! Éljen a jog! Éljen mindenki a jogaival!

(A Kéthly Anna és Bibó István szobrától induló sétát és az ombudsmanoktól elvett épület előtti tüntetést az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület szervezte [Nádor utca, szept. 25.] Az elhangzott beszéd leírt változata.)


ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/41. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ORBÁN BALATONALMÁDIBAN ÉRTÉKEL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.10.16.


A miniszterelnök a kihelyezett frakcióülésen mondja el, mit gondol a választási eredményekről.

Kétnapos, kihelyezett frakcióülést tart a Fidesz-KDNP szerdán és csütörtökön Balatonalmádiban, ahol az első este Orbán Viktor politikai helyzetelemzését hallgatják meg a képviselők, aztán szekcióüléseken vesznek részt. A politikusok később áttekintik az őszi ülésszak törvényhozási munkáját is – írja a Magyar Nemzet.

Az ülésen történtekről csütörtökön sajtótájékoztatón számolnak be.

A lap azt írja, a korábbi évekhez képest bő egy hónapos késéssel, október 21-én lesz az első ülésnap az Országgyűlésben.

CSAK LÁTSZAT, HOGY VIDÉKEN MINDENT VITT A FIDESZ, DE A TELJESEN KIÜRESÍTETT MEGYEI KÖZGYŰLÉSEKET VALÓBAN ELFOGLALTÁK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDITT, PAPP ZSOLT, VAS ANDRÁS
2019.10.16.


Erős vidéken a Fidesz-KDNP, mégsem lett több kistelepülési polgármestere, mint 2014-ben és azokat a megyei közgyűléseket hódította meg, amiket épp az Orbán-kormány üresített ki.

A rendszerváltás óta a falvakban jellemzően mindig is a független polgármestereket választottak meg. Ez most sem történt másként, s noha a kormánypárti sajtó hatalmas Fidesz-KDNP sikerről értekezik, a 3009, tízezer lakosúnál kisebb hazai település közül több mint 2400 helyen független településvezetőt választottak meg vasárnap. 517 helyen lett kormánypárti vagy kormánypárti támogatással induló polgármester, míg 60-70 településen ellenzéki indulóra szavaztak a legtöbben. Öt éven ugyanezen települések közül 518-ban adott polgármestert a Fidesz-KDNP vagy az általuk támogatott jelölt, azaz valójában még a legkisebb települések között is eggyel csökkent a kormánypárti polgármesterek száma – legalábbis azoké, akik hivatalosan is jelezték a a Fidesz-KDNP támogatását. 

Az tény ugyanakkor, hogy a megyei közgyűlések mindegyikében többséget szereztek a kormánypártok, vagyis a 10 ezer lakosúnál kisebb településeken taroltak a Fidesz-KDNP-listák. Ez kétségtelenül jelentős kormánypárti politikai siker, ám gyakorlati, hatalomtechnikai szempontból jelenleg keveset ér. (Ráadásul a megyékben nem volt közös ellenzéki lista, az összefogás pártjai külön-külön indultak.) Épp a Fidesz-kormány volt ugyanis az, amely az elmúlt tíz évben totálisan eljelentéktelenítette, kiüresítette a megyei önkormányzatokat, amelyek most lényegében helyi politikusok „elfekvői.” Míg 2010-ben a 19 megyei önkormányzat több száz milliárd forintból gazdálkodott, idén összesen 16,3 milliárd forintot költhetnek el. Ez a pénz pedig gyakorlatilag elmegy a közgyűlés tagjainak javadalmazására, illetve néhány fős apparátus fenntartására. A megyei költségvetések átlagosan a 2010-es források 2-4 százalékára zsugorodtak, a Fidesz-kormány elvette feladataikat, oktatási, egészségügyi, fejlesztési intézményeiket. 

A kétharmados fideszes győzelem évében, 2010-ben a legkisebb megyében, Nógrádban egyetlen év alatt költöttek 12,6 milliárd forintot – idén viszont 417 millió forintból „gazdálkodik” a közgyűlés. Az ország egyik leggazdagabb megyéje, Pest megye 2010-ben még 34,3 milliárd forintot költhetett infrastruktúrára, most mindössze 735 millió forint jut az önkormányzat működésre. A megyei közgyűlések „fontosságát” jelzi az is: idén átlagosan testületenként 3-6 közgyűlési rendeletet alkottak. A Pest megyei közgyűlés az első kilenc hónapban két önkormányzati rendeletet fogadott el: a tavalyi zárszámadást és az idei költségvetést.

Újraélesztik a megyéket?

ITT OLVASHATÓ

MIVEL INDÍTANAK BUDAPEST ÚJ VEZETŐI?

INDEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2019.10.16.Karácsony Gergely csütörtökön veszi át a fővárost Tarlós Istvántól, de van olyan kerületi polgármester, aki már kedden kezdődobással debütált egy kézilabdameccsen. Miután az ellenzék földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a fővárosban, megkérdeztük, mivel indul a ciklus az újonc főpolgármesternél és városvezetőknél.

Adott magának egy napot Karácsony Gergely, hogy kipihenje a kampányt, meg az utolsó napokban benyelt influenzát és lázat. A megválasztott főpolgármester kedden azonban már egyeztetett Tarlós Istvánnal, csütörtökre előkészítették a Fővárosi Önkormányzat átadás-átvételét is. Ezután Karácsony – mint az Indexnek elmondta – a Városháza szimbolikus és fizikai megnyitását tervezi, a választási eredmények jogerőre emelkedését követően pedig a lehető leghamarabbi időpontra összehívja a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülését.

Nem egy formális, ceremoniális tanácskozásra, puszta eskütételre és tisztségosztásra készül, Karácsony szerint már szövegezik azokat a javaslatokat, amelyekkel érdemi döntést tud hozni a közgyűlés a klímavédelem, az átláthatóság és más ügyekben. Napokon belül levélben fordul Orbán Viktorhoz is, a miniszterelnökkel ugyanakkor eddig még nem beszélt, csak sejtelmesen annyit mondott, hogy több magas rangúnak tartott fideszes politikus gratulált már neki.

Nem csak Karácsonynak kell azonban új kihívásokkal szembenéznie, van Budapesten 11 olyan kerület is, ahol újoncok kezdik meg a munkát:...


ITT OLVASHATÓ

MÉSZÁROS LŐRINC “POZITÍV ÉLETÉRZÉST” SUGÁROZ A NÉPNEK, MIALATT SZÉTLOPJÁK AZ ORSZÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.10.15.


Mészáros Lőrinc, a zseni felcsúti villanyszerelő, akinek zsenialitása akkor kezdett kiderülni, amikor gyerekkori haverja, Orbán Viktor lett a miniszterelnök, segít a magyar népnek feldolgozni mindazt, amit a két szemével lát. A magyar ember azt látja, hogy Mészáros Lőrinc stróman nevén Orbán családja szétrabolja az országot. Azt a sok “közbeszerzést”, amit a zseni és mindenhez értő Mészáros Lőrinc kap, a többi magyar embertől és vállalkozótól lopják el. Nem mentség, hogy a munkát aztán másokkal végeztetik, de a megbízási pénz nagy részét lenyúlják.

Mészáros Lőrinc, akinek fogalma sincs már, hogy mije van, mennyi pénze van, mert azokat Orbán gondosan kiválastzott menedzserei kezelik, médiatulajdonos is, mert egy felcsúti gázszerelő mindenhez ért. A jócsaládapa már a lányát, feleségét és rokonságát is bevonta a “stróman” üzletbe. A feleség, Mészárosné Kelemen Beatrix, a Life TV-t működtető Media Vivantis Zrt. elnöke bejelentette, hogy a Life TV megújul: friss arculattal, saját gyártású műsorokkal, pozitív életérzés közvetítésével és az igényes szórakoztatás műfajával, a LifeTV egy jó hangulatú, pozitív életmódcsatorna, amely értékeket közvetít. Céljuk az igényes szórakoztatás, közvetíteni az életörömöt, a pozitív életérzést...

JÖVŐD. AKKOR TANULHATSZ, HA AZ UTCA JOBB OLDALÁRA SZÜLETTÉL, ÉS OTT VAN A HÁZAD, AUTÓD MEG A TÖMÖTT BANKSZÁMLÁD

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.10.15.


...Hanem. Az urak! Amíg Orbán Azerbajdzsánban nyaldosta a diktátor szebbik orcáját, addig a csicskásai, Kövér László és Kubatov Gábor Budapestre rendelte Borkait. A 444 egyik olvasója vette észre a FlightRadar repülőgép-követő portálon, hogy hétfőn Győrből a magyar fővárosba repült egy HA-CIZ lajstromú Cessna 182T Skylane TC típusú kisrepülőgép.

Ez a négyüléses, 2008-as kisrepülőgép arról ismert, hogy a közvetlen tulajdonosa egy Immobilien Trade Center Kft. nevű cég, amely Rákosfalvy Zoltán ügyvéd lakcímére van bejegyezve. Rákosfalvy Zoltán Borkai Zsolt barátja, együtt lehet látni őket azokon a videókon, amelyeket az Ez az ördög ügyvédje leleplező blog tett közzé az elmúlt másfél hét alatt. A kisrepülőgépet egyébként maga Borkai Zsolt is vezette egyszer, amikor személyesen mutatta be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, illetve Thomas Faustmann-nak, az Audi Hungária Motor Kft. ügyvezető igazgatójának a kétmilliárd forintból felújított péri repülőteret.
A seggük alatt jobbnál jobb autók, amit mi fizetünk nekik, de ezeknek a hatalmi görcsben szenvedő alakoknak röpcsi jár, némi ellenszolgáltatás fejében a havernak. Ugye, egyetlen percig sem gondolják, hogy hirtelenjében a független polgármester most majd elszegényedik, és sorba áll majd valamelyik ételosztáson a városában. Legyen már esze a győrieknek, ne hagyják magukat megalázni, rúgják ki a székéből ezt a galád örömlányos polgit! Új választás kell, mert nem függetlenként lett polgármester! Becsapott egy egész várost.

Nagyon elkeserítő, hogy ilyen tróger alakokkal kell beérnünk, közben pedig a kampány úgy elvette az eszét drága kormányunknak is, mintha ebben az országban minden rendben lenne. Aggódjon, aki akar. Aggódik is sok ezer fiatal, mert róluk nemigen esik szó, nemigen érdekli a NER-t, mi lesz velük. Csak úgy mellékesen, két budi avatása közben, előtt és után tovább folyik a magyar fiatalok butítása. Ebben az országban egyáltalán nem fontos, hogy művelt, okos emberek építsék saját jövőjüket. Ebben az országban, tessék tudomásul venni, hogy az Orbán, a Novák, a Kásler, a Kósa és a Németh Szilárd bír olyan ésszel, ami példamutató lehet. Ehhez pedig nem kell tanulni, jön az magától, hogy az Orbán-klán közeli seggnyalóra rámondják, hogy alkalmas szakember. Bárhol, bármire bevethető.

Még mindig ott tartanak, hogy csak komplex középfokú nyelvvizsgával lehet a felsőoktatási intézményekbe jelentkezni. Úgy, hogy a nyelvtanulásnak nincsenek meg a feltételei. Az csak parasztvakítás, hogy középiskolában a kétszer kéthetes külföldi, államilag finanszírozott kirándulás segít a problémán. Ezért aztán akár 30-40 százalékkal is visszaeshet a felvett hallgatók aránya. Ez rettenetesen sok. Tudják, azért is alattomos a kormány, mert nem bízik azokban a fiatalokban, akik ráérnének egyetemen, főiskolán idegen nyelvet tanulni. Idejük, akaratuk lenne, de a korszerű feltételeket a Kásler-féle humbug minisztériumnak lenne kötelessége biztosítani...

AZ ILLIBERALIZMUS ELÉRTE A HATÁRAIT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.10.16.


Nem törvényszerű a közép-európai populisták előretörése, az illiberalizmus két bástyája elérhette növekedése felső határát, bár a visszaszorulása még olyan nagyon nem látható.

Az illiberalizmus határai címmel közöl szerkesztőségi kommentárt a párizsi Le Monde. Ennek fő állítása az, hogy a lengyelországi parlamenti és a magyarországi önkormányzati választások eredményéből talán levonható az a következtetés, hogy nem megkérdőjelezhetetlen törvényszerűség a közép-európai populisták előretörése, és hogy a térségbeli illiberalizmus eme két bástyája elérhette növekedése felső határát, bár a visszaszorulása még olyan nagyon nem látható.

A PiS örülhet, de a szökőár elmaradt

Lengyelországban Jaroslaw Kaczynski nacionalista konzervatív pártjának első ránézésre oka van az örömre. Az általa megszerzett szavazatok aránya 43,59 százalék, ami a legjobb eredmény, amit 1989 óta bármelyik lengyel párt törvényhozási választásokon elért. Ezzel abszolút többséget szerzett, 235 mandátuma van a 460 fős parlamentben. Ha azonban Kaczynski szökőárra számított, akkor ez vágyálom maradt. Ha összeadjuk a négy ellenzéki pártra leadott szavazatokat, akkor az az összes voks 55 százalékát, tehát abszolút többségét teszi ki, és csak a mandátumok kiszámításának bonyolult volta miatt jön ki az abszolút többség a PiS kormánypárt számára. Emellett új fejlemény, hogy négy év távollét után visszatérhetett a parlamentbe a baloldal, és így már nem lesz a PiS monopóliuma a szociális szempontok területe. Ehhez adódik még, hogy az ellenzék két fős többséget szerzett a felsőházban, a szenátusban. A törvényalkotási folyamatra gyakorolt hatása ugyan korlátozott lesz, de adott számára a lehetőség, hogy lassítson bizonyos kinevezési eljárásokat érzékenynek számító intézményeknél, és ezzel lefékezze a PiS-t, amely nyíltan arra törekszik, hogy másolja a magyar Orbán Viktor módszereit.

Orbán kénytelen lesz egyezkedni?

A magyar modell is elérte saját határait – folytatódik a Le Monde cikke. Mindenfajta ellensúly kilenc éven át történt gyengülése után Orbán most kénytelen lesz ellenzéki főpolgármesterrel egyezkedni Budapesten. Pártja, a Fidesz, amely szinte az összes helyhatóságot uralta eddig az országban, most elvesztett a 23 nagyobb város közül tízet. A fájdalmas vereségek évei után a magyar ellenzék végre fölszeghette a fejét, annak a rendhagyó szövetségnek köszönhetően, amelyet azért hozott létre, hogy elkerülje a Fidesz által a Fidesz testére szabott választási rendszer számára hátrányos voltát. Bár a magyar polgármesterek hatalma korlátozott, Orbán Viktornak már nem lesz szabad keze abban, hogy minden szinten erővel érvényesítse idegenellenes és önkényuralmi társadalmi modelljét – vélekedik a párizsi lap.

Vidéken az egyesült ellenzék sem boldogul


A kommentár ugyanakkor kiemeli, hogy még nem látható az illiberalizmus visszaszorulása, az ellenzék még nem volt képes hiteles alternatívát felmutatni. A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a lengyel liberális ellenzéki Polgári Platform még most sem tért magához 2015-ös veresége óta, nagyon rossz volt a választási kampánya, nem tudott olyan társadalompolitikai javaslatokkal előállni, amivel el tudta volna csábítani a PiS-től a kedvezőtlen helyzetű térségek szavazóit. Magyarországon a Le Monde szerint hasonló a helyzet, a vidék nagy részén az egyesült ellenzék csődöt mondott. A lap megjegyzi, hogy ez az ellenzéki szövetség, amely a baloldaltól a szélsőjobboldali, antiszemita múlttal terhelt Jobbikig terjed, valóban felvet kérdéseket. Sikereket elérhet a szavazófülkékben, de azt még nem lehet jól látni, hogyan lesz képes létrehozni hiteles alternatív kormányprogramot az ország számára...

A GONDOLKODÁS SZINTJEI 1.

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: másikszempont
2019.10.15.


Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel. (Bertrand Russell)

Az LGT-vel szólva: mindenki másképp csinálja, beleértve a gondolkodást is. Mérő Lászlóval szólva pedig mindenki másképp egyforma. Az alábbiakban azt próbálom körbejárni, hogy mi, emberek hogyan gondolkodunk és miért úgy, ahogy?

Célom, hogy néhány gondolatébresztő támpontot adjak, amelyekkel jobban megérthetjük a mai magyar közbeszéd, közhangulat, közérzet kialakítására érdemben ható közszereplők egyéni és rendszerszintű működését. A témáról rengeteget lehet írni, amit én most két részre osztva teszek meg.

Gondolkodásunkat két tényező kölcsönös küzdelme alakítja. Leegyszerűsítve az egyiket ösztönnek (primitív én), a másik tudatnak (felsőbb én) nevezném. Az ösztönök összessége bennünk él amióta csak kifejlődött az ember (Homo sapiens), vagy 300 ezer éve. Ösztöneink fő célja az egyed- és fajfenntartás. A kb. 30 ezer éves tudatunk (Homo sapiens sapiens) viszont itt él velünk a mindennapokban a XXI. században is, és pillanatonként kap új és új információingert a környezetéből. Tudatunk fő célja a racionális gondolkodáson alapuló és azonnali alkalmazkodás a környezetéhez, amihez a minél tökéletesebb valóságérzékelés, megismerés vezet.

Mondhatjuk, hogy ösztöneink statikus készletből dolgoznak, tudatunk viszont folyamatosan fejlődve, a való időben alkalmazkodik a valósághoz. Belénk van kódolva tehát kettőjük érdekkonfliktusa, hisz rengeteg olyan eset van, amikor ösztönünk és tudatunk mást akar. Ráadásul az ösztön a csordaszellemmel erősödik, a tudás az egyéni tapasztalással a fejlődés után vágyik. Az ösztönt nem érdekli az igazság(osság), csak az, hogy hihedelmei, beleívódott céljai helyessége, az ön- és fajfenntartás biztosítása megerősítést kapjon.

A kötélhúzás kettőjük közt folyamatos. Hogy éppen melyik az erősebb, az attól függ, hogy a tudat mennyire tudja kontroll alatt tartani az ösztönt. Felsőbb énünknek különböző szintekből álló értékrendszere van, amelyek közül a legfelső szinten a „szent értékek” vannak, amihez a végsőkig ragaszkodik (pl. igazság(osság)), aztán az alapértékek, amelyek a mindennapokban útmutatók, majd a kevésbé fontos dolgok, végül az olyan dolgok, amelyeket eseti alapon fogad el, mint például az ösztön.

Az ösztön értékrendszere pont fordított sorrendű, számára elsődleges fontosságú a benne lévő hiedelmek megerősítése, mely hiedelmek beléívódtak a környezetéből kapott megerősítő visszajelzések alapján, és megerősítik az ön- és fajfenntartást, az igazság(osság) viszont fontosságban számára csak az utolsó szempontok között van. Ezért van köztük az érdekkonfliktus és állandó kötélhúzás...

BORKAI-ÜGY: ÉS MI VAN A TÍZPARANCSOLATTAL?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.10.15.


...„Nincs szó választási csalásról” – szögezte le Tóth, kifejtve: „mindenkinek joga van az általa megszerzett mandátumáról személyesen eldönteni, hogy kinek a nevében használja azt”. Mint emlékeztetett rá, a parlamenti képviselőknél is így van ez, ők dönthetik el, hogy melyik frakcióba ülnek be. Igaz – tette hozzá – ha mozogni akarnak az egyikből a másikba, akkor van egy fél éves időszak, amikor független státuszban kell ellátniuk a képviselői feladatukat.

„Az persze nem kétséges, hogy Borkai részéről disznóság megtartani a polgármesteri posztot” – szögezte le. Kérdésünkre pedig, hogy ehet-e ez ellen bármit tenni, azt mondta, hogy „a szó jogi értelmében semmit nem lehet tenni, ugyanakkor erkölcsileg nagyon is lehet és kell: élni kell a szabadságjogok közül a véleménynyilvánítás és a kritika jogával”. Meg kell bélyegezni, tüntetni kell ellene, állandóan napirenden kell tartani az ügyét még akkor is, ha ezzel a Fidesznél nem lehet semmit elérni - mondta.

Ez utóbbi – vetettük fel – borítékolható. Már csak ha abból indulunk ki, amit Hollik István kormányszóvivő a Hír TV hétfő esti műsorában mondott, hogy Borkai kilépésére azért van szükség, hogy „a Fidesz–KDNP megőrizze morális integritását”.

„Ez összefügg azzal, hogy a Fideszesek voltak ez elsők, akik arra hivatkoztak, hogy a politika , az érdekek és értékek kifejeződése és nem erkölcscsőszök gyülekezete” – emlékeztetett Tóth Zoltán. Hozzáfűzte: „a politikának valóban ki kell fejeznie az érdekeket és az értékeket, de ez nem ütközhet sem a Tízparancsolatba, sem az átlagos tisztességes emberek meggyőződésébe. „Én Heller Ágnes pártján állok, aki azt vallotta, hogy a politikusnak, tevékenysége során igazat kell mondania, hazudnia tilos, elhallgatni azonban bocsánatos bűn”. De – tette hozzá ehhez Tóth Zoltán – „a Fidesz ma mindent elhazudik, s az abszolút erkölcstelenség talaján áll”.

ÉS LŐN SETÉTSÉG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.10.16.


...Ha nem is Isten, de a technika alkotott nekünk egy szimbólumot, üzenetet küldött az áram, hogy mi a fontos a nyüves Magyarországon, gyucsányiul: kurva. A Puskás a fontos, a környezete az le van szarva, akár meg is rohadhat nyomorúságában. Ahogyan Győrben is a Fidesz – s így áttételesen és természetszerűleg a kedves vezető – érdeke volt az elsődleges, a proletároké meg egyáltalán nem, szóba sem került. Másutt is így van ez, csak nem ennyire látványos, nem ennyire pőre-csupaszon pofátlan.

Orbán Viktor Mihály egy elfuserált, félrement manus, és ezt ő is tudja. Élete értelme, egyetlen célja, amit az apja belevert, hogy magasba emelhesse a világkupát. Tari János írta meg ezt a hamis álmot a “Pettyes labda a világkupában” című regényében, amiben Bokányi Feri, a pattanásos kamasz eljut a világhírig, és egy egész stadion tombol neki a világraszóló győzelem után. Szép álmok az ilyenek, csak aztán az ember fölnő. Csajok után koslat, olvas, iszik, aztán elfelejti a kamaszregényeket.

Viszont, ha benne ragad, akkor ilyen defektes alak lesz, mint ez az Orbán. Focistának tehetségtelen volt, embernek is az. Világhíres akar lenni, mint a Bokányi Feri, de nincsen neki pöttyös labdája, pedig, ha nem első, akkor beledöglik. Most is, amit összedelirált a Türk Tanácsban, attól az embernek ég a képén a bőr, hogy egy nyelvet beszél vele. Úgy jelent meg ott, mint Európa ura, Azerbajdzsánnak partnerséget, a tömeggyilkos Erdogannak együttműködési tárgyalásokat ígért, meg szórta kölcsön formájában a magyar adófizetők pénzét.

Tavasszal még Európában mondta, hogy vezér lesz, aztán Salvini meg Strache megbukott, mert normálisabb országban kekeckedtek, mint ez a miénk. Omló álom maradt az európai uralom, de azért a sztyeppékig szaladt, hogy a nimbuszból valamit megőrizzen a messziről jött fehér ember, akinek otthon szakadozik a gúnyája, ezek között meg a hatalmas sápadtarcú. Remélhetőleg tüzes vizet nem vitt magával vagy üveggolyókat, hogy elkápráztassa a nomád lovasokat. Ennél messzebb és ennél lejjebb már nem nagyon lehet menni.

Roman Arkagyjevics Abramovics is focibuzi. Ő a leggazdagabb orosz, megvette a Chelsea FC-t, ott bambul minden meccsen, habár nem szotyizik. Neki is vannak politikai ambíciói, de beéri a csukcsföldi kormányzósággal majd parlamenti elnökséggel, a Kremlről nem is álmodozik. Ha ilyet tenne, ha megfordulna a fejében, nem biztos, hogy élne, viszont ott a messzi vidéken azt csinál, amit csak akar. Mindenkinek le vannak osztva a szerepek, Orbán Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Törökország hülyéi előtt villog, mint európai.

Itthon meg előadja, milyen királynak tartják másutt. Nagyon beteg szegény, ha érdemel egyáltalán szánalmat, de ezt a jogát már régen eljátszotta, azt hiszem. A fizika, az áram, az ELMÜ vagy egyenesen az Isten üzent neki a stadionja világítása kapcsán, hogy ez így tovább nem megy. Viszont annak is ki kellene derülnie végre, hogy kies hazánk Csukcsföld-e vagy Európa. Focibuzik játszótere vagy valami más, krumpliba ájult ugar, netán haza. Mert, mint Károli nyelvén emlékezhetünk: “És látá Isten, hogy jó a világosság.” – Ennyi csak az egész csupán, de nem épp semmi mégsem.

INGYENES KURZUSOKAT INDÍTANAK A CEU TANÁRAI A HAZAI POLITIKAI PÁRBESZÉD JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.10.15.


A magyar nyelvű kurzusokat három témában – boldogság, Trianon és médiaszabadság – Jávor Benedek, Stumpf András, Bajomi-Lázár Péter, Tompa Andrea, Pető Andrea, Bakos Petra, Trencsényi Balázs és Bari László Bence vezetik majd, de a meghívott előadók névsora is figyelemre méltó. A kurzusokon a részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött, és a férőhelyek korlátozottak.: ...

HADHÁZY: ORBÁNNAK FONTOSABB A KORRUPCIÓ, MINT A BORKAI-BOTRÁNY

KLUBRÁDIÓ / A LÉNYEG
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2019.10.15.


Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem rúgta fel a korrupció jól bevált gyakorlatát, inkább a helyén hagyta Borkai Zsoltot.

Glázer Tímea a Klubrádiónak azt mondta, a jelenlegi városvezetőnek fontosabb a Fidesz, mint Győr. Úgy fogalmazott: Borkai Zsolt lemosná a szégyent, amit a Fidesznek okozott, de nem mosná le azt a szégyent, amit Győrnek okozott. Fontosabb neki Orbán Viktor, mint a győri polgárok. Kétszer vált méltatlanná a város vezetésére, egyszer, amikor a videón látható módon viselkedett, aztán amikor a Fidesz, és nem a győriek mellé állt. Szerinte Borkainak azonnal távoznia kellene Győr éléről; nem a Fideszből kellett volna kilépnie, mert „ott olyanok vannak, mint ő”, hanem a polgármesterségről lemondania, mert a győriek nem ilyenek – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Ahelyett, hogy Orbán Viktor ország-világnak megmutatta volna, hogy a győri polgármestertől látott viselkedés elfogadhatatlan a Fidesz számára, csak egy „ejnye-bejnyére” futotta. Borkai Zsolt, Győr polgármestere következmények nélkül megúszta a botrányt, de helyzete a DK szóvivője szerint a városban tarthatatlanná vált, ezért mennie kell.A győriek már készülnek az új választásra - tette hozzá Barkóczi Balázs.

Orbán Viktor a jelek szerint nem áldozza be a Borkai ügy miatt az eddig jól kiépített, korrupción alapuló rendszerét, ezért is kényszeríthette a pártból való távozásra a politikust - erről beszélt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Klubrádiónak.
Hadházy szerint Orbán rendszerének az a lényege, hogy „minden embere szabadon lophat, amennyit szeretne, ha a végletekig lojális”, és ezeket az embereket, ameddig lehet, megvédik. Simonát is védik, Farkas Flórián is képviselő lehet a teljesen egyértelmű ügyei ellenére, ahogy Boldog István is, de még Mengyi Rolandot is sokáig védték. Orbánnak mérlegelnie kellett, hogy ezt a megegyezést felrúgja-e, vagy továbbra is „engedi lopni” Borkait. Úgy tűnik, hogy mérlegelt, és arra jutott, hogy az eddig működő rendszert nem lehet felrúgni egy ilyen „apróság” miatt.

Borkai Zsolt méltatlanná vált a városvezetésre, és nemcsak a Fideszből, hanem a közéletből is távoznia kell a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea szerint. Szerinte Borkai Zsolt nemcsak luxusjachton orgiázott, hanem hatmilliárd forintot ellopott a győriektől. Álságos az Isten-haza-család hármas, amit hirdetnek, ez a Fidesz részéről "egy ordas nagy hazugság" – tette hozzá a parlamenti képviselő.

ORBÁN A VOLOKALAMSZKI ORSZÁGÚTON

MÉRCE
Szerző: KŐSZEG FERENC
2019.10.14.


...Vannak világtörténelmi jelentőségű jóslatok, amelyeket a maguk idejében senki sem hisz el, de még csak meg sem hall. Seton-Watson, a Közép-Európa ügyeivel foglalkozó brit (skót) történész-újságíró 1907-ben adta ki angolul és németül az Osztrák-Magyar Monarchia jövőjéről írott könyvét. Ebben két dolgot jósolt. 1, Ha háború lesz, a Központi Hatalmak elvesztik a háborút, mert nincs szövetségesük. 2, Magyarország darabokra szakad, mert a nemzetiségek kiválnak az államkeretből.

A magyar társadalom hangadói mégis meggyőződéssel fújják, hogy Trianon oka a szabadkőművesek áskálódása, meg a franciák gonoszsága volt. És vígan restaurálják a XIX. századi királyi palotát, hogy ott elfoglalja trónját a Habsburg-Lotharingiai házból származó II. Árpád, vagy al- és felcsúti I. Viktor.

Az optimista jósláshoz vezetőként rendelkezésünkre áll Karácsony Gergely körültekintő, átgondolt programja.

Csak hát a lakásprogram, az egészségügyi program, a szociális program mind sok pénzt kíván. A nagyértékű ingatlanokra kirovandó adó régi ötlet, az igazságos volta kézenfekvő, de megvalósítani önkormányzati keretek között, törvény nélkül aligha lehet. Orbántól pedig aligha várhatjuk el, hogy parlamenti többségével megszavaztasson egy olyan törvényt, amely a NER hitbizományosainak a zsebéből vesz ki pénzt.

A bérlakás-építés programja mellett igen fontos passzusa a programnak az üresen álló lakások hasznosítása. Berlinben bírságot fizet, akinek üresen álló lakás van a birtokában. Az ottani önkormányzatnak arra is joga van, hogy a leromlott lakásokat, ha a tulajdonos nem törődik velük, tataroztassa, a számlát pedig tartozásként hajtsa be a tulajdonosokon. De ehhez is törvény kell, kellene. Ahogy a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás (airbnb) szabályozásához.

Szabályozás híján ugyanis gagyi turistaszállóvá válik a város belső területének jelentős része. Molnár Lajos egészségügyi reformjait az akkor ellenzékben lévő Fidesz az egészségügy kettészakításának jelszavával, az ellenérdekelt orvoscsoportok mozgósításával, az MSZP egészségpolitikusainak támogatásával és a „szociális népszavazással” akadályozta meg.

Azóta az egészségügy nem két részre, hanem rongyszőnyeggé szakadt, és sokkal rosszabb helyzetben van, mint tíz-tizenkét évvel ezelőtt volt. De gyermeteg módon lennénk optimisták, ha hinnénk benne, hogy az ellenérdekelt csoportok tanultak a leckéből, és elutasítanák a demagóg uszítást a reformok ellen. A programot egy ponttal egészíteném ki. A fővárosnak non-profit rádiót, esetleg online tévét kellene létesítenie, hogy megszűnjön a fideszes hírközlés nyomasztó monopóliuma...

SZABAD SZEMMEL: VARSÓ ÉS BUDAPEST HIBÁKAT KÖVET EL, DE LAKOSAI NEM MONDTAK LE A DEMOKRÁCIÁRÓL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.16.Wall Street Journal

A konzervatív lap vezércikke szerint Közép-Európa demokratikus tanulsága az a magyar és a lengyel választás után, hogy nem kell félteni a két ország polgárait a tekintélyelvű rendszer miatt. Merthogy mindkét országban él még a jogállam. A PiS erős részvétel mellett nem egészen 44 százalékig jutott, ami stabil, ezzel együtt kiábrándító eredmény a számára. A párt afelé tart, hogy búcsút inthet a többségnek az alsóházban, de emiatt nem fognak rémüldözni az uniós vezetők. A lengyel politikával szembeni bírálatok többsége jogos, ám a sajtó egyelőre eleven és nem úgy néz ki, hogy az emberek eltűrnék az egypártrendszer bevezetését. Arról nem beszélve, hogy ha jön a visszaesés, nem lesz méz, amit a madzagra lehetne kenni, így oda lesz a Jog és Igazságosság támogatottsága. Magyarországon Orbán Viktor jobban lerombolta a demokratikus normákat, mint lengyel kollégái. Az ellenzék azonban nem szenderült jobblétre. A miniszterelnök 10 év óta a legnagyobb vereséggel kényszerült szembenézni. A magyar illiberális demokrácia aggasztó, de Budapest egyelőre nem Moszkva. A közép-európai jogállam miatti nyugati pánik mögött több van, mint egy csipetnyi kulturális leereszkedés. Varsó és Budapest hibákat követ el, de lakosai nem mondtak le a demokráciáról.

A liberális újság szerkesztőségi állásfoglalása úgy gondolja a két vasárnapi választás alapján, hogy elérhette zenitjét a magyar és a lengyel illiberalizmus, tehát a közép-európai jelenség két zászlóshajója, noha úgy tűnik, a visszavonulás még nem indult meg. Ám az mindenképpen látszik, hogy felemelkedésük nem feltartóztathatatlan és még az illiberális forradalom két bástyája is szolgálhat meglepetéssel. Varsóban Kaczynski az első pillantásra örülhet, mert többséget szerzett, és még nem fordult elő, hogy egy párt kétszer egymás után nyerni tudott. De csak a különlegesen bonyolult választási rendszer folytán, mert az ellenzéknek együttesen 55 százalék jutott. Emellett a Szenátusban a PiS kisebbségbe szorult és ez újabb féket jelent a párt számára, miközben arról álmodik, hogy lemásolja az orbáni Magyarországot. A magyar modell szintén feltárta a saját korlátait. A kormányfő 9 éven át gyengítette az ellensúlyokat, most mégis egyezkednie kell Budapest ellenzéki főpolgármesterével. Annyi vereség után a Fidesz-ellenes tábor végre felemelte a fejét – a szokatlan szövetségnek köszönhetően egy olyan választási rendszerben, amelyet a kormánypárt alakított ki – a maga javára. És bár Karácsony Gergely jogköre szűk, Orbánnak mostantól még sincs szabad keze, hogy mindenkire ráerőltesse idegengyűlölő és tekintélyelvű társadalmi rendszerét. Ezzel együtt a helyi ellenzék továbbra sem képes hiteles alternatívát kínálni. A magyar falvakban javarészt leszerepelt. Majd meglátjuk, országos szinten mennyire tud elfogadható programmal kirukkolni. Mindazonáltal az látszik, hogy Közép-Európában változatlanul erős a civil társadalom, és ez már önmagában örvendetes.
Budapest megszerzésével Karácsony Gergely jelképes nyaklevest adott Orbán Viktornak, akinek alighanem ez az első nagy kudarca. Az ellenzék rést talált a hatalom páncélján, bár a Fidesz uralmát ezzel még nem rendíti meg. De reménysugarat nyújt az ellentábornak egy olyan kormánnyal szemben, amelyről egészen mostanáig úgy tűnt, hogy semmi sem ingathatja meg. Az elemzés idézi Guy Verhofstadtot, aki azt hangsúlyozza, hogy Magyarországon jó úton halad a küzdelem az illiberalizmus és az állami szintű korrupció ellen. Az ellenzéki összefogás vidéki sikerei láttán elemzők egyetértenek ezzel az értékeléssel. A szavazópolgárok többsége ugyan helyesli a gazdaságpolitikát, a migránsok elutasítását, valamint a miniszterelnöknek azt a törekvését, hogy az ország regionális hatalom legyen, viszont nem nézi jó szemmel az iskolák és a kórházak lepusztulását. És úgy tűnik, gátat akart vetni a Fidesz hegemonikus törekvéseinek. Laki Gergely a Policy Solutions-tól azt mondja: biztos, hogy Orbán országos jelentőségű kudarcot szenvedett, de senki sem tudja, miként reagál rá. Viszont az sem világos, képes lesz-e fenntartani az egységet az ellenzék a következő választásig, tud-e közös programot kidolgozni. Az odavezető út tele van csapdával. De azért Orbán a választás éjszakáján burkoltan elismerte a veszélyt, amikor gratulált a PiS-nek, miután az egy évvel az önkormányzati választáson kapott pofon után most felülkerekedett.

The Times

A kommentár úgy látja, a lengyel Jog és Igazságosság elsősorban annak köszönheti győzelmét, hogy bőven osztogat mindazoknak, akik az út szélén maradtak. Kaczynski biztonságot ígér, ezért sokan térnek haza Nyugatról, miután jól áll a gazdaság. Ők úgy vélik, hogy még egy félig tekintélyelvű kormány is szavatolhatja a gyerekek felneveléséhez szükséges stabilitást. Az EU rombolónak, a sajtószabadság és a bírói függetlenség sorozatos megszegőjének tekinti mind Kaczynskit, mind Orbánt. Ám a PiS támogatói az akarják, hogy a párt teljesen természetesen legyen kormányon. Ráadásul vasárnap bekerült a Szejmbe egy kicsiny ultranacionalista tömörülés, így a nagy vetélytárs immár hagyományos, középjobb erőként tüntetheti fel magát, ahogyan azt Orbán is csinálta a Jobbikkal. Az olyanok, mint Kaczynski, Orbán és Erdogan a többségi demokrácia mesterei. Folyamatosan finomítanak a taktikán, amely a városi dekadens liberálisokat szembefordítja a „hiteles” konzervatív vidék értékeivel és azt táplálja bele a verseny veszteseinek, hogy érti a felháborodásukat az egyre gazdagabb elit láttán, de majd biztonsági hálót hoz létre a kiszolgáltatottaknak. Az erősödő gazdaság, a befogadás érzése, valamint a kritikus hangokat kiszorító állami média: ez a folyamatos újraválasztásuk titka. A populisták felkarolták a társadalmi szolidaritást, több pénzt adnak a lemaradottaknak és újabban enyhítenek az ideológiai kulturkampfon. Egyelőre azt hiszik, megnyerik a csatát, ám örök hatalmukra két igazi fenyegetés leselkedik: egyfelől, az osztogató politikához folyamatos gazdasági növekedés szükséges. Egy világméretű visszaesés, vagy a német fejlődési ütem lényeges lassulása azonban igencsak megdrágítaná a mostani juttatások fenntartását. Jócskán megnehezítené az oktatás és az egészségügy finanszírozását. Másfelől, a liberális ellenzék egyre inkább a városokba tömörül. Varsó és Isztambul után immár a budapesti főpolgármester is toleráns kormánypolitikát sürget és jogkörén túllépve felszólal a demokratikus intézményekre leselkedő bármiféle veszély ellen. Ez a város-vidék kötélhúzás uralja majd a populista politikát a következő években és fölöttébb mocskos lesz.

Washington Post

Úgy néz ki, hogy megrendültek a kelet-európai populisták, miután a magyar választás csapást mért Orbán Viktorra, a lengyeleknél pedig a PiS elvesztette a többséget a Szenátusban. Az alsóházban pedig nem tud majd alkotmányos változtatásokat keresztülverni. Az EU mindkét országot pellengérre állította az állami intézmények függetlenségének lebontása miatt. És úgy néz ki, hogy az ellenzéki összefogás mindkét helyen eredményesnek bizonyult. A stratégiát próbakőnek tekintik a 3 év múlva esedékes magyar parlamenti választás előtt...

MIT KÉRDEZNE KARÁCSONY GERGELYTŐL?

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2019.10.16.


Nagy meglepetésre vasárnap az ellenzék hatalmasat győzött Budapesten, és Karácsony Gergely lett az új főpolgármester. Hogyan készül az új megbízatásra? Mik lesznek az első lépései? Min változtat rögtön? Milyen újdonságokat tartogat a budapestiek számára?

Annyi újdonság biztosan lesz, hogy délelőtt 10 órakor az Index választási műsorának vendége lesz, és élőben válaszol a kérdéseinkre. Illetve az önök kérdéseire.
- Mik a tervei a Liget-projekttel, amelyet hangosan ellenzett?
- A sokat kritizált parkolási rendszert hogyan változtatja meg?
- A Tiborcz-adót a kerületekkel összefogva tényleg bevezetik? Milyen összeghatártól?
- Orbán Viktorral hogy fog együttműködni?
- Gyurcsány Ferenc mennyire tudja mozgatni?

Ezeket persze mind megkérdezzük, de fontos az is, hogy önök mit kérdeznének tőle. Ha minden kérdésre nem is jut idő, a legérdekesebb kérdéseket élőben teszük fel Karácsonynak. Az Index Kibeszélő csoportjában eddig is küldhette a kérdéseket, de még pár órán át bátran küldheti kommentben a felvetéseit!

10 óra körül pedig nézze, hallgassa választási műsorunkat.

FIGYELMEZTETŐ SALLERT KAPOTT A FIDESZ

24.HU
Szerző: NAGY ATTILA TIBOR
2019.10.14. A NER ugyan nem omlott össze, de az ellenzéke jelentősen megerősödött a 2014-es önkormányzati választáshoz képest. Elemzés a Méltányosságtól.

A Fidesz még a 2014-es önkormányzati választásokon akkorát nyert – többséget szerzett az összes megyei közgyűlésben, a 23 megyei jogú városból húszban győzött, Budapesten úgyszintén, és tarolt a kisebb városokban is –, hogy ahhoz képest csak rontani lehetett. Hogy ez bekövetkezett, akár természetesnek is mondható, elvégre egy kormánypárt az évek alatt elkerülhetetlenül megkopik, vezetői elfáradhatnak, botrányokba keveredhetnek.

Mégis: a mostani önkormányzati választás lényegesen többről szól annál, mint hogy a Fidesz–KDNP valamelyest visszaszorult.A magyarországi pártpolitika egészére kiható változásokat hozott az október tizenharmadikai helyhatósági választás:...


LEBONTANI NEM FOGJA A NER-T KARÁCSONY GERGELY, DE FELIDEGESÍTENI MÉG TUDJA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.10.16.


Orbán Viktor miniszterelnök a választás éjszakáján együttműködést ajánlott Karácsony Gergelynek, aki korábban azt mondta, nem készül arra, hogy dafke gátoljon meg kormányzati intézkedéseket. Vajon elkerülhető-e, hogy háborúvá fajuljon kettejük meccse?

Noha a főpolgármester mozgástere nem túl nagy - és még az is lehet, hogy az Orbán-Tarlós paktum megszűnése után tovább szűkül -, szimbolikus ügyekben keresztbe tehet a NER-nek Karácsony Gergely, ahogyan más ügyekben is demonstrálhatja, hogy szembe megy az orbáni állam hitelveivel.

Az egyik elsőként tervezett lépéseként a kormánypropagandát szállító médiába száll bele: Karácsony a HVG-nek adott interjúban nemrég bejelentette,

kitiltja a Lokált az aluljárókból.

Azt az ingyen osztogatott napilapot, amely három éve a Simicska Lajos féle Metropol helyét vette át a BKV aluljáróiban, és az egyik legdurvább kormánypropagandát nyomja. A Lokál a választás másnapján egy ligetes fejlesztést hozott címlapon - ha jóhiszeműek vagyunk, a lapzárta miatt nem volt egy szó sem a Fidesz számára kedvezőtlen eredményekről -, a keddi számban pedig nagyítóval kellett keresni, ki az új főpolgármester...

BORKAI ÉS ORBÁN SZEMFÉNYVESZTÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.10.16.


...Mindenesetre feltételezhetjük, hogy Orbán Párizsból intézkedett: leállított és letiltott mindent. És közben úgy határozott, hogy számára a győri kapcsolat, a polgármesteri cím sokkal fontosabb, minthogy bizonytalan helyzetet teremtsen. Hogy mit jelent a bizonytalan helyzet, arról azért lehetnek sejtéseink; a kurvázás még nem ártott meg senkinek, de ha fény derül a gazdasági kapcsolatokra, napvilágra kerülnek a háttéralkuk, a nem egészen tiszta üzletek, akkor abba a kormány is belebukhat.

Borkai Zsolt ugyanis nem a kormány megbízásából bérelt prostituáltakat, fogyasztott némi kokaint, de egészen az ország urainak megbízásából (is)üzletelt. Ezért jött ki aztán így a matek: megvárni a választásokat, és ha Borkai elbukik, akkor nincs már vele dolog, ha viszont nyer, akkor legyen úgy fideszes, hogy már nem az. És ezt jelentse be akkor, amikor a Fidesz elnöke nincs itthon; Orbánnak lehetőleg ne kelljen semmilyen módon a szájára venni sem Győrt, sem Borkait. Ő ugye annyit nyilatkozott, kissé kényszerhelyzetben, még a szavazás eredményének ismerete nélkül, hogy vasárnap a győriek döntenek, hétfőn pedig ő.

Hát döntött, bár ezt nem közölte a társadalommal, csak az alelnökeivel. Majd elutazott, hogy ne is legyen az események közelében. A megoldás, mondhatjuk, igazán orbáni, mindenféle szempontból. Ő repülővel el – nem tudjuk hogyan, milyen géppel ment a miniszterelnök Azerbajdzsánba; ezt csak azért említjük, mert Borkainak volt kitől tanulnia -, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy a győri polgármester retur utazott magánrepülővel a fővárosba és vissza, vagy más járművet vett igénybe. Ennek persze az ügy szempontjából semmi jelentősége, sokkal inkább annak, amilyen puttonnyal kellett visszatérnie lakhelyére a megtévedt tornásznak. Azt a feladatot kapta, hogy lépjen ki a Fideszből önként, és ezt jelentse be a sajtónak.

Borkai Zsolt pedig kedden délelőtt bejelentette. Odacsődítette az újságírókat, hogy két perc után haza is küldje őket. Erre mondom, hogy igazi orbáni megoldás: ezt itt, az ő uralma alatt lehet megcsinálni a sajtóval. Ezzel a sajtóval, amely nem fordított hátat az eseménynek, amikor biztonsági őrök sorfalával találta magát szemben, és elfogadta azt a játékot, hogy a főhős két perc után hátat fordítson nekik, anélkül, hogy akár egy kérdést is megengedett volna nekik. Egy ilyen bejelentéshez, ahogy Borkai fogalmazott a botlás beismeréséhez, miért nem volt elegendő egy közleményt kiadni? Mire ez a színjáték? Miért a sajtó ismételt megalázása? Amúgy pedig, ha Borkai csak egy botlásnak tartja, amit tett, miért hagyta ott a Fideszt, amely persze Győrben ugyanúgy mögötte áll, mint előtte. Ha ez egy botlás, hol a fideszes bajtársiasság? Hol a megbocsátás a tévedésért?

Ocsmány játék ez, amit űznek velünk, ocsmány szemfényvesztés, amelyet Orbán levezényelt. Újra egy ország van hülyére véve; az erkölcs bajnokai, a keresztény szabadság szószólói mindent megcsúfoltak, amit tisztességnek lehetne nevezni. Borkai szépen és nyugodtan együtt fog dolgozni a Fidesz győri embereivel, akiknek semmilyen kifogásuk nem lesz ellene. Na, rendben van: nem fog iskolai megnyitókra menni, nem mutatkozik majd az egyház helyi képviselőjével, és alaposan körül fog nézni, ha legközelebb Horvátországba indul.

BÍRÓSÁGI KARAOKEBULIKON KAPOTT SZÁRNYRA, ÉS ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI KÉNYSZERPÁLYÁN ÉRHET VÉGET HANDÓ TÜNDE KARRIERJE

444.HU
Szerző: erdelyip
2019.10.16.


Portré a magyar igazságszolgáltatás irányítójáról, aki mindig azt mondta kollégáinak, hogy nem akar Kim Ir Szen elvtársnő lenni, de aztán mégis az lett belőle.

„HONNAN VETTE A BÁTORSÁGOT ARRA, HOGY PÁLYÁZZON, HA SEM TANÍTÓKÉNT, SEM SZERVEZŐKÉNT, SEM PEDIG A BÜNTETŐJOG EGY MAGASABB SZINTŰ MEGKÖZELÍTŐJEKÉNT NEM MUTATKOZOTT BE MÉG SAJÁT KÖZÖSSÉGE ELŐTT SEM? NEM LEHET, HOGY ÉPPEN AZÉRT NYERT EL EKKORA TÁMOGATÁST, MERT NEM KELL ÖNTŐL TARTANI?”

Idén júniusban beszélt így egy középvezetői posztra pályázó bíróval Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke. Handó végig ebben a hangnemben vezette a bíró meghallgatását, néhány hónappal később viszont mégis kinevezte őt a megpályázott posztra. Bírósági körökben a történteket azzal magyarázták, hogy az elmúlt évek botrányai miatt Handó már sokkal kevésbé meri érvényteleníteni a vezetői pályázatokat, különösen, ha a jelöltnek erős helyi támogatása van.

„PERSZE PORIG ALÁZZA, HA AZ NEM SZIMPATIKUS NEKI, DE NEM MER KOCKÁZTATNI ÚJABB BOTRÁNYOKAT, MERT KÜLFÖLDÖN MOSTANÁBAN NAGYON FIGYELNEK A MAGYAR BÍRÓSÁGOKRA”

– értékelte a helyzetet a 444-nek egy befolyásos bíró...

A magyar igazságszolgáltatás folyamatait megkülönböztetett nemzetközi figyelem övezi. A tavaszi ep-választásokat követően – miután nem történt meg Fidesz által a várva várt populista áttörés Európában – a kormány kénytelen volt visszalépni a már régóta tervezett különbírósági rendszer bevezetésétől. Az igazságszolgáltatás függetlensége fontos pont a Magyarországgal szemben indított hetes cikkely szerinti uniós eljárásban is, ebben az ügyben szeptemberben kezdődtek a meghallgatások, és egészen biztosan nem hiányzik a magyar politikának, hogy új botrányok robbanjanak a bíróságok környékén.

Sőt egyre erősebbek azok a hangok, amelyek szerint a kormány kénytelen lehet beáldozni Handót. Az igazságszolgáltatással összefüggő nemzetközi kritikák jelentős része az ő személyével van szoros összefüggésben, ha lecserélnék Handót, akkor egy csomó ügyről hirtelen nem is kellene beszélni...