2016. május 17., kedd

HITELESÉK EMLÉKEZNEK...

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.05.17.
ITT OLVASHATÓ

KI A JÓ BÜDÖS FRANC AZ AZ ORBÁN VIKTOR?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.05.17.


ITT OLVASHATÓ

EGY OLCSÓBB CIPŐ BESZERZÉSE IS TÖBB HÓNAPOS PROJEKT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Lencsés Károly
2016.05.17.


Tavaly havi 88 ezer forint volt az egy felnőttből álló háztartás átlagos létminimumértéke, míg a tipikusnak mondható két felnőttből és két gyerekből álló háztartásé havi 255 246 forint – derült ki a Policy Agenda a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszertana szerinti számításaiból.

A KSH helyett most a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) prezentálta, hogy mennyi volt tavaly Magyarországon a létminimum. Kordás László, a konföderáció elnöke hangsúlyozta: a létminimum-számítás számukra azért jelent fontos információt, mert a bértárgyalások során meghatározó, hogy mennyi pénzből lehet megélni. Úgy vélte, hogy a KSH ezért is szüntette meg a létminimum-számítását. Így hivatalosan nem derül ki, hogy a dolgozói szegénység hány embert érint, tehát mennyien keresnek kevesebbet a mindenkori létminimumnál. Az MSZSZ ezért döntött úgy, hogy maga végezteti el a számításokat.


Belyó Pál kutatási igazgató elmondta: becsléseik szerint a lakosság több mint negyven százaléka az általuk számított létminimumnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkezik. Azon családok harmadánál ugyanis, amelyekben legalább egy ember dolgozik, az egy főre eső nettó bevétel nem éri el ezt az összeget. A létminimum persze változó – tette hozzá –, mert nagyobb családban a rugalmatlan, alapvetően a lakás fenntartásával kapcsolatos kiadások több fő között oszlanak meg, s a gyermekek fogyasztása is kisebb, ezért például két gyermeket nevelő szülők esetében személyenként alig több mint 54 ezer forintból is meg lehet élni.

Az adatok különben meglehetősen riasztóak. A Policy Agenda – az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudomány Intézet által kidolgozott normatív értékekből kiindulva – azt számolta ki, hogy egy létminimumon élő felnőtt havi alig több mint 24 ezer forintot költ élelmiszerre. Ez napi nyolcszáz forint, de az emberek negyven százalékának ennyire sem telik...


ITT OLVASHATÓ

90 MILLIÁRD FORINTBA FOG KERÜLNI A 2017-ES VIZES VB - KISZÁMOLTUK A KORMÁNY HELYETT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csepregi Botond
2016.05.17.


 
A pályázat idején bedobott összeg több mint tízszeresére rúghatnak végül a jövő évi budapesti vizes-vb rendezésével kapcsolatos kiadások. A vizes-vb tényleges költségeit illetően rengeteg pontatlan becslés kering a sajtóban: a káosz részben a zavaros kormányzati kommunikáció eredménye, tucatnyi jogszabályba dugta el ugyanis a kormány a finanszírozás különböző tételeit. Kibogarásztuk az elmúlt három év vb-re vonatkozó döntéseit, ezek alapján a rendezés tényleges költsége legalább 89,843 milliárd forint lesz. A legtöbb pénzt idén költik el, összesen több mint 52 milliárdot, de még 2017-ben is legalább 25 milliárdot fordítanak a projektre. A kormány azzal érvel, hogy ezek jelentős részben olyan beruházások, amelyekre a vb-től függetlenül is szükség van, az összesítésben ezért mi is csak a kormány határozatai szerint a világbajnokság megrendezéséhez szükségesek tételekkel számoltunk...

ITT OLVASHATÓ

NÓGRÁDI GYÖRGY: "ENNYIRE OSTOBA EGY RENDŐRFŐNÖK NEM LEHET"

VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.05.17.


A nemzet biztonságpolitikai szakértője az M1-en rázta meg a hülyeségfát. 

Természetesen nem Budapest vagy bármelyik magyar város rendőrkapitányáról beszélt a kormányhoz bekötött biztonságpolitikai szakelem és önkéntes kerítésfelelős. Dehogy, ő éppenséggel a manchesterit kárhoztatta, mert felült az ott felejtett műbombának.

Ám a királyi tévén leadott magánszámnak távolról sem ez volt a legérdekesebb része, mondhatni ez csak egy jellemző mellékszál, mert Nógrádi intő szavait a magyar turistákhoz intézte. Azoknak ugyanis jócskán van mit javítani a magaviseletükön éppúgy, mint a hozzáállásukon. Aki pedig a foci-Eb-re megy szurkolni, tessék azonnal bejelentkeznie a követségen...

...Úgyhogy tisztelt magyar turisták, akármerre csellengtek felelőtlenül a világban, első dolgotok legyen becsekkolni a magyar követségen, hogy tudjunk rólatok, hogy már megint miben sántikáltok. Egyem azt a csavargó kuruc szíveteket! Aztán itthon meg számoljatok be a párttitkár elvtársnak, hogy mit láttatok, s templomban voltatok-e
.

ITT OLVASHATÓ

EZT ADTA NEKÜNK THAIFÖLD!

HELLO MAGYAROK BLOG
Szerző: Hello Magyarok!
2016.05.17.


Mosolyország

Mosollyal ellenőrizték az útlevelünket, mosollyal nézett ránk az idegen az utcán, mosollyal végezte munkáját a forgalomirányító, aki mosolyogva integetett utánunk, amikor naponta elsuhantunk mellette hazafelé menet.

A thai emberekből valahogy hiányzik a frusztráció, az irigység, minden, ami otthon vadul tombol például a pirosnál állva a forgalomban, itt nem létezik. A thaiok a szó legszorosabb értelmében tisztelettel élnek minden ember iránt. Nem számít ki vagy, honnan jöttél, van-e lakásod, pénzed a bankban, itt ugyanolyan egy vagy mindenki közül. Nem néznek rád irigykedve, ha valamiből többed van. Miért? Mert itt a saját életüket élik az emberek. Örülnek, hogy van munkájuk, és boldogan, felelősséggel végzik azt, egyfajta küldetésként, amivel jobbá tehetik mindannyiuk életét.

Láttál már órákon keresztül lelkesen forgalmat irányítani egy rendőrt? Vagy ügyintézőt, aki zsinórban kedvesen fogadja az ügyfeleket? Itt mindez mosolyogva történik, mert csak így érdemes!

ITT OLVASHATÓ

A MINISZTERELNÖK EMBEREI

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.05.17.


A NER megvédi és megjutalmazza, azaz korrumpálja a hűséges tagjait. Minél inkább több hibát követ el valaki és emiatt megtámadják, annál inkább számíthat arra, hogy semmi következménye nem lesz a viselt dolgainak. (Farkas Flórián és az elveszett frigyláda fosztogatói) Ha azonban valaki megpróbál ellenszegülni, azonnal kizárják a játékból. Orbán környezete emiatt látványos negatív szelekción ment keresztül.
 
Matolcsy György, Rogán Antal, Szíjjártó Péter, Kubatov Gábor, Németh Szilárd, Pintér Sándor, Tállai András, Polt Péter, Kósa Lajos, Mészáros Lőrinc. Ezekhez a nevekhez nem kell semmit sem hozzáfűzni, ugyanis kizárólag önmagukért beszélnek. Ők egységesen a miniszterelnök emberei...
 

A KORMÁNY KIJELÖLTE AZ UTAT, AMIN BUDAPESTNEK HALADNIA KELL

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Király Dávid
2016.05.17.


Biztos, hogy Budapest dolga a magyar buszgyártás feltámasztása?

Múlt csütörtöki ülésén a Fővárosi Közgyűlés azért nem döntött, nem dönthetett a sokadik halasztás után sem 110 darab metrópótló busz beszerzéséről, mert a kormány előző nap egy nemzeti autóbusz-gyártási stratégia kidolgozásáról határozott. A stratégia kidolgozása és végrehajtása a kormányszóvivő szerint nem kevesebbet, mint három évet vesz majd igénybe.

A budapesti M3-as metró felújítása a tervek szerint novemberben megkezdődik, három év múlva pedig – ha bejön a városvezetés számítása – már igencsak a végéhez közeledik majd. (2019 őszére, tehát az önkormányzati választásra a teljes felújításnak be kell fejeződnie.) A kormányhatározat és a tervezett buszstratégia ellenére tehát nem a metrópótlás virágoztatja majd fel a nagy múltú, jelenleg azonban alig létező magyarországi buszgyártást.

A főváros vezetése – bőven nem először – mégis alárendelte magát a kormány terveinek. A kormányzat azon törekvése, hogy újra lerakja a magyar iparban és azon belül a járműgyártásban évtizedekig meghatározó autóbuszgyártás alapjait, érthető. (A buszgyártás a magyar ipar sikerágazata volt, még akkor is, ha a múlt század második felében az Ikarus nem piaci versenyben nyerte el a régió vezető autóbuszgyártójának szerepét, hanem egy KGST döntésnek köszönhetően. Ettől függetlenül Magyarország képes volt a világszínvonalú buszgyártásra.)

ITT OLVASHATÓ

PSZICHOHÁTTÉR 6. MAGABIZTOSSÁG = BIZALOM ÉS ÖNBIZALOM

OFOE BLOG
Szerző: Gyarmathy Éva
2016.05.17.


Személyes hatékonyság – asszertivitás

Az „self-assertion” magyarul magabiztosságot jelent, vagyis az asszertivitás arra a biztonságra épül, amit az önmagába és másokba vetett bizalom ad az embernek.

A személyes hatékonyság alapjai: reális önértékelés, gyengeségek elfogadása, erősségek ismerete. Így ugyanis az erősségeire támaszkodva a gyenge oldalakat kiválóan kompenzálhatja az ember, sőt fejlődésre is lehetősége van.

Például: Jó a zenei érzékem, szeretem a zenét, de nagyon rossz a finom mozgásom irányítása. Ha kedvem van, elkezdhetek zongorázni. Így a zene öröme és a kiváló zenei érzékem a mozgásom irányításának javulását segíti.

Az erős és gyenge pontok ismerete nagy biztonságot jelent. Előre borítékolni lehet, hogy minden támadás és veszély a gyenge ponton fog jelentkezni. Ha pedig ezt tapasztalja az ember, mozgósítani tudja erősségeit, amelyek kihúzzák a bajból...

ITT OLVASHATÓ

SÁRA TESTVÉRÜNK KERÜLETE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: Aczél Gábor
2016.05.17.


Alábbi írásomat a húsz éven át megjelentetett (tervezett, jórészt írt, szerkesztett és tördelt) országos önkormányzati havi folyóirat alapító főszerkesztőjeként jegyzett utolsó előtti, 2009. márciusi számában, a 17-29. oldalon közzé tett Legyenek elevenek az árnyak című összeállítás részeként publikáltam. Érdemes az újságot “fellapozni is.

– Sára testvérünk tette és a róla elnevezett templom a főváros XV. kerületében – mondta Hajdu László polgármester – összeköti a Biblia éve tavalyi és a holokauszt éve idei eseménysorozatát.

Testvérként említette Boldog Salkaházi Sárát a biborosprímás is, aki tavaly december 27-én felszentelte „a szolgáló szeretet budapesti vértanújáról” elnevezett – még nem teljesen befejezett – katolikus templomot. „Tekintsünk fel ebben a templomban mindig az ő alakjára – mondta –, kérjük a pártfo- gását nehéz időkben, hogy hiteles keresztények, érző szívű, bátor emberek lehessünk. És elmélkedjünk el az ő példájáról.”

„A szerencsétlenek ott álltak a víz szélén, és tudták, hogy meg kell halniuk. Voltak, akik jajveszékeltek és életükért könyörögtek. Ekkor, mielőtt a sortűz eldördült volna, egy alacsony termetű, rövid, fekete hajú nő valamilyen megmagyarázhatatlan nyugalommal kivégzői felé fordult, egy pillanatra szemükbe nézett, majd letérdelt, s égre emelt tekintettel széles, nagy keresztet vetett magára. Ez volt az utolsó mozdulata.” A zuglói nyilasperben vallotta ezt annak idején az egyik vádlott, nem tudván, hogy személy szerint kiről beszél. „Ez jellemző volt Salkaházi Sárára – állapította meg utóbb egy őt jól ismerő pap –, mindig arra oktatta tanítványait, hogy keresztet ne úgy vessenek, mintha legyet kergetnének, hanem szépen, összeszedetten, mint aki a hitét vallja meg.”


ITT OLVASHATÓ

BRÜSSZEL ÉRTI, MIT ÜZEN ORBÁN. ÉS MI?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.05.17.


Magyarország veszélyes útra lépett. Ez nem újdonság, hiszen miniszterelnöke külön ösvényt próbál taposni (és vágni) a történelem dzsungelében, ám a járt utat a járatlanra cserélni rendkívül veszélyes. Most azonban lépjünk ki a szimbólumok és közhelyek világából, és fogalmazzunk világosan, amit Orbán Viktor Magyarországgal csinál, az csakis egyetlen cél érdekében történik: soha, senki se dönthesse meg a hatalmát.

Orbán lelki szemei előtt két nyomasztó történelmi példa lebeg. Az egyik az övé, a másik Silvio Berlusconi, bukott olasz miniszterelnöké, akivel rengeteg közös vonásuk van, és politikai rokonságukat többször nyíltan felvállalták. Szóval, hogy ne csak Brüsszel, de mi is értsük, az a vehemens menekültellenesség és az a dühödt nyugatellenesség csakis azért nyilvánul meg a magyar miniszterelnök lépéseiben és nyilatkozataiban, mert rettenetesen fél, hogy úgy elbukik, mint 2002-ben, illetve az Európai Unió úgy küldi a történelem szemétdombjára, mint barátját, Berlusconit 2011-ben.

A 2002-es bukás többek között annak volt köszönhető, hogy Orbán
alábecsülte az ellenfeleit, hitt a közvélemény-kutatásoknak, melyek szerint jelentős fölényben volt a baloldallal szemben, ugyanakkor nem alakította át sem a parlamenti struktúrát, sem a választási szabályokat úgy, ahogy azt 2014 előtt tette. Tegyük hozzá, hogy jóval erősebb volt az ellenzéki média, a Fidesz korrupciós ügyei igen nagy felületen jelentek meg a sajtóban, a jobboldal alacsony példányszámú, rossz szakmai színvonalon működő sajtótermékekben próbált ellensúlyt képezni. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az Alkotmánybíróság igen erőteljes nyomást gyakorolt az első Orbán-kormányra, hogy tartsa be a hatályos törvényeket...

ITT OLVASHATÓ

ÜZLETELJÜNK-E AZ ÜGYÉSZSÉGGEL?

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: Egyenlítő blog
2016.05.17.


Dési János sorozata a B1 blogon

Az
előző rész tartalmából:

- A vádlottak állítják, rávették őket a nyomozás során arra, hogy hamis vallomásokat tegyenek.

- Már a nyomozás során változtak a vallomások, a nagy részüket a tárgyaláson visszavonták.
- A nagy kérdés: melyik verziónak higgyünk?
- Sok jel utal arra, hogy átejtették a tanúk, gyanúsítottak egy részét azzal, hogy azt ígérték nekik, jobban járnak, ha vallanak.

"Azóta tudom, hogy tizenötmillió fér el egy Nokia-dobozban, mert egyszer például abban adtam át az összeget" – mondta Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója egy, az akkor még Fidesz-közeli Magyar Nemzetnek adott interjújában, amely 2010. március 6-án jelent meg.

A nokiás doboz – amely a 2010-es Fidesz győzelmet hozó választási kampányra a korrupció egyik jelképévé vált. Balogh szerint Hagyó Miklósnak, az MSZP akkori szocialista főpolgármester-helyettesének kellett átadnia a pénzt, elmondása szerint összesen vagy hetvenmillió forintot, amelyet azoktól a cégektől kellett beszednie, amelyek előnyös megbízásokat kaptak politikai utasításra a BKV-tól...

ITT OLVASHATÓ

ELFOGYTAK AZ UNIÓS PÉNZEK, MEGROGGYANT A MAGYAR GAZDASÁG

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.05.17.


Beigazolódott, amelyről már korábban többször is írtuk: az uniós források elapadásával a magyar növekedési mese véget fog érni. Az Eurostat által publikált legfrissebb GDP-adatokból a tendencia jól látható: a magyar gazdaság néhány negyedév alatt éllovasból sereghajtóvá vált az Európai Unióban azzal, hogy az uniós transzferek még nem futottak bele a gazdaságba a költségvetési ciklus jelenlegi szakaszában, és néhány húzóágazat sem teljesített úgy, ahogy az elmúlt években. Utóbbi szintén súlyos szerkezeti problémákat vet fel: a magyar ipar az elmúlt években egyre inkább aszimmetrikus szerkezetűvé, a konjunktúra érzékeny gépjárműgyártás pedig túlságosan dominánssá vált a hazai termelésben.

A probléma súlyosságát jól jellemzi, hogy még az elemzőket és a Nemzetgazdasági Minisztériumot is
meglepte a vártnál rosszabb adat, és még Varga Mihály sem mentegetőzött, csak reményét fejezte ki, hogy a következő negyedévekben már jobb számokat fogunk látni. Mindez azért fontos, mert a 2017-es költségvetést nagyon optimista makrogazdasági számok mellett tervezték meg, a friss adat ismeretében talán érdemes lenne felülvizsgálni ezeket az adatokat, mielőtt a költségvetési törvényt elfogadja a fideszes többség...

ITT OLVASHATÓ

A PÉNZ VAGY A HATALOM AZ ILLIBERÁLIS REZSIMEK FIZETŐESZKÖZE?

Y-GEN BLOG
Szerző: plumsworld
2016.05.17.


Előrelátásnak és az óvatos diverzifikációnak köszönheti, hogy megőrizte piaci pozícióit, és vagyona gyors gyarapodásnak indult a Simicska-Nyerges társakkal való 2014-es szakítást követően is.

Nagyon szellemes, ahogy az
Együtt elmagyarázza miért Orbán Viktor miniszterelnök a leggazdagabb magyar:

És valahol igaz is. Ami a Mészáros Lőrincé az valójában az Orbán Viktoré: előbbi az utóbbi nélkül egyszerűen nem létezik. Mészáros földjeit és ingatlanait kiázárólag a hatalomhoz való közelségének köszönheti, amely hatalom pedig Orbán kezében van. Nézhetjük ezt úgy, hogy politikai hatalomból lett magánvagyon, ami a korrupció tipikus esete. Nevezhetjük Mészárost Orbán vagyonkezelőjének vagy strómanjának.

De valóban csak erről van szó, ha a nagy képet nézzük?


A Panama-iratok kapcsán jelent meg egy cikk a Vox.com nevű oldalon, ami arról szól, hogyan működik a korrupció Putyin Oroszországban. A cikk fő állítása, hogy Oroszországban a valódi valuta, a valódi fizetőeszköz nem a pénz, nem a rubel, hanem a hatalom. Tehát az, hogy mennyire vagy közel Putyinhoz, milyen politikai kapcsolataid vannak. A vagyonosodoni akaró elsőrendű célja a hatalomból való részesülés...

ITT OLVASHATÓ

ÖTVEN ÉVE KEZDŐDÖTT A "KULTURÁLIS FORRADALOM" - KÍNA HALLGAT AZ ÉVFORDULÓN

PEKINGI KACSA BLOG
Szerző: Pekingi Zsazsa
2016.05.17.


Kína hallgatásba burkolózott hétfőn, az éppen fél évszázada útjára indított "proletár kulturális forradalom" évfordulóján - sem hivatalos nyilatkozat, sem a média nem utalt az évfordulóra.

A kommunista párt vezetése Mao Ce-tunggal az élén ötven éve egy ezen a napon kiadott körlevélben elítélte a burzsoázia képviselőit, akik "befurakodtak a pártba", egyúttal harcra hívott fel a burzsoá elemek és reakciósok ellen. A körlevélben azt igyekeztek elhitetni, hogy Mao politikai ellenfelei a "jobboldali burzsoázia" támogatói, akik a proletárdiktatúra létét veszélyeztetik.

Ezzel a nappal gyakorlatilag a pokol 10 évét hozták Kínára, mert a pusztítás, a tisztogatások - különböző intenzitással - lényegében Mao 1976-os haláláig tartottak.

A kínai hivatalos média vagy a párt - még ha vannak is a nosztalgiában szemet hunyva fürdőző frakciói - hivatalosan nem kívánt megemlékezni az egykor történtekről...

ITT OLVASHATÓ

MOST SEM ÚSSZÁK MEG A KORMÁNYPÁRTI PLAKÁTOK

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2016.05.16.


A kormány demagóg plakátkampányainak talán egyetlen pozitív hozadéka, hogy a legjobbat hozzák ki azokból a felháborodott állampolgárokból, akik nem hagyják szó nélkül, amikor az általuk befizetett adóforintokat a döntéshozók primitív propagandára költik.

A plakát változatlan formában is képes tökéletes látványt nyújtani egy budapesti préri közepén, de az igazi mégi csak az, amikor szárnyal az állampolgári kreativitás. 

Az állandó plakátkampányoknak hála ráadásul már azt is tudjuk, hogy plakátot rongálni
jogos véleménynyilvánítás.

A fenti példányt köszönjük olvasónknak, minden továbbit örömmel látunk a megirom@444.hu-n.

ITT OLVASHATÓ

A SIKER TITKAI

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.05.28.

 
Mi garantálja azt, hogy jók legyünk valamiben, sikereket arathassunk az életben? Egyáltalán, mi a siker? Az anyagi haszonszerzés? Vagy a tökéletességre való törekvés?

Mielőtt elméleti fejtegetésbe kezdenék, szeretném leszögezni, hogy szerintem nincs tökéletes szülő és nincs tökéletes cégvezető, főnök, edző, takarítónő, kertész, tanár, szakács sem (na jó, Széll Tamás talán az). Nem csak azért, mert önmagában senki nem lehet tökéletes mások nélkül. Még csak azt sem szeretném sugallni, hogy ’de törekedni kell a tökéletességre’, hiszen néha az olyan idegesítő tud lenni. Gondoljunk például egy tökéletes diákra, háziasszonyra, brrr….. hidegrázás.
 
Nagyon nehéz a perfekcionistáknak és pláne a perfekcionistákkal! Persze az is kérdés, egyáltalán mi a tökéletes?  A tökéletlenségben rejlő tökéletesség?
 
Erősen szubjektív is a sikeresség megítélése, hiszen amit én sikeres életnek tartok, lehet, hogy másikunk számára átlagos, sőt, sikertelen. Hozzáállás kérdése is a dolog. Jó lenne, ha minél többen értenénk azt, hogy nem kell félni az esetleges kudarcoktól, hanem a kudarcokból tanulni kell, sőt, örülhetünk nekik, mert később majd rájövünk, mindből jött valami pozitív hozadék.
 
Ha össze akarnám foglalni, mit tanultam meg kb. mostanra arról, mik a siker titkai, ezeket mondanám:
  1. tanuljunk a kudarcainkból,
  2. működjünk együtt és figyeljünk másokra,
  3. legyünk nyitottak és kíváncsiak,
  4. fontos a kritikai gondolkodás, merészség, kockázatvállalási készség,
  5. változási, váltani tudási képesség.
ITT OLVASHATÓ

ILLÉS BÁCSIK ORSZÁGA

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.05.16.ITT OLVASHATÓ

EGY TÁVOLBA SZAKADT HAZAFI TANÁCSAI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.05.16.


 
 
 

MAGYAROK MARADNAK-E A GYEREKEK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Judit
2016.05.17.


Érdekes kérdést vet fel írásában Judit, aki Ausztriában élve azon gondolkodott el (és vetette fel vitaindítónak), hogy a határátkelők gyermekei, unokái vajon magyarok lesznek-e, illetve érdemes-e mindenáron megpróbálni magyarnak nevelni őket, vagy akkor teszünk velük jót, ha hagyjuk, hogy annak az országnak az identitását vegyék magukra, ahol élünk. A kérdés nem egyszerű, és nyilván éles vita is várható, de kulturált keretek között szerintem érdemes róla beszélgetni:

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR DELFINEK AKCIÓJA - KÖZÖS ÖNGYILKOSSÁG MEXIKÓNÁL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.05.17.


Huszonhét delfin honfitársunk hajtott végre figyelemfelhívó akció keretében közös öngyilkosságot Mexikó partjainál. A helyi hatóságok mindent megtettek, hogy a magyar nemzetre rossz fényt vető – Gyurcsány felbujtására és Soros pénzén áskálódó – komcsilibsi tudjukkik tombolását megfékezzék, de tehetetlenek voltak.

A haditengerészet megfeszített erővel vitte vissza őket a mély vízbe, de a megátalkodottak újra a szárazföldre vergődtek, miközben az Internacionálét énekelték. Hármójukat sikerült csupán visszaverni, akiket két romboló, egy anyahajó és egy zsebcirkáló segítségével tartottak a vízben. A küzdelem órákon át folyt, végül a három bajkeverő belátta, hogy tehetetlen a túlerővel szemben, és Brüsszelbe úszott.

A többi huszonnégy terrorista delfin holttestét megvizsgálta a parti őrség. Megállapították, hogy nem volt náluk robbanószer, ellenben kockás inget és fekete köpenyt viseltek, néhányan pedig esernyőt szorongattak az úszójuk alatt, sőt, egyikük egy mobillal világított még holtában is. Aljas előrelátásból vízálló okostelefont vitt magával, ebből is látszik, hogy előre kitervelte gonosz tettét.


Brüsszelben sajtótájékoztatót tartottak a hármak, ahol elmondták, eredetileg Londonba indultak mosogatni. A La Manche békés vizeiben érte őket a hír, hogy otthon maradt delfinszüleik és delfin-nagypapájuk csak 0.9 százalékkal több pikkelyt kap jövőre a kormány tervei szerint, számba vették azt is, ha a Temzén fölvergődnek, akkor szavazni is bajos lesz...

ITT OLVASHATÓ

A LED-ÉGŐK MEGMENTHETIK A VILÁGOT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.17.


„Ha a LED-égők a mostani ritmusban terjednek, az energiatakarékosság akkora lesz, hogy 60 nukleáris erőművet be lehet zárni 2020-ig”. Egy olyan világban, amely falja az energiát, amelyet sok esetben katasztrófák árán termel, Nakamura Sudzsi jóslata fénysugár az éjszakában.

Nakamura 2014-ben kapott találmányáért fizikai Nobel-díjat. Bár a vörös LED-ek már léteztek a 70-es években, a kékek tették lehetővé annak a technológiának az alkalmazását, amellyel a fehér fényű lámpákat lehetett előállítani.

A japán professzor ma számos nagy egyetemen tanít vendégelőadóként. A közelmúltban vendége volt a Comói Fényfesztiválnak. Az interjút ez alkalomból készítette vele a Panorama című hetilap:


ITT OLVASHATÓ

LÁSZLÓBÓL VAGY NŐBŐL VAN TÖBB A POLITIKAI ÉS TUDOMÁNYOS ELITBEN? HÁT PERSZE, HOGY LACIBÓL!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.05.16.


A New York Times cikke jött velem szembe délután, amelyben kiszámolták, az amerikai top cégek vezetésében több John és David van, mint nő. Mivel nekünk ilyen listánk nincsen, gondoltam megnézem, mi a helyzet a magyar politikai elitet reprezentáló pozíciókkal, és a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjaival.

Nyilván a magyar kormány a legegyszerűbb, hiszen miniszteri szinten egy darab nő sincsen, így a Viktor, a László vagy a János nevűek aránya is felülreprezentált a nők arányához képest. De ne legyünk teljesen igazságtalanok.

Nézzük meg, hány nő és hány Laci, László van a Parlamentben.

Szerencsére a Parlamentben a nők nyernek, de nem épp utcahosszal. Míg a magyar Országgyűlésben 19 nő van, addig Lászlóból 17, Istvánból 15, Zsoltból 11, Gábor és Sándor nevű képviselőből pedig 10 van...


ITT OLVASHATÓ

SIKOLY 2 - MÁSFÉL MILLIÁRDOT AD A KORMÁNY A SZÉKELY HOKINAK

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.16.


Nem írom ide, mennyibe kerül egy ebéd az iskolában és mennyibe a kórházban. Semmit nem írok ide, csak megint kérdezem, egy súlyosan beteg tömeggyilkos rablóvezér és kilógó, nyalásra mindig kész nyelvvel utána lihegő bandája ezt még meddig csinálhatja?

...A hír megjelenésének helyén találtam egy tisztességes írást április 6-áról A nap legundorítóbb magyarjai címmel. Az úszószövetség vezetősége írta alá a kiállást Kiss László mellett. Három száraz megállapítást teszek hozzá:

ITT OLVASHATÓ

MATRIX RELOADED

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.05.17.


Az ember, ha valamit nem ért, akkor két lehetősége van. Vagy úgy hagyja, és kitalál rá valami mesét, önmegnyugtatásul. Vagy szembenéz az ismeretlennel, vállalva e döntése kockázatát. És megpróbálja feltérképezni és megérteni.
 
Legutóbbi blogom népszerűsége meglepett. Rengetegen vitték mindenfelé, néha rácsodálkozom, hogy ha közismert történeteket állítok párhuzamba saját rögvalóságunkkal, akkor sikeresebb az összefüggések megmutatása, mintha pusztán el akarnám azokat magyarázni, tényekre támaszkodva, logikusan. Neo, Morpheus, Zion, és összességében is a Mátrix felemelő meséje sokakat megfogott. Tökérthető, a Jók hősies küzdelme a szabadságért, az emberség minimumáért mindenkiben felébreszti a szolidaritás érzését. Nem vagyok mozibajárós típus, de az első részét anno ott láttam, és néma csönd volt a nézőtéren végig. A közönség áhítattal élte meg a Hősök küzdelmét, sokan észre sem vették, de még a mozdulatokat is tudattalanul utánozták filmnézés közben. Asszem bátran elmondhatom: a Corvinban levő 400 néző mindegyike teljes átéléssel szurkolt Trinityéknek. És akkor most gonoszkodni fogok:

ITT OLVASHATÓ