2019. április 3., szerda

HATVANEZER GYEREK NEM FÉR HOZZÁ A GYEREKORVOSI ELLÁTÁSHOZ

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.04.02.


Sok minden beárnyékolja a családi ellátások emelkedését, írja a Hintalovon Alapítvány friss gyermekjogi jelentése. Ilyenek a betöltetlen gyerekorvosi körzetek, a hiányzó védőnők és iskolaorvosok, az alig létező gyermekpszichiátriai ellátás, a gyermekszegénység és a gyermekvédelmi rendszer problémái is. Összefoglaltuk a 2018-as jelentés néhány érdekes fejezetét. 

Mit jelentett a családok éve a gyerekeknek? – teszi fel a kérdést a Hintalovon Alapítvány kedden közzétett Gyermekjogi Jelentése, utalva arra, hogy a kormány 2018-at a családok évének nevezte. Ennek keretében bővítettek egy sor családi juttatást, köztük a családi adókedvezményt, a gyed extrát, valamint új bölcsődetípusokat is bevezettek. Orbán Viktor miniszterelnök idei évértékelőjén aztán újabb, hétpontos családvédelmi akciótervet hirdetett meg.

A Hintalovon Alapítvány szerint “általánosságban elmondható, hogy vannak olyan családok és gyerekcsoportok, akik kedvezményezettjei a bővülő támogatási rendszernek, de vannak olyanok, akik láthatatlanok maradtak. A szegénységben élő vagy munkanélküli családok gyerekei, a pszichiátriai kezelést igénylő vagy tartósan beteg gyerekek, a tanulási nehézségekkel küzdő vagy speciális nevelési igényűek, a bántalmazás áldozatává váltak, a lakcím nélküliek 2018-ban is olyan tagjai voltak a mintegy 1,8 milliós 0–18 éves gyerekközösségnek, akik kapcsán felmerülhetett: vajon mennyit éreztek a pozitív intézkedésekből?”. (A kormány családpolitikájáról itt olvashat bővebben).

A jelentésben – ahogy 2017-ben is – gyermekjogi területenként veszik végig, milyen fontos változások történtek a gyerekek szempontjából. A bevezető alapján ez egyáltalán nem volt könnyű feladat, mert az állami szervek nem mindig voltak együttműködőek. “Soha korábban nem volt ennyire nehéz adatokat kapni” – írják. Indoklásként olykor azt kapták, “nincs pénz kifizetni a feldolgozást”, vagy “megvannak az adatok, de nem adhatjuk ki őket”, illetve volt olyan szervezet, ahol egyszerűen nem válaszoltak az alapítvány kérdéseire...

A FIDESZ EURÓPAI PARLAMENTI LISTAVEZETŐJE NEM AKARJA MAGYARORSZÁG CSATLAKOZÁSÁT AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉGHEZ

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.04.03.


Dr. Tóth Bertalan az MSZP elnök-frakcióvezetője, kérdéssel fordult Dr. Trócsányi László igazságügyi miniszterhez az iránt érdeklődve, hogy mit kíván tenni azért, hogy a Magyarország fejlődését elősegíteni hivatott uniós felzárkózási pénzeket ne lophassák el a kormányhoz, illetve a kormányfőhöz közel álló körök. Az írásbeli kérdés és a válasz azért is érdekes, mert Tóth az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listavezetője, míg Trócsányi a Fidesz EP-listáját vezeti.

Tóth három kérdésre várt választ: Trócsányi egyetért-e azzal, hogy szükséges Magyarország csatlakozása az Európai ügyészséghez, mikor kíván az Európai Ügyészséghez történő csatlakozásra javaslatot tenni a Kormány számára; és végül, milyen intézkedésekkel kívánja megakadályozni, hogy a Magyarország fejlődésére szánt uniós forrásokat ne lophassák el fideszes oligarchák.

Tóth a kérdésében felidézte, hogy az elmúlt években a közép- és kelet-európai országok közül Magyarország korrupció elleni teljesítményének a megítélése zuhant a legnagyobbat, és véleménye szerint a kormány 2010-től kezdve módszeresen vezérli az állami jövedelemátcsoportosítást, a fékek és ellensúlyok kiiktatásával. Hivatkozott a Transparency International Fekete könyv: Korrupció Magyarországon, 2010-2018 című kiadványában foglalt megállapításokra is, amely szerint a Magyarországra érkező uniós források által okozott forrásbőség önmagában is korrupciós kockázatot jelent, de az abszorpciós nyomás miatt a projektek tervezése, hasznossága és indokoltsága másodlagos, és a projektek ellenőrzése sem prioritás, ezért a projektek több mint 90%-a túlárazott, annak mértéke átlagosan 25%...

MÁR 400 ORVOSBÁRÓ VAN MAGYARORSZÁGON, ÉS EGYRE TÖBBEN JÖNNEK HAZA A MILLIÓS FIZETÉSEKÉRT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.04.03.


Nem eltüntetni kell őket, hanem kiegyezni velük. Legalábbis Lantos Csaba, a Róbert Károly Magánkórház volt tulajdonosa szerint.

Lantos Csaba milliárdos vállalkozó szerint a legmenőbb orvosok több milliót is megkeresnek Magyarországon, és a jelentős béremelkedés miatt elindult az orvosok hazaáramlása külföldről. A vállalkozó a Magyar Nemzeti Bankhoz közeli portálnak, a novekedes.hu-nak adott interjúban arról is beszélt, hogy sokan összekeverik a magán- és a közellátást.

Lantos Csaba egy éve adta el a sikeres Róbert Károly Magánkórházat. Elmondása szerint az utóbbi években nagyon sokan kezdtek lenni a magánegészségügyi piacon, erősödött a verseny, emiatt a bérek is emelkedtek.

Meglátása szerint még mindig emelkednek a bérek az egészségügyben, az orvosok külföldre áramlása pedig csendesedett. Egyre gyakoribb, hogy az orvosok teljesen kilépnek az állami ellátásból, és csak a magánszférában dolgoznak tovább.

A legmenőbb orvosok itthon is megkeresnek 4-8 millió forintot. Egy jó szakorvos, gyakorlattal egymillió nettót hazavisz. Nálunk is hazavittek ennyit. És hozzáteszem, hogy legálisan, leadózva, nem a zsebbe dugdosva a pénzt

– jelentette ki Lantos Csaba. Úgy véli, hogy kikényszeríti a piac, hogy a legjobb szakemberek ennyit keressenek, de az állami szférában is jelentősen emelkedtek a bérek.

A legjobb állami kórházak vezetői rákényszerülnek arra, hogy mindenféle eszközt használva, de megadják legjobb orvosaiknak ezeket a fizetéseket, mert különben tömegesen elmennek, ahogy arról olvashattunk is egy–két esetben

– tette hozzá.

Mivel nagy az elszívó hatása a magánegészségügynek, Lantos Csaba véleménye szerint nincs más lehetőség, mint a copayment rendszer, vagyis a magán és állami egészségügy kombinációja...

ELŐRE A MÚLTBA!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.04.03.


...Magyarországon, az európai kontinens szívében, egy magát kereszténynek valló kormány kilencedik éve fáradhatatlanul építi le a jogállamot és a demokráciát. Nem kellett nekünk ehhez egyetlen menekült vagy muszlim bevándorló sem, saját erőből választottak meg a magyar szavazók egy olyan kormányt, amely folyamatosan kereszténységről papol, miközben az ország vagyonát és ezzel együtt a jövőjét is elrabolja. Papíron még lehet, hogy demokráciaként tart minket nyilván Európa, azonban mindannyian tudjuk, hogy az orbáni Magyarország távol áll egy demokratikus jogállamtól. Orbán Viktor, Rogán Antal, de még Lázár János sem muszlim legjobb tudomásom szerint, mégis úgy tűnik, a szókincsükből hiányzik mind a demokrácia, mind pedig a jogállam fogalma, a becsületről már nem is beszélve.

Nagyszerű azt látni, hogy Bayer Zsolt messze nincs egyedül a zseniális, kicsit sem rasszista és kirekesztő gondolataival ebben a kicsiny országban. Természetesen itt nem másról van szó, mint keresztényi szeretetről és erkölcsi fölényről, amely – mint már oly sokszor kiderült – a kormányoldal sajátja. A következőkben kíváncsian várjuk Czakó Gábor gondolatait arról, hogy mégis hogyan lehetne sikeresen szembeszállni a muszlim migránsok hadaival. A múltba révedések alkalmával talán egyszer eljutunk oda is, hogy békemenetek helyett kereszteshadjáratokat indítunk, amely hadjáratok elviszik a kultúrát és tudást Európa határain túlra is. Előre a múltba!

ORBÁN ELKEZDETT KOMCSIZNI, PEDIG JOBBAN TENNÉ, HA MAGÁBA NÉZNE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.04.03.


Ma már a vak is látja, hogy a Fidesznek esze ágában sincs az Európai Néppárton belül maradni, így lényegében csak idő kérdése, mikor vágják el azt a vékony köteléket, ami most még a kereszténydemokraták pártcsaládjához köti őket. Orbán Viktor kétséget sem hagy afelől, hogy a néppártiak helyett a szélsőséges populistákkal készül szövetségre lépni az uniós választásokat követően, amit az is jelez, hogy elég nyíltan beleszállt Jean-Claude Junckerbe, akit korábban Soros György társaságában helyeztek közszemlére a kormány „tájékoztató” plakátkampánya részeként.

„Aki Marx-szobrot koszorúz, az idegengyűlöletből ne oktasson senkit” – nyilatkozta kutyafuttában a parlament folyosóján Orbán Viktor, amikor az atv.hu újságírója arra kérte, hogy reagáljon Európai Bizottság elnökének idegengyűlöletről és nacionalizmusról szóló szavaira. A dolog előzménye, hogy Juncker reagált az őt ért magyar kormányzati támadásokra, és a következőket mondta: „(Orbán Viktor) a túlzott nacionalizmus lejtőjén halad, másokkal szemben politizál, elutasít másokat, nem enged be szerencsétleneket, mivel a menekültek mindenekelőtt szerencsétlenek, (...) és én az idegengyűlölet minden formáját ellenzem.”

A pengeváltásnak külön pikantériát ad, hogy míg Juncker idegengyűlölőként beszélt Orbánról, addig a magyar kormányfő lényegében lekommunistázta az Európai Bizottság elnökét. Ez utóbbira az utóbbi időben alig volt precedens, ugyanis Orbán előbb szidta a liberálisokat, zöldeket és természetesen a szocialistákat, mint a kommunistákat. Magyarországon a Thürmer Gyula vezette Munkáspárt például egy legyintést se kapott még a kormányfőtől, bár az állampárt utódjának számító alakulat még soha nem jutott be a magyar parlamentbe, így valószínűleg nem is éri el az ingerküszöbét néhány vörös csillagos aktivista.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy azzal az Andrej Babissal ápol meglehetősen meleg viszonyt Orbán, aki a kormányába bevette a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja nevű posztbolsevik politikai képződményt. Ez utóbbi párt képviselői egyébként az Európai Parlamentben a Fidesz védelmére keltek a Sargentini-jelentésről történő szavazáskor, utóbb pedig meleg hangú levélben meg is köszönte nekik Orbán Viktor, hogy a pártját elítélő jelentés ellen szavaztak. Egyszóval, Orbán lekommunistázhatja Junckert, de ideje lenne körülnéznie a saját háza táján is, mert ott is hemzsegnek az egykori és jelenlegi elvtársak...

MÉSZÁROS LŐRINC TÖBB MINT EGYMILLIÁRDOT FIZETETT GYÁRFÁS TAMÁSNAK

G7
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.04.03.


Egymilliárd és még nagyjából 50 millió forintot fizetett Mészáros Lőrinc cége, a Talentis Group Gyárfás Tamás vállalatának azért az ingatlanegyüttesért, ahol eddig az Echo TV működött, és ahonnan néhány napja már a Hír TV adását sugározzák. Mindez azokból a céges dokumentumokból derül ki, amelyeket egy tavalyi vállalati ügylet miatt adott le a cégbíróságon az egykori felcsúti polgármester vállalkozása.

Az egyébként nem különösebben jelentős tranzakció miatt a Talentis Group két különböző vagyonleltárt is közzétett. Ez azért érdekes, mert normál körülmények között ilyet nem hoznak nyilvánosságra a cégek. Különösen nem kettőt gyors egymásutánban, amiből ugye nemcsak az látszik, miben van a vagyona a vállalatnak, hanem az is, hogy mi változott néhány hónap alatt...

ORBÁN RÁHEL MA MÁR BEFOLYÁSOSABB, MINT AZ ÉDESANYJA

INDEX
Szerző: BIROM
2019.04.03.


Idén is összeszedte a Forbes, hogy ki az 50 legbefolyásosabb magyar nő a gazdaságban, a közéletben, a médiában és kultúrában, sőt, ezúttal egy pluszkategóriát is összeválogattak.

A KÖZÉLETI KATEGÓRIÁBAN NÉGY ÉV UTÁN ELŐSZÖR NEM LETT AZ ELSŐ A MINISZTERELNÖK FELESÉGE. LÉVAI ANIKÓ EZÚTTAL A FORBES SZERINT MÁR CSAK AZ ÖTÖDIK, ÉS MÉG A SAJÁT LÁNYA, ORBÁN RÁHEL IS MEGELŐZI, TIBORCZ ISTVÁN FELESÉGE, A KORMÁNYFŐ ELSŐSZÜLÖTT GYERMEKE A NEGYEDIK LETT.

Az első helyet ezúttal Bártfai-Máger Andrea, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter szerezte meg, ugyanakkor több év után visszakerült a listára Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke is. A közéleti szereplők befolyásossági rangsorán újonc Varga Judit, az európai kapcsolatokért felelős államtitkár és Kecskemét kormánypárti polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is...

...A Forbes ötödik válogatása bővült egy új kategóriás listával, a szakterületükön egyedülállót alkotókéval, amelyen L. Ritók Nóra, Ürge-Vorsatz Diána, Mészáros Antónia, Gyurkó Szilvia, Polgár Judit, Székely Kriszta, Pataki Ági is szerepel.

MÁR 23 ÉLETET MEGMENTETTEK MAGYARORSZÁGON EGY MOBILAPP SEGÍTSÉGÉVEL

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2019.04.03.


A magyar egészségügy nem feltétlenül kapcsolódik össze a fejekben az innovációval – mondta találóan Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a tizedik SMART Konferencián kedden. Az előadó azonban arról akarta meggyőzni a konferencia közönségét, hogy az egyik leginnovatívabb állami szervezet Magyarországon az OMSZ – aminek ráadásul ő az első digitális bennszülött igazgatója. 

Az IVSZ - Szövetség a digitális gazdaságért által szervezett konferenciának ez a szekciója ugyanis azzal foglalkozott, milyen innovációs hatásokat észlelnek, hogyan hasznosítják munkájukban a technológiai újdonságokat a különféle tudományágak képviselői, például az orvosok.

A mentőszolgálat 132 éve önkéntes egyesületként szerveződött meg, 1948-ban alakult állami szervezetté, és működése a főigazgató szerint hungarikum: máshol nincs országosan és egységesen szervezett, államilag finanszírozott mentőszolgálat. Az innovációs kényszer részben éppen ebből az adottságból fakad, és Csató szerint a szervezet 70 éve keresi is hajthatatlanul az újdonságokat. „Mi is egy logisztikai vállalat vagyunk, értéket szállítunk, az egészséget. Harminc másodpercen belül fogadjuk a hívást, erre még az Amazon sem képes.”

A mentők például ma már dashboardokon (digitális, egyoldalas vizuális felületen) látják a napi teljesítményüket – innen sok más mellett az is kiderül, hogy Budapesten magas házak, vidéken meg hosszú utcák vannak, az átlagos mentőút a fővárosban 15 kilométer, vidéken pedig 40-45. De hasonlóan fontos, hogy két éve már mesterséges intelligencia segít a mentőállomások használatának optimalizálásában. Az algoritmus támogatja például a döntést, hogy kell-e az adott állomásra plusz mentőegység, és Csató szerint 2 százalékos tévedési aránnyal azt is képes megbecsülni, hogy bekövetkezik-e az adott területen baleset...

SZLOVÁKIA LEGÁZOLTA ORBÁN ILLIBERÁLIS ÁLMAIT - EGY SZLOVÁK ÚJSÁGÍRÓ BÁTORSÁGA, ELVSZERŰSÉGE ÉS ÁLDOZATVÁLLALÁSA MEGHOZTA A MEGVÁLTÁST SZLOVÁKIÁNAK - MAGYARORSZÁGNAK NINCS ILYEN EMBERE, DE MÉG LEHET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.04.02.


Nem áll olyan jól Orbán szénája. Elmaradtak az orosz bombázások, amelyek menekülteket hajtottak volna Európa felé. Az európai szélsőjobb nem került a közélet centrumába, Orbán illiberális világforradalma pedig még a V4 országok között is bedőlt. Őt magát a Néppárton belül a perifériára sodorta a túl korai zászlóbontás: a keresztény Európa erősebb lábakon áll, mint az ő fasizmusa.

"Szlovákia pedig olyan államfőt választott, aki minden ízében ellentéte Orbánnak és fasiszta álmainak. Először is nő, fiatal, liberális, zöld, polgárjogi aktivista, emberi jogvédő, és rá szavaztak a felvidéki magyarok is. A korrupció és a jogtalanság eltökélt ellenfele, a jogállamiság védelmezője és az illiberalizmus ellensége. Zuzana Čaputová óriási fölénnyel lett Szlovákia elnöke. Orbán biztos lehet benne, hogy Szlovákiát az illiberális szörnykoalícióban elveszítette. Ideális ellenfele Orbánnak, maga az antitézis. Welcome Zuzana Čaputová!"

Ez a 45 éves ügyvédnő nem pehelysúlyú ellenfél. Orbánnál nagyobb ellenfeleket is leterített már. Kitartó, szívós, elszánt, s bár az elnöki jogkör korlátozott, de ahhoz éppen elég, hogy Szlovákiában ne legyen NER. Már csak azért is, mert Čaputová pontosan tudja, kicsoda Orbán Viktor, és Orbán alternatívájaként és kihívójaként jelent meg Közép-Európában. Megválasztásának már az is csodálatos eredménye, hogy Orbán nem beszélhet úgy Közép-Európáról, még a Visegrádi Négyekről sem, mint egységes blokkról, amely bármilyen kamu keresztény meg nemzeti zagyvaságot képvisel, amit magyarul fasizmusnak hívnak. Az is csodálatos fejlemény, hogy a szlovák választás bebizonyította, hogy ellen lehet állni, le lehet győzni a korrupt fasiszta bűnözőket, hazudozókat. S a látszat ellenére nem Čaputová győzte le őket, hanem egy újságíró. Egy újságíró, aki meghalt, de a halála olyan öntisztulást indított el Szlovákiában, hogy Ján Kuciak oknyomozó újságíró mártírként megmentette Szlovákiát...

HATALMAS LAKÓPARK ÉPÜL A BUDAI HEGYEKBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.04.03.


Az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén 120 lakást építenek fel. A védett főépület megmarad, de a park nagy részétől búcsúzni kell.

Jelentős lakópark beruházás készülődik a budai hegyvidék egyik legértékesebb területén, az egykori Svábhegyi Szanatórium telkén, írja az Index.hu. A beruházás engedélyezési eljárásának kezdetét jelző előzetes vizsgálati eljárást a Normafa - természetesen Facebook-csoport vette észre a Pest Megyei Kormányhivatal honlapján.

Az Eötvös út sarkán álló hatalmas telek régóta kihasználatlan, korábban Svábhegyi Szanatórium néven a Semmelweiss Egyetemhez tartozott, ami 2010-ben adta el 1,6 milliárd forintért. A 3,5 hektáros, ma jórészt fákkal borított területen 120 lakás kialakítását tervezi az E10 Project Kft. Buda Hills villapark néven.

A Svábhegyi Szanatórium a budai hegyvidék egyik legimpozánsabb történelmi épülete. Elődje egy 1883-ban alapított vízgyógyintézet volt, a szanatórium Lechner Ödön tanítványainak tervei szerint, 1927-ben épült, és a két háború között élte fénykorát. Később üdülőszállóvá alakították, és Hajós Alfréd tervei szerint uszodával bővítették. A háború után tüdőszanatórium, majd belgyógyászati klinika lett, de 1998-ban bezárták. Azóta a Jakab Dezső és Sós Aladár által tervezett, a nagy nyugat-európai grand hotelekre emlékeztető létesítmény üresen pusztul...

MINTEGY 259 MILLIÓ FORINTÉRT VÉDTE AZ MTVA-T PINTÉR SÁNDOR VOLT CÉGE - TÖBBEK KÖZÖTT A PETÍCIÓJUKAT BEOLVASNI KÍVÁNÓ KÉPVISELŐKTŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.04.02.


...A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság 4 ezer 400 forintért cserébe árulta el, hogy a közmédia épületében Pintér volt cége személy- és vagyonőrzési feladatokat, valamint recepciós szolgáltatást végez, “melynek ellenértékeként a tárgyi keretszerződés terhére 2018. évre mindösszesen 259.484.368,- Ft került kifizetésre”. 

Elárulták azt is, hogy eddig összesen mennyi pénzt kaptak a nyertesek az összes ingatlanban végzett munkáért: 9,8 milliárd forintot. A KEF hozzátette, ez szinte a teljes kormányzat több száz fővárosi, illetve vidéki ingatlanjainak személy- és vagyonőrzési feladatait, valamint recepciós szolgáltatásait tartalmazza. 

Azt nem tudjuk, hogy a 9,8 milliárd forintból az MTVA-s negyedmilliárdon felül mennyi pénzt jutott a Civil Zrt.-nek, a KEF erre egyelőre nem adott érdemi választ.

ITT OLVASHATÓ

ÖNTSÜNK TISZTA VIZET A NYÍLT KÁRTYÁK KÖZÉ!

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2019.04.01.


...A legocsmányabb parasztvakítás mind közül az idősek körében zajlik. Naná, 2 és fél, hárommillió szavazóról van szó, akiknek nagy része ráadásul kötelességének is érzi, hogy szavazzon.

Magyarország jelenlegi méltatlan első szolgája 2006-os fiaskója nyomán egy életre megjegyezte: ennek a szavazóbázisnak hízelegni kell. „Ezek” aktív életük jó részében nem is hallottak adóról, fogalmuk se volt, hogy jövedelmük mekkora része ment a közösbe, arról pláne nem, hogy mi illetné őket méltányosan: tehát arra várnak hálatelt szívvel, hogy majd valamelyik úr „ad” nekik.

Ennek érdekében gátlástalanul megszegik a még érvényben lévő nyugdíjtörvényt is – az érintettek túlnyomó többsége úgyse ismeri. A törvény szerint ugyanis Magyarországon a nyugdíjakat, és azok emelésének mértékét – mivel nem biztosítás alapúak, hanem a kirovó-felosztó rendszer szerint működnek – a regnáló kormány állapítja meg. A törvény szerint a nyugdíjakat az infláció mértékével azonosan kell növelni, méghozzá úgy, hogy január elsejétől az évre prognosztizált mértékkel. Ha a valóságos infláció mértéke magasabb, mint a tervezett, akkor – legkésőbb novemberben – visszamenőleg az év elejétől ki kell fizetni a különbözetet, méghozzá nyugdíjemelés, és nem egyszeri „prémium” formájában.

Ehhez képest 2018-ban januárban 0,6 %-kal emelték a nyugdíjakat miközben – még az MNB érdekesen számított inflációs mértéke is 2,7% volt. Novemberben meg nem a törvény szerint járó 11×2,1%-os nyugdíjemelést kapták az idősek, hanem mindenki egységesen, egyszeri „prémiumot” 18 ezer forintot. Ebből következően a nyugdíjak reálértéke 2010 óta folyamatosan, egyre növekvő sebességgel romlik, hiszen nominálisan sem követi a valóságos inflációs mértékeket. Nem is említve, hogy az idősebb korosztály fogyasztásának 90-100 százalékát kitevő élelmiszerek, gyógyszerek, napi cikkek (papírzsebkendő, szappan, fogkrém stb.) drágulása csak az utóbbi két évben minimum 40 százalékos.

Mindezzel együtt is, én lennék az utolsó, aki a nyugdíjasok gondjait vetné bármely kormány szemére. Mi vagyunk ugyanis, akiknek bármily csekély, de biztos jövedelmük van, – illetve egyelőre van.

A dolgozó rétegek mértéktelen megalázása, kizsákmányolása ugyanis hamarosan ellehetetleníti a szolidaritási alapú nyugdíjaink kifizetését: nem lesz kitől, honnan beszedni azt a pénzt, ami nekünk járna, annak fejében, hogy a 30-40 ledolgozott évünk alatt a tőlünk levont járulékokat kifizettük az akkori időseknek.

A Magyarországra az elmúlt 9 évben ömlő támogatások elprédálása a ma regnáló rezsim múlhatatlan bűne.

Amit viszont tényleg nem értek. Csak józan paraszti ésszel: ha fényességesen ragyogó idoljuk egyetlen szerelme, szívügye, a magyar foci a beléöntött milliárdok ellenére az ismert „teljesítményre” képes, miben reménykednek? Könyörgöm: egy focista nemhogy felnő, ki is öregszik 9 év alatt. Lassan minden egyes drukkernek külön szektora lesz a stadionok árjában, és a játékosok személy szerint köszönthetik szurkolóikat egy meccs elején – csak éppen egy árva gól sem képes betalálni az ellenfél hálójába.

Így valahogy néz ki Magyarország jelenlegi „fejlődése”: néhány tucat drukker feszít a lelátón az alant saját kezűleg, ám közösből etetett „játékosokat” nézve, akik képtelenek egyetlen meccset is nyerni, ha nemzetközi színtéren kell pályára lépniük.

Szép kilátások, szegény hazám.

MI KÖZE VAN MARXNAK ORBÁN IDEGENGYŰLÖLETÉHEZ? - JUNCKER NEM KOSZORÚZTA MEG MARX SZOBRÁT, MARX SOHA NEM ÖLT MEG SENKIT, DE ORBÁN KÍNÁBAN TÖMEGGYILKOSOK EMLÉKMŰVÉT KOSZORÚZTA MEG, A TIENANMEN TÉREN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.04.01.


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az olasz köztelevíziónak adott interjújában nagyon helyesen állapította meg, hogy az Orbán-féle nacionalizmus háborúkhoz vezet. Ehhez képest már csak az érthetetlen, hogy ebben az esetben az Európai Néppárt, Juncker pártcsaládja, miért nem zárta ki azonnali hatállyal Orbánt a tagjai sorából, holott azt elég sokan kezdeményezték. Igaz, Juncker ezen az oldalon állt, Manfred Weber akadályozta meg Orbán kirúgását, mert a személyes karrierje érdekében fel akarja használni Orbán csalással szerzett szavazatait (az ezzel ellentétes állításai a pávatánc részei, hazugság, mert ha nem így lenne, akkor Orbánt kizáratta volna).

Juncker emellett azt mondta, hogy az Orbán-féle idegengyűlölet elfogadhatatlan. Nagyon helyesen állapította meg az Európai Bizottság elnöke, hogy Orbán ún. “bevándorlásellenessége” csak idegengyűlölet, semmi más. Gyűlöletkeltő uszítás, hogy ezzel az uszítással tartsa fenn antidemokratikus, antiliberális, fasiszta rendszerét. Orbán a maga finom, demokratikus, úriember stílusában válaszolt Juncker interjújára. Azt mondta, hogy “Aki Marx-szobrot koszorúz, az idegengyűlöletből ne oktasson senkit”. Aki meg a politikai pályafutását KISZ-titkárként kezdte, az ne “marxozzon” senkit, másrészt mutassa meg azt a helyet a marxi életműben, ahol Marx bármilyen idegengyűlöletének adna hangot. Marx nem uszított muszlimok, feketék, afrikaiak ellen, nem éheztetett menekült családokat a határon. Hogy jön ide Marx?

A MUNKÁNK LETT AZ ÉLETÜNK, ÉS EBBE HALUNK BELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2019.04.02.


"ÚGY VÁLTUNK SZOLGÁVÁ, HOGY NINCS FÖLÖTTÜNK EGY PARANCSOLÓ ÚR: SAJÁT MAGUNK KIZSÁKMÁNYOLÓI LETTÜNK."

Ez az egyik alapvető állítása az elmúlt években szép lassan igazi filozófussztárrá váló Byung-Chul Hannak, aki szerint a késő kapitalizmus korlátlan szabadságról szóló ígérete végül kényszerek és elnyomások új, minden korábbinál szorosabban fogó hálóját fonta körénk, és lassan az se biztos, hogy beszélhetünk még egyáltalán emberekről.


Az idén 60 éves Han Szöulban született, de már évtizedek óta Németországban él, pályáját Heidegger-kutatóként kezdte, majd egyre többet foglalkozott a kultúra kérdésével, de írásait sokáig csak kevesen ismerték. Pár éve viszont valami látványosan megváltozott, németországi berobbanása után számos nyelvre elkezdték lefordítani köteteit, mostanra pedig az lett a helyzet, hogy idén februárban a legnagyobb brit könyvesboltlánc egyik londoni központi boltjában a kiemelt ajánlatok között láttam viszont Han pár éve megjelent könyvét...

MÉG A PARKOLÁSI BIZNISZ KIFEHÉRÍTÉSE IS NAGY ÜZLET LEHET

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2019.04.03.


...A közterületi parkolás becslések szerint országosan 15-20 milliárd forintos üzletet jelent évente, a bevételek nagyjából hetven társaság között oszlanak meg.

Az üzletág mérete alapján egyértelmű, hogy az a NAV-os bekötés nem fogja számottevően növelni a Varga pénzügyminiszter által emlegetett 400 milliárdos kincstári pluszbevételt. Az viszont biztos, hogy lesznek, akik éppen ezen a késői fehérítési terven tudnak ismét profitálni.

Budapesten 2000-2100 között van a közterületi parkolóautomaták száma. Ehhez jönnek a vidéki cégek utcai automatái, valamint a zárt parkolók pénzszedő gépei. A NAV-os bekötéskor ezeket mind az italautomatáknál kifejlesztett eszközhöz hasonló egységgel kell felszerelni. A parkolási biznisz – bár politikai szálai miatt nagyobb teret kapott a sajtóban – kisebb falat az online kapcsolat létrehozásában közreműködő cégeknek, mint bármelyik korábbi bekötési akció. Ital- és kávéautomatákból például jóval több lehet szerte az országban, mint parkolóautomata. A szabályozás előtt a 30 ezret is meghaladta a számuk, a NAV-os bekötés után végül 26-27 ezer maradt a piacon.

A NAV és a gépek online kapcsolata úgy jön létre, hogy az automatákba beépítenek egy úgynevezett automata felügyeleti egységet, egy kis dobozt, ami folyamatosan és valós időben továbbítja a forgalmi adatokat. A felügyelet költségeit persze meg kell fizetni. Az italautomaták tulajdonosainak a 2018 nyári bevezetés óta havi 6350 forint hatósági díjat kell pluszban kigazdálkodniuk minden egyes automata bevételéből.

Ahogy korábban, úgy most a parkolóautomaták esetében is Varga tárcája fogja meghatározni, hogy az automata felügyeleti egység gyártójának, illetve az eszköznek magának milyen feltételeknek kell megfelelnie, azaz ki és milyen eszközzel pályázhat a megbízásra. Úgy tudjuk, hogy a parkolási automaták felügyeleti egységével kapcsolatban már meg is történtek az első ajánlatkérések.

Fontos megemlíteni, hogy az italautomaták bekötéséhez szükséges eszközök fejlesztése, a rendszer kiépítése legalább 2,5 milliárd forintjába került a költségvetésnek. A feladattal megbízott Magyar Postának csak többszöri csúszással sikerült létrehoznia a működőképes rendszert. És tovább drágította a gazdaságfehérítési projektet, hogy 3,2 milliárd forintot támogatásként osztottak szét a piac cégeinek, hogy abból fedezzék a darabonként 120 ezer forintba kerülő egységek árát. Forrásaink szerint az italos automatákra kifejlesztett felügyeleti egység technikailag lényegében teljesen megfelel a parkolóautomaták számára is, ezért nem lenne meglepetés, ha a korábbi projektekben szereplő cégek felbukkannának az újabb üzletben is.

A korábbi NAV-os bekötéseknél a legnagyobb nyertes Garancsi István, Orbán Viktor barátjának érdekeltsége volt. A Mobil Adat Kft. szállíthatta az online kapcsolathoz szükséges SIM-kártyás egységek nagy részét. A hatósági áras szolgáltatások kikalkulálásában a minisztérium olyan nagylelkű volt a céggel, hogy abból Garancsi a többségi tulajdonosként havi 40-50 millió forintos jövedelemnek megfelelő osztalékot tudott kivenni az utóbbi években.

Jó üzletet jelentett a NAV-felügyelet kiépítése a Hunguard Kft.-nek is, amely Rogán Antal propagandaminiszter üzlettársainak érdekeltsége. Rogán két feltalálótársa, Csík Balázs és Lengyel Csaba sokat köszönhetnek az állami üzleteknek, amelyek az elmúlt időszakban többször másfél milliárdos éves forgalmat generáltak a cégnek. A Hunguard adott ki a tanúsítványt az italautomaták felügyeleti egységéhez is.

CSALÁDVÉDELEM MÁSKÉNT: CSAK MERT GYEREKE VAN, MÉG NE MARADJON KI AZ ISKOLÁBÓL

HVG ONLINE / ÉLET + STÍLUS
Szerző: BALLA ISTVÁN
2019.04.03. 


Az országban egyedülálló módon napközbeni gyerekfelügyeletet szerveztek egy szegedi szakközépiskolában azoknak a fiatal szülőknek, akik nem tudtak volna továbbtanulni e nélkül. Reggel a gyerek a Cseperedőben kezd, az anyák a szomszédos tanteremben. Állami támogatás nem jár erre, noha ez tényleg valós segítség a családoknak.

"Összetettem a két kezem, amikor nyáron megláttam az iskola honlapján, hogy nyílik egy ilyen szeptembertől. Ha nem lenne a Cseperedő, nem tudnám megoldani, hogy tanuljak"

– mondja Noémi. Női szabónak készül, a szegedi „Alterba” (hivatalos nevén Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskolája és Szakképző Iskolája) jár, most kilencedikes. Korábban ugyanebben a szakképzőben szociális ápoló szakon tanult, de jött a baba, és abba kellett hagynia az iskolát. Noémi nincs egyedül ezzel a problémával, csak Szegeden tucatnyi édesanya hullik ki évente az oktatásból a korán jött gyerek miatt...

ANNYIT SEM ÉRNEK, MINT A GYEREKEK LÁBUJJÁN A KÖRÖM

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY  BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.04.02.


Van egy fiú, aki megnyert egy versenyt. Aztán mégsem nyerte meg. Mert ő így akarta, mert ő tiszta küzdelemben, tiszta, nyílt tekintettel akar továbbra is sportolni. Az történt, hogy még tavaly Péter megnyert egy versenyt az országos korosztályos evezős bajnokságon, ám nem volt benne biztos, hogy ő ért először a célba, ezért kikérte a célfotót, amely azt mutatta, második lett. Péter ezután lemondott az aranyéremről. Bejárta a világsajtót a 14 éves magyar evezős története, nemzetközi fair play díjat kapott, hiszen azt mondta, nem szeretett olyan aranyérmet kapni, amit nem érdemel meg.

Azért jutott eszembe a kissrác, mert nagyon sok érzelmi kis csillag és korrekt kisgyerek él közöttünk. Akiket nem villogtat a sajtó. Ők nem állnak a kamerák előtt magukat felmagasztalva. Teszik hétköznapi kis dolgaikat, amiben a becsületesség a főszereplő. Alig figyelünk rájuk, mert ahhoz nem a magába beleszerető hatalomban kellene élnünk. Olyan átkozott hatalomban, amelyik ellehetetlenít kisfiúkat, kislányokat; amiben a pénz, a kapcsolatok zárják ki a jövő nemzedéket a méltó, élhető világból. De hiszen Orbániádában egyetlen erkölcsi, de inkább erkölcstelen tettekben gondolkodnak: csak a másét vigyük el; csak nekünk, csak a mi életünk a fontos, a csak mi kategória létezik. Ha ezeken a kibuggyant agyú embereken múlna egy országnyi közösség humánuma, akkor már régen ott lennék a pokol legmélyebb karimájában. Szerencsére nem, bármennyire fogja az ostort ez a diktárori, lebutító, egyen bábúra nevelni akaró szaros elit. Van nekünk szép, emberi és nemesítő közös életünk. Történetünk száz, ezer is. Ugye?

Gábor semmiféle díjat nem kapott amikor talált egy pénztárcát a bevásárló kocsiban az egyik áruházban. Azt látta, hogy egy nénike tolta azt előtte. Gábor nem szólt senkinek, fogta a pénztárcát, kinyitotta, ötvenezer forint meg némi apró volt benne. Kiment az áruházból, körülnézett, látja-e a nénikét. Látta, ment a buszmegálló felé, a táskájában kotorászva, kétségbeesett arccal, könnyes szemekkel. A postára indult, hogy befizesse a számlákat. Amikor Gábor átadta neki az elhagyott vagyont, le kellett ülnie egy padra, mert örömében, meghatottságában nem érezte jól magát. Gábor segítette. A nénike csak annyit tudott szólni: – Kisfiam, nekem nincs másom, hadd adjak neked egy nagy puszit, így köszönjem meg a jóságodat. Gábor lehajolt, megsimogatta a nénike fejét, örült a puszinak, és máris futott vissza a szüleihez, akik semmit sem tudtak az esetről. Jóval később mesélte el nekik a fiú. Azt mondta az édesanyjának: – Nekem ez természetes volt, anya, láttad volna a nénike arcát. Én ezt örökre megőrzöm...

A DEVIZÁS GYŐZELEM MEGMUTATJA, HOGY ÁRULTA EL MÁSFÉL ÉVTIZEDIG MAGYARORSZÁG A HITELESEKET

MÉRCE
Szerző: SZEPESHÁZI PÉTER
2019.04.03.


Az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali határozata fordulópont lehet sok devizahiteles ügyében, és sok mindent megmutat abból, milyen intézményi mulasztások, makacs és téves jogértelmezések vezetettek a devizahitelezés szociális tragédiájához.

A március közepén hozott C-118/17-es döntés alapján semmilyen fogyasztóbarát álarcban hozott magyar törvény, kúriai jogegységi határozat sem vonhatja és vonhatta volna meg az adós azon jogát, hogy a szerződés teljes megsemmisítését, az eredeti állapot helyreállítását kérje a deviza alapú hitelszerződéseknél, ha a megsemmisítés az adós számára kedvezőbb.

S könnyű belátni, hogy a mérgezett kontratusok aláírása előtti pillanat visszaállítása mindig kedvezőbb helyzetet teremt az adós számára, hiszen így a megkapott forintösszeget kamatmentesen, de legalábbis nagyon alacsony kamattal (jegybanki alapkamattal, esetleg forinthitel-kamattal) kell visszafizetnie, az árfolyam-emelkedés figyelembe vétele nélkül.

A C-117/18-as határozat fényében tévedtek tehát a bíróságok, amikor a Kúria Wellmann György kollégiumvezető irányvonalát követő bírái hatására az érintett hitelfelvevőnél „jobban tudták”, hogy mi az adós érdeke, s úgy találták, hogy a szerződés megmentése, részleges érvénytelenségének megállapítása mellett az árfolyamkockázat fenntartása indokolt. De a szociális érzékenységgel nem vádolható jogalkotó is lyukra futott, amikor a devizahiteleket érintő, ún. DH törvényekkel 2014-ben az árfolyamrésből és a tisztességtelen kamatemelésből származó – a kamatos kölcsönök mintegy fél százalékát kitevő – visszatérítéssel üveggyöngyöket dobott az áldozatoknak, majd erre hivatkozással fenntartotta az árfolyamkockázatot. Ezzel közvetett módon – különösen az árfolyamgátas időszak után – végromlásba döntötte devizakárosult polgártársainkat az elviselhetetlen nagyságú törlesztőrészletekkel...

MIRE VAN JOGA AZ INGATLANKÖZVETÍTŐNEK? - ÉRDEKES BÍRÓSÁGI DÖNTÉS A KIZÁRÓLAGOSSÁGI SZERZŐDÉSRŐL

AZ ÉN PÉNZEM 
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.03.


Aki lakása eladására a közvetítővel kizárólagossági szerződést köt, akkor is fizetnie kell, ha végül akár saját rokona veszi meg az ingatlant. Ezen pedig alapvetően egy frissen nyilvánosságra került, elsőre nagyon biztató, bírósági döntés sem változtat. A sarc mértéke viszont az ítélet nyomán határozottan csökkenhet.

Tájékoztatót tett közzé az ügyészség egy jogerős bírósági ítéletről. Elsőre a lakásukat árulók (akikre a tapasztalatok szerint az első feladott hirdetést követően tömegével szállnak rá az ingatlanközvetítők) számára nagyon biztató lehet a döntés. Mint ugyanis az ügyészség hangsúlyozta: sikeres fellépésük nyomán jogerősen is megállapította a bíróság, hogy az ingatlan eladáskor önmagában a címmel, képpel, esetleg helyrajzi számmal történő hirdetés nem járhat automatikusan a fogyasztó teljes munkadíj kifizetésére kötelezésével.

A jóhiszeműség és a tisztességesség követelményét sérti az a szerződéses rendelkezés, amely arra kötelezi a fogyasztót, hogy irányítsa az ingatlanközvetítőhöz az esetlegesen nála jelentkező potenciális vevőket. Ez ugyanis megakadályozza, hogy saját maga kísérelje meg ingatlanát eladni, ami nyilvánvalóan tisztességtelen kikötése a szerződésnek.

A közlemény szerint érvénytelen feltétel a bánatpénz megfizetése mellett külön kötbért is, illetve a megbízási díj mellett költségtérítést is, valamint adott bíróság kizárólagos illetékességét kikötni. A bíróság emellett a konkrét ügyben túlzott mértékűnek minősítette az évi 10 százalékos késedelmi kamatot is...

BERLIN VAGY AMSZTERDAM?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.04.03.


Amikor az ember azon töpreng, vajon határátkelőként melyik országot, melyik várost válassza, tapasztalatom szerint e két név elég gyakran felmerül. Érthető okokból persze, hiszen a nagyvárosokban jellemzően jobbak a munkalehetőségek, Hollandia pedig a britek elhúzódó szerencsétlenkedése miatt egyébként is egyre vonzóbb célország az elsősorban angolul beszélők számára. Az alábbiakban olyanok véleményét próbáltam meg összegyűjteni, akik mindkét városban éltek (vagy legalább jól ismerik), így van összehasonlítási alapjuk.

Berlin, egy kifejezetten nemzetközi város

„Én mindenképpen Berlin mellett teszem le a voksom úgy, hogy 6 éve élek itt, előtte 20 évig Hollandiában laktam.

Berlin egyértelműen olcsóbb, mint Amszterdam, különösen az élelmiszerek és az éttermek terén. A lakbérárak az utóbbi években emelkedésnek indultak, de még mindig alacsonyabbak, mint Amszterdamban.

Berlin rendkívül nemzetközi város, persze németül tanácsos beszélni, de munkahelytől függően simán el lehet boldogulni az angollal. A legtöbbeknek sikerül, már csak azért is, mert Berlin a határátkelők városa. A hozzám hasonló korú (30 fölötti) németek közül a legtöbben beszélnek angolul, az idősebbek kevésbé.

A startupok (bár a fizetések alacsonyabbak, mint Hollandiában), a művészek, szabadúszók, utazók városa – egyike azon kevés európai nagyvárosnak, ahol meg lehet élni a művészetből anélkül, hogy mellette állást kellene vállalni.

Berlinben rendkívül erős a kulturális felhozatal, és nem csak a magasművészetek esetében – kiállítások, show-k, koncertek, galériák, furcsa események akadnak minden mennyiségben és minden nap.

Ami a negatívumot illeti, Berlinbe sokan jönnek valami elől menekülve, nem nézve szembe a problémáikkal, majd itt egy idő után rájönnek, hogy a város egy időre ugyan nagyszerű hely, de nem örökké. Így aztán mennek máshová. Mindebből az következik, hogy nagyon nehéz stabil baráti kört kiépíteni.

A másik negatívum, hogy a szegénység sokkal valódibb és láthatóbb, mint Amszterdamban. Ha valaki erre érzékeny, akkor nehéz lesz látni ugyanazokat a hajléktalanokat éveken át minden nap ugyanazon a tömegközlekedési járművön, tudva, hogy elég nagy lyukak tátonganak a szociális hálón, amin így elég könnyű kipottyanni.

A bürokrácia is rémes Berlinben, minden papíron kell, iszonyatosan sokáig tart és jórészt németül van. Szerencsére azért vannak szervezetek, melyek segítenek a határátkelőknek letelepedni itt...

A SELYEMÚT RÓMÁBA VEZET

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BENDA LÁSZLÓ
2019.03.29.


Jó háromnegyed évezreddel Marco Polo nagy utazása után most Kína első embere tett felfedező kirándulást Nyugat-Európában. Viszonozta a velencei vizitjét, majd Rómából Palermón és Monacón át továbbutazott Párizsba. Hszi Csin-ping elnök útitervének végpontja eredendően Florida lett volna, hogy Donald Trumppal lehetőség szerint lezárja a világ két legnagyobb gazdaságának felújított alkudozását. A leegyszerűsítve vámháborúnak titulált kötélhúzás azonban hosszabbnak ígérkezik, mint gondolták, így a végelszámolás is csúszik. Némely feltevések szerint elképzelhető, hogy júniusig fagyasztják a két elnök randevúját, a függő kérdések lezárását.

Így az amerikai–kínai gazdasági (korántsem csak kereskedelmi!) karate közepette indult első idei külföldi útjára Hszi Csin-ping elnök. Fő célja a „nyugati front” megbontása lehet, ennek eszköze az általa meghirdetett „Egy öv – egy út” stratégiai fejlesztési program csábereje.

A visszafogott brüsszeli értékelés megelőzte a várható diplomáciai csúcsokat: Kína egyidejűleg partner és „rendszerszintű rivális”. Vagyis több mint harmincszázalékos részesedésével az unió legfőbb kereskedelmi partnere, igaz, már 176 milliárd eurós deficittel. De az sem kérdéses, hogy a még nagyobb különbözettel küzdő Egyesült Államok és Európa hasonló kereskedelmi huzavonája ellenére az euroatlanti stratégiai szövetség erősebb kötelék annál, semmint hogy a kínai csábítók előtt túlzottan szélesre tárnák kapuikat. Berlin és Párizs igyekszik is érzékeltetni ezt a távolságtartást. A széles mosolyok mellett Hszi tapasztalhatta ezt a keddi minicsúcson – Macron, Merkel és Jun­cker társaságában. Miközben a francia elnök – az egyoldalú washingtoni törekvésekkel szemben – az erős multilateralizmust sürgette, az újfajta összejövetellel Európa vezető személyiségeként igyekezett helyzetbe hozni magát.

Hangsúlyozta: az EU tiszteletben tartja nagy partnerét, de elvárja, hogy Peking is tartsa tiszteletben a szövetség egységét (vagyis beruházási politikájával ne próbálja leválasztani a kisebb déli és keleti tagországokat, sőt immár Olaszországot is). A diszkrét bírálatok mellett azért vagy 40 milliárd eurónyi üzletet kötöttek francia és kínai cégek. Ebből kiemelkedik az Airbusok eladása 30 mil­liár­dért – ez jelentős oldalvágás a gondokkal küszködő amerikai Boeingnak is...


CSAK A MAGYAROK NEM TUDJÁK...

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.04.03.


Kiderült, hogy mire készül Orbán. Hamarosan megalakul az európai jobboldali populista pártok szövetsége. Ahol még van szabad sajtó, ott tudják már ezt az emberek.

A bécsi Die Presse jól tájékozott olasz körökből származó értesülésre hivatkozva azt írja, hogy jövő hétfőn, április nyolcadikán hozzák létre Milánóban az európai jobboldali populista pártok szövetségét, a májusi európai parlamenti választásokra való felkészülés jegyében. A készülő szövetség tervét Matteo Salvini, a Liga elnöke márciusban jelentette be. Az eseményen részt vesz majd az osztrák kormánykoalíció kisebbik tagja, a Szabadságpárt is – emeli ki a Die Presse. Salvini korábbi közlése alapján az osztrák média úgy tudja, hogy mintegy húsz pártot, illetve politikai csoportosulást várnak Milánóba, az Európai Népek és Nemzetek Szövetsége elnevezésű ernyőszervezet megalapítására. Köztük lehet Orbán Viktor magyar kormányfő, a Fidesz vezetője, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Gyűlés elnöke, Geert Wilders, a holland Szabadságpárt irányítója, továbbá az Alternatíva Németországnak, valamint a Svéd Demokraták képviselője.

Caputová megválasztása az Európai Parlamentben is látszik majd

Egyetlen hírügynökségi beszámoló erejéig visszatérek még a liberális Zuzana Caputová szlovák államfővé választásának a témájára. Pontosabban arra, hogy a Reuters ismerteti – a New York Times pedig a Reuterstől átveszi - annak a gyors közvélemény-kutatásnak az eredményét, amelyet már a szombaton véget ért elnökválasztás kimenetelének ismeretében, tegnapelőtt és tegnap végeztek el Szlovákiában. Eszerint Caputová pártja, a Progresszív Szlovákia, valamint a májusi európai választásokon vele közös listán induló Együtt már 14,4 százalékos népszerűségnek örvend, ami kétszerese a februári adatnak. E két párt egyikének sincs egyelőre képviselője az Európai Parlamentben. Érdekesség, hogy míg a Progresszív Szlovákia az európai liberálisok padsoraiba tervez majd beülni, az Együttel elválnak útjai, utóbbi a néppártiakhoz kíván csatlakozni. A jelek szerint azonban ennek ellenére jól szót értenek egymással, mindkét politikai erő határozottan elutasít minden extrém megnyilvánulást. Aggasztóan erősödik ugyanakkor Szlovákiában a szélsőjobboldal. A Marián Kotleba vezette Néppárt – A Mi Szlovákiánk elnevezésű társaság a februári 9 és félről 11 és fél százalékra növelte népszerűségét. Mindeközben a szociáldemokrata irányzatú Smer, a kormánykoalíció vezető ereje évtizedes mélypontra, 20 százalék alá, egész pontosan 19,7 százalékosra gyengült. A koalíció másik két tagja, a Szlovák Nemzeti Párt, valamint a Bugár Béla vezette Híd szintén gyengült, és ha most lennének a nemzeti parlamenti választások, akkor a mostani pártösszetételű kormány nem kapna többséget a pozsonyi törvényhozásban. A szlovák parlamenti választást azonban csak egy év múlva tartják...

AZ ÖNGYILKOSSÁGOT ELKÖVETŐ TELEKI PÁL KORMÁNYFŐ EDDIG ISMERETLEN BÚCSÚLEVELE KERÜLT ELŐ

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.04.03.


Egy eddig ismeretlen búcsúlevél került Budapest Főváros Levéltárának birtokába, amelyet Teleki Pál miniszterelnök írt 1941-es öngyilkossága előtt a személyi titkárának, Incze Péternek. Információink szerint a levelet más iratokkal együtt az Incze-család egyik tagja adta át kedden a levéltárnak. A szenzációs iratokat Budapest Főváros Levéltára szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón mutatja be gróf Teleki Pál halálának 78. évfordulóján.

Teleki Pál az egyetlen magyar miniszterelnök, aki önkezével vetett véget életnek. 1941. április 3-án lőtte főbe magát a Sándor palotában, miután felőrölte a hitleri Harmadik Birodalom és az angolszász hatalmak közötti egyensúlyozás. 1941 tavaszán Magyarország arra kényszerült, hogy átengedje területén a Jugoszláviát lerohanó német csapatokat, Teleki azonban ezt árulásnak tartotta, mivel Jugoszláviával néhány hónappal azelőtt kötött örök barátsági szerződést, és félt a várható súlyos következményektől...

POPULISTA EUROSZKPETIKUSOK MAGYARORSZÁGON ÉS LENGYELORSZÁGBAN: HASONLÓ DALLAMOK, ELTÉRŐ ZENEKAR

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSEHI RÓBERT, ZGUT EDIT
2019.04.02.


Ahogy közelednek az európai parlamenti választások, az euroszkeptikus, populista hangok erősödni látszanak Magyarországon és Lengyelországban. De vajon mennyire hasonlatos a két politikus retorikája?


Részben annak félrevezető Brüsszel-ellenes plakátkampánya miatt, az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát, Orbán Viktor mégsem finomította EU-kritikus narratíváját. Bár a miniszterelnök gyakran megemlíti, hogy a magyarok az európai átlagnál is nagyobb arányban támogatják az európai integrációt, az elmúlt szűk tíz évben Orbán retorikája egyre populistábbá és euroszkeptikusabbá vált.

Euroszkeptikus, amennyiben folyamatosan megkérdőjelezi a mélyülő integráció lehetséges intézményes kifutását, illetve az EU bizonyos közpolitikai döntéseit, különösen a migráció és a határvédelem területén. A kritikus szemlélet akár még gyümölcsöző is lehetne, a populista jelleg teszi Orbán politikai kommunikációját potenciálisan veszélyessé az EU számára. Orbán már az EU vezetőire „korrupt elit”-ként utal, szembeállítva őket a magyar nemzettel, amelyet csak ő és kormánya képviselhet. E két csoport – a korrupt eurokrata elit és a tisztalelkű nép – közötti szembenállás karaktere egyre inkább egy nacionalista, antiimperialista jelleget ölt, amelyben a magyar nemzet áll szemben „Brüsszellel”.

Orbán már 2011-ben, az Alaptörvény körül felmerülő európai kritikák kapcsán is éles bírálatot fogalmazott meg. „Idegenek kéretlen segítségéről” beszélt, akik szovjet mintára diktátumokkal igyekeznek korlátozni a demokratikusan megválasztott kormányt. 2014-ben az EU-t már „birodalmi bürokratákhoz” hasonlította, akik az emberek ellenében cselekednek. Ez a narratíva 2018-ban csúcsosodott ki, amikor „Brüsszelt” azzal vádolta, hogy a „szabad nemzetek szövetségét egy európai birodalommal akarja felváltani”. A Fidesz néppárti felfüggesztése után a hangnem nem változott, sőt, a szokásos vasárnapi rádiós interjújában, illetve egy budapesti konferencián a miniszterelnök arról beszélt, hogy a brüsszeli bürokrata elit buborékban, a valóságtól elszigetelve él, gyarmati érzülettel viseltet a közép-európai országok iránt, és rá kívánja erőltetni bevándorláspolitikáját a magyar emberekre. A kormányzattal szembeni jogállamisági kritikát továbbra is bevándorláspárti, föderalista eurokraták ármánykodásának állítja be. Semmi nem utal tehát arra, hogy a néppárti felfüggesztés kikényszerítette volna a kormányzati retorika finomodását...

RAGADOZÓK URALJÁK AZ INFORMÁCIÓS TECHNOLÓGIÁT, A SZUPERGAZDAGOK NEM GONDOLJÁK KOMOLYAN, HOGY MEGJAVÍTJÁK A VILÁGOT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BLAHÓ MIKLÓS
2019.04.03.


Két friss esemény, egy tragédia és egy közbotrány erősíti meg három, nemrégiben megjelent, élénk vitákat kiváltó amerikai könyv téziseit a kapitalizmus színeváltozásáról. Az egyik az új-zélandi tömeggyilkosság élő internetes közvetítése, a másik az amerikai celebek és szupergazdagok gyermekeinek megvásárolt egyetemi felvételije. Mindkettő jól szemlélteti a ragadozók információs technológia feletti uralmát, együtt az elit álszenteskedő jótékonykodásával. Azzal a tanulsággal persze, hogy ennek nem kellene így lennie.

Egyre komoruló digitális álmunkról ír Shoshana Zuboff harvardi társadalomtudós új elemzésében, amelynek címe A megfigyelő kapitalizmus kora. Álmunk azért borúsabb mindinkább a digitális jövőnket illetően, mert az internetes technológia megjelenésekor és kezdeti terjedésekor a tudás demokratizálódását, a társadalmi haszon érvényesülését várták az idealisták. Erkölcsi tartalmat, szociális érzékenységet és a befogadás iránti elkötelezettséget feltételeztek. Mára kiderült azonban, hogy mindez csak részben valósult meg.

Ijesztő jövőképet fest Zuboff, de egyáltalán nem olyat, amely törvényszerűen, eleve elrendelten alakul ki. Valójában a jelent vetíti ki, s egyértelműen leszögezi, hogy természetesen nem a technológia a hibás. A „zsivány erő” az okozó, amely akár a marxi értelemben vett ragadozóként vetette rá magát a digitális korszak nyersanyagára, az emberre, akinek személyiségét, szokásait, érzéseit elemzi, s jórészt annak tudta nélkül állít elő eladható profilokat. Régen túl vagyunk az online hirdetések évein. Már nem a kereskedelmi forgalom növelése a cél csupán, hanem ennél sokkal több. A viselkedés határidős piacán kereskedő cégek profitálnak belőlünk. Ráadásul még fizetünk is azért, hogy akaratlanul is az igájukba hajtjuk a fejünket...

VÁLTOZÁSOK EURÓPÁBAN – VALAMI ELINDULT

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.04.02.


„Vége van a beletörődésnek, a megadó politikának, annak, hogy ’úgyis náluk van a pénz és a hatalom’ – a társadalom mást akar, kevesebb konfliktust, nem elég számára a populisták által mindenhatónak gondolt identitáspolitika, az emberek ehelyett a fejlődés, a haladás pártjára állnak” – ez Balázs Péter volt külügyminiszter, magyar uniós biztos szerint az elmúlt napok fejleményeinek – a szlovák , az ukrán és a török választások – tanulsága. Zuzana Čaputová megválasztása óriási fordulatot hoz a V4-ek (államelnöki) együttműködésében.

„Egy friss, tiszta, fiatal nő a jellemzően idősebb férfiak között – ezzel mindenképpen új korszak kezdődik a V4-ek államfőinek találkozóin” – fogalmazott portálunknak Balázs Péter. Megjegyezte: szeretne kísérő diplomata lenni, amikor a négyes először találkozik.

Igaz, az 1991-ben indult, egy – akkor még csak három, ma már négy ország által elfogadott – politikai szándéknyilatkozaton nyugvó együttműködés három szintje közül az államfői a legkevésbé rendszeres és – talán mondhatni – meghatározó. A miniszterelnökök legalább évente egyszer összegyűlnek, s ebben a körben a tartalom szempontjából a legfontosabb, hogy aktuálisan kik ők és mit akarnak, ők ugyanis a saját belpolitikájukat képviselik. A másik szint a külügyminiszteri, ebben a körben szorosabb az együttműködés, s leginkább a közös diplomáciai érdekek dominálják a tematikát, ez a legkiszámíthatóbb fórum a három közül. A harmadik – bár rangban az első – pedig a négy államelnök találkozója, amin a legfontosabb, hogy kifélék, mifélék, mit akarnak, merre húznak, milyen politikát képviselnek...

BABGULYÁS A BÉRLEMÉNYBEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.04.03.


Bayer Zsolt érdemdús férfiú minden bizonnyal. Van neki – mint érdem – tagkönyve (ötös számú), plecsnije elalélós-lovagos, mocskos, nagy szája, meg mosdatlan, ótvaros nyelve. Mindeme érdemek miatt őt mindenképp megilleti a várban, a Várnegyedben, az Úri utcában (még a neve is, ugye) havi harminckétezerért egy bérlemény. Ha JózsiJenő lenne, tízszer ennyit fizetne, de nem fizet, mert ő ilyen érdemdús férfiú. Viszont a JózsiJenőknek ilyen bőséges érdemeik nincsenek, ők örüljenek, ha luk van a valagukon, sőt, annak is, ha és netán arra keverednek, akkor beleszagolhatnak a Várnegyed Úri utcájának levegőjébe, ilyenek. A JózsiJenőkkel csak a baj van mindig.

Sok és egyre több ilyen érdemdús férfiú van Neriában is, a Várnegyedben is, a réteken meg a mezőkön is. Ha Svejk lennénk, aki a bécsi Burgról megállapította, mint emlékezhetünk, hogy hercegnő annyi van ott, mint a szemét, erről a mi várunkról is meglenne a véleményünk, hogy mennyi szeméttel van telis-tele, ám ugyanúgy az egész, kerek ország is. Mert egyre több az ilyen érdemdús férfiú és honleány, szaporodnak, mint a gomba a rohadó lábköröm alatt. Ők úgy érzik, az a meggyőződésük, jár nekik az óccó bérlemény, a negyvenmilliós terepjáró, a repkedés, a helikopteres vadászat és a jachtos halászat. Így lakják be a NER-t, kezdik egészen otthon érezni magukat benne, s nagyon komfortosan. Övék az ország, nekik építik a JózsiJenők...

ORBÁN HÉTFŐN CSATLAKOZIK SALVINI EU-ELLENES SZÖVETSÉGÉHEZ? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.03.


- Orbán Viktor abban bízik, hogy az európai választások eredménye révén ki tud keveredni a slamasztikából 

- Weber politikai gerince meglehetősen puha, valójában nem túlzottan izgatja , hogy egyes államokban módszeresen nekiestek a jogállamnak

- Netanyahu populista, de ezen a kategórián belül a minőséget képviseli, amiről Orbán, Putyin és Erdogan csak álmodhat, mint ahogy az izraeli demokrácia szintjéről is

Die Presse

A szélsőséges olasz Liga a Fideszre is számít az újonnan létrehozandó létrehozandó európai, jobboldali-populista választási tömörülésben. Az olasz koalíció kisebbik ereje a jövő hétfőn Milánóban mutatja be a májusi választásokra felálló „Népek és Nemzetek Szövetségét”, valamint az EU átalakításának tervét. Salvini, a pártvezér azt közölte, hogy akár 20 párt is csatlakozhat az összefogáshoz, így a Fideszen kívül Le Penék, a német AfD, az osztrák Szabadságpárt, a holland Geert Wilders pártja, továbbá a szintén szélsőjobbos Svéddemokraták. Az öt nap múlva esedékes alakuló ülés mottója, hogy meg kell teremteni a józanész Európáját.

Handelsblatt

Az Orbán-kormány arra számít, hogy a jobboldali-populista pártok jelentősen előretörnek az európai választásokon
, így alapvető eltolódás megy végbe a strasbourgi erőviszonyokban. Épp ezért csak május után dönt arról, hogy továbbra is a Néppárt tagja lesz-e, de a maradás feltétele a kereszténység védelme, valamint a migrációbarát politika elutasítása. Erről Kovács Zoltán beszélt Bécsben. A konzervatívok ugyan felfüggesztették a Fideszt, ám a kizárás ügyében döntő lesz, miként foglal állást a háromtagú Bölcsek Tanácsa. Orbán azonban jelenleg azon van, hogy a maga szája íze szerint értelmezze a tagsági jogok befagyasztását. A szóvivő szerint szó sincs arról, hogy ideiglenesen kitették volna pártja szűrét, megismételte, hogy a Fidesz a maga akaratából nem gyakorolja jogait.

Orbán a választási hadjáratban csakis a migrációra kíván összpontosítani, még akkor is, ha az országban alig van bevándorló. Pártja folyamatosan provokálta a Néppártot EU-ellenes és burkoltan antiszemita propagandájával. A színfalak mögött azonban most azt ellenőrzi, lehetséges-e másfajta európai szövetség. Kovács megerősítette, hogy tárgyalnak másokkal. Az első számú jelölt, a PiS azonban nem tartozik a kereszténydemokratákhoz. Mindenesetre az EPP-n belül nagy a felháborodás a magyarokkal szemben. A kormányfő és Weber viszonya feszült, nem is várják Budapestre mostanában a bajor politikust, még választási rendezvényre sem. Ezzel együtt a bajor politikus nem játszotta el, hogy megkapja a magyar voksokat a Bizottság elnöki tisztének elnyeréséhez.

EUObserver

Manfred Weber a passzív ellenállás nagymestere, vagyis úgy tesz, mintha csinálna valamit, ám igazából megakadályozza, hogy bármi történjen. Így látja az európai konzervatívok bizottsági elnökjelöltjének ténykedését a jogállam ügyében egy Berlinben működő civil szervezet, a Democracy Reporting International igazgatója. Mint rámutat, az EPP strasbourgi frakcióvezetője a minap felvetette: hozzanak létre szakértői testületet a demokráciát fenyegető veszélyek nyomon követésére, csak éppen az indítvány annyira megnehezíti a probléma megoldását, hogy soha nem lesz belőle semmi. Egyszóval, a passzív ellenállás klasszikus példája, hiszen egy ilyen bizottság felállításához módosítani kellene az EU alapszerződéseit, amihez az összes tagállam egyetértésére volna szükség, szóval teljesen elképzelhetetlen.

A szándékokról árulkodik Webernek az a kijelentése is, hogy azért kell bevonni korábbi bírákat a munkába, mert túl keveset tudni a jogállami gondokról. Ilyesmit akkor szoktak hangoztatni, amikor nem szeretnének rendezni egy kérdést. Hiszen nagyon is világos, milyen gondok vannak a demokrácia kapcsán egyes tagállamokban, a Velencei Bizottság már jó néhány esetben rámutatott ezekre. Így pl. 17 pontos vizsgálta az új magyar alaptörvényt, majd 362 oldalon mutatta be, a Fidesz miként bontja le a jogállamot. A nagy kérdés ellenben mindig az, ki lesz az azután, aki kiáll és csinál is valamit?

A Weber-fajták azzal érvelnek, hogy itt jogi ügyekről van szó és azokat nem lehet politikai eszközökkel kezelni. Igazából azonban mindkettőnek van szerepe. A magyar kormány fényes nappal verte szét a demokratikus intézményeket és normákat. Az EPP már évekkel ezelőtt felléphetett volna ellene, ám habozott. Magyarország, Lengyelország és Románia azt állítja, hogy igazságtalanul pécézik ki. De forgalomban van egy belga-német kezdeményezés is, az pedig kiküszöbölné az ilyen kifogásokat, mert az abban vázolt mechanizmus keretében az összes tagállam megvitatná egymás jogállami gondjait. Csak arra kell ügyelni, nehogy jelentések eltűnjenek a bürokrácia fiókjaiban.

Die Zeit

A nacionalizmus világszerte tapasztalható megerősödésének ellensúlyozására nemzetközi kezdeményezésbe fogott Németország és Franciaország, mert úgy gondolják, hogy a veszedelmes irányzatot fokozott nemzetköz együttműködéssel lehet megfordítani. A két külügyminiszter szerint létre kell hozni a multilateralisták szövetségét, hogy fennmaradjon a szabályokra épülő rend, és nehogy az legyen a vége: mindenki mindenki ellen. A közös new yorki sajtóértekezleten Maas és Le Drian szerint az új hálózat, amelyhez máris kb. 15 állam csatlakozott, bár az USA még nem, szóval a hálózat olyan kérdésekkel foglalkozna, mint a leszerelés, az emberi jogok védelme és az egyenlőtlenségekkel szembeni harc. De hogy a gyakorlatban miként néz majd ki a kooperáció, az egyelőre nem ismeretes.

Az első miniszteri tanácskozás ősszel, az ENSZ-Közgyűlés ülésszaka alkalmából lesz, akkor teszik le az asztalra az első konkrét javaslatokat is. Egyébiránt a szervezők nem szeretnék senki orra előtt becsapni az ajtót. A francia diplomácia vezetője arról beszélt, hogy a szerveződés nem valaki ellen irányul még akkor sem, ha olyas valakiről van szó, aki a nemzetközi együttműködés ellenében cselekszik. Kifejtette: a multilateralisták a többséget alkotják, ám sokáig hallgattak, de most megszólalnak, mert belátták, hogy a sokoldalú kapcsolatok egyáltalán nem magától értetődőek. Egyre inkább megkérdőjeleződnek az olyan intézmények elvei, mint az ENSZ. Pedig a nemzetközi együttműködés a tartós béke legjobb biztosítéka. Így most egyesíteni kell az erejüket azoknak az országoknak, amelyek ragaszkodnak a közös normákhoz...